资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科专题06阅读理解之 应用文【通关练】Passage 1(Unit 5 Going on an exchange trip)文章内容:谈论交流访学——文化冲击Stages of Culture Shock1 Fun stage Culture shock begins with a new culture. This is the stage when you first arrive in a place which everything about the new culture is strange. You are excited to be in the new environment. This stage can last for quite a long time because you feel you are in some kind of great adventure. 2 Rejection(排斥) stage After beginning your new life, you become very tired and begin to miss your family. All the little problems seem to be much bigger. It can be quite dangerous because you may develop unhealthy habits like smoking and drinking. It can make the person feel scared and helpless.3 Adjustment(调整) stage This is the stage when you begin to realize that things are not so bad in the host culture. Your sense of humour usually becomes stronger. Things are still difficult, but now you have survived! 4 Mastery(精通) stage Now you feel quite comfortable in the new environment. You can solve most problems in the new life. If you meet people from your country that have just arrived, you are able to help them solve their culture shock.What to Do with Culture Shock◆ Learn the rules of living in your host country. Try to understand how and why the local people act the way they do. ◆ Learn new culture. Study art, music or learn a new sport. ◆ Take time to learn the language. It always helps to understand as much as possible of what people are saying. ◆ Travel. Take the time to be a tourist and explore the country. ◆ Make friends and develop relationships. Getting to know local people will help you understand the new culture. ◆ Communicate with friends and family back home. Writing home about your experiences and problems can help you understand and solve them. ◆ Do something you usually do. Listening to your favourite music or doing something you like can be relaxing when you miss your family.1 Culture shock happens when you _______.A. become a teenager B. meet foreign people for the first timeC. move to a big city D. go to live in a foreign culture2 What may happen during the second stage A. It becomes easier for you to solve the problems.B. You feel very excited and don’t want to go home.C. You may develop unhealthy habits.D. You find everything about the new culture strange.3 During Stage 3, your _______ may improve.A. sense of humour B. body’s healthC. writing skill D. learning ability4 Which of the following can NOT solve the culture shock problems A. Travel around the foreign country.B. Only make friends with people from your country.C. Learn the foreign language as much as possible.D. Learn new rules and culture from local people.Passage 2(Unit 6 Wisdom counts)文章内容:谈论古人智慧故事AIn the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well-known hero of the state.One day, Shang Yang put a thin wooden stick near the south gate of the capital of Qin. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all the people thought Shang was joking. Then he added 40 more gold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later.Wang Xizhi was one of the most famous calligraphers(书法家)during the Eastern Jin Dynasty of China. When he was very young, he practiced his art every day and never stopped. One day, Wang Xizhi wrote in wood for an engraver(雕刻师)to cut. Then the engraver found the ink had penetrated (渗透) one centimeter into the wood. Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views.Yu Boya was good at playing the qin (琴). One day , when he was playing the music that described green mountains and clear water, a man called Zhong Ziqi said, “I seem to see high mountains and running water while I was listening to your music.” Boya knew he found a good friend who really understood him. Unluckily, Boya couldn't meet Ziqi anymore after that because he had died of an illness. He was so sad that he broke the qin and never played it again.1. Shang Yang’s story tells us a man of his word can ____________.A. protect his state B. have new friendsC. get people’s trust D. make more money2. We usually use “_________” to express a valuable friendship.A. Mao Sui recommended himself B. High mountains and running waterC. Build trust by using a wooden pole D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly3. What is "Ru Mu San Fen" often used to describe now A. A man of his word. B. Sharp ideas or useful views.C. A well-known hero of the state. D. A famous calligrapher.4. People should learn from __________ to catch each chance in front of trouble.A. Mao Sui B. Shang Yang C. Zhong Ziqi D. Yu BoyaPassage 3(Unit 7 The secret of memory)文章内容:谈论我们的记忆技巧How to Improve Your MemoryMany people think that their memory is bad but in fact they are just not good with names and numbers for some reasons. Forget those things and try to improve your memory. Here is some advice.Exercise Your Brain ·Learning a new language is always helpful. You can also learn to play a musical instrument and try some crossword puzzles(填字游戏). Another way to exercise is the more times you see, hear and think about it, the more surely you’ll remember it.Picture Memory Method ·Look at a photo you have never seen before for a few seconds; then put it away and write down as many things as you remember about it as possible. When you try to remember something, think hard about it and try to paint pictures about it in your mind.Improve Your Lifestyle(生活方式) ·Do exercise every day. Even just walking for 30 minutes a day is a good way to exercise your brain. Eat well and eat right. Some studies show that drinking at least 2 glasses of purple grape juice a day can improve your memory.Keep Things in Organization(条理) ·You can keep things that you often need in your notebook or enter them into your computer or mobile phone, such as your friends’ phone numbers or the time a train leaves.1 To keep your brain active you can _______.A. spend a lot of time playing gamesB. talk with others on the phone as often as possibleC. do lots of difficult exercises all dayD. learn a new language2 What is a good way of improving your memory A. Drink a lot of coffee when you feel tired.B. Think about the things you’re learning more often.C. Have less sleep at night.D. Have bread only when you are hungry.3 Good organization will help you do the following things EXCEPT ________.A. finding keys easilyB. searching friends’ phone numbers in a fast wayC. drinking some juice as soon as possibleD. knowing when the train will leave4 We can learn from the passage that _______.A. there are many ways to improve your memoryB. you can never improve your memory because it was born with your lifeC. crossword puzzles are not good for improving memoryD. you can remember all the things if you don’t think about anything elsePassage 4(Unit 8 Pets and us)文章内容:宠物For all the pet lovers, here’s a list of where you can find pets in books.1.The dogsArgos from The Odyssey Argos is one of the first dogs to have appeared in Western works. He is the symbol of faithfulness. He was the only one to recognize Odysseus when he returned to his home after 20 years. Seeing his master(主人) after so long, old Argos put his ears down and wagged his tail, dying shortly after. Toto from The Wizard of Oz Toto is a little black dog. He is the famous character of the books under the title “The Wizard of Oz”. He followed Dorothy on her adventures to Oz and other lands. He can speak but he only chooses not to.2.The catCheshire Cat from Alice in Wonderland The Cheshire cat is known for his mischievous grin (咧嘴坏笑). He is possibly one of the most annoying yet amusing cats of all times. He often has interesting and puzzling conversations with Alice. He has the ability to appear and disappear at will, thus escaping from punishment and danger quite a few times.3. The horseBlack Beauty A must read for all horse lovers, Black Beauty is the story of a horse from his childhood to his old age. Here, the horse himself tells his story and speaks of his memories. He has to face many hardships and also cruelty at the hands of others. But he overcomes it all and teaches everybody lessons of kindness, sympathy, etc.4.The rabbitPeter Rabbit from The Tale of Peter Rabbit Peter Rabbit is an anthropomorphic(拟人化的) rabbit who wears a jacket and shoes. He lives with his close family members in a rabbit hole. He once goes to his neighbor’s garden and eats a lot of vegetables. As a punishment, his neighbor takes away his jacket and shoes. Later on, Peter once again sneaks into his neighbor’s garden to take back his clothes.5. The birdFawkes from Harry Potter Fawkes is the name of a creature, called Phoenix(凤凰) in the Harry Potter series. He was very loyal to his master, Dumbledore. He also helped Harry in danger many of the times and also healed him once, with his tears. Fawkes was highly intelligent and understood his master and he also knew when his help was needed.As many of the pet characters above have appeared in famous works of literature, most of you might be familiar with them. Some of these works have also been made into films, cartoons or series. But they are not always perfect on the screen. Therefore, it is suggested that you read the books first. Happy reading!1. The underlined part “sneaks into his neighbour’s garden” is close to “________”.A. steps into his neighbour’s garden happilyB. runs into his neighbour’s garden quicklyC. climbs into his neighbour’s garden carefullyD. goes into his neighbour’s garden secretly2. According to the passage, ________makes people feel funny from time to time.A. Fawkes B. Argos C. the Cheshire Cat D. Toto3. Why is Fawkes special to Harry Potter A. Because he helps Harry Potter to be kind.B. Because he saves Harry Potter for many times.C. Because he teaches Harry potter to trust others.D. Because he has magic power to know when he is needed.4. We can read this passage most probably in________.A. a survey B. a magazine C. a poster D. an advertisement【考题猜想】Passage 1(考题猜想)Welcome to the Science Festival! Are you interested in inventions If so, please join in the 2024 Science Festival in our school. During the festival, you’re encouraged to bring and introduce your inventions to teachers and students. Of course you can also learn about interesting and useful inventions created by other students. What are you waiting for The theme of 2024 Science Festival: Inventions make our life more comfortable. Schedule (安排表)The Science Festival dates December 9th-10th Students and teachers can go to the school library to enjoy different inventions.Application deadline (申请截止日期) November 30th Students who have invented something can apply to (申请) take part in the festival.Requirements: Your invention needs to be created by yourself or your team. Your invention should be useful in daily life. Prizes: Teachers and students will vote (投票) for their favorite inventions. The first prize will be a certificate (证书) and 100 yuan. The second prize will be a certificate and 50 yuan. All the inventors or teams will receive books as special e and show your creativity: Click here to apply!1. Which of the following is not mentioned A. Bringing your inventions. B. Introducing your inventions.C. Eating some snacks. D. Learning about some inventions.2. How long will the science festival last A. For one day. B. For two days. C. For ten days. D. For eleven days.3. What should Bruce do if he wants to take part in the festival ①invent something by himself ②go to the school library③apply by November 30th ④invent something useful⑤apply on December 10thA. ①②③ B. ①④⑤ C. ②③④ D. ①③④4. What will every inventor get A. A certificate. B. 100 yuan. C. 50 yuan. D. A book.5. On which of the following websites can we probably read the text A. https:/// B. https:///C. https:/// D. https:///Passage 2(考题猜想)Chinese folk stories have long been a source (源头) of wisdom and inspiration, carrying timeless lessons through great stories. Among these, here are three stories stand out for their touching and inspiring characters.Yu Gong, an old man decided to move two huge mountains stopping his village’s road. Though being laughed at and told it was impossible, Yu Gong kept trying, believing that even if he couldn’t complete it, his family would continue the effort. His story teaches us the power of fighting for something and the importance of setting a good example for other people.Hou Yi, a skilled archer who saves humans from the scorching heat of ten suns by shooting down nine of them. This act of bravery not only cools the earth but also highlights the actions to protect our world and the people we care about. Hou Yi’s story inspires us to face the challenges with courage and skill.In this story, the sky fell down, causing problems on Earth. Nü Wa, a kind goddess, decided to fix the sky to save the world. She collected stones from a river and used them to rebuild the sky. Also, she killed a huge turtle to use its legs as pillars (柱子) to support the sky. Her actions returned peace and order to the world.1. What’s the lesson from Yu Gong’s story A. Moving the village. B. Trying the best.C. Laughing at