资源简介 广东省广州市越秀区第三中学2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试题1.(2025八上·越秀期中)—How did you like your host family in Sydney —They were very friendly. They tried to cook ________ for me when I lived there.A.different anything B.different somethingC.something different D.anything different【答案】C【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后【解析】【分析】句意:——你觉得你在悉尼的寄宿家庭怎么样?——他们非常友好。我住在那里的时候,他们想为我做些不一样的东西。different"不同的",形容词作定语修饰不定代词时,需后置;something用于肯定句和表示请求的疑问句中;anything用于否定句和疑问句中。设空所在句是肯定句,所以用something,故选C。【点评】 考查不定代词和后置定语,本题涉及不定代词的定语后置。2.(2025八上·越秀期中)There are ________ apples on the tree. Would you like to pick ________ for me A.any; some B.some; any C.some; some D.any; any【答案】C【知识点】不定代词some / any【解析】【分析】句意:树上有一些苹果。你愿意为我摘一些吗?some通常用于肯定句和表示请求或提议的疑问句中,any常用于否定句或一般疑问句。第一空为肯定句,应用some;第二空为表示请求的疑问句,应用some。故选C。【点评】考查代词词义辨析,区分 some和any的用法 。3.(2025八上·越秀期中)________, my father began to work in this company. He was ________ at that time.A.In 2000s; in the forties B.In the 2000s; in his fortiesC.On 2000s; in the forty D.On the 2000s; in his forty【答案】B【知识点】表示年代、日期;表示年龄【解析】【分析】句意:在2000年代,我父亲开始在这家公司工作。他那时四十多岁。表示年代用"in the + 年份的复数形式",如"in the 2000s";表示年龄用"in one's + 几十的复数形式",如"in his forties"。故选B。【点评】考查介词和数词,本题涉及年代的表达以及年龄的表达。4.(2025八上·越秀期中)________ students took part in the sports meeting on the ________ School Day.A.Thousands of; ninety B.Thousand of; ninetiethC.Thousands of; ninetieth D.Thousand of; ninety【答案】C【知识点】序数词;数字的复数形式【解析】【分析】句意:数千名学生参加了第九十个学校日的运动会。thousands of数千的;ninety九十;ninetieth第九十。第一个空表示"数千的",应用"Thousands of";第二个空表示顺序"第九十",应用序数词"ninetieth"。故选C。【点评】考查数词,本题涉及数词和序数词的应用。5.(2025八上·越秀期中)Now the after-school service is in use properly, and students are sure to have ________ homework and ________ free time after than before.A.less; fewer B.fewer; less C.less; more D.more; fewer【答案】C【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:如今课后服务已规范运行,学生们的作业肯定会比以前更少,空闲时间也会比以前更多。less"更少的",修饰不可数名词;fewer"更少的",修饰可数名词复数;more"更多的",修饰可数或不可数名词。根据"Now the after-school service is in use properly, and students are sure to have...homework and...free time after than before."可知,第一空,此处表示"更少的"作业,句中"homework"是不可数名词,使用"less";第二空,作业更少,空闲时间应该"更多","free time"表示"空闲时间",是不可数名词,使用"more"。故选C。【点评】考查形容词,本题涉及形容词比较级及不可数名词修饰词用法6.(2025八上·越秀期中)—I think swimming is ________ running.—I don't think so. I like running rather than ________.A.more interesting than; swimmingB.not as interesting as; swimmingC.not as more interesting as; to swimD.not as interesting as; swim【答案】A【知识点】动名词;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:——我认为游泳比跑步更有趣。——我不这么认为。我更喜欢跑步而不是游泳。根据"I think swimming is…running."以及后文对方的不认同可知第一个空表示游泳比跑步更有趣,"比……更有趣",应用比较级结构"more interesting than";第二个空在"rather than"后应接动名词"swimming"表示"而不是游泳"。故选A。【点评】考查形容词和非谓语动词,本题涉及形容词比较级作表语,以及动名词作宾语。7.(2025八上·越秀期中)—What a ________ film! I didn't get anything after watching it!—Why not think ________ and maybe you will find something useful!A.boring; further B.bored; fartherC.interesting; further D.interested; farther【答案】A【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:——多无聊的电影啊!看完后我什么都没得到!——为什么不想得更深入一点,可能你会发现有用的东西!boring"令人无聊的",further"进一步";bored"无聊的",farther"更远",通常指物理距离;interesting"有趣的";interested"感兴趣的"。根据"I didn't get anything after watching it!"可知,电影是无聊的,所以没有任何收获。第一空选boring。根据"maybe you will find something useful!"可知,这里指更深入的思考。第二空选further。故选A。【点评】考查形容词和副词辨析,区分boring和bored;further和farther以及interesting和interested的含义。8.(2025八上·越秀期中)The high-speed train is one of ________ of transportation in China.A.the more convenient means B.the most convenient meansC.the more convenient mean D.the most convenient mean【答案】B【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一【解析】【分析】句意:高铁是中国最便捷的交通工具之一。分析句子结构可知,此处为"one of the + 形容词最高级 + 名词复数"结构,含义是"最……的……之一",故选B。【点评】考查形容词,本题涉及形容词最高级作定语以及固定短语"one of the + 形容词最高级 + 名词复数"。9.(2025八上·越秀期中)Here is this week's magazine. Please ________ it and choose one article for careful reading.A.look into B.look through C.look up D.look after【答案】B【知识点】固定搭配;短语辨析【解析】【分析】句意:这是本周的杂志。请翻阅一下,然后挑选一篇认真阅读。A:look into"调查";B:look through"浏览,翻阅";C:look up"查找";D:look after"照顾"。根据"Please ... it and choose one article for careful reading."可知,请翻阅一下本周的杂志。故选B。【点评】考查动词短语词义辨析,区分look into;look through;look up和look after的含义。10.(2025八上·越秀期中)—Guys, see you in January!—________, John. Call us when you are back home.A.That's all right B.That's rightC.Take it easy D.Take care【答案】D【知识点】生活常识;西方礼仪文化【解析】【分析】句意:——朋友们,一月份见!——保重,约翰。你到家时给我们打电话。A:That's all right"没关系";B:That's right"那是对的";C:Take it easy"放轻松,别紧张";D:Take care"保重"。根据"Call us when you are back home."可知,约翰在和大家告别,所以此处是叮嘱约翰要保重。故选D。【点评】考查日常交际,区分That's all right;That's right;Take it easy和Take care的含义和应用环境。(2025八上·越秀期中)In Xiaoshi Subdistrict, Gulou District, Nanjing, a special dance team is lighting up lives through art. The wheelchair dance group was founded in September 2022. Now, there 11. 14 members with different degrees of mobility challenges in the team. They took part 12. a charity activity and performed a wheelchair dance in April.58-year-old Song Aixia is the leader of 13. team. "Our team was founded to help its members step out of their homes and be part of society," said Song. "So far, we 14. several wheelchair dances. Everyone sits tall in their wheelchairs, moving their arms, turning, and shifting formations (队形) to the rhythm of the music 15. ."Each member brings their own lively energy to the team. Coach Wang Jue, who paid for her own training, created dance moves specifically for dancers with disabilities. Zhang Xiuqin, now in her seventies, keeps attending throughout the year. Ni Ming, who lives with myasthenia, spent months 16. to perform a fan dance.17. this wheelchair dance team performs in unison, they show not only artistry but also the unbreakable spirit of resilience (坚韧)."Wheelchairs cannot stop our dreams of a 18. life," said Song. These dancers illuminate (照亮) life through art, dancing in the light of hope and perseverance.Through dance, these dancers bring hope to both 19. and others. They prove that with passion (热情), anyone can shine—no matter what challenges they face. As they move in rhythm, they remind us: life's dance is about hearts, not 20. .11.A.is B.are C.was D.were12.A.at B.on C.in D.for13.A.a B.an C.the D./14.A.learn B.learns C.learned D.have learned15.A.happy B.happier C.happily D.happiness16.A.practise B.practises C.to practise D.practising17.A.When B.If C.Unless D.Because18.A.beauty B.beautiful C.beautifully D.beautify19.A.they B.them C.their D.themselves20.A.foot B.feet C.foots D.footing【答案】11.B;12.C;13.C;14.D;15.C;16.D;17.A;18.B;19.D;20.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了南京市鼓楼区小市街道一个特殊的轮椅舞蹈队。该舞蹈队成立于2022年9月,现有14名有不同程度行动障碍的成员。队长宋爱霞表示建队旨在帮助成员走出家门、融入社会,教练王觉自费学习并为残障舞者设计动作。队员们各具精神,如七十多岁的张秀琴常年坚持参加、患重症肌无力的倪明花数月练习扇舞。他们整齐的表演不仅展现了艺术性,更体现了坚韧精神,证明轮椅无法阻挡对美好生活的梦想,通过舞蹈他们给自己和他人带来希望,表明生活的舞蹈关乎内心而非其他外在限制。【点评】考查语法选择,本文是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。11.句意:现在,团队中有14名成员面临不同程度的行动挑战。A:is"是",是be的一般现在时第三人称单数形式;B:are"是"是be的一般现在时第二人称单数形式&所有人称复数形式;C:was"是",是be的一般过去时第一、三人称单数形式;D:were"是",是be的一般过去时第二人称单数形式&所有人称复数形式。根据空前"Now,"可知,时态为一般现在时,主语14 members是复数,故选B。12.句意:他们参加了一项慈善活动,并在四月表演了轮椅舞。A:at"在";B:on"在……上";C:in"在……里";D:for" 为了 "。根据空后"a charity activity"可知,他们参加了一项慈善活动,take part in固定短语,"参加",故选C。13.句意:58岁的 Song Aixia 是该队的领队。A:a"一",不定冠词,表泛指,用于辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词,表泛指,用于元音音素开头的单词前;C:the定冠词,表特指;D:/ 零冠词。根据空前"the leader of"可知,此处表示特指,用the。故选C。14.句意:到目前为止,我们已经学习了几支轮椅舞蹈。A:learn"学会,学习",动词原形;B:learns是learn的一般现在时的第三人称单数;C:learned是learn的过去式&过去分词;D:have learned是learn现在完成时(不包括第三人称单数)。根据时间状语"So far"可知,此处用现在完成时。故选D。15.句意:每个人都高高地坐在轮椅上,随着音乐的节奏快乐地移动手臂、转身和变换队形。A:happy "高兴的,愉快的",形容词;B:happier是happy的比较级;C:happily"愉快地",是happy的副词;D:happiness"幸福,快乐",是happy的名词。根据空前"shifting formations (队形)"可知,此处用副词修饰动词。故选C。16.句意:患有肌无力的倪明花了几个月的时间练习表演扇子舞。A:practise"练习",动词原形;B:practises是practise一般现在时的第三人称单数;C:to practise是practise的不定式;D:practising是practise的现在分词&动名词。结合固定短语spend time doing"花费时间做.....",应用动名词,故选D。17.句意:当这支轮椅舞蹈队整齐划一地表演时,他们不仅展示了艺术性,还展示了坚韧不拔的精神。A:When"当.......的时候";B:If"如果";C:Unless"除非";D:Because"因为"。根据空后"this wheelchair dance team performs in unison,...."可知,此处是由when引导的时间状语从句。故选A。18.句意:轮椅不能阻止我们对美好生活的梦想。A:beauty"美丽",名词;B:beautiful"美丽的",形容词;C:beautifully"美丽地",副词;D:beautify" 美化 ",动词。根据"a…life"可知,此处用形容词修饰名词。故选B。19.句意:通过舞蹈,这些舞者为自己和他人带来了希望。A:they"他们",人称代词主格;B:them "他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容词性物主代词;D:themselvesthey,主格;them,宾格;their,;themselves他们自己,反身代词。根据"both…and others."可知,此处用反身代词,指这些舞者为自己和他人带来了希望。故选D。20.句意:生命之舞是关于心,而不是脚。A:foot" 脚 ",单数;B:feet是foot的复数;C:foots拼写错误;D:footing"立足点",名词。根据上文"a wheelchair dance"可知,生命之舞是关于心,而不是脚,根据"hearts"可知此处应用复数。故选B。