广州市越秀区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市越秀区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源简介

广州市越秀区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Mother Nature lived in a beautiful palace with her children. Sunshine, the 1 girl of the family, was a sweet creature. Her younger sisters Southwind, Westwind and Snow were also kind, but the brothers Rain and Eastwind were naughty. And Northwind was the biggest boy whose breath 2 refresh the world.
One day in November, having finished her summer task, Mother Nature was ready 3 . She asked her children to behave well and wake her up in March.
“Now it’s our turn to do 4 we want,” said Rain after the tired mother fell asleep. He started crying 5 , and Eastwind began blowing, making people uncomfortable. Sunshine asked them to stop, 6 they wouldn’t listen.
Luckily, Northwind and Snow returned from Iceland. Northwind’s sharp voice silenced Rain and Eastwind. He refreshed the world and prepared it to 7 with Snow’s white coat. Soon, the world looked white and beautiful, unlike any 8 time of the year.
But soon after Northwind took a rest, the naughty brothers began to make trouble again. Sunshine didn’t want 9 to wake up Mother Nature. She went to Westwind 10 help. Finally, they stopped the boys and taught them 11 unforgettable lesson.
“Now be sweet children. and get the spring cleaning done 12 Mother wakes up,” said Sunshine. “I don’t know what she’ ll say to those naughty boys, but I 13 my best.”
All the children promised to be well-behaved, for they loved Sunshine and regretted 14 so much trouble.
Snow packed away her coat. Rain dropped a few soft showers 15 made the grass green.
Sun spread out the golden light. And when Southwind blew open the first flower, Mother Nature smelt it and woke up.
1.A.old B.elder C.elderly D.eldest
2.A.may B.must C.could D.should
3.A.rest B.to rest C.rested D.resting
4.A.why B.what C.how D.when
5.A.end B.ending C.endless D.endlessly
6.A.if B.or C.but D.and
7.A.cover B.covering C.be covering D.be covered
8.A.other B.others C.another D.the other
9.A.them B.they C.their D.themselves
10.A.on B.to C.for D.with
11.A.a B.an C.the D./
12.A.before B.after C.until D.when
13.A.do B.did C.was doing D.have done
14.A.cause B.causing C.caused D.to cause
15.A.which B.who C.when D.where
二、完形填空(满分10分)
Once, several children in a country were hurt at war, including an 8-year-old girl. People from the village asked medical help from a nearby hospital. Soon, a doctor and some 16 arrived. They found out the girl was the most seriously 17 . Without a quick blood transfusion (输血), she would die of blood loss. A quick 18 showed that none of the adults had the correct type, but several of the uninjured orphans (孤儿) did. The doctor tried to explain to the frightened children that unless the girl could be given some blood, she would certainly die. Then he asked if anyone wanted to give blood to help. Everybody was silent.
After a while, a little boy slowly 19 his hand, dropped it back down, and then raised it again. He was Heng. Quickly, Heng 20 on a bed. A needle (针) was put into his arm. After a moment, he began to cry, quickly covering his arm with his free hand. When the doctor asked him if the needle 21 him, he shook his head. But soon he cried in silence. Something seemed 22 . The doctor spoke to the boy softly and then, the kid stopped crying and a look of happiness could be seen on his face. The doctor said to the nurses, “He thought he was 23 . He misunderstood me. He thought I had asked him to give all his blood so the little girl could live.”
“But why would he be willing to do that ” one of the nurses asked. The doctor 24 the question to the boy, who answered 25 ,“Because she’s my friend.”
16.A.workers B.nurses C.teachers D.children
17.A.upset B.tired C.injured D.mad
18.A.method B.way C.test D.study
19.A.put up B.put away C.put on D.put down
20.A.lay B.put C.set D.played
21.A.worked B.moved C.lost D.hurt
22.A.wrong B.right C.meaningful D.possible
23.A.lying B.sleeping C.running D.dying
24.A.reviewed B.repeated C.reported D.replied
25.A.angrily B.simply C.surprisedly D.sadly
三、阅读理解(满分40分)
A
What makes a great friend
Some people find it easier to make and keep friends, while others wish they had closer friendships or wonder why a friendship didn’t work out. In fact, to build strong, lasting friendships, there are some important characters we should work on developing.
