湖南省常德市汉寿县第一中学2025-2026学年高三上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖南省常德市汉寿县第一中学2025-2026学年高三上学期12月月考英语试题(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

湖南省常德市汉寿县第一中学2025—2026学年
高三上学期12月月考英语试卷
一、听力选择题
1.What are the speakers mainly talking about
A.A food shop. B.A terrible picnic. C.Tomorrow’s weather.
2.What are the speakers probably doing
A.Adjusting a camera. B.Taking a walk. C.Making a film.
3.What is the man’s budget for the car
A.About $14,800. B.About $13,500. C.About $12,000.
4.What did the woman do for the party
A.She prepared a salad.
B.She brought some pizzas.
C.She took care of the decorations.
5.What will the woman probably do this afternoon
A.Have a drink. B.Stay indoors. C.Go for a walk.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.Where did the man work last year
A.In a restaurant. B.In the art library. C.In the photography center.
7.Why did the man plan to work as a waiter
A.For his friend. B.For more money. C.For some experience.
8.What will the man probably do
A.Take some classes. B.Ask Susan for help. C.Contact the Student Office.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
9.What is the woman doing in the mall
A.Searching for her sister. B.Picking out a wedding gift. C.Buying a photo album.
10.What does the man suggest the woman do
A.Consider jewelry. B.Plan her budget. C.Get something personalized
11.What does the woman want to do
A.Spend less money. B.Get a job promotion. C.Hold an interview.
听下面一段独白,回答以下小题。
12.Who is the speaker probably
A.A TV presenter. B.A book author. C.A news reporter.
13.When will Play of the Month show
A.On Wednesday evening. B.On Thursday evening. C.On Saturday afternoon.
14.What has Doris Mooring recently done
A.She has moved to a village. B.She has published a book. C.She has acted in a play.
15.What will people see next
A.A play. B.An interview show. C.The latest news and weather.
听下面一段对话,回答以下小题。
16.What does Mr. Grant owe his good performance to
A.The director’s guidance. B.His years’ acting experience. C.The support of the cast.
17.What did Mr. Grant find the most difficult about playing the role
A.Memorizing the lines.
B.Expressing complex emotions.
C.Acting in front of a large audience.
二、阅读理解
While statin drugs are good at controlling plaques (斑块) in blood vessels, they can't be eliminated once they are established. But researchers may have just found a way to blast the circulatory system clean using a common nutrient found in many foods. That nutrient is manganese, a metallic element with the atomic symbol 25. Manganese is important for our health, acting as a coenzyme (辅酶) to help with carbohydrate and fat metabolism (新陈代谢) and playing a role in the proper function of our nerves and brains. The element also helps in the formation of connective tissue, bones and more.
Most people get enough manganese through their diets as it is found in a wide range of foods including whole grains, nuts, leafy vegetables, some shellfish, black pepper, coffee, tea and more. However, when manganese is lacking, it can lead to muscle weakness, the malformation of bones and even seizures. Now researchers from a variety of universities have collaborated on a study that may point to another strong reason for people to get their manganese. Working with mouse models, they found that the element not only reduced the lipids (脂质) in the bloodstream that lead to plaque build-up, but also helped remove the plaques themselves from the walls of the blood vessels.
“Manganese is considered as the least understood essential element, mainly playing supporting roles in enzymatic reactions,” said Xiao Wang, one of the lead authors of the study. “Yet, we've uncovered an active, signaling role of the manganese ion (离子) in controlling lipid delivery into the blood.” Wang and his colleagues figured out that the element can bind to a complex needed by lipoproteins, chemical carriers that move lipids including cholesterol and triglycerides, into the bloodstream. This complex known as the coat protein complex II (COPII) needs to maintain a very precise chemical balance that the manganese disrupts (破坏). As a result of this disruption, the researchers found that in the mice they studied, even oral manganese dramatically reduced blood concentration of lipids and removed plaques that had been established in the rodents' blood vessels.
If the results transfer to human subjects, it could mean a new path toward clearing our blood vessels of the plaques that are a major contributor to cardiovascular disease, rather than just stabilizing them and preventing their growth, which is the current standard of care achieved through today's medications.
18.What role does manganese play in the human body
A.Enhancing oxygen delivery.
B.Assisting in metabolic processes.
C.Maintaining the health of bones and skin.
D.Preventing blood from becoming stickier.
19.What consequence can arise from low manganese levels
A.Weak muscles. B.Rough skin. C.Bad temper. D.Weight gain.
20.What does the last paragraph try to show
A.The safety of the new drug.
B.The potential application of manganese.
C.Ways to keep chemical balance.
D. Current treatment for cardiovascular disease.
21.What can be the best title for the text
A.The role of COPII in lipid transport.
B.The danger of plaques in blood vessels
C.Weigh the benefits and risks of statin drugs
D.Common dietary nutrient blasts blood vessels clean
If you have no special plans for your holidays, why not spend your time helping others
Don’t listen to people who say the young people today often think only of themselves. It’s not true at all. More and more people in the USA volunteer to spend their school holidays working for others. And they don’t do it for money. Here are some of their stories.
