资源简介 保密★启用前2025 —2026学年八年级上学期期末练习卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C D B C D D D B D D题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B C A C C C B C D B题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 A A D B D C C A B A题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 D B C C A B C B B C题号 41 42 43 44 45答案 D C B E F1.C——电视剧《庆余年第二季》很精彩。——是的。虽然我已经看过一次,但我想再欣赏一遍。考查连词辨析。until直到;because因为;although虽然;and和。根据“I want to enjoy it again…I have watched it once.”可知,此处表示让步关系,需用although引导让步状语从句。故选C。2.D——学生们经常帮助清理城市公园。——有时小事情能产生影响。考查名词辨析。living生计;difficulty困难;wish愿望;difference影响,差异。根据前句“The students often help clean up the city park.”可知,学生经常做公益好事,结合“Sometimes small things can make a...”可知,此句表示“小事情也能带来积极影响”,固定搭配make a difference“产生影响”符合句意。故选D。3.B如果你尽力,你会成功!记住这句话:“对于一个有决心的人来说,没有什么是不可能的”。考查代词辨析。Everything一切;Nothing没有什么;Something某事;Anything任何事。根据谚语“Nothing is impossible to a willing heart”可知,心之所愿,无事不成,即对于一个有决心的人来说,没有什么是不可能的,强调决心能克服一切困难。故选B。4.C这两个男孩没有争论比赛的结果。他们都认为比赛是公平的。 考查介词辨析。to到;with和;about关于;of……的。根据句意“没有争论比赛的结果”,此处应选用表示“关于”的介词。故选C。5.D——今天下午你愿意和我一起去游泳吗?——抱歉,天气太热了。我想在家看电视上的卡通片。考查非谓语动词。would like to do sth表示“愿意做某事”,空一处用不定式;feel like doing sth“想要做某事”,空二处用动名词。故选D。6.D——你们做了什么来帮助那个男孩?——我们试着把男孩移到一个舒适的地方。考查非谓语动词。try to do sth.表示“试图/努力做某事”,强调努力去完成某个动作;try doing sth.表示“尝试做某事”,强调尝试某种方法。根据句意“帮助男孩”可知,此处应是努力把男孩移到舒适的地方,应用try to move。故选D。7.D他们期待着参观莫高窟。考查非谓语动词。 visit访问,动词原形;visits访问,第三人称单数;visited访问,过去式或过去分词;visiting访问,动名词。其中“look forward to”意为“期待做某事”,其中的“to”是介词,后接名词或动名词,因此此处需用动名词形式visiting。故选D。8.B——我很累,爸爸!我们停下来休息一下吧。——好主意!我们现在停止奔跑吧。考查动词短语。stop to do sth表示停下来去做另一件事,stop doing sth表示停止正在做的事。第一空表示停下来去休息,用to have;第二空表示停止跑步,用running。故选B。9.D多亏了徐先生,我的英语进步很大。考查名词辨析。trouble麻烦;illness疾病;decision决定;progress进步。根据“I’ve made great...in English”可知,这里指取得进步,故选D。10.D要了解更多关于 “朋友俱乐部” 的信息,你可以发电子邮件到friends@。考查目的状语。根据“you can email at friends@.”可知,了解信息是目的,故此处是动词不定式作目的状语,结构为 “to+动词原形”。故选D。11.B——爸爸,你为什么每天都听天气预报?——为了好好规划我们的生活和工作,亲爱的。考查非谓语动词。根据“Why do you listen to the weather report every day, Dad ”和“... well for our life and work, dear.”可知,每天听天气预报,是为了更好地规划生活和工作,用不定式表目的。故选B。12.C——我希望加入环保俱乐部。——好主意,赵梅。想了解更多,可以访问俱乐部的网站。考查非谓语动词。分析“...more about it, you can visit the website of the club.”可知,访问俱乐部网站的目的是为了了解更多关于俱乐部的信息,所以此处应用动词不定式作目的状语。故选C。13.A——我们为什么不卖鲜花来为下周的实地考察筹集一些钱呢?——听起来是个好主意。考查非谓语动词。to raise去筹集,动词不定式;raising筹集,现在分词;raise筹集,动词原形;raised筹集,动词过去式。根据“Why don’t we sell fresh flowers…some money for the field trip next week ”可知,空处为动词不定式to do,在句子中作目的状语。故选A。14.C——昨晚九点你为什么不接我的电话?——我当时正在电影院和朋友看电影。考查时态。根据问句“at nine o’clock last night”可知,询问的是过去某一具体时刻正在进行的动作,答句应用过去进行时(was/were + doing)。主语I对应be动词was。故选C。15.C众所周知,空气污染正在恶化。我们应该采取行动来防止它发生。考查非谓语动词。“take action”后需接不定式“to do sth.”表示行动的目的,意为“采取行动做某事”。本句中“采取行动防止它发生”需用“to prevent”表达目的。故选C。16.C 17.B 18.C 19.D 20.B 21.A 22.A 23.D 24.B 25.D本文探讨了青少年与父母之间的关系问题:青少年常觉得父母不公平,双方关系不如从前亲密。作家杰伊·麦格劳的《消除隔阂》一书为此提供了建议,包括了解彼此需求、沟通分享、理解父母等,帮助青少年与父母建立更好的关系,让家庭更幸福。16.当你想用现代的方式打扮时,你妈妈却不喜欢你穿那些衣服。study学习;walk走路;dress打扮;talk交谈。根据“wear those clothes”可知,此处指“穿着打扮”。故选C。17.当你打电话时,他们会问你是在和男孩还是女孩说话。pointing指向;speaking说话;telling告诉;warning警告。根据“making phone calls”可知,打电话时是在“说话”,“speak to”(和……说话)符合语境。故选B。18.有时,你似乎不像以前那样和父母亲近了。clever聪明的;friendly友好的;close亲近的;glad高兴的。根据后文“How can you become close again ”可知,此处指关系不再“亲近”。故选C。19.作家杰伊·麦格劳的《消除隔阂》一书就如何与父母建立更好的关系给出了建议。dream梦想;choice选择;change改变;relationship关系。根据前文讨论的“与父母的关系”及“become close again”可知,书的内容是关于改善亲子“关系”。故选D。20.你们都需要感受到自己是重要的、被爱着的。allowed被允许的;loved被爱着的;hurt受伤的;forgotten被遗忘的。根据“important”及亲子关系的语境可知,双方都需要感受到“被爱”。