广东省广州市黄埔区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省广州市黄埔区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含解析)

资源简介

广州市黄埔区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
When people think about movies, they often talk about what they see. However, what they hear also 1 an important role. The voices behind the characters help to bring them to life. Lyu Yanting, 37, 2 voice actor of little Nezha in Ne Zha 2, uses her voice to vividly show a great character who fights against fate (命运).
“Dubbing is very similar 3 acting,” said Lyu. The script will 4 to voice actors before they start. After reading it, they will have 5 own understanding of the stories and characters. During the dubbing process, Lyu needs to show the character’s feelings. Also, she has to match her voice 6 with the cartoon’s scenes. “The director is also very important. He will explain the story and scenes on set. With his guidance, we work together 7 our best performance.”
Lyu believes it is very important to keep improving as a voice actor. “We need to improve our understanding, experience more in life and develop different views. With these things and our professional skills, we 8 successfully act out different roles.”
Lyu is thankful for 9 part of this great project. She could show everything she had learned in the past. But she also believes that getting such an opportunity needs some 10 . It is always 11 to find roles that completely suit her. “You can’t depend 12 just one perfect role throughout your whole career,” she added. “As a voice actor, you need to be able to get used to different kinds of roles.”
For young people 13 want to enter the voice acting industry, Lyu offered her advice, “ 14 you truly love it, give it your all. You may not know what the future holds, 15 you can make the most of the present.” Borrowing a line from Ne Zha 2, she said, “Who you are is only for you to decide.”
1.A.play B.plays C.playing D.played
2.A.a B.an C.the D./
3.A.with B.from C.as D.to
4.A.be given B.give C.giving D.have given
5.A.they B.them C.their D.theirs
6.A.perfect B.perfectly C.perfection D.perfectionist
7.A.show B.showed C.to show D.shown
8.A.can B.should C.must D.need
9.A.be B.being C.been D.to be
10.A.lucky B.luckily C.lucks D.luck
11.A.hard B.hardly C.harder D.hardest
12.A.in B.to C.on D.at
13.A.whose B.what C.which D.who
14.A.If B.Unless C.Although D.Because
15.A.and B.but C.so D.or
二、完形填空(满分10分)
Fifteen-year-old Mike Coots and his friends were eating in a barbecue restaurant when they saw a woman choking (噎住). Her family 16 the Heimlich maneuver (海姆立克急救法) to save her at once. However, the woman’s face turned red, then pale, and she couldn’t make any sound. People nearby started shouting, “Is there a (n) 17 here ”
Mike ran over to 18 the situation and found the woman had no pulse. Well remembering the 19 he learnt at school, Mike began CPR (心肺复苏) on the unresponsive woman. At the same time, he 20 asked the manager to call 911. He pressed both 21 hard on her chest, counting “1, 2, 3...”. He kept doing this for nearly five minutes until the rescue team arrived and took her to a local 22 .
“I remembered my teacher’s saying, ‘Check for breathing first,’” he later explained. “No one there knew CPR, and everyone around me was 23 . I had to stay as calm as possible.”
“Without his 24 , that person surely would not have been saved that day,” praised Wayne Nelson, leader of the rescue team. According to Nelson, over 4,000 people die every year from choking and around 40% of those cases don’t receive any first aid or CPR.
Everyone has something to do with “first aid” because there is no doubt that everyone will face emergencies, even accidental injury. Even if you are not ill, 25 situations may arise in your work or life. Therefore, learning first-aid knowledge is both important and meaningful.
16.A.used B.taught C.brought D.prepared
17.A.doctor B.teacher C.musician D.engineer
18.A.solve B.check C.change D.describe
19.A.lessons B.subjects C.comments D.purposes
20.A.shyly B.freely C.difficultly D.immediately
21.A.legs B.feet C.arms D.hands
22.A.park B.school C.hospital D.restaurant
23.A.calm B.scared C.bored D.excited
24.A.plans B.dreams C.efforts D.problems
25.A.general B.strange C.unexpected D.challenging
三、阅读理解(满分40分)
A
Grand Canyon National Park (大峡谷国家公园) is a super popular park in the United States. Every year, around 5.5 million people go to see the Grand Canyon. It is often regarded as one of the Wonders of the World.
