广州市增城区2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市增城区2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含解析)

资源简介

广州市增城区2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Once upon a time, there was an owl. Owl lived in 1 forest with her baby. She was kind to all the neighbours except the snake that lived just next to 2 home. Her friends often warned her, “All snakes are dangerous. Don’t trust them!” Therefore, she would drive it away 3 it came close.
One night, Owl 4 up in fear. A thick blanket of smoke covered the trees and all the animals felt very 5 . There was a big fire!
All the animals began to run for their lives. As Owl was about to leave, she found that her baby was still in a small hole inside their tree and 6 get out by itself. She wanted to help it 7 she found the hole was narrower than she thought. Owl screamed at the top of her voice and burst into tears.
“Please, Mr. Rabbit, 8 a minute!” she shouted to her friends who were running away. “Miss Mouse! I need your help!”
But all her friends left right away. They were 9 scared to stay and offer help. Just then, Snake heard Owl’s cries, and he stopped and decided 10 . Using his slim body, he managed to get into the hole and 11 took the baby into his mouth. He carried it out of the tree and away from the burning forest. Finally, it 12 .
“Oh, thank you, Snake!” said Owl. “It was so kind and fearless 13 you to help me. I’m sorry. I was wrong to believe 14 my friends told me about you.” And from that day on, Owl never judged 15 without knowing them first.
1.A.a B.an C.the D./
2.A.its B.her C.his D.their
3.A.when B.unless C.or D.although
4.A.wake B.has waken C.woke D.was waking
5.A.frightened B.frightening C.frighten D.frighteningly
6.A.couldn’t B.shouldn’t C.needn’t D.mustn’t
7.A.and B.or C.but D.because
8.A.waiting B.waits C.to wait D.wait
9.A.very B.so C.too D.also
10.A.stay B.staying C.stayed D.to stay
11.A.gentle B.gently C.more gently D.gentler
12.A.saved B.was saved C.is saved D.saves
13.A.for B.to C.of D.in
14.A.how B.that C.why D.what
15.A.the other B.others C.another D.the others
二、完形填空(满分10分)
When I got on the plane to China, I knew it was a moment I would never forget. I was leaving my best 16 in Germany. A feeling of anxiety rushed through me. They tried to make me 17 we would meet again. But the truth is that I was leaving and they were staying, so I was losing them forever.
When I set foot in my new class on a cold winter morning, I didn’t feel 18 . Staring at me were 40 pairs of curious eyes. My cheeks 19 turned red. Many students talked to me on that first day, but I was too shy to look them in the eyes. I thought making new friends would mean I was 20 my old ones.
Things turned around on a sunny afternoon. I was having trouble with my Chinese homework and had no 21 but to ask my classmates for help. I thought they wouldn’t be friendly to me as I had kept my distance from them before. To my surprise, however, they were quite 22 .
Gradually, I started to make friends with them, and we’ve had countless great memories since then. I still 23 my old friends a lot, but I don’t feel like I’ve left them behind. I believe they would be happy for me. True friends are never 24 , maybe in distance but not in heart.
So don’t be afraid of 25 something. Just let it go. During the process, you’ll discover that you never really say goodbye to it. Instead, it becomes a part of you, helping and guiding you in life. Trees lose their leaves, but those leaves fall to the ground and help the trees grow. Let our lives grow as trees do.
16.A.lives B.friends C.teachers D.schools
17.A.worry B.doubt C.notice D.believe
18.A.ashamed B.excited C.worried D.annoyed
19.A.luckily B.quickly C.carefully D.hopefully
20.A.caring B.doubting C.forgetting D.protecting
21.A.cause B.reason C.choice D.question
22.A.nice B.true C.silent D.important
23.A.miss B.help C.reach D.imagine
24.A.open B.close C.social D.separate
25.A.losing B.receiving C.accepting D.doubting
三、阅读理解(满分40分)
A
Dubai, UAEDubai shows off Ferris wheel. The world’s largest Ferris wheel has opened in Dubai. Called the Dubai Eye, it stands 250 meters high. That’s nearly twice the height of the London Eye. There are 48 capsules (舱) on the wheel and it is able to carry up to 1,750 visitors at a time. One complete turning of the wheel takes 38 minutes. An opening party was held on October 21, with a plane and a firework display.
