(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期末培优卷)期末素养达标培优卷-2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语期末素养达标培优卷鲁教版(五四学制)
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.The new music CDs ________ well and I am sure they ________ out soon.
A.sell; will sell B.are sold; will be sold C.sell; will be sold D.are sold; will sell
2.—________ I swim here
—I’m sorry. Children ________ swim alone here. It’s very dangerous.
A.Must; can’t B.May; must C.Can; mustn’t D.Must; mustn’t
3.My advice on how to save paper ________ by my class last Monday.
A.accepted B.was accepted C.is accepted D.has accepted
4.—Mum, I’ve caught a bad cold. I’m not feeling well.
—Why not take this medicine, dear It will make you ________ better.
A.feel B.felt C.feeling D.to feel
5.—I missed the match of Sun Yingsha last night. ________, Andy
—Amazing. It’s the most wonderful match I’ve ever seen.
A.What for B.What was it like C.What was wrong D.What was it about
6.—_________ shoes are these, Peter
—They’re not mine. They’re my brother’s.
A.Who B.Whose C.What D.Whom
7.—I will move away in a few days and I wonder if you could help.
—________. Just let me know when, and I’ll be there.
A.No way B.Of course C.It depends D.Hard to say
8.As a teacher, Miss Li always puts students ________ everything and loves every one of them.
A.behind B.for C.into D.above
9.—I’m going to give up learning the guitar. My fingers hurt so much.
—Don’t lose heart. Keep practicing. There _________ be a good result if you stick to it.
A.must B.mustn’t C.can D.can’t
10.To live a green life, we should ________ the lights when we leave a room.
A.turn off B.turn down C.turn on D.turn up
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
You’re at your new school. It’s lunchtime, but you don’t have anyone to sit with.
You want to 11 someone at their table, but you’re not sure if they’re friendly. What do you do Natalie’s way to 12 the problem was to create an app. She knows what it feels like to be alone at a new school. She found it difficult to make new friends and had to 13 a new table at lunch every day. If she sat by herself, she felt 14 . But if she asked to join someone and was 15 , she felt embarrassed (尴尬的). She created a lunch-planning app to help students like 16 find people to have lunch with.
The app—called Sit With Us—is 17 . If a student is having lunch in the afternoon, he or she can create an invitation. Other students can open the app and 18 that invitation. They can then use the app to decide when and where to 19 . This allows students to make 20 online instead of face to face. This is the reason why it works so 21 : it lowers the risk of being refused, and the embarrassment that goes along with it.
Natalie is happy to see that people are 22 to her app actively, especially those who suffer from bullying (遭受欺凌). Soon after she made her app 23 to the public, she won a prize for it. She also appeared in many news stories.
Natalie was even asked to 24 at a university. In her talk, Natalie wanted people to know that you don’t have to do something big to change 25 . Sometimes, a simple thing—like having a friend to enjoy lunch with—can make all the difference.
11.A.join B.help C.share D.leave
12.A.cover B.solve C.treat D.answer
13.A.give away B.give up C.search for D.find out
14.A.happy B.lonely C.nervous D.surprised
15.A.called B.discussed C.refused D.believed
16.A.us B.it C.her D.them
17.A.cheap B.useless C.puzzled D.simple
18.A.accept B.make C.send D.miss
19.A.stop B.study C.exercise D.meet
20.A.plans B.troubles C.reports D.dinners
21.A.late B.well C.hard D.fast
22.A.leaving B.returning C.greeting D.replying
23.A.interested B.available C.careful D.popular
24.A.say B.tell C.speak D.explain
25.A.business B.cultures C.hobbies D.lives
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
Four years ago, Victor’s father gave him the choice of learning soccer or charrería, one of Mexico’s best-known and most popular sports.
“I told him, ‘Let’s go and do charrería right now!’” said Victor, now 18.
Victor is now attending a Mexican school training young people in traditional cowboy skills. The school, which opened in 2016, offers free classes to young “charros (墨西哥牛仔)”. Newcomers and foreigners are welcome. Today, there are about 100 students, both girls and boys. They take part in three hours of training twice a week to improve their skills.
The first challenge is to learn how to throw a lasso (套索) around the neck of a calm bull. When students have learned that, they progress to getting on a horse using stirrups (马镫). Then comes learning to ride the horse and finally to lasso moving animals. So far, Victor has learned to ride a horse, as well as throw a lasso.
Professional charros also get along well with horses. They follow strict training and pay great attention to their horses’ reactions (反应). For them, charrería is a way of life, and respecting and caring for animals is a must. Charrería is not just a weekend fun activity.