The “South Rim” (南缘)
Most visitors see the Grand Canyon from the “South Rim”. The “South Rim” is open all year long. It includes:
uGrand Canyon Village. It can be reached by driving and is served by the Grand Canyon Railway.
uScenic Hermit Road west of the village.
uDesert View Drive east of the village.
A free bus system operates on the “South Rim”. Make your visit easier by parking your car at the Visitor Centre and using the free buses to travel around the “South Rim”.
The “North Rim”
A much smaller number of people see the canyon from the “North Rim” of the park. The “North Rim” has a short season. It has more limited access due to the snow in winter. During winter months, almost all roads are closed to visitors. Even in good weather, the “North Rim” is harder to get to.
Fees and passes Admission (门票费) to Grand Canyon National Park is for seven days and includes both the “North Rim” and the “South Rim”. nVehicle Pass: $35 For one single vehicle and all its passengers. nMotorcycle Pass: $30 For one single motorcycle and its passenger(s). nIndividual Pass: $20 For one individual when entering by bicycle, bus, the Grand Canyon Railway or on foot. Admission is free for individuals 15 years old and younger. n2024 Annual Pass: $70 Valid (有效的) for 12 months from the date of purchase, for unlimited visits to the park.
26.According to the article, the “South Rim” is ________ than the “North Rim”
A.more beautiful B.more dangerous C.more popular D.much higher
27.What does the underlined word “access” probably mean
A.Borders. B.Entrances. C.Disasters. D.References.
28.Tom 17 years old, together with his parents (both 45 years old) and his younger sister (eight years old) plans to visit Grand Canyon National Park. They plan to enter by bus. How much do they have to pay in all
A.$60. B.$80. C.$85. D.$90.
B
Roberta, Peter and Phyllis lived in a large house in London. Father worked hard in a government office. He was never angry and always ready for a game. Mother was almost at home, ready to play with the children, read to them and help them do their home-lessons.
These three lucky children always had everything they needed—pretty clothes, good fires, a lovely playroom and a dog called James. They had a happy life, but they did not know how happy till the pretty life in the large house was over.
One day, two men came to see Father. Minutes passed. Father’s voice came out from the study, loud and angry.
More time passed. Then Mother came in and said, “Father’s been called away—on business.”
A week after their father went away, their mother said, “Now, we’re going to move to the country. A pretty little white house, called Three Chimneys.”
The family started packing clothes, plates, candles and also tables and chairs. “We seem to be taking all the ugly things,” said Roberta.
“We’re taking the useful ones,” said Mother. “We’ve got to play at being poor for a bit.”
Peter said joyously, “I do like moving! I wish we moved once a month.” Mother laughed and said, “I don’t like moving!” As she turned away, Roberta saw her face. She never forgot it.
“Oh, Mother,” she said in a low voice, “how I love you! You are brave enough to laugh when you’re feeling like that!”
Then they took a train to Three Chimneys. No one knew how long they had been in the train when Mother woke them up.
They stood in the cold night air on the dark platform. At that moment, they didn’t know how important the station and the trains would become to them. They didn’t know they were going to be the railway children.
29.In what order did the following happen in the story
a. Father went away.
b. The family began to pack.
c. Two men came to see Father.
d. They lived a happy life in the large house.
e. The family went to Three Chimneys by train.
A.d-c-a-b-e B.d-c-a-e-b C.c-a-b-e-d D.c-a-e-b-d
30.How did Mother feel about moving to Three Chimneys
A.She didn’t care where they lived. B.She felt sad but tried to be brave.
C.She was excited and eager to move. D.She was angry about leaving London.
31.What can we infer from the last paragraph
A.The kids expected and feared the new place.
B.The kids were worried about leaving London.
C.The station wouldn’t be important in their new life.
D.Their new life had something to do with the railway.
32.What does the passage mainly tell us
A.The children liked moving, but their mother didn’t.
B.The family’s life was comfortable in Three Chimneys.
C.The kids’ happy life changed and they moved to the country.
D.Their father’s job made the family happy until some men came.
C
Today, microplastics (微塑料) can be found almost everywhere on Earth. Scientists have seen microplastic pollution near the peak of Mount Everest, in the Mariana Trench and even in baby waste. But now, researchers have found these tiny plastic particles (颗粒) in a new place: human blood.
