资源简介 2025 —2026学年八年级上学期期末考试(成都专用)英 语学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.全卷分A 卷和B 卷,A 卷满分100 分,B 卷满分50 分:考试时间120 分钟。2 .选择题部分必须使用2B 铅笔填涂:非选择题部分必须使用0 .5 亳米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号在答题卡上各题目对应的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效:在草稿纸、试卷上答题均无效。4.保持答题卡清洁,不得折叠、污染、破损等。A卷 (共100分)第一部分 听力(共30小题;计30分)一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。(共5 小题; 每小题1 分,计5 分)1.A.In Beijing. B.Congratulations! C.Have a nice trip!2.A.Thanks. B.Me too. C.No, he isn’t.3.A.Last month. B.Yes, of course! C.With my parents.4.A.I think so. B.They are black. C.It’s in the zoo.5.A.It was fantastic. B.They were delicious. C.It was Friday.二、听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。(共5 小题; 每小题1 分,计5 分)A.B.C.D.E.1. 2. 3. 4. 5.三、听对话,根据所听到的内容选择正确答语。(共10小题;每小题1分计10分)7.A.Go to the mountains. B.Go to the farm. C.Go to the beach.8.A.Anna. B.Gina. C.Linda.9.A.Once a week. B.Twice a week. C.Every day.10.A.Rainy. B.Cloudy. C.Sunny.11.A.Terrible. B.Enjoyable. C.Delicious.12.A.8 dollars. B.14 dollars. C.16 dollars.13.A.Bob. B.Lana. C.Mrs. Brown.14.A.Visiting her aunt. B.Helping her aunt. C.Relaxing at home.15.A.One year ago. B.Two years ago. C.Three years ago.16.A.The museum. B.The farm. C.The zoo.四、听短文,根据所听到的内容选择正确答语。(共5小题;每小题1分计5分)17.Where is Sally from A.America. B.The UK. C.Canada.18.How old is Anna A.13. B.14. C.12.19.What sports do Sally and Anna both like A.Tennis. B.Soccer. C.Baseball.20.Who is more outgoing A.Sally. B.Anna. C.Anna’s cousin.21.How often does Sally go to the movies A.Never. B.Sometimes. C.Everyday.五、听短文, 根据短文内容完成图表中所缺信息。( 共5 小题; 每小题1 分, 计5 分)My sister Zhou LingAge She is 22 years old.Appearance * She is 23 girl in her class. * She has long curly black hair.Personality She is friendly, helpful, 24 and funny.Study She 25 English but isn’t good at math.Hobby She has an interest in singing, dancing and running. * She just won 26 last week. * She goes to the dancing club three times a week to study swing dance. * She thinks running can help her relax herself, so she runs every morning.第二部分 基础知识运用(共30小题;计40分)六、选择填空(共15小题;计20分)A.从以下各题的A、B、C三个选项中选择最佳选项。(共10小题;每小题1分,计10分)27.Mr. Green promised he would come to the meeting, but he didn’t ________.A.appear B.expect C.accept D.react28.Staying with families and friends is one of ________ things in the world.A.happy B.happier C.the happiest D.happiest29.All the students in our class were on the playground ________ Tom. He had to clean the classroom.A.besides B.except C.with D.for30.—Does Mr Miller love his dog —Yes. ________ he goes out, he takes it with him.A.Whatever B.Whenever C.However D.Whoever31.— ________ fine weather it is!— Yes, it is. Let’s go boating on the lake!A.How B.How a C.What D.What a32.—As your closest friend, I will try every ________ way to help you with the work.—You are so kind.A.important B.possible C.difficult D.simple33.Linda is no longer a shy girl. Look, she is giving an English speech in front of all the students in our school. How ________ she is!A.confident B.forgetful C.exciting D.nervous34.—Our final examination is coming and we are so busy.—I agree. We have ________ exercises to do and ________ time to rest now.A.more; more B.more; fewer C.more; less D.fewer; less35.There ________ a football match on TV tonight.A.is B.will be C.was D.has been36.________ you study hard, you will pass the exam.A.If B.Unless C.Because D.SoB.补全对话(共5小题;每小题2分,计10分)根据对话内容,选出适当的选项补全对话。A: Hi, Ben. Let’s bake some cookies!B: OK. But you need to teach me, Linda.A: 37B: What do we do first A: First, we read the recipe. Then we will know what we need.B: Linda, we have all the ingredients for our cookies.A: 38B: I can mix them with this spoon, right A: Yes. Now take a little dough and make it into a ball.B: Like this A: Yes. 39 Then we need to wait for half an hour.(Half an hour later.)A: 40B: I can’t wait to eat them.A: Be careful! 41B: OK. Wow, how delicious!A.No problem.B.They’re too hot!C.Our cookies are OK.D.When you finish, put the cookies into the oven!E.Now we mix everything together to make dough (生面团).七、完形填空阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共15小题;计20分。A篇每小题2分,计10分;B篇每小题1分,计10分)ANot long ago, a video (视频) of an old woman selling coffee became very popular online. In the video, the old woman was busy 42 hot coffee by putting three bags of instant coffee (速溶咖啡) into each cup. Because of the video, many people came to her shop to get a cup of coffee.The old woman is Auntie Han. She began to run the shop over 30 years ago. 20 years ago, she 43 coffee for 6 yuan a cup with two bags of instant coffee in it. But, two years ago, some people wanted a stronger (更浓的) taste. So, Auntie Han 44 to put three bags of coffee in each cup, and the price became 10 yuan.Auntie Han’s coffee wasn’t the best, but why did she catch so many people’s eyes One main 45 is that people thought Auntie Han was sincere (真诚的). 