资源简介 保密★启用前2025 —2026学年九年级上学期期末练习卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!第I卷注意事项:1. 每题选出答案后,用2B铅笔把“答题卡”上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。2. 本卷共四大题,共60分。一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1.We’ve ________ finished. We’re on the last lap.A.nearly B.already C.lastly D.lately2.The Great Wall is a must-see tourist attraction in Beijing. No visit to Beijing is ________ without seeing it.A.possible B.natural C.complete D.certain3.Remember that a thing is worth doing well ________ it is worth doing.A.if B.unless C.before D.though4.—I am so tired that I can ________ keep on working.—You should have a good rest.A.usually B.nearly C.probably D.hardly5.—I heard Hefei Central Library has been open to the public recently.—Yes, it has plenty of desks and chairs ________ it’s quite convenient for reading.A.as if B.so that C.as long as D.as soon as6.—Is it necessary to learn all these safety tips —Yes. We need to guard ________ any possible danger around us.A.against B.for C.over D.with7.While his father was watering the flowers, Tom ________ a model plane.A.was making B.made C.is making D.has made8.—Many cities in China, ______ Hefei, have been deeply affected by science and technology.—I couldn’t agree more.A.including B.behind C.without D.beside9.—How was your trip to Mount Bijia in Hejiang last weekend —Fantastic! I was ________ to visit such an ________ mountain.A.excited, amazed B.excite; amazed C.exciting; amazing D.excited; amazing10.—Have you heard of a cool washing machine called Bicycle Washing Machine —Yes, it’s a new ________ by a group of Chinese university students.A.invention B.instruction C.introduction D.information11.—Daming wanted to cross the rope and touch the things on show in the museum.—______. Each of us should follow the rules in public places.A.That’s no good B.Not at all C.It doesn’t matter D.It’s a deal12.—Some people often ______ New York, one of the biggest cities, for the capital of the USA.—In fact, its capital is Washington D.C.A.think B.consider C.mistake D.confirm13.For further information about the programme, you may ______ reading the TV guide.A.avoid B.mind C.practice D.consider14.—Dad, could I watch the movie So Long for Love tonight —Of course, if your homework ________.A.finishes B.was finished C.is finished D.will be finished15.The 7th China International Import Expo 2024 ________ from Nov. 5th to 10th in Shanghai.A.is going to hold B.hold C.will be held D.was held二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。On the evening of July 31, 2024, a great moment happened at the swimming event of the Paris Olympics. Pan Zhanle, a Chinese swimmer, won the gold medal in the men’s 100-meter freestyle.Before the competition, the Chinese team 16 a lot of pressure. The past results were not very good and there were many 17 from outside. But Pan Zhanle was brave and ready to fight.When the race started, Pan Zhanle jumped into the water 18 . In the first 50 meters, he showed strong power and took the 19 .In the second half of the race, other swimmers tried hard to 20 . The people watching by the pool were shouting and cheering loudly. It became so exciting. 