资源简介 贵州贵阳2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:120分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分24分)1. A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A. B. C.7.A.Why B.Of course not. C.You are right.8.A.Sure. B.Thank you. C.I am afraid not.9. A.No way! B.No, thanks. C.Glad to hear that.10.A.Good idea. B.Thanks. C.I don’t think so.11.A.I went there last week. B.I was sleeping. C.I am coming.12.A.No, he can’t. B.No, he isn’t. C.No, he didn’t.13.A.It’s bad for his health. B.It’s good for his health.C.It’s wealthy.14. A.Sure, I’d love to. B.Sorry, I don’t know. C.OK, and how much 15. A.They were delicious. B.For my birthday. C.My grandparents.16. A.Yes, I am. B.Yes, I do. C.Yes, she does.17. A.Noodles. B.At 12:00 p.m. C.In the dining hall.18. A.One cup. B.From the store. C.In the morning.听下面一段对话,回答小题。19.When did Lily see the doctor A.This morning. B.Last morning. C.Yesterday.20.How many pill(s) should Lily take a day A.One. B.Two. C.Three.听下面一段对话,回答小题。21.What’s the relationship (关系) between the speakers A.Father and daughter. B.Friends. C.Teacher and student.22.How does Li Ping feel before talking A.Happy. B.Not happy. C.Tired.听下面一段对话,回答小题。23.What are they talking about A.Their plan. B.Their study. C.Their food.24.Who are they going with A.The boy’s parents. B.The girl’s parents. C.Their friends.二、听力填空(满分6分)听下面一段独白,根据独白内容,完成图表所缺信息,每空仅填一词,读三遍。My best friend Jim and IThe common things We are 25 years old. We both like 26 to music. We are 27 to others. He works as 28 as me.The differences Jim is more 29 and funnier, and I am more serious. Jim likes 30 while I like reading at home.三、选词填空(满分5分)阅读短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。A.also B.help C. our D.soon E. other F. butAre you looking at me Do you know me I’m a dodo! You may think I’m just a character in Alice’s Adventures in Wonderland. Actually, there used to be thousands of us—for real, 31 now you can only see us in museums.We lived on an island in the Indian Ocean. In the happy old days, there was plenty of food to eat. All the 32 animals were friendly. What a peaceful and safe life!However, in 1598, humans arrived. They cut down the trees and 33 lovely forests were gone. They hunted us because we were slow and couldn’t fly. What’s more, their pigs, cats and dogs ate our eggs. As a result, we 34 died out.So today, we are standing in museums around the world. When you see us, please remember our sad story. The world is full of fantastic animals. Please try your best to 35 them. Make them as happy as a clam, not as dead as a dodo.四、完形填空(满分10分)A long time ago, in a small village, there lived a famous old furniture-maker (家具制作师). People traveled from far and wide to buy his furniture. One day, a young apprentice (学徒) who wanted to succeed came to 36 something from him. The young man loved making things but always finished them 37 , so his works were not fine enough.After only a few 38 of learning about the parts (零件), the young man asked, “I have learned from you for a week, so can I start to make the whole (整个) furniture ” The old furniture-maker told him, “I can teach you to make the whole one, but first you need to do a 39 job.” He then gave the man a big piece of 40 and asked him to make it small. The man thought it was easy. He finished it fast and soon brought it back. The old furniture-maker picked up the board and said, “It is not 41 