46 her coffee was simple, she gave her best.42.A.make B.making C.made D.makes43.A.found B.ordered C.sold D.cooked44.A.dreamed B.started C.remembered D.learned45.A.role B.way C.symbol D.reason46.A.Although B.However C.But D.AndBIn New York, every tenth-grader has to find a job to get some work experience at the end of the term. It is a good way to know more about a future 47 we like.My dream is to be a 48 . So I worked as an assistant at a college. On the first day, I was very happy and 49 on my way to work. But as soon as I 50 the office, I was asked to make 50 copies of a document (文件). At that moment, I didn’t even know how to 51 the printer! Twenty minutes later, I finally finished 52 and gave the copies to the teacher. Then she sent me to another teacher.This time I had to do the same job. After finishing it, I thought I could take a 53 , but the teacher gave me lots of answer sheets (答题纸). I needed to correct 54 of them. Although it was not a hard job, I felt 55 . Teachers do these things every day. I started to doubt (怀疑) my dream.But a few days later, I came to know the 56 of being a teacher—It’s a joy to pass on knowledge and see students’ happy faces. Now I love teaching.47.A.game B.work C.job D.project48.A.teacher B.doctor C.writer D.actor49.A.sad B.thankful C.nervous D.excited50.A.came out of B.arrived at C.passed by D.knocked at51.A.find B.use C.make D.buy52.A.writing B.fixing C.printing D.reading53.A.look B.talk C.pay D.break54.A.both B.lots C.all D.none55.A.tired B.well C.relaxed D.glad56.A.result B.joy C.need D.importance第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)八、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。In the future, cameras will be different from what we have now.One big change is their size. Cameras will become much smaller. They might be as small as a grain of rice. This small size will make it easy to carry them anywhere, like in your pocket or on your clothes.Another change is in their function. Future cameras will not only take pictures but also analyze what they see. For example, if you take a picture of a plant, the camera can tell you what kind of plant it is. They can also record 3D images, giving you a more real-life view of the things you capture.Finally, the way we share pictures will change. Cameras will be able to share pictures directly to our friends’ devices without using the Internet. This will make sharing photos faster and more convenient.根据语篇内容做出判断,正确选A,错误选B,未提及选C。 (未提及表示在语篇中没有提到句中信息)57.A camera in the future will look like a grain of rice.58.Future cameras will both take pictures and analyze what they see.59.Cameras will be able to share pictures directly to our friends’ devices with no Internet.60.Future cameras can even teach us how to take a photo in a short time.61.Cameras in the future will be used to share photos as fast as now.九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)AWhat will travel be like in the future Well, in 2050, it will be different from now!① For short trips around the city, we’ll use jet-powered scooters (喷气动力滑板车). They will help us fly. For long travels or even travels to other planets, spaceships will become our first choice. They will be big and comfortable.② In 2050, we can travel to all kinds of amazing places. On Earth, there will be underwater cities. We can wear special suits (套装) and stay in the ocean to see all the beautiful fish. We can also take a spaceship to Mars.③ Packing for a trip in 2050 is a piece of cake. We will have smart suitcases (手提箱). When you’re not using them, they can be as small as a book. When you start packing, they’ll get bigger. And these suitcases can follow you around by themselves.Travel in 2050 will be filled with surprises and fun!62.What kind of transport can we use for short trips in 2050 A.Flying cars. B.Self-driving buses. C.Big spaceships. D.Jet-powered scooters.63.What will spaceships be like in 2050 according to the passage A.Big and fast. B.Small but safe. C.Big and comfortable. D.Small but beautiful.64.Where can we travel to on Earth in 2050 A.Mountains. B.Deserts. C.Cities in the sky. D.Underwater cities.65.What can smart suitcases do a. They can fly by themselves. b. They can be the size of a book.c. They can get bigger if needed. d. They can follow the owners.A.a, b, c B.b, c, d C.a, b, d D.a, c, d66.Match the title with each paragraph.a. Places to visit. b. Packing for trips. c. Ways to travel.A.①-c, ②-a, ③-b B.①-a, ②-b, ③-c C.①-b, ②-c, ③-a D.