广州市增城区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市增城区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源简介

广州市增城区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A,B,C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
There are many things in life that impress you deeply. For me, there is one thing I still remember now.
One year, my family and I were on vacation in southern Mexico. When we were enjoying the beautiful sights near the sea, 1 that was bright silver caught my eyes.
It was a ring! It looked expensive. It must be worth 2 dollars, and the owner must worry a lot. When I got back to the hotel, I took the ring to the manager and told him that I found it in the water off the beach. He promised me that he 3 send out a message that a ring had been found.
That evening, while having dinner, we heard a woman 4 in a loud voice. She had just got the ring back! I saw 5 standing with the hotel manager. He raised his hand and pointed at me, and then the woman 6 came over and introduced herself. She told me that she swam 7 the ring and lost it that morning. When she went back to the beach 8 it, she failed. Thankfully, it 9 by me. We had dinner together, celebrating our good luck that night. That day was so special for 10 of us, and it was like Christmas in July.
The next day when I checked out of the hotel, the bill had been paid by the woman. I felt touched. I have to say that when I 11 that ring for the first time, I had an idea to keep it or sell it. However, it didn’t take me long to realize that the only thing to do was to look for 12 the owner was. When I saw the cheerful look on that woman’s face after she got her ring back, I was actually 13 than her because I had done the right thing.
Sometimes, when something happens, you may hesitate (犹豫), 14 you know what the right thing to do is. When you do it, you will feel good about it, and perhaps you can also get 15 unexpected surprise. This is the lesson I learnt that day.
1.A.nothing B.something C.anything D.everything
2.A.thousand of B.two thousands C.thousands of D.two thousand of
3.A.could B.must C.might D.would
4.A.cheer B.cheered C.cheers D.cheering
5.A.her B.hers C.herself D.she
6.A.excite B.excitedly C.excited D.excitement
7.A.by B.towards C.with D.without
8.A.looked for B.looking for C.to look for D.looks for
9.A.find B.found C.was finding D.was found
10.A.all B.both C.either D.neither
11.A.see B.saw C.have seen D.seeing
12.A.what B.how C.who D.which
13.A.happy B.happier C.happiest D.the happiest
14.A.but B.and C.so D.because
15.A./ B.an C.a D.the
二、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,掌握大意,然后从各题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last month, our school announced a new environmental protection activity. 16 were asked to clean up the community park every weekend. At first, I felt 17 because I thought it wouldn’t be interesting. However, my teacher 18 me to try it.
On the first Saturday, I arrived at the park with gloves and a trash bag. To my surprise, many classmates were already there, 19 picking up litter. “Let’s work in pairs!” said Lisa, holding a recycling bin. I teamed up with her, and we started sorting the trash 20 .
As we worked, Lisa told me about the harm of plastic waste. “If we don’t act now, the park might become a dump,” she said seriously. Her 21 made me realize the importance of our task.
By noon, the park looked much cleaner. The teacher praised our efforts and said, “Your hard work today has 22 a big difference!” I felt proud.
On the way home, I saw a little girl throwing a candy wrapper on the ground. Without hesitation, I 23 it up and put it in a bin. Lisa smiled and said, “See You’ve changed!”
Now, I 24 every cleanup activity. Protecting the environment isn’t just a duty—it’s a way to make our world 25 . Let’s take action together!
16.A.Cleaners B.Students C.Teachers D.Workers
17.A.excited B.nervous C.proud D.bored
18.A.prevented B.accepted C.encouraged D.refused
19.A.angrily B.busily C.slowly D.carelessly
20.A.patiently B.proudly C.suddenly D.loudly
21.A.words B.behaviors C.actions D.attitudes
22.A.taken B.earned C.made D.become
23.A.pushed B.kicked C.picked D.threw
24.A.take up B.take part in C.take over D.take off
25.A.smaller B.dirtier C.safer D.brighter
三、阅读理解(满分40分)
A
Kyizom, a 29-year-old woman, spends her days alone on a motorcycle across the grasslands of Xizang. With binoculars (双筒望远镜), snacks, and a notebook, she guards the black-necked cranes in Siling Lake Nature Reserve. These birds are symbols of love and happiness in Tibetan culture. Kyizom has spent 10 years watching over them.
