【精品解析】2025届广东省建文外国语学校两学部高考二月第一次模拟考(一模)英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】2025届广东省建文外国语学校两学部高考二月第一次模拟考(一模)英语试题

资源简介

2025届广东省建文外国语学校两学部高考二月第一次模拟考(一模)英语试题
一、A
(2025·广东模拟)Beachfront BBQ ExperiencesImagine enjoying a beachfront barbecue with family, friends, or colleagues, complete with stunning ocean views and the sound of waves crashing in the background. We take care of every detail from start to finish, so all you have to do is show up and relax! Fresh grilled service! — You can now add beach games to any BBQ experience (details below).
Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people
Perfect for large gatherings! Our group BBQ experience includes setup and cleanup, along with a variety of grilled meats, fresh salads, and sides. Also includes coolers with ice, beach chairs, umbrellas, and beach towels. $65.00 per adult, $35.00 per child. Includes a 2-hour BBQ session with setup and cleanup. $55 per additional hour.
Casual Beach BBQ Serves 10 to 12 people
Enjoy a laid-back beach BBQ with friends, complete with a full setup including extra space, beach chairs, umbrellas, and a cooler. The meal includes grilled burgers, hot dogs, grilled vegetables, potato salad, lemonade, and a sweet treat for dessert. Perfect for a relaxed day at the beach.
Formal Beach BBQ Serves 4 to 10 people
Looking for something more upscale This option is perfect for you! Includes a setup with a low-rise table, a selection of gourmet grilled dishes, fresh flowers, and cleanup. Ideal for business meetings or special occasions. Tips not included and should go directly to your BBQ expert.
Beach Birthday BBQ Serves 2 to 18 people
In addition to our signature birthday cake, we offer a variety of grilled meats, fresh salads, chips, lemonade, and water, plus cookies and brownies for dessert. When you arrive at your beach spot, one of our BBQ experts will have everything set up and ready for you. Includes a 2-hour BBQ for 2 with setup and cleanup. Add up to 16 additional guests. $55 per additional hour. $55 per additional guest. Max 18 guests.
1.What is new for the Beachfront BBQ Experiences
A.Whole-process service. B.Allowing adding beach games.
C.New spots with wonderful views. D.Offering freshly-made bread.
2.How much will it cost to have a 3-hour Group BBQ Party for 15 adults and 5 children
A.$1,040 B.$1,120 C.$1,190 D.$1,265
3.How are these BBQ experiences categorized
A.By the expense of a BBQ. B.By the number of people.
C.By the age of the group. D.By the purpose of the activity.
【答案】1.B
2.D
3.B
【知识点】细节理解题;数字计算题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了多种海滨烧烤体验,涵盖不同规模和场景,包括可容纳至少15人的团体烧烤派对、适合10至12人的休闲海滨烧烤、供4至10人享用的正式海滨烧烤以及适合2至18人的海滨生日烧烤,详细说明了每种烧烤体验的服务内容、人数限制、价格及额外收费情况,还提及可在任何烧烤体验中添加沙滩游戏 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据第一段中的"You can now add beach games to any BBQ experience (details below)."你现在可以在任何烧烤体验中添加海滩游戏(详情如下)可知,新的海滨烧烤体验是指允许增加沙滩游戏。故选B。
2.数字计算题。根据Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people 部分中的"$65.00 per adult, $35.00 per child. Includes a 2-hour BBQ session with setup and cleanup. $55 per additional hour."成人$65,儿童$35。包括一个2小时的烧烤活动布置和清理。每小时55美元。可知,15个成人和5个儿童的3小时团体烧烤费用为975 + 175 + 55 = 1265美元。故选D。
3.细节理解题。根据各段小标题"Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people"团体烧烤派对至少可供15人享用;"Casual Beach BBQ Serves 10 to 12 people"休闲海滩烧烤,可供10至12人享用;"Formal Beach BBQ Serves 4 to 10 people"正规海滩烧烤,适合4至10人;以及"Beach Birthday BBQ Serves 2 to 18 people "海滩生日烧烤派对,可容纳2至18人。可知,这些烧烤体验根据人数分类。故选B。
二、B
(2025·广东模拟)"Can I have that banana I'm still hungry," said a sixth-grade student staring at a bin full of unopened bananas, apples, milk, and a couple of unopened, plastic-wrapped sandwiches at a public middle school in Fayetteville, Arkansas recently.
These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund. Some trays (托盘) have been picked clean, some picked over, and others hold untouched, unopened foods. And, while some students are totally full, others remain hungry.
Connecting the dots between these two kinds of students is the idea of a "share table", a way to address both student hunger and food waste in school meal programs during the school year and summer. Share tables are exactly what they sound like: places to drop off things like packages of carrots, bananas, or apples, or unopened cartons (盒) of milk for other students to pick up free of charge.
With the USDA's encouragement, a growing number of school lunch programs across the country are now offering share tables. There are a number of benefits — economic, environmental, and public health — for supporting share tables. Share tables enable us to use the federal tax dollars we invest in feeding 31 million kids each day for their highest and greatest good. When students offer their unopened, unconsumed foods to other students, they expand the impact of our investment in their food security. Share tables also promote the morality of food conservation and respect for the impacts of food waste. And decomposing food in landfills creates and gives off powerful greenhouse gases. Habituating children to share their uneaten food is also a public health "push" that can influence dietary choices at home and the behavior patterns they will carry into adulthood.
Fayetteville sixth-grade science teacher Brandy Pledger said her students love the school's share tables. "What they don't take, we teachers take back to our classroom or departmental refrigerators to share with students in the afternoons and/ or in after-school programs."
4.Why does the author mention the unopened food
A.To highlight the need to improve school meals.
B.To show the problem of hunger in schools.
C.To stress the importance of food security.
D.To illustrate school food waste issues.
5.What can students do at share tables
A.Get free unopened food. B.Sell their uneaten food.
C.Exchange food with others. D.Throw away their waste food.
6.What do we know about share tables from the text
A.They are opposed by many teachers.
B.They are not well supported by schools.
C.They have a positive impact on multiple aspects.
D.They mainly focus on solving food waste problems.
7.Where is this text probably taken from
A.A scientific research report. B.A school brochure.
C.An educational magazine. D.A food industry newsletter.
【答案】4.D
5.A
6.C
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,美国阿肯色州费耶特维尔一所公立中学通过与多方合作开展学生食物浪费调查,发现存在部分学生食物剩余而部分学生仍饥饿的情况,由此引出"共享桌"的概念。"共享桌"是解决学生饥饿和学校餐饮食物浪费问题的一种方式,美国农业部鼓励全国越来越多的学校午餐项目提供共享桌,其具有经济、环境和公共卫生等多方面益处,费耶特维尔的老师表示学生们很喜欢学校的共享桌,未被拿走的食物老师也会带回与其他学生分享 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.推理判断题。根据第二段"These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund. Some trays (托盘) have been picked clean, some picked over, and others hold untouched, unopened foods. And, while some students are totally full, others remain hungry."这些未开封的食品是与该校的绿色团队、阿肯色大学以及世界自然基金会合作开展的一项学生食物浪费情况调查的结果。一些托盘已被吃得一干二净,一些被挑挑拣拣过,还有一些放着原封未动、尚未开封的食品。而且,有些学生已经吃得饱饱的,而另一些学生却仍然饿着肚子。可知,这些未开封的食物是学生食物浪费检查的结果,一些托盘里的食物有的被吃干净,有的被挑拣过,还有的原封未动,可推知,作者提到未开封的食品是为了说明学校食物浪费的问题。故选D。
5.细节理解题。根据第三段中的"Share tables are exactly what they sound like: places to drop off things like packages of carrots, bananas, or apples, or unopened cartons (盒) of milk for other students to pick up free of charge."共享餐桌正如其名:这是一些可以让学生放下诸如成包的胡萝卜、香蕉或苹果,或者未开封的牛奶盒之类物品的地方,以供其他学生免费领取。可知,学生在共享餐桌上可以得到免费的未开封食物。故选A。
6.推理判断题。根据第四段中的"There are a number of benefits — economic, environmental, and public health — for supporting share tables. Share tables enable us to use the federal tax dollars we invest in feeding 31 million kids each day for their highest and greatest good. When students offer their unopened, unconsumed foods to other students, they expand the impact of our investment in their food security. Share tables also promote the morality of food conservation and respect for the impacts of food waste. And decomposing food in landfills creates and gives off powerful greenhouse gases. Habituating children to share their uneaten food is also a public health‘push' that can influence dietary choices at home and the behavior patterns they will carry into adulthood."支持设立共享餐桌有诸多益处,涵盖经济、环境和公共健康等方面。共享餐桌使我们能够将每天投入用于为3100万儿童提供食物的联邦税款用到最有益、最有价值的地方。当学生们把未开封、未食用的食物提供给其他同学时,这扩大了我们在保障他们食品安全方面投资的影响力。 共享餐桌还能促进节约粮食的道德观念,并让人们重视食物浪费所带来的影响。而且,填埋场中食物的分解会产生并释放出强效的温室气体。让孩子们养成分享未吃完食物的习惯,这也是对公共健康的一种"推动",这种习惯会影响他们在家中的饮食选择,以及他们成年后会保持的行为模式。可知,共享餐桌在经济、环境和公共健康等多个方面都有好处,能更好地利用投资的税款保障孩子的食物安全,促进节约食物的道德观念,减少食物浪费对环境的影响,还能影响孩子在家的饮食选择和成年后的行为模式。可推知共享餐桌对多个方面都有积极影响。故选C。
7.推理判断题。根据第二段中的"These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund."这些未开封的食品是与该校的绿色团队、阿肯色大学以及世界自然基金会合作开展的一项学生食物浪费情况调查的结果。可知本文讲述了学校中为解决学生饥饿和食物浪费问题而设置的共享餐桌,介绍了其运作方式、好处等,内容围绕学校教育和学生生活相关,涉及到教育、环保、健康等多方面的教育理念,这一话题属于教育领域,因此文章可能出自一本教育杂志。故选C。
三、C
(2025·广东模拟)There exists a melody within your cranial cavity. You are persistently subjected to its auditory recurrence.You are incapable of ceasing its playback, and it is inducing a state of mental agitation in you! Has this particular scenario transpired in your experience Perhaps you have been afflicted by an earworm, which constitutes a retained impression of a musical composition.
Earworms are a prevalent phenomenon. A research undertaking demonstrated that 90 percent of the populace undergo this experience. The underlying reason for the occurrence of earworms is a matter of inquiry. According to the esteemed neurologist Oliver Sacks, musical auditory stimuli impact us irrespective of whether we direct our conscious attention towards it or not. We are constantly enveloped by music in the course of our quotidian existence. Sacks hypothesizes whether there is an augmented frequency of earworm occurrences in the contemporary era, attributable to the pervasive presence of music in our environmental surroundings.
Investigational work concerning the primary auditory cortex lends credence to Sacks' theoretical propositions. The auditory cortex is the cerebral region responsible for the processing of sound stimuli. It functions as a transient storage mechanism for limited quantities of auditory information. Some of this auditory data is consigned to oblivion, while other portions are conserved into the long-term memory repository. However, musical pieces appear to linger in the auditory cortex for an extended duration.