①-a, ②-c, ③-bBBeing a good listener is important for a number of reasons. When you are at work, it can make you better understand your tasks. It can also help you open your ears and minds. You can see the world through the eyes of others.However, the fact is that most people aren’t really listening to another person. Instead, they are actually thinking about what they should say in reply. If you want to know how to be a good listener, read on to get started·Give the speaker your all attention. Turn off the TV, your phone or computer. Once you talk face to face, you need to keep your mind quiet, and pay attention to what the other person is saying.·Don’t cut in. Many people have a habit of cutting in and giving out quick opinions before people finish what they are speaking. That’s impolite. Listen and save your words until the speaker finishes speaking.·Let the speaker know you are listening patiently. Not everyone is good at speaking. Some people take longer time to share their points. “It sounds great” “What happened next ”… These are useful for keeping the sharing going on.It takes time to be a good listener. You can’t be perfect in one night. Keep trying every day to put the above advice into practice.根据语篇内容,选择最佳选项。67.What can being a good listener help you do at work A.Better understand your tasks.B.Finish tasks more quickly than others.C.Get along with classmates more easily.68.What are people doing if they are not really listening A.They look around and do something else.B.They take notes about the speaker’s words.C.They think about what they should say in reply.69.What does the underlined phrase “cut in” probably mean in the passage A.Speak before someone finishes speaking.B.Agree with someone’s opinion.C.Ask someone to repeat his words.70.Why does the passage suggest saying “What happened next ” to the speaker A.To show you are not interested in their story.B.To help the speaker remember more words.C.To let the speaker keep the sharing going on.71.What is the main purpose of this passage A.To explain why someone is bad at listening.B.To tell readers how to be a good listener.C.To show when people should listen.B卷(共50分)一、补全单词 根据首字母及句意写出完整单词。(共5小题;每小题1分,计5分)72.Don’t a (争吵) with your parents. They love you very much. You should understand them.73.It’s i (不礼貌的) to interrupt others.74.I bought a t (票) for the concert last week and I can’t wait to watch it.75.How are you going to i (改善) your relationship with your friends 76.I want to have some cakes and l (躺) on the sofa.二、完成对话(共10小题;每小题1分,计10分)在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词(含缩写词)。A: Hi,Grace.This is Linda. I’m 77 what you are doing right now.B: I’m watching the news on TV about the 20th CPC National Congress (中共二十大).A: Yeah. I know you always like to watch something 78 . What can you learn from it B: One thing I truly 79 about is the rural vitalization (乡村振兴).A: What’s that about B: Well, it’s the plan of our government (政府) to make the 80 a better place to live in.A : Oh, I really 81 with you. Our hometown has got much improvement during the past few years. I think with this plan, it will be even better.B: Of course. My grandparents live far from the city and I can feel the air there is much 82 .A: That’s true. There is less 83 , so the environment is even cleaner. What’s more, people feel more relaxed and life is much slower there.B: Yes. I think people live there more 84 than in big cities. In the past, many young people went to places like Shanghai to find good jobs. But now they think 85 .A: I think that’s because there will be more jobs for the young even though they choose to stay in their hometowns.B: You’re right. They also want to make their hometowns more beautiful and help people there become much richer.A:That’s for sure. Now I’m really looking 86 to a better life in our hometown and I think everyone should play a part in building our country.三、短文填空(共10小题;每小题1分,计10分)从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。high sudden below take that car see child she jump while heLast August we were on vacation at Diana’s Baths, a place famous for waterfalls.Sitting on the rocks with my husband, I watched some parents nervously guarding their 87 away from the rocks’ edges (边缘). At that time, my 8-year-old son, Wyatt 88 between the rocks, too. I said from time to time, “No running and stay away from the edge.”89 , I saw Wyatt sit down between two rocks in the running water, before I shouted at him to get out, he disappeared over the edge.