故选B。21.你可以谈谈你现在的学校生活和未来的梦想,让父母知道你在做什么。talk about谈论;ask about询问;learn about了解;worry about担心。根据“to get your parents to know what you are doing”可知,需要向父母“谈论”自己的生活。故选A。22.这有助于你的父母更好地了解你。better更好;less更少;harder更努力;later更晚。根据“talk about your school life...”可知,沟通能让父母“更好地”了解自己。故选A。23.这本书提供了帮助青少年理解父母的方法。hate讨厌;use使用;teach教;understand理解。根据后文“it usually means your parents want you to be safe”可知,书中教青少年“理解”父母的用心。故选D。24.这本书给了你一些建议,比如腾出时间聊天,如果你不想面对面交谈,可以写日记。secret秘密;diary日记;promise承诺;note便条。根据“if you don’t want to talk face to face”可知,不能当面交流时,“写日记”是一种表达方式。故选B。25.如果你遵循这些步骤,你就能让你的家成为一个更幸福的地方。country国家;school学校;bedroom卧室;home家。根据“If you follow these steps”可知,亲子关系改善会让“家”更幸福。故选D。26.C 27.C 28.A 29.B 30.A本文是一篇说明文,主要介绍了搜索引擎Deepseek,包括其与其它搜索引擎的不同之处、使用方法、面临的挑战等。26.细节理解题。根据第一段“Two of them are Google and Yahoo. A new search engine to search for information has recently started. It is called Deepseek.”可知,文中提到了Google、Yahoo和Deepseek三个搜索引擎。故选C。27.细节理解题。根据第二段“Deepseek is different from other search engines. People are still able to search topics on their own. But with Deepseek, they can even talk to experts who can help them find better information.”可知,Deepseek与其他搜索引擎的不同之处在于人们可以与真正的专家交谈。故选C。28.主旨大意题。根据第四段“While using Deepseek, people start their search much like one with Google or Yahoo. Results will appear on the screen. But if someone needs more information, they can click on ‘chat live with a guide.’ This will connect them with someone who is trained in the subject they are researching.”可知,本段主要介绍了如何使用Deepseek。故选A。29.细节理解题。根据最后一段“Deepseek faces a big challenge (挑战). Other search engines are already very popular. Almost everyone already knows about these search engines and how to use them. A group of computer users were asked some questions about search engines, but very few people had ever heard of Deepseek.”可知,Deepseek面临的大挑战是大多数人从未听说过它。故选B。30.主旨大意题。根据第一段“A new search engine to search for information has recently started. It is called Deepseek.”以及全文内容可知,作者写这篇文章的主要目的是向我们介绍一个新的搜索引擎Deepseek。故选A。31.D 32.B 33.C 34.C 35.A本文主要介绍了智慧城市的相关信息,包括智慧城市的特点、给生活带来的便利以及中国一些城市建设智慧城市的举措等。31.细节理解题。根据“When you wake up in the morning, you say ‘open the window (窗户)’ to the computer and it opens the window.”可知,人们可以通过电脑打开窗户。故选D。32.词句猜测题。根据“A smart city uses digital technologies (数字科技) like the Internet to improve city planning, save resources and make our lives easier.”可知,智慧城市利用互联网等数字科技来改善城市规划、节约资源并让我们的生活更便捷。所以“resources”的意思是“资源”。故选B。33.细节理解题。根据“If people live in smart cities where there is Internet almost everywhere, they can do many things at home, such as booking (预定) train tickets, paying water bills and so on.”可知,在智慧城市里,互联网几乎无处不在。故选C。34.细节理解题。根据“Tianjin plans to start a smart city program to solve traffic (交通) problems.”可知,天津计划启动智慧城市项目来解决交通问题。故选C。35.主旨大意题。通读全文可知,本文主要围绕智慧城市展开,介绍了智慧城市的特点、便利以及中国一些城市的智慧城市建设情况等。故选A。36.B 37.C 38.B 39.B 40.C本文作者通过讲述自己和同学违反营地规则差点导致同伴溺水的事件,强调了遵守规则的重要性。36.细节理解题。根据第一段“many of us thought it sounded too strict”可知,许多学生认为布莱克老师的规定太严格。故选B。37.词句猜测题。根据第二段“Bill and I hesitated, but the others laughed and ran to the water”可知,作者和比尔没有立刻跟随其他人去游泳,而是犹豫了一下。故选C。38.细节理解题。根据第三段“The water pulled him farther away—Mr. Black was right about the current”和第四段“Mr. Black and two other teachers ran over. They jumped in and pulled Bill back”可知,比尔因为水流陷入危险,而布莱克老师和其他老师救了他。故选B。39.推理判断题。根据“Rules aren’t to limit your fun...‘They’re to keep you safe’”以及学生们的反应“We all nodded”可知,学生们点头是因为他们认同布莱克老师的话。故选B。40.主旨大意题。全文通过作者的经历说明遵守规则的重要性,目的是为了传达一个教训(teach a lesson)。