资源简介 贵州六盘水2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:150分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分24分)1. A. B. C.2. A. B. C.3. A. B. C.4. A. B. C.5. A. B. C.6.Which festival are they talking about A. B. C.7.A.I like green best. B.I like this shirt best. C.It’s up to you.8.A.No, thanks. B.You’re welcome. C.You’re nice.9.A.No problem. B.No, it doesn’t. C.Yes, it is.10.A.It’s fun. B.It’s May 13th. C.It’s sunny.11.A.3 million. B.It’s larger. C.400 yuan.12.A.Not at all. B.Of course. C.That’s right.13.A.Yes, I do. B.No, I can’t. C.OK, I will.14.A.Thank you. B.I don’t agree. C.Of course not.15.A.No, it isn’t. B.Yes, I have. C.Yes, he has.16.A.A rocket. B.No problem. C.An inventor.17.A.That’s right. B.Yes, I’m glad to. C.What a shame!18.A.In 2024. B.Great. C.Not really.听下面一段对话,回答各题。19.What’s Simon doing A.Watching a video. B.Reading a book. C.Doing his homework.20.What will they do on Sunday A.Clean up the city park.B.Pick up rubbish by the river.C.Look after the animals in the zoo.听下面一段对话,回答各题。21.Who is David A.Their old neighbor. B.Their old classmate. C.Their cousin.22.How long haven’t they seen David A.For three years. B.For four years. C.For five years.听下面一段对话,回答各题。23.Where has Jack been for his holiday A.To London. B.To Paris. C.To New York.24.How did Jack go there A.By ship. B.By train. C.By plane.二、听力填空(满分6分)听短文,完成表格中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)Information SheetWhat is the invention A cooking 25 .Where can it be used In 26 .How many Chinese dishes can it cook More than 27 .What’s it made of Steel and 28 .Who was it invented by Some 29 at Zhejiang University.What do the users think of it It’s 30 .三、选词填空(满分5分)阅读下面一篇短文,从短文前的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。A.and B.the C. about D.beliefs E. an F. whatDear David,How is everything going You asked me 31 Chinese family rules and values in your last letter. In my opinion, they are common 32 that family members should follow.From a very young age, my parents told me to respect 33 old and care for the young. Many traditional stories also told us how to be honest 34 keep our promises. When people are in trouble, be there and help them. I enjoyed reading those stories and I was influenced by 35 I read and heard. As I grew older, I came to understand the importance of family rules and values. I think we teenagers need to pass them on.Are there any family rules and values like ours in your country Please write to me soon.Good wishes.Yours,Li Hua四、完形填空(满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was two, my parents decided to have a second child. I didn’t understand how it could influence me 36 my brother was born. In the first few years, I felt that my life had changed for the 37 . My toys were often broken by my brother, and I got less attention from my parents. You probably can imagine how upset I felt. I thought many times that if I had the 38 to decide whether to have a brother, I would have said “No”. But then my brother did some things that changed my mind.When we were at junior high school, Mom would always prepare 39 for us to take to school. One day at noon, I accidentally spilled (洒) all my food. I cried silently because I didn’t have money to buy lunch and was very 40 . My brother heard what had happened from a student. Then he came to me and 41 his lunch with me.The other thing that moved me a lot was that my brother was always there to 42 me. Another day, we got on the bus to go back home, and when the bus 43 our stop, the boy who I never got on well with got off as well. He then