21 , Pan Zhanle was not worried at all. He kept his lead with excellent skills and a strong will.Near the end, everyone was very 22 . Feeling the pressure but also the excitement, Pan Zhanle pushed his body to the limit (极限) and swam as fast as he could and 23 the wall first with a wonderful time of 46.40 seconds. He 24 the world record and won the gold medal.After the race, Pan Zhanle was very excited. He said in an interview, “ 25 there were some unfriendly situations before, they made me more determined (坚定的). I wanted to show the strength (力量) of Chinese swimmers!”16.A.faced B.brought C.warned D.reflected17.A.hopes B.doubts C.thanks D.regrets18.A.carefully B.quietly C.quickly D.slowly19.A.note B.place C.notice D.lead20.A.catch up B.look up C.turn up D.make up21.A.Besides B.Also C.However D.Then22.A.patient B.nervous C.afraid D.proud23.A.climbed B.touched C.knocked D.kicked24.A.kept B.set C.broke D.locked25.A.Because B.If C.When D.Although三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AA viral (爆红) video showed a schoolgirl who first argued with and kicked (踢) her mother and then a passenger tried to stop her. This video has started an online discussion about children’s upbringing (教养), Wuhan Post reported.It all started when the woman and her daughter took the wrong subway. They got off at a station after realizing that. Then the girl began to argue with her mother, though it was the mother who was carrying their bags, with the girl offering little or no help. During the argument, the girl kicked her mother six times.When the girl kicked her mother, the mother just stood there. And she wasn’t angry with her daughter for kicking her at all.Parents are responsible (负责的) for telling children what is impolite and can’t be accepted. It is only by pointing out their small mistakes that parents can stop them from making bigger ones.To be good parents, it is necessary for them to set examples themselves. Also, they should pass on these values (价值观) to their children.Yangtze River Daily26.Where can we read the news A.In a magazine. B.In a newspaper. C.In a textbook.27.What would be a good heading for the news A.Hurry Up, or You will Catch the Wrong SubwayB.Parents Are Responsible for Their Kids’ Education.C.Parents Should Get on Well with Kids28.Who tried to stop the girl A.A policeman. B.A passenger. C.Her mother.29.What happened in the video A.A girl fought with a passenger.B.The subway stopped at a wrong station.C.A girl was very impolite to her mother.30.We can know from the news that ________.A.parents should teach their kids which is wrong or right and set a good exampleB.it is more important to teach children with words than with examplesC.parents should pay more attention to their children’s big mistakesBThink of the last time you didn’t agree with another person. Maybe you fought with your brother over what to watch on TV. Or perhaps you tried to explain to your parents that playing computer games can really make you study better later. How did your disagreements (分歧) end In fact, disagreements are part of life. After all, everyone has different opinions (看法). We all have past experiences that develop the way how we see the world. Still, not all disagreements are bad. In fact, many people look at them as chances to learn. They do so by trying to understand where both sides are coming from.How can you understand both sides of a disagreement In a disagreement, asking for more information can help you learn about a person’s opinions. The right questions can also help us learn about other people. It can also lead you to knowing more facts. This can paint a better picture of the problem. It’s also important to know the difference between facts and opinions. Remember, facts are true information. Opinions can change from person to person.Disagreements may make you feel embarrassed at