资源简介 保密★启用前2025 —2026学年九年级上学期期末提升卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!第I卷注意事项:1. 每题选出答案后,用2B铅笔把“答题卡”上对应题目的答案标号的信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号的信息点。2. 本卷共四大题,共60分。一、单项填空(本大题共15小题,每小题1分,共15分)从下列每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1.They are not old enough. But they can look after ______ well.A.myself B.ourselves C.yourselves D.themselves2.________ it rained all day, we still had a wonderful holiday.A.Because B.If C.Although D.Until3.Helen has visited some places in London ________ she got to England.A.before B.if C.since D.while4.You will not make so many mistakes if you read the book ________.A.simply B.hardly C.nearly D.carefully5.Whatever difficulties she meets, Zhang Guimei never gives up. She’s ________ a hero!A.angrily B.rapidly C.simply D.luckily6.A number of African children die _________ hunger every year, so we should get _________ the habit of saving food.A.of;in B.with;into C.of;into D.for;in7.Mrs Gao is ________ her son because he does really well at school.A.ready to B.pleased to C.pleased with D.worried about8.I don’t think I can ________ Robert in the tennis match tomorrow. He’s really great.A.win B.beat C.miss D.remember9.Look at the sign. We ________ to park our car here.A.will allow B.are allowed C.were allowed D.allowed10.Mark Twain’s stories ________ by millions of people every year.A.are read B.are reading C.have read D.read11.—The Three Gorges Dam can produce ________ for lots of people.—Sounds great!A.wound B.pioneer C.electricity D.decision12.Printing ________ during the Sui and Tang Dynasties.A.is invented B.was invented C.invents D.to invent13.—When shall we stop to have dinner — As soon as our work _______.A.will complete B.will be completed C.completes D.is completed14.When they see their family and neighbors coming to their funeral they hide and watch ________.A.for a time B.at a time C.by the time D.on time15.________ the local people, Ayers Rock is a special and magical place.A.Thanks to B.According to C.Talk to D.Compared to二、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Have you ever heard of Huawei Has your father got a Mate60 pro In 1987, a small company named Huawei was 16 in Shenzhen. After more than 30 years of 17 , the company has now beaten Apple and become the world’s second largest maker of smart phones. It has also become the world’s supplier (供应者) of 5G. In China and even in the world Huawei is a wonder. 18 it started producing mobile phones not many years ago, it has become one of the most famous phone companies. But in 2019, Huawei faced some 19 . The US government made a law to stop its sales in America. At the same time, the US government planned to stop 20 parts and services to Huawei. They believed Huawei’s business would be hurt this way. “We have never received such a request from the Chinese government and we have never tried to get into other systems to collect information,” Ren Zhengfei, Huawei’s president said. “The law would have little 21 on our company. Huawei has enough ability to 22 the problems,” Ren added. In an interview several years ago, Ren Zhengfei said, “I started Huawei with only 4000 at the beginning, but now it has become a 100-billion company. The 23 was not as romantic as you imagine.”Facing the law of the US, Huawei is growing. Its smartphone sales around the world rose 50 percent compared with a year earlier in the first three months of 2019. So far Huawei has grown into the world’s largest telecommunication equipment supplier in 170 countries. It may 24 Samsung as the largest smartphone maker in the near future.Huawei has 25 a good example for Chinese companies. We should make more high-technology products and change Made in China into Created in China.16.A.founded B.find C.finding D.found17.A.change B.development C.research D.effect18.A.Because B.When C.After D.Although19.A.difficulties B.chances