沪教版(2024)八年级英语上学期期末模拟卷(深圳专用)(考试版A3+A4+答案+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

沪教版(2024)八年级英语上学期期末模拟卷(深圳专用)(考试版A3+A4+答案+解析)

资源简介

/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上学期期末考试模拟试卷(深圳专用)
(笔试满分75分,考试时间70分钟)
注意事项:
1. 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3. 回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4. 测试范围:Units 1-8
5. 难度系数:0.65。
6. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷 选择题(满分60分)
I. 完形填空 (10分,原创, 文章考查本册新学的词汇)
阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)
Nine years after the first Zootopia won hearts worldwide, Disney has brought back the lovely animal world with Zootopia 2. The long-awaited sequel (续集)opened in cinemas across China on November 26th, 2025, and there is no____1_____ it became a global success with audiences of all ages.
Judy Hopps, the brave rabbit police officer, and Nick Wilde, the smart fox, return as partners. This time, they face a new____2____: solving a strange case that threatens(威胁) Zootopia’s peace. A friendly snake named Gary joins their team. At first, some characters worry about him, but Gary’s kindness and honesty win everyone over.
The film’s story____3___ lots of fun and surprises. Judy and Nick travel through different parts of Zootopia, from busy cities to quiet forests. Along the way, they meet all kinds of tricky ___4____ and learn the importance of teamwork and never giving up. The movie also shares ___5___ messages about accepting differences and respecting others—ideas that everyone can understand, ___6____ those who love the first film.
With fantastic animation and funny dialogues, Zootopia 2 has won high___7____. According to Maoyan, its total box office in China reached 19 billion yuan by the end of November 30th. Many ___8____ fans say the sequel is as good as the first one, if not better.
The Chinese voice actors did a great job too: Ji Guanlin and Zhang Zhen were____9____ to voice Judy and Nick, and they gave life to the characters with their wonderful performances.
For families and fans, Zootopia 2 is more than a movie—it’s a chance to revisit old friends and learn new lessons. ____10____ people come from different places around the world, it proves that good stories, kind characters and educational themes can always bring them together.
1. A. chance B. wonder C. double D. doubt
2. A. explore B. challenge C. thought D. adventure
3. A. connects B. remains C. contains D. collects
4. A. instruction B. surrounding C. condition D. situations
5. A. meaningful B. interesting C. confusing D. exciting
6. A. exactly B. personally C. especially D. normally
7. A. pride B. progress C. prize D. praise
8. A. careful B. peaceful C. faithful D. cheerful
9. A. ordered B. chosen C. forced D. changed
10. A. As long as B. As if C. Even though D.As soon as
【答案】DBCDA CDCBC
【解析】本文介绍迪士尼动画电影《疯狂动物城 2》上映后的火爆反响,讲述影片剧情、内涵及收获的好评,体现好故事的感染力。
1.D 句意:这部备受期待的续集于 2025 年 11 月 26 日在中国各地影院上映,毫无疑问,它受到了各年龄段观众的喜爱,在全球大获成功。chance 机会,wonder 奇迹,double 两倍,doubt 怀疑,there is no doubt为固定搭配,意为 “毫无疑问”,符合语境,故选 D。
2.B 句意:这一次,他们面临一个新的挑战:侦破一桩威胁动物城和平的离奇案件。explore 探索,challenge 挑战,thought 想法,adventure 冒险,“侦破案件” 是朱迪和尼克面临的难题,challenge符合句意,故选 B。
3.C 句意:这部电影的故事包含许多趣味和惊喜。connects 连接,remains 保持,contains 包含,collects 收集,故事里 “有” 趣味和惊喜,contains符合语境,故选 C。
4.D句意:一路上,他们遇到了各种各样棘手的情况,并明白了团队合作和永不放弃的重要性。instruction 指示,surrounding 环境,condition 条件,situations 情况,“棘手的情况” 是旅途里遇到的难题,situations符合句意,故选 D。
5.A句意:这部电影还传递了关于接纳差异、尊重他人的深刻寓意 —— 这些道理所有人都能理解。meaningful 有意义的,interesting 有趣的,confusing 令人困惑的,exciting 令人兴奋的,“接纳差异、尊重他人” 是有深度的内容,meaningful符合语境,故选 A。
6.C句意:这部电影还传递了关于接纳差异、尊重他人的深刻寓意 —— 这些道理所有人都能理解,尤其是那些喜欢第一部的观众。exactly 确切地,personally 亲自地,especially 尤其,normally 通常,此处强调 “喜欢第一部的观众” 这个群体,especially符合句意,故选 C。
7.D 句意:凭借精彩的动画和有趣的对白,《疯狂动物城 2》赢得了高度赞扬。pride 自豪,progress 进步,prize 奖品,praise 赞扬,win high praise为固定搭配,意为 “赢得高度赞扬”,符合语境,故选 D。
8.C 句意:许多忠实的影迷表示,这部续集就算不比第一部好,也和第一部一样精彩。careful 仔细的,peaceful 和平的,faithful 忠实的,cheerful 愉快的,“忠实的影迷” 会支持系列电影,faithful符合句意,故选 C。
9.B 句意:中国配音演员也表现得十分出色:季冠霖和张震被选中为朱迪和尼克配音,他们用精彩的演绎赋予了角色生命力。ordered 命令,chosen 选择,forced 强迫,changed 改变,两人是因能力被 “选中” 配音,chosen符合语境,故选 B。
10.C句意:尽管人们来自世界各地,但这部电影证明,好的故事、善良的角色和富有教育意义的主题总能将大家凝聚在一起。As long as 只要,As if 好像,Even though 尽管,As soon as 一…… 就……,前后句是让步关系,Even though符合逻辑,故选 C。
II阅读理解 (40分)
第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)
A(原创)
Du Mengran, a great Chinese scientist known as “Deep-Sea Diver” by Nature, has become a role model for many young people. She was born in a small city in Shandong Province. From an early age, she was curious about the ocean and often asked her parents questions about sea creatures and the deep sea. This childhood passion planted the seed for her future scientific career.