Every March, thousands of cranes fly to Shanza County. Here, they build nests and raise baby birds. Kyizom watches over them, records their numbers and prevents harmful human activities. “The cranes face more risks during breeding (繁殖) season,” she says. “Wild animals often attack baby birds, so I patrol more often to keep them safe.” Her work makes a difference to the health of Xizang’s wetlands. At the same time, Xizang has increased efforts to protect the wetlands in recent years. As a result, the number of black-necked cranes has risen from under 1,000 in the 1970s to over 10,000 today.
Kyizom’s love for nature began in her childhood. “My father taught me to respect animals,” she says. But her journey wasn’t easy. At the very beginning, she fell off her motorcycle often and was frightened of wild bears. Now as a mother of three kids, she passes on her experience to her children. During school holidays, she takes them to watch wildlife and study different kinds of birds. in 2020, Kyizom shared her story with people from 11 countries at an event in Beijing. “More young people are joining wildlife protection here,” she said proudly.
Through years of hard work, Kyizom understands cranes deeply. “When they’re safe and fed well, they move their wings gently and make happy sounds which cheer me up too,” she says with a smile. She hopes to learn more scientific methods to protect wildlife better.
As bird-watching grows popular, Kyizom reminds tourists to keep quiet. “These cranes are our lucky birds. I wish more people would love and protect them. Let’s keep Xizang their happy home.”
26.What does Kyizom mainly do to the cranes according to the passage
A.She reminds the tourists to keep quiet. B.She builds the nests and raises baby birds.
C.She watches over the black-necked cranes. D.She teaches her children to study the cranes.
27.What does the underlined word “patrol” in paragraph 2 mean
A.Sit around. B.Walk around. C.Lie down. D.Turn around.
28.Why does the writer mention Kyizom’s father in paragraph 3
A.To show her family’s influence on her work B.To tell the reason of her dad’s love for nature.
C.To describe her happy childhood in Xizang. D.To show her early challenges and difficulties.
29.What does Kyizom probably think of her work
A.Boring but unusual. B.Dangerous and difficult.
C.Tiring but creative. D.Meaningful and joyful.
B
In 2024, we saw many amazing things in science, what can we expect in 2025 These are some of the big topics in the science world.Flying to space
The year 2024 was a big one for space travel. And 2025 will probably be the same. China will send new people to the Tiangong space station and let Tianwen-2 go to the space rock 2016HO3. It will also work with Europe together to send up a satellite called SMILE which will help us learn more about the sun.AI agents (智能体)
Can AI help us make plans and do work AI agents can. They can make choices and do things without much help from people. For example, an AI agent app can help plan your summer trip by booking tickets and hotels. It can even remember you like hotels with pools best. These helpers will become a big thing in 2025. They will help make 15%of decisions on work by 2028.Humanoid robots
Humanoid robots look like people. They have arms and legs. They are different from other robots you see around. They can move around really easily and they could work in places such as restaurants, homes, and factories, just like people do. As AI and robotics get better, they are becoming more important. Now China is working hard to make humanoid robots. Over 10 Chinese companies are working on making such robots, said China Daily.Going greener
Last year was the hottest ever because of climate change. This makes green technology more important than ever. Carbon capture and storage (碳捕捉和存储), which is also known as CCS, is such a great technology. It works by “catching” CO2 at factories and putting it underground. CCS technology now helps keep nearly 45 million tons of CO2 out of the air every year. Thanks to it, we can breathe more fresh air and suffer from less heat.
30.Which of the following can help us to organize a trip
A.SMILE. B.AI agents. C.Humanoid robots. D.CCS.
31.What can we learn from this passage
A.AI agents look like humans and work in different places.
B.The satellite SMILE will help us learn more about the moon.
C.CCS may make a difference to reducing the greenhouse effect.
D.Humanoid robots as well as other robots can move around easily
32.How does the writer tell the importance of green technology
A.By telling a story. B.By giving instructions.
C.By asking a question. D.By offering an example.
33.Which can be the best title for this article
A.2025: A year of space and robots B.New inventions in space exploration
C.Moving forward with science in 2025 D.Environmental pollution and its solutions
C
The Spring Festival Gala (春晚) is one of the most popular TV shows in China. Every year, millions of families get together to watch it on Chinese New Year’s Eve. In recent years, robots have become a special part of the show, bringing new excitement to the audience.
