资源简介 贵州毕节2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:150分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分24分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.What does Max need A. B. C.5.A. B. C.6.What’s the salad made of A. B. C.7.A.No, he can’t. B.No, he isn’t. C.No, he didn’t.8.A.It’s bad for his health. B.It’s good for his health. C.It’s wealthy.9.A.I went there last week. B.I was sleeping. C.I am coming.10.A.They died out a long time ago.B.They lived everywhere on Earth.C.For more than 150 million years.11.A.No, there weren’t. B.Yes, there are. C.Yes, there was.12.A.Always. B.Never. C.About ten minutes.13.A.I have a cold. B.She has the flu. C.He has the flu.14.A.Check my writing, Mr. Li, OK B.Mr. Li, could you please check my writing C.Can you see any mistakes in my writing, Mr. Li 15.A.Why B.Of course not. C.You are right.16.A.Good idea. B.Thanks. C.I don’t think so.17.A.Sure. B.Thank you. C.I am afraid not.18.A.By giving it some sweets.B.The panda is cute.C.By making people grow more bamboo.听下面一段对话,回答小题。19.What are they talking about A.Their plan. B.Their study. C.Their food.20.Who are they going with A.The boy’s parents. B.The girl’s parents. C.Their friends.听材料,回答下列小题。21.How often does John use the Internet A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.22.What does John think of the Internet A.It’s useful. B.It’s important. C.It’s fun.听对话,回答以下各小题。23.What does Sue like doing A.Playing basketball. B.Playing volleyball. C.Playing football.24.What is Peter going to do this Sunday A.He will play with his friends.B.He will have singing lessons. C.He will play football.二、听力填空(满分6分)听短文,完成表中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)A Car Hit an Old Man on the Street YesterdayA 25 woman called 120.Mr. Huang was 26 at home at that time.Wang Tao was playing games with his 27 .Aunt Liu was standing under the 28 at that time.The driver is a young man with 29 hair and his car is 30 .三、选词填空(满分5分)阅读下面短文,从短文前的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。A.easily B.from C. girl D.be E. thought F. whileKevin lived in a village in Africa (非洲). One morning, the teacher came into Kevin’s classroom with a new 31 student. “Hi, everyone! My name is Jenny. I am from America. I came to Africa with my dad. It’s nice to meet you all,” the girl said. Kevin found that he looked different 32 Jenny. As soon as school was over, he ran home to ask his mother, “Mom, there is a new student, Jenny, in our class today. She comes from the US. Everyone in Africa has curly (卷的) hair, right Then, why is Jenny’ s hair straight ” Mom 33 for a minute and said, “It’s always hot in Africa. Curly hair is like a sponge (海绵) with many holes (洞), so the air can get in and out 34 . If your hair is like Jenny’ s straight hair, you will not 35 able to stand the hot weather. Our curly hair is necessary!”四、完形填空(满分15分)阅读下面一篇短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出能填入空白处的最佳选项。Last Sunday evening, my family and I ate at a Country House in our town. The Country House 36 traditional English food. And the food there is different 37 that in other restaurants. We paid about 15 pounds a person to eat. We were lucky to 38 the real English food. The food was wonderful. The fish pie made me think of my grandma. She used to (过去常常) cook it in this 39 . I also had some fish and potatoes, and they were fantastic. And the plates were 40 than we thought. The food was enough. I didn’t know what to eat then.The waiters served politely but they were 41 . We came to the restaurant at 7 p.m., but we waited an hour to have our food. We finished 42 the meal at ten o’clock. 