贵州铜仁2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

贵州铜仁2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

贵州铜仁2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题
【考试范围:全册】
(总分:150分 时间:120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力选择(满分24分)
1.A. B. C.
2.A. B. C.
3.A. B. C.
4.A. B. C.
5.A. B. C.
6.A. B. C.
7. A.Yes, I’d love to. B.Yes, I think so. C.Yes, I like it.
8.A.Let’s sing a song. B.Long time no see. C.That’s right.
9.A.Yes, I am. B.I’m happy. C.Mary is my friend.
10.A.He is friendly. B.He is the winner. C.He is on vacation.
11.A.No, you can’t. B.Yes, you can. C.No, you needn’t.
12.A.It’s delicious. B.It’s near my home. C.I went there yesterday.
13.A.Pop music. B.It’s relaxing. C.It’s my favorite.
14.A.It’s nothing. B.Good idea. C.No problem.
15.A.Guess what! B.That must be fun. C.I agree with you.
16.A.Once a week. B.For a month. C.Last year.
17.A.Sure. B.Thank you. C.I am afraid not.
18.A.I went there last week. B.I was sleeping. C.I am coming.
听下面一段对话,回答小题。
19.What’s the relationship (关系) between the speakers
A.Father and daughter. B.Friends. C.Teacher and student.
20.How does Li Ping feel before talking
A.Happy. B.Not happy. C.Tired.
听材料,回答下列小题。
21.How often does John use the Internet
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
22.What does John think of the Internet
A.It’s useful. B.It’s important. C.It’s fun.
听对话,回答以下各小题。
23.Why does Jim want to have a parrot at home
A.Because it is funny.
B.Because it is lovely.
C.Because it can speak like a human.
24.When will the girl have a robot at home
A.Maybe in 15 years. B.Maybe in 50 years. C.Maybe in 60 years.
二、听力填空(满分6分)
听短文,完成表格中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)
Ben’s information Way to school He always walks to school 25 he lives far from school.
At school He often tells some interesting 26 to make his classmates 27 . He always gets a very good 28 in tennis competitions.
Idea about friend He can talk about and 29 everything with Nick. He 30 about Nick very much.
三、选词填空(满分5分)
阅读下面短文,从框内6个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
A.remember B.your C. forget D.information E. busy F. through
When you want to invite friends to a party, you’d better send them invitations. This is a good way to show your respect. Here are some ways of inviting friends to 31 party.
First, the most traditional way to invite your friends is to send mail invitations. You need to write down all the 32 about the party, such as the party time, place, clothes to wear, things to bring, phone number and so on.
Second, you can also invite friends to a party 33 the Internet. You can buy some online invitations, put pictures and videos in them and then email them to your friends.
If you want to save more time, you can just make a phone call. The best time to call is in the evening, because during the daytime, your friends may be 34 with their work. Then you can tell them more about your party. And you can know if they are interested in the party. When you talk to your friends, you may 35 some important information. So you’d better prepare an invitation for them, too.
四、完形填空(满分15分)
Students at Haiga Primary School in Guizhou Province took an outdoor music class. Five girls in the school uniform (校服) played a song named Sing for You with different musical 36 , like the guitar. The video 37 became popular on the Internet.
Their teacher, Gu Ya, never 38 that the school band (乐队) would be so popular. He started to teach 39 in 2016. When Gu first came to the school, the students there were shy (害羞的). So Gu decided to open their hearts through 40 .
At first, they were too shy to move their 41 with the music. To help the students play, Gu let them 42 other bands’ music videos. In September 2018, the school’s first band appeared. Gu hoped the band could help more students 43 music well.
“Students may not keep on studying music when they 44 up. I just hope that they could remember the happy time,” Gu said.
For Gu, music could bring the students more 45 in their life. And he wished more teachers can bring music into students’ life.
36.A.instruments B.books C.baskets
37.A.carefully B.sincerely C.quickly
38.A.thought B.agreed C.cared
39.A.you B.us C.them
40.A.poems B.music C.sports
41.A.bodies B.minds C.ears
42.A.share B.watch C.make
43.A.learn B.follow C.hold
44.A.give B.feed C.grow
45.A.exercise B.smiles C.news
五、阅读理解(满分40分)
A
What are the most popular activities What are different people’s favorites And what makes people stop exercise Here’s the result of the survey (调查) of 1,000 people.