(2025八上·越秀期中)China's tourism industry is growing quickly, thanks to new visa-free policies (免签政策). The policies make travel 21. . Over 20 million foreign visitors came to China in 2024, a 112.3 percent increase from 2023. This boom (繁荣) has created many 22. chances for people who can speak foreign languages.Dan Niu used to work in a bank but now 23. bike tours for foreign tourists in Shanghai. "On our rides, we can stop anytime to chat with people at breakfast spots, or dance with retirees in public squares," he says. His 24. show visitors the real Shanghai, not just tourist sites.Travel agencies are 25. too. GZL International Travel Service in Guangdong has more multilingual (使用多种语言的) guides. English-speaking guides are the most popular, but Japanese, Spanish and Russian guides are also wanted. Now, AI translation is common, and tourists can travel to many foreign countries without the need for a translator. 26. , the human connection is still highly valued. After all, while technology can help translate, it cannot guide. Human guides provide something special: friendship and cultural understanding.Different tourists want different 27. . Young travelers enjoy street food and city walks, while older visitors 28. history and tradition. Some want to try taiji or calligraphy (书法), and others love shopping for Chinese-style clothes. River cruises (乘船游览) and natural scenery are 29. too.Social media helps connect guides with visitors. Yami, a Russian-language graduate student, says, "I use apps to find clients and am fully booked for months. I 30. the world from my guests."As more foreigners discover China's rich culture and beautiful sights, the tourism boom brings people together in wonderful ways.21.A.faster B.safer C.easier D.harder22.A.job B.story C.task D.activity23.A.takes B.follows C.leads D.joins24.A.photos B.tours C.ideas D.games25.A.growing B.dropping C.closing D.starting26.A.Besides B.However C.Instead D.Also27.A.hobbies B.experiences C.examples D.challenges28.A.create B.hate C.prefer D.share29.A.boring B.popular C.different D.empty30.A.learn about B.argue with C.depend on D.look for【答案】21.C;22.A;23.C;24.B;25.A;26.B;27.B;28.C;29.B;30.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇说明文,得益于免签政策,中国旅游业快速发展,2024年外国游客数量大幅增长,这为懂外语的人创造了诸多工作机会。不同旅游机构积极应对,虽AI翻译普及,但人工导游因能提供友谊和文化理解仍受重视。不同游客需求各异,社交媒体助力导游与游客建立联系,中国旅游热以美妙的方式让人们相聚。【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,名词,动词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。21.句意:这些政策使得旅行更容易了。A:faster"更快的";B:safer"更安全的";C:easier"更容易的";D:harder"更难的"。根据上文"China's tourism industry is growing quickly, thanks to new visa-free policies (免签政策). "得益于新的免签政策,中国旅游业正在迅速发展。可知,此处表示这些政策使得旅行更容易了。故选C。22.句意:这个繁荣为会说外语的人创造了很多工作机会。A:job"工作";B:story"故事";C:task "任务";D:activity"活动"。根据空后"chances for people who can speak foreign languages."可知,此处表示这个繁荣为会说外语的人创造了很多工作机会。故选A。23.句意:牛丹曾在一家银行工作,但现在在上海为外国游客组织自行车旅行。A:takes"拿,带走";B:follows"跟随";C:leads"带领";D:joins"加入"。根据空后"bike tours for foreign tourists in Shanghai."可知,此处表示在上海为外国游客组织自行车旅行。故选C。24.句意:他的旅游向游客展示了真实的上海,不仅仅是旅游景点。A:photos"照片";B:tours"旅游";C:ideas"想法";D:games"游戏"。根据空后"show visitors the real Shanghai, not just tourist sites."可知,此处表示他的旅游向游客展示了真实的上海。故选B。25.句意:旅行社也在增长。A:growing"增长";B:dropping"下降";C:closing"关闭";D:starting"启动"。根据下文"English-speaking guides are the most popular, but Japanese, Spanish and Russian guides are also wanted."英语导游最受欢迎,但日语、西班牙语和俄语导游也同样受欢迎。可知,此处表示旅行社也在增长。故选A。26.句意:然而,人与人之间的联系仍然受到高度重视。A:Besides"而且";B:However"然而";C:Instead"代替";D:Also"也"。根据上文"Now, AI translation is common, and tourists can travel to many foreign countries without the need for a translator."如今,人工智能翻译已十分常见,游客无需翻译即可畅游多个国家。可知,此处表示然而,人与人之间的联系仍然受到高度重视,前后句是转折关系。故选B。27.句意:不同的游客想要不同的体验。A:hobbies"爱好";B:experiences"体验";C:examples "示例";D:challenges"挑战"。根据下文"YYoung travelers enjoy street food and city walks, while older visitors 8 history and tradition. "年轻游客喜欢街头美食和城市漫步,而年长游客更喜欢历史和传统。可知,此处表示不同的游客想要不同的体验。故选B。28.句意:年轻游客喜欢街头美食和城市漫步,而年长游客更喜欢历史和传统。A:create"创建";B:hate"讨厌";C:prefer"更喜欢";D:share"分享"。根据语境可知,年长游客更喜欢历史和传统。故选C。29.句意:河流巡游和自然风光也很受欢迎。A:boring"无聊的";B:popular"受欢迎的";C:different"不同的";D:empty"空的"。根据空前"River cruises (乘船游览) and natural scenery are…too."可知,此处表示河流巡游和自然风光也很受欢迎。故选B。30.句意:我从我的客人那里了解世界。A:learn about"了解";B:argue with"与……争论";C:depend on"取决于";D:look for" 寻找 "。根据空后"the world from my guests."可知,我从我的客人那里了解世界。故选A。(2025八上·越秀期中)Vincent Willem Van Gogh was a Dutch Post-Impressionist artist. And he was born on 30 March, 1853. He is thought to be one of the greatest artists with a great influence on the 20th century art.Van Gogh spent his early adult life working for an art company. After a short period as a teacher, he became a missionary (传教士). He did not begin his career as a painter until 1880. However, during the last ten years of his life, he produced more than 2,000 pieces, including around 900 paintings and 1,100 drawings and sketches. Van Gogh used the bright colours and style of painting in a special, recognizable (可辨认的) style. Most of his best-known works were produced during his final two years, when he was having a serious illness.In 1890, Van Gogh shot himself in the chest (胸部). He died two days later, with Theo, his brother and his best friend, at his side, who reported his last words as "The sadness will last forever."Van Gogh's mother threw away quite a number of his paintings. The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888. It is now on show in the Pushkin Museum in Moscow, Russia. As he became more and more famous, his paintings are more and more popular. Several paintings by Van Gogh rank among the most expensive paintings in the world. On 30 March, 1987, Van Gogh's painting Irises was sold for a record of $53.9 million at Sotheby's, New York. On 15 May, 1990, his Portrait of Doctor Gachet was sold for $83.5 million at Christie's, setting a new price record.31.When did Van Gogh begin his career as an artist A.In his early childhood. B.In 1880.C.In 1888. D.In 1890.32.How old was Van Gogh when he died A.About 37 years old. B.About 47 years old.C.About 57 years old. D.About 67 years old.33.How many paintings were sold during Van Gogh's lifetime A.2,000. B.1,100. C.900. D.Only one.34.According to the passage, which of the following is NOT true A.Van Gogh often used bright colours in his paintings.B.Van Gogh had a serious illness before he died.C.The Red Vineyard was sold to the Pushkin Museum in Moscow after Van Gogh died.D.Van Gogh's Portrait of Doctor Gachet was sold for $83.5 million and set a new price record.【答案】31.B32.A33.D34.C【知识点】说明文;优秀艺术家及其艺术成就;细节理解;推理判断;数字计算【解析】【分析】本文是一篇记叙文, Vincent Willem Van Gogh 是一位荷兰后印象派艺术家,生于1853年3月30日,被认为是对20世纪艺术影响极大的最伟大艺术家之一。他早年为艺术公司工作,后当过老师和传教士,1880年才开始绘画生涯,在生命最后十年创作了超2000件作品。1890年梵高自杀身亡。他生前大部分画作未受重视,母亲扔掉不少,仅售出一幅《红色的葡萄园》,但随着他声名渐起,其画作愈发受欢迎,多幅作品位列世界最昂贵画作之列。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,数字计算和推理判断三个题型的考查,是一篇人物类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。31.细节理解题。根据第二段中的"He did not begin his career as a painter until 1880."他直到1880年才开始其画家生涯,可知, Van Gogh 在1880年开始艺术生涯。故选B。32.数字计算题。根据第一段中的"And he was born on 30 March, 1853." 他出生于1853年3月30日;以及第三段中的"In 1890, Van Gogh shot himself in the chest (胸部)."1890年,Van Gogh朝自己的胸部开枪自杀。可知,Van Gogh生于1853年,故于1890年,即去世时年龄大约为1890-1853=37岁。故选A。33.细节理解题。根据第四段中的"The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888."他生前唯一售出的画作《红色葡萄园》创作于1888年。可知,他生前仅售出一幅画。故选D。34.推理判断题。根据第四段"The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888."他生前唯一售出的画作《红色葡萄园》创作于1888年。可知,他生前仅售出一幅画。可知,《红色葡萄园》是他生前售出的唯一画作,而非死后售出。故选C。(2025八上·越秀期中)After over 10 years of service, my old computer finally died. My daughter talked me into buying a new computer to take the place of it. What followed was two days of stress.After my daughter set up my new computer, I looked for the old email program I used, only to find that it wasn't on this model. When I tried to download the program again, it wouldn't work. I spent the next day talking to four different customer service workers, but no one could help. I also had a terrible time downloading my old typing program. Then I had a problem moving all of my old storage from a different hard drive. The new computer's programs were difficult for me to use. I wasn't used to them. Each time I opened one of them, it changed everything on my screen. I had to work hard to find out how to change them back. In the end, I made so many mistakes while using the computer that my daughter had to set it up all over again.But now, the new computer is set up properly and I think I can still use it to do some simple things. I only hope it will work as long as my old computer did.One thing I learned from all of this is that when it comes to computers and life, I want to keep things simple. I don't want to wake up in the morning and worry about what I have to do. Instead, I want to pet my dogs, take them outside, and watch the sun slowly rise. I want to spend time hugging my children and hearing them calling me Mum. Be a person—not a program.35.Why did the writer buy a new computer A.Her old computer was out of date.B.Her old computer couldn't work.C.Her daughter took her old one.D.She wanted a computer which she can carry around.36.How did the writer feel about the new computer A.She felt excited. B.She felt surprised.C.She felt bored. D.She felt stressed.37.What did the writer do first after setting up her new computer A.She tried to download her old email program.B.She tried to download her typing program.C.She turned to the customer service workers for help.D.She moved her old hard drive onto it.38.What does the writer learn from this experience A.Newer is always better. B.She's never too old to learn.C.It is good to keep things simple. D.Technology develops quickly.