Du’s love for science led her to study hard. She did well in math and biology at school. After graduating from high school, she went to a famous university to study marine science. During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory, analyzing seawater samples and studying the habits of deep-sea organisms. Even when experiments failed repeatedly, she never lost heart.
Du Mengran's success comes from her hard work. Her work focuses on deep-sea diving and how to explore the ocean. She studies the systems of fluids that seep from the sea floor, and even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better. Up to December 2025, she has gone on over 30 deep-sea dives. She has used China's own underwater vehicles like “Jiaolong”, “Shenhai Yongshi” and “Fendouzhe”. In 2022, she started a program to explore the deepest parts of the world's oceans. She led teams from China and Indonesia to discover two new hot-water activity areas in the Java Trench. In 2024, she helped create a machine that can read DNA in the deep sea. In 2025, she also tested China's first deep-sea gamma radiation detector.
On December 8th, Du was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazine’s website. This is a great honor for her and Chinese science. Her contributions make the world know more about China’s deep-sea research strength.
Du’s journey shows that curiosity, hard work, and courage can turn dreams into reality. She inspires young people to pursue science and explore the unknown.
11.What can we know about Du Mengran’s childhood
A. She did not like studying math and biology.
B. Her parents were scientists who studied the ocean.
C. Her interest in the deep sea started at early age.
D. She never thought about becoming a scientist.
12.Which of the following statements is true about Du’s work
A. Her research has nothing to do with underwater technologies
B. She found two new hot-water activity areas in the Java Trench alone
C. She has done less than 30 deep-sea dives by December 2025
D. Her new idea about deep-sea creatures helps improve related technologies
13.What did Du Mengran do during her college years
A. She started her own deep-sea exploration company.
B. She mainly focused on studying physics.
C. She joined a club and spent much time doing experiments in the lab.
D. She discovered a new deep-sea creature species.
14. What do you think of Du Mengran
A. Curious, hard-working, brave B. Talented, persistent, creative
C. Modest, careful, responsible D. Diligent, confident, determined
15.Why did Nature magazine call Du Mengran a “Deep-Sea Diver”
A. Because she was named one of the 2025 Top 110 Scientists by Nature magazine
B. Because she designed all of China's deep-sea submersibles herself.
C. Because she led a joint team to discover new hydrothermal areas in the Java Trench
D. Because she has carried out over 30 deep-sea dives and made great progress in deep-sea research
【答案】CDCAD
【解析】本文讲述中国科学家杜梦然的事迹:她自幼热爱海洋,求学期间刻苦钻研,深耕深海探索并取得多项成就,获国际认可,激励着众多年轻人。
11.C 细节理解题。根据文中 “From an early age, she was curious about the ocean” 可知,她幼年时就对深海产生兴趣,选项 C 表述正确。
12.D 细节理解题。根据文中 “she even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better” 可知,她关于深海生物的新想法助力了水下技术的改进,选项 D表述正确。
13.C 细节理解题。根据文中 “During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory” 可知,她大学期间加入社团并在实验室花费大量时间做实验,选项 C 表述正确。
14.A 推理判断题。根据文中 “curious about the ocean” “studied hard” “spent countless weekends in the laboratory” 以及她多次参与深海潜水探索的经历,可推断她具备好奇、勤奋、勇敢的品质,选项 A 符合。
15.D 推理判断题。根据文中她完成 30 多次深海潜水、主导多项深海探索项目并取得科研突破的内容,可推断《自然》杂志称她为 “深海潜水员” 是因为她在深海探索领域的实践和成就,选项 D 表述正确。
B(原创)
The 15th National Games of China ended successfully on the evening of November 21, 2025, in Shenzhen. The big closing event took place at Qianhai Happy Theater.