The new research was published in Environment International on March 24. The scientists collected blood samples from 22 healthy adults and found plastic particles in 17 of them. These particles were as small as 0.0007 mm. That is to say, each of them is about 140 times smaller than the width of a human hair.
Half the blood samples had PET plastic, which is usually used in drink bottles. One third had PS in them. This type of plastic is often used in packing food and other products. And PE, which is used to produce plastic bags, was found in a quarter of the blood samples. Researchers even found two or three different types of plastic at the same time in some of the blood samples.
“It is certainly reasonable to be worried,” said study author Dick Vethaak. “The particles are there and are being transported throughout the body.” As a result of his research, Vethaak has been cutting down on his own use of plastics. He has also been covering his food and drinks to prevent plastics from directly entering them.
“The big question is, what is happening inside of our bodies ” said Vethaak. “Do the particles stay in the body Are they being transported to the organs (器官) And are these levels high enough to cause diseases ”
33.How does the writer develop paragraph 2
A.By listing numbers. B.By comparing facts.
C.By giving examples. D.By raising questions.
34.What does the underline word “them” refer to in paragraph 3
A.blood samples B.PET plastic C.plastic particles D.drink bottles
35.What’s the main purpose of the passage
A.To introduce the different uses of PET, PS, and PE plastics in drink bottles.
B.To explain how microplastics enter the human body from the new research.
C.To tell people not to worry about the dangers of particles throughout the body.
D.To report the discovery of microplastics in human blood and discuss concerns.
36.What is the passage most likely to discuss next
A.Methods to reduce microplastic pollution in the ocean.
B.Detailed statistics about microplastics in Mount Everest.
C.Further research on how microplastics affect human health.
D.The history of plastic production and its usage from all over the world.
D
Club fairs are important events for school clubs to attract new members. Here are some tips to help your club stand out among your schoolmates.
Useful Materials: a brochure; advertising boards; free desserts Best Practices: ·Choose a good location: If possible, find the busiest table you can get. A table near the entrance will get more attention than the one in a corner. ·Use materials: Prepare brochures introducing the club. A colorful advertising board with photos of club activities on it can also make your club more attractive. ·Attract attention: Offer free desserts like ice creams, cup cakes and juice. In addition, you can help take photos of visitors next to your board. Turn to your teachers or parents for support when necessary. ·Play an active and welcoming role: Always have several active club members at the table. Use simple words to explain the club’s goals. Remain friendly and show positive body language. ·Collect as much information as you can: In order to admit more visitors, try to keep your conversations short. Write down the names of especially interested students so that you can talk with them in details later.
Two Types of Students:·Active Members: These students want to join in activities weekly, so it’s necessary to explain how the club helps them make a difference. For example, “Join the Art Club, where creativity and fun meet!” ·Supporters: Some students may not have time to join but still want to help. Share the club’s news with them regularly and encourage them to spread it.
Hope more students will join your club!
37.What is the main purpose of a club fair
A.To attract new members. B.To sell candies and games.
C.To raise money for schools. D.To take photos for the visitors.
38.What should club members do when talking to visitors
A.Have long conversations with everyone. B.Use simple language and remain friendly.
C.Avoid asking for the names and addresses. D.Only communicate with active visitors.
39.What can attract students to their club table
A.Loud music. B.Empty table.
C.Free food and drinks. D.Colorful picture books.
40.Who may be mostly interested in reading this passage
A.Students who are responsible for school clubs. B.Teachers who organize a club fair.
C.New students who hope to join a school club. D.Club members who are ready to put on a show.
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In China, many parents have high expectations for their kids. They ask children to study hard, follow strict rules, and think about their future. 41 These hopes are often forgotten.
First, kids want love and kindness, not just good grades. 42 A boy from Shanghai said, “I wish my mom would ask if I’m okay, not just about my test results.” A simple hug or saying “We can try again” can help more than shouting.
Second, children need respect. 43 For example, checking their phones without asking or laughing at their hobbies (like drawing or games) makes them upset. A girl wrote online, “My dad says my stories are useless, but writing makes me happy.”
Also, kids hope parents can be good examples. 44 A student wrote, “I work hard, but why doesn’t Mom ever read a book with me ”
Love should go both ways. Parents want children to succeed, but children want understanding, respect and parents who grow with them. 45 Happy parents make happier kids.
A.They want parents to trust them and give them space.