first. However, when both sides truly try to understand each other, they often find they have more in common than they thought. The next time you disagree with other people, try asking them questions about their opinions. You never know what you might learn.31.How does the writer develop the first paragraph A.By telling a story. B.By giving numbers.C.By taking examples. D.By comparing two things.32.What can we know from Paragraph 2 A.All disagreements are bad.B.Our ages help us build the way we think.C.Everyone has the same opinions as others’.D.Many people look at disagreements as chances.33.What can we do to understand both sides of a disagreement A.Ask questions. B.Paint a picture.C.Call others at once. D.Write your opinions down.34.What may people think of a disagreement at first A.Interesting. B.Relaxing. C.Surprising. D.Embarrassed.35.What is the best title for the text A.How to Deal with Disagreements B.Where Disagreements Come fromC.Why to Understand Disagreements D.When Facts and Opinions Are DifferentCOn the evening of August 6th, Chinese diver Quan Hongchan won the gold medal (金牌) in the women’s 10-meter platform diving (10米跳台) at the 2024 Paris Olympics. She made a massive statement with no splash on her first dive of Tuesday’s women’s 10m platform diving finals. It was the twenty-second gold medal of the Chinese team this year.This gold medal was also Quan Hongchan’s second one at the 2024 Paris Olympics. She won another one with Chen Yuxi on July 31st. In 2021, she won her first Olympic gold medal when she was 14.In 2007, Quan Hongchan was one of five children born into a poor rural family in Zhanjiang, Guangdong. She started diving when she was 7 years old. She loved diving. She practiced for many hours every day. With the help of her coaches, she got better and better. Quan Hongchan did the amazing “water splash disappearance technique”, pronounced “shui hua xiao shi shu” at Tokyo 2020 and won many prizes. She always says, “I can fail, but I will never give up. The most difficult challenge is that I had to change my routines. And I also had to cope with weight gain. But I had a lot of support from my coach who’s been giving me guidance and encouragement.” “The future should be thought about in the future,” she said. “And I should live in the present.”However, the saying goes, “It’s not how you start, it’s how you finish.” When she starts a diving competition with perfect 10s from all seven judges on her first jump, a lead like that is hard for any competitor to catch.36.What can we get from Quan’s words A.She is proud. B.She is dependent. C.She is determined. D.She is untidy.37.How old was Quan Hongchan at the Tokyo Olympics A.She was 14. B.She was 17. C.She was 20. D.She was 23.38.Did Quan Hongchan win two Olympic gold medals for China in 2024 A.Yes, she did. B.No, she didn’t. C.We don’t know. D.I didn’t know.39.What does the underlined word “splash” in bold mean in Chinese A.“消失术” B.“刊登” C.“溅落” D.“泼打戏水”40.Which one is TRUE according to the passage A.“I can fail, and I will ever give up...”B.“It’s how you start, it’s not how you finish.”C.Quan Hongchan won three Olympic gold medals in total.D.Quan Hongchan won 22 Olympic gold medals in 2024.四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do 41Save WaterWater is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath. The more time we take, the more water we are likely to use. 42Limit Car Use43 They may not be as comfortable as the car, but we will make a contribution to protecting the environment.44The most important method to protect the environment is to plant trees. Trees may take longer to grow, but they serve the next generation (一代). They provide shade (阴凉处) and reduce the need for air conditioners.Reduce Food WasteResearch shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people. 