资源简介 保密★启用前2025 —2026学年八年级上学期期末提升卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B C D C C C D C B A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B B C B C B C D B A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C D B D A A C B D C题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 C B C C D D C A C A题号 41 42 43 44 45答案 C F G A D1.B戴红帽子的那个人是我的体育老师。他经常和我们一起踢足球。考查冠词。第一空是特指戴红色帽子的人,应用定冠词the;第二空后是球类运动,不加冠词,故选B。2.C虽然腾冲是一个小镇,但我们可以在看到许多来自世界各地的游客。考查连词辨析。Because因为;So因此;Although尽管;If如果。根据“Tengchong is a small village, we can see many tourists from all around the world.”可知,此处要用although引导让步状语从句,表示尽管腾冲是一个小镇,但还是有许多来自世界各地的游客。故选C。3.D自2010年以来,政府在污染问题上花费很多。考查动词时态。spent花费,过去式;spends一般现在时第三人称单数形式;will spend一般将来时;has spent现在完成时。根据时间状语“since 2010”可知,此处表示从过去持续到现在的动作,应使用现在完成时,故选D。4.C这个新的中国现代科学家博物馆自去年春天以来一直对公众开放。考查动词时态。根据“since last spring”可知,句子时态为现在完成时,其结构为“have/has+动词的过去分词”,且“be open”表示状态,“open”是形容词,意为“开放的”,其现在完成时结构为“has been open”。故选C。5.C自2020年以来,我一直住在生态城,而且我爱这个美丽的城市。考查现在完成时。因为“since 2020”表示从过去开始持续到现在的动作,应用现在完成时“have/has+动词过去分词”,主语为I,助动词用have,故选C。6.C为了减少空气污染,我们应该乘坐公交车或地铁,而不是开车。考查非谓语动词。drive动词原形;drove过去式;driving动名词/现在分词;to drive动词不定式。固定搭配“instead of”中“of”是介词,后接动词时需用动名词形式,driving符合语法要求。故选C。7.D吉米一直问问题,因为他对每件事都很好奇。考查非谓语动词。根据“Jimmy keeps...questions”可知,此处是keep doing sth.“一直做某事”,动名词作宾语。故选D。8.C富有创意的科学家总是有新想法,给我们生活的带来巨大变化。考查名词辨析。instruction说明;instrument工具;invention创意;introduction介绍。根据“always have new ideas”可知,此处指富有创意。故选C。9.B——我对这次工作面试特别紧张。——放轻松。你只需要做自己,真诚地回答问题就行。考查副词辨析。hardly几乎不;simply仅仅、只;nearly几乎;wisely明智地。根据“Take it easy.”的安慰语气,这里是说“只需要”做自己,simply符合语境,体现让对方放松的建议。故选B。10.A许多人更喜欢使用智能手机,因为它们对于日常交流更方便。考查形容词辨析。convenient方便的;difficult困难的;expensive昂贵的;boring无聊的。根据“Many people prefer using smartphones”和“for daily communication”可知,智能手机在交流中更便利。故选A。11.B我爸爸通常用现金支付,但是现在他正在学习使用移动支付。考查名词辨析。wallet钱包;payment支付;cash现金;app应用程序。根据语境可知,前面说爸爸通常用现金支付,后面转折说现在学习用移动相关的方式进行支付,“mobile payment”表示“移动支付”,符合语境。故选B。12.B我们必须尽力减少浪费,保护我们的环境。考查动词辨析。doubt怀疑;reduce减少;balance平衡;save节省,拯救。根据“waste and protect our environment”可知,此处是指减少浪费以保护环境,应用动词“reduce”。故选B。13.C我们应该学会充分利用数字工具来明智地节省时间。考查非谓语动词。分析句子结构可知,句子已有谓语“should learn”,所以此处用非谓语形式,“利用数字工具”的目的是“节省时间”,用动词不定式“to save”作目的状语。故选C。14.B当暴风雨来临时,孩子们正在公园里玩耍。考查过去进行时。根据“When the storm came”可知,该句是when引导的时间状语从句,从句是一般过去时,表示暴风雨来临这个动作发生在过去,而主句强调的是在暴风雨来临这个过去的时间点上,孩子们正在进行的动作,所以应该用过去进行时,其结构是“was/were+动词现在分词”,主语the children是复数,be动词用were,play的现在分词是playing,所以主句用were playing。故选B。15.C飓风刮起的时候,人们正在躲避。考查动词时态。根据“While”以及“people were taking shelter”可知,此处表示飓风刮起和人们躲避这两个动作同时发生,且“people were taking shelter”用的是过去进行时,所以飓风刮起这一动作也应该用过去进行时,其结构为“was/were+动词的现在分词”,主语“the hurricane”是第三人称单数,所以be动词用was,blow的现在分词是blowing,故填was blowing。故选C。16.B 17.C 18.D 19.B 20.A 21.C 22.D 23.B 24.D 25.A本文介绍了一款名为DVI的小型机器人,它能帮助生病的孩子在医院或家中参与学校活动,通过机器人,孩子可以和老师、同学互动,机器人也成为了孩子的“感官延伸”。 16.有一款小型机器人可以帮助生病的孩子在医院或家中。theatre剧院;hospital医院;school学校;factory工厂。根据“sick children (生病的孩子)”的语境可知,生病的孩子通常会在医院,故选B。17.通过这个机器人,这些孩子能够听到和看到他们的老师与朋友。should应该;must必须;can能够;need需要。根据“these children…hear and see their teachers and friends.”可知此处表示机器人带来的“能力”,can符合语境,故选C。18.尽管他们不能去学校,他们也可以参与课堂活动。until直到;after在……之后;because因为;although尽管。“不能去学校”和“参与课堂活动”是让步关系,although表示“尽管”,符合逻辑,故选D。19.孩子的同学必须帮忙把机器人放在孩子的课桌上。in在……里;on在……上;under在……下;to到。根据“put the robot…the child’s desk in class.”可知此处描述的是在课桌上,on the desk意为“在课桌上”符合语境,故选B。20.孩子能够在家用手机控制这个机器人。able能够的;ready准备好的;afraid害怕的;similar相似的。“be able to”是固定搭配,意为“能够”,符合语境,故选A。21.他可以和同学们讨论问题、玩游戏。create创造;send发送;discuss讨论;guess猜测。根据“He can…problems and play games with his classmates.”可知此处表示讨论问题。“discuss problems”表示“讨论问题”,符合课堂互动的语境,故选C。22.所以这个机器人成为了家中孩子的眼睛、嘴巴和耳朵。legs腿;face脸;nose鼻子;ears耳朵。前文提到“hear (听)”,对应的身体部位是“ears (耳朵)”,故选D。