“Charrería has grown a lot at the national level,” said De la Torre, who set up the school. “Most of the students at the school don’t come from a charro family, but they like it. Becoming a charro really takes a lot of hard work. However, the job pays well. And the best age to start learning is 6 years old, but many students begin as teenagers. Anyone can learn, of any nationality, as long as he or she wants to.”
26.How old did Victor decide to learn charrería
A.At 18. B.At 16. C.At 15. D.At 14.
27.Which of the following is TRUE about Victor’s school
A.Students must first learn to ride a horse.
B.Foreigners are not allowed to attend this school.
C.Girls are welcome to learn charrería at the school.
D.It offers free training to young people twice a month.
28.What’s Paragraph 4 mainly about
A.The skills young charros need to learn.
B.The tools young charros need to prepare.
C.The classes young charros are free to choose from.
D.The difficulties young charros have in their training.
29.What does Mark have to do if he wants to be a professional charro
① Own some horses. ② Train hard. ③ Care for the horse.
A.①② B.②③ C.①③ D.①②③
30.What can we infer from the last paragraph
A.In Mexico, young charros often make good money.
B.The earlier children learn charrería, the better.
C.More people are welcome to learn charrería.
D.It is not hard to learn charrería well.
B
Even if you shop with plastic bags, always remember to recycle them. Most families don’t realize the importance of eco-friendly living—especially children. So how can you help children start seeing green Well, here are a few suggestions.
◆Don’t buy toys—borrow instead. If kids are concerned, most toys start to lose their shine (光彩). Don’t let the unloved toys gather dust around the house—instead, join a local toy library and give them to the library. And if you do buy new toys, try to buy toys made from wood and other eco-friendly materials.
◆Spend time outside. Make sure your child spends time learning to be outside. Let him or her get involved in (投身于) nature by planting a tree, building a birdhouse, or taking a bike ride in a nearby park.
◆Teach green. Even if your child doesn’t receive an environmental education in the classroom, there’s no reason that you can’t spread the word at home. Let your kid help out with separating your recyclables.
◆Stick with eco-friendly entertainment. Most kids may not seem to be interested in the subject on the environment, but put it in a TV show and they’ ll change their minds. Give them a taste of the online cartoon show, and you’ll finally find the children learn it happily.
31.The phrase “help children start seeing green” can be replaced by “________”.
A.help children see the green color
B.tell children they should like green
C.help children understand the importance of eco-friendly living
D.teach children how to recycle rubbish
32.How many suggestions does the writer mention
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
33.What is the Chinese meaning of the underlined word “recyclables”
A.可回收利用物 B.再生能源 C.化学药剂 D.电缆线
34.Which of the following is NOT true
A.We can buy toys made from wood.
B.Parents shouldn’t teach children environmental subject at home.
C.Most kids don’t like to learn subjects on the environment.
D.Parents could teach their children to build a bird-house.
35.What does the writer think
A.Parents shouldn’t buy lots of toys for their children.
B.Parents shouldn’t give unloved toys to the toy library.
C.Parents cannot teach children environmental subjects on TV.
D.Parents shouldn’t spend time in nature with their children.
C
China is a nation of etiquette (礼仪). Chinese people are among the most hospitable (好客的) people in the world. If foreigners visit a Chinese family, they would be surprised at the warmth that they would receive as guests.
When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks like biscuits or candy. Someone in the family will also chat with you, never letting you feel lonely.
At the same time, other family members will prepare a meal for you. They always present more food than the guests can eat. And the guests must be the first to eat. Perhaps one of the things that surprise Western guests most is that the Chinese host likes to pick up food for visitors, which won’t happen at Western tables. The Chinese family go out of their way to make you feel at home. As you finish eating, the host usually says, "It seems that you didn’t eat much. Please have more." Although you tell them you are full, they still put more food in your bowl.
Being warm and hospitable has long been an important part of Chinese culture and tradition. As Confucius (孔子) said thousands of years ago:
To meet friends from afar
How happy we are!
36.As a guest in a Chinese family, what are you usually offered by the host
A.Coffee and candy. B.Juice and hamburgers.
C.Tea and biscuits. D.Milk and hamburgers.
37.What the Chinese family do for the guests is to ________.
A.show their wealth B.make them feel at home
C.show their cooking skills D.make them feel uncomfortable
38.What’s the meaning of the words by Confucius at the end of the passage
A.学而时习之,不亦说乎? B.有朋自远方来,不亦乐乎?
C.人不知而不愠,不亦君子乎? D.己所不欲,勿施于人。
39.Which of the following is the structure of this passage
A. B. C. D.
40.What does the passage mainly tell us
A.Where Chinese people usually go.