C.problem D.business20.A.selling B.buying C.planning D.taking21.A.influence B.change C.requirement D.punishment22.A.come up with B.end up with C.take care of D.deal with23.A.experience B.experiment C.lesson D.result24.A.own B.win C.lose D.beat25.A.made B.set C.taken D.put三、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)阅读下面的材料,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe company OpenAI introduced ChatGPT to the world. It is the latest kind of AI chatbots (聊天机器人). Anyone can use ChatGPT for free now so that the company can collect people’s ideas on how to improve it.People have tested how ChatGPT works. Reporters found out that it was able to write articles for newspapers. Teachers asked it to write answers to exam questions. ChatGPT could almost get full marks. Even programmers tried out ChatGPT. It was able to solve difficult coding (编程) challenges and answer very quickly. In our everyday life, it helped a father come up with ideas of a birthday party for his son.What’s more, when people ask ChatGPT questions, it can find mistakes. If it is asked what happened when Columbus (哥伦布) arrived in America in 2023, older AIs might give a story. ChatGPT can point out that Columbus reached America in the 1400s. It can also refuse to answer questions that are not proper. For example, if you ask it for advice on stealing a car, it will say that stealing a car is a serious crime and can have bad results. Instead, it gives advice such as “taking the bus”.ChatGPT might help people solve problems, but AI is trained by using texts from the Internet. Often, the texts are used without being allowed by the writers of those texts. Some argue that technology doesn’t respect people’s work. Some argue that people will use ChatGPT to copy others’ work and sell it as their own. Some think AI technology is bad for the earth, too. Training ChatGPT might produce CO2 and lead to climate (气候) change that will heat up the earth.26.Why can we use ChatGPT for free now A.The company wants to serve people.B.The technology is perfect enough.C.Too many people use it.D.It needs to improve itself.27.From the second paragraph, we know ChatGPT ________.A.can be used in many areasB.is more useful for schoolsC.can take the place of programmersD.is able to teach students28.Which of the following is most probably a conversation with ChatGPT A.Q: What happened after paper was invented in America A: The way how knowledge was spread began to change.B.Q: Is Qu Yuan, a poet in ancient China, famous all over the world A: Yes, people created the Mid-Autumn Festival to remember him.C.Q: Show me how to use other people’s ID cards without being noticed.A: For your information, that is against the law (法律).D.Q: Find something for my father as a Father’s Day gift. He likes reading.A: Among all the gifts online, there’s no such gift.29.Which of the following is TRUE according to the passage A.ChatGPT is environmentally-friendly.B.ChatGPT is helpful and important.C.AI usually used texts after being allowed by the writers.D.ChatGPT often uses improper information or gives wrong answers.30.What is the passage mainly about A.The reasons why OpenAI introduced ChatGPT.B.The development of AI technology.C.The way how ChatGPT works.D.The uses and problems of ChatGPT.BThe Huanghe River flows from the high mountains to the sea, from ancient times to today. It gave birth to one of the oldest and most outstanding (优秀的) cultures in the world—the Huanghe River culture. In the hearts of Chinese people, the Huanghe River is the mother river. It will play a more important role in our country’s development.The Huanghe River carries lots of yellow sand to the water when running through the Loess Plateau (黄土高原), so that its water is yellow. Because of its yellow water, it is called the Huanghe River.The river starts from Qinghai Province in Northwest China. It flows through a lot of places