In 2016, a group of dancing robots made their first appearance at the Spring Festival Gala. These robots, called Alpha 1S, were developed by a Chinese company. They performed a synchronized dance on stage. Their movements were so perfect that it seemed as if they were one person. The audience was amazed by their movements and colorful lights. Since then, robots have been often seen on the show.
In 2024, the Spring Festival Gala introduced a new kind of robots that amazed the audience even more. These robots, named “DragonBots”, were designed to celebrate the Year of the Dragon. They performed a fantastic dance routine in which the traditional Chinese culture was put together with high technology. The DragonBots were made with advanced AI, allowing them to communicate with the audience in real-time. They could even perform movements that seemed almost human. What made the performance even more special was that the robots were controlled by a team of young engineers, showing the talent of China’s next generation of inventors.
Robots at the Spring Festival Gala aren’t just for fun. They show China’s success in science and technology, especially in AI progress. As many are made by Chinese companies, the shows are more meaningful. However, some people worry that robots might replace human performers in the future. While robots can do many things, they still lack the creativity and emotions that humans have. Most experts believe that robots and humans will work together possibly. For example, robots can handle dangerous tasks, while humans focus on creative work.
In conclusion, robots have added a new way to the Spring Festival Gala. They not only make the audience happy but also show China’s technological progress. As technology is still improving, we can expect even more exciting robot performances in the future.
34.The underlined word “synchronized” in paragraph 2 is closest in meaning to ________.
A.quiet B.alone C.together D.different
35.Why did the DragonBots’ performance in 2024 amaze the audience even more
A.Because they were the first robots to be on the show.
B.Because they were designed to replace human dancers.
C.Because they were controlled by a group of young audience.
D.Because they mixed traditional culture with modern technology.
36.What can we learn from paragraph 4
A.Robots will only be used for dangerous tasks.
B.Robots will probably work along with humans.
C.Robots will replace human performers one day.
D.Robots will become even less popular in the future.
37.What can be the best title of this article
A.How Robots Are Made B.The Future of Human Performers
C.Robots at the Spring Festival Gala D.The History of the Spring Festival Gala
D
Perfect Guide to Making a Summer Diary
Imagine a summer full of adventures and discoveries. Now imagine collecting all of that excitement in a certain place just for you. Sounds exciting, right
Why keep a summer diary A summer diary is like a treasure box holding adventures and memories. It is also a great place to show your ideas, and let your imagination run wild! Choosing your ideal diary notebookEvery great adventure begins with the right tools. It could be a simple pocket notebook or a diary with a lock and key. Look for something that catches your eye, and don’t forget that it should have pages to last you the whole summer.
Ideas to get more creativeHere are some ideas to get you started: ◇ Daily Activities: Every day is an adventure! Write about what you did, saw or felt. ◇ Nature Observations: You could write about animals you saw or the soft sounds the leaves made in the wind. ◇Simple Doodles: A diary doesn’t have to be all about words. Paint something you saw, or draw a picture about your summer holiday. ◇ Goals: What are your hopes for this summer or the new school year Write them down and make a plan on how to achieve them.
The reward of your summer diaryBy the end of the summer, you’ll have a collection of memories. It will remind you of all the fun you had and show how much you’ve grown and learned. It’s a gift you can keep and share with your family and friends.
38.How can you choose a diary notebook according to the passage
A.Only thick notebooks are worth buying.
B.A diary must have a lock to keep secrets safe.
C.The cheapest notebook is always the best choice.
D.It should look nice and be practical for long-term use.
39.Which of the following may NOT be seen in a summer diary
A. B.
C. D.
40.What is the reward of the summer diary
A.Worries and pains. B.Progress and growth.
C.Gifts from families. D.Love from best friends.
阅读下面短文,根据短文意思,选出可以填入空格的选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Natural disasters may happen at any time. When natural disasters happen, you might find yourself without water, food and electricity. 41 Here are some suggestions.
First, know what disasters may happen in your area. You should learn about the types of disasters that are common in your city, such as earthquakes, floods, or typhoons. It is also a good way to follow local news and weather reports. 42
Second, make an emergency plan. Plan a way to get your family members together if they can’t find each other when the disaster happens. 43 Pick one place right outside your home for sudden emergencies and the other one outside of your neighborhood.