B.How Chinese people treat the guests.
C.What food Chinese people like to eat.
D.Why Chinese people invite the guests to their homes.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
When winter comes, cranes migrate (迁徙) from northeast Siberia in Russia to Poyang Lake in Jiangxi Province, China. 41 However, climate change has influenced the birds’ living conditions.
In some years, the Poyang Lake experiences floods, while in others, it experiences dry weather. 42
To help deal with the problem, the local government has planted 70 hectares (公顷) of lotus roots (莲藕) in Nanchang. 43 The birds’ population has risen from about 3,000 to more than 5,000 over the past 20 years.
Over the years, China has worked hard to protect migratory birds. Recently, 1,140 places in the country have been taken as important breeding (繁殖) grounds, wintering grounds and migratory stops. 44 They play a key role in cleaning water, preventing floods, and keeping the balance of the environment.
45 The law sets rules to help manage wetlands. And it stops harmful activities, including giving out waste water. Thanks to these efforts, China has reported more birds wintering in the wetlands.
A.Most of them are wetlands.
B.We need more people to count the birds.
C.About 95% of the birds spend winter there.
D.It’s important for us to do something to protect them.
E.In this way, they provide food during the winter for the cranes.
F.Both of these lead to the problem that there isn’t enough food for cranes.
G.To protect wetlands, the Wetlands Protection Law was introduced on June 1, 2022.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。
Traditionally, “death” is an unlucky word for Chinese people during daily chats with sad emotions. However, across the Pacific in Mexico, people have different 46 (看法) about death.
The Day of the Dead is from 47 (十月) 31st to November 2nd, which is a three-day vacation celebrated by Mexicans. It’s 48 (认为) as a day of celebration for the cycle of life and death but not a day of sadness.
It is one of the 49 (忙碌) times for most Mexicans in a year with plenty of things to do. There are lots of traditional activities, such as 50 (摆放) the table and putting altars (祭坛) at home. People also place candles and photos of the loved ones being remembered. 51 (在……之中) these activities, the most important one is to bake the bread of the dead formed in different shapes. 52 (尽管) the decorations of skeletons and skulls (骷髅和头骨) are kind of terrible for Chinese people, they are symbols of the festival in Mexico. For Mexicans, they help people 53 (意识到) the importance of the continuation of life and remember the loved ones. Also, the Mexicans would put on colourful clothes or dress 54 (他们自己) as skeletons. They pay their respect and thanks to life through singing and dancing. They are 55 (非常) happy.
This is the Day of the Dead, a traditional festival in Mexico to respect and remember friends and family members who have died.
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
从方框中选择正确选项,完成短文,其中有两个选项是多余的。
A.enter B.wise C. height D.impolitely E. visitors F. another G. while H. laughed I. environment J. steal K. fly L. gracefully
Many years ago, there were many states in China. The State of Qi used to be very strong, but it became less powerful. Yan Zi was a(n) 56 adviser, so the king of Qi sent him to ask Chu to support each other.
The king of Chu knew Yan Zi was very short. He tried to make Yan Zi feel shy about his 57 . When Yan Zi arrived, the guard told him to 58 through the small gate. Yan Zi didn’t get angry. “Only a state of dogs will greet 59 with a gate for dogs. I’m visiting the State of Chu. This gate isn’t for me.” Yan Zi said. So the guard had to take him through the main gate.
The king of Chu was unhappy at what Yan Zi did. “Why did Qi send you Don’t they have anyone better ” the king tried 60 way and said.
“If Qi meets a great king, it’ll send the best ambassador (使臣). I’m the worst. That’s why I’m here.” Yan Zi replied calmly (镇定地). At this time, the guards brought a thief (小偷) to the king. The thief was from Qi. “Ha! Yan Zi, is Qi a state of thieves ” asked the king 61 .
Yan Zi replied, “The orange trees south of Huai River produce big and delicious fruit, 62 the orange trees north of Huai River produce small and sour fruit. The 63 makes the fruit grow differently. In Qi, people are good and honest, but here, they 64 . What made that person a thief here ” Finally, the king looked at Yan Zi and 65 , “I was wrong about you and your state!”
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
When winter comes, Siberian cranes migrate from northeast Siberia in Russia to Poyang Lake in Jiangxi Province, China. About 95 percent of the birds spend the season. However, climate change has endangered the birds’ habitats.
“In some years, the Poyang Lake experiences floods, while in others, it experiences droughts. Both of these lead to the problem that there isn’t enough food in the cranes’ habitat,” Qian Fawen, a researcher from the National Bird Banding Center of China, said to China Daily.
