广州市天河区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市天河区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源简介

广州市天河区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Karl was a cheerful farm boy except for one problem. He had a great love 1 cheese. Whenever he saw cheese or food with cheese, he 2 stop eating it. His mother often warned him, “Cheese is delicious, but too 3 of it may get you a stomachache.” However, Karl just laughed it off and didn’t care about 4 his mother told him.
One night, while Karl 5 in bed, he thought about having cheese again. Suddenly he heard a soft voice saying, “Just 6 with me and you’ll find a cheese mountain!”
Quickly, he rose up and followed 7 voice to a forest. When he stepped deeper into the forest, he 8 to a party where a large cheese mountain was in the middle. Hundreds of tree elves were dancing 9 around it. “Wonderful cheese for wonderful dancers!” All the elves welcomed him. “CHEESE!” With joy in his heart, Karl joined them and didn’t stop dancing 10 the sun rose. The moment he stopped, pieces of cheese came towards him. Karl became even 11 when he started to enjoy the tasty cheese. As soon as he finished one piece, 12 came to him. Very soon, he was 13 full and tired to eat any more. But the cheese kept coming — rolling closer, pushing him down… He got scared, shouting for help but all the elves weren’t around!
“Karl, Karl! It’s time to get up…” Finding that it was just a dream, Karl felt relaxed. From then on, he decided 14 cheese right because Karl had learned 15 lesson: love shouldn’t go too far!
1.A.in B.for C.on D.with
2.A.shouldn’t B.needn’t C.mustn’t D.couldn’t
3.A.few B.much C.many D.little
4.A.why B.how C.that D.what
5.A.was lying B.am lying C.lies D.had lied
6.A.come B.to come C.came D.coming
7.A.a B.an C.the D./
8.A.invites B.invited C.is inviting D.was invited
9.A.excite B.excited C.excitedly D.excitement
10.A.if B.unless C.when D.until
11.A.happy B.happily C.happier D.more happily
12.A.another B.the other C.the others D.others
13.A.too B.still C.very D.so
14.A.to eat B.eat C.ate D.eating
15.A.he B.him C.his D.himself
二、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C和D 项中,选出最佳选项。
Amy, a 19-year-old girl from Greece, has developed a taste for Chinese culture thanks to its food and her travels around the country.
For Amy, coming to China was not just a language-learning opportunity but a chance to 16 a culture that attracted her from afar.
Her sister, who studied at China’s University, 17 her to explore China. “My sister showed me pictures of her 18 in China—her friends, festivals and food.” Amy said, “I saw it as more than just a place to 19 .”
She arrived in China just before Chinese New Year and 20 became interested in the joyful feeling. With the streets filled with red, a color of celebration and good luck. After arriving, Amy noticed that the usually busy campus was almost 21 as most Chinese students had returned home for Spring Festival.
“It reminded me of the festivals in my country when we return to eat, pray and celebrate with family. I love how both cultures value family reunions during important 22 .”
Amy quickly built friendship with her Chinese classmates. Her best Chinese friend taught her how to use chopsticks and introduced her to popular street foods.
Now better at Chinese, Amy feels that China has become a second 23 where she has made lifelong friends and experienced the beauty of its culture.
“We share many similar things, like our love for family. traditions and friendliness. I want to build on that connection and show others that the world isn’t as 24 as it seems.”
Before leaving China earlier this year after finishing two terms of a language-learning program, she left behind a wish bottle on campus, containing her wish to become a bridge for the exchange of 25 between the two countries.
16.A.use B.show C.return D.experience
17.A.took B.ordered C.noticed D.encouraged
18.A.life B.food C.home D.place
19.A.work B.build C.study D.value
20.A.hardly B.usually C.finally D.immediately
21.A.busy B.empty C.popular D.important
22.A.wish B.holidays C.connection D.exchanges
23.A.home B.work C.love D.taste
24.A.lovely B.similar C.different D.lifelong
25.A.food B.travels C.culture D.festivals
三、阅读理解(满分40分)
A
BBQ PowerBeef, chicken, sausages and bacon, all in a creamy cheese sauce. Sounds great You’ve got to taste it on your own! Veggie PartyCabbage, mushrooms and onions, topped with low-fat cheese. If you want to stay fit while satisfying yourself, order it! Aquatic DreamFresh prawns and fish on a rich garlic sauce base. This is the perfect choice for seafood lovers.