Third, get a family survival kit ready. 44 For example, water, food, medicine and some useful tools. Besides, it is necessary to think about any special needs that might come up. Pack some special things for the old or the young of your family. Then, keep the kit in a place where everyone can find it easily.
Finally, practise the plan you have made. Practise regularly with your family and make sure that everyone knows exactly what to do.
45 It is impossible to stop natural disasters, but with more preparation, you can protect yourself and your loved ones better.
A.Choose two places for everyone to go if it isn’t safe to stay at home.
B.By taking these steps, you can improve your chances of surviving.
C.So you should get prepared before the disaster comes.
D.In these ways, you can keep aware of possible risks.
E.It should include some necessary things your family need.
四、短文填空(满分5分)
阅读短文,根据上下文和所给的首字母写出所缺单词。注意使用正确形式,每空限填一词。答卷时,要求写出完整单词。
The Chongyang Festival, also known as the Double Ninth Festival, falls on the ninth day of the ninth month. It is a day for people to s 46 respect for their elders. There are several activities that are tied to this ancient festival. The most p 47 activity is to go walking in the hills or mountains. People often go with their elderly family m 48 to enjoy the beauty of nature. They believe it can help people live h 49 . It is also traditional to admire the chrysanthemums (菊花) in the parks and gardens. In fact, chrysanthemums have long been connected with the idea of long life and health in Chinese culture. During this festival, people eat a so called Chongyang cake. The customs of this festival are all about people’s health, so it is also a day to r 50 people of the importance of health and family.
五、完成句子(满分10分)
51.当我到达敦煌时,导游向我讲述了它是如何成为一个商业中心的。
When I arrived in Dunhuang, the guide told me business centre.
52.这是一次多么有教育意义的经历啊!
it was!
53.林慧被要求注意滑雪的关键细节。
Lin Hui to pay attention to the key details about skiing.
54.同时,坚持练习滑雪也是必要的。
At the same time, keep practising skiing as well.
55.因此,她向一名知名教练寻求帮助。
Therefore, she a well-known instructor .
六、书面表达(满分15分)
56.每个人心里都藏着一些想做的事,比如为家人分担家务,为同学解决困难,为社会……,为……。你校英文报社以 “Things I want to do for ________” 为题开展征文活动,请你补全题目并按提示写一篇短文投稿。
注意:
1. 文中需包含思维导图内容提示的所有信息,可适当拓展发挥;
2. 词数80词左右;
3. 不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Things I want to do for ________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B 2.C 3.D 4.D 5.A 6.B 7.C 8.C 9.D 10.B 11.B 12.C 13.B 14.A 15.B
【导语】本文是记叙文。文章介绍了作者遇到了一些印象深刻的事,并从中学习了很多东西。
1.句意:当我们在海边欣赏美丽的景色时,有着明亮的银色的东西吸引了我的目光。
nothing没有什么;something某事;anything任何事;everything所有事。根据“...that was bright silver caught my eyes.”可知,一些闪着银色的东西,something“某物”符合语境。故选B。
2.句意:它一定价值好几千美元,并且它的主人一定很担心。
thousand of错误表达,thousand应用复数形式;two thousands错误表达,thousand不加s;thousands of好几千的;two thousand of错误表达,有基数词,后不加介词of。根据“dollars”可知,此处用thousands of dollars表示“好几千美元”。故选C。
