(江苏徐州卷)期末测评卷 -2025-2026学年英语八年级上册 译林版(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

(江苏徐州卷)期末测评卷 -2025-2026学年英语八年级上册 译林版(原卷版+解析版)

资源简介

(江苏徐州卷)期末测评卷 -2025-2026学年英语
八年级上册 译林版2024 解析卷
注意事项
1.本试卷满分110分,考试时间100分钟。
2.答题前,请将姓名、文化考试证号用0.5毫米黑色字迹签字笔填写在本试卷和答题卡的指定位置。
3.答案全部涂、写在答题卡上,写在本试卷上无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、选择填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从下列各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
1.He was tired, ________ he continued working.
A.and B.but C.so D.or
【答案】B
【详解】句意:他很累,但是他继续工作。
考查连词辨析。and和;but但是;so所以;or或者。根据“He was tired...he continued working.”可知,前半句表示“他很累”,后半句表示“他继续工作”,形成转折关系,因此用but表示“但是”。故选B。
2.This is the book ________ I bought last week.
A.what B.who C.which D.when
【答案】C
【详解】句意:这是我上周买的那本书。
考查定语从句引导词。what不能引导定语从句;who指人,在从句中作主语或宾语;which指物,在从句中作主语或宾语;when指时间,在从句中作状语。根据句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词“the book”是物,且从句中缺少宾语,应用引导词“which”。故选C。
3.The doctor asked my father to eat ________ fruit and vegetables and drink ________ coffee.
A.more; less B.more; fewer C.less; fewer D.less; less
【答案】A
【详解】句意:医生要求我父亲吃更多的水果和蔬菜,喝更少的咖啡。
考查形容词比较级辨析。more更多,是many和much的比较级,修饰可数名词或不可数名词;less更少,是little的比较级,修饰不可数名词;fewer更少,是few的比较级,修饰可数名词。句中“fruit and vegetables”中fruit为不可数名词,vegetables为可数名词复数,可以用“more”修饰,表示“多吃”;“coffee”为不可数名词,需用“less”表示“少喝”。故第一空选more,第二空选less。故选A。
4.—Is it difficult for you to use a computer
—Not at all. ________!
A.It’s bad luck B.It’s a big problem C.It’s hard work D.It’s a piece of cake
【答案】D
【详解】句意:——对你来说使用电脑难吗?——一点也不,小菜一碟!
考查情景交际用语。It’s bad luck真倒霉;It’s a big problem这是个大问题;It’s hard work这是件苦差事;It’s a piece of cake小菜一碟。根据问句询问“是否困难”,答句“Not at all”表示否定(不难),因此需填入表示“容易”的习语,It’s a piece of cake符合这一语境。故选D。
5.—I won’t have time to go shopping with you this afternoon.
—But you _________ me yesterday.
A.ordered B.cared C.promised D.knew
【答案】C
【详解】句意:——今天下午我没有时间和你一起去购物。——但是你昨天答应了我的。
考查动词辨析。ordered命令;cared关心;promised承诺;knew知道。根据“I won’t have time to go shopping with you this afternoon.”以及“But you...me”可知第二人强调对方昨天曾做出承诺,与第一人的拒绝形成对比,故选C。
6.The little girl used to be afraid of the dark, but now she ________ staying alone at home at night.
A.is used to B.used to C.gets used to D.both A and C
【答案】A
【详解】句意:这个小女孩过去害怕黑暗,但现在她习惯于晚上独自待在家里。
考查动词短语。is used to习惯于;used to过去常常;gets used to变得习惯于;both A and C。根据句意,前半句“used to be afraid”表示过去的状态,后半句“now”强调现在的习惯状态,且空格后为动名词“staying”,需用“be used to”表示“习惯于”的稳定状态。故选A。
7.Mom, the supermarket next to our house has a big sale. We can buy some fresh fruit ________ there.
A.early B.cheaply C.loudly D.quickly
【答案】B
【详解】句意:妈妈,我们家旁边的超市大促销。我们可以在那儿便宜地买些新鲜水果。
考查副词辨析。early早地;cheaply便宜地;loudly大声地;quickly快速地。根据“has a big sale”可知,商品价格降低,能“便宜地”购买水果。故选B。
8.Everyone can get happiness and our dream can come true ________ you always follow your heart.
A.as long as B.so that C.as well as D.as soon as
【答案】A
【详解】句意:每个人都能获得幸福,我们的梦想也能实现,只要你总是追随自己的心。
考查连词短语辨析。as long as只要;so that以便;as well as也;as soon as一……就。根据“you always follow your heart”可知,这是获得幸福和梦想实现的条件,表示“只要”,引导条件状语从句。故选A。
9.—Are you a member of the school basketball team
—Yes. I ________ the team last year. I ________ in the team for one year.
A.have joined; have been B.joined; was
C.joined; have been D.was joining; have been
【答案】C
【详解】句意:——你是学校篮球队的队员吗?——是的。我去年加入了这个队。我在队里已经一年了。
考查动词时态。join“加入”,是短暂性动词;be“在”,是延续性动词。根据“last year”可知,第一空所在句用一般过去时,动词用过去式joined;根据“for one year”可知,第二空所在句用现在完成时,且要用延续性动词,所以第二空用have been。故选C。
10.All ________ must ________ when they are in a car. It’s a safety rule.
A.passengers; wear seat belts B.citizens; look after
C.fools; turn around D.enemies; stand up to
【答案】A
【详解】句意:所有乘客在车里时都必须系安全带。这是一条安全规则。
考查名词和动词短语辨析。passengers乘客;citizens市民;fools傻瓜;enemies敌人;wear seat belts系安全带;look after照顾;turn around转身;stand up to勇敢面对。根据“when they are in a car”以及“It’s a safety rule”可知,在车里要遵守的安全规则是系安全带,这里说的是车里的乘客要系安全带,所以第一个空用passengers,第二个空用wear seat belts。故选A。
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
I like paper-cut a lot. It’s my favorite 11 of art. When I am free, I will take out a piece of paper and cut it with 12 the way I like. When I see the paper 13 an artistic work in my hands, I feel really happy.
