广州市海珠区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市海珠区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含解析)

资源简介

广州市海珠区2025—2026学年中考一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。
Recently, a young Chinese has caught the public’s attention, especially for his achievements in the filed of AI. Liang Wenfeng, 1 inspiring role model, was born in 1985 in a normal family in Zhanjiang. 2 he had few resources, his talent for maths shone brightly. Since he was 12, he 3 many high school-level maths problems by using seashells as counting tools. At 17, he achieved 4 score in advanced maths in the College Entrance Exam in his town and spent four years 5 electronic engineering in Zhejiang University. There, he studied machine learning for trading carefully, often being the last student 6 the computer lab at midnight.
In 2015, the company, Huanfang Quantitative, 7 up by Liang. The company’s first office was smaller than a shipping box but his engineers wrote amazing codes there. His team worked 8 enough to develop AI systems, suffering 46 failed experiments before their success. By 2021, they could successfully manage over 100 9 yuan in wealth. Surprisingly, DeepSeek’s app became more popular than ChatGPT in 2025 10 the low cost. Users praised 11 ability to understand local dialects from Sichuan to Xinjiang.
Liang thinks technology should serve everyone. His AI models 12 have been widely praised across the country are helping children in faraway villages. People wonder 13 his secret to success is. He smiles and answers, “Success requires not only intelligence but also courage.” He also tells people 14 secret: New skills should be learned all the time. Indeed, his story tells us everyone has a chance to succeed 15 hard work.
1.A.a B.an C.the D./
2.A.If B.But C.Whether D.Although
3.A.solves B.solved C.has solved D.will solve
4.A.high B.highly C.higher D.the highest
5.A.learn B.learning C.learned D.to learn
6.A.left B.leave C.to leave D.leaving
7.A.was set B.were set C.was setting D.were setting
8.A.care B.careful C.careless D.carefully
9.A.billion B.billions C.billion of D.billions of
10.A.as B.since C.because D.because of
11.A.it B.its C.it’s D.itself
12.A.who B.how C.which D.whose
13.A.what B.that C.when D.where
14.A.other B.another C.others D.the other
15.A.in B.across C.through D.during
二、完形填空(满分10分)
When I was young, my mum always encouraged me to do new things. She often said, “Have a try!” I was not allowed to 16 at the very beginning until I tried it. Over the years, I have realized my 17 mainly comes from keeping those words in mind.
After leaving university, I started working in a big company. I just wanted to work for a short period until I decided on my career. At that time, my focus wasn’t on the 18 itself. I thought I would work for a few years, get married, stay home and take care of a family. However, I was 19 . I’ve worked for the same company for 28 years. I’ve been given chances to 20 different positions (职位) in the company. I’ve 21 every change of my position. Whether I was working on projects or finding new solutions, I liked learning and growing in each position. I’ve found that I have many talents and skills, because I 22 try new things. I’ve also found that if I put what I 23 into practice and work hard to achieve my goals, I can succeed.
Today, I am so excited and grateful to become the CEO of the company. Another 24 has come and I am ready to take it, no matter what difficulty there will be. Thanks to the faith “Keep trying!”, I become 25 enough to take every new challenge.
16.A.speak up B.hurry up C.give up D.show up
17.A.project B.success C.goal D.service
18.A.money B.skill C.job D.family
19.A.sure B.uncertain C.right D.wrong
20.A.return to B.move to C.wait for D.look for
21.A.enjoyed B.missed C.admitted D.refused
22.A.doubtfully B.nervously C.regularly D.continuously
23.A.trust B.require C.correct D.survey
24.A.dream B.chance C.pressure D.difficulty
25.A.lucky B.busy C.brave D.polite
三、阅读理解(满分40分)
A
The world’s oldest known musical instruments are more than 40,000 years old. For tens of thousands of years, humans have been making music for pleasure and to express themselves. Recently, there has been a rise in the use of artificial intelligence (AI) to create music. Some AI music has become so popular online. The technology has been used by lots of musicians. Some people think that using AI to produce music isn’t creative enough because it just makes songs out of old music. What do you think Is AI bad for new music
Yes—AI music is not creative, says Peter
Using AI might be cheaper than paying a musician. If companies can use AI to produce popular music that makes lots of money from people buying and listening to it, it could put musicians like me out of work. If musicians can’t earn money from music, there will be far fewer of them creating new songs. Anyway, listening to music that was made by a computer isn’t the same experience as listening to human-made music.