started to shout at me. As I stood there trembling (颤抖) with 44 , my brother walked right up to the boy and glared (怒视) at him. He didn’t say a word, but the boy just turned around and 45 .In a word, my brother and I have had our ups and downs. But I’d say we are best friends for life.36.A.if B.until C.since37.A.worse B.easier C.better38.A.reason B.measure C.chance39.A.lunch B.juice C.clothes40.A.busy B.free C.hungry41.A.mixed B.shared C.competed42.A.hate B.miss C.protect43.A.went to B.arrived at C.got away44.A.fear B.pity C.regret45.A.came B.left C.touched阅读理解(满分40分)AThe 2024 Paris Olympics caught the eye of people from around the world. Many athletes were excited about winning their medals (奖牌). Fan Yang, a Chinese artist, recorded these moments in his paintings.When it comes to traditional Chinese painting, people usually think of mountains, rivers, flowers and birds. But it’s more than that. In Fan’s opinion, the traditional way of painting can also show today’s social life. That’s why he connects the sports theme with traditional Chinese painting. By painting Chinese and foreign athletes in his works, he has developed a special style to show the Olympic spirit through traditional Chinese painting.In 2016, IOC (International Olympic Committee) President Thomas Bach was deeply touched while watching Fan’s show. He invited the artist to hold a personal show at the Olympic Museum in Switzerland. One year later, Fan held the show named “Strength and Beauty, Works of Fan Yang” successfully. This was the first time the museum had hosted a show by a Chinese artist. After that, Fan made every effort to create works about sports. In 2019, he was awarded (获奖) the Pierre de Coubertin Medal by Bach.Fan Yang believes that there are advantages in using the freehand style (写意风格) to show the sports theme. However, it requires high skills. “The way people dress, their way of life, and their behavior are changing. We painters face a lot of new things, so we need to use skills and imagination to keep up with the times,” Fan says.46.What does Fan Yang do A.He is a Chinese artist. B.He is a foreign athlete. C.He is a sports reporter.47.When did Fan hold his show at the Olympic Museum A.In 2016. B.In 2017. C.In 2019.48.Which is the correct structure of this text (P.1=Paragraph 1)A. B. C.49.What can be the best title for the text A.The 2024 Paris Olympics.B.The Olympic Museum in Switzerland.C.The Olympic Spirit in Traditional Chinese Painting.BTrading Good FeelingsThe 2024 Summit of the Forum on China-Africa Cooperation took place in Beijing from Sept 4 to 6. Leaders from China and African countries came together to celebrate their friendship and talk about future cooperation (合作).TradeChina has been Africa’s largest trade partner for 15 years.China imports from Africa:Crude oil Mineral products Agricultural products原油 矿产品 农产品China exports to Africa:Light manufactured goods Machinery Electronic products轻工业产品 机械设备 电子产品JobsChinese companies have created more than 1.1 million local jobs in Africa in the past three years.China builds in Africa:Railway Schools Large-scale power facilities Hospitals and clinicsover 6,000 kilometers over 170 大型电力设备 诊所over 80 over 130Road Stadiums Ports Agricultural projectsover 6,000 kilometers 45 nearly 20 over 50050.The leaders from China and Africa got together for ________.A.journey and future lifeB.wealth and better healthC.friendship and future cooperation51.Which of the following are exported to Africa A. B. C.52.