before emptying into the Bohai Sea. The 5464-kilometre-long waterway feeds about 12 % of China’s population and provides water for about15 % of fields and more than 60 cities.Nowadays, our country has been making greater efforts (努力) in the river’s environmental protection and high-quality (高质量) development. Many wetland nature reserves (保护区) and parks have been built along the river. Each year, over 400 million tons (吨) of sand has been stopped from being washed into it. Our mother river has become much clearer than before. It’s sure to bring us more benefits.31.What can we know from paragraph 1 A.The Huanghe River is the oldest river all around the world.B.The Huanghe River is of great importance to Chinese people.C.The Huanghe River culture appeared earlier than other cultures.D.The Huanghe River was considered as the mother river in the past.32.Why does the river called the name the Huanghe River A.Because the colour of its water is yellow.B.Because it flows past a place called the Loess Plateau.C.Because it is named after its source, the Loess Plateau.D.Because it carries a lot of yellow water from Qinghai Province.33.Which of the following is TRUE according to the passage A.The Huanghe River runs into the East China Sea.B.The Huanghe River starts in Northeast China.C.The Huanghe River runs through only two provinces.D.Over sixty cities use water from the Huanghe River.34.What does the word “benefits” in the last sentence most probably mean A.problems B.messages C.advantages D.exhibitions35.What can we learn from the last paragraph A.Our country has done a lot to protect the Huanghe River.B.The water in the Huanghe River is no longer yellow.C.More cities have been built along the Huanghe River.D.The Huanghe River carries over 400 million tons of sand.C“Forget about Lionel Messi, go watch the village super league (联赛)!” Some Chinese people might say to a football fan like this. The village super league, or “Cun Chao” in Chinese, is a soccer game among different villages in Rongjiang County, Southwest China’s Guizhou Province. It was held from May 13th to July 29th in 2023. Twenty teams took part in it. The matches were so popular that at least 1 million people watched them on the field and more than 50 million online.The football players come from different backgrounds. They are sellers, drivers, students, workers, etc. They come from different ethnic (民族的) groups such as Miao, Dong, Shui, Han and Yao. Their ages are from 15 to over 40 years old. But when they put on their team uniforms and walk onto the field, they fight for their common love—football.Like “Cun Chao”, another village sports event called “CunBA” was also popular. The matches were held in Taipan Village of Taijiang County, Guizhou Province. Four teams competed in the finals. The winner of the first “Gorgeous Countryside” Basketball League came out on March 27th. Over a hundred thousand basketball fans went there to watch the exciting matches.Both “Cun Chao” and “CunBA” enjoy a long history in Guizhou. Football in Rongjiang dates back to the 1940s and basketball in Taipan dates back to 1936. At that time, there were no special fields for villagers to do sports, but hard conditions stopped no one. Now, with the support of the government, more people can take part in sporting events, enjoy sports and live a healthy life. At the same time, these sports events are also helping the development of these villages.36.How long did “Cun Chao” last in Rongjiang this year A.For one and a half months. B.For two months.C.For two and a half months. D.For three months.37.What does the second paragraph mainly tell about “Cun Chao” A.The fans. B.The players.C.The matches. D.The time and place.38.What do we know about “CunBA” A.It was held in Guangzhou. B.It is a football super league.C.Only four teams took part in it. D.It has a longer history than “Cun Chao”.39.What is the main purpose of the article A.To tell about “Cun Chao”. B.To show villagers’ new lifestyle.C.To compare “Cun Chao” with “CunBA”. D.To introduce the popular “Cun” sports.40.What is the structure of the passage A.