When I create songs, I put different feelings and real experiences into my work, creating songs that connect with people at a deep level. Songs produced by AI aren’t original because the computer just makes music from the old one. AI music isn’t completely creative.
No—AI can produce new ideas, says Mary
I’m a music lover. When I turn on my radio or headphones and a great new song comes on, it makes me feel good. Wonderful music brings people together to sing and dance. If people are enjoying music, does it matter whether it was made by a human or a machine
I think music makers can use computers, which help to perfect sound and mix different layers of a song. For them, AI is just another new technology, a tool that they can use to express ideas. It won’t replace musicians but they can work with it. Building on AI music could save them time. It could allow much more music to be produced and it could lead to new and special style s of music. AI could create exciting music that humans could never have dreamed of.
Now that you’ve read a bit more about it, tell us what you think at theweekjunior.co.uk. We’ll publish the result next week.
WHAT DO YOU THINK
26.What is the purpose of the passage
A.To suggest what humans can do with the help of AI.
B.To show how AI helps musicians produce new ideas.
C.To share ideas on whether AI is suitable for new music.
D.To explain the reasons why more people like AI music.
27.Which of the following does Mary most probably agree with
A.AI helps musicians make more money. B.AI music will take the place of musicians.
C.Human-made music is better than AI music. D.AI is a new tool to help musicians express ideas.
28.What does the underlined word “original” mean
A.New and interesting. B.Similar and real.
C.Private and popular. D.Usual and exciting.
29.Which section is most likely to be part of the magazine next week
A. .B.
C. D.
B
Gianni Golfera is in front of a group of people. His eyes are covered, but he can still show these people something that’s amazing. First, the people choose sixty numbers as they like. After that, a helper reads the numbers to Gianni. Then, after hearing them just a single time, Gianni repeats the numbers in the correct order from memory. Then, he does it again—backwards!
Gianni has a very special kind of memory. He explains in his own words, “It’s a kind of memory that is connected to what I see. It means that every idea I learn, everything I read, becomes a part of me.”
Memory is very difficult to understand. Scientists don’t really know how it works, yet. The Golfera family genes (基因) may hold important information about Gianni’s memory. A scientist called Antonic Malgaroli plans to compare the Golfera family’s genes with the genes of more forgetful families. “The question,” says Dr. Malgaroli. “is how much it’s really because of the Golfera family genes, and how much comes from his practice.”
Researchers are now studying how memory and learning change the brain. They are also trying to match those changes to genes. Some research already shows that a great memory may not depend on the right DNA only. According to Dr. Malgaroli, “If you really need to use your brain to store some kind of information, you have this ability. It’s just a matter of exercise.” That is, practice and exercising the brain can improve the memory!
The same idea is true for Gianni. His genes are only part of the story. Since the age of 11, he’s been training his brain to remember more and more. He practices continuously to improve the power of his memory. Gianni thinks about memory, and works on it, all the time. However, Gianni’s life is not all about science. He has a normal life, just like other people. So, researchers think Gianni’s memory is mainly because of his very hard work. Gianni agrees.
Gianni believes if there is a memory gene, he probably has it. But the success of Gianni may be more about practice and hard work than DNA.At the same time, he might just be showing scientists that a great memory can be made and not just born!
30.Why does the writer describe Gianni’s memory test in Paragraph 1
A.To connect his talent to his job.
B.To show his ability to memorize.
C.To explain his amazing family genes.
D.To introduce a way of counting numbers.
31.What does the writer probably think of having a great memory
A.Practice helps improve memory.
B.Anyone can do it with a little work.
C.Memory depends on family’s genes.
D.Forgetful people don’t have good genes.
32.What does “it” refer to in the last paragraph
A.A great memory. B.Success.
C.A memory gene. D.Hard work.
33.Which can be the best title for the passage
A.The importance of memory. B.The amazing genes.
C.The research of brains. D.The memory man.
C
Brian looked at the ugly gray walls of his bedroom. Soon the hated walls would be covered, but not with paint as he had first planned. Brian had been disappointed to learn that the house owner would not allow painting. For weeks he was unable to understand: without using paint, how could he cover the walls But, as Grandmother always said, “Necessity is the mother of invention.” So Brian did some thinking, and with a little help from his mother, he came up with a great plan.