45 We can make a list of the food we are going to buy, and never order much more than we need in the restaurant.We depend on the environment for living, and the environment depends on us for living as well. As long as we keep on doing the simple things, we can protect the environment better.A.Grow VegetablesB.Plant TreesC.As we brush our teeth, turn off the taps (水龙头).D.Luckily, there are methods we can take to reduce food waste.E.Here are four ways about protecting the environment.F.Using shopping baskets instead of plastic bags when we go shopping.G.We can choose biking, walking or public transport instead of a personal car.英语(笔试部分)第Ⅱ卷注意事项:1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在“答题卡”上。2. 本卷共四大题,共40分。五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.上周五为了做一项调查,老师把我们分成了3个组。The teacher three groups to make a survey last Friday.47.我们应该循环利用塑料袋而不是扔掉它们。We should reuse plastic bags instead of them .48.当你每天都精力充沛,感觉棒极了,这是一种多么美妙的感觉啊!it is when you have energy and feel great every day!49.尽管所有的照片都很优秀,但很遗憾,我们不能给每个人都颁奖。all of the photos are excellent, we are sorry to say that we cannot give prizes to everyone.50.为了保持健康,我们应该坚持良好的饮食习惯。We should good eating habits to keep healthy.六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。The 1st Student (Youth) Games held its rock climbing competition from Nov. 8 to 11. The host Guangxi became the biggest winner in climbing, winning three golds, three silvers and one bronze (铜牌). All the medalists were from Mashan county in Nanning.Mashan county was once poor because of its mountainous environment. But it has given the local climbers an advantage. Many students climb mountains and trees from an early age, building strong physical fitness. Among them is 15-year-old Huang Xinyi, who won the women’s speed climbing championship.In 2017, the first “rock climbing characteristic town” in China was set up in Mashan county. “To bring the sport closer to more students, 23 primary and middle schools in the county have climbing spaces, and each school has one rock climbing class each week,” Huang Xujin, head of Mashan county’s Bureau of Culture, Radio, Television, Sports and Tourism, told Teens. “A group of professional climbers, including coaches from the national climbing team and excellent climbing athletes, have been hired to guide athletes in the school,” he added.Huang Xinyi used to love climbing trees. When she was in the 5th grade of primary school, she became interested in rock climbing and decided to take part. At school, she usually trains from 6:30 to 9:00 in the evening.For her, climbing is a window to a wider world. “Because of climbing, I stepped out of the mountains for the first peting with climbers across the country helps me become a better athlete. I hope I can achieve even greater results in more countries,” she told Teens.Mashan county has also set up a special educational pathway (路径) for children with skills in rock climbing. “Students with good rock climbing skills can directly enter the best middle school in the county,” Huang Xujin said.51.How many medals did Guangxi win in the rock climbing competition 52.What advantage (好处) does the mountainous environment give many students 53.Who has been hired to guide school athletes in Mashan county 54.When did Huang Xinyi become interested in rock climbing 55.Do you hope your school can give rock climbing classes Why 七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。