Any time is Pizza time!Feeling like having pizzas on other days No worries. We also offer great prices during the rest of the week. Get 40% off full price pizza when ordering on our app. For more information, follow us on social media to get the latest offers.
26.Customers can buy 1 pizza and get 1 free on ________.
A.Monday B.Tuesday C.Friday D.Saturday
27.One should pay ________ if he orders a large pizza on the app on Monday.
A. 8 B. 9 C. 12 D. 15
28.The main purpose of the material is to ________.
A.teach readers how to make a pizza
B.call on people to download the app
C.Introduce the prices of different pizzas
D.attract more customers to order pizzas
B
The Polos—Marco, his father Niccolò, and his uncle Maffeo—had been traveling for three and a half years when they finally achieved their goal—a long-awaited meeting with the powerful Mongol leader, Kublai Khan (忽必烈). The historic event happened in 1275 at the Khan’s capital in Shengdu.
Marco Polo’s trip had started more than 9,000 kilometers away in Venice when he was just a teenager. His father and uncle knew Kublai Khan from a visit five years earlier, when they had spent a short time in Shengdu. On this second trip, the Polos stayed for 17 years. They made themselves useful to the Khan and took on different tasks for him.
During his time in Kublai Khan’s service, Marco Polo was able to learn and experience many things that were new to Europeans. Later in his travel journal, he wrote that Kublai Khan’s palace was the greatest he had ever seen. He admired the Khan’s recently completed new capital, Daidu, which was built in the shape of a perfect square. Its streets were “so straight and so broad.” The city was located in what is now the center of Beijing, and Kublai Khan’s city planning can still be seen in the streets of China’s modern capital.
We also learn from Marco Polo that Kublai Khan made use of a fast and simple message system. Horse riders spaced every 40 kilometers allowed messages to cover 500 kilometers a day. As soon as one horse had run 40 kilometers, the next horse would run the next 40 kilometers, and so on. Marco also learned the secret of asbestos cloth, which is made from a mineral and doesn’t catch fire. Paper money also took him by surprise, since it was not yet in use in the West at that time. Homes were heated with “black stones…which burn like logs.” Those stones were coal—unknown in most of Europe—and were so plentiful that many people had a hot bath three times a week.
Although the Khan did not want his visitors to leave, the Polos finally returned home in 1292. After he returned home, Marco’s travel was written down in a book, full of details about his amazing cultural experiences. It was probably the single greatest contribution to geographical knowledge ever made to the West about the East.
29.According to paragraph 1 and 2, what can we know about Marco Polo’s trip to China
A.It took him five years to travel to China.
B.He had met Kublai Khan before.
C.He spent a short time staying in China.
D.He worked for Kublai Khan when visiting China.
30.Why was Marco Polo impressed by Khan’s newly-built capital
A.Because it had a modern palace. B.Because of its city planning.
C.Because it was like Beijing today. D.Because of its central location.
31.What can we infer from Marco Polo’s experience in China
A.The East had learned technologies from the West.
B.The West already knew and used the technologies in the East.
C.The East was ahead of the West in some areas of technology.
D.The West needed fewer technologies than the East then.
32.What is the passage mainly about
A.The Polos’ relationship with Kublai Khan.
B.Why Marco Polo’s travel is important.
C.The Polos’ two useful travels to China.
D.How Marco Polo finished his book.
C
One afternoon, four girls were having fun in a tea house. “There’s an old house on Maple Street—empty for years! People say it is full of secrets.” said Mia, the puzzle-solving lover.
“Secrets Like scary noises at night ” Lily asked, her eyes wide open, but a big smile spread on her face.
“Really Interesting! Or aliens ” Sarah added with excitement.
“Maybe treasure! Shall we take on an adventure ” Emma invited.
“Great!...”
The girls raced to the ing near, they noticed it was tall, with vines climbing the walls like green fingers. “Inside!” Lily led the way.
As they explored, Emma spotted a dirty silver key in the front yard. “Let’s look for a lock!” Lily suggested.