【答案】35.B36.D37.A38.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的老电脑在服务十多年后报废,女儿劝其买新电脑,然而新电脑设置过程充满波折,如旧邮件和打字程序下载困难、转移旧存储数据出现问题、新程序使用不习惯等,最终女儿重新设置好。经历这些后作者领悟到,在电脑和生活中都应追求简单,不想被琐事困扰,更愿享受与家人相处的温馨时光,做真实的人而非被程序束缚。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。35.细节理解题。根据第一段中的"After over 10 years of service, my old computer finally died."在服务了10多年后,我的旧电脑终于寿终正寝。可知,经过十多年的使用,我的旧电脑终于坏了。故选B。36.推理判断题。根据第一段中的"What followed was two days of stress."接下来是两天的紧张忙碌。可知,作者感到有压力。故选D。37.细节理解题。根据第二段中的"After my daughter set up my new computer, I looked for the old email program I used, only to find that it wasn't on this model."女儿帮我装好新电脑后,我找了自己以前用过的旧邮件程序,结果发现这款电脑没有这个程序。可知,作者在安装好新电脑后,首先试图下载她的旧电子邮件程序。故选A。38.细节理解题。根据最后一段中的"One thing I learned from all of this is that when it comes to computers and life, I want to keep things simple."我从这一切中学到的一件事是,当涉及到电脑和生活时,我想保持简单。可知,保持简单是件好事。故选C。(2025八上·越秀期中)China's tech startup scene is developing rapidly, focusing on innovation (创新) and self-reliance. UBTECH, a company in Shenzhen, is leading the way, especially in humanoid (类人的) and intelligent service robots.UBTECH is a key part in developing advanced robots. In 2023, it helped found the Beijing Humanoid Robot Innovation Centre, allowing people to use over 300 patents (专利). Earlier this year, a robot called Tiangong Ultra developed by the centre won the world's first humanoid robot half marathon in Beijing. This shows how far Chinese robotics has come!What makes UBTECH stand out By the end of 2024, the company had 2,680 authorized (授权的) patents, and more than 90% of the core parts used in its humanoid robots were made in China. This means it depends on its own technology, not foreign imports (进口). Its latest industrial humanoid robot, Walker S1, has got practical training in real factories and logistics companies (物流公司). It can deal with tasks like sorting goods, installing parts, and checking quality.Shenzhen, as a tech hub, is taking measures to expand the scale of its humanoid and intelligent robot industries. An action plan aims to build about 1,200 related companies by 2027, creating a market of more than 100 billion yuan.The industrial cluster (产业集群) in Shenzhen is becoming more popular. The complete industrial chain helps Unitree Robotics, a technology company, shorten the period of product development, making its products highly competitive in overseas markets. Close connection with Hong Kong is another advantage, which makes it easier for companies to attract international talent. Together these companies blend Hong Kong's R&D strength with Shenzhen's manufacturing (制造业) to build a stronger tech future.39.What can we learn about UBTECH from Paragraph 1 and Paragraph 2 A.It plays an important role in the robots field.B.It only focuses on developing humanoid robots.C.It won the world's first humanoid robot half marathon.D.It founded the Beijing Humanoid Robot Innovation Centre in 2024.40.Why does the writer mention UBTECH's patents in Paragraph 3 A.To show the company's talent strength.B.To encourage more people to join the company.C.To compare it with other companies in Shenzhen.D.To show the company's technological self-reliance.41.What is Shenzhen's goal for humanoid robot companies by 2027 A.To build about 1,200 related companies.B.To attract more international talent.C.To create a 50 billion yuan market.D.To develop more than 3,000 patents.42.The underlined word "blend" in the last paragraph has the closest meaning to "________".A.separate B.mix C.compete D.match【答案】39.A40.D41.A42.B【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;科学技术【解析】【分析】本文是一篇说明文,中国科技初创企业场景发展迅速,聚焦创新与自力更生,深圳的优必选公司在类人及智能服务机器人领域领先。它助力成立北京类人机器人创新中心,拥有众多授权专利,核心部件国产率高,其最新工业类人机器人有实际应用训练。深圳作为科技枢纽采取措施扩大相关产业规模,产业集群愈发受欢迎,完整产业链助力企业缩短产品研发周期,与香港的紧密联系便于吸引国际人才,共同构建更强科技未来。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和词义猜测两个题型的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。39.细节理解题。根据第一段中的"UBTECH, a company in Shenzhen, is leading the way, especially in humanoid (类人的) and intelligent service robots."位于深圳的优必选科技公司(UBTECH)在这方面处于领先地位,尤其是在类人和智能服务机器人领域;以及第二段中的"UBTECH is a key part in developing advanced robots."优必选(UBTECH)是开发先进机器人的关键组成部分。可知,UBTECH在机器人领域扮演着重要角色。故选A。40.细节理解题。根据第三段中的"What makes UBTECH stand out By the end of 2024, the company had 2,680 authorized (授权的) patents, and more than 90% of the core parts used in its humanoid robots were made in China. This means it depends on its own technology, not foreign imports (进口)."优必选(UBTECH)为何脱颖而出?截至2024年底,该公司已拥有2680项授权专利,其人形机器人所使用的核心部件中,超过90%为中国制造。这意味着该公司依赖的是自有技术,而非进口技术。可知,作者提到UBTECH的专利是为了展示该公司的技术自立。故选D。41.细节理解题。根据第四段中的"An action plan aims to build about 1,200 related companies by 2027, creating a market of more than 100 billion yuan."一项行动计划旨在到2027年培育约1200家相关企业,打造一个规模超过1000亿元的市场。可知,深圳的目标是到2027年建立约1200家相关公司。故选A。42.词义猜测题。根据最后一段中的"Close connection with Hong Kong is another advantage, which makes it easier for companies to attract international talent. Together these companies blend Hong Kong's R&D strength with Shenzhen's manufacturing (制造业) to build a stronger tech future."与香港的紧密联系是另一大优势,这使得公司更容易吸引国际人才。这些公司将香港的研发实力与深圳的制造业相结合,共同打造更强大的科技未来。可知,深圳与香港的紧密联系使得公司更容易吸引国际人才,这些公司结合香港的研发实力和深圳的制造业,共同打造更强大的科技未来。可推知划线词blend意为"融合,结合",故选B。(2025八上·越秀期中)Lu Ban: The InventorLu Ban, a famous Chinese craftsman from about 2,500 years ago, is known as "China's father of carpentry". He created many tools like the saw, the plane, and the ink line. Lu Ban also invented the Luban lock to test his son's skills. His son worked on it all night and finally solved it by morning, showing its challenge and fun.Lu Ban's ToolsLu Ban's inventions changed woodwork. The plane helps make surfaces flat on hard wood. The ink line, inspired by threads (线), helps draw straight lines. The saw is strong enough to cut hard wood. Once, Lu Ban cut his hand on a leaf. So he got the idea of making a tool with a toothed edge which became the first saw.Symbol of Luban LocksIn 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity.Cultural HeritageToday, Luban locks are not only fun puzzles but also cultural treasures. Tengzhou, Shandong Province, Lu Ban's birthplace, is famous for making these locks. Li Hao, a lock-making master, runs a big company with over 100 workers to keep the craft alive. In 2023, their sales reached 30 million yuan.Modern Luban LocksTraditional Luban locks have six pieces, but more advanced ones can have over 100.Lu Ban locks show the creativity and intelligence of Chinese culture, combining fun with history and skill.43.Why did Zhang Jun use the Luban lock at the UN in 2023 A.To show China's advanced carpentry skills.B.To tell the importance of unity.C.To explain the history of Lu Ban's inventions.D.To highlight Chinese woodworking techniques.44.Which picture shows Luban locks correctly A. B.C. D.45.Where can we probably see this passage A.In a science book. B.In a cultural magazine.C.In a report. D.In a storybook.【答案】43.B44.C45.B【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了鲁班是约2500年前中国著名的工匠,被誉为"中国木匠之父",他发明了锯子、刨子、墨斗等工具以及用于测试儿子技艺的鲁班锁。其发明改变了木工行业,如刨子可使硬木表面平整,墨斗能画直线,锯子的发明灵感源于带齿的叶子。2023年,联合国代表用鲁班锁象征团队合作,强调团结的重要性。如今,鲁班锁不仅是有趣的谜题,更是文化瑰宝,鲁班故乡山东滕州以制作鲁班锁闻名,锁匠李浩经营大公司传承技艺且销售成绩可观,传统鲁班锁有六块,更高级的可达上百块,鲁班锁体现了中国文化的创造力与智慧,融合了趣味、历史与技艺。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。43.细节理解题。根据Symbol of Luban Locks 部分中的"In 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity."2023年,联合国代表 Zhang Jun 以鲁班锁为象征,展示了团队合作的重要性。他指出,如果移开锁的一部分,整个结构就会散架,从而凸显了团结的重要性。可知,2023年, Zhang Jun 在联合国使用鲁班锁来说明团队合作的重要性。故选B。44.推理判断题。根据第一段中的"He created many tools like the saw, the plane, and the ink line. Lu Ban also invented the Luban lock to test his son's skills. His son worked on it all night and finally solved it by morning, showing its challenge and fun."他发明了许多工具,如锯子、刨子和墨线。鲁班还发明了鲁班锁,以测试他儿子的技能。他的儿子彻夜工作,终于在第二天早上将其解开,这展示了其挑战性和趣味性;Modern Luban Locks 部分中的"Traditional Luban locks have six pieces, but more advanced ones can have over 100."传统的鲁班锁由六块组成,但更高级的鲁班锁可由100多块组成;以及Symbol of Luban Locks 部分中的"In 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity."2023年,联合国代表张军以鲁班锁为象征,展示了团队合作的重要性。他指出,如果移开锁的一部分,整个结构就会散架,从而凸显了团结的重要性。可知,鲁班锁是一些片状的木块,互相锲合,拆下其中一块,整个结构可能坍塌,它具有实用性又有趣味性。选项C图片应是鲁班锁的正确体现。故选C。45.推理判断题。本文主要介绍了鲁班及其发明的木工工具和鲁班锁以及鲁班锁在今天的意义。属于文化范畴。故选B。(2025八上·越秀期中)Chinese zhusuan is a time-honoured practice of performing calculations (计算) with an abacus. 46. It shows the creativity and wisdom of the Chinese people over thousands of years. In 2013, it was added to UNESCO's Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. 47. People use defined formulas (公式) to move beads (有孔的珠子) on the abacus for all kinds of maths problems, from simple addition to complex equations (方程式). Beginners can perform quick calculations after some basic training.Since 1949, abacus associations have been set up in China. 