people. D. Fighting for food.2. Hou Yi shot down nine suns because of .A. a falling sky. B. two huge mountains.C. the cooling earth. D. the high heat.3. What’s the most important thing for Nü Wa A. Some light. B. Some pillars. C. Some stones. D. Some water.4. What do the characters have in common A. They were from the rich family of ancient times.B. They used their own super power to save the world.C. They were brave to overcome the difficulties in life.D. City walkers focus more on the city’s history and culture.5. Which part of the library is the passage probably from A. Modern sports. B. Ancient books. C. Travel guides. D. Folk inventions.Passage 3(考题猜想)Here are some encyclopedias for you to read in our online library.The Columbia Encyclopedia (Sixth Edition):An English-language dictionary containing more than 51,000 topics, the Columbia Encyclopedia provides trusted facts and information. More than 200 people make great efforts for depth and accuracy (精确) of the encyclopedia. Its topics are complete and clear.Medical encyclopedias:Online medical encyclopedias are for doctors, educators and students. The library of free medical encyclopedias contains a variety of trusted facts that cover medical conditions, medical symptoms (症状), and medical causes of health-related problems.Computer encyclopedias:Our online library of computer encyclopedias is very useful whether you’re looking for in-depth research or just learning about computer technology. The computer encyclopedias include topics like computer science, computer science and engineering, and computer science and technology.Science encyclopedias:Our online library of science encyclopedias covers a variety of topics from biology, psychology, and chemistry to religion and science discoveries. Our online science encyclopedias for kids are a big help for school research projects and science experiments.1. How many kinds of encyclopedias are mentioned A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.2. Medical encyclopedias are for the follow EXCEPT ________.A. doctors B. educators C. scientists D. students3. Maria is a student and she wants to learn something about computer science. Which of the following can she choose A. The Columbia encyclopedias. B. Computer encyclopedias.C. Medical encyclopedias. D. Science encyclopedias.4. The underlined word “covers” mean “________” in English.A. includes B. opens C. turns D. nds5. Where does the passage probably come from A. A magazine. B. A school website. C. A storybook. D. A diary.Passage 4(考题猜想)AI makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.Cool driverless buses A bus door opens and you get on. Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong. It can seat 14 people and doesn’t need a driver. The bus follows traffic rules. It stops every time it sees a stop light.Your close friend Hi, everyone. I’m XiaoIce, a chatbot. I speak like a 17-year-old girl. If you feel lonely, you can talk with me. I’m good at singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!World’s first AI anchor (主播) Hey, look! The famous Chinese anchor Qiu Hao is reporting the news for us. But, is “he” really Qiu Hao The answer is “no”. This is the world’s first AI anchor. It looks and speaks just like a real person. It speaks both Chinese and English. It can work 24 hours without any mistakes. The AI anchor has joined Xinhua’s reporting team. You might see it on TV.The popular AI artist A beautiful painting was at an auction (拍卖) in 2018. It sold for about 3,000,000 yuan! But it is not a work by a famous painter, such as Vincent Van Gogh. It was painted by an AI artist. Three Frenchmen created the AI. The AI artist studied over 15,000 paintings. In this way, it learned to paint. Now it is among the most popular artists in the world.1. The fact about Apolong is that ___________.A. there is a driver in itB. there are 24 seats in itC. the door is opened by the passengerD. it stops when it sees a red traffic light2. XiaoIce CAN’T_________.A. go out to play with you B. be your friendC. talk with you if you feel lonely D. sing, write poems or tell stories3. What do you know about the painting A. It’s a work painted by Vincent Van Gogh.B. It was worth about 3,000,000 yuan at an auction.C. It’s among the most beautiful paintings in the world.D. It was created by over 15,000 famous artists in the world.4. Which of the following can report the news on TV A. Apolong. B. Qiu Hao. C. XiaoIce. D. The AI artist.5. Which of the following is TRUE according to the text A. XiaoIce is a 17-year-old girl.B. The AI anchor can only speak English.C. The AI anchor can work 20 hours without mistakes.D. The AI artist is one of the most popular artists in the world.Passage 5(考题猜想)Today’s Topic: Do you think AI is a better teacher than parents Zhang Xiaowen Posted 3 days agoSong Zexi, 14 May 1 #1I believe parents are better teachers than AI. First, our parents are closer to us. When we feel worried, they can give us emotional (情感的) support. Also, our parents have more real-life experience than AI. With their help, we can deal with stress better and develop a more positive attitude (态度) toward life. Although AI provides perfect answers, I would still choose my parents as my teachers. They not only help with my studies but also offer love and support in difficult times. AI is a great tool, but it can never replace the close relationship between parents and children. View (318) Likes (29)Miao Mucheng, 14 May 6 #4I think AI is a better teacher than parents. Unlike parents, AI always stays calm and patient. This helps families avoid arguments, which not only improves the parent-child relationship but also makes learning more efficient (高效的). AI is also a smart tool that can quickly collect a lot of information and offer more correct and different ways to solve study problems. Plus, AI is always ready and never gets tired, making learning easier and more convenient. View (200) Likes (15)Li Yufan, 15 May 25 #16When I have trouble with math, AI gives me step-by-step help without losing patience. That makes me feel good. However, parents have something special. They love and care for us in ways that go beyond studying. My mother sometimes gets angry, but after she shouts, she also makes me feel better with hugs and kind words. She understands my strengths and weaknesses from everyday life and always thinks about my feelings. In the end, although AI is dependable and helpful for studying, it can never replace my parents, who play an important role in every part of my life. View (113) Likes(32)1. Why did teenagers leave their messages on this website A. Because they would like to show their interest and love to AI.B. Because they had interest in discussing who is a better teacherC. Because they wanted to share different solutions to learning problems.D. Because they could give parents advice on how to teach kids homework.2. Who may share the same attitude towards this topic A. Song Zexi and Li Yufan. B. Miao Mucheng and Li Yufan.C. Song Zexi and Miao Mucheng. D. Zhang Xiaowen and Miao Mucheng.3. What makes AI a good homework helper A. AI has real-life experience to deal with problems.B. AI can give step-by-step help by offering love and support.C. AI can collect students’ answers and provide ways to work out problems.D. AI may make parent-child relationship worse and learning more efficient.4. What can we learn from Li Yufan’s words about her mother A. She cares about Li Yufan deeply. B. She prefers using AI to teach her child.C. She is always patient and kind to Li Yufan. D. She seldom helps Li Yufan with homework.Passage 6(考题猜想)In today’s digital age, artificial intelligence (AI) has become an important part of our lives. Among different AI tools, Doubao, Kimi, and DeepSeek are quite popular among students. Let’s take a look at how they are different.Doubao is known for its excellent language-learning assistance (辅助). It can explain grammar points clearly, just like a patient English teacher. For example, when you can’t understand the usage of the present perfect tense clearly, Doubao can provide many examples and easy-to-understand explanations (解释). It also helps with writing by checking grammar mistakes and giving suggestions to make your writing better.Kimi, on the other hand, pays more attention to creative inspiration. If you are writing a story or a poem for English homework, Kimi can offer interesting ideas and plots (情节). It can analyze (分析) the theme of your work and offer creative elements (元素), which is very useful for students who want to make their writing excellent.DeepSeek is powerful in knowledge-based learning. It has a large number of information in different fields. When you are working on a history project or a science report in English, DeepSeek can quickly provide you with supported information and facts. It can also make the information that is hard to understand easier for you to understand and use in your study.Different tools have different uses. Students can choose an AI tool that is fit for them according to their different learning needs.1. What is the advantage of Kimi A. It shines in inspiring creativity. B. It is great for language-skill improvement.C. It’s quite helpful for knowledge-gathering. D. It can provide a lot of pictures for analyzing.2. How does DeepSeek mainly help to work A. By offering interesting ideas. B. By explaining the work theme.C. By providing useful information. D. By correcting spelling mistakes.3. What do the three AI tools have in common according to this reading material A. They can create many learning tools. B. They are very liked by students.C. They can check mistakes for writing. D. They can teach students to draw pictures.4. What is the purpose of the passage A. To introduce tools to improve writing.B. To show great changes that AI brings to us.C. To encourage students to use the AI tools properly.D. To compare different AI tools in the world.Passage 7(考题猜想)Discussion ForumHOME ABOUT POSTS CONTACTBy: Cindy Wu on Saturday, April 13The other day, my friends and I had a discussion about the most useful invention of all time. There were many good ideas— the train, the car, and the airplane. They’re all useful, but for an everyday, useful invention, I vote for the air conditioner. I live in Taipei, and during the summer the temperature can be 35°C or higher. It’s so hot! I’m not joking when I say that, without an air conditioner, people here couldn’t work or study. The weather is so hot that it can make you feel unwell.By: Jorge on Sunday, April 14I don’t know if I agree with you, Cindy. For me, the most useful invention of all time is surely the Internet. We can now reach people and do business faster. I own a clothing store in Mexico City, and there’s a lot of competition. I also have a website. Now, people from all over the world can buy my clothing. With the Internet, I can keep in touch with friends and family in Mexico and around the world. It’s faster than usual ways, and it’s cheaper than using the phone!By: Kazuo on Monday, April 15Jorge, I also think that the Internet is useful. But, in my opinion, there is an “invention” that is even more important, and that’s electricity. Of course, this isn’t a man-made invention, but without people like Benjamin Franklin and Alessandro Volta, we wouldn’t have learned how to use it. And without electricity, many of the world’s most important modern inventions wouldn’t work.1. What’s the main topic of the posts A. Different kinds of transportation. B. The most useful inventions.C. The importance of the Internet. D. The history of electricity.2. Which invention does Cindy think is the most useful A. The train. B. The car. C. The airplane. D. The air conditioner.3. How does the Internet help Jorge ① open a clothing store ② take part in competitions③ do business faster ④ keep in touch with family and friendsA. ①② B. ①③ C. ②④ D. ③④4. Why does Kazuo think electricity is the most useful invention A. It isn’t really man-made. B. Benjamin Franklin invented it.C. We have learned how to use it. D. Many machines can’t work without it.5. Who will probably agree that communication is the most important A. Cindy. B. Jorge. C. Kazuo. D. Volta.