To help deal with the problem, the local government has built 70 hectares of lotus roots in Nanchang to provide food during the winter for the cranes. The bird population has risen from about 3,000 to more than 5,000 over the past 20 years, according to Qian.
Over the years, China has worked hard to protect migratory birds. Recently, 1,140 places in the country have been taken as important breeding grounds, wintering grounds and migratory stops, with most of them located in wetlands. They play a key role in cleaning water, preventing floods, and helping with biodiversity.
To protect China’s wetlands, the Wetlands Protection Law was introduced on June 1, 2022. It stops building work on important national wetlands and stops activities, including giving out wastewater. Thanks to these efforts, China has reported more bird wintering in the nation’s wetlands. For example, last December, Shanghai Chongming Dongtan Bird National Nature Reserve recorded more than 2,900 tundra swans up from some 1,000 seen during the winter of 2021.
66.What has endangered the birds’ habitats
67.Where has the local government built 70 hectares of lotus roots
68.How many places have been taken as important breeding (繁殖) grounds
69.Why was the Wetlands Protection Law introduced on June 1, 2022
70.What do you think about China’s protection of the migratory birds
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.“绿色”不仅仅是一种颜色,也意味着一种低碳环保的生活方式。为倡导绿色环保新时尚,学校英语周刊开展了以“Build a Green School”为题的征文比赛。请你根据以下提示,从自身出发,写一篇短文投稿。
内容包括:
1. 构建绿色校园的重要性;
2. 你平时的做法(垃圾分类,……);
3. 号召共建绿色校园。
要求:
1. 词数为80左右。
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
3. 文中不能出现真实姓名及学校名称。
4. 短文开头已给出,不计入总词数。
参考词汇:environment(n. 环境),divide rubbish(垃圾分类),recycle(v. 回收利用)
Build a Green School
Nowadays, building a green school is important.
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末培优卷 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C
【解析】句意:这些新的音乐CD很畅销,我确信它们很快就会卖光。
考查动词的语态和时态。第一个空,“sell well”是固定表达,用主动语态表示被动意义(意为“畅销”),主语“CDs”是物,习惯上用主动形式;第二个空,“sell out”表示“卖光”,主语“they”(CDs)是动作承受者,且“soon”表将来,需用将来时的被动语态“will be sold out”。故选C。
2.C
【解析】句意:——我可以在这里游泳吗?——很抱歉。孩子们禁止独自在这里游泳。这非常危险。
考查情态动词辨析。Must必须、一定,表示必要性或强烈的推测;May可以,表示请求许可或可能性;Can能、能够,表示能力或许可;can’t不能,表示没有能力或不被允许;mustn’t禁止、不允许,表示强烈的禁止或警告。根据语境可知,第一空是询问自己是否“能够”在这里游泳,用Can合适;第二空是明确禁止孩子们独自游泳,因为这很危险,所以应该用mustn’t。故选C。
3.B
【解析】句意:我关于如何节约纸张的建议上周一被班级采纳了。
考查一般过去时被动语态。主语advice与动词accept构成被动关系,且时间状语last Monday表示过去,故用一般过去时被动语态,主语是不可数名词,be动词用was,结构为was+动词过去分词形式。故选B。
4.A
【解析】句意:——妈妈,我得了重感冒。我感觉不舒服。——为什么不吃这个药呢,亲爱的?它会让你感觉好一些。
考查非谓语动词。make sb. do sth.“让某人做某事”,为固定短语,所以此处应用动词原形feel。故选A。
5.B
【解析】句意:——昨晚我错过了孙颖莎的比赛。比赛怎么样,安迪?——太神奇了。这是我见过的最精彩的比赛。
考查情景交际和特殊疑问句。What for为什么;What was it like它是什么样的;What was wrong怎么了;What was it about它是关于什么的。根据下文“Amazing...”可知,上文是询问比赛的情况,故选B。