Quiz: What kind of friend are you 1. I am trustworthy. 2. I am honest with others. 3. I am generally very dependable. 4. I am loyal to the people I care about. 5. I am easily able to trust others. 6. I am a good listener. 7. I am supportive of others in their good or bad times. 8. I am self-confident. 9. I am usually able to see the humor in life. 10. I am fun to be around. Teens share: What’s the most important character in a friend Howie Lin, 15 “In my opinion, humor is a must-have quality in a friend. Having a friend with a good sense of humor is like having a personal talk-show artist on call 24/7. I have a friend who always comes up with creative jokes. With him around, even the saddest days feel better.”Jasmine Cao, 13 “The most important thing I look for in a friend is having similar interests or hobbies to mine. I think this matters because these interests or hobbies can help us build a deeper connection. We may have a lot of fun memories together. For example, if we both love playing basketball, we can practice together, cheer each other up during games, and help each other improve. A true friend is someone who not only enjoys the same things as you but also stands by you, no matter what.”Claire Tan, 11 “A true friend is important because he or she will be honest with you. If you do something wrong, true friends will point that out right away and believe that you can do better. However, fake ones will only talk about it behind your back. When you get hurt, true friends will care for you and comfort you from the bottom of their hearts. They will always be there to protect you. Fake friends may ask if you’re fine, but they don’t really care and will just walk away.”
Contact us:Email: friendship@ Phone: 123-456-7890
26.Why does the writer introduce the “What kind of friend are you ” quiz
A.To show types of characters people have. B.To compare different characters of friends.
C.To remind readers of characters for real friends. D.To explain why people have different characters.
27.If Claire Tan’s friend makes a mistake, what may Claire most probably do as a true friend
A.Laugh at her friend in her mind. B.Try not to say anything about it.
C.Tell her friend the mistake immediately. D.Talk about the mistake with other friends.
28.Where is the passage most probably from
A.A book of fun quizzes for teenagers. B.A science report about teenage growth.
C.A teenagers’ magazine on healthy habits. D.An advice page for teenagers’ daily life.
B
Have you ever asked yourself why people often have trouble learning English I hadn’t, until one day my five-year-old son asked me whether there was ham in a hamburger. There isn’t. This made me realize that there’s no egg in an eggplant either. Neither is there pine nor apple in a pineapple. This got me thinking how English can be a crazy language to learn.
For example, we can build a building and paint a painting, but we take a photo. And when we are traveling, we say that we are in the car or the taxi, but on the train or bus! While we’re doing all this traveling, we can get seasick at sea, airsick in the air and carsick in a car, but we don’t get homesick when we get back home. And speaking of home, why aren’t homework and housework the same thing
If “hard” is the opposite of “soft”, why are “hardly” and “softly” not an opposing pair If harmless actions are the opposite of harmful actions, why are shameless and shameful behaviors the same
When we look out of the window and see rain or snow, we can say “it’s raining” or “it’s snowing”. But when we see sunshine, we can’t say “it’s sunshining”.
Even the smallest words can be confusing. When you see the capitalized “WHO” in a medical report, do you read it as the “who” in “Who’s that ” What about “IT”
You also have to wonder at the madness of a language in which a house can burn up as it burns down and in which you fill in a form by filling it out!
English was invented by people, not computers, and it shows the imagination of our human beings. That is why when I wind up my watch, it starts; but when I wind up this passage, it ends.
29.What is the main purpose of the first paragraph
A.To discuss strange mistakes. B.To attract readers’ interest.