【真题演练】Passage 1AI has changed our lives in some ways. Here are several useful AI inventions.Forpheus The ping-pong robot can play in an easy way with a beginner and a difficult way with a better player. What’s more, it not only encourages players with words like “Good job!”, but also gives some good advice to improve their skills.Chat GPT Developed by US company—OpenAI, Chat GPT is a helpful tool. You can ask it to write stories and e-mails, translate languages and answer all kinds of questions. The use of Char GPT has raised hot discussions in the education. Now anyone can use Chat GPT without paying money, so that the company can collect people’s ideas on how to improve the chatbot (聊天机器人).Facial Recognition (人脸识别) It is used a lot in the world, such as ACS. ACS won’t let a stranger in without the house owner’s agreement. Paying by facial recognition is common now. People can also use facial recognition to unlock their smart mobile phones. The police in Hangzhou even caught a criminal (罪犯) at a concert with its help.Hua Zhibing China’s first student made by AI, appeared at Tsinghua University and at once became an online star. Now, Hua is one year old and is the “youngest Chinese university student”. Now she can do lots of things—she is a poet, a painter, a news writer and more. Scientists hope that she can learn skills such as computer programming, drawing, creating web pages when she finishes university. “We hope she can keep learning and think like humans. We would also like her to understand people’s feelings as well as intellectual (智力的) needs.”1. What will Forpheus do while playing A. It will guess the player’s thought.B. It will give suggestions to the players.C. It will be angry if the player is a beginner.D. It will say “What a shame!” to the players.2. Why can people use Chat GPT for free now A. Because it is able to teach machines.B. Because it needs to improve itself.C. Because it can help students pass exams.D. Because it can write stories and e-mails.3. Where may ACS be put A. In the wallet. B. On the face.C. Outside the door. D. On the concert.4. From the last paragraph, we can know that Hua Zhibing is ______.A. humorous B. brave C. talented D. honest5. What is the purpose of this passage A. To give some information about four inventions in ancient China.B. To tell us the history of AI inventions.C. To introduce some kinds of AI inventions.D. To help students get into a better university.Passage 2Last month, we asked our students the questions: “Who would you talk with when you have problems ” and “Why ” Here are some of the answers from them.I am a shy boy. I like to keep everything to myself. I think nobody can really understand me but myself. So I never tell others about my feelings when I feel upset.I would talk with my parents when I have problems. They are older than me and have more experience. They always listen to me carefully and give me helpful ideas. I believe in them.When I’m worried or angry, I often write down my problems in my diary. And I read them again a few days later, then I’ll find my problems are not so serious. In this way, I can feel much better.Life is always full of small problems, but I never worry about them. I would talk to my friends about my worries when possible, because we understand each other and they always give me good advice. I never feel worried.1. Who does Jeff think can understand him best A. His parents. B. His teacher. C. His friends. D. Himself.2. Why does Li Lei share his problems with his parents A. Because his parents are outgoing. B. Because his parents are helpful.C. Because he doesn’t believe in his friends. D. Because his friends can’t help him.3. What do Jeff and Gina have in common A. They never share their problems. B. They both have lots of friends.C. They both like talking to parents. D. They both like writing down their problems.4. What does the underlined word they refer to (指代) A. Han Mei’s parents. B. Han Mei’s teachers.C. Han Mei’s friends. D. Han Mei’s classmates.5. From their answers, we can infer (推断) that ______.A. Li Lei’s parents are older than Jeff’s B. Jeff’s parents are good listenersC. Gina’s problems are more serious than Han Mei’s D. Li Lei and Han Mei are outgoingPassage 3Various Apps to LearnApps are typical digital learning tools, which can give you different and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you. Khan Academy allows you to learn almost anything for free. It covers subjects such as math, physics, biology, and even computer science. The real magic of this app is that you can learn at your own pace. You can review subjects that you are not good at, or start learning a subject you like. The app is in English. If you want to see its translation you can visit http://opencom/khan. BrainPOP mixes learning and technology in a fun and simple way. It’s free and teaches you something new every day. From the solar system to DNA, each topic starts with an interesting cartoon movie. After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned. Udemy is a “learn on demand” website and app. It is for career-oriented (职业导向) individuals to start their course pricing at $10.99. This app allows you to flexibly (灵活地) spend time learning the courses you have bought within a few months, without worrying about recurring (重复的) payments before you finish. This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between with complete control on your end. Duolingo is the premier leader in language education for learning apps. You can learn to speak 29 different languages, all at the touch of a button. You’ll be invited to not only read new words, but to speak them. You’ll learn grammar and conversational strategies. This app helps you learn to communicate with a new portion of its inhabitants!1. According to the passage, what apps allow you to learn at your speed A. Khan Academy and Udemy. B. Udemy and Duolingo.C. Khan Academy and BrainPOP. D. BrainPOP and Duolingo.2. What can Duolingo offer its users A. Subjects reviewing. B. Speaking practice.C. Technical support. D. Career training.3. What is the purpose of the passage A. To compare the difference of different learning methods.B. To introduce the development of learning technology.C. To help find the suitable learning apps.D. To provide various learning activities.Passage 4We should all have at least one fire extinguisher (in our house or school). However, it’s not enough to simply keep one somewhere. The best way to be ready for a fire is to study this guide carefully and review it regularly.Have a clear way outBefore using the fire extinguisher, make sure you have a clear way out. If you cannot put out the fire, you will need to find a safe way out.Call the fire departmentEven if you can control the fire, you should always have the fire department or the way. Once firefighters arrive, they can double-check if the fire has been completely put out.Stand backFace the fire and keep your back to the clear exit. You should stay between 1 and 2.5 meters away from the flames (火焰) as you prepare to use the fire extinguishe.Use the extinguisherIt can be difficult to think clearly in a fire. One method to help you remember how to operate an extinguisher is to remember “PASS”:● P-Pull: Pull the pin (保险销) on the fire extinguisher.● A-Aim: Aim low. Point to the bottom of the fire instead of the flames.● S-Squeeze: Squeeze the handle (把手) to set out the extinguishing chemicals.● S-Sweep: Sweep the nozzle (喷嘴) from side to side until the fire is put out.Keep an eye on thingsAfter the fire appears to be out, continue to watch the fire area to make sure it doesn’t start burning again. If the fire does start up again, repeat the “PASS” process.Get to a safe placeOnce the fire is out, or if you are unable to put it out, leave at once. Find a place out of reach of the fire.1. What does the writer mainly want to tell us A. To show us how to stay away from a fire.B. To teach us how to use a fire extinguisher.C. To share with us his experience of putting out a fire.D. To tell us what to do when there is a fire emergency.2. What can firefighters make sure even if the fire seems controllable A. Everyone is away from the fire scene. B. The fire is really manageable.C. The fire has been completely put out. D. There is a safe exit.3. Which is the correct order to show the steps of the “PASS” according to the passage A. ①③④② B. ④③①② C. ①④③② D. ④①③②4. What should we do when we are unable to put out a fire according to the passage A. Calculate our loss in the fire. B. Ask friends and family for help.C. Try extinguishing the fire again. D. Leave the fire area at once.5. In which section of the web page can we find this passage A. In Fashion Dressing. B. In Safety Skills.C. In Environmental Protection. D. In Science Development.Passage 5Planning a trip to China ______ China has a very long history. It has many interesting places to visit. It’s also a good place to feel different cultures. Now, Chinese students make the China Travel Guide to help you plan a wonderful trip. Where to go The most popular city: Beijing Other famous places: Shanghai, Xi’an, Lasa, Guilin, Chengdu…What to enjoy Take a City-walk in the Beijing hutong. Enjoy beautiful scenery (风景) in Guilin. See cute pandas in Chengdu.Available Plans1. Chinese students make the China Travel Guide to ______.A. teach Chinese history B. feel different cultures C. plan a wonderful trip2. According to the text, which city is the most popular A. Beijing. B. Xi’ an. C. Chengdu.3. If you want to visit Guilin and Lasa, which plan will you choose A. Plan A. B. Plan B. C. Plan C.4. Which of the following can be put in “______” A. Welcome to Beijing! B. Travel Guide Is Here! C. Guilin Is Great!Passage 6CTIYTODAY.comThe 16th City Art Festival will be held from February 14 to 28. Here is the information of the festival: A great number of plays During the festival, 79 plays will be on show. There are so many different kinds of plays including Cantonese opera, Mountain Song opera, and Peking opera. Dance Festival As part of the 16th City Art Festival, the Dance Festival will invite modern dance groups to put on 19 dance shows. The festival will also hold free shows on the afternoons of February 25 to 27. Exhibition (展览) of excellent artworks A total of 311 works will be showed at the City Museum of Art, including Chinese paintings, oil paintings. Ticket prices Price: RMB 30—RMB 220. Some of the exhibitions are for free. Part of the timetable of the 16th City Art FestivalDate& Time Name of play TheaterFeb. 14 8:00 p. m. Musical “Xian Xinghai” Friendship TheaterFeb. 15 3:00 p. m. Cantonese opera “Lingnan Painting” Opera Art TheaterFeb. 25 3:00 p. m. Dance “Where am I going” Dance TheaterHow to get there Friendship Theater Bus: Take Bus No. 5, 7, 8, 31, 38 and get off at Hongxing North Road Nearby Underground Station: Exit A of City Railway Station, Line 2 or 5 Opera Art Theater Nearby Underground Station: Exit B2 of Southern Railway Station, Line 5 or 6 Dance Theater Nearby Underground Station: Exit A of Pingan Street Station, Line 61. What can you see during the 16th City Art Festival A. Excellent movies and operas. B. Interesting paintings and inventions.C. Different plays and book exhibitions. D. Chinese artworks and modern dance.2. What should you do if you want to watch “Xian Xinghai” A. Go to Opera Art Theater by Line 5 on February 15.B. Go to Friendship Theater by Line 6 on February 15.C. Take Bus No. 5 to Friendship Theater on February 14.D. Take Bus No. 31 to Opera Art Theater on February 14.3. Where can you probably find the material A. In a storybook. B. In a diary. C. In a dictionary. D. In a website.Passage 7WGVU KIDS INVENTION CONTEST (竞赛) 2025Your Science Technology Engineering Math skills are important to our future world. Use these to make your invention. Who: Kids in Grades 4-8 (Ages 10-14) What: WGVU Kids Invention is an event for kids to show their skills to “invent” something that will solve a problem or show a new or easier way to do something. When: Contest will run from March 1, 2025-August 31, 2025. Why: The WGVU Kids Invention Contest will build engineering and problem-solving skills that kids will be able to use in their everyday life. And it will be a fun way for kids to build and make their “own” invention. How: Kids will need to hand in their name and grade along with a video of their invention. Kids will also hand in a note to tell us what the name of the invention is, what problem it solves or a new/ easier way to do something and how the invention works. Prizes: Winners will show their invention on WGVU-TV during kids’ programs and also be invited to a WGVU-TV program promoting (推介) their invention. Goal: The contest is a great way for children to have fun making, building and inventing things or models. Also, they can know how their inventions may be used in the world today or in the future.1. Who can join the Invention Contest A. 4-year-old Jack. B. 8-year-old Linda.C. 10-year-old Katie. D. 16-year-old Jason.2. How long will the contest last A. For about 3 months. B. For about 5 months.C. For about 6 months. D. For about 10 months.3. What should kids prepare for the contest ① Their name and grade. ②A video of their invention.