23.我们花了很多时间思考机器人的形状。taking up占据;thinking about思考;finding out查明;looking for寻找。根据“We spent lots of time…the shape of the robot.”可知设计机器人形状需要“思考”,thinking about符合语境,故选B。24.在孩子和DVI之间建立紧密的关系是有必要的。culture文化;hobby爱好;promise承诺;relationship关系。根据“It is necessary to build a close…between children and DVI.”和“because the robot should be a friend to children.”可知机器人应该是孩子的朋友,故孩子和DVI之间建立紧密的关系是很有必要的,故选D。25.这非常重要,因为机器人应该是孩子的朋友。important重要的;priceless无价的;impossible不可能的;unlucky不幸的。根据“This is very…because the robot should be a friend to children.”及语境可知机器人成为孩子的朋友是“重要的”,important符合语境,故选A。26.A 27.C 28.B 29.D 30.C本文主要讲述了智能手表的优缺点。26.细节理解题。根据“Do your kids have smartwatches Are smartwatches really safe Let me tell you the advantages (优点) and disadvantages of them.”可知,作者通过提问的方式引入话题。故选A。27.细节理解题。根据“Many parents buy smartwatches for their kids who are too young to have a mobile phone. They won’t worry about their kids because many smartwatches have GPS trackers (跟踪器). These trackers allow people to know where their kids are, so they know if everything is OK.”可知,父母给孩子买智能手表是因为他们可以知道孩子在哪里。故选C。28.词句猜测题。根据“To be safe, when a smartwatch makes a call or sends a message or GPS information, the information should be processed so no one else can get the information.”可知,为了安全,当智能手表打电话、发送信息或GPS信息时,信息应该被处理,这样其他人就无法获取这些信息,所以“be processed”的意思是“被处理”。故选B。29.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了智能手表的优缺点。故选D。30.篇章结构题。第一段通过提问引出智能手表的优缺点这一话题;第二段介绍智能手表的功能;第三段讲述父母给孩子买智能手表的原因;第四段说明智能手表存在的一些安全问题;第五段提出保障智能手表安全的一些措施。所以,本文的结构是“总—分—总”结构,选项C结构图符合。故选C。31.C 32.B 33.C 34.C 35.D本文是一篇说明文,文章主要介绍了网络诈骗手段“钓鱼诈骗(phishing)”的定义、作案方式、危害性,并结合案例说明该诈骗的严重后果,最后给出了避免网络受骗的防护方法。31.细节理解题。根据“A new kind of attack (攻击) is being used by dishonest people to steal IDs and credit card numbers from web surfers. This new kind of attack is called ‘phishing’.”可知,phishing是一种在网络上盗窃个人信息的新型攻击手段,故选C。32.细节理解题。根据“Now more than 4.6 billion people have access (进入权) to the Internet, and 75% of those Internet users live in the wealthiest countries on Earth. It has been reported that phishers send more than 40 billion false messages each year. Even by tricking only 5% of the people, phishers can make a lot of money.”可知,如今有超过46亿人能上网,其中75%的网民生活在世界上最富裕的国家。据报道,钓鱼诈骗者每年发送超过400亿条虚假信息。故本段运用了列数字的写作手法,故选B。33.细节理解题。根据“Even by tricking only 5% of the people, phishers can make a lot of money.”可知,钓鱼诈骗是严重问题的原因是即便成功率低,也能让诈骗者获得巨额钱财,故选C。34.词句猜测题。根据“The ‘thief’ used Amy’s Social Security number to get credit cards in her name and transferred her money.”可知,这个“骗子”用艾米的社保号办理了以她名义的信用卡,并转走了她的钱,故可推测出,transferred在此处表示“将钱从一个账户转到另一个账户”,故选C。35.细节理解题。根据“How can people avoid being cheated online Above all, they have to learn to recognize the email that has been sent by a phisher...”可知,作者除介绍钓鱼诈骗外,还讲述了如何在网络上保护自己,故选D。36.D 37.C 38.A 39.C 40.A这篇文章报道了贵阳发生的两场森林火灾的扑救情况,同时结合中国副总理的警示,指出中国已进入森林火灾高风险期,并强调了森林防火与科学灭火的相关要求。36.推理判断题。根据“Two forest fires were controlled in Guiyang city…”可知,文章围绕贵阳森林火灾的发生、扑救情况以及森林防火的警示展开,属于自然环境相关的新闻类内容。“A nature magazine自然杂志”会刊载自然灾害类的相关报道。故选D。37.细节理解题。根据文章第三段“…but it is still unsure when the fires will be put out completely because of the strong wind and dry weather.”可知,强风和干燥的天气是导致灭火难度增加的原因。故选C。38.词句猜测题。根据文章第四段“…as high temperatures have been hovering over northeast, north and southwest China areas since the beginning of winter last year.”可知,此处指高温在这些地区持续存在,“Staying”表示“停留、持续”。故选A。39.细节理解题。根据文章最后一段“…fire prevention and control becomes harder, which requires necessary knowledge.”可知,预防火灾需要掌握必要的知识。故选C。40.主旨大意题。文章先报道了贵阳两场森林火灾的发生、扑救情况,随后通过副总理的警示,指出中国进入森林火灾高风险期并强调森林防火的相关要求。A选项“报道两场森林火灾并警示中国野火的高风险”全面概括了文章核心内容。故选A。41.C 42.F 43.G 44.A 45.D本文主要探讨了社交媒体对青少年的影响,指出其既有好处也有弊端,关键在于青少年要明智地使用社交媒体。