【精品解析】广东省深圳宝安中学2025-2026学年七年级上学期期中英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳宝安中学2025-2026学年七年级上学期期中英语试卷

资源简介

广东省深圳宝安中学2025-2026学年七年级上学期期中英语试卷
1.(2025七上·宝安期中)At weekends, my family often go to the park to ______ together, like badminton and frisbee (飞盘).
A.go shopping B.go camping C.do exercise
2.(2025七上·宝安期中)—Mike, can you ______ your new friend to me
—Certainly. He is tall with brown hair and always wears a pair of glasses.
A.describe B.lend C.bring
3.(2025七上·宝安期中)—Did she say why she decided to travel alone
—No. She gave no ______ for her decision.
A.reasons B.features C.solutions
4.(2025七上·宝安期中)Families gather under the full moon to ______ the Mid-Autumn Festival with mooncakes and tea.
A.develop B.celebrate C.protect
5.(2025七上·宝安期中)Last month, we wore ______ Hanfu costumes when we performed at the Chinese Culture Week.
A.successful B.cheerful C.traditional
(2025七上·宝安期中)This autumn, children and their parents in Barcelona ride their bikes together to school in large groups. The program (项目) is called "bike bus". A group of five children began 6. to school with their parents on Fridays. Soon the group grew to about 150.
The bike bus begins around 8:25 every 7. morning. The road it will follow is always posted ahead of time (提前公布). In this way, every child and parent knows 8. to join. At first, the bike bus starts off with just a few students and 9. . As it travels along the road, more and more people join in the programme.
Most kids ride their 10. , but others ride scooters (滑板车) or use skates. The bike bus takes over the whole street. With music playing and bike bells ringing, the bike bus feels like a party.
Being able to ride with a group of kids is a big part of the 11. . 9-year-old Maria Pitarch says, "The best part of the happiness is that we ride along and pick up my friends and we ride together."
The bike bus goes to a few schools. When students arrive at their school, they 12. the bike bus and park their bikes. Some parents make the bike bus the way they go 13. on Fridays.
Parents are hoping that the program will help change 14. about how people can get around in the city. They want the city to make bike lanes (车道) wider and more friendly to 15. to help them get away from cars. They point out that the program can also help cut down on pollution.
6.A.walking B.driving C.riding D.flying
7.A.Monday B.Wednesday C.Thursday D.Friday
8.A.where B.when C.how D.why
9.A.parents B.teachers C.men D.women
10.A.horses B.bikes C.taxis D.buses
11.A.practice B.pollution C.fun D.help
12.A.take B.leave C.watch D.catch
13.A.to travel B.to school C.to shop D.to work
14.A.moods B.ideas C.plans D.clothes
15.A.kids B.workers C.drivers D.babies
(2025七上·宝安期中)Life is like the four seasons, each with its own light and color. When I was young, it was the spring of my life. I began going to school and learned many new things. There were happy days and also sad ones. Some days the sun shone brightly, but some days it didn't.
When I turned twenty, summer began. I had a good job. I was strong and full of energy. Later, I got married and had a son and a daughter. In those days, I was so busy that I hardly had time to think or play. Every day I worked hard. Slowly, I found some gray hair. The summer of my life passed quickly.
Then, autumn arrived. The days grew shorter, and leaves fell from the trees. My kids went to university. My daughter became a doctor, and my son became a scientist. They were both busy and seldom came home. My house became quiet. I walked more slowly. One day, I left my job and retired. I understood that it was my autumn—a beautiful season when trees change color and offer sweet fruits.
Now the days are shorter and colder. Winter has come. I am older and weaker. But I will enjoy every day and live a happy life.
16.What did the writer learn during the spring of his life
A.How to work hard. B.How to take care of kids.
C.How to enjoy quiet days. D.Many new things at school.
17.How did the writer describe his summer days
A.Busy with work and family. B.Full of free time and fun.
C.Quiet, bored and lonely. D.Slow, lively and peaceful.
18.What happened when the writer's kids grew up
A.They often took good care of him. B.They still lived with him now.
C.They were too busy to visit him. D.They tried to help him to work.
19.What does the word "retired" mean in the third paragraph
A.Started a new job. B.Stopped working.
C.Worked even harder. D.Went back to school.
20.Which of the following is the best title for the passage
A.My favourite season B.My happy and colourful life
C.Four seasons in a year D.Four seasons in my life
(2025七上·宝安期中)The Darling family lives in a small house at Number 14. Mr. and Mrs. Darling, and their three kids—Wendy, John, and Michael live a happy life. Like other families in their neighborhood, they have a nurse to look after the kids. However, the Darlings are not rich, so they cannot pay for a human nurse. Instead, they have a dog named Nana as their nurse.
Nana is a wonderful caretaker. Every evening, she helps the kids get ready for bed. When they cry at night, she looks after them. Nana doesn't sleep outside like most dogs—her kennel is right in the kids' bedroom. This special dog house sits beside their beds, so she can always watch over them.
Although Nana does her job well, Mr. Darling feels worried. He often wonders, "What do our neighbours think about us Do they laugh at us because our kids' nurse is a dog " He sometimes feels that Nana doesn't like him very much. But Mrs. Darling always says kindly, "Nana loves all of us, dear George."
Darling's family is usually very happy. They enjoy dancing and playing games together in their sitting room. Everything is just right until a visitor shows up—Peter Pan.
One morning, Mrs. Darling finds some dry leaves on the bedroom floor. She feels very surprised because they don't have any plants in the bedroom. When Wendy sees the leaves, she laughs and says, "That must be Peter Pan. He's so naughty—he never cleans off his shoes!" Wendy knows Peter Pan well, but this is the first time Mrs. Darling has heard about this strange boy.
21.How many family members are there in the Darling family
A.Three. B.Five. C.Seven. D.Nine.
22.Why does the Darling family choose Nana as the kids' nurse
A.Because the family is poor. B.Because the kids love Nana.
C.Because the parents are too busy. D.Because Nana is clever.
23.What do the underlined words "her kennel" in Paragraph 3 mean
A.Nana's food. B.Nana's toy.
C.Nana's house. D.Nana's clothes.
24.According to the passage, which of the following about Peter Pan is TRUE
A.Wendy knows him earlier than her mother.
B.Mrs. Darling asks him to come to her home.
C.The Darling family knows Peter Pan well.
D.He plays with Wendy happily every morning.