Top 6 popular activities Different favorites What makes people stop exercise
Running 22.8% Walking 18.2% Riding 16.6% Playing ball games 15.8% Swimming 15% Hiking 11.6% Born after 2000 Ball games Born in 1990s Yoga (瑜伽) No professional training (专业的训练) 42.9% No time 33.2% No exercise facilities (设施) 23.9%
Born in 1980s Swimming ________ Born in 1970s Walking
46.Which is the most popular activity in the survey
A.Running. B.Walking. C.Riding.
47.Which of the following can we put in “________”
A. B. C.
48.How many people think “No time” makes them stop exercise in the survey
A.239. B.332. C.429.
49.Where can we read the survey
A.From a storybook. B.From a newspaper. C.From a food magazine.
B
Tom had a book in his hand and tears in his eyes. “What worries you, Tom ” asked Mrs. White.
“Our teacher asked us to recite the poem Little Jim. I don’t think I can do it well.” said Tom. “Why not ” asked Mrs. White. “The boys said that I can’t.” said Tom in a sad voice.
“Don’t mind what they said. Let them see that you can do it.” said Mrs. White.
“I don’t think I can.” said Tom. “The poem is so long and difficult for me. But I want to try my best to recite it. ”
“Well, dear son.” said Mrs. White, “Look at that snail (蜗牛) on the wall. How slow it is! Watch it. You will see it get to the top at last. So just try a few lines each day, and you may recite it in the end.”
Tom thought he could catch up with the boys, and he might run a race with the snail. So he planned to try it.
At last, the day came. The teacher called up the boys to recite the poem. After six boys had recited it, it was Tom’s turn. Most of the boys thought Tom could fail. But to their surprise, Tom did not miss a word. His heart was full of joy when the teacher said, “Well done, Tom!” After the rest of the class had tried, the teacher said Tom did best.
“And now tell us how you could recite the poem so well.” said the teacher.
“A snail on the wall taught me how to do it.” said Tom.
There was a loud laugh when Tom said this. But the teacher said, “Don’t laugh! ▲ How did the snail teach you, Tom ”
“I saw it climb up the wall bit by bit. It didn’t stop. At last, it climbed to the top. And I thought I could do the same. So I recited it bit by bit, and did not give up.” said Tom.
“Well done, Tom!” said the teacher. “Now boys, let us give a good cheer to Tom and the snail on the wall.” The classroom rang with a great cheer.
50.Mrs. White is Tom’s ________.
A.mother B.sister C.teacher
51.What’s on the wall
A.A map. B.A picture. C.A snail.
52.What does the underlined word “it” refer to (指代)
A.The snail. B.The poem. C.The wall.
53.Which of the following can be put in the ▲
A.We can learn a lot from things such as snails.
B.For you, you can easily recite this poem.
C.It is very important for you to recite this poem.
C
There were two mountains between Jizhou in the south and Heyang in the north. Both of them were very high. An old man, called Mr. Fool, lived in the north of the mountain with his family. He was nearly ninety years old. Because of these two high mountains, the whole family had to walk a long way from one side to the other side of the mountains.
One day, Mr. Fool called all his family together to talk about moving the two mountains to other places. All of them agreed. So it was decided. His children started to dig (挖掘) the mountains with him.
The next day, Mr. Smart came and said, “Why did you do that These two mountains are so high and you are so old and weak! How can you move the mountains ” Mr. Fool laughed and said, “It’s not difficult at all! Look! Those two mountains are still there, but I have my children, and my children will have their children, generations after generations, so there’s no end. I believe someday the mountains will be moved.”
54.Why did the family of Mr. Fool want to move the mountains
A.Their home was far from the mountains.
B.It was hard for them to walk out of the mountains.
C.They couldn’t enjoy the beauty of the mountains.
55.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to (指代)
A.Digging for gold.
B.Moving the whole family.
C.Moving the two mountains.