This morning, Mom had needed to stop at the mall to buy a book and Brian went along. There, Brian noticed a large poster of Harry Potter and the Hogwarts School on the wall. Next to it was a poster showing the cover of No Arm in Left Field, a baseball novel that Brian had read several times. “This is it,” Brian thought excitedly. “I’ll cover the walls with posters!”
When he left the mall, Brian had an armful of posters and a box of tacks (大头钉). At home, he headed straight to his room. First he took out the posters and spread them out on his bed, his desk, and most of the floor. Next he found out the size of each poster, and then the walls. He wanted to cover as much of those ugly walls as possible! It took all afternoon to work out the best preparation. He drew it on paper, making changes until it was just right. When Dad came home at dinnertime, Brian was ready to tack up the posters.
“Come see my room, Dad,” called Brian. “It’s going to be great!” But when Dad came into the bedroom, he looked worried. “The house owner said we could not put any holes in the walls. You can’t use tacks, Brian. I am sorry.”
Brian’s joy slowly disappeared. He would stay with the boring gray walls forever. Maybe there was no way to solve this problem after all. How could you hang posters without using tacks After all, posters would not stick to the walls by themselves!
“What would stick to the walls ” Brian wondered. Then he smiled. Tape, that’s what! Brian took a piece of tape and made it into a circle. He made sure the sticky part of the tape was on the outside. This would work, for sure!
34.In this story, what is Brian’s main problem
A.Being told not to use tacks.
B.Getting permission to paint the room.
C.Working out a good preparation for his posters.
D.Finding a proper way to cover his bedroom walls.
35.Which word can best describe Brian
A.Hard-working. B.Kind. C.Smart. D.Brave.
36.In what order did the following happen in the story
a. Dad came back and warned Brain not to use tacks.
b. Brian spent a whole afternoon getting ready.
c. The room took a completely new look.
d. Brian bought lots of posters and tacks.
e. Brian was not allowed to paint the walls.
A.e-d-b-a-c B.a-e-d-b-c
C.e-a-c-b-d D.a-b-d-c-e
37.What can we learn from the story
A.We should never put holes in our walls.
B.We can solve problems in a creative way.
C.Kids should be allowed to paint their rooms.
D.It’s fun to have a lot of posters in our bedroom.
D
In-School Science ProgramsHydro Fun & Fossils Learn about the Hydrosphere and create underwater sandcastles while we experiment with science sand. Junior Geologists will gain an understanding of Earth’s geologic (地质学的) history as we DIG through layers of rock in your classroom.Disease Detectives WARNING!—There’s been a Middle School OUTBREAK! Help us find out which students have been infected in this classroom epidemic (流行病). Have fun learning about viruses and bacteria.ECO Adventures Join us as we interact with LIVE animals and see how they deal with the changes of their environment. Study the relationships of producers, customers, and decomposers in the nature. Then build your own ecosystem to take home.Energy Explorers Journey through a “Nutrition Mission” to uncover how food provides energy. Have a hands-on look at what 2kg of FAT looks and feels like! Learn how Energy IN = Energy OUT and more discoveries about food and your body. Science Camps We offer NEW science themes each week. This year, campers will have more choices of amazing science and fun activities. ● Explore Science and Nature ● Care for Live Animals ● Create Robots ● Mix Chemicals and Make Slime ● Build and Launch Rockets ● Play in the Snow, Erupt Volcanoes and so MUCH MORE... Time and Price for Campers
Weekly Options Information Cost
Weekly Camps (Monday-Friday) 9:30 a.m. ~ 4:30 p.m. $400 a week
Child-size lab coat Size 8 and up $25.00
Pizza Lunch Two slices of cheese pizza and choice of bottled water or juice $5.00 a day
Health and Safety Campers and staff will increase handwashing upon arrival, departure (离开), before and after eating, before and after bathroom use, and between activities. Campers who show any signs of illness or fever during the camp day will need to be picked up immediately. Brothers and sisters will also be required to leave camp for the day. Campers and his brothers or sisters may return to camp only after being fever-free and symptom-free for three days without medicine. Call: (919) 460-5800 Email: info@ScienceFun.org
38.Which of the following programs would help students learn about healthy eating
A.Hydro Fun & Fossils. B.Disease Detectives.
