【精品解析】四川省宜宾市五中教育集团2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省宜宾市五中教育集团2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试卷

资源简介

四川省宜宾市五中教育集团2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试卷
(2025八上·宜宾期中)Two weeks ago, Tasi's Grandma went on a trip to New Zealand to visit friends. Tasi loved her Grandma a lot, and she felt lonely (寂寞的) without her.
Now, Grandma was 1. ! Tasi wanted to make her a beautiful garland (花环). Tasi decided to use red and white flowers from the trees in front of their house. Grandma planted those trees many years ago.
Tasi 2. a few of the trees to pick the flowers. After she had enough flowers, she sewed (缝) the flowers onto a long cotton string (棉绳). After a while, the garland was 3. . It was very beautiful.
That evening, Dad drove the family to the airport (机场). Tasi 4. outside the arrival door, holding the garland. Finally, she saw Grandma. Tasi ran to her and placed the garland around her neck. "Welcome home, Grandma," she called out. "I'm so happy to see you!"
Grandma held Tasi in her arms. "This is the 5. welcome home ever!" Grandma said. "Thank you very much, Tasi!"
1.A.watering plants B.hanging out C.coming back
2.A.watched B.climbed C.cleaned
3.A.hard B.special C.ready
4.A.camped B.hunted C.waited
5.A.best B.loudest C.least
【答案】1.C;2.B;3.C;4.C;5.A
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:讲述Tasi的奶奶去新西兰旅行两周后回来,Tasi为了迎接奶奶,用奶奶多年前种下的树上的红花和白花制作了一个美丽的花环,并在机场迎接奶奶时送给了她,奶奶非常感动。
【点评】考查完形填空。首先要通读全文,了解文章大意。然后在掌握文章大意的前提下再进行逐句分析,选择答案时要整句分析,这篇文章尤其要注意:在选择答案时要联系上下文,关注时态,语态,搭配及用法等,然后再确定答案。答案全部填完后,要再通读检查一遍,检查所填内容是否通顺流畅,用词得当,意思正确。
1.句意:现在,奶奶回来了!watering plants给植物浇水;hanging out闲逛;coming back回来。根据下文"That evening, Dad drove the family to the airport (机场)."可知,爸爸开车去机场接奶奶,说明奶奶回来了。故选C。
2.句意:Tasi爬上了几棵树去摘花。watched观看;climbed爬;cleaned打扫。根据下文"After she had enough flowers"可知,Tasi需要摘花,而花长在树上,所以她需要爬上树去摘。故选B。
3.句意:过了一会儿,花环就准备好了。hard困难的;special特别的;ready准备好的。根据下文"It was very beautiful."可知,花环很漂亮,说明花环已经做好了,即准备好了。故选C。
4.句意:Tasi拿着花环在到达门外等着。camped露营;hunted狩猎;waited等待。根据下文"Finally, she saw Grandma."可知,Tasi最终看到了奶奶,说明她在机场等待奶奶的到来。故选C。
5.句意:这是有史以来最好的欢迎回家!best最好的;loudest最大声的;least最少的。根据上文"Grandma held Tasi in her arms."和下文"Thank you very much, Tasi!"可知,奶奶抱着Tasi,并对她表示感谢,说明奶奶对Tasi送的花环和迎接方式非常满意,认为这是最好的欢迎回家的方式。故选A。
(2025八上·宜宾期中)Deep in the countryside of Guangzhou, there is a very special place called "Bird Paradise (天堂)". It is famous for a huge banyan tree. This tree 6. thousands of birds.
The story began many years ago. A single banyan tree started to grow on a small 7. in a river. As time went by, its branches (树枝) grew 8. and touched the ground. Soon, it developed into a large forest—all from one tree! Birds discovered this safe and 9. place and began to build their nests (巢) there.
Local people always loved and 10. the birds and their home. They never cut down the tree or hunted the birds. 11. , they kept the area clean and quiet. Fishermen even stopped fishing near the island during the birds' breeding season.
The banyan tree is not just a tree; it's a home for many different kinds of birds. 12. it, the birds would have nowhere to go. Similarly, without the birds the tree would be much less lively. The people of the area understand the meaning of this strong 13. .
Today, visitors from all over the world come to see this amazing sight. 14. has a great time visiting the island and watching the birds flying, singing, and feeding their babies quietly. The "Bird Paradise" shows us that when humans respect and protect nature, we can all live together in peace and joy. It's an important 15. for everyone.
Visiting "Bird Paradise" is an unforgettable experience. It's a chance to see the beauty of nature and to learn about the importance of living in peace with the world around us.
6.A.is close to B.is home to C.is up to
7.A.house B.boat C.island
8.A.taller and taller B.shorter and shorter C.longer and longer
9.A.comfortable B.useful C.strange
10.A.protected B.hunted C.fed
11.A.However B.Instead C.Luckily
12.A.As B.With C.Without
13.A.feeling B.connection C.sense
14.A.Everyone B.Anyone C.Someone
15.A.day B.place C.lesson
【答案】6.B;7.C;8.C;9.A;10.A;11.B;12.C;13.B;14.A;15.C
【知识点】记叙文;人与自然和谐共生
【解析】【分析】文章大意:介绍了广州的"小鸟天堂",讲述了一棵大榕树如何成为成千上万鸟类的家园,以及当地人与鸟类和谐共处的故事。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
6.句意:这棵树是成千上万只鸟的家园。is close to靠近;is home to是……的家;is up to取决于。根据"This tree...thousands of birds."可知,树往往是鸟类的栖息地。故选B。
7.句意:一棵榕树开始在河里的一个小岛上生长。house房屋;boat船;island岛。根据下文"Fishermen even stopped fishing near the island during the birds' breeding season."可知,榕树生长在河中的小岛上。故选C。
8.句意:随着时间的推移,它的树枝越来越长,碰到了地面。taller and taller越来越高;shorter and shorter越来越短;longer and longer越来越长。根据"and touched the ground."可知,树枝触及到地面,说明树枝越来越长。故选C。
9.句意:鸟类发现这个安全且舒适的地方,并开始在那里筑巢。comfortable舒服的;useful有用的;strange陌生的。根据"began to build their nests (巢) there."可知,鸟类在此筑巢,说明这个地方很舒适。故选A。
10.句意:当地人总是热爱并保护这些鸟类及其家园。protected保护;hunted狩猎;fed喂养。根据"They never cut down the tree or hunted the birds."可知,他们从不砍树或捕鸟,说明他们在保护鸟类。故选A。
11.句意:相反,他们保持该区域干净安静。However然而;Instead相反,反而;Luckily幸运地。根据"they never cut down the tree or hunted the birds..., they kept the area clean and quiet."可知,他们没有破坏行为,反而是保持该区域干净安静。故选B。
12.句意:没有它,鸟儿将无处可去。As随着;With带着,和;Without没有。根据"the birds would have nowhere to go"可知,此处表示如果没有这棵树,鸟儿将无处栖身。故选C。
13.句意:当地人理解这种紧密联系的意义。feeling感情;connection连接,联系;sense感觉。根据"...the birds would have nowhere to go. Similarly, without the birds the tree would be much less lively."可知,树和鸟相互依存,故空格处指"联系"。故选B。
14.句意:每个人都在岛上玩得很开心,他们静静地观赏鸟儿自在飞翔、欢快鸣唱、哺育雏鸟。Everyone每个人;Anyone任何人;Someone某人。根据"...has a great time visiting the island and watching the birds flying, singing, and feeding their babies quietly."可知,每个游客都过得很快乐,空格处需Everyone表泛指。故选A。
15.句意:对每个人来说这是一个重要的一课。day天;place地方;lesson课。根据下文"It's a chance to see the beauty of nature and to learn about the importance of living in peace with the world around us."可知,本文强调人类与自然和谐相处的道理,故对每个人来说这是重要的一课。故选C。
(2025八上·宜宾期中)School Trip to Nature World ZooLet's learn about different kinds of animals from the school trip!
Place: Nature World Zoo
Time: 9:00 a.m.-3:00 p.m, 27th Dec. (Saturday)
People: Students in Grade 8 & their class teachers
Meeting time: 8:15 a.m at the school gate
Price: 40 per student
( 35 for the ticket and 5 for the mini-bus in the zoo)
Animals
Elephants Tigers Monkeys Birds ...
Homework:
1.Write an 80-word diary entry.
2.Group work: Make a poster about protecting animals.
**************************************************
If you have any questions, please call Ms Brown at 87-XXXX or email Mr Green at green0908@.
16.Who can join the trip on 27th December
A.Students in Grade 8.
B.Students' parents.
C.All students in the school.
17.If 32 students take the trip, how much should they pay for the tickets in total
A. 1,180. B. 1,250. C. 1,120.
18.What do the students need to finish after the trip
A.Write an 80-word diary entry.
B.Make a card about protecting animals.
C.Everyone should make their own posters.
19.If you want to learn more about the trip, you can ________.
A.visit www.@
B.call Mr Green at 879-XXXX
C.email Mr Green at green0908@
20.What can we learn from the reading
A.Students will spend five hours visiting the zoo.