41.根据“...But when does using it often turn into dependence ”可知,几乎每个中学生都使用社交媒体,使用它变成了依赖,选项C“这个问题让家长和老师都很担心。”符合语境。故选C。42.根据“Spending over 3 hours a day on social media makes teens feel more worried or sadder.”可知,每天花超过3个小时在社交媒体上会让青少年感到更焦虑或更悲伤,此处应继续说明社交媒体带来的其他不良影响,选项F“它还会影响睡眠,让人很难集中精力做作业。”符合语境。故选F。43.根据“Worse, some face bad words online—hurtful posts that make them feel bad about themselves.”以及“They start to compare (比较), forgetting that those posts often hide the messy parts of real life.”可知,更糟糕的是,一些人在网上看到不好的言论,这些言论让他们对自己感觉不好,他们开始比较,忘记了那些帖子往往隐藏着现实生活中混乱的部分,选项G“当一些人在手机上看到别人‘完美’的生活时,他们会感到沮丧。”符合语境。故选G。44.根据“It helps teens stay in touch with friends and learn new things.”可知社交媒体可以帮助青少年与朋友保持联系,学习新事物,所以此处应转折说明社交媒体也有好的一面,选项A“然而,社交媒体并不全是坏的。”符合语境。故选A。45.根据“Social media can be a great tool.”以及“Don’t let it take over their lives.”可知,社交媒体可以是一个很好的工具,但是不要让它占据他们的生活,所以青少年需要明智地使用它,选项D“但是中学生需要明智地使用它。”符合语境。故选D。46. picked up根据中英文提示可知,空格处需要表达“捡起”的含义,“pick up”是固定短语,意为“捡起、拾起”;根据时间状语“just now”可知,句子要用一般过去时,“pick”的过去式是“picked”。故填picked;up。47. lightning rod根据中英文提示可知,空格处需要表达“避雷针”的含义,“lightning rod”是固定短语,意为“避雷针”;结合“a”可知,此处用单数形式即可,符合“用避雷针保护建筑物”的语境。故填lightning;rod。48. lightning rod中英文对照,缺少“避雷针”的英文表达;lightning rod“避雷针”;根据protects以及A可知,此处用名词单数。故填lightning;rod。49.impossible without curiosity根据中英文对照可知,空处缺少了“不可能出现”,英文表达为impossible“不可能的”,形容词作表语,without curiosity“没有好奇心”,介词短语。故填impossible without curiosity。50. knocked down根据中英文提示可知,空格处需要表达“吹倒”的含义,可以用动词短语“knock down”,意为“击倒”;根据前文“has”可知,句子用现在完成时,“knock”的过去分词是“knocked”。故填knocked;down。51.They use AI to detect and collect floating debris. 52.Because they are more efficient, cheaper, can avoid harming marine life, and operate day and night to cover large areas. 53.Up to 100 kilograms of debris per day. 54.Strong ocean currents can push debris out of reach, making it harder for the drones to operate effectively. 55.They are improving the drones’ navigation systems.本文是一篇说明文,主要介绍了一种新型海洋清洁无人机,它们利用AI技术检测和收集海洋中的塑料垃圾,比传统清洁方法更高效且环保。51.根据“These autonomous (自动的) devices use AI to detect and collect floating debris (碎片),”可知,无人机通过AI识别塑料垃圾。故填They use AI to detect and collect floating debris.52.根据“Traditional clean-up methods involve ships and nets, which are slow, expensive, and often harm marine life. The drones, however, are designed to avoid wildlife while targeting only plastic waste. Early trials show they can collect up to 100 kilograms of debris per day, making them a promising solution for large-scale ocean clean-up.”可知,无人机比传统方法更好的原因是:更高效、成本更低、不会伤害海洋生物,且能昼夜作业覆盖大范围区域。故填Because they are more efficient, cheaper, can avoid harming marine life, and operate day and night to cover large areas.53.根据“Early trials show they can collect up to 100 kilograms of debris per day”可知,早期试验显示,它们每天可收集多达100公斤的碎片。故填Up to 100 kilograms of debris per day.54.根据“One challenge is that strong ocean currents (水流) can push debris out of reach, making it harder for the drones to operate effectively.”可知,强洋流会将垃圾推到无人机够不到的地方,导致其难以有效作业。故填Strong ocean currents can push debris out of reach, making it harder for the drones to operate effectively.55.根据“Dr. Hannah Lee, the project coordinator, says her team is improving the drones’ navigation systems to handle rough sea conditions.”可知,李博士的团队正在改进无人机的导航系统。故填They are improving the drones’ navigation systems.56.walked/alked 57.surprised/urprised 58.although/lthough 59.birthmark/irthmark 60.mirror/irror 61.happily/appily 62.makes/akes 63.myself/yself 64.but/ut 65.better/etter本文讲述“我”初识脸上有胎记却乐观的Jane,她不因他人嘲笑而困扰,认为外貌无法选择但人生可掌控,其话语让“我”对世界有了更积极的理解。56.当她走进教室时,所有学生都非常惊讶,因为她脸上有一块很大的红色胎记。根据“into the classroom”及首字母“w”可知,此处用walk,表示“走进”,由“were”可知,时态为一般过去时,动词用过去式。