Alice Hamilton, 17
I’m going to help the Forest Centre build new hiking paths in the mountains. It’s going to be terrific — I’ll spend the whole summer living in the tent and breathing the clean mountain air. I’m going to sleep under the stars. It’ll be a nice sport, and I’ll be able to do something good at the same time.
Jason Moore, 18
This summer, I’m going to volunteer with Special House Program. They build good, low-cost houses and sell them to families that are not very rich. They’ll teach me what to do, so I’ll help people and also have a chance to learn how to build houses.
Trish Anderson, 16
I’m going to teach kids who have trouble reading. I’ll work for a program called Reading For Life. Every day, I’m going to help kids choose and read books that they like. I want to be a teacher and I love children and reading, so this is going to be a great experience for me.
22.What does Alice volunteer to do in summer
A.To breathe the clean mountain air
B.To spend the whole summer living in the tent
C.To sleep under the stars
D.To help build new hiking paths in the mountains
23.From the passage, we know that Special House Program helps ______.
A.children in poor families B.workers who build houses
C.poor families that can’t afford houses D.build hiking paths
24.______ wants to be a teacher.
A.Alice Hamilton B.Trish Anderson
C.Jason Moore D.none of them
The final year of high school is a stressful time for many students. There is pressure from exams, homework, and thinking about the future. It is normal to feel stressed, but it is important to manage it in healthy ways.
First, make a study plan. Breaking down your big goals into small, daily tasks can make them feel more achievable. Second, remember to take breaks. Listening to music, going for a short walk, or talking to a friend can help clear your mind. Third, get enough sleep. Staying up all night to study often makes you more tired and less focused the next day. Finally, talk to someone you trust, like a teacher, family member, or school counselor. Sharing your worries can make you feel much better. Remember, your health is always more important than any exam.
25.What is the main idea of the passage
A.How to avoid all exams.
B.Healthy ways to manage stress in the final year.
C.Why the final year is easy.
D.The importance of making friends.
26.What is one benefit of making a study plan
A.It makes big goals feel more achievable.
B.It allows you to study less.
C.It helps you avoid homework.
D.It makes your teachers happy.
27.Why does the author advise against staying up all night to study
A.Because it is too much fun.
B.Because it makes you more tired and less focused.
C.Because your parents will be angry.
D.Because it is bad for your phone.
28.What is the most important thing according to the last sentence
A.Getting high scores. B.Your health.
C.Making a perfect plan. D.Reading every book.
Good tool design is important in the prevention of overuse injuries. Well-designed tools and equipment will require less force to operate them and prevent awkward (别扭的) hand positions. They will allow the worker to keep the elbows (肘) next to the body to prevent damage to the shoulder and arm.
Overuse injuries can therefore be prevented or reduced if the employer provides, and workers use:
●power tools rather than having to use muscle power.
●tools with specially designed handles that allow the wrist to keep straight (See figure 1). This means that hands and wrists are kept in the same position as they would be if they were hanging relaxed at a person’s side.
●tools with handles that can be held comfortably by the whole hand. This means having a select ion of sizes — remember that tools that provide a comfortable firm hold for a person with a very large hand may be awkward for someone with a very small hand. This is a particularly important consideration for women who may use tools originally designed for men.
●tools that do not press fingers (or flesh) between the handles, and whose handles do not have sharp edges or a small surface area.
29.Which of the following describes a well-designed tool
A.It’s kept close to the body. B.It fully uses muscle power.
C.It makes users feel relaxed. D.It’s operated with less force.
30.What is Figure I used to show
A.The effective use of the tool. B.The way of operating the tool.
C.The proper design of the handle. D.The purpose of bending the wrist.
31.In choosing tools for women, ______ of the handle is the most important.
A.the size B.the edge C.the shape D.the position
Before bring a dog into your family, it is important to know how to take care of it. 32 Caring for a dog is a big responsibility, and dog ownership is not something to enter into lightly, however, this work will help you to successfully build a bond of love and trust with an important new member of your family.
Knowing how to take care of a dog involves proper attention to your dog’s diet. 33 So it’s strongly suggested that you feed your with a high-quality, nutrient-rich dog food that is balanced enough to ensure proper digestion (消化).
34 Dogs that are properly trained are much easier to manage, and can adapt more easily to new training programs. Proper dog training should ideally be started as soon as you bring a dog into your home.
Knowing how to take care of a dog also involves an enough level of exercises. 35 If you truly care about how to take care of a dog, it’s important that you incorporate (包含) exercises into your dog’s daily routine. Exercise can be a 30-minute walk, or an extended playtime.
Proper veterinary (兽医) care is extremely important when it comes to how to take care of a dog. It’s best if you bring your dog in for veterinary checkups at least once a year. 36 Pet insurance can cover some or all of your veterinary bills, and will usually also cover (支付) emergency procedures (手术).
A.Dogs are very expensive to keep if you want them to be happy.
B.Low-quality dog food can negatively affect your dog’s health.
C.You need to provide for its needs, both physical and emotional.
D.You should know managing a domestic (家庭的) animal is very difficult.
E.Knowing how to take care of a dog involves knowing how to train a dog.
F.Each year, thousands of dogs experience obesity (肥胖)-related health problems.