25.What is the best title of the passage
A.Peter Pan's Coming B.A Happy Family Dance
C.Mr. Darling's Worries D.The Darlings and The Nurse
(2025七上·宝安期中)以下是一篇短文,请阅读短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。
One day, our teacher took us to go on a trip to a mountain. It wasn't a very big mountain. However, it was still hard work. Do you know why  26.  
That night, we had a big meal at the top of the mountain. 27.   At about 10:00 pm, we put up tents and went to sleep. When we woke up the next morning, we got out of our tents to make breakfast. 28.   We were very angry, but we could do nothing. We had no food for breakfast, so we went down the mountain early. On the way, we saw our bag was under a tree. 29.  
We found that a big raccoon (浣熊) was in the bag. The raccoon looked at us and made a sound like a cat. Then, three baby raccoons came out of the bag, and they all walked away.
 30.   Our teacher said, "Raccoons will steal anything. I think that's why they wear masks (面罩) over their eyes!" We all laughed. Then we began our long hungry trip home.
A. After dinner, we played games and sang together.
B. But to our surprise, the bag with our food was lost.
C. Then we knew who took the bag from us at night.
D. We ran to the bag and found it moving.
E. Here are some reasons why we went on a trip.
F. Because we took lots of things, like tents and food, with us.
(2025七上·宝安期中)下面的材料A~F分别介绍了深圳市举行的六个活动,请根据Liz,Jack,Alan,Harry和Ivy五位学生的兴趣与需求,选择最适合他们参与的活动。从A-F中选出对应的答案填入空白处。
 31.  .Harry loves learning about space. His dream is to be an astronaut.  32.  .Jack likes plants. He wants to buy some flowers for the Spring Festival.  33.  .Ivy is a newcomer to Shenzhen. She likes to learn more about its history  34.  .Liz is crazy about dolls. She hopes to collect dolls from all over the world.  35.  .Alan is an animal lover. He enjoys taking photos of animals in his free time. A.Do you know the famous "Bird-watching Season" in Shenzhen Bay Park every winter Come and take some wonderful pictures of these beautiful seagulls (海鸥). B."The Shiny Space Dreams" book fair is being held in Shenzhen Book City. You can find many books about the stories of some famous spacemen. C."Shenzhen Memories" photography exhibition will open in Shenzhen Museum. Viewers can learn about what this city was like in the past. D.The Spring Festival Flower Fair attracts tens of thousands of people every year. You can buy almost everything you need for the coming Chinese New Year there. E.Readers Flea Market (跳蚤市场) is coming! Do you have any books that you have finished reading It'll be a good choice to sell them and find them a new home! F.This weekend, some foreign university students are holding an interesting toy fair in Shenzhen University. There you can find toys from different countries.
(2025七上·宝安期中)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中的词语的正确形式填空,并将答案写在答题卡规定的位置上。
Does reading books have something to do with collecting rubbish Well, in an area in Indonesia, it does. There is a librarian in Indonesia. She often lends books to 36.   (child) if they give her some rubbish. It's good for the environment 37.   it can help kids read more.
 38.   is the librarian She is Raden Roro Hendarti. Every weekday, she rides her bike with books to Muntang Village to change for plastic cups, bags and other waste. She 39.   (collect) about 100 kg of waste each week. Then some of her workers will send them for recycling (回收) or sell them 40.   (careful). She dreams 41.   (take) the "Trash Library" to other areas as well.
Raden wants to help kids enjoy 42.   (read) and know the importance of helping the environment at the same time. "Thanks 43.   the ‘library', we can help the earth," she says.
Kevin Alamsyah is 44.  11-year-old reader. He is 45.   (interest) in books and he often collects rubbish in his village. "Rubbish is very bad for our environment. That's why I look for rubbish to borrow a book," he says.
46.(2025七上·宝安期中)假如你是李华,你想和澳大利亚友好学校的七年级学生Mary成为练习英语的笔友(pen pal)。请你发邮件向Mary介绍关于你的一些基本信息,并且表达想和对方成为笔友的意愿。
邮件包含以下要点:你的性格爱好;学校生活;喜欢的季节及原因。
注意:
(1)语言流畅,书写规范,卷面整洁;
(2)文中不得使用真实姓名、校名;
(3)词数不少于90,邮件格式及开头已给出,不计入总词数。
Dear Mary,
My name is Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】动词不定式;动词+名词
