资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科专题07阅读理解之 记叙文【通关练】Passage 1(Unit 5 Going on an exchange trip)文章内容:谈论交流访学In 2024, a group of students from a school in California, United States, went on an educational and cultural exchange journey in three cities in China: Beijing, Suzhou, and Shanghai.For Ian Sierra, a boy in the group, this was his first time traveling abroad, and he felt nervous before the trip. “I should behave well, because every move is the image (形象) of the whole group, my school, and my country.”During the trip, Sierra and his friends were excited that they opened their minds, tried new things, and talked with Chinese people actively. Sierra visited places of interest and tried local food, but the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program at Beijing No.4 High School International Campus (BHSFIC), where he spent over two days. “My homestay partner, his parents, and everyone else were very welcoming and kind. I felt like I had become part of an interconnected (有联系的) community,” he said. For Sierra, the weeklong trip even influenced his plan for the future job. “I used to consider becoming a math teacher in the US. Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai.” Gong Siyong, a student at BHSFIC and Sierra’s homestay partner, said that an exchange experience was very surprisingly different from simply touring a country. “Through our time together, I’ve come to realize the students from both schools have their different personalities (性格) and qualities (品质). We have more similarities than differences, and those differences can be understood,” said Gong.Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher. He was thankful for the trip and wanted to travel to China again. He and Gong still talked through WeChat.1. Where is Ian Sierra from A. Suzhou. B. Beijing. C. California. D. Shanghai.2. Which part did Sierra like best about the trip A. Trying some local food. B. Traveling alone in China.C. Visiting many places of interest. D. Joining an exchange and homestay program.3. What was Gong Siyong’s idea about the differences among students from the two schools A. He found there was no difference at all.B. He thought there were too many differences.C. He respected the differences and tried to find more similarities.D. He thought it was difficult to accept the differences though he tried hard.4. How did Sierra’s feelings change before, during and after the trip A. Nervous→excited→thankful. B. Excited→surprised→thankful.C. Excited→thankful→surprised. D. Nervous→surprised→thankful.5. What can we infer (推断) from the passage A. Sierra’s friends behaved well in China.B. The exchange students stayed in Beijing for a week.C. Sierra’s new plan was to be an English teacher in China.D. Gong Siyong and Sierra met again in Beijing after the trip.Passage 2(Unit 6 Wisdom counts)文章内容:谈论古人智慧故事During the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.There was once a king who wanted a special kind of horse. This horse could run 1, 000 li a day. It was called qianlima. He sent many people to find these horses and buy them for him. After three years, nobody found him such a horse.One day, someone new volunteered to help. Within three months, he heard about a qianlima. He rushed (赶去) to find it, but the horse had already died. Still, he bought the bones of the horse with 500 pieces of gold.The king was very angry. “What I want is a live horse, not the bones of a dead horse!”The man answered calmly, “Imagine this. You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”Indeed, within a year, many qianlima owners brought their horses to the king. Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse. “If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said. The king built houses for Guo and treated him as a respected teacher. Soon, more talented people came to help the king and made the state strong.1. King Zhao asked Guo Wei for advice in order to ________.A. raise a special kind of horse called qianlimaB. buy the bones of a qianlima at a lower priceC. get more talented people to work for his stateD. offer Guo a job and treat him nicely2. What was the man's reason for buying bones of a dead horse ________A. There's no time for him to find a live qianlima.B. Horse owners would see the king's need for qianlima.C. Bones of a dead qianlima are better than common horses anyway.D. There would be cheaper qianlima for sale.3. The underlined phrase "let alone" is similar to ________.A. needless to say B. no less thanC. on one's own D. let it go4. According to the passage, Guo Wei ________ in the story he told.A. compared himself to the bones of a dead qianlimaB. imagined himself to be the horse ownerC. expected the king to provide a house for himD. volunteered to find qianlima for the king5. We can learn from the story of buying bones with 500 pieces of gold that ________.A. it is impossible to buy a live qianlima for 500 pieces of gold.B. there is little need to recommend (推荐) yourselfC. it is of great importance to value talented people sincerelyD. nothing is more important than short﹣term interestsPassage 3(Unit 7 The secret of memory)文章内容:谈论我们的记忆技巧Gianni has a very special kind of memory. He explains in his own words: “It’s a kind of memory that is connected to what I see. It means that every idea I learn, everything I read, becomes a part of me. Normally, a person who doesn’t have this gift, and who hasn’t studied memory, tends to just forget things—even an entire book. Not me.” Gianni says that his “gift”, or special ability, he has memorized more than 250 books!Memorizing over 250 books is surprising, but it’s not the only surprising thing about Gianni. He says that he can remember every detail of every day of his life. He also says that he can remember these details from the time he was less than one day old!Researchers are now studying how memory and learning change the brain. Some research already shows that a great memory may not depend on the right DNA only. It seems that everyone can remember more if they try. According to Dr. Malgaroli, “If you really need to use your brain to store some kind of information, you have this ability. It’s just a matter of exercise.” So, practice and exercising the brain can improve the memory!The same idea is true for Gianni. His gift is just only part of his success. Since the age of 11, he’s been training his brain to remember more and more. He practices continuously to improve the power of his memory. Gianni thinks about memory, and works on it, all the time. He has even memorized a whole series of historical books!Gianni believes his memory is mainly because of his very hard work. He even holds classes to teach others how to improve their memories. In his classes, Gianni shows people how to organize their memories and how to “remember to remember”. “I think the only problem with memory is the correct order. There’s a lot of brain space, so I think there are no limits.”1. Which of the following best describe Gianni A. He enjoys reading. B. He is a clever student.C. He can remember well. D. He connects what he sees.2. What can be learned from some research on memory A. Good memory comes from your gene.B. Not everyone can have a good memory.C. Practice can help build up your memory.D. Brain is mainly used to store information.3. Why did Gianni memorize books A. To study brain science. B. To develop his memory.C. To improve his knowledge. D. To prepare for historical tests.4. Which is the best title of the passage A. The Memory Man B. An Unforgettable MemoryC. Mental Athletes D. Special Power to rememberPassage 4(Unit 8 Pets and us)文章内容:宠物In the village of Kentucky, there lived a young girl named Amanda. She moved here for only 2 weeks. Her closest friends were far from her. Amanda kept herself busy for hours by walking around the grassy fields nearby, enjoying the natural beauty along them. On the weekend, Amanda would even volunteer on farms to help take care of sheep, cows and horses.Still, it was easy for Amanda to feel lonely in her big house. One day, just as Amanda was about to leave and spend time walking around, she saw a cat jump onto the porch (门廊). Even though the cat looked dirty, it was beautiful with bright blue eyes.Amanda’s feeling of surprise quickly gave way to a feeling of pity. Thinking of what she could offer the cat, Amanda hurried to the kitchen and prepared two bowls: one filled with fish and the other with water. After sniffing (嗅) them carefully, the cat began to eat the food hungrily. Once it finished its meal, the cat ran away into the thick grass and disappeared.From that day, the cat would appear on the porch every day in the morning and beg for food and water, and Amanda would always be there ready. Their relationship started to deepen as Amanda enjoyed regularly seeing her new “furry (毛茸茸的) neighbours”. The cat was too nervous to be taken indoors, but it was comfortable with Amanda gradually.However, one day, everything took a different turn in the morning. Amanda brought a bowl of fish near the porch and waited for the cat as usual, but it didn’t appear. The next day, and the day after that, the cat didn’t show up either. She stepped into the thick grass where the cat usually went and searched carefully.At that time, she heard the sounds of kittens (小猫) meowing. She was surprised to find her “furry neighbours” lying on the grass with four kittens. The kittens were very cute. Amanda quickly rushed back home to prepare some food and water for them.1. The first paragraph is mentioned to _____.A. introduce why Amanda moved to the villageB. show the character of AmandaC. explain why people were busy in KentuckyD. create a picture of the beautiful village2. In Amanda’s eyes, what role did the cat play in her life A. A pet that needed her so much. B. A friend who always helped her.A neighbor that she met every day. D. A family member that was kind to each other.3.Why did Amanda feel pity for the cat when she first saw it A. Because the cat was lost in the thick grassB. Because the cat looked dirty and might be hungryC. Because the cat had no bright eyesD. Because the cat couldn’t find its way home4.What can we infer about Amanda from the passage A. She disliked living in the village of KentuckyB. She was kind and caring towards animalsC. She preferred staying alone to making friendsD. She moved to the village to work on farms5. What is the possible ending of the story A. From then on, Amanda hid the kittens in the grass.B. From then on, Amanda made new friends at school.C. From then on, Amanda had four more “furry neighbours”.D. From then on, Amanda sent the little kittens to her neighbours.【考题猜想】Passage 1(考题猜想)Du Mengran, a great Chinese scientist known as “Deep-Sea Diver” by Nature, has become a role model for many young people. She was born in a small city in Shandong Province. From an early age, she was curious about the ocean and often asked her parents questions about sea creatures and the deep sea. This childhood passion planted the seed for her future scientific career.Du’s love for science led her to study hard. She did well in math and biology at school. After graduating from high school, she went to a famous university to study marine science. During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory, analyzing seawater samples and studying the habits of deep-sea organisms. Even when experiments failed repeatedly, she never lost heart.Du Mengran's success comes from her hard work. Her work focuses on deep-sea diving and how to explore the ocean. She studies the systems of fluids that seep from the sea floor, and even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better. Up to December 2025, she has gone on over 30 deep-sea dives. She has used China's own underwater vehicles like “Jiaolong”, “Shenhai Yongshi” and “Fendouzhe”. In 2022, she started a program to explore the deepest parts of the world's oceans. She led teams from China and Indonesia to discover two new hot-water activity areas in the Java Trench. In 2024, she helped create a machine that can read DNA in the deep sea. In 2025, she also tested China's first deep-sea gamma radiation detector.On December 8th, Du was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazine’s website. This is a great honor for her and Chinese science. Her contributions make the world know more about China’s deep-sea research strength.Du’s journey shows that curiosity, hard work, and courage can turn dreams into reality. She inspires young people to pursue science and explore the unknown.1.What can we know about Du Mengran’s childhood A. She did not like studying math and biology.B. Her parents were scientists who studied the ocean.C. Her interest in the deep sea started at early age.D. She never thought about becoming a scientist.2.Which of the following statements is true about Du’s work A. Her research has nothing to do with underwater technologiesB. She found two new hot-water activity areas in the Java Trench aloneC. She has done less than 30 deep-sea dives by December 2025D. Her new idea about deep-sea creatures helps improve related technologies3.What did Du Mengran do during her college years A. She started her own deep-sea exploration company.B. She mainly focused on studying physics.C. She joined a club and spent much time doing experiments in the lab.D. She discovered a new deep-sea creature species.4. What do you think of Du Mengran A. Curious, hard-working, brave B. Talented, persistent, creativeC. Modest, careful, responsible D. Diligent, confident, determined5.Why did Nature magazine call Du Mengran a “Deep-Sea Diver” A. Because she was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazineB. Because she designed all of China's deep-sea submersibles herself.C. Because she led a joint team to discover new hydrothermal areas in the Java TrenchD. Because she has carried out over 30 deep-sea dives and made great progress in deep-sea researchPassage 2(考题猜想)A Chinese 2D animated film called "Nobody" has become a big hit this summer. It was made by Shanghai Animation Film Studio and came out on August 2, 2025. By August 11, it had made 574 million yuan. This broke the record for Chinese 2D animated films—it went past the 573 million yuan of Big Fish & Begonia. 