________ have created over 1.1 million local jobs in Africa.A.Chinese companies B.African companies C.Australian companies53.How many schools did China build in Africa according to the passage A.Over 130. B.Over 170. C.Over 500.CIn recent years, a phenomenon (现象) has been noticed among the young. Many young people are experiencing social anxiety (焦虑). They will feel uneasy when they have face-to-face conversations with others, because they have got used to having conversations online. This has become a major concern (关注) for both parents and educators.Zhang Kunpeng is an example. Zhang started to work at Marie Claire last year. “I don’t want to start conversations with people I don’t know well. I just want to sit alone, doing the work,” Zhang said. The 21-year-old boy prefers to talk to his partners online, which makes him feel more comfortable.A recent survey made by China Youth Daily among 2,000 people aged 18 to 35 found that 26.7% of people have difficulties with real-life social interaction (互动), and 17% have problems with such interaction online.20.5% have problems communicating with others online and offline. In addition, the survey also found that 40% avoid social interaction.Social anxiety is becoming more common among young people. Why do the young people avoid social interaction Experts say the main reasons include facing too much pressure from daily life, having less social experience, courage and confidence, and having a small social circle. Another reason is that they truly care about others’ opinions. They also fear they might not live up to what others expect.So how can young people get over this social anxiety The expert also says one of the most powerful ways to deal with social anxiety is to put down your phone and start more face-to-face communication.54.What is the first paragraph mainly about A.Many young people have social anxiety.B.Many young people had a hard time finding jobs.C.Many young people are crazy about online games.55.The survey shows ________ of people avoid social interaction.A.17% B.26.7% C.40%56.What are the main reasons for young people avoiding social interaction according to experts ① having a small social circle② having a more comfortable environment③ facing too much pressure from daily life④ having less social experience, courage and confidenceA.①②③ B.①③④ C.②③④57.How can young people deal with social anxiety A.Get used to having conversations with others online.B.Put down phones and start more face-to-face communication.C.Care about others’ opinions and try to live up to what others expect.第二节 阅读下面短文,从短文后6个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项有一项为多余选项。Just as soil provides water and nutrients (营养) for trees, a basic material works the same way for mushrooms . 58 But now, thanks to China’s “Juncao” (菌草) technology, fewer trees are cut down to do this.Juncao is a kind of grass that can grow up to 8 meters tall. To grow the mushrooms, first, people collect the grass and make it into powder (粉末) 59 It helps them grow fast. Later on, people can eat the mushrooms or sell them.This “magical” grass has become a popular plant in Africa. After being brought there, Juncao grass has helped many people live a better life. 60 Thanks to it, many of these families are making much more money than before, reported China Daily.Besides helping grow mushrooms, Juncao grass has many other things to offer. It has a lot of fiber (纤维), so it can be turned into hardboard strong enough to make buildings. 