When I was a little girl, my grandmother 14 me a paper-cut work one day. It was a big 15 and looked beautiful. I couldn’t 16 to learn how to make one by myself. I asked my grandmother to 17 me how to cut out a flower. But 18 I finished it, I found that it didn’t look right at all. I was 19 and threw the “rubbish” away.
At that moment, my grandmother said to me, “Nothing is 20 in the beginning. Be patient and don’t give up when you meet 21 . Let’s try it again.” So I followed my grandmother very 22 . I practiced over and over again. Finally, a beautiful flower was there before my 23 ! Yes! I did it!
From this 24 , I learned that you should never give up and believe that you can do better. Be patient and keep 25 , and then everything will work out.
11.A.rule B.form C.lesson D.copy
12.A.scissors B.tools C.glasses D.keys
13.A.put on B.turn on C.turn into D.run into
14.A.pulled B.showed C.lent D.sent
15.A.bird B.toy C.dog D.flower
16.A.wait B.decide C.plan D.allow
17.A.encourage B.ask C.teach D.vote
18.A.after B.before C.because D.if
19.A.angry B.excited C.tired D.afraid
20.A.amazing B.easy C.successful D.curious
21.A.opinions B.chances C.differences D.difficulties
22.A.suddenly B.especially C.heavily D.carefully
23.A.noses B.ears C.eyes D.mouths
24.A.course B.experience C.activity D.dynasty
25.A.trying B.drawing C.expressing D.beating
【答案】
11.B 12.A 13.C 14.B 15.D 16.A 17.C 18.A 19.A 20.B 21.D 22.D 23.C 24.B 25.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者对剪纸艺术的热爱,以及在学习剪纸过程中遇到的困难和挫折,最终通过耐心和坚持成功剪出美丽花朵的经历,并从中领悟到永不放弃、相信自己能做得更好、保持耐心和不断尝试的重要性。
11.句意:它是我最喜欢的艺术形式。
rule规则;form形式;lesson课程;copy副本。根据“I like paper-cut a lot. It’s my favorite…of art.”可知,此处指剪纸是作者最喜欢的艺术形式,故选B。
12.句意:当我有空的时候,我会拿出一张纸,用剪刀按我喜欢的方式剪。
scissors剪刀;tools工具;glasses眼镜;keys钥匙。根据“When I am free, I will take out a piece of paper and cut it with…the way I like.”可知,此处指用剪刀剪纸,故选A。
13.句意:当我看到纸在我手中变成一件艺术品时,我感到非常高兴。
put on穿上;turn on打开;turn into变成;run into撞上。根据“When I see the paper…an artistic work in my hands, I feel really happy.”可知,此处指纸在作者手中变成艺术品,故选C。
14.句意:当我还是个小女孩的时候,有一天我的祖母给我展示了一幅剪纸作品。
pulled拉;showed展示;lent借出;sent发送。根据“When I was a little girl, my grandmother…me a paper-cut work one day.”可知,此处指祖母给作者展示剪纸作品,故选B。
15.句意:那是一朵大花,看起来很漂亮。
bird鸟;toy玩具;dog狗;flower花。根据下文“I asked my grandmother to…me how to cut out a flower.”可知,此处指祖母展示的剪纸作品是一朵花,故选D。
16.句意:我迫不及待地想学习如何自己制作一个。
wait等待;decide决定;plan计划;allow允许。根据“I couldn’t…to learn how to make one by myself.”可知,此处指作者迫不及待地想学习制作剪纸,couldn’t wait to do sth.表示“迫不及待地做某事”,故选A。
17.句意:我让祖母教我如何剪出一朵花。
encourage鼓励;ask问;teach教;vote投票。根据“I asked my grandmother to…me how to cut out a flower.”可知,此处指作者让祖母教自己剪纸,故选C。
18.句意:但是在我完成之后,我发现它看起来一点也不对劲。
after在……之后;before在……之前;because因为;if如果。根据“But…I finished it, I found that it didn’t look right at all.”可知,此处指作者完成剪纸之后,发现它看起来不对劲,故选A。
19.句意:我很生气,把“垃圾”扔掉了。
angry生气的;excited兴奋的;tired疲惫的;afraid害怕的。根据“I found that it didn’t look right at all. I was…and threw the ‘rubbish’ away.”可知,此处指作者发现剪纸不对劲后很生气,故选A。
20.句意:一开始没有什么事情是容易的。
amazing令人惊奇的;easy容易的;successful成功的;curious好奇的。根据“Nothing is…in the beginning. Be patient and don’t give up when you meet…”可知,此处指祖母告诉作者一开始没有什么事情是容易的,要耐心,遇到困难不要放弃,故选B。
21.句意:当你遇到困难时,要有耐心,不要放弃。
opinions意见;chances机会;differences差异;difficulties困难。根据“Be patient and don’t give up when you meet…”可知,此处指遇到困难时不要放弃,故选D。
22.句意:所以我非常认真地跟着祖母做。
suddenly突然;especially尤其;heavily严重地;carefully认真地。根据“So I followed my grandmother very…I practiced over and over again.”可知,此处指作者认真地跟着祖母学习剪纸,故选D。
23.句意:最后,一朵美丽的花出现在我的眼前!
noses鼻子;ears耳朵;eyes眼睛;mouths嘴巴。根据“Finally, a beautiful flower was there before my…”可知,此处指美丽的花出现在作者眼前,故选C。
24.句意:从这次经历中,我学到了永远不要放弃,相信自己能做得更好。
course课程;experience经历;activity活动;dynasty朝代。根据“From this…I learned that you should never give up and believe that you can do better.”可知,此处指作者从这次学习剪纸的经历中领悟到道理,故选B。
25.句意:要有耐心,不断尝试,然后一切都会好起来的。
trying尝试;drawing画画;expressing表达;beating打败。根据“Be patient and keep…and then everything will work out.”可知,此处指要有耐心,不断尝试,故选A。
三、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
A)阅读下面四篇短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
A
A study shows that the kids in the UK enjoy watching TV. A kid usually watches TV for about 3 to 4 hours a day. But some kids are saying no to TV now. This is a good thing!
Take Cindy Smith for example. She spent a lot of her free time in front of TV before. However, Cindy stopped watching TV about 2 years ago. Her days of watching TV ended when she joined in Screen-Free Week.