B.Students can see more than three kinds of animals.
C.To know more, students can go to Ms Green's office.
【答案】16.A
17.C
18.A
19.C
20.B
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;数字计算
【解析】【分析】文章大意:介绍八年级学生动物园旅行的具体安排、作业要求和咨询方式的一则通知。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
16.细节理解题。根据"People: Students in Grade 8 & their class teachers"可知,只有八年级学生及班主任可以参加,故选A。
17.数字计算题。根据"Price: 40 per student ( 35 for the ticket and 5 for the mini-bus in the zoo)"可知,每张门票价格为35元 (车费5元为额外费用),故门票总价为32 × 35=1120元,故选C。
18.细节理解题。根据"Write an 80-word diary entry."可知,旅游后,学生们需要写一篇80词日记。故选A。
19.细节理解题。根据"If you have any questions, please call Ms Brown at 87-XXXX or email Mr Green at green0908@."可知,想了解更多信息,可打电话给Ms Brown或发邮件给Mr Green。故选C。
20.细节理解题。根据" Elephants Tigers Monkeys Birds..."可知,文中列举的动物有"大象、老虎、猴子、鸟等",说明可以看到不止三种动物,故选B。
(2025八上·宜宾期中)Many young people are helping out in a new way now. That's collecting "rubbish"! They collect some things like milk tea cups and takeout (外卖) bags, because they plan to reuse (重复利用) them just like their grandparents—who always save things. It's just like a new kind of treasure hunt—turning "rubbish" into something useful! It's all about living a simple and green life.
Some young people share good ways to reuse these everyday things online. Luo Jiayi, a 20-year-old student, collects many takeout bags. He used them to wrap (包装) gifts, and turned a milk tea cup into a pencil case. "Saving isn't about spending a little money or buying cheap things. It's about saying no to waste," said Luo.
Luo's classmate Lu Yunli shares the same hobby. She started collecting takeout bags in high school, and there are many takeout bags at her home. "I use beautiful takeout bags to carry my lunch to school. It brightens my day," she said. "Who doesn't love beautiful things What's more, they help save the earth."
21.What kind of life do many young people live now
A.A tiring life. B.A green life. C.A healthy life.
22.Why do young people collect things like milk tea cups
A.To use them again.
B.To sell them for money.
C.To help their grandparents.
23.What does "saving" mean in Luo Jiayi's opinion
A.Buying cheap things.
B.Having little waste.
C.Spending a little money.
24.According to Lu Yunli, what is the benefit (好处) of reusing takeout bags
A.It is good for protecting the earth.
B.It makes her lunch look more special than others'.
C.It teaches her how to choose beautiful takeout bags.
25.What does the passage mainly talk about
A.Ways of saving money.
B.Reasons for collecting "rubbish".
C.A new way of life for the young.
【答案】21.B
22.A
23.B
24.A
25.C
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了年轻人把"垃圾"当作可再利用资源,过简单、环保生活,属一种新生活方式。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
21.细节理解题。根据"It's all about living a simple and green life."可知,年轻人过着一种简单而又绿色的生活。故选B。
22.细节理解题。根据"They collect some things like milk tea cups and takeout (外卖) bags, because they plan to reuse (重复利用) them just like their grandparents—who always save things."可知,他们收集奶茶杯、外卖袋等是为了再利用。故选A。
23.细节理解题。根据" ‘Saving isn't about spending a little money or buying cheap things. It's about saying no to waste,' said Luo."可知,罗认为,节约不是花很少的钱或买便宜的东西,而是拒绝浪费。故选B。
24.细节理解题。根据"Luo's classmate Lu Yunli shares the same hobby...‘Who doesn't love beautiful things What's more, they help save the earth.' "可知,路云丽认为重新使用外卖袋,有利于保护地球。故选A。
25.文章大意题。通读全文可知,通篇介绍了年轻人把"垃圾"当作可再利用资源,过简单、环保生活,属一种新生活方式。故选C。
(2025八上·宜宾期中)High Mountains and Flowing Water: A Story of True Friendship.
One day, Boya was traveling and stopped by a mountain. It rained suddenly, so he took shelter (遮蔽处) under a rock. Feeling quiet and sad, he took out his qin and started playing. He thought about the tall mountains around him, and his fingers moved on the strings (弦).
Just then, a voice said, "Wow! Your music sounds like the high, great mountains!" Boya looked up and saw a woodcutter (樵夫) standing nearby. He was Zhong Ziqi.
Boya was surprised, but he kept playing. This time, he thought about the flowing (流动的) river below the mountain. After he finished, Ziqi smiled and said, "Now your music is like the rushing (急流的) water!"
Boya put down his qin happily. "You really understand my music!" he said. Ziqi nodded. He could hear the feelings and pictures in Boya's music, even though he was just a woodcutter. They talked a lot and became good friends. They promised to meet again the next year.
Sadly, when Boya came back the next year, he found out Ziqi had died. Boya was heartbroken (心碎的). He went to Ziqi's tomb and played his qin one last time. The music was full of sadness.
After playing, Boya took his qin and broke it into pieces. "No one will ever understand my music like Ziqi did," he said. He never played the qin again.
This story gives us the Chinese saying "Gao Shan Liu Shui" (High Mountains and Flowing Water). From the story, we can know that a true friend can touch your heart.
26.Why did Boya feel lonely at first
A.He had no family.
B.He was not good at playing music.
C.No one could understand his music.
27.What did Zhong Ziqi hear in Boya's music
A.Sad stories about travel.
B.Happy songs about rain.
C.High mountains and flowing water.
28.What does the underlined word "tomb" mean in Chinese
A.家乡 B.坟墓 C.琴室
29.Which of the following shows the correct order of the story
① Boya broke his qin and never played again.
② Boya played the qin under a rock, and Ziqi understood his music.
③ Boya found out Zhong Ziqi had died.
④ Boya and Ziqi became friends and promised to meet again.
A.②→④→③→① B.②→③→④→① C.④→②→③→①
30.What can we learn about friendship from Boya and Ziqi's story
A.True friends always share the same hobbies, like playing music.
B.A true friend is someone who can really understand your heart.
C.Friends should meet every year to keep their friendship strong.
【答案】26.C
27.C
28.B
29.A
30.B
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:介绍了讲述了俞伯牙和钟子期的故事。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.推理判断题。根据"Feeling quiet and sad,"以及"Boya put down his qin happily. ‘You really understand my music!' "可知,当子期夸赞伯牙弹的好时,他很高兴有人能听懂他的音乐,故推测出,伯牙感到孤独是因为没有人理解他的音乐。故选C。
27.细节理解题。根据"Your music sounds like the high, great mountains!"以及"Now your music is like the rushing (急流的) water!"可知,子期在伯牙的琴声中听出了高山和流水的意境,故选C。
28.词义猜测题。根据"he found out Ziqi had died. Boya was heartbroken (心碎的). He went to Ziqi's tomb and played his qin one last time."可知,子期去世了,伯牙很心碎难过,来到子期的坟墓前,为他最后弹一次琴,故划线单词"tomb"意为"坟墓"。故选B。
29.细节理解题。根据"It rained suddenly, so he took shelter (遮蔽处) under a rock. Feeling quiet and sad, he took out his qin and started playing...Boya looked up and saw a woodcutter (樵夫) standing nearby. He was Zhong Ziqi."、"They talked a lot and became good friends. They promised to meet again the next year."、"he found out Ziqi had died."以及"Boya took his qin and broke it into pieces...He never played the qin again."可知,故事发展顺序为:先在山间琴声相识,子期懂伯牙的音乐(②),继而成为朋友并相互约定(④),后来得知子期去世(③),最后伯牙摔琴不再弹(①)。故选A。
30.细节理解题。根据"From the story, we can know that a true friend can touch your heart."可知,真正的朋友是能真正理解你的人,故选B。
(2025八上·宜宾期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Do you have any family rules at your home Clear and fair (公平的) family rules are important for teenagers. These rules help them stay safe and become responsible (有责任心的). 31.   Here are some simple steps (步骤) to follow.
◆Let teenagers make rules.
 32.   When they help make the rules, they will understand better and would like to follow them more.
◆ 33.  
Make sure the rules are easy for teenagers to understand. Explain why the rules are made, what they require (要求), and what will happen if someone breaks them. This helps teenagers make smart choices.
◆Change rules as teenagers grow.
Don't forget to change the rules as teenagers get older. When they show more responsibility (责任心), like finishing housework without being asked, it's a sign to relax some rules. 34.  
◆Deal with challenges fairly.
If a teenager breaks a rule, try to find out the reason behind it. Offer them advice on how to do better, and then give a fair punishment (惩罚). 35.   A simple "Good job!" can encourage them a lot.