6.B
【解析】句意:——这些是谁的鞋子,彼得?——不是我的。是我兄弟的。
考查特殊疑问句。Who谁;Whose谁的;What什么;Whom谁,宾格。根据答句“They’re not mine. They’re my brother’s.”可知,此处是询问鞋子的归属,应用Whose。故选B。
7.B
【解析】句意:——我过几天就要搬走了,我想知道你能不能帮忙。——当然可以。告诉我什么时候,我会去的。
考查情景交际。No way没门;Of course当然;It depends视情况而定;Hard to say很难说。根据“Just let me know when, and I’ll be there.”可知,同意去帮忙,所以用“Of course”来回答。故选B。
8.D
【解析】句意:作为一名老师,李老师总是把学生看得高于一切,并且爱他们每一个人。
考查介词辨析。behind在……后面;for为了;into进入;above在……上面。根据“loves every one of them”可知,老师爱每个学生,说明把学生置于一切之上。故选D。
9.A
【解析】句意:——我要放弃学吉他了。我的手指很疼。——不要灰心。继续练习。如果你坚持,一定会有好结果。
考查情态动词。must一定;mustn’t禁止;can可以;can’t不可能。根据“Don’t lose heart. Keep practicing. There…be a good result if you stick to it.”的语境可知,这里表示对未来的肯定推测,强调鼓励和确定性,must符合。故选A。
10.A
【解析】句意:为了过绿色的生活,我们离开房间时应该关灯。
考查动词短语。turn off关闭;turn down调低;turn on打开;turn up调高。根据题干离开房间的情境可知,应关灯以节约能源。故选A。
11.A 12.B 13.C 14.B 15.C 16.C 17.D 18.A 19.D 20.A 21.B 22.D 23.B 24.C 25.D
【导语】本文讲述了Natalie因自己在转学后午餐时感到孤独的经历,开发了一款名为“Sit With Us”的应用程序,帮助学生在线上预约午餐同伴,从而避免当面被拒的尴尬,并因此产生积极影响的故事。
11.句意:你想加入别人的餐桌,但又担心他们不够友好。
join加入;help帮助;share分享;leave离开。根据“want to…someone at their table”及上下文可知,这里表示加入别人的餐桌。故选A。
12.句意:Natalie解决问题的方法是创建一个应用程序。
cover覆盖;solve解决;treat对待;answer回答。根据“the problem”及后文“created an app”可知,是解决问题。故选B。
13.句意:她发现很难交到新朋友,每天午餐时都得寻找新餐桌。
give away赠送;give up放弃;search for寻找;find out查明。根据“a new table at lunch every day”可知,这里表示每天寻找新餐桌。故选C。
14.句意:如果她独自坐着,她会感到孤独。
happy高兴的;lonely孤独的;nervous紧张的;surprised惊讶的。根据“sat by herself”可知,独自一人会感到孤独。故选B。
15.句意:但如果她请求加入某人却被拒绝,她会感到尴尬。
called打电话;discussed讨论;refused拒绝;believed相信。根据“felt embarrassed”可知,这里表示她请求加入某人却被拒绝。故选C。
16.句意:她创建了一个午餐计划应用程序来帮助像她这样的学生。
us我们;it它;her她;them他们。根据“She found it difficult...”可知,这里表示帮助像她一样的学生,用宾格her。故选C。
17.句意:这个名为“Sit With Us”的应用程序很简单。
cheap便宜的;useless无用的;puzzled困惑的;simple简单的。根据“The app—called Sit With Us—is…”及后文描述的操作流程可知,应用程序使用简单。故选D。
18.句意:其他学生可以打开应用程序并接受邀请。
accept接受;make制作;send发送;miss错过。根据“invitation”和“use the app to decide...”可知,是接受邀请。故选A。
19.句意:然后他们可以使用应用程序决定何时何地见面。
stop停止;study学习;exercise锻炼;meet见面。根据“decide when and where to”可知,这里表示决定何时何地见面。故选D。
20.句意:这让学生们能够在线制定计划,而不是面对面交流。
plans计划;troubles麻烦;reports报告;dinners晚餐。根据“make... online”及上下文可知,这里表示指制定午餐计划。故选A。
21.句意:这恰恰是该应用如此有效的原因:它降低了被拒绝的风险,也避免了由此带来的尴尬。
late晚的;well好;hard努力地;fast快地。根据“it lowers the risk...”可知,应用程序效果很好。故选B。
22.句意:娜塔莉很高兴看到人们积极回应她的应用,尤其是那些曾遭受校园欺凌的学生。
leaving离开;returning返回;greeting问候;replying回复。根据“to her app”可知,此处是回复、响应该应用程序。故选D。
23.句意:在她让她的应用程序向公众开放后不久,她因此获得了一个奖项。
interested感兴趣的;available可获得的;careful仔细的;popular受欢迎的。根据“to the public”可知,此处指让应用程序公开可用。故选B。
24.句意:Natalie甚至被邀请在一所大学演讲。
say说;tell告诉;speak演讲;explain解释。根据“at a university”可知,此处指被邀请发表演讲。故选C。
25.句意:在演讲中,她希望人们明白:你不必做出多么宏大的事才能改变生活。
business生意;cultures文化;hobbies爱好;lives生活。根据“change”及全文主旨,这里表示你不必做出多么宏大的事才能改变生活。故选D。