3.句意:他向我承诺说他会发出信息,说找到了一枚戒指。
could可以;must必须;might可能;would会。根据“He promised me that”可知,经理承诺他会发出信息说找到了一枚戒指。故选D。
4.句意:当天晚上,我们在晚饭的时候,听到了一个女人正在小声地欢呼。
cheer欢呼,动词原形;cheered欢呼,过去式或过去分词;cheers欢呼,三单形式;cheering欢呼,现在分词或动名词。根据“while having dinner”和“heard a woman”可知,此处应用hear sb doing sth表示“听见某人正在做某事”,强调听到了正在发生的事情。故选D。
5.句意:我看见她和酒店经理站在那里。
her她,宾格,她的,形容词性物主代词;hers她的,名词性物主代词;herself她自己;she她,主格。saw为及物动词,后接宾语her作宾语。故选A。
6.句意:他举起手指着我,然后那个女人兴奋地走了过来,并自我介绍。
excite使激动,动词;excitedly兴奋地,副词;excited感到兴奋的,形容词;excitement兴奋,名词。根据“came over”可知,此处应用副词excitedly修饰动词,说明她是兴奋地走了过去。故选B。
7.句意:她告诉我那天早上她戴着戒指去游泳然后戒指就不见了。
by通过;towards朝,向;with带着;without没有。根据“swam…the ring”可知,她戴着戒指去游泳,用with表示伴随状态。故选C。
8.句意:当她回到沙滩去寻找戒指时,她失败了。
look for寻找,动词原形;looking for寻找,动名词;to look for寻找,动词不定式;looks for寻找,动词的三单形式。根据“When she went back to the beach...it”可知,回去沙滩是为了寻找戒指,用动词不定式表目的。故选C。
9.句意:值得感激的是,它被我找到了。
find找到,动词原形;found找到,过去式或过去分词;was finding正在寻找,过去进行时;was found被找到,一般过去时的被动语态。根据“it”和“by me”可知,句子应用被动语态。故选D。
10.句意:那天对我们俩来说都很特别,就像七月的圣诞节。
all所有;both两者都;either两者选一;neither两者都不。根据“That day was so special for…of us”可知,此处表示那天对两个人来说都很特别,用both。故选B。
11.句意:不得不说当我第一时间看见那个戒指,我想过自己留着或者卖掉。
see看见,一般现在时;saw看见,一般过去时;have seen已经看见,现在完成时;seeing看见,动名词或现在分词。根据“when I…the ring for the first time”可知,此处应用一般过去时描述过去的事件。故选B。
12.句意:然而,没过多久我就意识到,唯一要做的就是寻找失主。
what什么;how什么;who谁;which哪个。根据“However, it didn’t take me long to realize that the only thing to do was to look for...the owner was.”可知,要去寻找失主是谁。故选C。
13.句意:当我看到那个女人拿回戒指后脸上高兴的表情时,因为我做了正确的事,事实上我比她还要高兴。
happy高兴的,形容词原级;happier更高兴,比较级;happiest最高兴,最高级;the happinest最高兴的,最高级。根据“than her”可知,此处要用比较级。故选B。
14.句意:有时候对于一些事,你可能会犹豫,但是你要知道怎么做才是对的。
but但是;and和;so所以;because因为。根据“you may hesitate”可知,你可能会犹豫,但是要知道要去做对的事,此处用but表转折。故选A。
15.当你在做的时候,你会感到很舒服而且可能你会得到意想不到的惊喜。
/零冠词;an表泛指,用于元音音素开头的单词前;a表泛指,用于辅音音素开头的单词前;the表特指。surprise为单数名词,且unexpected为元音音素开头的单词,其前用不定冠词an表泛指。故选B。
16.B 17.D 18.C 19.B 20.A 21.A 22.C 23.C 24.B 25.D
【导语】本文讲的是学校组织的一次环保活动,作者一开始不太感兴趣,后来在老师的鼓励下参加,最终改变了对环保的看法,积极参与并影响他人。
16.句意:学生们被要求每个周末打扫社区公园。
Cleaners清洁工;Students学生;Teachers老师;Workers工人。根据“Last month, our school announced a new environmental protection activity.”可知,是学校宣布的活动,所以是学生被要求去打扫公园。故选B。
17.句意:一开始,我觉得无聊,因为我认为这不会有趣。
excited兴奋的;nervous紧张的;proud骄傲的;bored无聊的。根据“because I thought it wouldn’t be interesting”可知,因为觉得无趣所以感到无聊。故选D。
18.句意:然而,我的老师鼓励我去尝试。
prevented阻止;accepted接受;encouraged鼓励;refused拒绝。根据转折词“However”以及后文作者去参加活动可知,老师是鼓励作者去做的。故选C。
19.句意:令我惊讶的是,很多同学已经在那里,忙着捡垃圾。
angrily生气地;busily忙碌地;slowly缓慢地;carelessly粗心地。根据“many classmates were already there”和“picking up litter”可知,,同学们在积极参与活动,所以是忙着捡垃圾。故选B。
20.句意:我和她组队,然后我们开始耐心地给垃圾分类。
patiently耐心地;proudly骄傲地;suddenly突然;loudly大声地。给垃圾分类需要耐心,所以此处是“耐心地”。故选A。
21.句意:她的话让我意识到我们任务的重要性。
words话;behaviors行为;actions行动;attitudes态度。前文是Lisa说的话,所以是她的“话”让作者意识到任务重要性。故选A。
22.句意:老师表扬了我们的努力并说:“你们今天的努力产生了很大的影响!”
