2025-2026仁爱版九年级英语上册期末测试卷 03(含答案,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026仁爱版九年级英语上册期末测试卷 03(含答案,含听力原文及音频)

资源简介

2025-2026仁爱版 九年级上册期末测试卷 03
第Ⅰ卷
选择题
一.听力 (共三节,20小题;每小题1.5分,满分30分)
  第一节 听句子 听下面五个句子,从每小题所给的A、B、C三幅图中选出与句子内容相符的选项。每个句子读两遍。
1. How does Tom learn Chinese
A. B. C.
Which picture can describe this poem
A. B. C.
Where does the woman think people will live
A. B. C.
Which picture can describe this situation
A. B. C.
Which year was the boy born in
A. B. C.
第二节 听对话 听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确选项。每段对话读两遍。
6. A.Not at all. B.Good idea. C.Never mind.
7.A.You’re right. B.OK. Thank you. C.There is no need.
8.A.Chinese food. B.Basketball. C.P. E.
9.A.The same to you. B.Thank you. C.Good idea.
10.A.Bell. B.Edison. C.Carl Benz.
11.What’s wrong with the boy before a test
A.He doesn’t want to eat. B.He can’t sleep well. C.He always feels tired.
12.Where’s Jim’s MP4 player
A.In the desk. B.In his bag. C.At his home.
13.(2022·山东泰安·三模)Who won the first prize
A.Tony. B.Lucy. C.Mr Zhang.
14.(2022·上海·模拟预测)What does the woman probably think of exercise
A.Difficult. B.Exciting. C.Useless.
15.(2022·山东济南·二模)What is Tom good at
A.Chinese. B.Maths. C.English.
三、听短文 根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。短文读三遍。
听录音完成表格(含选项)(共9分,每小题1.5分)
(2022·安徽·模拟预测) 现在听一段录音材料,请根据内容从每题的A、B、C三个选项中选出正确的选项,完成信息记录表。录音播放一遍。
Li Na
Born On February 26th ____16____
Sport ____17____
Prizes In 2008, won the ____18____ prize at the Beijing Olympic Games
In 2011, became the first ____19____ woman to win a Grand Slam final in the French Open.
In 2004, won the Australian Open Champion
Key to success Practiced hard and had a strong will.
What does the writer think of Li Na ____20____.
16.A.1982 B.1992 C.1983
17.A.badminton B.tennis C.ping-pong
18.A.third B.fourth C.fifth
19.A.Asian B.American C.African
20.A.A wise woman B.A successful sportswoman C.A great hero
Ⅱ.选择填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
21.(2022·湖北武汉·七年级期中)Mr. Green is ________ old man and he often walks his dog for ________ hour every day.
A.a; a B.an; a C.an; an D.an; /
22.(2022·西藏·中考真题)More and more ________ want to learn about Chinese culture.
A.Germans B.German C.Germany D.Germans’
23.(2019·甘肃天水·中考真题)—Look! They are .
—Yes. We are proud of them.
A.man scientist B.women scientists
C.woman scientists D.man scientists
24.(2019·内蒙古呼和浩特·中考真题)Frederick _______entered the final competition last month. His hobby has brought him _______.
A.successful ; success B.successful ; successfully
C.successfully ; success D.successfully ; successful
25.(2022·西藏·中考真题)The harder you work, the ________ you will be.
A.luckier B.lucky C.luckily D.luck
26.(2022·西藏·中考真题)It is said ________ national ID cards in China will soon go digital(电子的) in the near future.
A.which B.what C.when D.that
27.(2022·青海·中考真题)Wang Yaping becomes ________ female restaurant to work in China’s space station.
A.one B.first C.the first D.Ones
28.(2022·江苏南通·中考真题)Now students have more free time ________ night because of the “double reduction” policy.
A.in B.on C.at D.to
29.(2022·湖北武汉·九年级期中)—How beautiful the Chinese ink painting is! The paper is thin and light.
—The paper is ________ in Xuanzhou, Anhui. The paper is also called xuan paper.
A.produced B.making C.product D.given
30.(2022·全国·九年级课时练习)Our English teacher often ________ us to speak English as much as possible.
A.encourages B.lets C.makes D.Make
31.(2022·湖北武汉·九年级期中)— Why did you ________ so long a time in London
— I like this city so much that I didn’t want to come back.
A.come B.last C.leave D.remain
32.(2022·青海·一模)Ta’er Temple ________ is known for its butter flowers interests more and more tourists.
A.where B.which C.Who D.whom
33.(2022·青海海东·九年级期末)—You look very happy. What happened
—I met my first English teacher ________ in the street. I haven’t seen her for eight years.
A.in public B.by mistake C.by accident D.In time
34.(2022·湖南·武冈市教育科学研究所九年级期末)—Do you like the cultural program National Treasure
—Sure. It’s one of the best programs ________ I have ever watched.
A.that B.which C.what D.who
35.(2022·湖北武汉·八年级期中)— Please show me your health code (码) either on WeChat or Alipay.
— ________. Here it is.
A.It’s nothing B.No problem C.Go ahead D.I’m not sure
Ⅲ.完形填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  从每小题所给的A、B、C、D三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2022·贵州黔东南·中考真题)The Development of Electric Cars
Electric cars may seem like a recent invention, but they have been around for years. In the early 1900s, there were ___36___ electric cars on the road than gasoline(汽油)cars, because at that time, gasoline was expensive compared with other fuels(燃料), electric cars were more popular.
When gasoline ___37___ dropped and new technologies on gasoline cars were developed, electric cars were out of date. Gasoline cars became more popular ___38___, because they could go farther without stopping.
During the 20th century, gasoline cars got bigger, heavier and faster. They needed more fuel, and it ___39___ more air pollution. For years, the car makers didn’t worry about pollution. They didn’t worry about how much gasoline cars used, either. But when people began to ___40___ that there was not enough oil on the earth, they asked car makers to produce more efficient(高效能的)and less polluting cars.
One ___41___ of solving the problem was a “hybrid” car(混合动力车), one that ran partly on gasoline and partly on electricity. Hybrid cars became popular in the 2000s because gasoline prices went up while prices of hybrid cars went ___42___.
An all-electric car uses no gasoline. The problem, however, is that car batteries(电池)need to be recharged(再充电). That makes electric cars not so ___43___ for long journeys. Many people are not pleased with it. The government and car makers are working together to ___44___ safe, cheap and useful electric cars. When more and more people have these electric cars in the future, a gasoline station may ___45___.
36.A.fewer B.more C.faster D.bigger
37.A.prices B.places C.stations D.keepers
38.A.instead B.still C.yet D.forever
39.A.pushed B.controlled C.caused D.wasted
40.A.imagine B.start C.keep D.realize
41.A.method B.person C.article D.style
42.A.out B.up C.away D.down
43.A.different B.suitable C.delicious D.calm
44.A.describe B.develop C.forget D.protect
45.A.discover B.design C.build D.disappear
Ⅳ.阅读理解 (共两节,25小题;满分45分)
  第一节 阅读下面A、B、C、D四篇短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
(2022·贵州遵义·中考真题)Data Set to Move Out West
The China International Big Data Industry Expo 2022(大数据工业博览会) was held online in Guiyang on May 26. More than 100 famous companies from China, Germany, Japan and other countries attended the expo on “cloud”.
