资源简介 2025 -2026学年八年级上学期期末考试(杭州卷)英 语(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________考生注意:1.本试题卷共10页,满分120分 。考试时间120分钟。2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。3.答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。4.考试范围:八上Units1-Unit8(人教版2024)[2025年浙江省最新中考题型]参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B B B A A C C A A A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 A A C A B D C A D C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C A C D C D A B D C题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 C A C A B B C D A D题号 46 47 48 49 50答案 D A C B D1.B【原文】W: I hear you will study in Australia. Is that true M: Yes. I’ll study computer science there for one year.2.B【原文】M: Do you want to be a teacher when you grow up W: No. My father wants me to be a reporter, but I prefer to be a doctor.3.B【原文】M: How much yogurt do we need W: About one cup. Oh, no. We need two cups.4.A【原文】W: Oh, I like the show. The man is singing very well. He is a talented singer.M: Yes, but I think the little boy is the best singer in this show.5.A【原文】M: I often go to Young’s Wear. It sells the best clothes in town.W: Oh, I often go to Moon House. It’s the closest to my home.6.C 7.C【原文】W: Joe, what is your favorite sport M: My favourite sport is tennis, but I’m not good at it. What is your favorite sport Linda W: I like baseball best. Who do you play tennis with M: I often play tennis with my father. He is a good tennis player.W: When do you play tennis M: We play tennis every Sunday because we are busy on weekdays. How about you How often do you play baseball W: I play baseball twice a week on Wednesdays and Saturdays.M: Oh, I see.8.A 9.A 10.AM: What do you think of the stores in your town Which is the best one W: I think Woolworth is the best. It has the best quality .M:That’s right. Town World is the cheapest but I’m not sure about the quality.W: In my opinion, its quality is better than Coles. You know Coles has the worst quality but it’s the closest to my home.11.A 12.A 13.C 14.A 15.B【原文】George Orwell is one of the most important writers of the 20th century. He was born in India but grew up in England. At first, Orwell didn’t plan to be a writer. He worked as a policeman in Burma. At that time, Burma was under the power of England. He saw local people live a hard life. This experience played an important part in his later writing.After leaving the police, Orwell returned to England and became a writer. His first book, Down and Out in Paris and London, talks about his life when he was very poor. Later, he wrote famous books like Animal Farm and Nineteen Eighty-four.In the 1940s, Orwell’s books were translated into many languages and became well-known all over the world. He died in 1950, at the age of 47, but his work still matters today and is read by many people everywhere.16.D 17.C 18.A本文介绍了四个地方:西餐厅、东湖、万达影院和购物中心。16.细节理解题。根据表格第一部分“And it plays the most wonderful music.”可知,我们可以在西餐厅欣赏精彩的音乐。故选D。17.细节理解题。根据表格第四部分“But there is a bad thing. The workers here are too boring. They always ask you to buy things you don’t need at all.”可知,购物中心的工作人员太无聊了,他们总是让你买一些你根本不需要的东西。故选C。18.最佳标题题。通读全文可知,本文介绍了四个地方:西餐厅、东湖、万达影院和购物中心。选项A“城里好玩的地方”可以作为最佳标题。故选A。19.D 20.C 21.C 22.A本文通过对比社交恐惧症(SAD)与内向性格的差异,说明SAD是一种需专业干预的疾病,而非普通性格特征,并指出多数自认有SAD的人实际只是内向。19.推理判断题。全文通过并列对比SAD与内向在社交场合反应、独处状态和公开演讲表现三方面的差异,来帮助读者理解SAD和内向,故选D。20.细节理解题。根据“For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.”