A. Keep the rules clear.
B. Invite teenagers to join in making the rules.
C. It's best to keep rules the same all the time.
D. How can parents make family rules work well
E. This shows your trust (信任) in them and makes them feel good.
F. When they follow the rules well, remember to praise them.
【答案】31.D;32.B;33.A;34.E;35.F
【知识点】议论文;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文围绕"父母如何制定有效的家规"展开,给出让青少年参与制定、保持家规清晰、随成长调整家规、公正处理挑战四条具体步骤。
A. Keep the rules clear. 保持家规清晰
B. Invite teenagers to join in making the rules. 邀请青少年参与制定家规
C. It's best to keep rules the same all the time. 最好一直保持家规不变(多余选项,与文中"随成长调整家规"的观点相悖)
D. How can parents make family rules work well 父母如何让家规有效发挥作用?
E. This shows your trust in them and makes them feel good. 这体现了你对他们的信任,也会让他们感觉良好
F. When they follow the rules well, remember to praise them. 当他们很好地遵守家规时,记得表扬他们
【点评】考查阅读还原。需围绕"制定有效家规的步骤"主线,根据前后文的问答承接、主题概括、做法意义、内容补充逻辑匹配选项,确保内容连贯。
31.根据文中语句"Clear and fair family rules are important for teenagers. These rules help them stay safe and become responsible."以及"Here are some simple steps to follow."可知,此处需提出"如何制定有效的家规"的疑问。选项D中的语句"How can parents make family rules work well "与此相符,该句承上启下,衔接前文家规的重要性与后文的具体步骤,故答案为D。
32.根据文中语句"Let teenagers make rules."以及"When they help make the rules, they will understand better and would like to follow them more."可知,此处指让青少年参与制定家规。选项B中的语句"Invite teenagers to join in making the rules."与此相符,该句承接主题句,进一步说明让青少年参与的做法,衔接自然,故答案为B。
33.根据文中语句"Make sure the rules are easy for teenagers to understand. Explain why the rules are made, what they require, and what will happen if someone breaks them."可知,此处核心是"家规要清晰易懂"。选项A中的语句"Keep the rules clear."与此相符,该句作为段落主题句,统领后文具体说明,衔接紧密,故答案为A。
34.根据文中语句"When they show more responsibility, like finishing housework without being asked, it's a sign to relax some rules."可知,此处指放宽家规的意义。选项E中的语句"This shows your trust in them and makes them feel good."与此相符,该句承接前文"放宽家规"的做法,点明这是信任的体现,衔接合理,故答案为E。
35.根据文中语句"Offer them advice on how to do better, and then give a fair punishment."以及"A simple 'Good job!' can encourage them a lot."可知,此处指要表扬遵守家规的青少年。选项F中的语句"When they follow the rules well, remember to praise them."与此相符,该句承接前文"公正处理违规",补充"表扬守规"的做法,衔接自然,故答案为F。
36.(2025八上·宜宾期中) I feel b    when staying at home with nothing to do.
【答案】bored
【知识点】形容词原级;bored
【解析】【分析】句意:当我在家无所事事时,我感到无聊。根据"when staying at home with nothing to do.(当我在家无所事事时,)"结合以字母b开头可推测无所事事时会感到无聊。空缺应该是"bored",形容词"无聊的",与前面的动词"feel"构成系表结构。故填bored。
【点评】考查形容词。注意理解句意选择正确的形容词填空。
37.(2025八上·宜宾期中)Tom has a great sense of h   . He always makes us laugh.
【答案】humor
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:汤姆很有幽默感,他总是逗我们笑。根据语句 "Tom has a great sense of h… He always makes us laugh." 及首字母 "h" 的提示可知,此空的含义为"幽默",英文翻译为"humor",词性为不可数名词,"a sense of humor"是固定搭配,符合语境,故答案为 humor。
【点评】考查名词"humor"的拼写及固定搭配。结合首字母、"a sense of humor"短语及语境即可解题。
38.(2025八上·宜宾期中)Laoshe is a famous w    in China, he writes a lot of wonderful novels.
【答案】writer
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:老舍是中国一位著名的作家,他写了很多精彩的小说。根据语句 "Laoshe is a famous … in China, he writes a lot of wonderful novels." 及首字母 "w" 的提示可知,此空的含义为"作家",英文翻译为"writer",词性为可数名词单数,"a"后接单数名词,故答案为 writer。
【点评】考查名词"writer"的拼写及用法。结合首字母、"a+单数名词"结构及语境即可解题。
39.(2025八上·宜宾期中)Please don't speak so     /la d/ in the library.
【答案】loud
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:在图书馆里请不要这么大声说话。音标 /la d/ 对应的单词为"loud",可作形容词或副词。根据文中语句"Please don't speak so...in the library."可知,此处需要副词修饰动词"speak","loud"作副词时表示"大声地",符合语法结构及语境,故答案为loud。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"loud"作副词修饰动词的用法。
40.(2025八上·宜宾期中)I     /pl n/ to go camping with my family next Sunday.
【答案】plan
【知识点】语音;动词原形
【解析】【分析】句意:我计划下周日和我的家人去露营。音标 /pl n/ 对应的单词为"plan",为动词。根据文中语句"I...to go camping with my family next Sunday."可知,此处用到固定搭配"plan to do sth.",表示"计划做某事",句子主语为第一人称"I",且时态为一般现在时,动词用原形,故答案为plan。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"plan to do sth."的固定搭配用法。
41.(2025八上·宜宾期中)The poor bird on the ground is     /ded/. It doesn't move at all.
【答案】dead
【知识点】语音;叙述(表语)形容词
【解析】【分析】句意:地上那只可怜的小鸟死了,它一动不动。音标 /ded/ 对应的单词为"dead",为形容词。根据文中语句"The poor bird on the ground is...It doesn't move at all."可知,此处需要形容词作表语,用来描述小鸟的状态,"dead"表示"死亡的",符合语法结构及语境,故答案为dead。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"dead"作形容词作表语的用法。
42.(2025八上·宜宾期中)The singer is very     / p pj l (r)/ among students. Many of us know his songs.
【答案】popular
【知识点】语音;固定搭配;叙述(表语)形容词
【解析】【分析】句意:这位歌手在学生中很受欢迎,我们很多人都知道他的歌。音标 / p pj l (r)/ 对应的单词为"popular",为形容词。根据文中语句"The singer is very...among students."可知,此处需要形容词作表语,"popular"表示"受欢迎的",且"be popular among"是固定搭配,意为"在……中受欢迎",符合语法结构及语境,故答案为popular。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"be popular among"的固定搭配用法。
43.(2025八上·宜宾期中)Thank you for helping me     (解决) this English problem.
【答案】solve
【知识点】动词原形;固定搭配
【解析】【分析】句意:谢谢你帮我解决这道英语题。"解决",其英文翻译为"solve",动词。根据文中语句"Thank you for helping me...this English problem."可知,此处用到固定搭配"help sb. (to) do sth.",不定式符号"to"可省略,因此用动词原形"solve",符合语法结构及语境,故答案为solve。
【点评】考查单词拼写。解题思路是结合"help sb. (to) do sth."的固定搭配,确定此处用动词原形。
44.(2025八上·宜宾期中)I want to go     (某个地方) warm to spend my winter vacation.
【答案】somewhere
【知识点】地点副词
【解析】【分析】句意:我想去某个暖和的地方度过我的寒假。"某个地方",其英文翻译为"somewhere",为不定副词。根据文中语句"I want to go...warm to spend my winter vacation."可知,形容词"warm"修饰不定副词时要后置,构成"somewhere warm"的结构,符合语法规则及语境,故答案为somewhere。
【点评】考查单词拼写。解题思路是明确"某个地方"对应的不定副词,同时掌握形容词修饰不定副词后置的用法。
45.(2025八上·宜宾期中)Everyone likes to make friends with Lily because she is an     (诚实的) girl.
【答案】honest
【知识点】特征形容词
【解析】【分析】句意:每个人都喜欢和莉莉交朋友,因为她是一个诚实的女孩。"诚实的",其英文翻译为"honest",为形容词。根据文中语句"because she is an...girl."可知,不定冠词"an"后接以元音音素开头的单词,"honest"发音以元音音素 / / 开头,符合语法结构及语境,故答案为honest。
【点评】考查单词拼写。解题思路是确定"诚实的"对应的形容词,同时注意不定冠词"an"后接元音音素开头单词的用法。
(2025八上·宜宾期中)阅读下面材料,在空白处填入1个恰当的词或括号内单词的正确形式。
Ao Xue is a fantastic snow leopard (雪豹) from a wildlife park in Xining. This year, she celebrated her ninth birthday.
Snow leopards are large animals. They are more than one metre long and can 46.   (weight) up to 75 kg. These beautiful animals live in high and cold mountains. They might get sick in the zoo 47.   the air and temperature are different there.
 48.   (actual), workers and scientists once tried raising (饲养) seven baby snow leopards before Ao Xue, but all of 49.   (they) died. The result made the workers and scientists very 50.   (disappoint). In 2016, Ao Xue and her twin sister were born. The park team built 51.   comfortable home for them. It looked like the snow leopard's natural habitat (栖息地). Workers looked after the babies carefully. Finally, only Ao Xue made it and grew well.