You may have heard a lot about word “cloud”. The name might make you think that it’s just like real clouds. But in fact, it is not the clouds in the sky but the “cloud” that saves your photos, emails, movies, music and so on.
The “cloud” is made of millions of hard drives(硬盘), computer servers and underground cables(电缆). When you open a website online, you are actually asking a server to give you data. And the data may transmit thousands of kilometers from a data center to your computer, through underground cables.
Where are these data centers In China, most are now in big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. They take up lots of land and energy. Recently, China has made plans to build 10 data center groups in right areas. Many are in western and northern parts of China like Gansu and Guizhou. There is more land in these areas. They also have more green energy, like wind and solar energy. This can make the datacenters more environmentally friendly.
Building data centers can help the development of these areas. Nowadays, big data has become a key industry in Guizhou.
46.What is the “cloud” in the passage used for
A.Saving data. B.Taking photos.
C.Changing the weather. D.Opening a website.
47.Which can take the place of the underlined word “transmit” in Paragraph 3
A.be copied B.be received C.travel D.record
48.The data center is built in Guizhou because_________.
A.people in Guizhou are friendly
B.there is more land and green energy
C.the environment here is well protected
D.Guizhou is very beautiful and colorful
49.What can we know about data centers according to the passage
A.They don’t need a lot of energy.
B.There are only 10 data centers in China
C.Most of them are in the south of China.
D.Data centers can help cities to develop.
50.What is the passage mainly about
A.西气东输 B.南水北调 C.西电东送 D.东数西算
B
(2022·四川·巴中市教育科学研究所中考真题)Would you like to live in a city where buildings turn off the lights for you, and self-driving cars will find the nearest parking space themselves Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think.
The towns that we have lived in for centuries have changed a lot, while completely new cities are being built. One such place is the city of Songdo. In every home there will be a “telepresence” system(远程遥控系统)—allowing users to control the heating(暖气)and locks, take part in video meetings, and receive education, healthcare and government services. Around the city, escalators(自动扶梯)will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.
The great mind behind Songdo is from the company Cisco. In fact, technology companies around the world such as IBM, Siemens and Microsoft are already in the business.
About 75% of the world’s population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to solve the coming problems. “Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener.” said Dan Hill, head of a research company.
51.What does the underlined word “it” refer to
A.Living in a “smart” city will be far from you.
B.People live in a “smart” city.
C.Buildings turn off the lights for you.
D.Self-driving cars will find the nearest parking space themselves.
52.What is Paragraph 2 mainly about
A.A future city. B.A meeting in Songdo.
C.A plan to build a city. D.A report on public health.
53.Which company offers the great mind to build Songdo
A.Microsoft. B.IBM. C.Siemens. D.Cisco.
54.Dan Hill thinks that making cities smarter is one way to ________.
A.drive people out of cities B.control the world’s population
C.solve the cities’ coming problems D.develop his own company
55.What’s the best title for the passage
A.Future Education B.Government Services
C.Famous Companies D.Smart Cities
C
(2022·辽宁营口·中考真题)A one-hour special event was held online to mark the 12th United Nations “Chinese Language Day” on Tuesday. People around the world were invited to express their interest and love for the Chinese language and culture through short videos.
Chinese has a long history, which has influenced other languages in Asia, just like the way Latin has influenced languages in the West. With this history, will Chinese have a surprising future
At present, over one billion people speak Chinese in the world ——far more than any other language’s speakers. It is the language of the country which is the world’s second largest economy (经济体). Chinese people are found studying and doing business all over the world.
In fact, Chinese is certainly going to be a world language. Why is this certain We must look at the economic and political power of China, which is increasing every day. As we all know, world languages have always been the languages of countries with powerful economies. So we believe that the world language will include Chinese someday.
Foreign interest in Chinese has developed very quickly together with the development of the Chinese economy. Chinese has become one of the most important and popular languages around the world.
As China develops, more and more people want to learn about Chinese language and culture to work and study in China, and to do business with Chinese companies. Chinese is becoming an international language.
56.In Paragraph 1, the underlined word “mark” means ________.
A.replace B.celebrate C.start D.score
57.Which of the following is wrong
A.Chinese has a long history and will have a bright future.
B.All the languages in the West have been influenced by Chinese.
C.More and more people will be interested in Chinese.
D.Chinese has become one of the most important languages around the world.
58.As is known to all, world languages have always been the languages of countries with ________.
A.a larger population B.popular languages C.powerful economies D.different cultures
59.According to the passage, why do more and more people want to learn about Chinese language
①To attend the one—hour special event.
②To work and study in China.
③To express their love for short videos.
④To do business with Chinese companies.
A.①③ B.②④ C.①② D.③④
60.What’s the main idea of the passage
A.Chinese is becoming an international language.
B.Chinese has influenced other languages in Asia.
C.Foreign interest in Chinese develops very quickly.
D.Chinese is a useful tool to work and study in China.
D
(2022·辽宁阜新·中考真题)
Bear details International Polar Bear Day is Feb 27. Climate change harms polar bears because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel. Every ten years, the arctic(北极的)sea ice has declined(减少)at a rate of 13%. Over 2/3 of the world’s polar bears are found in Canada. Polar bears can walk more than 3,000 km each month, An adult male can weigh over 600 kg. Of the 19 subpopulations(亚群). 4 are in decline. How can we help polar bears Reduce your carbon footprint(碳足迹). It helps to reduce climate change’s effect on polar bears. Support action groups that protect them. Learn more about the difficult situation of polar bears. Support eco-friendly tourism to polar regions(极地)to see them.
61.When is International Polar Bear Day A.May 26. B.March 12. C.August 27. D.February 27.
62.Why does climate change harm polar bears
A.Because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel.
B.Because they depend on sea ice to look after babies.
C.Because the arctic sea ice has declined.
D.Both A and C.
63.Where can we find most of the world’s polar bears
A.In America. B.In Canada. C.In China. D.In Japan.
64.How can we help polar bears
A.Increase your carbon footprint.
B.Join action groups to protect polar bears.
C.Learn more about the difficult situation of polar bears.
D.Support more tourism to polar regions to see polar bears.
65.Which of the following is TRUE
A.An adult male polar bear can weigh over 600 kg.
B.Polar bears can walk more than 5,000 km each month.
C.Of the 18 subpopulations, 4 are in decline.
D.Every ten years, the arctic sea ice has declined at a rate of 23%.
 第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(共5小题;每小题1分,满分5分)
E
(2021·新疆·中考真题)阅读下面短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
The world has been troubled by COVID-19 for over a year. Masks (口罩) are really important to everybody during the pandemic (疫情). We all wear masks every day. ____66____. This could become a big environmental problem.
In a study, scientists from the US and Denmark said that people around the world are now using 129 billion face masks every month.____67____. What a large number it is!
According to Elvis Genbo Xu from the University of Southern Denmark, disposable (一次性的) masks are plastic products. ____68____. People think that they are a new kind of pollution.
____69____. But we can’t recycle masks. Scientists have called for setting up mask—only trash cans (垃圾箱) to deal with mask waste. ____70____. We believe that we can solve this problem in the near future though there is still a lot of work to do.
A.They also suggest that we use more reusable cotton masks.
B.Other plastic products are often recycled.
C.But we have to throw them away after a short time.
D.That is to say, we use 2.8 million masks every minute!
E.These used plastic masks can not only pollute the earth but also oceans.