【解析】【分析】句意:在周末,我的家人经常去公园一起锻炼,比如打羽毛球和玩飞盘。go shopping购物;go camping露营;do exercise锻炼。根据"like badminton and frisbee"可知,badminton和frisbee均为运动项目,空格处需填入表示"进行体育活动"的短语。故选C。
【点评】考查动词短语。掌握相关的动词短语,结合语境,选择正确答案。
2.【答案】A
【知识点】动词原形;谓语
【解析】【分析】句意:——Mike,你能向我描述你的新朋友吗?——当然。他很高,有棕色头发,总是戴眼镜。describe描述;lend借出;bring带来。根据"He is tall with brown hair and always wears a pair of glasses."可知,答句是对外貌的描述,因此问句是请求描述朋友,故选A。
【点评】考查动词辨析。掌握相关的动词,结合语境,选择正确答案。
3.【答案】A
【知识点】规则变化的可数名词复数;宾语
【解析】【分析】句意:——她说为什么决定独自旅行了吗?——没有。她没有给出任何原因她的决定。reasons原因;feature特征;solutions解决方案。根据"why"以及"No. She gave no…for her decision."可知,此处指她没有给出原因。故选A。
【点评】考查名词辨析。掌握相关的名词,结合语境,选择正确答案。
4.【答案】B
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:家庭在满月下聚集,用月饼和茶来庆祝中秋节。develop发展;celebrate庆祝;protect保护。根据"the Mid-Autumn Festival with mooncakes and tea"可知,中秋节是传统节日,应与"庆祝"搭配,故选B。
【点评】考查动词辨析。掌握动词相关的知识,结合语境,选择正确答案。
5.【答案】C
【知识点】形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:上个月,我们在中国文化周表演时穿了传统汉服。successful成功的;cheerful愉快的;traditional传统的。汉服是中国传统服装,且语境强调中国文化周的传统特色,因此用"traditional"修饰最合适。故选C。
【点评】考查形容词辨析。掌握相关的形容词,结合语境,选择正确答案。
【答案】6.C;7.D;8.A;9.A;10.B;11.C;12.B;13.D;14.B;15.A
【知识点】动名词;说明文;谓语;宾语;交通方式
【解析】【分析】本文是一篇说明文,讲述了巴塞罗那推出"自行车巴士"项目,起初由5名孩子和家长每周五结伴骑车上学,后来参与人数增至约150人,孩子们可骑自行车、滑板车或轮滑加入,项目充满乐趣,家长们希望借此改变城市出行观念,推动自行车道优化并减少污染。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
6.句意:一群5个孩子开始在周五和父母一起骑车上学。walking步行;driving驾驶;riding骑行;flying飞行。结合"bike bus"主题,核心动作是"骑车",riding符合语境。故选C。
7.句意:自行车巴士每周五早上约8:25出发。Monday周一;Wednesday周三;Thursday周四;Friday周五。前文明确提到"on Fridays",Friday符合时间呼应。故选D。
8.句意:这样,每个孩子和家长都知道在哪里加入。where哪里;when什么时候;how如何;why为什么。前文"road it will follow is posted ahead"(公布路线),说明是知道"加入地点",where符合语境。故选A。
9.句意:起初,自行车巴士只有几名学生和家长出发。parents家长;teachers老师;men男性;women女性。项目核心是"children and their parents",parents符合参与者身份。故选A。
10.句意:大多数孩子骑自行车,但也有一些骑滑板车或轮滑。horses马;bikes自行车;taxis出租车;buses公交车。结合"bike bus",主要交通工具是"自行车",bikes符合语境。故选B。
11.句意:能和一群孩子一起骑行是乐趣的重要组成部分。practice练习;pollution污染;fun乐趣;help帮助。后文孩子提到"the best part of the happiness",fun符合"快乐"的语义。故选C。
12.句意:当学生到达学校时,他们离开自行车巴士并停放自行车。take乘坐;leave离开;watch观看;catch赶上。到达学校后需"离开"骑行队伍,leave符合逻辑。故选B。
13.句意:一些家长把自行车巴士作为周五上班的出行方式。to travel旅行;to school去学校;to shop购物;to work去上班。家长的出行目的地是"上班",to work符合身份。故选D。
14.句意:家长们希望这个项目能帮助改变人们对城市出行方式的看法。moods心情;ideas看法、观念;plans计划;clothes衣服。"change ideas about..."指"改变对……的看法",ideas符合语境。故选B。
15.句意:他们希望城市拓宽自行车道,让孩子们更安全地骑行,远离汽车。kids孩子;workers工人;drivers司机;babies婴儿。项目核心参与者是"孩子",拓宽车道是为了"孩子"的安全,kids符合语境。故选A。
【答案】16.D
17.A
18.C
19.B
20.D
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,将人生比作四季,依次描述了不同人生阶段的特点。
【点评】考查阅读选择。先迅速通读全文,了解文章大意。然后浏览题目,结合关键词去文中寻找答案,词句猜测题结合前后文语境,最佳标题题结合主旨大意做出选择。
16.细节理解题。根据第一段"When I was young, it was the spring of my life. I began going to school and learned many new things."可知,作者在人生的"春季"(年少时)在学校学到了许多新东西。故选D。
17.细节理解题。根据第二段"I had a good job... Later, I got married and had a son and a daughter. In those days, I was so busy that I hardly had time to think or play."可知,作者的人生"夏季"忙于工作和家庭。故选A。
18.细节理解题。根据第三段"My kids went to university... They were both busy and seldom came home."可知,作者的孩子长大后都很忙,很少回家探望他。故选C。
19.词句猜测题。根据第三段"One day, I left my job and retired."可知,"retired"是"离开工作"后的状态,结合常识可推测其意为"退休",即停止工作。故选B。
20.最佳标题题。文章开篇点明"Life is like the four seasons",随后围绕人生的"春、夏、秋、冬"四个阶段展开描述,核心是"人生中的四季"。故选D。
【答案】21.B
22.A
23.C
24.A
25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了住在14号小房子里的达林一家。
【点评】考查阅读选择。先迅速通读全文,了解文章大意。然后浏览题目,结合关键词去文中寻找答案,最佳标题题结合文章大意做出选择。
21.细节理解题。根据第一段"Mr. and Mrs. Darling, and their three kids—Wendy, John, and Michael live a happy life."可知,达林一家有达林夫妇和三个孩子,共五名家庭成员。故选B。
22.细节理解题。根据第一段"However, the Darlings are not rich, so they cannot pay for a human nurse. Instead, they have a dog named Nana as their nurse."可知,达林一家选择娜娜作为孩子的保姆是因为家里贫穷,付不起人类保姆的费用。故选A。
23.词句猜测题。根据第二段"Nana doesn't sleep outside like most dogs—her kennel is right in the kids' bedroom. This special dog house sits beside their beds"可知,"her kennel"后用"this special dog house"进行指代,由此可推测"kennel"意为"狗屋",即娜娜的房子。故选C。
24.细节理解题。根据最后一段"Wendy knows Peter Pan well, but this is the first time Mrs. Darling has heard about this strange boy."可知,温迪早就认识彼得·潘,而达林夫人是第一次听说他,所以温迪比她妈妈更早认识彼得·潘。故选A。
25.最佳标题题。文章围绕达林一家展开,核心内容包括家庭成员情况以及特殊的"保姆"娜娜的相关情况,还提及了彼得·潘的到来。选项D"达林一家和他们的保姆"能准确概括文章主旨。故选D。
【答案】26.F;27.A;28.B;29.D;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了我们去爬山,结果装食物的袋子丢失,结果发现是浣熊拿走了我们的食物袋的事情。