Off they went, searching everywhere and found a door at the end of the hallway. Mia tried the key. “It fits!” Pushing gently, the door creaked open, showing a dark room filled with forgotten furniture, dusty books, and mysterious boxes. “Wow, look at all these!” Sarah said with wonder.
As they stepped inside the room, Mia noticed a painting of a garden with a big, red X. “Maybe another clue!” Emma cried, “The X might be where the treasure is hidden!”
Minutes later, the girls were in the garden behind the house searching for the spot X. “Look! A strange rock!” Emma pointed. She pushed it aside and surprisingly found a wooden box with an X. Inside was a collection of old coins, a map and a piece of paper. Sarah picked it up and read aloud.
“Congratulations! You found me. Next, find the ‘Room of Shadows’ for the real treasure!”
“What do you think that means The dark attic ” Mia guessed.
“Maybe you’re right.” Lily answered.
Back in the dusty room, they made their way up to the attic door and opened it. The attic was filled with old toys and costumes, hats, and even a mirror.
“Let’s try them on!” Lily suggested, and soon they were dancing and laughing in silly hats and dresses. Suddenly, a shining, golden key dropped out of Lily’s costume. “Will it be the last tip ” Lily cried out.
After searching, they found a round, locked box in a dark corner. “This must be ‘Room of Shadows’!” Mia cried. She turned the key, and with a soft click, the box opened. Inside lay a beautiful necklace with another note.
“The real treasure lies in sharing laughter friendship and adventure.” it read.
33.Why did the girls hurry to the house
A.They wanted to find out who guessed right.
B.They wanted to prove the house had no secrets.
C.They were good at finding treasure and aliens.
D.They had interest in exploring the unknown.
34.Where did the girls find the first note
A.In the front yard. B.In the dark room.
C.In the hallway. D.In the back garden.
35.Which picture is the “Room of Shadows”
A. B.
C. D.
36.Which is the best title for the passage
A.The journey to the secret garden B.The treasure of the adventure
C.The ancient treasure house D.The girls’ forever friendship
D
If you think China’s tourism is all about pandas and the Great Wall. think again. The country’s rich culture, relaxed visa policies (签证政策) and a big increase in film-based travel, are attracting foreign visitors to come. With famous films like “Ne Zha 2” loading the way, China’s travel business is now growing more than ever.
Visitors could spend days exploring China’s ancient treasures. These places of interest are amazing, but what really attracts tourists is the perfect mix of old tradition and modern culture, especially through movies like “NeZha 2” — a popular cartoon film which has made people interested in China’s traditional stories and how they are being told in a new and modern way.
In December 2024, China made it much easier for people from 54 countries to visit without a visa. They can now stay for up to 10 days. With a 112% increase in visa-free travel in 2024, it’s clear that China’s travel business is doing very well. Now foreign visitors can stay to visit those popular tourist spots related to “Ne Zha”!
The success of the film has made many people interested in places shown in the story. For example, Chentangzhuang in Tianjin is connected to Ne Zha’s hometown Chentang Pass in the film. Now, it is seeing a lot more tourists. This shows that movies are now an important part of how people decide where to travel. In Yibin, a city in Sichuan Province, there are ancient temples that are built to remember Ne Zha. They have attracted many people, causing a 34% rise in hotel bookings.
If you think this cultural tourism growth won’t last long, think again. Programs like “ChinaTravel with Chinese Films” are becoming more successful, and people around the world are showing more interest in popular Chinese movies like “Ne Zhn 2”. This makes China a top choice for travellers around the world. China is not just sharing its history — it’s sharing its stories and the world loves it.
37.What does the underlined word “film-based travel” in paragraph I mean
A.Travel to visit film studios. B.Travel to meet people in the film.
C.Travel to learn how to make a film. D.Travel to visit places shown in the film.
38.According to the passage, which is NOT the reason why foreign visitors come to China
A.They want to watch movies in Chinese cinemas.
B.They are attracted by China’s traditional stories.
C.Many of them can travel to China without a visa.
D.They can experience both traditional and modern culture.
39.What is paragraph 4 mainly about
A.How ancient temples attract visitors. B.How films improve travel business in China.
C.Why Chentangzhuang has become so popular. D.Why “Ne Zha 2” has attracted so many visitors.