第II卷(非选择题)
Ⅴ.情景交际 (共5小题;每小题2分,满分10分)
  根据情景提示,完成下列各题。
Tom告诉你他喜欢吃汉堡,你要表达你也喜欢,可以这样说:
__________________________________________________________________
博物馆的解说员在向你介绍了机器如何运转之后,你可以这样表达你对他的感谢:
__________________________________________________
你父亲想对同事说他习惯早起锻炼,他可以这样说:
_______________________________________ _.
你想告诉台下的听众在这里做演讲你很荣幸,可以这样说:
It’s my honor ______________________________ ___.
你想让你的朋友给你一些学好英语的建议,你可以问他:
_______________________________________
Ⅵ.看图写话 (共5小题;每小题2分,满分10分)
  根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
76. 77. 78. 79. 80.
76.buy, online: ________________________
77.piano, at this time yesterday: ________________________
78.life, quieter: ____
79.learn English, every day: ___
80.be, necessary: _______________________ _
Ⅶ.短文填空 (共10小题;每小题1分,满分10分)
  阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
One time my dad decided to make his dream come true, so he joined the Peace Corps and flew to Tanzania. Three years ago, my mom decided to get a divorce (离婚). My dad was hurt and ____81____ [s pra zd]. When I first went to visit him after the divorce, I was nervous. I thought he might be angry or he would ____82____ [se ] terrible things about my mom. It turned out I guessed wrong. When we met, my dad hugged me ____83____ (warm) and couldn’t wait to have a talk with me. He asked how things were going at home ____84____ asked me to help my mom more. He was still humorous (幽默的)—he made a joke about why my mom had broken up ____85____ him. He made it easy to be together, and that’s why I love him. My dad never stops trying new things. Just this past summer, he flew to Kilimanjaro, Tanzania and started ____86____ adventure (冒险). And now he’s teaching science to high school students and ____87____ (make) friends all over the world. My dad is never afraid to be himself or to take risks. He loves his family and takes care ____88____ other people. He lives his life, takes nothing too seriously, and is the ____89____ (real) person I know. I’m so lucky because the ____90____ (world) best dad belongs to me.
Ⅷ.书面表达 (满分15分)
(2022·四川师范大学附属中学)假如你是李华,你三年没见的美国笔友Tony,打算春节到成都旅游,他将于2023年1月15日上午10点到达成都双流国际机场。你到时会穿着红色外套在1号出口处等他。在你给他的回信中还会包括以下内容,同时为了提升你的英语,请在信中礼貌地向他请教两条提升英语的方法。
注意:
1.词数:100左右;
2.开头已经给出,不计入总词汇之中。
3.参考词汇:成都双流国际机场 (Chengdu Shuangliu International Airport),1 号出口处 (Exit 1)
Dear Tony,
I’m glad to hear from you.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
参考答案:
2025-2026仁爱版九年级上册期末测试卷 03
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
第Ⅰ卷
选择题
一.听力 (共三节,20小题;每小题1.5分,满分30分)
  第一节 听句子 听下面五个句子,从每小题所给的A、B、C三幅图中选出与句子内容相符的选项。每个句子读两遍。
1. How does Tom learn Chinese
A. B. C.
【答案】A
【原文】Tom learns Chinese by watching some interesting TV programs.
Which picture can describe this poem
A. B. C.
【答案】B
【原文】Bright moonlight shines in front of my bed, and it looks like frost on the ground.
Where does the woman think people will live
A. B. C.
【答案】A
【原文】M: What do you think life will be like in the future
W: I think people will live under the water. We can see many kinds of fish in our house.
Which picture can describe this situation
A. B. C.
【答案】A
【原文】In the morning, the ground in our street was clean, but in the afternoon, some people started throwing advertisements on the ground, so the road is full of litter.
Which year was the boy born in
A. B. C.
【答案】B
【原文】W: How old are you
M: I’m nine years old. I was born in the year of the mouse.
第二节 听对话 听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确选项。每段对话读两遍。
6. A.Not at all. B.Good idea. C.Never mind.
【答案】B
【原文】Let’s play basketball after school!
7.A.You’re right. B.OK. Thank you. C.There is no need.
【答案】B
【原文】Shall I get a bottle of orange juice for you
8.A.Chinese food. B.Basketball. C.P. E.
【答案】C
【原文】What subject do you like better
9.A.The same to you. B.Thank you. C.Good idea.
【答案】B
【原文】Happy birthday to you!
10.A.Bell. B.Edison. C.Carl Benz.
【答案】A
【原文】Who was the telephone invented by
11.What’s wrong with the boy before a test
A.He doesn’t want to eat. B.He can’t sleep well. C.He always feels tired.
【答案】B
【原文】M: I can’t sleep well the night before a test. What should I do
W: You’d better listen to a quite song before going to bed.
12.Where’s Jim’s MP4 player
A.In the desk. B.In his bag. C.At his home.
【答案】C
【原文】W: Can I have a look at your MP4 player, Jim
M: Sorry, my MP4 is at home. I will show it to you tomorrow.
13.(2022·山东泰安·三模)Who won the first prize
A.Tony. B.Lucy. C.Mr Zhang.
【答案】A
【原文】W: I think my friend Lucy can win the first prize of the speech competition.
M: No, teacher Zhang told me that Tony won the first prize, in fact. His speech was better than Lucy’s.
14.(2022·上海·模拟预测)What does the woman probably think of exercise
A.Difficult. B.Exciting. C.Useless.
【答案】C
【原文】W: It’s a waste of time to exercise. I prefer to lie in bed.
M: I think exercise can make you healthy.
15.(2022·山东济南·二模)What is Tom good at
A.Chinese. B.Maths. C.English.
【答案】A
【原文】W: Hello, Tom! How are you getting along with your study
M: Very well, and I am doing best in Chinese.
三、听短文 根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。短文读三遍。
听录音完成表格(含选项)(共9分,每小题1.5分)
(2022·安徽·模拟预测) 现在听一段录音材料,请根据内容从每题的A、B、C三个选项中选出正确的选项,完成信息记录表。录音播放一遍。
Li Na
Born On February 26th ____16____
Sport ____17____
Prizes In 2008, won the ____18____ prize at the Beijing Olympic Games
In 2011, became the first ____19____ woman to win a Grand Slam final in the French Open.
In 2004, won the Australian Open Champion
Key to success Practiced hard and had a strong will.
What does the writer think of Li Na ____20____.
16.A.1982 B.1992 C.1983
17.A.badminton B.tennis C.ping-pong
18.A.third B.fourth C.fifth
19.A.Asian B.American C.African
20.A.A wise woman B.A successful sportswoman C.A great hero
【答案】16.A 17.B 18.B 19.A 20.C
【原文】 Today, I’d like to introduce Li Na, a Chinese professional tennis player. I’d describe her more as a great hero than a successful sportswoman. Li Na was born on February 26th, 1982. When she was six years old, she was a badminton player, but her ability in tennis was noticed by her coach. With her coach’s great help, Li Na trained hard and finally turned to be a professional in 1999. She played a lot and had failed many times. But she never gave up. She makes history for Chinese tennis time after time. In 2008, she won the fourth prize at the Beijing Olympic Games. And on June 4, 2011, she became the first Asian woman to win a Grand Slam final in the French Open. And three years later, she won the Australian Open champion. She became the hero of Chinese. Many people like her very much because she always practices hard and has a strong will.