In 2019, the park 52.   (be) glad to welcome another pair of snow leopard twins, Shui Mo and You Hua. This time, the team improved the feeding plan and also checked (检查) their health every day. Thanks 53.   the hard work, the babies grew much 54.   (heavy) than Ao Xue did at the same age.
The park team is happy to play a role in 55.   (protect) snow leopards. With more love, snow leopards will keep living in our mountains.
【答案】46.weigh;47.because;48.Actually;49.them;50.disappointed;51.a;52.was;53.to;54.heavier;55.protecting
【知识点】宾格人称代词;动词原形;说明文;常见的动物及其生活环境;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了西宁野生动物园雪豹傲雪的成长经历以及公园团队在雪豹饲养繁育方面的努力与成果,体现了对雪豹的保护。
【点评】考查语法填空。解题需结合情态动词用法、连词、词性转换、代词、形容词比较级和固定搭配等语法点,结合语境判断单词的正确形式。
46.句意:它们身长超过一米,体重可达75公斤。weight,中文含义为"重量",名词。根据文中语句"They are more than one metre long and can...up to 75 kg"可知,情态动词后接动词原形,weight的动词形式为weigh,故答案为weigh。
47.句意:它们在动物园里可能会生病,因为那里的空气和温度不一样。根据文中语句"They might get sick in the zoo...the air and temperature are different there"可知,前后句为因果关系,故答案为because。
48.句意:事实上,在傲雪之前,工作人员和科学家曾尝试饲养七只雪豹幼崽,但它们都夭折了。actual,中文含义为"真实的",形容词。根据文中语句"...workers and scientists once tried raising seven baby snow leopards before Ao Xue"可知,此处需用副词修饰整个句子,actual的副词形式为actually,位于句首,第一个字母大写,故答案为Actually。
49.句意:事实上,在傲雪之前,工作人员和科学家曾尝试饲养七只雪豹幼崽,但它们都夭折了。they,中文含义为"它们",人称代词主格。根据文中语句"but all of..."可知,介词of后接人称代词宾格,they的宾格为them,故答案为them。
50.句意:这个结果让工作人员和科学家非常失望。disappoint,中文含义为"使失望",动词。根据文中语句"The result made the workers and scientists very..."可知,此处修饰人需用-ed形式形容词,故答案为disappointed。
51.句意:公园团队为它们建造了一个舒适的家。根据文中语句"The park team built...comfortable home for them"可知,可数名词单数前需用不定冠词a修饰,故答案为a。
52.句意:2019年,公园很高兴迎来了另一对雪豹双胞胎——水墨和柚花。be,中文含义为"是",系动词。根据文中语句"In 2019"可知,此处描述过去的事情用一般过去时,主语the park为单数,故答案为was。
53.句意:多亏了这份辛勤付出,这两只幼崽在同龄时比傲雪重得多。根据文中语句"Thanks...the hard work"可知,此处为固定搭配thanks to,故答案为to。
54.句意:多亏了这份辛勤付出,这两只幼崽在同龄时比傲雪重得多。heavy,中文含义为"重的",形容词。根据文中语句"the babies grew much...than Ao Xue did at the same age"可知,句中有than需用形容词比较级,故答案为heavier。
55.句意:公园团队很高兴能为保护雪豹贡献一份力量。protect,中文含义为"保护",动词。根据文中语句"The park team is happy to play a role in..."可知,介词in后接动名词形式,故答案为protecting。
(2025八上·宜宾期中)阅读下面短文,根据其内容完成表格中所缺的信息 (每空一词)。
A Trip to the Southern Sichuan Bamboo Sea
Peter is an American student. Last month, he visited Sichuan with his family. When he got to the Southern Sichuan Bamboo Sea, he was very surprised. Everywhere he looked, there were tall green bamboos. He walked along small roads between the bamboos and took many photos. He also took a bamboo raft on a lake. The water was so clean that he could see small fish swimming. "This place is like a green dream!" Peter said happily.
Peter learned much about the Bamboo Sea during the trip. It's a very big and famous place. It covers 70,000 mu of land. It has many mountains and peaks, with 428 kinds of bamboos growing there. The most common kind is Nan Bamboo. It grows very fast—some can grow almost one meter in one day. The area is also a good place for fresh air. Many people go there to relax on weekends.
Bamboo is important in Chinese culture. For a long time, it stands for strong and brave people. Many poets and painters like to use bamboo in their works. Bamboo is also very useful in daily life. People use it to build houses and make tools. Some musical instruments are made of bamboo too. Pandas love eating bamboo leaves, and people can cook bamboo shoots as food.
Peter really thinks he has a wonderful trip in the Bamboo Sea, he hopes to go there again one day!
The Bamboo Sea
Location (位置) It's in 56.  , China.
Peter's trip When : last month Who: Peter and his family What: *walked along small roads and took many photos *took a bamboo raft Feeling: surprised and 57.  
The facts of the Bamboo Sea * covering 70, 000 mu of land * 428 kinds of bamboo growing there * the most common kind, Nan Bamboo, grows nearly one meter a day * a good place to enjoy the fresh air and 58.  
The 59.   of bamboo * stands for strong and brave people * a kind of very 60.   plant in people's daily life * food for both animals and people
【答案】56.Sichuan;57.happy;58.relax;59.importance;60.useful
【知识点】记叙文;植物种植;细节理解
【解析】【分析】文章大意:通过彼得的游览经历,既展现了蜀南竹海的独特魅力,也传递了竹子在自然、文化和生活中的重要地位,突出了这段旅程的美好与意义。
【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
56.根据"he visited Sichuan with his family. When he got to the Southern Sichuan Bamboo Sea,"可知,竹海位于中国四川,故填Sichuan。
57.根据"he was very surprised."以及"Peter said happily."可知,他既惊讶又开心,空处与surprised并列,故需形容词happy"高兴的"。故填happy。
58.根据"The area is also a good place for fresh air. Many people go there to relax on weekends."可知,竹海是享受新鲜空气并身心放松的一个好地方,故空处指"放松",需动词relax。故填relax。
59.根据"Bamboo is important in Chinese culture. For a long time, it stands for strong and brave people...Bamboo is also very useful in daily life. People use it to build houses and make tools. Some musical instruments are made of bamboo too...people can cook bamboo shoots as food."可知,竹子具有文化象征、用于日常生活、作为食物等用途,核心是阐述竹子的"重要性"或"意义" 或 "作用"。故填importance/meanings/roles。
60.根据"Bamboo is also very useful in daily life."可知,竹子在日常生活中很有用,故填useful。
61.(2025八上·宜宾期中)假如你是李华,你所在的学校将在世界动物日到来之际,开展以"拯救动物"为主题的演讲活动。请你以"Let's Protect Pandas!"为题,根据思维导图写一篇英文演讲稿。
注意:文中不得透露个人真实信息;词数80左右;标题和开头结尾已给出,不计入总数。
Hello, everyone. I'm Li Hua. It's my great pleasure to give a speech today. As we all know, giant pandas are China's national treasure._____________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Let's Protect Pandas!
Hello, everyone. I'm Li Hua. It's my great pleasure to give a speech today. As we all know, giant pandas are China's national treasure. They are black and white, can stand up to 1.2 meters tall, and weigh up to 180 kg. These lovely animals love to eat bamboo and sleep up to 10 hours a day. They also have the ability to climb trees skillfully.
However, pandas face serious problems like deforestation and habitat loss. To save them, we must protect their living environments and establish more nature reserves.
Let's take action now to ensure their survival. Together, we can make a difference!
【知识点】材料作文;常见的动物及其生活环境;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇以"Let's Protect Pandas"为题的演讲稿,需涵盖熊猫的特征、习性、面临的问题及保护建议。写作思路为:以给定开头切入,先介绍熊猫的特征(黑白相间、身高1.2米左右、体重达180公斤)和习性(爱吃竹子、每天睡10小时、会爬树);再讲其面临的问题(树木被砍伐导致失去家园);最后给出保护建议(保护森林、建立自然保护区)。写作要点需覆盖思维导图内容,约80词,条理清晰。语气恳切且有呼吁性,契合演讲场景,既传递熊猫的基本信息,又强调保护的必要性与具体做法,让听众清晰了解并产生保护熊猫的意识。
【点评】这篇演讲稿主题鲜明、结构清晰,以保护大熊猫为核心,开篇问候并点明主题,先介绍大熊猫的国宝身份、外形特征与生活习性,再指出其面临的生存困境,最后发出保护呼吁,逻辑连贯且号召力强。文中亮点短语有"national treasure""habitat loss""nature reserves",精准适配动物保护演讲场景;高分句型包括"As we all know, giant pandas are China's national treasure"的常用演讲开篇句式,拉近与听众距离,以及"Let's take action now to ensure their survival"的祈使句,强化呼吁语气,整体语言简洁有力,符合演讲表达要求。
1 / 1四川省宜宾市五中教育集团2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试卷
(2025八上·宜宾期中)Two weeks ago, Tasi's Grandma went on a trip to New Zealand to visit friends. Tasi loved her Grandma a lot, and she felt lonely (寂寞的) without her.