①—②③—④ B.①—②—③④C.①②—③—④ D.①②—③④四、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)根据对话内容,从文后内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。When you use a knife and fork, you have to take the knife with your right hand and the fork with your left hand, or you can’t put food into your mouth. But with chopsticks, you can solve the eating problems with just one hand. 41Chopsticks were called zhu or jia in ancient China. It is said that they were invented by Da Yu, who successfully controlled the heavy flood (洪水). One day he was busy dealing with the flood. In order to save time when eating, he used two sticks from a tree to take the hot food. That was how chopsticks came into use. 42In fact, the earliest chopsticks found in China were made of bronze (青铜), which were unearthed from Yinxu in Anyang city, Henan Province.Many people probably haven’t realized the cultural meanings of chopsticks. 43 Do you notice that one end of chopsticks is square and the other end is round So, why According to our ancestors, the round end symbolized (象征) Heaven and the square end symbolized Earth. 44 In Chinese culture, it shows the perfect combination (结合) of yin and yang.The influence of Chinese culture has stretched (延伸) far and wide. 45 So it’s unbelievable that foreigners cannot use chopsticks.A.Besides, chopsticks are used in pairs.B.It’s convenient and efficient (有效率的).C.It was one of the legends (传说) about chopsticks.D.At least 1.8 billion people are using chopsticks around the world.E.They are regarded as one of the symbols of Chinese food culture.F.It is one of the important symbols of Chinese food.G.This saying is also related to chopsticks.英语(笔试部分)第Ⅱ卷注意事项:1. 用黑色字迹的签字笔将答案写在“答题卡”上。2. 本卷共四大题,共40分。五、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.They both played the game the rules.他们两个都按照那些规则进行了这场游戏。47.我们应该按照规则行事。We should act the rules.48.我们把垃圾分为可回收和可丢弃的垃圾。We divide the waste into things to recycle and things to .49.请不要把旧衣服扔掉。Don’t old clothes, please.50.如果人们遇上麻烦,我们应当帮助他们。If people are , we should help them.六、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Do you think writing a poem is impossible, especially if you don’t consider yourself naturally creative But the truth is anyone can write a beautiful poem with a little guidance. Follow these steps, and you’ll write a better poem than you expect—even one you’ll be proud to share with friends, family, or post online.First, find out a theme (主题) that really interests you. You don’t have to choose the grand themes. Small everyday moments work well. The theme like “love and friendship” is always great for poems, but you could also try “a rainy afternoon at home,” “the joy of walking your dog,” or “memories of your childhood”. Starting with a clear and personal idea makes the writing much easier. The more excited you feel at the theme, the more creative your mind will be.Next, choose a form for your poem. Let your creative mind work by choosing a simple form. You may choose a poetic form that you find easy.Then, use your imagination. You should always try to describe something using the five senses. They are smell, taste, touch, sight and hearing. Using imagination will lead your readers into the world of your poem and make images (意象) come alive for them.Finally, make use of special expressions. You could use “as white as snow”, “A gentle wind whispers softly” and so on. With these expressions, your poem will be different. They can make your poem a piece of wonderful work to your readers.With these steps, I believe you’ll be able to write your own great poems.51.What should you do first when writing a poem 52.What makes your writing much easier 53.How will you let your creative mind work 54.What five senses are used when you try to describe things 55.Give another example of the special expression like “A gentle wind whispers softly”.