故填walked。57.当她走进教室时,所有学生都非常惊讶,因为她的脸上有一块红色的大胎记。根据“because there was a big red birthmark on her face”及首字母“s”可知,学生们看到胎记会感到 “惊讶”,主语是“all the students”,用-ed形式形容词,surprised符合语境。故填surprised。58.尽管有些坏男孩嘲笑她,简却一点也不在意。根据“Jane didn’t care at all”和“some bad boys laughed at her”的转折关系及首字母“a”可知,此处需填表让步的连词“尽管”,although符合语境。故填although。59.所以有一天,我走到她身边,问她是否知道自己脸上有一块红色的胎记。根据前文“there was a big red birthmark on her face”及首字母“b”可知,此处指代前文提到的“胎记”。故填birthmark。60.每当她照镜子时,都能看到它(胎记)。根据“she could see it”及首字母“m”可知,“照镜子”才能看到自己脸上的胎记,mirror“镜子”,“look in the mirror”是固定搭配。故填 mirror。61.那你怎么能一直快乐地生活呢?根据前文“Jane could always be so happy”及首字母“h” 可知,此空表示“快乐”,此处修饰动词“live”,需用副词happily“快乐地”。故填happily。62.你不觉得这块胎记让你看起来很奇怪吗?根据后文“the mark makes me special”及首字母“m”可知,此处用“make”,表示“使,让”,是“make sb. + 形容词”结构,主语“the mark”是单数,动词用第三人称单数形式。故填makes。63.我总是告诉自己,我无法决定自己的长相,但我可以决定自己想成为什么样的人。根据主语“I”及首字母“m”可知,此处表示“告诉自己”,用反身代词myself“我自己”。故填 myself。64.我总是告诉自己,我无法决定自己的长相,但我可以决定自己想成为什么样的人。根据“have no way to decide what I look like”和“can decide what I want to be”的转折关系及首字母“b”可知,此处需填表转折的连词but“但是”。故填but。65.在那一刻,我比以前更深刻地理解了这个世界。根据“than before”及首字母“b”可知,此处用better,表示“更好”,修饰动词“understood”,表示 “更深刻地”。故填better。66.例文Safety Rules in MindSafety is important for us. As teenagers, we should always keep safety rules in mind. First, follow traffic rules and never ride side by side. Also, avoid eating too much junk food for food safety. What’s more, remember to go upstairs and downstairs on the right side and be careful during exercise. Besides, never chat with strangers online or meet them alone.If we are in danger, stay calm and ask parents or teachers for help at once. Safety depends on everyone![总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已明确给出,包括中学生可能遇到的安全问题及相应的处理措施,以及遇到危险时的建议。考生应注意不要遗漏这些要点,并适当添加细节,使文章更加完整和连贯。[写作步骤]第一步,表明写作意图。文章开头直接点明主题,“Safety is important for us. As teenagers, we should always keep safety rules in mind.”,即安全对我们很重要,作为青少年,我们应该时刻牢记安全规则;第二步,具体阐述写作内容。文章从交通安全、食品安全、活动安全和交友安全四个方面,详细阐述了中学生可能遇到的安全问题及相应的处理措施;第三步,书写结语。文章结尾部分给出了遇到危险时的建议,“If we are in danger, stay calm and ask parents or teachers for help at once.”,并强调了安全的重要性,“Safety depends on everyone!”,以此呼吁大家共同关注安全问题。[亮点词汇]①keep...in mind牢记②follow traffic rules遵守交通规则③on the right side靠右行④chat with strangers与陌生人聊天⑤ask...for help向……求助[高分句型]If we are in danger, stay calm and ask parents or teachers for help at once.(条件状语从句)保密★启用前2025 —2026学年八年级上学期期末提升卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!第I卷注意事项:1. 每题选出答案后,用2B铅笔把“答题卡”上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。2. 本卷共四大题,共60分。一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1.________ man in a red hat is my PE teacher. He often plays ________ football with us.A.A; the B.The; / C.The; a D.A; /2.________Tengchong is a small village, we can see many tourists from all around the world.A.Because B.So C.Although D.If3.The government ________ a lot on the pollution problem since 2010.A.spent B.spends C.will spend D.has spent4.The new museum for Modern Chinese Scientists ________ to the public since last spring.A.are open B.was opening C.has been open D.will be open5.I ________ in Eco-city since 2020, and I love this beautiful city.A.lived B.was living C.have lived D.haven’t bought6.To reduce the air pollution, we should take the bus or subway instead of ________.A.drive B.drove C.driving D.to drive7.Jimmy keeps ________ questions because he is curious about everything.A.to ask B.asks C.asked D.asking8.Scientists who are full of ________ always have new ideas and bring great changes to our life.A.instruction B.instrument C.invention D.introduction9.—I’m so nervous about the job interview.