Screen-Free Week is on the first week of May every year. It is an activity to encourage (鼓励) children, families and schools to turn off their TVs, computers and so on. Then people can have more time to read, play sports and spend time with family and friends.
“I wanted to see how far I could go without TV,” said Cindy. “Could I do it for a year ” The answer was yes! Although sometimes she misses TV, Cindy finds doing other things is more interesting.
She joined a soccer club in July last year. And she started to learn to play basketball this year. Because Cindy is studying harder, she is also getting much better g… in study. She really wants to thank Screen-Free Week.
26.How long does a kid in the UK watch TV every day
A.For about 1 to 2 hours. B.For about 2 to 3 hours.
C.For about 3 to 4 hours. D.For about 4 to 5 hours.
27.What is Screen-Free Week
A.A rule. B.A club. C.A competition. D.An activity.
28.What is the proper (合适的) word in the sentence “Because Cindy is studying harder, she is also getting much better g… in study”
A.Guests. B.Grades. C.Gifts. D.Guides.
【答案】26.C 27.D 28.B
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了英国孩子Cindy参与“无屏幕周”后减少看电视、丰富生活并提升学业的故事。
26.细节理解题。根据“A kid usually watches TV for about 3 to 4 hours a day.”可知,英国孩子每天看电视约3到4小时。故选C。
27.细节理解题。根据“It is an activity to encourage children, families and schools to turn off their TVs, computers and so on.”可知,“无屏幕周”是一项活动。故选D。
28.推理判断题。根据“Because Cindy is studying harder ...”可知,Cindy学习更努力,此处应指学业成绩变好,可推断g…表示grades“成绩”。故选B。
B
China has been a country that goes for peace for so long. And we have built great relationships with many neighboring countries such as Russia and Pakistan. But do you know that we’ve also made good friends with a country far across the seas It lies in Latin America and is famous around the world for football.
With the opening of the G20 Summit (二十国集团领导人峰会) on November 18th 2024,President Xi visited Brazil for a new cooperation (合作) and had friendly talks with local groups. The same month, a group of Chinese teenage football players from Guizhou were invited to Brazil to play a match with Brazilian teenage football players. They had much fun and understood the importance of cultural exchanges (文化交流). Now, to celebrate the trades and exchanges, a China-Brazil Friendship Garden is built in Rio, the second largest city in Brazil. And it’s not the only place in Rio that tells a story between the two countries.
About 200 years ago, the first group of Chinese tea farmers traveled across the seas to Brazil. They not only brought tea as a gift but also taught the Brazilians how to grow and make tea. Soon, Brazil became the first country to grow tea in America. In 1903, to remember the Chinese tea farmers, a Chinese Pavilion (中国亭) was built in Rio. Standing in the beautiful pavilion, people can still see where the Chinese and Brazilian farmers once worked hard together.
We believe in the future improvement of both countries, such great friendship will play an important role in many different ways.
29.The underlined word it in Paragraph 1 refers to ________.
A.Russia B.America C.Brazil
30.What do the Friendship Garden and the Chinese Pavilion have in common
A.They were built in the same city.
B.They were built at the same time.
C.They were built in the same shape.
31.The writer would most probably talk about ________ after the last paragraph.
A.when the football match was played
B.why the Chinese tea was grown in Brazil
C.how the friendship will make a difference
32.Which can be the best title (标题) for the text
A.A Great Friendship across the Seas
B.An Important Trade of the Countries
C.A Beautiful Pavilion for the Farmers
【答案】29.C 30.A 31.C 32.A
【导语】本文以跨洋的中巴友谊为核心,通过2024年G20峰会期间的国家层面互动、青少年足球交流、里约的中巴友谊园,以及约200年前中国茶农赴巴西传播种茶制茶技术、1903年为纪念茶农而建的中国亭等事例,回顾了中巴两国从早期的农业技术交流到如今多领域互动的友谊发展历程,最后展望这份友谊在未来两国发展中会起到的重要作用。
29.词句猜测题。根据“It lies in Latin America and is famous around the world for football.”可知,它位于拉丁美洲,因足球闻名世界,因此此处It指代“巴西”。故选C。
30.细节理解题。根据“a China-Brazil Friendship Garden is built in Rio”及“a Chinese Pavilion was built in Rio.”可知,中国-巴西友谊园建在里约热内卢,中国亭也建于里约热内卢。故选A。
31.推理判断题。根据“We believe in the future improvement of both countries, such great friendship will play an important role in many different ways.”可知,这份友谊将在诸多方面发挥重要作用,按照写作逻辑,可推断后文很可能进一步阐述友谊如何产生影响。故选C。
32.最佳标题题。根据文章可知,文章开篇引出中国与巴西这份跨洋友谊,接着通过G20峰会互动、青少年足球交流、友谊园、中国亭、中国茶农赴巴西种茶等事例,讲述中巴友谊的发展历程,最后展望友谊未来的作用,因此最佳标题为A Great Friendship across the Seas。故选A。
C
Once, there were two neighbors. One was an old teacher, and the other was an office worker. They both planted the same kind of plants in their gardens.
The old teacher gave his plants a little water every day and didn’t take too much care of them. But the office worker gave his plants a lot of water and looked after them very well.
At first, the office worker’s plants were taller and greener. The old teacher’s plants were simple but still looked good. Then one night, a heavy rain came.
The next morning, the office worker found his plants were uprooted. But the old teacher’s plants stood firmly. The office worker was surprised. He went to the old teacher and asked, “We grew the same plants. I looked after mine better and gave more water. Why were mine uprooted, but yours weren’t ”
The old teacher smiled and said, “You gave your plants too much water. They didn’t need to grow deep roots to get water. I gave a little water, so their roots grew deep. That made them strong.”
33.What did the old teacher do for his plants every day
A.Gave them a little water.
B.Gave them a lot of water.
C.Pulled out the bad leaves.
D.Asked others to look after them.
34.How were the office worker’s plants at first
A.Short and yellow.
B.Tall and green.
C.Simple but strong.
D.Uprooted by wind.
35.What happened to the office worker’s plants after the heavy rain
A.They stood strongly.