C.To provide some suggestions. D.To show the rules of English words.
30.What can we learn from the examples in the text
A.“Burn up” is similar to “burn down”. B.“Shameful” is the opposite of “shameless”.
C.“Wind up a passage” means to “start a passage”. D.“It is sunshining” is used when we see sunshine.
31.What does the writer want to tell us about English in the last paragraph
A.It should be made easier to learn. B.It is shaped by human creativity.
C.It is too hard for computers to learn. D.It follows strict rules to build words.
32.Which of the following can be the best title of the passage
A.English, a crazy language B.Why is English educational
C.A practical language-English D.How can we learn English well
C
Though oceans cover about 71% of the earth’s surface, there’s still a lot we don’t know about them. Only about 20% of the seafloor has been mapped, and the remaining 80% is still a secret to us. Some scientists even think that 91% of sea animals have yet to be discovered.
So why do we know so little about the deep sea Well, getting to those depths is very difficult and requires high technology that simply didn’t come into being for most of human history. The first navigable submarine (可驾驶的潜水艇), for example, was built in 1620, and it couldn’t go more than five meters below the surface. In fact, for a long time, many scientists didn’t even think that there could be any life at depths greater than 550 meters and didn’t see much need to explore the deep sea. However, this changed in 1862 when life was discovered as far down as 945 meters below sea level with the help of a digging machine. Ten years later, around 4,700 species unknown before from the ocean floor were discovered.
Since then, high technology has been developed to help explore the deep sea, including satellites. But why is deep-sea exploration still so difficult Well, at greater depths it is freezing. Everything is completely dark, and the pressure is much greater than that on the surface.
Though we have the difficulties, it’s important that we understand the seas. They help control the earth’s temperature and produce half of the oxygen (O ) in the air. They can also provide us with information about climate change. Our future depends on learning more about our oceans, and it is possible for us to really understand what is ongoing below the surface.
33.Why are some numbers listed in paragraph 1
A.To introduce how important oceans are.
B.To discuss why sea animals have yet to be found out.
C.To explain that oceans cover a large area of the earth.
D.To show that we have only a little understanding of oceans.
34.What caused the change of exploration into the deep sea
A.The invention of sea travel for fun. B.Discovery of life in the deep sea.
C.Better temperature under the sea. D.Maps and data about the ocean floor.
35.What can we learn from the passage
A.It is difficult to build a navigable submarine.
B.The seas have a strong influence on our future.
C.The seas have no lives at a depth of 550 meters.
D.It is easier to go into the deep sea than we think.
36.What’s the best title for the passage
A.Hidden Treasures in Deep Sea
B.Unlocked Secrets of Deep Sea
C.Deep-Sea Exploration: Into the Freezing Depths
D.Deep-Sea Exploration: The Advantages and The Disadvantages
D
Local Schools Art Competition
The City Art Museum is a cultural destination for tourists and visitors, which aims to bring the best in art and culture to everyone. Encouraging creativity in children and young people is our most important goal. The City Art Museum is hosting an art competition for students in the local schools to create an exciting chance for young people to show their works in our newly built gallery.
*Open to primary and junior high schools, the prize winners will be invited as part of the open art exhibition (展览).
*Open art exhibition from 7 July 2025 to 31 August 2025.
How to enter
The competition is for paintings, drawings, photography and mixed media. There is no certain theme for works entered.
Colouring in an outline printed or drawn by someone else is not acceptable.
Adults may give encouragement, but must not have a hands-on role in creating the artwork.
Each school can send in up to 5 works. All works must be sent in before 17:00 on 10th May 2025.
Selection
Every piece of work is graded separately, and the judges’ choice cannot be changed. Work that has been chosen for the show must remain in the museum until close of the exhibition.
Prizes
The first prize winner will be given a chance to take part, with the whole class of his/ her classmates, in a free art lesson with our excellent artists in the museum. The winner will also receive a 500 voucher.