40.What’s the writer’s opinion about the future of China’s travel business
A.It depends on the future visa policy. B.It’ll be bright with the power of movies.
C.It’ll grow but the growth won't last long. D.It’ll grow because of more historical sites.
第二节 阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项。
The 9th Asian Winter Games in Harbin is important in the development of winter sports in China and marks China’s important step in becoming a global sports powerhouse. 41
For example, the playground has two sound systems, which help decrease echoes. At the Training Base, new technology like 3D and 5G system has been used.
42 It greatly improves the working speed and accuracy (准确性) of the judges. These changes improve competition and sports operations.
During the opening ceremony, the powerful ice-harvesting chant showed Harbin’s rich culture. The first block of ice cut from the Songhua River also meant the beginning of the New Year and good wishes for the future. The paper-cutting and ice lanterns offered Chinese wisdom and warmth to Asia through living traditions. 43
A number of athletes have joined in the Harbin winter games. 44 Saudi Arabia, who will host the 10th Asian Winter Games in 2029, is using this opportunity to gain knowledge about hosting winter sports. This marks China’s becoming a leader in the winter sports in Asia.
As Chinese athletes win many medals at the Asian Winter Games, their successes attract greater public interest in winter sports. 45 It shows China’s development of competitive sports and public health. China is making efforts to build a healthy and active society.
A.In fact, countries with no snow have also sent teams.
B.The importance of the games is far beyond medals.
C.The mix of tradition and modernity showed China’s confidence.
D.It shows China’s many great achievements in hosting world-class events.
E.Also, China’s self-developed equipment (设备) records every detail of the competition.
四、短文填空
Yingge dance is a lively and colorful folk performance with a long history in China, e 46 in Guangdong. It combines music, dance, and martial arts, usually performed during festivals to celebrate good l 47 and happiness. Dancers wear bright costumes, wave colorful flags, and move to the beat of drums, creating an exciting atmosphere.
In the past, Yingge dance was very popular in villages, bringing people together and strengthening community spirit. However, as modern life becomes faster, fewer young people show i 48 in learning this traditional art. To protect this cultural treasure, local governments and schools are taking action by organizing performances and workshops. Students are e 49 to join in and appreciate their heritage.
Guangzhou, as a cultural center, still holds Yingge dance events during important holidays. It is n 50 for us to understand its value and pass it on to future generations. By doing so, we can keep this unique tradition alive.
五、完成句子(满分10分)
51.1926年3月,黄旭华出生于广东省的一个医生家庭里。
Huang Xuhua March, 1926 to a family of doctors in Guangdong province.
52.在长达三十多年的时间里,他一直坚持研究工作。他是多么伟大啊!
For over three decades, he stuck with his research work. he is!
53.他花了很长时间去适应这里的新生活。
him a long time used to the new life here.
54.这部电影非常精彩,以至于我们忍不住一遍又一遍地看。
The film was we couldn’t help watching it again and again.
55.我们想知道是否能在明年看到电影《哪吒3》。
We wonder Ne Zha 3 next year.
六、书面表达(满分15分)
56.近期,你校将组织“传统文化进社区”的志愿服务活动,交换生Sally也报名参加。假如你是李华,请你结合以下提示,写一份英文邮件,向她介绍活动安排。
要求:(1)邮件应包括图中要点,并适当拓展。
(2)词数80-120左右,邮件开头已经给出,不计入总字数,文中不得出现个人信息。
Dear Sally,
Thank you for joining us in our voluntary work.
