资源简介 秘密★启用前2028届普通高等学校招生全国统一考试大联考(高一)英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、班级、考场号、座位号、考生号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力 (共两节,满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共 5小题;每小题 1.5分,满分 7.5分)听下面 5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。例: How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. What is Grace doing A. Doing shopping. B. Attending a meeting. C. Holding a birthday party.2. What is the weather like now A. Rainy. B. Sunny. C. Windy.3. What does the man probably do A. An artist. B. An art teacher. C. A house painter.4. What does Mark want his children to do A. Learn Spanish. B. Teach him a language. C. Speak a foreign language.5. What are the speakers mainly talking about A. A travel plan. B. A new restaurant. C. A delicious dish.第二节 (共 15小题;每小题 1.5分,满分 22.5分)听下面 5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6段材料,回答第 6、7题。6. Why does Henry make the call A. To change the meeting place.B. To ask about the training place.C. To invite Nick to play basketball.7. Where will Henry probably go next A. To the sports field. B. To the swimming club. C. To the sports center.听第 7段材料,回答第 8至 10题。8. Why will Jack go to the school library A. To use a computer. B. To meet his teacher. C. To return a history book.9. What will Lucy do while Jack works on the science report A. She will watch a movie.B. She will find a book to read.C. She will write a history report.10. What will the two speakers do at 7:00 p. m. A. Watch a film. B. Walk the dog. C. See a talent show.听第 8段材料,回答第 11至 13题。11. Where are the speakers probably A. In a bank. B. In a bus station. C. In a supermarket.12. What is the probable relationship between the speakers A. Neighbors. B. Friends. C. Strangers.13. How does the man feel now A. Impatient. B. Worried. C. Lucky.听第 9段材料,回答第 14至 16题。14. What did Lily almost forget to pack for the picnic A. The picnic basket. B. The drinks and snacks. C. A small gift for Sarah.15. What did Lily buy as a gift for Sarah A. A guitar. B. Flowers. C. Lights.16. What will the speakers do next A. Go for a hike. B. Play the guitar. C. Head to the car.听第 10段材料,回答第 17至 20题。17. Where did the students meet A. At the school gate. B. In front of a garden. C. At the old people's home.18. What did the speaker do at the old people's home A. He played chess. B. He told stories. C. He watered flowers.19. When did the students leave the old people's home A. At 8:00 a. m. B. At 8:30 a. m. C. At 11:30 a. m.20. What does the speaker think of the volunteer activity A. It was tiring. B. It was meaningful. C. It was a common duty.第二部分 阅读 (共两节,满分 50分)第一节 (共 15小题;每小题 2.5分,满分 37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Jobs for 11 - to 12-Year-Olds that Pay WellPool CleaningPool cleaning is one of those character-building jobs for 11 - to 12-year-olds. Your child can help yourneighbors clean their pools in the summer. This isn't the type of pool cleaning with chemicals doneprofessionally, but rather a way to keep the pool clean in between those cleanings.* AdvantageIt' ll keep your kids active during the summer months.Your child may learn a thing or two about pools.* DisadvantageIt's one of the most time-consuming(费时的) jobs for 11 - to 12-year-olds.Painting Fences (篱笆)If you walk through your neighborhood, you' ll see a couple of houses whose fences are in need of a newcoat of paint. Your kids can knock on a few doors to find out whether your neighbors are willing to pay themto paint their fences.* AdvantageYour child can help bring back your neighborhood's beauty.The act of painting can make kids interested in DIY.It's an interesting way to keep kids busy.* DisadvantageThis job isn't suitable for kids with breathing problems.Voice ActorDoes your child have a clear speaking voice They may have the talent to be a voice actor. They can getvoice acting roles in radio advertisements, cartoons and so on.* AdvantageVoice acting is one of the higher-paying jobs for 11 - to 12-year-olds.It could develop into a life-long career (职业).* DisadvantageThis job may be difficult to get.WritingDoes your child express themselves well and have an active imagination They can get paid to writesomething like short stories, posts, and more.* AdvantageThis job can help improve your child’ s writing skills.Your child can get paid to create stories using their imagination.