enough. Try again.” Then, the young man tried many times, but the old furniture-maker still shook his head over and over again. Feeling sad, the man started to 42 . This time, he didn’t finish it in a short time but took every part of the board seriously. So the board looked much better than before. Finally, the furniture-maker smiled.He asked, “Did you learn the important 43 The simpler the job is, the more 44 we need to be. We should not only shape the things but also shape our 45 .” Life is like this: a successful person moves forward step by step.36.A.hear B.learn C.buy37.A.quietly B.seriously C.quickly38.A.days B.months C.years39.A.simple B.relaxing C.creative40.A.paper B.board C.glass41.A.clean B.round C.small42.A.wait B.think C.share43.A.promise B.plan C.lesson44.A.different B.careful C.talented45.A.mind B.body C.looks五、阅读理解(满分35分)APrice: children<1.2m: 50% discount others: 20 Opening time: Apr. 1st——Oct.15th: 8:00——16:30 Oct.16th——Mar.31th: 8:000——16:00 Information for tourists:Programs Zone Tims Birds flying show Swan Lake 10:30——14:30 (Every one hour)White tiger jumping.Tigers Hill11:00——15:00 (Every one hour)Elephant Legend Central Area 12:30: 15:004D TheatreSouth Gate Area12:00 13:30 14:3046.Steven is 1.5 meters tall. He should pay ________ for the ticket.A. 20 B. 40 C. 5047.When can we go to the zoo with the ticket A.On June. 20th. B.On Aug. 26th. C.On Oct. 10th.48.How many programs are there in the zoo A.Three. B.Four. C.Five.49.What animal may we not see in the zoo A. B. C. BThink 20 years back when chatting face to face with loved ones far away was a dream. Nowadays, the internet has made it a piece of cake! We can get in touch with anyone with just one click (点击). But the internet has also brought new risks (风险). Here are the basic rules you need to know to stay safe online.★Keep personal information safe.Do not post personal information online. This includes your full name, phone number, address, ID or passport number. Sometimes you may have to post this information. However, decide who sees it. Only people you know should see your information.★Be password smart!To protect your online accounts, it’s important to use a “strong and long” password (密码). Don’t use words that are easy to guess, like your birthday. Change it often and don’t be careless.★Be aware of strangers.Never meet online strangers in real life. They may cheat you. Only spend time online with trusted friends.★Be careful with your posts.Who reads our social media posts We never know. Think carefully before posting something online. Words sometimes hurt people and you can make enemies. Remember that behaving badly online has costs.★Ask for help.People sometimes say bad things to other people online. This is cyberbullying (网络霸凌). If you find yourself in trouble, don’t answer any bad messages. Instead, turn to your parents, teachers or other trusted adults for help. You don’t have to face your problems alone!50.What does the underlined phrase “a piece of cake” mean A.Easy. B.Popular. C.Delicious.51.Which of the following passwords might be the safest A.123456 B.abcdefgZGP C.Mk@19_200852.What is the writer’s advice about cyberbullying A.Post it online. B.Ask for help. C.Reply to it soon.53.The best title for the text is “________”.A.Exciting E-risks! B.Say No to Strangers! C.Are You Safe Online CWinter can be a hard time for animals. The weather may be wet and