《大鱼海棠》It also got a score of 8.6 on Douban, and both children and grown-ups love it. The film tells a warm story. It is based on a short film from Chinese Tales. The story is about four little monsters: a pig, a toad, a weasel(黄鼠狼), and a gorilla. They used to work for a mountain king, but they lost their jobs by chance. To live, they pretend to be Tang Monk and his group from Journey to the West《西游记》 and start a trip to the west. On the way, they change—at first they only look for food, but later they save villagers. There is a famous line in the film: "We may be nobodies in society, but we are pillars at home." This line makes people think about life. What makes this film special Its beautiful Chinese ink painting style is very eye-catching—each picture uses 50 ink layers. Its English name "Nobody" tells us: even small and common people can be heroes. The film’s success has also made its related products popular. More than 300 products, from soft toys to school things like pens and notebooks, sell very fast. "Nobody" is not just a movie. It brings happiness to people and teaches us that everyone can be a hero.1.Why can we say "Nobody" is popular with many people A. It was made by a famous animation studio. B. It has many related products like soft toys. C. It broke the box-office record of Chinese 2D animated films. D. It got a high score on Douban and is loved by kids and adults.2. What can we know about the four little monsters in the film A. They always wanted to be Tang Monk and his group. B. They became better people during their trip to the west. C. They lost their jobs because they didn't work hard. D. They only cared about finding food during the whole trip. 3. Why did the writer mention the 50 ink layers used in each picture of the film A. To show how difficult it is to make an animated film. B. To explain why the film's ink painting style is beautiful and special. C. To tell readers the film used more ink than other films. D. To introduce the history of Chinese ink painting. 4. What can we know from the passage A. "Nobody" came out on August 11, 2025. B. "Big Fish & Begonia" earned 574 million yuan at the box office. C. The story of "Nobody" is based on a short film from Journey to the West . D. The film wants to tell us common people can be heroes .5.What is the structure of the passage A .①/②③/④⑤ B .①②/③/④⑤ C .①/②/③④⑤ D .①②③/④/⑤Passage 3(考题猜想)Jane Goodall, the world-famous primatologist(灵长类动物学家)and conservationist(环保主义者), passed away at the age of 91 on October 1, 2025, in California, US. She was on a speaking tour at that time. The Jane Goodall Institute told people about her death. It praised her for changing science and devoting her life to protecting nature. Goodall was born in London in 1934. When she was a child, she loved animals very much. In 1960, when she was 26, she went to Tanzania's Gombe Stream National Park to study chimpanzees(黑猩猩)—and she didn’t even have formal scientific training. Her patience finally brought good results: she became the first person to see chimps make tools. For example, chimps use twigs to "fish" for termites(白蚁). This discovery changed how humans understand animals. Before that, people thought only humans could make tools. In the next 60 years, Goodall’s research found more interesting facts about chimps: they have different personalities, they feel emotions like joy and sadness, and they form strong family connections. Later in her life, she turned her attention to helping protect the environment around the world. She started the Jane Goodall Institute and set up "Roots and Shoots"—a program that helps young people take action to protect the environment. Goodall’s influence will live on forever. She has encouraged millions of people around the world, especially young women, to care for nature and wildlife. As she once said, "Hope is the only way to keep going when things seem dark."1.What can we infer from Goodall’s study of chimpanzees without formal scientific training A. Formal scientific training is useless for animal research. B. Her love for animals and patience helped her succeed. C. Tanzania’s park lowered standards for her to study chimps. D. She gave up other jobs to focus on chimpanzee research.2.Why is the discovery of chimpanzees making tools important A. It showed that chimpanzees can learn skills from humans.B. It made Jane Goodall the most famous primatologist in the world.C. It broke the previous idea that only humans could make tools.D. It led to the creation of more protected areas for chimpanzees.3.What can we know about "Roots and Shoots" from the passage A. It is a program only for young women. B. It helps young people protect the environment. C. It was set up before the Jane Goodall Institute. D. It focuses on studying chimpanzees’ living habits.4.Which of the following best describes Jane Goodall's life path A. From focusing on chimpanzee research to promoting environmental protection.B. From teaching young people science to leading international research teams.C. From studying animal emotions to inventing new tools for scientific research.D. From building wildlife parks to writing books about environmental issues.5.What is the main idea of the passage A. To introduce Jane Goodall’s life, research and influence. B. To explain how Jane Goodall studied chimpanzees. C. To tell readers about the importance of protecting chimpanzees. D. To describe the programs Jane Goodall set up.Passage 4(考题猜想)Zhang Zhanshuo, an 18-year-old swimmer from Qingdao, China, is already making waves in the world of sports. Born in 2007, he first jumped into a pool at age six while playing near his home. “The water felt like a secondhome,” he says. His parents, both former athletes, saw his talent and pushed him to join the Qingdao swimming team at seven. Under Coach Liu Ziqian’s strict yet kind guidance, he learned to dive, flip, and glide like a fish. Later, he became part of the Shandong provincial team, trained by the famous Coach Jin Hao, who once said, “Zhang has the heart of a lion.”Life wasn’t easy for Zhang’s family. To pay for his training, they sold their house and moved into a small apartment near the sports school. Every morning, Zhang’s mother would wake up before sunrise to cook steaming bowls of noodles and vegetables for breakfast. His father drove him to practice, cheering him on with loud shouts like a personal coach. “They gave up everything for me,” Zhang says, eyes shining with gratitude.Zhang studies at Fudan University, where he balances classes and swimming. He wakes up at 4 a.m., diving into the pool before the sun rises. His days are filled with endless laps, weightlifting sessions, and ice baths to recover. “When I’m tired, I remember my goals,” he says.Zhang has won many titles. In 2023, he took gold in the 400m freestyle at the National Swimming Championships. At the 2024 World Championships, he helped China win two relay golds. In the 2025 National Games, he broke world youth records in the 400m and 200m freestyle, earning five gold medals.Despite all the glory, Zhang stays humble. “I’m just getting started,” he smiles. “I want to swim faster, go farther, and inspire others to chase their dreams.” His story proves that with passion, family love, and never-ending effort, even the biggest dreams can splash into reality.1.What can we infer about Zhang Zhanshuo’s family A. They were rich enough to support his training without sacrificeB. His parents’ athletic background helped him develop interest in swimmingC. His mother was too busy to prepare breakfast for himD. His father didn’t care about his swimming career2.How does Zhang Zhanshuo balance his studies and swimming A. He gives up his studies to focus on swimming trainingB. He wakes up early to train before attending classes at Fudan UniversityC. He only trains on weekends to avoid missing classesD. His university allows him to skip classes for training3.Which of the following is the correct order of Zhang Zhanshuo’s life events ① Won five gold medals and broke world youth records at the 2025 National Games② First jumped into a pool at the age of six③ Joined the Qingdao swimming team at seven④ Won gold in the 400m freestyle at the 2023 National Swimming Championships⑤ Helped China win two relay golds at the 2024 World ChampionshipsA. ②③④⑤① B. ③②④⑤① C. ②③⑤④① D. ③②⑤④①4.What do you think of Zhang Zhanshuo A. Creative, lucky, confident B. Talented, outgoing, generousC. Hardworking, grateful, modest D. Brave, humorous, patient5.Which of the following is the most suitable title for the passage A. Zhang Zhanshuo’s World Records at the 2025 National GamesB . How to Balance Studies and Swimming Training SuccessfullyC. Zhang Zhanshuo: Balancing University Studies and SwimmingD. A Dream-Chaser in the Pool: Zhang Zhanshuo’s Inspiring JourneyPassage 5(考题猜想)“Where’s Papa going with that ax (斧头) ” said Fern to her mother as they were setting the table for breakfast.“He went to the pig house,” replied Mrs Arable. “Some pigs were born last night.”“I don’t understand why he needs an ax.” continued Fern, who was only eight years old.“Well,” said her mother, “ one of the pigs is a runt (小不点儿). It’s very small and weak, and it will never amount to (成为) anything. So your father has decided to do away with it.”“Do away with it ” screamed Fern. “You mean he will kill it Just because it’s smaller than the others ”Mrs Arable put a pitcher (罐) of cream on the table. “Don’t shout, Fern!” she said. “Your father is right. The pig will die anyway.”Fern pushed a chair out of the way and ran outdoors. She caught up with her father.“Please don’t kill it!” she cried. “It’s unfair.”Mr Arable stopped walking.“Fern,” he said gently, “you will have to learn to control yourself.”“Control myself ” shouted Fern. “This is a matter of life and death, but you talk about controlling myself.” Tears ran down her cheeks and she took hold of the ax and tried to pull it out of her father’s hand.“Fern,” said Mr Arable, “I know more about raising pigs than you do. A weakling makes trouble. Now go home!”“But it’s unfair,” cried Fern. “The pig couldn’t help being born small, could it If I had been very small at birth, would you have killed me ”Mr Arable smiled. “Certainly not.” he said, looking down at his daughter with love. “But this is different. A little girl is one thing, while a little runty pig is another.”“I see no difference,” replied Fern, still holding on to the ax. “This is the most terrible case of unfairness that I have ever heard.”A strange look came over Mr Arable’s face. He seemed almost ready to cry himself.“All right,” he said. “You go back to the house and I will bring the runt when I come back. I’ll let you look after the baby pig. Then you’ll see what trouble a pig can be.”Half an hour later, Mr Arable returned to the house, carrying a box under his arm.“Put it on her chair!” said Mrs Arable. Mr Arable set the box down at Fern’s place. Fern came slowly down the stairs. Her eyes were red from crying. As she got closer to her chair, the box wobbled (摇晃), and there was a scratching noise. Fern looked at her father. Then she opened the box. There, inside, looking up at her, was the newborn pig. It was a white one. The morning light shone through its ears, turning them pink.