③A picture of themselves. ④A note of their invention.A. ①②③ B. ①②④ C. ②③④ D. ①③④4. What can winners do A. Get on a TV show. B. Promote WGVU-TV.C. Get some money. D. Host kids’ programs.5. What is the text A. A story. B. A diary. C. A report. D. A poster.Passage 8Science and Technology ShowsWelcome to a world where science and technology come alive!It is not just a place to see, but a place to touch, feel, and understand. We also offer educational programs and workshops for all ages.Let’s discover the wonders of scientific inventions.Attention: All of the shows have a day off on Monday.Hall AOpening hours: from 8:00 am to 2:00 pmPrice: 15 yuan (free on Tuesday)In the Robotics Area, you can meet our friendly robots that can talk, dance, and perform amazing tasks. Interact (互动) with intelligent (智能的) robots and discover the latest Al technologies. See how artificial intelligence is shaping the future.Hall BOpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: 30 yuan (half price under 12 years old)Don’t forget to visit our 4D Theater, which offers a thrilling (扣人心弦的) cinematic experience that combines (融合) sight, sound, and motion (情绪). Feel the excitement as you are transported to different worlds and eras through the magic of film.Hall COpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: free“Discover the future of environmental protection at our exhibition. See how technology can help us create a cleaner and greener world.” Find out sustainable (可持续的) solutions at the Environmental Technology Exhibition Hall. Learn about green technologies and how we can protect our world.Hall DOpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: 20 yuan (free for children)Driverless cars mean fewer traffic jams. For passengers, it offers a new level of convenience. They can relax, read a book, work on their laptop, or even take a nap during the journey, as they don’t have to focus on driving.1. Daming wants to interact with the robots. When should he go there A. At 8:00 am on Monday B. At 12:00 at noon on TuesdayC. At 2:00 pm on Wednesday D. At any time of any day2. The Whites with their two kids who are in Grade 4 come to Hall B to see the 4D movies. How much do they need to pay for it A. 60 yuan. B. 90 yuan. C. 105 yuan. D. No money.3. Li Moyu is interested in environmental protection and cars. Which halls can he go A. Hall B and Hall C. B. Hall A and Hall C C. Hall C and Hall D D. Hall A and Hall D.4. Hao Xin is a middle school teacher. She wants to take her students to the science and technology museum. The students’ parents want to visit the most halls without money. They can choose ______.A. Hall A and Hall C on Monday B. Hall B and Hall C on SaturdayC. Hall C and Hall D on Monday D. Hall A and Hall C and Hall D On Tuesday5. Where can you probably read the passage A. In a school notice. B. In an entertainment magazine.C. In a culture report. D. In a technology poster.Passage 9John is a student, who keeps the phone with him all the time. His dad thinks he is addicted (上瘾的) to his phone, but John doesn’t think so. They write to each other.Dear John, It’s reported that fifty percent of the teenagers depend on their phones too much. I think you have this problem too. That’s why I think you should give up your phone. Not forever, just for a week. I’m warned that you are developing some bad habits. You keep your phone with you all the time—you even check the basketball scores at the dinner table. It’s not a good idea to use your phone while you are doing homework. You can’t put your heart into your homework at all. And you may make more mistakes when you can’t fully put your heart into it. There are many good reasons to take a break from your phone. Have a try! So what do you say Are you ready to give up using your phone Love, DadDear dad, I know you think I depend on my phone too much. But my phone helps to make my life better in many ways. Do you remember that time when the car broke down. I sent a message to tell you that I was going to be late. If I didn’t, you would be worried about me. My phone helps me with my homework, too. I can look up anything in a second. It’s really hard to be successful today if you don’t have a phone. Social media, games, and apps might seem silly to you, but they help me to keep in touch with my friends. I promise to cut back my phone use, and I won’t use it at the dinner table any more. But giving it up for a week would be a mistake and it wouldn’t change anything in the long term. Love, John1. Why do John and his dad write to each other A. To cut back the phone use. B. To express their ideas more clearly.C. To fight against each other. D. To give up using the phone.2. What bad habits is John developing according to Dad a. Sending messages all the time.b. Using the phone while doing homework.c. Checking the basketball scores at the dinner table.A. bc B. abc C. ac D. ab3. What is NOT true in John’s opinion A. Phones help him finish his homework.B. Phones can help him keep in touch with his father in time.C. People can’t become successful without phones.D. Phones help him keep in touch with his friends4. According to the passage, what does John promise to do with his phone A. give it up for a week B. only use it at homeC. use it at the dinner table D. spend less time on it5. What can we learn from the passage A. More mistakes will certainly be made in homework while using a phone.B. John thinks giving up his phone for a short time is no use.C. John’s father thinks John should stop using his phone forever.D. Most teenagers depend on their phones too much.Passage 10With the development of technology, our city life is becoming more and more “smart”. Here are some great technologies that make our cities “smart” .Sensors (传感器) Sensors are like eyes in every corner of the city. They can see and feel things by collecting data (数据) on people and the environment.Internet of things (万物物联) It is like the blood vessels (血管) of a city, connecting everything to the Internet. Imagine when you are nearly home, and your smart watch can tell your home to turn on the lights. This can become a reality with the Internet of things.5G provides high-speed wireless Internet. It is what makes the Internet of things possible. The speed of 5G can be up to 10GB per second. With such a speed, we can download a film in just a few seconds.Artificial intelligence (AI) AI can also help to deal with data. More importantly, it learns from the data and becomes a smart helper for us, AI can work as a delivery (邮递的) person, a tour guide, or even help design cars and make people’s work safer.Online maps Baidu Map and Gaode Map are two typical online maps. They help people find their way from one place to another. Some online maps can update real-time data on cities. With their help, people can find out the busiest road and plan the best route when traveling.1. How many technologies are mentioned in the passage A. 3 B. 4 C. 5 D. 62. Which technology makes a difference to Internet of things A. Sensors. B. 5G C. AI. D. Online maps3. What can AI be used for according to the passage ①Dealing with data. ②Collecting data. ③Working as a tour guide. ④Helping design cars. ⑤Making people healthy.A. ①②⑤ B. ②③④ C. ①③④ D. ③④⑤4. Which of the following is Not true according to the passage A. Sensors can see and feel things like eyes.B. You can use your smart watch to turn on your lights out of your home one day.C. We can download a film in a few seconds with 5G.D. People can only use Baidu Map to avoid heavy traffic.5. What’s the purpose of the passage A. To introduce some technologies. B. To ask people to buy carsC. To show what the city life is like. D. To tell people how to use technologies.21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科专题06阅读理解之 应用文【通关练】Passage 1(Unit 5 Going on an exchange trip)文章内容:谈论交流访学——文化冲击Stages of Culture Shock1 Fun stage Culture shock begins with a new culture. This is the stage when you first arrive in a place which everything about the new culture is strange. You are excited to be in the new environment. This stage can last for quite a long time because you feel you are in some kind of great adventure. 2 Rejection(排斥) stage After beginning your new life, you become very tired and begin to miss your family. All the little problems seem to be much bigger. It can be quite dangerous because you may develop unhealthy habits like smoking and drinking. It can make the person feel scared and helpless.3 Adjustment(调整) stage This is the stage when you begin to realize that things are not so bad in the host culture. Your sense of humour usually becomes stronger. Things are still difficult, but now you have survived! 4 Mastery(精通) stage Now you feel quite comfortable in the new environment. You can solve most problems in the new life. If you meet people from your country that have just arrived, you are able to help them solve their culture shock.What to Do with Culture Shock◆ Learn the rules of living in your host country. Try to understand how and why the local people act the way they do. ◆ Learn new culture. Study art, music or learn a new sport. ◆ Take time to learn the language. It always helps to understand as much as possible of what people are saying. ◆ Travel. Take the time to be a tourist and explore the country. ◆ Make friends and develop relationships. Getting to know local people will help you understand the new culture. ◆ Communicate with friends and family back home. Writing home about your experiences and problems can help you understand and solve them. ◆ Do something you usually do. Listening to your favourite music or doing something you like can be relaxing when you miss your family.1 Culture shock happens when you _______.A. become a teenager B. meet foreign people for the first timeC. move to a big city D. go to live in a foreign culture2 What may happen during the second stage A. It becomes easier for you to solve the problems.B. You feel very excited and don’t want to go home.C. You may develop unhealthy habits.D. You find everything about the new culture strange.3 During Stage 3, your _______ may improve.A. sense of humour B. body’s healthC. writing skill D. learning ability4 Which of the following can NOT solve the culture shock problems A. Travel around the foreign country.B. Only make friends with people from your country.C. Learn the foreign language as much as possible.D. Learn new rules and culture from local people.【答案】DCAB【解析】本文介绍我们来到另外一个国家可能产生的文化冲击的四个阶段及如何处理这种文化冲击。1.D细节理解题。从This is the stage when you first arrive in a place which everything about the new culture is strange.可知答案选D2.C 第二个阶段是Rejection(排斥) stage。定位到这里It can be quite dangerous because you may develop unhealthy habits like smoking and drinking.可知答案选C3.A 定位到第三阶段Your sense of humour usually becomes stronger.可知答案选A4.B 细节理解题。B答案只与本国人交朋友。Passage 2(Unit 6 Wisdom counts)文章内容:谈论古人智慧故事AIn the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well-known hero of the state.One day, Shang Yang put a thin wooden stick near the south gate of the capital of Qin. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all the people thought Shang was joking. Then he added 40 more gold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later.Wang Xizhi was one of the most famous calligraphers(书法家)during the Eastern Jin Dynasty of China. When he was very young, he practiced his art every day and never stopped. One day, Wang Xizhi wrote in wood for an engraver(雕刻师)to cut. Then the engraver found the ink had penetrated (渗透) one centimeter into the wood. Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views.Yu Boya was good at playing the qin (琴). One day , when he was playing the music that described green mountains and clear water, a man called Zhong Ziqi said, “I seem to see high mountains and running water while I was listening to your music.” Boya knew he found a good friend who really understood him. Unluckily, Boya couldn't meet Ziqi anymore after that because he had died of an illness. He was so sad that he broke the qin and never played it again.1. Shang Yang’s story tells us a man of his word can ____________.A. protect his state B. have new friendsC. get people’s trust D. make more money2. We usually use “_________” to express a valuable friendship.A. Mao Sui recommended himself B. High mountains and running waterC. Build trust by using a wooden pole D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly3. What is "Ru Mu San Fen" often used to describe now A. A man of his word. B. Sharp ideas or useful views.C. A well-known hero of the state. D. A famous calligrapher.4. People should learn from __________ to catch each chance in front of trouble.A. Mao Sui B. Shang Yang C. Zhong Ziqi D. Yu Boya【答案】CBBA【解析】本文是一篇记叙文。分别讲述了关于毛遂、商鞅、王羲之和俞伯牙四个人的历史故事。1. 细节理解题。根据第二个故事中的“After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word”可知,从商鞅的故事告诉我们,守信的人可以得到人们的信任,故选C。2. 推理判断题。根据第四个故事“高山流水”的内容,可知,此故事讲述了琴师俞伯牙与樵夫钟子期的故事,表达了一段宝贵的友谊,High mountains and running water是成语“高山流水”,故选B。3. 细节理解题。根据第三个故事“Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views”,可知,现在“入木三分"经常被用来形容尖锐的想法或有用的观点,故选B。4. 推理判断题。根据第一个故事可知,在挑战面前,我们应该像毛遂一样,抓住每一个机会,展示自己的才能,故选A。