G.If you’re worried about costs, you may invest in pet insurance (保险) for your dog.
三、完形填空
Body language is the quiet, secret and most powerful language of all! It speaks 37 than words. According to specialists, our bodies send out more 38 than we realize. In fact, non-verbal communication takes up about 50% of what we really 39 . And body language is particularly 40 when we attempt to communicate across cultures. Indeed, what is called body language is so 41 a part of us that it’s actually often unnoticed. And misunderstandings occur as a result of it. 42 , different societies treat the 43 between people differently. Northern Europeans usually do not like having 44 contact (接触) even with friends, certainly not with 45 . People from Latin American countries, 46 , touch each other quite a lot. Therefore, it’s possible that in 47 , it may look like a Latino is 48 a Norwegian all over the room. The Latino, trying to express friendship, will keep moving 49 . The Norwegian, very probably seeing this as pushiness, will keep 50 —which the Latino will in return regard as 51 .
Whatever the situation, the best advice is to obey the Golden Rule: treat others as you would like to be treated.
37.A.straighter B.louder C.harder D.further
38.A.sounds B.invitations C.feelings D.messages
39.A.hope B.receive C.discover D.mean
40.A.immediate B.misleading C.important D.difficult
41.A.well B.far C.much D.long
42.A.For example B.Thus C.However D.In short
43.A.trade B.distance C.connections D.greetings
44.A.eye B.verbal C.bodily D.telephone
45.A.strangers B.relatives C.neighbors D.enemies
46.A.in other words B.on the other hand C.in a similar way D.by all means
47.A.trouble B.conversation C.silence D.experiment
48.A.disturbing B.helping C.guiding D.following
49.A.closer B.faster C.in D.away
50.A.stepping forward B.going on C.backing away D.coming out
51.A.weakness B.carelessness C.friendliness D.coldness
四、语法填空
Directions: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.
The Bennets had made plans to dine with the Lucases. And during the main part of the day Miss Lucas was kind enough to spend a lot of time listening sympathetically to Mr. Collins. Elizabeth made sure to thank her, but Charlotte assured her friend that she was happy to be useful, and 52 this was worth the little sacrifice of her time.
This was very kind, but Charlotte’s kindness went further than Elizabeth 53 imagine. Charlotte’s purpose was nothing less than to prevent Mr Collins from proposing marriage again to Elizabeth, by encouraging him to proposing marriage to 54 . Miss Lucas would have felt almost certain of her plan’s success if Mr Collins did not plan to leave so very soon.
But here she underestimated him, because the very next morning he rushed to Lucas Lodge to swear his love to her. In as short 55 time as Mr. Collins long speeches would allow, Miss Lucas accepted his proposal of marriage, and everything was settled down between them.
Charlotte did not think highly of men, but marriage 56 (always be) her only goal. It might not always bring happiness, but it was the only way 57 a well-educated young woman who was not rich could live a secure and prosperous life.
What she liked the least about the arrangement was the surprise 58 would give to Elizabeth Bennet, 59 friendship she valued beyond that of any other person.
In a private meeting with Elizabeth, she told her of the news. Elizabeth was so astonished that she could not help but 60 (cry) out: “Engaged to Mr. Collins! My dear Charlotte-that’s impossible!” “Why should you be so surprised, my dear Eliza Do you think it is unbelievable that any woman could be attracted by Mr. Collins, 61 he was not lucky enough to succeed with you ”
五、书信写作
62.假定你是李华,你的英国朋友Tom给你发来邮件,说他最近几次考试成绩不太理想,他现在很难过。请给他回封邮件,内容包括:
1.理解他的处境;
2.给他提一些建议。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Torm,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
六、书面表达
63.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I was not sure why my dad and my uncle always disagreed with each other in the beginning. They spent many Sundays sitting at opposite ends of the table, arguing about everything. I didn’t think they got along well.
When I was eighteen, I got a call in my college dorm that my dad was having a health problem. My mom picked me up at midnight, so I could be there the next day when my dad was scheduled to transfer(转移) to a better hospital. I didn’t sleep that night, not a while. I was nervous and almost crazy when we arrived at the hospital early the next morning before the transfer.
That morning, as my mom and I walked down the hallway of the hospital, we could see straight into my dad’s room. A tall man wearing a stylish suit stood beside my father’s bed with his back to us. In surprise, my mom said to me, “How nice it is for a doctor to come by to see your dad so early in the morning.” The man was quiet and still, looking down, but he was holding both of my dad’s hands in his own. It seemed not to be a typical doctor’s behavior.
“It’s not a doctor,” I whispered softly to my mom. When the man turned around, we found that it was my uncle. However, little did I know I would continue to reflect on that quiet moment for decades. And it would be the beginning of something truly wonderful.
The hours that followed were some of the most hardest time of my youth. My dad had a serious stomach problem and had to be in hospital for quite a long time. My uncle stayed with us the entire time. For one thing, my uncle tried every way to get my dad to eat something. For another thing, he brought me healthy snacks and made sure I actually ate them even though I had no appetite. When my mother and I were scared that my dad’s illness would get worse, my uncle was always by our side.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Throughout those difficult days in the hospital, I watched my uncle in a new light.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
From then on, the relationship between my dad and my uncle became closer.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C C C C B B B C B C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A A B B C A B B A B
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 D D C B B A B B D C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A C B E F G B D D C
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 C A B C A B B D A C
题号 51
答案 D
1.C
【原文】W: What’s the weather like for the picnic tomorrow I got the food from the shop.