37.Why is the competition organized
A.To introduce the new gallery. B.To attract visitors to the museum.
C.To develop students’ creative skills. D.To offer students a chance to get prizes.
38.Which of the following artworks can enter the competition
A.A photo taken by a 10-year-old student. B.A drawing colored by a student’s parent.
C.A mixed media work finished on 7 July. D.A picture painted by a senior high school student.
39.What do we know about the first prize winners
A.They will give lessons with artists. B.Their classmates can get a 500-yuan prize.
C.They can take their works home right away. D.Their classmates can attend an art lesson for free.
第二节 阅读短文及文后A—E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。
Sugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. 40
Since the Warring States Period, the ancient people loved sweets and developed methods of producing sugar. In the Tang Dynasty, there was huge progress in the sugar-making technology. 41 With the cultural and economic (经济的) development of Song and Yuan Dynasties, people became less interested in only tasting sweetness. In the Ming Dynasty, some people added, pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared.
42 Sugar painters use syrup (糖浆) as the material, a spoon as the “paintbrush”, and a smooth table as the “paper”. To make syrup, they have to make sugar hot before painting. Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly. They move the spoon full of syrup up and down, left and right. Soon a sugar painting is done.
However, it’s a pity that this folk art is dying recently. 43 What’s worse, few people seem to be willing to pass down the art except those aging sugar painters.
For most people, painting is a kind of art and difficult to understand. However, sugar painting has pulled the art down into people’s daily lives. Through it, we may see the spiritual strength of the ancient people across centuries. Now, sugar painting has been listed as an intangible cultural heritage in China. 44
A.Sugar painting is different from normal painting.
B.It’s the sugar for us to taste, and the painting for us to admire.
C.Therefore, the art should be remembered, missed and passed down.
D.The sugar painting that used to be rich in shapes has become poorer and poorer because of fewer needs.
E.And sugar, the precious product once only served to the emperors and princes, also went into many people’s homes.
四、短文填空(满分5分)
根据短文的内容及首字母提示写出文中所缺单词。
Flying to Mars would be the farthest journey in human history. For the astronauts who visit Mars, they would s 45 a lot because of the special environment there. Surviving this trip would not be easy.
Though space travel is never free of d 46 , it takes a lot more health risks to travel in space for a long time. For one thing, staying in space for long periods makes the human body w 47 . Also, it puts pressure on the back of the eyes and causes eye problems. Then there are space rays to w 48 about. It might lead to a higher chance of health problems, especially for astronauts who will have long journeys.
Astronauts will have to pack l 49 to lift off from Earth. And they won’t be able to get things they need like astronauts on the space station do. Instead, they will take fewer things and they might try growing food and building tools as needed.
五、完成句子(满分10分)
50.电影《哪吒2》在2025年春节期间上映。
Ne Zha 2 during the Spring Festival in 2025.
51.电影里的角色设计多么有创意啊!他们给观众留下了深刻的印象。
the character designs in the movie are! They have left a deep impression on the audience.
52.例如,每年都应该种植更多的树木。
For example, more trees each year.
53.他花了很长时间去适应这里的新生活。
him a long time used to the new life here.
54.这次校园语言文化节真有趣!
the School Language Culture Festival was!