—Adapted from Charlotte’s Web29. Why did Fern run out to see her father after talking to her mother A. To see the newborn pigs. B. To have breakfast with him.C. To help him with the farm work. D. To stop him from hurting the small pig.30. Which is the correct order of what happened in the story ① Fern ran out of the house quickly.② Fern was setting the table with her mother.③ Mr Arable returned with the pig in a box.④Fern argued with her father about the pig’s life.A. ②④①③ B. ④②③① C. ②①④③ D. ④①②③31. Which of the following best describes Fern’s character as shown in the text A. Shy and quiet. B. Gentle and calm.C. Curious and playful. D. Strong-willed and kind-hearted.32. What is the best title for this passage A. Fern’s fight to save the Runt Pig B. Fern’s interest in keeping a pet pigC. Fern’s breakfast time with parents D. Fern’s relationship with her parents【真题演练】Passage 1(25·广州·期末)Long ago, in a comfortable little kitchen, there lived a cheerful blue teapot named Timmy. Every day, Timmy would watch the family make tea and share stories.One sunny morning, a letter floated down from the sky, landing softly on the kitchen table. What could it be Timmy carefully opened it and read.“Dear Timmy, you are invited to join the Time Travelers Club! Come to the old pine tree at noon. Adventure (冒险) awaits!”“Oh my!” Timmy shouted, “I’m going on an adventure!”At noon, Timmy rolled his way to the old pine tree. Down below the tree, he saw two friendly faces: a bright yellow clock named Hansel and a shiny silver compass named Carl.“Welcome, Timmy!” Hansel chimed, “We are so happy you are here!”“Are you ready to travel through time ” Carl asked.Timmy nodded eagerly. “Yes, yes! What are we going to do ”Hansel answered, “We are going to visit the past and the future!”They jumped into a time gateway that appeared under the pine tree. They spun and twirled, until they landed softly on the ground.“We are in ancient Egypt!” Hansel said, pointing to the tall pyramids in the distance. “Let’s go and meet the friendly people here!”They played and shared stories with the people by the Nile River, learning about their lives and how they built the pyramids. Timmy felt warm inside. He knew how important it was to share and listen.But soon, it was time to go. They waved goodbye to their new friends and jumped back into the time gateway.In no time, they landed in the future! Timmy looked in surprise at the flying cars and the friendly robots helping everyone.They met a kind robot named Rolo, who taught them how to plant trees and recycle. “It’s important to care for our Earth!” Rolo said with a smile. Timmy felt proud to learn all these wonderful things.After a fun day, it was time to return home.As they landed under the old pine tree, Timmy felt happy and full of knowledge. “Thank you, friends! I learned so much today!”From that day on, whenever the family made tea, Timmy would tell them about his adventures...29. What left a deep impression on Timmy in Egypt A. The beauty of the Nile River.B. The height of the pyramids.C. How the people there lived and worked.D. How Timmy and his friends got to Egypt.30. Why did Timmy feel proud after meeting Rolo A. Because he could operate flying cars.B. Because he learned how to make tea better.C. Because he could make friends with the robot.D. Because he learned how to take care of the Earth.31. What’s the correct order of the following events a. Timmy received a letter.b. Timmy visited ancient Egypt and the future.c. Timmy returned home and shared his adventures.d. Timmy met Hansel and Carl under the old pine tree.A. a-b-d-c B. a-d-b-c C. d-a-c-b D. d-a-b-c32. What would Timmy tell about his adventures to others after returning home A. How to build pyramids and fly cars.B. The importance of planting flowers and recycle.C. How to become a member of the Time Travelers Club.D. The importance of history, friendship, and protecting the Earth.Passage 2(25·广州·期末)I love to read. I can’t even remember when I started loving it. I grew up in a really small and far-away village. Most people there were farmers, and some of them never went to school. My dad somehow got some education. He read a lot and loved reading novels. But he always told me to read textbooks instead.At first, I was kind of sad. Textbooks didn’t seem as interesting as the exciting stories. But I trusted my dad, so I started reading textbooks hard.Science textbooks let me know about the world around me. I learned how plants grew. This was very useful in our village because most people were farmers. I told the farmers what I learned, like how to plant crops better. At first, they didn’t trust me, but later they were surprised because their crops grew better. I was so proud, and I knew that knowledge was really powerful.When I read English textbooks, it was like opening a new door. I learned new words and grammar rules. With them, I could make sentences to express my ideas. After learning some descriptive words and sentence patterns, I could vividly describe to foreign visitors how the wildflowers dotted the fields like colorful stars in our village.History textbooks took me to different times and places. I learned what people in the past did, how they solved difficulties, and what the great achievements were. I realized our village’s story was just a small part of a long history. This made me deepen my understanding of our village’s past.Because my dad made me read textbooks, I got a good education. I went to an excellent school in the city. The knowledge from textbooks was like a key that opened the door to new chances. It was the base for my growing up. It helped me reach for my dreams, even if they seemed impossible when I was in that small village.30. What kind of advantage did science textbooks bring to the villagers A. They taught villagers how to write descriptive stories.B. They introduced how to improve the production of crops.C. They helped villagers understand the importance of trust.D. They showed villagers the fast-growing planting method.31. The underlined phrase “wildflowers dotted the fields like colorful stars” in Paragraph 4 mainly shows that the writer ________.A. used descriptive languages from novels B. preferred natural beauty to school studyC. copied the descriptions from foreign visitors D. made creative use of knowledge from textbooks32. What is the writer’s opinion on history learning A. Villagers should only pay attention to their own local history.B. Learning the local history is a good way to improve the crops.C. History deepens the villagers’ understanding of their hometown.D. The village’s history should have an important part in textbooks.33. What can people learn from the writer’s story A. Knowledge helps people make a difference. B. Students shouldn’t read storybooks in school.C. Parents always know what’s best for children. D. Life in the village is harder than that in the city.Passage 3(25·广州·期末)As we all know, Thomas Edison invented the light bulb, but do you know who developed the electricity system that makes our life more convenient Nikola Tesla was one of the world’s greatest inventors. He made more than 300 inventions, including wireless power, radio, X-rays, remote control, and electric motors. He had amazing ideas that changed the world.When he was in high school, he began to love science. He saw his physics teacher do experiments with electricity. This looked like magic to Tesla, and he wanted to learn everything he could about it.One of Tesla’s special abilities was his memory. He could remember everything he saw, like books and pictures. After high school, he went to the Technical University of Graz, where he studied math, physics, and philosophy. He was an excellent student. He worked so hard that his teachers worried about his health.Tesla’s first job was in Budapest, where he worked as an electrical engineer. He was very good at his job and helped improve the telephone company. In 1882, he moved to Paris and worked for the Continental Edison Company. After that, he moved to the United States to work for Thomas Edison.Tesla worked very hard all his life. He once worked for 84 hours without sleeping. He spoke 8 languages and always wanted to make the world better. Tesla did not care about money. He only cared about science. He believed we should always try our best to create a good future for everyone.Interestingly, one of the most famous electric car companies is named Tesla. It was inspired by Nikola Tesla’s work. The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry.35. What can we learn about Nikola Tesla A. Tesla invented radio and light bulbs.B. One of Tesla’s special abilities was taking photos.C. He was not interested in money, but only in science.D. Tesla and Edison developed the electricity system together.36. Why did Tesla’s teachers worry about him in university A. He slept for too little time. B. He was not good at study.C. He did not attend enough classes. D. He spent too much time on his study.37. Why does the writer mention the company Tesla in the last paragraph A. To show us the achievements of Tesla. B. To make an advertisement of the car company.C. To show that Tesla’s ideas are still important today. D. To catch readers’ attention with a modern example.38. What does the article mainly talk about A. The importance of the AC motor. B. The life and inventions of Nikola Tesla.C. The challenge between Tesla and Edison. D. The development of electricity in the world.Passage 4(25·广州·期末)Every Sunday morning, Amy goes for a walk in a park near her home. Her favourite place is a lake in the center of the park. Every time she walks by the lake, she sees an old lady sitting there with a small cage beside her.One morning, she was so curious that she walked over to the old lady. As she got closer, Amy could see there were three turtles slowly walking around the bottom of the cage. The old lady was holding a fourth one in her hand and carefully brushing it.“Excuse me.” Amy said. “May I ask what you’re doing with these turtles ”The old lady smiled. “I’m cleaning off their shells.” she replied. “Anything on a turtle’s shell, like algae (藻类) or dirty things reduces the turtle’s ability to take in heat from the sun as well as its ability to swim. It can also damage and weaken the shell over time.”“Wow! That’s really nice of you” Amy said. “But don’t most fresh water turtles live their whole lives with algae and dirty things hanging from their shells ”“Yes, sadly, they do,” the old lady replied.“Well then, don’t you think your time could be better spent I mean, it is kind of you to do so, but there are fresh water turtles living in lakes all around the world. And 99% of these turtles don’t have kind people like you to help them clean their shells. Can what you do here really make a difference ”The old lady laughed aloud. She brushed off the last piece of algae from the turtle’s shell, held it up for Amy to see and said, “Sweetie, if this little guy could talk, he’d tell you I just made all the difference in the world.”29. Why did Amy walk over to the old lady one Sunday morning A. To invite her to take a walk. B. To find out what she was doing.C. To help the old lady with her work. D. To show her thanks to the old lady.30. What did the old lady do in the park every Sunday A. She walked her turtles there. B. She offered help to the turtles.C. She caught turtles with her cage. D. She cleaned off the algae in the lake.31. What problems may algae on their shells bring to turtles A. They will get very dirty. B. They won’t be able to swim.C. They can’t take in enough heat. D. They will get caught by people easily.32. What did the old lady mean by saying “Sweetie,… he’d tell you I just made all the difference in the world.” A. She liked the turtle very much. B. She would clean all the turtles in the world.C. She hoped the turtle could speak like humans. D. She believed small actions can be very important.Passage 5(25·沈阳·期末)A boy guarded the barrels (桶) in his father’s winery (葡萄酒厂). Every morning, his father gave him a task of brushing the barrels and putting them in order, but the wind blew the barrels here and there overnight.The boy was so angry that he wrote a letter to the wind. “Please don’t blow down my barrels.” After seeing that, his father asked the boy with a smile, “Can the wind read your letter ” The boy said. “I don’t know. I have no choice but to make this request (请求).”The next morning, when the little boy ran to check the barrels, he found that the barrels were blown here and there again. The little boy felt very unhappy and cried. His father came and said kindly, “Son, don’t be sad. We may have no way to deal with the wind, but we can have our own ways to beat the wind.” Then the little boy dried his tears and thought over and over. Finally, he thought of an idea. He filled the empty barrels with water. After that, he went home worriedly.The third morning, the little boy put on his clothes in a hurry and ran out. He was excited to find the barrels were placed in good order. The little boy smiled happily and told his father. “It’s a very simple way to make the barrels heavier.” The boy’s father smiled and nodded his head.We can’t change many things in the world, but we can change ourselves.33. What did the boy do in his father’s winery A. He guarded the barrels. B. He painted the barrels.C. He filled the barrels with wine. D. He made a wish for the barrels.34. The boy’s father helped him by encouraging him and ________.A. changing the boy’s job B. working hard with the boyC. completing the task for him D. guiding him to find the way35. How did the boy’s feelings change according to the text ①sad ②excited ③worried ④angryA. ②③①④ B. ②①③④ C. ④①③② D. ④③①②36. What does the writer want to tell us A. Like father, like son. B. Seeing is believing.C. New wine in old bottles. D. God helps those who help themselves.Passage 6(25·深圳·期末)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana’s birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.Bebeto remembered how Ana’s eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Suddenly, he had an idea.The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left , but he gathered some by noon.As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes before Ana. “Happy birthday, Sis,” he said.