M: The forecast says it isn’t bad. No rain but maybe a little windy.
W: Oh! It won’t be good if things are blown away.
2.C
【原文】W: “I used to love walking down these streets. Now, it feels like I’m a stranger in a child’s dream somewhere!”
M: All right, that’s a cut. Mandy, I love the emotion, but every time you say that last line, you look at the camera. OK, again from the top...
3.C
【原文】W: This is a very nice car. The suggested price is $14800.
M: That’s a bit expensive for me over my budget. We were hoping to spend about $12000.
W: Let me talk to my manager for a minute. I’ve got good news. My manager says we can lower the price to $13500
4.C
【原文】M: How was your sister’s graduation party
W: Great, thanks.
M: Did you take some pizzas, which guests could eat with the salad
W: I had planned to, but her friends were already making those. Anyway I realized no one had thought about the decorations, so I did those instead.
5.B
【原文】W: Oh, man! Nobody can stand this kind of heat.
M: Yeah. You can’t even stay in the sun for five minutes. Have a cold drink, please.
W: Thank you. I planned to go for a walk this afternoon. But now I guess I have to change my mind.
6.B 7.B 8.C
【原文】
9.B 10.C 11.A
【原文】M: Hey Lisa, what brings you to the shopping mall
W: Hi Mark, I am searching for a special gift for my sister’s wedding, but I’m not sure what to choose.
M: I understand. Have you thought about getting something personalized or custom made just for her It adds a unique touch to the gift.
W: Yes, that’s a great idea. I’m considering personalized jewelry or a photo album with her name or initials on it.
M: Excellent choices. Personalized gifts show thoughtfulness and keep an eye out for any sales or discounts. It’s good to find a special gift within your budget.
W: Right. I want to make her day memorable without overspend. Thanks, Mark, I’ll start looking for personalized gift options and see if there are any promotions.
M: You’re welcome, Lisa. I’m sure you’ll find the perfect gift for your sister’s wedding. Enjoy your shopping and make it a wonderful celebration.
12.A 13.B 14.B 15.C
【原文】
Good evening, viewers . Welcome to Star TV. Today’s news program will last longer than before as it will give details of national election results . We have had to cancel Play of the Month which was due to be shown tonight. It can now be seen tomorrow on Thursday evening and will be repeated on Saturday morning. Instead, tonight, we will be showing a recorded interview with the famous writer Doris Mooring. Despite being 90 years old, Doris has recently published a new novel, her 18th book so far. It tells the story of a family who have lived in the same small village for several centuries, and looks at the changes that have happened there over several lifetimes. Doris Mooring drew on her own experiences for the novel, and it is set to become another best-seller. The author was interviewed last month by Dennis Baker for the Sight and Sound series. But before we show the interview, here is the latest news and weather with Martin Ireland.
16.A 17.B
【原文】W: Thank you for accepting my interview here in the green room, Mr. Grant. Your performance in the play tonight was outstanding.
M: Thank you. Actually, I owe my good performance to the director, Mrs. Bierce. She took me through the play scene by scene.
W: What was the most challenging part of the role for you
M: Definitely the role’s complex emotions. I had to express a range of feelings like guilt, anxiety and excitement, which were crucial for bringing the character to life.
W: You did an excellent job. Thank you again for your time.
M: It was a pleasure. I should go and get changed.