及“For those living with SAD, standing in front of a group is a problem for them. They are often afraid that they’ll say the wrong thing and some may not be able to control the shake of their bodies.”可知,SAD患者参与活动会恐惧或压力大,甚至出现高血压、腹痛,公开演讲时身体不受控颤抖,选项C“吉姆一想到要去参加晚会就不停地发抖。”符合该症状,故选C。21.细节理解题。根据“For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.”可知,SAD可能引发高血压,故选C。22.推理判断题。全文聚焦心理健康议题,区分病理性的SAD与性格层面的内向,并提供就医建议,属于健康科普范畴,故选A。23.C 24.D 25.C 26.D本文主要叙述了作者去圣保罗庆祝朋友林肯的生日而在巴西受到当地人热情招待的经历。23.细节理解题。根据“A few years ago, I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln’s birthday.”可知,作者去巴西是为了庆祝他朋友的生日。故选C。24.细节理解题。根据“The man working behind the desk only spoke Portuguese, and I couldn’t understand him very well. A middle-aged man found my difficulty and tried to help me, too. Then, a younger guy, also came to help. He spoke English. We ended up talking and eating together.”可知,作者在语言上遇到了困难。故选D。25.细节理解题。根据“Can you picture a Brazilian making noodles at home Brazilians have a way of making you feel at home.”可知,Louis是通过给作者做面条,让作者感觉宾至如归。故选C。26.最佳标题题。根据全文可知,本文主要讲述了作者在巴西受到当地人热情招待的经历,因此D项“在巴西的热情欢迎”是最佳标题,故选D。27.A 28.B 29.D 30.C本文介绍了一位名叫柟多多的30岁男子用五天时间登上了中国五大山脉的故事。27.推理判断题。根据第一段“He climbed to the tops of the Five Great Mountains in China. And he did all this in just five days!”可知,他在短短五天内登上了中国五大山脉的顶峰,柟多多旅行的特别之处就是他在短时间内参观了许多地方。故选A。28.细节理解题。根据第二段“so he made a very careful plan for it”可知,他为这次旅行制定了一个很好的计划。故选B。29.细节理解题。根据第三段“His last stop was Mount Hua in Shaanxi.”可知,他最后爬了陕西的华山。故选D。30.推理判断题。根据第一段“And he did all this in just five days!”和第四段“The trip sounded very tiring, but Nanduoduo felt OK about it.”可知,在五天内完成这次旅行,听起来很累,但柟多多觉得还可以。所以,他觉得他的旅行是令人兴奋的。故选C。31.A 32.C 33.B 34.D 35.I like Mia’s club better. It brings people together to make the school greener.本文是一篇访谈。主要是对Alex和Mia的采访,他们分别介绍了自己创办的环保俱乐部,包括俱乐部目标、创办契机、开展的活动以及产生的影响。31.根据下文“Our goal is to create community gardens in our school and neighborhood to provide fresh vegetables”,可知这里应介绍自己俱乐部的名字,且与社区花园相关。选项A“我创办了‘绿色园丁俱乐部’”符合语境。故选A。32.根据上文问“How did you come up with the idea for your club ”,可知此处应是说明创办俱乐部的契机。选项C“我注意到学校周围停着很多车”,接着说意识到这些车产生很多污染,就想做些事来减少污染,符合语境。故选C。33.根据下文Alex和Mia分别介绍自己俱乐部开展的活动,可知这里是在问俱乐部专注于什么活动。选项B“你们的俱乐部专注于什么活动?”符合语境。故选B。34.根据上文“Our gardens are growing all the time”以及下文“It’s brought people together”,可知这里是说有其他人来帮忙。选项 D“我们甚至有邻居的家人来帮忙”符合语境。故选D。35.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为I like Mia’s club better. It brings people together to make the school greener.36.C 37.A 38.C 39.A 40.B 41.B 42.C 43.D 44.A 45.D 46.D 47.A 48.C 49.B 50.D本文讲述了海伦救助失血男孩的故事。36.突然,一声巨响打破了平静。sky天空;cup茶杯;peace平静;window窗户。根据“she thought something...the top of her house”可知,此句是说一声巨响打破了平静,故选C。37.一开始,她以为有什么东西从她家屋顶上掉下来了。fell off从……掉下来;passed by经过;landed on 落到……上面;pointed at指着。根据“the top of her house”可知,此句是说她以为有什么东西从房顶上掉下来,故选A。38.当她走到房子前面时,她看到一些人站在人行道上。If如果;Till直到;When当……时候;Before在……之前。根据“she saw some people standing on the sidewalk”可知,此句是说当她走到房子前面时,故选C。39.当她走近时,她看见一个男孩躺在一辆摩托车旁边的血泊里。lying躺;running跑;walking走路;standing站。根据“in a pool of blood”可知,此句是说发现一个男孩躺在血泊里,故选A。40.幸运的是,男孩还能说话,尽管他非常痛苦。Usually通常;Luckily幸运的是;Suddenly突然;Immediately立即。根据“the boy could still talk”可知,此处是说很幸运,故选B。41.海伦参加了红十字会的急救课程,学习了基本的急救技能。notes笔记;skills技能;scores分数;suggestions建议。根据“Helen had a Red Cross first aid course”可知,她学习了基本的急救技能,故选B。42.然后她跑回家去拿毛巾来止血。my我的;his他的;her她的;their他们的。根据“she ran back into”可知,此句是说她跑回她的家,故选C。43.当她拿着毛巾回来时,有人叫了救护车,但男孩仍在大量流血。stopped停止;landed登陆;climbed爬;returned返回。根据“with the towels”可知,此句是说当她拿毛巾返回时,故选D。44.当我回来的时候,我发现其他人都不敢帮忙。afraid害怕的;glad开心的;angry生气的;surprised吃惊的。