B.They grew deeper roots.
C.They were uprooted.
D.They became greener.
36.Why were the old teacher’s plants strong
A.He gave them more water.
B.Their roots grew deep for water.
C.The rain helped them grow.
D.The office worker helped look after them.
【答案】33.A 34.B 35.C 36.B
【导语】本文主要讲述了两个邻居在各自的花园里种植了相同的植物,一个对植物精心照顾,一个只是每天给植物浇一点水。一场暴雨过后,被精心照顾的植物被连根拔起,而不太受到照顾的植物却屹立不倒。
33.细节理解题。根据第二段“The old teacher gave his plants a little water every day and didn’t take too much care of them. ”可知,老教师每天给他的植物浇一点水。故选A。
34.细节理解题。根据“At first, the office worker’s plants were taller and greener.”可知,起初,办公室职员的植物更高更绿。故选B。
35.细节理解题。根据“The next morning, the office worker found his plants were uprooted.”可知,办公室职员的植物被连根拔起。故选C。
36.细节理解题。根据“ ‘I gave a little water, so their roots grew deep. That made them strong.’ ”可知,因为老教师只浇一点水,所以根长深了,植物也长得强壮。故选B。
D
If you like peanut butter, you’ll love this recipe. The steps are easy, and there’s nothing to cook. You can make it all by yourself!
DIY Recipe from the Kitchen What you need: 2 cups of graham crackers (全麦饼干) 1/2 cup peanut butter 2 tablespoons sugar 1/3 cup corn syrup (糖浆) 1/2 teaspoon cinnamon (肉桂皮) 1 cup powdered sugar 2/5 teaspoon nutmeg (肉豆蔻) What you do: First, mix together the graham crackers, sugar, cinnamon, and nutmeg in a bowl. Next, add the peanut butter and corn syrup. Mix well. Then, roll the mixture into balls. Place them on a large plate covered with wax paper. Leave the plate in the fridge for an hour. Finally, take peanut butter balls out of the fridge. Put powdered sugar in a small bowl. Roll each ball in the powdered sugar until it is covered.
37.Which of the following ingredients is NOT needed for this recipe
A.Graham crackers. B.Corn syrup. C.Butter.
38.What must you use to make this recipe
A.A blender. B.A knife. C.A fridge.
39.What is the last step of making this recipe
A.Mix graham cracker, sugar, cinnamon and nutmeg.
B.Roll the mixture into balls and put the plate in the fridge.
C.Roll each ball in powdered sugar until covered.
40.How many steps are mentioned in this recipe
A.Three. B.Four. C.Five.
【答案】37.C 38.C 39.C 40.B
【导语】本文主要介绍了一份自制花生酱美食的食谱,包括所需的食材清单和四个制作步骤。
37.细节理解题。根据“What you need”部分列出的食材“2 cups of graham crackers (全麦饼干)…1/3 cup corn syrup (糖浆)…”可知,食谱中需要全麦饼干和糖浆,不需要黄油。故选C。
38.细节理解题。根据“What you do”部分的“Leave the plate in the fridge for an hour.”可知,制作过程中需要把盘子放在冰箱里一小时,因此必须用到冰箱。故选C。
39.细节理解题。根据“What you do”部分的“Finally…Roll each ball in the powdered sugar until it is covered.”可知,制作这道食谱的最后一步是将每个球裹上糖粉直到完全覆盖。故选C。
40.细节理解题。根据“What you do”部分的描述顺序:“First, mix…”、“Next, add…”、“Then, roll…”、“Finally, take…”可知,文章分别描述了四个制作步骤。故选B。
B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
The 17th Summer Paralympics (残奥会) ended on September 8 in Paris. 41 They won 94 gold medals (金牌), 76 silver, and 50 bronze. Every medal has an inspiring (激励人心的) story behind it.
One story is of Guo Jincheng. He was born in 2001. At the age of six, he lost both arms in an accident. 42 Guo taught himself to eat and write using his feet. He believed that whatever hands could do, feet could do as well.
In 2012, Guo Jincheng joined the swimming team of Hebei. 43 But he was not afraid to try. Surprisingly, he was able to swim in just three days. However, to become a good swimmer, he knew he had to work harder. He spent about six hours swimming each day. 44
At the beginning, Guo Jincheng was behind other swimmers in the pool, learning from them. 45 He felt really glad. “In the pool, I was reborn (重生),” Guo said happily. At the Paris Paralympics this year, Guo Jincheng brought home four gold and two silver medals.
A.In the evening, he studied videos of top swimmers in the world to improve himself.
B.Slowly, he could swim faster than them.
C.At first, he couldn’t swim at all.
D.Everyone liked him.
E.And the Chinese team performed truly well.
F.But this did not stop him from following his dream.
【答案】41.E 42.F 43.C 44.A 45.B
【导语】本文介绍了在巴黎第17届夏季残奥会上取得优异成绩的中国运动员郭金城的故事。
41.根据“They won 94 gold medals (金牌), 76 silver, and 50 bronze.”可知,此句明确给出了中国队在残奥会上获得的奖牌数量,这体现了中国队的出色表现。因此,在空白处需要填入一个能够引出中国队表现的句子。选项E“中国队表现得非常好。”符合语境。故选E。
42.根据“At the age of six, he lost both arms in an accident.”以及“Guo taught himself to eat and write using his feet.”可知,尽管失去了双臂,但他并没有放弃,而是自学用脚吃饭和写字,选项F“但这并没有阻止他追逐梦想。”符合语境。故选F。
43.根据“But he was not afraid to try. Surprisingly, he was able to swim in just three days.”可知,此处描述的是他刚开始学习游泳时的困难,选项C“起初,他根本不会游泳。”符合语境。故选C。
44.根据“He spent about six hours swimming each day.”以及后文对他游泳技能提升的描述可知,此处应该进一步描述他为了提升自己而做的努力,选项A“晚上,他观看世界顶级游泳运动员的视频来提升自己。”符合语境。故选A。
45.根据“At the beginning, Guo Jincheng was behind other swimmers in the pool, learning from them.”以及“He felt really glad.”可知,此处描述的是他逐渐超越其他选手的情况,选项B“慢慢地,他能游得比他们快了。”符合语境。故选B。
四、词语运用(共15小题;每小题1分,满分15分)
A)从方框中选择适当的单词/短语,并用其正确形式填空。
deal poet calligraphy practice similar
46.Li Bai, the famous poet, has left many for people to appreciate.