61What’s more, Juncao can help solve environmental problems. For example, its deep roots help make the soil more firm. 62The Juncao technology was invented by a group of Chinese scientists. By July 2022, they had developed 49 kinds of Juncao grass for 56 kinds of mushrooms. Today, more than 100 countries and areas are planting Juncao grasses.A.Juncao is a new type of plant that is very easy to plant and manage.B.When it rains, there is less probability of the soil being washed away.C.For example, in Rwanda, about 4,000 families are planting Juncao for a living.D.Because of its rich nutrients, it is also good food for animals, like cows and sheep.E.Then, they mix the powder with water and other things to make the basic material.F.Farmers usually use trees to make the basic material, which hurts the environment.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)Nathan lives by the beach. He loves to play there. The beach is a fun place, yet Nathan knows that he must be careful about his own safety. There are things on the beach that can hurt him.“It looks like a sunny day,” said Mrs. Dodd. “Let’s go to the beach!”Mrs. Dodd got the drinks. Nathan took the beach umbrella and his swimsuit. Soon Nathan and his mother were at the beach. Mrs. Dodd reminded her son about the most important beach rule—always go to the beach with a friend or an adult.“What do you notice about those girls ” Mrs. Dodd asked Nathan as she pointed to two girls standing beside the sea. “Each girl is wearing a life vest (救生衣). If a wave knocks them down, they will be safe,” said Nathan. “Also, they are swimming with a friend.”“Why should they swim with a friend ” Mrs. Dodd asked. “One of the girls might get in trouble,” answered Nathan. “Then the other friend can call for help.” Hearing her son’s words, Mrs. Dodd smiled.Mrs. Dodd got out of the sunblock (防晒霜) and opened the umbrella. She explained that our skin may burn because of the strong sunlight, and she helped Nathan spread sunblock on his body. Nathan found out that the sunblock and the umbrella could keep his skin away from the sun. Then his skin wouldn’t get hurt easily.Nathan saw a man sitting in a tall chair. He knew that the man was watching all the people and would help swimmers who may have trouble. Seeing the man made Nathan feel safe. Knowing valuable information about beach safety made him feel safe, too.63.Nathan knows that he must be careful about on the beach.64.Mrs. Dodd asked Nathan to always go to the beach with .65.Sunblock and umbrellas could keep our skin .66.The man was sitting in the tall chair and watching people to who may have trouble.67.Do you think it is safe to play on the beach Why/ Why not 七、完成句子(满分10分)68.在那位出租车司机的帮助下,受伤的男孩被及时送往了医院。With the help of the taxi driver, the injured boy to the hospital in time.69.我更喜欢能帮助我在一天的学习之后放松的音乐。I music helps me relax after a day’s learning.70.这些跑鞋一定是玛丽的,因为她喜欢跑步。These running shoes Mary’s because she loves running.71.学习一门新语言是多么有用啊!it is to learn a new language!72.我的法国朋友花了很长时间学会如何使用筷子。It took my French friend a long time how to use chopsticks.八、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。There was a boy in the 5th grade. Everyone in his class thought he was one of 73 most stupid kids in the class. His grades were so low that he himself thought the same. His report card showed his poor progress in his class, but that didn’t trouble 74 (he). He used to say to his mother, “It doesn’t matter, Mom.”His mother knew that her boy didn’t bring out his best, so she set three rules for him. She chose two educational TV shows for him and he would only be 75 (allow) to watch them. He had to finish his homework 76 (careful) before he could watch TV or play outside. He