六、书面表达(满分15分)
55.初中三年是一段充满改变与成长的旅程。学校英文报以 “Growing with change” 为题向学生征稿,请根据以下思维导图提示写一篇短文投稿,分享你在某一个方面的改变和成长。
注意:
1. 词数80-100词;开头已给出,不计入总词数。
2. 文中不得出现真实的校名和人名。
Growing with change
I have changed a lot during my three years in junior high school.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.D 2.C 3.B 4.B 5.D 6.C 7.D 8.A 9.A 10.C 11.B 12.A 13.D 14.B 15.A
【导语】本文是一篇童话故事,讲述了大自然之母冬眠期间,她的孩子们在世界上引起的变化与调皮行为,最终在阳光和其他孩子的帮助下,恢复了和平与美丽的环境。
1.句意:Sunshine, 家里最年长的女孩, 是一个可爱的精灵。
old年老的;elder年长的(通常用于两者之间);elderly年迈的(形容词,不作定语);eldest最年长的。根据“ the...girl of the family”可知有比较对象且超过三个,用最高级形式。故选D。
2.句意:Northwind是最大男孩,他的气息能让世界焕然一新。
may可能;must必须;could能;should应该。情态动词could表示能力,根据“whose breath...refresh the world”可知表达Northwind的能力。故选C。
3.句意:十一月的一天,大自然母亲完成了她的夏季任务,准备休息。
rest休息,名词或动词原形;to rest休息,不定式;rested休息,过去式;resting休息,现在分词。be ready to do sth意为“准备做某事”,符合结构需要用不定式to rest。故选B。
4.句意:“现在轮到我们做自己想做的事情了,”疲惫的母亲睡着后,Rain 说道。
why为什么;what什么;how如何;when什么时候。do what we want表示“我们想做的事”,what引导宾语从句,作do的宾语。故选B。
5.句意:他开始不停地哭了起来。
end结束;ending结尾;endless无休止的,形容词;endlessly无休止地,副词。cry哭,动词。动词需要副词来修饰。故选D。
6.句意:Sunshine让他们停下来,但他们不听。
if如果;or否则;but但是;and和。根据“Sunshine asked them to stop,...they wouldn't listen.”可知前后语义转折,用but连接。故选C。
7.句意:他让世界焕然一新,并准备好被Snow的白雪覆盖。
cover覆盖;covering现在分词;be covering现在进行时;be covered被覆盖。world与cover是被动关系,prepare to be covered表示“准备被覆盖”,用不定式的被动语态。故选D。
8.句意:很快,世界就变得洁白美丽,不像一年中其他时间。
other其他的,用于修饰单数名词;others其他人或物;another另一个;the other特指两者中的另一个。此处指“任何其他时间”,用other作定语修饰time。故选A。
9.句意:Sunshine不想他们自己去吵醒Mother Nature。
them他们;they他们(主格);their他们的;themselves他们自己。want sb to do sth“想让某人做某事”,后面跟宾格,用them,故选A。
10.句意:她去找Westwind寻求帮助。
on在……之上;to到;for为了;with和。go to sb for help“向某人寻求帮助”,固定搭配。故选C。
11.句意:最后,他们阻止了这两个男孩,并给了他们一个难忘的教训。
a一个,修饰以辅音音素开头的单词;an一个,修饰以元音音素开头的单词;the表示特指;/表省略。teach sb. a lesson给某人一个教训,固定搭配,此句中lesson前有unforgettable修饰,unforgettable发音以元音音素开头,用an。故选B。
12.句意:在Mother Nature醒来之前把春季打扫干净。
before在……之前;after在……之后;until直到;when当……时。根据“get the spring cleaning done...Mother wakes up,”可知是“在Mother醒来之前”,用before。故选A。
13.句意: “我不知道她会对那些淘气的男孩说什么,不过我已经尽力了。”
do做(原形);did做了;was doing正在做;have done已经做了。表示对过去努力的结果,用现在完成时have done。故选D。
14.句意:所有的孩子都承诺会乖乖听话,因为他们爱阳光,并且后悔自己惹了这么多麻烦。
cause引起,动词原形;causing现在分词;caused过去式;to cause动词不定式。regret to do sth遗憾要去做某事;regret doing sth后悔做过某事,表示已造成;根据“the naughty brothers began to make trouble again.”可知孩子们做过了一些调皮的事,用causing。故选B。
15.句意:Rain落下了几场细雨,使草地变绿。
which引导定语从句,指物,在从句中作主语;who指人;when指时间;where指地点。先行词是“a few soft showers”,指物,用which引导定语从句。故选A。
16.B 17.C 18.C 19.A 20.A 21.D 22.A 23.D 24.B 25.B