【点评】考查阅读还原。先跳过缺失处,迅速通读全文,了解大意,然后结合前后文语境和段落大意,选择正确答案。
26.根据" it was still hard work. Do you know why"可知,山不高,但是这段旅程很难,很辛苦,你知道原因吗?故横线上的句子应该是关于原因的回答。与其对应的选项F"因为我们带了很多东西,比如帐篷和食物。"介绍了辛苦的原因。故选F。
27.根据" we had a big meal at the top of the mountain. "我们在山上吃了晚餐,可知,根据时间顺序判断,接下来的事情是晚饭后发生的。选项A"晚饭后,我们一起玩游戏,唱歌。"可知是在晚饭后做的事情,故选A。
28.根据" we got out of our tents to make breakfast. We were very angry,"可知,早上起来要做饭,结果发生的事情让我们很生气。选项B"让我们惊讶的是,装食物的袋子不见了"符合题意。故选B。
29.根据"we saw our bag was under a tree."我们看到树下有我们的袋子,接下来应该描述关于袋子的事情,选项D"我们跑向袋子,发现它在动"符合题意。故选D。
30.根据第三段总体都在描述袋子里有浣熊,且袋子里还有三个小浣熊,猜测可知,带走食物袋的是浣熊母亲,选项C"然后我们知道是谁在晚上拿走了我们的包。"符合题意,故选C。
【答案】31.B;32.D;33.C;34.F;35.A
【知识点】应用文;日常活动
【解析】【分析】本文是一篇应用文,左栏是莉兹、杰克、艾伦、哈里和艾薇五位学生的兴趣与需求,右栏是深圳市举行的六项活动介绍,需为每位学生匹配最适合参与的活动。
【点评】考查配对阅读。先迅速通读左侧栏的段落,了解段落大意,然后浏览右侧备选项,选择正确答案。
31.根据"Harry loves learning about space. His dream is to be an astronaut"可知,哈里热爱太空相关知识,梦想成为宇航员。选项B"‘闪耀的太空梦想'书展在深圳书城举办,你可以找到许多关于著名宇航员故事的书籍",围绕太空主题展开,与他的兴趣和梦想高度契合,故选B。
32.根据"Jack likes plants. He wants to buy some flowers for the Spring Festival"可知,杰克喜欢植物,想为春节购买一些花。选项D"春节花市每年吸引数万人参与,在那里你几乎可以买到春节所需的一切物品",花市是购买花卉的绝佳场所,符合他的需求,故选D。
33.根据"Ivy is a newcomer to Shenzhen. She likes to learn more about its history"可知,艾薇是深圳新来者,想更多地了解深圳的历史。选项C"‘深圳记忆'摄影展将在深圳博物馆举办,观众可以了解这座城市过去的样子",通过摄影展能直观感受深圳的历史变迁,与之相符,故选C。
34.根据"Liz is crazy about dolls She hopes to collect dolls from all over the world"可知,莉兹痴迷于玩偶,希望收集来自世界各地的玩偶。选项F"本周末,一些外国大学生将在深圳大学举办一场有趣的玩具展,在那里你可以找到来自不同国家的玩具",玩具展中的各国玩具能满足她收集世界玩偶的需求,故选F。
35.根据"Alan is an animal lover. He enjoys taking photos of animals in his free time"可知,艾伦是动物爱好者,喜欢在空闲时间拍摄动物照片。选项A"你知道每年冬天深圳湾公园著名的‘观鸟季'吗?来为这些美丽的海鸥拍摄一些精彩的照片吧",观鸟季为拍摄动物(海鸥)提供了绝佳机会,符合他的兴趣,故选A。
【答案】36.children;37.and;38.Who;39.collects;40.carefully;41.to take;42.reading;43.to;44.an;45.interested
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了印度尼西亚图书管理员拉登·罗罗·亨达尔蒂的"垃圾图书馆"故事。
【点评】考查语法填空。先跳过缺失单词迅速通读安全文,了解文章大意,然后结合语境,语法知识,固定表达和提示词,填写正确答案。
36.句意:她经常把书借给孩子们,如果他们给她一些垃圾的话。空格前无冠词修饰,child是可数名词,需用复数形式children表泛指"孩子们",故填children。
37.句意:这对环境有好处,而且能帮助孩子们多读书。前后两句分别说明"利于环保"和"鼓励阅读"的优势,是并列关系,用连词and连接,故填and。
38.句意:这位图书管理员是谁?结合后文"She is Raden Roro Hendarti.",此处是对人提问,用疑问词Who,句首首字母大写,故填Who。
39.句意:她每周大约收集100公斤垃圾。全文时态为一般现在时,主语"She"是第三人称单数,谓语动词用collect的第三人称单数形式collects,故填collects。
40.句意:然后她的一些工作人员会把垃圾送去回收,或者妥善售卖。空格处需填副词修饰动词"sell",careful的副词形式为carefully,意为"妥善地、仔细地",故答案为carefully。
41.句意:她还梦想把"垃圾图书馆"带到其他地区。"dream to do sth."是固定搭配,意为"梦想做某事",take的不定式形式为to take,故答案为to take。
42.句意:拉登想帮助孩子们享受阅读的乐趣,同时让他们知道保护环境的重要性。"enjoy doing sth."是固定搭配,意为"享受做某事",read的动名词形式为reading,故答案为reading。
43.句意:"多亏了这个‘图书馆',我们才能帮助地球。"她说。"thanks to"是固定短语,意为"多亏、由于",故答案为to。
44.句意:凯文·阿拉姆赛亚是一名11岁的读者。"11-year-old reader"是可数名词单数,此处表泛指"一名读者",且"11"(eleven)以元音音素开头,用不定冠词an修饰,故答案为an。
45.句意:他对书籍感兴趣,经常在村里收集垃圾。"be interested in"是固定短语,意为"对……感兴趣",主语是人,用-ed形式的形容词interested,故答案为interested。
46.【答案】例文
Dear Mary,
My name is Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal. I am a friendly and active boy. I often spend my free time with friends, and we always have fun together.
At school, my favorite subject is English because it helps me communicate with people from different countries. Our teachers are kind and often organize interesting activities, such as English speech contests.
My favorite season is autumn. The weather is cool and comfortable, and the leaves turn golden yellow. I love walking in the park and enjoying the beautiful scenery during this season.
I hope we can become pen pals and learn more about each other's lives.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;学校生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一封电子邮件,向Mary介绍你的性格爱好;学校生活;喜欢的季节及原因。本文时态为一般现在时,人称主要为第一人称,写作时注意单词拼写,语法使用的准确性,句式结构的灵活性,文章的逻辑性。
【点评】本文结构清晰,书信格式正确。第一步,自我介绍并直接表达目的; 第二步,分段描述题目要求的三个要点(性格爱好、学校生活、喜欢的季节及原因); 第三步,书写结语。表达"希望成为笔友、更多了解彼此生活"的愿望。句式表达丰富,本文用到的好的表达有:①pen pal笔友;②friendly and active友好且活跃的 ;③spend free time度过课余时间 ;④have fun together一起玩得开心 ;⑤favorite subject最喜欢的科目 ;⑥communicate with与……交流; ⑦different countries不同国家 ;①I am writing to you because I really want to be your pen pal.(because引导原因状语从句); ②I hope we can become pen pals and learn more about each other's lives.(宾语从句)。
1 / 1广东省深圳宝安中学2025-2026学年七年级上学期期中英语试卷
1.(2025七上·宝安期中)At weekends, my family often go to the park to ______ together, like badminton and frisbee (飞盘).