—Take it easy. You can ________ be yourself and answer the questions sincerely.A.hardly B.simply C.nearly D.wisely10.Many people prefer using smartphones because they are more________ for daily communication.A.convenient B.difficult C.expensive D.boring11.My father usually pays with cash, but now he is learning to use mobile ________.A.wallet B.payment C.cash D.app12.We must try our best to ________ waste and protect our environment.A.doubt B.reduce C.balance D.save13.We should learn to make good use of digital tools ________ time wisely.A.save B.saving C.to save D.saved14.When the storm came, the children ________ in the park.A.played B.were playing C.play D.are playing15.While the hurricane __________, people were taking shelter.A.blows B.blew C.was blowing D.is blowing二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Nowadays, science and technology are changing our lives. There is a small robot that may help sick children in the 16 or at home. Through the robot, these children 17 hear and see their teachers and friends. And they can also join in class activities 18 they can’t go to school.The robot is called DVI. DVI goes to school for a sick child. And the child’s classmates must help to put the robot 19 the child’s desk in class. The child is 20 to control (控制) the robot with a phone at home. He can 21 problems and play games with his classmates. So the robot becomes the eyes, the mouth and the 22 of the child at home.DVI is cool and looks like a human. One of the designers said, “We spent lots of time 23 the shape of the robot. It is necessary to build a close 24 between children and DVI. This is very 25 because the robot should be a friend to children. Children might not like to carry a cold machine.”We hope the robot can bring happiness to more sick children.16.A.theatre B.hospital C.school D.factory17.A.should B.must C.can D.need18.A.until B.after C.because D.although19.A.in B.on C.under D.to20.A.able B.ready C.afraid D.similar21.A.create B.send C.discuss D.guess22.A.legs B.face C.nose D.ears23.A.taking up B.thinking about C.finding out D.looking for24.A.culture B.hobby C.promise D.relationship25.A.important B.priceless C.impossible D.unlucky三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A① Do your kids have smartwatches Are smartwatches really safe Let me tell you the advantages (优点) and disadvantages of them.② Smartwatches are like small computers. They usually tell time and count a person’s steps. Most smartwatches can let the user make calls and send or get messages.③ Many parents buy smartwatches for their kids who are too young to have a mobile phone. They won’t worry about their kids because many smartwatches have GPS trackers (跟踪器). These trackers allow people to know where their kids are, so they know if everything is OK.④ But now some groups in Europe say that many smartwatches are making kids less safe. Some watches allow more than parents to find where the kids are. They also allow anyone to send the kids a message. People can also control (控制) the watches from a far place and watch and listen to the kids.⑤ To be safe, when a smartwatch makes a call or sends a message or GPS information, the information should be processed so no one else can get the information.26.How does the writer lead into the topic (引入话题) A.By asking a question. B.By telling a story.C.By giving a picture. D.By singing a song.27.Why do the parents buy smartwatches for kids A.Because smartwatches are very cheap. B.Because the kids ask them to buy.C.Because they can know where their kids are. D.Because the mobile phone is expensive.28.What does the underlined phrase “be processed” mean in Chinese A.