Zhangjiajie, ChinaThe world’s highest bungee jump reopens. Visitors to the Zhangjiajie Glass Bridge can once again drop 260 meters into the canyon below, now that the world’s highest bungee jump has reopened. Bungees are a kind of giant elastic band (橡皮筋). Jump operator Jonni Deaker says that the height makes the jump easier. “When you’re this high, it feels like skydiving”, he said.
Bangkok, Thailand. A car park full of unused taxis has been turned into a vegetable patch in Thailand’s capital, Bangkok. The taxis have not been used because of COVID-19. The taxi company allowed its workers to use the taxis’ roofs to grow cabbages, cucumbers and courgettes to feed themselves while they were out of work.
26.All the news above may come from________ section.
A.World Journal B.Cultural Activities
C.National Geography D.Extreme Sports
27.The underlined word “canyon” in the second news means ________.
A.river B.valley C.mountain D.lake
28.What can be inferred from the above materials
A.The Dubai Eye can carry at least 1750 visitors once.
B.There are 49 capsules in the Ferris wheel of Dubai.
C.The world’s highest bungee jump is not strange to people.
D.The underlined word “cucumbers” refers to a vegetable bed.
29.What might be the best title for the second piece of news
A.The Zhangjiajie Glass Bridge B.The Height Makes the Jump Easier
C.Easy Skydiving at Quite a Height D.The Highest Bungee Jump Reopens
B
China launched its Wentian space laboratory on Sunday, July 24,2022, which is the country’s largest spacecraft in history. It becomes part of the Tiangong space station. Appearance
Wentian laboratory module (问天实验舱) has the following parts: working cabin, airlock cabin and service module. With a length of 17.9 meters and a takeoff weight of 23 tons, the diameter is 4.2 m. The height is almost like a six-floor building and the weight is of ten cars. Lab Equipment Outside
In the lab, we have some special tools called auxiliary robotic arms (辅助机械臂). These arms are 5 meters long and they are very small and accurate. They help us to pick up small and medium-sized machines for doing very careful jobs.
These “small arms” can also be connected with the “big arm” from the main part of our station. When they are connected, they make a 15-meter super long arm. This long arm helps us do more work outside the main part of our station. It can move between the three parts of our space station, which are Tianhe, Tianwen, and Mengtian. Energy supply
Working together, the two giant solar panels will collect more solar energy, making electricity of more than 430 kwh on average per day, which can provide enough energy for space station operations. Noise treatment
There are three places to sleep and one place to keep clean. The module has a lot of things. To make it quiet, the engineers found the noisiest thing and used better ways to stop the noise. For different kinds of noise, we can use different ways to fix them. For example, the noise from sound waves is put in boxes. So, the noise in the working place can be between 10-60 decibels (分贝). The lowest for the sleeping place is 10, so the astronauts can sleep well.
Outside the module, cameras are set up to record Earth and outer space. Ground controller will see the site situation and provide real-time protection.
30.How many parts does the Wentian laboratory module have
A.Three. B.Six. C.Eight. D.Ten.
31.What does the underlined word “It” in paragraph 4 refer to
A.A “small arm”. B.A 15-meter super long arm.
C.The “big arm”. D.The main part of our station.
32.What can make the Wentian laboratory module produce electricity
A.The noise. B.The land controller.
C.Two giant solar panels. D.The auxiliary robotic arms.
33.Who might be most interested in reading this passage
A.Spaceship lovers. B.Photography lovers.
C.Young sports lovers. D.Environment protector.
C
In a US study that studied the health information of 50,000 people over seven years, researchers found that those who made breakfast the largest meal of the day were more likely to have a lower body mass index (BMI, 体重指数) than those who ate a large lunch or dinner.