B.It feels unfair when parents say “Study!” but always use their phones.
C.But children also have hopes for their parents.
D.Families should talk about each other’s needs.
E.When parents get angry about low scores or say “Look at other kids,” children feel sad.
四、短文填空(满分5分)
根据下列语篇以及所给单词的首字母写出所缺单词。
Once there was a painter named Wen Tong. He was f 46 for bamboo paintings. Many people loved his works.
Wen Tong grew lots of bamboo around his house. He carefully watched it every day. After a long time, Wen Tong could r 47 every detail of it. Without looking at it, he could paint bamboo which was in different seasons and different weather conditions.
Whenever Wen Tong picked up his brush, he could already think out what bamboo would look like. He could paint bamboo q 48 and confidently, for he knew bamboo very well and knew it by heart. People were amazed at the lifelike bamboo he painted in such a short time.
His friend said, “When painting bamboo, Wen Tong didn’t need real bamboo in front of him because the complete image was already in his m 49 .”
Now, the idiom “xiōng yǒu chéng zhú” means that someone is confident because he or she p 50 well before doing things.
五、完成句子(满分10分)
51.直到它的出现,人们才意识到中国动画电影的魅力。
People the power of Chinese animated movies it came along.
52.观看这部电影是一次多么令人难忘的体验啊!
it is to watch the movie!
53.这次讲座为同学们提供了一次宝贵的学习机会。
The lecture students a valuable learning opportunity.
54.此外,我们还一起探讨了应该做什么来传承中国汉字文化。
In addition, we also discussed to pass on the culture of Chinese characters.
55.今年的优胜者将被邀请参加我们学校的科学周活动。
The winners this year to join in our school’s Science Week.
六、书面表达(满分15分)
56.假如你是李华,你校英语校报将组织主题为“共建绿色校园”的征文活动,你打算写一封倡议书投稿,内容如下:
要求:
1. 可在内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数80左右(倡议书开头和结尾已给出,不计入词数)
3. 不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Dear schoolmates,
It is important for us to build a green school. There are things we should do and things we shouldn’t do.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B 2.A 3.D 4.A 5.C 6.B 7.C 8.A 9.B 10.D 11.A 12.C 13.D 14.A 15.B
【导语】本文讲述配音演员吕艳婷通过声音赋予《哪吒2》角色生命,强调配音需情感表达、与画面契合,并配合导演。她提出演员需持续提升专业能力以适应不同角色,认为机遇需运气,建议新人全力以赴、把握当下,引用电影台词点明自主成长的主题。
1.句意:然而,他们所听到的也起着重要的作用。
play扮演,动词原形;plays扮演,第三人称单数;playing扮演,现在分词;played扮演,过去式。根据“However, what they hear also...an important role.”可知,句子陈述的是一个客观事实,时态为一般现在时。主语“what they hear”是一个主语从句,为第三人称单数,“play an important role”表示“起重要作用”,所以动词要用第三人称单数形式。故选B。
2.句意:37岁的吕艳婷,《哪吒2》中小哪吒的一名配音演员,用她的声音生动地展现了一个与命运抗争的伟大角色。
a一个,不定冠词;an一个,不定冠词(元音前);the定冠词;/不填。根据“The voices behind the characters help to bring them to life. Lyu Yanting, 37...voice actor of little Nezha in Ne Zha 2, uses her voice to vividly show a great character who fights against fate”可知,这里表示“一名”配音演员,是泛指,且“voice”是以辅音音素开头的单词,应该使用不定冠词“a”。故选A。
3.句意:配音和表演非常相似。
with和……一起;from从……;as作为;to到……。根据“Dubbing is very similar...acting”可知,句中“be similar to”是固定短语,意为“与……相似”,这里是固定搭配。故选D。