James Kellaris, a distinguished professor of marketing at the University of Cincinnati, posits that only specific categories of musical compositions are prone to becoming earworms. These musical pieces are characterized by their repetitious nature, simplicity, and incongruity — an unforeseen element such as an irregular rhythmic pattern. Your cerebrum devotes a significant degree of attention to a musical piece of this nature, Kellaris asserts. Due to its repetitive and unconventional attributes, it remains lodged in the auditory cortex for a more protracted period. At that juncture, Kellaris is of the opinion that it metamorphoses into an irritating earworm.
Advertisers frequently employ jingles — brief musical compositions designed for facile memorization — as a promotional strategy to boost sales. Advertisers harbor the desire for these jingles to become firmly entrenched in the minds of consumers, thereby perpetuating thoughts about their merchandise. It appears that advertisers have assimilated the insights that Kellaris has unearthed through his systematic research.
Is there a viable method to eradicate an earworm Here are some recommendations that Kellaris has assembled: supplant the earworm-like song with an alternative musical selection, endeavor to divert your attention by engaging in an intensive activity such as physical exertion, or disclose the existence of your earworm to another individual. What if these strategic approaches prove to be ineffective In that eventuality, you might consider reclining and attempting to savor the musical auditory experience within your own mind!
8.How does the author lead to the topic
A.By giving a definition. B.By clarifying a question.
C.By drawing a conclusion. D.By describing a phenomenon.
9.What might contribute to the higher incidence of earworms today
A.People having better memories.
B.The decrease in the quality of music.
C.The large amount of music around us.
D.People listening to music more carefully.
10.Why does the author mention auditory cortex
A.To explain the workings of earworms.
B.To prove the significance of music.
C.To emphasize the necessity of the research.
D.To introduce the effect of memory.
11.What can be inferred from the text
A.Earworms come and go in a flash.
B.Jingles have nothing to do with earworms.
C.Earworms are welcomed by music lovers.
D.Enjoying the earworms might be the last choice.
【答案】8.D
9.C
10.A
11.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了耳虫是音乐片段在脑海中反复出现的现象,90%的人有过这种体验。神经学家奥利弗·萨克斯提出当代因音乐无处不在,耳虫现象可能更频繁;相关研究支持其观点,表明音乐在听觉皮层停留时间更长。辛辛那提大学教授詹姆斯·凯拉里斯认为特定重复、简单、不协调的音乐易成耳虫,广告商常利用此特点用广告歌促销。最后文章给出消除耳虫的方法,若无效,不妨享受这一音乐体验 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科普类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.推理判断题。根据第一段"There exists a melody within your cranial cavity. You are persistently subjected to its auditory recurrence. You are incapable of ceasing its playback, and it is inducing a state of mental agitation in you! Has this particular scenario transpired in your experience Perhaps you have been afflicted by an earworm, which constitutes a retained impression of a musical composition."在你的颅腔中存在着一种旋律。你一直受到它的听觉再现的影响。你无法停止它的回放,它正在你心中引起一种精神激动的状态!这种情况在你的经历中发生过吗?也许你患有耳虫症,它构成了对音乐作品的保留印象。可知,作者通过描述"脑海中一直回响着一段旋律,无法停止,还让人感到烦躁"这样的现象,引出了"耳虫"(这个话题。故选D。
9.细节理解题。根据第二段中的"Sacks hypothesizes whether there is an augmented frequency of earworm occurrences in the contemporary era, attributable to the pervasive presence of music in our environmental surroundings."萨克斯提出了一个假设,即在当代,由于音乐在我们的环境中无处不在,耳朵虫的发生频率是否有所增加。可知,萨克斯推测在当代耳虫出现的频率增加,是因为我们周围环境中音乐的普遍存在,也就是我们周围有大量的音乐。故选C。
10.推理判断题。根据第三段"Investigational work concerning the primary auditory cortex lends credence to Sacks' theoretical propositions. The auditory cortex is the cerebral region responsible for the processing of sound stimuli. It functions as a transient storage mechanism for limited quantities of auditory information. Some of this auditory data is consigned to oblivion, while other portions are conserved into the long - term memory repository. However, musical pieces appear to linger in the auditory cortex for an extended duration."关于初级听觉皮层的研究工作为萨克斯的理论命题提供了证据。听觉皮层是大脑中负责处理声音刺激的区域。它的功能是为有限数量的听觉信息提供一种瞬时存储机制。这些听觉数据中的一些被遗忘,而其他部分则保存在长期记忆库中。然而,音乐片段似乎在听觉皮层停留的时间更长。可知,关于初级听觉皮层的研究工作支持了萨克斯的理论主张,听觉皮层是处理声音刺激的大脑区域,而音乐片段似乎会在听觉皮层中停留更长时间,所以作者提到听觉皮层是为了解释耳虫(音乐片段在脑海中挥之不去)的形成机制。故选A。
11.推理判断题。根据最后一段"Is there a viable method to eradicate an earworm Here are some recommendations that Kellaris has assembled: supplant the earworm-like song with an alternative musical selection, endeavor to divert your attention by engaging in an intensive activity such as physical exertion, or disclose the existence of your earworm to another individual. What if these strategic approaches prove to be ineffective In that eventuality, you might consider reclining and attempting to savor the musical auditory experience within your own mind!"有没有可行的方法来根除耳虫?以下是凯拉瑞斯整理的一些建议:用其他的音乐来取代像耳朵虫一样的歌曲,努力通过从事一项高强度的活动来转移你的注意力,比如体力消耗,或者向另一个人透露你的耳朵虫的存在。如果这些战略方法被证明是无效的怎么办?在这种情况下,你可能会考虑躺下来,试着在自己的脑海中品味音乐的听觉体验!可知,有一些方法可以尝试消除耳虫,如用其他音乐代替、通过剧烈活动转移注意力或告诉别人自己有耳虫,如果这些方法都无效,那么可以考虑躺下来尝试享受脑海中的音乐体验,所以享受耳虫可能是最后的选择。故选D。
四、D
(2025·广东模拟)Sometimes we only appreciate something when we realize we may lose it. That is the story of Greenwood Park. Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades. In its prime, it spanned over 100 acres and was a haven for city dwellers, with lush gardens, serene ponds, and a variety of recreational facilities. But as the city grew and modernized, the park was gradually forgotten.
By the late 1900s, the city's expanding urban development encroached on the park's boundaries. New buildings and roads were constructed, and the park's once-pristine landscapes were marred by pollution and neglect. The park's historic structures fell into disrepair, and its natural habitats were destroyed. The number of visitors dwindled, and the park became a symbol of urban decay.
However, a group of local residents and environmentalists recognized the park's potential and began advocating for its revival. They organized community events and fundraisers to draw attention to the park's plight. Their efforts paid off when the city government allocated funds for the park's restoration.
Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis. The park now features beautifully landscaped gardens, walking trails, and playgrounds. It has become a popular destination for families, joggers, and nature enthusiasts. The park's revival is a testament to the power of community engagement and the importance of preserving green spaces in urban environments. Greenwood Park is a place worth visiting, enjoying, and protecting.
12.What was Greenwood Park like before the 1900s
A.A bustling urban area. B.A neglected green space.
C.A vibrant green space. D.A densely populated area.
13.What problem did urban development cause for Greenwood Park
A.Increased pollution. B.Destruction of natural habitats.
C.Reduced number of visitors. D.All of the above.
14.Why are the figures mentioned in the last paragraph
A.To attract visitors to the park.
B.To stress the importance of preserving green spaces.
C.To call for more efforts to protect nature.
D.To show the successful restoration of the park.
15.What is the text mainly about
A.The history of Greenwood Park.
B.The neglect and revival of Greenwood Park.
C.The impact of urban development on Greenwood Park.
D.The importance of community engagement in preserving green spaces.
【答案】12.C
13.D
14.D
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;环境保护类;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,格林伍德公园曾是城市中心一片充满生机的绿地,为市民提供休闲好去处,但随着城市发展,它被忽视、遭破坏,成为城市衰败的象征;后来当地居民和环保人士推动其复兴,政府拨款进行修复;如今它已变成现代城市绿洲,这体现了社区参与的力量以及在城市环境中保护绿地的重要性,它值得人们游览、享受和保护 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇环保类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的"Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades."格林伍德公园曾经是繁华城市中心的一片充满活力的绿地,几十年来一直被忽视。可知,格林伍德公园在1900年代之前是一个充满活力的绿地。故选C。
13.细节理解题。根据第二段中的"New buildings and roads were constructed, and the park's once-pristine landscapes were marred by pollution and neglect. The park's historic structures fell into disrepair, and its natural habitats were destroyed. The number of visitors dwindled, and the park became a symbol of urban decay."新的建筑和道路被修建起来,公园曾经的原始景观被污染和忽视所破坏。公园的历史建筑年久失修,自然栖息地遭到破坏。游客数量减少,公园成为城市衰败的象征。可知,城市发展导致了污染增加、自然栖息地破坏和游客减少等问题。故选D。
14.推理判断题。根据最后一段"Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis. The park now features beautifully landscaped gardens, walking trails, and playgrounds. It has become a popular destination for families, joggers, and nature enthusiasts. The park's revival is a testament to the power of community engagement and the importance of preserving green spaces in urban environments. Greenwood Park is a place worth visiting, enjoying, and protecting."今天,格林伍德公园已经变成了一个现代化的城市绿洲。公园现在的特色是风景优美的花园、步道和操场。它已成为家庭、慢跑者和自然爱好者的热门目的地。公园的复兴证明了社区参与的力量和在城市环境中保护绿色空间的重要性。格林伍德公园是一个值得参观、享受和保护的地方。可知,提到这些数字是为了展示公园的成功恢复。故选D。
15.主旨大意题。根据第一段中的"Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades."格林伍德公园曾经是繁华城市中心的一片充满活力的绿地,几十年来一直被忽视;以及最后一段中的"Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis."今天,格林伍德公园已经变成了一个现代化的城市绿洲。可知,这篇文章主要是关于格林伍德公园的忽视和复兴。故选B。
五、阅读七选五:本大题共5小题,共12.5分。
(2025·广东模拟)How to Respect Yourself
Developing a strong sense of self-respect can not only help you fulfill your potential, but also develop healthy relationships. 16.   Take these four steps to know how to feel happy with who you are and make the world treat you as you deserve to be treated.
Get to know yourself.
 17.   And you'll respect yourself more. Discover your principles, personality, and talents. It can take a while to complete this exciting process of self-discovery, but you'll quickly see that it was worth it.
Forgive yourself.
If you want to respect yourself, then you have to be able to forgive yourself for things you've done in the past that you're not proud of. 18.   Even, you have to apologize to others if necessary and work on moving forward .Don't forget you're also human. After all, anybody will make mistakes.0 f course, making mistakes is the way we learn, so you should learn to accept them and forgive yourself.
 19.  
Be comfortable in your own skin, learning to love and accept the person that you are. This doesn't mean you have to think that you're perfect, but you have to learn to embrace yourself.Be happy with all of the things you love about yourself, and be okay with the parts of you that are less-than-perfect, especially the ones you can't change.