47.To learn English well, you have to spend some time it every day.
48.You give me ten yuan, and I give you two notebooks. It’s a .
49.You have a with your good friend. You are both good at English.
50.Shows of paintings, works, and 3D artworks attracted many students.
【答案】46.poems 47.practicing 48.deal 49.similarity 50.calligraphy
【解析】46.句意:李白,这位著名的诗人,给人们留下了许多诗歌以供欣赏。根据“Li Bai, the famous poet”可知,他留下了许多诗歌,poet诗人变形为诗歌poem,前面有many修饰,poem用复数。故填poems。
47.句意:想要学好英语,你必须每天花一些时间练习。根据“To learn English well”及备选词汇可知,想学好就要花时间练习,practice 练习,spend time doing sth.。故填practicing。
48.句意:你给我十元钱,我给你两本笔记本。这是一笔交易。根据“You give me ten yuan, and I give you two notebooks.”可知,这种交换行为是一种交易,交易deal,冠词a后跟名词单数。故填deal。
49.句意:你和你的好朋友有一个共同点。你们都擅长英语。根据“You are both good at English.”及备选词汇可知,你和朋友有相似之处。冠词a后跟名词单数,similar的名词形式为similarity。故填similarity。
50.句意:绘画、书法作品和3D艺术作品展吸引了许多学生。根据“Shows of paintings...works, and 3D artworks”及备选词汇可知,此处为绘画、书法作品和3D艺术作品展,calligraphy书法。故填calligraphy。
B)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
Last year, I had a special experience. I took part in a summer camp 51 focused on traditional Chinese culture. The camp lasted for two weeks and I made many new friends there.
During the camp, we learned many things about traditional Chinese culture. We had classes on Chinese calligraphy (书法) and painting. The teacher taught us 52 to hold a brush and write basic Chinese characters. It was not easy, but I enjoyed it a lot. We also learned to make paper cutting (剪纸), 53 is a famous traditional art form in China. Our teacher showed us some beautiful paper cutting works and then we tried to make our 54 (own). I made a paper cutting of a butterfly, and my teacher said it was very beautiful.
In addition, we visited a museum of traditional Chinese culture. There we saw many ancient 55 (object), such as jade carvings (玉雕) and porcelain (瓷器). The guide told us the stories behind these objects, which helped us 56 (understand) Chinese history and culture better.
One of the most exciting activities was the traditional Chinese music performance. We listened to music played on traditional instruments such as the guzheng (古筝) and erhu (二胡). The music was so beautiful 57 it made me feel calm and relaxed. We also had the chance to try playing these instruments 58 ourselves.
At the end of the camp, we had a performance for our parents. We showed them our calligraphy works, paper cuttings and played traditional music. Our parents were very proud 59 us.
This summer camp was a wonderful experience for me. It helped me learn more about traditional Chinese culture and made me 60 (feel) proud of my country.
【答案】
51.that/which 52.how 53.which 54.own 55.objects 56.to understand/understand 57.that 58.by 59.of 60.feel
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者去年参加中国传统文化主题夏令营的难忘经历。
51.句意:我参加了一个以中国传统文化为主题的夏令营。此处引导定语从句,先行词“a summer camp”指物,从句中缺少主语,用关系代词that/which,故填that/which。
52.句意:老师教我们如何握笔和书写基本汉字。“how to do sth.”表示“如何做某事”,此处用how引导不定式作宾语,故填how。
53.句意:我们还学习了剪纸,这是中国著名的传统艺术形式。此处引导非限制性定语从句,先行词“paper cutting”指物,从句中缺少主语,用关系代词which,故填which。
54.句意:老师给我们看了一些精美的剪纸作品,然后我们试着制作自己的(剪纸)。“one’s own”表示“某人自己的(东西)”,此处用own作名词性物主代词,故填own。
55.句意:在那里我们看到了许多古代物件,比如玉雕和瓷器。“many”后接可数名词复数,object的复数形式为objects,故填objects。
56.句意:导游给我们讲述了这些物件背后的故事,这帮助我们更好地理解中国的历史和文化。“help sb. (to) do sth.”是固定搭配,意为“帮助某人做某事”,to可省略,故填to understand/understand。
57.句意:音乐太美了,让我感到平静而放松。“so + 形容词 + that从句”是固定句型,意为“如此……以至于……”,故填that。
58.句意:我们也有机会自己尝试弹奏这些乐器。“by oneself”是固定短语,意为“独自、亲自”,故填by。
59.句意:我们的父母为我们感到非常骄傲。“be proud of sb.”是固定短语,意为“为某人感到骄傲”,故填of。
60.句意:它帮助我了解了更多中国传统文化,也让我为自己的国家感到骄傲。“make sb. do sth.”是固定搭配,意为“让某人做某事”,此处用动词原形feel,故填feel。
五、阅读与表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
How do we know about things that happened 3,000 years ago when there were no videos or photos You may find answers from the oracle bone script (甲骨文). It is the oldest kind of Chinese writing. The characters on the oracle bones can tell us what life was like in the past. Although some characters are similar to those we use today, it’s still difficult to understand.
Right now, in Anyang, Henan, a group of scientists are using AI to study this kind of old writing in a better way. Li Bang, 33, is an AI scientist at Anyang Normal University. He and his team are building a special “library” on the Internet. They put pictures and books about oracle bones into this “library”. They write programs (程序) to help AI learn to look at the shapes of characters and find information about them in the “library”.
We usually find broken oracle bone pieces. To study them, we need to put them together first. There are about 160,000 pieces in the world but we only put together 7,000 sets. But AI makes this problem easier. It can quickly find matching pieces with the help of the “library”. When scientists want to study an oracle bone character, they show it to the computer. AI can find similar characters and books about it in a few seconds. In the past, this took people a few hours or even a few days.