“My favorite fruit! Thank you, Bebeto!” She reached for the bowl and picked up the top mango.Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.11. What gift did Ana want to have for the coming birthday A. A new bike. B. Some mangoes. C. A homemade doll. D. A doll from a gift store.12. What did Bebeto decided to do for his sister’s birthday A. Pick mangoes as a gift. B. Make a homemade doll.C. Sell mangoes to buy a doll. D. Buy a bowl with the mango.13. How did Bebeto get the mangoes A. He bought some mangoes. B. He picked the mangoes from trees.C. Some boys gave him the mangoes. D. Some boys helped him pick the mangoes.14. Which word best describes Bebeto A. Selfless and nervous. B. Thoughtful and patient.C. Intelligent but naughty. D. Hard-working but strict.15. Which could be the best title for the story A. A Birthday Surprise. B. A Treasure Hunt.C. The Sweet Mangoes. D. A Homemade Toy.Passage 7(25·沈阳·期末)In ancient China, during the Warring States period, Shang Yang wanted to carry out reforms (改革) in the State of Qin. But he worried that people didn’t trust (信任) him. So, he came up with a clever plan.One day, he placed a long wooden pole at the south gate of the capital city. Then, he announced that anyone who could move the pole to the north gate would be rewarded (奖赏) with ten pieces of gold. People gathered around, looking at the pole unbelieving. They thought it was too easy a task for such a large reward, so no one stepped forward.Shang Yang then increased the reward to fifty pieces of gold. Finally, a man decided to give it a try. He moved the pole to the north gate without much effort (努力). True to his word, Shang Yang gave the man fifty pieces of gold.This event spread quickly throughout the state. People realized that Shang Yang was a man of his word. After that, when Shang Yang introduced his reforms, people were willing to follow him. These reforms made the State of Qin much stronger.29. Why did Shang Yang place the wooden pole at the gate A. To sell it at a high price. B. To see who was the fastest.C. To test people’s intelligence. D. To build people’s trust in him.30. How did people feel when they first heard about the reward A. Excited. B. Unsure. C. Angry. D. Nervous.31. What does the underlined phrase “a man of his word” mean A. A man who likes talking. B. A man who keeps his promise.C. A man who is very famous. D. A man who has lots of power.32. What is the best title of this story A. The Warring States Period. B. Shang Yang’s reforms.C. Shang Yang builds trust. D. A long wooden pole.Passage 8(25·沈阳·期中)Cleaning up the table, I caught sight of small round plastic pieces. I discovered they were the tops or covers of color markers I had kept on the table. The only difference was that someone got those covers and chewed (咀嚼) them into shapelessness. On another part of the table, I saw the color markers dried up without covers. I was almost sure I knew who had done it and I could not understand the reasons behind his actions.As I was thinking about my discovery, my annoyance and anger gradually went away when I remembered that as a child, I did several strange things that must have made my mother mad. I cut our shoes, I chewed pens and pencils, and I wrote and drew pictures on walls and destroyed many things at home. The mind of a child is curious with the spirit of exploration, trying to understand and test the limits (限制) of many things. Of course, it can be costly, but what is growing up if no mistakes are made We call it paying the school fees of life. If a child plays with a hot iron and it burns him, he will probably not go near the iron again. Sometimes I watch the children in my neighborhood playing dangerous games. Sometimes I tell them not to do it, but sometimes I let it pass. Children may not want to be told to stop riding as fast as they want until someone has fallen off their bike. A child will not listen when his parents ask him to get down from the tree until he has fallen down. However, if the behavior is deadly, you should stop it in time.Creativity is valuable. And this is why we should encourage children to remain creative rather than just receive everything they have known and seen. Allow children to make mistakes, but this must be followed with supervision (监督), monitoring, and correction.1. What happened to the author’s color markers A. They were stolen. B. They were destroyed.C. They were thrown away. D. They were cleaned by mistake.2. How did the author feel when she thought of her childhood A. She got very regretful. B. She calmed down.C. She felt very awful. D. She was very happy.3. What does the author mainly want to show in Paragraph 3 A. Children can learn from their mistakes.B. Mistakes are quite common for children.C. Children often put themselves in danger.D. Children must not be allowed to make any mistakes.4. What is the best title A. Children should be creative. B. Grow up through mistakes.C. What happened to my color markers D. Why do children make mistakes 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科专题07阅读理解之 记叙文【通关练】Passage 1(Unit 5 Going on an exchange trip)文章内容:谈论交流访学In 2024, a group of students from a school in California, United States, went on an educational and cultural exchange journey in three cities in China: Beijing, Suzhou, and Shanghai.For Ian Sierra, a boy in the group, this was his first time traveling abroad, and he felt nervous before the trip. “I should behave well, because every move is the image (形象) of the whole group, my school, and my country.”During the trip, Sierra and his friends were excited that they opened their minds, tried new things, and talked with Chinese people actively. Sierra visited places of interest and tried local food, but the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program at Beijing No.4 High School International Campus (BHSFIC), where he spent over two days. “My homestay partner, his parents, and everyone else were very welcoming and kind. I felt like I had become part of an interconnected (有联系的) community,” he said. For Sierra, the weeklong trip even influenced his plan for the future job. “I used to consider becoming a math teacher in the US. Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai.” Gong Siyong, a student at BHSFIC and Sierra’s homestay partner, said that an exchange experience was very surprisingly different from simply touring a country. “Through our time together, I’ve come to realize the students from both schools have their different personalities (性格) and qualities (品质). We have more similarities than differences, and those differences can be understood,” said Gong.Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher. He was thankful for the trip and wanted to travel to China again. He and Gong still talked through WeChat.1. Where is Ian Sierra from A. Suzhou. B. Beijing. C. California. D. Shanghai.2. Which part did Sierra like best about the trip A. Trying some local food. B. Traveling alone in China.C. Visiting many places of interest. D. Joining an exchange and homestay program.3. What was Gong Siyong’s idea about the differences among students from the two schools A. He found there was no difference at all.B. He thought there were too many differences.C. He respected the differences and tried to find more similarities.D. He thought it was difficult to accept the differences though he tried hard.4. How did Sierra’s feelings change before, during and after the trip A. Nervous→excited→thankful. B. Excited→surprised→thankful.C. Excited→thankful→surprised. D. Nervous→surprised→thankful.5. What can we infer (推断) from the passage A. Sierra’s friends behaved well in China.B. The exchange students stayed in Beijing for a week.C. Sierra’s new plan was to be an English teacher in China.D. Gong Siyong and Sierra met again in Beijing after the trip.【答案】1. C 2. D 3. C 4. A 5. C【解析】本文是一篇记叙文。讲述了美国加利福尼亚的学生Ian Sierra参加中国教育文化交流项目的经历,包括他的感受、收获以及未来计划的变化。1. 细节理解题。根据”a group of students from a school in California”可知,Ian Sierra来自美国加利福尼亚。故选C。2. 细节理解题。根据”the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program”可知,Sierra最喜欢的部分是参与交换和家庭寄宿项目。故选D。3. 观点态度题。根据”We have more similarities than differences, and those differences can be understood”可知,他尊重差异并努力寻找共同点。故选C。4. 细节理解题。根据”he felt nervous before the trip”可知,Sierra出发前是紧张的;根据”Sierra and his friends were excited”可知,Sierra旅行中是兴奋的;根据”He was thankful for the trip”可知,Sierra回家后是感激的。Sierra的感情变化为Nervous→excited→thankful。故选A。5. 推理判断题。根据”Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher.”及前文”Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai”可推断,他的新计划是到中国当英语老师。故选C。Passage 2(Unit 6 Wisdom counts)文章内容:谈论古人智慧故事During the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.There was once a king who wanted a special kind of horse. This horse could run 1, 000 li a day. It was called qianlima. He sent many people to find these horses and buy them for him. After three years, nobody found him such a horse.One day, someone new volunteered to help. Within three months, he heard about a qianlima. He rushed (赶去) to find it, but the horse had already died. Still, he bought the bones of the horse with 500 pieces of gold.The king was very angry. “What I want is a live horse, not the bones of a dead horse!”The man answered calmly, “Imagine this. You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”Indeed, within a year, many qianlima owners brought their horses to the king. Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse. “If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said. The king built houses for Guo and treated him as a respected teacher. Soon, more talented people came to help the king and made the state strong.1. King Zhao asked Guo Wei for advice in order to ________.A. raise a special kind of horse called qianlimaB. buy the bones of a qianlima at a lower priceC. get more talented people to work for his stateD. offer Guo a job and treat him nicely2. What was the man's reason for buying bones of a dead horse ________A. There's no time for him to find a live qianlima.B. Horse owners would see the king's need for qianlima.C. Bones of a dead qianlima are better than common horses anyway.D. There would be cheaper qianlima for sale.3. The underlined phrase "let alone" is similar to ________.A. needless to say B. no less thanC. on one's own D. let it go4. According to the passage, Guo Wei ________ in the story he told.A. compared himself to the bones of a dead qianlimaB. imagined himself to be the horse ownerC. expected the king to provide a house for himD. volunteered to find qianlima for the king5. We can learn from the story of buying bones with 500 pieces of gold that ________.A. it is impossible to buy a live qianlima for 500 pieces of gold.B. there is little need to recommend (推荐) yourselfC. it is of great importance to value talented people sincerelyD. nothing is more important than short﹣term interests【答案】1. C 2. B 3. A 4. A 5. C【解析】本文主要讲了战国时期郭隗用千里马的故事告诉燕昭王招纳贤才的办法。1. 推理判断题。根据“During the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.”可知,燕昭王向郭隗寻求建议是为了给他的国家招纳贤才。故选C。2. 推理判断题。根据“You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”可推断,这个人买死马的原因是让马主人看到国君对千里马的需求。故选B。3. 词义猜测题。