Work on building your confidence.
Achieving self-respect is difficult if you're not happy with who you are, how you look, or what you're doing. Building true confidence takes a lot of work. 20.  
A. Improve yourself.
B. Accept yourself.
C. Sometimes, you have to admit what you did was wrong.
D. However, doing a few simple things every day can start you on your way.
E. You don't have to be perfect, but you should generally act in an admirable manner.
F. More importantly, it makes everyone around you see you as a person who is worthy of respect.
G. The more you understand about yourself, the more you'll appreciate how unique you really are.
【答案】16.F;17.G;18.C;19.B;20.D
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了四个培养自尊、学会尊重自己的方法,包括了解自己、原谅自己、悦纳自己和建立自信,以实现自身潜能并建立健康的人际关系。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Developing a strong sense of self-respect can not only help you fulfill your potential, but also develop healthy relationships."培养强烈的自尊感不仅能帮助你发挥潜力,还能建立健康的人际关系。提到培养强烈的自尊感可以建立健康的人际关系。F. More importantly, it makes everyone around you see you as a person who is worthy of respect." 更重要的是,它让你周围的每个人都把你看作是一个值得尊重的人。"进一步阐述了自尊的重要性,与上文构成递进关系,符合语境,故选F。
17.根据本段小标题"Get to know yourself."了解你自己;以及空后"And you'll respect yourself more. Discover your principles, personality, and talents."并且你会更尊重自己。发现你的原则、个性和才能。可知,该段主要讲的是尊重自己和了解自己。G. The more you understand about yourself, the more you'll appreciate how unique you really are."你对自己了解得越多,你就会越欣赏自己的独特之处"符合了解自己这一主题,符合语境,故选G。
18.根据本段小标题"Forgive yourself."原谅你自己;空前"If you want to respect yourself, then you have to be able to forgive yourself for things you've done in the past that you're not proud of."如果你想尊重自己,那么你必须能够原谅自己过去做过的那些你不引以为傲的事情。提到原谅自己;以及空后"Even, you have to apologize to others if necessary and work on moving forward."甚至,如果有必要,你必须向别人道歉并努力向前。提到向别人道歉并努力向前。C. Sometimes, you have to admit what you did was wrong."有时候,你必须承认你所做的是错误的"承上启下,先说明要承认自己的错误,再引出后文必要时向别人道歉,符合语境,故选C。
19.根据空后"Be comfortable in your own skin, learning to love and accept the person that you are. This doesn't mean you have to think that you're perfect, but you have to learn to embrace yourself. Be happy with all of the things you love about yourself, and be okay with the parts of you that are less-than-perfect, especially the ones you can't change."坦然接受自己,学会爱并接受真实的自己。这并不意味着你必须认为自己是完美的,但你必须学会接纳自己。为自己喜欢的所有方面感到开心,并且接受自己不那么完美的部分,尤其是那些你无法改变的部分。可知,这部分主要讲的是要接受自己, B. Accept yourself. "接受你自己",符合这部分的主旨,适合作为该段的小标题。故选B。
20.根据本段小标题"Work on building your confidence."努力建立你的自信;以及空前 "Building true confidence takes a lot of work."建立真正的自信需要很多努力。提到努力建立你的自信。D. However, doing a few simple things every day can start you on your way."然而,每天做一些简单的事情可以让你踏上建立自信的道路"与上文建立自信需要很多努力形成对比,说明虽然不容易,但可以从每天做简单的事情开始。故选D。
六、完形填空:本大题共15小题,共15分。
(2025·广东模拟)When Alex Walker was four, she had to stay in the hospital to get some tests for her epilepsy (癫痫). Her dad had given her a stuffed animal, Sky Bear, which kept her 21. . But when she saw other kids in the hospital without stuffed animals, she felt 22. .
Alex had 23. up some money that she had 24. to use at Chuck E. Cheese. 25. , she used it to buy stuffed animals for the other 26. on her hospital floor. They were so happy to receive the gifts that Alex decided to 27. even more. She called her project Alex's Fluffy (绒毛的) Buddies and began 28. money by growing and selling tomato plants and flowers. "I love growing things," she says. "And I know people love to eat tomatoes because they're really good."
As people heard about Alex's Fluffy Buddies, they wanted to 29. . They sent her stuffed animals and money to buy more. In the last six years, Alex has 30. almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs. "People are 31. to help so that I can make kids happy," she explains.
Alex also raises 32. for Canine Assistants, the organization that recently provided her with a service dog. "I want other kids to have a friend to help them through 33. times too," Alex says. "I still give away Fluffy Buddies and donate to Canine Assistants. I want to help as much as I can! If you want to help others, look for something people 34. but they don't have, or look for a way to 35. someone's day. See how you can help."
21.A.promise B.company C.touch D.contact
22.A.annoyed B.superior C.upset D.awkward
23.A.saved B.picked C.used D.gave
24.A.performed B.managed C.pretended D.intended
25.A.Instead B.Moreover C.Otherwise D.Therefore
26.A.parents B.volunteers C.doctors D.kids
27.A.give out B.give in C.give away D.give off
28.A.earning B.raising C.spending D.counting
29.A.help B.update C.bond D.cover
30.A.passed B.donated C.showed D.introduced
31.A.grateful B.hesitant C.desperate D.eager
32.A.fund B.responsibility C.desire D.awareness
33.A.limited B.pleasant C.tough D.free
34.A.compare B.need C.consume D.keep
35.A.remember B.celebrate C.make D.honor
【答案】21.B;22.C;23.A;24.D;25.A;26.D;27.C;28.B;29.A;30.B;31.D;32.A;33.C;34.B;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了小女孩Alex Walker,在四岁时因癫痫住院期间,用自己的钱为其他没有毛绒玩具的孩子购买玩具,并创立了"Alex的绒毛伙伴"项目,通过种植和销售植物筹集资金,为医院、收容所等送去近8000个绒毛玩具,同时还为Canine Assistants组织筹款,为其他孩子提供服务犬,鼓励大家寻找方法帮助他人。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:她爸爸给了她一个毛绒玩具,天空熊,它陪伴着她。A:promise"承诺";B:company"陪伴";C:touch"触觉,触摸";D:contact "联系"。根据上文"When Alex Walker was four, she had to stay in the hospital to get some tests for her epilepsy (癫痫) ."当 Alex Walker 四岁的时候,她不得不留在医院接受一些癫痫检查。可知,玩具熊是用来陪伴她的。故选B。
22.句意:但是当她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。A:annoyed"生气的";B:superior"更好的";C:upset"难过的,沮丧的";D:awkward "尴尬的"。根据空前"she saw other kids in the hospital without stuffed animals"以及下文,她开始捐赠毛绒玩具,可知她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。故选C。
23.句意: Alex 攒了一些钱,打算在查克奶酪店用。A:saved"节约,挽救";B:picked"捡起";C:used"使用";D:gave"给" 。根据空后"up some money"以及"use at Chuck E. Cheese",可知此处指存钱去买奶酪。故选A。
24.句意:Alex 攒了一些钱,打算在查克奶酪店用。A:performed"表演";B:managed"设法";C:pretended"假装";D:intended "打算"。根据空后"to use at Chuck E. Cheese"可知,她本来打算在奶酪店使用这笔钱。故选D。
25.句意:相反,她用这些钱给医院里的其他孩子买毛绒玩具。A:Instead"相反";B:Moreover"此外";C:Otherwise"否则";D:Therefore "因此"。根据空后"she used it to buy stuffed animals for the other"可知,她没有把钱用来买奶酪,相反,她用这些钱给医院地板上的其他孩子买毛绒玩具。故选A。
26.句意:相反,她用这些钱给医院里的其他孩子买毛绒玩具。A:parents"父母";B:volunteers"志愿者";C:doctors"医生";D:kids "孩子"。根据上文But when she saw other kids in the hospital without stuffed animals, she felt 2 ."但是当她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。可知,玩具是给医院里的孩子买的。故选D。
27.句意:他们收到礼物非常高兴, Alex 决定送出更多的礼物。A:give out"分发";B:give in"屈服";C:give away"赠送";D:give off "发出,放出"。根据下文"In the last six years, Alex has 10 almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs."在过去的六年里,亚Alex已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。可知此处指Alex决定送出更多的礼物。故选C。
28.句意:她把自己的项目命名为"Alex's Fluffy Buddies",并开始通过种植和销售番茄植株和花朵来筹集资金。A:earning"赚得";B:raising"筹集";C:spending"花费";D:counting "计算"。根据空后"money by growing and selling tomato plants and flowers"可知出售这些产品是为了筹集资金。故选B。
29.句意:当人们听说 Alex 的"毛茸茸小伙伴"时,他们都想伸出援手。A:help"帮助";B:update "更新";C:bond"连接";D:cover"覆盖" 。根据下文" People are 11 to help so that I can make kids happy "人们都渴望帮助我,这样我就能让孩子们开心。可知,人们听说Alex's Fluffy Buddies时,他们想要帮忙。故选A。
30.句意:在过去的六年里, Alex 已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。A:passed "通过";B:donated"捐赠";C:showed"展示";D:introduced "介绍"。根据空后"almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs"可知此处指 Alex 已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。故选B。
31.句意:"人们都渴望帮助我,这样我就能让孩子们开心,"她解释道。A:grateful"感激的";B:hesitant"犹豫的";C:desperate"绝望的";D:eager"渴望的"。根据空后"to help so that I can make kids happy"指人们渴望帮助她,故选D。
32.句意: Alex 还为"犬类助理"筹集资金,该组织最近为她提供了一只服务犬。A:fund"资金";B:responsibility"责任";C:desire"渴望";D:awareness "意识"。根据空后"for Canine Assistants, the organization that recently provided her with a service dog";以及下文"I still give away Fluffy Buddies and donate to Canine Assistants"我仍然会赠送毛绒玩偶,并向犬类援助组织捐款。可知,Alex 还为"犬类助理"这一组织筹集资金,该组织最近为她提供了一只服务犬。故选A。
33.句意:Alex 说:"我希望其他孩子也有一个朋友来帮助他们度过难关。"A:limited"有限的";B:pleasant"令人愉快的";C:tough"艰难的";D:free "自由的"。根据空前"I want other kids to have a friend to help them through"以及捐赠对象主要是生病的孩子,可知是帮助他们度过难关。故选C。
34.句意:如果你想帮助别人,那就去寻找别人需要但他们没有的东西,或者寻找一种让别人开心的方法。A:compare"比较";B:need"需要";C:consume"消耗";D:keep "保持"。根据空后"but they don't have"可知,此句指找别人需要但是确没有的东西。故选B。
35.句意:如果你想帮助别人,那就去寻找别人需要但他们没有的东西,或者寻找一种让别人开心的方法。A:remember"记得";B:celebrate"庆祝";C:make"制作";D:honor "尊敬"。根据空后"someone's day"可知此处为短语make someone's day表示"让某人的一天变得愉快或快乐"。故选C。
七、语法填空:本大题共1小题,共15分。
(2025·广东模拟)语法填空
The 2025 CCTV Spring Festival Gala, as one of the most anticipated cultural events in China, has once again brought a feast for the eyes to the audience. This year's gala 36.   (feature) a wide variety of performances, ranging from traditional Chinese songs and dances to modern innovative shows. It is said that the production team had spent months 37.   (prepare) for it, carefully selecting each program and inviting many well-known artists as well as some rising stars. One of the highlights was a dance drama 38.   was inspired by an ancient Chinese legend. The dancers 39.   (perform) with such grace and passion that the audience were completely immersed in the beautiful story. In addition to the wonderful performances, the stage design also attracted a lot of attention. Advanced technologies 40.   (employ) to create a magnificent and dreamlike visual effect, making the whole show more appealing. Many viewers expressed that they 41.   (true) enjoyed the interactive segments this year, 42.   allowed them to participate in the gala in a more active way. Some lucky audience even had the opportunity 43.   (win) prizes through online interaction. The success of the 2025 CCTV Spring Festival Gala not only lies in its high - quality programs and advanced technology, but also in its ability to convey positive energy and traditional Chinese values to people all over the country. It 44.   (believe) that this gala will leave a deep impression on everyone and have a positive impact on the cultural development in the coming years. We are looking forward to 45.   (see) more excellent Spring Festival Galas in the future.