had to read two books each week and write a book report on each of them.Before long, the boy saw the fruits of his labor (劳动). One day, the teacher asked a question, and he was the only one 77 knew the answer. All his classmates and teachers were 78 (surprise) that a kid who used to get the lowest score was able to answer such a hard question.The kid knew all his knowledge came from his books. All the books really made a big 79 (different). He realized that if he could keep on 80 (read) more books, he could learn more. With hard work, the boy became a famous doctor. He is Benjamin Carson.We all have talent. If we can believe 81 ourselves and work hard, we will be able to achieve our dreams. First, we should set reasonable aims for ourselves. Then, we need to take 82 (act) step by step. Finally, never give up easily when facing difficulties.九、书面表达(满分25分)83.中国是一个历史悠久的文明古国,有着很多意义深远且丰富多彩的传统节日。假如你是李华,你校英语广播站正在开展主题为“My Favorite Traditional Festival”的征文活动,请参考图文信息,积极投稿。要求:1. 内容积极向上,不少于80词;2. 文中不得出现真实的人名和校名。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】W: I think the computer is the most useful invention.M: I think so.2.C【原文】M: What do Americans do when they meet at the first time W: They shake hands.3.B【原文】M: What do you do to be a greener person W: I always ride my bike to school.4.A【原文】W: What did you do to help the children in the mountains M: I bought some clothes for them.5.A【原文】W: How did you go to Beijing last year M: I went there by high-speed train.6.C【原文】A: Tom, the Chinese New Year is coming. How do you celebrate it B: We get together and give nice presents to each other.7.A【原文】What color do you like best 8.B【原文】Thank you for helping me with English, Amy.9.C【原文】Is light pollution harmful to people’s health 10.C【原文】How is the weather today 11.A【原文】What’s the population of the city 12.A【原文】Would you mind if I take a photo of the spaceship, sir 13.C【原文】Turn off the lights when you leave the classroom, Jim.14.A【原文】I wish you success, Jane.15.B【原文】Have you ever been to the Great Wall, Kangkang 16.C【原文】What are you going to be when you grow up, Maria 17.B【原文】Helen, could you please tell me some recent news about space 18.B【原文】How was your trip to Disneyland, Li Ming 19.A 20.B【原文】W: What are you doing, Simon M: I’m watching a video about birds.W: Why do you watch it M: I took a class about pollution and animals last week. Pollution is harmful to animals.W: That’s true! We must do something to protect the animals.M: I agree with you. How about picking up rubbish by the river on Sunday W: No problem!21.B 22.C【原文】W: April 20th is the UN Chinese Language Day. On that day, we will hold some activities in our school. Do you want to join us, John M: Of course. You know I love Chinese very much.W: Great! David will also come.M: David Do you mean the boy who was in the same class with us in the primary school W: Yes, we haven’t seen him for five years.M: Well, I’m looking forward to meeting him.23.B 24.C【原文】W: I haven’t seen you for a long time. Where have you been, Jack M: I have been to Paris for my holiday.W: Wow! How did you go there M: I went there by plane.W: Great! You must have had a wonderful trip.M: Yes. I had a very good time there.25.robot 26.restaurants 27.twenty/20 28.wood 29.students 30.helpful【原文】Hi, friends. Please follow me and look at the great invention. It is a cooking robot. People can use it in restaurants. It can cook more than twenty Chinese dishes. What’s it made of It is made of steel and wood. It was made by some students at Zhejiang University. It can be folded and it is not heavy at all. After some of the robots are used for some time in China, the users all agree that the cooking robot is helpful. Next they will be sold to many foreign countries.31.C 32.D 33.B 34.A 35.F【导语】本文是李华写给David的书信,介绍了中国的家庭规则与价值观,包括其内容、对自己的影响,并询问对方国家是否有类似的家庭规则。