However, studies have shown that giving up dinner increases the risk of physical illness, according to Courtney Peterson, the study’s author at the University of Alabama at Birmingham.
“For those who eat dinner later, their risk of obesity (肥胖) and diabetes (糖尿病) goes through the roof. While it seems breakfast is the most important meal of the day, it might actually be dinner,” she says. “Our blood sugar control is best early in the day. When we eat dinner late, that’s when we’re weak because our blood sugar is the worst.”
Researchers designed a study in which 52 women took part in a 12-week weight loss programme. All had the same number of calories over the day, but half had breakfast, while the other half did not. What they found was that it wasn’t breakfast itself that caused the people who joined this study to lose weight: it was changing their normal routine.
When you have been eating less and less, and the blood sugar in your body drops, your body will produce something named “cortisol (皮质醇)” that specifically has a great influence on blood sugar. But it can also create stress in the body, making you feel sad and nervous.
34.Which meal should be made the largest if someone wants a lower BMI
A.Dinner. B.Lunch. C.Breakfast. D.Three meals.
35.What may Courtney Peterson agree with
A.Dinner is more important than breakfast.
B.People should have two meals every day.
C.Blood sugar remains the same in the whole day.
D.People will develop many diseases when giving up lunch.
36.What does the underlined phrase “goes through the roof” mean in paragraph 3
A.Helps. B.Drops. C.Praises. D.Increases.
37.Which of the following is the best title for the text
A.Meals and Health: A Close Relationship
B.The Importance of Breakfast for Weight Loss
C.The Role of Cortisol in Blood Sugar and Mood
D.The Risks of Late Dinner and Its Impact on Health
D
Come and Enjoy the Live Show of Romeo and Juliet!
We sincerely invite you to an unforgettable journey into the world of timeless romance, as you view the wonderful live show of “Romeo and Juliet”! This is not just a performance. It’s an immersive (沉浸式) experience that will take you on a journey of love, passion and tragedy.
Place: The National Theatre Dates: 11th—24th March Monday, Thursday, and Friday evenings. Saturday and Sunday afternoons. Ticket prices: Afternoon: orchestra (正厅前座) seats, $45; balcony (楼座) seats, $35. Evening: orchestra seats, $75; balcony seats, $55. Special group discounts: Groups of 15 to 24 get 10% off the price. Groups of 25 or more get 20% off the price. Latecomer Policy: Please arrive early. People who come late will not be allowed to enter until a proper break during the show. Children: Children below five years old will not be allowed in. Notice: ◆ Drinks or food are not allowed in the theatre. ◆ You are required to keep your mobile phone silent in the show. ◆ You can book tickets through our official website. ◆ For more information, call at 617-219-3300. Getting there: The National Theatre is in the city centre, near both underground stations and bus stations. Also, a parking lot is near the theatre.
38.What is true about the live show
A.Children will not be allowed in the theatre.
B.Orchestra seats are cheaper than balcony seats.
C.You can watch a love show of a funny love story.
D.Don’t be late for the show or you’ll miss part of it.
39.If a group of 20 want to watch the evening show, the tickets will cost at least ________.
A.$630 B.$990 C.$1100 D.$1350
40.Where is the passage probably taken from
A.A novel. B.A newspaper. C.An encyclopedia. D.A book report.
第二节 阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项。
Almost every holiday in China has its own special food. 41 But, of course, the holiday with the most special food is the Chinese New Year. On the evening before the Chinese New Year, many families get together and make Chinese dumplings. Often, a coin is put into one dumpling, and the person that finds it will get good luck. Many people also eat niangao because they think that it will give them a good year. In many places around the world, people also have special food for special days. 42 This food includes salty and sweet biscuits. On Christmas in England, many people eat goose. During some festivals, the special food is not even eaten. 43
Perhaps one of the most important special days with food is Thanksgiving in America. Thanksgiving is held on the fourth Thursday in November to give thanks for the year. 44 With the turkey, there are usually potatoes, green beans, sweet potatoes and cranberry sauce (越橘调味汁). After Thanksgiving dinner, they will have pumpkin and apple pie. There is usually so much food at a Thanksgiving dinner that it is impossible to eat it all in one meal. 45 They just eat the food that is left over from this one meal.