“Help my son!” I cried out over and over. But I only heard a 90 voice from a woman, “That boy just went over the waterfall!” She shouted at 91 husband, “We are leaving!” They walked away, not even looking back 92 whether our child was OK.By the time I climbed down to the rocks 93 , my husband had pulled Wyatt out of the water with the help of a young woman. She first said. “I’m Lisa, a nurse. I’m not leaving you.” 94 she was looking at me deeply, I could almost feel she was trying to take a bit of energy in her body and pass it on to me. I held on to that energy like a rope 95 could pull us to safety.Wyatt 96 to the hospital at once. After we spent a sleepless night there, we were told Wyatt was going to be OK.Meeting Lisa has made me understand how we need help from people we don’t know. I know we are two strangers who are less strange.四、阅读表达(共10小题;计10分)A.补全短文You probably have about three weeks off during the winter holiday, but simply not touching Chinese for the whole time is a very bad idea unless you’re close to feeling tired out and really need the rest. 97 Here are four fun ways to do that.What to do now is to put enjoyment at the very top. 98 You can play games, listen to Chinese music, or watch movies about China, which you like. This will make you excited to learn more.Learn more by reading and listening. Read a lot and listen to things in Chinese. 99 This way, you’ll see new words many times and understand them better.Talk to people and explore (考察). If you can, go to places where people speak Mandarin and practice your language skills. If you can’t travel, talk to Chinese speakers online. It’s a great way to have fun and stay fired up.100 Look back at what you’ve learned so you don’t forget it. This will help you be ready for the next term. Also, go over any words or grammar that were hard for you.Remember, the break is for resting, but playing with Chinese in fun ways will make you better when school starts again. 101 Have a great winter break and learn Chinese in a fun way!A.Go over what you know.B.Make sure what you are reading is not difficult.C.Use books and stories that are not too hard for you.D.Find ways to learn and go over that don’t feel like hard work.E.Find any activity about the Chinese language and culture in some way.F.It’s important for the students studying Chinese to have fun and keep learning at the same time.B.完成图表根据短文内容,完成图表中所缺信息。。When reading this article, please remember that every one of us is a lucky dog. We evolve (进化), and we survive! After years of evolution, now we have the abilities to live in the world and enjoy it. Just like humans, other animals on Earth also evolve great abilities. For example, giraffes live on the grassland of Africa. To adapt to life there, they have evolved longer necks to reach the tall trees, as well as longer legs to run away from lions and cheetahs (猎豹).However, evolution also gives giraffes a strange habit. They only sleep for about 30 minutes a day and less than 5 minutes a time, and they sleep standing! Why are they so wakeful (警觉的) Well, that’s because they are so tall. They need longer time getting off the ground and run. Because of this special sleep style, they won’t become easy meals for others.As you see, evolution isn’t always perfect. It helps animals to live, but it sometimes also gives them what they don’t really want. Don’t feel sorry. It’s part of natural choice. In order to survive, all of this is necessary.Facts About EvolutionWhy evolution happens Humans and other animals on Earth need to evolve great abilities to adapt to the 102 .Take giraffes for 103 They have evolved longer necks to 104 the tall trees, as well as longer legs to run away from dangerous animals.They only sleep for a very short time and they sleep standing, or they will be eaten by others 105 .Whether revolution is perfect Evolution isn’t always perfect. On the one hand, it helps animals to live. On the other hand, it sometimes can not just 106 their need.五、书面表达(计15分)107.上周你校英语广播站登了一则英文广告“Student Helper Wanted”,你想去应聘此项工作。请结合广告内容给编辑写一封自荐信。Student Helper Wanted!The English Study Center needs a weekend student helper for primary school students. You must: ·be a middle school student ·have good grades in English ·be good with children ·be outgoing Call the English Study Center at 443-5667 for more information.要求:1)信的格式已给出。文中不得出现真实人名、校名等信息;2)可以适当增加细节,以使行文连贯;3)词数:80-100。Dear Sir or Madam,_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua2025 —2026学年八年级上学期期末考试(成都专用)英 语学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.全卷分A 卷和B 卷,A 卷满分100 分,B 卷满分50 分:考试时间120 分钟。2 .选择题部分必须使用2B 铅笔填涂:非选择题部分必须使用0 .5 亳米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号在答题卡上各题目对应的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效:在草稿纸、试卷上答题均无效。4.保持答题卡清洁,不得折叠、污染、破损等。