广州市白云区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市白云区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题(含答案解析)

资源简介

广州市白云区2025—2026学年中考英语一模考试模拟题
(总分90分 时间90分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Mother Nature lived in a beautiful palace with her children. Sunshine, the 1 girl of the family, was a sweet creature. Her younger sisters Southwind, Westwind and Snow were also kind, but the brothers Rain and Eastwind were naughty. And Northwind was the biggest boy whose breath 2 refresh the world.
One day in November, having finished her summer task, Mother Nature was ready 3 . She asked her children to behave well and wake her up in March.
“Now it’s our turn to do 4 we want,” said Rain after the tired mother fell asleep. He started crying 5 , and Eastwind began blowing, making people uncomfortable. Sunshine asked them to stop, 6 they wouldn’t listen.
Luckily, Northwind and Snow returned from Iceland. Northwind’s sharp voice silenced Rain and Eastwind. He refreshed the world and prepared it to 7 with Snow’s white coat. Soon, the world looked white and beautiful, unlike any 8 time of the year.
But soon after Northwind took a rest, the naughty brothers began to make trouble again. Sunshine didn’t want 9 to wake up Mother Nature. She went to Westwind 10 help. Finally, they stopped the boys and taught them 11 unforgettable lesson.
“Now be sweet children. and get the spring cleaning done 12 Mother wakes up,” said Sunshine. “I don’t know what she’ ll say to those naughty boys, but I 13 my best.”
All the children promised to be well-behaved, for they loved Sunshine and regretted 14 so much trouble.
Snow packed away her coat. Rain dropped a few soft showers 15 made the grass green.
Sun spread out the golden light. And when Southwind blew open the first flower, Mother Nature smelt it and woke up.
1.A.old B.elder C.elderly D.eldest
2.A.may B.must C.could D.should
3.A.rest B.to rest C.rested D.resting
4.A.why B.what C.how D.when
5.A.end B.ending C.endless D.endlessly
6.A.if B.or C.but D.and
7.A.cover B.covering C.be covering D.be covered
8.A.other B.others C.another D.the other
9.A.them B.they C.their D.themselves
10.A.on B.to C.for D.with
11.A.a B.an C.the D./
12.A.before B.after C.until D.when
13.A.do B.did C.was doing D.have done
14.A.cause B.causing C.caused D.to cause
15.A.which B.who C.when D.where
二、完形填空(满分10分)
阅读下面短文,掌握大意,然后从各题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Last month, our school announced a new environmental protection activity. 16 were asked to clean up the community park every weekend. At first, I felt 17 because I thought it wouldn’t be interesting. However, my teacher 18 me to try it.
On the first Saturday, I arrived at the park with gloves and a trash bag. To my surprise, many classmates were already there, 19 picking up litter. “Let’s work in pairs!” said Lisa, holding a recycling bin. I teamed up with her, and we started sorting the trash 20 .
As we worked, Lisa told me about the harm of plastic waste. “If we don’t act now, the park might become a dump,” she said seriously. Her 21 made me realize the importance of our task.
By noon, the park looked much cleaner. The teacher praised our efforts and said, “Your hard work today has 22 a big difference!” I felt proud.
On the way home, I saw a little girl throwing a candy wrapper on the ground. Without hesitation, I 23 it up and put it in a bin. Lisa smiled and said, “See You’ve changed!”
Now, I 24 every cleanup activity. Protecting the environment isn’t just a duty—it’s a way to make our world 25 . Let’s take action together!
16.A.Cleaners B.Students C.Teachers D.Workers
17.A.excited B.nervous C.proud D.bored
18.A.prevented B.accepted C.encouraged D.refused
19.A.angrily B.busily C.slowly D.carelessly
20.A.patiently B.proudly C.suddenly D.loudly
21.A.words B.behaviors C.actions D.attitudes
22.A.taken B.earned C.made D.become
23.A.pushed B.kicked C.picked D.threw
24.A.take up B.take part in C.take over D.take off
25.A.smaller B.dirtier C.safer D.brighter
三、阅读理解(满分40分)
A
HAPPY YOUTH Search using keyword or app name.
If you’re wondering what are helpful apps for teens, you’ve come to the right place! In this blog post, we’ll be sharing some interesting apps with you.
HiDraw·AGB: 13+ ·PLATFORM: Mobile phone ·PRICE: Free. Rating ★★★★★ 4.9
HiDraw is one of the most easy-to-use painting and drawing apps. More than 90 kinds of common and practical brushes are offered for you to choose from, such as pencils, oil brushes, crayons, and ballpoint pens. Whether you just take drawing as a hobby, or you have already been an expert in drawing, HiDraw provides a chance for you to create your artistic work.