48. And various zhusuan competitions have been organized. In 2008, zhusuan became a national intangible cultural heritage.Although modern electronic devices have replaced the abacus for daily calculations, zhusuan still has great value. It helps improve children's attention, memory and thinking skills. Having been passed down for generations, it has helped form a strong sense of China's cultural identity (认同感). 49. Today, many places are working to protect and promote the value of traditional calculation techniques. 50. Some schools, such as Dawei Primary School in Huangshan and Shilimiao Primary School in Hefei, have zhusuan courses or exhibition halls. Teachers are trying new ways to combine zhusuan with modern maths, hoping more people will learn and love this traditional Chinese skill.A. There are over 20 museums or exhibition halls about zhusuan in China.B. Certain rules have been developed to test zhusuan skills.C. It is widely considered as one of the great inventions of China.D. In Chinese, "zhusuan" directly means calculating with beads.E. And it has also become an important symbol of Chinese culture.【答案】46.C;47.D;48.B;49.E;50.A【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,中国珠算是一种历史悠久的用算盘进行计算的传统实践,体现了中国人民数千年的创造力和智慧,2013年被列入联合国教科文组织人类非物质文化遗产代表作名录。自1949年以来中国成立了算珠协会并组织各类珠算竞赛,2008年珠算成为国家级非物质文化遗产。尽管现代电子设备取代了算盘在日常计算中的地位,但珠算在提升儿童注意力、记忆力和思维技能等方面仍有重大价值,且有助于形成强烈的中国文化认同感。如今许多地方致力于保护和弘扬传统计算技术的价值,一些学校开设珠算课程或展览厅,教师尝试将珠算与现代数学相结合,希望更多人学习和喜爱这项中国传统技能。【点评】考查五选五,本文是一篇科普类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。46.根据空后"It shows the creativity and wisdom of the Chinese people over thousands of years."它展现了中国人民数千年来所展现出的创造力和智慧。可知,此处需补充珠算作为"伟大发明"的地位, C. It is widely considered as one of the great inventions of China. "它被广泛认为是中国的伟大发明之一。"符合语境。故选C。47.根据空后"People use defined formulas (公式) to move beads (有孔的珠子) on the abacus for all kinds of maths problems, from simple addition to complex equations (方程式)."人们使用既定的公式在算盘上拨动算珠,以解决各种数学问题,从简单的加法到复杂的方程式。可知,此处需解释"珠算"一词的字面意思。D. In Chinese, "zhusuan" directly means calculating with beads."在汉语中,‘珠算'直接意味着用珠子计算。"符合语境。故选D。48.根据空前"Since 1949, abacus associations have been set up in China."自1949年以来,中国各地纷纷成立了珠算协会;以及空后"And various zhusuan competitions have been organized."并且组织了各种珠算比赛。可知,此处位于"设立协会"和"组织竞赛"之间,需解释竞赛如何开展。 B. Certain rules have been developed to test zhusuan skills. "已经制定了一些规则来测试珠算技巧。"承上启下,符合语境。故选B。49.根据空前"Having been passed down for generations, it has helped form a strong sense of China's cultural identity (认同感)."历经世代传承,它已帮助塑造了深厚的中国文化认同感。可知,此处需强化珠算的文化价值。 E. And it has also become an important symbol of Chinese culture. "它也成为中国文化的一个重要标志。"承接上文,符合语境。故选E。50.根据空后"Some schools, such as Dawei Primary School in Huangshan and Shilimiao Primary School in Hefei, have zhusuan courses or exhibition halls."一些学校,如黄山市的大伟小学和合肥市的十里庙小学,都设有珠算课程或展厅。可知,此处需描述有多个博物馆或展览厅,与后文"exhibition halls"具体事例呼应, A. There are over 20 museums or exhibition halls about zhusuan in China. "中国有20多个关于珠算的博物馆或展览馆。"符合语境。故选A。(2025八上·越秀期中)请根据下文中所给的首字母写出空格所缺的单词,使文章通顺合理并符合语法要求。在填写答题卷时,要求写出完整单词。(每空只写一词)Do you know about dinosaurs These p 51. animals living in times before recorded history, roamed the Earth millions of years ago. Some scientists believe that certain dinosaurs, like the Troodon, might have been i 52. enough to learn basic skills. They lived e 53. —in grasslands, forests, and even near rivers. Have you ever wondered how some dinosaurs could fly Creatures like the pterodactyl used their large wings to cover long distances, searching for food. Sadly, a mysterious event led to their d 54. . Scientists face the challenge of studying their bones. Their bones can show how these amazing animals lived, hunted, and suffered when they s 55. on Earth.【答案】51.prehistoric;52.intelligent;53.everywhere;54.death/disappearance;55.stayed/survived【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了恐龙是生活在有文字记录历史之前时代的古老动物,提及一些科学家认为某些恐龙可能足够聪明能学习基本技能,还描述了恐龙的栖息地,举例说明部分恐龙能飞行的原因,最后指出一场神秘事件导致恐龙灭绝,科学家通过研究恐龙骨骼来了解它们在地球上的生活、捕猎等情况。【点评】考查单词拼写,是一篇科普类阅读,涉及词汇在篇章中的运用,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。51.句意:这些生活在有历史记载之前的史前动物,在数百万年前就在地球上漫步。根据"before recorded history"及"dinosaurs"可知,此处指生活在有历史记载之前的动物,prehistoric"史前的",形容词作定语修饰名词animals。故填prehistoric。52.句意:一些科学家认为,像伤齿龙这样的某些恐龙可能足够聪明,能够学习基本技能。根据"to learn basic skills"可知,能够学习基本技能说明是足够聪明的,intelligent"聪明的",形容词作表语。故填intelligent。53.句意:它们生活在各种各样的地方——草原、森林,甚至河边。根据"in grasslands, forests, and even near rivers"可知,此处指生活在各种各样的地方,everywhere"到处,处处",副词作状语。故填everywhere。54.句意:不幸的是,一个神秘的事件导致了它们的死亡/消失。根据"a mysterious event led to their"及常识可知,神秘的事件导致了它们的死亡/消失,death"死亡"/disappearance"消失",不可数名词作宾语。故填death/disappearance。55.句意:它们的骨骼能够展示这些神奇的动物在地球上生存、捕猎和遭受苦难的情形。根据"These amazing animals lived, hunted, and suffered when they...on Earth"可知,此处指生存在地球上时是如何生活、捕猎和受苦的,stay"待"/survive"生存"符合语境,根据"lived, hunted, and suffered"可知,句子时态为一般过去时,动词使用过去式。故填stayed/survived。56.(2025八上·越秀期中)智能家居给我们的日常生活带来了巨大的变化。Smart home devices have to our everyday life.【答案】brought;great;changes【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知,此处缺少"带来了巨大的变化",对应的英文是动词短语bring great changes,根据助动词have可知,本句为现在完成时,应用过去分词,故答案为brought;great;changes。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语bring great changes。57.(2025八上·越秀期中)多亏了智能家居,我们的生活变得多么便捷啊! the smart home devices, our lives have become【答案】Thanks;to;how;convenient【知识点】汉译英;固定搭配;How+形容词/副词+主语+谓语!【解析】【分析】根据中英文对照,根据中英文对照,可知缺少成分" 多亏了 "和" 多么便捷 "。其中"多亏了",对应的英文是固定短语thanks to,用于引出原因,位于句首,首字母大写;"多么便捷"应是,"how+形容词"构成感叹句结构,"便捷的"对应的英文是形容词convenient,故填Thanks;to;how;convenient。【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语thanks to和"how+形容词"构成感叹句。58.(2025八上·越秀期中)事实上,很多人还不知道怎样使用智能设备来提升生活质量。In fact, many people still don't know smart devices to improve their quality of life.【答案】how;to;use【知识点】汉译英;疑问副词;动词不定式【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"怎样使用",对应的英文表达为how to use,为"how+动词不定式"结构。故填how;to;use。【点评】考查汉译英,本题涉及 "how+动词不定式"作宾语。59.(2025八上·越秀期中)在未来智能生活中,对我们来说充分利用人工智能很有必要。In the future smart life, for us make full use of artificial intelligence.【答案】it's;necessary;to【知识点】汉译英;固定搭配;动词不定式;形容词作表语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 很有必要 ",对应的是固定句式it's necessary for sb. to do sth."对某人来说做某事是必要的",其中it是形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语。故填it's;necessary;to。【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及固定句式it's necessary for sb. to do sth.60.(2025八上·越秀期中)不过,有些人担心人工智能会给就业带来不好的影响。However, some people are worried that artificial intelligence will have a bad employment.【答案】effect;on【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"对……有不好的影响",对应的英文表达是动词短语have a bad effect on"对……有坏影响",故填effect;on。【点评】考查汉译英,以及固定短语have a bad effect on...。61.(2025八上·越秀期中)发明可以改变世界。随着科技的进步,机器人已经越来越多地走进并影响着人们的生活。假如《中学生英语报》正在举办以"我与机器人"为主题的征文比赛,请你写一篇英语短文参加此次比赛。要点:1.你想发明的一个什么机器人,发明它的原因是什么?2.你希望你发明的机器人可以为你做什么(至少两件)?3.你认为机器人会取代人类吗?为什么?注意:1.词数:80词左右(文章的开头已经给出,不计入词数);2.必须包括以上全部要点,可以适当发挥;3.不得透漏学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分;4.条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。With the development of science and technology, more and more people have begun to use robots in life to serve them. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文With the development of science and technology, more and more people have begun to use robots in life to serve them. I want to invent a helpful robot called "Study Buddy". Many students feel stressed about homework, so I hope it can make our study easier and more fun.First, it can explain difficult questions in a simple way. Second, it can create interesting games to help us remember knowledge. I believe robots will never replace humans because they are created by us. Although robots are smart, they don't have feelings or creative minds like humans.【知识点】命题作文;提纲作文;说明文;科学技术【解析】【分析】本题是一篇命题作文,要求考生围绕"我与机器人"这一主题,根据给定的要点创作一篇英语短文参加征文比赛。主题与背景:以"我与机器人"为主题,背景是科技发展使机器人越来越多地影响人们生活,为写作提供了现实依据和想象空间。要点要求:发明机器人的类型及原因:需要明确说明自己想发明什么样的机器人,并阐述发明它的理由,这要求考生发挥想象力,结合生活需求或社会问题来确定发明方向。机器人的功能:要详细描述希望该机器人能为自己做的至少两件事,这考查考生对机器人功能的设想和语言表达能力。对机器人是否会取代人类的看法及原因:需要表明自己对于机器人是否会取代人类的观点,并给出合理的解释,这涉及对科技发展和社会影响的思考。写作步骤:第一步:首段呼应开头句,说明发明动机(帮助学生缓解压力);第二步:中间段用序数词分点描述功能(讲解题目、设计游戏);第三步:末段表明立场(不会取代人类),并给出两个理由(无情感、无创造力)。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】该文开篇点名随着科技发展人们使用机器人服务生活,进而引出自己想发明的"学习伙伴(Study Buddy)"机器人,直接呼应了"我与机器人"的征文主题,且清晰阐述了发明该机器人的原因,即很多学生因作业感到压力大,希望它能让学生学习更轻松有趣,符合题目要点要求。详细说明了希望机器人具备的两项功能,一是用简单的方式讲解难题,二是创造有趣游戏帮助记忆知识,这两项功能都紧密围绕减轻学生学习压力、让学习更有趣展开,具有较强的合理性和实用性。整体语言简洁明了,用词恰当,没有复杂的句式和生僻词汇,表达流畅自然,易于理解,符合中学生英语写作的水平要求。文中有一些好的词句,例如:I want to invent a helpful robot called "Study Buddy".运用了不定式作宾语,过去分词作后置定语; Many students feel stressed about homework, so I hope it can make our study easier and more fun.运用了因果并列句,宾语从句;Second, it can create interesting games to help us remember knowledge. 运用了不定式作目的状语,省略to的不定式作宾补;I believe robots will never replace humans because they are created by us.运用了宾语从句,原因状语从句; Although robots are smart, they don't have feelings or creative minds like humans.运用了让步状语从句。1 / 1广东省广州市越秀区第三中学2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试题1.