参考答案题号 1 2 3 4 5 7 8 9 10 11答案 C A B A A B A B A A题号 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21答案 B A C A C A C A A B题号 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36答案 A C B B C B A C B A题号 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51答案 B C B D A C A D B B题号 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61答案 C D C A B B A A C B题号 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71答案 D C D B A A C A C B题号 97 98 99 100 101答案 F E C A D1.C【原文】We plan to visit the Palace Museum tomorrow.2.A【原文】Mrs. Wang, your son is hard-working.3.B【原文】Did you go anywhere interesting last weekend 4.A【原文】I think the biggest animal on the land is the elephant.5.A【原文】Jack, how was your school trip in Chengdu 6. C A E B D【原文】1. First, we need to boil the potatoes for mashed potatoes.2. Then, mix the milk and butter with the potatoes.3. Finally, bake the pumpkin pie in the oven for 40 minutes.4. A fashion designer draws beautiful clothes every day.5. I want to make a New Year’s resolution plan for learning cooking.7.B【原文】M: Let’s go to the mountains this Saturday, Sally.W: Sorry, Mike. Paul asked me to go to the beach with him. How about Sunday M: I must go to my uncle’s farm.Question: What does Mike want to do on Sunday 8.A【原文】M: Did Linda go to the movies with you, Helen W: No, I went with Anna.Question: Who did Helen go to the movies with 9.B【原文】W: Do you go to the library every day M: No, I just go there on Monday and Friday.Question: How often does the man go to the library 10.A【原文】M: It was raining so hard all day yesterday that I didn’t go to the mountains.W: Why not go today It’s cloudy.M: But I am busy. I will go tomorrow. The weather report says it will be sunny.Question: What was the weather like yesterday 11.A【原文】M: How was your trip to Hong Kong W: It was great although the weather was not so good. The friendly people made me enjoyable.M: How was the food W: My cousin Jack said it was delicious but I disliked it.Question: What did the girl think of the food in Hong Kong 12.B【原文】M: Excuse me, how much are the socks W: 4 dollars for one pair and 7 dollars for two pairs.M: I’d like two pairs of black and two pairs of white.Q: How much does the man need to pay 13.A【原文】M: Mr. Brown is arriving tomorrow evening. Are you going with me to meet him at the airport, Lana W: Sorry, Bob, I wish I could, but I have an important party.Q: Who is going to meet Mr. Brown tomorrow evening 14.C【原文】W: What is Mary doing on vacation Is she visiting her aunt M: No. She is too tired to help her aunt, and she is relaxing at home.Q: What is Mary doing on vacation 15.A【原文】W: Hello, Mike! When did you start skating M: Two years ago, Cici.W: That’s great! I like skating, too. And I started skating 1 year later than you.Q: When did Cici begin to skate 16.C【原文】W: Richard, shall we go to the museum tomorrow M: I heard the mother panda had a baby. Shall we go to see them first W: Great idea! And we can go to the museum next week.Q: Where are they going tomorrow 17.A 18.C 19.A 20.A 21.B【原文】My name is Sally, a thirteen year old girl from the United States. I like making friends. I have many friends. Anna is one of them. She is from Canada. She is one year younger than me. But she is much taller than me. We both like tennis, but Anna plays it better than me. I’m more outgoing than Anna. I’m better at physics than her too. Sometimes I go to the movies with my classmates. But Anna doesn’t like to do that. She likes to stay at home and listen to music.22.nineteen/19 23.the tallest and thinnest 24.outgoing 25.is talented in 26.a singing competition【原文】My sister Zhou Ling is 19 years old. She is the tallest and thinnest girl in her class. She has long, curly black hair. She is friendly and she likes helping others. Every time it’s my turn to do the dishes, she always helps me with it and she is outgoing and funny, so she has a lot of friends.Zhou Ling is talented in English and she always does well in English tests. However, I think it is difficult, so she often helps me with English homework. But she isn’t good at math. She thinks it is boring and difficult. She is interested in singing and dancing. She just won a singing competition last week, which made her very happy. And she is in the dancing club in her school. These days, she is studying swing dance in the club and she goes there every Monday, Tuesday and Thursday afternoon. She also likes running and she runs every morning. “Running makes me feel relaxed, I like it.” she says.27.A格林先生承诺他会来参加会议,但他没有出现。考查动词辨析。appear出现;expect期待;accept接受;react反应。根据“but he didn’t…”可知,他承诺会来但没出现。故选A。28.C与家人和朋友在一起是世界上最幸福的事情之一。考查形容词最高级。“one of+the+形容词最高级+名词复数”是固定搭配,表示“最……的之一”,此处表达与家人和朋友在一起是世界上最幸福的事情之一。故选C。29.B我们班所有的学生都在操场上,除了Tom。他必须打扫教室。考查介词辨析。besides除了……之外还有;except除了;with和;for为了。根据后文“He had to clean the classroom”可知,Tom没有在操场上,因此使用表示排除的except。