43 you are not busy and don’t have many things to do, you can have 44 here. I’ll come for a second time when I am free. You can 45 taste good, traditional English food here. However, you should get there early to wait for food.36.A.serves B.grows C.keeps37.A.to B.with C.from38.A.cook B.taste C.prepare39.A.way B.pot C.place40.A.newer B.smaller C.larger41.A.fast B.busy C.quiet42.A.buying B.using C.having43.A.If B.Unless C.Because44.A.seats B.meals C.exams45.A.hardly B.clearly C.really阅读理解(满分40分)AChina has a long history of more than five thousand years. And there are many traditional arts.Of all these arts, paper-cutting is one of the most important arts. It is a kind of popular art, and it uses scissors to cut paper into different shapes. This art just uses simple tools, but it is not easy. The themes (主题) of the works usually come from everything in life. The color red means a happy feeling, so it is often seen at the festivals in China. Also, people like to decorate their windows and doors with works of different shapes, such as animals and flowers. They are printed on stamps and fly to foreign countries. This can let people all over the world clearly understand the spirit of the art. When foreigners see paper-cutting, they are surprised. Now many foreigners love the art.Luckily, my grandma is a paper-cutting artist. When I was young, she taught me the special handiwork. But I didn’t understand the importance at that time. Now, I get the meaning.As time goes by, people care more about traditional culture. Many schools set up handwork classes to help students learn paper-cutting. We should try to pass it down (传承).46.One of the most important traditional arts is ________.A.drawing B.paper-cutting C.scissors47.The shapes of paper-cutting are ________.A.different B.the same C.bad48.How do foreigners feel when they see paper-cutting A.Bored. B.Happy. C.Surprised.49.We know that ________ from the passage.A.people care less about traditional cultureB.the writer’s grandma is a paper-cutting artistC.students can’t learn paper-cutting at all at schoolBJourney to the West, or Xi You Ji, is a very famous Chinese TV play. It’s about the great trip of Tang Seng, Sun Wukong, Zhu Bajie and Sha Wujing.The TV play was the first of its kind in China. The production team (制作团队) spent about six years, from 1982 to 1988, making it. The production team met many problems. At that time, they only had very simple tools (工具). However, they tried their best to make the TV play well. For example, they spent two months visiting over 60 places across China to find the best places for different stories. They needed the wire (威亚) to help characters “fly”, but no one knew how to do it. They flew to Hong Kong, China to learn the skill.Through the production team’s hard work, the TV play finally aired in China. It quickly became very popular and about nine out of ten people watched it. Now, it’s still popular with Chinese people. When people talk about the summer vacation, lots of them think of the TV play. People in other countries also love it.50.When did the production team start to make the TV play A.In 1982. B.In 1984. C.In 1988.51.How did the writer show that the production team met many problems A.By telling a story. B.By showing his ideas. C.By giving some examples.52.What does the underlined word “aired” in Paragraph 3 mean in Chinese A.