【导语】本文讲述战争中受伤的女孩需要输血,小男孩误解医生的话以为要献出全部血液救朋友的故事。
16.句意:很快,一名医生和一些护士赶到了。
workers工人;nurses护士;teachers教师;children孩子。根据“Soon, a doctor and some ... arrived.”可知,这里表示一名医生和一些护士赶到了。从医院来的除了医生,通常就是护士。故选B。
17.句意:他们发现这个女孩受伤最严重。
upset沮丧的;tired疲惫的;injured受伤的;mad疯狂的。根据“They found out the girl was the most seriously ...”可知,这里前文提到孩子们在战争中受伤,这里说这个女孩是受伤最严重的。故选C。
18.句意:一项快速检测表明,成年人中没有合适血型的,但几个未受伤的孤儿有。
method方法;way方式;test测试;study学习。根据“A quick ... showed that none of the adults had the correct type, but several of the uninjured orphans (孤儿) did.”可知,这里表示一项快速检测表明成年人中没有匹配血型的。故选C。
19.句意:过了一会儿,一个小男孩慢慢地举起手,又放下,然后又举了起来。
put up举起;put away放好;put on穿上;put down放下。根据“After a while, a little boy slowly ... his hand, dropped it back down, and then raised it again.”可知,这里表示小男孩慢慢举起手,然后又放下,接着又举起来。put up one’s hand是固定短语,表示举手。故选A。
20.句意:很快,恒躺在床上。一根针插进了他的手臂。
lay躺;put放置;set设置;played玩(过去式)。根据“Quickly, Heng ... on a bed.”可知,这里表示Heng 躺在床上准备输血。故选A。
21.句意:当医生问他针是否弄疼他时,他摇了摇头。
worked工作(过去式);moved移动(过去式);lost丢失(过去式);hurt使疼痛。根据“When the doctor asked him if the needle ... him, he shook his head.”可知,这里表示医生问他针是否弄疼他了,他摇头。故选D。
22.句意:似乎有些不对劲。
wrong错误的;right正确的;meaningful有意义的;possible可能的。根据后文医生的解释,小男孩误解了,所以这里似乎有什么不对劲。故选A。
23.句意:他以为自己要死了。
lying说谎(现在分词);sleeping睡觉(现在分词);running跑(现在分词);dying垂死的。根据“The doctor said to the nurses, “He thought he was ...”可知,这里表示小男孩以为要把他所有的血都给小女孩,他觉得自己要死了。故选D。
24.句意:医生向这个男孩重复了这个问题。
reviewed复习(过去式);repeated重复(过去式);reported报道(过去式);replied回复(过去式)。根据“The doctor ... the question to the boy, who answered ...“Because she’s my friend.””可知,这里表示护士问了一个问题,医生向小男孩重复了这个问题。故选B。
25.句意:男孩简单地回答:“因为她是我的朋友。”
angrily生气地;simply简单地;surprisedly惊讶地;sadly伤心地。根据“The doctor ... the question to the boy, who answered ...“Because she’s my friend.””可知,这里表示小男孩简单地回答“因为她是我的朋友”。故选B。
26.C 27.C 28.D
【导语】本文主要讲述了如何成为一个好朋友以及朋友关系中重要的品质。
26.推理判断题。根据“In fact, to build strong, lasting friendships, there are some important characters we should work on developing.”可知,真正的朋友要有一些重要品质,此处是为了提醒读者真正朋友应具备的品质,故选C。
27.细节理解题。根据“If you do something wrong, true friends will point that out right away and believe that you can do better.”可知,如果你做错了什么,真正的朋友会马上指出来,并相信你可以做得更好。故选C。
28.推理判断题。根据全文内容和“Email: friendship@”可知,本文主要讲述了如何成为一个好朋友以及朋友关系中重要的品质,内容贴近青少年日常生活,故选D。
29.B 30.A 31.B 32.A
【导语】本文通过大量例子介绍了英语的独特和巧妙之处,让我们体会到英语词汇的灵活性、多样性和丰富性。
29.推理判断题。根据“This got me thinking how English can be a crazy language to learn.”可知,通过一些有趣的单词来吸引读者的兴趣,故选B。