Passage 3(Unit 7 The secret of memory)文章内容:谈论我们的记忆技巧How to Improve Your MemoryMany people think that their memory is bad but in fact they are just not good with names and numbers for some reasons. Forget those things and try to improve your memory. Here is some advice.Exercise Your Brain ·Learning a new language is always helpful. You can also learn to play a musical instrument and try some crossword puzzles(填字游戏). Another way to exercise is the more times you see, hear and think about it, the more surely you’ll remember it.Picture Memory Method ·Look at a photo you have never seen before for a few seconds; then put it away and write down as many things as you remember about it as possible. When you try to remember something, think hard about it and try to paint pictures about it in your mind.Improve Your Lifestyle(生活方式) ·Do exercise every day. Even just walking for 30 minutes a day is a good way to exercise your brain. Eat well and eat right. Some studies show that drinking at least 2 glasses of purple grape juice a day can improve your memory.Keep Things in Organization(条理) ·You can keep things that you often need in your notebook or enter them into your computer or mobile phone, such as your friends’ phone numbers or the time a train leaves.1 To keep your brain active you can _______.A. spend a lot of time playing gamesB. talk with others on the phone as often as possibleC. do lots of difficult exercises all dayD. learn a new language2 What is a good way of improving your memory A. Drink a lot of coffee when you feel tired.B. Think about the things you’re learning more often.C. Have less sleep at night.D. Have bread only when you are hungry.3 Good organization will help you do the following things EXCEPT ________.A. finding keys easilyB. searching friends’ phone numbers in a fast wayC. drinking some juice as soon as possibleD. knowing when the train will leave4 We can learn from the passage that _______.A. there are many ways to improve your memoryB. you can never improve your memory because it was born with your lifeC. crossword puzzles are not good for improving memoryD. you can remember all the things if you don’t think about anything else【答案】DBCA【解析】1.文中提到Learning a new language is always helpful。故答案选D2.B从文中Another way to exercise is the more times you see, hear and think about it, the more surely you’ll remember it. 另一种锻炼方式是看、听、想的次数越多,你就越肯定记得它。故答案选B3.C细节理解题。没有提及到C4.细节理解题。用排除方法可以排除掉BCD都是与原文不相符的。答案选APassage 4(Unit 8 Pets and us)文章内容:宠物For all the pet lovers, here’s a list of where you can find pets in books.1.The dogsArgos from The Odyssey Argos is one of the first dogs to have appeared in Western works. He is the symbol of faithfulness. He was the only one to recognize Odysseus when he returned to his home after 20 years. Seeing his master(主人) after so long, old Argos put his ears down and wagged his tail, dying shortly after. Toto from The Wizard of Oz Toto is a little black dog. He is the famous character of the books under the title “The Wizard of Oz”. He followed Dorothy on her adventures to Oz and other lands. He can speak but he only chooses not to.2.The catCheshire Cat from Alice in Wonderland The Cheshire cat is known for his mischievous grin (咧嘴坏笑). He is possibly one of the most annoying yet amusing cats of all times. He often has interesting and puzzling conversations with Alice. He has the ability to appear and disappear at will, thus escaping from punishment and danger quite a few times.3. The horseBlack Beauty A must read for all horse lovers, Black Beauty is the story of a horse from his childhood to his old age. Here, the horse himself tells his story and speaks of his memories. He has to face many hardships and also cruelty at the hands of others. But he overcomes it all and teaches everybody lessons of kindness, sympathy, etc.4.The rabbitPeter Rabbit from The Tale of Peter Rabbit Peter Rabbit is an anthropomorphic(拟人化的) rabbit who wears a jacket and shoes. He lives with his close family members in a rabbit hole. He once goes to his neighbor’s garden and eats a lot of vegetables. As a punishment, his neighbor takes away his jacket and shoes. Later on, Peter once again sneaks into his neighbor’s garden to take back his clothes.5. The birdFawkes from Harry Potter Fawkes is the name of a creature, called Phoenix(凤凰) in the Harry Potter series. He was very loyal to his master, Dumbledore. He also helped Harry in danger many of the times and also healed him once, with his tears. Fawkes was highly intelligent and understood his master and he also knew when his help was needed.As many of the pet characters above have appeared in famous works of literature, most of you might be familiar with them. Some of these works have also been made into films, cartoons or series. But they are not always perfect on the screen. Therefore, it is suggested that you read the books first. Happy reading!1. The underlined part “sneaks into his neighbour’s garden” is close to “________”.A. steps into his neighbour’s garden happilyB. runs into his neighbour’s garden quicklyC. climbs into his neighbour’s garden carefullyD. goes into his neighbour’s garden secretly2. According to the passage, ________makes people feel funny from time to time.A. Fawkes B. Argos C. the Cheshire Cat D. Toto3. Why is Fawkes special to Harry Potter A. Because he helps Harry Potter to be kind.B. Because he saves Harry Potter for many times.C. Because he teaches Harry potter to trust others.D. Because he has magic power to know when he is needed.4. We can read this passage most probably in________.A. a survey B. a magazine C. a poster D. an advertisement【答案】DCBB【解析】本文介绍了几本有关宠物故事的书的清单。1. 词义猜测题。根据As a punishment, his neighbor takes away his jacket and shoes.可知,他因为偷吃邻居花园里的菜而被惩罚,被邻居拿走了夹克和鞋,因此他要想拿回夹克和鞋,应该偷偷地去进到邻居的花园里去拿。故选D。2. 推理判断题。根据The Cheshire cat is known for his mischievous grin (咧嘴坏笑). He is possibly one of the most annoying yet amusing cats of all times. He often has interesting and puzzling conversations with Alice.可知,柴郡猫是最有趣的猫之一,他经常和爱丽丝进行有趣的谈话,因此它经常让人们感到有趣。故选C。3. 推理判断题。根据He also helped Harry in danger many of the times and also healed him once, with his tears.可知,Fawkes对哈里很特别,是因为他救了哈里很多次。故选B。4. 推理判断题。根据For all the pet lovers, here’s a list of where you can find pets in books.可知,此处是有宠物在里面的书的清单,因此这应在杂志上看到。故选B。【考题猜想】Passage 1(考题猜想)Welcome to the Science Festival! Are you interested in inventions If so, please join in the 2024 Science Festival in our school. During the festival, you’re encouraged to bring and introduce your inventions to teachers and students. Of course you can also learn about interesting and useful inventions created by other students. What are you waiting for The theme of 2024 Science Festival: Inventions make our life more comfortable. Schedule (安排表)The Science Festival dates December 9th-10th Students and teachers can go to the school library to enjoy different inventions.Application deadline (申请截止日期) November 30th Students who have invented something can apply to (申请) take part in the festival.Requirements: Your invention needs to be created by yourself or your team. Your invention should be useful in daily life. Prizes: Teachers and students will vote (投票) for their favorite inventions. The first prize will be a certificate (证书) and 100 yuan. The second prize will be a certificate and 50 yuan. All the inventors or teams will receive books as special e and show your creativity: Click here to apply!1. Which of the following is not mentioned A. Bringing your inventions. B. Introducing your inventions.C. Eating some snacks. D. Learning about some inventions.2. How long will the science festival last A. For one day. B. For two days. C. For ten days. D. For eleven days.3. What should Bruce do if he wants to take part in the festival ①invent something by himself ②go to the school library③apply by November 30th ④invent something useful⑤apply on December 10thA. ①②③ B. ①④⑤ C. ②③④ D. ①③④4. What will every inventor get A. A certificate. B. 100 yuan. C. 50 yuan. D. A book.5. On which of the following websites can we probably read the text A. https:/// B. https:///C. https:/// D. https:///【答案】1. C 2. B 3. D 4. D 5. A【知识点】应用文、发明与创造、文体活动【解析】本文是一篇关于学校2024年科学节的活动通知,介绍了科学节的主题、时间安排、申请截止日期、参与要求及奖品等信息。1. 细节理解题。根据“During the festival, you’re encouraged to bring and introduce your inventions to teachers and students. Of course you can also learn about interesting and useful inventions created by other students.”可知,提到了带上发明、介绍发明以及了解其他发明,未提及吃零食。故选C。2. 细节理解题。根据“The Science Festival dates December 9th-10th”可知,科学节持续两天。故选B。3. 细节理解题。根据“Students who have invented something can apply to take part in the festival. Requirements: Your invention needs to be created by yourself or your team. Your invention should be useful in daily life. Application deadline November 30th”可知,若Bruce想参加,需要自己发明东西,发明的东西要在日常生活中有用,且在11月30日前申请。①③④符合,故选D。4. 细节理解题。根据“All the inventors or teams will receive books as special gifts.”可知,每个发明者都会得到一本书。故选D。5. 推理判断题。文章主要介绍学校科学节相关信息,所以可能在学校科学节相关网站看到,“https:///”符合。故选A。Passage 2(考题猜想)Chinese folk stories have long been a source (源头) of wisdom and inspiration, carrying timeless lessons through great stories. Among these, here are three stories stand out for their touching and inspiring characters.Yu Gong, an old man decided to move two huge mountains stopping his village’s road. Though being laughed at and told it was impossible, Yu Gong kept trying, believing that even if he couldn’t complete it, his family would continue the effort. His story teaches us the power of fighting for something and the importance of setting a good example for other people.Hou Yi, a skilled archer who saves humans from the scorching heat of ten suns by shooting down nine of them. This act of bravery not only cools the earth but also highlights the actions to protect our world and the people we care about. Hou Yi’s story inspires us to face the challenges with courage and skill.In this story, the sky fell down, causing problems on Earth. Nü Wa, a kind goddess, decided to fix the sky to save the world. She collected stones from a river and used them to rebuild the sky. Also, she killed a huge turtle to use its legs as pillars (柱子) to support the sky. Her actions returned peace and order to the world.1. What’s the lesson from Yu Gong’s story A. Moving the village. B. Trying the best.C. Laughing at people. D. Fighting for food.2. Hou Yi shot down nine suns because of .A. a falling sky. B. two huge mountains.C. the cooling earth. D. the high heat.3. What’s the most important thing for Nü Wa A. Some light. B. Some pillars. C. Some stones. D. Some water.4. What do the characters have in common A. They were from the rich family of ancient times.B. They used their own super power to save the world.C. They were brave to overcome the difficulties in life.D. City walkers focus more on the city’s history and culture.5. Which part of the library is the passage probably from A. Modern sports. B. Ancient books. C. Travel guides. D. Folk inventions.【答案】1. B 2. D 3. C 4. C 5. B【知识点】记叙文、寓言童话【解析】本文是记叙文。主要讲述了愚公移山、后羿射日、女娲补天这三个中国民间故事,展现了故事中人物为某事奋斗、勇敢面对挑战、拯救世界的精神。1. 主旨大意题。根据“His story teaches us the power of fighting for something and the importance of setting a good example for other people.”,可知是要尽最大努力去奋斗。故选B。2. 细节理解题。根据“Hou Yi, a skilled archer who saves humans from the scorching heat of ten suns by shooting down nine of them.”,可知是因为高温。故选D。3. 细节理解题。根据“She collected stones from river and used them to rebuild the sky.”,可知石头对女娲补天很重要。故选C。4. 推理判断题。愚公移山克服大山阻碍,后羿射日克服高温威胁,女娲补天克服天空坠落的难题,他们都勇敢地克服了生活中的困难。故选C。5. 推理判断题。文章讲述的是中国民间故事,这些故事多记载在古籍中。故选B。Passage 3(考题猜想)Here are some encyclopedias for you to read in our online library.The Columbia Encyclopedia (Sixth Edition):An English-language dictionary containing more than 51,000 topics, the Columbia Encyclopedia provides trusted facts and information. More than 200 people make great efforts for depth and accuracy (精确) of the encyclopedia. Its topics are complete and clear.Medical encyclopedias:Online medical encyclopedias are for doctors, educators and students. The library of free medical encyclopedias contains a variety of trusted facts that cover medical conditions, medical symptoms (症状), and medical causes of health-related problems.Computer encyclopedias:Our online library of computer encyclopedias is very useful whether you’re looking for in-depth research or just learning about computer technology. The computer encyclopedias include topics like computer science, computer science and engineering, and computer science and technology.Science encyclopedias:Our online library of science encyclopedias covers a variety of topics from biology, psychology, and chemistry to religion and science discoveries. Our online science encyclopedias for kids are a big help for school research projects and science experiments.1. How many kinds of encyclopedias are mentioned A. Three. B. Four. C. Five. D. Six.2. Medical encyclopedias are for the follow EXCEPT ________.A. doctors B. educators C. scientists D. students3. Maria is a student and she wants to learn something about computer science. Which of the following can she choose A. The Columbia encyclopedias. B. Computer encyclopedias.C. Medical encyclopedias. D. Science encyclopedias.4. The underlined word “covers” mean “________” in English.A. includes B. opens C. turns D. nds5. Where does the passage probably come from A. A magazine. B. A school website. C. A storybook. D. A diary.【答案】 1. B 2. C 3. B 4. A 5. B【解析】 本文主要介绍了可供在在线图书馆阅读的一些百科全书。1. 细节理解题。根据“The Columbia Encyclopedia (Sixth Edition)”、“Medical encyclopedias”、“Computer encyclopedias”和“Science encyclopedias”可知文中一共提到 种百科全书。故选B。2. 细节理解题。根据“Online medical encyclopedias are for doctors, educators, and students.”可知,在线医学百科全书是为医生、教育工作者和学生准备的。没有提到科学家。故选C。3. 推理判断题。根据“The computer encyclopedias include topics like computer science, computer science and engineering, and computer science and technology.”