A.For example, in Spain during the Tomato Festival, people throw tomatoes at each other!
B.Americans eat many kinds of foods during this holiday, starting with turkey.
C.For example, during the Mid-Autumn Festival, we eat moon cakes, and during the Dragon Boat Festival, we eat zongzi.
D.Many families do not cook for several days after Thanksgiving.
E.For example, on New Year’s Day in Scotland, friends bring food for good luck when they come to visit your home.
四、短文填空(满分5分)
根据短文及首字母提示,写出所缺单词,并注意使用适当形式。(每空限填一词)
What do Russian and Chinese astronauts eat in space Do they eat the same things as on earth or something totally different Are these foods tasty The t 46 may blow your mind.
Russia
As the first country to send astronauts into space, Russia started to develop space food since the early 1960s. Food that can be sucked (吸) was the earliest type of space food but astronauts still felt hungry even though they ate p 47 of it. Later, herring pie and chicken cutlets were then added to the menu to s 48 the problem.
China
Chinese space food has become more diverse and delicious in recent years. Food is s 49 differently in different stages of the mission. For example, astronauts can eat porridge if they don’t feel like eating during their first few days in space w 50 food with low fiber (纤维) along with high vitamins will be brought in later.
For the Shenzhou XIII astronauts, the recipe changed every five days during their 6-month stay in space.
五、完成句子(满分10分)
51.《仲夏夜之梦》是一个开心的故事,以至于大家都很喜欢它。
A Midsummer Night’s Dream is a happy story everyone loves it.
52.杰克期待他能帮忙做这个演出。
Jack expects the show.
53.如果能参演,那真是太开心了。
he will be if he can take part in it!
54.但到最后一题时,他们不知道答案是什么。
But when it came to the last one, they didn’t know .
55.上周,李华被邀请参加学校的旅游知识竞赛。
Last week, Li Hua to join in a travel quiz show at school.
六、书面表达(满分15分)
56.你校将在英语周举办英语征文比赛,主题是“Family life”。请根据以下思维导图的内容提示,选择不少于四个方面,写一篇短文,介绍你的家庭生活。
注意:
1. 可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数80词左右;
3. 不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
My family life
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.B 3.A 4.C 5.A 6.A 7.C 8.D 9.C 10.D 11.B 12.B 13.C 14.D 15.B
【导语】本文讲述了猫头鹰和蛇之间友谊的故事,猫头鹰一开始害怕蛇,但当森林发生火灾时,蛇勇敢地帮助猫头鹰救出了她的孩子,猫头鹰最终认识到自己的错误,不再以貌取人。
1.句意:猫头鹰和她的孩子住在一个森林里。
a不定冠词,表泛指,用于以辅音音素开头的单词前;an不定冠词,表泛指,用于以元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指;/零冠词。根据语境可知,此处表示泛指的含义,空后的“forest”是以辅音音素开头的单词可知,此处用a。故选A。
2.句意:除了住在她家隔壁的那条蛇,她对所有的邻居都很友好。
its她的;her她的;his他的;their他们的。根据“She was kind to all the neighbours except the snake that lived just next to…home.”的语境并结合选项可知,此处指她对所有的邻居都很友好,除了她隔壁的那条蛇,B项符合。故选B。
3.句意:因此,当它靠近时,她会把它赶走。
when当……时候;unless除非;or或者;although尽管。根据“Therefore, she would drive it away …it came close.”的语境并结合选项可知,此处指主从句动作同时发生,应用when引导时间状语从句。故选A。
4.句意:一天晚上,猫头鹰在恐惧中醒来。
wake醒,动词原形;has waken醒,现在完成时;woke醒,过去分词或过去式;was waking醒,过去进行时。根据“One night”可知,句子时态为一般过去时。故选C。
5.句意:一层厚厚的烟雾笼罩着树木,所有的动物都感到非常害怕。
frightened害怕的;frightening可怕的;frighten使惊吓;frighteningly可怕地。分析句子结构可知,此处应用形容词,作表语,空处所在句的主语为“all the animals”,此处应指感到非常害怕。故A。
6.句意:当猫头鹰正要离开时,她发现她的孩子还在她们树上的一个小洞里,不能自己出去。
couldn’t不能;shouldn’t不应该;needn’t不必;mustn’t禁止。根据下文“She wanted to help it”可知,猫头鹰想去帮助自己的孩子,应是它自己不能出去。故选A。
7.句意:她想帮忙,但她发现洞比她想象的要窄。
and和;or或者;but但是;because因为。根据空前“She wanted to help it”和空后“she found the hole was narrower than she thought”的语境可知,此处句意发生了转折。故选C。
8.句意:兔子先生,请等一下!