“AI is a great helper for people who study oracle bones, but it can’t take our place,” Li said. AI remembers things very well, but it isn’t good at thinking. So far, it can help us look for information about the characters, but it can hardly tell us the meaning of them.
根据短文内容,回答下列问题。
61.How can we know what happened 3,000 years ago according to this passage
62.What do scientists put into the special “library”
63.With the help of the “library”, what can AI do
64.How many sets of oracle bone pieces have been put together so far
65.Does AI take the place of scientists according to Mr. Li Why or why not
【答案】61.We can find answers from the oracle bone script. 62.They put pictures and books about oracle bones into it. 63.It can quickly find matching oracle bone pieces and similar characters as well as books about them in the “library”. 64.About 7,000 sets. 65.No. Because it can hardly tell the meaning of the characters.
【导语】本文主要介绍了中国最古老的文字——甲骨文,以及科学家们如何利用AI技术建立网络“图书馆”来辅助甲骨文的研究和碎片拼合工作。
61.根据“things that happened 3,000 years ago…You may find answers from the oracle bone script (甲骨文).”可知,我们可以从甲骨文中找到关于3000年前发生的事情的答案。故填We can find answers from the oracle bone script.
62.根据“They put pictures and books about oracle bones into this ‘library’.”可知,科学家们把关于甲骨文的图片和书籍放入了这个特殊的“图书馆”里。故填They put pictures and books about oracle bones into it.
63.根据“It can quickly find matching pieces with the help of the ‘library’.”以及“AI can find similar characters and books about it in a few seconds.”可知,在“图书馆”的帮助下,AI不仅能快速找到匹配的碎片,还能找到相似的字符以及相关的书籍。故填It can quickly find matching oracle bone pieces and similar characters as well as books about them in the “library”.
64.根据“There are about 160,000 pieces in the world but we only put together 7,000 sets.”可知,目前只有约7000套被拼合在一起。故填About 7,000 sets.
65.根据“AI…can’t take our place”以及“So far, it can help us look for information about the characters, but it can hardly tell us the meaning of them.”可知,AI不能取代科学家,是因为AI很难告诉我们字符的含义。故填No. Because it can hardly tell the meaning of the characters.
六、书面表达(满分20分)
66.请你根据下面的提示内容以“My Winter Holiday Plan”为题写一篇英语短文,谈谈你今年的寒假假期计划。
提示:
1. 好好休息,每天进行体育锻炼;
2. 广泛阅读,开阔眼界;
3. 学会做家务,多与父母交流;
4. 参加社会活动 (social activities),为将来做好准备。
要求:
1. 语言流畅,逻辑清晰,内容可以适当发挥;
2. 词数80词左右;
3. 书写规范,卷面整洁;
4. 文中不能出现考生姓名和学校名称。
My Winter Holiday Plan
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
例文
My Winter Holiday Plan
Winter holiday is coming. I made a plan to make it energetic and meaningful.
First, I will rest well and do sports every day to stay healthy. Second, I plan to read different books by visiting the library to broaden my horizons. Third, I’ll learn to cook and clean at home to chat more with my parents. Finally, I will join social activities like helping in the community. This not only prepares me for the future, but also makes me helpful.
I believe it will be a wonderful holiday!
【详解】[总体分析]
①题材: 本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“提示”中寒假计划的要点,适当增加细节,使文章重点突出。
[写作步骤]
第一步:开头点明主题,总述假期生活是充满活力且富有意义的
第二步:具体阐述寒假计划,包括休息运动、阅读书籍、学习家务以及参加社会活动等方面;
第三步:总结全文,相信会度过一个美好的假期。
[亮点词汇]
①stay healthy保持健康
②read different books阅读不同的书籍
③broaden my horizons拓宽我的视野
④chat more with my parents更多地和我的父母聊天
⑤join social activities参加社会活动
[高分句型]
①I will rest well and do sports every day to stay healthy. (动词不定式作目的状语)
②This not only prepares me for the future, but also makes me helpful. (not only...but also...连接两个并列的句子结构,表示递进关系。)
试卷第1页,共3页(江苏徐州卷)期末测评卷 -2025-2026学年英语
八年级上册 译林版2024
注意事项
1.本试卷满分110分,考试时间100分钟。
2.答题前,请将姓名、文化考试证号用0.5毫米黑色字迹签字笔填写在本试卷和答题卡的指定位置。
3.答案全部涂、写在答题卡上,写在本试卷上无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、选择填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从下列各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
1.He was tired, ________ he continued working.
A.and B.but C.so D.or
2.This is the book ________ I bought last week.
A.what B.who C.which D.when
3.The doctor asked my father to eat ________ fruit and vegetables and drink ________ coffee.
A.more; less B.more; fewer C.less; fewer D.less; less
4.—Is it difficult for you to use a computer
—Not at all. ________!
A.It’s bad luck B.It’s a big problem C.It’s hard work D.It’s a piece of cake
5.—I won’t have time to go shopping with you this afternoon.
—But you _________ me yesterday.
A.ordered B.cared C.promised D.knew
6.The little girl used to be afraid of the dark, but now she ________ staying alone at home at night.
A.is used to B.used to C.gets used to D.both A and C
7.Mom, the supermarket next to our house has a big sale. We can buy some fresh fruit ________ there.
A.early B.cheaply C.loudly D.quickly
8.Everyone can get happiness and our dream can come true ________ you always follow your heart.
A.as long as B.so that C.as well as D.as soon as
9.—Are you a member of the school basketball team
—Yes. I ________ the team last year. I ________ in the team for one year.
A.have joined; have been B.joined; was
C.joined; have been D.was joining; have been
10.All ________ must ________ when they are in a car. It’s a safety rule.
A.passengers; wear seat belts B.citizens; look after
C.fools; turn around D.enemies; stand up to
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
I like paper-cut a lot. It’s my favorite 11 of art. When I am free, I will take out a piece of paper and cut it with 12 the way I like. When I see the paper 13 an artistic work in my hands, I feel really happy.
When I was a little girl, my grandmother 14 me a paper-cut work one day. It was a big 15 and looked beautiful. I couldn’t 16 to learn how to make one by myself. I asked my grandmother to 17 me how to cut out a flower. But 18 I finished it, I found that it didn’t look right at all. I was 19 and threw the “rubbish” away.