可知,计算机百科全书包括计算机科学、计算机科学与工程以及计算机科学与技术等主题。因此Mary作为学生想要学习有关计算机科学,可以选择计算机百科全书。故选B。4. 词句猜测题。根据“Our online library of science encyclopedias covers a variety of topics from biology, psychology, and chemistry to religion and science discoveries.”可知,我们的在线科学百科全书库涵盖了从生物学、心理学、化学到宗教和科学发现等各种主题。因此covers意为“涵盖、覆盖”,与includes同义。故选A。5. 推理判断题。根据“Here are some encyclopedias for you to read in our online library.”可知,本文介绍了可供在在线图书馆阅读的一些百科全书。因此这篇文章应是来自一个学校网站。故选B。Passage 4(考题猜想)AI makes our lives easier and better. Let’s see the amazing AI.Cool driverless buses A bus door opens and you get on. Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong. It can seat 14 people and doesn’t need a driver. The bus follows traffic rules. It stops every time it sees a stop light.Your close friend Hi, everyone. I’m XiaoIce, a chatbot. I speak like a 17-year-old girl. If you feel lonely, you can talk with me. I’m good at singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!World’s first AI anchor (主播) Hey, look! The famous Chinese anchor Qiu Hao is reporting the news for us. But, is “he” really Qiu Hao The answer is “no”. This is the world’s first AI anchor. It looks and speaks just like a real person. It speaks both Chinese and English. It can work 24 hours without any mistakes. The AI anchor has joined Xinhua’s reporting team. You might see it on TV.The popular AI artist A beautiful painting was at an auction (拍卖) in 2018. It sold for about 3,000,000 yuan! But it is not a work by a famous painter, such as Vincent Van Gogh. It was painted by an AI artist. Three Frenchmen created the AI. The AI artist studied over 15,000 paintings. In this way, it learned to paint. Now it is among the most popular artists in the world.1. The fact about Apolong is that ___________.A. there is a driver in itB. there are 24 seats in itC. the door is opened by the passengerD. it stops when it sees a red traffic light2. XiaoIce CAN’T_________.A. go out to play with you B. be your friendC. talk with you if you feel lonely D. sing, write poems or tell stories3. What do you know about the painting A. It’s a work painted by Vincent Van Gogh.B. It was worth about 3,000,000 yuan at an auction.C. It’s among the most beautiful paintings in the world.D. It was created by over 15,000 famous artists in the world.4. Which of the following can report the news on TV A. Apolong. B. Qiu Hao. C. XiaoIce. D. The AI artist.5. Which of the following is TRUE according to the text A. XiaoIce is a 17-year-old girl.B. The AI anchor can only speak English.C. The AI anchor can work 20 hours without mistakes.D. The AI artist is one of the most popular artists in the world.【答案】1. D 2. A 3. B 4. B 5. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了人工智能在我们生活中的运用。1. 细节理解题。根据“Wait! Where is the driver Here is a new kind of driverless bus called Apolong.”及“It stops every time it sees a stop light.”可知,Apolong实际上是一辆无人驾驶的汽车,它每次看到红灯都停下来。故选D。2. 细节理解题。根据“I’m XiaoIce, a chatbot. I speak like a 17-year-old girl. If you feel lonely, you can talk with me. I’m good at singing, writing poems and telling stories. I want to be your friend!”可知,XiaoIce是一款聊天机器人,它可以和你聊天,可以唱歌、写诗、讲故事及成为你的朋友,不能陪你出去玩。故选A。3. 细节理解题。根据“A beautiful painting was at an auction (拍卖) in 2018. It sold for about 3,000,000 yuan!”可知,这幅画在拍卖会上的拍卖价格是大约三百万元。故选B。4. 推理判断题。根据“The famous Chinese anchor Qiu Hao is reporting the news for us.”及“You might see it on TV.”可知,会在电视上看到Qiu Hao播报新闻。故选B。5. 推理判断题。根据“Now it is among the most popular artists in the world.”可知,人工智能艺术家是世界上最受欢迎的艺术家之一。故选D。Passage 5(考题猜想)Today’s Topic: Do you think AI is a better teacher than parents Zhang Xiaowen Posted 3 days agoSong Zexi, 14 May 1 #1I believe parents are better teachers than AI. First, our parents are closer to us. When we feel worried, they can give us emotional (情感的) support. Also, our parents have more real-life experience than AI. With their help, we can deal with stress better and develop a more positive attitude (态度) toward life. Although AI provides perfect answers, I would still choose my parents as my teachers. They not only help with my studies but also offer love and support in difficult times. AI is a great tool, but it can never replace the close relationship between parents and children. View (318) Likes (29)Miao Mucheng, 14 May 6 #4I think AI is a better teacher than parents. Unlike parents, AI always stays calm and patient. This helps families avoid arguments, which not only improves the parent-child relationship but also makes learning more efficient (高效的). AI is also a smart tool that can quickly collect a lot of information and offer more correct and different ways to solve study problems. Plus, AI is always ready and never gets tired, making learning easier and more convenient. View (200) Likes (15)Li Yufan, 15 May 25 #16When I have trouble with math, AI gives me step-by-step help without losing patience. That makes me feel good. However, parents have something special. They love and care for us in ways that go beyond studying. My mother sometimes gets angry, but after she shouts, she also makes me feel better with hugs and kind words. She understands my strengths and weaknesses from everyday life and always thinks about my feelings. In the end, although AI is dependable and helpful for studying, it can never replace my parents, who play an important role in every part of my life. View (113) Likes(32)1. Why did teenagers leave their messages on this website A. Because they would like to show their interest and love to AI.B. Because they had interest in discussing who is a better teacherC. Because they wanted to share different solutions to learning problems.D. Because they could give parents advice on how to teach kids homework.2. Who may share the same attitude towards this topic A. Song Zexi and Li Yufan. B. Miao Mucheng and Li Yufan.C. Song Zexi and Miao Mucheng. D. Zhang Xiaowen and Miao Mucheng.3. What makes AI a good homework helper A. AI has real-life experience to deal with problems.B. AI can give step-by-step help by offering love and support.C. AI can collect students’ answers and provide ways to work out problems.D. AI may make parent-child relationship worse and learning more efficient.4. What can we learn from Li Yufan’s words about her mother A. She cares about Li Yufan deeply. B. She prefers using AI to teach her child.C. She is always patient and kind to Li Yufan. D. She seldom helps Li Yufan with homework.【答案】1. B 2. A 3. C 4. A【解析】本文是一场关于“AI是否比父母是更好的老师”的讨论,几个人给出了自己的观点。1. 推理判断题。根据“Today’s Topic: Do you think AI is a better teacher than parents ”以及帖子内容可知,青少年们在网站上留言是因为他们对“谁是更好的老师:AI还是父母?”这一话题感兴趣,并希望参与讨论。故选B。2. 推理判断题。根据“Song Zexi, 14 May 1 I believe parents are better teachers than AI... They not only help with my studies but also offer love and support in difficult times”以及“Li Yufan, 15 May 25…although AI is dependable and helpful for studying, it can never replace my parents”可知Song Zexi强调父母能提供情感支持,Li Yufan也提到父母在生活中的重要作用,所以Song Zexi和Li Yufan都认为父母是比AI更好的老师。故选A。3. 推理判断题。根据“AI is also a smart tool that can quickly collect a lot of information and offer more correct and different ways to solve study problems”可知AI能够快速收集大量信息,并提供解决学习问题的正确和不同的方法,这表明AI能够收集学生的答案并提供解决问题的方法。故选C。4. 推理判断题。根据“My mother sometimes gets angry, but after she shouts, she also makes me feel better with hugs and kind words. She understands my strengths and weaknesses from everyday life and always thinks about my feelings”可知她的母亲虽然有时会生气,但之后会用拥抱和温柔的话语让她感觉更好,这表明母亲非常关心她。故选A。Passage 6(考题猜想)In today’s digital age, artificial intelligence (AI) has become an important part of our lives. Among different AI tools, Doubao, Kimi, and DeepSeek are quite popular among students. Let’s take a look at how they are different.Doubao is known for its excellent language-learning assistance (辅助). It can explain grammar points clearly, just like a patient English teacher. For example, when you can’t understand the usage of the present perfect tense clearly, Doubao can provide many examples and easy-to-understand explanations (解释). It also helps with writing by checking grammar mistakes and giving suggestions to make your writing better.Kimi, on the other hand, pays more attention to creative inspiration. If you are writing a story or a poem for English homework, Kimi can offer interesting ideas and plots (情节). It can analyze (分析) the theme of your work and offer creative elements (元素), which is very useful for students who want to make their writing excellent.DeepSeek is powerful in knowledge-based learning. It has a large number of information in different fields. When you are working on a history project or a science report in English, DeepSeek can quickly provide you with supported information and facts. It can also make the information that is hard to understand easier for you to understand and use in your study.Different tools have different uses. Students can choose an AI tool that is fit for them according to their different learning needs.1. What is the advantage of Kimi A. It shines in inspiring creativity. B. It is great for language-skill improvement.C. It’s quite helpful for knowledge-gathering. D. It can provide a lot of pictures for analyzing.2. How does DeepSeek mainly help to work A. By offering interesting ideas. B. By explaining the work theme.C. By providing useful information. D. By correcting spelling mistakes.3. What do the three AI tools have in common according to this reading material A. They can create many learning tools. B. They are very liked by students.C. They can check mistakes for writing. D. They can teach students to draw pictures.4. What is the purpose of the passage A. To introduce tools to improve writing.B. To show great changes that AI brings to us.C. To encourage students to use the AI tools properly.D. To compare different AI tools in the world.【答案】 1. A 2. C 3. B 4. C【解析】本文主要介绍了三种在学生中较为流行的人工智能工具:Doubao、Kimi和DeepSeek,并分别阐述了它们的功能和特点。1. 细节理解题。根据“Kimi, on the other hand, pays more attention to creative inspiration. If you are writing a story or a poem for English homework, Kimi can offer interesting ideas and plots.”可知,Kimi的优势在于激发创造力。故选A。2. 细节理解题。根据“DeepSeek is powerful in knowledge-based learning. It has a large number of information in different fields. When you are working on a history project or a science report in English, DeepSeek can quickly provide you with supported information and facts.”可知,DeepSeek主要通过提供有用的信息来帮助工作。故选C。3. 细节理解题。根据“Different tools have different uses. Students can choose an AI tool that is fit for them according to their different learning needs.”可知,这三种AI工具的共同点是它们都受到学生的喜爱。故选B。4. 主旨大意题。根据“Different tools have different uses. Students can choose an AI tool that is fit for them according to their different learning needs.”可知,本文的目的是鼓励学生正确使用AI工具。故选C。Passage 7(考题猜想)Discussion ForumHOME ABOUT POSTS CONTACTBy: Cindy Wu on Saturday, April 13The other day, my friends and I had a discussion about the most useful invention of all time. There were many good ideas— the train, the car, and the airplane. They’re all useful, but for an everyday, useful invention, I vote for the air conditioner. I live in Taipei, and during the summer the temperature can be 35°C or higher. It’s so hot! I’m not joking when I say that, without an air conditioner, people here couldn’t work or study. The weather is so hot that it can make you feel unwell.By: Jorge on Sunday, April 14I don’t know if I agree with you, Cindy. For me, the most useful invention of all time is surely the Internet. We can now reach people and do business faster. I own a clothing store in Mexico City, and there’s a lot of competition. I also have a website. Now, people from all over the world can buy my clothing. With the Internet, I can keep in touch with friends and family in Mexico and around the world. It’s faster than usual ways, and it’s cheaper than using the phone!By: Kazuo on Monday, April 15Jorge, I also think that the Internet is useful. But, in my opinion, there is an “invention” that is even more important, and that’s electricity. Of course, this isn’t a man-made invention, but without people like Benjamin Franklin and Alessandro Volta, we wouldn’t have learned how to use it. And without electricity, many of the world’s most important modern inventions wouldn’t work.1. What’s the main topic of the posts A. Different kinds of transportation. B. The most useful inventions.C. The importance of the Internet. D. The history of electricity.2. Which invention does Cindy think is the most useful A. The train. B. The car. C. The airplane. D. The air conditioner.3. How does the Internet help Jorge ① open a clothing store ② take part in competitions③ do business faster ④ keep in touch with family and friendsA. ①② B. ①③ C. ②④ D. ③④4. Why does Kazuo think electricity is the most useful invention A. It isn’t really man-made. B. Benjamin Franklin invented it.C. We have learned how to use it. D. Many machines can’t work without it.5. Who will probably agree that communication is the most important A. Cindy. B. Jorge. C. Kazuo. D. Volta.【答案】1. B 2. D 3. D 4. D 5. B【知识点】应用文、发明与创造【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了Cindy、Jorge和Kazuo三人对于最有用的发明的不同看法。1. 主旨大意题。