This ceremony had the theme “Starry Sea” and was a wonderful show. It was the first time a National Games closing event happened outside a normal stadium, using the ocean and sky as its background. The performances mixed old traditions with new ideas. They showed traditional arts like lion dances and Cantonese opera along with modern music and dancing. A special part was the dragon boat performance, which joined sports with Chinese culture.
New technologies like 3D without glasses and robot technology were also shown, making the “tech + sports” theme clear. Around 120 performers from Guangdong, Hong Kong, and Macao played together in the “Greater Bay Area Symphony.” They sang the famous Cantonese song “Red Sun” and showed how closely connected the three areas are.
The Games themselves were very successful. Athletes made amazing achievements, breaking 8 world records, 5 youth world records, and 13 Asian records. Many young stars appeared: Zhang Zhanshuo, 18 years old, won five gold medals in swimming. Yu Zidi, just 13, broke the Asian record in the women’s 200m medley. On the track, Chen Yujie, 16, showed great speed and energy in short races.
At the end of the ceremony, the Games flag was given to Hunan Province, which will host the 16th National Games in 2029. This will be the first time the event happens in central China. The 15th National Games celebrated great sports moments and helped connect the Guangdong-Hong Kong-Macao area better through its shared hosting plan. As we wait for 2029, we can say: Goodbye, Guangdong! See you in Hunan!
16.Which of the following is true about the closing ceremony
A. It was held in a normal stadium as usual.
B. It didn’t use any new technologies.
C. Performers only came from Guangdong Province.
D. It combined traditional arts with modern elements.
17.What can we know from the passage about the closing ceremony
A. It used more old-style things than new technology.
B. The “Greater Bay Area Symphony” was the most liked part.
C. It was the second time a National Games ceremony was held in the open air.
D. The background mixed sea and air together, showing the Greater Bay Area style.
18.Why does the passage talk about the teenage athletes in Paragraph 3
A. To show that the Games help young athletes grow
B. To show young athletes are more energetic than older ones
C. To explain why so many records were broken
D. To tell us who the most famous athletes were
19.What is different about the 16th National Games
A. Many places will host it together
B. It will focus more on traditional culture
C. It will help develop sports in central China.
D. It will break more records than the 15th National Games.
20.What is the deeper meaning of the 15th National Games
A. It only focused on showing Chinese traditional culture.
B. It promoted the connection in the Greater Bay Area.
C. It proved that young athletes are better than older ones.
D. It made Shenzhen the only host city of national sports events.
【答案】DDACB
【解析】2025年第十五届全运会在深圳落幕,闭幕式特色鲜明,赛事成果丰硕,赛事促进了大湾区联动,下届将由湖南承办。
16. D 细节理解题。根据第二段“The performances mixed old traditions with new ideas”,可知闭幕式将传统艺术与现代元素结合,故选D。
17. D 细节理解题。根据第二段“using the ocean and sky as its background”及第三段体现的大湾区元素,可知其背景融合海天,彰显大湾区风格,故选D。
18. A 推理判断题。第三段提到多位年轻运动员取得佳绩,结合语境可推断是为体现赛事助力青年运动员成长,故选A。
19. C推理判断题。根据第五段“this will be the first time the event happens in central China”,可知第十六届全运会将推动中部地区体育发展,故选C。
20. B 推理判断题。根据第五段“helped connect the Guangdong-Hong Kong-Macao area better”,可知赛事深化了大湾区联动,故选B。
C(原创)
For the past 50 years, the highest-paying jobs have focused on knowledge work—especially in science, technology and analysis. But the rapid rise of generative AI is beginning to change panies are already considering replacing certain white-collar roles with AI. This change raises an important question: Will the future economy still need as many human workers
The impact affects not only future workers but also teachers and parents. For years, schools have focused on getting students ready for cognitive jobs. Now, with AI’s development, we need to decide which skills students truly need.
In the past, machines took over simple physical tasks. But now, AI can write, create code, and process information in ways that seem human. As a result, some beginner-level knowledge jobs may reduce. However, AI still struggles with tasks that require deep reasoning, empathy(共情), or dealing with new situations. It cannot truly understand human feelings.
That’s why “soft skills” will become more important than ever. Collaboration(协作), emotional awareness and creative problem-solving are difficult for AI to learn. The good news is that these skills can be taught in schools together with traditional subjects such as math and reading.