waiting等,现在分词或动名词;waits等,三单形式;to wait等,不定式;wait等,动词原形。分析句子结构可知,此句为祈使句,用动词原形。故选D。
9.句意:他们太害怕了,不敢留下来提供帮助。
very非常;so所以;too太;also也。根据“They were…scared to stay and offer help.”的语境并结合选项可知,此处指他们太害怕了,不敢留下来提供帮助,too…to…“太……而不能……”,是固定词组。故选C。
10.句意:就在这时,蛇听到了猫头鹰的叫声,他停了下来,决定留下来。
stay停留,动词原形;staying停留,动名词或现在分词;stayed停留,过去式或过去分词;to stay停留,不定式。decide to do sth.“决定做某事”,是固定词组。故选D。
11.句意:他利用自己苗条的身体,设法钻进洞里,轻轻地把幼崽含进嘴里。
gentle温柔的;gently轻轻地;more gently更温柔;gentler更温柔的。分析句子结构可知,此处应用副词形式,作状语,修饰动词“took”,根据语境可知,此处不含比较级的含义。故选B。
12.句意:最后,它得救了。
saved拯救,过去式或过去分词;was saved被救了,一般过去时的被动语态;is saved被救了,一般现在时的被动语态;saves拯救,三单形式。句子时态为一般过去时,主语“it”与空处为逻辑上的动宾关系,用被动语态。故选B。
13.句意:你帮助我真是太善良、太无畏了。
for为了;to到;of……的;in在……里面。分析句子结构可知,此处为it的固定句型“it is adj. of/for sb. to do sth.”,其中形容词用于描述人的品质或特点,介词应用of。故选C。
14.句意:我错误地相信我的朋友告诉我的关于你的事。
how如何;that,引导宾语从句时,无词义,不充当成分;why为什么;what什么。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,空处在从句中充当宾语,what符合。故选D。
15.句意:从那天起,猫头鹰从不在不了解别人的情况下评判别人。
the other(两者中的)另一个;others其他,是other的复数形式,泛指其他的人或事物;another另一个,泛指三个或三个以上的人或事物中的另一个;the others其他人,是the other的复数形式,特指某一范围内的其他全部人或事物。根据“Owl never judged…without knowing them first”的语境可知,此处表示泛指的其他人。故选B。
16.B 17.D 18.B 19.B 20.C 21.C 22.A 23.A 24.D 25.A
【导语】本文是一篇记叙文。作者讲述了自己初到中国时的感受,包括对离开德国朋友的不舍,以及在新环境中起初的不安和后来的转变。
16.句意:我正在离开我在德国最好的朋友。
lives生活;friends朋友;teachers老师;schools学校。根据下文“Gradually, I started to make friends with them”可知,作者在德国交了朋友,作者最难舍的是朋友。故选B。
17.句意:他们试图让我相信我们会再次见面。
worry担忧;doubt怀疑;notice注意;believe相信。结合语境“They tried to make me...we would meet again”可知,我们会再次见面这件事,是朋友们试图让我相信的。故选D。
18.句意:当我在一个寒冷的冬日早晨踏入我的新班级时,我感觉不到兴奋。
ashamed羞愧的;excited兴奋的;worried担忧的;annoyed恼怒的。由下文“Staring at me were 40 pairs of curious eyes. My cheeks...turned red”可知,此处指描述进入新环境的紧张情绪,作者感觉不到兴奋。故选B。
19.句意:我的脸颊迅速变红了。
luckily幸运地;quickly迅速地;carefully小心地;hopefully有希望地。由“Staring at me were 40 pairs of curious eyes.”可知,面对40双好奇的眼睛,作者的脸迅速变红。故选B。
20.句意:我认为交新朋友意味着我会忘记我的老朋友。
caring关心;doubting怀疑;forgetting忘记;protecting保护。由“I thought making new friends would mean I was...my old ones.”可知,此处指作者认为交新朋友感觉像在忘记旧朋友。故选C。
21.句意:我的中文作业遇到了问题,我别无选择,只能向我的同学求助。
cause原因;reason理由;choice选择;question问题。根据“I had no...but to ask”可知,此句指作者遇到了作业问题,别无选择只能求助。故选C。
22.句意:然而,令我惊讶的是,他们相当友好。
nice友好的;true真实的;silent安静的;important重要的。由“I thought they wouldn’t be friendly to me...To my surprise, however”可知,作者起初认为同学们对他态度不好,令他惊讶的是,他们热情友善。故选A。