故选B。30.B——米勒先生爱他的狗吗?——是的。无论何时他出门,他都带着它。考查状语从句连词。Whatever无论什么;Whenever无论何时;However无论怎样;Whoever无论谁。根据“... he goes out, he takes it with him.”可知,需要表示时间关系的连词,强调每次出门都带狗。故选B。31.C——多好的天气啊!——是的,确实是。让我们去湖上划船吧!考查感叹句。weather是不可数名词,感叹句结构为“What+形容词+不可数名词+主谓”。故选C。32.B——作为你最亲密的朋友,我会尝试每一种可能的方式来帮助你完成这项工作。——你真是太好了。考查形容词辨析。important重要的;possible可能的;difficult困难的;simple简单的。根据“I will try every...way to help you with the work.”可知,此处指尝试每一种可能的方式去帮助完成工作,try every possible way为固定表达,表示“尽一切可能的方式”。故选B。33.ALinda不再是一个害羞的女孩了。看,她正在全校学生面前做英语演讲。她多么自信啊!考查形容词辨析。confident自信的;forgetful健忘的;exciting令人兴奋的;nervous紧张的。根据上文“no longer a shy girl”和“giving an English speech”可知,Linda的状态是积极的、自信的。故选A。34.C——我们的期末考试要来了,我们太忙了。——我同意。我们现在有更多的练习要做,休息的时间更少了。考查形容词比较级。exercises是可数名词复数,表示“更多”用more;time是不可数名词,表示“更少”用less。根据常识,考试前练习变多,休息时间变少。故选C。35.B今晚电视上将有一场足球比赛。考查there be结构的时态。is是一般现在时;will be是一般将来时;was是一般过去时;has been是现在完成时。时间状语“tonight”表示将来,需用一般将来时。故选B。36.A如果你努力学习,你就会通过考试。考查连词辨析。 If如果;Unless除非;Because因为;So所以。根据“you study hard, you will pass the exam”的逻辑关系,可推知“努力学习”是“通过考试”的条件,用If引导条件状语从句。故选A。37.A 38.E 39.D 40.C 41.B本文是Linda教Ben烤饼干的对话。37.根据“But you need to teach me, Linda.”可知,Ben请求Linda教他,此处Linda应表示同意。选项A“没问题。”符合语境。故选A。38.根据“we have all the ingredients for our cookies.”以及下文“I can mix them with this spoon, right ”可知,此处应进入制作面团的步骤。选项E“现在我们把所有东西混合在一起做面团。”符合语境。故选E。39.根据“make it into a ball.”以及“Then we need to wait for half an hour.”可知,在等待之前需要把饼干放入烤箱。选项D“当你完成后,把饼干放进烤箱!”符合语境。故选D。40.根据“I can’t wait to eat them.”可知,饼干已经烤好了。选项C“我们的饼干好了。”符合语境。故选C。41.根据“Be careful!”可知,Linda在提醒Ben注意安全。选项B“它们太烫了!”符合语境。故选B。42.B 43.C 44.B 45.D 46.A本文主要讲述了韩阿姨售卖咖啡的故事,包括她的咖啡店经营时长、咖啡价格与配料的变化,以及她因真诚经营受到大众关注的原因。42.视频里,这位老奶奶正忙着制作热咖啡,每杯都要放三包速溶咖啡。make制作,动词原形;making制作,动名词/现在分词;made制作,过去式/过去分词;makes制作,动词第三人称单数。根据“the old woman was busy…hot coffee” 可知,此处考查be busy doing sth表示“忙着做某事”,需用动名词形式。故选B。43.20年前,她卖的咖啡每杯6元,里面放两包速溶咖啡。found找到;ordered订购;sold售卖;cooked烹饪。根据“20 years ago, she…coffee for 6 yuan a cup”可知,结合前文an old woman selling coffee,此处指韩阿姨售卖咖啡,体现经营行为。故选C。44.于是,韩阿姨开始在每杯咖啡里放三包速溶咖啡,价格也涨到了10元。dreamed梦想;started开始;remembered记得;learned学习。根据“two years ago, some people wanted a stronger taste. So, Auntie Han…to put three bags of coffee in each cup”可知,因顾客想要更浓的口感,韩阿姨开始改变配料。故选B。45.一个主要原因是人们觉得韩阿姨很真诚。role角色;way方法;symbol象征;reason原因。根据“Auntie Han’s coffee wasn’t the best, but why did she catch so many people’s eyes ”可知,前文提出为什么,此处应回答原因,reason符合语境。故选D。46.虽然她的咖啡很普通,但她付出了自己最大的努力。Although虽然,引导让步状语从句;However然而,副词,后常接逗号;But但是,连词,表转折,不引导从句;And和,表并列。根据“…her coffee was simple, she gave her best”可知,前后句是让步关系,咖啡普通但尽力制作,且空后为完整句子,需用连词Although引导从句。故选A。47.C 48.A 49.D 50.B 51.B 52.C 53.D 54.C 55.A 56.B本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在学期末找了一份工作以获得工作经验,作者选择在大学当助理,起初作者认为工作很枯燥,后来作者体会到了作为老师的快乐,并爱上了教学。47.这是了解我们喜欢的未来工作的一个好方法。game游戏;work工作,不可数名词;job工作,可数名词;project项目。根据“every tenth-grader has to find a job”可知,此处指未来的“工作”,且空前有不定冠词a,空处应用可数名词job。故选C。48.我的梦想是成为一名老师。teacher老师;doctor医生;writer作家;actor演员。根据后文“Teachers do these things every day. I started to doubt my dream.”可知,作者的梦想是当“老师”。故选A。49.第一天,我很高兴,在上班的路上很兴奋。sad伤心的;thankful感激的;nervous紧张的;excited兴奋的。根据“I was very happy”及并列连词and可知,and连接相同感彩的词,此处应指作者很高兴且很“兴奋”。故选D。50.但我一到办公室,就有人让我复印50份文件。came out of从……出来;arrived at到达;passed by经过;knocked at敲。根据“But as soon as I…the office,”可知,此处在描述作者“到达”工作地点后接到任务。故选B。51.那一刻,我甚至不知道如何使用打印机!find找到;use使用;make制作;buy买。根据上文描述“作者被要求打印50份资料”及语境可知,此处应指作者不知道如何“使用”打印机。故选B。52.二十分钟后,我终于完成了打印,并把复印件交给了老师。writing写;fixing修理;printing打印;reading读。根据上文描述“作者被要求打印50份资料”及“作者使用打印机的情况”可知,此处指作者20分钟后完成了“打印”工作。故选C。53.复印完后,我想我可以休息一下,但老师给了我很多答题纸。look看;talk谈话;pay支付;break休息。根据后句转折“After finishing it, I thought I could take a…but the teacher gave me lots of answer sheets. I needed to correct…”及常识可知,此处指作者完成老师交代的工作后想“休息一下”却又被安排了其他任务,take a break“休息一下”。故选D。54.我需要批改所有的答题纸。both两者都;lots大量;all三者及以上都;none三者及以上都不。根据“lots of answer sheets”及语境可知,此处指作者被安排去批改“所有的”答题纸,应用all。故选C。55.虽然这不是一项困难的工作,但我感到很累。tired累的;well身体好的;relaxed放松的;glad高兴的。根据“Although it was not a hard job”及转折词but可知,此处指作者虽然认为这份工作不难,但是感到很“累”。故选A。56.但几天后,我开始了解到当老师的快乐——这是一种传递知识和看到学生们快乐的脸的快乐。result结果;joy快乐;need需要;importance重要性。根据转折句“But a few days later”及“It’s a joy to pass on knowledge and see students’ happy faces. Now I love teaching.”可知,作者从之前“认为老师这份工作很累”到现在感受到了“传递知识的快乐”及“看到学生笑脸的喜悦”,可推测,作者现在喜欢教书,应是开始了解当老师的“快乐”,应用joy体现作者作为教师的主观幸福感。故选B。57.B 58.A 59.A 60.C 61.B本文是一篇说明文,介绍了未来相机在尺寸、功能和分享方式上的变化,强调了其便携性、智能分析和无需互联网的直接分享能力。57.根据“One big change is their size. Cameras will become much smaller. They might be as small as a grain of rice.”可知,未来的相机可能会像米粒一样小,但并不意味着未来的相机看起来就像一粒米,只是说可能大小相似,该说法错误,故选B。58.根据“Another change is in their function. Future cameras will not only take pictures but also analyze what they see.”可知,未来的相机不仅能拍照,还能分析它们看到的东西,该说法正确,故选A。59.