C.ECO Adventures. D.Energy Explorers.
39.If a family has two children and they both take part in one-week camp with clothes and food, what is the total cost for the family
A.$850. B.$860. C.$900. D.$920.
40.What will Science Fun do to keep kids healthy and safe at camp
A.Ask parents to watch their kids closely.
B.Make sure everyone washes their hands often.
C.Stop kids attending the camp with brothers or sisters.
D.Provide more health care for sick kids and their families.
第二节 阅读短文及文后的A-E选项,选出可以填入1-5各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Dolphin therapy(疗法)is good for children who have special problems, for example, children who cannot speak or move very well or children who cannot focus or remember things.
41 Dolphin therapy cannot cure problems like autism (孤独症), but it can help children focus and communicate better with other people. Dolphin therapy doesn’t replace other therapies that children have at home or school. 42
How does it work Scientists have discovered that there is a connection between memory and emotional experiences. Children have wonderful, emotional experiences with dolphins. 43
Sometimes, children with special physical or mental problems do not feel confident. 44 Dolphins accept children completely and so the children feel safe and secure. After spending time with dolphins, children feel that they can do many things.
45 Here are some of their comments. “My son Tim has autism. After one session of dolphin therapy, he felt the days were the best of his whole life!” “My daughter Ann has problems focusing on her lessons, but when she is with the dolphins she does better.”
A.It is an additional activity.
B.What do parents think of dolphin therapy
C.This helps them to remember things better.
D.What exactly can dolphin therapy help with
E.Contact with dolphins gives children more confidence.
四、短文填空(满分5分)
根据短文及首字母提示,写出所缺单词,并注意使用适当形式。 (每空限填一词)
Guangzhou has set a goal to become a model green city in China. With the vision of “Blue Skies and Clean Waters”, the city is working hard to r 46 pollution.
In 2024, the government launched a special movement to fight against air pollution. Over 100 factories have upgraded their equipment, making the air f 47 .
Citizens are also joining in creative ways. Last year, communities and middle schools started a“Bottle Recycling Week” and c 48 nearly 5,000 plastic bottles to build art sculptures.
As the government and citizens work t 49 , Guangzhou is proving that economic growth and environmental protection can go hand in hand. The upcoming 15th National Games will show Guangzhou’s green efforts. All stadiums will use solar e 50 , and athletes will drink water with reusable bamboo cups. As the city motto says, “Green Guangzhou, Our Shared Home!”
五、完成句子(满分10分)
51.这场讨论会的主题是关于如何保护环境。
The topic of this discussion is about protect the environment.
52.这次校园语言文化节真有趣!
the School Language Culture Festival was!
53.例如,每年都应该种植更多的树木。
For example, more trees each year.
54.今天,我们的地理老师使我们初次了解了全球变暖的影响。
Today, our geography teacher us the effects of global warming.
55.学生们每天花多点时间运动是非常明智的。
of students more time exercising every day.