根据“I used the towel to apply pressure (按压) until...arrived”可知,此句是说发现其他人不敢帮助,故选A。45.我用毛巾按压,直到救援到来。pain疼;risk风险;gift礼物;help救助。根据“until...arrived”可知,此句是说一直到救援到来,故选D。46.她成功地止住了血,让男孩在等待帮助的时候感到舒适。friendly友好的;popular流行的;careful认真的;comfortable舒适的。根据“She successfully stopped the bleeding”可知,此句是说让男孩在等候的时候感到舒适,故选D。47.不幸的是,医生无法挽救男孩的腿,但他们挽救了他的生命——海伦的行为起了关键作用。leg腿;hand手;neck脖子;shoulder肩膀。根据前文“He couldn’t move, and his leg was almost cut off”和句中转折连词“but”可知,此句是说医生无法挽救男孩的腿,故选A。48.如果没有她的帮助,事故的结果可能会糟糕得多。for为了;from从;without没有;against反对。根据“The result of the accident could be far worse ”可知,此句是说如果没有她的帮助,事故的结果会更糟糕,故选C。49.我感到非常高兴,因为我的急救技能挽救了一条生命。bored无聊的;pleased开心的;relaxed放松的;worried担心的。根据“because my first aid skills helped save a life”可知,此句是说感觉很开心,故选B。50.懂得急救使我有信心面对情况,保持冷静。warn警告;hope希望;life生活;confidence自信。根据“to stay calm”可知,此句是说懂得急救让自己有信心去面对状况,故选D。51.is famous for 52.snowy 53.especially 54.prepare 55.chance本文主要介绍了一座以冰雪闻名的旅游城市——哈尔滨。51.它以冰雪而闻名。根据“lt ... ice and snow.”可知,此处应该是一个动词短语,表示哈尔滨以冰雪闻名,因此用be famous for,主语是It,be动词用is。故填is famous for。52.在哈尔滨,经常下雪,气温通常在零度以下。根据“it is often ...”可知,此处应填一个形容词,描述哈尔滨的气候,因此用snow的形容词形式snowy,意为“多雪的”。故填snowy。53.整个城市都挤满了游客,尤其是在冰雪大世界。分析句子并结合语境可知,此处需要一个副词来强调尤其是在冰雪大世界,especially“尤其”,符合题意。故填especially。54.你来哈尔滨之前应该准备暖和的衣服。根据已经并结合常识可知,去哈尔滨之前应该准备暖和的衣服,prepare“准备”,是动词,should后用动词原形。故填prepare。55.这是一个很好的机会,让你欣赏美丽的风景,吃美味的当地食物。根据语境可知,此处指去哈尔滨市欣赏美景、品尝美食的好机会,chance“机会”,是名词。故填chance。56.enough 57.almost 58.Although/Though 59.correct / right 60.examples 61.first 62.understand 63.practises/practices 64.nervous 65.best本文讨论了学习英语的挑战及克服方法,提供了一些学生学习英语的具体例子。56.我真的能把它学得很好,可以和别人交流吗?enough足够的;adv+enough to do sth.足够……能做某事,故填enough。57.通过一些研究我们知道,只要愿意,几乎任何人都能学好外语。almost几乎,差不多;副词,修饰“ anyone can learn a foreign language well”这一整句话。故填almost。58.虽然有些人可能学得慢一些,有些人可能学得快一些,但只要掌握了正确的方法,任何人都能学得很好。although/though尽管,虽然;连词,常放在句首,引导让步状语从句。句首首字母大写,故填Although/Though。59.虽然有些人可能学得慢一些,有些人可能学得快一些,但只要掌握了正确的方法,任何人都能学得很好。correct/right正确的;形容词,作定语,修饰后面的名词ways。故填correct/right。60.这里是一些例子。example例子;可数名词,空前some修饰可数名词复数形式,example的复数直接加s,故填examples。61.韩梅早早起床,她做的第一件事就是收听英语广播节目。first第一;序数词,作定语,修饰后面的名词thing,故填first。62.这对她帮助很大,她可以一步步理解演讲者所说的话。understand理解;动词,空前有情态动词can,后加动词原形,故填understand。63.林涛不仅在课堂上,课后也经常练习说英语。practise/practice练习;动词,空前有often,应为一般现在时,主语Lin Tao为第三人称单数,谓语动词也应为第三人称单数形式,故填practises/practices。64.他一开始很紧张。nervous紧张的;形容词,在句中作表语,very修饰形容词原级,故填nervous。65.现在,他是所有学生中英语说得最好的。best最好地;副词最高级,副词修饰前面的动词speaks,因为有“of all the students”,所以用副词最高级。故填best。66.with 67.appeared 68.first 69.reasons 70.losing 71.However 72.his 73.the 74.as 75.more famous本文是一篇说明文。文章主要介绍了米老鼠作为美国经典卡通角色的起源、特点以及他受欢迎的原因。66.当人们说到美国的卡通人物时,我们会想到那只长着两只又大又圆耳朵的黑老鼠——米老鼠。句子谓语为“think of”,所以这里应用介词with表示“具有;带有”,用来描述老鼠的特征。故填with。67.他首次出现在卡通片《威利号汽船》中。根据语境可知,讲述米老鼠首次出现是过去的事情,句子时态应用一般过去时,谓语动词appear应用其过去式 appeared。故填appeared。68.它是第一部有声且有音乐的卡通片。定冠词the后接序数词,这里应用基数词one的序数词first表示顺序,在句中作定语,修饰名词“cartoon”。故填first。69.主要原因之一是米老鼠就像一个普通人,但他努力面对任何危险。one of +可数名词复数,表示“……之一”,固定搭配,所以这里应用名词reason的复数形式 reasons。故填reasons。70.在他早期的电影中,米老鼠很不幸,有很多问题,比如失去他的房子或女朋友米妮。空前such as“例如”,后接名词、代词或动名词,所以这里应用动词lose 的动名词形式losing。故填losing。71.然而,他总是准备尽自己最大的努力。上文说米老鼠很不幸,下文说他总是准备尽最大努力,前后是转折关系,且有逗号隔开,所以用however“然而”,位于句首,首字母要大写。故填However。72.然而,他总是准备尽自己最大的努力。try one’s best“尽某人最大的努力”,固定短语;句子的主语是“he”,所以这里应用his。故填his。73.人们愿意去电影院看这个“小人物”获胜。此处“little man”指的就是上文提到的米老鼠,应用定冠词the表特指。故填the。74.如今的卡通片不像小米老鼠那么简单,但每个人仍然认识并喜欢他。not so... as... “不如……”,固定搭配,表示两者原级比较。故填as。75.谁有比米老鼠更出名的一对耳朵呢?根据空后“than”可知,这里应用形容词famous的比较级形式more famous。故填more famous。76.