IdeaTree·AGE: 14+ ·PLATFORM: Mobile phone, Website ·PRICE: Partly free. IdeaTree+ version starts at 8 per month. Rating ★★★★★ 4.6
Have you ever found it hard to organize your ideas, especially in situations like meetings or reading IdeaTree is a convenient mind-mapping app that helps you understand and outline difficult thoughts. The free version (provides everything you need to start mind-mapping. With its 20 pre-designed styles, you can easily write your ideas down. Besides, IdeaTree+ version even allows all the teammates to work together on a mind map online at the same time.
Workout Pal·AGE: 17+ ·PLATFORM: Mobile phone ·PRICE: Free. Rating ★★★★★ 4.7
Workout Pal can make an exercise plan for people with different schedules! First, you tell the app how much time you have for exercise each day. Then, it will give you different lessons to fit that given time immediately. This powerful app has over 800 online video lessons that you can watch and follow: anywhere or anytime! -If you are interested in exercising your body, Workout Pal is a great app for you.
About us Communities Contact Us
Parents | Teens | Teachers happyyouth@
26.What can you know about HiDraw from the passage
A.It is a paid tool but is one of the most easy-to-use apps.
B.It can be used not only on computers but also on phones.
C.It is suitable for both drawing lovers and experts in the field.
D.It provides users with over 90 kinds of oil brushes and it’s practical.
27.Amy needs to draw an outline of her writing on how to lead a healthy life, which app should she choose without paying
A.HiDraw. B.IdeaTree. C.IdeaTree+. D.Workout Pal.
28.How are the apps on this webpage listed
A.By price. B.By rating. C.By users’ age. D.By apps’ name.
B
Kyizom, a 29-year-old woman, spends her days alone on a motorcycle across the grasslands of Xizang. With binoculars (双筒望远镜), snacks, and a notebook, she guards the black-necked cranes in Siling Lake Nature Reserve. These birds are symbols of love and happiness in Tibetan culture. Kyizom has spent 10 years watching over them.
Every March, thousands of cranes fly to Shanza County. Here, they build nests and raise baby birds. Kyizom watches over them, records their numbers and prevents harmful human activities. “The cranes face more risks during breeding (繁殖) season,” she says. “Wild animals often attack baby birds, so I patrol more often to keep them safe.” Her work makes a difference to the health of Xizang’s wetlands. At the same time, Xizang has increased efforts to protect the wetlands in recent years. As a result, the number of black-necked cranes has risen from under 1,000 in the 1970s to over 10,000 today.
Kyizom’s love for nature began in her childhood. “My father taught me to respect animals,” she says. But her journey wasn’t easy. At the very beginning, she fell off her motorcycle often and was frightened of wild bears. Now as a mother of three kids, she passes on her experience to her children. During school holidays, she takes them to watch wildlife and study different kinds of birds. in 2020, Kyizom shared her story with people from 11 countries at an event in Beijing. “More young people are joining wildlife protection here,” she said proudly.
Through years of hard work, Kyizom understands cranes deeply. “When they’re safe and fed well, they move their wings gently and make happy sounds which cheer me up too,” she says with a smile. She hopes to learn more scientific methods to protect wildlife better.
As bird-watching grows popular, Kyizom reminds tourists to keep quiet. “These cranes are our lucky birds. I wish more people would love and protect them. Let’s keep Xizang their happy home.”
29.What does Kyizom mainly do to the cranes according to the passage
A.She reminds the tourists to keep quiet. B.She builds the nests and raises baby birds.
C.She watches over the black-necked cranes. D.She teaches her children to study the cranes.
30.What does the underlined word “patrol” in paragraph 2 mean
A.Sit around. B.Walk around. C.Lie down. D.Turn around.
31.Why does the writer mention Kyizom’s father in paragraph 3
A.To show her family’s influence on her work B.To tell the reason of her dad’s love for nature.
C.To describe her happy childhood in Xizang. D.To show her early challenges and difficulties.
32.What does Kyizom probably think of her work
A.Boring but unusual. B.Dangerous and difficult.
C.Tiring but creative. D.Meaningful and joyful.
C
“I’m so glad we’re finally leaving this miserable place,” Brianna said to her husband Tom. They were moving to Saturn since they had lived on Neptune long enough to know that this was not where they wanted their children to grow up.
“Jimmy, get out of my room!” Mia shouted.