根据“You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses.”你愿意花高价买一匹死马, ……一匹活马了。这表明你真的想买马。根据语境,猜测划线部分的含义为“更不用说”。故选A。4. 细节理解题。根据“Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse.”可知,在故事中郭隗把自己比作死了的千里马的骨头。故选A。5. 推理判断题。根据““If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said.”“如果我被重视,就会有更多的人才愿意为国家效力,”他说。推断我们可以从中学到“真诚地重视人才是非常重要的”。故选C。Passage 3(Unit 7 The secret of memory)文章内容:谈论我们的记忆技巧Gianni has a very special kind of memory. He explains in his own words: “It’s a kind of memory that is connected to what I see. It means that every idea I learn, everything I read, becomes a part of me. Normally, a person who doesn’t have this gift, and who hasn’t studied memory, tends to just forget things—even an entire book. Not me.” Gianni says that his “gift”, or special ability, he has memorized more than 250 books!Memorizing over 250 books is surprising, but it’s not the only surprising thing about Gianni. He says that he can remember every detail of every day of his life. He also says that he can remember these details from the time he was less than one day old!Researchers are now studying how memory and learning change the brain. Some research already shows that a great memory may not depend on the right DNA only. It seems that everyone can remember more if they try. According to Dr. Malgaroli, “If you really need to use your brain to store some kind of information, you have this ability. It’s just a matter of exercise.” So, practice and exercising the brain can improve the memory!The same idea is true for Gianni. His gift is just only part of his success. Since the age of 11, he’s been training his brain to remember more and more. He practices continuously to improve the power of his memory. Gianni thinks about memory, and works on it, all the time. He has even memorized a whole series of historical books!Gianni believes his memory is mainly because of his very hard work. He even holds classes to teach others how to improve their memories. In his classes, Gianni shows people how to organize their memories and how to “remember to remember”. “I think the only problem with memory is the correct order. There’s a lot of brain space, so I think there are no limits.”1. Which of the following best describe Gianni A. He enjoys reading. B. He is a clever student.C. He can remember well. D. He connects what he sees.2. What can be learned from some research on memory A. Good memory comes from your gene.B. Not everyone can have a good memory.C. Practice can help build up your memory.D. Brain is mainly used to store information.3. Why did Gianni memorize books A. To study brain science. B. To develop his memory.C. To improve his knowledge. D. To prepare for historical tests.4. Which is the best title of the passage A. The Memory Man B. An Unforgettable MemoryC. Mental Athletes D. Special Power to remember【答案】1. C 2. C 3. B 4. A【解析】本文主要介绍了Gianni是一个记忆力很好的人,经过科学家的研究发现,人们可以通过练习和锻炼大脑来提高记忆力,Gianni对此表示赞同。1. 推理判断题。根据“Gianni says that his “gift”, or special ability, he has memorized more than 250 books!”可知,Gianni的记忆力很好,记住了250多本书。故选C。2. 细节理解题。根据“So, practice and exercising the brain can improve the memory!”可知,练习和锻炼大脑可以提高记忆力。故选C。3. 推理判断题。根据“The same idea is true for Gianni.”和“Since the age of 11, he’s been training his brain to remember more and more. He practices continuously to improve the power of his memory.”可知,记住这么多本书,是为了提高他的记忆力。故选B。4. 最佳标题题。根据全文可知,主要讲述了Gianni是一个记忆力很好的人,通过他的事例告诉我们:练习和锻炼大脑可以提高记忆力,因此“The Memory Man”符合题意。故选A。Passage 4(Unit 8 Pets and us)文章内容:宠物In the village of Kentucky, there lived a young girl named Amanda. She moved here for only 2 weeks. Her closest friends were far from her. Amanda kept herself busy for hours by walking around the grassy fields nearby, enjoying the natural beauty along them. On the weekend, Amanda would even volunteer on farms to help take care of sheep, cows and horses.Still, it was easy for Amanda to feel lonely in her big house. One day, just as Amanda was about to leave and spend time walking around, she saw a cat jump onto the porch (门廊). Even though the cat looked dirty, it was beautiful with bright blue eyes.Amanda’s feeling of surprise quickly gave way to a feeling of pity. Thinking of what she could offer the cat, Amanda hurried to the kitchen and prepared two bowls: one filled with fish and the other with water. After sniffing (嗅) them carefully, the cat began to eat the food hungrily. Once it finished its meal, the cat ran away into the thick grass and disappeared.From that day, the cat would appear on the porch every day in the morning and beg for food and water, and Amanda would always be there ready. Their relationship started to deepen as Amanda enjoyed regularly seeing her new “furry (毛茸茸的) neighbours”. The cat was too nervous to be taken indoors, but it was comfortable with Amanda gradually.However, one day, everything took a different turn in the morning. Amanda brought a bowl of fish near the porch and waited for the cat as usual, but it didn’t appear. The next day, and the day after that, the cat didn’t show up either. She stepped into the thick grass where the cat usually went and searched carefully.At that time, she heard the sounds of kittens (小猫) meowing. She was surprised to find her “furry neighbours” lying on the grass with four kittens. The kittens were very cute. Amanda quickly rushed back home to prepare some food and water for them.1. The first paragraph is mentioned to _____.A. introduce why Amanda moved to the villageB. show the character of AmandaC. explain why people were busy in KentuckyD. create a picture of the beautiful village2. In Amanda’s eyes, what role did the cat play in her life A. A pet that needed her so much. B. A friend who always helped her.A neighbor that she met every day. D. A family member that was kind to each other.3.Why did Amanda feel pity for the cat when she first saw it A. Because the cat was lost in the thick grassB. Because the cat looked dirty and might be hungryC. Because the cat had no bright eyesD. Because the cat couldn’t find its way home4.What can we infer about Amanda from the passage A. She disliked living in the village of KentuckyB. She was kind and caring towards animalsC. She preferred staying alone to making friendsD. She moved to the village to work on farms5. What is the possible ending of the story A. From then on, Amanda hid the kittens in the grass.B. From then on, Amanda made new friends at school.C. From then on, Amanda had four more “furry neighbours”.D. From then on, Amanda sent the little kittens to her neighbours.【答案】1. B 2. C 3. B 4.B 5.C【解析】本文是一篇记叙文,介绍独在异乡的Amanda结识并喂养一个小猫咪的故事。1.B 推理判断题。根据 “Her closest friends were far from her. Amanda kept herself busy for hours by walking around the grassy fields nearby, enjoying the natural beauty along them. On the weekend, Amanda would even volunteer on farms to help take care of sheep, cows and horses.” 可知,第一段介绍了 Amanda 搬到村庄仅两周、好友不在身边,但通过散步欣赏自然风光、周末志愿帮忙照顾农场动物让自己忙碌起来,这些内容展现了她热爱生活、乐于助人的性格特点。故选 B。2.C 推理判断题。根据 “Their relationship started to deepen as Amanda enjoyed regularly seeing her new ‘furry (毛茸茸的) neighbours’.” 可知,Amanda 将这只猫称为 “毛茸茸的邻居”,且猫每天早上都会出现讨食,两人定期见面,关系逐渐加深,因此在 Amanda 眼中,猫是她每天都会遇见的邻居。故选 C。3.B 推理判断题。根据 “Even though the cat looked dirty, it was beautiful with bright blue eyes” 和 “Amanda’s feeling of surprise quickly gave way to a feeling of pity. Thinking of what she could offer the cat, Amanda hurried to the kitchen and prepared two bowls: one filled with fish and the other with water.” 可知,Amanda 看到猫脏兮兮的,立刻想到给它准备食物和水,由此可推断她同情猫是因为猫看起来脏且可能饥饿。故选 B。4.B 推理判断题。根据 “Amanda hurried to the kitchen and prepared two bowls: one filled with fish and the other with water” “Amanda would always be there ready” “She stepped into the thick grass where the cat usually went and searched carefully” “Amanda quickly rushed back home to prepare some food and water for them” 可知,Amanda 主动给流浪猫提供食物和水,猫失踪后主动寻找,发现猫和幼崽后立刻回家准备食物,这些行为都体现了她对动物的善良和关爱。故选 B。5.C 推理判断题。根据 “Amanda was surprised to find her ‘furry neighbours’ lying on the grass with four kittens. The kittens were very cute. Amanda quickly rushed back home to prepare some food and water for them.” 可知,Amanda 发现猫和四只幼崽后,立刻回家准备食物和水,结合她之前对猫的友善态度,可推断她会继续照顾这只猫和四只幼崽,因此之后会多四个 “毛茸茸的邻居”。故选 C。【考题猜想】Passage 1(考题猜想)Du Mengran, a great Chinese scientist known as “Deep-Sea Diver” by Nature, has become a role model for many young people. She was born in a small city in Shandong Province. From an early age, she was curious about the ocean and often asked her parents questions about sea creatures and the deep sea. This childhood passion planted the seed for her future scientific career.Du’s love for science led her to study hard. She did well in math and biology at school. After graduating from high school, she went to a famous university to study marine science. During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory, analyzing seawater samples and studying the habits of deep-sea organisms. Even when experiments failed repeatedly, she never lost heart.Du Mengran's success comes from her hard work. Her work focuses on deep-sea diving and how to explore the ocean. She studies the systems of fluids that seep from the sea floor, and even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better. Up to December 2025, she has gone on over 30 deep-sea dives. She has used China's own underwater vehicles like “Jiaolong”, “Shenhai Yongshi” and “Fendouzhe”. In 2022, she started a program to explore the deepest parts of the world's oceans. She led teams from China and Indonesia to discover two new hot-water activity areas in the Java Trench. In 2024, she helped create a machine that can read DNA in the deep sea. In 2025, she also tested China's first deep-sea gamma radiation detector.On December 8th, Du was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazine’s website. This is a great honor for her and Chinese science. Her contributions make the world know more about China’s deep-sea research strength.Du’s journey shows that curiosity, hard work, and courage can turn dreams into reality. She inspires young people to pursue science and explore the unknown.1.What can we know about Du Mengran’s childhood A. She did not like studying math and biology.B. Her parents were scientists who studied the ocean.C. Her interest in the deep sea started at early age.D. She never thought about becoming a scientist.2.Which of the following statements is true about Du’s work A. Her research has nothing to do with underwater technologiesB. She found two new hot-water activity areas in the Java Trench aloneC. She has done less than 30 deep-sea dives by December 2025D. Her new idea about deep-sea creatures helps improve related technologies3.What did Du Mengran do during her college years A. She started her own deep-sea exploration company.B. She mainly focused on studying physics.C. She joined a club and spent much time doing experiments in the lab.D. She discovered a new deep-sea creature species.4. What do you think of Du Mengran A. Curious, hard-working, brave B. Talented, persistent, creativeC. Modest, careful, responsible D. Diligent, confident, determined5.Why did Nature magazine call Du Mengran a “Deep-Sea Diver” A. Because she was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazineB. Because she designed all of China's deep-sea submersibles herself.C. Because she led a joint team to discover new hydrothermal areas in the Java TrenchD. Because she has carried out over 30 deep-sea dives and made great progress in deep-sea research【答案】CDCAD【解析】本文讲述中国科学家杜梦然的事迹:她自幼热爱海洋,求学期间刻苦钻研,深耕深海探索并取得多项成就,获国际认可,激励着众多年轻人。1.C 细节理解题。根据文中 “From an early age, she was curious about the ocean” 可知,她幼年时就对深海产生兴趣,选项 C 表述正确。2.D 细节理解题。根据文中 “she even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better” 可知,她关于深海生物的新想法助力了水下技术的改进,选项 D表述正确。3.C 细节理解题。根据文中 “During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory” 可知,她大学期间加入社团并在实验室花费大量时间做实验,选项 C 表述正确。4.A 推理判断题。根据文中 “curious about the ocean” “studied hard” “spent countless weekends in the laboratory” 以及她多次参与深海潜水探索的经历,可推断她具备好奇、勤奋、勇敢的品质,选项 A 符合。5.D 推理判断题。根据文中她完成 30 多次深海潜水、主导多项深海探索项目并取得科研突破的内容,可推断《自然》杂志称她为 “深海潜水员” 是因为她在深海探索领域的实践和成就,选项 D 表述正确。Passage 2(考题猜想)A Chinese 2D animated film called "Nobody" has become a big hit this summer. It was made by Shanghai Animation Film Studio and came out on August 2, 2025. By August 11, it had made 574 million yuan. This broke the record for Chinese 2D animated films—it went past the 573 million yuan of Big Fish & Begonia. 