18.B 19.A 20.B 21.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了锰元素在人体中的作用,以及其在降低血液中脂质浓度和清除血管斑块方面的潜在应用。
18.细节理解题。根据文章第一段“Manganese is important for our health, acting as a coenzyme (辅酶) to help with carbohydrate and fat metabolism (新陈代谢) and playing a role in the proper function of our nerves and brains.”(锰对我们的健康很重要,它作为辅酶帮助碳水化合物和脂肪的新陈代谢,并在我们的神经和大脑的正常功能中起作用。)可知,锰在人体中协助新陈代谢过程。故选B。
19.细节理解题。根据文章第二段“However, when manganese is lacking, it can lead to muscle weakness, the malformation of bones and even seizures.”(然而,当锰缺乏时,它可能导致肌肉无力,骨骼畸形甚至癫痫。)可知,锰水平低可能导致肌肉无力。故选A。
20.推理判断题。根据文章最后一段“If the results transfer to human subjects, it could mean a new path toward clearing our blood vessels of the plaques that are a major contributor to cardiovascular disease.”(如果这些结果运用到人类,那么这可能意味着清除我们血管中对心血管疾病有重大贡献的斑块的新途径。)可推知,最后一段试图展示锰的潜在应用。故选B。
21.主旨大意题。根据全文内容,特别是最后一段“While statin drugs are good at controlling plaques (斑块) in blood vessels, they can't be eliminated once they are established. But researchers may have just found a way to blast the circulatory system clean using a common nutrient found in many foods. That nutrient is manganese, a metallic element with the atomic symbol 25.”(虽然他汀类药物能有效控制血管中的斑块,但一旦形成就无法消除。但研究人员可能刚刚找到了一种方法,利用许多食物中常见的营养物质来清洁循环系统。这种营养物质就是锰,一种原子符号为25的金属元素。),可以推知本文主要讲述了锰元素在人体中的作用,以及其在降低血液中脂质浓度和清除血管斑块方面的潜在应用,所以短文的最佳标题为“普通的膳食营养素能使血管清洁”。故选D。
22.D 23.C 24.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍美国年轻人假期参与志愿活动的故事,包括爱丽丝、杰森和翠西的具体志愿工作内容。
22.细节理解题。根据“Alice Hamilton, 17”部分中的“I’m going to help the Forest Centre build new hiking paths in the mountains.(我打算帮森林中心在山里修建新的徒步路径)”可知,爱丽丝夏天志愿帮忙修建山间徒步路径。故选D项。
23.细节理解题。根据“Jason Moore, 18”部分中的“They build good, low-cost houses and sell them to families that are not very rich.(他们建造质量好、价格低的房子,卖给不太富裕的家庭)”可知,“特殊房屋项目”帮助买不起房子的贫困家庭。故选C项。
24.细节理解题。根据“Trish Anderson, 16”部分中的“I want to be a teacher and I love children and reading, so this is going to be a great experience for me.(我想成为一名教师,我喜欢孩子和阅读,所以这对我来说会是一次很棒的经历)”可知,翠西·安德森想成为教师。故选B项。
25.B 26.A 27.B 28.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了高中最后一年对许多学生来说是一个充满压力的时期,以及如何通过健康的方式来管理这种压力。
25.主旨大意题。根据第一段“The final year of high school is a stressful time for many students. There is pressure from exams, homework, and thinking about the future. It is normal to feel stressed, but it is important to manage it in healthy ways.(高中最后一年对许多学生来说是一段充满压力的时光。学生们要承受来自考试、作业的压力,还要为未来操心。感到有压力是很正常的,但以健康的方式管理压力至关重要。)”以及后文提到的四种管理压力的方法,可知本文主要讲述的是在高中最后一年以健康的方式管理压力。故选B。
26.细节理解题。根据第二段中的“First, make a study plan. Breaking down your big goals into small, daily tasks can make them feel more achievable.(首先,制定一个学习计划。把你的大目标分解成小的、日常的任务,可以让他们感觉更容易实现。)”可知,制定学习计划的好处是让大目标感觉更容易实现。故选A。
27.细节理解题。根据第二段中的“Staying up all night to study often makes you more tired and less focused the next day.(通宵学习往往会让你第二天更累,注意力更不集中。)”可知,作者建议不要通宵学习是因为通宵学习会让你第二天更累,注意力更不集中。故选B。
28.细节理解题。根据全文最后一句“Remember, your health is always more important than any exam.(记住,你的健康总是比任何考试都重要。)”可知,根据最后一句话,最重要的是你的健康。故选B。
29.D 30.C 31.A
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了好的工具设计对于防止过度使用造成的伤害是很重要的,且就如何选择好的工具提出了一些建议。
29.细节理解题。根据第一段中“Well-designed tools and equipment will require less force to operate them and prevent awkward (别扭的) hand positions.(精心设计的工具和设备只需要更少的力量来操作它们,并防止手的位置别扭)”可知,设计良好的工具可以让使用者更省力。故选D。
30.细节理解题。根据第四段“●tools with specially designed handles that allow the wrist to keep straight (See figure 1). This means that hands and wrists are kept in the same position as they would be if they were hanging relaxed at a person’s side.(具有特殊设计手柄的工具,可以使手腕保持伸直(见图1)。这意味着手和手腕保持在同一位置,就像它们放松地挂在人的一侧一样)”可知,图1用来显示手柄的正确设计。故选C。