“Come on, Mia. I’m done packing. Let me help!” Jimmy, her elder brother pleaded.
Mia wondered why her annoying brother wanted to help her. But she finally gave him a blue bag. “You can take it downstairs.”
Jimmy carried the bag over his shoulder, nearly falling over under the weight. “What’s in here Rocks ” he asked.
“Books,” Mia replied. “Dad told me that Mom had built us a spaceship. There’s plenty of space.”
“Wow,” the children were amazed as they got on the spaceship. Soon, they were in space. The view was fantastic, but suddenly, they noticed a giant rock in their way.
“Is that flying towards us ” Mia asked.
“It’s an asteroid!” Tom shouted. “Everybody take cover!”
Mia screamed as the giant rock hit the spaceship. Everything went dark.
Mia opened her eyes. There’s a ringing in her ears. She saw her mother and brother lying beside. They were both still. Jimmy didn’t seem to breathe. Mia put her ear to his chest. “Thump.” She could hear Jimmy’s heart beat. She kept calling his name. Jimmy slowly opened his eyes. Mia hugged her brother closely. “I’m never letting go again.” she said.
“My... leg...” Jimmy mumbled. Mia let go, apologizing.
“Wow,” Jimmy replied. “That was fast. Didn’t expect you to break your promise that quick.”
Mia rolled her eyes. Then she found Brianna awake. She and Jimmy moved towards her, helping her upright.
“Where’s Tom ” Brianna asked.
They heard a faint voice. “I am here.”
Together, the family made their way to the planet’s surface. As they explored, Brianna fell into a hole.
“Mom!” Mia shouted. “Are you okay ”
“Come down here,” Brianna called.
“What’s down there ” Tom asked.
“Aliens,” Brianna replied.
Everyone jumped down. Mia noticed a blue stone behind Jimmy. “Hello!” the stone said. “I’m Pebblo, and these are Stony and Gabbry.”
Brianna laughed. “Pebblo, Stony, and Gabbry. Cute.”
“Can we stay with you ” Mia asked.
“Just until we find our way to Saturn,” Tom added.
The Rock Aliens huddled in a group and discussed for a while. Then Pebblo walked over and hugged Jimmy’s good leg. “We’ve got new roommates!” she laughed.
33.What kind of person is Mia according to the story
A.Mia is a shy girl with a hobby of reading.
B.Mia is a smart girl who can build a spaceship.
C.Mia is a brave girl with great love for her family.
D.Mia is a nervous girl who depends on her brother.
34.What did Mia and her family do immediately after they woke up
A.They made their way to the hole. B.They checked on their family members.
C.They began looking for the stone aliens. D.They started to explore the unknown planet.
35.What did Jimmy mean by saying the underlined sentence in paragraph 13
A.He didn’t accept Mia’s apology. B.He reminded Mia to keep her promise.
C.He was upset since Mia had hurt his leg. D.He told a joke to make Mia less worried.
36.According to the story, what would most probably happen next
A.The family would fly to Saturn at once.
B.The family would build a house for the aliens.
C.The family would stay on the planet for some time.
D.The family would return to Neptune as soon as possible.
D
If you think China’s tourism is all about pandas and the Great Wall. think again. The country’s rich culture, relaxed visa policies (签证政策) and a big increase in film-based travel, are attracting foreign visitors to come. With famous films like “Ne Zha 2” loading the way, China’s travel business is now growing more than ever.
Visitors could spend days exploring China’s ancient treasures. These places of interest are amazing, but what really attracts tourists is the perfect mix of old tradition and modern culture, especially through movies like “NeZha 2” — a popular cartoon film which has made people interested in China’s traditional stories and how they are being told in a new and modern way.
In December 2024, China made it much easier for people from 54 countries to visit without a visa. They can now stay for up to 10 days. With a 112% increase in visa-free travel in 2024, it’s clear that China’s travel business is doing very well. Now foreign visitors can stay to visit those popular tourist spots related to “Ne Zha”!
The success of the film has made many people interested in places shown in the story. For example, Chentangzhuang in Tianjin is connected to Ne Zha’s hometown Chentang Pass in the film. Now, it is seeing a lot more tourists. This shows that movies are now an important part of how people decide where to travel. In Yibin, a city in Sichuan Province, there are ancient temples that are built to remember Ne Zha. They have attracted many people, causing a 34% rise in hotel bookings.