七、综合填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。 In a quiet village near Nantong, a group of students built a “Recycling Robot” for a science fair. The robot can s 56 paper, plastic, and metal into different boxes. It uses cameras and AI to recognize waste types—a skill it learned from thousands of photos. “The idea came when we saw how much trash was mixed together at school,” said team leader Liu Yang. “We wanted to make recycling e 57 and more accurate.” The robot took three months to build. At first, it kept m 58 plastic bottles for cans. But after adjusting its software, it now works with 92% accuracy. Teachers were i 59 by their creativity and problem-solving skills. The team hopes to improve the robot so it can also c 60 organic waste like banana peels. “One day, we dream of seeing it in every school,” Liu said. Their project won first p 61 at the fair. More importantly, it sparked a school-wide recycling campaign. Now, students compete to see which class can collect the most r 62 materials. “Technology should serve society,” Liu added. “Even small inventions can make a big d 63 .” The headmaster praised their sense of r 64 . “They didn’t just build a machine—they built a movement,” he said. Thanks to their effort, the school reduced its monthly waste by 40%. That’s a huge s 65 for the environment!八、书面表达(本大题共15分)66.为响应我市全面创建国家卫生城市的号召,学校开展了“绿色城市,健康生活”为主题的英语征文活动。请你以“The Green City, the Healthy Life”为题,根据表格中的图片及文字提示,简要描述并适当发表自己的观点,写一篇英语短文。注意:(1)词数80-100;(2)短文开头已给出,不计入总词数;主题 绿色城市,健康生活做法 骑车出行,减少空气污染; 垃圾入箱,保持城市整洁; 多种树木,保护自然环境。你的观点 ……(至少2条)The Green City, the Healthy LifeEnvironmental problems are becoming more and more serious. In order to have a healthy life, it’s our duty to help build a green city._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________保密★启用前2025 —2026学年九年级上学期期末提升卷(天津卷)英 语本试卷分为第I卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第I卷为第1页至第6页,第Ⅱ卷为第7页至第10页。试卷满分100分。考试时间90分钟。答卷前,请务必将自己的姓名、考生号、考点校、考场号、座位号填写在“答题卡”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂写在“答题卡”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题卡”一并交回。祝你考试顺利!参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 D C C D C C C B B A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C B D A B A B D A A题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 A D A D B D A C B D题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 B A D C A C B D D C题号 41 42 43 44 45答案 B C E A D1.D他们还不够大。但是他们可以照顾好自己。考查代词辨析。myself我自己;ourselves我们自己;yourselves你们自己;themselves他们自己。根据“But they can look after...well.”可知,应是他们能照顾好他们自己。故选D。2.C虽然下了一整天的雨,我们仍然过了一个愉快的假期。考查连词辨析。Because因为;If如果;Although虽然;Until直到。根据“it rained all day, we still had a wonderful holiday.”可知,句子前后是让步关系,用although引导让步状语从句。故选C。3.C海伦到英国后去过伦敦的一些地方。考查连词辨析。before在……之前;if如果;since自从;while当。根据“Helen has visited some places in London...she got to England”可知主句是现在完成时,从句是过去时,用since引导时间状语从句,表示“自从到伦敦,就参观了一些地方”。故选C。4.D如果你认真读书,你就不会犯这么多错误。考查副词辨析。simply简单地;hardly几乎不;nearly几乎;carefully认真地。根据“You will not make so many mistakes if you read the book”可知,要减少错误需要认真地阅读,carefully“认真地”符合语境。故选D。5.C无论她遇到什么困难,张桂梅从不放弃,她的确是一位英雄。考查副词辨析。angrily生气地;rapidly快速地;simply简直,的确;luckily幸运地。根据“Whatever difficulties she meets, Zhang Guimei never gives up.”可知此处对她高度评价,空处应强调她确实是位英雄。故选C。6.C每年许多非洲孩子死于饥饿,因此我们应该养成节约食物的习惯。考查动词短语搭配。die of 意为“死于……”;get into the habit of…意为“养成……习惯”。故选C。7.C高女士对她的儿子很满意,因为他在学校表现很好。考查形容词短语。be ready to准备好做……;be pleased to很高兴做……;be pleased with对……满意;be worried about对……感到担忧。根据“Mrs Gao is...her son because he does really well at school.”可知,她的儿子在学校表现好,所以高女士应该是对她儿子很满意。故选C。8.B我不认为在明天的网球比赛中我能打败罗伯特。他真的很棒。考查动词辨析。win赢得,后面跟比赛或奖品;beat打败,后跟人;miss错过;remember记得。根据“Robert in the tennis match”可知,Robert是人,因此应用动词beat表示“打败”。故选B。9.B看这个标志。我们被允许在这里停车。考查被动语态。