发现 B.播出 C.解决53.What’s the best title for the passage A.A Famous TV Play B.A Successful Team C.How to Make a TV PlayCIn China, safety education is becoming more and more important now. What are the accidents at school Take a look.A stampede (踩踏) always happens in crowded places. When students around you begin to push, just stand there and try to hold onto something. If you fall down in the crowd, move to one side and protect your head with your hands around it.When earthquakes happen, you can get under a desk quickly and hold on. It’ll protect you from falling things. If you are outdoors, find a place away from buildings, trees, and power lines.When there’s a fire, leave the classroom quickly. It’s better to put something wet over your mouth and nose. In this way, you won’t breathe in smoke. Many people die in a fire, not because of the fire but smoke. It makes them cough and they can’t breathe. That’s very dangerous! So when you want to get out, you should make yourself close to the floor. Then you can breathe some fresh air.Stampedes, earthquakes and fires are the main accidents at school. And next time, if something terrible happens, we are sure you can protect yourself successfully as the above says.54.How does the writer introduce the topic A.By asking a question.B.By giving an example.C.By telling a story.55.What should we do when a fire breaks out A.Stay under a desk as quickly as you can.B.Go out with something wet over your mouth and nose.C.Move to one side and protect your head with your hands around it.56.Which of the following shows the RIGHT structure (结构) of the passage (①=Paragraph 1)A. B. C.57.What’s the best title of the passage A.Food Safety at SchoolB.Health and SafetyC.Accidents at School第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Everyone needs friends. We all like to feel close to someone. It is nice to have a friend to talk, laugh and do things with. 58 We don’t always want people around. But we would feel lonely if we never had a friend. Sometimes friends don’t get along well. 59 Most of the time, they will make up and go on being friends. 60 Then we feel very sad. If we miss them very much, we can call them or write to them. Maybe, we can never see them again. 61 It is surprising to find out how much we like new people when we get to know them. There is more good news for people who have friends. They live longer than people who don’t. Why 62 Being happy helps you to stay well.A.Sometimes friends move away.B.However, we can make new friends.C.It could be that they are much happier.D.Certainly, we need to be alone sometimes.E.Friends can help each other when they are in need.F.That doesn’t mean that they no longer like each other.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每空不超过3个词,5题回答问题。)You may not believe that a girl of 15 can set up a company (公司) of her own. Wendy Wong is the girl. She started the business two years ago. She has already written several successful computer games. They are so popular that over a million games are sold every year. Now all of her family work in her business, and she is still at school.She gets up early in the morning, and then she talks with her family about the business while having breakfast. Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough.She enjoys her school, but some of the work is too easy for her to feel interested. She usually gets “A” grades in all her subjects, so the other students often ask her for help.She finishes her homework in half an hour after her driver takes her home. After dinner, she goes to her office and goes on working on her computer, writing games until 2 am. She does not usually need so much sleep as other children.63.Wendy Wong started the business when she was years old.64.Wendy Wong’s games are so popular that more than games are sold every year.65.Wendy Wong is , so a driver drives a car to take her to school.66.Wendy Wong is at all her subjects.67.What do you think of Wendy Wong Why 七、完成句子(满分10分)68.多么动听的音乐啊!the music sounds!69.地震发生时,最重要的事就是保持冷静。The most important thing is to when an earthquake happens.70.你最好坐公共汽车去那里。You go there by bus.71.我的房间比你的大。My room is yours.72.昨天的这个时候我正在看书。I at this time yesterday.八、短文填空(满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。What will people look like in the future Someone made a 73 (predict). In the future, people will have larger heads and bigger eyes. The larger heads will be able 74 (keep) larger brains (脑). People will become much 75 (smart) than now.Why will people have bigger eyes 76 people may go and live on other 77 (planet). They may be farther from 78 sun than the earth is. Then people will need bigger eyes to see 79 (clear) in the darker environment.What’s more, people will not need to use 80 (they) mouths to speak. They 81 (talk) by chips (芯片) in their heads in the future.What You don’t want a face like this Don’t worry. People will look like this in 82 least 20,000 years.九、书面表达(满分25分)83.爱好在一个人的成长和发展中扮演着重要的角色,拥有共同爱好的人也很容易成为朋友。当爱好变成习惯,当习惯变成爱好,一切仿佛不再单调。假如你叫李明,请结合下列提示信息,以“My Hobby”为题写一篇80词以上的英语短文。短文的开头已给出,但不计入总词数。My HobbyHello, my name is Li Ming. I want to tell you something about my hobby._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】W: What should we do when an earthquake happens M: We should protect our heads with hands.2.C【原文】W: What time shall we meet M: Let’s make it eleven.3.B【原文】W: What’s your favorite sport M: Playing basketball.4.B【原文】W: Scissors, coloured paper, crayons. Are you going to make a card, Max M: Yes. I still need some glue. Lend yours to me, please.5.A【原文】John’s brother has a stomachache.6.A【原文】M: The salad tastes good. Where did you buy it W: I did it myself. I often make a fruit salad.7.C【原文】Did he live in England last year 8.A【原文】Why do you ask your father to give up smoking 9.B【原文】What were you doing at this time yesterday, Jane 10.C【原文】How long did dinosaurs live on the earth 11.B【原文】Are there any apples on the tree 12.C【原文】How many minutes a day do you take exercise 13.B【原文】What’s wrong with her 14.B【原文】What is the most polite way to ask Mr. Lee to check your writing 15.B【原文】Would you mind if I open the window 16.A【原文】Why not have some tea 17.B【原文】I hope that you will get well soon.18.C【原文】How is the government trying to save the panda 19.A 20.A【原文】M: Hi, Wang Ping. Did you watch birds in Weining W: No, I didn’t. How about you M: I didn’t, either. But I will go there with my parents this