If you think this cultural tourism growth won’t last long, think again. Programs like “ChinaTravel with Chinese Films” are becoming more successful, and people around the world are showing more interest in popular Chinese movies like “Ne Zhn 2”. This makes China a top choice for travellers around the world. China is not just sharing its history — it’s sharing its stories and the world loves it.
37.What does the underlined word “film-based travel” in paragraph I mean
A.Travel to visit film studios. B.Travel to meet people in the film.
C.Travel to learn how to make a film. D.Travel to visit places shown in the film.
38.According to the passage, which is NOT the reason why foreign visitors come to China
A.They want to watch movies in Chinese cinemas.
B.They are attracted by China’s traditional stories.
C.Many of them can travel to China without a visa.
D.They can experience both traditional and modern culture.
39.What is paragraph 4 mainly about
A.How ancient temples attract visitors. B.How films improve travel business in China.
C.Why Chentangzhuang has become so popular. D.Why “Ne Zha 2” has attracted so many visitors.
40.What’s the writer’s opinion about the future of China’s travel business
A.It depends on the future visa policy. B.It’ll be bright with the power of movies.
C.It’ll grow but the growth won't last long. D.It’ll grow because of more historical sites.
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
In China, many parents have high expectations for their kids. They ask children to study hard, follow strict rules, and think about their future. 41 These hopes are often forgotten.
First, kids want love and kindness, not just good grades. 42 A boy from Shanghai said, “I wish my mom would ask if I’m okay, not just about my test results.” A simple hug or saying “We can try again” can help more than shouting.
Second, children need respect. 43 For example, checking their phones without asking or laughing at their hobbies (like drawing or games) makes them upset. A girl wrote online, “My dad says my stories are useless, but writing makes me happy.”
Also, kids hope parents can be good examples. 44 A student wrote, “I work hard, but why doesn’t Mom ever read a book with me ”
Love should go both ways. Parents want children to succeed, but children want understanding, respect and parents who grow with them. 45 Happy parents make happier kids.
A.They want parents to trust them and give them space.
B.It feels unfair when parents say “Study!” but always use their phones.
C.But children also have hopes for their parents.
D.Families should talk about each other’s needs.
E.When parents get angry about low scores or say “Look at other kids,” children feel sad.
四、短文填空(满分5分)
根据下列语篇以及所给单词的首字母写出所缺单词。
Once there was a painter named Wen Tong. He was f 46 for bamboo paintings. Many people loved his works.
Wen Tong grew lots of bamboo around his house. He carefully watched it every day. After a long time, Wen Tong could r 47 every detail of it. Without looking at it, he could paint bamboo which was in different seasons and different weather conditions.
Whenever Wen Tong picked up his brush, he could already think out what bamboo would look like. He could paint bamboo q 48 and confidently, for he knew bamboo very well and knew it by heart. People were amazed at the lifelike bamboo he painted in such a short time.
His friend said, “When painting bamboo, Wen Tong didn’t need real bamboo in front of him because the complete image was already in his m 49 .”
Now, the idiom “xiōng yǒu chéng zhú” means that someone is confident because he or she p 50 well before doing things.
五、完成句子(满分10分)
51.他花了很长时间去适应这里的新生活。
him a long time used to the new life here.
52.这次校园语言文化节真有趣!
the School Language Culture Festival was!
53.去年夏天,我沿着古老的丝绸之路去旅行了一趟。
Last summer, I along the ancient Silk Road.
54.这部受欢迎的中国动画电影《哪吒2》是饺子几年前创作的。
The popular Chinese animated movie Nezha II by Jiaozi a few years ago.
55.我们期待着未来看到更多精彩的中国电影。
We are seeing more great Chinese movies in the future.
六、书面表达(满分15分)
56.假如你是李华,暑假将有一批英国交换生到你校开展文化交流活动,学校计划通过英语演讲比赛,选出学生代表参与组织活动,你有意竞选。请按照以下要求,结合你的特长设计对应的活动计划,用英语写一份演讲稿。
你的优点 具体表现 活动计划
英语水平好 阅读过大量的英语书籍; 能用英语进行日常交流 ……(请补充一项)
熟悉中国文化 掌握剪纸技巧; ……(请补充一点) ……(请补充一项)
注意:
1.请围绕所给的提示合理发挥;
2.词数80词左右(短文的开头和结尾已给出,不计入词数);
3.不得透露学校、真实姓名及任何个人信息,否则不予评分。
Dear fellow students,
My name is Li Hua. I’m honoured to introduce myself and my ideas on cultural exchange activities to you....
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

I hope you will vote for me. Thank you!