Now, Grandma was 1. ! Tasi wanted to make her a beautiful garland (花环). Tasi decided to use red and white flowers from the trees in front of their house. Grandma planted those trees many years ago.
Tasi 2. a few of the trees to pick the flowers. After she had enough flowers, she sewed (缝) the flowers onto a long cotton string (棉绳). After a while, the garland was 3. . It was very beautiful.
That evening, Dad drove the family to the airport (机场). Tasi 4. outside the arrival door, holding the garland. Finally, she saw Grandma. Tasi ran to her and placed the garland around her neck. "Welcome home, Grandma," she called out. "I'm so happy to see you!"
Grandma held Tasi in her arms. "This is the 5. welcome home ever!" Grandma said. "Thank you very much, Tasi!"
1.A.watering plants B.hanging out C.coming back
2.A.watched B.climbed C.cleaned
3.A.hard B.special C.ready
4.A.camped B.hunted C.waited
5.A.best B.loudest C.least
(2025八上·宜宾期中)Deep in the countryside of Guangzhou, there is a very special place called "Bird Paradise (天堂)". It is famous for a huge banyan tree. This tree 6. thousands of birds.
The story began many years ago. A single banyan tree started to grow on a small 7. in a river. As time went by, its branches (树枝) grew 8. and touched the ground. Soon, it developed into a large forest—all from one tree! Birds discovered this safe and 9. place and began to build their nests (巢) there.
Local people always loved and 10. the birds and their home. They never cut down the tree or hunted the birds. 11. , they kept the area clean and quiet. Fishermen even stopped fishing near the island during the birds' breeding season.
The banyan tree is not just a tree; it's a home for many different kinds of birds. 12. it, the birds would have nowhere to go. Similarly, without the birds the tree would be much less lively. The people of the area understand the meaning of this strong 13. .
Today, visitors from all over the world come to see this amazing sight. 14. has a great time visiting the island and watching the birds flying, singing, and feeding their babies quietly. The "Bird Paradise" shows us that when humans respect and protect nature, we can all live together in peace and joy. It's an important 15. for everyone.
Visiting "Bird Paradise" is an unforgettable experience. It's a chance to see the beauty of nature and to learn about the importance of living in peace with the world around us.
6.A.is close to B.is home to C.is up to
7.A.house B.boat C.island
8.A.taller and taller B.shorter and shorter C.longer and longer
9.A.comfortable B.useful C.strange
10.A.protected B.hunted C.fed
11.A.However B.Instead C.Luckily
12.A.As B.With C.Without
13.A.feeling B.connection C.sense
14.A.Everyone B.Anyone C.Someone
15.A.day B.place C.lesson
(2025八上·宜宾期中)School Trip to Nature World ZooLet's learn about different kinds of animals from the school trip!
Place: Nature World Zoo
Time: 9:00 a.m.-3:00 p.m, 27th Dec. (Saturday)
People: Students in Grade 8 & their class teachers
Meeting time: 8:15 a.m at the school gate
Price: 40 per student
( 35 for the ticket and 5 for the mini-bus in the zoo)
Animals
Elephants Tigers Monkeys Birds ...
Homework:
1.Write an 80-word diary entry.
2.Group work: Make a poster about protecting animals.
**************************************************
If you have any questions, please call Ms Brown at 87-XXXX or email Mr Green at green0908@.
16.Who can join the trip on 27th December
A.Students in Grade 8.
B.Students' parents.
C.All students in the school.
17.If 32 students take the trip, how much should they pay for the tickets in total
A. 1,180. B. 1,250. C. 1,120.
18.What do the students need to finish after the trip
A.Write an 80-word diary entry.
B.Make a card about protecting animals.
C.Everyone should make their own posters.
19.If you want to learn more about the trip, you can ________.
A.visit www.@
B.call Mr Green at 879-XXXX
C.email Mr Green at green0908@
20.What can we learn from the reading
A.Students will spend five hours visiting the zoo.
B.Students can see more than three kinds of animals.
C.To know more, students can go to Ms Green's office.
(2025八上·宜宾期中)Many young people are helping out in a new way now. That's collecting "rubbish"! They collect some things like milk tea cups and takeout (外卖) bags, because they plan to reuse (重复利用) them just like their grandparents—who always save things. It's just like a new kind of treasure hunt—turning "rubbish" into something useful! It's all about living a simple and green life.
Some young people share good ways to reuse these everyday things online. Luo Jiayi, a 20-year-old student, collects many takeout bags. He used them to wrap (包装) gifts, and turned a milk tea cup into a pencil case. "Saving isn't about spending a little money or buying cheap things. It's about saying no to waste," said Luo.
Luo's classmate Lu Yunli shares the same hobby. She started collecting takeout bags in high school, and there are many takeout bags at her home. "I use beautiful takeout bags to carry my lunch to school. It brightens my day," she said. "Who doesn't love beautiful things What's more, they help save the earth."
21.What kind of life do many young people live now
A.A tiring life. B.A green life. C.A healthy life.
22.Why do young people collect things like milk tea cups
A.To use them again.
B.To sell them for money.
C.To help their grandparents.
23.What does "saving" mean in Luo Jiayi's opinion
A.Buying cheap things.
B.Having little waste.
C.Spending a little money.
24.According to Lu Yunli, what is the benefit (好处) of reusing takeout bags
A.It is good for protecting the earth.
B.It makes her lunch look more special than others'.
C.It teaches her how to choose beautiful takeout bags.
25.What does the passage mainly talk about
A.Ways of saving money.
B.Reasons for collecting "rubbish".
C.A new way of life for the young.
(2025八上·宜宾期中)High Mountains and Flowing Water: A Story of True Friendship.
One day, Boya was traveling and stopped by a mountain. It rained suddenly, so he took shelter (遮蔽处) under a rock. Feeling quiet and sad, he took out his qin and started playing. He thought about the tall mountains around him, and his fingers moved on the strings (弦).
Just then, a voice said, "Wow! Your music sounds like the high, great mountains!" Boya looked up and saw a woodcutter (樵夫) standing nearby. He was Zhong Ziqi.
Boya was surprised, but he kept playing. This time, he thought about the flowing (流动的) river below the mountain. After he finished, Ziqi smiled and said, "Now your music is like the rushing (急流的) water!"
Boya put down his qin happily. "You really understand my music!" he said. Ziqi nodded. He could hear the feelings and pictures in Boya's music, even though he was just a woodcutter. They talked a lot and became good friends. They promised to meet again the next year.
Sadly, when Boya came back the next year, he found out Ziqi had died. Boya was heartbroken (心碎的). He went to Ziqi's tomb and played his qin one last time. The music was full of sadness.
After playing, Boya took his qin and broke it into pieces. "No one will ever understand my music like Ziqi did," he said. He never played the qin again.
This story gives us the Chinese saying "Gao Shan Liu Shui" (High Mountains and Flowing Water). From the story, we can know that a true friend can touch your heart.
26.Why did Boya feel lonely at first
A.He had no family.
B.He was not good at playing music.
C.No one could understand his music.
27.What did Zhong Ziqi hear in Boya's music
A.Sad stories about travel.
B.Happy songs about rain.
C.High mountains and flowing water.
28.What does the underlined word "tomb" mean in Chinese
A.家乡 B.坟墓 C.琴室
29.Which of the following shows the correct order of the story
① Boya broke his qin and never played again.
② Boya played the qin under a rock, and Ziqi understood his music.
③ Boya found out Zhong Ziqi had died.
④ Boya and Ziqi became friends and promised to meet again.
A.②→④→③→① B.②→③→④→① C.④→②→③→①
30.What can we learn about friendship from Boya and Ziqi's story
A.True friends always share the same hobbies, like playing music.
B.A true friend is someone who can really understand your heart.
C.Friends should meet every year to keep their friendship strong.
(2025八上·宜宾期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Do you have any family rules at your home Clear and fair (公平的) family rules are important for teenagers. These rules help them stay safe and become responsible (有责任心的). 31.   Here are some simple steps (步骤) to follow.
◆Let teenagers make rules.
 32.   When they help make the rules, they will understand better and would like to follow them more.
◆ 33.  
Make sure the rules are easy for teenagers to understand. Explain why the rules are made, what they require (要求), and what will happen if someone breaks them. This helps teenagers make smart choices.
◆Change rules as teenagers grow.
Don't forget to change the rules as teenagers get older. When they show more responsibility (责任心), like finishing housework without being asked, it's a sign to relax some rules. 34.  
◆Deal with challenges fairly.
If a teenager breaks a rule, try to find out the reason behind it. Offer them advice on how to do better, and then give a fair punishment (惩罚). 35.   A simple "Good job!" can encourage them a lot.
A. Keep the rules clear.
B. Invite teenagers to join in making the rules.
C. It's best to keep rules the same all the time.
D. How can parents make family rules work well
E. This shows your trust (信任) in them and makes them feel good.
F. When they follow the rules well, remember to praise them.
36.(2025八上·宜宾期中) I feel b    when staying at home with nothing to do.