31.细节理解题。根据倒数第二段中“This means having a selection of sizes — remember that tools that provide a comfortable firm hold for a person with a very large hand may be of no use for someone with a very small hand. This is a particularly important consideration for women who may use tools originally designed for men.(这意味着要有不同的尺寸选择——记住,对于手大的人来说,能够舒适牢固地握住的工具,对于手小的人来说可能没有用处。这对于使用原本为男性设计的工具的女性来说,是一个特别重要的考虑因素)”可知,女性在选择工具时,把手的大小是最重要的。故选A。
32.C 33.B 34.E 35.F 36.G
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了怎样照顾好宠物狗。
32.上文“Before bring a dog into your family, it is important to know how to take care of it. (在把狗带进你的家庭之前,知道如何照顾它是很重要的。)”说明照顾好宠物狗很重要,选项C“你需要满足它身体和情感上的需要。”承接上文,概括说明怎样才能照顾好宠物狗。故选C项。
33.下文“So it’s strongly suggested that you feed your with a high-quality, nutrient-rich dog food that is balanced enough to ensure proper digestion (消化). (所以强烈建议你用高质量、营养丰富的狗粮喂养你的狗,这种狗粮足够平衡,以确保适当的消化。)”说明要用高质量的狗粮,选项B“低质量的狗粮会对狗的健康产生负面影响。”引领下文,和下文是因果关系,因为低质量的狗粮不健康,所以要用高质量的狗粮。故选B项。
34.下文“Dogs that are properly trained are much easier to manage, and can adapt more easily to new training programs. (经过适当训练的狗更容易管理,也更容易适应新的训练计划。)”说明经训练的狗更容易管理,选项E“要知道如何照顾狗,就要知道如何训练狗。”引领下文,和下文存在因果关系,是下文的结果,所以要知道如何训练狗。故选E项。
35.上文“Knowing how to take care of a dog also involves an enough level of exercises. (知道如何照顾狗狗还需要进行足够的锻炼。)”说明照顾宠物狗需要给与足够的锻炼,选项F“每年都有成千上万的狗出现与肥胖相关的健康问题。”承接上文,说明许多宠物狗有与肥胖相关的健康问题,引出下文“If you truly care about how to take care of a dog, it’s important that you incorporate (包含) exercises into your dog’s daily routine. (如果你真的关心如何照顾狗狗,把锻炼融入狗狗的日常生活是很重要的。)”建议把锻炼融入宠物狗的生活中,能够解决其肥胖问题。故选F项。
36.下文“Pet insurance can cover some or all of your veterinary bills, and will usually also cover(支付) emergency procedures (手术). (宠物保险可以支付你的部分或全部兽医费用,通常也包括紧急情况。)”说明宠物保险是有用的,选项G“如果你担心花费,你可以为你的狗买宠物保险。”引领下文,和下文存在因果关系,是下文的结果,所以有必要买宠物保险。选项中pet insurance和下文词汇重叠,语义一致。故选G项。
37.B 38.D 39.D 40.C 41.C 42.A 43.B 44.C 45.A 46.B 47.B 48.D 49.A 50.C 51.D
【分析】这是一篇说明文。作者通过跨文化交际时,由于文化背景和习惯不同,而产生的交流误解。
37.考查副词词义辨析。句意:身势语比语言表达的意思更响亮,更清楚。A.straighter 更直接地; B.louder 更大声地; C. harder 更努力地; D. further 进一步地。 根据后文“According to specialists, our bodies send out more ____ than we realize.”(据专家所说,我们的身体发出的信息比我们意识到的要多)可知这里意思是身势语比语言表达的意思更响亮。故选B项。
38.考查名词词义辨析。句意:据专家称:我们的身体发出比我们意识到的更多的信息。A.sounds 声音; B.invitations 邀请; C. feelings 感觉 ; D. messages 信息。根据上文“Body language is the quiet, secret and most powerful language of all! ”(肢体语言是隐秘的,沉默的和最有力的语言),可知肢体语言能够传递交流所需的信息。故选D项。
39.考查动词词义辨析。句意:实际上,非语言交际占据了约50%我们真正想表达的意思。A.hope 希望; B.receive 接受; C.discover 发现; D. mean 意味着。此处指的是传达我们自己真正的意思。故选D项。
40.考查形容词词义辨析。句意:当我们进行跨文化交流时,身势语显得尤为重要。A.immediate 立即的; B.misleading 有误解的; C.important 重要的; D. difficult 困难的。根据“when we attempt to communicate across cultures”(当我们尝试跨文化交流时),可知跨文化交际时口头语言无法使用,此时肢体语言对于交流是很重要的。故选C项。
41.考查副词词义辨析。句意:事实上肢体语言是被我们常常忽视的很大的一部分。A.well 好地; B.far 远地; C.much 多地; D. long 长久地。根据“ it’s actually often unnoticed”(实际上经常被忽视),可知此处强调肢体语言在我们身上无处不在,以至于我们会忽视。固定短语 so much 强调程度。故选C项。
42.考查固定短语和副词词义辨析。 句意:例如,不同社会对待交际距离的看法是不同的。A.For example 例如; B.Thus 因此; C.However 然而; D.In short 简而言之。根据上文“attempt to communicate across cultures”(尝试跨文化交际)和“misunderstandings occur as a result of it”(由此产生误解),以及下文列举了“Northern Europeans”和“Latin American countries”可知此处应该是对上文跨文化交际会产生误解的举例说明。故选A项。
43.考查名词词义辨析。句意:例如,不同的社会群体对待人们之间接触的距离是不同的。A.trade 贸易; B.distance 距离; C.connections 连接; D. greetings 问候。根据下文“Northern Europeans usually do not like having ____contact (接触) even with friends”(北欧人不喜欢和朋友有接触),此处列举了北欧人对交际时人与人之间的距离的看法。故选B项。
44.考查名词和形容词词义辨析。句意:北欧人通常不喜欢身体的接触,即使是朋友,当然更不用说陌生人。A.eye 眼睛; B.verbal 口头的; C.bodily 身体的; D. telephone 电话。根据下文“ People from Latin American countries, _____, touch each other quite a lot. ”(拉丁美洲的人喜欢触碰彼此),可知此处应该是北欧人和拉丁美洲人对比来看,不喜欢肢体接触。故选C项。