根据语境可知,此处主语we是动作的承受者,应用被动语态,结构为be done,根据“Look at the sign.”可知,此处描述的是现在的状态,应用一般现在时,主语we是复数,be动词应用are,allow的过去分词为allowed。故选B。10.A每年都有数以百万计的人阅读马克·吐温的小说。考查一般现在时的被动语态。are read一般现在时的被动语态;are reading现在进行时;have read现在完成时;read一般现在时。根据“Mark Twain’s stories...by millions of people”可知,故事应该是被人们读,此处表被动,故应用一般现在时的被动语态,主语Mark Twain’s stories为复数,故应用are read。故选A。11.C——三峡大坝能为许多人生产电。——听起来太棒了!考查名词辨析。wound伤口;pioneer先锋;electricity电;decision决定。根据“The Three Gorges Dam”和常识可知,三峡大坝是举世闻名的水利枢纽工程,它最重要的功能之一就是发电。故选C。12.B印刷术是隋唐时期发明的。考查时态和语态。主语“Printing”与动词invent之间是动宾关系,结合“during the Sui and Tang Dynasties”可知用一般过去时的被动语态,其结构为was/were done。故选B。13.D——我们什么时候停下来吃晚饭?——工作一完成 (就停下)。考查一般现在时的被动语态。as soon as引导时间状语从句,主句用一般将来时,从句中要用一般现在时表示将来,主语“our work”与动词“complete”之间是被动关系,从句应用一般现在时的被动语态,其结构为“be done”。故选D。14.A当他们看到他们的家人和邻居来参加他们的葬礼时,他们躲起来看了一会儿。考查副词短语辨析。for a time一会儿;at a time一次;by the time到那时;on time准时。根据“When they see their family and neighbors coming to their funeral they hide and watch...”可知,他们躲起来看了一会儿。故选A。15.B根据当地人的说法,艾尔斯岩是一个特殊而神奇的地方。考查介词短语。Thanks to幸亏;According to根据;Talk to与……交谈;Compared to与……相比。由“the local people, Ayers Rock is a special and magical place”可知,此处表示根据某人所说。故选B。16.A 17.B 18.D 19.A 20.A 21.A 22.D 23.A 24.D 25.B本文是一篇记叙文,介绍了华为公司的发展历程和其发展过程中所面临的挑战。16.1987年,一家名为华为的小公司在深圳成立。founded成立(动词过去分词);find找到(动词原形);finding找到(动词现在分词);found成立(动词原形)。根据“a small company named Huawei was...in Shenzhen”可知,本句指公司在深圳成立,be动词was后应接动词过去分词,构成被动语态。故选A。17.经过30多年的发展,该公司现已击败苹果公司,成为全球第二大智能手机制造商。change改变;development发展;research研究;effect影响。根据“After more than 30 years of...”和“the company has now beaten Apple and become the world’s second largest maker of smart phones.”可知,本句讲述公司30年来的发展,取得了击败苹果公司、成为全球第二大智能手机制造商的成就。故选B。18.虽然华为开始生产手机的年头不长,但已经成为最著名的手机生产企业之一。Because因为;When当……时;After在……之后;Although虽然。根据“...it started producing mobile phones not many years ago, it has become one of the most famous phone companies.”可知,前后两句构成让步关系,用although引导让步状语从句。故选D。19.但在2019年,华为遇到了一些困难。difficulties困难;chances机会;problem问题;business生意。根据后文描述“The US government made a law to stop its sales in America.”可知,美国政府制定了一项法律,禁止其在美国销售,这让华为公司遇到了一些困难。故选A。20. 同时,美国政府计划停止向华为销售零部件和服务。selling卖;buying买;planning计划;taking拿。根据“ the US government planned to stop ... parts and services to Huawei.”可知,美国政府计划停止向华为销售零部件和服务。故选A。21.这项法律对我们公司影响不大。influence影响;change改变;requirement要求;punishment惩罚。根据“Huawei has enough ability ...the problems”可知,本句表示华为有足够的能力去处理问题,因此该法律对华为公司影响不大。故选A。22.华为有足够的能力处理这些问题。come up with提出;end up with以……结束;take care of照顾;deal with处理。根据“Huawei has enough ability to...the problems”可知,华为有足够的能力处理这些问题,故选D。23.这段经历并不像你想象的那么浪漫。experience经历;experiment实验;lesson教训;result结果。根据“I started Huawei with only 4000 at the beginning, but now it has become a 100-billion company.”可知,任正非表示创办华为的时候只有4000英镑,但现在它已经成为一个千亿级的公司,这段经历并不是想象中的那么浪漫。故选A。24.它可能在不久的将来击败三星成为最大的智能手机制造商。own拥有;win赢得;lose丢失;beat打败。根据前文“become the world’s second largest maker of smart phones”可知,华为是全球第二大智能手机制造商,因此本句指它可能在不久的将来击败三星,成为第一大智能手机制造商。故选D。25.华为为中国企业树立了良好榜样。made制作;set设立;taken拿;put放。根据“Huawei has...a good example for Chinese companies.”可知,华为为中国企业树立了良好榜样,故选B。26.D 27.A 28.C 29.B 30.D本文主要介绍了OpenAI公司推出的ChatGPT在诸多领域的用途以及存在的一些问题。26.细节理解题。根据第一段“Anyone can use ChatGPT for free now so that the company can collect people’s ideas on how to improve it. ”可知, 之所以现在人们可以免费使用ChatGPT,是因为公司需要搜集人们的想法来改进它,即它需要自我改进与优化。故选D。27.细节理解题。根据第二段“Reporters found out that it was able to write articles for newspapers. Teachers asked it to write answers to exam questions...”可知,记者用它写文章、老师用它做考试答案、程序员用它解决编程难题、日常生活中帮父亲想派对点子,体现出ChatGPT的应用广泛。故选A。28.推理判断题。根据第三段“if you ask it for advice on stealing a car, it will say that stealing a car is a serious crime and can have bad results.”可知,C选项中询问如何在不被发现的情况下使用别人的身份证,ChatGPT会指出这是违法的,符合原文描述。故选C。29.细节理解题。根据第二段“People have tested how ChatGPT works. Reporters found out that it was able to write articles for newspapers. Teachers asked it to write answers to exam questions...”可知,ChatGPT应用领域广泛,对人们很有帮助且重要。故选B。30.主旨大意题。