【答案】36.features;37.preparing;38.that/which;39.performed;40.were employed;41.truly;42.which;43.to win;44.is believed;45.seeing
【知识点】说明文;社会文化类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了2025年央视春晚作为中国备受期待的文化盛事,为观众带来视觉盛宴,涵盖多样表演形式,制作团队精心筹备,亮点众多,舞台设计引人注目,互动环节受观众喜爱,其成功不仅在于高质量节目和先进技术,还在于传递正能量和中国传统价值观,有望留下深刻印象并对未来文化发展产生积极影响,人们期待未来更多精彩的春晚。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及主谓一致,非谓语动词,定语从句,时态语态,名词,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇文化类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:今年的春晚以各种各样的表演为特色,从传统的中国歌曲和舞蹈到现代创新表演。 feature "以......为特征",是谓语动词。根据句意可知,此处为陈述一般事实,为一般现在时,主语This year's gala为单数名词,所以用第三人称单数形式,故填features。
37.句意:据说,制作团队花了几个月的时间准备,精心挑选每个节目,邀请了许多知名艺术家和一些冉冉升起的新星。 prepare "准备",动词。结合固定短语spend time (in) doing sth."花费时间做某事",动名词作宾语,故填preparing。
38.句意:其中一个亮点是由中国古代传说启发的舞剧。 was inspired by an ancient Chinese legend 是限制性定语从句,先行词a dance drama,指物,在从句中作主语成分,所以为关系代词that/which引导。故填that/which。
39.句意:舞蹈演员表演得如此优雅和热情,观众完全沉浸在美丽的故事中。 perform "表演"此处为谓语动词,结合上下文时态可知,句子描述的是过去的事情,用一般过去时,故填performed。
40.句意:采用先进的技术,营造出瑰丽梦幻的视觉效果,使整个演出更具吸引力。 employ "使用,雇用",此处为谓语动词,与主语"Advanced technologies"之间是被动关系,且句子描述的是过去的事情,所以用一般过去时的被动语态,其结构为 "was/were +过去分词",主语 "Advanced technologies" 是复数,be动词用 "were",故填were employed。
41.句意:许多观众表示,他们非常喜欢今年的互动环节,这让他们能够以更积极的方式参与到春晚中来。 true "真的,真实的",形容词。此处修饰动词 enjoyed ,应用其副词truly"真正地",作状语,故填truly。
42.句意:许多观众表示,他们非常喜欢今年的互动环节,这让他们能够以更积极的方式参与到春晚中来。 allowed them to participate in the gala in a more active way 是非限制性定语从句,先行词the interactive segments,指物,在从句中作主语成分,所以为关系代词which引导。故填which。
43.句意:一些幸运的观众甚至有机会通过在线互动赢得奖品。 win "赢得",动词。结合固定短语have the opportunity to do sth."有做某事的机会",所以这里用动词不定式"to win"作定语。故填to win。
44.句意:信这个晚会会给大家留下深刻的印象,并对未来几年的文化发展产生积极的影响。 believe "相信",动词。此句是固定句式It is believed that..."人们相信……",it是形式主语,真正的主语是that引导的从句,与believe是被动关系,文章主时态是一般现在时。故填is believed。
45.句意:我们期待在未来看到更多精彩的春晚。 see "看见",动词。结合固定短语look forward to doing sth."期待做某事",to 是介词,后接动名词,故填seeing。
八、书面表达:本大题共2小题,共40分。
46.(2025·广东模拟)假定你是李华,你的英国朋友Jim对中国文化感兴趣,到中国旅游,但是你不想他来,请礼貌拒绝他,内容包括:
(1)原因;
(2)安慰;
(3)抱歉。
注意:
(1)词数 100左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Jim,
I'm so glad to hear that you're interested in visiting China. However, I must apologize for not being able to host you at this time. The reason is that I am currently preparing for some important exams and need to focus on my studies. I hope you understand my situation.
I know you're excited about exploring Chinese culture, and I truly wish I could show you around. Maybe we can plan a trip together during the summer break when I have more free time. I promise to make it up to you then.
Thank you for your understanding, and I hope to see you soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份给英国朋友Jim写信拒绝他来中国旅游并说明原因。写作背景: 你的英国朋友Jim对中国文化感兴趣,到中国旅游,但是你不想他来,请礼貌拒绝他 。写做要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:(1)原因;(2)安慰;(3)抱歉。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm so glad to hear that you're interested in visiting China. 运用了不定式作原因状语,宾语从句;However, I must apologize for not being able to host you at this time.运用了动名词作介词宾语; The reason is that I am currently preparing for some important exams and need to focus on my studies. 运用了表语从句;I hope you understand my situation.运用了宾语从句;I know you're excited about exploring Chinese culture, and I truly wish I could show you around. 运用了宾语从句,并列句;Maybe we can plan a trip together during the summer break when I have more free time. 运用了时间状语从句;I promise to make it up to you then.运用了不定式作宾语;Thank you for your understanding, and I hope to see you soon.运用了祈使句,并列句和不定式作宾语。
47.(2025·广东模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On the eve of Thanksgiving Day, Emily, the proprietress of an inviting cafe, was in the process of concluding her business operations subsequent to an eventful day. Since the demise of her spouse a few years prior, she had consistently spent each Thanksgiving as a solitary individual, her progeny residing at a distance for college-level education and merely making sporadic telephone calls.
As she rotated the signboard to display "Closed", preparing to confront yet another desolate holiday celebration, she observed a male individual seated on the frigid steps outside. He appeared to be in the latter part of his fourth decade, attired in garments that had seen better days, his countenance etched with the marks of arduous experiences. He raised his gaze, his eyes mirroring a blend of fatigue and unvoiced adversities. "Pardon me, Madam," he uttered in a low voice, "I have been deprived of a proper and satisfying meal for several days. Would it be possible for you to spare a small portion " Emily paused momentarily but promptly unlocked the door, gesturing warmly to invite him in. "It is Thanksgiving Eve," she declared with an amiable smile, "No individual ought to experience hunger on this particular day."
The male, who identified himself as James, expressed his gratitude and took a seat near the corner window. Emily proceeded to prepare a substantial and nourishing repast: steaming hot pumpkin pie, freshly-baked bread, and a roasted turkey. As James partook of the meal, he shared fragments of his life story — he had previously been a truck driver, but had unfortunately lost his occupation, which subsequently led to the loss of his dwelling place and compelled him to wander from one location to another. Emily listened with rapt attention, experiencing an unforeseen surge of empathetic sentiment as she established a connection with this unfamiliar person.
Upon the conclusion of the meal, James delved into his worn-out outer garment and produced a diminutive, meticulously folded paper crane. "I crafted this an extended period ago," he mentioned in a gentle tone. "It is the final one in my possession. I desire for you to accept it, as a symbol of the benevolence you have demonstrated today." Moved by this gesture, Emily expressed her appreciation and, on a sudden impulse, proposed a part-time employment opportunity at the cafe to James. James's eyes filled with tears of thankfulness. "I would be honored to accept," he responded.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
From that day forward, James worked at the cafe.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
One evening, as Emily and James were enjoying their dinner, Emily's son unexpectedly called.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
From that day forward, James worked at the cafe. He was a hardworking and reliable employee, always arriving early and staying late to help with any tasks that needed to be done. Emily was grateful for his help, and the cafe began to thrive under their joint efforts. James also became a beloved member of the community, known for his kindness and willingness to help others.
One evening, as Emily and James were enjoying their dinner, Emily's son unexpectedly called. Emily was overjoyed to hear this news. She told her son about James and how he had become an important part of her life. When her son arrived, he was surprised but happy to see James. The three of them spent a wonderful Thanksgiving together, sharing a big meal and lots of laughter. James felt a sense of belonging for the first time in a long while, and Emily was grateful that this Thanksgiving was filled with love and warmth.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,本文讲述了感恩节前夜,丧偶且孩子远在外地求学的咖啡馆老板娘 Emily 本打算独自过节,关门时她发现多日未进食、饱经生活磨难的 James ,便邀其进店用餐。用餐时 James 讲述自己失业后漂泊的经历,饭后他送纸鹤致谢,Emily感动之余为他提供了咖啡馆兼职,James 感恩接受。此后,James 工作勤恳,咖啡馆生意变好,他也受到社区欢迎。一天吃饭时,James 儿子来电说要回家过节。儿子见到James虽惊讶但开心,三人共度了充满爱与温暖的感恩节,James重获归属感,James也满怀感恩。段落续写:①由第一段首句内容"从那天起,James就在咖啡馆工作。"可知,第一段可描写James在咖啡馆努力工作以及他的善良和乐于助人在社区而闻名。②由第二段首句内容"一天晚上,当Emily和James正在享用晚餐时,Emily的儿子突然打电话来。"可知,第二段可描写Emily的儿子见到James,三个人一起度过了一个美好的感恩节。
写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写内容紧密承接上文,逻辑清晰。第一段描述James在咖啡馆工作后的积极表现以及咖啡馆的发展,还有他在社区的地位,自然流畅;第二段围绕Emily儿子打电话展开,接着讲述儿子回来后三人的相处,最后点明感恩节充满爱与温暖,情节完整且合理。整体围绕感恩与温暖的主题展开,James得到帮助后努力工作,Emily收获陪伴,三人在感恩节共度美好时光,很好地体现了人与人之间的关爱和感恩节的意义,升华了文章主旨。文中有一些好的词句,例如:When her son arrived, he was surprised but happy to see James. 运用了when引导的时间状语从句;. James felt a sense of belonging for the first time in a long while, and Emily was grateful that this Thanksgiving was filled with love and warmth. 运用了that引导的宾语从句。
1 / 12025届广东省建文外国语学校两学部高考二月第一次模拟考(一模)英语试题
一、A
(2025·广东模拟)Beachfront BBQ ExperiencesImagine enjoying a beachfront barbecue with family, friends, or colleagues, complete with stunning ocean views and the sound of waves crashing in the background. We take care of every detail from start to finish, so all you have to do is show up and relax! Fresh grilled service! — You can now add beach games to any BBQ experience (details below).
Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people
Perfect for large gatherings! Our group BBQ experience includes setup and cleanup, along with a variety of grilled meats, fresh salads, and sides. Also includes coolers with ice, beach chairs, umbrellas, and beach towels. $65.00 per adult, $35.00 per child. Includes a 2-hour BBQ session with setup and cleanup. $55 per additional hour.
Casual Beach BBQ Serves 10 to 12 people
Enjoy a laid-back beach BBQ with friends, complete with a full setup including extra space, beach chairs, umbrellas, and a cooler. The meal includes grilled burgers, hot dogs, grilled vegetables, potato salad, lemonade, and a sweet treat for dessert. Perfect for a relaxed day at the beach.
Formal Beach BBQ Serves 4 to 10 people
Looking for something more upscale This option is perfect for you! Includes a setup with a low-rise table, a selection of gourmet grilled dishes, fresh flowers, and cleanup. Ideal for business meetings or special occasions. Tips not included and should go directly to your BBQ expert.
Beach Birthday BBQ Serves 2 to 18 people
In addition to our signature birthday cake, we offer a variety of grilled meats, fresh salads, chips, lemonade, and water, plus cookies and brownies for dessert. When you arrive at your beach spot, one of our BBQ experts will have everything set up and ready for you. Includes a 2-hour BBQ for 2 with setup and cleanup. Add up to 16 additional guests. $55 per additional hour. $55 per additional guest. Max 18 guests.
1.What is new for the Beachfront BBQ Experiences
A.Whole-process service. B.Allowing adding beach games.
C.New spots with wonderful views. D.Offering freshly-made bread.
2.How much will it cost to have a 3-hour Group BBQ Party for 15 adults and 5 children
A.$1,040 B.$1,120 C.$1,190 D.$1,265
3.How are these BBQ experiences categorized
A.By the expense of a BBQ. B.By the number of people.
C.By the age of the group. D.By the purpose of the activity.
二、B
(2025·广东模拟)"Can I have that banana I'm still hungry," said a sixth-grade student staring at a bin full of unopened bananas, apples, milk, and a couple of unopened, plastic-wrapped sandwiches at a public middle school in Fayetteville, Arkansas recently.
These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund. Some trays (托盘) have been picked clean, some picked over, and others hold untouched, unopened foods. And, while some students are totally full, others remain hungry.
Connecting the dots between these two kinds of students is the idea of a "share table", a way to address both student hunger and food waste in school meal programs during the school year and summer. Share tables are exactly what they sound like: places to drop off things like packages of carrots, bananas, or apples, or unopened cartons (盒) of milk for other students to pick up free of charge.
With the USDA's encouragement, a growing number of school lunch programs across the country are now offering share tables. There are a number of benefits — economic, environmental, and public health — for supporting share tables. Share tables enable us to use the federal tax dollars we invest in feeding 31 million kids each day for their highest and greatest good. When students offer their unopened, unconsumed foods to other students, they expand the impact of our investment in their food security. Share tables also promote the morality of food conservation and respect for the impacts of food waste. And decomposing food in landfills creates and gives off powerful greenhouse gases. Habituating children to share their uneaten food is also a public health "push" that can influence dietary choices at home and the behavior patterns they will carry into adulthood.
Fayetteville sixth-grade science teacher Brandy Pledger said her students love the school's share tables. "What they don't take, we teachers take back to our classroom or departmental refrigerators to share with students in the afternoons and/ or in after-school programs."
4.Why does the author mention the unopened food
A.To highlight the need to improve school meals.
B.To show the problem of hunger in schools.
C.To stress the importance of food security.
D.To illustrate school food waste issues.
5.What can students do at share tables
A.Get free unopened food. B.Sell their uneaten food.
C.Exchange food with others. D.Throw away their waste food.
6.What do we know about share tables from the text
A.They are opposed by many teachers.
B.They are not well supported by schools.
C.They have a positive impact on multiple aspects.
D.They mainly focus on solving food waste problems.
7.Where is this text probably taken from
A.A scientific research report. B.A school brochure.
C.An educational magazine. D.A food industry newsletter.
三、C
(2025·广东模拟)There exists a melody within your cranial cavity. You are persistently subjected to its auditory recurrence.You are incapable of ceasing its playback, and it is inducing a state of mental agitation in you! Has this particular scenario transpired in your experience Perhaps you have been afflicted by an earworm, which constitutes a retained impression of a musical composition.
Earworms are a prevalent phenomenon. A research undertaking demonstrated that 90 percent of the populace undergo this experience. The underlying reason for the occurrence of earworms is a matter of inquiry. According to the esteemed neurologist Oliver Sacks, musical auditory stimuli impact us irrespective of whether we direct our conscious attention towards it or not. We are constantly enveloped by music in the course of our quotidian existence. Sacks hypothesizes whether there is an augmented frequency of earworm occurrences in the contemporary era, attributable to the pervasive presence of music in our environmental surroundings.
Investigational work concerning the primary auditory cortex lends credence to Sacks' theoretical propositions. The auditory cortex is the cerebral region responsible for the processing of sound stimuli. It functions as a transient storage mechanism for limited quantities of auditory information. Some of this auditory data is consigned to oblivion, while other portions are conserved into the long-term memory repository. However, musical pieces appear to linger in the auditory cortex for an extended duration.
James Kellaris, a distinguished professor of marketing at the University of Cincinnati, posits that only specific categories of musical compositions are prone to becoming earworms. These musical pieces are characterized by their repetitious nature, simplicity, and incongruity — an unforeseen element such as an irregular rhythmic pattern. Your cerebrum devotes a significant degree of attention to a musical piece of this nature, Kellaris asserts. Due to its repetitive and unconventional attributes, it remains lodged in the auditory cortex for a more protracted period. At that juncture, Kellaris is of the opinion that it metamorphoses into an irritating earworm.
Advertisers frequently employ jingles — brief musical compositions designed for facile memorization — as a promotional strategy to boost sales. Advertisers harbor the desire for these jingles to become firmly entrenched in the minds of consumers, thereby perpetuating thoughts about their merchandise. It appears that advertisers have assimilated the insights that Kellaris has unearthed through his systematic research.
Is there a viable method to eradicate an earworm Here are some recommendations that Kellaris has assembled: supplant the earworm-like song with an alternative musical selection, endeavor to divert your attention by engaging in an intensive activity such as physical exertion, or disclose the existence of your earworm to another individual. What if these strategic approaches prove to be ineffective In that eventuality, you might consider reclining and attempting to savor the musical auditory experience within your own mind!
8.How does the author lead to the topic
A.By giving a definition. B.By clarifying a question.
C.By drawing a conclusion. D.By describing a phenomenon.
9.What might contribute to the higher incidence of earworms today
A.People having better memories.
B.The decrease in the quality of music.
C.The large amount of music around us.
D.People listening to music more carefully.
10.Why does the author mention auditory cortex
A.To explain the workings of earworms.
B.To prove the significance of music.
C.To emphasize the necessity of the research.
D.To introduce the effect of memory.
11.What can be inferred from the text
A.Earworms come and go in a flash.
B.Jingles have nothing to do with earworms.
C.Earworms are welcomed by music lovers.
D.Enjoying the earworms might be the last choice.
四、D
(2025·广东模拟)Sometimes we only appreciate something when we realize we may lose it. That is the story of Greenwood Park. Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades. In its prime, it spanned over 100 acres and was a haven for city dwellers, with lush gardens, serene ponds, and a variety of recreational facilities. But as the city grew and modernized, the park was gradually forgotten.
By the late 1900s, the city's expanding urban development encroached on the park's boundaries. New buildings and roads were constructed, and the park's once-pristine landscapes were marred by pollution and neglect. The park's historic structures fell into disrepair, and its natural habitats were destroyed. The number of visitors dwindled, and the park became a symbol of urban decay.
However, a group of local residents and environmentalists recognized the park's potential and began advocating for its revival. They organized community events and fundraisers to draw attention to the park's plight. Their efforts paid off when the city government allocated funds for the park's restoration.
Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis. The park now features beautifully landscaped gardens, walking trails, and playgrounds. It has become a popular destination for families, joggers, and nature enthusiasts. The park's revival is a testament to the power of community engagement and the importance of preserving green spaces in urban environments. Greenwood Park is a place worth visiting, enjoying, and protecting.
12.What was Greenwood Park like before the 1900s
A.A bustling urban area. B.A neglected green space.
C.A vibrant green space. D.A densely populated area.
13.What problem did urban development cause for Greenwood Park
A.Increased pollution. B.Destruction of natural habitats.
C.Reduced number of visitors. D.All of the above.
14.Why are the figures mentioned in the last paragraph
A.To attract visitors to the park.
B.To stress the importance of preserving green spaces.
C.To call for more efforts to protect nature.
D.To show the successful restoration of the park.
15.What is the text mainly about
A.The history of Greenwood Park.
B.The neglect and revival of Greenwood Park.
C.The impact of urban development on Greenwood Park.
D.The importance of community engagement in preserving green spaces.
五、阅读七选五:本大题共5小题,共12.5分。
(2025·广东模拟)How to Respect Yourself
Developing a strong sense of self-respect can not only help you fulfill your potential, but also develop healthy relationships. 16.   Take these four steps to know how to feel happy with who you are and make the world treat you as you deserve to be treated.
Get to know yourself.
 17.   And you'll respect yourself more. Discover your principles, personality, and talents. It can take a while to complete this exciting process of self-discovery, but you'll quickly see that it was worth it.
Forgive yourself.
If you want to respect yourself, then you have to be able to forgive yourself for things you've done in the past that you're not proud of. 18.   Even, you have to apologize to others if necessary and work on moving forward .Don't forget you're also human. After all, anybody will make mistakes.0 f course, making mistakes is the way we learn, so you should learn to accept them and forgive yourself.
 19.  
Be comfortable in your own skin, learning to love and accept the person that you are. This doesn't mean you have to think that you're perfect, but you have to learn to embrace yourself.Be happy with all of the things you love about yourself, and be okay with the parts of you that are less-than-perfect, especially the ones you can't change.
Work on building your confidence.
Achieving self-respect is difficult if you're not happy with who you are, how you look, or what you're doing. Building true confidence takes a lot of work. 20.  
A. Improve yourself.
B. Accept yourself.
C. Sometimes, you have to admit what you did was wrong.
D. However, doing a few simple things every day can start you on your way.
E. You don't have to be perfect, but you should generally act in an admirable manner.
F. More importantly, it makes everyone around you see you as a person who is worthy of respect.
G. The more you understand about yourself, the more you'll appreciate how unique you really are.
六、完形填空:本大题共15小题,共15分。
(2025·广东模拟)When Alex Walker was four, she had to stay in the hospital to get some tests for her epilepsy (癫痫). Her dad had given her a stuffed animal, Sky Bear, which kept her 21. . But when she saw other kids in the hospital without stuffed animals, she felt 22. .