cold, and food can be hard to find under the snow. But nature has given animals different ways to survive (存活). Let’s look at how animals go through this season.Some animals get fat in autumn. They eat and eat, then their bodies can store (储存) the food quickly. So they needn’t eat more in winter. Moose (麋鹿) are such animals. They store food in their bodies as fat (脂肪). Their bodies use the stored fat as energy. Moose also grow thick hair to keep warm when it gets colder.Other animals store fresh food for the cold days. For example, many small animals, such as squirrels, spend cold days in burrows (地洞). They wake up on warmer days to eat the food they stored in autumn.Hibernators (冬眠动物) don’t eat at all. Before winter, these animals, such as frogs and snakes, eat and eat to get fat. When winter comes, they sleep all day and all night. Their hearts beat very slowly and their temperature goes down. In this way, they don’t use much of the fat.Still other animals can move south before winter and come back after spring. This is called migration (迁徙). In autumn, many birds fly south in large groups. In spring when the temperature goes up, they will return.Animals in winter have their own smart ways to go through the winter and show us how they survive in nature. It’s just like a saying goes, “Everyone has his own way of surviving.”54.What do moose do before winter A.Store fresh food. B.Sleep all day long. C.Eat and store fat.55.Which animal is a hibernator from the text A. B. C.56.Which poem is about the season in the text A.好雨知时节,当春乃发生。B.空山新雨后,天气晚来秋。C.孤舟蓑笠翁,独钓寒江雪。57.Which of the following best shows the structure of the passage (P1= Paragraph 1)A. B. C.第二节根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。From “eating dazi” to “working dazi” to “traveling dazi”, a new social trend (趋势) is popular in China among young people. It means people find new ways to talk with others and share their thoughts. 58 Dazi makes social life much easier and more comfortable. Unlike traditional friends who often need to hang out with each other and keep in touch closely, a dazi is a more relaxed social partner (社交伙伴). 59 It gives a way to people to build further social connections (联系) and make their lives more meaningful.60 This includes (包含) meeting strangers by yourself and it can put you at risk (风险) of harm. So be careful when you meet an online dazi. 61 , and let someone know where you go. If you are in danger, you will be saved at once.A short-term (短期的) dazi can probably turn into a long-term relationship. It’s important to respect each other’s personal space when building a relationship. 62If you follow these tips, I believe you will improve the relationship with your dazi.A.However, finding a dazi often comes with some danger.B.Here are some reasons why “dazi” is popular.C.Getting along with a dazi will make social costs (社交成本) more.D.Dazi is a quick and convenient (方便的) way to make friends.E.In this way, the relationship will be endless and won’t go away easily.F.To keep safe, remember to meet your online dazi in public places.六、任务型阅读(满分10分)阅读短文,根据其内容填空和回答问题。