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.D 2.C 3.B 4.B 5.D 6.C 7.D 8.A 9.A 10.C 11.B 12.A 13.D 14.B 15.A
【导语】本文是一篇童话故事,讲述了大自然之母冬眠期间,她的孩子们在世界上引起的变化与调皮行为,最终在阳光和其他孩子的帮助下,恢复了和平与美丽的环境。
1.句意:Sunshine, 家里最年长的女孩, 是一个可爱的精灵。
old年老的;elder年长的(通常用于两者之间);elderly年迈的(形容词,不作定语);eldest最年长的。根据“ the...girl of the family”可知有比较对象且超过三个,用最高级形式。故选D。
2.句意:Northwind是最大男孩,他的气息能让世界焕然一新。
may可能;must必须;could能;should应该。情态动词could表示能力,根据“whose breath...refresh the world”可知表达Northwind的能力。故选C。
3.句意:十一月的一天,大自然母亲完成了她的夏季任务,准备休息。
rest休息,名词或动词原形;to rest休息,不定式;rested休息,过去式;resting休息,现在分词。be ready to do sth意为“准备做某事”,符合结构需要用不定式to rest。故选B。
4.句意:“现在轮到我们做自己想做的事情了,”疲惫的母亲睡着后,Rain 说道。
why为什么;what什么;how如何;when什么时候。do what we want表示“我们想做的事”,what引导宾语从句,作do的宾语。故选B。
5.句意:他开始不停地哭了起来。
end结束;ending结尾;endless无休止的,形容词;endlessly无休止地,副词。cry哭,动词。动词需要副词来修饰。故选D。
6.句意:Sunshine让他们停下来,但他们不听。
if如果;or否则;but但是;and和。根据“Sunshine asked them to stop,...they wouldn't listen.”可知前后语义转折,用but连接。故选C。
7.句意:他让世界焕然一新,并准备好被Snow的白雪覆盖。
cover覆盖;covering现在分词;be covering现在进行时;be covered被覆盖。world与cover是被动关系,prepare to be covered表示“准备被覆盖”,用不定式的被动语态。故选D。
8.句意:很快,世界就变得洁白美丽,不像一年中其他时间。
other其他的,用于修饰单数名词;others其他人或物;another另一个;the other特指两者中的另一个。此处指“任何其他时间”,用other作定语修饰time。故选A。
9.句意:Sunshine不想他们自己去吵醒Mother Nature。
them他们;they他们(主格);their他们的;themselves他们自己。want sb to do sth“想让某人做某事”,后面跟宾格,用them,故选A。
10.句意:她去找Westwind寻求帮助。
on在……之上;to到;for为了;with和。go to sb for help“向某人寻求帮助”,固定搭配。故选C。
11.句意:最后,他们阻止了这两个男孩,并给了他们一个难忘的教训。
a一个,修饰以辅音音素开头的单词;an一个,修饰以元音音素开头的单词;the表示特指;/表省略。teach sb. a lesson给某人一个教训,固定搭配,此句中lesson前有unforgettable修饰,unforgettable发音以元音音素开头,用an。故选B。
12.句意:在Mother Nature醒来之前把春季打扫干净。
before在……之前;after在……之后;until直到;when当……时。根据“get the spring cleaning done...Mother wakes up,”可知是“在Mother醒来之前”,用before。故选A。
13.句意: “我不知道她会对那些淘气的男孩说什么,不过我已经尽力了。”
do做(原形);did做了;was doing正在做;have done已经做了。表示对过去努力的结果,用现在完成时have done。故选D。
14.句意:所有的孩子都承诺会乖乖听话,因为他们爱阳光,并且后悔自己惹了这么多麻烦。
cause引起,动词原形;causing现在分词;caused过去式;to cause动词不定式。regret to do sth遗憾要去做某事;regret doing sth后悔做过某事,表示已造成;根据“the naughty brothers began to make trouble again.”可知孩子们做过了一些调皮的事,用causing。故选B。
15.句意:Rain落下了几场细雨,使草地变绿。
which引导定语从句,指物,在从句中作主语;who指人;when指时间;where指地点。先行词是“a few soft showers”,指物,用which引导定语从句。故选A。
16.B 17.D 18.C 19.B 20.A 21.A 22.C 23.C 24.B 25.D
【导语】本文讲的是学校组织的一次环保活动,作者一开始不太感兴趣,后来在老师的鼓励下参加,最终改变了对环保的看法,积极参与并影响他人。
16.句意:学生们被要求每个周末打扫社区公园。
Cleaners清洁工;Students学生;Teachers老师;Workers工人。根据“Last month, our school announced a new environmental protection activity.”可知,是学校宣布的活动,所以是学生被要求去打扫公园。故选B。
17.句意:一开始,我觉得无聊,因为我认为这不会有趣。
excited兴奋的;nervous紧张的;proud骄傲的;bored无聊的。根据“because I thought it wouldn’t be interesting”可知,因为觉得无趣所以感到无聊。故选D。
18.句意:然而,我的老师鼓励我去尝试。
prevented阻止;accepted接受;encouraged鼓励;refused拒绝。根据转折词“However”以及后文作者去参加活动可知,老师是鼓励作者去做的。故选C。