37.(2025八上·宜宾期中)Tom has a great sense of h   . He always makes us laugh.
38.(2025八上·宜宾期中)Laoshe is a famous w    in China, he writes a lot of wonderful novels.
39.(2025八上·宜宾期中)Please don't speak so     /la d/ in the library.
40.(2025八上·宜宾期中)I     /pl n/ to go camping with my family next Sunday.
41.(2025八上·宜宾期中)The poor bird on the ground is     /ded/. It doesn't move at all.
42.(2025八上·宜宾期中)The singer is very     / p pj l (r)/ among students. Many of us know his songs.
43.(2025八上·宜宾期中)Thank you for helping me     (解决) this English problem.
44.(2025八上·宜宾期中)I want to go     (某个地方) warm to spend my winter vacation.
45.(2025八上·宜宾期中)Everyone likes to make friends with Lily because she is an     (诚实的) girl.
(2025八上·宜宾期中)阅读下面材料,在空白处填入1个恰当的词或括号内单词的正确形式。
Ao Xue is a fantastic snow leopard (雪豹) from a wildlife park in Xining. This year, she celebrated her ninth birthday.
Snow leopards are large animals. They are more than one metre long and can 46.   (weight) up to 75 kg. These beautiful animals live in high and cold mountains. They might get sick in the zoo 47.   the air and temperature are different there.
 48.   (actual), workers and scientists once tried raising (饲养) seven baby snow leopards before Ao Xue, but all of 49.   (they) died. The result made the workers and scientists very 50.   (disappoint). In 2016, Ao Xue and her twin sister were born. The park team built 51.   comfortable home for them. It looked like the snow leopard's natural habitat (栖息地). Workers looked after the babies carefully. Finally, only Ao Xue made it and grew well.
In 2019, the park 52.   (be) glad to welcome another pair of snow leopard twins, Shui Mo and You Hua. This time, the team improved the feeding plan and also checked (检查) their health every day. Thanks 53.   the hard work, the babies grew much 54.   (heavy) than Ao Xue did at the same age.
The park team is happy to play a role in 55.   (protect) snow leopards. With more love, snow leopards will keep living in our mountains.
(2025八上·宜宾期中)阅读下面短文,根据其内容完成表格中所缺的信息 (每空一词)。
A Trip to the Southern Sichuan Bamboo Sea
Peter is an American student. Last month, he visited Sichuan with his family. When he got to the Southern Sichuan Bamboo Sea, he was very surprised. Everywhere he looked, there were tall green bamboos. He walked along small roads between the bamboos and took many photos. He also took a bamboo raft on a lake. The water was so clean that he could see small fish swimming. "This place is like a green dream!" Peter said happily.
Peter learned much about the Bamboo Sea during the trip. It's a very big and famous place. It covers 70,000 mu of land. It has many mountains and peaks, with 428 kinds of bamboos growing there. The most common kind is Nan Bamboo. It grows very fast—some can grow almost one meter in one day. The area is also a good place for fresh air. Many people go there to relax on weekends.
Bamboo is important in Chinese culture. For a long time, it stands for strong and brave people. Many poets and painters like to use bamboo in their works. Bamboo is also very useful in daily life. People use it to build houses and make tools. Some musical instruments are made of bamboo too. Pandas love eating bamboo leaves, and people can cook bamboo shoots as food.
Peter really thinks he has a wonderful trip in the Bamboo Sea, he hopes to go there again one day!
The Bamboo Sea
Location (位置) It's in 56.  , China.
Peter's trip When : last month Who: Peter and his family What: *walked along small roads and took many photos *took a bamboo raft Feeling: surprised and 57.  
The facts of the Bamboo Sea * covering 70, 000 mu of land * 428 kinds of bamboo growing there * the most common kind, Nan Bamboo, grows nearly one meter a day * a good place to enjoy the fresh air and 58.  
The 59.   of bamboo * stands for strong and brave people * a kind of very 60.   plant in people's daily life * food for both animals and people
61.(2025八上·宜宾期中)假如你是李华,你所在的学校将在世界动物日到来之际,开展以"拯救动物"为主题的演讲活动。请你以"Let's Protect Pandas!"为题,根据思维导图写一篇英文演讲稿。
注意:文中不得透露个人真实信息;词数80左右;标题和开头结尾已给出,不计入总数。
Hello, everyone. I'm Li Hua. It's my great pleasure to give a speech today. As we all know, giant pandas are China's national treasure._____________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.C;2.B;3.C;4.C;5.A
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:讲述Tasi的奶奶去新西兰旅行两周后回来,Tasi为了迎接奶奶,用奶奶多年前种下的树上的红花和白花制作了一个美丽的花环,并在机场迎接奶奶时送给了她,奶奶非常感动。
【点评】考查完形填空。首先要通读全文,了解文章大意。然后在掌握文章大意的前提下再进行逐句分析,选择答案时要整句分析,这篇文章尤其要注意:在选择答案时要联系上下文,关注时态,语态,搭配及用法等,然后再确定答案。答案全部填完后,要再通读检查一遍,检查所填内容是否通顺流畅,用词得当,意思正确。
1.句意:现在,奶奶回来了!watering plants给植物浇水;hanging out闲逛;coming back回来。根据下文"That evening, Dad drove the family to the airport (机场)."可知,爸爸开车去机场接奶奶,说明奶奶回来了。故选C。
2.句意:Tasi爬上了几棵树去摘花。watched观看;climbed爬;cleaned打扫。根据下文"After she had enough flowers"可知,Tasi需要摘花,而花长在树上,所以她需要爬上树去摘。故选B。
3.句意:过了一会儿,花环就准备好了。hard困难的;special特别的;ready准备好的。根据下文"It was very beautiful."可知,花环很漂亮,说明花环已经做好了,即准备好了。故选C。
4.句意:Tasi拿着花环在到达门外等着。camped露营;hunted狩猎;waited等待。根据下文"Finally, she saw Grandma."可知,Tasi最终看到了奶奶,说明她在机场等待奶奶的到来。故选C。
5.句意:这是有史以来最好的欢迎回家!best最好的;loudest最大声的;least最少的。根据上文"Grandma held Tasi in her arms."和下文"Thank you very much, Tasi!"可知,奶奶抱着Tasi,并对她表示感谢,说明奶奶对Tasi送的花环和迎接方式非常满意,认为这是最好的欢迎回家的方式。故选A。
【答案】6.B;7.C;8.C;9.A;10.A;11.B;12.C;13.B;14.A;15.C
【知识点】记叙文;人与自然和谐共生
【解析】【分析】文章大意:介绍了广州的"小鸟天堂",讲述了一棵大榕树如何成为成千上万鸟类的家园,以及当地人与鸟类和谐共处的故事。
【点评】考查完形填空。首先,先通读全文,跳过缺失单词,在根据上下文的含义来确定所缺部分单词的含义,最后对选项进行区别,选择正确的一项。
6.句意:这棵树是成千上万只鸟的家园。is close to靠近;is home to是……的家;is up to取决于。根据"This tree...thousands of birds."可知,树往往是鸟类的栖息地。故选B。
7.句意:一棵榕树开始在河里的一个小岛上生长。house房屋;boat船;island岛。根据下文"Fishermen even stopped fishing near the island during the birds' breeding season."可知,榕树生长在河中的小岛上。故选C。
8.句意:随着时间的推移,它的树枝越来越长,碰到了地面。taller and taller越来越高;shorter and shorter越来越短;longer and longer越来越长。根据"and touched the ground."可知,树枝触及到地面,说明树枝越来越长。故选C。
9.句意:鸟类发现这个安全且舒适的地方,并开始在那里筑巢。comfortable舒服的;useful有用的;strange陌生的。根据"began to build their nests (巢) there."可知,鸟类在此筑巢,说明这个地方很舒适。故选A。
10.句意:当地人总是热爱并保护这些鸟类及其家园。protected保护;hunted狩猎;fed喂养。根据"They never cut down the tree or hunted the birds."可知,他们从不砍树或捕鸟,说明他们在保护鸟类。故选A。