23.句意:我仍然非常想念我的老朋友,但我不觉得我已经把他们抛在脑后了。
miss思念;help帮助;reach到达;imagine想象。结合“I still...my old friends a lot”可知,对于老朋友,作者是思念的。故选A。
24.句意:真正的朋友永远不会分开,也许在距离上,但不在心里。
open敞开的;close近的;social社交的;separate分离的。根据“True friends are never...maybe in distance…”可知,真正的朋友不会在心里被分开。故选D。
25.句意:所以不要害怕失去一些东西。
losing失去;receiving收到;accepting接受;doubting怀疑。由下文“Trees lose their leaves, but those leaves fall to the ground and help the trees grow. Let our lives grow as trees do.”可知,我们的生活像树一样,虽然失去了叶子,但却帮我们成长,因此,此句指不要害怕失去。故选A。
26.A 27.B 28.C 29.D
【导语】本文主要介绍了三则新闻:阿联酋迪拜,炫耀摩天轮;中国张家界,世界上最高的蹦极重新开放;泰国曼谷,闲置的出租车用作蔬菜地。
26.推理判断题。通读全文可知,短文主要介绍了三则新闻:阿联酋迪拜,炫耀摩天轮;中国张家界,世界上最高的蹦极重新开放;泰国曼谷,闲置的出租车用作蔬菜地,故推理出,以上所有新闻可能来自《世界期刊》。故选A。
27.词句猜测题。根据“drop 260 meters into the canyon below”可知,这里指下落260米,进入下方的峡谷,所以canyon意为“峡谷”,与valley意思相近,故选B。
28.推理判断题。根据文中“Visitors to the Zhangjiajie Glass Bridge can once again drop 260 meters into the canyon below, now that the world’s highest bungee jump has reopened.”可知,世界最高的蹦极跳项目已经重新开放,说明它对人们来说并不陌生。故选C。
29.最佳标题题。根据第二条新闻中“The world’s highest bungee jump reopens.”及内容可知,文中提到世界最高的蹦极重新开放,这是新闻的核心内容,故选D。
30.A 31.B 32.C 33.A
【导语】本文主要讲述了问天实验舱的具体情况和功能。
30.细节理解题。根据“Wentian laboratory module (问天实验舱) has the following parts: working cabin, airlock cabin and service module.”可知,问天实验舱有三个部分。故选A。
31.词句猜测题。根据“When they are connected, they make a 15-meter super long arm. This long arm helps us do more work outside the main part of our station. It can move between the three parts of our space station, which are Tianhe, Tianwen, and Mengtian.”可知,当它们连接在一起时,就成了一个15米长的超长臂,这条长臂帮助我们在空间站的主要部分之外做更多的工作,它可以在我们空间站的三个部分之间移动,所以此处的“It”指的就是“a 15-meter super long arm”。故选B。
32.细节理解题。根据“Working together, the two giant solar panels will collect more solar energy, making electricity of more than 430 kwh on average per day, which can provide enough energy for space station operations.”可知,通过两个巨大的太阳能板来产生电力。故选C。
33.推理判断题。全文主要讲的是问天实验舱的具体情况和功能,对太空和飞船感兴趣的人会更感兴趣,故选A。
34.C 35.A 36.D 37.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍研究表明晚餐比早餐更重要,不吃晚餐对身体有害。
34.细节理解题。根据第一段中的“researchers found that those who made breakfast the largest meal of the day were more likely to have a lower body mass index than those who ate a large lunch or dinner”可知,研究人员发现,那些早餐是一天中最丰盛的一餐的人比那些午餐或晚餐吃得多的人更有可能拥有更低的体重指数。故选C。