* DisadvantageWriting is one of the most difficult jobs for 11 - to 12-year-olds to do.21. What is one of the advantages of pool cleaning for 11 - to 12-year-olds A. It teaches them about the use of chemicals.B. It offers them some knowledge about pools.C. It allows them to work with different people.D. It helps them develop a career in swimming.22. Which job is a fun way to keep kids busy A. Pool Cleaning. B. Painting Fences. C. Voice Actor. D. Writing.23. What is the disadvantage of being a voice actor for 11 - to 12-year-olds A. It doesn't pay well. B. It's time-consuming.C. It may be hard to get. D. It requires a lot of body effort.BFor Edward Kankaka, life didn't have an easy start. Born in Uganda, he lost his father before turning four,having to be raised by his grandmother. On the other side of the world, Bruce and Margaret Anschau, anAustralian couple, had made a promise. For every kid they had, they would sponsor (资助 ) one in need.Through a charity organization, they learned about little Edward, supporting him through many years. Andnow, over 30 years later, they finally got to meet in person.Kankaka, who is now 36 years old, grew up to be an HIV research scientist who studies at John HopkinsUniversity. After learning he had to attend a medical meeting inAustralia, he made a plan to visit theAnschaus in their hometown. “It’ s like meeting a family you had never seen,” Kankaka said.The family, who had been sponsoring Kankaka since 1995, had held onto every single letter and picturesent by him. To make their meeting all the more memorable,they brought it all with them when they met atthe airport, allowing Kankaka to look back on his youth and know how much the family cared about himthroughout the years.While the usual sponsorship ends when the kid turns 18, they continued tosupportKankaka through university.To make their children part of the process, the Anschaus allowed them to choose who they wanted tosponsor. It was their then 4-year-old son Tim, who picked Kankaka for his big smile. The family sent moneyevery month to help child development centers,which provided Kankaka with education and training, regular(定期的) medical check-ups,meals, and snacks.Kankaka, now a recognized scientist in his field, is positive about the developments in HIV research.“There’ s been great progress,” he said. “At some point during our lifetime hopefully a cure(疗法 ) willcome.” And if it weren’ t for the Anschaus, he may not have been part of the solution. “There’ s nothing Icould do that would be enough to say thank you,” Kankaka added.24. What made the Anschaus decide to sponsor Edward Kankaka A. Edward's sad story of losing his father early.B. A charity organization’ s heartfelt call for help.C. Their children’ s request to help children in Uganda.D. Their plan to sponsor a child for each of their own kids.25. Why did Edward Kankaka go to Australia A. To visit the Anschaus’ hometown.B. To take part in a medical meeting.C. To do research on HIV at a local university.D. To express his thanks to the Anschaus in person.26. Which of the following can best describe the Anschaus A. Kind and selfless. B. Rich and powerful.C. Proud and successful. D. Humorous and wise.27. What is the main idea of the text A. An HIV researcher’ s great achievements.B. The importance of charity organizations.C. An Australian family’ s way to raise children.D. A touching story of sponsorship and thankfulness.COn Perranporth beach in Cornwall, the local outdoor swimming group, thePerranporth Bluetits, jump intothe Atlantic on cold days. Their friendship and sense of achievement are obvious. Encouraged by suchrefreshing experiences, community groups and the voluntary area have started designing“blue care”programmes to connect people with water. Some doctors even strongly recommend“bluespace” activities.Encouraged by the health benefits of open water swimming, my team and I did the largest survey ofopen-water swimmers to date. Our study, published in the Journal ofEnvironmental Psychology, shows thatwild swimming improves mental (心理的)health by satisfying mental needs like freedom and control in thewater.As part of the Blue Health project, we surveyed around 20,000 adults in 19countries about theirinteractions (互动) with blue spaces and their health. Among them, 1,200 reported swimming in blue spaces,including open-air pools, lakes, rivers and the sea. Wild swimming has more important benefits.Surprisingly though, social connection did not play as big a role in these effects on mental health as we hadexpected, although the number of community swimming groups like the Perranporth Bluetits is increasing. Atleast in this international