26.D 27.C 28.A 29.B 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Victor选择学习墨西哥传统运动charrería,以及他所在的charrería培训学校的情况、学习内容,还有该运动的发展现状和学习要求。
26.细节理解题。根据“Four years ago, Victor’s father gave him the choice of learning soccer or charrería, one of Mexico’s best-known and most popular sports.”和“... said Victor, now 18.”可知,四年前Victor选择学习charrería,现在他18岁,四年前即14岁。故选D。
27.细节理解题。根据“Today, there are about 100 students, both girls and boys.”可知,学校里有男孩也有女孩,说明女孩也被欢迎来学习charrería。故选C。
28.主旨大意题。根据文章第4段“The first challenge is to learn how to throw a lasso ... they progress to getting on a horse ... Then comes learning to ride the horse and finally to lasso moving animals.”可知,本段主要讲述了年轻墨西哥牛仔需要学习的套索、上马、骑马、套移动的动物等技能。故选A。
29.细节理解题。根据“Professional charros also get along well with horses. They follow strict training and pay great attention to their horses’ reactions (反应) ... respecting and caring for animals is a must.”可知,成为职业墨西哥牛仔不仅要接受严格的训练,还要时刻留意马匹的反应,尊重、爱护马匹;文章未提及必须拥有马。故选B。
30.推理判断题。根据文章最后一段“Anyone can learn, of any nationality, as long as he or she wants to.”可知,任何国籍的人只要想学习都可以,说明更多人被欢迎来学习这项墨西哥传统技能。故选C。
31.C 32.B 33.A 34.B 35.A
【导语】本文是一篇说明文,主要围绕如何帮助孩子开始关注环保生活提出了一些建议,包括不购买玩具而是借用、让孩子多花时间在户外、在家进行环保教育以及选择环保娱乐方式等。
31.词句猜测题。根据第一段“Most families don’t realize the importance of eco-friendly living—especially children. So how can you help children start seeing green ”可知,大多数家庭没有意识到环保生活的重要性,尤其是孩子,所以这里“help children start seeing green”意思是帮助孩子理解环保生活的重要性。故选C。
32.细节理解题。根据文章中“◆Don’t buy toys—borrow instead.”、“◆Spend time outside.”、“◆Teach green.”、“◆Stick with eco-friendly entertainment.”可知,作者一共提到了四条建议。故选B。
33.词句猜测题。根据前文“Teach green. Even if your child doesn’t receive an environmental education in the classroom, there’s no reason that you can’t spread the word at home.”可知,这里是在说环保教育,让孩子帮忙分离可回收利用物也是环保教育的一部分,所以“recyclables”意思是可回收利用物。故选A。
34.推理判断题。根据第三段“Teach green. Even if your child doesn’t receive an environmental education in the classroom, there’s no reason that you can’t spread the word at home.”可知,即使孩子在课堂上没有接受环保教育,家长也可以在家进行环保教育,所以B选项“家长不应该在家教孩子环保科目”说法错误。故选B。
35.推理判断题。根据第二段“Don’t buy toys—borrow instead. If kids are concerned, most toys start to lose their shine (光彩). Don’t let the unloved toys gather dust around the house—instead, join a local toy library and give them to the library.”可知,作者建议不要买玩具而是去借,因为大多数玩具很快就会失去光彩,由此可推断作者认为家长不应该给孩子买很多玩具。故选A。
36.C 37.B 38.B 39.A 40.B
【导语】本文主要介绍了中国人招待客人的礼仪,当外国客人到访中国家庭时,主人会以茶点招待;用餐时,主人会准备丰盛的食物。
36.细节理解题。根据第二段“When you visit a Chinese family, the host usually makes tea for you. Then he will serve you snacks like biscuits or candy.”可知,当你在中国家庭做客时,主人会为你泡茶并提供饼干、糖果等零食。故选C。
37.细节理解题。根据第三段“The Chinese family go out of their way to make you feel at home.”可知,中国人的热情待客是为了让客人感受到宾至如归。故选B。
38.词句猜测题。根据“As Confucius said thousands of years ago”并结合全文的大意可知,这篇文章写的是中国作为一个礼仪之邦,是如何热情好客的,再结合我们学过的语文知识可知,这句话是孔子说过的“有朋自远方来,不亦乐乎?”。故选B。