31.句意:你在上一封信中问我关于中国的家庭规则和价值观。根据“You asked me...Chinese family rules and values”及备选词可知,“ask sb. about sth.”是固定搭配,意为“询问某人关于某事”,故选C。32.句意:在我看来,它们是家庭成员应该遵循的共同信念。根据“Chinese family rules and values...that family members should follow”及备选词可知,家庭规则与价值观是共同信念,beliefs“信念”符合语境,故选D。33.句意:从小,我的父母就告诉我要尊老爱幼。根据“respect...old”及备选词可知,“the + 形容词”表示一类人,the old表示“老人”,故选B。34.句意:许多传统故事也告诉我们如何诚实并遵守承诺。根据“how to be honest...keep our promises”及备选词可知,“honest”和“keep our promises”是并列关系,用连词“and”连接,故选A。35.句意:我喜欢读那些故事,并且受到了我所读和所听内容的影响。根据“influenced by...I read and heard”及备选词可知,此处是宾语从句,应用“what”在从句中作“read and heard”的宾语,故选F。36.B 37.A 38.C 39.A 40.C 41.B 42.C 43.B 44.A 45.B【导语】本文主要介绍了作者与弟弟从矛盾到理解的情感变化,突出了兄弟之间的深厚情谊。36.句意:直到我弟弟出生,我才明白这会对我的生活产生怎样的影响。if如果;until直到;since自从。根据“I didn’t understand how it could influence me...”可知,“我”直到弟弟出生才明白这对自己生活的影响。not...until...意为“直到……才……”,固定搭配。故选B。37.句意:在最初的几年里,我觉得我的生活变得更糟了。worse更糟的;easier更容易的;better更好的。根据“My toys were often broken by my brother, and I got less attention from my parents. You probably can imagine how upset I felt.”可知,有了弟弟后,“我”的玩具会被弟弟弄坏,父母的关注也少了,并且心情低落。“我”觉得生活变得更糟了。故选A。38.句意:我曾很多次想过,如果我有机会决定是否要一个弟弟,我一定会说“不”。reason理由;measure措施;chance机会。根据上文“My toys were often broken by my brother, and I got less attention from my parents. You probably can imagine how upset I felt.”可知,“我”觉得自己的生活变得更糟了,因此可判断如果“我”有机会决定是否要弟弟,“我”会说“不”。故选C。39.句意:上初中时,妈妈总会为我们准备午餐带到学校。lunch午餐;juice果汁;clothes衣服。根据“One day at noon, I accidentally spilled (洒) all my food.”可知,上初中后,妈妈会给我们准备午餐带去学校。故选A。40.句意:我默默地哭了,因为我没有钱买午餐,而且肚子很饿。busy忙碌的;free空闲的;hungry饥饿的。根据“I cried silently because I didn’t have money to buy lunch and was very...”可知,“我”的午餐洒了,自己没钱买,所以感到“饥饿”。故选C。41.句意:然后他走到我面前,和我分享了他的午餐。mixed混合;shared分享;competed竞争。根据“My brother heard what had happened from a student. Then he came to me and ... his lunch with me.”可知,弟弟听说“我”没有吃午餐,然后就过来和“我”分享了自己的午餐。share...with...意为“和……分享……”,固定搭配。故选B。42.句意:另一件让我感动的事是,弟弟总是在那里保护我。hate讨厌;miss想念;protect保护。根据下文“my brother walked right up to the boy and glared (怒视) at him”可知,弟弟怒视朝“我”喊叫的男孩,他保护了我。故选C。43.句意:有一天,我们坐公交车回家,当车到站时,那个和我关系不好的男孩也下了车。went to前往;arrived at到达;got away离开。根据“Another day, we got on the bus to go back home, and when the bus ... our stop, the boy who I never got on well with got off as well.”可知,公交车到站后,我们下车了。描述公交车“到达”某地,应用“arrive at”。故选B44.句意:我站在那里,因恐惧而颤抖,弟弟径直走到他面前,怒视着他。fear恐惧;pity同情;regret后悔。根据“He then started to shout at me. As I stood there trembling (颤抖) with...”可知,一个男孩朝“我”喊叫,“我”因为恐惧而颤抖。故选A。45.句意:他一言不发,那个男孩就转身走开了。came来;left离开;touched触摸。根据“my brother walked right up to the boy and glared (怒视) at him. He didn’t say a word, but the boy just turned around and...”可知,在弟弟的怒视下,男孩最后转身“离开”。故选B。46.A 47.B 48.B 49.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国艺术家范扬将传统中国画与奥运主题相结合,用写意风格展现奥运精神的相关事迹、成就及创作理念。46.细节理解题。根据“Fan Yang, a Chinese artist, recorded these moments in his paintings.”可知,范扬是一名中国艺术家。故选A。47.细节理解题。根据“In 2016, IOC (International Olympic Committee) President Thomas Bach was deeply touched while watching Fan’s show. He invited the artist to hold a personal show at the Olympic Museum in Switzerland. One year later, Fan held the show named ‘Strength and Beauty, Works of Fan Yang’ there successfully.”可知,2016年巴赫邀请范扬举办个人画展,一年后(即2017年)范扬成功举办了该画展。故选B。48.篇章结构题。文章第一段开篇点题,介绍范扬作为中国艺术家,用画作记录2024年巴黎奥运会的瞬间;第二段阐述范扬将体育主题与传统中国画结合的创作理念;第三段讲述范扬的艺术成就(受邀在奥运博物馆办展、获得顾拜旦奖章);第四段分享范扬对用写意风格展现体育主题的看法及创作感悟。