group, personal achievement seemed to be more influential than communityconnection. However, more skilled swimmers, who often choose adventurous places, sometimes reportedhigher anxiety (焦虑) levels. This suggests that wild swimming can be good but also challenging.These findings add to earlier research on open-water swimming. They show that this activity is good forthe physical and mental health of adults from different countries,explain how these benefits happen, and pointout the discrepancy between natural waters and man-made outdoor pools. So, should we all be jumping in andrecommending such experiences for better mental health The research does not quite support that yet. We need to be realistic about some of the other challengesour oceans face, such as drowning (溺水 ) risks and polluted waters.Still, our results support research intorecommending getting close to nature to improve certain health conditions. This is something that the UKgovernment is prepared to spend millions on.28. What is the activity of the Perranporth Bluetits according to paragraph 1 A. Running on the beach. B. Playing in indoor pools.C. Doing scientific research. D. Swimming in the Atlantic.29. How does wild swimming improve mental health A. By reducing anxiety levels. B. By meeting mental needs.C. By improving social connection. D. By increasing body strength.30. What does the underlined word“discrepancy” in paragraph 5 probably mean A. Connection. B. Problem. C. Difference. D. Balance.31. What can we learn from the last paragraph A. Wild swimming is risk-free for mental health.B. Polluted waters are worse than drowning risks.C. Research advises everyone to try wild swimming.D. The UK supports health studies on nature connection.DPlay is important to a child's healthy development. Play is so important to child development that“it hasbeen recognized by the United Nations High Commission forHuman Rights as a right of every child”.According to Dr. Michael Popkin, writer of theActive Parenting series of parenting programs, playing withyour child builds the child’ s self-esteem(自尊), helps the child learn about the world, provides chances for thechild to learn new skills, and builds the connection between parent and child.Playing fully with your child offers a wonderful chance to build your child's self-esteem. Imagine howyour child must feel, knowing that the most important person in their world likes them enough to take the timeto play with them. Besides, research shows when you allow the play to be child-directed, children benefit inmany ways. They can move at their own speed, practice decision-making skills, and discover what their ownareas of interest are. Research also tells us that child-directed play improves a child’ s self-control, the waythey control their feelings, and how they feel about themselves.However, when the play is controlled by adults,some of the benefits of play are lost,such as developing leadership and creativity skills.Brain development is strengthened by play. It is how children, at a very early age,connect with and interactwith their world. As they explore and master challenges, they build new abilities and skills which improveconfidence and build resilience(韧性), both of which are needed to help them face future challenges in life. Achild's development is influenced positively by consistent (持续的) and loving relationships with parents asthey interact through play.Playing with your child benefits you too. Science shows that parents playing with their kids releaseoxytocin (释放催产素), which is connected to trust and relationship building. It also reduces the effects ofstress, lowering blood pressure, anxiety and fear.Try adding a little play each day with your child. Take action now!32. What can we know about child-directed play A. It allows children to learn at their own speed.B. It is less effective than adult-guided instruction.C. It mainly focuses on developing hands-on skills.D. It requests parents to set strict rules for activities.33. What do we know about children without play experiences A. They prefer to think deeply. B. They will face fewer challenges.C. They may be less confident. D. They usually do badly in school.34. What is the writer's attitude toward daily parent-child play A. Doubtful. B. Uncertain. C. Encouraging. D. Negative.35. Where is the text probably taken from A. A parenting guide. B. A science textbook.C. A children's book. D. A medical report.第二节 (共 5小题;每小题 2.5分,满分 12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。