Ⅱ.选择填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)
21.(2022·湖北武汉·七年级期中)Mr. Green is ________ old man and he often walks his dog for ________ hour every day.
A.a; a B.an; a C.an; an D.an; /
【答案】C
【解析】句意:格林先生是一位老人,他经常每天遛狗一个小时。
考查冠词。第一空泛指“一位老人”,old以元音音素开头,其前用不定冠词an;第二空泛指“一小时”,hour以元音音素开头,其前用不定冠词an。故选C。
22.(2022·西藏·中考真题)More and more ________ want to learn about Chinese culture.
A.Germans B.German C.Germany D.Germans’
【答案】A
【解析】句意:越来越多的德国人想了解中国文化。
考查词义辨析和名词复数。Germans德国人,名词复数;German德国人,名词单数;Germany德国;Germans’表述错误。“More and more”修饰可数名词复数,指人想了解中国文化。故选A。
23.(2019·甘肃天水·中考真题)—Look! They are .
—Yes. We are proud of them.
A.man scientist B.women scientists
C.woman scientists D.man scientists
【答案】B
【解析】句意:——看!她们是女科学家。——是的,我们为她们感到骄傲。
根据空前面的they are判断,此处为可数名词的复数,排除A;man和woman表示性别,作定语修饰名词变复数时,与后面的可数名词都要变复数,C,D中的woman与man都是单数形式,应排除;woman和scientist都要变成复数,woman复数为women,scientist的复数为scientists。故答案为B。
24.(2019·内蒙古呼和浩特·中考真题)Frederick _______entered the final competition last month. His hobby has brought him _______.
A.successful ; success B.successful ; successfully
C.successfully ; success D.successfully ; successful
【答案】C
【解析】句意:弗雷德里克上个月成功地进入了决赛。他的爱好给他带来了成功。
考查副词和名词辨析。successful成功的,形容词,修饰名词;success成功,名词; successfully成功地,副词,修饰形容词或动词。enter(进入)是动词,需用副词修饰,前空可排除AB两项;bring带来,及物动词,需接名词做宾语,后空可排除BD选项。根据句意结构和语境,可知选C。
25.(2022·西藏·中考真题)The harder you work, the ________ you will be.
A.luckier B.lucky C.luckily D.luck
【答案】A
【解析】句意:你越努力,你就越幸运。
考查比较级。luckier更幸运;lucky幸运的;luckily幸运地;luck运气。本句是“the+比较级,the+比较级”的结构,表示“越……,越……”。故选A。
26.(2022·西藏·中考真题)It is said ________ national ID cards in China will soon go digital(电子的) in the near future.
A.which B.what C.when D.that
【答案】D
【解析】句意:据说,在不久的将来,中国的国民身份证将很快实现数字化。
考查It固定句型。根据“It is said...national ID cards in China will soon go digital(电子的) in the near future.”可知,此处是“It is said that...”句型,意为“据说”,故选D。
27.(2022·青海·中考真题)Wang Yaping becomes ________ female restaurant to work in China’s space station.
A.one B.first C.the first D.Ones
【答案】C
【解析】句意:王亚平成为首位在中国空间站工作的女宇航员。
考查序数词的用法。此处作定语修饰“female restaurant”,用序数词,序数词前加定冠词the。故选C。
28.(2022·江苏南通·中考真题)Now students have more free time ________ night because of the “double reduction” policy.
A.in B.on C.at D.to
【答案】C
【解析】句意:现在,由于“双减”政策,学生在晚上有了更多的自由时间。
考查介词辨析。in其后加早中晚/月份/季节/年份等;on其后加星期或具体的时间;at加点钟等;to到。at night“在晚上”,固定短语,故选C。
29.(2022·湖北武汉·九年级期中)—How beautiful the Chinese ink painting is! The paper is thin and light.
—The paper is ________ in Xuanzhou, Anhui. The paper is also called xuan paper.
A.produced B.making C.product D.given
【答案】A
【解析】句意:——中国水墨画多美啊!这张纸又薄又轻。——该纸在安徽宣州生产。这种纸也叫宣纸。
考查动词辨析及一般现在时的被动语态。produced生产,produce的过去式或过去分词;making制造,make的动名词或现在分词;product产品,名词;given给,give的过去分词。根据题干,本句的时态应当是一般现在时,且主语“paper”和后面的谓语动词是被动关系,因此应用被动语态;一般现在时的被动语态结构是:be+动词的过去分词,D选项句意不通,因此只有A选项符合题意。故选A。
30.(2022·全国·九年级课时练习)Our English teacher often ________ us to speak English as much as possible.
A.encourages B.lets C.makes D.Make
【答案】A
【解析】句意:我们的英语老师经常鼓励我们尽可能多地说英语。
考查动词辨析。encourages鼓励;lets让;makes制作,使得。根据“... us to speak English as much as possible”可知是鼓励我们尽可能多地说英语,encourage sb. to do sth.“鼓励某人做某事”。故选A。
31.(2022·湖北武汉·九年级期中)— Why did you ________ so long a time in London
— I like this city so much that I didn’t want to come back.
A.come B.last C.leave D.remain
【答案】D
【解析】句意:——为什么你在伦敦停留了这么长时间?——我非常喜欢这个城市以至于我不太想回来。
考查动词辨析。come来;last持续;leave离开;remain停留。根据“Why did you...so long a time in London ”可知,此处询问的是“为什么在伦敦这个地方停留了这么久”,所以此空应用动词remain。故选D。
32.(2022·青海·一模)Ta’er Temple ________ is known for its butter flowers interests more and more tourists.
A.where B.which C.Who D.whom
【答案】B
【解析】句意:以黄油花闻名的塔尔寺吸引了越来越多的游客。
考查定语从句。where在定语从句中作状语,先行词指地点;which在定语从句中作主语或宾语,先行词指物;who在定语从句中作主语或宾语,先行词指人。空处在句中作主语,先行词是Ta’er Temple,指物,故选B。
33.(2022·青海海东·九年级期末)—You look very happy. What happened
—I met my first English teacher ________ in the street. I haven’t seen her for eight years.
A.in public B.by mistake C.by accident D.In time
【答案】C
【解析】句意:——你看起来很开心。怎么了?——我在街上偶然遇见了我的第一位英语老师。我已经八年没见到她了。
考查介词短语。in public公开地;by mistake错误地;by accident偶然地。根据“in the street”可知是在街上偶然遇到了老师。故选C。
34.(2022·湖南·武冈市教育科学研究所九年级期末)—Do you like the cultural program National Treasure
—Sure. It’s one of the best programs ________ I have ever watched.
A.that B.which C.what D.who
【答案】A
【解析】句意:——你喜欢文化节目《国家宝藏》吗? ——当然。这是我看过的最好的节目之一。
考查定语从句。that先行词是人或物,在从句中做主语或宾语;which先行词是物,在从句中做主语或宾语;what不能用于引导定语从句。当先行词前边有最高级时,关系词用that。故选A。
35.(2022·湖北武汉·八年级期中)— Please show me your health code (码) either on WeChat or Alipay.
— ________. Here it is.