45.考查名词词义辨析。句意:北欧人通常不喜欢身体的接触,即使是朋友,当然更不用说陌生人。A.strangers 陌生人; B.relatives 亲戚; C.neighbors 邻居; D. enemies 敌人。根据上文“do not like having _____contact (接触) even with friends”(不喜欢和朋友有接触),当然更不要说陌生人了。故选A项。
46.考查固定短语辨析。句意:然而,拉丁美洲的人触碰彼此就很多。A.in other words 换句话说; B.on the other hand 然而,另一方面; C.in a similar way 按同样的方式 ; D.by all means 一定,务必。根据上文“Northern Europeans usually do not like having _____contact (接触) even with friends”举例北欧人有很大的交际距离;此处应该是作为对比,举例拉丁美洲人的交际距离。故选B项。
47.考查名词词义辨析。句意:在对话过程中,拉美人跟着挪威人满屋子转是可能的。 A.trouble 麻烦; B.conversation 对话; C.silence 安静; D.experiment 实验。根据上文列举两个不同文化群体的人交流时对社交距离的看法。此处应该指的是在交流对话中,两种文明下的人在交流中的误解状况。故选B项。
48.考查动词词义辨析。句意:拉美人跟着挪威人满屋子转是可能的。A.disturbing 打扰; B.helping 帮助; C.guiding 指导 ; D.following 跟随。根据句意,此处指的是不同文化下的两类人对待交际距离的看法不同可能会导致北欧人保持距离,但是拉美人想要肢体接触来表示友好。故选D项。
49.考查副词词义辨析。句意:拉美人保持靠近些表示友谊。A.closer 更近地; B.faster 更快 地; C.in 在里面地; D.away 远离地。根据句意及上文,拉丁美洲的人之间的交际距离很近,所以他们会以靠近你来表示对你的友好。故选A项。
50.考查动词短语词义辨析。句意:挪威人将不断的后退。A.stepping forward 向前走; B. going on 继续; C.backing away 后退; D. coming out 出来,出版。根据上文“ Latin American countries, ____, touch each other quite a lot”以及“orthern Europeans usually do not like having ____contact (接触) even with friends”,可知北欧人在交流时,不喜欢距离太近,所以挪威人会认为别人靠得太近有压迫感,会一直后退。故选C项。
51.考查名词词义辨析。句意:拉美人反过来认为他们很冷淡。A.weakness 弱点; B.carelessness 粗心; C.friendliness 友好; D. coldness 冷漠。根据上文“The Norwegian, very probably seeing this as pushiness”(北欧人认为靠太近会很有压迫感);“The Latino, trying to express friendship, will keep moving ____”(拉美人为了表示友好会不断靠近),所以当挪威人往后退的时候,拉丁美洲的人会认为欧洲人很冷淡。这是跨文化交际时产生的文化误解。故选D项。
52.that 53.could 54.herself 55.a 56.had always been 57.in which 58.that/which 59.whose 60.cry 61.though
【导语】这是小说《傲慢与偏见》的节选,介绍了柯林斯与卢卡斯求婚的片段。
52.考查宾语从句。句意:伊丽莎白一定要向她道谢,但夏洛蒂向她的朋友保证,她很高兴能帮上忙,她为此牺牲一点时间是值得的。分析句子可知,设空处在句中引导从句,此处与前面的that she was happy to be useful为并列宾语从句,从句中不缺成分,也不缺含义,应用that引导。故填that。
53.考查情态动词。句意:这真是太好了,但是夏洛蒂的好意超出了伊丽莎白的想象。分析句子可知,设空处位于动词imagine前,与其一起作谓语,结合句意可知,此处表示超出了伊丽莎白可以想象的范围,应用情态动词could,表示“可以、能够”。故填could。
54.考查代词。句意:夏洛蒂鼓励柯林斯先生向她自己求婚,目的无非是阻止他再向伊丽莎白求婚。分析句子可知,设空处在句中作宾语,应用名词或代词,结合句意可知,此处指夏洛蒂自己,应用反身代词herself。故填herself。
55.考查冠词。句意:在柯林斯先生的长篇大论允许的最短时间内,卢卡斯小姐接受了他的求婚,他们之间的一切都谈妥了。分析句子可知,设空处在as…as结构中修饰限定名词time,常用结构为:as+形容词+不定冠词+可数名词单数,此处time表示一小段时间,应用不定冠词a。故填a。
56.考查动词时态。句意:夏洛蒂对男人评价不高,但婚姻一直是她唯一的目标。分析句子可知,设空处在句中作谓语,结合前面谓语动词did not think及句意可知,动作从过去的过去,一直持续到过去某个时间,应用过去完成时had done结构。故填had always been。
57.考查定语从句。句意:它可能并不总是带来幸福,但这是一个受过良好教育但并不富裕的年轻女性过上安稳而富裕生活的唯一途径。分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,修饰前面的名词way,这是一个定语从句,从句中不缺主干成分,关系词代替先行词在从句中作方式状语,表示某种方式,常用in the way,故此处应用in which引导。故填in which。
58.考查定语从句。句意:对于这样的安排,她最不喜欢的是这样做会使伊丽莎白·班纳特大吃一惊,因为她把伊丽莎白的友谊看得比任何人的友谊都重要。分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,修饰前面的名词surprise,这是一个定语从句,从句中缺少主语,先行词表示物,可用which或that引导。故填which或that。
59.考查定语从句。句意:对于这样的安排,她最不喜欢的是这样做会使伊丽莎白·班纳特大吃一惊,因为她把伊丽莎白的友谊看得比任何人的友谊都重要。分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,修饰前面的Elizabeth Bennet,这是一个定语从句,从句中不缺主干成分,结合句意可知,此处表示“伊丽莎白的友谊”,关系词在从句中作定语,先行词表示人,应用whose引导。故填whose。
60.考查固定搭配。句意:伊丽莎白大为惊讶,忍不住大声嚷道:“跟柯林斯先生订婚了!我亲爱的夏洛特——那是不可能的!”could/ can not help but do sth为固定搭配,表示“不得不做某事”,设空处应填动词原形。故填cry。
61.考查让步状语从句。句意:“亲爱的伊丽莎,你为什么这么惊讶呢?柯林斯先生虽然没有幸运地跟你在一起,可是竟会有一个女人被他吸引,你以为这是不可思议的吗 ”分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,结合句意可知,此处表示“虽然没有幸运地跟你在一起,但竟会有一个女人被他吸引”,前后之间为让步关系,设空处位于句中,应用though引导。故填though。
62.Dear Tom,
Knowing that you are sad recently due to your poor scores, I feel sorry for you but I can understand your situation. As your friend, I have something to tell you.