“Execution(执行力)” means skills for problem-solving, time management, and decision-making. Here'show to improve it.Take small steps. 36 To begin with, pick one little thing you can do to make a change. For example, ifyour challenge is an untidy room, collect empty glasses and plates and put them in the dishwasher. Your roomprobably looks a little better already!Next, pick up clothing that's been gathering(堆积) on a chair and hang itup.Break it down. You can probably do anything if it's just for 20 minutes. 37 Take a break for 10 minutes,and then set the timer again for 15 more minutes to work on your goal.38 If you have to finish a task that you' re not excited about, make it more enjoyable by mixing it withsomething you do like. For example, play music or an audiobook(有声书) while you sweep leaves. You couldalso call a friend to clean out your disorganized backpacks together.Personalize your organization. The best organizing system is the one that suits you.You may find writingdaily checklists in a notebook easier than using lots of sticky notes. 39Be kind to yourself. Learning execution skills needs practice. When you forget or lose something, be askind to yourself as to a friend who makes a mistake. 40 It may feel silly at first, but repeat sentences like,“You’ re doing the best you can, and that’ s enough.”A. Set a timer and go.B. Mix tasks with something fun.C. A small study shows self-kindness reduces stress.D. It's important to finish all tasks at once to save time.E. Some people prefer using phone apps to record their daily tasks.F. Many people find it easy to make plans but hard to stick to them till the end.G. For many people, just getting started is the hardest step toward achieving a task.第三部分语言运用 (共两节,满分 30分)第一节 (共 15小题;每小题 1分,满分 15分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。I grew up in a house where my father worked six days a week in a shirt factory in SanFrancisco. Sundayswere supposed to be my father’ s day off, but he never 41 rested.Dad’ s 42 was endless, and if he had nowhere to go, he would walk down our back steps to ourplayroom, 43 with us like a child. He felt very 44 while listening to music and 45 on his 1940typewriter.Also, on this day, he drove me to Sunday school with some other kids, and most times, after car sharing,my father planned special 46 around the city, all with my best friend Lori and me in the 47 . He knewevery hill and many one-way streets inSan Francisco, so each week the three of us 48 one part of the city.The 49 held a special place in his heart, because of his deep love for animals, and monkeys 50 as hisfavorites among them.He drove up the city's steepest(最陡峭的) hill, Jones Street, turned the car around, and51 back down. Wewere bouncing(颠簸) around in the back seat, having so much 52 . It was our own roller coaster(过山车).From time to time, we would go to a 53 ,where we could get whatever 54 we wanted along with ourpopcorn(爆米花), as Dad slept through each movie.Those were the happy memories that I’ ll always 55 and hold dear in my heart.41. A. actually B. suddenly C. properly D. directly42. A. curiosity B. energy C. patience D. pride43. A. fighting B. dealing C. playing D. cooperating44. A. nervous B. awkward C. sleepy D. excited45. A. acting B. concentrating C. typing D. imagining46. A. adventures B. meetings C. classes D. walks47. A. passenger seat B. back seat C. driver seat D. front seat48. A. explored B. mapped C. cleaned D. passed49. A. museum B. park C. zoo D. library50. A. found out B. took up C. stood out D. put up51. A. looked B. danced C. fought D. speeded52. A. fear B. fun C. confusion D. surprise53. A. restaurant B. shop C. market D. cinema54. A. treats B. toys C. fruits D. books55. A. create B. forget C. share D. treasure第二节 (共 10小题;每小题 1.5分,满分 15分)阅读下面短文,在空白处填入 1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The Hanyi Festival, also known as Winter Clothing Festival, is an important 56 (tradition) day ofremembrance in China. It is celebrated yearly on the first day of the 57 (ten) month of the Chinese lunarcalendar(农历). This year, the festival fell on Nov.20, 2025.Together 58 Qingming Festival in spring and the Zhongyuan Festival in summer, it's one of China'sthree festivals for 59 (remember) those who have passed away. On this day, the living send warmth and careto 60 (they) late loved ones through heartfelt ceremonies (仪式), expressing love and remembrance.The origins (起源) of 61 festival date back to the Zhou Dynasty, when people practiced the custom ofgiving out winter clothes. During the Ming Dynasty, EmperorZhu Yuanzhang strengthened this practice, 62included conducting a formal ceremony of giving out clothing and offering warm red bean porridge togovernment 63 (worker).The custom got emotional depth through the story of Lady Meng Jiang, who traveled thousands of miles64 (bring) winter clothes to her husband building theGreat Wall—— only to learn that he had died. Insadness, she 65 (burn) the clothes she had prepared, letting the fire carry her love to him in the afterlife. Herstory encouraged later generations to burn paper clothes for their own ancestors(祖先).