11.句意:相反,他们保持该区域干净安静。However然而;Instead相反,反而;Luckily幸运地。根据"they never cut down the tree or hunted the birds..., they kept the area clean and quiet."可知,他们没有破坏行为,反而是保持该区域干净安静。故选B。
12.句意:没有它,鸟儿将无处可去。As随着;With带着,和;Without没有。根据"the birds would have nowhere to go"可知,此处表示如果没有这棵树,鸟儿将无处栖身。故选C。
13.句意:当地人理解这种紧密联系的意义。feeling感情;connection连接,联系;sense感觉。根据"...the birds would have nowhere to go. Similarly, without the birds the tree would be much less lively."可知,树和鸟相互依存,故空格处指"联系"。故选B。
14.句意:每个人都在岛上玩得很开心,他们静静地观赏鸟儿自在飞翔、欢快鸣唱、哺育雏鸟。Everyone每个人;Anyone任何人;Someone某人。根据"...has a great time visiting the island and watching the birds flying, singing, and feeding their babies quietly."可知,每个游客都过得很快乐,空格处需Everyone表泛指。故选A。
15.句意:对每个人来说这是一个重要的一课。day天;place地方;lesson课。根据下文"It's a chance to see the beauty of nature and to learn about the importance of living in peace with the world around us."可知,本文强调人类与自然和谐相处的道理,故对每个人来说这是重要的一课。故选C。
【答案】16.A
17.C
18.A
19.C
20.B
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;数字计算
【解析】【分析】文章大意:介绍八年级学生动物园旅行的具体安排、作业要求和咨询方式的一则通知。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
16.细节理解题。根据"People: Students in Grade 8 & their class teachers"可知,只有八年级学生及班主任可以参加,故选A。
17.数字计算题。根据"Price: 40 per student ( 35 for the ticket and 5 for the mini-bus in the zoo)"可知,每张门票价格为35元 (车费5元为额外费用),故门票总价为32 × 35=1120元,故选C。
18.细节理解题。根据"Write an 80-word diary entry."可知,旅游后,学生们需要写一篇80词日记。故选A。
19.细节理解题。根据"If you have any questions, please call Ms Brown at 87-XXXX or email Mr Green at green0908@."可知,想了解更多信息,可打电话给Ms Brown或发邮件给Mr Green。故选C。
20.细节理解题。根据" Elephants Tigers Monkeys Birds..."可知,文中列举的动物有"大象、老虎、猴子、鸟等",说明可以看到不止三种动物,故选B。
【答案】21.B
22.A
23.B
24.A
25.C
【知识点】说明文;环保意识与环保行为;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:介绍了年轻人把"垃圾"当作可再利用资源,过简单、环保生活,属一种新生活方式。
【点评】考查阅读理解。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
21.细节理解题。根据"It's all about living a simple and green life."可知,年轻人过着一种简单而又绿色的生活。故选B。
22.细节理解题。根据"They collect some things like milk tea cups and takeout (外卖) bags, because they plan to reuse (重复利用) them just like their grandparents—who always save things."可知,他们收集奶茶杯、外卖袋等是为了再利用。故选A。
23.细节理解题。根据" ‘Saving isn't about spending a little money or buying cheap things. It's about saying no to waste,' said Luo."可知,罗认为,节约不是花很少的钱或买便宜的东西,而是拒绝浪费。故选B。
24.细节理解题。根据"Luo's classmate Lu Yunli shares the same hobby...‘Who doesn't love beautiful things What's more, they help save the earth.' "可知,路云丽认为重新使用外卖袋,有利于保护地球。故选A。
25.文章大意题。通读全文可知,通篇介绍了年轻人把"垃圾"当作可再利用资源,过简单、环保生活,属一种新生活方式。故选C。
【答案】26.C
27.C
28.B
29.A
30.B
【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:介绍了讲述了俞伯牙和钟子期的故事。
【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.推理判断题。根据"Feeling quiet and sad,"以及"Boya put down his qin happily. ‘You really understand my music!' "可知,当子期夸赞伯牙弹的好时,他很高兴有人能听懂他的音乐,故推测出,伯牙感到孤独是因为没有人理解他的音乐。故选C。
27.细节理解题。根据"Your music sounds like the high, great mountains!"以及"Now your music is like the rushing (急流的) water!"可知,子期在伯牙的琴声中听出了高山和流水的意境,故选C。
28.词义猜测题。根据"he found out Ziqi had died. Boya was heartbroken (心碎的). He went to Ziqi's tomb and played his qin one last time."可知,子期去世了,伯牙很心碎难过,来到子期的坟墓前,为他最后弹一次琴,故划线单词"tomb"意为"坟墓"。故选B。
29.细节理解题。根据"It rained suddenly, so he took shelter (遮蔽处) under a rock. Feeling quiet and sad, he took out his qin and started playing...Boya looked up and saw a woodcutter (樵夫) standing nearby. He was Zhong Ziqi."、"They talked a lot and became good friends. They promised to meet again the next year."、"he found out Ziqi had died."以及"Boya took his qin and broke it into pieces...He never played the qin again."可知,故事发展顺序为:先在山间琴声相识,子期懂伯牙的音乐(②),继而成为朋友并相互约定(④),后来得知子期去世(③),最后伯牙摔琴不再弹(①)。故选A。
30.细节理解题。根据"From the story, we can know that a true friend can touch your heart."可知,真正的朋友是能真正理解你的人,故选B。
【答案】31.D;32.B;33.A;34.E;35.F
【知识点】议论文;家庭生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文围绕"父母如何制定有效的家规"展开,给出让青少年参与制定、保持家规清晰、随成长调整家规、公正处理挑战四条具体步骤。
A. Keep the rules clear. 保持家规清晰
B. Invite teenagers to join in making the rules. 邀请青少年参与制定家规
C. It's best to keep rules the same all the time. 最好一直保持家规不变(多余选项,与文中"随成长调整家规"的观点相悖)
D. How can parents make family rules work well 父母如何让家规有效发挥作用?
E. This shows your trust in them and makes them feel good. 这体现了你对他们的信任,也会让他们感觉良好
F. When they follow the rules well, remember to praise them. 当他们很好地遵守家规时,记得表扬他们
【点评】考查阅读还原。需围绕"制定有效家规的步骤"主线,根据前后文的问答承接、主题概括、做法意义、内容补充逻辑匹配选项,确保内容连贯。
31.根据文中语句"Clear and fair family rules are important for teenagers. These rules help them stay safe and become responsible."以及"Here are some simple steps to follow."可知,此处需提出"如何制定有效的家规"的疑问。选项D中的语句"How can parents make family rules work well "与此相符,该句承上启下,衔接前文家规的重要性与后文的具体步骤,故答案为D。
32.根据文中语句"Let teenagers make rules."以及"When they help make the rules, they will understand better and would like to follow them more."可知,此处指让青少年参与制定家规。选项B中的语句"Invite teenagers to join in making the rules."与此相符,该句承接主题句,进一步说明让青少年参与的做法,衔接自然,故答案为B。
33.根据文中语句"Make sure the rules are easy for teenagers to understand. Explain why the rules are made, what they require, and what will happen if someone breaks them."可知,此处核心是"家规要清晰易懂"。选项A中的语句"Keep the rules clear."与此相符,该句作为段落主题句,统领后文具体说明,衔接紧密,故答案为A。
34.根据文中语句"When they show more responsibility, like finishing housework without being asked, it's a sign to relax some rules."可知,此处指放宽家规的意义。选项E中的语句"This shows your trust in them and makes them feel good."与此相符,该句承接前文"放宽家规"的做法,点明这是信任的体现,衔接合理,故答案为E。
35.根据文中语句"Offer them advice on how to do better, and then give a fair punishment."以及"A simple 'Good job!' can encourage them a lot."可知,此处指要表扬遵守家规的青少年。选项F中的语句"When they follow the rules well, remember to praise them."与此相符,该句承接前文"公正处理违规",补充"表扬守规"的做法,衔接自然,故答案为F。
36.【答案】bored
【知识点】形容词原级;bored
【解析】【分析】句意:当我在家无所事事时,我感到无聊。根据"when staying at home with nothing to do.(当我在家无所事事时,)"结合以字母b开头可推测无所事事时会感到无聊。空缺应该是"bored",形容词"无聊的",与前面的动词"feel"构成系表结构。故填bored。
【点评】考查形容词。注意理解句意选择正确的形容词填空。
37.【答案】humor
【知识点】不可数名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:汤姆很有幽默感,他总是逗我们笑。根据语句 "Tom has a great sense of h… He always makes us laugh." 及首字母 "h" 的提示可知,此空的含义为"幽默",英文翻译为"humor",词性为不可数名词,"a sense of humor"是固定搭配,符合语境,故答案为 humor。
【点评】考查名词"humor"的拼写及固定搭配。结合首字母、"a sense of humor"短语及语境即可解题。
38.【答案】writer