At that moment, my grandmother said to me, “Nothing is 20 in the beginning. Be patient and don’t give up when you meet 21 . Let’s try it again.” So I followed my grandmother very 22 . I practiced over and over again. Finally, a beautiful flower was there before my 23 ! Yes! I did it!
From this 24 , I learned that you should never give up and believe that you can do better. Be patient and keep 25 , and then everything will work out.
11.A.rule B.form C.lesson D.copy
12.A.scissors B.tools C.glasses D.keys
13.A.put on B.turn on C.turn into D.run into
14.A.pulled B.showed C.lent D.sent
15.A.bird B.toy C.dog D.flower
16.A.wait B.decide C.plan D.allow
17.A.encourage B.ask C.teach D.vote
18.A.after B.before C.because D.if
19.A.angry B.excited C.tired D.afraid
20.A.amazing B.easy C.successful D.curious
21.A.opinions B.chances C.differences D.difficulties
22.A.suddenly B.especially C.heavily D.carefully
23.A.noses B.ears C.eyes D.mouths
24.A.course B.experience C.activity D.dynasty
25.A.trying B.drawing C.expressing D.beating
三、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
A)阅读下面四篇短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
A
A study shows that the kids in the UK enjoy watching TV. A kid usually watches TV for about 3 to 4 hours a day. But some kids are saying no to TV now. This is a good thing!
Take Cindy Smith for example. She spent a lot of her free time in front of TV before. However, Cindy stopped watching TV about 2 years ago. Her days of watching TV ended when she joined in Screen-Free Week.
Screen-Free Week is on the first week of May every year. It is an activity to encourage (鼓励) children, families and schools to turn off their TVs, computers and so on. Then people can have more time to read, play sports and spend time with family and friends.
“I wanted to see how far I could go without TV,” said Cindy. “Could I do it for a year ” The answer was yes! Although sometimes she misses TV, Cindy finds doing other things is more interesting.
She joined a soccer club in July last year. And she started to learn to play basketball this year. Because Cindy is studying harder, she is also getting much better g… in study. She really wants to thank Screen-Free Week.
26.How long does a kid in the UK watch TV every day
A.For about 1 to 2 hours. B.For about 2 to 3 hours.
C.For about 3 to 4 hours. D.For about 4 to 5 hours.
27.What is Screen-Free Week
A.A rule. B.A club. C.A competition. D.An activity.
28.What is the proper (合适的) word in the sentence “Because Cindy is studying harder, she is also getting much better g… in study”
A.Guests. B.Grades. C.Gifts. D.Guides.
B
China has been a country that goes for peace for so long. And we have built great relationships with many neighboring countries such as Russia and Pakistan. But do you know that we’ve also made good friends with a country far across the seas It lies in Latin America and is famous around the world for football.
With the opening of the G20 Summit (二十国集团领导人峰会) on November 18th 2024,President Xi visited Brazil for a new cooperation (合作) and had friendly talks with local groups. The same month, a group of Chinese teenage football players from Guizhou were invited to Brazil to play a match with Brazilian teenage football players. They had much fun and understood the importance of cultural exchanges (文化交流). Now, to celebrate the trades and exchanges, a China-Brazil Friendship Garden is built in Rio, the second largest city in Brazil. And it’s not the only place in Rio that tells a story between the two countries.
About 200 years ago, the first group of Chinese tea farmers traveled across the seas to Brazil. They not only brought tea as a gift but also taught the Brazilians how to grow and make tea. Soon, Brazil became the first country to grow tea in America. In 1903, to remember the Chinese tea farmers, a Chinese Pavilion (中国亭) was built in Rio. Standing in the beautiful pavilion, people can still see where the Chinese and Brazilian farmers once worked hard together.
We believe in the future improvement of both countries, such great friendship will play an important role in many different ways.
29.The underlined word it in Paragraph 1 refers to ________.
A.Russia B.America C.Brazil
30.What do the Friendship Garden and the Chinese Pavilion have in common
A.They were built in the same city.
B.They were built at the same time.
C.They were built in the same shape.
31.The writer would most probably talk about ________ after the last paragraph.
A.when the football match was played
B.why the Chinese tea was grown in Brazil
C.how the friendship will make a difference
32.Which can be the best title (标题) for the text
A.A Great Friendship across the Seas
B.An Important Trade of the Countries
C.A Beautiful Pavilion for the Farmers
C
Once, there were two neighbors. One was an old teacher, and the other was an office worker. They both planted the same kind of plants in their gardens.
The old teacher gave his plants a little water every day and didn’t take too much care of them. But the office worker gave his plants a lot of water and looked after them very well.
At first, the office worker’s plants were taller and greener. The old teacher’s plants were simple but still looked good. Then one night, a heavy rain came.
The next morning, the office worker found his plants were uprooted. But the old teacher’s plants stood firmly. The office worker was surprised. He went to the old teacher and asked, “We grew the same plants. I looked after mine better and gave more water. Why were mine uprooted, but yours weren’t ”
The old teacher smiled and said, “You gave your plants too much water. They didn’t need to grow deep roots to get water. I gave a little water, so their roots grew deep. That made them strong.”
33.What did the old teacher do for his plants every day
A.Gave them a little water.
B.Gave them a lot of water.
C.Pulled out the bad leaves.
D.Asked others to look after them.
34.How were the office worker’s plants at first
A.Short and yellow.
B.Tall and green.
C.Simple but strong.
D.Uprooted by wind.
35.What happened to the office worker’s plants after the heavy rain
A.They stood strongly.
B.They grew deeper roots.
C.They were uprooted.
D.They became greener.
36.Why were the old teacher’s plants strong
A.He gave them more water.
B.Their roots grew deep for water.
C.The rain helped them grow.
D.The office worker helped look after them.
D
If you like peanut butter, you’ll love this recipe. The steps are easy, and there’s nothing to cook. You can make it all by yourself!