For example, teachers can use reflection exercises to help students recognize their own feelings. Tasks like “Write about a time you helped someone today” or “Describe how you solved a hard problem.” encourage self-awareness and empathy.
Students can also practice solving open-ended, real-world problems such as designing a social campaign or discussing historical decisions. These activities help develop flexible thinking and teamwork—skills that AI cannot copy.
A new challenge is that students may depend on AI to complete tasks, ignore the learning process. But true understanding requires effort. Teachers should stress the value of slower learning—through handwriting and hands-on projects(实践项目)—so that students can learn key skills before using AI tools.
No one knows how AI will change the job market. However, the most important lesson schools can teach is this: Don’t let shortcuts replace learning. Human abilities—especially the ability to work with others to solve difficult problems—will always matter.
21. What is special about AI compared with earlier automation(自动化)
A. It can replace manual labor.
B. It can do some cognitive jobs.
C. It can finish work independently.
D. It can understand human emotions.
22.Why are soft skills becoming more important
A. They are still difficult for AI to learn.
B. They are necessary for controlling AI.
C. They are easier to measure and test.
D. They can help companies save costs.
23.What can teachers do to help students build key skills
A. Stop students from using AI to do tasks.
B. Reduce the teaching of traditional subjects.
C. Show the importance of slower learning.
D. Encourage students to do more exercises.
24. What does the last paragraph want to tell us
A. AI’s influence on the job market is totally unclear now.
B. Students should avoid using AI tools in their studies
C. Students should value learning, and human abilities are important.
D. AI will soon change all the existing jobs, we must be prepared well.
25.How does the author feel about the future of human workers
A. Worried. B. Doubtful. C. Uncaring. D. Optimistic
【答案】BACCD
【解析】生成式AI冲击认知类工作,软技能愈发重要,学校需调整教学方向,培养AI难替代的人类核心能力。
21. B 细节理解题。根据第三段“In the past, machines took over simple physical tasks. But now, AI can write, create code, and process information in ways that seem human”,可知AI与早期自动化的区别是能做部分认知类工作,故选B。
22. A 推理判断题。根据第四段“Collaboration, emotional awareness and creative problem-solving are difficult for AI to learn”,可知软技能重要是因AI难以掌握,故选A。
23. C 细节理解题。根据第七段“Teachers should stress the value of slower learning—through handwriting and hands-on projects”,可知教师应强调慢学习的重要性以帮助学生培养关键技能,故选C。
24. C 主旨大意题。根据最后一段“the most important lesson schools can teach is this: Don’t let shortcuts replace learning. Human abilities... will always matter”,可知核心是让学生重视学习,人类能力很重要。故选C。
25. D推理判断题。根据文章强调人类软技能的不可替代性及“Human abilities... will always matter”,可推断作者对人类工作者的未来持乐观态度,故选D。
第二节 短文填空
以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)
Memory is our ability to learn something and save it. Our memories are important to our ability to understand the world. 26 There is short-term memory and long-term memory. Your short-term memory saves information for a few seconds or a few minutes. 27 Long-term memory involves the information you try hard to keep, such as knowledge and happy time with your friends.
Scientists have also found that people memorize things in different ways. Some memorize better with the help of pictures. 28 If you make the picture big, strange or silly, you will remember it better. Others can memorize better by sounds. If you can put the different kinds of memory methods together, you can make great progress. 29 It may help you memorize the words. However, you may remember it for a long time if you understand something well. 30