故选C。41.D 42.C 43.B 44.E 45.F本文是一篇说明文,主要介绍了养老机器人“小夕”在杭州一家养老院的应用情况及其未来发展趋势。41.根据前文“‘Grandma Zhao, it’s 12 o’clock. Time for your medicine,’ Xiaoxi tells an old woman. After that, it lies down.”可知,前文描述小夕提醒赵奶奶吃药,然后它躺下了。D选项“它等着赵奶奶吃药。”符合语境。故选D。42.根据前文“Grandma Zhao said, ‘I often forgot to take my medicine. Thanks to Xiaoxi, I take it on time now.’”和后文“When she tells it to ‘take a walk’, it stands up and follows her.”可知,前文表达感谢,后文描述互动,所以此处需要一个承上启下的句子。C选项“她还说小夕就像一只真正的宠物狗。”符合语境。故选C。43.根据后文“This company was started in Hangzhou in 2021 by Wang Donglin. He is from Westlake University in Hangzhou. Wang Sicong, an engineer at the company, said Xiaoxi is smart because of the cameras on its head. It can measure the distance of things and find them, and it can know human bodies.”可知,后文介绍了“这家公司”的创立情况,此处应填入一句能引出“这家公司”的句子。B选项“小夕是由西湖机器人公司制造的。”符合语境。故选B。44.根据前文“Wang Sicong also said if an old person falls, the robot will give an alarm (警报) and tell the caregivers. In the future, it can do more.”可知,前文工程师王思聪说,未来小夕能做更多事情。E选项“它可以和老人交谈并跟踪他们的位置。”符合语境。故选E。45.根据前文“Liu Qingfeng, the head of iFlytek, said in about three years, elder-care robots would go into homes. They can serve tea, keep old company and monitor (监测) health. It may take five years for them to care for disabled (残疾的) old people like professional caregivers.”和后文“And elder-care robots can be a big industry.”可知,前文引述了专家刘庆峰的话。他预测了养老机器人进入家庭的时间线和功能,最后说:“养老机器人可能成为一个大产业”。F选项“他认为家用人工智能机器人的时代即将到来。”符合语境。故选F。46. feels like根据中英文对照可知,此处缺少“感觉像”。feel like“感觉像”,动词短语,根据“it’s only October”可知,本句为一般现在时态,且根据主语It,此处应用第三人称单数形式。故填feels;like。47. great deal由中英文对比可知,缺少“许多”;结合所给空,此处应用短语a great deal of表示。故填great;deal。48. seat belts根据中英文提示可知,空格处需要表达“安全带”的含义,“seat belt”是固定短语,意为“安全带”;结合前文“our”可知,此处应用复数形式“seat belts”,符合“多人系安全带”的语境。故填seat;belts。49. pick up根据中英文对照可知,此处缺少“捡起”。pick up“捡起”,动词短语;根据“... the pieces and clean up the mess!”可知,此句为祈使句,动词用原形。故填pick;up。50. waiting for根据句意可知,此处表示“等待”,用动词短语“wait for”,且句子是过去进行时,其结构为“was/were+现在分词”,所以wait要用现在分词形式waiting。故填waiting;for。51.Because safety rules keep us safe. 52.They are told not to run. 53.They should use the equipment properly. 54.Yes, there are. 55.We shouldn’t run into the classroom. We mustn’t ride a bike in school.本文是一篇说明文,主要介绍了安全规则的重要性,及孩子们从小就要了解这些规则,高中生也要学习安全规则。51.根据文中“rules keep us safe”可知,遵守安全规则是为了保证安全。故填Because safety rules keep us safe.52.根据文中“They are told not to run because they may hurt themselves or run into another student.”可知,孩子们被告知不要跑,以免伤到自己或撞到其他学生。故填They are told not to run.53.根据文中“In the playground, they are told to use the equipment (设备) properly.”可知,孩子们应该正确使用设备。故填They should use the equipment properly.54.根据文中“High school students will also be given safety rules...for example, safety rules in the science lab.”可知,高中生的安全规则与小学生不同,例如实验室安全规则,因此要对一般疑问句作出肯定回答。故填Yes, there are.55.主观发挥题,答案合理即可。故填We shouldn’t run into the classroom. We mustn’t ride a bike in school.56.important/mportant 57.as/s 58.sure/ure 59.on/n 60.making/aking 61.like/ike 62.feel/eel 63.everyone/veryone/everybody/verybody 64.follow/ollow 65.problems/roblems本文讲述了乘坐火车时的规则。56.乘火车旅行时,遵守规则是重要的。根据“it’s...to follow the rules”以及首字母提示可知,此处指遵守规则是重要的,important“重要的”,形容词作表语。故填important。57.你最好早点到达火车站以便能及时赶上火车。根据“You'd better get to the train earlier so...to catch the train in time.”以及首字母提示可知,此处指早点到火车站以便能及时赶上火车,so as to“以便”,固定短语。故填as。58.在火车站,确保你站在黄线后面。根据“make...that you stand behind the yellow line”以及首字母提示可知,此处指确保站在黄线后面,make sure“确保”,固定短语。故填sure。59.轮到你上火车时,找到你的座位,安静地坐下。