30.细节理解题。根据“You also have to wonder at the madness of a language in which a house can burn up as it burns down and in which you fill in a form by filling it out!”可知,房子可以烧毁,因为它烧毁了,burn up与burn down意思相同,故选A。
31.推理判断题。根据“English was invented by people, not computers, and it shows the imagination of our human beings.”可知,英语是人而不是电脑创造的,体现了人类的想象力与创造力,故选B。
32.最佳标题题。根据全文内容可知,本文通过大量例子介绍了英语的独特和巧妙之处,选项A更能概括全文主旨,故选A。
33.D 34.B 35.B 36.C
【导语】本文主要讲述了人类对海洋的探索仍然非常有限,尽管海洋覆盖了地球表面的71%,但我们对海底的了解仍然很少,文章还探讨了深海探索的困难以及海洋对人类未来的重要性。
33.细节理解题。根据“Only about 20% of the seafloor has been mapped, and the remaining 80% is still a secret to us. Some scientists even think that 91% of sea animals have yet to be discovered.”可知,这些数字是为了说明人类对海洋的了解非常有限。故选D。
34.细节理解题。根据“However, this changed in 1862 when life was discovered as far down as 945 meters below sea level with the help of a digging machine.”可知,深海探索的改变是由于在深海中发现了生命。故选B。
35.推理判断题。根据“They help control the earth’s temperature and produce half of the oxygen (O ) in the air. They can also provide us with information about climate change. Our future depends on learning more about our oceans…”可推知,海洋对人类未来有重大影响。故选B。
36.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕深海探索的困难和重要性展开,提到深海环境的极端条件,如寒冷、黑暗、高压,以及探索的必要性,结合选项可知,C项符合。故选C。
37.C 38.A 39.D
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了城市艺术博物馆为当地中小学生举办的艺术比赛的相关信息。
37.细节理解题。根据“Encouraging creativity in children and young people is our most important goal.”可知,比赛的核心目的是鼓励青少年创造力。故选C。
38.细节理解题。根据“Open to primary and junior high schools, the prize winners will be invited as part of the open art exhibition (展览).”可知,向小学和初中开放,所以十岁小孩拍的照片可以进入比赛。故选A。
39.细节理解题。根据“The first prize winner will... with the whole class... in a free art lesson.”可知,获奖者的全班同学可参与免费艺术课。故选D。
40.B 41.E 42.A 43.D 44.C
【导语】本文主要介绍了中国传统艺术的一种形式——糖画。
40.根据“Sugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. ”可知,此处介绍糖画是一种用糖制成的画。选项B“这是我们品尝的糖,也是我们欣赏的画”符合语境。故选B。
41.根据“In the Tang Dynasty, there was huge progress in the sugar-making technology.”可知,此处提到了唐代制糖技术进步,选项E“糖,这种曾经只供应给皇帝和王子的珍贵产品,也进入了许多人的家中”符合语境。故选E。
42.根据“ Sugar painters use syrup (糖浆) as the material, a spoon as the ‘paintbrush’, and a smooth table as the ‘paper’.”可知,此处描述糖画与普通绘画的差异,选项A“糖画不同于普通绘画”符合语境。故选A。
43.根据“However, it’s a pity that this folk art is dying recently.”可知,此处提到糖画濒临失传,选项D“过去形状丰富的糖画因为需求减少而变得越来越差”符合语境。故选D。
44.根据“Now, sugar painting has been listed as an intangible cultural heritage in China.”可知,此处提到糖画被列为非遗,选项C“因此,艺术应该被铭记、怀念和传承”符合语境。故选C。
45.(s)uffer 46.(d)anger 47.(w)eak 48.(w)orry 49.(l)ight