A.It’s nothing B.No problem C.Go ahead D.I’m not sure
【答案】B
【解析】句意:——请出示您的健康码,微信或者支付宝都可以。——没问题。给你。
考查情景交际。It’s nothing没什么;No problem没问题;Go ahead去吧;I’m not sure我不确定。根据“Here it is.”可知同意出示健康码,用“No problem”符合语境。故选B。
Ⅲ.完形填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
  从每小题所给的A、B、C、D三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2022·贵州黔东南·中考真题)The Development of Electric Cars
Electric cars may seem like a recent invention, but they have been around for years. In the early 1900s, there were ___36___ electric cars on the road than gasoline(汽油)cars, because at that time, gasoline was expensive compared with other fuels(燃料), electric cars were more popular.
When gasoline ___37___ dropped and new technologies on gasoline cars were developed, electric cars were out of date. Gasoline cars became more popular ___38___, because they could go farther without stopping.
During the 20th century, gasoline cars got bigger, heavier and faster. They needed more fuel, and it ___39___ more air pollution. For years, the car makers didn’t worry about pollution. They didn’t worry about how much gasoline cars used, either. But when people began to ___40___ that there was not enough oil on the earth, they asked car makers to produce more efficient(高效能的)and less polluting cars.
One ___41___ of solving the problem was a “hybrid” car(混合动力车), one that ran partly on gasoline and partly on electricity. Hybrid cars became popular in the 2000s because gasoline prices went up while prices of hybrid cars went ___42___.
An all-electric car uses no gasoline. The problem, however, is that car batteries(电池)need to be recharged(再充电). That makes electric cars not so ___43___ for long journeys. Many people are not pleased with it. The government and car makers are working together to ___44___ safe, cheap and useful electric cars. When more and more people have these electric cars in the future, a gasoline station may ___45___.
36.A.fewer B.more C.faster D.bigger
37.A.prices B.places C.stations D.keepers
38.A.instead B.still C.yet D.forever
39.A.pushed B.controlled C.caused D.wasted
40.A.imagine B.start C.keep D.realize
41.A.method B.person C.article D.style
42.A.out B.up C.away D.down
43.A.different B.suitable C.delicious D.calm
44.A.describe B.develop C.forget D.protect
45.A.discover B.design C.build D.disappear
【答案】
36.B 37.A 38.A 39.C 40.D 41.A 42.D 43.B 44.B 45.D
【文章大意】本文主要讲述了燃油汽车造成了巨大的污染,人们开始想办法创造一种“混合”的车,或是一种新的电动汽车。
【解析】
36.句意:20世纪初,路上行驶的电动汽车比汽油车多。
fewer更少的;more更多的;faster更快的;bigger更大的。根据“electric cars were more popular”可知,电动车更受欢迎,所以路上电动车的数量比汽油车多,故选B。
37.句意:当汽油价格下降和汽油汽车的新技术开发出来时,电动汽车已经过时了。
prices价格;places地方;stations车站;keepers饲养员。根据“When gasoline… dropped”可知,此处指油价下降,故选A。
38.句意:汽油车反而变得更受欢迎,因为它们可以不停车跑得更远。
instead反而;still仍然;yet还;forever永远。根据前文“electric cars were more popular”及“Gasoline cars became more popular ”可知,现在汽油车反而受欢迎,故选A。
39.句意:他们需要更多的燃料,这导致了更多的空气污染。
pushed推动;controlled控制;caused引起;wasted浪费。根据“more air pollution.”可知,引起空气污染,故选C。
40.句意:但是,当人们开始意识到地球上没有足够的石油时,他们要求汽车制造商生产更高效、更少污染的汽车。
imagine想象;start开始;keep保持;realize意识到。根据“that there was not enough oil on the earth, they asked car makers to produce more efficient(高效能的)and less polluting cars”可知,意识到地球上没有足够的石油时,开始采取措施,故选D。
41.句意:解决这个问题的一个方法是“混合动力”汽车。
method方法;person人;article文章;style方式。根据“One … of solving the problem”可知,此处指解决这个问题的其中一个方法,故选A。
42.句意:进入21世纪后,混合动力汽车开始流行,是因为汽油价格上涨,而混合动力汽车价格下降。
out出去;up向上;away离开;down向下。根据“because gasoline prices went up while prices of hybrid cars went”可知,此处与went up是相反的一个情况,所以此处指混合动力汽车价格下降,go down“下降”,故选D。
43.句意:这使得电动汽车不太适合长途旅行。
different不同的;suitable合适的;delicious美味的;calm冷静的。根据“car batteries(电池)need to be recharged”可知,电动车的电池需要充电,所以不适合长途旅行,故选B。
44.句意:政府和汽车制造商正在合作开发安全、廉价和实用的电动汽车。
describe描述;develop发展;forget忘记;protect保护。根据“The government and car makers are working together to… safe, cheap and useful electric cars”可知,努力研制出安全、廉价和实用的电动汽车,故选B。
45.句意:当未来越来越多的人拥有这些电动汽车时,加油站可能会消失。
discover发现;design设计;build建立;disappear消失。根据“When more and more people have these electric cars in the future”可知,当越来越多的人拥有电动汽车,就不要加油站了,所以它可能会消失,故选D。
Ⅳ.阅读理解 (共两节,25小题;满分45分)
  第一节 阅读下面A、B、C、D四篇短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
(2022·贵州遵义·中考真题)Data Set to Move Out West
The China International Big Data Industry Expo 2022(大数据工业博览会) was held online in Guiyang on May 26. More than 100 famous companies from China, Germany, Japan and other countries attended the expo on “cloud”.
You may have heard a lot about word “cloud”. The name might make you think that it’s just like real clouds. But in fact, it is not the clouds in the sky but the “cloud” that saves your photos, emails, movies, music and so on.
The “cloud” is made of millions of hard drives(硬盘), computer servers and underground cables(电缆). When you open a website online, you are actually asking a server to give you data. And the data may transmit thousands of kilometers from a data center to your computer, through underground cables.
Where are these data centers In China, most are now in big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. They take up lots of land and energy. Recently, China has made plans to build 10 data center groups in right areas. Many are in western and northern parts of China like Gansu and Guizhou. There is more land in these areas. They also have more green energy, like wind and solar energy. This can make the datacenters more environmentally friendly.
Building data centers can help the development of these areas. Nowadays, big data has become a key industry in Guizhou.
46.What is the “cloud” in the passage used for
A.Saving data. B.Taking photos.
C.Changing the weather. D.Opening a website.
47.Which can take the place of the underlined word “transmit” in Paragraph 3
A.be copied B.be received C.travel D.record
48.The data center is built in Guizhou because_________.
A.people in Guizhou are friendly
B.there is more land and green energy
C.the environment here is well protected
D.Guizhou is very beautiful and colorful
49.What can we know about data centers according to the passage
A.They don’t need a lot of energy.
B.There are only 10 data centers in China
C.Most of them are in the south of China.
D.Data centers can help cities to develop.