被保护 B.被处理 C.被浪费 D.被泄露29.What does the passage mainly talk about A.Kids are too young to have a smartwatch.B.Different uses of smartwatches.C.Smartwatches bring us better life.D.The advantages and disadvantages of smartwatches.30.What is the structure (结构) of the passage A.①②\③④⑤ B.①\②③④⑤ C.①\②③④\⑤ D.①②\③\④⑤BRecently, many people think it’s risky to use credit (信用) card numbers online. However, from time to time, we all use passwords and ID numbers on the Internet. We think we are safe, but that may not be true! A new kind of attack (攻击) is being used by dishonest people to steal IDs and credit card numbers from web surfers. This new kind of attack is called “phishing”.Phishing sounds the same as the word “fishing”, and it means that a thief is trying to trick people into giving away valuable information. Like real fishermen, phishers use bait (诱饵) in the form of great online deals or services. For example, phishers might use false emails and websites to trick people into revealing (透露) credit card numbers, account usernames, and passwords. They imitate (模仿) well-known banks, online sellers, and credit card companies. Successful phishers may make as many as 5% of the people believe and give away their personal information.It’s really a big problem! Actually, tricking 5% of the online population is huge. Now more than 4.6 billion people have access (进入权) to the Internet, and 75% of those Internet users live in the wealthiest countries on Earth. It has been reported that phishers send more than 40 billion false messages each year. Even by tricking only 5% of the people, phishers can make a lot of money.Amy, 18, from California, received an email. A man told Amy that she could get a million dollars in her account as a reward if she sent a thousand dollars to him. Amy did as the man said at once. The “thief” used Amy’s Social Security number to get credit cards in her name and transferred her money.How can people avoid being cheated online Above all, they have to learn to recognize the email that has been sent by a phisher. Always be careful with any email with urgent (紧急的) requests for personal information. Phishers typically write upsetting or exciting, but false, statements in their emails so that people will reply right away. Never give out personal information to phishers. And if an offer sounds too good to be true, it is.31.What is “phishing” according to the passage A.A new kind of fishing in the sea.B.A new way to protect personal information online.C.A new type of attack to steal personal information on the Internet.D.A method to make online shopping safer.32.Which writing skill is used in Para. 3 A.Giving examples. B.Listing numbers.C.Asking questions. D.Using quotes.33.Why is phishing a serious problem A.Because phishers only attack people in poor countries.B.Because only a few people use the Internet.C.Because even a small success rate can bring phishers a lot of money.D.Because it is impossible to avoid.34.Which of the following in the dictionary best explains the underlined word “transferred” in Para. 4 A.to move from one place to anotherB.to connect the call of someone to someone else’sC.to move money from one account to anotherD.to change from one bus to another35.Besides introducing what phishing is, the writer also tells us how to ________.A.help to catch phishers B.reply to urgent emailsC.pay by credit card D.protect ourselves onlineCTwo forest fires were controlled in Guiyang city, capital of southwest China’s Guizhou Province. Local government said late on Saturday, no deaths were