例文My Life in 20 YearsIn 20 years, I think my life will be colourful.I will live in a big city, maybe New York or Tokyo, with my family. My job will be that of an engineer, because I have always loved solving problems and building things. In my free time, I will enjoy reading books and traveling around the world. Reading will help me learn new things and expand my mind, while traveling will allow me to experience different cultures and meet new people.Overall, my life will be full of excitement and happiness.[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态以“一般将来时”为主;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏信息提示,适当增加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,承接开头,介绍20年后自己的家、工作、业余活动等;第二步,书写结语。[亮点词汇]①solve problems解决问题②in one’s free time在某人的空闲时间③allow sb. to do sth.允许某人做某事④be full of充满[高分句型]①My job will be that of an engineer, because I have always loved solving problems and building things. (because引导的原因状语从句)②Reading will help me learn new things and expand my mind, while traveling will allow me to experience different cultures and meet new people. (动名词作主语)2025 -2026学年八年级上学期期末考试(杭州卷)英 语(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________考生注意:1.本试题卷共10页,满分120分 。考试时间120分钟。2.答题前,请务必将自己的姓名、准考证号用黑色字迹的签字笔或钢笔分别填写在试题卷和答题纸规定的位置上。3.答题时,请按照答题纸上“注意事项”的要求,在答题纸相应的位置上规范作答,在本试题卷上的作答一律无效。4.考试范围:八上Units1-Unit8(人教版2024)[2025年浙江省最新中考题型]第一部分 听力 (满分20分)第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题。请从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1分)1.What will the man study in Australia A.Western food. B.Computer science. C.The local culture.2.What does the girl want to be A.A teacher. B.A doctor. C.A reporter.3. How much yogurt do they need A.One cup. B.Two cups. C.Three cups.4.What might the speakers be doing now A.Watching TV. B.Doing sports. C.Buying clothes.5.Which clothes store is the closest to the girl’s home A.Moon House. B.Young’s Wear. C.May’s Clothes.第二节:听下面两段对话。每段对话后有2至3个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)听第一段对话,回答下列小题。6.Who is good at playing tennis A.Joe. B.Linda. C.Joe’s father.7.How often does Linda play baseball A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.听第二段对话,回答下列小题。8.What does the woman think of Woolworth A.It has the best quality. B.It has the worst quality. C.It is the cheapest.9.Which store is the closest to the woman’s home A.Coles. B.Town World. C.Woolworth.10.How many clothes stores do they talk about A.3. B.4. C.5.第三节:听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)。11.Where was George Orwell born A.India. B.England. C.France.12.What did George Orwell do in Burma (缅甸) A.He worked as a policeman.B.He wrote books about his life.C.He taught local people English.13.What played an important part in George Orwell’s writing A.His early hard life. B.His interest in power. C.His experience in Burma.14.In which book did George Orwell describe his life A.Down and Out in Paris and London.B.Animal Farm.C.Nineteen Eighty-four.15.What happened to George Orwell in 1940s A.He learned many languages. B.He became famous. C.He died.