根据“When it’s your turn to get...the train”以及首字母提示可知,此处指轮到你上火车,get on“上车”,固定短语。故填on。60.当你在火车上时,你应该记得避免制造太多噪音,因为这可能会打扰其他乘客。根据“avoid...too much noise”以及首字母提示可知,此处指避免制造太多噪音,avoid doing sth.“避免做某事”,make noise“制造噪音”,所以此处用make的动名词形式making。故填making。61.如果你在火车上带食物,请不要选择有异味的食物,比如奶酪。根据“cheese”以及首字母提示可知,此处指比如奶酪,like“比如”,介词。故填like。62.强烈的气味会让其他乘客感觉很糟糕。根据“The strong smell will make other passengers...terrible.”以及首字母提示可知,此处指让其他乘客感觉很糟糕,make sb. do sth.“让某人做某事”,feel“感觉”,动词。故填feel。63.你应该永远记住这是一个每个人的公共场所。根据“it is a public place for...”以及首字母提示可知,此处指这是一个每个人的公共场所,everyone/everybody“每个人”,不定代词。故填everyone/everybody。64.所以,我们应该一直遵守火车上的规则。根据“the rules on the train”以及首字母提示可知,此处指遵守火车上的规则,follow“遵守”,动词,should后跟动词原形。故填follow。65.如果你有问题,你可以向列车长寻求帮助。根据“you can ask the train conductor (列车长) for help”以及首字母提示可知,此处指如果有问题,problem“问题”,可数名词,此处用复数形式problems表示泛指。故填problems。66.例文:How Can We Protect OurselvesSchool bullying has happened frequently in recent years. Self-protection is one of the most important skills for us teenagers. We should cherish life. Here are some suggestions.First, in summer we must remember it’s dangerous to swim alone. Second, we should be careful when we make friends, especially online. Third, if we are in danger, we must call the police or ask teachers for help in time so that we can keep ourselves safe. Also, we should eat healthily and safely. What’s more, we should obey the traffic rules, such as waiting for the green light and walking on the sidewalk. Last, don’t push each other when going upstairs or downstairs at school.In short, we need to learn how to protect ourselves and stay away from danger.[总体分析]②题材:本文是一篇材料作文。②时态:时态主要为“一般现在时”。③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏要点,包括:注意行文连贯、逻辑清晰、无拼写和语法错误。[写作步骤]第一步:阐述自我保护的重要性;第二步:展开阐述如何进行自我保护;第三步:书写结语,呼应标题。[亮点词汇]①make friends交朋友②in danger在危险中③traffic rules交通规则[高分句型]①Third, if we are in danger, we must call the police or ask teachers for help in time so that we can keep ourselves safe.(If引导的条件状语从句;so that目的状语从句)②Last, don’t push each other when going upstairs or downstairs at school.(when引导时间状语从句)保密★启用前2025 —2026学年八年级上学期期末练习卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!第I卷注意事项:1. 每题选出答案后,用2B铅笔把“答题卡”上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。2. 本卷共四大题,共60分。一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1.—The TV play Joy of Life 2 is wonderful.—Yes. I want to enjoy it again ________ I have watched it once.A.until B.because C.although D.and2.—The students often help clean up the city park.—Sometimes small things can make a ________.A.living B.difficulty C.wish D.difference3.You will succeed if you try your best! Remember the saying “________ is impossible to a willing heart”.A.Everything B.Nothing C.Something D.Anything4.The two boys didn’t argue ________ the result of the game. They both thought it was fair.A.to B.with C.about D.of5.—Would you like ________ swimming with me this afternoon —Sorry, it’s too hot. I feel like ________ a cartoon on TV at home.A.going; watching B.to go; watch C.going; to watch D.to go; watching6.—What did you do to help the boy —We tried ________ the boy to a comfortable place.A.move B.moved C.moving D.to move7.They are looking forward to ________ the Mogao Caves.A.visit B.visits C.visited D.visiting8.—I am so tired, Dad! Let’s stop ________ a rest.—Good idea! Let’s stop ________ now.A.to have; to run B.to have; running C.having; to run D.having; running9.Thanks to Mr. Xu, I’ve made great ________ in English.A.trouble B.illness C.decision D.progress10.