56.What does the underlined part “generations after generations” mean in Chinese
A.一代又一代 B.坚持不懈 C.困步不前
57.Which of the following is TRUE
A.Mr. Fool lived in the south of the mountain.
B.Mr. Smart thought it was easy for Mr. Fool to move the mountains.
C.The story tells us never to lose heart when meeting problems in our life.
第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
After five days’ study, students can have a two-day weekend every week. Two days is not a long time. To study and play well, students should plan their time well. 58
★Get up early.
The weekend is not only a time to sleep. Some of the students don’t get up in the morning. They even get up when it is time for lunch! That’s too bad. 59 They should get up earlier to have more free time.
★ 60
As students, they have homework to do on the weekend and some students usually finish it on Sunday evenings. I think students will feel better when they can finish their homework earlier. 61 After that, they can play sports or have fun with their friends. It is more wonderful. So for me, I often finish my homework on Saturday mornings. In this way, I needn’t worry about it on Saturday afternoons or Sundays.
★Go out for fun and relax yourself.
Think about what you like to do. 62 Plan a sport like playing football in the park. You can also visit a museum, a zoo or a park.
A.Do homework early.
B.Here are some ideas for you.
C.Have a family activity with your parents.
D.Eight hours’ sleep is enough for students.
E.You’d better stay at home and watch TV for 3 hours.
F.They should do their homework on Saturday mornings.
六、任务型阅读(满分10分)
Would you like to go to a concert If so, welcome to Guiyang, the capital city of Guizhou Province! In recent years, Guiyang has become popular because of its roadside concerts!
Different from common concerts usually held in music halls, roadside concerts allow people to enjoy music by the roads or in tourist spots (旅游景点). And they are all free so you needn’t buy a ticket as usual. Just stand or sit at a safe and comfortable place nearby. Then, you can enjoy the beautiful music!
This new concert interests lots of music lovers. One day, a local band gathered on a square of the city’s Guanshanhu Area, playing the guitar and singing. And videos showing their exciting shows quickly became popular on the Internet. “We were enjoying ourselves and didn’t expect to become the hot topic,” said Yang Zhi, the lead singer of the band. “Here we meet many people with great love for music,” he added.
Roadside concerts can slow people down and let them show their love for life.
63.The make Guiyang popular in recent years.
64.You can enjoy the roadside concerts or in tourist spots.
65.Everyone can enjoy the road side concerts without .
66.It was for the band to become popular on the Internet according to Yang Zhi.
67.Do you like the roadside concerts in Guiyang Why or why not
七、完成句子(满分10分)
跑步时你最好注意保护膝盖。
68 69 pay attention to protecting your knees when running.
70.我期望在聚会上遇见我的老朋友。
I expect my old friends at the party.
遵义是贵州最大的城市。
Zunyi is 71 72 city in Guizhou.
73.她的父母是做什么的?
her parents do
74.如果你发烧了, 你可能得了流感。
you have a fever, you have the flu.
八、短文填空(满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。
All over the world men and women, boys and girls enjoy sports. Sports help people keep healthy. They help people live 75 (happy). In summer, swimming is very popular. People like swimming because water makes people feel 76 (excite). If you like swimming but swim in a wrong place, you may be in 77 (dangerous). These years, a lot of people lost 78 (they) lives when they were 79 (enjoy) themselves in water, and most of them were students. Some people 80 (be) not careful when they are swimming. They often think they swim very well, 81 nothing will happen to them. Don’t get into the water when your friends aren’t 82 you. If there is 83 “No swimming” sign, never swim in it. If you remember these, you will be 84 (safe) than those who don’t remember these when swimming.
九、书面表达(满分25分)
85.兴趣是最好的老师,不同的兴趣爱好带给每个人不同的感受。假如你是李华,你校英语社 团将举办以“AFan of________”为题的英语征文比赛。请你根据以下思维导图中的提示信息,写一篇不少于70词的文章并投稿。
要求:1.请先将题目补充完整;
2.内容须包括所提示的全部信息,可适当发挥;
3.文中不得出现自己的真实姓名和学校名称;
4.不得抄袭试卷原文。
A Fan of ________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】略
2.B
【原文】略
3.B
【原文】略
4.A
【原文】略
5.C
【原文】略
6.A
【原文】略
7.A
【原文】Would you like to be my friend, Lin Tao
8.C
【原文】略
9.A
【原文】略
10.A
【原文】略
11.C
【原文】略
12.A
【原文】略
13.A
【原文】略
14.A
【原文】I’m sorry for what I said.