A.go shopping B.go camping C.do exercise
【答案】C
【知识点】动词不定式;动词+名词
【解析】【分析】句意:在周末,我的家人经常去公园一起锻炼,比如打羽毛球和玩飞盘。go shopping购物;go camping露营;do exercise锻炼。根据"like badminton and frisbee"可知,badminton和frisbee均为运动项目,空格处需填入表示"进行体育活动"的短语。故选C。
【点评】考查动词短语。掌握相关的动词短语,结合语境,选择正确答案。
2.(2025七上·宝安期中)—Mike, can you ______ your new friend to me
—Certainly. He is tall with brown hair and always wears a pair of glasses.
A.describe B.lend C.bring
【答案】A
【知识点】动词原形;谓语
【解析】【分析】句意:——Mike,你能向我描述你的新朋友吗?——当然。他很高,有棕色头发,总是戴眼镜。describe描述;lend借出;bring带来。根据"He is tall with brown hair and always wears a pair of glasses."可知,答句是对外貌的描述,因此问句是请求描述朋友,故选A。
【点评】考查动词辨析。掌握相关的动词,结合语境,选择正确答案。
3.(2025七上·宝安期中)—Did she say why she decided to travel alone
—No. She gave no ______ for her decision.
A.reasons B.features C.solutions
【答案】A
【知识点】规则变化的可数名词复数;宾语
【解析】【分析】句意:——她说为什么决定独自旅行了吗?——没有。她没有给出任何原因她的决定。reasons原因;feature特征;solutions解决方案。根据"why"以及"No. She gave no…for her decision."可知,此处指她没有给出原因。故选A。
【点评】考查名词辨析。掌握相关的名词,结合语境,选择正确答案。
4.(2025七上·宝安期中)Families gather under the full moon to ______ the Mid-Autumn Festival with mooncakes and tea.
A.develop B.celebrate C.protect
【答案】B
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:家庭在满月下聚集,用月饼和茶来庆祝中秋节。develop发展;celebrate庆祝;protect保护。根据"the Mid-Autumn Festival with mooncakes and tea"可知,中秋节是传统节日,应与"庆祝"搭配,故选B。
【点评】考查动词辨析。掌握动词相关的知识,结合语境,选择正确答案。
5.(2025七上·宝安期中)Last month, we wore ______ Hanfu costumes when we performed at the Chinese Culture Week.
A.successful B.cheerful C.traditional
【答案】C
【知识点】形容词作定语置于名词前
【解析】【分析】句意:上个月,我们在中国文化周表演时穿了传统汉服。successful成功的;cheerful愉快的;traditional传统的。汉服是中国传统服装,且语境强调中国文化周的传统特色,因此用"traditional"修饰最合适。故选C。
【点评】考查形容词辨析。掌握相关的形容词,结合语境,选择正确答案。
(2025七上·宝安期中)This autumn, children and their parents in Barcelona ride their bikes together to school in large groups. The program (项目) is called "bike bus". A group of five children began 6. to school with their parents on Fridays. Soon the group grew to about 150.
The bike bus begins around 8:25 every 7. morning. The road it will follow is always posted ahead of time (提前公布). In this way, every child and parent knows 8. to join. At first, the bike bus starts off with just a few students and 9. . As it travels along the road, more and more people join in the programme.
Most kids ride their 10. , but others ride scooters (滑板车) or use skates. The bike bus takes over the whole street. With music playing and bike bells ringing, the bike bus feels like a party.
Being able to ride with a group of kids is a big part of the 11. . 9-year-old Maria Pitarch says, "The best part of the happiness is that we ride along and pick up my friends and we ride together."
The bike bus goes to a few schools. When students arrive at their school, they 12. the bike bus and park their bikes. Some parents make the bike bus the way they go 13. on Fridays.
Parents are hoping that the program will help change 14. about how people can get around in the city. They want the city to make bike lanes (车道) wider and more friendly to 15. to help them get away from cars. They point out that the program can also help cut down on pollution.
6.A.walking B.driving C.riding D.flying
7.A.Monday B.Wednesday C.Thursday D.Friday
8.A.where B.when C.how D.why
9.A.parents B.teachers C.men D.women
10.A.horses B.bikes C.taxis D.buses
11.A.practice B.pollution C.fun D.help
12.A.take B.leave C.watch D.catch
13.A.to travel B.to school C.to shop D.to work
14.A.moods B.ideas C.plans D.clothes
15.A.kids B.workers C.drivers D.babies
【答案】6.C;7.D;8.A;9.A;10.B;11.C;12.B;13.D;14.B;15.A
【知识点】动名词;说明文;谓语;宾语;交通方式
【解析】【分析】本文是一篇说明文,讲述了巴塞罗那推出"自行车巴士"项目,起初由5名孩子和家长每周五结伴骑车上学,后来参与人数增至约150人,孩子们可骑自行车、滑板车或轮滑加入,项目充满乐趣,家长们希望借此改变城市出行观念,推动自行车道优化并减少污染。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
6.句意:一群5个孩子开始在周五和父母一起骑车上学。walking步行;driving驾驶;riding骑行;flying飞行。结合"bike bus"主题,核心动作是"骑车",riding符合语境。故选C。
7.句意:自行车巴士每周五早上约8:25出发。Monday周一;Wednesday周三;Thursday周四;Friday周五。前文明确提到"on Fridays",Friday符合时间呼应。故选D。
8.句意:这样,每个孩子和家长都知道在哪里加入。where哪里;when什么时候;how如何;why为什么。前文"road it will follow is posted ahead"(公布路线),说明是知道"加入地点",where符合语境。故选A。
9.句意:起初,自行车巴士只有几名学生和家长出发。parents家长;teachers老师;men男性;women女性。项目核心是"children and their parents",parents符合参与者身份。故选A。
10.句意:大多数孩子骑自行车,但也有一些骑滑板车或轮滑。horses马;bikes自行车;taxis出租车;buses公交车。结合"bike bus",主要交通工具是"自行车",bikes符合语境。故选B。
11.句意:能和一群孩子一起骑行是乐趣的重要组成部分。practice练习;pollution污染;fun乐趣;help帮助。后文孩子提到"the best part of the happiness",fun符合"快乐"的语义。故选C。
12.句意:当学生到达学校时,他们离开自行车巴士并停放自行车。take乘坐;leave离开;watch观看;catch赶上。到达学校后需"离开"骑行队伍,leave符合逻辑。故选B。
13.句意:一些家长把自行车巴士作为周五上班的出行方式。to travel旅行;to school去学校;to shop购物;to work去上班。家长的出行目的地是"上班",to work符合身份。故选D。
14.句意:家长们希望这个项目能帮助改变人们对城市出行方式的看法。moods心情;ideas看法、观念;plans计划;clothes衣服。"change ideas about..."指"改变对……的看法",ideas符合语境。故选B。
15.句意:他们希望城市拓宽自行车道,让孩子们更安全地骑行,远离汽车。kids孩子;workers工人;drivers司机;babies婴儿。项目核心参与者是"孩子",拓宽车道是为了"孩子"的安全,kids符合语境。故选A。
(2025七上·宝安期中)Life is like the four seasons, each with its own light and color. When I was young, it was the spring of my life. I began going to school and learned many new things. There were happy days and also sad ones. Some days the sun shone brightly, but some days it didn't.