DIY Recipe from the Kitchen What you need: 2 cups of graham crackers (全麦饼干) 1/2 cup peanut butter 2 tablespoons sugar 1/3 cup corn syrup (糖浆) 1/2 teaspoon cinnamon (肉桂皮) 1 cup powdered sugar 2/5 teaspoon nutmeg (肉豆蔻) What you do: First, mix together the graham crackers, sugar, cinnamon, and nutmeg in a bowl. Next, add the peanut butter and corn syrup. Mix well. Then, roll the mixture into balls. Place them on a large plate covered with wax paper. Leave the plate in the fridge for an hour. Finally, take peanut butter balls out of the fridge. Put powdered sugar in a small bowl. Roll each ball in the powdered sugar until it is covered.
37.Which of the following ingredients is NOT needed for this recipe
A.Graham crackers. B.Corn syrup. C.Butter.
38.What must you use to make this recipe
A.A blender. B.A knife. C.A fridge.
39.What is the last step of making this recipe
A.Mix graham cracker, sugar, cinnamon and nutmeg.
B.Roll the mixture into balls and put the plate in the fridge.
C.Roll each ball in powdered sugar until covered.
40.How many steps are mentioned in this recipe
A.Three. B.Four. C.Five.
B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
The 17th Summer Paralympics (残奥会) ended on September 8 in Paris. 41 They won 94 gold medals (金牌), 76 silver, and 50 bronze. Every medal has an inspiring (激励人心的) story behind it.
One story is of Guo Jincheng. He was born in 2001. At the age of six, he lost both arms in an accident. 42 Guo taught himself to eat and write using his feet. He believed that whatever hands could do, feet could do as well.
In 2012, Guo Jincheng joined the swimming team of Hebei. 43 But he was not afraid to try. Surprisingly, he was able to swim in just three days. However, to become a good swimmer, he knew he had to work harder. He spent about six hours swimming each day. 44
At the beginning, Guo Jincheng was behind other swimmers in the pool, learning from them. 45 He felt really glad. “In the pool, I was reborn (重生),” Guo said happily. At the Paris Paralympics this year, Guo Jincheng brought home four gold and two silver medals.
A.In the evening, he studied videos of top swimmers in the world to improve himself.
B.Slowly, he could swim faster than them.
C.At first, he couldn’t swim at all.
D.Everyone liked him.
E.And the Chinese team performed truly well.
F.But this did not stop him from following his dream.
四、词语运用(共15小题;每小题1分,满分15分)
A)从方框中选择适当的单词/短语,并用其正确形式填空。
deal poet calligraphy practice similar
46.Li Bai, the famous poet, has left many for people to appreciate.
47.To learn English well, you have to spend some time it every day.
48.You give me ten yuan, and I give you two notebooks. It’s a .
49.You have a with your good friend. You are both good at English.
50.Shows of paintings, works, and 3D artworks attracted many students.
B)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
Last year, I had a special experience. I took part in a summer camp 51 focused on traditional Chinese culture. The camp lasted for two weeks and I made many new friends there.
During the camp, we learned many things about traditional Chinese culture. We had classes on Chinese calligraphy (书法) and painting. The teacher taught us 52 to hold a brush and write basic Chinese characters. It was not easy, but I enjoyed it a lot. We also learned to make paper cutting (剪纸), 53 is a famous traditional art form in China. Our teacher showed us some beautiful paper cutting works and then we tried to make our 54 (own). I made a paper cutting of a butterfly, and my teacher said it was very beautiful.
In addition, we visited a museum of traditional Chinese culture. There we saw many ancient 55 (object), such as jade carvings (玉雕) and porcelain (瓷器). The guide told us the stories behind these objects, which helped us 56 (understand) Chinese history and culture better.
One of the most exciting activities was the traditional Chinese music performance. We listened to music played on traditional instruments such as the guzheng (古筝) and erhu (二胡). The music was so beautiful 57 it made me feel calm and relaxed. We also had the chance to try playing these instruments 58 ourselves.
At the end of the camp, we had a performance for our parents. We showed them our calligraphy works, paper cuttings and played traditional music. Our parents were very proud 59 us.
This summer camp was a wonderful experience for me. It helped me learn more about traditional Chinese culture and made me 60 (feel) proud of my country.
五、阅读与表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
How do we know about things that happened 3,000 years ago when there were no videos or photos You may find answers from the oracle bone script (甲骨文). It is the oldest kind of Chinese writing. The characters on the oracle bones can tell us what life was like in the past. Although some characters are similar to those we use today, it’s still difficult to understand.
Right now, in Anyang, Henan, a group of scientists are using AI to study this kind of old writing in a better way. Li Bang, 33, is an AI scientist at Anyang Normal University. He and his team are building a special “library” on the Internet. They put pictures and books about oracle bones into this “library”. They write programs (程序) to help AI learn to look at the shapes of characters and find information about them in the “library”.
We usually find broken oracle bone pieces. To study them, we need to put them together first. There are about 160,000 pieces in the world but we only put together 7,000 sets. But AI makes this problem easier. It can quickly find matching pieces with the help of the “library”. When scientists want to study an oracle bone character, they show it to the computer. AI can find similar characters and books about it in a few seconds. In the past, this took people a few hours or even a few days.
“AI is a great helper for people who study oracle bones, but it can’t take our place,” Li said. AI remembers things very well, but it isn’t good at thinking. So far, it can help us look for information about the characters, but it can hardly tell us the meaning of them.
根据短文内容,回答下列问题。
61.How can we know what happened 3,000 years ago according to this passage
62.What do scientists put into the special “library”
63.With the help of the “library”, what can AI do
64.How many sets of oracle bone pieces have been put together so far
65.Does AI take the place of scientists according to Mr. Li Why or why not
六、书面表达(满分20分)
66.请你根据下面的提示内容以“My Winter Holiday Plan”为题写一篇英语短文,谈谈你今年的寒假假期计划。
提示:
1. 好好休息,每天进行体育锻炼;
2. 广泛阅读,开阔眼界;
3. 学会做家务,多与父母交流;
4. 参加社会活动 (social activities),为将来做好准备。
要求:
1. 语言流畅,逻辑清晰,内容可以适当发挥;
2. 词数80词左右;
3. 书写规范,卷面整洁;
4. 文中不能出现考生姓名和学校名称。
My Winter Holiday Plan
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页

展开更多......

收起↑

资源列表