15.C
【原文】I’m sure the Internet makes life easier. Do you think so
16.A
【原文】How often do you do exercises, Ella
17.B
【原文】I hope that you will get well soon.
18.B
【原文】What were you doing at this time yesterday, Jane
19.C 20.B
【原文】M: What’s wrong, Li Ping
W: I am not happy.
M: Why
W: My parents ask me not to play computer games.
M: I think they are right. I know you spend too much time on them. It’s bad for your eyes.
W: Thank you, Mr. Cheng. I will spend more time studying subjects.
M: Yeah, give you five.
21.A 22.B
【原文】W: Hi, John. How often do you use the Internet
M: Every day. I chat with friends, listen to music, watch movies, play games and so on. What about you, Mrs White
W: I work online every day. Sometimes I do some shopping on the Internet.
M: The Internet is an important part of people’s life now.
W: You’re right. I think we should make good use of it.
23.C 24.B
【原文】W: Hi, Jim. Why do you want to have a parrot at home
M: Because it can speak like a human. If I have one, my life will be more interesting. What do you want at home
W: I don’t like keeping pets. I want a robot at home. It can help me with many chores.
M: Sounds nice. They can do some simple and boring work for workers. But when will we have a robot at home
W: Maybe in fifty years.
25.though 26.jokes 27.laugh 28.prize 29.share 30.cares
【原文】 Ben is Nick’s best friend. They both study at number two middle school. Though Ben lives far from school, he still walks to school every day. At school band’s favorite subject is math. Ben is funnier than Nick. At school, he often tells some interesting jokes to his classmates, he always makes them laugh. Ben and Nick both like sports, and Ben is better at playing tennis than Nick. He always gets a very good price in tennis competitions at school. Ben and Nick can talk about and share everything. Ben cares about Nick very much because he’s a good listener. They truly like the saying “A friend in need is a friend indeed.”
31.B 32.D 33.F 34.E 35.C
【导语】本文讲述了邀请朋友参加派对的几种方式。
31.句意:这里有一些邀请朋友参加你的派对的方法。根据“inviting friends to...party”可知,此处指邀请朋友参加你的派对,使用形容词性物主代词your“你的”。故选B。
32.句意:你需要写下关于派对的所有信息,比如派对时间、地点、要穿的衣服、要带的东西、电话号码等等。根据“such as the party time, place, clothes to wear, things to bring, phone number and so on”可知,此处指关于派对的所有信息,information“信息”,不可数名词。故选D。
33.句意:其次,你也可以通过互联网邀请朋友参加派对。根据“the Internet”可知,此处指通过互联网,through“通过”。故选F。
34.句意:打电话的最佳时间是晚上,因为在白天,你的朋友可能忙于工作。根据“during the daytime”可知,此处指白天朋友可能忙于工作,be busy with“忙于”。故选E。
35.句意:当你和你的朋友交谈时,你可能会忘记一些重要的信息。根据“So you’d better prepare an invitation for them, too.”可知,此处指可能会忘记一些重要信息,forget“忘记”,动词,may后跟动词原形。故选C。