A. Scientists say that there are different types of memory.
B. You can think about a picture if you want to remember facts.
C. For example, you may take a few seconds to compare the prices of different kinds of food in a store.
D. For example, if you can understand how a machine works, you may remember the steps of turning on it easier.
E. People can memorize a lot of things if they work hard on it for a long time.
F. So you can try pictures with English words and listen to recordings of English words.
【答案】26. A 27. C 28. B 29. F 30. D
【解析】本文是一篇说明文。主要讲述了记忆力的类型以及记忆的不同方法。
26. 根据空格后的“There is short-term memory and long-term memory.”可知,此处是在讲不同的记忆类型。因此A选项“科学家说有不同类型的记忆。”符合语境。故选A。
27. 根据空格前的“Your short-term memory saves information for a few seconds or a few minutes.”可知,此处是在讲短期记忆。因此C选项“例如,你可能需要几秒钟来比较商店里不同种类食物的价格。”符合语境。故选C。
28. 根据空格前的“Some memorize better with the help of pictures.”可知,此处是在图片的帮助下记忆得更好。因此B选项“如果你想记住事实,你可以想一张图片。”符合语境。故选B。
29. 根据空格后的“It may help you memorize the words.”可知,此处是在讲记忆单词。因此F选项“因此你可以试着用英语单词描述图片,听英语词的录音。”符合语境。故选F。
30. 根据空格前的“However,you mayremember it for a long time if you understand something well.”可知,此处是在讲理解事物的重要性。因此D选项“例如,如果你能理解机器是如何工作的,你可能会更容易记住打开它的步骤。”符合语境。故选D。
第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)
下面的材料A~F分别介绍了六本不同的百科全书。请根据五个同学的不同要求为他们选择最合适的百科全书。
31 Mr. Green is a teacher. He needs to find the newest science facts and show short videos to his class. 32 Lisa loves animals. She wants a book that can teach her about different living things and where they live. 33 Jack always asks “how” and “why” about the world. He likes to find the answers to his questions in a book. 34 Mary is 8 years old. She is learning to read. She loves books with many colours and not too many hard words. 35 Tom often takes the train. He wants a book that is not big or heavy. He can read it on the train to learn basic things about many subjects. A.Animal and Plant Encyclopedia This encyclopedia teaches you all about nature. It has information about different animals, plants, and their homes on Earth. B.Pocket Encyclopedia This is a small, light book. It gives you short and clear facts about the most important things. It is easy to take with you to any place. C. Children’s Encyclopedia This encyclopedia uses easy words and has lots of colorful pictures. It helps young kids learn and understand new things in a happy way. D.Question and Answer Encyclopedia This book is full of interesting questions. It helps you find the answers by reading. It is perfect for children who always ask “why” and “how”. E. Online Encyclopedia This encyclopedia is on the Internet. It can add new facts every day. You can watch videos, listen to sounds, and read more by pressing on new links. F. Print Encyclopedia This is a full set of books. It looks important on a bookshelf. However, the information inside can become old, and you cannot find any videos in it.
【答案】31.E 32.A 33.D 34.C 35.B
【导语】本文是一篇说明文。提供了六本不同类型的百科全书的核心特点介绍,要求根据五位不同需求的使用者的具体诉求,为他们选择最合适的百科全书。
31.根据“Mr. Green is a teacher. He needs to find the newest science facts and show short videos to his class.”可知,需要查找最新的科学事实,并向班级展示短视频。选项E明确提到“This encyclopedia is on the Internet. It can add new facts every day. You can watch videos...”可知,该百科全书在互联网上,可每天添加新事实,还能观看视频,完全契合需求,故选E。
32.根据“Lisa loves animals. She wants a book that can teach her about different living things and where they live.”可知,莉萨的需求是了解不同生物及其生存的地方。选项A明确提到“It has information about different animals, plants, and their homes on Earth.”,包含不同动物、植物及其在地球上的栖息地信息,完全契合需求,故选A。
33.根据“Jack always asks ‘how’ and ‘why’ about the world. He likes to find the answers to his questions in a book.”可知,杰克的需求是找到关于世界“如何”、“为什么”类问题的答案。选项D明确提到“This book is full of interesting questions. It helps you find the answers... perfect for children who always ask ‘why’ and ‘how’.”,书中满是有趣问题且能帮助找到答案,适合总问“为什么”“如何”的人,完全契合需求,故选D。
34.根据“Mary is 8 years old. She is learning to read. She loves books with many colours and not too many hard words.”可知,玛丽的需求是书籍词汇简单、有很多彩色图片,适合初学阅读的低龄儿童。选项C明确提到“This encyclopedia uses easy words and has lots of colorful pictures. It helps young kids learn...”,使用简单词汇、有大量彩色图片,能帮助幼儿学习,完全契合需求,故选C。
35.根据“Tom often takes the train. He wants a book that is not big or heavy. He can read it on the train to learn basic things about many subjects.”可知,汤姆的需求是书籍小巧轻便、便于携带,能在火车上阅读并学习多学科基础知识。选项B明确提到“This is a small, light book. It gives you short and clear facts about the most important things. It is easy to take...”,书籍小巧轻便、便于携带,还能提供多学科核心知识,完全契合需求,故选B。
III. 语法填空(10分)
读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每题1分)
Have you ever imagined Li Bai and Du Fu, two ancient Chinese poets of the Tang Dynasty, standing in front of you At the World Robot Conference in 2023, the two “poets” both 36 (show) up in the form of human-like robots. Dressed in 37 (history) costumes, “Li Bai” was reciting his famous poem Invitation to Wine 38 “Du Fu” was sitting beside him and listening 39 (careful) with a smile on his face.
The seven-day exhibition took place in Beijing in August with nearly 600 kinds of robots from 60 companies around the world on show. It was 40 (they) first public appearance for about 60 of them.
The two “poets” developed by EXROBOTS were the most popular. They not only look like humans but also can understand human languages and follow 41 (direction). They can present feelings such as joy, anger and 42 (sad). Pet-shaped robots also drew a large number of visitors. The CyberDog 2, for example, do flips (空 翻) and many other tricks 43 a real dog. A robot cat named MetaCat with blue eyes 44 soft hair will shake its head when people touch it.