根据“Finally, the way we share pictures will change. Cameras will be able to share pictures directly to our friends’ devices without using the Internet.”可知,相机将能够在不使用互联网的情况下直接将图片分享到我们朋友的设备上,该说法正确,故选A。60.文章中并未提及未来的相机可以教我们如何在短时间内拍照,该说法未提及,故选C。61.根据“Finally, the way we share pictures will change...This will make sharing photos faster and more convenient.”可知,未来分享照片的方式会改变,并且会更快更方便,而不是和现在一样快,该说法错误,故选B。62.D 63.C 64.D 65.B 66.A本文是一篇说明文,主要描述了2050年未来旅行的样子,包括短途旅行和长途旅行或星际旅行所使用的交通工具、可前往的旅游地点以及旅行打包行李时智能手提箱的特点,展现了未来旅行充满惊喜和乐趣的景象。62.细节理解题。根据文章第二段“For short trips around the city, we’ll use jet-powered scooters (喷气动力滑板车).”可知,2050年短途旅行我们可以使用喷气动力滑板车。故选D。63.细节理解题。根据文章第二段“For long travels or even travels to other planets, spaceships will become our first choice. They will be big and comfortable.”可知,2050年的宇宙飞船将会又大又舒适。故选C。64.细节理解题。根据文章第三段“In 2050, we can travel to all kinds of amazing places. On Earth, there will be underwater cities.”可知,2050年我们在地球上可以去水下城市旅行。故选D。65.细节理解题。根据文章第四段“When you’re not using them, they can be as small as a book. When you start packing, they’ll get bigger. And these suitcases can follow you around by themselves.”可知,智能手提箱不用时可以像书一样小,需要打包时可以变大,还能自己跟着主人走。故选B。66.推理判断题。第一段“For short trips around the city...For long travels or even travels to other planets...”主要介绍了未来旅行的交通方式,对应c“Ways to travel”;第二段“In 2050, we can travel to all kinds of amazing places...”主要介绍了未来可以前往的旅游地点,对应a“Places to visit”;第三段“Packing for a trip in 2050 is a piece of cake...”主要介绍了未来旅行打包行李时智能手提箱的特点,对应b“Packing for trips”。所以匹配结果为①-c,②-a,③-b。故选A。67.A 68.C 69.A 70.C 71.B本文主要介绍了成为一名好倾听者的重要性,并给出了具体的方法建议。67.细节理解题。根据“When you are at work, it can make you better understand your tasks.”可知,成为好倾听者能帮助你在工作中更好地理解任务。故选A。68.细节理解题。根据“Instead, they are actually thinking about what they should say in reply.”可知,当人们没有真正倾听时,他们在思考该如何回应。故选C。69.词句猜测题。根据“Many people have a habit of cutting in and giving out quick opinions before people finish what they are speaking.”可知,cut in指的是在别人说完之前就发言。故选A。70.细节理解题。根据“‘It sounds great!’ ‘What happened next ’... These are useful for keeping the sharing going on.”可知,说“What happened next ”是为了让分享继续下去。故选C。71.主旨大意题。根据“If you want to know how to be a good listener, read on to get started”及后文给出的方法建议,可知本文的主要目的是告诉读者如何成为一名好倾听者。故选B。72.(a)rgue不要和你的父母争吵。他们非常爱你。你应该理解他们。argue“争吵”,argue with sb.“和某人争吵”,固定短语。此处位于助动词Don’t后,应用动词原形。故填(a)rgue。73.(i)mpolite打断别人的话是不礼貌的。根据汉语提示及首字母可知此处应是impolite“不礼貌的”,形容词,在句中作表语。故填(i)mpolite。74.ticket/icket我上周为音乐会买了一张票,并且迫不及待想观看它。根据“I bought a...for the concert last week”以及首字母提示可知,此处指“票”,英文为“ticket”,名词,不定冠词“a”修饰,应用名词单数 。故填ticket。75.(i)mprove你如何改善与朋友的关系?根据汉语提示和首字母可知,此处用动词improve“改善,提高”;根据“How are you going to ...”可知,句子的时态是一般将来时,结构为be going to do sth,此处用动词原形。故填(i)mprove。76.(l)ie我想吃些蛋糕并躺在沙发上。want to do sth“想要做某事”。分析句子结构可知,空处与“have”是并列关系,位于“want to”后,填动词原形。“躺”用lie,动词。故填(l)ie。77.wondering 78.educational/meaningful 79.care 80.countryside/country 81.agree 82.fresher 83.pollution 84.comfortably/easily 85.differently 86.forward本文是A、B两个人的对话。主要讨论了中共二十大对农村的建设。77.根据“I’m watching the news on TV about the 20th CPC National Congress.”可知,此处问的是B在做什么。本句时态为现在进行时,故用wonder“想知道”的现在分词形式。故填wondering。78.根据“the news on TV about the 20th CPC National Congress”和“What can you learn from it ”可知,B总喜欢看一些meaningful“有意义的”或educational“有教育意义的”内容,空格处填一形容词作后置定语修饰something。故填educational/meaningful。79.根据“What can you learn from it ”可知,此处回答的是B关心的内容,空格处缺一动词care“关心”被副词truly“真正地”所修饰。care about“关心”为固定搭配。本句时态为一般现在时,且主语为第一人称I。故填care。80.根据“rural vitalization”可知,此处指乡村振兴,空格处应填一名词被定冠词the所修饰,countryside“乡村”或country“乡村地区”符合语境。故填countryside/country。81.根据“Our hometown has got much improvement during the past few years. I think with this plan, it will be even better.”可知,乡下的环境确实得到了改善,此处表示A同意B的看法,agree“同意”符合句意。agree with sb.“同意某人的看法”为固定搭配。本句时态为一般现在时,且主语为第一人称I。故填agree。82.根据“the environment is even cleaner”可知,此处指空气变得更清新了。空格处应填一形容词修饰名词air,且空格处被much修饰,应填fresh“清新的”的比较级形式。故填fresher。83.根据“the environment is even cleaner”可知,环境变好了,污染减少了,空格处应填一名词被less修饰。pollution“污染”符合语境,故填pollution。84.根据“What’s more, people feel more relaxed and life is much slower there.”可知,B认为住在农村比住在城市舒服“comfortable”或轻松“easy”。根据空前的more可知,空格处应填一多音节副词修饰动词live。故填comfortably/easily。85.根据“In the past, many young people went to places like Shanghai to find good jobs.”和“I think that’s because there will be more jobs for the young even though they choose to stay in their hometowns.”可知,以前人们喜欢去大城市找工作,现在则喜欢待在家乡,因此是人们的看法不同了。空格处应填一副词differently“不同地”修饰动词think。故填differently。86.根据“I think everyone should play a part in building our country”可知,A希望家乡能有更好的生活。look forward to“期待”为固定搭配,符合语境。故填forward。87.children 88.was jumping 89.Suddenly 90.high 91.her 92.to see 93.below 94.While 95.that 96.was taken本文通过作者自己的亲身经历告诉我们:我们都需要别人的帮助。87.我和丈夫坐在岩石上,看到一些父母紧张地保护他们的孩子远离岩石边缘。