19.句意:令我惊讶的是,很多同学已经在那里,忙着捡垃圾。
angrily生气地;busily忙碌地;slowly缓慢地;carelessly粗心地。根据“many classmates were already there”和“picking up litter”可知,,同学们在积极参与活动,所以是忙着捡垃圾。故选B。
20.句意:我和她组队,然后我们开始耐心地给垃圾分类。
patiently耐心地;proudly骄傲地;suddenly突然;loudly大声地。给垃圾分类需要耐心,所以此处是“耐心地”。故选A。
21.句意:她的话让我意识到我们任务的重要性。
words话;behaviors行为;actions行动;attitudes态度。前文是Lisa说的话,所以是她的“话”让作者意识到任务重要性。故选A。
22.句意:老师表扬了我们的努力并说:“你们今天的努力产生了很大的影响!”
taken拿;earned赚得;made制作,使;become成为。make a difference是固定短语,意为“有影响,起作用” 。故选C。
23.句意:毫不犹豫,我把它捡起来并放进了垃圾桶。
pushed推;kicked踢;picked捡;threw扔。根据“put it in a bin”可知,是把垃圾“捡”起来。pick up意为“捡起” 。故选C。
24.句意:现在,我参加每次的清洁活动。
take up占据,开始从事;take part in参加;take over接管;take off起飞,脱掉。根据前文可知,这里应该是作者参加清洁活动。故选B。
25.句意:保护环境不只是一种责任——它是一种让我们的世界更美好的方式。
smaller更小的;dirtier更脏的;safer更安全的;brighter更明亮的,更美好的。根据“ Protecting the environment isn’t just a duty-it’s a way...”可知,保护环境会让世界更美好。故选D。
26.C 27.B 28.C
【导语】本文主要介绍了三款适合青少年的应用程序:HiDraw、IdeaTree和Workout Pal。
26.细节理解题。根据应用程序HiDraw中的介绍信息“Whether you just take drawing as a hobby, or you have already been an expert in drawing, HiDraw provides a chance for you to create your artistic work.”可知,HiDraw,无论对于绘画爱好者,还是对于绘画专家,他们都可以运用HiDraw创作艺术作品。也就是说,HiDraw既适合绘画爱好者,也适合该领域的专家。故选C。
27.细节理解题。根据应用程序IdeaTree中的介绍信息“…The free version (provides everything you need to start mind-mapping. With its 20 pre-designed styles, you can easily write your ideas down.”可知,免费版的IdeaTree提供了开始思维导图所需的一切。有20种预先设计的风格,可以很容易地写下想法。因此,在不付费的情况下,艾米想要勾勒出她关于如何过上健康生活的写作大纲,她应该选择免费版的IdeaTree。故选B。
28.细节理解题。根据三款应用程序所注明的“·AGB: 13+; ·AGE: 14+; ·AGE: 17+”可知,该网页上的应用程序是按照适用年龄由低到高的顺序列出的。故选C。
29.C 30.B 31.A 32.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了西藏女子Kyizom十年如一日守护黑颈鹤的事迹。
29.细节理解题。结合第一段句子“With binoculars (双筒望远镜), snacks, and a notebook, she guards the black-necked cranes in Siling Lake Nature Reserve.”和第二段句子“Kyizom watches over them, records their numbers and prevents harmful human activities.”可知,Kyizom主要在监视并保护黑颈鹤。故选C。
30.词句猜测题。结合第一段中所述29岁的Kyizom独自一人骑着摩托车穿越西藏草原,守卫着四灵湖自然保护区的黑颈鹤。以及第二段句子“‘The cranes face more risks during breeding (繁殖) season,’ she says. ‘Wild animals often attack baby birds, so I patrol more often to keep them safe.’”可知,在繁殖期,黑颈鹤面临更多风险,野生动物会经常攻击幼鸟,所以Kyizom更频繁地巡逻以保护它们的安全。B项“walk around四处走走”与划线词“patrol”意思相符。故选B。
31.细节理解题。根据第三段句子“Kyizom’s love for nature began in her childhood. ‘My father taught me to respect animals,’ she says.”可知,Kyizom对自然的热爱始于童年,父亲教她尊重动物。因此,作者在第3段中提到Kyizom的父亲是想表明Kyizom的家庭对她从事自然保护工作的影响。故选A。
32.观点态度题。结合第三段句子“‘More young people are joining wildlife protection here,’ she said proudly.”和第四段句子“‘When they’re safe and fed well, they move their wings gently and make happy sounds which cheer me up too,’ she says with a smile.”可知,Kyizom对自己保护黑颈鹤这项工作感到自豪,因为更多的年轻人正开始参与野生动物保护工作,且当黑颈鹤安全并吃饱时,它们的动作和声音,让Kyizom感到开心。因此,Kyizom觉得保护黑颈鹤是有意义的也是快乐的。故选D。