(第1至第4小题,每空不超过3个单词;第5小题须用完整句回答)One afternoon in a bookstore, I found a book called The Last Days of Old Beijing by US writer Michael Meyer. The name caught my eye and made me think about my home city Beijing and its past.Meyer’s writing takes us back in time to Beijing about 20 years ago. In 2005, Meyer moved into a shared courtyard home in one of Beijing’s oldest neighborhoods, Dashilan, on one of its hutong. There he taught English at a local school and lived with local people.Meyer saw some of the great changes this neighborhood went through. The old houses made way for new high-rise buildings and shopping malls. However, some parts of old Beijing’s culture stayed strong in the face of rapid (快速的) change. People still kept traditions, such as putting up Spring Festival couplets (对联) and strolling through temple fairs. Meyer shows us how these traditions helped people hold onto their roots as old buildings went away around them.I, a young man, was born in Beijing in October 1996, so I know more about the city’s modern side. Reading The Last Days of Old Beijing opened my eyes to new sides of the city. Those small details (细节) of daily life in the old neighborhoods touched my heart.63.The Last Days of Old Beijing made the writer think about and its past.64.Meyer was in a local school 20 years ago.65.Some parts of stayed strong in Beijing according to Meyer.66.The small details of daily life in old Beijing the writer.67.Why should we read books on Chinese culture 七、完成句子(满分10分)68.我姑姑忍受不了天天在家做饭。My aunt can’t at home every day.69.目前为止你认为这座城市怎么样?How do you feel about the city 70.为了保持牙齿健康,记得每年至少去看一次牙医。your teeth healthy, remember to go to the dentist at least once a year.71.贵阳地铁三号线的开通是多么令人兴奋啊!the opening of Subway Line 3 in Guiyang is!72.父母制定规则是为了帮助孩子们健康地成长。Parents make rules to help children to healthily.八、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Brian was a funny student. He loved 73 (watch) films when he was young. He hoped to become a comedian (喜剧演员) one day.When he heard about the talent show at his school, Brian 74 (plan) to take part in it. But some students laughed at him. Brian couldn’t stand them, so he didn’t want 75 (go) to the show. But when he remembered how much his 76 (friend) liked his jokes, he decided to go. Brian did 77 good job at the talent show. He won the 78 (one) prize! His teachers and friends were happy for him, 79 some students told Brian that he was not good and he would never be 80 (success). Brian didn’t know why they said so, and he didn’t care about what they said anymore. He worked 81 (hard) at his dream and at last Brian got a lot of chances (机会) to work in comedies. He appeared 82 TV many times. Now Brian is a famous comedian! He is doing what he loves best.九、书面表达(满分10分)83.寒假即将到来,你打算做哪些运动来强身健体呢?请以“My Sports Plan for the Winter Vacation”为题,用英语写一篇不少于70词的短文。要求:1.短文需包含提示中的所有内容(鼓励在此基础上适当发挥);2.文中不能出现真实的姓名、校名等个人信息。提示:★What sports are you going to play ★How often will you play them ★Why do you play these sports ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】A: I have two tickets for tonight’s football game. Would you like to go to the football game with me B: Sure, I’d love to.2.C【原文】W: What time shall we meet M: Let’s make it eleven.3.A【原文】W: What should we do when an earthquake happens M: We should protect our heads with hands.4.B【原文】W: What will you do at the concert M: I will recite a Chinese poem.5.B【原文】W: What’s your favorite sport M: Playing basketball.6.A【原文】W: Where are you going M: I am going to the hospital.7.B【原文】Would you mind if I open the window 8.B【原文】I hope that you will get well soon.9.B【原文】Would you like some apples, John 10.A【原文】Why not have some tea 11.B【原文】What