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThis is Western Restaurant. It has the most delicious food. And it plays the most wonderful music. However, the food is the most expensive. And the waiters aren’t friendly at all.East Lake is the best place to go on weekends. There are beautiful trees and flowers. The most important thing is that it is free for visitors. However, sometimes it’s very crowded because of too many people.Many people like Wanda Cinema. It has the biggest screens and the most comfortable seats, and the workers always do their best to help you. But the tickets are more expensive than those in any other cinema in town.Shopping Mall is very famous in town. I always go shopping here because it’s the closest to my home. People can buy the cheapest things here. But there is a bad thing. The workers here are too boring. They always ask you to buy things you don’t need at all.16.Where can people enjoy wonderful music A.In East Lake. B.In Shopping Mall.C.In Wanda Cinema. D.In Western Restaurant.17.What is the bad thing about Shopping Mall A.There are too many people. B.The things are expensive.C.The workers are very boring. D.The waiters are unfriendly.18.The best title for the passage is “________”.A.Fun Places in Town B.Popular Weekend ActivitiesC.Common Problems in Life D.Most Beautiful NeighbourhoodBAbout 80 percent of Chinese university students believe they have SAD—social anxiety disorder (社交恐惧症), according to a survey of over 4, 800 students by the China Youth Daily in November last year.But do you really have SAD or you are just being introverted (内向的) Here is something you need to know.Being introverted is one kind of your personality while SAD can be a serious illness.If you are introverted, you may not like or it may take time to warm up in a group. However, if you have SAD, you will be really seriously nervous when you face or even think about social situations, and this will possibly cause more problems, including a fear for parties or other social activities.Introverted people will use their free time to relax before or after social activities. They may read or get prepared for the coming activities when they are alone. For those with SAD, taking part in an activity might cause fear or stress. Some may even feel really sick, for example, a high blood pressure or a sudden stomachache.When it comes to public speaking, introverted people hate the meaningless talk after the event, but they may not hate the speech itself. For those living with SAD, standing in front of a group is a problem for them. They are often afraid that they’ll say the wrong thing and some may not be able to control the shake of their bodies.You’d better go to an expert for advice if you guess you have SAD.Actually, most of you will find that you are simply a bit introverted. And for those who have real problems as SAD, it is possible to get out of the problem with proper ways.19.How does the writer help the readers understand SAD and introversion A.By explaining the causes. B.By asking questions.C.By using numbers. D.By making comparisons.20.Which one of the following students can possibly have SAD according to the passage A.Lucy always listens to music before making a public speech.B.Tom feels a little difficult to excite himself at the beginning of parties.C.Jim cannot stop shaking whenever thinking of going to a party.D.Lily enjoys the feeling of standing in front of a group.21.Which of the following is TRUE according to the passage A.Most of the university students have SAD in fact.B.A person with a sudden stomachache must have SAD.C.Serious SAD may cause a high blood pressure.D.A person with SAD always says wrong things.22.In which part of magazine can you read this kind of passage A.Health. B.Technology. C.Culture. D.News.CA few years ago, I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln’s birthday. While I was there, I had many wonderful experiences. The Brazilian (巴西) people were really warm and welcoming. It