(2025八上·越秀期中)—How did you like your host family in Sydney —They were very friendly. They tried to cook ________ for me when I lived there.A.different anything B.different somethingC.something different D.anything different2.(2025八上·越秀期中)There are ________ apples on the tree. Would you like to pick ________ for me A.any; some B.some; any C.some; some D.any; any3.(2025八上·越秀期中)________, my father began to work in this company. He was ________ at that time.A.In 2000s; in the forties B.In the 2000s; in his fortiesC.On 2000s; in the forty D.On the 2000s; in his forty4.(2025八上·越秀期中)________ students took part in the sports meeting on the ________ School Day.A.Thousands of; ninety B.Thousand of; ninetiethC.Thousands of; ninetieth D.Thousand of; ninety5.(2025八上·越秀期中)Now the after-school service is in use properly, and students are sure to have ________ homework and ________ free time after than before.A.less; fewer B.fewer; less C.less; more D.more; fewer6.(2025八上·越秀期中)—I think swimming is ________ running.—I don't think so. I like running rather than ________.A.more interesting than; swimmingB.not as interesting as; swimmingC.not as more interesting as; to swimD.not as interesting as; swim7.(2025八上·越秀期中)—What a ________ film! I didn't get anything after watching it!—Why not think ________ and maybe you will find something useful!A.boring; further B.bored; fartherC.interesting; further D.interested; farther8.(2025八上·越秀期中)The high-speed train is one of ________ of transportation in China.A.the more convenient means B.the most convenient meansC.the more convenient mean D.the most convenient mean9.(2025八上·越秀期中)Here is this week's magazine. Please ________ it and choose one article for careful reading.A.look into B.look through C.look up D.look after10.(2025八上·越秀期中)—Guys, see you in January!—________, John. Call us when you are back home.A.That's all right B.That's rightC.Take it easy D.Take care(2025八上·越秀期中)In Xiaoshi Subdistrict, Gulou District, Nanjing, a special dance team is lighting up lives through art. The wheelchair dance group was founded in September 2022. Now, there 11. 14 members with different degrees of mobility challenges in the team. They took part 12. a charity activity and performed a wheelchair dance in April.58-year-old Song Aixia is the leader of 13. team. "Our team was founded to help its members step out of their homes and be part of society," said Song. "So far, we 14. several wheelchair dances. Everyone sits tall in their wheelchairs, moving their arms, turning, and shifting formations (队形) to the rhythm of the music 15. ."Each member brings their own lively energy to the team. Coach Wang Jue, who paid for her own training, created dance moves specifically for dancers with disabilities. Zhang Xiuqin, now in her seventies, keeps attending throughout the year. Ni Ming, who lives with myasthenia, spent months 16. to perform a fan dance.17. this wheelchair dance team performs in unison, they show not only artistry but also the unbreakable spirit of resilience (坚韧)."Wheelchairs cannot stop our dreams of a 18. life," said Song. These dancers illuminate (照亮) life through art, dancing in the light of hope and perseverance.Through dance, these dancers bring hope to both 19. and others. They prove that with passion (热情), anyone can shine—no matter what challenges they face. As they move in rhythm, they remind us: life's dance is about hearts, not 20. .11.A.is B.are C.was D.were12.A.at B.on C.in D.for13.A.a B.an C.the D./14.A.learn B.learns C.learned D.have learned15.A.happy B.happier C.happily D.happiness16.A.practise B.practises C.to practise D.practising17.A.When B.If C.Unless D.Because18.A.beauty B.beautiful C.beautifully D.beautify19.A.they B.them C.their D.themselves20.A.foot B.feet C.foots D.footing(2025八上·越秀期中)China's tourism industry is growing quickly, thanks to new visa-free policies (免签政策). The policies make travel 21. . Over 20 million foreign visitors came to China in 2024, a 112.3 percent increase from 2023. This boom (繁荣) has created many 22. chances for people who can speak foreign languages.Dan Niu used to work in a bank but now 23. bike tours for foreign tourists in Shanghai. "On our rides, we can stop anytime to chat with people at breakfast spots, or dance with retirees in public squares," he says. His 24. show visitors the real Shanghai, not just tourist sites.Travel agencies are 25. too. GZL International Travel Service in Guangdong has more multilingual (使用多种语言的) guides. English-speaking guides are the most popular, but Japanese, Spanish and Russian guides are also wanted. Now, AI translation is common, and tourists can travel to many foreign countries without the need for a translator. 26. , the human connection is still highly valued. After all, while technology can help translate, it cannot guide. Human guides provide something special: friendship and cultural understanding.Different tourists want different 27. . Young travelers enjoy street food and city walks, while older visitors 28. history and tradition. Some want to try taiji or calligraphy (书法), and others love shopping for Chinese-style clothes. River cruises (乘船游览) and natural scenery are 29. too.Social media helps connect guides with visitors. Yami, a Russian-language graduate student, says, "I use apps to find clients and am fully booked for months. I 30. the world from my guests."As more foreigners discover China's rich culture and beautiful sights, the tourism boom brings people together in wonderful ways.21.A.faster B.safer C.easier D.harder22.A.job B.story C.task D.activity23.A.takes B.follows C.leads D.joins24.A.photos B.tours C.ideas D.games25.A.growing B.dropping C.closing D.starting26.A.Besides B.However C.Instead D.Also27.A.hobbies B.experiences C.examples D.challenges28.A.create B.hate C.prefer D.share29.A.boring B.popular C.different D.empty30.A.learn about B.argue with C.depend on D.look for(2025八上·越秀期中)Vincent Willem Van Gogh was a Dutch Post-Impressionist artist. And he was born on 30 March, 1853. He is thought to be one of the greatest artists with a great influence on the 20th century art.Van Gogh spent his early adult life working for an art company. After a short period as a teacher, he became a missionary (传教士). He did not begin his career as a painter until 1880. However, during the last ten years of his life, he produced more than 2,000 pieces, including around 900 paintings and 1,100 drawings and sketches. Van Gogh used the bright colours and style of painting in a special, recognizable (可辨认的) style. Most of his best-known works were produced during his final two years, when he was having a serious illness.In 1890, Van Gogh shot himself in the chest (胸部). He died two days later, with Theo, his brother and his best friend, at his side, who reported his last words as "The sadness will last forever."Van Gogh's mother threw away quite a number of his paintings. The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888. It is now on show in the Pushkin Museum in Moscow, Russia. As he became more and more famous, his paintings are more and more popular. Several paintings by Van Gogh rank among the most expensive paintings in the world. On 30 March, 1987, Van Gogh's painting Irises was sold for a record of $53.9 million at Sotheby's, New York. On 15 May, 1990, his Portrait of Doctor Gachet was sold for $83.5 million at Christie's, setting a new price record.31.When did Van Gogh begin his career as an artist A.In his early childhood. B.In 1880.C.In 1888. D.In 1890.32.How old was Van Gogh when he died A.About 37 years old. B.About 47 years old.C.About 57 years old. D.About 67 years old.33.How many paintings were sold during Van Gogh's lifetime A.2,000. B.1,100. C.900. D.Only one.34.According to the passage, which of the following is NOT true A.Van Gogh often used bright colours in his paintings.B.Van Gogh had a serious illness before he died.C.The Red Vineyard was sold to the Pushkin Museum in Moscow after Van Gogh died.D.Van Gogh's Portrait of Doctor Gachet was sold for $83.5 million and set a new price record.