整体为“总—分—总”结构。故选B。49.最佳标题题。文章核心围绕中国艺术家范扬用传统中国画展现奥运精神展开,介绍了其创作风格、相关经历及成就。C选项“传统中国画中的奥运精神”准确概括了文章核心内容,是最佳标题。故选C。50.C 51.B 52.A 53.B【导语】本文是一篇关于2024年中非合作论坛峰会的说明文。文章介绍了中非之间的贸易往来、中国在非洲的投资项目以及中国公司为非洲当地创造的就业机会。50.细节理解题。根据文章第一段“Leaders from China and African countries came together to celebrate their friendship and talk about future cooperation”可知,中非领导人聚在一起是为了庆祝友谊和讨论未来的合作。选项C“friendship and future cooperation”符合题意。故选C。51.细节理解题。根据题干“Which of the following are exported to Africa ”以及选项中的图标,需要找到中国出口到非洲的商品。根据文章“China exports to Africa: Light manufactured goods, Machinery, Electronic products”可知,轻工业产品、机械设备和电子产品是中国出口到非洲的商品。根据图片,选项B的图标代表电子产品。故选B。52.细节理解题。根据文章“Chinese companies have created more than 1.1 million local jobs in Africa in the past three years.”可知,中国公司在过去三年里在非洲创造了超过110万个当地就业岗位。选项A“Chinese companies”符合题意。故选A。53.细节理解题。根据文章“China builds in Africa: Schools over 170”可知,中国在非洲建造了超过170所学校。选项B“Over 170.”符合题意。故选B。54.A 55.C 56.B 57.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了当下许多年轻人存在社交焦虑这一现象,通过调查数据展示了其现状,分析了产生该现象的原因,并给出了相应的应对建议。54.主旨大意题。根据第一段“In recent years, a phenomenon (现象) has been noticed among the young. Many young people are experiencing social anxiety (焦虑). They will feel uneasy when they have face-to-face conversations with others, because they have got used to having conversations online.”可知,第一段核心内容是说明许多年轻人正遭受社交焦虑,以及产生这一情况的部分原因。故选A。55.细节理解题。根据“In addition, the survey also found that 40% avoid social interaction.”可知,调查显示40%的人会回避社交互动。故选C。56.细节理解题。根据“Experts say the main reasons include facing too much pressure from daily life, having less social experience, courage and confidence, and having a small social circle.”可知,年轻人回避社交的主要原因包括:日常生活压力大、社交经验少、缺乏勇气和自信、社交圈小,对应①③④;②“拥有更舒适的环境”并非专家提及的原因,属于无关内容。故选B。57.细节理解题。根据“The expert also says one of the most powerful ways to deal with social anxiety is to put down your phone and start more face-to-face communication.”可知,年轻人应对社交焦虑的方法是放下手机,多进行面对面交流。故选B。58.F 59.E 60.C 61.D 62.B【导语】本文是一篇说明文。介绍了中国的“菌草”技术。58.根据前文“a basic material works the same way for mushrooms”及后文“But now, thanks to China’s ‘Juncao’ technology, fewer trees are cut down to do this.”可知,前文提到蘑菇生长需要基础材料,后文通过“but”转折,说明菌草技术减少了树木砍伐,选项F“农民通常用树木制作这种基础材料,这会破坏环境”解释了“砍伐树木”的原因,衔接前文的“基础材料”与后文的“菌草技术替代树木”,故选F。59.根据前文“first, people collect the grass and make it into powder”及后文“It helps them grow fast.”可知,前文说明菌草种植蘑菇的第一步“收集菌草制成粉末”,后文强调“它帮助蘑菇快速生长”,选项E“然后,他们将粉末与水和其他东西混合制成基础材料”承接前文的“制成粉末”,说明后续步骤,故选E。60.根据前文“After being brought there, Juncao grass has helped many people live a better life.”及后文“Thanks to it, many of these families are making much more money than before”可知,前文强调“菌草帮助非洲人改善生活”,后文提到“这些家庭赚钱更多”,选项C“例如,在卢旺达,约4000个家庭以种植菌草为生”通过具体例子说明菌草对非洲家庭的帮助,衔接前文的“改善生活”与后文的“家庭赚钱”,故选C。61.根据前文“Besides helping grow mushrooms, Juncao grass has many other things to offer. It has a lot of fiber, so it can be turned into hardboard strong enough to make buildings.”可知,该部分介绍菌草的其他用途,选项D“由于其营养丰富,它也是牛、羊等动物的优质饲料”补充了菌草的另一用途,与前文的“制作硬木板”并列,丰富了“其他用途”的内容,故选D。62.根据前文“What’s more, Juncao can help solve environmental problems. For example, its deep roots help make the soil more firm.”可知,前文强调“菌草能解决环境问题,其深根可稳固土壤”,选项B“下雨时,土壤被冲走的可能性更小”解释了“稳固土壤”带来的具体环保效果,衔接前文的环保作用,故选B。63.his own safety 64.a friend/an adult 65.away from sunlight 66.help swimmers 67.Yes, I do. Because if we follow beach safety rules like going with an adult, using sunblock and wearing a life vest, we can play safely.【导语】本文是一篇说明文,介绍了海滩游玩的安全常识。63.根据“Nathan knows that he must be careful about his own safety.”可知,内森知道在海滩上必须注意自己的安全,故填his own safety。64.