《大鱼海棠》It also got a score of 8.6 on Douban, and both children and grown-ups love it. The film tells a warm story. It is based on a short film from Chinese Tales. The story is about four little monsters: a pig, a toad, a weasel(黄鼠狼), and a gorilla. They used to work for a mountain king, but they lost their jobs by chance. To live, they pretend to be Tang Monk and his group from Journey to the West《西游记》 and start a trip to the west. On the way, they change—at first they only look for food, but later they save villagers. There is a famous line in the film: "We may be nobodies in society, but we are pillars at home." This line makes people think about life. What makes this film special Its beautiful Chinese ink painting style is very eye-catching—each picture uses 50 ink layers. Its English name "Nobody" tells us: even small and common people can be heroes. The film’s success has also made its related products popular. More than 300 products, from soft toys to school things like pens and notebooks, sell very fast. "Nobody" is not just a movie. It brings happiness to people and teaches us that everyone can be a hero.1.Why can we say "Nobody" is popular with many people A. It was made by a famous animation studio. B. It has many related products like soft toys. C. It broke the box-office record of Chinese 2D animated films. D. It got a high score on Douban and is loved by kids and adults.2. What can we know about the four little monsters in the film A. They always wanted to be Tang Monk and his group. B. They became better people during their trip to the west. C. They lost their jobs because they didn't work hard. D. They only cared about finding food during the whole trip. 3. Why did the writer mention the 50 ink layers used in each picture of the film A. To show how difficult it is to make an animated film. B. To explain why the film's ink painting style is beautiful and special. C. To tell readers the film used more ink than other films. D. To introduce the history of Chinese ink painting. 4. What can we know from the passage A. "Nobody" came out on August 11, 2025. B. "Big Fish & Begonia" earned 574 million yuan at the box office. C. The story of "Nobody" is based on a short film from Journey to the West . D. The film wants to tell us common people can be heroes .5.What is the structure of the passage A .①/②③/④⑤ B .①②/③/④⑤ C .①/②/③④⑤ D .①②③/④/⑤【答案】DBBDA【解析】中国 2D 动画电影《Nobody》今夏大热,票房破中国 2D 动画纪录、豆瓣评分高,讲述四小怪兽西行故事,以水墨风取胜,还传递普通人也能成英雄的理念。1. D 推理判断题。原文第一段明确提到 “It also got a score of 8.6 on Douban, and both children and grown-ups love it”(它在豆瓣获 8.6 分,儿童和成人都喜欢),这是 “受多人欢迎” 的直接体现。故选 D2. B。推理判断题。原文提到 “On the way, they change—at first they only look for food, but later they save villagers”(途中它们发生了改变 —— 起初只找食物,后来拯救村民),说明它们在西行途中变成了更好的 “人”,与 B 项一致。故选 B3. B推理判断题。原文第三段开头提出问题 “What makes this film special ”(这部电影特别之处何在?),随后回答 “Its beautiful Chinese ink painting style is very eye-catching—each picture uses 50 ink layers”(它优美的中国水墨风格非常引人注目 —— 每幅画面用 50 层墨),可见 “50 层墨” 是用来解释 “水墨风格为何优美、特别”,支撑 “电影特别之处” 的观点,与 B 项一致。故选 B4. D细节理解题。原文第三段提到 “Its English name‘Nobody’ tells us: even small and common people can be heroes”(它的英文名 “Nobody” 告诉我们:即使是平凡渺小的人也能成为英雄),且结尾再次强调 “teaches us that everyone can be a hero”(教会我们每个人都能成为英雄),与 D 项一致。故选 D5. A篇章结构题。第①段:介绍《Nobody》的热度(票房破纪录、豆瓣高分、受众广);第②③段:分别讲述电影的故事内容(四只小怪兽的西行与改变)和电影的特别之处(水墨风格、主题内涵);第④⑤段:讲述电影成功的影响(周边热销)及深层意义(带来快乐、传递 “普通人能成英雄” 的理念)。因此结构为 “①/②③/④⑤”,与 A 项一致。Passage 3(考题猜想)Jane Goodall, the world-famous primatologist(灵长类动物学家)and conservationist(环保主义者), passed away at the age of 91 on October 1, 2025, in California, US. She was on a speaking tour at that time. The Jane Goodall Institute told people about her death. It praised her for changing science and devoting her life to protecting nature. Goodall was born in London in 1934. When she was a child, she loved animals very much. In 1960, when she was 26, she went to Tanzania's Gombe Stream National Park to study chimpanzees(黑猩猩)—and she didn’t even have formal scientific training. Her patience finally brought good results: she became the first person to see chimps make tools. For example, chimps use twigs to "fish" for termites(白蚁). This discovery changed how humans understand animals. Before that, people thought only humans could make tools. In the next 60 years, Goodall’s research found more interesting facts about chimps: they have different personalities, they feel emotions like joy and sadness, and they form strong family connections. Later in her life, she turned her attention to helping protect the environment around the world. She started the Jane Goodall Institute and set up "Roots and Shoots"—a program that helps young people take action to protect the environment. Goodall’s influence will live on forever. She has encouraged millions of people around the world, especially young women, to care for nature and wildlife. As she once said, "Hope is the only way to keep going when things seem dark."1.What can we infer from Goodall’s study of chimpanzees without formal scientific training A. Formal scientific training is useless for animal research. B. Her love for animals and patience helped her succeed. C. Tanzania’s park lowered standards for her to study chimps. D. She gave up other jobs to focus on chimpanzee research.2.Why is the discovery of chimpanzees making tools important A. It showed that chimpanzees can learn skills from humans.B. It made Jane Goodall the most famous primatologist in the world.C. It broke the previous idea that only humans could make tools.D. It led to the creation of more protected areas for chimpanzees.3.What can we know about "Roots and Shoots" from the passage A. It is a program only for young women. B. It helps young people protect the environment. C. It was set up before the Jane Goodall Institute. D. It focuses on studying chimpanzees’ living habits.4.Which of the following best describes Jane Goodall's life path A. From focusing on chimpanzee research to promoting environmental protection.B. From teaching young people science to leading international research teams.C. From studying animal emotions to inventing new tools for scientific research.D. From building wildlife parks to writing books about environmental issues.5.What is the main idea of the passage A. To introduce Jane Goodall’s life, research and influence. B. To explain how Jane Goodall studied chimpanzees. C. To tell readers about the importance of protecting chimpanzees. D. To describe the programs Jane Goodall set up.【答案】BCBAA【解析】世界著名灵长类动物学家兼环保主义者珍 古道尔于 2025 年 10 月 1 日去世,文章介绍其生平、黑猩猩研究及环保贡献与影响。1.B 推理判断题。文中第 2 段提到她无正规科研训练仍去研究黑猩猩,且 “耐心终有好结果”,结合她儿时热爱动物,可推知对动物的热爱和耐心助她成功。故选 B。2.C 细节理解题。文中第 2 段明确指出,她发现黑猩猩会制作工具,“这一发现改变了人类对动物的认知,此前人们认为只有人类会制作工具”,即该发现打破了原有认知。故选 C。3.B 细节理解题。文中第 3 段提到 “Roots and Shoots” 是她发起的项目,“旨在帮助年轻人采取行动保护环境”,直接对应选项 B 的内容。故选 B。4.A 细节理解题。文中第 2-3 段显示,她起初专注于坦桑尼亚的黑猩猩研究,后期 “将注意力转向助力全球环境保护”,并发起相关机构和项目,符合 “从黑猩猩研究到推动环保” 的人生轨迹。故选 A。5.A 主旨大意题。文章开篇提及她去世及贡献,随后介绍生平、黑猩猩研究成果,最后讲其环保行动与深远影响,核心是全面介绍她的一生、研究及影响。故选 A。Passage 4(考题猜想)Zhang Zhanshuo, an 18-year-old swimmer from Qingdao, China, is already making waves in the world of sports. Born in 2007, he first jumped into a pool at age six while playing near his home. “The water felt like a secondhome,” he says. His parents, both former athletes, saw his talent and pushed him to join the Qingdao swimming team at seven. Under Coach Liu Ziqian’s strict yet kind guidance, he learned to dive, flip, and glide like a fish. Later, he became part of the Shandong provincial team, trained by the famous Coach Jin Hao, who once said, “Zhang has the heart of a lion.”Life wasn’t easy for Zhang’s family. To pay for his training, they sold their house and moved into a small apartment near the sports school. Every morning, Zhang’s mother would wake up before sunrise to cook steaming bowls of noodles and vegetables for breakfast. His father drove him to practice, cheering him on with loud shouts like a personal coach. “They gave up everything for me,” Zhang says, eyes shining with gratitude.Zhang studies at Fudan University, where he balances classes and swimming. He wakes up at 4 a.m., diving into the pool before the sun rises. His days are filled with endless laps, weightlifting sessions, and ice baths to recover. “When I’m tired, I remember my goals,” he says.Zhang has won many titles. In 2023, he took gold in the 400m freestyle at the National Swimming Championships. At the 2024 World Championships, he helped China win two relay golds. In the 2025 National Games, he broke world youth records in the 400m and 200m freestyle, earning five gold medals.Despite all the glory, Zhang stays humble. “I’m just getting started,” he smiles. “I want to swim faster, go farther, and inspire others to chase their dreams.” His story proves that with passion, family love, and never-ending effort, even the biggest dreams can splash into reality.1.What can we infer about Zhang Zhanshuo’s family A. They were rich enough to support his training without sacrificeB. His parents’ athletic background helped him develop interest in swimmingC. His mother was too busy to prepare breakfast for himD. His father didn’t care about his swimming career2.How does Zhang Zhanshuo balance his studies and swimming A. He gives up his studies to focus on swimming trainingB. He wakes up early to train before attending classes at Fudan UniversityC. He only trains on weekends to avoid missing classesD. His university allows him to skip classes for training3.Which of the following is the correct order of Zhang Zhanshuo’s life events ① Won five gold medals and broke world youth records at the 2025 National Games② First jumped into a pool at the age of six③ Joined the Qingdao swimming team at seven④ Won gold in the 400m freestyle at the 2023 National Swimming Championships⑤ Helped China win two relay golds at the 2024 World ChampionshipsA. ②③④⑤① B. ③②④⑤① C. ②③⑤④① D. ③②⑤④①4.What do you think of Zhang Zhanshuo A. Creative, lucky, confident B. Talented, outgoing, generousC. Hardworking, grateful, modest D. Brave, humorous, patient5.Which of the following is the most suitable title for the passage A. Zhang Zhanshuo’s World Records at the 2025 National GamesB . How to Balance Studies and Swimming Training SuccessfullyC. Zhang Zhanshuo: Balancing University Studies and SwimmingD. A Dream-Chaser in the Pool: Zhang Zhanshuo’s Inspiring Journey【答案】BBACD【解析】青岛18岁游泳选手张展硕,在家人支持与自身努力下斩获多项荣誉,他谦逊感恩,用拼搏书写追梦故事。1. B 推理判断题。根据第一段“His parents, both former athletes, saw his talent and pushed him to join the Qingdao swimming team”,可推断父母的运动员背景助力他培养游泳兴趣,故选B。2. B 细节理解题。根据第三段“Zhang studies at Fudan University... He wakes up at 4 a.m., diving into the pool before the sun rises”,可知他早起训练再去上课以平衡学业与游泳,故选B。3. A 细节理解题。根据原文,事件顺序为:6岁首次下水→7岁加入青岛游泳队→2023年获全国锦标赛400米自由泳金牌→2024年助中国获世锦赛接力金牌→2025年全运会获五金并破纪录,对应②③④⑤①,故选A。4. C 推理判断题。根据他早起训练体现勤奋,提及父母时心怀感恩,获荣誉仍谦逊,可知其特质为勤奋、感恩、谦逊,故选C。5. D主旨大意题。文章围绕张展硕的游泳追梦历程展开,体现其励志故事. 故选B。Passage 5(考题猜想)“Where’s Papa going with that ax (斧头) ” said Fern to her mother as they were setting the table for breakfast.“He went to the pig house,” replied Mrs Arable. “Some pigs were born last night.”“I don’t understand why he needs an ax.” continued Fern, who was only eight years old.“Well,” said her mother, “ one of the pigs is a runt (小不点儿). It’s very small and weak, and it will never amount to (成为) anything. So your father has decided to do away with it.”“Do away with it ” screamed Fern. “You mean he will kill it Just because it’s smaller than the others ”Mrs Arable put a pitcher (罐) of cream on the table. “Don’t shout, Fern!” she said. “Your father is right. The pig will die anyway.”Fern pushed a chair out of the way and ran outdoors. She caught up with her father.“Please don’t kill it!” she cried. “It’s unfair.”Mr Arable stopped walking.“Fern,” he said gently, “you will have to learn to control yourself.”“Control myself ” shouted Fern. “This is a matter of life and death, but you talk about controlling myself.” Tears ran down her cheeks and she took hold of the ax and tried to pull it out of her father’s hand.“Fern,” said Mr Arable, “I know more about raising pigs than you do. A weakling makes trouble. Now go home!”“But it’s unfair,” cried Fern. “The pig couldn’t help being born small, could it If I had been very small at birth, would you have killed me ”Mr Arable smiled. “Certainly not.” he said, looking down at his daughter with love. “But this is different. A little girl is one thing, while a little runty pig is another.”“I see no difference,” replied Fern, still holding on to the ax. “This is the most terrible case of unfairness that I have ever heard.”A strange look came over Mr Arable’s face. He seemed almost ready to cry himself.“All right,” he said. “You go back to the house and I will bring the runt when I come back. I’ll let you look after the baby pig. Then you’ll see what trouble a pig can be.”Half an hour later, Mr Arable returned to the house, carrying a box under his arm.