50.What is the passage mainly about
A.西气东输 B.南水北调 C.西电东送 D.东数西算
【答案】46.A 47.C 48.B 49.D 50.D
【文章大意】本文主要介绍了2022中国国际大数据工业博览会。
【解析】
46.细节理解题。根据“But in fact, it is not the clouds in the sky but the “cloud” that saves your photos, emails, movies, music and so on.”可知,文章中提到的“云”是用来保存照片、电子邮件、电影、音乐等的。故选A。
47.词句猜测题。根据“from a data center to your computer”以及结合选项可知,数据会通过地下电缆从数据中心传输到你的计算机。所以划线词“transmit”与C选项travel“传播,传送”意思相近。故选C。
48.细节理解题。根据“Many are in western and northern parts of China like Gansu and Guizhou. There is more land in these areas. They also have more green energy, like wind and solar energy.”可知,数据中心建在贵州是因为有更多的土地和绿色能源。故选B。
49.推理判断题。根据“Building data centers can help the development of these areas. Nowadays, big data has become a key industry in Guizhou.(如今,大数据已成为贵州的关键产业)”可推知,建立数据中心可以帮助城市发展。故选D。
50.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了2022中国国际大数据工业博览会,和数据相关,D选项“东数西算”符合。故选D。
B
(2022·四川·巴中市教育科学研究所中考真题)Would you like to live in a city where buildings turn off the lights for you, and self-driving cars will find the nearest parking space themselves Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think.
The towns that we have lived in for centuries have changed a lot, while completely new cities are being built. One such place is the city of Songdo. In every home there will be a “telepresence” system(远程遥控系统)—allowing users to control the heating(暖气)and locks, take part in video meetings, and receive education, healthcare and government services. Around the city, escalators(自动扶梯)will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.
The great mind behind Songdo is from the company Cisco. In fact, technology companies around the world such as IBM, Siemens and Microsoft are already in the business.
About 75% of the world’s population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to solve the coming problems. “Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener.” said Dan Hill, head of a research company.
51.What does the underlined word “it” refer to
A.Living in a “smart” city will be far from you.
B.People live in a “smart” city.
C.Buildings turn off the lights for you.
D.Self-driving cars will find the nearest parking space themselves.
52.What is Paragraph 2 mainly about
A.A future city. B.A meeting in Songdo.
C.A plan to build a city. D.A report on public health.
53.Which company offers the great mind to build Songdo
A.Microsoft. B.IBM. C.Siemens. D.Cisco.
54.Dan Hill thinks that making cities smarter is one way to ________.
A.drive people out of cities B.control the world’s population
C.solve the cities’ coming problems D.develop his own company
55.What’s the best title for the passage
A.Future Education B.Government Services
C.Famous Companies D.Smart Cities
【答案】51.B 52.A 53.D 54.C 55.D
【文章大意】本文是说明文,主要描述了未来可能出现的智能城市。
【解析】
51.词义猜测题。根据“Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think”可知,或许住在智能城市听起来有点遥远,但很快就能实现,所以it指代“People live in a ‘smart’ city”,故选B。
52.段落大意题。根据文中“The towns that we have lived in for centuries have changed a lot, while completely new cities are being built”可知,我们生活了几个世纪的城市将发生巨大的变化,而全新的城市正在建设中,由此可以推断出,本段主要介绍的是将来的城市会是什么样子,故选A。
53.细节理解题。根据文中“The great mind behind Songdo is from the company Cisco”可知,Songdo背后的伟大思想来自思科公司,故选D。
54.细节理解题。根据文中“so cities will need to be more modern to solve the coming problems.”及“Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener”可知,Dan Hill认为让城市变得更加智慧是解决城市未来问题的一种方式,故选C。
55.最佳标题题。根据整个文章的理解及文中“living in a ‘smart’ city like this could happen sooner than you think.”可知,本文主要讲述的是未来的智能城市的生活情况,故选D。
C
(2022·辽宁营口·中考真题)A one-hour special event was held online to mark the 12th United Nations “Chinese Language Day” on Tuesday. People around the world were invited to express their interest and love for the Chinese language and culture through short videos.
Chinese has a long history, which has influenced other languages in Asia, just like the way Latin has influenced languages in the West. With this history, will Chinese have a surprising future
At present, over one billion people speak Chinese in the world ——far more than any other language’s speakers. It is the language of the country which is the world’s second largest economy (经济体). Chinese people are found studying and doing business all over the world.
In fact, Chinese is certainly going to be a world language. Why is this certain We must look at the economic and political power of China, which is increasing every day. As we all know, world languages have always been the languages of countries with powerful economies. So we believe that the world language will include Chinese someday.
Foreign interest in Chinese has developed very quickly together with the development of the Chinese economy. Chinese has become one of the most important and popular languages around the world.
As China develops, more and more people want to learn about Chinese language and culture to work and study in China, and to do business with Chinese companies. Chinese is becoming an international language.
56.In Paragraph 1, the underlined word “mark” means ________.
A.replace B.celebrate C.start D.score
57.Which of the following is wrong
A.Chinese has a long history and will have a bright future.
B.All the languages in the West have been influenced by Chinese.
C.More and more people will be interested in Chinese.
D.Chinese has become one of the most important languages around the world.
58.As is known to all, world languages have always been the languages of countries with ________.
A.a larger population B.popular languages C.powerful economies D.different cultures
59.According to the passage, why do more and more people want to learn about Chinese language
①To attend the one—hour special event.
②To work and study in China.
③To express their love for short videos.
④To do business with Chinese companies.
A.①③ B.②④ C.①② D.③④
60.What’s the main idea of the passage
A.Chinese is becoming an international language.
B.Chinese has influenced other languages in Asia.
C.Foreign interest in Chinese develops very quickly.
D.Chinese is a useful tool to work and study in China.
【答案】56.B 57.B 58.C 59.B 60.A
【文章大意】本文主要介绍了随着中国的不断强大,世界上越来越多的人开始了解并学习汉语。汉语的前景是光明的,它将成为一门世界性的语言。
【解析】
56.词义猜测题。根据“A one-hour special event was held online to mark the 12th United Nations “Chinese Language Day” on Tuesday. ”(周二,为......第12个联合国“汉语日”,在网上举行了一个小时的特别活动。)可知,应是为了庆祝“汉语日”,所以划线词意为“庆祝”。故选B。
57.细节判断题。根据“Chinese has a long history, which has influenced other languages in Asia, just like the way Latin has influenced languages in the West. ”(汉语有着悠久的历史,它影响了亚洲的其它语言,就像拉丁语影响了西方语言一样。)可知,B选项“西方所有的语言都受到汉语的影响。”不准确。故选B。
58.细节理解题。根据“As we all know, world languages have always been the languages of countries with powerful economies. ”可知,世界语言一直是经济强国的语言。故选C。
59.细节理解题。根据“As China develops, more and more people want to learn about Chinese language and culture to work and study in China, and to do business with Chinese companies.”可知,越来越多的人想学习汉语是因为他们在中国工作和学习以及与中国公司做生意。故选B。
60.主旨大意题。根据“Chinese is becoming an international language.”(汉语正在成为一种国际语言。)以及通读全文可知,本文主要介绍了随着中国的不断强大,世界上越来越多的人开始了解并学习汉语。汉语的前景是光明的,它将成为一门世界性的语言。故选A。
D
(2022·辽宁阜新·中考真题)
Bear details International Polar Bear Day is Feb 27. Climate change harms polar bears because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel. Every ten years, the arctic(北极的)sea ice has declined(减少)at a rate of 13%. Over 2/3 of the world’s polar bears are found in Canada. Polar bears can walk more than 3,000 km each month, An adult male can weigh over 600 kg. Of the 19 subpopulations(亚群). 4 are in decline. How can we help polar bears Reduce your carbon footprint(碳足迹). It helps to reduce climate change’s effect on polar bears. Support action groups that protect them. Learn more about the difficult situation of polar bears. Support eco-friendly tourism to polar regions(极地)to see them.