文章第二、三段阐述了ChatGPT的用途,第四段阐述了ChatGPT 存在不尊重文本作者、对环境有影响等问题。故这篇文章主要讲述了ChatGPT的用途和问题。故选D。31.B 32.A 33.D 34.C 35.A本文介绍了黄河作为母亲河的地位、得名原因、地理与作用,以及我国对其的环保和高质量发展举措。31.细节理解题。根据“In the hearts of Chinese people, the Huanghe River is the mother river. It will play a more important role in our country’s development.” 可知,黄河对中国人意义重大。故选B。32.细节理解题。根据“Because of its yellow water, it gets the name The Huanghe River.” 可知,黄河因水的颜色是黄色而得名。故选A。33.细节理解题。根据“provides water for about 15 % of fields and more than 60 cities.” 可知,超过60个城市使用黄河的水。故选D。34.词句猜测题。根据“Our mother river has become much clearer than before. It’s sure to bring us more benefits.” 可知,黄河变清后会带来更多好处,benefits意为 “好处”。故选C。35.细节理解题。根据“our country has been making greater efforts in the river’s environmental protection and high- quality development. Many wetland nature reserves and parks have been built along the river.” 可知,我国为保护黄河做了很多工作。故选A。36.C 37.B 38.D 39.D 40.C本文是一篇说明文,主要介绍了中国贵州省的乡村体育赛事“村超”和“村BA”的起源、参与人群、历史背景及其对当地发展的积极影响。36.细节理解题。根据“It was held from May 13th to July 29th in 2023.”可知,“村超”从5月13日持续到7月29日,共两个半月。故选C。37.主旨大意题。根据“The football players come from different backgrounds…They come from different ethnic (民族的) groups...Their ages are from 15 to over 40 years old...they fight for their common love—football.”可知,本段主要描述“村超”球员的多元背景(职业、民族、年龄)和共同热爱,段落核心是球员。故选B。38.细节理解题。根据“Football in Rongjiang dates back to the 1940s and basketball in Taipan dates back to 1936.”可知,“村BA”(篮球)历史早于“村超”(足球)。故选D。39.主旨大意题。全文围绕“村超”和“村BA”展开,介绍其流行性、参与形式及社会意义,所以本文的目的是介绍乡村体育赛事。故选D。40.篇章结构题。通读全文可知,第一段引入“村超”现象,第二段详述球员背景;第三段介绍“村BA”;第四段总结历史与意义。故选C。41.B 42.C 43.E 44.A 45.D本文是一篇说明文,主要讲述了筷子以及筷子的传统文化象征。41.根据上文“But with chopsticks, you can solve the eating problems with just one hand.”可知,此处强调筷子单手使用的便利性,B选项“它既方便又高效。”符合语境。故选B。42.根据上文“It is said that they were invented by Da Yu, who successfully controlled the heavy flood (洪水). One day he was busy dealing with the flood. In order to save time when eating, he used two sticks from a tree to take the hot food.”可知,此处是关于筷子的传说,C选项“这是关于筷子的传说之一。”符合语境。故选C。43.根据上文“Many people probably haven’t realized the cultural meanings of chopsticks.”和下文“Do you notice that one end of chopsticks is square and the other end is round So, why According to our ancestors, the round end symbolized (象征) Heaven and the square end symbolized Earth.”可知,此处与筷子的文化象征有关,E选项“它们被视为中国饮食文化的象征之一。”符合语境。故选E。44.根据上文“the round end symbolized (象征) Heaven and the square end symbolized Earth”和下文“In Chinese culture, it shows the perfect combination (结合) of yin and yang.”可知,上文解释了筷子两端的形状象征天地,下文提到筷子体现了阴阳的完美结合,A选项“此外,筷子是成对使用的。”补充了筷子的使用方法,与下文的二元概念匹配,符合语境。故选A。45.根据上文“The influence of Chinese culture has stretched (延伸) far and wide.”和下文“So it’s unbelievable that foreigners cannot use chopsticks.”可知,此处与筷子的广泛使用有关,D选项“全世界至少有18亿人在使用筷子。”符合语境。故选D。46.according to根据中英文提示可知,空格处表示“按照”,“according to”意为“按照”,强调依据某种既定的规则、指示或信息行动,符合“按照规则进行游戏”的语境。故填according to。47. according to根据中英文对照可知,此处缺少“按照”。“按照、根据”在英文中常用短语“according to”表达。故填according;to。48. throw away对比中英文句子可知,空格处缺少动词短语throw away“丢弃”,不定式符号to后接动词原形。故填throw;away。49. throw away根据中英文对照可知,空格处为“扔掉”throw away。根据“Don’t”可知,助动词后接动词原形,此处为祈使句的否定形式。故填throw;away。50. in trouble此处缺少“遇上麻烦”,英文表达为in trouble,介词短语。故填in;trouble。51.I (We) should find out a theme that really interests me (us)./Find out a theme that really interests me/us. 52.Starting with a clear and personal idea (makes the/my/our writing much easier). 53.By choosing a simple (poetic) form./I (We) will choose a simple (poetic) form. 54.Smell, taste, touch, sight and hearing (are used when I (we) try to describe things)./They are smell, taste, touch, sight and hearing. 55.The bright sun smiles gently.本文主要讨论了如何写出一首优美的诗,包括确定主题、选择形式、运用想象力和使用特殊表达等步骤。51.根据第二段“First, find out a theme (主题) that really interests you.”可知,写诗时首先要找出一个自己真正感兴趣的主题。故填I (We) should find out a theme that really interests me (us)./Find out a theme that really interests me/us.52.