4.句意:在配音演员开始配音之前,剧本会被提供给他们。
be given被给予,被动语态;give给予,动词原形;giving给予,现在分词;have given已经给予,现在完成时。根据“The script will...to voice actors before they start.”可知,句中“script”和“give”之间是被动关系,即剧本是“被提供给”配音演员的,且空前有“will”,所以要用一般将来时的被动语态“will be+过去分词”的形式,“be given”符合要求。故选A。
5.句意:读完之后,他们会对故事和角色有自己的理解。
they他们,主格;them他们,宾格;their他们的,形容词性物主代词;theirs他们的,名词性物主代词。根据“After reading it, they will have...own understanding of the stories and characters.”可知,句中“one’s own”表示“某人自己的”,这里主语是“they”,所以要用其形容词性物主代词“their”。故选C。
6.句意:而且,她必须使她的声音与卡通的场景完美地匹配。
perfect完美的,形容词;perfectly完美地,副词;perfection完美,名词;perfectionist完美主义者,名词。根据“Also, she has to match her voice...with the cartoon’s scenes.”可知,这里需要一个副词来修饰动词“match”,“perfectly”表示“完美地”,是副词,符合语境。故选B。
7.句意:在他的指导下,我们一起努力展现出我们最好的表现。
show展示,动词原形;showed展示,过去式;to show展示,不定式;shown展示,过去分词。根据“With his guidance, we work together...our best performance.”可知,句中表述我们一起努力“去展示”我们的表现,“work together to do sth.”表示“一起努力做某事”,这里用动词不定式“to show”作目的状语。故选C。
8.句意:有了这些东西和我们的专业技能,我们能够成功地演绎出不同的角色。
can能够,情态动词;should应该,情态动词;must必须,情态动词;need需要,情态动词/实义动词。根据“With these things and our professional skills, we...successfully act out different roles.”可知,句中表述我们“能够”成功地演绎出不同的角色。“can”表示“能够”,符合语境,即具备了相关条件后有能力做到。故选A。
9.句意:吕很感激能参与这个伟大的项目。
be是,动词原形;being是,现在分词;been是,过去分词;to be是,不定式。根据“Lyu is thankful for...part of this great project.”可知,句中“for”是介词,后面接动词“-ing”形式,“being part of”表示“参与”这个伟大的项目,即“是这个项目的一部分”,所以这里用“being”。故选B。
10.句意:但她也认为得到这样一个机会需要一些运气。
lucky幸运的,形容词;luckily幸运地,副词;lucks运气,名词复数;luck运气,名词单数。根据“But she also believes that getting such an opportunity needs some...”可知,句中“some”后接名词,“luck”意为“运气”,是不可数名词。“some luck”表示“一些运气”。故选D。
11.句意:找到完全适合她的角色总是很难的。
hard困难的,形容词;hardly几乎不,副词;harder更困难的,比较级;hardest最困难的,最高级。根据“It is always...to find roles that completely suit her.”可知,句中“It is+形容词+to do sth.”是固定句型,这里需要一个形容词作表语,“hard”表示“困难的”,是形容词。故选A。
12.句意:在你的整个职业生涯中,你不能仅仅依赖一个完美的角色。
in在……里;to到……;on在……上;at在……(具体点)。根据“You can’t depend...just one perfect role throughout your whole career”可知,句中表述不能仅仅“依赖”一个角色,此处“depend on”是固定短语,意为“依赖、依靠”,是固定搭配。故选C。
13.句意:对于那些想进入配音行业的年轻人,吕给出了她的建议。
whose谁的,关系代词;what什么,疑问代词;which哪一个,关系代词;who谁,关系代词。根据“For young people...want to enter the voice acting industry, Lyu offered her advice”可知,这里是一个定语从句,先行词是“young people”,指人,且在从句中作主语,所以关系代词用“who”。故选D。
14.句意:如果你真的热爱它,就全力以赴。
If如果,条件状语;Unless除非,条件状语;Although尽管,让步状语;Because因为,原因状语。根据“...you truly love it, give it your all.”可知,这里表示一种假设的条件,“If”表示“如果”,引导条件状语从句。故选A。
15.句意:你可能不知道未来会怎样,但你可以充分利用现在。
and和,并列连词;but但是,转折连词;so所以,因果连词;or或者,选择连词。根据“You may not know what the future holds...you can make the most of the present.”可知,此处前后句之间是转折关系,“but”意为“但是”表示转折关系,符合语境。故选B。
16.A 17.A 18.B 19.A 20.D 21.D 22.C 23.B 24.C 25.C
【导语】本文通过Mike冷静施救的例子,说明掌握急救技能对应对突发状况的意义。
16.句意:她的家人立刻用海姆利克急救法救了她。
used用;taught教;brought带来;prepared准备。根据“the Heimlich maneuver (海姆立克急救法) to save her at once”可知,此处是说家人“使用”海姆立克急救法救人,故选A。
17.句意:附近的人开始大喊:“这里有医生吗?”