六、书面表达(满分15分)
56.上周学校开展了一项关于初三学生学业压力的调查活动。假设你是校报小记者李华,请根据以下思维导图,简述同学们在学习中遇到的问题并分享你的建议。
注意:
1.词数80 词左右(开头已给出,不计入词数)
2.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Last week, a survey on study pressure was carried out among Grade 9 students in our school.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B 2.D 3.C 4.D 5.B 6.C 7.A 8.D 9.A 10.D 11.B 12.C 13.A 14.B 15.C
【导语】本文主要介绍了梁文锋和他的公司DeepSeek。
1.句意:梁文峰,一个鼓舞人心的榜样,1985年出生在湛江的一个普通家庭。
a一,泛指,用于辅音音素开头的单词前;an一,泛指,用于元音音素开头的单词前;the特指;/零冠词。根据“inspiring role model”可知,此处泛指一个榜样,且“inspiring”以元音音素开头,需用冠词“an”。故选B。
2.句意:虽然他没有什么资源,但他在数学方面的天赋却闪耀着光芒。
If如果;But但是;Whether是否;Although虽然。根据“he had few resources, his talent for maths shone brightly.”可知,上下文为让步关系,应该说“虽然资源匮乏,但才华出众”,用Although引导让步状语从句。故选D。
3.句意:从12岁起,他就用贝壳作为计算工具,解决了许多高中数学问题。
solves解决(一般现在时);solved解决(一般过去时);has solved解决(现在完成时);will solve解决(一般将来时)。根据“Since he was 12, he”可知,该句是现在完成时,故选C。
4.句意:17岁时,他在镇上的高考中取得了高等数学的最高分,并在浙江大学学习了四年电子工程。
high高的;highly高度地(副词);higher更高的(比较级);the highest最高的(最高级)。根据“in his town”可知,该句考查最高级,表示“他所在城镇的最高分”。故D。
5.句意:17岁时,他在镇上的高考中取得了高等数学的最高分,并在浙江大学学习了四年电子工程。
learn学习(动词原形);learning学习(动名词或现在分词形式);learned学习(过去式或过去分词 );to learn学习(动词不定式)。根据“spent four years…electronic engineering in Zhejiang University.”可知,考查“spend time doing sth”固定搭配,用动名词learning。故选B。
6.句意:在那里,他认真学习了机器交易学习,经常是午夜最后一个离开计算机实验室的学生。
left离开(leave的过去式或过去分词);leave离开(动词原形);to leave离开(动词不定式);leaving离开(动名词或现在分词形式)。根据“often being the last student ”可知,此处用不定式作后置定语,表示“最后一个离开实验室的学生”。故选C。
7.句意:2015年,梁先生成立了环方定量公司。
was set被设置(一般过去时的被动语态);were set被设置(一般过去时的被动语态);was setting正在设置(过去进行时);were setting正在设置(过去进行时)。根据“up by Liang”可知,此处指的公司被建立,结合“In 2015”可知,该句是一般过去时的被动语态,主语“the company, Huanfang Quantitative”是单数。故选A。
8.句意:他的团队在开发人工智能系统时非常谨慎,在成功之前经历了46次失败的实验。
care照顾,关心(名词或动词原形);careful仔细的(形容词);careless粗心的(形容词);carefully仔细地(副词)。修饰动词“worked”,需用副词carefully。故选D。
9.句意:到2021年,他们可以成功管理超过1000亿元的财富。
billion十亿(数词原形);billions数十亿(复数形式,常与of连用);billion of错误表达;billions of数十亿的(表示数量众多)。设空处前有“100”,且设空处后没有“of”,因此填数词原形。故选A。
10.句意:令人惊讶的是,由于成本低廉,DeepSeek的应用在2025年比ChatGPT更受欢迎。
as随着;since自从;because因为(引导原因状语从句);because of因为(介词短语,后接名词、代词或动名词)。根据“the low cost”可知,设空处后为原因,且是名词短语,需用because of。故选D。
11.句意:用户称赞它能够理解从四川到新疆的当地方言。
it它(主格或宾格);its它的(形容词性物主代词);it’s它是(it is或it has 的缩写形式);itsel它自己(反身代词)。根据“Users praised…ability”可知,此处是说用户称赞它的能力,指代“DeepSeek的app”,需用形容词性物主代词its。故选B。
12.句意:他的人工智能模型在全国范围内广受好评,正在帮助偏远村庄的孩子们。
who谁(引导定语从句,在从句中作主语,指人);how如何(疑问副词,引导特殊疑问句或宾语从句等);which哪一个(引导定语从句,在从句中作主语、宾语);whose谁的(引导定语从句,在从句中作定语,指人或物 )。该句是定语从句,修饰models,用关系代词which作主语。故选C。
13.句意:人们想知道他成功的秘诀是什么。
what什么(引导名词性从句或特殊疑问句);that在名词性从句中不充当句子成分,无实际意义,只起连接作用;when什么时候(引导时间状语从句或特殊疑问句);where哪里(引导地点状语从句或特殊疑问句)。该句是宾语从句,缺少表语,用what引导,表示“成功的秘密是什么”。故选A。
14.句意:他还告诉人们另一个秘密:应该一直学习新技能。
other其他的(后接名词);another另一个(泛指三者或三者以上中的另一个);others其他人或物(相当于other+名词复数);the other另一个(特指两者中的另一个)。此处泛指“另一个秘密”,用another。故选B。