36.A 37.C 38.A 39.C 40.B 41.A 42.B 43.A 44.C 45.B
【导语】本文主要讲述了贵州省海嘎小学的学生上了一节户外音乐课,五名女生用不同乐器演奏了一首歌曲,视频迅速在网上走红。老师顾亚通过音乐打开学生们的心扉,希望音乐能给学生们的生活带来更多快乐。
36.句意:五名穿着校服的女生用不同的乐器,如吉他,演奏了一首名为《为你歌唱》的歌曲。
instruments乐器;books书;baskets篮子。根据“like the guitar”可知,吉他属于乐器,此处指用不同的乐器演奏歌曲。故选A。
37.句意:这段视频很快在互联网上走红。
carefully仔细地;sincerely真诚地;quickly迅速地。根据“became popular on the Internet”可知,视频在网上迅速走红。故选C。
38.句意:他们的老师顾亚从未想过学校的乐队会如此受欢迎。
thought认为,想;agreed同意;cared关心。根据“the school band (乐队) would be so popular”可知,此处指老师没想到乐队会如此受欢迎。故选A。
39.句意:他于2016年开始教他们。
you你,你们;us我们;them他们。根据“When Gu first came to the school, the students there were shy (害羞的).”可知,此处指教学生们,用them指代学生们。故选C。
40.句意:所以顾亚决定通过音乐打开他们的心扉。
poems诗;music音乐;sports运动。根据下文“At first, they were too shy to move their...with the music.”可知,此处指通过音乐打开学生们的心扉。故选B。
41.句意:起初,他们太害羞了,不敢随着音乐移动身体。
bodies身体;minds思想;ears耳朵。根据“move their...with the music”可知,此处指随着音乐移动身体。故选A。
42.句意:为了帮助学生演奏,顾亚让他们观看其他乐队的音乐视频。
share分享;watch观看;make制作。根据“other bands’ music videos”可知,此处指观看其他乐队的音乐视频。故选B。
43.句意:顾亚希望乐队能帮助更多的学生学好音乐。
learn学习;follow跟随;hold握住。根据“music well”可知,此处指学好音乐,learn...well“学好……”。故选A。
44.句意:学生们长大后可能不会继续学习音乐。
give给;feed喂养;grow成长。根据“Students may not keep on studying music when they...up.”可知,此处指长大后,grow up“长大”。故选C。
45.句意:对顾来说,音乐能给学生的生活带来更多微笑。
exercise锻炼;smiles微笑;news新闻。根据“I just hope that they could remember the happy time”可知,此处指音乐能带来更多快乐,即带来更多微笑。故选B。
46.A 47.C 48.B 49.B
【导语】本文是一篇应用文,文章主要介绍了一项针对1000人的调查结果,包括最受欢迎的活动、不同年代人群的喜好以及人们停止锻炼的原因。
46.细节理解题。根据表格“Top 6 popular activities”中的数据“Running 22.8%”可知,跑步在调查中最受欢迎,占比22.8%。故选A。
47.推理判断题。根据表格“Different favorites”中不同年代人群的喜好可知,80年代出生的人喜欢游泳。故选C。
48.细节理解题。根据表格“What makes people stop exercise ”中的数据“No time 33.2%”以及文章开头“Here’s the result of the survey (调查) of 1,000 people.”可知,在1000人的调查中,有33.2%的人认为“没有时间”是他们停止锻炼的原因,计算可得人数为332人。故选B。
49.推理判断题。文章主要介绍了一项调查结果,这类内容通常出现在报纸上。故选B。
50.A 51.C 52.B 53.A
【导语】本文主要讲述了Tom通过看墙上的蜗牛明白了“慢但是坚定”的道理,并最终成功地背诵了诗歌。
50.细节理解题。根据“Well, dear son.”可知她是汤姆的妈妈。故选A。
51.细节理解题。根据“Look at that snail (蜗牛) on the wall”可知墙上是蜗牛。故选C。
52.词义猜测题。根据“The poem is so long and difficult for me. But I want to try my best to recite it”以及“So just try a few lines each day, and you may recite it in the end”可知每天试几行,最后你可能会背出来这首诗歌,故此处it指代“诗歌”。故选B。
53.推理判断题。根据“How did the snail teach you”可知蜗牛是怎么教你的,所以从蜗牛那学到很多,选项A“我们可以从蜗牛之类的东西中学到很多东西”符合语境。故选A。
54.B 55.C 56.A 57.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了愚公因两座大山挡路出行不便,决定带领家人移山,智叟质疑其行动,但愚公坚信子子孙孙无穷尽,终有一天能移走大山的故事。
54.细节理解题。根据文章第一段“Because of these two high mountains, the whole family had to walk a long way from one side to the other side of the mountains.”可知,由于这两座高山,愚公全家不得不绕很长的路才能走出大山。故选B。