“Put it on her chair!” said Mrs Arable. Mr Arable set the box down at Fern’s place. Fern came slowly down the stairs. Her eyes were red from crying. As she got closer to her chair, the box wobbled (摇晃), and there was a scratching noise. Fern looked at her father. Then she opened the box. There, inside, looking up at her, was the newborn pig. It was a white one. The morning light shone through its ears, turning them pink.—Adapted from Charlotte’s Web29. Why did Fern run out to see her father after talking to her mother A. To see the newborn pigs. B. To have breakfast with him.C. To help him with the farm work. D. To stop him from hurting the small pig.30. Which is the correct order of what happened in the story ① Fern ran out of the house quickly.② Fern was setting the table with her mother.③ Mr Arable returned with the pig in a box.④Fern argued with her father about the pig’s life.A. ②④①③ B. ④②③① C. ②①④③ D. ④①②③31. Which of the following best describes Fern’s character as shown in the text A. Shy and quiet. B. Gentle and calm.C. Curious and playful. D. Strong-willed and kind-hearted.32. What is the best title for this passage A. Fern’s fight to save the Runt Pig B. Fern’s interest in keeping a pet pigC. Fern’s breakfast time with parents D. Fern’s relationship with her parents【答案】29. D 30. C 31. D 32. A【解析】本文节选自美国作家怀特创作的儿童文学作品《夏洛特的网》,主要讲述故事开篇Fern拯救小猪的情节。29. 细节理解题。根据“Please don’t kill it!”可知,她的目的是阻止父亲伤害小猪,故选D。30. 细节理解题。根据“said Fern to her mother as they were setting the table for breakfast.”可知,Fern和母亲一起准备餐桌;根据“Fern pushed a chair out of the way and ran outdoors. She caught up with her father.”可知,Fern得知小猪将被杀死后,快速跑出房子;根据“‘Control myself ’ shouted Fern.‘This is a matter of life and death, but you talk about controlling myself.’ Tears (眼泪) ran down her cheeks and she took hold of the ax and tried to pull it out of her father’s hand.”可知,Fern追上父亲并争论小猪的生命问题;根据“Half an hour later, Mr Arable returned to the house, carrying a box under his arm.”以及“There, inside, looking up at her, was the newborn pig.”可知,Mr Arable返回时带着装小猪的盒子。因此,正确顺序为②①④③,故选C。31. 推理判断题。根据“‘Control myself ’ shouted Fern.”可知,Fern大声抗议坚持阻止父亲杀死小猪,并流泪争论“生命与死亡”的公平性,这体现了她意志坚强;同时,她同情弱小生命显示心地善良。故选D。32. 最佳标题题。通读全文可知,文章核心是Fern如何努力拯救弱小的小猪:从发现父亲意图、跑出去争论,到最终成功救下它,因此选项A为最佳标题。故选A。【真题演练】Passage 1(25·广州·期末)Long ago, in a comfortable little kitchen, there lived a cheerful blue teapot named Timmy. Every day, Timmy would watch the family make tea and share stories.One sunny morning, a letter floated down from the sky, landing softly on the kitchen table. What could it be Timmy carefully opened it and read.“Dear Timmy, you are invited to join the Time Travelers Club! Come to the old pine tree at noon. Adventure (冒险) awaits!”“Oh my!” Timmy shouted, “I’m going on an adventure!”At noon, Timmy rolled his way to the old pine tree. Down below the tree, he saw two friendly faces: a bright yellow clock named Hansel and a shiny silver compass named Carl.“Welcome, Timmy!” Hansel chimed, “We are so happy you are here!”“Are you ready to travel through time ” Carl asked.Timmy nodded eagerly. “Yes, yes! What are we going to do ”Hansel answered, “We are going to visit the past and the future!”They jumped into a time gateway that appeared under the pine tree. They spun and twirled, until they landed softly on the ground.“We are in ancient Egypt!” Hansel said, pointing to the tall pyramids in the distance. “Let’s go and meet the friendly people here!”They played and shared stories with the people by the Nile River, learning about their lives and how they built the pyramids. Timmy felt warm inside. He knew how important it was to share and listen.But soon, it was time to go. They waved goodbye to their new friends and jumped back into the time gateway.In no time, they landed in the future! Timmy looked in surprise at the flying cars and the friendly robots helping everyone.They met a kind robot named Rolo, who taught them how to plant trees and recycle. “It’s important to care for our Earth!” Rolo said with a smile. Timmy felt proud to learn all these wonderful things.After a fun day, it was time to return home.As they landed under the old pine tree, Timmy felt happy and full of knowledge. “Thank you, friends! I learned so much today!”From that day on, whenever the family made tea, Timmy would tell them about his adventures...29. What left a deep impression on Timmy in Egypt A. The beauty of the Nile River.B. The height of the pyramids.C. How the people there lived and worked.D. How Timmy and his friends got to Egypt.30. Why did Timmy feel proud after meeting Rolo A. Because he could operate flying cars.B. Because he learned how to make tea better.C. Because he could make friends with the robot.D. Because he learned how to take care of the Earth.31. What’s the correct order of the following events a. Timmy received a letter.b. Timmy visited ancient Egypt and the future.c. Timmy returned home and shared his adventures.d. Timmy met Hansel and Carl under the old pine tree.A. a-b-d-c B. a-d-b-c C. d-a-c-b D. d-a-b-c32. What would Timmy tell about his adventures to others after returning home A. How to build pyramids and fly cars.B. The importance of planting flowers and recycle.C. How to become a member of the Time Travelers Club.D. The importance of history, friendship, and protecting the Earth.【答案】29. C 30. D 31. B 32. D【解析】本文是一篇记叙文,主要介绍蒂米的冒险经历。29. 推理判断题。根据“They played and shared stories with the people by the Nile River, learning about their lives and how they built the pyramids. Timmy felt warm inside. He knew how important it was to share and listen.”可知,蒂米在埃及主要是与当地人交流并了解他们的生活和工作,这给他留下了深刻印象。故选C。30. 细节理解题。根据“They met a kind robot named Rolo, who taught them how to plant trees and recycle. ‘It’s important to care for our Earth!’ Rolo said with a smile. Timmy felt proud to learn all these wonderful things.”可知,罗洛教给蒂米如何种树和回收利用,让蒂米学会关心并保护地球,因此他感到自豪。故选D。31. 细节理解题。根据文章内容可知,故事情节先是蒂米收到信(a),然后去松树下见汉塞尔和卡尔(d),接着一起穿越到古埃及和未来(b),最后回到家分享经历(c)。顺序是a-d-b-c,故选B。32. 推理判断题。根据文章内容可知,蒂米在旅途中学到了很多关于历史、友谊和保护地球的重要性,他回家后会分享这些感悟,故选D。Passage 2(25·广州·期末)I love to read. I can’t even remember when I started loving it. I grew up in a really small and far-away village. Most people there were farmers, and some of them never went to school. My dad somehow got some education. He read a lot and loved reading novels. But he always told me to read textbooks instead.At first, I was kind of sad. Textbooks didn’t seem as interesting as the exciting stories. But I trusted my dad, so I started reading textbooks hard.Science textbooks let me know about the world around me. I learned how plants grew. This was very useful in our village because most people were farmers. I told the farmers what I learned, like how to plant crops better. At first, they didn’t trust me, but later they were surprised because their crops grew better. I was so proud, and I knew that knowledge was really powerful.When I read English textbooks, it was like opening a new door. I learned new words and grammar rules. With them, I could make sentences to express my ideas. After learning some descriptive words and sentence patterns, I could vividly describe to foreign visitors how the wildflowers dotted the fields like colorful stars in our village.History textbooks took me to different times and places. I learned what people in the past did, how they solved difficulties, and what the great achievements were. I realized our village’s story was just a small part of a long history. This made me deepen my understanding of our village’s past.Because my dad made me read textbooks, I got a good education. I went to an excellent school in the city. The knowledge from textbooks was like a key that opened the door to new chances. It was the base for my growing up. It helped me reach for my dreams, even if they seemed impossible when I was in that small village.30. What kind of advantage did science textbooks bring to the villagers A. They taught villagers how to write descriptive stories.B. They introduced how to improve the production of crops.C. They helped villagers understand the importance of trust.D. They showed villagers the fast-growing planting method.31. The underlined phrase “wildflowers dotted the fields like colorful stars” in Paragraph 4 mainly shows that the writer ________.A. used descriptive languages from novels B. preferred natural beauty to school studyC. copied the descriptions from foreign visitors D. made creative use of knowledge from textbooks32. What is the writer’s opinion on history learning A. Villagers should only pay attention to their own local history.B. Learning the local history is a good way to improve the crops.C. History deepens the villagers’ understanding of their hometown.D. The village’s history should have an important part in textbooks.33. What can people learn from the writer’s story A. Knowledge helps people make a difference. B. Students shouldn’t read storybooks in school.C. Parents always know what’s best for children. D. Life in the village is harder than that in the city.【答案】30. B 31. D 32. C 33. A【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者从小在偏远村庄长大,通过阅读教科书获得知识,并将所学应用于实际生活,最终改变命运的故事。30. 细节理解题。根据文章第3段“Science textbooks let me know about the world around me… like how to plant crops better… their crops grew better”可知,科学教科书教会作者种植知识,并帮助村民提高作物产量。故选B。31. 词句猜测题。根据文章第4段“After learning some descriptive words and sentence patterns…describe…wildflowers dotted the fields like colorful stars”可知,作者运用教科书中学到的描述性语言生动描绘村庄景色,体现对知识的创造性运用。故选D。32. 细节理解题。根据文章第5段“History textbooks…made me deepen my understanding of our village’s past”可知,历史学习让作者更深刻理解村庄的过去。故选C。33. 推理判断题。全文通过作者的经历说明知识的力量,如第6段“The knowledge…opened the door to new chances…helped me reach for my dreams”强调知识改变命运。故选A。Passage 3(25·广州·期末)As we all know, Thomas Edison invented the light bulb, but do you know who developed the electricity system that makes our life more convenient Nikola Tesla was one of the world’s greatest inventors. He made more than 300 inventions, including wireless power, radio, X-rays, remote control, and electric motors. He had amazing ideas that changed the world.When he was in high school, he began to love science. He saw his physics teacher do experiments with electricity. This looked like magic to Tesla, and he wanted to learn everything he could about it.One of Tesla’s special abilities was his memory. He could remember everything he saw, like books and pictures. After high school, he went to the Technical University of Graz, where he studied math, physics, and philosophy. He was an excellent student. He worked so hard that his teachers worried about his health.Tesla’s first job was in Budapest, where he worked as an electrical engineer. He was very good at his job and helped improve the telephone company. In 1882, he moved to Paris and worked for the Continental Edison Company. After that, he moved to the United States to work for Thomas Edison.Tesla worked very hard all his life. He once worked for 84 hours without sleeping. He spoke 8 languages and always wanted to make the world better. Tesla did not care about money. He only cared about science. He believed we should always try our best to create a good future for everyone.Interestingly, one of the most famous electric car companies is named Tesla. It was inspired by Nikola Tesla’s work. The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry.35. What can we learn about Nikola Tesla A. Tesla invented radio and light bulbs.B. One of Tesla’s special abilities was taking photos.C. He was not interested in money, but only in science.D. Tesla and Edison developed the electricity system together.36. Why did Tesla’s teachers worry about him in university A. He slept for too little time. B. He was not good at study.C. He did not attend enough classes. D. He spent too much time on his study.37. Why does the writer mention the company Tesla in the last paragraph A. To show us the achievements of Tesla. B. To make an advertisement of the car company.C. To show that Tesla’s ideas are still important today. D. To catch readers’ attention with a modern example.38. What does the article mainly talk about A. The importance of the AC motor. B. The life and inventions of Nikola Tesla.C. The challenge between Tesla and Edison. D. The development of electricity in the world.【答案】35. C 36. D 37. C 38. B【解析】本文是一篇记叙文。主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。35. 细节理解题。根据“Tesla did not care about money. He only cared about science.”可知,特斯拉对钱不感兴趣,只对科学感兴趣。故选C。36. 细节理解题。根据“He worked so hard that his teachers worried about his health.”可知,特斯拉的老师为他担心,是因为他在学习上花了太多的时间。故选D。37. 细节理解题。根据“The car company wants to honor the inventor and continue his ideas by changing the electric vehicle industry.”可知,作者在最后一段提到了特斯拉公司,是为了表明特斯拉的想法在今天仍然很重要。故选C。38. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了尼古拉·特斯拉的生平及其发明。故选B。