doctor医生;teacher教师;musician音乐家;engineer工程师。根据“However, the woman’s face turned red, then pale, and she couldn’t make any sound.”可知,窒息需专业急救,周围人呼喊是否有“医生”。故选A。
18.句意:Mike跑过去查看情况,发现那个女人没有脉搏了。
solve解决;check检查;change改变;describe描述。根据“the situation and found the woman had no pulse.”可知,Mike跑过去“检查”情况,确认是否有生命体征。故选B。
19.句意:Mike还记得他在学校学到的东西,他开始对那个没有反应的女人进行心肺复苏术。
lessons课程;subjects学科;comments评论;purposes目的。根据“he learnt at school, Michael began CPR (心肺复苏) on the unresponsive woman.”可知,此处指他在学校学到的“课程内容”,如急救知识。故选A。
20.句意:与此同时,他立即要求经理拨打911。
shyly害羞地;freely自由地;difficultly困难地;immediately立刻。根据“asked the manager to call 911”可知,急救需争分夺秒,应该说“立即”让经理拨打911。故选D。
21.句意:他双手用力按在她的胸口,数着“1,2,3……”
legs腿;feet脚;arms胳膊;hands手。根据“He pressed both…hard on her chest,”可知,CPR需用“双手”按压胸部。故选D。
22.句意:他一直这样做了将近五分钟,直到救援队到达并把她送到当地医院。
park公园;school学校;hospital医院;restaurant餐馆。根据“He kept doing this for nearly five minutes until the rescue team arrived and took her to a local”可知,急救后应送往“医院”。故选C。
23.句意:那里没有人会心肺复苏术,我周围的人都很害怕。
calm冷静的;scared害怕的;bored无聊的;excited兴奋的。根据“No one there knew CPR, and everyone around me was”并结合后文“I had to stay as calm as possible”可知,周围人因紧急情况感到“害怕”,对比Mike的冷静。故选B。
24.句意:“如果没有他的努力,那个人那天肯定不会得救,”救援队队长韦恩·纳尔逊称赞道。
plans计划;dreams梦想;efforts努力;problems问题。根据“that person surely would not have been saved that day”可知,此处是救援队长肯定Mike的“努力”救人。故选C。
25.句意:即使你没有生病,在你的工作或生活中也可能出现意想不到的情况。
general一般的;strange奇怪的;unexpected出乎意料的;challenging有挑战性的。根据“Even if you are not ill…situations may arise in your work or life.”可知,此处是说生活中可能遇到“意想不到”的紧急情况,呼应学习急救的必要性。故选C。
26.C 27.B 28.A
【导语】本文主要介绍了美国大峡谷国家公园的景点、游玩的交通工具、票价及一些优惠政策。
26.细节理解题。根据“Most visitors see the Grand Canyon from the ‘South Rim’.”以及“A much smaller number of people see the canyon from the ‘North Rim’ of the park.”可知,大多数游客从“南缘”看大峡谷,从“北缘”看大峡谷的人要少得多,所以“南缘”比“北缘”更受欢迎。故选C。
27.词义猜测题。根据“It has more limited access due to the snow in winter. During winter months, almost all roads are closed to visitors.”可知,在冬季,几乎所有的道路都不对游客开放,可推测出“access”意为“通道”,与“Entrances”意思相近。故选B。
28.推理判断题。根据“Individual Pass: $20 For one individual when entering by bicycle, bus, the Grand Canyon Railway or on foot. Admission is free for individuals 15 years old and younger.”可知,15岁及以下的人免门票,汤姆17岁,他的父母45岁,这三人都需要购买个人票,每人20美元,妹妹8岁免票,所以他们需要支付的费用是20*3 = 60(美元)。故选A。
29.A 30.B 31.D 32.C
【导语】本文主要讲述了Roberta、Peter和Phyllis一家原本在伦敦生活幸福,父亲被两个男人找走后,全家要搬到乡下,在收拾东西后乘火车前往乡下新家的故事。
29.细节理解题。通读全文可知,文章开头表明一家人在大房子过着幸福生活(d);接着提到两个男人来找父亲(c);之后父亲被叫走(a);母亲说要搬家后全家开始打包(b);最后一家人乘火车去Three Chimneys(e),所以正确顺序是d-c-a-b-e。故选A。
30.细节理解题。根据“Mother laughed and said, ‘I don’t like moving!’ ”和“You are brave enough to laugh when you’re feeling like that!”可知,母亲不喜欢搬家,感到难过,但努力表现得勇敢。故选B。
31.推理判断题。根据“They didn’t know they were going to be the railway children.”可知,他们的新生活可能和铁路有关。故选D。