15.句意:的确,他的故事告诉我们,每个人都有机会通过努力获得成功。
in在……里面;across穿过(表面穿过);through穿过(内部穿过);during在……期间 。“通过努力”用through,强调过程。故选C。
16.C 17.B 18.C 19.D 20.B 21.A 22.D 23.A 24.B 25.C
【导语】本文讲述了作者不断尝试新事物,不断发现自己的天赋和技能,最后当上了公司CEO,走向成功的故事。
16.句意:我不被允许一开始就放弃,直到我尝试了。
speak up大声说话;hurry up赶快;give up放弃;show up显露。根据“I was not allowed to ... at the very beginning until I tried it.”可知,尝试新事物时,作者不被允许刚开始就放弃,直到她尝试了。故选C。
17.句意:多年来,我意识到我的成功主要来自把这句话记在心里。
project项目,计划;success成功;goal目标;service服务。根据“mainly comes from keeping those words in mind”及下文可知,作者的成功源自不断地尝试。故选B。
18.句意:那时,我的注意力并不在工作本身。
money金钱;skill技能;job工作;family家庭。根据“I just wanted to work for a short period until I decided on my career.”和“I thought I would work for a few years, get married, stay home and take care of a family.”可知,作者刚开始工作时,注意力并不在工作上。故选C。
19.句意:然而,我错了。
sure确定的;uncertain不确定的;right正确的;wrong错误的。根据“I just wanted to work for a short period until I decided on my career.”和“I’ve worked for the same company for 28 years.”可知,作者最初的想法是错误的。故选D。
20.句意:我有机会调到公司的不同岗位。
return to返回;move to移到;wait for等待;look for寻找。根据“I’ve been given chances to ... different positions (职位) in the company.”可知,作者被给予机会去到公司不同的职位。故选B。
21.句意:我喜欢每一次职位的变动。
enjoyed喜欢;missed错过;admitted承认;refused拒绝。根据“Whether I was working on projects or finding new solutions, I liked learning and growing in each position.”可知,作者喜欢每一次职位的改变。故选A。
22.句意:我发现我有很多天赋和技能,因为我不断尝试新事物。
doubtfully怀疑地;nervously紧张地;regularly有规律地;continuously连续不断地。根据“I’ve found that I have many talents and skills”可知,作者不断地尝试新事物,在这过程中,发现自己具有很多天赋和技能。故选D。
23.句意:我还发现,如果我把我相信的付诸实践,努力实现我的目标,我就能成功。
trust信任;require要求;correct改正;survey调查。根据下文“Thanks to the faith ‘Keep trying!’,”可知,此处指把自己坚信的东西付诸于实践。故选A。
24.句意:另一个机会来了,我准备好要抓住它。
dream梦想;chance机会;pressure压力;difficulty困难。根据“Today, I am so excited and grateful to become the CEO of the company.”可知,此处指另一个机会来临。故选B。
25.句意:我变得足够勇敢去接受每一个新的挑战。
lucky幸运的;busy忙碌的;brave勇敢的;polite礼貌的。根据“take every new challenge”可知,作者足够勇敢接受人生的每一个挑战。故选C。
26.C 27.D 28.A 29.B
【导语】本文主要介绍了一些人对于AI是否能够用来创作音乐的赞成和反对的意见。
26.细节理解题。根据“Some people think that using AI to produce music isn’t creative enough because it just makes songs out of old music. What do you think ”可知,这里是在分享一些人们关于AI是否能够用来创作音乐的观点。故选C。
27.推理判断题。根据“No—AI can produce new ideas, says Mary”和“For them, AI is just another new technology, a tool that they can use to express ideas.”可知,Mary认为AI技术是帮助音乐家们更好表达他们想法的工具。故选D。
28.词义猜测题。根据“Songs produced by AI aren’t original because the computer just makes music from the old one. AI music isn’t completely creative.”可知,由AI创作出来的音乐并不是原创的,而是从原有的音乐上发展而来,original“原创的,新创作的”。故选A。
29.推理判断题。根据图片内容可知,第二张图片上显示了人们对于AI创作音乐的态度。故选B。
30.B 31.A 32.C 33.D
【导语】本文主要讲述了Gianni Golfera拥有超凡的记忆能力及其背后的原因。
30.推理判断题。根据“Then, after hearing them just a single time, Gianni repeats the numbers in the correct order from memory. Then, he does it again—backwards!”及“Gianni has a very special kind of memory.”可知,第一段描述Gianni的记忆测试是为了说明Gianni拥有超凡的记忆能力。故选B。