made my days special.The night when I got there, I went to a restaurant for some fried chicken. The man working behind the desk only spoke Portuguese, and I couldn’t understand him very well. A middle-aged man found my difficulty and tried to help me, too. Then, a younger guy, also came to help. He spoke English. We ended up talking and eating together. Soon, a group of young people came to sit next to us. We quickly became friends. After a while, we even went to a street party nearby together.On the trip, I also made friends with some of Lincoln’s friends. Henrique and Camila invited me to stay with them for a weekend. They took me around the neighborhood and let me know more of their friends. Louis, a lover of cooking, the broth (肉汤), the chashu (叉烧) and many other things. Can you picture a Brazilian making noodles at home Brazilians have a way of making you feel at home. Even after just knowing you for ten minutes, they make sure to take you into their plans. They bring you into their lives, and really want to know about you. I was lucky to find the kindest hearts in the world.23.Why did the writer go to Brazil A.To enjoy Brazilian food. B.To pay a visit to Sao Paulo.C.To celebrate his friend’s birthday. D.To make friends with Brazilians.24.According to Paragraph 2, what difficulty did the writer meet A.Eating habits. B.Weather. C.Friendship. D.Language.25.What did Louis do to make the writer feel at home A.Take him into his plans. B.Invite him to stay for the weekend.C.Make noodles at home for him. D.Let the writer know more his friends.26.Which can be the best title of the story A.Lost in Brazil B.Fun Times with FriendsC.Food in Brazil D.A Warm Welcome in BrazilDA 30-year-old man called Nanduoduo from Chengdu, Sichuan made a special trip on his May Day holiday last year. He climbed to the tops of the Five Great Mountains in China. And he did all this in just five days!Nanduoduo loves going on trips a lot. He thought of the cool idea a month before the holiday when he was chatting with his friends. He wanted to visit all the Five Great Mountains in five days, so he made a very careful plan for it. He thought about every minute of his trip. He did this to make sure he could get on all the trains on time and that everything would go well.Nanduoduo left Chengdu on April 28 after work for the first stop — Mount Heng in Hunan. Then he went to Mount Song in Henan, Mount Tai in Shandong, and Mount Heng in Shanxi. His last stop was Mount Hua in Shaanxi. Then he left for Chengdu on the afternoon of May 3 and got back home that night.The trip sounded very tiring, but Nanduoduo felt OK about it. That’s because he has the habit of hiking and running. For him, the most difficult thing during the trip was to get a train ticket in time. “There were so many people on vacation,” he said.Nanduoduo spent about 4, 000 yuan on his trip. He said excitedly that he couldn’t make it without the great transportation system. “Nanduoduo’ s story is not just cool. It also shows how good our country’s transportation system is!” said one person.27.What was special about Nanduoduo’s trip A.He finished his long trip in a very short time.B.He spent five days traveling around China on foot.C.He paid nothing for his trip from start to finish.D.He didn’t meet any difficulty on the five-day trip.28.What did Nanduoduo do for his trip A.He did physical exercise every day. B.He made a good preparation for it.C.He asked his friends for some help. D.He shared his cool idea on the net.29.What was the last stop of Nanduoduo’s trip A.Mount Heng. B.Mount Tai. C.Mount Song. D.Mount Hua.30.How might Nanduoduo describe his trip A.It’s tiring. B.It’s relaxing. C.It’s exciting. D.It’s boring.