“The robot industry will continue to make progress.” Xin Guobin, vice-minister of industry and information technology, said, “And robots should play an important role in 45 (deal) with common challenges in this world. They will make people live a better life in the future. “
【答案】36.showed 37.historical 38.while 39.carefully 40.their 41.directions 42.sadness 43.like 44.and 45.dealing
【解析】本文主要讲述了2023年世界机器人大会上的类人机器人和宠物机器人。
36.句意:在2023年的世界机器人大会上,两位“诗人”都以人形机器人的形式出现。根据“in 2023”结合提示词可知,此处应用一般过去时,show up“出现”,动词短语,show的过去式为showed。故填showed。
37.句意:身着古装的“李白”正在吟诵他的著名诗篇《将进酒》,“杜甫”则坐在一旁,面带微笑地认真聆听。根据“costumes”结合提示词可知,此处应用historical“历史的”,形容词作定语修饰名词。故填historical。
38.句意:身着古装的“李白”正在吟诵他的著名诗篇《将进酒》,“杜甫”则坐在一旁,面带微笑地认真聆听。根据“‘Li Bai’ was reciting his famous poem Invitation to Wine … ‘Du Fu’ was sitting beside him”可知,此处应指“李白”正在吟诵他的著名诗篇《将进酒》,而“杜甫”则坐在一旁,前后表示对比,while“而”,连词,表对比。故填while。
39.句意:身着古装的“李白”正在吟诵他的著名诗篇《将进酒》,“杜甫”则坐在一旁,面带微笑地认真聆听。根据“listening”结合提示词可知,此处应用carefully“认真地”,副词修饰动词。故填carefully。
40.句意:这是他们中大约60人的第一次公开露面。根据“first public appearance”结合提示词可知,此处应用their“他们的”,形容词性物主代词作定语。故填their。
41.句意:它们不仅长得像人类,而且还能理解人类的语言并听从指示。direction“指示”,可数名词,此处应用复数形式表示泛指。故填directions。
42.句意:他们可以表现出喜悦、愤怒和悲伤等情绪。根据“anger and”结合提示词可知,此处应用sadness“悲伤”,and连接并列成分。故填sadness。
43.句意:例如,CyberDog 2会像真狗一样做空翻和许多其他动作。根据“The CyberDog 2, for example, do flips (空 翻) and many other tricks … a real dog.”结合语境可知,此处应指CyberDog 2会像真狗一样做空翻和许多其他动作,like“像”,介词。故填like。
44.句意:一只名叫MetaCat的机器猫,长着蓝色的眼睛和柔软的毛发,当人们触摸它时,它会摇头。根据“blue eyes … soft hair”可知,蓝眼睛和柔软的毛发表示两个并列的成分,因此应用and“和”。故填and。
45.句意:机器人应该在应对这个世界的共同挑战中发挥重要作用。根据“play an important role in”结合提示词可知,play an important role in doing sth.“在做某事中起重要作用”,因此此处应用动名词形式dealing。故填dealing。
IV. 第三节:书面表达(15分)
人工智能AI (Artificial Intelligence) 技术的快速发展和 DeepSeek 的问世,给人们的学习和生活带来了巨大的变化。假如你是李华,受邀参加某英语报“Teenager Says”栏目,请说说你对人工智能的看法。要点如下:
advantages disadvantages
1.陪人类聊天 1.助长人类的惰性
2.帮助人类解决问题 2.抢走了人类的就业机会
3. …… 3. ……
要求:
1.短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2.举例说明可以在哪些方面帮助人类解决问题;
3.词数80~120,短文开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear Editor,
I’m glad to be invited to join this program。
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Editor,
I’m glad to be invited to join this program. With the rapid development of science and technology, Artificial Intelligence becomes more and more popular in our daily life.
Artificial Intelligence has brought great changes in our life. AI can chat with people. What’s more, it can help solve people’s problems. For example, it can help the students do homework correctly and solve the subject problems. Besides, it can design pictures in a short time.
However, just as every coin has two sides, the development of AI also poses some potential risks and challenges. If we always depend on it, it will not only make us lazy in mind but also make we lose the ability to think by ourselves. Its appearance will reduce people’s job opportunities.
I’m looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上学期期末考试模拟试卷(深圳专用)
(笔试满分75分,考试时间70分钟)
注意事项:
1. 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3. 回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4. 测试范围:Units 1-8
5. 难度系数:0.65。
6. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷 选择题(满分60分)
I. 完形填空 (10分,原创, 文章考查本册新学的词汇)
阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)
Nine years after the first Zootopia won hearts worldwide, Disney has brought back the lovely animal world with Zootopia 2. The long-awaited sequel (续集)opened in cinemas across China on November 26th, 2025, and there is no____1_____ it became a global success with audiences of all ages.