35.细节理解题。根据第三段中的“While it seems breakfast is the most important meal of the day, it might actually be dinner”可知,Courtney Peterson认为晚餐比早餐更重要。故选A。
36.词句猜测题。根据第三段中的“When we eat dinner late, that’s when we’re weak because our blood sugar is the worst.”可知,当我们晚餐吃得晚的时候,那就是我们虚弱的时候,因为我们的血糖最差,即对于那些晚餐吃得晚的人来说,他们患肥胖症和糖尿病的风险极高,所以划线部分的含义是“增加”。故选D。
37.最佳标题题。整篇文章讨论的是关于晚餐时间对健康的影响,以及放弃晚餐和晚餐吃得太晚的风险,故选D。
38.D 39.B 40.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了《罗密欧与朱丽叶》这个演出的票务信息。
38.细节理解题。根据“Please arrive early. People who come late will not be allowed to enter until a proper break during the show.”可知,看演出不要迟到,否则你会错过一部分。故选D。
39.细节理解题。根据“Evening: orchestra seats, $75; balcony seats, $55.”以及“Groups of 15 to 24 get 10% off the price.”可知,如果一个20人的团体想看夜场演出,票价至少要990美元。故选B。
40.推理判断题。根据通读文章可知,这是一篇关于演出的信息,可以在报纸上看到。故选B。
41.C 42.E 43.A 44.B 45.D
【导语】本文主要介绍了中国和其他国家在节日期间的特殊食物。
41.根据“Almost every holiday in China has its own special food.”可知,此处要举例说明在中国哪些节日有特殊的食物。C选项“例如,中秋节期间,我们吃月饼,端午节期间,我们吃粽子。”符合语境。故选C。
42.根据“In many places around the world, people also have special food for special days.”可知,此处要列举国外节日的特殊食物。E选项“例如,在苏格兰的新年那天,朋友来你家做客时,会带来食物以求好运。”符合语境。故选E。
43.根据“During some festivals, the special food is not even eaten.”可知,此处要举例哪些节日里的特殊食物不是用于吃的。A选项“例如,在西班牙,西红柿节期间,人们会互相扔西红柿!”符合语境。故选A。
44.根据“Thanksgiving is held on the fourth Thursday in November to give thanks for the year.”可知,感恩节的特殊食物是火鸡。B选项“美国人在这个节日吃很多种类的食物,首先是火鸡。”符合语境。故选B。
45.根据“There is usually so much food at a Thanksgiving dinner that it is impossible to eat it all in one meal.”及“They just eat the food that is left over from this one meal.”可知,由于感恩节大餐剩下的食物很多,所以接下来的几天人们不需要做饭。D选项“许多家庭在感恩节后几天不做饭。”符合语境。故选D。
46.truth/ruth 47.plenty/lenty 48.solve/olve 49.supplied/upplied 50.while/hile
【导语】本文主要介绍了俄罗斯和中国宇航员在太空中的饮食情况。
46.句意:真相可能会让你大吃一惊。根据“Do they eat the same things as on earth or something totally different Are these foods tasty ”及首字母提示可知,这里指真相可能会让你大吃一惊,truth“真相”符合语境。故填truth。
47.句意:可吸食的食物是最早的太空食物类型,但即使宇航员吃了很多,他们仍然感到饥饿。根据“but astronauts still felt hungry”及首字母提示可知,前后为转折关系,这里指尽管吃了大量的食物还是饿,plenty of意为“大量的,许多的”,可修饰可数名词复数或不可数名词,符合语境。故填plenty。
48.句意:后来,鲱鱼派和鸡肉饼被添加到菜单中以解决这个问题。根据前文提到的“宇航员吃可吸食食物仍感到饥饿 这一核心问题,此处添加新食物的目的是“解决”该问题,solve作动词意为“解决”,to后接动词原形表目的,solve the problem为固定搭配,符合语境。故填solve。