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B 2.D 3.B 4.D 5.A 6.A 7.C 8.D 9.C 10.D 11.C 12.A 13.A 14.A 15.C
【导语】本文讲述了一个叫Karl的农场男孩,他非常喜欢奶酪,但遇到了问题的故事。
1.句意:他对奶酪有着深厚的喜爱。
in在……里;for为了;on在……上;with和。根据“He had a great love…cheese.”可知,have a love for表示“对……的热爱”,动词短语。故选B。
2.句意:每当看到奶酪或含奶酪的食物,他就无法停止食用。
shouldn’t不应该;needn’t不必;mustn’t禁止;couldn’t不能。根据“Whenever he saw cheese or food with cheese, he…stop eating it.”可知,此处强调他无法自控。故选D。
3.句意:奶酪虽美味,但过量食用可能引发胃痛。
few很少,修饰可数名词;much许多,修饰不可数名词;many许多,可数;little很少,不可数。根据“Cheese is delicious, but too…of it may get you a stomachache.”可知,此处修饰不可数名词cheese,too much表示“过多”。故选B。
4.句意:Karl不在意母亲告诉他的话。
why为什么;how如何;that引导陈述句;what什么。根据“Karl didn’t care about…his mother told him.”可知,从句中“his mother told him”缺少宾语,需用what指代内容。故选D。
5.句意:一天晚上,Karl正躺在床上时,又想吃奶酪。
was lying正躺着,过去进行时;am lying正躺着,现在进行时;lies躺,一般现在时;had lied撒谎,过去完成时。根据“One night, while Karl…in bed, he thought about having cheese again.”可知,while"引导的时间状语从句需用过去进行时,描述过去某一时刻正在发生的动作。故选A。
6.句意:跟我来,你会找到一座奶酪山!
come来,原形;to come来,不定式;came来,过去式;coming来,现在分词。根据“Just…with me and you’ll find a cheese mountain!”可知,祈使句需用动词原形。故选A。
7.句意:他跟随那个声音进入森林。
a一个,用于辅音音素开头的单词前;an一个,用于元音音素开头的单词前;the这,特指;/不填。根据“he followed…voice to a forest.”可知,特指前文提到的“a soft voice”,需用定冠词the。故选C。
8.句意:当他走进森林深处时,他被邀请参加一个聚会,在聚会的中央有一座巨大的奶酪山。
invites邀请,一般现在时;invited邀请,过去式;is inviting正在邀请,现在进行时;was invited被邀请,被动语态。根据“When he stepped deeper into the forest, he…to a party...”可知,应用被动语态表示“被邀请”。故选D。
9.句意:树精灵们兴奋地围着奶酪山跳舞。
excite使兴奋,动词;excited兴奋的,形容词;excitedly兴奋地,副词;excitement兴奋,名词。根据“Hundreds of tree elves were dancing…around it.”可知,此处应用副词修饰动词dancing,excitedly表示“兴奋地”。故选C。
10.句意:他不停地跳舞,直到太阳升起。
if如果;unless除非;when当……时;until直到。根据“Karl joined them and didn’t stop dancing…the sun rose.”可知,not...until表示“直到……才停止”。故选D。
11.句意:享用奶酪时,Karl变得更加开心。
happy开心的,原级;happily开心地,副词;happier更开心,比较级;more happily更开心地,副词比较级。根据“Karl became even…when he started to enjoy the tasty cheese.”可知,even修饰比较级happier,表示“更加快乐”。故选C。
12.句意:吃完一块,另一块又来了。
another另一块,泛指;the other另一块,两者中的另一个;the others其他剩余全部;others其他,泛指复数。根据“As soon as he finished one piece…came to him.”可知,吃完一块,另一块又来了,another泛指“另一块奶酪”。故选A。
13.句意:他吃得太饱太累,无法继续。
too太;still仍然;very非常;so如此。根据“he was…full and tired to eat any more.”可知,too...to表示“太……而不能”。故选A。
14.句意:从那以后,他决定正确地吃奶酪,因为卡尔得到了教训:爱不能走得太远!
to eat吃,不定式;eat吃,原形;ate吃,过去式;eating吃,动名词。根据“he decided…cheese right.”可知,decide后接不定式to eat,表示“决定做某事”。故选A。
15.句意:从那以后,他决定正确地吃奶酪,因为卡尔得到了教训:爱不能走得太远!