Sunday.W: How exciting! Could I go with you M: Of course. But you must tell your parents about that.21.A 22.B【原文】W: Hi, John. How often do you use the Internet M: Every day. I chat with friends, listen to music, watch movies, play games and so on. What about you, Mrs White W: I work online every day. Sometimes I do some shopping on the Internet.M: The Internet is an important part of people’s life now.W: You’re right. I think we should make good use of it.23.C 24.B【原文】M: Hello, Sue! Why not join our singing club W: Oh, Peter. I don’t like singing. I think it is so hard for me. I like playing football.M: Oh, I like singing best and I am good at it. I want to be a singer in the future.W: That sounds great. What are you going to do this Sunday, Peter M: I will have singing lessons. I must work hard at it.W: I believe you can make your dream come true.25.kind 26.reading 27.son 28.tree 29.long 30.black【原文】(W:) A car hit an old man on the street yesterday. The old man was badly hurt, but the driver drove away. A kind woman called 120 and some doctors took the old man to the hospital eight minutes later. Now a policeman is asking the people around the street about the accident. “Did you see what happened to the old man yesterday What were you doing at that time ”Mr. Huang answered, “I was reading at home at that time yesterday. I didn’t know what happened.” Wang Tao said, “I was playing games with my son, Sir.” Aunt Liu said, “I was standing under the tree at that time. I saw a black car hit that man. Oh, the driver is a young man with long hair. But I didn’t see the car number.”31.C 32.B 33.E 34.A 35.D【导语】本文主要讲述了非洲男孩Kevin对美国新同学Jenny的直发感到好奇,妈妈解释卷发更适合非洲炎热天气的故事。31.句意:一天早上,老师带着一位新来的女生学生来到Kevin的教室。根据后文“the girl said”以及结合备选词,可知“girl(女孩)”符合语境。故填C。32.句意:Kevin发现自己和Jenny看起来不一样。根据“different”,结合固定搭配“different from”与……不同,备选词中“from”符合用法。故填B。33.句意:妈妈想了一会儿说:“非洲总是很热。”根据“for a minute”,结合语境可知是“思考了一会儿”,备选词中“thought”(思考,think的过去式)符合语境。故填E。34.句意:卷发就像有很多孔的海绵,所以空气可以很容易地进出。根据“the air can get in and out”以及结合备选词,可知“easily”是副词,可修饰动词“get in and out”,符合语境。故填A。35.句意:如果你的头发像Jenny的直发,你将无法忍受炎热的天气。根据“able”,结合固定搭配“be able to”,可知备选词中“be”符合“will not + be”的结构。故填D。36.A 37.C 38.B 39.A 40.C 41.B 42.C 43.A 44.B 45.C【导语】本文介绍了作者和家人在小镇的餐馆Country House就餐,并对其进行了介绍。36.句意:Country House提供传统的英国食物serves(给某人)提供;grows生长;keeps保持。根据“The Country House...traditional English food.”可知,此处指餐厅提供食物,应填动词serves。故选A。37.句意:而且这里的食物和其他餐厅的不一样。to到;with和;from来自。“be different from”表示“与……不同”,是固定表达。故选C。38.句意:我们很幸运能品尝到真正的英国食物。cook烹饪;taste品尝;prepare准备。根据“the real English food”可知,此处指在餐厅品尝食物,应填动词taste。故选B。39.句意:她过去常常用这种方法做鱼派。way方法;pot锅;place地方。根据“The fish pie made me think of my grandma.”可知,这种烹调方法让作者想起了奶奶,说明奶奶做鱼派的方法和餐馆做鱼派的方法一样。故选A。40.句意:盘子比我们想象的更大。newer更新的;smaller更小的;larger更大的。根据“The food was enough.”可知,食物足够多,说明盘子比想象的更大。故选C。41.句意:服务员服务很礼貌,但他们太忙了。fast快的;busy忙碌的;quiet安静的。根据“We came to the restaurant at 7 p.m., but we waited an hour to have our food.”可知,服务员很忙。故选B。42.句意:我们在十点钟吃完饭。buying买;using使用;having吃。根据“We finished...the meal at ten o’clock.”可知,此处指十点钟吃完饭,have the meal“吃饭”。故选C。43.句意:如果你不忙,没有很多事情要做,你可以在这里吃饭。If如果;Unless除非;Because因为。根据“...you are not busy and don’t have many things to do, you can have...here.”可知,前一句是假设条件,应填If引导条件状语从句。故选A。44.句意:如果你不忙,没有很多事情要做,你可以在这里吃饭。seats座位;meals早(或午、晚)餐;exams考试。分析句子可知,here指Country House,所以此处指在这家餐厅吃饭。故选B。45.句意:在这里你可以真正品尝到美味的传统英国食物。hardly几乎没有;clearly清晰地;really真正地。