More and more people are using mobile phones now. Smartphones are used as televisions, cameras, and m 56 players. They are also used for s 57 emails or surfing the Internet. If someone talks about mobile phones, many Chinese people will think of Huawei. In China, even in the world, Huawei is a w 58 . Ren Zhengfei built the company in 1987. The company sold about 58.4 m 59 smart phones in the first season of 2019. Huawei has got the second place at the mobile m 60 .Now, Huawei has been the l 61 in the field of 5G. It has more than 75, 000 top engineers and scientists on r 62 . They try their best to bring digital and high t 63 to every person and place. It’s more convenient for m 64 people to live in a rapid way. What a useful technology 5G is!We are looking forward to seeing a stronger Huawei. It provides a faster and better communication way for us. It also brings “C 65 in China” to the world.八、书面表达(本大题共15分)66.假如你是学校的英语校报的编辑李华,校报收到了同学Tony的来信,他提出了自己所面临的问题,请你根据以下内容给Tony回信,说明Tony的问题并给他一些建议。1. Tony朋友少,感到很孤独。2. 你建议他参加学校的俱乐部,结识更多朋友。3. Tony学习英语有困难,觉得单词难记。4. 你建议他多读英语故事、新闻,通过使用学习单词。5. Tony身体不太好,(补充一两条建议)6. 当遇到困难时……字数80-100词 (开头结尾已给出,不计入总词数)Dear Tony,I am sorry to hear that you are having trouble getting used to the life in middle school. In your letter, you said that____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope you will find these suggestions useful.Yours,Li Hua保密★启用前2025 —2026学年九年级上学期期末练习卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 A C A D B A A A D A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 A C D C D A B C D A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 C B B C D B B B C A题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 C D A D A C A A C C题号 41 42 43 44 45答案 E C G B D1.A我们几乎完成了。我们进入最后阶段了。考查副词辨析。nearly几乎;already已经;lastly最后;lately最近。根据“We’re on the last lap”可知,动作尚未完全结束,但已接近完成,故选A。2.C长城是北京一个必须看的旅游景点。不看到它的北京之行是不完整的。考查形容词辨析。possible可能的;natural自然的;complete完整的;certain肯定的。根据“No visit to Beijing is...without seeing it.”可知,此处指不看长城的北京之行是不完整的。故选C。3.A记住,如果一件事情值得做,就值得做好。考查连词。if如果;unless除非;before在……之前;though虽然。根据“a thing is worth doing well...it is worth doing.”可知,后句是前句的肯定条件,应用if引导条件状语从句。故选A。4.D——我太累了,几乎无法继续工作。——你应该好好休息。考查副词辨析。usually通常;nearly几乎;probably可能;hardly几乎不。根据“I am so tired”可知,是指太累了以至于几乎不能继续工作。故选D。5.B——我听说合肥中央图书馆最近已经向公众开放了。——是的,它有很多桌椅,所以阅读非常方便。考查连词辨析。as if好像;so that以便;as long as只要;as soon as一……就。根据“it has plenty of desks and chairs ... it’s quite convenient for reading.”可知,有很多桌椅的目的是为了阅读方便,用so that引导目的状语从句。故选B。6.A——有必要学习所有这些安全提示吗?——是的。我们需要提防周围可能出现的危险。考查介词。against反对、防备、违反;for为了;over在……上方;with和。根据“We need to guard … any possible danger around us”可知,此处表示防范危险,guard against“防范”,固定搭配。故选A。7.A当他的父亲在浇花时,汤姆正在制作一架模型飞机。考查时态。根据“While his father was watering the flowers”可知,while引导时间状语从句时,表示“当……的时候”,表示从句的动作和主句动作同时发生,所以空处使用过去进行时(was/were doing)。故选A。8.A——中国许多城市,包括合肥,已经被科技深深影响。——我完全同意。考查介词辨析。including包括;behind在……后面;without没有;beside在……旁边。根据句意可知,中国包括合肥的很多城市,已经被科技深深影响,此处表示“合肥”是“中国许多城市”中的一个例子,体现包含关系,且答句“I couldn’t agree more.”表示赞同,强调合肥同样被影响,因此应用including。故选A。9.D——上周末你去合江笔架山的旅行怎么样?——太棒了!我很兴奋能参观这样一座令人惊叹的山。考查形容词辨析。excited感到兴奋的,修饰人; amazed感到惊奇的,修饰人;excite使兴奋,动词原形;exciting令人兴奋的,形容词,修饰物;amazing令人惊叹的,形容词,修饰物。分析句子“I was…to visit such an…mountain.”可知,第一空应填入形容词,作表语,故排除B,且主语是“I”,所以应用exited作表语,指“我”很兴奋;第二空应填入amazing,作定语,修饰名词mountain,指一座令人惊叹的山。