When I turned twenty, summer began. I had a good job. I was strong and full of energy. Later, I got married and had a son and a daughter. In those days, I was so busy that I hardly had time to think or play. Every day I worked hard. Slowly, I found some gray hair. The summer of my life passed quickly.
Then, autumn arrived. The days grew shorter, and leaves fell from the trees. My kids went to university. My daughter became a doctor, and my son became a scientist. They were both busy and seldom came home. My house became quiet. I walked more slowly. One day, I left my job and retired. I understood that it was my autumn—a beautiful season when trees change color and offer sweet fruits.
Now the days are shorter and colder. Winter has come. I am older and weaker. But I will enjoy every day and live a happy life.
16.What did the writer learn during the spring of his life
A.How to work hard. B.How to take care of kids.
C.How to enjoy quiet days. D.Many new things at school.
17.How did the writer describe his summer days
A.Busy with work and family. B.Full of free time and fun.
C.Quiet, bored and lonely. D.Slow, lively and peaceful.
18.What happened when the writer's kids grew up
A.They often took good care of him. B.They still lived with him now.
C.They were too busy to visit him. D.They tried to help him to work.
19.What does the word "retired" mean in the third paragraph
A.Started a new job. B.Stopped working.
C.Worked even harder. D.Went back to school.
20.Which of the following is the best title for the passage
A.My favourite season B.My happy and colourful life
C.Four seasons in a year D.Four seasons in my life
【答案】16.D
17.A
18.C
19.B
20.D
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,将人生比作四季,依次描述了不同人生阶段的特点。
【点评】考查阅读选择。先迅速通读全文,了解文章大意。然后浏览题目,结合关键词去文中寻找答案,词句猜测题结合前后文语境,最佳标题题结合主旨大意做出选择。
16.细节理解题。根据第一段"When I was young, it was the spring of my life. I began going to school and learned many new things."可知,作者在人生的"春季"(年少时)在学校学到了许多新东西。故选D。
17.细节理解题。根据第二段"I had a good job... Later, I got married and had a son and a daughter. In those days, I was so busy that I hardly had time to think or play."可知,作者的人生"夏季"忙于工作和家庭。故选A。
18.细节理解题。根据第三段"My kids went to university... They were both busy and seldom came home."可知,作者的孩子长大后都很忙,很少回家探望他。故选C。
19.词句猜测题。根据第三段"One day, I left my job and retired."可知,"retired"是"离开工作"后的状态,结合常识可推测其意为"退休",即停止工作。故选B。
20.最佳标题题。文章开篇点明"Life is like the four seasons",随后围绕人生的"春、夏、秋、冬"四个阶段展开描述,核心是"人生中的四季"。故选D。
(2025七上·宝安期中)The Darling family lives in a small house at Number 14. Mr. and Mrs. Darling, and their three kids—Wendy, John, and Michael live a happy life. Like other families in their neighborhood, they have a nurse to look after the kids. However, the Darlings are not rich, so they cannot pay for a human nurse. Instead, they have a dog named Nana as their nurse.
Nana is a wonderful caretaker. Every evening, she helps the kids get ready for bed. When they cry at night, she looks after them. Nana doesn't sleep outside like most dogs—her kennel is right in the kids' bedroom. This special dog house sits beside their beds, so she can always watch over them.
Although Nana does her job well, Mr. Darling feels worried. He often wonders, "What do our neighbours think about us Do they laugh at us because our kids' nurse is a dog " He sometimes feels that Nana doesn't like him very much. But Mrs. Darling always says kindly, "Nana loves all of us, dear George."
Darling's family is usually very happy. They enjoy dancing and playing games together in their sitting room. Everything is just right until a visitor shows up—Peter Pan.
One morning, Mrs. Darling finds some dry leaves on the bedroom floor. She feels very surprised because they don't have any plants in the bedroom. When Wendy sees the leaves, she laughs and says, "That must be Peter Pan. He's so naughty—he never cleans off his shoes!" Wendy knows Peter Pan well, but this is the first time Mrs. Darling has heard about this strange boy.
21.How many family members are there in the Darling family
A.Three. B.Five. C.Seven. D.Nine.
22.Why does the Darling family choose Nana as the kids' nurse
A.Because the family is poor. B.Because the kids love Nana.
C.Because the parents are too busy. D.Because Nana is clever.
23.What do the underlined words "her kennel" in Paragraph 3 mean
A.Nana's food. B.Nana's toy.
C.Nana's house. D.Nana's clothes.
24.According to the passage, which of the following about Peter Pan is TRUE
A.Wendy knows him earlier than her mother.
B.Mrs. Darling asks him to come to her home.
C.The Darling family knows Peter Pan well.
D.He plays with Wendy happily every morning.