Alex had 23. up some money that she had 24. to use at Chuck E. Cheese. 25. , she used it to buy stuffed animals for the other 26. on her hospital floor. They were so happy to receive the gifts that Alex decided to 27. even more. She called her project Alex's Fluffy (绒毛的) Buddies and began 28. money by growing and selling tomato plants and flowers. "I love growing things," she says. "And I know people love to eat tomatoes because they're really good."
As people heard about Alex's Fluffy Buddies, they wanted to 29. . They sent her stuffed animals and money to buy more. In the last six years, Alex has 30. almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs. "People are 31. to help so that I can make kids happy," she explains.
Alex also raises 32. for Canine Assistants, the organization that recently provided her with a service dog. "I want other kids to have a friend to help them through 33. times too," Alex says. "I still give away Fluffy Buddies and donate to Canine Assistants. I want to help as much as I can! If you want to help others, look for something people 34. but they don't have, or look for a way to 35. someone's day. See how you can help."
21.A.promise B.company C.touch D.contact
22.A.annoyed B.superior C.upset D.awkward
23.A.saved B.picked C.used D.gave
24.A.performed B.managed C.pretended D.intended
25.A.Instead B.Moreover C.Otherwise D.Therefore
26.A.parents B.volunteers C.doctors D.kids
27.A.give out B.give in C.give away D.give off
28.A.earning B.raising C.spending D.counting
29.A.help B.update C.bond D.cover
30.A.passed B.donated C.showed D.introduced
31.A.grateful B.hesitant C.desperate D.eager
32.A.fund B.responsibility C.desire D.awareness
33.A.limited B.pleasant C.tough D.free
34.A.compare B.need C.consume D.keep
35.A.remember B.celebrate C.make D.honor
七、语法填空:本大题共1小题,共15分。
(2025·广东模拟)语法填空
The 2025 CCTV Spring Festival Gala, as one of the most anticipated cultural events in China, has once again brought a feast for the eyes to the audience. This year's gala 36.   (feature) a wide variety of performances, ranging from traditional Chinese songs and dances to modern innovative shows. It is said that the production team had spent months 37.   (prepare) for it, carefully selecting each program and inviting many well-known artists as well as some rising stars. One of the highlights was a dance drama 38.   was inspired by an ancient Chinese legend. The dancers 39.   (perform) with such grace and passion that the audience were completely immersed in the beautiful story. In addition to the wonderful performances, the stage design also attracted a lot of attention. Advanced technologies 40.   (employ) to create a magnificent and dreamlike visual effect, making the whole show more appealing. Many viewers expressed that they 41.   (true) enjoyed the interactive segments this year, 42.   allowed them to participate in the gala in a more active way. Some lucky audience even had the opportunity 43.   (win) prizes through online interaction. The success of the 2025 CCTV Spring Festival Gala not only lies in its high - quality programs and advanced technology, but also in its ability to convey positive energy and traditional Chinese values to people all over the country. It 44.   (believe) that this gala will leave a deep impression on everyone and have a positive impact on the cultural development in the coming years. We are looking forward to 45.   (see) more excellent Spring Festival Galas in the future.
八、书面表达:本大题共2小题,共40分。
46.(2025·广东模拟)假定你是李华,你的英国朋友Jim对中国文化感兴趣,到中国旅游,但是你不想他来,请礼貌拒绝他,内容包括:
(1)原因;
(2)安慰;
(3)抱歉。
注意:
(1)词数 100左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
47.(2025·广东模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On the eve of Thanksgiving Day, Emily, the proprietress of an inviting cafe, was in the process of concluding her business operations subsequent to an eventful day. Since the demise of her spouse a few years prior, she had consistently spent each Thanksgiving as a solitary individual, her progeny residing at a distance for college-level education and merely making sporadic telephone calls.
As she rotated the signboard to display "Closed", preparing to confront yet another desolate holiday celebration, she observed a male individual seated on the frigid steps outside. He appeared to be in the latter part of his fourth decade, attired in garments that had seen better days, his countenance etched with the marks of arduous experiences. He raised his gaze, his eyes mirroring a blend of fatigue and unvoiced adversities. "Pardon me, Madam," he uttered in a low voice, "I have been deprived of a proper and satisfying meal for several days. Would it be possible for you to spare a small portion " Emily paused momentarily but promptly unlocked the door, gesturing warmly to invite him in. "It is Thanksgiving Eve," she declared with an amiable smile, "No individual ought to experience hunger on this particular day."
The male, who identified himself as James, expressed his gratitude and took a seat near the corner window. Emily proceeded to prepare a substantial and nourishing repast: steaming hot pumpkin pie, freshly-baked bread, and a roasted turkey. As James partook of the meal, he shared fragments of his life story — he had previously been a truck driver, but had unfortunately lost his occupation, which subsequently led to the loss of his dwelling place and compelled him to wander from one location to another. Emily listened with rapt attention, experiencing an unforeseen surge of empathetic sentiment as she established a connection with this unfamiliar person.
Upon the conclusion of the meal, James delved into his worn-out outer garment and produced a diminutive, meticulously folded paper crane. "I crafted this an extended period ago," he mentioned in a gentle tone. "It is the final one in my possession. I desire for you to accept it, as a symbol of the benevolence you have demonstrated today." Moved by this gesture, Emily expressed her appreciation and, on a sudden impulse, proposed a part-time employment opportunity at the cafe to James. James's eyes filled with tears of thankfulness. "I would be honored to accept," he responded.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
From that day forward, James worked at the cafe.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
One evening, as Emily and James were enjoying their dinner, Emily's son unexpectedly called.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.B
【知识点】细节理解题;数字计算题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了多种海滨烧烤体验,涵盖不同规模和场景,包括可容纳至少15人的团体烧烤派对、适合10至12人的休闲海滨烧烤、供4至10人享用的正式海滨烧烤以及适合2至18人的海滨生日烧烤,详细说明了每种烧烤体验的服务内容、人数限制、价格及额外收费情况,还提及可在任何烧烤体验中添加沙滩游戏 。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、数字计算题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据第一段中的"You can now add beach games to any BBQ experience (details below)."你现在可以在任何烧烤体验中添加海滩游戏(详情如下)可知,新的海滨烧烤体验是指允许增加沙滩游戏。故选B。
2.数字计算题。根据Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people 部分中的"$65.00 per adult, $35.00 per child. Includes a 2-hour BBQ session with setup and cleanup. $55 per additional hour."成人$65,儿童$35。包括一个2小时的烧烤活动布置和清理。每小时55美元。可知,15个成人和5个儿童的3小时团体烧烤费用为975 + 175 + 55 = 1265美元。故选D。
3.细节理解题。根据各段小标题"Group BBQ Party Serves a minimum of 15 people"团体烧烤派对至少可供15人享用;"Casual Beach BBQ Serves 10 to 12 people"休闲海滩烧烤,可供10至12人享用;"Formal Beach BBQ Serves 4 to 10 people"正规海滩烧烤,适合4至10人;以及"Beach Birthday BBQ Serves 2 to 18 people "海滩生日烧烤派对,可容纳2至18人。可知,这些烧烤体验根据人数分类。故选B。
【答案】4.D
5.A
6.C
7.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,美国阿肯色州费耶特维尔一所公立中学通过与多方合作开展学生食物浪费调查,发现存在部分学生食物剩余而部分学生仍饥饿的情况,由此引出"共享桌"的概念。"共享桌"是解决学生饥饿和学校餐饮食物浪费问题的一种方式,美国农业部鼓励全国越来越多的学校午餐项目提供共享桌,其具有经济、环境和公共卫生等多方面益处,费耶特维尔的老师表示学生们很喜欢学校的共享桌,未被拿走的食物老师也会带回与其他学生分享 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.推理判断题。根据第二段"These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund. Some trays (托盘) have been picked clean, some picked over, and others hold untouched, unopened foods. And, while some students are totally full, others remain hungry."这些未开封的食品是与该校的绿色团队、阿肯色大学以及世界自然基金会合作开展的一项学生食物浪费情况调查的结果。一些托盘已被吃得一干二净,一些被挑挑拣拣过,还有一些放着原封未动、尚未开封的食品。而且,有些学生已经吃得饱饱的,而另一些学生却仍然饿着肚子。可知,这些未开封的食物是学生食物浪费检查的结果,一些托盘里的食物有的被吃干净,有的被挑拣过,还有的原封未动,可推知,作者提到未开封的食品是为了说明学校食物浪费的问题。故选D。
5.细节理解题。根据第三段中的"Share tables are exactly what they sound like: places to drop off things like packages of carrots, bananas, or apples, or unopened cartons (盒) of milk for other students to pick up free of charge."共享餐桌正如其名:这是一些可以让学生放下诸如成包的胡萝卜、香蕉或苹果,或者未开封的牛奶盒之类物品的地方,以供其他学生免费领取。可知,学生在共享餐桌上可以得到免费的未开封食物。故选A。