49.句意:在任务的不同阶段,食物的供应方式不同。根据“Chinese space food has become more diverse and delicious in recent years.”及首字母提示可知,这里指不同阶段提供的食物存在差异,supply作动词意为“供应”,此处应用过去分词supplied与be动词is构成被动语态。故填supplied。
50.句意:例如,宇航员在太空的最初几天如果不想吃东西可以喝粥,而低纤维高维生素的食物之后会被带来。前文描述太空初期的食物(粥),后文说明后续带来的食物,两者是并列对比关系,while作连词可表示“而,与此同时”,用于连接对比的情况,符合语境。故填while。
51. such that
【详解】根据中英文对照可知,“一个开心的故事”自然引出的一个结果是“大家都很喜欢它”,故此题考查结果状语从句的引导词。结合句子结构可知,应用“如此……以至于……”结构,结合第一空后的“a happy story”可知,应用such+(a/an)+形容词+名词+that…结构,所以第一空用such,第二空用that。故填such;that。
52. he can help with
【详解】分析句子结构可知,expects后应跟省略that的宾语从句,且为一般现在时;“他”为he,为从句主语;“能”为can,是情态动词,后跟动词原形;“帮忙做某事”为help with sth.,故填he;can;help;with。
53. How happy
【详解】根据“...he will be...”可知,该句符合感叹句结构“How+adj.+主语+谓语”,“开心”为happy,形容词在句中作表语,故填How;happy。
54. what the answer was
【详解】宾语从句要用陈述句语序,“什么”用连接词“what”,“答案”是“the answer” ,“是”这里用过去式“was”,因为前面主句的时态是一般过去时“didn’t know” ,宾语从句要和主句时态保持一致。故填what;the;answer;was。
55. was invited
【详解】对比中英文可知,空处缺少“被邀请”;根据英文题干和汉语提示可知,主语“Li Hua”和动词“invite”是被动关系;又根据“Last week”可知,句子时态为一般过去时,所以这里是一般过去时的被动语态,其结构为was/were done;主语为“Li Hua”,be动词用was,动词invite的过去分词为invited。故填was;invited。
56.例文
My family life
I feel that my family is very happy. I love my family because it gives me a lot of warmth.
There are five people in my family: my parents, my grandparents and me. My mom loves to sing, especially every weekend when she fills our home with beautiful tunes. My dad enjoys telling stories and helping us solve problems using his wisdom and experience. My favorite family activity is climbing. It’s healthy for us, and we also have fun doing sports on the mountain.
Sometimes I feel sad or confused. But when I communicate with my family, they always give me good advice. Their support makes me feel strong, even when I’m facing difficulties.
I am very proud of my family, and I hope we will continue to be happy and warm together.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,开门见山,介绍在家中的感受;
第二步,详细介绍自己的家庭成员、最喜欢的家庭活动等;
第三步,介绍自己遇到问题时的解决方法及对家人未来的祝愿。
[亮点词汇]
①enjoy doing sth.喜欢做某事
②have fun玩得开心
③communicate with sb.与某人交流
④be proud of为……感到自豪
[高分句型]
①But when I communicate with my family, they always give me good advice.(when引导的时间状语从句)
②I hope we will continue to be happy and warm together.(省略that的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览