55.词句猜测题。根据文章第二段“One day, Mr. Fool called all his family together to talk about moving the two mountains to other places. All of them agreed. So it was decided.”可知,愚公召集家人商量移山,大家都同意了,因此“it”指代的是“移山”这一决定。故选C。
56.词句猜测题。根据文章第三段“but I have my children, and my children will have their children, generations after generations, so there’s no end.”可知,愚公认为自己的子孙会繁衍下去,子子孙孙无穷尽,因此“generations after generations”意为“一代又一代”。故选A。
57.推理判断题。根据文章第三段愚公的话可知,愚公坚信通过子子孙孙的努力终能移走大山,这体现了面对困难不放弃的精神。因此故事告诉我们遇到困难时不要灰心。故选C。
58.B 59.D 60.A 61.F 62.C
【导语】本文主要讲述了学生周末时间短暂,为了更好地学习和玩耍,应该合理规划时间,并给出了一些建议,包括早起、尽早完成作业以及外出娱乐放松自己。
58.根据前文“To study and play well, students should plan their time well.”和后文给出的几点建议可知,此处应是一个过渡句,引出下文的建议。选项B“以下是一些给你的建议。”符合语境,故选B。
59.根据前文“Some of the students don’t get up in the morning. They even get up when it is time for lunch! That’s too bad.”可知,此处描述了一些学生早上不起床,甚至到午饭时间才起床的不良习惯,由此推知,空格处应说明学生的睡眠时间。选项D“学生睡八个小时就足够了。”符合语境,故选D。
60.根据后文“As students, they have homework to do on the weekend and some students usually finish it on Sunday evenings. I think students will feel better when they can finish their homework earlier.”可知,此段主要讲述了学生应该尽早完成作业,选项A“尽早做作业。”符合语境,故选A。
61.根据后文“After that, they can play sports or have fun with their friends.”可知,此处应说明在某个时间点完成作业后,学生就可以去做其他活动。选项F“他们应该在周六早上做作业。”符合语境,且与后文的“on Saturday mornings”相呼应,故选F。
62.根据前文“Think about what you like to do.”和后文“Plan a sport like playing football in the park. You can also visit a museum, a zoo or a park.”可知,此处应建议学生考虑自己喜欢做的事情,并给出了一些具体的活动建议,由此推知,空格处也应是一个活动建议。选项C“和你的父母一起进行家庭活动。”符合语境,故选C。
63.roadside concerts 64.by the roads 65.buying a ticket 66.unexpected 67.Yes, I do. Because roadside concerts can slow me down and let me show my love for life.
【导语】本文主要介绍了贵阳因路边音乐会而受到欢迎,阐述了路边音乐会的举办地点、特点,还讲述了路边音乐会受到音乐爱好者喜爱的情况以及其意义。
63.根据“In recent years, Guiyang has become popular because of its roadside concerts!”可知,近年来贵阳因路边音乐会而受欢迎。故填roadside concerts。
64.根据“Different from common concerts usually held in music halls, roadside concerts allow people to enjoy music by the roads or in tourist spots (旅游景点).”可知,可以在路边或旅游景点欣赏路边音乐会。故填by the roads。
65.根据“And they are all free so you needn’t buy a ticket as usual.”可知,每个人不用买票就可以欣赏路边音乐会,without后接动词的-ing形式,故填buying a ticket。
66.根据“‘We were enjoying ourselves and didn’t expect to become the hot topic,’ said Yang Zhi, the lead singer of the band.”可知,主唱杨志表示他们没想到会成为热门话题,也就是成为网络热门对他们来说很意外。故填unexpected。
67.这是一个开放性问题,答案合理即可。故填Yes, I do. Because roadside concerts can slow me down and let me show my love for life.