【导语】本文主要讲述了人类前往火星的旅程中宇航员可能面临的挑战和健康风险。
45.句意:对于访问火星的宇航员来说,由于那里的特殊环境,他们会遭受很多痛苦。根据“because of the special environment there”并结合首字母提示可知,火星环境特殊,应是会遭受很多痛苦,suffer“遭受”,根据空前的“would”可知,此处用动词原形。故填(s)uffer。
46.句意:虽然太空旅行从来都不是没有危险的,但长时间在太空中旅行会带来更多的健康风险。根据“Though space travel is never free of…”的语境及常识并结合首字母提示可知,太空旅行从来都不是没有危险的,free of danger“没有危险”,是固定搭配。故填(d)anger。
47.句意:一方面,长时间呆在太空会使人体虚弱。根据“staying in space for long periods makes the human body…”的语境及常识并结合首字母提示可知,长时间待在太空会使人体虚弱,weak“虚弱的”符合。故填(w)eak。
48.句意:还有太空射线需要担心。根据“Then there are space rays to…about”的语境及常识并结合首字母提示可知,还需要担心太空射线,worry about“担心”,根据空前的不定式符号“to”可知,此处用动词原形。故填(w)orry。
49.句意:宇航员必须轻装从地球起飞。根据下文“Instead, they will take fewer things”并结合首字母提示可知,此处指轻装从地球起飞,light“轻地;轻便地”,副词。故填(l)ight。
50. was shown
【详解】根据英汉句子可知,空格处缺少“上映”的英文表达。“上映”常用“be shown”表示,句子描述的是2025年春节期间发生的事,是过去的时间,主语Ne Zha 2是单数,一般过去时的被动语态结构为“was/were + 过去分词”,所以第一个空填was ,第二个空填shown。故填was;shown。
51. How creative
【详解】根据中英文对照可知,需翻译“多么有创意啊”;“多么”在感叹句中,当强调形容词时用How;“有创意的”译为creative。故填How;creative。
52. should be planted
【详解】根据汉语提示可知,空处缺少了“应该被种植”,should“应该”,情态动词后面加动词原形,plant“种植”,被动语态,结构为be done,plant的过去分词为planted。故填should;be;planted。
53. It took to get
【详解】根据题干,缺少的信息为“花了”和“适应”,It takes sb. some time to do sth.“做某事花了多长时间”为固定句型,根据语境可知,时态是一般过去时,动词用过去式;适应:get used to,空②用动词不定式作真正的主语。故填It took;to get。
54. How interesting/funny
【详解】根据中英文对照可知,此句是how引导的感叹句,其结构为“How+形容词/副词+主语+谓语”;interesting/funny“有趣的”,形容词。故填How;interesting/funny。
55.例文:
I have changed a lot during my three years in junior high school. In the past, I was shy and afraid to speak in public. For example, I always hid behind my classmates when we needed to make a presentation. Now I feel confident because my English teacher encouraged me to practice speaking every day. She also organized group activities that helped build my courage. I listened to her advice and opened up to my friends.
By volunteering to answer questions in class and joining speech contests, I learned to enjoy expressing myself.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为一般过去时态;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步:承接开头,引出主题,表示自己发生了变化;
第二步:从过去和现在的对比之中,阐述自己的变化;
第三步:阐述是谁让我发生了改变以及做了什么事情来改变。
[亮点词汇]
①in the past在过去
②be afraid to do sth.害怕做某事
③in public在公共场合
④encouraged sb. to do sth.鼓励某人做某事
[高分句型]
①She also organized group activities that helped build my courage.(定语从句)
②Now I feel confident because my English teacher encouraged me to practice speaking every day.(原因状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览