(2025八上·越秀期中)After over 10 years of service, my old computer finally died. My daughter talked me into buying a new computer to take the place of it. What followed was two days of stress.After my daughter set up my new computer, I looked for the old email program I used, only to find that it wasn't on this model. When I tried to download the program again, it wouldn't work. I spent the next day talking to four different customer service workers, but no one could help. I also had a terrible time downloading my old typing program. Then I had a problem moving all of my old storage from a different hard drive. The new computer's programs were difficult for me to use. I wasn't used to them. Each time I opened one of them, it changed everything on my screen. I had to work hard to find out how to change them back. In the end, I made so many mistakes while using the computer that my daughter had to set it up all over again.But now, the new computer is set up properly and I think I can still use it to do some simple things. I only hope it will work as long as my old computer did.One thing I learned from all of this is that when it comes to computers and life, I want to keep things simple. I don't want to wake up in the morning and worry about what I have to do. Instead, I want to pet my dogs, take them outside, and watch the sun slowly rise. I want to spend time hugging my children and hearing them calling me Mum. Be a person—not a program.35.Why did the writer buy a new computer A.Her old computer was out of date.B.Her old computer couldn't work.C.Her daughter took her old one.D.She wanted a computer which she can carry around.36.How did the writer feel about the new computer A.She felt excited. B.She felt surprised.C.She felt bored. D.She felt stressed.37.What did the writer do first after setting up her new computer A.She tried to download her old email program.B.She tried to download her typing program.C.She turned to the customer service workers for help.D.She moved her old hard drive onto it.38.What does the writer learn from this experience A.Newer is always better. B.She's never too old to learn.C.It is good to keep things simple. D.Technology develops quickly.(2025八上·越秀期中)China's tech startup scene is developing rapidly, focusing on innovation (创新) and self-reliance. UBTECH, a company in Shenzhen, is leading the way, especially in humanoid (类人的) and intelligent service robots.UBTECH is a key part in developing advanced robots. In 2023, it helped found the Beijing Humanoid Robot Innovation Centre, allowing people to use over 300 patents (专利). Earlier this year, a robot called Tiangong Ultra developed by the centre won the world's first humanoid robot half marathon in Beijing. This shows how far Chinese robotics has come!What makes UBTECH stand out By the end of 2024, the company had 2,680 authorized (授权的) patents, and more than 90% of the core parts used in its humanoid robots were made in China. This means it depends on its own technology, not foreign imports (进口). Its latest industrial humanoid robot, Walker S1, has got practical training in real factories and logistics companies (物流公司). It can deal with tasks like sorting goods, installing parts, and checking quality.Shenzhen, as a tech hub, is taking measures to expand the scale of its humanoid and intelligent robot industries. An action plan aims to build about 1,200 related companies by 2027, creating a market of more than 100 billion yuan.The industrial cluster (产业集群) in Shenzhen is becoming more popular. The complete industrial chain helps Unitree Robotics, a technology company, shorten the period of product development, making its products highly competitive in overseas markets. Close connection with Hong Kong is another advantage, which makes it easier for companies to attract international talent. Together these companies blend Hong Kong's R&D strength with Shenzhen's manufacturing (制造业) to build a stronger tech future.39.What can we learn about UBTECH from Paragraph 1 and Paragraph 2 A.It plays an important role in the robots field.B.It only focuses on developing humanoid robots.C.It won the world's first humanoid robot half marathon.D.It founded the Beijing Humanoid Robot Innovation Centre in 2024.40.Why does the writer mention UBTECH's patents in Paragraph 3 A.To show the company's talent strength.B.To encourage more people to join the company.C.To compare it with other companies in Shenzhen.D.To show the company's technological self-reliance.41.What is Shenzhen's goal for humanoid robot companies by 2027 A.To build about 1,200 related companies.B.To attract more international talent.C.To create a 50 billion yuan market.D.To develop more than 3,000 patents.42.The underlined word "blend" in the last paragraph has the closest meaning to "________".A.separate B.mix C.compete D.match(2025八上·越秀期中)Lu Ban: The InventorLu Ban, a famous Chinese craftsman from about 2,500 years ago, is known as "China's father of carpentry". He created many tools like the saw, the plane, and the ink line. Lu Ban also invented the Luban lock to test his son's skills. His son worked on it all night and finally solved it by morning, showing its challenge and fun.Lu Ban's ToolsLu Ban's inventions changed woodwork. The plane helps make surfaces flat on hard wood. The ink line, inspired by threads (线), helps draw straight lines. The saw is strong enough to cut hard wood. Once, Lu Ban cut his hand on a leaf. So he got the idea of making a tool with a toothed edge which became the first saw.Symbol of Luban LocksIn 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity.Cultural HeritageToday, Luban locks are not only fun puzzles but also cultural treasures. Tengzhou, Shandong Province, Lu Ban's birthplace, is famous for making these locks. Li Hao, a lock-making master, runs a big company with over 100 workers to keep the craft alive. In 2023, their sales reached 30 million yuan.Modern Luban LocksTraditional Luban locks have six pieces, but more advanced ones can have over 100.Lu Ban locks show the creativity and intelligence of Chinese culture, combining fun with history and skill.43.Why did Zhang Jun use the Luban lock at the UN in 2023 A.To show China's advanced carpentry skills.B.To tell the importance of unity.C.To explain the history of Lu Ban's inventions.D.To highlight Chinese woodworking techniques.44.Which picture shows Luban locks correctly A. B.C. D.45.Where can we probably see this passage A.In a science book. B.In a cultural magazine.C.In a report. D.In a storybook.(2025八上·越秀期中)Chinese zhusuan is a time-honoured practice of performing calculations (计算) with an abacus. 46. It shows the creativity and wisdom of the Chinese people over thousands of years. In 2013, it was added to UNESCO's Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. 47. People use defined formulas (公式) to move beads (有孔的珠子) on the abacus for all kinds of maths problems, from simple addition to complex equations (方程式). Beginners can perform quick calculations after some basic training.Since 1949, abacus associations have been set up in China. 48. And various zhusuan competitions have been organized. In 2008, zhusuan became a national intangible cultural heritage.Although modern electronic devices have replaced the abacus for daily calculations, zhusuan still has great value. It helps improve children's attention, memory and thinking skills. Having been passed down for generations, it has helped form a strong sense of China's cultural identity (认同感). 49. Today, many places are working to protect and promote the value of traditional calculation techniques. 50. Some schools, such as Dawei Primary School in Huangshan and Shilimiao Primary School in Hefei, have zhusuan courses or exhibition halls. Teachers are trying new ways to combine zhusuan with modern maths, hoping more people will learn and love this traditional Chinese skill.A. There are over 20 museums or exhibition halls about zhusuan in China.B. Certain rules have been developed to test zhusuan skills.C. It is widely considered as one of the great inventions of China.D. In Chinese, "zhusuan" directly means calculating with beads.E. And it has also become an important symbol of Chinese culture.(2025八上·越秀期中)请根据下文中所给的首字母写出空格所缺的单词,使文章通顺合理并符合语法要求。在填写答题卷时,要求写出完整单词。(每空只写一词)Do you know about dinosaurs These p 51. animals living in times before recorded history, roamed the Earth millions of years ago. Some scientists believe that certain dinosaurs, like the Troodon, might have been i 52. enough to learn basic skills. They lived e 53. —in grasslands, forests, and even near rivers. Have you ever wondered how some dinosaurs could fly Creatures like the pterodactyl used their large wings to cover long distances, searching for food. Sadly, a mysterious event led to their d 54. . Scientists face the challenge of studying their bones. Their bones can show how these amazing animals lived, hunted, and suffered when they s 55. on Earth.56.(2025八上·越秀期中)智能家居给我们的日常生活带来了巨大的变化。Smart home devices have to our everyday life.57.(2025八上·越秀期中)多亏了智能家居,我们的生活变得多么便捷啊! the smart home devices, our lives have become58.(2025八上·越秀期中)事实上,很多人还不知道怎样使用智能设备来提升生活质量。In fact, many people still don't know smart devices to improve their quality of life.59.(2025八上·越秀期中)在未来智能生活中,对我们来说充分利用人工智能很有必要。In the future smart life, for us make full use of artificial intelligence.60.(2025八上·越秀期中)不过,有些人担心人工智能会给就业带来不好的影响。However, some people are worried that artificial intelligence will have a bad employment.61.(2025八上·越秀期中)发明可以改变世界。随着科技的进步,机器人已经越来越多地走进并影响着人们的生活。假如《中学生英语报》正在举办以"我与机器人"为主题的征文比赛,请你写一篇英语短文参加此次比赛。要点:1.你想发明的一个什么机器人,发明它的原因是什么?2.你希望你发明的机器人可以为你做什么(至少两件)?3.你认为机器人会取代人类吗?为什么?注意:1.词数:80词左右(文章的开头已经给出,不计入词数);2.必须包括以上全部要点,可以适当发挥;3.不得透漏学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分;4.条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。With the development of science and technology, more and more people have begun to use robots in life to serve them. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________答案解析部分1.【答案】C【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后【解析】【分析】句意:——你觉得你在悉尼的寄宿家庭怎么样?