he他,主格;him他,宾格;his他的,物主代词;himself他自己,反身代词。根据“Karl had learned…lesson: love shouldn’t go too far!”可知,此处应用物主代词修饰名词lesson,表示“他的教训”。故选C。
16.D 17.D 18.A 19.C 20.D 21.B 22.B 23.A 24.C 25.C
【导语】本文主要讲述了希腊女孩Amy对中国文化的热爱。
16.句意:对Amy来说,来中国不仅是学习语言的机会,更是体验远方吸引她的文化的契机。
use使用;show展示;return返回;experience体验。根据“has developed a taste for Chinese culture thanks to its food and her travels around the country.”可知,Amy因中国美食和旅行而对中国文化产生兴趣,因此她来中国的目的是体验文化。故选D。
17.句意:她在中国的大学学习的姐姐鼓励她探索中国。
took带;ordered命令;noticed注意到;encouraged鼓励。根据“...her to explore China. ‘My sister showed me pictures of her...in China—her friends, festivals and food”可知,姐姐通过照片展示中国生活,这是一种鼓励她探索中国的行为。故选D。
18.句意:我姐姐给我看了她在中国的生活照片——朋友、节日和食物。
life生活;food食物;home家;place地方。根据“her friends, festivals and food”可知,展示的是生活。故选A。
19.句意:我不只把这里当作学习的地方。
work工作;build建造;study学习;value重视。根据“Amy noticed that the usually busy campus was almost...as most Chinese students had returned home for Spring Festival.”可知,她是来中国学习的。故选C。
20.句意:她在中国新年前夕到达,立刻对欢乐的氛围产生了兴趣。
hardly几乎不;usually通常;finally最终;immediately立刻。根据“She arrived in China...became interested in the joyful feeling. With the streets filled with red, a color of celebration and good luck.”可知,她立即对红色的氛围产生了兴趣。故选D。
21.句意:Amy注意到通常繁忙的校园几乎空了,因为中国学生都回家过年了。
busy忙碌;empty空旷;popular受欢迎;important重要。根据“most Chinese students had returned home for Spring Festival.”可知,中国学生都回家过年了,所以校园空旷。故选B。
22.句意:我喜爱两种文化在重要节日都重视家庭团聚。
wish愿望;holidays节日;connection联系;exchanges交流。根据“It reminded me of the festivals in my country when we return to eat, pray and celebrate with family”可知,中国和希腊的节日都重视团圆。故选B。
23.句意:如今中文更好的艾米将中国视为第二故乡。
home家;work工作;love爱;taste品味。根据“where she has made lifelong friends and experienced the beauty of its culture.”可知,她在这里结交挚友并感受文化之美,符合家的概念。故选A。
24.句意:世界没有看起来那么不同。
lovely可爱;similar相似;different不同;lifelong终身。根据“most Chinese students had returned home for Spring Festival.”以及“It reminded me of the festivals in my country when we return to eat, pray and celebrate with family”可知,两种文化都有重视家庭的相似性,因此此处指向别人展示世界并不像看起来那么不同。故选C。
25.句意:她留下许愿瓶,希望成为两国文化交流的桥梁。
food食物;travels旅行;culture文化;festivals节日。根据“We share many similar things, like our love for family...as it seems”可知,文章围绕Amy对中国文化的体验,强调她希望成为文化交流的桥梁。故选C。
26.B 27.B 28.D
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了三种不同口味的披萨以及相关的优惠活动。文章旨在吸引顾客订购披萨,并提供了通过应用程序享受折扣的信息。
26.细节理解题。根据图片中“2 for Tuesdays”可知,顾客在周二可以买一送一。故选B。
27.推理判断题。根据“Get 40% off full price pizza when ordering on our app.”可知,通过应用程序订购披萨可以享受40%的折扣。大披萨的原价为 15,折扣后价格为 9。故选B。
28.主旨大意题。文章介绍了不同种类的披萨以及优惠活动,如周二买一送一,通过应用程序下单可享折扣等信息。这些内容都是为了吸引更多顾客来订购披萨。故选D。
29.D 30.B 31.C 32.B
【导语】本文主要介绍了马可 波罗一行在中国的旅行经历、所见所闻以及他的旅行对西方了解东方的重要贡献。
29.细节理解题。根据“They made themselves useful to the Khan and took on different tasks for him”可知,他在访问中国时为忽必烈汗工作。故选D。
30.细节理解题。根据“He admired the Khan’s recently completed new capital…Its streets were ‘so straight and so broad.’ The city was located in…Kublai Khan’s city planning can still be seen in the streets of China’s modern capital.”可知,马可 波罗是因为城市规划对可汗新建的首都印象深刻。故选B。