31.细节理解题。根据“That is, practice and exercising the brain can improve the memory!”可知练习和锻炼大脑可以提高记忆力。故选A。
32.代词指代题。根据“Gianni believes if there is a memory gene, he probably has it.”可知此处it指代记忆基因。故选C。
33.最佳标题题。本文主要讲述了Gianni Golfera拥有超凡的记忆能力及科学家调查发现练习和锻炼大脑可以提高记忆力,所以选项D“超强记忆力男子”最适合做文章的标题。故选D。
34.D 35.C 36.A 37.B
【导语】本文主要讲述了布莱恩发挥自己的聪明才智将卧室的墙在不能涂上油漆及不能在墙上打洞的前提下变成自己喜欢的样子。
34.细节理解题。根据“Brian looked at the ugly gray walls of his bedroom ... For weeks he was unable to understand: without using paint, how could he cover the walls ”可知布莱恩的主要问题是找个合适的方法盖住他卧室的墙。故选D。
35.推理判断题。根据“So Brian did some thinking, and with a little help from his mother, he came up with a great plan.”及“‘What would stick to the walls ’ Brian wondered. Then he smiled. Tape, that’s what!”可知布莱恩很聪明。故选C。
36.细节理解题。根据“Brian had been disappointed to learn that the house owner would not allow painting.”、“When he left the mall, Brian had an armful of posters and a box of tacks (大头钉) ... It took all afternoon to work out the best preparation.”、“When Dad came home at dinnertime, Brian was ready to tack up the posters ... You can’t use tacks, Brian.”及“Brian took a piece of tape and made it into a circle. He made sure the sticky part of the tape was on the outside. This would work, for sure!”可知,文章先是讲述了布莱恩不被允许粉刷墙壁,再是布莱恩买了很多海报和大头钉,然后是布莱恩花了一下午的时间准备,接着是爸爸回来了并告诉布莱恩不能用大头钉,最后是布莱恩用胶带将海报粘在墙上使得房间焕然一新。故选A。
37.推理判断题。文章主要讲述了布莱恩发挥自己的聪明才智将卧室的墙在不能涂上油漆及不能在墙上打洞的前提下变成自己喜欢的样子,说明我们可以用创造性的方法解决问题。故选B。
38.D 39.C 40.B
【导语】本文主要介绍了一些校内科学项目以及科学营地的活动信息。
38.细节理解题。根据“Learn how Energy IN = Energy OUT and more discoveries about food and your body.”可知,Energy Explorers可以帮助你了解能量摄入=能量消耗以及更多关于食物和身体的发现。故选D。
39.细节理解题。根据“Time and Price for Campers”中的信息可知,一周五天的夏令营费用为400美元,儿童实验服费用为25美元,披萨午餐的费用为每天5美元。如果一家的两个孩子都参加为期一周的夏令营,包括衣服和食物,总费用为400*2+25*2+5*5*2=900美元。故选C。
40.细节理解题。根据“Campers and staff will increase handwashing upon arrival, departure (离开), before and after eating, before and after bathroom use, and between activities.”可知,营员和工作人员将在到达、离开、吃饭前后、上厕所前后以及活动间隙提高洗手频率。故选B。
41.D 42.A 43.C 44.E 45.B
【导语】本文是一篇说明文。本文主要介绍了海豚疗法。
41.根据下文“Dolphin therapy cannot cure problems like autism (孤独症), but it can help children focus and communicate better with other people.”可知,海豚疗法不仅可以治疗孤独症,也可以帮助孩子注意力集中和更好地和别人交流,选项D“海豚疗法确切可以有助于什么呢?”符合下文的回答。故选D。
42.根据上文“Dolphin therapy doesn’t replace other therapies that children have at home or school.”可知,海豚疗法并不代替孩子们在家或者在学校的其他治疗,说明其是一个补充治疗,选项A“它是一项额外的治疗”符合语境。故选A。
43.根据上文“Scientists have discovered that there is a connection between memory and emotional experiences. Children have wonderful, emotional experiences with dolphins.“可知,记忆力和情绪体验之间有关联,故下文应是表达良好的情绪体验对记忆力的益处,选项C“这会帮助他们记忆得更好”符合语境。故选C。
44.根据下文“ Dolphins accept children completely and so the children feel safe and secure. After spending time with dolphins, children feel that they can do many things.”可知,海豚会完全接受孩子,让孩子感觉安全,这样会让孩子自信很多,选项E“和海豚的交流给了孩子更多的自信”符合语境。故选E。