Judy Hopps, the brave rabbit police officer, and Nick Wilde, the smart fox, return as partners. This time, they face a new____2____: solving a strange case that threatens(威胁) Zootopia’s peace. A friendly snake named Gary joins their team. At first, some characters worry about him, but Gary’s kindness and honesty win everyone over.
The film’s story____3___ lots of fun and surprises. Judy and Nick travel through different parts of Zootopia, from busy cities to quiet forests. Along the way, they meet all kinds of tricky ___4____ and learn the importance of teamwork and never giving up. The movie also shares ___5___ messages about accepting differences and respecting others—ideas that everyone can understand, ___6____ those who love the first film.
With fantastic animation and funny dialogues, Zootopia 2 has won high___7____. According to Maoyan, its total box office in China reached 19 billion yuan by the end of November 30th. Many ___8____ fans say the sequel is as good as the first one, if not better.
The Chinese voice actors did a great job too: Ji Guanlin and Zhang Zhen were____9____ to voice Judy and Nick, and they gave life to the characters with their wonderful performances.
For families and fans, Zootopia 2 is more than a movie—it’s a chance to revisit old friends and learn new lessons. ____10____ people come from different places around the world, it proves that good stories, kind characters and educational themes can always bring them together.
1. A. chance B. wonder C. double D. doubt
2. A. explore B. challenge C. thought D. adventure
3. A. connects B. remains C. contains D. collects
4. A. instruction B. surrounding C. condition D. situations
5. A. meaningful B. interesting C. confusing D. exciting
6. A. exactly B. personally C. especially D. normally
7. A. pride B. progress C. prize D. praise
8. A. careful B. peaceful C. faithful D. cheerful
9. A. ordered B. chosen C. forced D. changed
10. A. As long as B. As if C. Even though D.As soon as
II阅读理解 (40分)
第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)
A(原创)
Du Mengran, a great Chinese scientist known as “Deep-Sea Diver” by Nature, has become a role model for many young people. She was born in a small city in Shandong Province. From an early age, she was curious about the ocean and often asked her parents questions about sea creatures and the deep sea. This childhood passion planted the seed for her future scientific career.
Du’s love for science led her to study hard. She did well in math and biology at school. After graduating from high school, she went to a famous university to study marine science. During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory, analyzing seawater samples and studying the habits of deep-sea organisms. Even when experiments failed repeatedly, she never lost heart.
Du Mengran's success comes from her hard work. Her work focuses on deep-sea diving and how to explore the ocean. She studies the systems of fluids that seep from the sea floor, and even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better. Up to December 2025, she has gone on over 30 deep-sea dives. She has used China's own underwater vehicles like “Jiaolong”, “Shenhai Yongshi” and “Fendouzhe”. In 2022, she started a program to explore the deepest parts of the world's oceans. She led teams from China and Indonesia to discover two new hot-water activity areas in the Java Trench. In 2024, she helped create a machine that can read DNA in the deep sea. In 2025, she also tested China's first deep-sea gamma radiation detector.
On December 8th, Du was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazine’s website. This is a great honor for her and Chinese science. Her contributions make the world know more about China’s deep-sea research strength.
Du’s journey shows that curiosity, hard work, and courage can turn dreams into reality. She inspires young people to pursue science and explore the unknown.
11.What can we know about Du Mengran’s childhood
A. She did not like studying math and biology.
B. Her parents were scientists who studied the ocean.
C. Her interest in the deep sea started at early age.
D. She never thought about becoming a scientist.
12.Which of the following statements is true about Du’s work
A. Her research has nothing to do with underwater technologies
B. She found two new hot-water activity areas in the Java Trench alone
C. She has done less than 30 deep-sea dives by December 2025
D. Her new idea about deep-sea creatures helps improve related technologies
13.What did Du Mengran do during her college years
A. She started her own deep-sea exploration company.
B. She mainly focused on studying physics.
C. She joined a club and spent much time doing experiments in the lab.
D. She discovered a new deep-sea creature species.
14. What do you think of Du Mengran
A. Curious, hard-working, brave B. Talented, persistent, creative
C. Modest, careful, responsible D. Diligent, confident, determined
15.Why did Nature magazine call Du Mengran a “Deep-Sea Diver”
A. Because she was named one of the 2025 Top 110 Scientists by Nature magazine
B. Because she designed all of China's deep-sea submersibles herself.
C. Because she led a joint team to discover new hydrothermal areas in the Java Trench
D. Because she has carried out over 30 deep-sea dives and made great progress in deep-sea research
B(原创)
The 15th National Games of China ended successfully on the evening of November 21, 2025, in Shenzhen. The big closing event took place at Qianhai Happy Theater.