reported. The two fires began at 3:00 PM on Friday in Huaxi of Guiyang City and burned 200 square kilometers, but they were under control, said Jiang Xueming, head of the rescue (救援) team. More than 1,000 firefighters saved people nearby and removed (移开) over 100 tons of materials from a local factory which would be burned easily, Jiang said. The local firefighting department has sent a plane to fight the fires, but it is still unsure when the fires will be put out completely because of the strong wind and dry weather. The fires came a month after Chinese Vice Premier Hui Liangyu warned that China has entered “a very dangerous period during which there is a very high risk of forest fires”, as high temperatures have been hovering over northeast, north and southwest China areas since the beginning of winter last year.“With the arrival of autumn and winter, fire prevention (预防) and control becomes harder, which requires necessary knowledge.” Hui said, “Efforts should be made to prepare for fire prevention and control in important holidays such as Mid-Autumn Festival and National Day.” Hui said, “Ability to put out fires scientifically while making sure of firemen’s safety should also be improved.”36.Where is the passage most probably from A.A storybook. B.An art magazine.C.A guidebook. D.A nature magazine.37.Which of the following added to the difficulty of putting out the fires A.The people nearby. B.The material in the local factory.C.The strong wind and dry weather. D.It happened in the late evening.38.What does the underlined word “hovering” in Paragraph 4 probably mean A.Staying. B.Reducing. C.Taking. D.Touring.39.How can we prevent fires according to the last paragraph A.By taking away the materials. B.By controlling the temperatures.C.By learning necessary knowledge. D.By preparing for important holidays.40.What is the passage mainly about A.It reports two forest fires and warns about the high risk of wildfires in China.B.It tells a story about how brave firefighters saved people and things from fires.C.It explains why dry weather and wind make forest fires hard to put out.D.It introduces new ways and machines to fight fires from the air.四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。Social Media (社交媒体): A Friend or a Trap for Teens Nearly every middle school student has used social media—apps like TikTok or RedNote are part of daily life. But when does using it often turn into dependence 41Studies show that 95% of teens aged 13—17 use social media, and one third check it “almost all the time”. For many, looking through posts becomes a habit while waiting for class, during lunch breaks, even before bed. This can bring problems. Spending over 3 hours a day on social media makes teens feel more worried or sadder. 42Worse, some face bad words online—hurtful posts that make them feel bad about themselves. 43 They start to compare (比较), forgetting that those posts often hide the messy parts of real life.44 It helps teens stay in touch with friends and learn new things. The key is balance. Setting rules, like no phones during meals or limiting use to 1 hour a day, works. Taking breaks to read, playing sports, or talking to family members also helps break the habit.Social media can be a great tool. 45 Don’t let it take over their lives.A.However, social media isn’t all bad.B.Teens throw about bad words to each other.C.This question worries both parents and teachers.D.But middle school students need to use it wisely.E.Most young people are interested in social media.F.It also hurts sleep and makes it hard to focus on homework.G.Some feel down when seeing others’ “perfect” lives on their phones.