were you doing at this time yesterday, Jane 12.C【原文】Did he live in England last year 13.A【原文】Why do you ask your father to give up smoking 14.C【原文】Add some sugar and yogurt.15.C【原文】Who made the dumplings for you, Bob 16.B【原文】Do you like potatoes in noodles, Mary 17.A【原文】What do you usually eat for lunch, Bill 18.A【原文】How much milk does Jane need 19.C 20.B【原文】W: Hello, this is Lily speaking. May I speak to Doctor Smith M: Speaking.W: I had a headache and I saw you yesterday. You gave me some pills.M: Yes, I remember that.W: Should I take two or three pills a day I forgot it.M: Two pills a day.W: Thanks, Doctor Smith.21.C 22.B【原文】M: What’s wrong, Li Ping W: I am not happy.M: Why W: My parents ask me not to play computer games.M: I think they are right. I know you spend too much time on them. It’s bad for your eyes.W: Thank you, Mr. Cheng. I will spend more time studying subjects.M: Yeah, give you five.23.A 24.A【原文】M: Hi, Wang Ping. Did you watch birds in Weining W: No, I didn’t. How about you M: I didn’t, either. But I will go there with my parents this Sunday.W: How exciting! Could I go with you M: Of course. But you must tell your parents about that.25.13/thirteen 26.listening 27.friendly 28.hard 29.outgoing 30.sports【原文】Hi, I’m Tom. I’m thirteen years old. My best friend Jim is the same age as me. We both like listening to music. And we are both friendly to others. He works as hard as me. Although we have something in common. We are different in many ways. Jim is shorter but he runs faster than me. He is more outgoing and speaks louder than me. Jim is funnier than me. And he likes sports very much. Such as basketball and football. I’m more serious than Jim, and I like to stay at home and just read books. I feel happy to have such a good friend.31.F 32.E 33.C 34.D 35.B【导语】本文是一篇记叙文,以渡渡鸟的视角讲述了其从数量众多到灭绝的过程,呼吁人们保护动物。31.句意:实际上,曾经有数千只真实的我们!但现在你只能在博物馆里看到我们。根据“there used to be thousands of us—for real”及“now you can only see us in museums”可知,前后语义存在明显转折。选项F的but意为“但是”,用于连接转折关系的分句。故填F。32.句意:所有其他动物都很友好。根据“We lived … All the…”可知,本句要表达的是除了“我们”之外的所有其他动物也都很友好。选项E的other作形容词,意为“其他的”,可修饰复数名词animals,符合语境。故填E。33.句意:他们砍伐树木,我们可爱的森林消失了。此处修饰名词forests,用形容词性物主代词our“我们的”。故填C。34.句意:结果,我们很快灭绝了。根据前文“cut down the trees”,“hunted us”以及“their pigs, cats and dogs ate our eggs”可知,这些原因导致了我们“很快”灭绝。soon是副词,意为“很快”,用于修饰动词短语died out,符合语境。故填D。35.句意:请尽最大努力帮助它们。根据“Make them as happy as a clam…”可知,此处呼吁人们“帮助”它们。help是动词,意为“帮助”,符合语境。故填B。36.B 37.C 38.A 39.A 40.B 41.C 42.B 43.C 44.B 45.A【导语】本文讲述一位年轻学徒向老木匠学习制作家具的故事,通过简单任务领悟耐心与专注的重要性。36.句意:一天,一个想要成功的年轻学徒来找他学习一些东西。hear听到;learn学习;buy买。根据“a young apprentice (学徒) who wanted to succeed came to...something from him”以及后文内容可知,学徒是来找老家具制作师学习东西的,故选B。37.句意:这个年轻人喜欢制作东西,但总是很快就完成,所以他的作品不够好。quietly安静地;seriously严肃地;quickly快速地。根据“so his works were not fine enough”可知,作品不够好是因为完成得快,故选C。38.句意:在仅仅学习零件几天后,这个年轻人问:“我已经跟您学了一个星期了,所以我可以开始制作整个家具了吗?”days天;months月;years年。根据“for a week”可知,这里说的是学习的时间,一个星期是七天,所以是几天后,故选A。39.句意:我可以教你制作整个家具,但首先你需要做一件简单的工作。simple简单的;relaxing令人放松的;creative有创造力的。根据后文“He then gave the man a big piece of...and asked him to make it small.”可知,老家具制作师让年轻人把大的东西变小,这是一件简单的工作,故选A。40.句意:然后他给了这个人一大块木板,让他把它变小。paper纸;board木板;glass玻璃。根据后文“The old furniture-maker picked up the board”可知,老家具制作师拿起的是木板,所以这里给年轻人的是木板,故选B。41.句意:它不够小。clean干净的;round圆的;small小的。根据前文“asked him to make it small”以及“Try again”可知,老家具制作师让年轻人把木板变小,所以这里是说木板不够小,故选C。42.句意:这个人感到难过,开始思考。wait等待;think思考;share分享。