根据“The other day, my friends and I had a discussion about the most useful invention of all time.”可知,他们是围绕最有用的发明发表看法,故选B。2. 细节理解题。根据Cindy说“but for an everyday, useful invention, I vote for the air conditioner.”可知,她认为最有用的发明是空调。故选D。3. 细节理解题。根据Jorge说“We can now reach people and do business faster.”以及“With the Internet, I can keep in touch with friends and family in Mexico and around the world.”可知,互联网帮助他更快做生意以及与家人朋友保持联系,即③④。故选D。4. 细节理解题。根据Kazuo说“And without electricity, many of the world’s most important modern inventions wouldn’t work.”可知,他认为电最重要是因为很多机器没有电就无法工作。故选D。5. 推理判断题。根据Jorge说“With the Internet, I can keep in touch with friends and family in Mexico and around the world.”可知,他很重视互联网在沟通交流方面的作用,所以他可能会认为沟通是最重要的。故选B。【真题演练】Passage 1AI has changed our lives in some ways. Here are several useful AI inventions.Forpheus The ping-pong robot can play in an easy way with a beginner and a difficult way with a better player. What’s more, it not only encourages players with words like “Good job!”, but also gives some good advice to improve their skills.Chat GPT Developed by US company—OpenAI, Chat GPT is a helpful tool. You can ask it to write stories and e-mails, translate languages and answer all kinds of questions. The use of Char GPT has raised hot discussions in the education. Now anyone can use Chat GPT without paying money, so that the company can collect people’s ideas on how to improve the chatbot (聊天机器人).Facial Recognition (人脸识别) It is used a lot in the world, such as ACS. ACS won’t let a stranger in without the house owner’s agreement. Paying by facial recognition is common now. People can also use facial recognition to unlock their smart mobile phones. The police in Hangzhou even caught a criminal (罪犯) at a concert with its help.Hua Zhibing China’s first student made by AI, appeared at Tsinghua University and at once became an online star. Now, Hua is one year old and is the “youngest Chinese university student”. Now she can do lots of things—she is a poet, a painter, a news writer and more. Scientists hope that she can learn skills such as computer programming, drawing, creating web pages when she finishes university. “We hope she can keep learning and think like humans. We would also like her to understand people’s feelings as well as intellectual (智力的) needs.”1. What will Forpheus do while playing A. It will guess the player’s thought.B. It will give suggestions to the players.C. It will be angry if the player is a beginner.D. It will say “What a shame!” to the players.2. Why can people use Chat GPT for free now A. Because it is able to teach machines.B. Because it needs to improve itself.C. Because it can help students pass exams.D. Because it can write stories and e-mails.3. Where may ACS be put A. In the wallet. B. On the face.C. Outside the door. D. On the concert.4. From the last paragraph, we can know that Hua Zhibing is ______.A. humorous B. brave C. talented D. honest5. What is the purpose of this passage A. To give some information about four inventions in ancient China.B. To tell us the history of AI inventions.C. To introduce some kinds of AI inventions.D. To help students get into a better university.【答案】1. B 2. B 3. C 4. C 5. C【解析】本文主要介绍了一些有用的人工智能发明。1. 细节理解题。根据“but also gives some good advice to improve their skills”可知,它会给球员提供一些建议。故选B。2. 细节理解题。根据“Now anyone can use Chat GPT without paying money, so that the company can collect people’s ideas on how to improve the chatbot (聊天机器人).”可知,因为聊天机器人可以收集人们关于如何改进它的想法,以便改进它自己。故选B。3. 推理判断题。根据“ACS won’t let a stranger in without the house owner’s agreement.”可知,没有房主的同意,ACS 不会让陌生人进来,由此推知,ACS可以被放置在门外面,以确保安全。故选C。4. 推理判断题。根据“Now she can do lots of things—she is a poet, a painter, a news writer and more.”可知,她可以做很多事情,她是诗人、画家、新闻作家等,说明她很有才华。故选C。5. 主旨大意题。根据“AI has changed our lives in some ways. Here are several useful AI inventions.”并结合全文可知,本文主要是为了介绍一些人工智能发明。故选C。Passage 2Last month, we asked our students the questions: “Who would you talk with when you have problems ” and “Why ” Here are some of the answers from them.I am a shy boy. I like to keep everything to myself. I think nobody can really understand me but myself. So I never tell others about my feelings when I feel upset.I would talk with my parents when I have problems. They are older than me and have more experience. They always listen to me carefully and give me helpful ideas. I believe in them.When I’m worried or angry, I often write down my problems in my diary. And I read them again a few days later, then I’ll find my problems are not so serious. In this way, I can feel much better.Life is always full of small problems, but I never worry about them. I would talk to my friends about my worries when possible, because we understand each other and they always give me good advice. I never feel worried.1. Who does Jeff think can understand him best A. His parents. B. His teacher. C. His friends. D. Himself.2. Why does Li Lei share his problems with his parents A. Because his parents are outgoing. B. Because his parents are helpful.C. Because he doesn’t believe in his friends. D. Because his friends can’t help him.3. What do Jeff and Gina have in common A. They never share their problems. B. They both have lots of friends.C. They both like talking to parents. D. They both like writing down their problems.4. What does the underlined word they refer to (指代) A. Han Mei’s parents. B. Han Mei’s teachers.C. Han Mei’s friends. D. Han Mei’s classmates.5. From their answers, we can infer (推断) that ______.A. Li Lei’s parents are older than Jeff’s B. Jeff’s parents are good listenersC. Gina’s problems are more serious than Han Mei’s D. Li Lei and Han Mei are outgoing【答案】1. D 2. B 3. A 4. C 5. D【知识点】意见/建议、说明文、青少年问题【解析】本文是一篇说明文,文章主要围绕“学生在遇到问题时会选择谁来交谈以及为什么”这一主题展开,通过描述不同学生的回答来阐述多种应对问题的方式和理由。1. 细节理解题。根据“I think nobody can really understand me but myself.”可知,Jeff认为除了他自己,没人能真正理解他。故选D。2. 细节理解题。根据“They are older than me and have more experience. They always listen to me carefully and give me helpful ideas. I believe in them.”可知,Li Lei认为父母比他年长,经验也更丰富,他们总是认真倾听他,给他提供有用的建议,他相信他们。故选B。3. 细节理解题。根据“So I never tell others about my feelings when I feel upset.”和“When I’m worried or angry, I often write down my problems in my diary.”可知,面对问题,他们两个都不对外人说。故选A。4. 词句猜测题。根据“I would talk to my friends about my worries when possible, because we understand each other and they always give me good advice.”可知,如果可能的话,我会和我的朋友们谈论我的烦恼,因为我们彼此理解,他们总是给我很好的建议,可推知此处的“they”指朋友们。故选C。5. 推理判断题。根据“I would talk with my parents”和“I would talk to my friends”可知,Li Lei和Han Mei会对父母或者朋友倾诉,可推知他们两个外向一些。故选D。Passage 3Various Apps to LearnApps are typical digital learning tools, which can give you different and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you. Khan Academy allows you to learn almost anything for free. It covers subjects such as math, physics, biology, and even computer science. The real magic of this app is that you can learn at your own pace. You can review subjects that you are not good at, or start learning a subject you like. The app is in English. If you want to see its translation you can visit http://opencom/khan. BrainPOP mixes learning and technology in a fun and simple way. It’s free and teaches you something new every day. From the solar system to DNA, each topic starts with an interesting cartoon movie. After you’ve watched it, you can take a test to see how much you’ve learned. Udemy is a “learn on demand” website and app. It is for career-oriented (职业导向) individuals to start their course pricing at $10.99. This app allows you to flexibly (灵活地) spend time learning the courses you have bought within a few months, without worrying about recurring (重复的) payments before you finish. This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between with complete control on your end. Duolingo is the premier leader in language education for learning apps. You can learn to speak 29 different languages, all at the touch of a button. You’ll be invited to not only read new words, but to speak them. You’ll learn grammar and conversational strategies. This app helps you learn to communicate with a new portion of its inhabitants!1. According to the passage, what apps allow you to learn at your speed A. Khan Academy and Udemy. B. Udemy and Duolingo.C. Khan Academy and BrainPOP. D. BrainPOP and Duolingo.2. What can Duolingo offer its users A. Subjects reviewing. B. Speaking practice.C. Technical support. D. Career training.3. What is the purpose of the passage A. To compare the difference of different learning methods.B. To introduce the development of learning technology.C. To help find the suitable learning apps.D. To provide various learning activities.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】本文主要介绍了四个不同的学习应用程序。1. 细节理解题。根据“The real magic of this app is that you can learn at your own pace.”及“This flexible learning app allows you to take things slow, fast, or anywhere in-between with complete control on your end.”可知,可汗学院和Udemy可以让你以你的速度学习。故选A。2. 细节理解题。根据“You’ll be invited to not only read new words, but to speak them.”可知,Duolingo能为用户提供口语练习。故选B。3. 推理判断题。根据“Apps are typical digital learning tools, which can give you different and personalized content to meet your needs. Want to find an app that can help you learn Here are some great ideas for you.”可知,本文主要介绍了四个不同的学习应用程序,目的是帮助找到合适的学习应用。故选C。Passage 4We should all have at least one fire extinguisher (in our house or school). However, it’s not enough to simply keep one somewhere. The best way to be ready for a fire is to study this guide carefully and review it regularly.Have a clear way outBefore using the fire extinguisher, make sure you have a clear way out. If you cannot put out the fire, you will need to find a safe way out.Call the fire departmentEven if you can control the fire, you should always have the fire department or the way. Once firefighters arrive, they can double-check if the fire has been completely put out.Stand backFace the fire and keep your back to the clear exit. You should stay between 1 and 2.5 meters away from the flames (火焰) as you prepare to use the fire extinguishe.Use the extinguisherIt can be difficult to think clearly in a fire. One method to help you remember how to operate an extinguisher is to remember “PASS”:● P-Pull: Pull the pin (保险销) on the fire extinguisher.● A-Aim: Aim low. Point to the bottom of the fire instead of the flames.● S-Squeeze: Squeeze the handle (把手) to set out the extinguishing chemicals.● S-Sweep: Sweep the nozzle (喷嘴) from side to side until the fire is put out.Keep an eye on thingsAfter the fire appears to be out, continue to watch the fire area to make sure it doesn’t start burning again. If the fire does start up again, repeat the “PASS” process.Get to a safe placeOnce the fire is out, or if you are unable to put it out, leave at once. Find a place out of reach of the fire.1. What does the writer mainly want to tell us A. To show us how to stay away from a fire.B. To teach us how to use a fire extinguisher.C. To share with us his experience of putting out a fire.D. To tell us what to do when there is a fire emergency.2. What can firefighters make sure even if the fire seems controllable A. Everyone is away from the fire scene. B. The fire is really manageable.C. The fire has been completely put out. D. There is a safe exit.3. Which is the correct order to show the steps of the “PASS” according to the passage A. ①③④② B. ④③①② C. ①④③② D. ④①③②4. What should we do when we are unable to put out a fire according to the passage A. Calculate our loss in the fire. B. Ask friends and family for help.C. Try extinguishing the fire again. D. Leave the fire area at once.5. In which section of the web page can we find this passage A. In Fashion Dressing. B. In Safety Skills.C. In Environmental Protection. D. In Science Development.【答案】1. D 2. C 3. B 4. D 5. B【知识点】说明文、自我保护【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了应对火灾的一系列方法,包括确保逃生通道、呼叫消防部门、正确使用灭火器步骤、火灾扑灭后观察以及前往安全地点等。1. 主旨大意题。文章从准备灭火器、火灾发生时的逃生、报警、使用灭火器,到火灾扑灭后的后续观察等,全面阐述了火灾紧急情况时该做什么,故选D。2. 细节理解题。根据第三段“Once firefighters arrive, they can double-check if the fire has been completely put out.”可知,消防员即使是火灾看似可控,也应确保火已被完全扑灭。故选C。3. 细节理解题。根据“PASS”的步骤顺序,第一步是Pull (④),第二步是Aim (③),第三步是Squeeze (①),第四步是Sweep (②),故选B。4. 细节理解题。根据最后一段“Once the fire is out, or if you are unable to put it out, leave at once.”可知,当火无法扑灭时,建议立即离开火区。故选D。5. 推理判断题。这篇文章主要讨论的是安全技能,最有可能出现在网站的安全技能部分。故选B。Passage 5Planning a trip to China ______ China has a very long history. It has many interesting places to visit. It’s also a good place to feel different cultures. Now, Chinese students make the China Travel Guide to help you plan a wonderful trip. Where to go The most popular city: Beijing Other famous places: Shanghai, Xi’an, Lasa, Guilin, Chengdu…What to enjoy Take a City-walk in the Beijing hutong. Enjoy beautiful scenery (风景) in Guilin. See cute pandas in Chengdu.Available Plans1. Chinese students make the China Travel Guide to ______.A. teach Chinese history B. feel different cultures C. plan a wonderful trip2. According to the text, which city is the most popular A. Beijing. B. Xi’ an. C. Chengdu.3. If you want to visit Guilin and Lasa, which plan will you choose A. Plan A. B. Plan B. C. Plan C.4. Which of the following can be put in “______” A. Welcome to Beijing! B. Travel Guide Is Here! C. Guilin Is Great!