英语(笔试部分)第Ⅱ卷注意事项:1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在“答题卡”上。2. 本卷共四大题,共40分。五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.他刚才从地板上捡起他的帽子。He his cap from the floor just now.47.我们可以用避雷针来保护建筑物。We can use a to protect buildings.48.避雷针帮助建筑物免受闪电的摧毁。A protects buildings from lightning.49.倘若没有好奇心,历史上那些最伟大的发明便不可能出现。The greatest inventions in history would be .50.大风已经把院子里的那棵小树吹倒了。The strong wind has the small tree in the yard.六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。A new fleet of ocean-cleaning drones is being tested to remove plastic waste from the sea. These autonomous (自动的) devices use AI to detect and collect floating debris (碎片), helping to reduce the millions of tons of plastic polluting the oceans. The drones operate day and night, covering large areas more efficiently than human-led clean-up efforts.Traditional clean-up methods involve ships and nets, which are slow, expensive, and often harm marine life. The drones, however, are designed to avoid wildlife while targeting only plastic waste. Early trials show they can collect up to 100 kilograms of debris per day, making them a promising solution for large-scale ocean clean-up.One challenge is that strong ocean currents (水流) can push debris out of reach, making it harder for the drones to operate effectively. Dr. Hannah Lee, the project coordinator, says her team is improving the drones’ navigation systems to handle rough sea conditions. They are also developing ways to recycle the collected plastic into usable materials.If successful, these drones could play a key role in restoring marine ecosystems and protecting sea life. This technology offers hope for a cleaner, healthier ocean in the future.51.How do the drones identify plastic waste in the ocean 52.Why are drones better than traditional clean-up methods 53.How much debris can each drone collect daily 54.What problem do strong ocean currents cause for the drones 55.What aspect of the drones is Dr. Lee’s team improving 七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。I still remember the first day I met Jane. When she w 56 into the classroom, all the students were very s 57 because there was a big red birthmark on her face. Jane didn’t care at all a 58 some bad boys laughed at her. Instead, she was always smiling.I wanted to know why Jane could always be so happy. So one day, I went to her and asked if she knew there was a red b 59 on her face. She replied that of course she knew. Whenever she looked in the m 60 , she could see it.“Then how can you live h 61 all the time Don’t you think the mark m 62 you strange ” I asked.“No, actually, the mark makes me special. I always tell m 63 that I have no way to decide what I look like, b 64 I can decide what I want to be. I’m much luckier than those that can’t walk or run. At least I’m a healthy person,” Jane answered with a smile.Jane’s words opened a new world for me. At that moment, I understood the world b 65 than before. If the world is looked from a very bright way, some bad things will be good gifts.八、书面表达(本大题共15分)66.安全无小事,事事需自警。作为中学生,我们可能遇到哪些安全问题?该怎样处理呢?请根据下面内容要点以“Safety Rules in Mind”为题,写一篇80词左右的短文。中学生安全问题对策 (1)交通安全:遵守交通规则;不要并肩骑行(2)食品安全:不吃太多垃圾食品(3)活动安全:上下楼梯靠右行;体育锻炼要小心(4)交友安全:避免与陌生人在线交流,不与陌生人见面遇险建议 遇到危险要保持冷静,及时向家长、老师求助参考词汇:上楼 go upstairs要求:请将所缺信息补充完整,文章必须包含所有提示内容,行文连贯,可适当拓展。Safety Rules in MindSafety is important for us. As teenagers, we ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 期末提升卷(天津卷)-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024) - 答案.docx 期末提升卷(天津卷)-2025-2026学年八年级英语上册外研版(2024).docx