根据“You can...taste good, traditional English food here.”可知,此处指真正地品尝到美味的传统英国食物。故选C。46.B 47.A 48.C 49.B【导语】本文介绍了中国传统艺术剪纸的特点、主题、文化意义,以及作者与剪纸的渊源,同时提到如今人们更重视传统文化、学校开设相关课程传承剪纸艺术。46.细节理解题。根据“Of all these arts, paper-cutting is one of the most important arts”可知,剪纸是最重要的传统艺术之一,故选B。47.细节理解题。根据“it uses scissors to cut paper into different shapes”可知,剪纸的形状是不同的,故选A。48.细节理解题。根据“When foreigners see paper-cutting, they are surprised”可知,外国人看到剪纸时会感到惊讶,故选C。49.细节理解题。根据“Luckily, my grandma is a paper-cutting artist”可知,作者的奶奶是剪纸艺术家,故选B。50.A 51.C 52.B 53.A【导语】本文介绍了中国经典电视剧《西游记》的制作过程及其受欢迎的原因,突出表现了制作团队克服困难、坚持不懈的精神。50.细节理解题。根据“The production team (制作团队) spent about six years, from 1982 to 1988, making it.”可知,制作团队从1982年开始制作这部电视剧。故选A。51.细节理解题。根据“For example, they spent two months visiting over 60 places across China to find the best places for different stories.”和“They needed the wire (威亚) to help characters ‘fly’, but no one knew how to do it. They flew to Hong Kong, China to learn the skill.”可知,作者通过举例说明制作团队在拍摄过程中遇到了很多问题。故选C。52.词句猜测题。根据“Through the production team’s hard work, the TV play finally aired in China. It quickly became very popular and about nine out of ten people watched it.”可知,这部电视剧很受欢迎,以此为依据可推测aired表示电视剧在中国“播出”。故选B。53.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了《西游记》这部著名电视剧的制作背景、过程以及影响力,因此最佳标题是“A Famous TV Play”。故选A。54.A 55.B 56.B 57.C【导语】本文主要介绍了校园中可能发生的几种主要事故(踩踏、地震、火灾)以及应对措施。54.细节理解题。根据第一段“What are the accidents at school Take a look.”可知,作者通过提问来引入话题。故选A。55.细节理解题。根据第四段“When there’s a fire, leave the classroom quickly. It’s better to put something wet over your mouth and nose.”可知,发生火灾时,应用湿东西捂住口鼻离开。故选B。56.篇章结构题。综合全文,第一段引出校园安全教育的话题;第二至四段分别介绍踩踏、地震和火灾的应对方法;第五段总结全文。因此结构为“总—分—总”,①为总起,②③④为并列分述,⑤为总结,选项B符合。故选B。57.最佳标题题。通读全文可知,文章主要介绍了校园中可能发生的踩踏、地震和火灾等事故及其应对方法,因此最佳标题为“校园事故”。故选C。58.D 59.F 60.A 61.B 62.C【导语】本文主要介绍了朋友的重要性及交友中的常见情况。58.根据“It is nice to have a friend to talk, laugh and do things with.”和后句“We don’t always want people around.”可知,前文讲有朋友相伴的美好,后文讲也需要独处的时光,选项D“当然,我们有时需要独处。” 符合语境,能衔接前后内容。故选D。59.根据“Sometimes friends don’t get along well.”和后句“Most of the time, they will make up and go on being friends.”可知,前文讲朋友有时相处不融洽,后文讲他们大多会和好如初,选项F“那并不意味着他们不再喜欢对方。”符合语境,能起到过渡作用,说明闹矛盾不代表彼此不喜欢了。故选F。60.根据后句“Then we feel very sad. If we miss them very much, we can call them or write to them.”可知,我们会感到难过、会想念对方,这是因为朋友离开了,选项A“有时朋友会搬走。” 符合语境。故选A。61.根据“Maybe, we can never see them again.”和“It is surprising to find out how much we like new people when we get to know them.”可知,前文讲可能再也见不到老朋友,后文讲结识新朋友的惊喜,选项 B“不过,我们可以交新朋友。” 符合语境,能衔接上下文内容。故选B。62.根据“Why ”和“Being happy helps you to stay well.”可知,前文是在问有朋友的人更长寿的原因,后文指出快乐有助于身体健康,选项C“可能是因为他们更快乐。” 符合语境,解释了这一原因。故选C。63.13/thirteen 64.a million/one million/1,000,000 65.not old enough 66.good 67.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:She is excellent and hard-working. Because she started a company at 13 and has written several successful computer games, while she can still get good grades in school and work hard on her business every day.【导语】本文是一篇记叙文。文章围绕15岁女孩Wendy Wong展开,介绍了她13岁创办公司、设计畅销电脑游戏的创业经历,以及她兼顾学业与工作的日常,展现了她优秀、勤奋的形象。63.根据第一段“You may not believe that a girl of 15 can set up a company of her own...She started the business two years ago.”可知,Wendy现在15岁,两年前创办公司,15-2=13,因此她创办公司时13岁。故填13/thirteen。64.根据第一段“They are so popular that over a million games are sold every year.”