——他们非常友好。我住在那里的时候,他们想为我做些不一样的东西。different"不同的",形容词作定语修饰不定代词时,需后置;something用于肯定句和表示请求的疑问句中;anything用于否定句和疑问句中。设空所在句是肯定句,所以用something,故选C。【点评】 考查不定代词和后置定语,本题涉及不定代词的定语后置。2.【答案】C【知识点】不定代词some / any【解析】【分析】句意:树上有一些苹果。你愿意为我摘一些吗?some通常用于肯定句和表示请求或提议的疑问句中,any常用于否定句或一般疑问句。第一空为肯定句,应用some;第二空为表示请求的疑问句,应用some。故选C。【点评】考查代词词义辨析,区分 some和any的用法 。3.【答案】B【知识点】表示年代、日期;表示年龄【解析】【分析】句意:在2000年代,我父亲开始在这家公司工作。他那时四十多岁。表示年代用"in the + 年份的复数形式",如"in the 2000s";表示年龄用"in one's + 几十的复数形式",如"in his forties"。故选B。【点评】考查介词和数词,本题涉及年代的表达以及年龄的表达。4.【答案】C【知识点】序数词;数字的复数形式【解析】【分析】句意:数千名学生参加了第九十个学校日的运动会。thousands of数千的;ninety九十;ninetieth第九十。第一个空表示"数千的",应用"Thousands of";第二个空表示顺序"第九十",应用序数词"ninetieth"。故选C。【点评】考查数词,本题涉及数词和序数词的应用。5.【答案】C【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:如今课后服务已规范运行,学生们的作业肯定会比以前更少,空闲时间也会比以前更多。less"更少的",修饰不可数名词;fewer"更少的",修饰可数名词复数;more"更多的",修饰可数或不可数名词。根据"Now the after-school service is in use properly, and students are sure to have...homework and...free time after than before."可知,第一空,此处表示"更少的"作业,句中"homework"是不可数名词,使用"less";第二空,作业更少,空闲时间应该"更多","free time"表示"空闲时间",是不可数名词,使用"more"。故选C。【点评】考查形容词,本题涉及形容词比较级及不可数名词修饰词用法6.【答案】A【知识点】动名词;形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:——我认为游泳比跑步更有趣。——我不这么认为。我更喜欢跑步而不是游泳。根据"I think swimming is…running."以及后文对方的不认同可知第一个空表示游泳比跑步更有趣,"比……更有趣",应用比较级结构"more interesting than";第二个空在"rather than"后应接动名词"swimming"表示"而不是游泳"。故选A。【点评】考查形容词和非谓语动词,本题涉及形容词比较级作表语,以及动名词作宾语。7.【答案】A【知识点】形容词比较级与最高级的构成规则【解析】【分析】句意:——多无聊的电影啊!看完后我什么都没得到!——为什么不想得更深入一点,可能你会发现有用的东西!boring"令人无聊的",further"进一步";bored"无聊的",farther"更远",通常指物理距离;interesting"有趣的";interested"感兴趣的"。根据"I didn't get anything after watching it!"可知,电影是无聊的,所以没有任何收获。第一空选boring。根据"maybe you will find something useful!"可知,这里指更深入的思考。第二空选further。故选A。【点评】考查形容词和副词辨析,区分boring和bored;further和farther以及interesting和interested的含义。8.【答案】B【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一【解析】【分析】句意:高铁是中国最便捷的交通工具之一。分析句子结构可知,此处为"one of the + 形容词最高级 + 名词复数"结构,含义是"最……的……之一",故选B。【点评】考查形容词,本题涉及形容词最高级作定语以及固定短语"one of the + 形容词最高级 + 名词复数"。9.【答案】B【知识点】固定搭配;短语辨析【解析】【分析】句意:这是本周的杂志。请翻阅一下,然后挑选一篇认真阅读。A:look into"调查";B:look through"浏览,翻阅";C:look up"查找";D:look after"照顾"。根据"Please ... it and choose one article for careful reading."可知,请翻阅一下本周的杂志。故选B。【点评】考查动词短语词义辨析,区分look into;look through;look up和look after的含义。10.【答案】D【知识点】生活常识;西方礼仪文化【解析】【分析】句意:——朋友们,一月份见!——保重,约翰。你到家时给我们打电话。A:That's all right"没关系";B:That's right"那是对的";C:Take it easy"放轻松,别紧张";D:Take care"保重"。根据"Call us when you are back home."可知,约翰在和大家告别,所以此处是叮嘱约翰要保重。故选D。【点评】考查日常交际,区分That's all right;That's right;Take it easy和Take care的含义和应用环境。【答案】11.B;12.C;13.C;14.D;15.C;16.D;17.A;18.B;19.D;20.B【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了南京市鼓楼区小市街道一个特殊的轮椅舞蹈队。该舞蹈队成立于2022年9月,现有14名有不同程度行动障碍的成员。队长宋爱霞表示建队旨在帮助成员走出家门、融入社会,教练王觉自费学习并为残障舞者设计动作。队员们各具精神,如七十多岁的张秀琴常年坚持参加、患重症肌无力的倪明花数月练习扇舞。他们整齐的表演不仅展现了艺术性,更体现了坚韧精神,证明轮椅无法阻挡对美好生活的梦想,通过舞蹈他们给自己和他人带来希望,表明生活的舞蹈关乎内心而非其他外在限制。【点评】考查语法选择,本文是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。11.句意:现在,团队中有14名成员面临不同程度的行动挑战。A:is"是",是be的一般现在时第三人称单数形式;B:are"是"是be的一般现在时第二人称单数形式&所有人称复数形式;C:was"是",是be的一般过去时第一、三人称单数形式;D:were"是",是be的一般过去时第二人称单数形式&所有人称复数形式。根据空前"Now,"可知,时态为一般现在时,主语14 members是复数,故选B。12.句意:他们参加了一项慈善活动,并在四月表演了轮椅舞。A:at"在";B:on"在……上";C:in"在……里";D:for" 为了 "。根据空后"a charity activity"可知,他们参加了一项慈善活动,take part in固定短语,"参加",故选C。13.句意:58岁的 Song Aixia 是该队的领队。A:a"一",不定冠词,表泛指,用于辅音音素开头的单词前;B:an"一",不定冠词,表泛指,用于元音音素开头的单词前;C:the定冠词,表特指;D:/ 零冠词。根据空前"the leader of"可知,此处表示特指,用the。故选C。14.句意:到目前为止,我们已经学习了几支轮椅舞蹈。A:learn"学会,学习",动词原形;B:learns是learn的一般现在时的第三人称单数;C:learned是learn的过去式&过去分词;D:have learned是learn现在完成时(不包括第三人称单数)。根据时间状语"So far"可知,此处用现在完成时。故选D。15.句意:每个人都高高地坐在轮椅上,随着音乐的节奏快乐地移动手臂、转身和变换队形。A:happy "高兴的,愉快的",形容词;B:happier是happy的比较级;C:happily"愉快地",是happy的副词;D:happiness"幸福,快乐",是happy的名词。根据空前"shifting formations (队形)"可知,此处用副词修饰动词。故选C。16.句意:患有肌无力的倪明花了几个月的时间练习表演扇子舞。A:practise"练习",动词原形;B:practises是practise一般现在时的第三人称单数;C:to practise是practise的不定式;D:practising是practise的现在分词&动名词。结合固定短语spend time doing"花费时间做.....",应用动名词,故选D。17.句意:当这支轮椅舞蹈队整齐划一地表演时,他们不仅展示了艺术性,还展示了坚韧不拔的精神。A:When"当.......的时候";B:If"如果";C:Unless"除非";D:Because"因为"。根据空后"this wheelchair dance team performs in unison,...."可知,此处是由when引导的时间状语从句。故选A。18.句意:轮椅不能阻止我们对美好生活的梦想。A:beauty"美丽",名词;B:beautiful"美丽的",形容词;C:beautifully"美丽地",副词;D:beautify" 美化 ",动词。根据"a…life"可知,此处用形容词修饰名词。故选B。19.句意:通过舞蹈,这些舞者为自己和他人带来了希望。A:they"他们",人称代词主格;B:them "他们",人称代词宾格;C:their"他们的",形容词性物主代词;D:themselvesthey,主格;them,宾格;their,;themselves他们自己,反身代词。根据"both…and others."可知,此处用反身代词,指这些舞者为自己和他人带来了希望。故选D。20.句意:生命之舞是关于心,而不是脚。A:foot" 脚 ",单数;B:feet是foot的复数;C:foots拼写错误;D:footing"立足点",名词。根据上文"a wheelchair dance"可知,生命之舞是关于心,而不是脚,根据"hearts"可知此处应用复数。故选B。【答案】21.C;22.A;23.C;24.B;25.A;26.B;27.B;28.C;29.B;30.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一篇说明文,得益于免签政策,中国旅游业快速发展,2024年外国游客数量大幅增长,这为懂外语的人创造了诸多工作机会。不同旅游机构积极应对,虽AI翻译普及,但人工导游因能提供友谊和文化理解仍受重视。不同游客需求各异,社交媒体助力导游与游客建立联系,中国旅游热以美妙的方式让人们相聚。【点评】考查完形填空,本题考点涉及形容词,名词,动词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。21.句意:这些政策使得旅行更容易了。A:faster"更快的";B:safer"更安全的";C:easier"更容易的";D:harder"更难的"。根据上文"China's tourism industry is growing quickly, thanks to new visa-free policies (免签政策). "得益于新的免签政策,中国旅游业正在迅速发展。可知,此处表示这些政策使得旅行更容易了。故选C。22.句意:这个繁荣为会说外语的人创造了很多工作机会。A:job"工作";B:story"故事";C:task "任务";D:activity"活动"。根据空后"chances for people who can speak foreign languages."可知,此处表示这个繁荣为会说外语的人创造了很多工作机会。故选A。23.句意:牛丹曾在一家银行工作,但现在在上海为外国游客组织自行车旅行。A:takes"拿,带走";B:follows"跟随";C:leads"带领";D:joins"加入"。根据空后"bike tours for foreign tourists in Shanghai."可知,此处表示在上海为外国游客组织自行车旅行。故选C。24.句意:他的旅游向游客展示了真实的上海,不仅仅是旅游景点。A:photos"照片";B:tours"旅游";C:ideas"想法";D:games"游戏"。根据空后"show visitors the real Shanghai, not just tourist sites."可知,此处表示他的旅游向游客展示了真实的上海。故选B。25.句意:旅行社也在增长。A:growing"增长";B:dropping"下降";C:closing"关闭";D:starting"启动"。根据下文"English-speaking guides are the most popular, but Japanese, Spanish and Russian guides are also wanted."英语导游最受欢迎,但日语、西班牙语和俄语导游也同样受欢迎。可知,此处表示旅行社也在增长。故选A。26.句意:然而,人与人之间的联系仍然受到高度重视。A:Besides"而且";B:However"然而";C:Instead"代替";D:Also"也"。根据上文"Now, AI translation is common, and tourists can travel to many foreign countries without the need for a translator."如今,人工智能翻译已十分常见,游客无需翻译即可畅游多个国家。可知,此处表示然而,人与人之间的联系仍然受到高度重视,前后句是转折关系。故选B。27.句意:不同的游客想要不同的体验。A:hobbies"爱好";B:experiences"体验";C:examples "示例";D:challenges"挑战"。根据下文"YYoung travelers enjoy street food and city walks, while older visitors 8 history and tradition. "年轻游客喜欢街头美食和城市漫步,而年长游客更喜欢历史和传统。可知,此处表示不同的游客想要不同的体验。故选B。28.句意:年轻游客喜欢街头美食和城市漫步,而年长游客更喜欢历史和传统。A:create"创建";B:hate"讨厌";C:prefer"更喜欢";D:share"分享"。根据语境可知,年长游客更喜欢历史和传统。故选C。29.句意:河流巡游和自然风光也很受欢迎。A:boring"无聊的";B:popular"受欢迎的";C:different"不同的";D:empty"空的"。根据空前"River cruises (乘船游览) and natural scenery are…too."可知,此处表示河流巡游和自然风光也很受欢迎。故选B。30.句意:我从我的客人那里了解世界。A:learn about"了解";B:argue with"与……争论";C:depend on"取决于";D:look for" 寻找 "。根据空后"the world from my guests."可知,我从我的客人那里了解世界。故选A。【答案】31.B32.A33.D34.C【知识点】说明文;优秀艺术家及其艺术成就;细节理解;推理判断;数字计算【解析】【分析】本文是一篇记叙文, Vincent Willem Van Gogh 是一位荷兰后印象派艺术家,生于1853年3月30日,被认为是对20世纪艺术影响极大的最伟大艺术家之一。他早年为艺术公司工作,后当过老师和传教士,1880年才开始绘画生涯,在生命最后十年创作了超2000件作品。1890年梵高自杀身亡。他生前大部分画作未受重视,母亲扔掉不少,仅售出一幅《红色的葡萄园》,但随着他声名渐起,其画作愈发受欢迎,多幅作品位列世界最昂贵画作之列。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解,数字计算和推理判断三个题型的考查,是一篇人物类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。31.细节理解题。根据第二段中的"He did not begin his career as a painter until 1880."他直到1880年才开始其画家生涯,可知, Van Gogh 在1880年开始艺术生涯。故选B。32.数字计算题。根据第一段中的"And he was born on 30 March, 1853." 他出生于1853年3月30日;以及第三段中的"In 1890, Van Gogh shot himself in the chest (胸部)."1890年,Van Gogh朝自己的胸部开枪自杀。可知,Van Gogh生于1853年,故于1890年,即去世时年龄大约为1890-1853=37岁。故选A。33.细节理解题。根据第四段中的"The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888."他生前唯一售出的画作《红色葡萄园》创作于1888年。可知,他生前仅售出一幅画。故选D。34.推理判断题。根据第四段"The only painting he sold during his lifetime, The Red Vineyard, was created in 1888."他生前唯一售出的画作《红色葡萄园》创作于1888年。可知,他生前仅售出一幅画。可知,《红色葡萄园》是他生前售出的唯一画作,而非死后售出。故选C。【答案】35.B36.D37.A38.C【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的老电脑在服务十多年后报废,女儿劝其买新电脑,然而新电脑设置过程充满波折,如旧邮件和打字程序下载困难、转移旧存储数据出现问题、新程序使用不习惯等,最终女儿重新设置好。经历这些后作者领悟到,在电脑和生活中都应追求简单,不想被琐事困扰,更愿享受与家人相处的温馨时光,做真实的人而非被程序束缚。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。35.细节理解题。根据第一段中的"After over 10 years of service, my old computer finally died."在服务了10多年后,我的旧电脑终于寿终正寝。可知,经过十多年的使用,我的旧电脑终于坏了。故选B。36.推理判断题。根据第一段中的"What followed was two days of stress."接下来是两天的紧张忙碌。可知,作者感到有压力。故选D。37.细节理解题。根据第二段中的"After my daughter set up my new computer, I looked for the old email program I used, only to find that it wasn't on this model."女儿帮我装好新电脑后,我找了自己以前用过的旧邮件程序,结果发现这款电脑没有这个程序。可知,作者在安装好新电脑后,首先试图下载她的旧电子邮件程序。故选A。38.细节理解题。根据最后一段中的"One thing I learned from all of this is that when it comes to computers and life, I want to keep things simple."我从这一切中学到的一件事是,当涉及到电脑和生活时,我想保持简单。可知,保持简单是件好事。故选C。【答案】39.A40.D41.A42.B【知识点】说明文;细节理解;词义猜测;科学技术【解析】【分析】本文是一篇说明文,中国科技初创企业场景发展迅速,聚焦创新与自力更生,深圳的优必选公司在类人及智能服务机器人领域领先。它助力成立北京类人机器人创新中心,拥有众多授权专利,核心部件国产率高,其最新工业类人机器人有实际应用训练。深圳作为科技枢纽采取措施扩大相关产业规模,产业集群愈发受欢迎,完整产业链助力企业缩短产品研发周期,与香港的紧密联系便于吸引国际人才,共同构建更强科技未来。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和词义猜测两个题型的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。