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:老舍是中国一位著名的作家,他写了很多精彩的小说。根据语句 "Laoshe is a famous … in China, he writes a lot of wonderful novels." 及首字母 "w" 的提示可知,此空的含义为"作家",英文翻译为"writer",词性为可数名词单数,"a"后接单数名词,故答案为 writer。
【点评】考查名词"writer"的拼写及用法。结合首字母、"a+单数名词"结构及语境即可解题。
39.【答案】loud
【知识点】程度副词
【解析】【分析】句意:在图书馆里请不要这么大声说话。音标 /la d/ 对应的单词为"loud",可作形容词或副词。根据文中语句"Please don't speak so...in the library."可知,此处需要副词修饰动词"speak","loud"作副词时表示"大声地",符合语法结构及语境,故答案为loud。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"loud"作副词修饰动词的用法。
40.【答案】plan
【知识点】语音;动词原形
【解析】【分析】句意:我计划下周日和我的家人去露营。音标 /pl n/ 对应的单词为"plan",为动词。根据文中语句"I...to go camping with my family next Sunday."可知,此处用到固定搭配"plan to do sth.",表示"计划做某事",句子主语为第一人称"I",且时态为一般现在时,动词用原形,故答案为plan。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"plan to do sth."的固定搭配用法。
41.【答案】dead
【知识点】语音;叙述(表语)形容词
【解析】【分析】句意:地上那只可怜的小鸟死了,它一动不动。音标 /ded/ 对应的单词为"dead",为形容词。根据文中语句"The poor bird on the ground is...It doesn't move at all."可知,此处需要形容词作表语,用来描述小鸟的状态,"dead"表示"死亡的",符合语法结构及语境,故答案为dead。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"dead"作形容词作表语的用法。
42.【答案】popular
【知识点】语音;固定搭配;叙述(表语)形容词
【解析】【分析】句意:这位歌手在学生中很受欢迎,我们很多人都知道他的歌。音标 / p pj l (r)/ 对应的单词为"popular",为形容词。根据文中语句"The singer is very...among students."可知,此处需要形容词作表语,"popular"表示"受欢迎的",且"be popular among"是固定搭配,意为"在……中受欢迎",符合语法结构及语境,故答案为popular。
【点评】考查单词拼写与音标对应。解题思路是根据音标确定单词,同时掌握"be popular among"的固定搭配用法。
43.【答案】solve
【知识点】动词原形;固定搭配
【解析】【分析】句意:谢谢你帮我解决这道英语题。"解决",其英文翻译为"solve",动词。根据文中语句"Thank you for helping me...this English problem."可知,此处用到固定搭配"help sb. (to) do sth.",不定式符号"to"可省略,因此用动词原形"solve",符合语法结构及语境,故答案为solve。
【点评】考查单词拼写。解题思路是结合"help sb. (to) do sth."的固定搭配,确定此处用动词原形。
44.【答案】somewhere
【知识点】地点副词
【解析】【分析】句意:我想去某个暖和的地方度过我的寒假。"某个地方",其英文翻译为"somewhere",为不定副词。根据文中语句"I want to go...warm to spend my winter vacation."可知,形容词"warm"修饰不定副词时要后置,构成"somewhere warm"的结构,符合语法规则及语境,故答案为somewhere。
【点评】考查单词拼写。解题思路是明确"某个地方"对应的不定副词,同时掌握形容词修饰不定副词后置的用法。
45.【答案】honest
【知识点】特征形容词
【解析】【分析】句意:每个人都喜欢和莉莉交朋友,因为她是一个诚实的女孩。"诚实的",其英文翻译为"honest",为形容词。根据文中语句"because she is an...girl."可知,不定冠词"an"后接以元音音素开头的单词,"honest"发音以元音音素 / / 开头,符合语法结构及语境,故答案为honest。
【点评】考查单词拼写。解题思路是确定"诚实的"对应的形容词,同时注意不定冠词"an"后接元音音素开头单词的用法。
【答案】46.weigh;47.because;48.Actually;49.them;50.disappointed;51.a;52.was;53.to;54.heavier;55.protecting
【知识点】宾格人称代词;动词原形;说明文;常见的动物及其生活环境;形容词比较级与最高级的构成规则
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了西宁野生动物园雪豹傲雪的成长经历以及公园团队在雪豹饲养繁育方面的努力与成果,体现了对雪豹的保护。
【点评】考查语法填空。解题需结合情态动词用法、连词、词性转换、代词、形容词比较级和固定搭配等语法点,结合语境判断单词的正确形式。
46.句意:它们身长超过一米,体重可达75公斤。weight,中文含义为"重量",名词。根据文中语句"They are more than one metre long and can...up to 75 kg"可知,情态动词后接动词原形,weight的动词形式为weigh,故答案为weigh。
47.句意:它们在动物园里可能会生病,因为那里的空气和温度不一样。根据文中语句"They might get sick in the zoo...the air and temperature are different there"可知,前后句为因果关系,故答案为because。
48.句意:事实上,在傲雪之前,工作人员和科学家曾尝试饲养七只雪豹幼崽,但它们都夭折了。actual,中文含义为"真实的",形容词。根据文中语句"...workers and scientists once tried raising seven baby snow leopards before Ao Xue"可知,此处需用副词修饰整个句子,actual的副词形式为actually,位于句首,第一个字母大写,故答案为Actually。
49.句意:事实上,在傲雪之前,工作人员和科学家曾尝试饲养七只雪豹幼崽,但它们都夭折了。they,中文含义为"它们",人称代词主格。根据文中语句"but all of..."可知,介词of后接人称代词宾格,they的宾格为them,故答案为them。
50.句意:这个结果让工作人员和科学家非常失望。disappoint,中文含义为"使失望",动词。根据文中语句"The result made the workers and scientists very..."可知,此处修饰人需用-ed形式形容词,故答案为disappointed。
51.句意:公园团队为它们建造了一个舒适的家。根据文中语句"The park team built...comfortable home for them"可知,可数名词单数前需用不定冠词a修饰,故答案为a。
52.句意:2019年,公园很高兴迎来了另一对雪豹双胞胎——水墨和柚花。be,中文含义为"是",系动词。根据文中语句"In 2019"可知,此处描述过去的事情用一般过去时,主语the park为单数,故答案为was。
53.句意:多亏了这份辛勤付出,这两只幼崽在同龄时比傲雪重得多。根据文中语句"Thanks...the hard work"可知,此处为固定搭配thanks to,故答案为to。
54.句意:多亏了这份辛勤付出,这两只幼崽在同龄时比傲雪重得多。heavy,中文含义为"重的",形容词。根据文中语句"the babies grew much...than Ao Xue did at the same age"可知,句中有than需用形容词比较级,故答案为heavier。
55.句意:公园团队很高兴能为保护雪豹贡献一份力量。protect,中文含义为"保护",动词。根据文中语句"The park team is happy to play a role in..."可知,介词in后接动名词形式,故答案为protecting。
【答案】56.Sichuan;57.happy;58.relax;59.importance;60.useful
【知识点】记叙文;植物种植;细节理解
【解析】【分析】文章大意:通过彼得的游览经历,既展现了蜀南竹海的独特魅力,也传递了竹子在自然、文化和生活中的重要地位,突出了这段旅程的美好与意义。
【点评】考查阅读表达。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
56.根据"he visited Sichuan with his family. When he got to the Southern Sichuan Bamboo Sea,"可知,竹海位于中国四川,故填Sichuan。
57.根据"he was very surprised."以及"Peter said happily."可知,他既惊讶又开心,空处与surprised并列,故需形容词happy"高兴的"。故填happy。
58.根据"The area is also a good place for fresh air. Many people go there to relax on weekends."可知,竹海是享受新鲜空气并身心放松的一个好地方,故空处指"放松",需动词relax。故填relax。
59.根据"Bamboo is important in Chinese culture. For a long time, it stands for strong and brave people...Bamboo is also very useful in daily life. People use it to build houses and make tools. Some musical instruments are made of bamboo too...people can cook bamboo shoots as food."可知,竹子具有文化象征、用于日常生活、作为食物等用途,核心是阐述竹子的"重要性"或"意义" 或 "作用"。故填importance/meanings/roles。
60.根据"Bamboo is also very useful in daily life."可知,竹子在日常生活中很有用,故填useful。
61.【答案】例文:
Let's Protect Pandas!
Hello, everyone. I'm Li Hua. It's my great pleasure to give a speech today. As we all know, giant pandas are China's national treasure. They are black and white, can stand up to 1.2 meters tall, and weigh up to 180 kg. These lovely animals love to eat bamboo and sleep up to 10 hours a day. They also have the ability to climb trees skillfully.
However, pandas face serious problems like deforestation and habitat loss. To save them, we must protect their living environments and establish more nature reserves.
Let's take action now to ensure their survival. Together, we can make a difference!
【知识点】材料作文;常见的动物及其生活环境;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇以"Let's Protect Pandas"为题的演讲稿,需涵盖熊猫的特征、习性、面临的问题及保护建议。写作思路为:以给定开头切入,先介绍熊猫的特征(黑白相间、身高1.2米左右、体重达180公斤)和习性(爱吃竹子、每天睡10小时、会爬树);再讲其面临的问题(树木被砍伐导致失去家园);最后给出保护建议(保护森林、建立自然保护区)。写作要点需覆盖思维导图内容,约80词,条理清晰。语气恳切且有呼吁性,契合演讲场景,既传递熊猫的基本信息,又强调保护的必要性与具体做法,让听众清晰了解并产生保护熊猫的意识。
【点评】这篇演讲稿主题鲜明、结构清晰,以保护大熊猫为核心,开篇问候并点明主题,先介绍大熊猫的国宝身份、外形特征与生活习性,再指出其面临的生存困境,最后发出保护呼吁,逻辑连贯且号召力强。文中亮点短语有"national treasure""habitat loss""nature reserves",精准适配动物保护演讲场景;高分句型包括"As we all know, giant pandas are China's national treasure"的常用演讲开篇句式,拉近与听众距离,以及"Let's take action now to ensure their survival"的祈使句,强化呼吁语气,整体语言简洁有力,符合演讲表达要求。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表