33.C 34.B 35.D 36.C
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一个家庭从海王星搬往土星的过程中,遭遇小行星撞击,最终在一个未知星球上遇到外星人的经历。
33.推理判断题。根据文章11段“Mia put her ear to his chest. ‘Thump.’ She could hear Jimmy’s heart beat. She kept calling his name.”和“Mia hugged her brother closely. ‘I’m never letting go again.’ she said.”可以推断,Mia非常关心家人,并且在危机时刻表现出勇敢和坚强。故选C。
34.推理判断题。根据文章第14段“Mia rolled her eyes. Then she found Brianna awake. She and Jimmy moved towards her, helping her upright.”可知,他们醒来后检查了彼此的状况。故选B。
35.推理判断题。根据文章第13段“Didn’t expect you to break your promise that quick.”和第14段“Mia rolled her eyes. Then she found Brianna awake. She and Jimmy moved towards her, helping her upright.”可知,Jimmy说没想到你这么快就违背了承诺,Mia听完后翻了个白眼。然后Brianna醒了过来,她和Jimmy向她走去,扶她站起来。由此推断,Jimmy是在开玩笑,试图让Mia放松。故选D。
36.推理判断题。根据文章倒数第二段“Just until we find our way to Saturn,” 以及最后一段“The Rock Aliens huddled in a group and discussed for a while. Then Pebblo walked over and hugged Jimmy’s good leg. ‘We’ve got new roommates!’ she laughed.”可以推断,他们可能会在这个星球上暂时停留,直到找到去土星的路。故选C。
37.D 38.A 39.B 40.B
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述中国旅游业因丰富的文化、宽松的签证政策以及电影带动的旅游热潮而吸引外国游客的现象,并以电影《哪吒2》为例说明电影对旅游业的促进作用。
37.词句猜测题。根据文章第1段“a big increase in film-based travel”及第4段“The success of the film...is seeing a lot more tourists.”可推知,“film-based travel”指因电影而前往取景地旅游的行为。故选D。
38.细节理解题。根据第2段“what really attracts tourists is… especially through movies like ‘NeZha 2’”,第3段“China made it much easier for people from 54 countries to visit without a visa”,第2段“the perfect mix of old tradition and modern culture”可知,国外游客来中国的原因有被中国故事吸引、宽松的签证政策以及可以体验传统文化和当代文化,选项A“他们想在中国的电影院看电影”未提及,故选A。
39.主旨大意题。阅读第4段,根据“The success of the film has made many people interested in places shown in the story”可知,全段围绕电影如何推动旅游业发展展开。故选B。
40.推理判断题。根据最后一段“Programs like ‘China Travel with Chinese Films’ are becoming more successful… This makes China a top choice for travellers”可推知,作者认为在电影的加持下,旅游业前景光明。故选B。
41.C 42.E 43.A 44.B 45.D
【导语】本文讲述了中国家庭中父母与孩子之间的期望和需求差异,强调了除了学业成就外,孩子们同样渴望得到理解、尊重以及父母作为榜样的重要性。
41.根据“In China, many parents have high expectations for their kids.”以及“These hopes are often forgotten.”可知,此处需要一个转折句引出孩子对父母也有期望,选项C“但是孩子们对他们的父母也有期望”符合语境。故选C。
42.根据“First, kids want love and kindness, not just good grades.”可知,此处应举例说明父母只关注成绩会让孩子难过,选项E“当父母因为低分生气或者说‘看看其他孩子’时,孩子们会感到难过”符合语境。故选E。
43.根据“Second, children need respect.”可知,这里应进一步阐述孩子对尊重的具体需求,选项A“他们希望父母信任他们并给他们空间”符合语境。故选A。
44.根据前文“Also, kids hope parents can be good examples.”可知,,此处应举例说明父母没做好榜样的情况,选项B“当父母说‘学习!’但自己却总是玩手机时,这会让人觉得不公平”符合语境。故选B。
45.根据“Parents want children to succeed, but children want understanding, respect and parents who grow with them.”可知,前文提到父母和孩子互相的需求,此处应总结家庭需要交流彼此需求,选项D“家庭成员应该谈论彼此的需求”符合语境。故选D。