25.What is the best title of the passage
A.Peter Pan's Coming B.A Happy Family Dance
C.Mr. Darling's Worries D.The Darlings and The Nurse
【答案】21.B
22.A
23.C
24.A
25.D
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;词义猜测;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了住在14号小房子里的达林一家。
【点评】考查阅读选择。先迅速通读全文,了解文章大意。然后浏览题目,结合关键词去文中寻找答案,最佳标题题结合文章大意做出选择。
21.细节理解题。根据第一段"Mr. and Mrs. Darling, and their three kids—Wendy, John, and Michael live a happy life."可知,达林一家有达林夫妇和三个孩子,共五名家庭成员。故选B。
22.细节理解题。根据第一段"However, the Darlings are not rich, so they cannot pay for a human nurse. Instead, they have a dog named Nana as their nurse."可知,达林一家选择娜娜作为孩子的保姆是因为家里贫穷,付不起人类保姆的费用。故选A。
23.词句猜测题。根据第二段"Nana doesn't sleep outside like most dogs—her kennel is right in the kids' bedroom. This special dog house sits beside their beds"可知,"her kennel"后用"this special dog house"进行指代,由此可推测"kennel"意为"狗屋",即娜娜的房子。故选C。
24.细节理解题。根据最后一段"Wendy knows Peter Pan well, but this is the first time Mrs. Darling has heard about this strange boy."可知,温迪早就认识彼得·潘,而达林夫人是第一次听说他,所以温迪比她妈妈更早认识彼得·潘。故选A。
25.最佳标题题。文章围绕达林一家展开,核心内容包括家庭成员情况以及特殊的"保姆"娜娜的相关情况,还提及了彼得·潘的到来。选项D"达林一家和他们的保姆"能准确概括文章主旨。故选D。
(2025七上·宝安期中)以下是一篇短文,请阅读短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。
One day, our teacher took us to go on a trip to a mountain. It wasn't a very big mountain. However, it was still hard work. Do you know why  26.  
That night, we had a big meal at the top of the mountain. 27.   At about 10:00 pm, we put up tents and went to sleep. When we woke up the next morning, we got out of our tents to make breakfast. 28.   We were very angry, but we could do nothing. We had no food for breakfast, so we went down the mountain early. On the way, we saw our bag was under a tree. 29.  
We found that a big raccoon (浣熊) was in the bag. The raccoon looked at us and made a sound like a cat. Then, three baby raccoons came out of the bag, and they all walked away.
 30.   Our teacher said, "Raccoons will steal anything. I think that's why they wear masks (面罩) over their eyes!" We all laughed. Then we began our long hungry trip home.
A. After dinner, we played games and sang together.
B. But to our surprise, the bag with our food was lost.
C. Then we knew who took the bag from us at night.
D. We ran to the bag and found it moving.
E. Here are some reasons why we went on a trip.
F. Because we took lots of things, like tents and food, with us.
【答案】26.F;27.A;28.B;29.D;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了我们去爬山,结果装食物的袋子丢失,结果发现是浣熊拿走了我们的食物袋的事情。
【点评】考查阅读还原。先跳过缺失处,迅速通读全文,了解大意,然后结合前后文语境和段落大意,选择正确答案。
26.根据" it was still hard work. Do you know why"可知,山不高,但是这段旅程很难,很辛苦,你知道原因吗?故横线上的句子应该是关于原因的回答。与其对应的选项F"因为我们带了很多东西,比如帐篷和食物。"介绍了辛苦的原因。故选F。
27.根据" we had a big meal at the top of the mountain. "我们在山上吃了晚餐,可知,根据时间顺序判断,接下来的事情是晚饭后发生的。选项A"晚饭后,我们一起玩游戏,唱歌。"可知是在晚饭后做的事情,故选A。
28.根据" we got out of our tents to make breakfast. We were very angry,"可知,早上起来要做饭,结果发生的事情让我们很生气。选项B"让我们惊讶的是,装食物的袋子不见了"符合题意。故选B。
29.根据"we saw our bag was under a tree."我们看到树下有我们的袋子,接下来应该描述关于袋子的事情,选项D"我们跑向袋子,发现它在动"符合题意。故选D。
30.根据第三段总体都在描述袋子里有浣熊,且袋子里还有三个小浣熊,猜测可知,带走食物袋的是浣熊母亲,选项C"然后我们知道是谁在晚上拿走了我们的包。"符合题意,故选C。
(2025七上·宝安期中)下面的材料A~F分别介绍了深圳市举行的六个活动,请根据Liz,Jack,Alan,Harry和Ivy五位学生的兴趣与需求,选择最适合他们参与的活动。从A-F中选出对应的答案填入空白处。
 31.  .Harry loves learning about space. His dream is to be an astronaut.  32.  .Jack likes plants. He wants to buy some flowers for the Spring Festival.  33.  .Ivy is a newcomer to Shenzhen. She likes to learn more about its history  34.  .Liz is crazy about dolls. She hopes to collect dolls from all over the world.  35.  .Alan is an animal lover. He enjoys taking photos of animals in his free time. A.Do you know the famous "Bird-watching Season" in Shenzhen Bay Park every winter Come and take some wonderful pictures of these beautiful seagulls (海鸥). B."The Shiny Space Dreams" book fair is being held in Shenzhen Book City. You can find many books about the stories of some famous spacemen. C."Shenzhen Memories" photography exhibition will open in Shenzhen Museum. Viewers can learn about what this city was like in the past. D.The Spring Festival Flower Fair attracts tens of thousands of people every year. You can buy almost everything you need for the coming Chinese New Year there. E.Readers Flea Market (跳蚤市场) is coming! Do you have any books that you have finished reading It'll be a good choice to sell them and find them a new home! F.This weekend, some foreign university students are holding an interesting toy fair in Shenzhen University. There you can find toys from different countries.