根据“This time, he didn’t finish it in a short time but took every part of the board seriously.”可知,年轻人这次没有很快完成,而是认真对待木板的每一部分,说明他开始思考,故选B。43.句意:你学到重要的一课了吗?promise承诺;plan计划;lesson课,教训。根据后文内容可知,老家具制作师是在告诉年轻人一个道理,即:学到了一课,故选C。44.句意:工作越简单,我们就需要越认真。different不同的;careful认真的;talented有天赋的。根据“The simpler the job is”以及前文年轻人制作木板的过程可知,工作越简单,越需要认真,故选B。45.句意:我们不仅应该塑造事物,还应该塑造我们的思想。mind思想;body身体;looks外貌。根据前文老家具制作师告诉年轻人的道理以及“Life is like this: a successful person moves forward step by step.”可知,这里说的是不仅要塑造事物,还要塑造思想,故选A。46.A 47.A 48.B 49.B【导语】本文以图文结合的形式呈现了广州动物园的门票价格、开放时间、特色表演及场馆活动等信息,帮助读者全面了解游园的关键内容。46.细节理解题。根据文中“Price”板块标注的信息,身高<1.2米儿童享50%折扣,其他游客票价为20元。Steven身高1.5米,不属于儿童折扣范畴,需支付20元,故选A。47.细节理解题。门票有效期标注为“Before Aug.25th” 8月25日前,且动物园4月1日——10月15日的开放时段为8:00—16:30。A选项6月20日既在有效期内,也处于开放时段。故选A。48.细节理解题。从“Information for tourists”板块的“Programs”列可看到,园内包含“Birds flying show”鸟类飞行表演、“White tiger jumping”白虎跳跃、“Elephant Legend”大象传奇、“4D Theatre”4D影院等四项活动,故选B。49.推理判断题。图文里出现了猴子、青蛙、长颈鹿、大象、老虎等动物相关元素,未提及海豚等动物。若选项中出现此类未提及的动物,该选项即为答案(即“我们在动物园可能看不到的动物”)。故选B。50.A 51.C 52.B 53.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了互联网带来便利的同时也存在风险,并给出了在线安全的基本规则。50.词句猜测题。根据“Think 20 years back when chatting face to face with loved ones far away was a dream. Nowadays, the internet has made it a piece of cake! We can get in touch with anyone with just one click (点击).”可知,20年前与远方的亲人面对面聊天是梦想,而如今只需点击一下就能联系到任何人,“a piece of cake”在这里表示“容易的”。故选A。51.细节理解题。根据“Be password smart!”部分提到“it’s important to use a ‘strong and long’ password (密码). Don’t use words that are easy to guess, like your birthday. Change it often and don’t be careless.”可知,此处提到“要用‘强且长’的密码,不要用易猜的内容”,选项C(Mk@19_2008)包含字母、数字和符号,符合安全密码的要求。故选C。52.细节理解题。根据“Ask for help”部分中的“If you find yourself in trouble...turn to your parents, teachers or other trusted adults for help”可知,遇到网络霸凌时要寻求帮助。故选B。53.最佳标题题。文章开头提到互联网有风险,随后介绍了在线安全的规则,核心是“在线安全”,C项符合。故选C。54.C 55.A 56.C 57.B【导语】本文介绍动物过冬的不同方式:麋鹿储脂、部分动物储食、冬眠动物蛰伏、鸟类迁徙,体现动物的生存智慧。54.细节理解题。根据“Some animals get fat in autumn...Moose (麋鹿) are such animals. They store food in their bodies as fat (脂肪). Their bodies use the stored fat as energy.”可知,麋鹿过冬前会进食并储存脂肪,故选C。55.细节理解题。根据“Hibernators (冬眠动物) don’t eat at all. Before winter, these animals, such as frogs and snakes, eat and eat to get fat.”可知,蛇是冬眠动物,对应选项A的图片,故选A。56.推理判断题。根据“Winter can be a hard time for animals.”可知,文章内容与冬季有关,“孤舟蓑笠翁,独钓寒江雪”描写冬季,故选C。57.篇章结构题。根据内容可知,第一段总述动物过冬有不同方式,第二段至第五段分述具体方式,第六段总结,对应选项B的结构,故选B。58.D 59.B 60.A 61.F 62.E【导语】本文主要讲述了中国年轻人中流行的一种新的社交趋势——“搭子”,包括其含义、优势、潜在危险以及如何安全地建立和维持这种关系。58.根据前文“From ‘eating dazi’ to ‘working dazi’ to ‘traveling dazi’, a new social trend is popular in China among young people. It means people find new ways to talk with others and share their thoughts.”可知,此处介绍了“搭子”这种新的社交趋势,并解释了其含义。空格后“Dazi makes social life much easier and more comfortable.”进一步说明了“搭子”的好处,即让社交生活更轻松舒适。选项D“搭子是一种快速且方便的交友方式。”符合语境,既承接了前文对“搭子”的介绍,又引出了后文对“搭子”好处的描述,故选D。59.根据后文“It gives a way to people to build further social connections and make their lives more meaningful.”可知,此处说明了“搭子”受欢迎的原因,即它为人们提供了一种建立进一步社交联系并使生活更有意义的方式。选项B“以下是‘搭子’受欢迎的一些原因。”符合语境,能够引出后文对“搭子”受欢迎原因的详细解释,故选B。60.根据后文“This includes meeting strangers by yourself and it can put you at risk of harm.”可知,此处提到了找“搭子”可能带来的危险,即独自与陌生人见面可能会让自己处于危险之中。选项A“然而,找搭子往往伴随着一些危险。”符合语境,既承接了前文对“搭子”好处的描述,又引出了后文对找“搭子”可能带来的危险的说明,故选A。61.根据前文“So be careful when you meet an online dazi.”