根据“Mrs. Dodd reminded her son about the most important beach rule—always go to the beach with a friend or an adult.”可知,多德夫人让内森务必和朋友或成年人一起去海滩,故填a friend/an adult。65.根据“Nathan found out that the sunblock and the umbrella could keep his skin away from the sun. Then his skin wouldn’t get hurt easily.”可知,防晒霜和遮阳伞能保护皮肤免受阳光伤害,故填away from sunlight。66.根据“He knew that the man was watching all the people and would help swimmers who may have trouble.”可知,坐在高椅子上的人在观察大家,以便帮助遇到困难的游泳者,故填help swimmers。67.本题为开放性问题,结合文章中的安全知识回答即可。例:是的,我这么认为。因为如果我们遵守海滩安全规则,比如和成年人一起去,涂防晒霜,穿救生衣,我们就可以安全地玩了。故填Yes, I do. Because if we follow beach safety rules like going with an adult, using sunblock and wearing a life vest, we can play safely.68. was sent【详解】根据所给汉语意思可知,空缺处应该填的是“被送往”,句子主语“the injured boy”和动词“送”之间是被动关系,所以用被动语态,由“in time”可知,时态是一般过去时,一般过去时的被动语态构成:主语+was/were+动词过去分词,主语“the injured boy”是第三人称单数,be动词用was,“送”的英文是send,过去分词是sent,故填was;sent。69. prefer that/which【详解】根据中英文对照可知,空格处表示“更喜欢”和“……的”,“更喜欢”用动词“prefer”,句子描述个人喜好,用一般现在时,主语I是第一人称,动词用原形;该句为定语从句,先行词music,关系代词“that”或“which”,故填prefer;that/which。70. must be【详解】根据中英文对照,缺少“一定是”,此处应用情态动词must表示肯定推测,其后面接be动词的原形be。故填must;be。71. How useful【详解】根据题干可知,缺少的信息为“多么有用”,考查感叹句:how+形容词/副词+主语+谓语动词!useful“有用的”。故填How;useful。72. to learn/study【详解】根据中英文对照可知,此处缺“学会”。根据固定句型“It took sb.+时间+to do sth.做某事花费某人多长时间”,不定式做真正的主语,可知这里“学会”的英文表达为“to learn/study”。故填to;learn/study。73.the 74.him 75.allowed 76.carefully 77.who 78.surprised 79.difference 80.reading 81.in 82.action/actions【导语】本文通过讲述本杰明·卡森的故事,阐述了只要有天赋、相信自己并努力工作,就能实现梦想,还介绍了实现梦想的方法,即先设定合理目标,再逐步采取行动,最后面对困难不轻易放弃。73.句意:他班上的每个人都认为他是班上最笨的孩子之一。根据“most stupid kids”可知,此处是“one of the+形容词最高级+名词复数”结构,表示“最……之一”,所以空处应填定冠词the。故填the。74.句意:他的成绩单显示他在班上的进步很差,但这并没有困扰他。trouble“困扰”,动词,此处应用he的宾格形式him作宾语。故填him。75.句意:她为他选了两档教育类电视节目,他只被允许看这两档节目。allow“允许”,动词,此处是被动语态,其结构为“be+动词过去分词”,所以空处应填allow的过去分词allowed。故填allowed。76.句意:他必须在看电视或出去玩之前仔细完成作业。careful“仔细的”,形容词,此处修饰动词finish,应用副词carefully“仔细地”。故填carefully。77.句意:一天,老师问了一个问题,只有他知道答案。根据句子结构可知,此处是定语从句,先行词是“the only one”,指人,关系词在从句中作主语,所以空处应填关系词who。故填who。78.句意:他所有的同学和老师都很惊讶,一个过去成绩最低的孩子竟然能回答这么难的问题。surprise“惊讶”,名词或动词,此处是“be+形容词”结构,表示状态,所以空处应填形容词surprised“惊讶的”,修饰人。故填surprised。79.句意:所有的书真的起了很大的作用。different“不同的”,形容词,make a big difference“起很大作用”,固定短语,所以空处应填名词difference。故填difference。80.句意:他意识到如果他能继续读更多的书,他就能学到更多。read“读”,动词,keep on doing sth“继续做某事”,固定短语,所以空处应填read的动名词reading。故填reading。81.句意:如果我们能相信自己并努力工作,我们就能实现我们的梦想。believe in oneself“相信自己”,固定短语,所以空处应填介词in。故填in。82.句意:然后,我们需要一步一步地采取行动。act“行动”,动词,take action(s)“采取行动”,固定短语,所以空处应填action(s)。故填action(s)。83.例文My Favorite Traditional Festival My favorite traditional festival is the Mid-Autumn Festival, which comes on the 15th of the 8th lunar month. On this day, families gather: we have a big dinner and eat mooncakes—round, sweet pastries symbolizing reunion. Afterward, we sit outdoors, admire the full, bright moon, and talk about the story of Chang’e. I love it most for the warm family time. Busy lives fade away, and the joy of being together makes the festival precious. It’s a lovely tradition that binds our hearts.【详解】[总体分析] ①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文; ②时态:时态以“一般现在时”为主; ③提示:写作要点已给出,注意节日相关表达的准确性。 [写作步骤] 第一步,先介绍自己最喜爱的传统节日。 第二步,再描述中秋节的家庭活动。 第三步,最后表达对中秋节的喜爱之情。 [亮点词汇] ①traditional festival传统节日 ②the Mid-Autumn Festival中秋节[高分句型] ①My favorite traditional festival is the Mid-Autumn Festival, which comes on the 15th of the 8th lunar month.(which引导非限制性定语从句) ②Busy lives fade away, and the joy of being together makes the festival precious.(and连接两个并列分句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 贵州六盘水2025—2026学年九年级英语上期末考试模拟试题.docx