【答案】31.B;32.D;33.C;34.F;35.A
【知识点】应用文;日常活动
【解析】【分析】本文是一篇应用文,左栏是莉兹、杰克、艾伦、哈里和艾薇五位学生的兴趣与需求,右栏是深圳市举行的六项活动介绍,需为每位学生匹配最适合参与的活动。
【点评】考查配对阅读。先迅速通读左侧栏的段落,了解段落大意,然后浏览右侧备选项,选择正确答案。
31.根据"Harry loves learning about space. His dream is to be an astronaut"可知,哈里热爱太空相关知识,梦想成为宇航员。选项B"‘闪耀的太空梦想'书展在深圳书城举办,你可以找到许多关于著名宇航员故事的书籍",围绕太空主题展开,与他的兴趣和梦想高度契合,故选B。
32.根据"Jack likes plants. He wants to buy some flowers for the Spring Festival"可知,杰克喜欢植物,想为春节购买一些花。选项D"春节花市每年吸引数万人参与,在那里你几乎可以买到春节所需的一切物品",花市是购买花卉的绝佳场所,符合他的需求,故选D。
33.根据"Ivy is a newcomer to Shenzhen. She likes to learn more about its history"可知,艾薇是深圳新来者,想更多地了解深圳的历史。选项C"‘深圳记忆'摄影展将在深圳博物馆举办,观众可以了解这座城市过去的样子",通过摄影展能直观感受深圳的历史变迁,与之相符,故选C。
34.根据"Liz is crazy about dolls She hopes to collect dolls from all over the world"可知,莉兹痴迷于玩偶,希望收集来自世界各地的玩偶。选项F"本周末,一些外国大学生将在深圳大学举办一场有趣的玩具展,在那里你可以找到来自不同国家的玩具",玩具展中的各国玩具能满足她收集世界玩偶的需求,故选F。
35.根据"Alan is an animal lover. He enjoys taking photos of animals in his free time"可知,艾伦是动物爱好者,喜欢在空闲时间拍摄动物照片。选项A"你知道每年冬天深圳湾公园著名的‘观鸟季'吗?来为这些美丽的海鸥拍摄一些精彩的照片吧",观鸟季为拍摄动物(海鸥)提供了绝佳机会,符合他的兴趣,故选A。
(2025七上·宝安期中)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中的词语的正确形式填空,并将答案写在答题卡规定的位置上。
Does reading books have something to do with collecting rubbish Well, in an area in Indonesia, it does. There is a librarian in Indonesia. She often lends books to 36.   (child) if they give her some rubbish. It's good for the environment 37.   it can help kids read more.
 38.   is the librarian She is Raden Roro Hendarti. Every weekday, she rides her bike with books to Muntang Village to change for plastic cups, bags and other waste. She 39.   (collect) about 100 kg of waste each week. Then some of her workers will send them for recycling (回收) or sell them 40.   (careful). She dreams 41.   (take) the "Trash Library" to other areas as well.
Raden wants to help kids enjoy 42.   (read) and know the importance of helping the environment at the same time. "Thanks 43.   the ‘library', we can help the earth," she says.
Kevin Alamsyah is 44.  11-year-old reader. He is 45.   (interest) in books and he often collects rubbish in his village. "Rubbish is very bad for our environment. That's why I look for rubbish to borrow a book," he says.
【答案】36.children;37.and;38.Who;39.collects;40.carefully;41.to take;42.reading;43.to;44.an;45.interested
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了印度尼西亚图书管理员拉登·罗罗·亨达尔蒂的"垃圾图书馆"故事。
【点评】考查语法填空。先跳过缺失单词迅速通读安全文,了解文章大意,然后结合语境,语法知识,固定表达和提示词,填写正确答案。
36.句意:她经常把书借给孩子们,如果他们给她一些垃圾的话。空格前无冠词修饰,child是可数名词,需用复数形式children表泛指"孩子们",故填children。
37.句意:这对环境有好处,而且能帮助孩子们多读书。前后两句分别说明"利于环保"和"鼓励阅读"的优势,是并列关系,用连词and连接,故填and。
38.句意:这位图书管理员是谁?结合后文"She is Raden Roro Hendarti.",此处是对人提问,用疑问词Who,句首首字母大写,故填Who。
39.句意:她每周大约收集100公斤垃圾。全文时态为一般现在时,主语"She"是第三人称单数,谓语动词用collect的第三人称单数形式collects,故填collects。
40.句意:然后她的一些工作人员会把垃圾送去回收,或者妥善售卖。空格处需填副词修饰动词"sell",careful的副词形式为carefully,意为"妥善地、仔细地",故答案为carefully。
41.句意:她还梦想把"垃圾图书馆"带到其他地区。"dream to do sth."是固定搭配,意为"梦想做某事",take的不定式形式为to take,故答案为to take。
42.句意:拉登想帮助孩子们享受阅读的乐趣,同时让他们知道保护环境的重要性。"enjoy doing sth."是固定搭配,意为"享受做某事",read的动名词形式为reading,故答案为reading。
43.句意:"多亏了这个‘图书馆',我们才能帮助地球。"她说。"thanks to"是固定短语,意为"多亏、由于",故答案为to。
44.句意:凯文·阿拉姆赛亚是一名11岁的读者。"11-year-old reader"是可数名词单数,此处表泛指"一名读者",且"11"(eleven)以元音音素开头,用不定冠词an修饰,故答案为an。
45.句意:他对书籍感兴趣,经常在村里收集垃圾。"be interested in"是固定短语,意为"对……感兴趣",主语是人,用-ed形式的形容词interested,故答案为interested。
46.(2025七上·宝安期中)假如你是李华,你想和澳大利亚友好学校的七年级学生Mary成为练习英语的笔友(pen pal)。请你发邮件向Mary介绍关于你的一些基本信息,并且表达想和对方成为笔友的意愿。
邮件包含以下要点:你的性格爱好;学校生活;喜欢的季节及原因。
注意:
(1)语言流畅,书写规范,卷面整洁;
(2)文中不得使用真实姓名、校名;
(3)词数不少于90,邮件格式及开头已给出,不计入总词数。
Dear Mary,
My name is Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Mary,
My name is Li Hua. I am writing to you because I really want to be your pen pal. I am a friendly and active boy. I often spend my free time with friends, and we always have fun together.
At school, my favorite subject is English because it helps me communicate with people from different countries. Our teachers are kind and often organize interesting activities, such as English speech contests.
My favorite season is autumn. The weather is cool and comfortable, and the leaves turn golden yellow. I love walking in the park and enjoying the beautiful scenery during this season.
I hope we can become pen pals and learn more about each other's lives.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;学校生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一封电子邮件,向Mary介绍你的性格爱好;学校生活;喜欢的季节及原因。本文时态为一般现在时,人称主要为第一人称,写作时注意单词拼写,语法使用的准确性,句式结构的灵活性,文章的逻辑性。
【点评】本文结构清晰,书信格式正确。第一步,自我介绍并直接表达目的; 第二步,分段描述题目要求的三个要点(性格爱好、学校生活、喜欢的季节及原因); 第三步,书写结语。表达"希望成为笔友、更多了解彼此生活"的愿望。句式表达丰富,本文用到的好的表达有:①pen pal笔友;②friendly and active友好且活跃的 ;③spend free time度过课余时间 ;④have fun together一起玩得开心 ;⑤favorite subject最喜欢的科目 ;⑥communicate with与……交流; ⑦different countries不同国家 ;①I am writing to you because I really want to be your pen pal.(because引导原因状语从句); ②I hope we can become pen pals and learn more about each other's lives.(宾语从句)。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表