________ more about the Buddy Club, you can email at friends@.A.Learn B.Learning C.Learned D.To learn11.—Why do you listen to the weather report every day, Dad —________ well for our life and work, dear.A.Plan B.To plan C.Planning D.Plans12.—I hope to join the Environmental Protection Club.—Good idea, Zhao Mei. ________ more about it, you can visit the website of the club.A.Know B.Knowing C.To know D.Knows13.—Why don’t we sell fresh flowers ________ some money for the field trip next week —That sounds a great idea.A.to raise B.raising C.raise D.raised14.—Why didn’t you answer my call at nine o’clock last night —I ________ a film with my friend at the cinema.A.watched B.watch C.was watching D.am watching15.It’s known that air pollution is getting worse. We should take action ________ it happening.A.prevent B.prevented C.to prevent D.preventing二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。As teenagers, you may think your parents are unfair to you. When you want to 16 in a modern way, your mum doesn’t like you to wear those clothes. When you are making phone calls, they ask if you are 17 to a boy or a girl. Sometimes it seems that you are not as 18 to your parents as you used to be. How can you become close again Closing the Gap by the writer Jay McGraw gives advice on how to have a better 19 with your parents.Both parents and children have needs. You all need to feel you are important and 20 . You should tell your parents your needs, and find out what their needs are. You could 21 your school life now and your dream for the future to get your parents to know what you are doing. It helps your parents know 22 about you.The book gives ways to help teenagers 23 their parents. When you think “My parents don’t want me to have any fun”, it usually means your parents want you to be safe. The book gives you some ideas, such as making time to talk and keeping a 24 if you don’t want to talk face to face. If you follow these steps, you will be able to make your 25 a happier place.16.A.study B.walk C.dress D.talk17.A.pointing B.speaking C.telling D.warning18.A.clever B.friendly C.close D.glad19.A.dream B.choice C.change D.relationship20.A.allowed B.loved C.hurt D.forgotten21.A.talk about B.ask about C.learn about D.worry about22.A.better B.less C.harder D.later23.A.hate B.use C.teach D.understand24.A.secret B.diary C.promise D.note25.A.country B.school C.bedroom D.home三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhen people are looking for information on the Internet, they use a search engine (搜索引擎). There are many very popular search engines that people usually use. Two of them are Google and Yahoo. A new search engine to search for information has recently started. It is called Deepseek.Deepseek is different from other search engines. People are still able to search topics on their own. But with Deepseek, they can even talk to experts who can help them find better information.Some people who have tried using Deepseek think they were talking to a robot. One man who works for Deepseek said that people are very surprised when they realize that they are talking to a real person.While using Deepseek, people start their search much like one with Google or Yahoo. Results will appear on the screen. But if someone needs more information, they can click on “chat live with a guide.” This will connect them with someone who is trained in the subject they are researching.Deepseek faces a big challenge (挑战). Other search engines are already very popular. Almost everyone already knows about these search engines and how to use them. A group of computer users were asked some questions about search engines, but very few people had ever heard of Deepseek. One of them tried it and liked it. He said he would try using it some more.26.How many search engines are mentioned in the passage A.One. B.Two. C.Three. D.Four.27.Deepseek is different from other search engines because people can ________.A.search topics on their own B.talk to a robotC.talk to a real expert D.start the search first28.What’s the main idea of Paragraph 4 A.How to use Deepseek. B.How to find information.C.How Deepseek was invented. D.People like to use Google or Yahoo.29.What’s the big challenge for Deepseek A.It isn’t as good as other search engines. B.Most people have never heard of it.C.Nobody likes it and uses it. D.There are many problems about it.30.What’s the writer’s main purpose of writing the passage A.To introduce a new search engine to us B.To teach us how to search for information.C.To compare different search engines. D.To tell us which search engine is the best.BYou may know a lot about smartphones. But what about smart cities Imagine living your life like this: When you wake up in the morning, you say “open the window (窗户)” to the computer and it opens the window. The sunshine is shining and the birds are singing. Then you finish breakfast, sit in front of your desk and begin to have classes through the Internet. With the help of building a smart city, this may come true one day.A smart city uses digital technologies (数字科技) like the Internet to improve city planning, save resources and make our lives easier. If people live in smart cities where there is Internet almost everywhere, they can do many things at home, such as booking (预定) train tickets, paying water bills and so on. What a beautiful life it is!Now China is making some cities smarter. For example, Guiyang is going to build free WiFi in the whole city. Tianjin plans to start a smart city program to solve traffic (交通) problems. Zhuzhou is making itself smart, too. So everyone in the city should play a role in it.31.What will the life be like in the smart cities A.The students can’t have classes at home.B.People can’t pay water bills through the Internet.C.The Internet can’t make our lives so much easier.D.People can open the windows through the computer.32.What does the underlined word “resources” mean in Chinese A.技能 B.资源 C.任务 D.通讯33.Which of the following is true about the smart city A.It has no pollution.B.The Internet is not cheap.C.The Internet is almost everywhere.D.People can’t book train tickets at home.34.Which city is planning to start a smart city program to solve traffic problems A.Guiyang. B.Zhuzhou. C.Tianjin. D.Beijing.35.What is the passage mainly about A.The smart cities.B.The future life.C.Digital technologies.D.The smart phones.CLast July, I joined a field trip with my classmates. On the first day, our teacher, Mr. Black, said, “Don’t swim in the lake after 5 p.m. or you will get into danger. The current (水流) gets strong, and it’s hard to see.” Some nodded, but many of us thought it sounded too strict.On our third night, Jake said, “Let’s go for a swim! The lake looks so calm. Mr. Black is busy—he won’t notice it.” Bill and I hesitated, but the others laughed and ran to the water. “Come on! It’ll be fun,” Jake called. So we followed.The water felt cool and