31.推理判断题。根据“Marco also learned the secret of asbestos cloth…Paper money also took him by surprise…Those stones were coal—unknown in most of Europe”可知,东方在某些技术领域上是领先西方的。故选C。
32.主旨大意题。根据“It was probably the single greatest contribution to geographical knowledge ever made to the West about the East.”及全文内容可知,本文主要介绍了马可 波罗一行在中国的旅行经历、所见所闻以及他的旅行对西方了解东方的重要贡献,强调其旅行的重要性。故选B。
33.D 34.D 35.C 36.B
【导语】本文主要讲述了四个女孩在探索一栋老房子时,通过解谜和冒险,最终发现真正的宝藏是她们之间的友谊和共同的经历。
33.细节理解题。根据“Maybe treasure! Shall we take on an adventure”可知,女孩们对探索未知的事物充满兴趣,因此她们急忙前往房子。故选D。
34.细节理解题。根据“the girls were in the garden”以及“a piece of paper.”可知,女孩们在后花园找到了带有X标记的木盒,里面装有第一张纸条。故选D。
35.细节理解题。根据“After searching, they found a round, locked box in a dark corner. ‘This must be ‘Room of Shadows’!’ Mia cried. She turned the key, and with a soft click, the box opened. Inside lay a beautiful necklace with another note.可知,对应图片C,故选C。
36.最佳标题题。通读全文以及“The real treasure lies in sharing laughter friendship and adventure.”可知,文章主要讲述女孩们通过冒险寻找宝藏,最终发现“真正的宝藏是分享欢笑、友谊和冒险”。故选B。
37.D 38.A 39.B 40.B
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述中国旅游业因丰富的文化、宽松的签证政策以及电影带动的旅游热潮而吸引外国游客的现象,并以电影《哪吒2》为例说明电影对旅游业的促进作用。
37.词句猜测题。根据文章第1段“a big increase in film-based travel”及第4段“The success of the film...is seeing a lot more tourists.”可推知,“film-based travel”指因电影而前往取景地旅游的行为。故选D。
38.细节理解题。根据第2段“what really attracts tourists is… especially through movies like ‘NeZha 2’”,第3段“China made it much easier for people from 54 countries to visit without a visa”,第2段“the perfect mix of old tradition and modern culture”可知,国外游客来中国的原因有被中国故事吸引、宽松的签证政策以及可以体验传统文化和当代文化,选项A“他们想在中国的电影院看电影”未提及,故选A。
39.主旨大意题。阅读第4段,根据“The success of the film has made many people interested in places shown in the story”可知,全段围绕电影如何推动旅游业发展展开。故选B。
40.推理判断题。根据最后一段“Programs like ‘China Travel with Chinese Films’ are becoming more successful… This makes China a top choice for travellers”可推知,作者认为在电影的加持下,旅游业前景光明。故选B。
41.D 42.E 43.C 44.A 45.B
【导语】本文主要介绍了哈尔滨第九届亚洲冬季运动会的重要意义及其在推动中国冬季运动发展和展示中国文化自信方面的作用。
41.根据上文“The 9th Asian Winter Games in Harbin is important in the development of winter sports in China and marks China’s important step in becoming a global sports powerhouse.”可知,此处介绍哈尔滨亚冬会的意义,选项D“它展示了中国在举办世界级赛事方面取得的许多伟大成就。”符合语境。故选D。
42.根据下文“It greatly improves the working speed and accuracy (准确性) of the judges.”可知,记录了比赛的每一个细节的设备对裁判的工作有帮助,选项E“此外,中国自主研发的设备记录了比赛的每一个细节。”符合语境。故选E。
43.根据上文“During the opening ceremony, the powerful ice-harvesting chant showed Harbin’s rich culture...The paper-cutting and ice lanterns offered Chinese wisdom and warmth to Asia through living traditions.”可知,开幕式中含有丰富的文化和传统,应是传统与现代的结合,选项C“传统与现代的融合展现了中国的自信。”符合语境。故选C。
44.根据上文“A number of athletes have joined in the Harbin winter games. ”可知,此处介绍参加比赛的人或国家,选项A“事实上,没有下雪的国家也派出了队伍。”符合语境。故选A。