和后文“and let someone know where you go. If you are in danger, you will be saved at once.”可知,此处给出了与网上找的“搭子”见面时的安全建议,即要小心,并让某人知道你去哪里,以便在危险时能及时得到救援。选项F“为了安全起见,记得在公共场所与你的网上搭子见面。”符合语境,给出了具体的安全建议,故选F。62.根据前文“It’s important to respect each other’s personal space when building a relationship.”可知,此处强调了在建立关系时尊重彼此个人空间的重要性。选项E“这样,关系将永无止境,不会轻易消失。”符合语境,说明了尊重彼此个人空间对维持关系的重要性,即能够让关系更加持久稳定,故选E。63.his home city/(old) Beijing 64.an English teacher 65.old Beijing’s culture/old city’s culture 66.touched/moved 67.回答合理即可。参考答案:We should read books on Chinese culture because we can learn a lot about what life was like in the past.【导语】本文是一篇记叙文,作者读了《老北京的最后日子》这本书,了解到北京 20 年前的风貌与变迁,感悟到传统文化的力量,收获了新视角。63.根据“The name caught my eye and made me think about my home city Beijing and its past”可知,这本书让作者想到家乡北京的过去,故填his home city/(old) Beijing。64.根据“There he taught English at a local school”可知,Meyer在当地学校教英语,故填an English teacher。65.根据“However, some parts of old Beijing’s culture stayed strong in the face of rapid change”可知,老北京的部分文化依然浓厚,故填old Beijing’s culture/old city’s culture。66.根据“Those small details of daily life in the old neighborhoods touched my heart”可知,这些细节触动了作者,故填touched/moved。67.回答合理即可。参考答案:We should read books on Chinese culture because we can learn a lot about what life was like in the past.68. stand cooking【详解】根据中英文提示可知,空格处表示“忍受做饭”;“忍受做某事”用“stand doing sth.”表示,情态动词“can’t”后接动词原形;“做饭”是“cook”,其动名词形式是“cooking”。故填stand;cooking。69. till/until/so now/far【详解】根据所给句意可知,空白处表示“目前为止”,应用短语till now/until now/so far。故填till/until/so; now/far。70. To keep【详解】对照中英文,设空处缺“保持”,其英语表达为keep,设空处作目的状语,填不定式。故填To;keep。71. How exciting【详解】分析句式,题干是一个感叹句,其中心词是形容词“令人兴奋的”因此用how作感叹词;故该句适用“How +形容词+主语+谓语”结构,且句首第一个字母要大写。故填How;exciting。72. grow up【详解】根据汉英对照可知,此处缺少“成长”的英语表达,用动词短语grow up表示,help sb do sth“帮助某人做某事”,to后跟动词原形构成不定式结构。故填grow;up。73.watching 74.planned 75.to go 76.friends 77.a 78.first 79.but 80.successful 81.hard 82.on【导语】本文讲述了布莱恩喜欢喜剧最后成为著名的喜剧演员的故事。73.句意:他年轻时喜欢看电影。love doing sth.“喜欢做某事”,强调动作的“习惯性”或“当前性”。故填watching。74.句意:当他听说学校的才艺表演时,布莱恩计划参加。时态为一般过去时,动词用过去式。故填planned。75.句意:布莱恩无法忍受他们,所以他不想去表演。want to do sth.“想做某事”。故填to go。76.句意:但当他想起他的朋友们多么喜欢他的笑话时,他决定去。此处复数表泛指,故填friends。77.句意:布莱恩在才艺表演中表现得很好。do a good job“做得好”,固定搭配。故填a。78.句意:他赢得了一等奖。表示顺序,用序数词。故填first。79.句意:他的老师和朋友为他高兴,但有些学生告诉布莱恩他不好,他永不会成功。前后句为转折关系,but“但是”,故填but。80.句意:他的老师和朋友为他高兴,但有些学生告诉布莱恩他不好,他永远不会成功。successful“成功的”,作表语。故填successful。81.句意:他努力地追求梦想,最后布莱恩得到了很多在喜剧中工作的机会。work hard“努力工作”,固定搭配。故填hard。82.句意:他多次出现在电视上。appear on TV“出现在电视”,固定搭配。故填on。83.例文My Sports Plan for the Winter VacationThe winter vacation is coming, and I’ve made a sports plan to keep fit.I plan to play basketball three times a week. Playing basketball helps me improve my skills and stay active. On weekends, I will go jogging in the park. Jogging not only makes me stronger but also helps me relax. I like these sports because they are great ways to keep fit and spend time with friends. I believe regular exercise will make my winter vacation exciting and healthy.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态以“一般现在时”和“一般将来时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。[写作步骤]第一步,开篇点题,引出话题;第二步,打算进行哪些运动以及每周几次;第三步,运动的意义或好处,书写结语。[亮点词汇]①three times a week每周三次②on weekends在周末③not only…but also不仅……而且[高分句型]I like these sports because they are great ways to keep fit and spend time with friends.(because引导的原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 贵州贵阳2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题.docx