根据第二段“Starting with a clear and personal idea makes the writing much easier.”可知,从一个清晰且个人的想法开始会让写作容易得多。故填Starting with a clear and personal idea (makes the/my/our writing much easier).53.根据第三段“Next, choose a form for your poem. Let your creative mind work by choosing a simple form.”可知,通过选择一个简单的形式来让你的创造性思维发挥作用。故填By choosing a simple (poetic) form./I (We) will choose a simple (poetic) form.54.根据第四段“You should always try to describe something using the five senses. They are smell, taste, touch, sight and hearing.”可知,当你试图描述事物时,应该使用五种感官,即嗅觉、味觉、触觉、视觉和听觉。故填Smell, taste, touch, sight and hearing (are used when I (we) try to describe things)./They are smell, taste, touch, sight and hearing.55.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据文章内容和常识来回答。例如“The bright sun smiles gently.”,具体表达可能因个人情况和习惯而有所不同。故填The bright sun smiles gently.56.sort/ort 57.easier/asier 58.mistaking/istaking 59.impressed/mpressed 60.classify/lassify 61.prize/rize 62.recyclable/ecyclable 63.difference/ifference 64.responsibility/esponsibility 65.success/uccess本文主要讲述了南通附近一个村庄的一群学生为科技展制作了一款“回收机器人”,该机器人能将纸、塑料和金属分类到不同盒子中,虽起初有误判但调整后准确率达92%,团队希望改进以处理有机垃圾,此项目不仅获奖还引发全校回收行动,学校月垃圾减少40%。56.这个机器人可以把纸、塑料和金属分类到不同的盒子里。根据“paper, plastic, and metal into different boxes”及首字母提示可知,此处指将纸、塑料和金属分类到不同盒子里,sort...into...“把……分类到……”,情态动词can后接动词原形。故填sort。57.我们想让回收变得更容易、更准确。根据“and more accurate”及首字母提示可知,此处指让回收变得更容易、更准确,应用easy的比较级easier。故填easier。58.起初,它总是把塑料瓶误认为易拉罐。根据“But after adjusting its software, it now works with 92% accuracy.”及首字母提示可知,此处指起初它总是误判,应用动词mistake“误认为”,keep doing sth.“一直做某事”。故填mistaking。59.老师们对他们的创造力和解决问题的能力印象深刻。根据“by their creativity and problem-solving skills”及首字母提示可知,此处指老师们对他们的创造力和解决问题的能力印象深刻,应用be impressed by“对……印象深刻”。故填impressed。60.团队希望改进机器人,使其也能将像香蕉皮这样的有机垃圾分类。根据“The team hopes to improve the robot so it can also...organic waste like banana peels.”及首字母提示可知,此处指将有机垃圾分类,应用动词classify(分类),情态动词can后接动词原形。故填classify。61.他们的项目在展览会上获得了一等奖。根据“Their project won first...at the fair.”及首字母提示可知,此处指获得一等奖,应用名词prize“奖”,first prize“一等奖”。故填prize。62.现在,学生们比赛看哪个班级能收集最多的可回收材料。根据“Now, students compete to see which class can collect the most...materials.”及首字母提示可知,此处指可回收材料,应用形容词recyclable“可回收的”作定语修饰materials。故填recyclable。63.即使是小发明也能产生很大的影响。根据“Even small inventions can make a big...”及首字母提示可知,此处指小发明也能产生大影响,应用名词difference“不同”,make a big difference“产生很大影响”。故填difference。64.校长赞扬了他们的责任感。根据“They didn’t just build a machine—they built a movement,” he said.及首字母提示可知,此处指校长赞扬了他们的责任感,应用名词responsibility“责任”。故填responsibility。65.这对环境来说是一个巨大的成功!根据“Thanks to their effort, the school reduced its monthly waste by 40%. That’s a huge...for the environment!”及首字母提示可知,此处指这对环境来说是一个巨大的成功,应用名词success“成功”,a huge success“一个巨大的成功”。故填success。66.One possible version:The Green City, the Healthy LifeEnvironmental problems are becoming more and more serious. In order to have a healthy life, it’s our duty to help build a green city.We can reduce air pollution by riding bicycles. It’s better for us to put rubbish into the rubbish bin. In this way, we can keep our city clean. And we’d better plant more trees to protect the natural environment.In my opinion, I will try my best to make our city cleaner and more beautiful. Firstly, I can save water by taking shorter showers. Secondly, I can save energy by turning off the lights when I leave the room. In a word, everyone should play a part in protecting the environment. I hope our city will become better and better.[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态主要为“一般现在时”;③提示:写作开头以及要点已给出,考生注意不用遗漏写作要点中的信息,并适当添加内容,使文章语句通顺。[写作步骤]第一步,引出话题:说明建设绿色城市的重要性及必要性;第二步,描述做法:骑车出行减少污染;垃圾入箱保持整洁;多种树木保护环境;第三步,个人观点:附加2条以上建议,如节约用水,使用节能电器等。[亮点词汇]①had better do最好做某事②turn off关闭[高分句型]①I can save energy by turning off the lights when I leave the room.(when引导的时间状语从句)②I hope our city will become better and better.(宾语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 期末提升卷(天津卷)-2025-2026学年九年级英语上册外研版 - 答案.docx 期末提升卷(天津卷)-2025-2026学年九年级英语上册外研版.docx