Don't worry about your study too much. As long as you keep on working hard, you will make progress step by step. Besides, it doesn't matter how others think of you. What matters is that you should be confident. Therefore, follow your own course no matter what others say.
I hope you can walk out quickly and be happy again!
Yours,
Li Hua
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Tom写封邮件,安慰他并对他的学习给出建议。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时,少量一般将来时。
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:
理解他的处境;
给他提一些建议。
第二步:列提纲(重点词组)
due to; poor scores; understand your situation; worry about; too much; as long as; work hard; make progress; step by step; no matter what
第三步:连词成句
Knowing that you are sad recently due to your poor scores, I feel sorry for you but I can understand your situation.
Don't worry about your study too much.
As long as you keep on working hard, you will make progress step by step.
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第四步:连句成篇(衔接词)
表并列补充关系:And, Besides,
表转折对比关系:But,
表因果关系:Therefore, Due to
表条件关系:As long as
【点睛】[高分句型1] Knowing that you are sad recently due to your poor scores, I feel sorry for you but I can understand your situation. 使用现在分词引导原因状语从句,表达非常高级。
[高分句型2] Therefore, follow your own course no matter what others say. 使用no matter what引导让步状语从句,表达非常高级。
[高分句型3] As long as you keep on working hard, you will make progress step by step. 使用As long as引导条件状语从句,表达非常高级。
63.Throughout those difficult days in the hospital, I watched my uncle in a new light. He wasn’t the argumentative figure I had always seen at family gatherings. Instead, he was pillar of strength and support of my family. His dedication to my father’s well-being, his comforting presence and his unwavering optimism became a source of inspiration for me during those difficult days. As my dad gradually recovered, I began to understand the deep bond between my dad and his brother, which was deepened in spite of their disagreements.
From then on, the relationship between my dad and my uncle became closer. They no longer argued at every turn. Occasional arguments were merely a reflection of their passionate personalities. They got along in a harmonious way. It was unbelievable to watch them get to know each other again and become the best friends. The virtue of solidarity and friendship was manifested in them. Witnessing my uncle’s devotion during my dad’s illness left an indelible mark on my heart, teaching me the true meaning of family and the power of love in adversity.
【导语】本文以人物为线索展开,作者的父亲和叔叔总是吵架,有一次父亲生了重病,叔叔却来看望父亲并陪伴父亲,在这个困难的时期,叔叔成了作者一家的支撑和支持,作者开始了解父亲和叔叔之间的深深的血缘关系,从那之后,父亲和叔叔之间的关系更亲近了,他们不再争论,和谐相处。这件事也教会了作者家庭的真谛和逆境中爱的力量。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“在医院里那些艰难的日子里,我对叔叔有了新的认识。”可知,第一段可描写叔叔给予作者一家支持,作者开始了解父亲和叔叔之间的关系。
②由第二段首句内容“从那时起,我爸爸和我叔叔之间的关系变得更加密切。”可知,第二段可描写父亲和叔叔和谐相处,成了最好的朋友,及作者对于家庭的感悟。
2.续写线索:对叔叔的重新认识——成为家庭的支撑和支柱——父亲和叔叔不再吵架——和谐相处、成为朋友——感悟
3.词汇激活
行为类
①理解:understand/comprehend
②加深:deepen/enchance
情绪类
①不可思议的:unbelievable/incredible
②热情的:passionate/ enthusiastic
【点睛】[高分句型1]. As my dad gradually recovered, I began to understand the deep bond between my dad and his brother, which was deepened in spite of their disagreements.(由as引导的状语从句和which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2]. Witnessing my uncle’s devotion during my dad’s illness left an indelible mark on my heart, teaching me the true meaning of family and the power of love in adversity.(由动名词作主语和现在分词作状语)
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览