taken拿;earned赚得;made制作,使;become成为。make a difference是固定短语,意为“有影响,起作用” 。故选C。
23.句意:毫不犹豫,我把它捡起来并放进了垃圾桶。
pushed推;kicked踢;picked捡;threw扔。根据“put it in a bin”可知,是把垃圾“捡”起来。pick up意为“捡起” 。故选C。
24.句意:现在,我参加每次的清洁活动。
take up占据,开始从事;take part in参加;take over接管;take off起飞,脱掉。根据前文可知,这里应该是作者参加清洁活动。故选B。
25.句意:保护环境不只是一种责任——它是一种让我们的世界更美好的方式。
smaller更小的;dirtier更脏的;safer更安全的;brighter更明亮的,更美好的。根据“ Protecting the environment isn’t just a duty-it’s a way...”可知,保护环境会让世界更美好。故选D。
26.C 27.B 28.A 29.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了西藏女子Kyizom十年如一日守护黑颈鹤的事迹。
26.细节理解题。结合第一段句子“With binoculars (双筒望远镜), snacks, and a notebook, she guards the black-necked cranes in Siling Lake Nature Reserve.”和第二段句子“Kyizom watches over them, records their numbers and prevents harmful human activities.”可知,Kyizom主要在监视并保护黑颈鹤。故选C。
27.词句猜测题。结合第一段中所述29岁的Kyizom独自一人骑着摩托车穿越西藏草原,守卫着四灵湖自然保护区的黑颈鹤。以及第二段句子“‘The cranes face more risks during breeding (繁殖) season,’ she says. ‘Wild animals often attack baby birds, so I patrol more often to keep them safe.’”可知,在繁殖期,黑颈鹤面临更多风险,野生动物会经常攻击幼鸟,所以Kyizom更频繁地巡逻以保护它们的安全。B项“walk around四处走走”与划线词“patrol”意思相符。故选B。
28.细节理解题。根据第三段句子“Kyizom’s love for nature began in her childhood. ‘My father taught me to respect animals,’ she says.”可知,Kyizom对自然的热爱始于童年,父亲教她尊重动物。因此,作者在第3段中提到Kyizom的父亲是想表明Kyizom的家庭对她从事自然保护工作的影响。故选A。
29.观点态度题。结合第三段句子“‘More young people are joining wildlife protection here,’ she said proudly.”和第四段句子“‘When they’re safe and fed well, they move their wings gently and make happy sounds which cheer me up too,’ she says with a smile.”可知,Kyizom对自己保护黑颈鹤这项工作感到自豪,因为更多的年轻人正开始参与野生动物保护工作,且当黑颈鹤安全并吃饱时,它们的动作和声音,让Kyizom感到开心。因此,Kyizom觉得保护黑颈鹤是有意义的也是快乐的。故选D。
30.B 31.C 32.D 33.C
【导语】本文主要介绍了2025年科学领域的四大发展趋势:太空探索、AI智能体的决策应用、人形机器人的商业化推进,以及碳捕捉技术对缓解气候变暖的作用。
30.细节理解题。根据AI agents (智能体)中的介绍信息“For example, an AI agent app can help plan your summer trip by booking tickets and hotels.”可知,智能体可以通过预订机票和酒店来帮助规划夏季旅行。也就是说,智能体可以帮助我们规划旅行。故选B。
31.细节理解题。根据Going greener中的介绍信息“CCS technology now helps keep nearly 45 million tons of CO2 out of the air every year.”可知,CCS技术现在每年有助于减少近4500万吨的二氧化碳排放。也就是说,CCS可能会对减少温室效应产生影响。故选C。
32.细节理解题。根据Going greener中的介绍信息“Last year was the hottest ever because of climate change. This makes green technology more important than ever. Carbon capture and storage (碳捕捉和存储), which is also known as CCS, is such a great technology.”可知,作者通过具体案例 (CCS技术捕捉二氧化碳) 说明绿色科技的重要性。故选D。
33.最佳标题题。纵观全文可知,本文主要介绍了2025年科学领域的四大发展趋势:太空探索、AI智能体的决策应用、人形机器人的商业化推进,以及碳捕捉技术对缓解气候变暖的作用。因此,C项“Moving forward with science in 2025. (2025,与科学共进。)”能概括本文所述。故选C。
34.C 35.D 36.B 37.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国春晚中机器人表演的发展历程及其意义,从2016年首次登台的Alpha 1S机器人到2024年结合传统文化与高科技的“龙形机器人”,展现了中国的科技进步,并探讨了机器人与人类协作的未来可能性。