32.主旨大意题。通读全文可知,文章主要围绕孩子们原本幸福生活改变,然后搬到乡下展开。故选C。
33.A 34.A 35.D 36.C
【导语】本文主要讲述了人体血液中发现微塑料的事实,并探讨其对健康的潜在影响。
33.细节理解题。根据“The scientists collected blood samples from 22 healthy adults and found plastic particles in 17 of them. These particles were as small as 0.0007 mm.”可知,第二段通过列举具体数据展开的。故选A。
34.词句猜测题。根据“Half the blood samples had PET plastic, which is usually used in drink bottles. One third had PS in them.”可知,前文提到“一半的血液样本含有PET塑料”,后文“One third had PS in them”中的“them”指代前句的“blood samples”。故选A。
35.主旨大意题。通读全文可知,文章主要报道人体血液中发现微塑料的事实,并探讨其对健康的潜在影响。故选D。
36.推理判断题。根据“Do the particles stay in the body Are they being transported to the organs (器官) And are these levels high enough to cause diseases ”可知,文章结尾提出微塑料在体内的去向及健康影响的问题,因此下文最可能继续讨论相关研究,故选C。
37.A 38.B 39.C 40.A
【导语】 本文是一篇说明文,主要就俱乐部如何在展会上脱颖而出给出了一些建议。
37.细节理解题。根据句子“Club fairs are important events for school clubs to attract new members. Here are some tips to help your club stand out among your schoolmates.”可知,俱乐部博览会的主要目的是吸引新成员。故选A。
38.细节理解题。根据“·Play an active and welcoming role:…Use simple words to explain the club’s goals. Remain friendly and show positive body language.”可知,俱乐部成员在与访客交谈时应该使用简单的语言并保持友好。故选B。
39.细节理解题。根据“·Attract attention: Offer free desserts like ice creams, cup cakes and juice.”可知,提供免费的食物和饮料可以吸引学生到俱乐部桌前。故选C。
40.推理判断题。纵观全文可知,本文主要介绍了如何让俱乐部在学校的社团招新活动中吸引更多学生加入社团。因此,负责俱乐部的同学或成员可能对阅读这篇文章最感兴趣。故选A。
41.C 42.E 43.A 44.B 45.D
【导语】本文讲述了中国家庭中父母与孩子之间的期望和需求差异,强调了除了学业成就外,孩子们同样渴望得到理解、尊重以及父母作为榜样的重要性。
41.根据“In China, many parents have high expectations for their kids.”以及“These hopes are often forgotten.”可知,此处需要一个转折句引出孩子对父母也有期望,选项C“但是孩子们对他们的父母也有期望”符合语境。故选C。
42.根据“First, kids want love and kindness, not just good grades.”可知,此处应举例说明父母只关注成绩会让孩子难过,选项E“当父母因为低分生气或者说‘看看其他孩子’时,孩子们会感到难过”符合语境。故选E。
43.根据“Second, children need respect.”可知,这里应进一步阐述孩子对尊重的具体需求,选项A“他们希望父母信任他们并给他们空间”符合语境。故选A。
44.根据前文“Also, kids hope parents can be good examples.”可知,,此处应举例说明父母没做好榜样的情况,选项B“当父母说‘学习!’但自己却总是玩手机时,这会让人觉得不公平”符合语境。故选B。
45.根据“Parents want children to succeed, but children want understanding, respect and parents who grow with them.”可知,前文提到父母和孩子互相的需求,此处应总结家庭需要交流彼此需求,选项D“家庭成员应该谈论彼此的需求”符合语境。故选D。
46.(f)amous 47.(r)emember 48.(q)uickly 49.(m)ind 50.(p)repares
【导语】本文主要讲述了画家文同画竹的故事以及成语“胸有成竹”的由来。
46.句意:他以画竹而闻名。根据“He was f... for bamboo paintings. Many people loved his works.”及首字母提示可知,这里表示“以……闻名”,be famous for符合语境。故填(f)amous。
47.句意:过了很长时间,文同能记住竹子的每一个细节。根据“He carefully watched it every day. After a long time, Wen Tong could r... every detail of it.”及首字母提示可知,每天仔细观察,就能“记住”细节,remember符合语境,情态动词could后接动词原形。故填(r)emember。