根据“I watched some parents nervously guarding their...away from the rocks’ edges (边缘). At that time, my 8-year-old son”可知,父母保护的应是孩子,child“孩子”,是可数名词,此处应用复数,故填children。88.那时,我8岁的儿子怀亚特也在岩石间跳跃。根据“ At that time, my 8-year-old son, Wyatt...between the rocks, too.”结合备选词汇可知,是指孩子在岩石间跳,且句子时态是过去进行时:was/were+现在分词。jump“跳”,主语是单数,be动词用was,故填was jumping。89.突然,我看见怀亚特坐在流水中的两块岩石之间,在我喊他出来之前,他就从边上消失了。空处应填副词作状语;根据“I saw Wyatt sit down between two rocks in the running water, before I shouted at him to get out, he disappeared over the edge.”及备选词可知,应是突然不见了,用sudden对应的副词suddenly“突然”,修饰整个句子,故填Suddenly。90.但我只听到一个女人尖声说:“那个男孩刚掉下瀑布了!”空处应填形容词作定语;根据“heard a high...voice from a woman”可知,此处是形容声音的,结合备选词high“高的”符合语境,in a high voice“高声地”,故填high。91.她对丈夫喊道:“我们要走了!”根据“ She shouted at...husband”可知指的是她的丈夫,she“她”,是人称代词,此处应用形容词性物主代词修饰名词,故填her。92.他们走开了,甚至没有回头看看我们的孩子是否安然无恙。根据“They walked away, not even looking back...whether our child was OK.”可知那对夫妻直接就走了,没有去看看作者的孩子是不是安全的,see“看”,是动词,固定短语look back to“回头……”,故填to see。93.当我爬到下面的岩石上时,我丈夫在一个年轻女人的帮助下把怀亚特从水里拉了出来。根据“climbed down”可知指的是作者爬到下面的岩石上,below“下面”符合语境,故填below。94.当她深情地看着我的时候,我几乎能感觉到她在试图从她的身体里汲取一点能量,然后传递给我。根据“she was looking at me deeply, I could almost feel she was trying to take a bit of energy in her body and pass it on to me”可知前后句需要一个表示时间的连词来连接,while“当……时候”符合,故填While。95.我紧紧抓住那股能量,就像一根绳子,可以把我们拉到安全的地方。根据“ I held on to that energy like a rope...could pull us to safety.”可知这是一个定语从句,需一个关系代词连接,且先行词是物,that符合,故填that。96.怀亚特立刻被送往医院。根据“Wyatt...to the hospital at once.”可知是指孩子被立马送到医院,take“带走”,是动词,分析句子结构可知动词和主语之间是被动关系,且时态是一般过去时,所以应用一般过去时的被动语态:was/were done,主语是单数,be动词用was,故填was taken。97.F 98.E 99.C 100.A 101.D本文主要介绍了在寒假期间如何通过有趣的方式继续学习中文。97.根据“You probably have about three weeks off during the winter holiday, but simply not touching Chinese for the whole time is a very bad idea unless you’re close to feeling tired out and really need the rest.”以及“Here are four fun ways to do that.”可知,寒假虽有休息时间,但完全不碰中文不好,后文又介绍有趣的学习方法,选项F“对于学习中文的学生来说,在享受乐趣的同时持续学习是很重要的。”起到承上启下作用,符合语境。故选F。98.根据“What to do now is to put enjoyment at the very top. You can play games, listen to Chinese music, or watch movies about China, which you like. This will make you excited to learn more.”可知说的都是一些有趣的方法,选项E“找到以某种方式与中文语言和文化相关的任何活动。”符合语境。故选E。99.根据“Learn more by reading and listening. Read a lot and listen to things in Chinese. This way, you’ll see new words many times and understand them better.”可知提到了阅读,选项C“使用对你来说不太难的书籍和故事。”符合语境。故选C。100.根据“Look back at what you’ve learned so you don’t forget it. This will help you be ready for the next term. Also, go over any words or grammar that were hard for you.”可知提到了复习,选项A“复习你所知道的内容。”符合语境。故选A。101.根据“Remember, the break is for resting, but playing with Chinese in fun ways will make you better when school starts again.”可知,假期主要是休息,但以有趣方式学习中文对开学后的学习有益。选项D“找到学习和复习的方法,且不让人觉得是艰苦的工作。”符合语境。故选D。102.environment/world 103.example 104.reach/get 105.easily 106.satisfy/meet本文介绍了人和动物的进化。102.根据“After years of evolution, now we have the abilities to live in the world and enjoy it.”可知人和动物经过多年进化,有了在世界上生存的能力,也就是能够适应环境/世界。故填environment/world。103.根据“For example, giraffes live on the grassland of Africa.”可知此处以长颈鹿举例,for example表示“例如”。故填example。104.根据“To adapt to life there, they have evolved longer necks to reach the tall trees”可知长颈鹿进化长出长长的脖子来够到树上的食物,可以用reach或者get表示。故填reach/get。105.根据“ They need longer time getting off the ground and run. Because of this special sleep style, they won’t become easy meals for others.”可知长颈鹿这样的进化,就能够防止它们轻易被吃掉,此空为副词修饰动词,easily表示“轻易地”。故填easily。106.根据“ It helps animals to live, but it sometimes also gives them what they don’t really want.”可知进化是帮助动物生存,但是有时候给它们,本身不想要的东西,也就是难以满足需求,satisfy和meet表示“满足”。故填satisfy/meet。107.例文Dear Sir or Madam,I am writing to apply for a weekend student helper at the English Study Center.As a middle school student with excellent grades in English, I am sure of my ability to help primary school students.I’m talented in talking with children and I’m good with children for I’m outgoing. Also, I’m ready to help others learn and grow. So I believe I’m fit for this role.Thank you for accepting me as a team member. I look forward to the chance to be part of the English Study Center team.Yours,Li Hua[总体分析]① 题材:本文是一封自荐信,目的是应聘英语学习中心的学生助手工作。② 时态:文章使用“一般现在时”描述自己的能力和适应性。③ 提示:根据广告的要求,介绍自己符合岗位要求的情况,并表达加入工作的愿望和信心。[写作步骤]第一步,开头简洁说明自己写信的目的:申请学生助手岗位;第二步,结合广告要求,阐述自己符合条件的方面(如英语成绩、与孩子的互动能力、性格特点等);第三步,总结自己为什么适合这个职位,并表达感谢和期待。[亮点词汇]① in English用英语② be sure of确信③ be talented at擅长④ be good with与……相处得好⑤ look forward to盼望[高分句型]① I’m talented in talking with children and I’m good with children for I’m outgoing. (and连接的并列句)② So I believe I’m fit for this role. (宾语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 八年级英语上学期期末考试(四川成都卷) - 答案.docx 八年级英语上学期期末考试(四川成都卷).docx