34.词句猜测题。根据下文“Their movements were so perfect that it seemed as if they were one person.”可知,这些机器人动作如此完美,仿佛是一个人,应是它们在舞台上表演了同步舞蹈,所以划线部分的含义是“同步的、协调一致的”。故选C。
35.细节理解题。根据“These robots, named ‘DragonBots’, were designed to celebrate the Year of the Dragon. They performed a fantastic dance routine in which the traditional Chinese culture was put together with high technology.”可知,2024年的机器人表演让观众更加惊讶的原因是因为它们将中国传统文化与高科技结合。故选D。
36.细节理解题。根据“Most experts believe that robots and humans will work together possibly. For example, robots can handle dangerous tasks, while humans focus on creative work.”可知,机器人可能与人类协作。故选B。
37.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕春晚中机器人表演的演变展开,强调其科技与文化意义,C项符合。故选C。
38.D 39.A 40.B
【导语】本文主要讲述了如何制作一本夏季日记,包括选择日记本、记录内容以及日记的奖励等内容。
38.细节理解题。根据“Look for something that catches your eye, and don’t forget that it should have pages to last you the whole summer.”可知,选择日记本时,既要美观,又要实用,能够长期使用。故选D。
39.推理判断题。根据“Ideas to get more creative”段落中提到的点子可知,日记里可以有日常活动、自然观察、简单的涂鸦和目标,只有食物没提到。故选A。
40.细节理解题。根据“It will remind you of all the fun you had and show how much you’ve grown and learned.”可知,夏季日记的奖励是记录进步和成长。故选B。
41.C 42.D 43.A 44.E 45.B
【导语】本文主要介绍了在自然灾害发生时如何做好应急准备的五个实用建议。
41.结合横线前后的句子“Natural disasters may happen at any time. When natural disasters happen, you might find yourself without water, food and electricity.”和“Here are some suggestions.”可知,横线处应填的句子是过渡句,起承上启下的作用,说明提前准备以应对自然灾害的必要性。C项“因此,你应该在灾难来临之前做好准备。”符合语境。故选C。
42.根据第二段所述可知,本段主要在说要首先了解所在地区常见的自然灾害种类,并关注当地新闻和天气预报。又横线处要填的句子在本段末尾,因此,起总结前文的作用。D项“通过这些方式,您可以了解可能的风险。”符合语境。故选D。
43.根据后文句子“Pick one place right outside your home for sudden emergencies and the other one outside of your neighborhood.”中的“one”和“the other”可知,横线处要说明应急计划中需选择两个集合地点。A项“如果呆在家里不安全,请为每个人选择两个地方。”符合语境。故选A。
44.结合横线前后的句子“…get a family survival kit ready.”和“For example, water, food, medicine and some useful tools.”可知,横线处要说明家庭生存工具包应包含什么。E项“它应该包括你的家人需要的一些必要的东西。”符合语境。故选E。
45.根据后文“It is impossible to stop natural disasters, but with more preparation, you can protect yourself and your loved ones better.”可知,横线处要填的句子要对上文就如何在自然灾害发生时做好应急准备所给出的建议做出总结。B项“通过采取这些步骤,你可以提高生存的机会。”符合语境。故选B。
46.(s)how 47.(p)opular 48.(m)embers 49.(h)ealthily 50.(r)emind
【导语】本文主要介绍了重阳节的一些活动。
46.句意:这是人们向长辈表示尊敬的日子。根据“The Chongyang Festival, also known as the Double Ninth Festival, falls on the ninth day of the ninth month. It is a day for people to...respect for their elders.”以及首字母提示可知,此处指表示对长辈的尊敬,show“表示,展现”,动词;to后接动词原形。故填(s)how。
47.句意:最受欢迎的活动是去山里散步。根据“There are several activities that are tied to this ancient festival. The most...activity is to go walking in the hills or mountains.”以及首字母提示可知,此处指最受欢迎的活动,popular“受欢迎的”,形容词;“the most + 形容词”构成最高级,故填(p)opular。