48.句意:他能快速且自信地画竹子,因为他非常了解竹子,牢记于心。根据“He could paint bamboo q... and confidently, for he knew bamboo very well and knew it by heart.”及首字母提示可知,因为很了解竹子,所以能“快速地”画,quickly符合语境。故填(q)uickly。
49.句意:他的朋友说:“画竹时,文同不需要面前有真正的竹子,因为完整的画面已经在他脑海中了。”根据“Wen Tong didn't need real bamboo in front of him because the complete image was already in his m....”及首字母提示可知,这里表示“脑海中”,mind符合语境。故填(m)ind。
50.句意:现在,成语“胸有成竹”的意思是某人很自信,因为他或她在做事之前准备充分。根据“Now, the idiom ‘xiōng yǒu chéng zhú’ means that someone is confident because he or she p... well before doing things.”及首字母提示可知,这里表示“准备”,prepare符合语境,主语是he or she,prepare用第三人称单数形式prepares。故填(p)repares。
51. didn’t realize until
【详解】对照中英文可知,该句考查“not…until”结构,意为“直到……才”,结合“it came along”可知,该句是一般过去时,有实义动词realize“意识到”,助动词填did not,缩写为didn’t,接动词原形realize。故填didn’t;realize;until。
52. What an unforgettable experience
【详解】对照中英文可知,该句的中心词是可数名词experience“体验”,符合的感叹句结构为“what+a/an+形容词+名词+主谓”,unforgettable“难忘的”,是元音音素开头的单词,冠词填an。故填What;an;unforgettable;experience。
53. provided with
【详解】根据中英文对应可知,需要翻译“为某人提供”,provide sb with sth“为某人提供某物”,本句应为一般过去时,provide使用过去式provided。故填provided;with。
54. what we should do
【详解】根据中英文提示可知,此处使用“discuss + 疑问词引导的宾语从句”结构表示“探讨应该做什么”;从句需保持主谓结构,“应该做”对应情态动词should的陈述语序。故填what;we;should;do。
55. will be invited
【详解】根据汉语意思“将被邀请”可知,应用一般将来时的被动语态,结构为will be done;invite“邀请”,动词,其过去分词为invited。故填will;be;invited。
56.
范文:
Dear schoolmates,
It is important for us to build a green school. There are things we should do and things we shouldn’t do.
In order to make our school green, first, we should turn off the lights when leaving classrooms to save electricity. Secondly, turn off the taps after using water to avoid waste. Thirdly, we can plant more trees and flowers around our school to make it more beautiful. On the other hand, don’t litter anywhere. Avoid using one-time plastic products like plastic bags. And never step on the grass or pick flowers.
It’s important for us to have a green school. I believe our school will be more beautiful. Let’s take action now and make our school green!
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文,为征文投稿;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,考生写作时应注意要按征文要求写,需按要求在“应该做的事”和“不应该做的事”两方面进行拓展,不能遗漏要点,根据实际情况可适当添加细节,突出共建绿色校园主题。
[写作步骤]
第一步,承接开头,引出共建绿色校园应做和不应做之事;
第二步,分别从“应该做的事”(如节约用电用水、种植花草树木)和“不应该做的事”(如不乱扔垃圾、不使用一次性塑料制品、不践踏草坪摘花)两方面,阐述具体内容及理由;
第三步,书写结语,表达共建绿色校园的重要性,对校园变美的信心,并呼吁大家行动起来。
[亮点词汇]
① in order to 为了……
② turn off 关闭
③ avoid doing 避免做某事
④ take action 采取行动
[高分句型]
① We should turn off the lights when leaving classrooms to save electricity. (含有时间状语从句的省略形式,完整为when we leave classrooms)
② It’s important for us to have a green school. (含有It作形式主语的特殊句型)
③ I believe our school will be more beautiful. (含有宾语从句的复合句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览