6.推理判断题。根据第四段中的"There are a number of benefits — economic, environmental, and public health — for supporting share tables. Share tables enable us to use the federal tax dollars we invest in feeding 31 million kids each day for their highest and greatest good. When students offer their unopened, unconsumed foods to other students, they expand the impact of our investment in their food security. Share tables also promote the morality of food conservation and respect for the impacts of food waste. And decomposing food in landfills creates and gives off powerful greenhouse gases. Habituating children to share their uneaten food is also a public health‘push' that can influence dietary choices at home and the behavior patterns they will carry into adulthood."支持设立共享餐桌有诸多益处,涵盖经济、环境和公共健康等方面。共享餐桌使我们能够将每天投入用于为3100万儿童提供食物的联邦税款用到最有益、最有价值的地方。当学生们把未开封、未食用的食物提供给其他同学时,这扩大了我们在保障他们食品安全方面投资的影响力。 共享餐桌还能促进节约粮食的道德观念,并让人们重视食物浪费所带来的影响。而且,填埋场中食物的分解会产生并释放出强效的温室气体。让孩子们养成分享未吃完食物的习惯,这也是对公共健康的一种"推动",这种习惯会影响他们在家中的饮食选择,以及他们成年后会保持的行为模式。可知,共享餐桌在经济、环境和公共健康等多个方面都有好处,能更好地利用投资的税款保障孩子的食物安全,促进节约食物的道德观念,减少食物浪费对环境的影响,还能影响孩子在家的饮食选择和成年后的行为模式。可推知共享餐桌对多个方面都有积极影响。故选C。
7.推理判断题。根据第二段中的"These unopened items are the result of a student food waste examination conducted in partnership with the school's Green Team, the University of Arkansas, and the World Wildlife Fund."这些未开封的食品是与该校的绿色团队、阿肯色大学以及世界自然基金会合作开展的一项学生食物浪费情况调查的结果。可知本文讲述了学校中为解决学生饥饿和食物浪费问题而设置的共享餐桌,介绍了其运作方式、好处等,内容围绕学校教育和学生生活相关,涉及到教育、环保、健康等多方面的教育理念,这一话题属于教育领域,因此文章可能出自一本教育杂志。故选C。
【答案】8.D
9.C
10.A
11.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了耳虫是音乐片段在脑海中反复出现的现象,90%的人有过这种体验。神经学家奥利弗·萨克斯提出当代因音乐无处不在,耳虫现象可能更频繁;相关研究支持其观点,表明音乐在听觉皮层停留时间更长。辛辛那提大学教授詹姆斯·凯拉里斯认为特定重复、简单、不协调的音乐易成耳虫,广告商常利用此特点用广告歌促销。最后文章给出消除耳虫的方法,若无效,不妨享受这一音乐体验 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科普类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.推理判断题。根据第一段"There exists a melody within your cranial cavity. You are persistently subjected to its auditory recurrence. You are incapable of ceasing its playback, and it is inducing a state of mental agitation in you! Has this particular scenario transpired in your experience Perhaps you have been afflicted by an earworm, which constitutes a retained impression of a musical composition."在你的颅腔中存在着一种旋律。你一直受到它的听觉再现的影响。你无法停止它的回放,它正在你心中引起一种精神激动的状态!这种情况在你的经历中发生过吗?也许你患有耳虫症,它构成了对音乐作品的保留印象。可知,作者通过描述"脑海中一直回响着一段旋律,无法停止,还让人感到烦躁"这样的现象,引出了"耳虫"(这个话题。故选D。
9.细节理解题。根据第二段中的"Sacks hypothesizes whether there is an augmented frequency of earworm occurrences in the contemporary era, attributable to the pervasive presence of music in our environmental surroundings."萨克斯提出了一个假设,即在当代,由于音乐在我们的环境中无处不在,耳朵虫的发生频率是否有所增加。可知,萨克斯推测在当代耳虫出现的频率增加,是因为我们周围环境中音乐的普遍存在,也就是我们周围有大量的音乐。故选C。
10.推理判断题。根据第三段"Investigational work concerning the primary auditory cortex lends credence to Sacks' theoretical propositions. The auditory cortex is the cerebral region responsible for the processing of sound stimuli. It functions as a transient storage mechanism for limited quantities of auditory information. Some of this auditory data is consigned to oblivion, while other portions are conserved into the long - term memory repository. However, musical pieces appear to linger in the auditory cortex for an extended duration."关于初级听觉皮层的研究工作为萨克斯的理论命题提供了证据。听觉皮层是大脑中负责处理声音刺激的区域。它的功能是为有限数量的听觉信息提供一种瞬时存储机制。这些听觉数据中的一些被遗忘,而其他部分则保存在长期记忆库中。然而,音乐片段似乎在听觉皮层停留的时间更长。可知,关于初级听觉皮层的研究工作支持了萨克斯的理论主张,听觉皮层是处理声音刺激的大脑区域,而音乐片段似乎会在听觉皮层中停留更长时间,所以作者提到听觉皮层是为了解释耳虫(音乐片段在脑海中挥之不去)的形成机制。故选A。
11.推理判断题。根据最后一段"Is there a viable method to eradicate an earworm Here are some recommendations that Kellaris has assembled: supplant the earworm-like song with an alternative musical selection, endeavor to divert your attention by engaging in an intensive activity such as physical exertion, or disclose the existence of your earworm to another individual. What if these strategic approaches prove to be ineffective In that eventuality, you might consider reclining and attempting to savor the musical auditory experience within your own mind!"有没有可行的方法来根除耳虫?以下是凯拉瑞斯整理的一些建议:用其他的音乐来取代像耳朵虫一样的歌曲,努力通过从事一项高强度的活动来转移你的注意力,比如体力消耗,或者向另一个人透露你的耳朵虫的存在。如果这些战略方法被证明是无效的怎么办?在这种情况下,你可能会考虑躺下来,试着在自己的脑海中品味音乐的听觉体验!可知,有一些方法可以尝试消除耳虫,如用其他音乐代替、通过剧烈活动转移注意力或告诉别人自己有耳虫,如果这些方法都无效,那么可以考虑躺下来尝试享受脑海中的音乐体验,所以享受耳虫可能是最后的选择。故选D。
【答案】12.C
13.D
14.D
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;环境保护类;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,格林伍德公园曾是城市中心一片充满生机的绿地,为市民提供休闲好去处,但随着城市发展,它被忽视、遭破坏,成为城市衰败的象征;后来当地居民和环保人士推动其复兴,政府拨款进行修复;如今它已变成现代城市绿洲,这体现了社区参与的力量以及在城市环境中保护绿地的重要性,它值得人们游览、享受和保护 。
【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇环保类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的"Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades."格林伍德公园曾经是繁华城市中心的一片充满活力的绿地,几十年来一直被忽视。可知,格林伍德公园在1900年代之前是一个充满活力的绿地。故选C。
13.细节理解题。根据第二段中的"New buildings and roads were constructed, and the park's once-pristine landscapes were marred by pollution and neglect. The park's historic structures fell into disrepair, and its natural habitats were destroyed. The number of visitors dwindled, and the park became a symbol of urban decay."新的建筑和道路被修建起来,公园曾经的原始景观被污染和忽视所破坏。公园的历史建筑年久失修,自然栖息地遭到破坏。游客数量减少,公园成为城市衰败的象征。可知,城市发展导致了污染增加、自然栖息地破坏和游客减少等问题。故选D。
14.推理判断题。根据最后一段"Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis. The park now features beautifully landscaped gardens, walking trails, and playgrounds. It has become a popular destination for families, joggers, and nature enthusiasts. The park's revival is a testament to the power of community engagement and the importance of preserving green spaces in urban environments. Greenwood Park is a place worth visiting, enjoying, and protecting."今天,格林伍德公园已经变成了一个现代化的城市绿洲。公园现在的特色是风景优美的花园、步道和操场。它已成为家庭、慢跑者和自然爱好者的热门目的地。公园的复兴证明了社区参与的力量和在城市环境中保护绿色空间的重要性。格林伍德公园是一个值得参观、享受和保护的地方。可知,提到这些数字是为了展示公园的成功恢复。故选D。
15.主旨大意题。根据第一段中的"Once a vibrant green space in the heart of a bustling city, Greenwood Park had been neglected for decades."格林伍德公园曾经是繁华城市中心的一片充满活力的绿地,几十年来一直被忽视;以及最后一段中的"Today, Greenwood Park has been transformed into a modern urban oasis."今天,格林伍德公园已经变成了一个现代化的城市绿洲。可知,这篇文章主要是关于格林伍德公园的忽视和复兴。故选B。
【答案】16.F;17.G;18.C;19.B;20.D
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了四个培养自尊、学会尊重自己的方法,包括了解自己、原谅自己、悦纳自己和建立自信,以实现自身潜能并建立健康的人际关系。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Developing a strong sense of self-respect can not only help you fulfill your potential, but also develop healthy relationships."培养强烈的自尊感不仅能帮助你发挥潜力,还能建立健康的人际关系。提到培养强烈的自尊感可以建立健康的人际关系。F. More importantly, it makes everyone around you see you as a person who is worthy of respect." 更重要的是,它让你周围的每个人都把你看作是一个值得尊重的人。"进一步阐述了自尊的重要性,与上文构成递进关系,符合语境,故选F。
17.根据本段小标题"Get to know yourself."了解你自己;以及空后"And you'll respect yourself more. Discover your principles, personality, and talents."并且你会更尊重自己。发现你的原则、个性和才能。可知,该段主要讲的是尊重自己和了解自己。G. The more you understand about yourself, the more you'll appreciate how unique you really are."你对自己了解得越多,你就会越欣赏自己的独特之处"符合了解自己这一主题,符合语境,故选G。
18.根据本段小标题"Forgive yourself."原谅你自己;空前"If you want to respect yourself, then you have to be able to forgive yourself for things you've done in the past that you're not proud of."如果你想尊重自己,那么你必须能够原谅自己过去做过的那些你不引以为傲的事情。提到原谅自己;以及空后"Even, you have to apologize to others if necessary and work on moving forward."甚至,如果有必要,你必须向别人道歉并努力向前。提到向别人道歉并努力向前。C. Sometimes, you have to admit what you did was wrong."有时候,你必须承认你所做的是错误的"承上启下,先说明要承认自己的错误,再引出后文必要时向别人道歉,符合语境,故选C。
19.根据空后"Be comfortable in your own skin, learning to love and accept the person that you are. This doesn't mean you have to think that you're perfect, but you have to learn to embrace yourself. Be happy with all of the things you love about yourself, and be okay with the parts of you that are less-than-perfect, especially the ones you can't change."坦然接受自己,学会爱并接受真实的自己。这并不意味着你必须认为自己是完美的,但你必须学会接纳自己。为自己喜欢的所有方面感到开心,并且接受自己不那么完美的部分,尤其是那些你无法改变的部分。可知,这部分主要讲的是要接受自己, B. Accept yourself. "接受你自己",符合这部分的主旨,适合作为该段的小标题。故选B。
20.根据本段小标题"Work on building your confidence."努力建立你的自信;以及空前 "Building true confidence takes a lot of work."建立真正的自信需要很多努力。提到努力建立你的自信。D. However, doing a few simple things every day can start you on your way."然而,每天做一些简单的事情可以让你踏上建立自信的道路"与上文建立自信需要很多努力形成对比,说明虽然不容易,但可以从每天做简单的事情开始。故选D。
【答案】21.B;22.C;23.A;24.D;25.A;26.D;27.C;28.B;29.A;30.B;31.D;32.A;33.C;34.B;35.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了小女孩Alex Walker,在四岁时因癫痫住院期间,用自己的钱为其他没有毛绒玩具的孩子购买玩具,并创立了"Alex的绒毛伙伴"项目,通过种植和销售植物筹集资金,为医院、收容所等送去近8000个绒毛玩具,同时还为Canine Assistants组织筹款,为其他孩子提供服务犬,鼓励大家寻找方法帮助他人。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:她爸爸给了她一个毛绒玩具,天空熊,它陪伴着她。A:promise"承诺";B:company"陪伴";C:touch"触觉,触摸";D:contact "联系"。根据上文"When Alex Walker was four, she had to stay in the hospital to get some tests for her epilepsy (癫痫) ."当 Alex Walker 四岁的时候,她不得不留在医院接受一些癫痫检查。可知,玩具熊是用来陪伴她的。故选B。