nice. We swam and raced, forgetting the time. Then I heard Bill shout, “Help! Help!” He was far out, waving his arms. The water pulled him farther away—Mr. Black was right about the current.I shouted for help. Mr. Black and two other teachers ran over. They jumped in and pulled Bill back. His lips (嘴唇) were blue, and he couldn’t stop shaking. “You could have drowned (溺死).” Mr. Black said, but his voice wasn’t angry—just afraid.That night, we sat by the fire. “Rules aren’t to limit your fun,” Mr. Black said. “They’re to keep you safe.” We all nodded.It’s necessary to follow rules—even if they don’t seem fun. From that day on, I never broke a camp rule again.36.How did many of the students feel about Mr. Black’s rule A.Important. B.Strict. C.Bored. D.Silly.37.What does the underlined word “hesitated” in Paragraph 2 mean in Chinese A.支持 B.忽略 C.犹豫 D.懊恼38.What can we know from Paragraph 3 and Paragraph 4 A.The writer tried to save Bill by himself.B.Bill got into danger because of the current.C.The students stopped swimming when they felt cold.D.Mr. Black was angry with the students for breaking the rule.39.Why did the students nod at the end of the story A.They didn’t know what to say.B.They thought Mr. Black was right.C.They tried to show they were polite.D.They wanted Mr. Black to stop his talk quickly.40.The writer wrote the passage mainly to ________.A.describe a fun school activityB.say thanks to Mr. BlackC.teach a lessonD.give advice四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。Recently, a robot dog called Xiaoxi came to a nursing home in Hangzhou. It works as a “caregiver” there. “Grandma Zhao, it’s 12 o’clock. Time for your medicine,” Xiaoxi tells an old woman. After that, it lies down. 41Xiaoxi has worked at the nursing home for a month. It is very popular. The old people often see it carry a medicine box. It walks in the corridors (走廊) and yards to remind them to take medicine on time.Grandma Zhao said, “I often forgot to take my medicine. Thanks to Xiaoxi, I take it on time now.” 42 When she tells it to “take a walk”, it stands up and follows her. “With Xiaoxi, I feel safe. And I get a lot of attention in the nursing home,” she added.Xiaoxi is light. It weighs only 14 kg. But it can do many things. It can bring meals and medicine. It can walk with the old people. It can also use its navigation (导航) to guide them to the restroom.43 This company was started in Hangzhou in 2021 by Wang Donglin. He is from Westlake University in Hangzhou. Wang Sicong, an engineer at the company, said Xiaoxi is smart because of the cameras on its head. It can measure the distance of things and find them, and it can know human bodies.Wang Sicong also said if an old person falls, the robot will give an alarm (警报) and tell the caregivers. In the future, it can do more. 44Liu Qingfeng, the head of iFlytek, said in about three years, elder-care robots would go into homes. They can serve tea, keep old company and monitor (监测) health. It may take five years for them to care for disabled (残疾的) old people like professional caregivers. 45 And elder-care robots can be a big industry.A.It helps people with their housework.B.Xiaoxi is made by Westlake Robotics.C.She also said Xiaoxi was like a real pet dog.D.It waits for Grandma Zhao to take the medicine.E.It may talk with the old people and follow their locations.F.He thinks the time of AI robots in households is coming.G.It is popular with students because it helps them do homework.