第二节 任务型阅读(共5题,每小题2分,满分10分)Clubs Making a Difference for the EarthJoining a club to help protect the environment (环境) can be both fun and impactful (有效的). Here’s an interview with Alex and Mia. They have started clubs at their schools to help the earth.* What is the goal (目标) of your club Alex: My club, the “Clean Air Group”, focuses on reducing air pollution. We encourage students to ride bikes and use public transport to cut down air pollution.Mia: ________ Our goal is to create community gardens in our school and neighborhood to provide fresh vegetables.* How did you come up with the idea for your club Alex: ________ And I realized how much pollution they were producing. I wanted to do something to help reduce it.Mia: I’ve always enjoyed gardening with my family. I learned about how important plants are for the environment, so why not start a club to let others experience ________Alex: We organize “No Car Days”. Students leave their cars at home and walk, ride a bike or take the bus. We also invite guest speakers to talk about air pollution and its impact on our planet.Mia: We plant and take good care of school gardens. We give away some of the produces from our gardens to local food banks.* What impact has your club had so far Alex: A lot of students now use bikes or carpool (拼车) more often. It’s great to see people being more mindful of how they travel.Mia: Our gardens are growing all the time. ________ It’s brought people together and made the school a greener, more welcome place.A.I started the “Green Gardeners Club”. B.What activities does your club focus on C. I noticed a lot of cars parked around our school. D.We’ve even had families from the neighborhood come to help. E. Any advice for students who want to start their own environmental clubs 31.32.33.34.35.Whose club do you like better, Alex’s or Mia’s Why (回答问题不要超过30词)第三部分 语言运用 (共三节,满分40分)第一节 完形填空 (共15 小题,每小题1分,满分15 分)One evening, Helen Cowan planned to sit in the garden. Suddenly, a loud noise broke the 36 . At first, she thought something 37 the top of her house. She wanted to know what happened. 38 she walked to the front of the house, she saw some people standing on the sidewalk.As she got closer, she saw a boy 39 in a pool of blood (血) near a motorbike. He couldn’t move, and his leg was almost cut off. 40 , the boy could still talk, though he was in great pain.Helen had a Red Cross first aid course and learned basic first aid 41 . She used her training to check the situation. Then she ran back into 42 home to get towels (毛巾) to stop the bleeding.When she 43 with the towels, someone called an ambulance (救护车), but the boy was still bleeding heavily. “On my return, I saw that the other people were 44 to help. I used the towel to apply pressure (按压) until 45 arrived.” Helen said. She successfully stopped the bleeding and made the boy 46 while waiting for help.Unluckily, doctors couldn’t save the boy’s 47 , but they saved his life — and Helen’s actions played a key role. The result of the accident could be far worse 48 her help.