22.句意:但是当她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。A:annoyed"生气的";B:superior"更好的";C:upset"难过的,沮丧的";D:awkward "尴尬的"。根据空前"she saw other kids in the hospital without stuffed animals"以及下文,她开始捐赠毛绒玩具,可知她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。故选C。
23.句意: Alex 攒了一些钱,打算在查克奶酪店用。A:saved"节约,挽救";B:picked"捡起";C:used"使用";D:gave"给" 。根据空后"up some money"以及"use at Chuck E. Cheese",可知此处指存钱去买奶酪。故选A。
24.句意:Alex 攒了一些钱,打算在查克奶酪店用。A:performed"表演";B:managed"设法";C:pretended"假装";D:intended "打算"。根据空后"to use at Chuck E. Cheese"可知,她本来打算在奶酪店使用这笔钱。故选D。
25.句意:相反,她用这些钱给医院里的其他孩子买毛绒玩具。A:Instead"相反";B:Moreover"此外";C:Otherwise"否则";D:Therefore "因此"。根据空后"she used it to buy stuffed animals for the other"可知,她没有把钱用来买奶酪,相反,她用这些钱给医院地板上的其他孩子买毛绒玩具。故选A。
26.句意:相反,她用这些钱给医院里的其他孩子买毛绒玩具。A:parents"父母";B:volunteers"志愿者";C:doctors"医生";D:kids "孩子"。根据上文But when she saw other kids in the hospital without stuffed animals, she felt 2 ."但是当她看到医院里的其他孩子没有毛绒玩具时,她感到很难过。可知,玩具是给医院里的孩子买的。故选D。
27.句意:他们收到礼物非常高兴, Alex 决定送出更多的礼物。A:give out"分发";B:give in"屈服";C:give away"赠送";D:give off "发出,放出"。根据下文"In the last six years, Alex has 10 almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs."在过去的六年里,亚Alex已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。可知此处指Alex决定送出更多的礼物。故选C。
28.句意:她把自己的项目命名为"Alex's Fluffy Buddies",并开始通过种植和销售番茄植株和花朵来筹集资金。A:earning"赚得";B:raising"筹集";C:spending"花费";D:counting "计算"。根据空后"money by growing and selling tomato plants and flowers"可知出售这些产品是为了筹集资金。故选B。
29.句意:当人们听说 Alex 的"毛茸茸小伙伴"时,他们都想伸出援手。A:help"帮助";B:update "更新";C:bond"连接";D:cover"覆盖" 。根据下文" People are 11 to help so that I can make kids happy "人们都渴望帮助我,这样我就能让孩子们开心。可知,人们听说Alex's Fluffy Buddies时,他们想要帮忙。故选A。
30.句意:在过去的六年里, Alex 已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。A:passed "通过";B:donated"捐赠";C:showed"展示";D:introduced "介绍"。根据空后"almost 8,000 Fluffy Buddies to hospitals, shelters, and other programs"可知此处指 Alex 已经向医院、收容所和其他项目捐赠了近8000只毛毛狗。故选B。
31.句意:"人们都渴望帮助我,这样我就能让孩子们开心,"她解释道。A:grateful"感激的";B:hesitant"犹豫的";C:desperate"绝望的";D:eager"渴望的"。根据空后"to help so that I can make kids happy"指人们渴望帮助她,故选D。
32.句意: Alex 还为"犬类助理"筹集资金,该组织最近为她提供了一只服务犬。A:fund"资金";B:responsibility"责任";C:desire"渴望";D:awareness "意识"。根据空后"for Canine Assistants, the organization that recently provided her with a service dog";以及下文"I still give away Fluffy Buddies and donate to Canine Assistants"我仍然会赠送毛绒玩偶,并向犬类援助组织捐款。可知,Alex 还为"犬类助理"这一组织筹集资金,该组织最近为她提供了一只服务犬。故选A。
33.句意:Alex 说:"我希望其他孩子也有一个朋友来帮助他们度过难关。"A:limited"有限的";B:pleasant"令人愉快的";C:tough"艰难的";D:free "自由的"。根据空前"I want other kids to have a friend to help them through"以及捐赠对象主要是生病的孩子,可知是帮助他们度过难关。故选C。
34.句意:如果你想帮助别人,那就去寻找别人需要但他们没有的东西,或者寻找一种让别人开心的方法。A:compare"比较";B:need"需要";C:consume"消耗";D:keep "保持"。根据空后"but they don't have"可知,此句指找别人需要但是确没有的东西。故选B。
35.句意:如果你想帮助别人,那就去寻找别人需要但他们没有的东西,或者寻找一种让别人开心的方法。A:remember"记得";B:celebrate"庆祝";C:make"制作";D:honor "尊敬"。根据空后"someone's day"可知此处为短语make someone's day表示"让某人的一天变得愉快或快乐"。故选C。
【答案】36.features;37.preparing;38.that/which;39.performed;40.were employed;41.truly;42.which;43.to win;44.is believed;45.seeing
【知识点】说明文;社会文化类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了2025年央视春晚作为中国备受期待的文化盛事,为观众带来视觉盛宴,涵盖多样表演形式,制作团队精心筹备,亮点众多,舞台设计引人注目,互动环节受观众喜爱,其成功不仅在于高质量节目和先进技术,还在于传递正能量和中国传统价值观,有望留下深刻印象并对未来文化发展产生积极影响,人们期待未来更多精彩的春晚。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及主谓一致,非谓语动词,定语从句,时态语态,名词,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇文化类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:今年的春晚以各种各样的表演为特色,从传统的中国歌曲和舞蹈到现代创新表演。 feature "以......为特征",是谓语动词。根据句意可知,此处为陈述一般事实,为一般现在时,主语This year's gala为单数名词,所以用第三人称单数形式,故填features。
37.句意:据说,制作团队花了几个月的时间准备,精心挑选每个节目,邀请了许多知名艺术家和一些冉冉升起的新星。 prepare "准备",动词。结合固定短语spend time (in) doing sth."花费时间做某事",动名词作宾语,故填preparing。
38.句意:其中一个亮点是由中国古代传说启发的舞剧。 was inspired by an ancient Chinese legend 是限制性定语从句,先行词a dance drama,指物,在从句中作主语成分,所以为关系代词that/which引导。故填that/which。
39.句意:舞蹈演员表演得如此优雅和热情,观众完全沉浸在美丽的故事中。 perform "表演"此处为谓语动词,结合上下文时态可知,句子描述的是过去的事情,用一般过去时,故填performed。
40.句意:采用先进的技术,营造出瑰丽梦幻的视觉效果,使整个演出更具吸引力。 employ "使用,雇用",此处为谓语动词,与主语"Advanced technologies"之间是被动关系,且句子描述的是过去的事情,所以用一般过去时的被动语态,其结构为 "was/were +过去分词",主语 "Advanced technologies" 是复数,be动词用 "were",故填were employed。
41.句意:许多观众表示,他们非常喜欢今年的互动环节,这让他们能够以更积极的方式参与到春晚中来。 true "真的,真实的",形容词。此处修饰动词 enjoyed ,应用其副词truly"真正地",作状语,故填truly。
42.句意:许多观众表示,他们非常喜欢今年的互动环节,这让他们能够以更积极的方式参与到春晚中来。 allowed them to participate in the gala in a more active way 是非限制性定语从句,先行词the interactive segments,指物,在从句中作主语成分,所以为关系代词which引导。故填which。
43.句意:一些幸运的观众甚至有机会通过在线互动赢得奖品。 win "赢得",动词。结合固定短语have the opportunity to do sth."有做某事的机会",所以这里用动词不定式"to win"作定语。故填to win。
44.句意:信这个晚会会给大家留下深刻的印象,并对未来几年的文化发展产生积极的影响。 believe "相信",动词。此句是固定句式It is believed that..."人们相信……",it是形式主语,真正的主语是that引导的从句,与believe是被动关系,文章主时态是一般现在时。故填is believed。
45.句意:我们期待在未来看到更多精彩的春晚。 see "看见",动词。结合固定短语look forward to doing sth."期待做某事",to 是介词,后接动名词,故填seeing。
46.【答案】Dear Jim,
I'm so glad to hear that you're interested in visiting China. However, I must apologize for not being able to host you at this time. The reason is that I am currently preparing for some important exams and need to focus on my studies. I hope you understand my situation.
I know you're excited about exploring Chinese culture, and I truly wish I could show you around. Maybe we can plan a trip together during the summer break when I have more free time. I promise to make it up to you then.
Thank you for your understanding, and I hope to see you soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份给英国朋友Jim写信拒绝他来中国旅游并说明原因。写作背景: 你的英国朋友Jim对中国文化感兴趣,到中国旅游,但是你不想他来,请礼貌拒绝他 。写做要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:(1)原因;(2)安慰;(3)抱歉。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm so glad to hear that you're interested in visiting China. 运用了不定式作原因状语,宾语从句;However, I must apologize for not being able to host you at this time.运用了动名词作介词宾语; The reason is that I am currently preparing for some important exams and need to focus on my studies. 运用了表语从句;I hope you understand my situation.运用了宾语从句;I know you're excited about exploring Chinese culture, and I truly wish I could show you around. 运用了宾语从句,并列句;Maybe we can plan a trip together during the summer break when I have more free time. 运用了时间状语从句;I promise to make it up to you then.运用了不定式作宾语;Thank you for your understanding, and I hope to see you soon.运用了祈使句,并列句和不定式作宾语。
47.【答案】范文:
From that day forward, James worked at the cafe. He was a hardworking and reliable employee, always arriving early and staying late to help with any tasks that needed to be done. Emily was grateful for his help, and the cafe began to thrive under their joint efforts. James also became a beloved member of the community, known for his kindness and willingness to help others.
One evening, as Emily and James were enjoying their dinner, Emily's son unexpectedly called. Emily was overjoyed to hear this news. She told her son about James and how he had become an important part of her life. When her son arrived, he was surprised but happy to see James. The three of them spent a wonderful Thanksgiving together, sharing a big meal and lots of laughter. James felt a sense of belonging for the first time in a long while, and Emily was grateful that this Thanksgiving was filled with love and warmth.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,本文讲述了感恩节前夜,丧偶且孩子远在外地求学的咖啡馆老板娘 Emily 本打算独自过节,关门时她发现多日未进食、饱经生活磨难的 James ,便邀其进店用餐。用餐时 James 讲述自己失业后漂泊的经历,饭后他送纸鹤致谢,Emily感动之余为他提供了咖啡馆兼职,James 感恩接受。此后,James 工作勤恳,咖啡馆生意变好,他也受到社区欢迎。一天吃饭时,James 儿子来电说要回家过节。儿子见到James虽惊讶但开心,三人共度了充满爱与温暖的感恩节,James重获归属感,James也满怀感恩。段落续写:①由第一段首句内容"从那天起,James就在咖啡馆工作。"可知,第一段可描写James在咖啡馆努力工作以及他的善良和乐于助人在社区而闻名。②由第二段首句内容"一天晚上,当Emily和James正在享用晚餐时,Emily的儿子突然打电话来。"可知,第二段可描写Emily的儿子见到James,三个人一起度过了一个美好的感恩节。
写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写内容紧密承接上文,逻辑清晰。第一段描述James在咖啡馆工作后的积极表现以及咖啡馆的发展,还有他在社区的地位,自然流畅;第二段围绕Emily儿子打电话展开,接着讲述儿子回来后三人的相处,最后点明感恩节充满爱与温暖,情节完整且合理。整体围绕感恩与温暖的主题展开,James得到帮助后努力工作,Emily收获陪伴,三人在感恩节共度美好时光,很好地体现了人与人之间的关爱和感恩节的意义,升华了文章主旨。文中有一些好的词句,例如:When her son arrived, he was surprised but happy to see James. 运用了when引导的时间状语从句;. James felt a sense of belonging for the first time in a long while, and Emily was grateful that this Thanksgiving was filled with love and warmth. 运用了that引导的宾语从句。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表