可知,她的电脑游戏非常受欢迎,每年销量超过一百万份。故填a million/one million/1,000,000。65.根据第二段“Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough.”可知,她需要司机接送的原因是年龄不够。故填not old enough。66.根据第三段“She usually gets ‘A’ grades in all her subjects,”可知,她所有科目通常都能拿到A等级 (成绩),说明她擅长所有学科;结合题干要求,此处考查be good at“擅长”,形容词短语。故填good。67.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:She is excellent and hard-working. Because she started a company at 13 and has written several successful computer games, while she can still get good grades in school and work hard on her business every day.68. How beautiful/nice/wonderful/sweet/great…【详解】根据中英文对照可知,此处缺少一个表示“多么……啊!”,beautiful/nice/wonderful...“动听的、美妙的”,需要感叹词引导感叹句,对形容词进行感叹;How+形容词/副词 (+主语+谓语)!构成感叹句。句中已有the music sounds,故填入How和相应的形容词即可,句首首字母需大写。故填How;beautiful/nice/wonderful/sweet/great…。69. keep/stay/be calm【详解】对比中英文可知,空格处缺少“保持冷静”,其英文表达为keep/stay/be calm,固定搭配;空格前有动词不定式符号to,这里动词应用其原形。故填keep/stay/be;calm。70. had better【详解】根据中英文提示可知,空格处表示“最好”;“最好做某事”对应的英文固定表达是“had better do sth.”,此处需要填入“had better”,符合句子建议对方坐公交的语境。故填had;better。71. larger/bigger than【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“比……大”。“比……大”用“larger/bigger than”表示,形容词large的比较级是larger,形容词big的比较级是bigger,用于两者间的比较,“than”是比较级的标志词。故填larger/bigger;than。72. was reading【详解】根据句意可知,此处表示“昨天的这个时候正在做某事”,要用过去进行时,其结构为“was/were+动词的现在分词”,“看书”常见表达为“read books”或“read a book”,这里用“read”的现在分词“reading”,主语是“I”,be动词用“was”。故填was;reading。73.prediction 74.to keep 75.smarter 76.Because 77.planets 78.the 79.clearly 80.their 81.will talk 82.at【导语】本文主要介绍了对未来人类的外貌变化的预测及原因。73.句意:有人做了一个预测。“a”后接名词,predict“预测”的名词形式是prediction。故填prediction。74.句意:更大的头部能够容纳更大的大脑。“be able to do sth.”意为“能够做某事”。故填to keep。75.句意:人类会比现在聪明得多。根据“than”可知,此处应用smart的比较级smarter。故填smarter。76.句意:因为人类可能会去其他星球生活。设空处所在句是前文的原因,应用连词because,位于句首需大写首字母。故填Because。77.句意:因为人类可能会去其他星球生活。“other”后接可数名词复数,planet的复数形式是planets。故填planets。78.句意:它们可能比地球离太阳更远。sun“太阳”是独一无二的事物,前面需加定冠词the。故填the。79.句意:那么人类需要更大的眼睛在更暗的环境中看得更清楚。此处修饰动词see,应用clear的副词形式clearly。故填clearly。80.句意:而且,人类将不需要用他们的嘴说话。此处修饰名词mouths,应用they的形容词性物主代词their。故填their。81.句意:未来他们会通过大脑中的芯片交流。根据“in the future”可知,此处应用一般将来时,结构为“will + 动词原形”。故填will talk。82.句意:人们至少要过20,000年才会变成这样。“at least”为固定短语,意为“至少”。故填at。83.例文:My Hobby Hello, my name is Li Ming. I want to tell you something about my hobby. My hobby is reading books. I often read with my sister in the evening, and we go to the city library together every weekend. I love reading because it lets me know about the wonderful world outside my life. I can learn interesting knowledge from storybooks, science books and history books. From this hobby, I get a lot of joy and become more thoughtful. It also helps me make good friends who share the same hobby. Reading is truly a great part of my life.【详解】[总体分析] ①题材:材料作文;②时态:一般现在时(描述爱好、日常活动、感受及收获等常态内容);③提示:需涵盖个人姓名、爱好(读书)、相关活动(和姐姐晚上一起读、周末去市图书馆)、喜欢读书的原因(了解外部世界、学习知识)及爱好带来的收获(快乐、更善思考、交到同好的朋友)等核心内容。[写作步骤] 第一步:开篇自我介绍(李明),表明要讲述自己的爱好(读书);第二步:描述与爱好相关的日常活动;第三步:说明喜欢读书的原因;第四步:阐述爱好带来的收获。 [亮点词汇] ①hobby爱好②city library市图书馆③wonderful world精彩的世界④interesting knowledge有趣的知识⑤share the same hobby有相同的爱好 [高分句型] ①I love reading because it lets me know about the wonderful world outside my life.(because引导原因状语从句,清晰说明喜欢读书的原因)②From this hobby, I get a lot of joy and become more thoughtful.(“from + 名词”引出爱好带来的两点收获,简洁明了) 答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 贵州毕节2025—2026学年八年级英语上期末考试模拟试题.docx