61.When is International Polar Bear Day A.May 26. B.March 12. C.August 27. D.February 27.
62.Why does climate change harm polar bears
A.Because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel.
B.Because they depend on sea ice to look after babies.
C.Because the arctic sea ice has declined.
D.Both A and C.
63.Where can we find most of the world’s polar bears
A.In America. B.In Canada. C.In China. D.In Japan.
64.How can we help polar bears
A.Increase your carbon footprint.
B.Join action groups to protect polar bears.
C.Learn more about the difficult situation of polar bears.
D.Support more tourism to polar regions to see polar bears.
65.Which of the following is TRUE
A.An adult male polar bear can weigh over 600 kg.
B.Polar bears can walk more than 5,000 km each month.
C.Of the 18 subpopulations, 4 are in decline.
D.Every ten years, the arctic sea ice has declined at a rate of 23%.
【答案】61.D 62.D 63.B 64.C 65.A
【文章大意】本文主要介绍了北极熊的现状,以及如何保护北极熊。
61.细节理解题。根据“International Polar Bear Day is Feb 27.”可知,国际北极熊日是2月27日。故选D。
62.细节理解题。根据“Climate change harms polar bears because they depend on sea ice to hunt, produce babies and travel. Every ten years, the arctic(北极的)sea ice has declined(减少)at a rate of 13%.”可知,气候变化会伤害到北极熊,是因为它们依靠海冰来捕猎、产崽和移动,也因为北极海冰已经减少。选项A和C表述都正确。故选D。
63.细节理解题。根据“Over 2/3 of the world’s polar bears are found in Canada.”可知,世界上超过三分之二的北极熊生活在加拿大。故选B。
64.细节理解题。根据“Learn more about the difficult situation of polar bears.”可知,为了帮助北极熊,我们可以了解更多关于北极熊的困难处境。故选C。
65.细节理解题。根据“Polar bears can walk more than 3,000 km each month, An adult male can weigh over 600 kg.”可知,成年雄性北极熊的体重可以超过600公斤。故选A。
 第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(共5小题;每小题1分,满分5分)
E
(2021·新疆·中考真题)阅读下面短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
The world has been troubled by COVID-19 for over a year. Masks (口罩) are really important to everybody during the pandemic (疫情). We all wear masks every day. ____66____. This could become a big environmental problem.
In a study, scientists from the US and Denmark said that people around the world are now using 129 billion face masks every month.____67____. What a large number it is!
According to Elvis Genbo Xu from the University of Southern Denmark, disposable (一次性的) masks are plastic products. ____68____. People think that they are a new kind of pollution.
____69____. But we can’t recycle masks. Scientists have called for setting up mask—only trash cans (垃圾箱) to deal with mask waste. ____70____. We believe that we can solve this problem in the near future though there is still a lot of work to do.
A.They also suggest that we use more reusable cotton masks.
B.Other plastic products are often recycled.
C.But we have to throw them away after a short time.
D.That is to say, we use 2.8 million masks every minute!
E.These used plastic masks can not only pollute the earth but also oceans.
【答案】66.C 67.D 68.E 69.B 70.A
【文章大意】本文主要讲述了口罩对环境造成的污染,以及如何来解决这个问题。
66.根据“Masks (口罩) are really important to everybody during the pandemic”及“This could become a big environmental problem”可知,此处应介绍与口罩有关的事情成为了一个环境问题,C选项“但是我们不得不在短时间后把它们扔掉”符合,故选C。
67.根据“people around the world are now using 129 billion face masks every month.”及“What a large number it is”可知,此空应介绍使用口罩数量有关的内容,D选项“也就是说,我们每分钟要用280万个口罩”符合,故选D。
68.根据“disposable (一次性的) masks are plastic products. ”及“People think that they are a new kind of pollution”可知,由塑料制成的一次性口罩对环境有污染,E选项“这些使用过的塑料口罩不仅会污染地球,还会污染海洋”符合,故选E。
69.根据“But we can’t recycle masks”可知,后文转折说口罩不能回收利用,那么可推断出前文应提到其他的物品可以回收利用,B选项“其他塑料制品则经常回收利用”符合,故选B。
70.根据“Scientists have called for setting up mask—only trash cans (垃圾箱) to deal with mask waste”可知,此处应是提到科学家对于口罩方面的建议,A选项“他们还建议我们使用更多的可重复使用的棉口罩”符合,故选A。
第II卷(非选择题)
Ⅴ.情景交际 (共5小题;每小题2分,满分10分)
  根据情景提示,完成下列各题。
Tom告诉你他喜欢吃汉堡,你要表达你也喜欢,可以这样说:
__________________________________________________________________
【答案】So do I.
【解析】Tom 告诉你他喜欢吃汉堡,你要表达你也喜欢,应该用“so+助动词+主语”,表示主语也是这样情况,主语是I,一般现在时态,主语I,助动词用do。Tom likes hamburgers, So do I“Tom喜欢汉堡,我也喜欢”。故填So do I.
博物馆的解说员在向你介绍了机器如何运转之后,你可以这样表达你对他的感谢:
__________________________________________________
【答案】Thanks for your introduction.
【解析】应说“谢谢你的介绍”,thanks for sth“因某事而感谢”,your introduction“你的介绍”,故填Thanks for your introduction.
你父亲想对同事说他习惯早起锻炼,他可以这样说:
_______________________________________ _.
【答案】I am used to getting up early to do some exercise
【解析】习惯做某事:be used to doing sth;早起:get up early;做锻炼:do some exercise。分析语境可知,时态为一般现在时,主语是“I”,故be动词用am。“get”的动名词形式是“getting”;早起的目的是做锻炼,用不定式to do表示目的。故填I am used to getting up early to do some exercise。
你想告诉台下的听众在这里做演讲你很荣幸,可以这样说:
It’s my honor ______________________________ ___.
【答案】to give/make a speech here
【解析】根据题目要求,该句表达的意思是“在这里做演讲我很荣幸”。可以使用it作形式主语。to do不定式作真正的主语。my honor“我的荣幸”,give/make a speech“做报告、做演讲”,故填to give/make a speech here。
你想让你的朋友给你一些学好英语的建议,你可以问他:
_______________________________________
【答案】Could you give me some advice on how to learn English well
【解析】此处是向别人寻求建议的句型:Could you please do sth. ;give sb. sth.“给某人某物”;一些建议:some advice,在疑问句中希望得到别人肯定回答用some;关于如何学好英语:on how to learn English well,作名词advice的后置定语。故填Could you give me some advice on how to learn English well
Ⅵ.看图写话 (共5小题;每小题2分,满分10分)
  根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
76. 77. 78. 79. 80.
76.buy, online: ________________________
77.piano, at this time yesterday: ________________________
78.life, quieter: ____
79.learn English, every day: ___
80.be, necessary: _______________________ _
【答案】
Tom wants to buy a new bike online.
Mary was playing the piano at this time yesterday.
Country life is quieter than city life.
Lily learns English on the Internet every day.
80.It’s necessary to save water.
【解析】
76.根据图片和所给词可知,此处可表达为“汤姆想在网上买一辆新自行车”。句子用一般现在时,主语是Tom,谓语动词用单数,want to do sth.“想要做某事”;buy“买”;a new bike“一辆新自行车”;online“在网上”。故填Tom wants to buy a new bike online.