39.篇章结构题。本文是总分总的结构,第一段总述中国是礼仪之邦,中国人是世界上最热情好客的;第二、三段叙述了中国人是如何热情好客的;第四段总结全文。故选A。
40.主旨大意题。本文主要介绍了中国人招待客人的礼仪。故选B。
41.C 42.F 43.E 44.A 45.G
【导语】本文主要介绍中国对于保护鸟类采取的行动和成果。
41.根据“When winter comes, cranes migrate (迁徙) from northeast Siberia in Russia to Poyang Lake in Jiangxi Province, China.”可知,当冬天来临时,鹤从俄罗斯西伯利亚东北部迁徙到中国江西省的鄱阳湖过冬,选项C“大约95%的鸟类在那里过冬。”符合语境。故选C。
42.根据“In some years, the Poyang Lake experiences floods, while in others, it experiences dry weather.”可知,在一些年份,鄱阳湖经历洪水,而在另一些年份,它经历干旱天气,空处应是引出洪水和干旱天气导致的问题,选项F“这两者都导致了鹤没有足够的食物的问题。”符合语境。故选F。
43.根据“To help deal with the problem, the local government has planted 70 hectares (公顷) of lotus roots (莲藕) in Nanchang.”可知,为了解决这个问题,当地政府在南昌种植了70公顷的莲藕,此处介绍这样做的结果,选项E“通过这种方式,它们在冬天为鹤提供食物。”符合语境。故选E。
44.根据“Recently, 1,140 places in the country have been taken as important breeding (繁殖) grounds, wintering grounds and migratory stops.”可知,全国1140个地方被作为重要的繁殖地、越冬地和迁徙站,此处介绍这些地方,选项A“其中大部分是湿地。”符合语境。故选A。
45.根据“The law sets rules to help manage wetlands.”可知,该法律制定了有助于管理湿地的规则,选项G“为保护湿地,2022年6月1日颁布了《湿地保护法》。”符合语境。故选G。
46.opinions/ views/ ideas 47.October 48.considered/ regarded 49.busiest 50.laying/ setting 51.Among 52.Though/ Although 53.realize/ realise 54.themselves 55.very/ quite/ pretty/ really
【导语】本文主要介绍了墨西哥传统节日“亡灵节”的文化内涵和庆祝方式,并通过对比中西方对死亡的不同态度,突出墨西哥人对待死亡的独特视角。
46.句意:然而,在太平洋彼岸的墨西哥,人们对死亡有不同的看法。根据汉语提示可知,空处应填opinion/view/idea,different修饰用可数名词复数形式。故填opinions/views/ideas。
47.句意:亡灵节从10月31日到11月2日,是墨西哥人庆祝的三天假期。根据汉语提示可知,空处应填October“十月”。故填October。
48.句意:它被认为是一个庆祝生死循环的日子,而不是一个悲伤的日子。根据汉语提示可知,空处应填consider/regard“认为”,主语It和动词consider/regard之间是被动关系,所以应用被动语态(be动词+过去分词),句中已有be动词is,所以空处应填consider/regard的过去分词。故填considered/regarded。
49.句意:对于大多数墨西哥人来说,这是一年中最繁忙的时期之一,有很多事情要做。根据汉语提示可知,空处应填busy“忙碌的”,“one of the+形容词最高级+可数名词复数形式”表示“最……的……之一”,空处用busy的最高级。故填busiest。
50.句意:有很多传统活动,比如在家里摆好宴席、设立祭坛。根据汉语提示可知,空处应填lay/set“摆放”,空前的as是介词,其后接动名词形式。故填laying/setting。
51.句意:在这些活动中,最重要的一项是烤制形状各异的亡灵面包。根据汉语提示可知,空处应填among“在……之中”,指三者以上的活动,句首字母大写。故填Among。
52.句意:虽然骷髅和头骨的装饰对中国人来说有点可怕,但它们是墨西哥节日的象征。根据汉语提示可知,空处应填though/although“尽管”,引导让步状语从句,句首字母大写。故填Though/Although。
53.句意:对于墨西哥人来说,它们帮助人们意识到生命延续的重要性,并记住亲人。根据汉语提示可知,空处应填realize/realise“意识到”,help sb. do sth.意为“帮助某人做某事”,空处用动词原形。故填realize/realise。
54.句意:此外,墨西哥人会穿上五颜六色的衣服或把自己打扮成骷髅。根据汉语提示可知,空处应填themselves“他们自己”,反身代词。故填themselves。
55.句意:他们非常高兴。根据汉语提示,空处应填very/quite/pretty/really“非常”,副词修饰形容词happy。故填very/quite/pretty/really。
56.B 57.C 58.A 59.E 60.F 61.D 62.G 63.I 64.J 65.H
【导语】本文是一篇历史故事,讲述了齐国使者晏子出使楚国时,凭借智慧和机智应对楚王的刁难,最终赢得尊重的故事。
56.句意:晏子是一位明智的顾问,所以齐王派他去请求楚国互相支持。空格需填入形容词修饰名词“adviser”,根据上下文,晏子以智慧著称,wise意为“明智的”符合语境。故选B。
57.句意:他试图让晏子对自己的身高感到羞愧。分析句子结构可知,空格处应填一个名词,结合下文“The king of Chu knew Yan Zi was very short.”可知,楚王刁难晏子的身高,height表示“身高”,符合语境。故选C。
58.句意:当晏子到达时,守卫告诉晏子从小门进入。空格需填入动词,表示“进入”的动作,且与“through”搭配,enter表示“进入”,符合语境。故选A。