46.(f)amous 47.(r)emember 48.(q)uickly 49.(m)ind 50.(p)repares
【导语】本文主要讲述了画家文同画竹的故事以及成语“胸有成竹”的由来。
46.句意:他以画竹而闻名。根据“He was f... for bamboo paintings. Many people loved his works.”及首字母提示可知,这里表示“以……闻名”,be famous for符合语境。故填(f)amous。
47.句意:过了很长时间,文同能记住竹子的每一个细节。根据“He carefully watched it every day. After a long time, Wen Tong could r... every detail of it.”及首字母提示可知,每天仔细观察,就能“记住”细节,remember符合语境,情态动词could后接动词原形。故填(r)emember。
48.句意:他能快速且自信地画竹子,因为他非常了解竹子,牢记于心。根据“He could paint bamboo q... and confidently, for he knew bamboo very well and knew it by heart.”及首字母提示可知,因为很了解竹子,所以能“快速地”画,quickly符合语境。故填(q)uickly。
49.句意:他的朋友说:“画竹时,文同不需要面前有真正的竹子,因为完整的画面已经在他脑海中了。”根据“Wen Tong didn't need real bamboo in front of him because the complete image was already in his m....”及首字母提示可知,这里表示“脑海中”,mind符合语境。故填(m)ind。
50.句意:现在,成语“胸有成竹”的意思是某人很自信,因为他或她在做事之前准备充分。根据“Now, the idiom ‘xiōng yǒu chéng zhú’ means that someone is confident because he or she p... well before doing things.”及首字母提示可知,这里表示“准备”,prepare符合语境,主语是he or she,prepare用第三人称单数形式prepares。故填(p)repares。
51. It took to get
【详解】根据题干,缺少的信息为“花了”和“适应”,It takes sb. some time to do sth.“做某事花了多长时间”为固定句型,根据语境可知,时态是一般过去时,动词用过去式;适应:get used to,空②用动词不定式作真正的主语。故填It took;to get。
52. How interesting/funny
【详解】根据中英文对照可知,此句是how引导的感叹句,其结构为“How+形容词/副词+主语+谓语”;interesting/funny“有趣的”,形容词。故填How;interesting/funny。
53. took a trip
【详解】take a trip“去旅行”,结合“Last summer”可知,此句时态为一般过去时,动词用过去式,take的过去式为took。故填took;a;trip。
54. was created
【详解】对照中英文可知,create“创作”,电影是被创作,应该使用被动语态,结合“a few years ago”可知,用一般过去时的被动语态“was/were+过去分词”,主语为“animated movie Nezha II”,be动词填was,create的过去分词是created。故填was;created。
55. looking forward to
【详解】根据中英文对照可知,句中缺少“期待着”的英文内容,由句意和“are”可以判断本句时态为现在进行时态,构成为“be+动词现在分词”,“期待着”英文表达为“look forward to”,“look”的现在分词为“looking”。故填looking;forward;to。
56.例文
Dear fellow students,
My name is Li Hua. I’m honoured to introduce myself and my ideas on cultural exchange activities to you.
Firstly, I have an advantage in English. I’ve read plenty of English books so far and I have no problem communicating with English speakers. As a result, we can have a discussion on “beauty of your own country” with the exchange students.
What’s more, I konw a lot about Chinese culture. I can not only make paper-cuttings, but also play Erhu. We can hold an art show to show the traditional culture of the two countries. I think it’s everyone’s duty to popularize our traditional culture.
I hope you will vote for me. Thank you.
【详解】[总体分析]
①题材:这是一篇材料作文,为演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,承接开头,介绍自己的优点及其具体表现;
第二步,介绍活动计划。
[亮点词汇]
①have an advantage in...在……方面有优势
②as a result因此
③what’s more更重要的是
[高分句型]
①I think it’s everyone’s duty to popularize our traditional culture.(省略that的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览