You’d better
【详解】根据中英文提示可知,缺少“你最好”,“你最好”常用表达“you’d better”。故填You’d;better。
70. to meet
【详解】分析中英文可知,缺少“遇见”,“遇见”meet,且expect to do sth“期待做某事”,故用动词不定式作宾语。故填to;meet。
the largest/biggest
【详解】据中英文提示可知,缺少“最大的”,“最大的”对应的英文是the largest或the biggest。句中“in Guizhou”表示范围,形容词最高级前需加定冠词the,“城市”是可数名词,此处用单数形式,故填the;largest/biggest。
73. What do
【详解】根据句意可知,此处是对职业进行提问,用固定句式“What do/does+主语+do ” ,这里主语“her parents”是复数,所以助动词用“do”。故填What;do。
74. If might/may
【详解】根据题干,可知为if“如果”引导的条件状语从句,位于句首,首字母需要大写,might/may“可能”,后跟动词原形。故答案为:If;might/may。
75.happily 76.excited 77.danger 78.their 79.enjoying 80.are 81.so 82.with 83.a 84.safer
【导语】本文介绍了运动对人们的益处,重点强调了夏季游泳的流行以及游泳时需要注意的安全事项,提醒人们尤其是学生群体遵守游泳安全规则以保障自身安全。
75.句意:它们帮助人们快乐地生活。根据“They help people live...”可知,此处修饰动词live,要用副词形式,happy的副词是happily。故填happily。
76.句意:人们喜欢游泳,因为水让人们感到兴奋。根据“People like swimming because water makes people feel….”可知,此处修饰人的感受,要用-ed形式的形容词,excite的形容词形式excited表示“感到兴奋的”。故填excited。
77.句意:如果你喜欢游泳但在错误的地方游泳,你可能会处于危险中。根据“you may be in…”可知,空处应填名词,dangerous“危险的”为形容词,其名词danger符合语境,be in danger“处于危险之中”。故填danger。
78.句意:这些年,很多人在水中玩乐时失去了生命,而且他们中的大多数是学生。根据“a lot of people lost…”可知,修饰名词lives要用形容词性物主代词,they的形容词性物主代词是their。故填their。
79.句意:这些年,很多人在水中玩乐时失去了生命,而且他们中的大多数是学生。根据“when they were…themselves in water”可知,此处是过去进行时,其结构为“was/were + 动词-ing形式”,enjoy的-ing形式是enjoying。故填enjoying。
80.句意:有些人游泳时不小心。根据“Some people…not careful when they are swimming.”可知,主语Some people是复数,且句子时态为一般现在时,be动词用are。故填are。
81.句意:他们常常认为自己游泳很好,所以不会发生任何事情。根据“They often think they swim very well,…nothing will happen to them.”可知,前后句是因果关系,前半句是原因,后半句是结果,要用连词so连接。故填so。
82.句意:当你的朋友不在你身边时,不要下水。根据“Don’t get into the water when your friends aren’t...you.”可知,此处表示“在……身边”,用介词with符合语境。故填with。
83.句意:如果有“禁止游泳”的标志,永远不要在那里游泳。根据“If there is…‘No swimming’ sign”可知,sign是可数名词单数,且“No swimming”是以辅音音素开头的短语,要用不定冠词a修饰。故填a。
84.句意:如果你记住这些,游泳时你会比那些不记住这些的人更安全。根据“you will be…than those who don’t remember these”可知,句中有than,要用形容词的比较级形式,safe的比较级是safer。故填safer。
85.例文
A Fan of Painting My hobby is painting, and I started it when I was 8 years old.
I love painting for many reasons. First, it helps me make friends. Second, it’s a great way to relax myself. What’s more, painting lets me express my ideas.
To keep improving, I not only attend the club’s weekly activities but also practice for 30 minutes every evening. Painting is more than a hobby to me—it’s a part of my life.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要为一般现在时和一般过去时;
③提示:围绕“绘画爱好”这一主题展开,讲述了开始绘画的时间、喜欢绘画的原因、绘画相关的经历以及提升绘画水平的做法,内容完整且重点突出。
[写作步骤]
第一步,开门见山,直接指出爱好;
第二步,详细阐述喜欢绘画的三点原因,分别是帮助交友、放松自己、表达想法;
第三步,说明提升绘画水平的具体做法,然后升华主题,强调绘画不仅是爱好,更是生活的一部分。
[亮点词汇]
①make friends交朋友
②not only…but also…不仅……而且……
[高分句型]
My hobby is painting, and I started it when I was 8 years old.(时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表