故选D。10.A——你听说过一种很酷的洗衣机,叫自行车洗衣机吗?——是的,这是一群中国大学生的新发明。考查名词辨析。invention发明;instruction命令;introduction介绍;information消息。根据“a cool washing machine called Bicycle Washing Machine”可知,这里提到的自行车洗衣机,是一项新发明。故选A。11.A——大明想跨过绳子去触摸博物馆展出的东西。——那不好。我们每个人都应该遵守公共场所的规则。考查情景交际。That’s no good那不好;Not at all根本不;It doesn’t matter没关系;It’s a deal一言为定。根据“follow the rules”可知,说话人认为大明行为不当,因此说“那不好”。故选A。12.C——有些人把最大的城市之一纽约误认为是美国的首都。——事实上,它的首都是华盛顿特区。考查动词辨析。think认为;consider考虑;mistake误以为;confirm确认。根据“In fact, its capital is Washington D. C.”可知,应该是有些人把最大的城市之一纽约“误认为”是美国的首都,mistake...for...“把……误认为……”,固定搭配。故选C。13.D为了获取更多关于节目的信息,你可以考虑阅读电视指南。考查动词的辨析。avoid避免,防止;mind介意;practice练习;consider考虑,斟酌。根据“For further information about the programme, you may...reading the TV guide.”可知想要获取更多关于节目的信息,应是“考虑”阅读电视指南。故选D。14.C——爸爸,我今晚能看《再见,李可乐》这部电影吗?——当然可以,如果你的作业完成了。考查条件状语从句的时态和被动语态。if引导的条件状语从句中,需遵循“主将从现”原则,即主句表将来,从句用一般现在时;“homework”和“finish”之间是被动关系(作业被完成),所以用一般现在时的被动语态is finished。故选C。15.D2024年第七届中国国际进口博览会于11月5日至10日在上海举行。考查一般过去时的被动语态。is going to hold是一般将来时的主动语态;hold是动词原形;will be held是一般将来时的被动语态;was held是一般过去时的被动语态。根据“2024”可知,事件发生在过去,需用一般过去时;主语“The 7th China International Import Expo 2024”是被举办的对象,所以用一般过去时的被动语态。故选D。16.A 17.B 18.C 19.D 20.A 21.C 22.B 23.B 24.C 25.D本文描述了中国游泳选手潘展乐在巴黎奥运会男子100米自由泳比赛中夺得金牌的故事。16.比赛前,中国队面对了很大的压力。faced面对;brought带来;warned警告;reflected反映。根据“a lot of pressure”可知,是指中国队面对很大压力。故选A。17.过去的成绩不是很好,外界有很多怀疑。hopes希望;doubts怀疑;thanks感谢;regrets后悔。根据“The past results were not very good”可知,因成绩差,外界会有怀疑。故选B。18.比赛开始时,潘展乐快速跳入水中。carefully仔细地;quietly安静地;quickly快速地;slowly慢慢地。根据“When the race started”可知,比赛开始时应是快速跳入水中。故选C。19.在前50米,他表现出了强大的力量,并取得了领先。note笔记;place地方;notice注意;lead领先。根据“he showed strong power”可知,他表现出强大力量,因此在比赛中取得领先。故选D。20.在比赛的后半程,其他游泳选手努力追赶。catch up追赶;look up查阅;turn up出现;make up编造。根据前文介绍潘展乐取得领先可知,此处是指其他选手努力追赶。故选A。21.然而,潘展乐一点不担心。Besides此外;Also也;However然而;Then然后。空前后句是转折关系,用However。故选C。22.接近终点时,所有人都很紧张。patient耐心的;nervous紧张的;afraid害怕的;proud自豪的。根据“Near the end”可知,接近终点时,气氛应是紧张的。故选B。23.潘展乐既感受到压力,也感到兴奋,他将自己的身体推向极限,尽可能快地游着,并以46.40秒的出色成绩率先触壁。climbed爬;touched触碰;knocked敲;kicked踢。根据“... the wall”及常识可知,游泳比赛“触壁”判定终点。故选B。24.他打破了世界纪录,赢得金牌。kept保持;set创立;broke打破;locked锁。根据“with a wonderful time of 46.40 seconds”可知,潘展乐打破了世界纪录。故选C。25.尽管之前有过一些不友好的情况,但它们让我更加坚定。Because因为;If如果;When当……时;Although尽管。根据“there were some unfriendly situations before, they made me more determined”可知,前后句是让步关系,用Although引导让步状语从句。故选D。26.B 27.B 28.B 29.C 30.A本文是一篇新闻报道,讲述了一个女孩因坐错地铁而与母亲争吵并踢母亲的视频引发了网络讨论,讨论内容涉及孩子的教养问题,强调了父母在孩子教育中的责任和榜样作用。26.细节理解题。根据文章标题“NEWS TODAY”以及文章来源“Yangtze River Daily”可知,这是一篇新闻报道,通常可以在报纸上读到。故选B。27.主旨大意题。根据文章内容,特别是“Parents are responsible (负责的) for telling children what is impolite and can’t be accepted.”以及“To be good parents, it is necessary for them to set examples themselves.”可知,新闻主要讨论了父母在孩子教育中的责任,因此“Parents Are Responsible for Their Kids’ Education.”是一个合适的标题。故选B。28.细节理解题。根据文章第一段“a passenger tried to stop her”可知,是一名乘客试图阻止这个女孩。故选B。29.细节理解题。根据文章第一段“A viral (爆红) video showed a schoolgirl who first argued with and kicked (踢) her mother”以及第二段“During the argument, the girl kicked her mother six times.”可知,视频中一个女孩对她的母亲非常不礼貌。故选C。30.推理判断题。根据文章第四段“Parents are responsible (负责的) for telling children what is impolite and can’t be accepted. It is only by pointing out their small mistakes that parents can stop them from making bigger ones.”以及第五段“To be good parents, it is necessary for them to set examples themselves.”可知,父母应该教孩子什么是对什么是错,并树立一个好榜样。故选A。31.C 32.D 33.A 34.D 35.A本文主要介绍了分歧是生活的一部分,并非所有分歧都是坏事,很多人将其视为学习的机会,并讲述了如何理解分歧双方的观点以及分歧带来的感悟。31.推理判断题。