59.句意:只有狗的国家才会用狗的大门迎接访客。空格处应填一个名词作宾语,结合下文“I’m visiting the State of Chu.”可知,此处是指迎接访客,visitors表示“访客”,符合语境。故选E。
60.句意:“齐国为什么派你来? 他们没有更好的人选吗?”国王又试了另一种方法。结合前文提到楚国以狗洞迎接晏子可知,此处是指国王又用另一种方法羞辱晏子,another表示“又一”,符合语境。故选F。
61.句意:“哈!晏子,齐国是贼国吗?”国王不礼貌地问道。空格处应填一个副词修饰动词“asked”,结合“Ha! Yan Zi, is Qi a state of thieves ”可知,楚王是在不礼貌地问,impolitely表示“不礼貌地”,符合语境。故选D。
62.句意:淮河以南的橙树果实大而美味,而淮河以北的橙树果实小而酸。分析句子结构可知,空格前后存在转折关系,所以用while表示“然而”。故选G。
63.句意:环境使水果生长不同。空格处应填一个名词作主语,结合前文提到橙树果实在淮河以南和淮河以北的差异可知,此处是指环境使水果生长不同,environment表示“环境”,符合语境。故选I。
64.句意:在齐国,人们善良诚实,但在这里,他们偷窃。根据下文“What made that person a thief here ”可知,此处是指人们在楚国偷窃,steal表示“偷”,符合语境。故选J。
65.句意:最后,楚王看着晏子笑了。根据下文“I was wrong about you and your state!”可知,此处是指楚王看着晏子笑了,laughed表示“笑”,符合缓和的语气。故选H。
66.Climate change. 67.In Nanchang. 68.1140. 69.To protect China’s wetlands. 70.Meaningful.
【导语】 本文主要讲述了气候变化对候鸟栖息地的威胁,以及中国为保护候鸟所采取的一系列措施,包括建设食物供应地、设立重要繁殖地和越冬地等,还介绍了湿地保护法的出台及其成效。
66.根据原文“However, climate change has endangered the birds’ habitats.”可知,气候变化已经危及了鸟类的栖息地。故填Climate change.
67.根据原文“To help deal with the problem, the local government has built 70 hectares of lotus roots in Nanchang to provide food during the winter for the cranes.”可知,为了解决这个问题,当地政府在南昌建造了70公顷的莲藕,为鹤类在冬季提供食物。故填In Nanchang.
68.根据原文“Recently, 1,140 places in the country have been taken as important breeding grounds, wintering grounds and migratory stops”可知,最近,全国有1140个地方被列为重要的繁殖地、越冬地和迁徙停歇地。故填1140.
69.根据原文“To protect China’s wetlands, the Wetlands Protection law was introduced on June 1, 2022.”可知,为了保护中国的湿地,湿地保护法于2022年6月1日出台。故填To protect China’s wetlands.
70.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。例如“I think China’s protection of migratory birds is very meaningful. It not only helps protect the birds themselves, but also plays an important role in maintaining biodiversity and ecological balance.”,具体看法可能因个人情况和理解而有所不同。故填Meaningful.
71.例文
Build a Green School
Nowadays, building a green school is important. It helps keep our environment clean and healthy. A green school also makes it a better place for us to learn and grow. As a student, I try my best to help. I always divide rubbish into different bins, like paper, plastic, and other waste. Also, I turn off the lights when leaving the classroom to save energy. Recycling things like notebooks is another good way.
So, let’s work together to build our green school! Small actions from everyone can make a big difference.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般现在时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,说明构建绿色校园的重要性和具体做法;
第三步,召共建绿色校园。
[亮点词汇]
①turn off关掉
②make a big difference产生很大影响
[高分句型]
①A green school also makes it a better place for us to learn and grow.(it作形式宾语)
②Recycling things like notebooks is another good way.(动名词作主语)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览