Passage 4(25·广州·期末)Every Sunday morning, Amy goes for a walk in a park near her home. Her favourite place is a lake in the center of the park. Every time she walks by the lake, she sees an old lady sitting there with a small cage beside her.One morning, she was so curious that she walked over to the old lady. As she got closer, Amy could see there were three turtles slowly walking around the bottom of the cage. The old lady was holding a fourth one in her hand and carefully brushing it.“Excuse me.” Amy said. “May I ask what you’re doing with these turtles ”The old lady smiled. “I’m cleaning off their shells.” she replied. “Anything on a turtle’s shell, like algae (藻类) or dirty things reduces the turtle’s ability to take in heat from the sun as well as its ability to swim. It can also damage and weaken the shell over time.”“Wow! That’s really nice of you” Amy said. “But don’t most fresh water turtles live their whole lives with algae and dirty things hanging from their shells ”“Yes, sadly, they do,” the old lady replied.“Well then, don’t you think your time could be better spent I mean, it is kind of you to do so, but there are fresh water turtles living in lakes all around the world. And 99% of these turtles don’t have kind people like you to help them clean their shells. Can what you do here really make a difference ”The old lady laughed aloud. She brushed off the last piece of algae from the turtle’s shell, held it up for Amy to see and said, “Sweetie, if this little guy could talk, he’d tell you I just made all the difference in the world.”29. Why did Amy walk over to the old lady one Sunday morning A. To invite her to take a walk. B. To find out what she was doing.C. To help the old lady with her work. D. To show her thanks to the old lady.30. What did the old lady do in the park every Sunday A. She walked her turtles there. B. She offered help to the turtles.C. She caught turtles with her cage. D. She cleaned off the algae in the lake.31. What problems may algae on their shells bring to turtles A. They will get very dirty. B. They won’t be able to swim.C. They can’t take in enough heat. D. They will get caught by people easily.32. What did the old lady mean by saying “Sweetie,… he’d tell you I just made all the difference in the world.” A. She liked the turtle very much. B. She would clean all the turtles in the world.C. She hoped the turtle could speak like humans. D. She believed small actions can be very important.【答案】29. B 30. B 31. C 32. D【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位老妇人帮助清洗乌龟壳的故事,故事告诉我们:勿以善小而不为。29. 细节理解题。根据“Every time she walks by the lake, she sees an old lady sitting there with a small cage beside her.”以及“One morning, she was so curious that she walked over to the old lady.”可知,艾米走到老妇人跟前是想弄清老妇人在做什么。故选B。30. 细节理解题。根据“The old lady was holding a fourth one in her hand and carefully brushing it.”以及“I’m cleaning off their shells…Anything on a turtle’s shell, like algae (藻类) or dirty things reduces the turtle’s ability to take in heat from the sun as well as its ability to swim. It can also damage and weaken the shell over time.”可知,老妇人给乌龟刷去附着在壳上的藻类等脏东西,这是对乌龟的帮助。故选B。31. 细节理解题。根据“Anything on a turtle’s shell, like algae (藻类) or dirty things reduces the turtle’s ability to take in heat from the sun as well as its ability to swim.”可知,藻类会降低乌龟吸收阳光热量的能力。故选C。32. 词句猜测题。划线部分“Sweetie, if this little guy could talk, he’d tell you I just made all the difference in the world.”的含义是即使帮助的范围有限,但对被帮助的乌龟却意义重大,体现“微小的行动也能产生重要影响”。故选D。Passage 5(25·沈阳·期末)A boy guarded the barrels (桶) in his father’s winery (葡萄酒厂). Every morning, his father gave him a task of brushing the barrels and putting them in order, but the wind blew the barrels here and there overnight.The boy was so angry that he wrote a letter to the wind. “Please don’t blow down my barrels.” After seeing that, his father asked the boy with a smile, “Can the wind read your letter ” The boy said. “I don’t know. I have no choice but to make this request (请求).”The next morning, when the little boy ran to check the barrels, he found that the barrels were blown here and there again. The little boy felt very unhappy and cried. His father came and said kindly, “Son, don’t be sad. We may have no way to deal with the wind, but we can have our own ways to beat the wind.” Then the little boy dried his tears and thought over and over. Finally, he thought of an idea. He filled the empty barrels with water. After that, he went home worriedly.The third morning, the little boy put on his clothes in a hurry and ran out. He was excited to find the barrels were placed in good order. The little boy smiled happily and told his father. “It’s a very simple way to make the barrels heavier.” The boy’s father smiled and nodded his head.We can’t change many things in the world, but we can change ourselves.33. What did the boy do in his father’s winery A. He guarded the barrels. B. He painted the barrels.C. He filled the barrels with wine. D. He made a wish for the barrels.34. The boy’s father helped him by encouraging him and ________.A. changing the boy’s job B. working hard with the boyC. completing the task for him D. guiding him to find the way35. How did the boy’s feelings change according to the text ①sad ②excited ③worried ④angryA. ②③①④ B. ②①③④ C. ④①③② D. ④③①②36. What does the writer want to tell us A. Like father, like son. B. Seeing is believing.C. New wine in old bottles. D. God helps those who help themselves.【答案】33. A 34. D 35. C 36. D【解析】本文主要讲述了一个小男孩为了不让木桶被风吹得到处都是,想出了一个在空的木桶里加水的简单方法。通过这个故事,作者想告诉我们:我们不能改变许多事情,但是我们可以改变我们自己。33. 细节理解题。根据“A boy guarded the barrels (桶) in his father’s winery”可知一个男孩守卫着他父亲葡萄酒厂的桶。故选A。34. 细节理解题。根据“don’t be sad. We may have no way to deal with the wind, but we can have our own ways to beat the wind”可知他爸爸安慰他不要伤心,并让他想出一些方法来对抗风。故选D。35. 细节理解题。根据“The boy was so angry”可知刚开始他很生气;根据“Son, don’t be sad”可知他发现桶被吹得到处都是时,感到很伤心;根据“After that, he went home worriedly.”可知他把空桶装满了水,之后担心地回家了;根据“He was excited to find the barrels were placed in good order”可知最后他很兴奋地发现这些桶摆放得井井有条。故选C。36. 推理判断题。根据“We can’t change many things in the world, but we can change ourselves.”可知这个故事告诉我们无法改变世界上的许多事情,但我们可以改变自己,即天助自助者。故选D。Passage 6(25·深圳·期末)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana’s birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.Bebeto remembered how Ana’s eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it! Suddenly, he had an idea.The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left , but he gathered some by noon.As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes before Ana. “Happy birthday, Sis,” he said.“My favorite fruit! Thank you, Bebeto!” She reached for the bowl and picked up the top mango.Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.11. What gift did Ana want to have for the coming birthday A. A new bike. B. Some mangoes. C. A homemade doll. D. A doll from a gift store.12. What did Bebeto decided to do for his sister’s birthday A. Pick mangoes as a gift. B. Make a homemade doll.C. Sell mangoes to buy a doll. D. Buy a bowl with the mango.13. How did Bebeto get the mangoes A. He bought some mangoes. B. He picked the mangoes from trees.C. Some boys gave him the mangoes. D. Some boys helped him pick the mangoes.14. Which word best describes Bebeto A. Selfless and nervous. B. Thoughtful and patient.C. Intelligent but naughty. D. Hard-working but strict.15. Which could be the best title for the story A. A Birthday Surprise. B. A Treasure Hunt.C. The Sweet Mangoes. D. A Homemade Toy.【答案】11. D 12. C 13. B 14. B 15. A【解析】本文主要讲述了Bebeto为妹妹准备生日礼物的事情。11. 细节理解题。根据“Bebeto remembered how Ana’s eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he longed for her to have it!”可知,她想要礼品店里的一个洋娃娃。故选D。12. 细节理解题。根据“On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.”可知,Bebeto决定卖掉芒果为妹妹买一个娃娃。故选C。13. 细节理解题。根据“He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there.”可知,他从树上摘芒果。故选B。14. 推理判断题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,体现了他的体贴与耐心。故选B。15. 最佳标题题。本文主要讲述了Bebeto不畏挑战,通过摘芒果卖来给妹妹买生日礼物的事情,因此最佳标题为“生日惊喜”。故选A。Passage 7(25·沈阳·期末)In ancient China, during the Warring States period, Shang Yang wanted to carry out reforms (改革) in the State of Qin. But he worried that people didn’t trust (信任) him. So, he came up with a clever plan.One day, he placed a long wooden pole at the south gate of the capital city. Then, he announced that anyone who could move the pole to the north gate would be rewarded (奖赏) with ten pieces of gold. People gathered around, looking at the pole unbelieving. They thought it was too easy a task for such a large reward, so no one stepped forward.Shang Yang then increased the reward to fifty pieces of gold. Finally, a man decided to give it a try. He moved the pole to the north gate without much effort (努力). True to his word, Shang Yang gave the man fifty pieces of gold.This event spread quickly throughout the state. People realized that Shang Yang was a man of his word. After that, when Shang Yang introduced his reforms, people were willing to follow him. These reforms made the State of Qin much stronger.29. Why did Shang Yang place the wooden pole at the gate A. To sell it at a high price. B. To see who was the fastest.C. To test people’s intelligence. D. To build people’s trust in him.30. How did people feel when they first heard about the reward A. Excited. B. Unsure. C. Angry. D. Nervous.31. What does the underlined phrase “a man of his word” mean A. A man who likes talking. B. A man who keeps his promise.C. A man who is very famous. D. A man who has lots of power.32. What is the best title of this story A. The Warring States Period. B. Shang Yang’s reforms.C. Shang Yang builds trust. D. A long wooden pole.【答案】29. D 30. B 31. B 32. C【解析】本文主要讲述了商鞅在进行变革之前,是如何让百姓们信服他的故事。29. 细节理解题。根据文中“People realized that Shang Yang was a man of his word”可知,商鞅放置木杆的目的是为了建立人们对他的信任,因此他通过兑现承诺来获得信任。故选D。30. 细节理解题。根据文中“People gathered around, looking at the pole unbelieving”可知,最初人们对奖励感到怀疑,因此他们感到“不确定”。故选B。31. 词句猜测题。根据文中“True to his word, Shang Yang gave the man fifty pieces of gold”可知,商鞅是一个信守诺言的人。所以,a man of his word的意思是“一个遵守承诺的人”。故选B。32. 最佳标题题。根据文中“People realized that Shang Yang was a man of his word”以及商鞅通过这件事情建立了人们对他的信任,可以推测文章的主题是商鞅如何建立信任。故选C。Passage 8(25·沈阳·期中)Cleaning up the table, I caught sight of small round plastic pieces. I discovered they were the tops or covers of color markers I had kept on the table. The only difference was that someone got those covers and chewed (咀嚼) them into shapelessness. On another part of the table, I saw the color markers dried up without covers. I was almost sure I knew who had done it and I could not understand the reasons behind his actions.As I was thinking about my discovery, my annoyance and anger gradually went away when I remembered that as a child, I did several strange things that must have made my mother mad. I cut our shoes, I chewed pens and pencils, and I wrote and drew pictures on walls and destroyed many things at home. The mind of a child is curious with the spirit of exploration, trying to understand and test the limits (限制) of many things. Of course, it can be costly, but what is growing up if no mistakes are made We call it paying the school fees of life. If a child plays with a hot iron and it burns him, he will probably not go near the iron again. Sometimes I watch the children in my neighborhood playing dangerous games. Sometimes I tell them not to do it, but sometimes I let it pass. Children may not want to be told to stop riding as fast as they want until someone has fallen off their bike. A child will not listen when his parents ask him to get down from the tree until he has fallen down. However, if the behavior is deadly, you should stop it in time.Creativity is valuable. And this is why we should encourage children to remain creative rather than just receive everything they have known and seen. Allow children to make mistakes, but this must be followed with supervision (监督), monitoring, and correction.1. What happened to the author’s color markers A. They were stolen. B. They were destroyed.C. They were thrown away. D. They were cleaned by mistake.2. How did the author feel when she thought of her childhood A. She got very regretful. B. She calmed down.C. She felt very awful. D. She was very happy.3. What does the author mainly want to show in Paragraph 3 A. Children can learn from their mistakes.B. Mistakes are quite common for children.C. Children often put themselves in danger.D. Children must not be allowed to make any mistakes.4. What is the best title A. Children should be creative. B. Grow up through mistakes.C. What happened to my color markers D. Why do children make mistakes 【答案】1. B 2. B 3. A 4. B【解析】本文讲述了作者通过清理桌子时的一些发现,回想起自己幼时犯过的错误,从而领悟到在有监督和纠正的前提下,孩子犯 展开更多...... 收起↑ 资源列表 考前押题07 阅读理解之记叙文(期末复习专项训练)(原卷版).docx 考前押题07 阅读理解之记叙文(期末复习专项训练)(解析版).docx