根据第一段中“Maybe you fought with your brother over what to watch on TV. Or perhaps you tried to explain to your parents that playing computer games can really make you study better later.”可知,作者通过列举和兄弟因看什么电视节目争吵、向父母解释玩电脑游戏后能更好学习这两个例子,引出关于分歧的话题。因此作者是通过举例来展开第一段的。故选C。32.细节理解题。根据第二段中“Still, not all disagreements are bad. In fact, many people look at them as chances to learn.”可知,并非所有分歧都是坏的,很多人将分歧视为学习的机会。故选D。33.细节理解题。根据第三段中“How can you understand both sides of a disagreement In a disagreement, asking for more information can help you learn about a person’s opinions. The right questions can also help us learn about other people.”可知,提出问题、询问更多信息可以帮助我们理解分歧双方的观点。故选A。34.细节理解题。根据第四段中“Disagreements may make you feel embarrassed at first.”可知,分歧一开始可能会让人感到尴尬。故选D。35.最佳标题题。文章先引出分歧是生活的一部分,接着说明很多人将分歧视为学习机会,然后介绍了理解分歧双方观点的方法,最后给出面对分歧的建议。全文围绕如何对待分歧展开,因此最佳标题是“如何处理分歧”。故选A。36.C 37.A 38.A 39.C 40.C本文介绍了中国跳水运动员全红婵在2024年巴黎奥运会再夺金牌的经历、成长背景和她“永不言弃”的人生态度。36.推理判断题。根据全红婵的发言“I can fail, but I will never give up.”可知,她坦言自己可能失败,但绝不放弃,体现了她的诚实与坚韧。故选C。37.细节理解题。根据第二段“In 2021, she won her first Olympic gold medal when she was 14.”可知,2021年东京奥运会时她14岁。故选A。38.细节理解题。根据第二段“This gold medal was also Quan Hongchan’s second one at the 2024 Paris Olympics. She won another one with Chen Yuxi on July 31st.”可知,她在2024年巴黎奥运会共获得两枚金牌。故选A。39.词句猜测题。根据上下文“water splash disappearance technique”(水花消失术)可知,“splash”指跳水时水花溅起,此处意为“溅落”。故选C。40.细节理解题。根据第二段“This gold medal was also Quan Hongchan’s second one at the 2024 Paris Olympics. She won another one with Chen Yuxi on July 31st. In 2021, she won her first Olympic gold medal when she was 14.”可知,全红婵在2021年东京奥运会获1金,2024年巴黎奥运会获2金,共计3枚奥运金牌。C项表述正确。故选C。41.E 42.C 43.G 44.B 45.D本文围绕环境保护展开,先提出学生应如何保护环境的问题,随后从节约用水、限制汽车使用、植树、减少食物浪费四个方面阐述了具体方法,并强调了保护环境的重要性及人们持续践行这些简单做法的意义。41.根据“Every year there are endless talks and suggestions on how to protect the environment. As for students, what should we do ”可知,是在探讨关于学生如何保护环境的问题,设空处应是引出下文保护环境的具体方法。选项E“这里有四种保护环境的方法。”符合语境,故选E。42.根据“Save Water. Water is life. What we should do is to save water. Reduce the time we take a bath.”可知,强调要节约用水,设空处应是进一步说明节约用水的其他做法。选项C“当我们刷牙时,关掉水龙头。”符合语境,故选C。43.根据原文“Limit Car Use”这一小标题可知,主题是限制汽车使用,设空处应是说明限制汽车使用的具体方式。选项G“我们可以选择骑自行车、步行或乘坐公共交通工具,而不是开私家车。”符合语境,故选G。44.根据“The most important method to protect the environment is to plant trees.”可知,本段突出了植树在保护环境中的重要性,设空处应是引出植树这一内容。选项B“植树”符合语境,故选B。45.根据“Reduce Food Waste. Research shows that food goes to waste in the world every year is enough to feed almost a billion hungry people.”可知,本段关注到食物浪费问题,设空处应是说明减少食物浪费的方法。选项D“幸运的是,我们可以采取一些方法来减少食物浪费。”符合语境,故选D。46.divided us into根据“上周五”可知句子讲述过去发生的事,是一般过去时。句子缺谓语动词,用动词的过去式。“把我们分成”用英语表示为“divide us into...”。divide的过去式是“divided”。故填divided us into。47. throwing away扔掉:throw away,介词of后加动名词。故填throwing;away。48. What a wonderful feeling本句是感叹句,中心词是名词单数feeling“感觉”,感叹句型用“What a/an+形容词+名词单数+主谓!”,wonderful“美妙的”,以辅音音素开头,不定冠词用a。故填What;a;wonderful;feeling。49. Even though/if根据中英文对照可知,空处缺少“尽管”even though/if,首字母开头应大写。故填Even;though/if。50.keep根据中英文提示可知,此处表达“保持”,使用keep;情态动词should后接动词原形。故填keep。51.7./Seven. 52.It helps many students build strong physical fitness by climbing mountains and trees from an early age. 53.A group of professional climbers, including coaches from the national climbing team and excellent climbing athletes. 54.When she was in the 5th grade of primary school. 55.Yes. Because they can help me have a strong body.本文主要讲述了广西马山县在第一届全国学生(青年)运动会攀岩比赛中的优异表现,以及当地如何通过发展攀岩运动促进教育和经济。51.根据“The host Guangxi became the biggest winner in climbing, winning three golds, three silvers and one bronze (铜牌).”