英语(笔试部分)第Ⅱ卷注意事项:1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在“答题卡”上。2. 本卷共四大题,共40分。五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.尽管才十月,但外面感觉像冬天一样。It winter outside, even though it’s only October.47.你只需要观察其他玩家就能学到许多东西。You can learn a of things just by watching other players.48.上车后,我们必须都系好安全带。After getting on the bus, we all must fasten our .49.她生气地说:“Jade,去把地上碎片捡起来,把烂摊子清理好!”“Jade, the pieces and clean up the mess!”, she said angrily.50.昨天早上八点,汤姆正在车站等公交车。Tom was the bus at the bus station at 8 o’clock yesterday morning.六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Wherever we go, no matter how old we are, we must follow safety rules. Though many people might not see the purpose of stopping at a stop sign or driving at the speed limit, rules keep us safe.People start to learn about the importance of rules when they are children. There are many rules that teach children how to keep themselves and their friends safe. For example, children learn safety rules when they walk in the hallway at school. They are told not to run because they may hurt themselves or run into another student. In the lunch room, children are taught to sit nicely while they are eating to avoid being choked (噎住). In the playground, they are told to use the equipment (设备) properly. For example, they should not go down the slide backward or climb up the slide when someone is going down because there can be an accident.High school students will also be given safety rules but at a different level than younger children. High school students may be taught, for example, safety rules in the science lab. Lab safety is very important because if one thing is done wrong, it can result in a fire or a bad accident.51.Why must we follow the safety rules 52.What is told when the children walk in the hallway at school 53.What should the children do in the playground 54.Are there safety rules for high school students 55.What safety rules do you know in your school (至少回答两条)七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。When travelling by train, it’s i 56 to follow the rules. You’d better get to the train station earlier so a 57 to catch the train in time. At the train station, make s 58 that you stand behind the yellow line. When it’s your turn to get o 59 the train, find your seat and sit down quietly. When you are on the train, you should remember to avoid m 60 too much noise, because it might disturb (打扰) other passengers. If you bring food on the train, please don’t choose the smelly food, l 61 cheese. The strong smell will make other passengers f 62 terrible. You should always remember that it is a public place for e 63 . So, we should f 64 the rules on the train all the time. If you have p 65 , you can ask the train conductor (列车长) for help.八、书面表达(本大题共15分)66.近几年来,校园欺凌(school bullying) 事件时有发生,学会自我保护是我们中学生需要具备的一种意识和能力,我们应该珍惜生命,注意自己的人身安全,做好自我保护。请以“How Can We Protect Ourselves”为题写一篇英语短文,谈谈在生活中我们应该怎样自我保护。提示:1. 不单独游泳;2. 谨慎交友;3. 遇到危险报警或向老师求助;4. 有健康的饮食习惯;5. 遵守交通规则(并举例说明) ;6. 上下楼时不要相互推搡 (push each other) 。要求:1. 词数80—100。2. 字迹工整,语法正确,意思连贯,合乎逻辑,可适当发挥How Can We Protect OurselvesSchool bullying has happened frequently in recent years. Self-protection is one of the most important skills for us teenagers. We should cherish life._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 期末练习卷(天津卷)-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024) - 答案.docx 期末练习卷(天津卷)-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024).docx