45.根据上文“As Chinese athletes win many medals at the Asian Winter Games”和下文“It shows China’s development of competitive sports and public health.”可知,此处强调赛事意义超越奖牌,选项B“亚冬会的重要性远不止奖牌。”符合语境。故选B。
46.(e)specially 47.(l)uck 48.(i)nterest 49.(e)ncouraged 50.(n)ecessary
【导语】本文主要介绍了中国广东的传统民间表演艺术——英歌舞,包括其历史、特点、现状以及保护措施。
46.句意:英歌舞是一种活泼多彩的民间表演,在中国历史悠久,尤其是在广东。根据“with a long history in China…in Guangdong”的语境并结合首字母提示可知,此处强调地点,指尤其是在广东,especially“尤其”符合。故填(e)specially。
47.句意:它结合了音乐、舞蹈和武术,通常在节日期间表演,以庆祝好运和幸福。根据“celebrate good…and happiness”的语境并结合首字母提示可知,此处表示庆祝好运和幸福,good luck“好运”。故填(l)uck。
48.句意:然而,随着现代生活节奏加快,越来越少年轻人对学习这门传统艺术表现出兴趣。根据下文“To protect this cultural treasure”并结合首字母提示可知,需要保护这门传统艺术,应是越来越少年轻人对学习这门传统艺术表现出兴趣,show interest in…“对……感兴趣”,是固定搭配。故填(i)nterest。
49.句意:鼓励学生参与并欣赏他们的文化遗产。根据“Students are…to join in and appreciate their heritage.”的语境并结合首字母提示可知,此处指鼓励学生参与并欣赏他们的文化遗产,encourage“鼓励”,应用过去分词形式,构成被动语态。故填(e)ncouraged。
50.句意:我们有必要理解其价值并将其传承给后代。根据下文“By doing so, we can keep this unique tradition alive.”并结合首字母提示可知,通过这样做,我们可以保持这一独特的传统,所以有必要这样做,necessary“必要的”符合。故填(n)ecessary。
51. was born in
【详解】根据中英文对照可知,出生: be born;月份前用in。句子时态是一般过去时,主语是单数,be动词用was。故填was;born;in。
52. How great
【详解】根据中英文对照可知,此处是感叹句,结构为:how+adj+主谓;伟大的:great。故填How;great。
53. It took to get
【详解】根据题干,缺少的信息为“花了”和“适应”,It takes sb. some time to do sth.“做某事花了多长时间”为固定句型,根据语境可知,时态是一般过去时,动词用过去式;适应:get used to,空②用动词不定式作真正的主语。故填It took;to get。
54. so wonderful that
【详解】根据中英文提示可知,此处使用“so...that...”结构,表示“如此……以至于……”,“精彩的”对应的英文是“wonderful”。“so + 形容词/副词 + that...”引导结果状语从句,用于描述某事物的程度达到了引发某种结果的程度。在本句中,“so wonderful”描述电影精彩的程度,“that we couldn’t help watching it again and again”则说明因为电影如此精彩而产生的结果,即我们忍不住一遍又一遍地看。故填so;wonderful;that。
55. if/whether we can see
【详解】根据中英文对照可知,空格处为“是否”if/whether,以及“我们能看到”we can see。根据“We wonder”可知,此处为宾语从句,从句应用陈述语序,引导词为if/whether。故填if/whether;we;can;see。
56.例文
Dear Sally,
Thank you for joining us in our voluntary work. We plan to hold a Chinese calligraphy and paper-cutting workshop because they show the beauty of our traditional culture. To share these skills with the community, we will meet next Saturday morning at 9:00 at the local community center. There, we will guide residents to write Chinese characters and cut paper designs. We will also explain their history and meaning. I believe our efforts will help more people understand and appreciate our culture.
I look forward to seeing you there.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一封邮件;
②时态:时态以“一般现在时”和“一般将来时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、承接已给的开头,介绍活动名称以及原因;
第二步、介绍活动时间和地点以及活动形式;
第三步、书写结语。
[亮点词汇]
①plan to do sth.计划做某事
②share…with…和……分享……
③guide sb. to do sth.引导某人做某事
[高分句型]
①We plan to hold a Chinese calligraphy and paper-cutting workshop because they show the beauty of our traditional culture.(because引导原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览