可知。广西获得三枚金牌、三枚银牌和一枚铜牌,共获得七枚奖牌。故填7./Seven.52.根据“Many students climb mountains and trees from an early age, building strong physical fitness.”可知,山区环境帮助学生增强了体能。故填It helps many students build strong physical fitness by climbing mountains and trees from an early age.53.根据“A group of professional climbers, including coaches from the national climbing team and excellent climbing athletes, have been hired to guide athletes in the school”可知,马山县聘请了一批专业攀岩者,包括来自国家攀岩队的教练和优秀的攀岩运动员来指导学校运动员。故填A group of professional climbers, including coaches from the national climbing team and excellent climbing athletes.54.根据“When she was in the 5th grade of primary school, she became interested in rock climbing...”可知,黄欣怡是在小学五年级的时候开始对攀岩感兴趣的。故填When she was in the 5th grade of primary school.55.开放性试题,言之成理即可。参考答案为Yes. Because they can help me have a strong body.56.(m)usic 57.(s)ending 58.(w)onder 59.(m)illion 60.(m)arket 61.(l)eader 62.(r)esearch 63.(t)echnology 64.(m)odern 65.(C)reated本文主要介绍了华为的迅猛发展以及为人们带来的便利。56.智能手机被用作电视、照相机和音乐播放器。由所给首字母m及“Smart phones are used as televisions, cameras, and…players”可知,此处介绍了智能手机的用途,即被用作电视、照相机和音乐播放器“music player”。故填(m)usic。57.它们也用于发送电子邮件或上网。由所给首字母s及“They are also used for…emails”可知,此处应为智能手机可用于发送电子邮件;send“发送”,动词,其中be used for doing sth被用来做某事,故此处应用其动名词形式。故填(s)ending。58.在中国,甚至在世界上,华为都是一个奇迹。由所给首字母w及上文“If someone talks about mobile phones, many Chinese people will think of Huawei.”可知,此处应为评价华为是一个奇迹;wonder奇迹,可数名词,由空前a可知,此处用其单数形式,在句中作表语。故填(w)onder。59.该公司在2019年第一季度售出约5840万部智能手机。由所给首字母m及“The company sold about 58.4 …”可知,此处介绍华为手机的销售数量,故应为million“百万”。故填(m)illion。60.华为在移动通信领域获得了第二名。根据“Huawei has got the second place at the mobile …”及常识可知,此处指华为在移动通信领域获得了第二名,market意为“市场”,是不可数名词,此处特指移动通信领域。故填(m)arket。61.如今,华为已经成为5G领域的领先者。由所给首字母l及“Huawei has been the…in the field of 5G”可知,此处应为华为已经为5G的领先者;leader领先者,可数名词,此处应用其单数形式。故填(l)eader。62.它有75000多名顶尖工程师和科学家从事研究。由所给首字母r及“…top engineers and scientists on…”可知,此处应为华为有很多工程师和科学家从事研究;research研究,不可数名词,作介词on的宾语。故填(r)esearch。63.他们尽力把数字化和高科技带给每一个人和每一个地方。根据“They try their best to bring digital and high … to every person and place”可知,此处指华为尽力把数字化和高科技带给每一个人和每一个地方,technology意为“科技”,是不可数名词。故填(t)echnology。64.对现代人来说,快速的生活方式更方便。有所给首字母m及“It's more convenient for…people…”可知,此处应为modern people“现代人”。故填(m)odern65.它也将“中国创造”带到了世界。由所给首字母C及“…in China”可知,此处应为“中国创造”,故应用create“创造”的过去分词形式作状语。故填(C)reated。66.例文:Dear Tony,I am sorry to hear that you are having trouble getting used to the life in middle school. In your letter, you said that you feel lonely because you have few friends. Why not join some school clubs This can help you make more friends. You also find it hard to remember English words. I suggest reading English stories or news to improve your vocabulary through use. For your health, try doing sports like running or playing basketball to stay healthy. Remember, when you face difficulties, talk to your teachers or parents. They can always help you.I hope you will find these suggestions useful. Yours,Li Hua[总体分析]①题材:书信作文;②时态:一般现在时和一般将来时;③提示:针对Tony的三个问题提出建议,并补充健康及困难时的应对方式。[写作步骤]第一步:复述Tony的问题(朋友少、英语单词难记、身体不佳);第二步:针对每个问题给出具体建议(参加俱乐部、读英语材料、运动);第三步:补充鼓励性话语和困难时的求助方式。[亮点词汇]①get used to 适应②make friends 交朋友③stay healthy 保持健康[高分句型]①Why not join some school clubs (Why not提建议)②I suggest reading English stories or news to improve your vocabulary through use.(动名词作宾语的结构)③Remember, when you face difficulties, talk to your teachers or parents.(when引导的时间状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 期末练习卷(天津卷)-2025-2026学年九年级英语上册外研版 - 答案.docx 期末练习卷(天津卷)-2025-2026学年九年级英语上册外研版.docx