39.细节理解题。根据第一段中的"UBTECH, a company in Shenzhen, is leading the way, especially in humanoid (类人的) and intelligent service robots."位于深圳的优必选科技公司(UBTECH)在这方面处于领先地位,尤其是在类人和智能服务机器人领域;以及第二段中的"UBTECH is a key part in developing advanced robots."优必选(UBTECH)是开发先进机器人的关键组成部分。可知,UBTECH在机器人领域扮演着重要角色。故选A。40.细节理解题。根据第三段中的"What makes UBTECH stand out By the end of 2024, the company had 2,680 authorized (授权的) patents, and more than 90% of the core parts used in its humanoid robots were made in China. This means it depends on its own technology, not foreign imports (进口)."优必选(UBTECH)为何脱颖而出?截至2024年底,该公司已拥有2680项授权专利,其人形机器人所使用的核心部件中,超过90%为中国制造。这意味着该公司依赖的是自有技术,而非进口技术。可知,作者提到UBTECH的专利是为了展示该公司的技术自立。故选D。41.细节理解题。根据第四段中的"An action plan aims to build about 1,200 related companies by 2027, creating a market of more than 100 billion yuan."一项行动计划旨在到2027年培育约1200家相关企业,打造一个规模超过1000亿元的市场。可知,深圳的目标是到2027年建立约1200家相关公司。故选A。42.词义猜测题。根据最后一段中的"Close connection with Hong Kong is another advantage, which makes it easier for companies to attract international talent. Together these companies blend Hong Kong's R&D strength with Shenzhen's manufacturing (制造业) to build a stronger tech future."与香港的紧密联系是另一大优势,这使得公司更容易吸引国际人才。这些公司将香港的研发实力与深圳的制造业相结合,共同打造更强大的科技未来。可知,深圳与香港的紧密联系使得公司更容易吸引国际人才,这些公司结合香港的研发实力和深圳的制造业,共同打造更强大的科技未来。可推知划线词blend意为"融合,结合",故选B。【答案】43.B44.C45.B【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗;细节理解;推理判断【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了鲁班是约2500年前中国著名的工匠,被誉为"中国木匠之父",他发明了锯子、刨子、墨斗等工具以及用于测试儿子技艺的鲁班锁。其发明改变了木工行业,如刨子可使硬木表面平整,墨斗能画直线,锯子的发明灵感源于带齿的叶子。2023年,联合国代表用鲁班锁象征团队合作,强调团结的重要性。如今,鲁班锁不仅是有趣的谜题,更是文化瑰宝,鲁班故乡山东滕州以制作鲁班锁闻名,锁匠李浩经营大公司传承技艺且销售成绩可观,传统鲁班锁有六块,更高级的可达上百块,鲁班锁体现了中国文化的创造力与智慧,融合了趣味、历史与技艺。【点评】考查阅读理解,本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇文化类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。43.细节理解题。根据Symbol of Luban Locks 部分中的"In 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity."2023年,联合国代表 Zhang Jun 以鲁班锁为象征,展示了团队合作的重要性。他指出,如果移开锁的一部分,整个结构就会散架,从而凸显了团结的重要性。可知,2023年, Zhang Jun 在联合国使用鲁班锁来说明团队合作的重要性。故选B。44.推理判断题。根据第一段中的"He created many tools like the saw, the plane, and the ink line. Lu Ban also invented the Luban lock to test his son's skills. His son worked on it all night and finally solved it by morning, showing its challenge and fun."他发明了许多工具,如锯子、刨子和墨线。鲁班还发明了鲁班锁,以测试他儿子的技能。他的儿子彻夜工作,终于在第二天早上将其解开,这展示了其挑战性和趣味性;Modern Luban Locks 部分中的"Traditional Luban locks have six pieces, but more advanced ones can have over 100."传统的鲁班锁由六块组成,但更高级的鲁班锁可由100多块组成;以及Symbol of Luban Locks 部分中的"In 2023, UN representative Zhang Jun used the Luban lock to symbolize teamwork. He showed that if one piece of the lock is removed, the whole structure falls apart, highlighting the importance of unity."2023年,联合国代表张军以鲁班锁为象征,展示了团队合作的重要性。他指出,如果移开锁的一部分,整个结构就会散架,从而凸显了团结的重要性。可知,鲁班锁是一些片状的木块,互相锲合,拆下其中一块,整个结构可能坍塌,它具有实用性又有趣味性。选项C图片应是鲁班锁的正确体现。故选C。45.推理判断题。本文主要介绍了鲁班及其发明的木工工具和鲁班锁以及鲁班锁在今天的意义。属于文化范畴。故选B。【答案】46.C;47.D;48.B;49.E;50.A【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,中国珠算是一种历史悠久的用算盘进行计算的传统实践,体现了中国人民数千年的创造力和智慧,2013年被列入联合国教科文组织人类非物质文化遗产代表作名录。自1949年以来中国成立了算珠协会并组织各类珠算竞赛,2008年珠算成为国家级非物质文化遗产。尽管现代电子设备取代了算盘在日常计算中的地位,但珠算在提升儿童注意力、记忆力和思维技能等方面仍有重大价值,且有助于形成强烈的中国文化认同感。如今许多地方致力于保护和弘扬传统计算技术的价值,一些学校开设珠算课程或展览厅,教师尝试将珠算与现代数学相结合,希望更多人学习和喜爱这项中国传统技能。【点评】考查五选五,本文是一篇科普类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。46.根据空后"It shows the creativity and wisdom of the Chinese people over thousands of years."它展现了中国人民数千年来所展现出的创造力和智慧。可知,此处需补充珠算作为"伟大发明"的地位, C. It is widely considered as one of the great inventions of China. "它被广泛认为是中国的伟大发明之一。"符合语境。故选C。47.根据空后"People use defined formulas (公式) to move beads (有孔的珠子) on the abacus for all kinds of maths problems, from simple addition to complex equations (方程式)."人们使用既定的公式在算盘上拨动算珠,以解决各种数学问题,从简单的加法到复杂的方程式。可知,此处需解释"珠算"一词的字面意思。D. In Chinese, "zhusuan" directly means calculating with beads."在汉语中,‘珠算'直接意味着用珠子计算。"符合语境。故选D。48.根据空前"Since 1949, abacus associations have been set up in China."自1949年以来,中国各地纷纷成立了珠算协会;以及空后"And various zhusuan competitions have been organized."并且组织了各种珠算比赛。可知,此处位于"设立协会"和"组织竞赛"之间,需解释竞赛如何开展。 B. Certain rules have been developed to test zhusuan skills. "已经制定了一些规则来测试珠算技巧。"承上启下,符合语境。故选B。49.根据空前"Having been passed down for generations, it has helped form a strong sense of China's cultural identity (认同感)."历经世代传承,它已帮助塑造了深厚的中国文化认同感。可知,此处需强化珠算的文化价值。 E. And it has also become an important symbol of Chinese culture. "它也成为中国文化的一个重要标志。"承接上文,符合语境。故选E。50.根据空后"Some schools, such as Dawei Primary School in Huangshan and Shilimiao Primary School in Hefei, have zhusuan courses or exhibition halls."一些学校,如黄山市的大伟小学和合肥市的十里庙小学,都设有珠算课程或展厅。可知,此处需描述有多个博物馆或展览厅,与后文"exhibition halls"具体事例呼应, A. There are over 20 museums or exhibition halls about zhusuan in China. "中国有20多个关于珠算的博物馆或展览馆。"符合语境。故选A。【答案】51.prehistoric;52.intelligent;53.everywhere;54.death/disappearance;55.stayed/survived【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了恐龙是生活在有文字记录历史之前时代的古老动物,提及一些科学家认为某些恐龙可能足够聪明能学习基本技能,还描述了恐龙的栖息地,举例说明部分恐龙能飞行的原因,最后指出一场神秘事件导致恐龙灭绝,科学家通过研究恐龙骨骼来了解它们在地球上的生活、捕猎等情况。【点评】考查单词拼写,是一篇科普类阅读,涉及词汇在篇章中的运用,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。51.句意:这些生活在有历史记载之前的史前动物,在数百万年前就在地球上漫步。根据"before recorded history"及"dinosaurs"可知,此处指生活在有历史记载之前的动物,prehistoric"史前的",形容词作定语修饰名词animals。故填prehistoric。52.句意:一些科学家认为,像伤齿龙这样的某些恐龙可能足够聪明,能够学习基本技能。根据"to learn basic skills"可知,能够学习基本技能说明是足够聪明的,intelligent"聪明的",形容词作表语。故填intelligent。53.句意:它们生活在各种各样的地方——草原、森林,甚至河边。根据"in grasslands, forests, and even near rivers"可知,此处指生活在各种各样的地方,everywhere"到处,处处",副词作状语。故填everywhere。54.句意:不幸的是,一个神秘的事件导致了它们的死亡/消失。根据"a mysterious event led to their"及常识可知,神秘的事件导致了它们的死亡/消失,death"死亡"/disappearance"消失",不可数名词作宾语。故填death/disappearance。55.句意:它们的骨骼能够展示这些神奇的动物在地球上生存、捕猎和遭受苦难的情形。根据"These amazing animals lived, hunted, and suffered when they...on Earth"可知,此处指生存在地球上时是如何生活、捕猎和受苦的,stay"待"/survive"生存"符合语境,根据"lived, hunted, and suffered"可知,句子时态为一般过去时,动词使用过去式。故填stayed/survived。56.【答案】brought;great;changes【知识点】汉译英;固定搭配;一般过去时【解析】【分析】根据中英文对照可知,此处缺少"带来了巨大的变化",对应的英文是动词短语bring great changes,根据助动词have可知,本句为现在完成时,应用过去分词,故答案为brought;great;changes。【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及固定短语bring great changes。57.【答案】Thanks;to;how;convenient【知识点】汉译英;固定搭配;How+形容词/副词+主语+谓语!【解析】【分析】根据中英文对照,根据中英文对照,可知缺少成分" 多亏了 "和" 多么便捷 "。其中"多亏了",对应的英文是固定短语thanks to,用于引出原因,位于句首,首字母大写;"多么便捷"应是,"how+形容词"构成感叹句结构,"便捷的"对应的英文是形容词convenient,故填Thanks;to;how;convenient。【点评】考查汉译英,本题涉及固定短语thanks to和"how+形容词"构成感叹句。58.【答案】how;to;use【知识点】汉译英;疑问副词;动词不定式【解析】【分析】对比中英文可知,空处缺少"怎样使用",对应的英文表达为how to use,为"how+动词不定式"结构。故填how;to;use。【点评】考查汉译英,本题涉及 "how+动词不定式"作宾语。59.【答案】it's;necessary;to【知识点】汉译英;固定搭配;动词不定式;形容词作表语【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分" 很有必要 ",对应的是固定句式it's necessary for sb. to do sth."对某人来说做某事是必要的",其中it是形式主语,真正的主语是后面的动词不定式短语。故填it's;necessary;to。【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及固定句式it's necessary for sb. to do sth.60.【答案】effect;on【知识点】汉译英;固定搭配【解析】【分析】根据中英文对照,可知缺少成分"对……有不好的影响",对应的英文表达是动词短语have a bad effect on"对……有坏影响",故填effect;on。【点评】考查汉译英,以及固定短语have a bad effect on...。61.【答案】例文With the development of science and technology, more and more people have begun to use robots in life to serve them. I want to invent a helpful robot called "Study Buddy". Many students feel stressed about homework, so I hope it can make our study easier and more fun.First, it can explain difficult questions in a simple way. Second, it can create interesting games to help us remember knowledge. I believe robots will never replace humans because they are created by us. Although robots are smart, they don't have feelings or creative minds like humans.【知识点】命题作文;提纲作文;说明文;科学技术【解析】【分析】本题是一篇命题作文,要求考生围绕"我与机器人"这一主题,根据给定的要点创作一篇英语短文参加征文比赛。主题与背景:以"我与机器人"为主题,背景是科技发展使机器人越来越多地影响人们生活,为写作提供了现实依据和想象空间。要点要求:发明机器人的类型及原因:需要明确说明自己想发明什么样的机器人,并阐述发明它的理由,这要求考生发挥想象力,结合生活需求或社会问题来确定发明方向。机器人的功能:要详细描述希望该机器人能为自己做的至少两件事,这考查考生对机器人功能的设想和语言表达能力。对机器人是否会取代人类的看法及原因:需要表明自己对于机器人是否会取代人类的观点,并给出合理的解释,这涉及对科技发展和社会影响的思考。写作步骤:第一步:首段呼应开头句,说明发明动机(帮助学生缓解压力);第二步:中间段用序数词分点描述功能(讲解题目、设计游戏);第三步:末段表明立场(不会取代人类),并给出两个理由(无情感、无创造力)。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。【点评】该文开篇点名随着科技发展人们使用机器人服务生活,进而引出自己想发明的"学习伙伴(Study Buddy)"机器人,直接呼应了"我与机器人"的征文主题,且清晰阐述了发明该机器人的原因,即很多学生因作业感到压力大,希望它能让学生学习更轻松有趣,符合题目要点要求。详细说明了希望机器人具备的两项功能,一是用简单的方式讲解难题,二是创造有趣游戏帮助记忆知识,这两项功能都紧密围绕减轻学生学习压力、让学习更有趣展开,具有较强的合理性和实用性。整体语言简洁明了,用词恰当,没有复杂的句式和生僻词汇,表达流畅自然,易于理解,符合中学生英语写作的水平要求。文中有一些好的词句,例如:I want to invent a helpful robot called "Study Buddy".运用了不定式作宾语,过去分词作后置定语; Many students feel stressed about homework, so I hope it can make our study easier and more fun.运用了因果并列句,宾语从句;Second, it can create interesting games to help us remember knowledge. 运用了不定式作目的状语,省略to的不定式作宾补;I believe robots will never replace humans because they are created by us.运用了宾语从句,原因状语从句; Although robots are smart, they don't have feelings or creative minds like humans.运用了让步状语从句。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省广州市越秀区第三中学2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试题(学生版).docx 广东省广州市越秀区第三中学2025-2026学年八年级上学期期中考试英语试题(教师版).docx