48.句意:人们经常和他们年迈的家庭成员一起去欣赏大自然的美景。根据“People often go with their elderly family...to enjoy the beauty of nature.”以及首字母提示可知,此处指家庭成员,member“成员”,可数名词;根据“their”可知,此处应用复数形式,故填(m)embers。
49.句意:他们相信这能帮助人们健康地生活。根据“They believe it can help people live...”以及首字母提示和前文提到的去山里散步这个活动可知,此处指健康地生活,healthily“健康地”,副词,修饰动词“live”。故填(h)ealthily。
50.句意:这个节日的习俗都与人们的健康有关,所以这也是提醒人们健康和家庭重要性的日子。根据“The customs of this festival are all about people’s health, so it is also a day to...people of the importance of health and family.”以及首字母提示可知,此处指提醒人们健康和家庭的重要性,remind“提醒”,动词;to后接动词原形。故填(r)emind。
51. how it became
【详解】对照中英文可知缺少“它是如何成为”。分析句子可知此处是宾语从句,引用陈述语序;“如何”how,“它”it,“成为”become,且由told可知,主句是一般过去时,符合“主过从必过”的原则,此处是从句,用一般过去时,动词用过去式became。故填how;it;became。
52. What an educational experience
【详解】对照中英文可知缺少“一次多么有教育意义的经历”,且是感叹句。“一次有教育意义的经历”an educational experience,形容词educational“有教育意义的”修饰名词experience“经历”。an educational experience是名词短语,故用what引导感叹句。故填What;an;educational;experience。
53. was asked
【详解】对比英汉句子可知,需翻译“被要求”。要求某人做某事可用“ask sb to do sth”表示,林慧是被要求的,因此需用被动语态,被动语态的结构是“be done”。根据句意可知,该句时态为一般过去时,且主语为“LinHui”,因此be动词用was,ask的过去分词为asked。故填was;asked。
54. it is necessary to
【详解】对比英汉句子可知,需翻译“是必要的”。必要的:necessary。首先,该句陈述事实,时态为一般现在时;其次,分析句子结构可知,该句用句型“It be + adj. +(for sb) to do sth (对某人来说) 做某事是……”,来表达“坚持练习滑雪是必要的”,其中it为形式主语,不定式短语为真正的主语。故填it;is;necessary;to。
55. asked for help
【详解】对比英汉句子可知,需翻译“向……寻求帮助”。ask sb for help意为“向某人寻求帮助”,又根据句意可知,动作已经发生,该句时态为一般过去时,动词用过去式。故填asked;for;help。
56.例文
Things I want to do for my community
Everyone has things they want to do. I dream of doing something meaningful for my community.
First, I plan to organize a “Green Community” project. We’ll plant trees and clean up litter together to make our neighborhood more beautiful. Next, I want to set up a reading corner for kids in the community center. Sharing interesting books and reading aloud can bring us closer. Finally, I’ll offer to help elderly people with their daily tasks, like carrying heavy bags or buying groceries.
I believe small actions can make a big difference. I’m looking forward to making my community a better place.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为一般现在时和一般将来时;
③提示:需涵盖思维导图中环保、组织活动、帮助他人三方面信息,可通过具体事例进行拓展,突出服务社区的主旨。
[写作步骤]
第一步,按题目要求补全短文标题“Things I want to do for my community”。
第二步,依据思维导图提示,从环保行动、社区文化建设、帮助他人三个方面描述想为社区做的事情,各部分适当补充细节,使内容更丰富。
第三步,书写结语,提出愿望。
[亮点词汇]
①organize 组织
②set up 建立
③make a difference 有影响;起作用
[高分句型]
①I plan to organize a“Green Community”project.(动词不定式作宾语)
②Sharing interesting books and reading aloud can bring us closer.(动名词短语作主语)
③I believe small actions can make a big difference.(宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览