45.根据下文“Here are some of their comments.”可知,以下是来自父母的评价,故上文应是问父母对海豚疗法的看法,选项B“父母怎么看待海豚疗法呢”符合语境。故选B。
46.(r)educe 47.(f)resh/(f)resher 48.(c)ollected 49.(t)ogether 50.(e)nergy
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了广州为建设绿色模范城市采取的各项环保措施。
46.句意:本着“蓝天碧水”的愿景,该市正努力减少污染。根据“Guangzhou has set a goal to become a model green city in China.”和首字母r可知,该市正努力减少污染,to do不定式作目的状语,reduce意为“减少”符合语境,故填(r)educe。
47.句意:100多家工厂更新了设备,使空气更加清新。根据“Over 100 factories have upgraded their equipment, making the air...”100和首字母f可知,工厂更新了设备是为了使空气 (更) 清新,fresh意为“清新的”,fresher意为“更清新的”,均符合语境,作宾补。故填(f)resh/(f)resher。
48.句意:去年,社区和中学开展了“瓶子回收周”活动,收集了近5,000个塑料瓶,用于制作艺术雕塑。根据“Last year”可知,此处用动词过去式;根据“...nearly 5,000 plastic bottles to build art sculptures”和首字母c可知,指的是收集塑料瓶,collect意为“收集”,过去式为collected。故填(c)ollected。
49.句意:在政府和市民的共同努力下,广州证明了经济增长和环境保护是可以并行不悖的。根据“As the government and citizens work...”和首字母t可知,此句表示政府和市民共同努力,together意为“一起,共同”,符合语境,故填(t)ogether。
50.句意:所有体育场馆都将使用太阳能,运动员将用可重复使用的竹杯喝水。根据“All stadiums will use solar...”和首字母e可知,体育场馆都将使用太阳能,energy意为“能源,能量”,不可数名词,作宾语,符合语境。故填(e)nergy。
51. how to
【详解】how to do sth“如何做某事”。故填how;to。
52. How interesting/funny
【详解】根据中英文对照可知,此句是how引导的感叹句,其结构为“How+形容词/副词+主语+谓语”;interesting/funny“有趣的”,形容词。故填How;interesting/funny。
53. should be planted
【详解】根据汉语提示可知,空处缺少了“应该被种植”,should“应该”,情态动词后面加动词原形,plant“种植”,被动语态,结构为be done,plant的过去分词为planted。故填should;be;planted。
54. introduced to
【详解】根据中英文对照,空格处缺“使……初次了解”的表达,introduce sb. to sth.意为“使某人初次了解某事、向某人介绍某事”,是固定短语。由Today以及语境可知,句子描述的是过去发生的动作,用一般过去时,introduce的过去式是introduced。故填introduced;to。
55. It’s wise to spend
【详解】It’s+形容词 of sb. to do sth.“某人做某事是……的”;wise“明智的”,形容词;spend time doing srh.“花费时间做某事”。故填It’s;wise;to;spend。
56.例文:
Last week, a survey on study pressure was carried out among Grade 9 students in our school. Many students find it hard to manage time properly. They are often overwhelmed by a large amount of homework and lack a reasonable schedule. Also, some students haven’t adopted effective learning methods, making their study less efficient.
In my view, first, making a detailed plan is crucial. It helps allocate time for different subjects and rest. Second, explore suitable learning methods, like summarizing key points and making mind-maps. Additionally, take breaks during study to relax. With these ways, we can better handle study pressure.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,开头已给出,引出本文主题;
第二步,根据提示内容分享调查结果;
第三步,补充自己的建议。
[亮点词汇]
①a large amount of... 大量的……
②In my view 在我看来
③take breaks 休息
[高分句型]
①Many students find it hard to manage time properly.(“find it+adj. to do sth”结构)
②Also, some students haven’t adopted effective learning methods, making their study less efficient.(句中现在分词结构表示结果)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览