“I feel so 49 because my first aid skills helped save a life. Knowing first aid gives me the 50 to look at the situation, to stay calm. And most importantly, I can step forward to help when others wouldn’t.” Helen said.36.A.sky B.cup C.peace D.window37.A.fell off B.passed by C.landed on D.pointed at38.A.If B.Till C.When D.Before39.A.lying B.running C.walking D.standing40.A.Usually B.Luckily C.Suddenly D.Immediately41.A.notes B.skills C.scores D.suggestions42.A.my B.his C.her D.their43.A.stopped B.landed C.climbed D.returned44.A.afraid B.glad C.angry D.surprised45.A.pain B.risk C.gift D.help46.A.friendly B.popular C.careful D.comfortable47.A.leg B.hand C.neck D.shoulder48.A.for B.from C.without D.against49.A.bored B.pleased C.relaxed D.worried50.A.warn B.hope C.life D.confidence第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)A.用方框中所给单词的适当形式填空,每词仅用一次snow chance prepare especially be famous forHarbin is my hometown. It 51 ice and snow. Now it has become one of the most popular cities for travelling in winter. In Harbin, it is often 52 and the temperature is usually below zero. Every year, many tourists came here to enjoy the winter. The whole city is full of tourists, 53 in the Ice and Snow World. You should 54 warm clothes before you come to Harbin. Welcome to Harbin! It’s a good 55 for you to enjoy the beautiful scenery and eat delicious local food.B;阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。Learning English is not an easy job. Almost every student sometimes asks questions like these: Can I really learn English well Can I really learn it well 56 (足够的) to talk with others The answer is yes. From some research we know that 57 (几乎,差不多) anyone can learn a foreign language well if he or she wants to. 58 (虽然) some people might learn more slowly and some might learn faster, anyone can learn it well if he or she has the 59 (正确的) ways.Many students have their own special ways to learn English. Here are some 60 (例子).Han Mei gets up early and the 61 (第一) thing she does is to listen to an English radio program. This helps her a lot and she can 62 (理解) what the speaker says step by step.Lin Tao often 63 (练习) speaking English not only in class but also after class. He was very 64 (紧张的) at the beginning. After trying several times, he found it was not as difficult as he thought. Now he speaks English 65 (最好地) of all the students.Wang Bin likes to watch American movies. If it is a good film, he will watch it many times. And he also likes to read English aloud.第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面的短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。When people say a cartoon character in America, we think of the black mouse 66 two large round ears—Mickey Mouse. He first 67 (appear) in the cartoon Steamboat Willie. It was the 68 (one) cartoon with sound and music.Many people like this cartoon animal. One of the main 69 (reason) is that Mickey vas like a common man, but he tried to face any danger. In his early films, Mickey was unlucky and had many problems such as 70 (lose) his house or girlfriend, Minnie. 71 , he was always ready to try 72 (he) best. People would like to go to the cinema to see 73 “little man” win.Today’s cartoons are not so simple 74 little Mickey Mouse, but everyone still knows and loves him. Who has a pair of ears 75 (famous) than Mickey’s 第四部分语言运用 (共一节,满分20分)76.未来的生活总是让人充满遐想。校英文报正面向全校学生征文,畅谈20年后的自己。请你根据下图提示写一篇英语短文,投稿给校英文报。注意:1. 稿件需包含所有导图信息,可适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名、学校等信息;3. 词数80左右;标题及开头已给出,不计入总词数。My life in 20 yearsIn 20 years, I think my life will be colourful._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年八年级英语上学期期末考试(杭州卷) - 答案.docx 2025-2026学年八年级英语上学期期末考试(杭州卷).docx audio.mp3