第四部分写作 (共两节,满分 40分)第一节 (满分 15分)假定你是李华,寒假要去英国的苏格兰体验冰雪文化,行程已经安排好。请你给苏格兰的笔友Tom写一封邮件,内容包括:1.行程安排;2.希望见面。注意:1.写作词数应为 80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Tom,Yours,Li Hua第二节 (满分 25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Brenda was a woman who treasured order in her life. Her house was always tidy,and the street in front ofher home was a model of cleanliness. Every morning, she would take a walk, admiring the nice flowers andthe well-cleaned roads.One sunny morning, her peaceful world suddenly fell apart. An old camper van(露营车)pulled up right infront of her house. After many long trips, its coating of paint was coming off, making the van look even moreworn-out. And one of the tires(轮胎) looked a bit flat. Brenda’ s face immediately darkened. She thought itwas an ugly mess that ruined the street’ s tidiness.Soon, the owner of the van, Maud, a woman in her sixties, knocked on Brenda’ s door. Maud had a warmsmile and explained that she planned to stay in the town during the local folk music festival. She also asked ifshe could use Brenda’ s bathroom. “I’ m sorry, but that's not convenient,” Brenda answered coldly, shuttingthe door beforeMaud could say more. She just wanted this“ugly woman” to leave as soon as possible.Over the next few days, Brenda tried everything to make Maud leave. She called the town office, sayingthe van was blocking traffic(it wasn't), and even left a note asking her to move. But Maud just waved andsmiled each time she saw Brenda, never complaining. At night, Brenda would hear soft music coming fromthe van—— soft guitar strums(弹奏) and a sweet voice singing old folk songs. Slowly, her anger turned intodoubt. “Am I being too unfriendly ” she wondered. Maud didn't seem like a troublemaker and didn't doanything wrong. She was a traveler and maybe she just wanted to make friends and enjoy the festival.注意:1.续写词数应为 150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The next morning, Brenda took a deep breath and walked to the van.By the time the festival ended, they were good friends.2028届普通高等学校招生全国统一考试大联考(高一)英语参考答案第一部分听力learning he had to attend a medical meeting in1-5 BACAB 6-10 BBABCAustralia,he made a plan to visit the Anschaus...11-15 ACABC 16-20 CAACBhometown.”可知,爱德华去澳大利亚是因为第二部分阅读要参加一个医学会议。故选B。第一节26.A推理判断题。根据文章第一段可知,安绍夫A妇承诺每有一个自己的孩子,就资助一个需要【语篇导读】本文是一篇应用文。文章介绍了四种适帮助的孩子。文章第三、四段提到,安绍一家合11至12岁孩子能通过自己的努力来赚钱的工作。自1995年开始资助爱德华,通常的资助在孩子21,B细节理解题。根据Pool Cleaning部分18岁时结束,但他们一直支持爱德华读完大Advantage的内容“Your child may learn a学。由此可以推断出他们是善良且无私的人。thing or two about pools.”可知,pool cleaning故选A。这份工作的优势之一就是能让11至12岁的孩27.D主旨大意题。文章主要讲述了安绍一家持子学习一些关于水池的知识。故选B。续多年资助乌干达孤儿爱德华,30多年后两家22.B细节理解题。根据Painting Fences部分人终于见面,爱德华充满感激的感人故事。故Advantage的内容“It's an interesting way to选D。keep kids busy..”可知,painting fences是一种C让孩子忙碌的有趣的工作。故选B。【语篇导读】本文是一篇说明文。研究表明野外游泳23.C细节理解题。根据Voice Actor部分能提升心理健康,虽社交联系作用未如预期大,但Disadvantage的内容“This job may be difficult个人成就感影响更显著,且存在一定桃战,研究虽to get..”可知,配音工作可能很难获得,因此不完全支持将野外游泳作为普遍推荐活动,但支持11至12岁孩子成为配音演员的一个可能的劣“接触自然能改善健康”的理念。势是难以获得工作。故选C。28.D细节理解题。根据第一段“On PerranporthBbeach in Cornwall,the local outdoor swimming【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了澳大利group,the Perranporth Bluetits,jump into the亚安绍夫妇持续三十多年资助乌干达孤儿爱德华,Atlantic on cold days.”可知,Perranporth如今爱德华成为科学家,双方终于得以见面,爱德Bluetits的活动是在大西洋里游泳。故选D.华对此心怀感激的感人故事。29.B细节理解题。根据第二段“Our study,24.D细节理解题。根据文章第一段“Bruce andpublished in the Journal of EnvironmentalMargaret Anschau,an Australian couple,hadPsychology,shows that wild swimming improvesmade a promise.For every kid they had,theymental health by satisfying mental needs likewould sponsor one in need,”可知,这对澳大freedom and control in the water.”可知,研究利亚夫妇承诺每有一个自己的孩子,就赞助一表明,野外游泳通过满足自由、水中掌控力等个需要帮助的孩子,这是他们赞助爱德华的原心理需求,能够改善心理健康状况。故选B。因。故选D。30.C词义猜测题。根据第五段,研究展示了野25.B细节理解题。由文章第二段“After外游泳对身心健康的益处,以及这些益处产生·英语答案(第1页,共8页)· 展开更多...... 收起↑ 资源列表 河南2025-2026学年高一青桐鸣大联考英语试题.pdf 青桐鸣12月16-17日高一联考英语听力.mp3 青桐鸣12月16-17日高一联考英语答案.pdf