【答案】1. C 2. A 3. C 4. B【知识点】应用文、旅行【解析】本文是中国学生制作了中国旅行指南,帮助游客计划一次精彩的旅行。1. 细节理解题。根据“Now, Chinese students make the China Travel Guide to help you plan a wonderful trip.”可知,中国学生制作了中国旅行指南,帮助游客计划一次精彩的旅行。故选C。2. 细节理解题。根据“The most popular city: Beijing”可知,最受欢迎的城市是北京,故选A。3. 细节理解题。根据计划图片,包含了拉萨和桂林的是计划C。故选C。4. 推理判断题。本文是中国学生制作的中国旅行指南,因此“旅游指南来了”符合,故选B。Passage 6CTIYTODAY.comThe 16th City Art Festival will be held from February 14 to 28. Here is the information of the festival: A great number of plays During the festival, 79 plays will be on show. There are so many different kinds of plays including Cantonese opera, Mountain Song opera, and Peking opera. Dance Festival As part of the 16th City Art Festival, the Dance Festival will invite modern dance groups to put on 19 dance shows. The festival will also hold free shows on the afternoons of February 25 to 27. Exhibition (展览) of excellent artworks A total of 311 works will be showed at the City Museum of Art, including Chinese paintings, oil paintings. Ticket prices Price: RMB 30—RMB 220. Some of the exhibitions are for free. Part of the timetable of the 16th City Art FestivalDate& Time Name of play TheaterFeb. 14 8:00 p. m. Musical “Xian Xinghai” Friendship TheaterFeb. 15 3:00 p. m. Cantonese opera “Lingnan Painting” Opera Art TheaterFeb. 25 3:00 p. m. Dance “Where am I going” Dance TheaterHow to get there Friendship Theater Bus: Take Bus No. 5, 7, 8, 31, 38 and get off at Hongxing North Road Nearby Underground Station: Exit A of City Railway Station, Line 2 or 5 Opera Art Theater Nearby Underground Station: Exit B2 of Southern Railway Station, Line 5 or 6 Dance Theater Nearby Underground Station: Exit A of Pingan Street Station, Line 61. What can you see during the 16th City Art Festival A. Excellent movies and operas. B. Interesting paintings and inventions.C. Different plays and book exhibitions. D. Chinese artworks and modern dance.2. What should you do if you want to watch “Xian Xinghai” A. Go to Opera Art Theater by Line 5 on February 15.B. Go to Friendship Theater by Line 6 on February 15.C. Take Bus No. 5 to Friendship Theater on February 14.D. Take Bus No. 31 to Opera Art Theater on February 14.3. Where can you probably find the material A. In a storybook. B. In a diary. C. In a dictionary. D. In a website.【答案】1. D 2. C 3. D【知识点】新媒体语篇、时文/广告/布告【解析】本文是关于第十六届城市艺术节举行的相关信息。1. 细节理解题。根据“Dance Festival…invite modern dance groups”以及“311 works…including Chinese paintings”可知,节日期间有中国艺术作品和现代舞。故选D。2. 细节理解题。根据“Feb. 14 8:00 p.m. Musical ‘Xian Xinghai’ Friendship Theater”及“Friendship Theater Bus: Take Bus No. 5…get off at Hongxing North Road”可知,应在2月14日乘5路公交车去友谊剧院,故选C。3. 推理判断题。根据“CTIYTODAY.com”可知出自网站。故选D。Passage 7WGVU KIDS INVENTION CONTEST (竞赛) 2025Your Science Technology Engineering Math skills are important to our future world. Use these to make your invention. Who: Kids in Grades 4-8 (Ages 10-14) What: WGVU Kids Invention is an event for kids to show their skills to “invent” something that will solve a problem or show a new or easier way to do something. When: Contest will run from March 1, 2025-August 31, 2025. Why: The WGVU Kids Invention Contest will build engineering and problem-solving skills that kids will be able to use in their everyday life. And it will be a fun way for kids to build and make their “own” invention. How: Kids will need to hand in their name and grade along with a video of their invention. Kids will also hand in a note to tell us what the name of the invention is, what problem it solves or a new/ easier way to do something and how the invention works. Prizes: Winners will show their invention on WGVU-TV during kids’ programs and also be invited to a WGVU-TV program promoting (推介) their invention. Goal: The contest is a great way for children to have fun making, building and inventing things or models. Also, they can know how their inventions may be used in the world today or in the future.1. Who can join the Invention Contest A. 4-year-old Jack. B. 8-year-old Linda.C. 10-year-old Katie. D. 16-year-old Jason.2. How long will the contest last A. For about 3 months. B. For about 5 months.C. For about 6 months. D. For about 10 months.3. What should kids prepare for the contest ① Their name and grade. ②A video of their invention.③A picture of themselves. ④A note of their invention.A. ①②③ B. ①②④ C. ②③④ D. ①③④4. What can winners do A. Get on a TV show. B. Promote WGVU-TV.C. Get some money. D. Host kids’ programs.5. What is the text A. A story. B. A diary. C. A report. D. A poster.【答案】1. C 2. C 3. B 4. A 5. D【知识点】应用文、发明与创造、时文/广告/布告【解析】本文介绍了WGVU儿童发明大赛的各项参赛要求及大赛的奖励和目的。1. 细节理解题。根据“Who: Kids in Grades 4-8 (Ages 10-14)”可知,大赛要求参赛儿童为四至八年级学生,也就是10至14岁学生。故选C。2. 推理判断题。根据“When: Contest will run from March 1, 2025-August 5, 2025.”可知,竞赛将于2025年3月1日至2025年8月5日举行,共持续约六个月的时间。故选C。3. 细节理解题。根据“Kids will need to hand in their name and grade along with a video of their invention. Kids will also hand in a note to tell us what the name of the invention is, what problem it solves or a new/ easier way to do something and how the invention works.”可知,参赛儿童需要提交他们的姓名、年级、有关发明的视频以及对发明的介绍。故选B。4. 细节理解题。根据“Winners will show their invention on WGVU-TV during kids’ programs and also be invited to a WGVU-TV program promoting their invention.”可知,获胜者将在WGVU-TV的儿童节目中展示他们的发明,也就是上电视节目。故选A。5. 推理判断题。通读全文可知,这是一篇有关WGVU儿童发明大赛各种参赛要求及奖励的材料,因此它最有可能是一份海报。故选D。Passage 8Science and Technology ShowsWelcome to a world where science and technology come alive!It is not just a place to see, but a place to touch, feel, and understand. We also offer educational programs and workshops for all ages.Let’s discover the wonders of scientific inventions.Attention: All of the shows have a day off on Monday.Hall AOpening hours: from 8:00 am to 2:00 pmPrice: 15 yuan (free on Tuesday)In the Robotics Area, you can meet our friendly robots that can talk, dance, and perform amazing tasks. Interact (互动) with intelligent (智能的) robots and discover the latest Al technologies. See how artificial intelligence is shaping the future.Hall BOpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: 30 yuan (half price under 12 years old)Don’t forget to visit our 4D Theater, which offers a thrilling (扣人心弦的) cinematic experience that combines (融合) sight, sound, and motion (情绪). Feel the excitement as you are transported to different worlds and eras through the magic of film.Hall COpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: free“Discover the future of environmental protection at our exhibition. See how technology can help us create a cleaner and greener world.” Find out sustainable (可持续的) solutions at the Environmental Technology Exhibition Hall. Learn about green technologies and how we can protect our world.Hall DOpening hours: from 8:00 am to 5:00 pmPrice: 20 yuan (free for children)Driverless cars mean fewer traffic jams. For passengers, it offers a new level of convenience. They can relax, read a book, work on their laptop, or even take a nap during the journey, as they don’t have to focus on driving.1. Daming wants to interact with the robots. When should he go there A. At 8:00 am on Monday B. At 12:00 at noon on TuesdayC. At 2:00 pm on Wednesday D. At any time of any day2. The Whites with their two kids who are in Grade 4 come to Hall B to see the 4D movies. How much do they need to pay for it A. 60 yuan. B. 90 yuan. C. 105 yuan. D. No money.3. Li Moyu is interested in environmental protection and cars. Which halls can he go A. Hall B and Hall C. B. Hall A and Hall C C. Hall C and Hall D D. Hall A and Hall D.4. Hao Xin is a middle school teacher. She wants to take her students to the science and technology museum. The students’ parents want to visit the most halls without money. They can choose ______.A. Hall A and Hall C on Monday B. Hall B and Hall C on SaturdayC. Hall C and Hall D on Monday D. Hall A and Hall C and Hall D On Tuesday5. Where can you probably read the passage A. In a school notice. B. In an entertainment magazine.C. In a culture report. D. In a technology poster.【答案】1. C 2. B 3. C 4. D 5. D【知识点】应用文、科学技术、时文/广告/布告【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了科技馆的四个展厅。1. 细节理解题。根据“In the Robotics Area, you can meet our friendly robots that can talk, dance, and perform amazing tasks.”可知,王先生喜欢机器人。他应该A展厅,开放时间“Opening hours: from 8:00 am to 2:00 pm”,故选 C。2. 推理判断题。根据“Price: 30 yuan (half price under 12 years old)”可知,成人30元,12岁以下半价15元。怀特夫妇带着他们的两个四年级孩子来到B厅观看4D电影。他们需要付90元。故选B。3. 细节理解题。根据“Discover the future of environmental protection at our exhibition. See how technology can help us create a cleaner and greener world.”和“Driverless cars mean fewer traffic jams.”可知,李墨玉对环保和汽车感兴趣。他可以去C和D展厅。故选C。4. 细节理解题。根据“Hall A Opening hours: from 8:00 am to 2:00 pm Price: 15 yuan (free on Tuesday)”,“Hall C Opening hours: from 8:00 am to 5:00 pm Price: free”和“Hall D Opening hours: from 8:00 am to 5:00 pm Price: 20 yuan (free for children)”可知,郝欣是一名中学教师。她想带她的学生去科技馆。学生的父母想在没有钱的情况下参观最多的展厅,他们可以选择在周二的时候去Hall A and Hall C and Hall D。故选D。5. 推理判断题。根据“Science and Technology Shows”可知,本文主要介绍了科技馆的四个展厅。你可以在科技海报中读到这段话。故选D。Passage 9John is a student, who keeps the phone with him all the time. His dad thinks he is addicted (上瘾的) to his phone, but John doesn’t think so. They write to each other.Dear John, It’s reported that fifty percent of the teenagers depend on their phones too much. I think you have this problem too. That’s why I think you should give up your phone. Not forever, just for a week. I’m warned that you are developing some bad habits. You keep your phone with you all the time—you even check the basketball scores at the dinner table. It’s not a good idea to use your phone while you are doing homework. You can’t put your heart into your homework at all. And you may make more mistakes when you can’t fully put your heart into it. There are many good reasons to take a break from your phone. Have a try! So what do you say Are you ready to give up using your phone Love, DadDear dad, I know you think I depend on my phone too much. But my phone helps to make my life better in many ways. Do you remember that time when the car broke down. I sent a message to tell you that I was going to be late. If I didn’t, you would be worried about me. My phone helps me with my homework, too. I can look up anything in a second. It’s really hard to be successful today if you don’t have a phone. Social media, games, and apps might seem silly to you, but they help me to keep in touch with my friends. I promise to cut back my phone use, and I won’t use it at the dinner table any more. But giving it up for a week would be a mistake and it wouldn’t change anything in the long term. Love, John1. Why do John and his dad write to each other A. To cut back the phone use. B. To express their ideas more clearly.C. To fight against each other. D. To give up using the phone.2. What bad habits is John developing according to Dad a. Sending messages all the time.b. Using the phone while doing homework.c. Checking the basketball scores at the dinner table.A. bc B. abc C. ac D. ab3. What is NOT true in John’s opinion A. Phones help him finish his homework.B. Phones can help him keep in touch with his father in time.C. People can’t become successful without phones.D. Phones help him keep in touch with his friends4. According to the passage, what does John promise to do with his phone A. give it up for a week B. only use it at homeC. use it at the dinner table D. spend less time on it5. What can we learn from the passage A. More mistakes will certainly be made in homework while using a phone.B. John thinks giving up his phone for a short time is no use.C. John’s father thinks John should stop using his phone forever.D. Most teenagers depend on their phones too much.【答案】1. B 2. A 3. C 4. D 5. B【知识点】应用文、合作与交流、家人和亲人、意见/建议【解析】本文是两篇应用文,主要介绍了Frank和他的爸爸给彼此写信,就Frank过度使用手机问题展开讨论。1. 细节理解题。根据第一段中“John is a student, who keeps the phone with him all the time. His dad thinks he is addicted (上瘾的) to his phone, but John doesn’t think so. They write to each other.”可知,约翰和他的爸爸互相写信是为了更清楚地表达他们的想法。故选B。2. 细节理解题。根据第一封信中“I’m warned that you are developing some bad habits. You keep your phone with you all the time—you even check the basketball scores at the dinner table. It’s not a good idea to use your phone while you are doing homework.”可知,根据爸爸的说法,约翰正在养成做作业的时候打电话以及在餐桌上查看篮球比分的坏习惯。故选A。3. 细节理解题。根据第二封信中“Do you remember that time when the car broke down. I sent a message to tell you that I was going to be late. If I didn’t you would be worried about me. My phone helps me with my homework too.…Social media, games, and apps might seem silly to you, but they help me to keep in touch with my friends.”可知,手机帮助他完成作业,可以帮助他及时联系他的父亲以及帮助他和朋友保持联系。但没有提及“不用手机就不会成功”这个看法。故选C。4. 细节理解题。根据第二封信中“I promise to cut back my phone use, and I won’t use it at the dinner table any more.”可知,约翰减少电话使用,不再在餐桌上使用手机,即花更少的时间在手机上面。故选D。5. 细节理解题。根据第二封信中“But giving it up for a week would be a mistak 展开更多...... 收起↑ 资源列表 专题06 阅读理解之应用文(期末专项训练)(原卷版).docx 专题06 阅读理解之应用文(期末专项训练)(解析版).docx