77.根据图片和所给词可知,此处可表达为“玛丽昨天这个时候在弹钢琴”。由语境可知,句子用过去进行时was/were doing,主语是Mary,be动词用was;弹钢琴:play the piano;在昨天这个时候:at this time yesterday,时间状语放句尾。故填Mary was playing the piano at this time yesterday.
78.根据图片和所给词可知,此处可表达为“乡村生活比城市生活更安静”。句子用一般现在时,主语是country life,be动词用is;其后用形容词的比较级quieter“更安静的”作表语;比:than;城市生活:city life。故填Country life is quieter than city life.
79.根据图片和所给词可知,此处可表达为“莉莉每天在网上学习英语”。句子用一般现在时,主语是Lily,谓语动词用单三;学习英语:learn English;在网上:on the Internet,地点状语;每天:every day,时间状语。故填Lily learns English on the Internet every day.
80.根据图片和所给词可知,此处可表达为“节约用水是必要的”。句子用一般现在时,用结构:It is adj. to do sth.;有必要的:necessary;节约用水:save water。故填It’s necessary to save water.
Ⅶ.短文填空 (共10小题;每小题1分,满分10分)
  阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
One time my dad decided to make his dream come true, so he joined the Peace Corps and flew to Tanzania. Three years ago, my mom decided to get a divorce (离婚). My dad was hurt and ____81____ [s pra zd]. When I first went to visit him after the divorce, I was nervous. I thought he might be angry or he would ____82____ [se ] terrible things about my mom. It turned out I guessed wrong. When we met, my dad hugged me ____83____ (warm) and couldn’t wait to have a talk with me. He asked how things were going at home ____84____ asked me to help my mom more. He was still humorous (幽默的)—he made a joke about why my mom had broken up ____85____ him. He made it easy to be together, and that’s why I love him. My dad never stops trying new things. Just this past summer, he flew to Kilimanjaro, Tanzania and started ____86____ adventure (冒险). And now he’s teaching science to high school students and ____87____ (make) friends all over the world. My dad is never afraid to be himself or to take risks. He loves his family and takes care ____88____ other people. He lives his life, takes nothing too seriously, and is the ____89____ (real) person I know. I’m so lucky because the ____90____ (world) best dad belongs to me.
【答案】
81.surprised 82.say 83.warmly 84.and 85.with 86.an 87.making 88.of 89.realest 90.world’s
【文章大意】本文主要讲述了作者的爸爸为了实现自己的梦想而离开了作者和其母亲。在父母亲离婚后,作者去看望父亲,并认识到父亲是一个容易与人相处,热爱和关心家人,喜爱冒险,热爱生活的人。作者认为父亲是他所认识的最真实的人,他拥有全世界最好的父亲。
【解析】
81.句意:我父亲受到伤害,同时也很惊讶。根据“My dad was hurt and... [s pra zd].”可知,音标[s pra zd]的英文表达是surprised“惊讶的”,为形容词,作表语。故填surprised。
82.句意:我以为他可能会生气,或者说一些关于我妈妈的坏话。根据“I thought he might be angry or he would... [se ] terrible things about my mom.”可知,音标[se ]的英文表达是say“说”,为动词,情态动词would后的动词用原形。故填say。
83.句意:当我们见面时,我爸爸很热情地拥抱了我,并且迫不及待地想和我聊天。根据“When we met, my dad hugged me... (warm) and couldn’t wait to have a talk with me.”可知,此空应是副词,用来修饰动词hugged“拥抱”,所以此空是warm的副词形式warmly“热情地”。故填warmly。
84.句意:他询问了家里的情况如何,又让我多帮助妈妈。根据“He asked how things were going at home... asked me to help my mom more.”,此空处应是并列连词and“又”,符合语境。故填and。
85.句意:他依然很幽默,对于妈妈为什么和他离婚,他开了个玩笑。根据“He was still humorous (幽默的) he made a joke about why my mom had broken up... him.”可知,break up with sb.,表示“与某人分开”,所以此空是介词with。故填with。
86.句意:就在这个过去了的夏天,他飞往乞力马扎罗和坦桑尼亚,并且开始了一次冒险。根据“Just this past summer, he flew to Kilimanjaro, Tanzania and started... adventure (冒险).”可知,adventure是以元音音素发音开头的单数名词,应用不定冠词an来修饰。故填an。
87. 句意:现在,他正在教中学学生们科学,并在全世界交朋友。根据“And now he’s teaching science to high school students and... (make) friends all over the world.”可知,句子用现在进行时,谓语结构是be doing,所以此空是动词make的现在分词形式making。故填making。
88.句意:他爱家庭,并关心他人。根据“He loves his family and takes care... other people.”可知,take care of sb.,表示“关心某人”,所以此空是介词of。故填of。
89.句意:他过着自己的生活,什么都不会过于认真,并且他是我认识的最真实的人。根据“He lives his life, takes nothing too seriously, and is the... (real) person I know.”可知,父亲是“我”所认识的人当中最真实的人,此处应是形容词real的最高级形式realest“最真实的”,符合语境。故填realest。
90.句意:我很幸运,因为世界上最好的父亲属于我。根据“I’m so lucky because the... (world) best dad belongs to me.”可知,此空处是名词world的所有格形式world’s“世界的”,作定语。故填world’s。
Ⅷ.书面表达 (满分15分)
(2022·四川师范大学附属中学)假如你是李华,你三年没见的美国笔友Tony,打算春节到成都旅游,他将于2023年1月15日上午10点到达成都双流国际机场。你到时会穿着红色外套在1号出口处等他。在你给他的回信中还会包括以下内容,同时为了提升你的英语,请在信中礼貌地向他请教两条提升英语的方法。
注意:
1.词数:100左右;
2.开头已经给出,不计入总词汇之中。
3.参考词汇:成都双流国际机场 (Chengdu Shuangliu International Airport),1 号出口处 (Exit 1)
Dear Tony,
I’m glad to hear from you.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】
Dear Tony,
I’m glad to hear from you. We haven’t seen each other for three years. How is it going I have changed a lot since three years ago. You know I used to be short and heavy, but I am tall and thin now. I am more outgoing than I was three years ago. I also study harder and I get better grades now. What about you Do you have any changes
I am glad that you are going to take a trip to Chengdu during the Spring Festival. You will get to Chengdu Shuangliu International Airport at 10 a.m. on January 15th, 2023, I will meet you then at Exit 1 and I will wear a red coat.
During your visit, you will visit places of interest in Chengdu with me and taste different Sichuang food. It is really delicious. Of course, we will eat dumplings on the Spring Festival, the most important festival in China. Family will get together happily and enjoy a big meal during it.
I believe you will have a good time. By the way, can you teach me two ways to improve my English I look forward to your letter.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
② 时态:时态为“一般现在时,一般过去时,一般将来时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中“请在信中礼貌地向他请教两条提升英语的方法”一项,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。开门见山介绍两人三年没见,自己的变化;
第二步,阐明对方将要来很开心,将会去机场接他,并制定了旅行计划,也向对方简单介绍春节;
第三步,书写结语,表达自己的祝福,并顺便请教学好英语的方法。
[亮点词汇]
① used to 曾经
②get together团聚
③have a good time玩得开心
④by the way顺便问一下
[高分句型]
①I am more outgoing than I was three years ago. (运用形容词比较级)
②We haven’t seen each other for three years. (运用现在完成时)

展开更多......

收起↑

资源列表