This ceremony had the theme “Starry Sea” and was a wonderful show. It was the first time a National Games closing event happened outside a normal stadium, using the ocean and sky as its background. The performances mixed old traditions with new ideas. They showed traditional arts like lion dances and Cantonese opera along with modern music and dancing. A special part was the dragon boat performance, which joined sports with Chinese culture.
New technologies like 3D without glasses and robot technology were also shown, making the “tech + sports” theme clear. Around 120 performers from Guangdong, Hong Kong, and Macao played together in the “Greater Bay Area Symphony.” They sang the famous Cantonese song “Red Sun” and showed how closely connected the three areas are.
The Games themselves were very successful. Athletes made amazing achievements, breaking 8 world records, 5 youth world records, and 13 Asian records. Many young stars appeared: Zhang Zhanshuo, 18 years old, won five gold medals in swimming. Yu Zidi, just 13, broke the Asian record in the women’s 200m medley. On the track, Chen Yujie, 16, showed great speed and energy in short races.
At the end of the ceremony, the Games flag was given to Hunan Province, which will host the 16th National Games in 2029. This will be the first time the event happens in central China. The 15th National Games celebrated great sports moments and helped connect the Guangdong-Hong Kong-Macao area better through its shared hosting plan. As we wait for 2029, we can say: Goodbye, Guangdong! See you in Hunan!
16.Which of the following is true about the closing ceremony
A. It was held in a normal stadium as usual.
B. It didn’t use any new technologies.
C. Performers only came from Guangdong Province.
D. It combined traditional arts with modern elements.
17.What can we know from the passage about the closing ceremony
A. It used more old-style things than new technology.
B. The “Greater Bay Area Symphony” was the most liked part.
C. It was the second time a National Games ceremony was held in the open air.
D. The background mixed sea and air together, showing the Greater Bay Area style.
18.Why does the passage talk about the teenage athletes in Paragraph 3
A. To show that the Games help young athletes grow
B. To show young athletes are more energetic than older ones
C. To explain why so many records were broken
D. To tell us who the most famous athletes were
19.What is different about the 16th National Games
A. Many places will host it together
B. It will focus more on traditional culture
C. It will help develop sports in central China.
D. It will break more records than the 15th National Games.
20.What is the deeper meaning of the 15th National Games
A. It only focused on showing Chinese traditional culture.
B. It promoted the connection in the Greater Bay Area.
C. It proved that young athletes are better than older ones.
D. It made Shenzhen the only host city of national sports events.
C(原创)
For the past 50 years, the highest-paying jobs have focused on knowledge work—especially in science, technology and analysis. But the rapid rise of generative AI is beginning to change panies are already considering replacing certain white-collar roles with AI. This change raises an important question: Will the future economy still need as many human workers
The impact affects not only future workers but also teachers and parents. For years, schools have focused on getting students ready for cognitive jobs. Now, with AI’s development, we need to decide which skills students truly need.
In the past, machines took over simple physical tasks. But now, AI can write, create code, and process information in ways that seem human. As a result, some beginner-level knowledge jobs may reduce. However, AI still struggles with tasks that require deep reasoning, empathy(共情), or dealing with new situations. It cannot truly understand human feelings.
That’s why “soft skills” will become more important than ever. Collaboration(协作), emotional awareness and creative problem-solving are difficult for AI to learn. The good news is that these skills can be taught in schools together with traditional subjects such as math and reading.
For example, teachers can use reflection exercises to help students recognize their own feelings. Tasks like “Write about a time you helped someone today” or “Describe how you solved a hard problem.” encourage self-awareness and empathy.
Students can also practice solving open-ended, real-world problems such as designing a social campaign or discussing historical decisions. These activities help develop flexible thinking and teamwork—skills that AI cannot copy.
A new challenge is that students may depend on AI to complete tasks, ignore the learning process. But true understanding requires effort. Teachers should stress the value of slower learning—through handwriting and hands-on projects(实践项目)—so that students can learn key skills before using AI tools.
No one knows how AI will change the job market. However, the most important lesson schools can teach is this: Don’t let shortcuts replace learning. Human abilities—especially the ability to work with others to solve difficult problems—will always matter.
21. What is special about AI compared with earlier automation(自动化)
A. It can replace manual labor.
B. It can do some cognitive jobs.
C. It can finish work independently.
D. It can understand human emotions.
22.Why are soft skills becoming more important
A. They are still difficult for AI to learn.
B. They are necessary for controlling AI.
C. They are easier to measure and test.
D. They can help companies save costs.
23.What can teachers do to help students build key skills
A. Stop students from using AI to do tasks.
B. Reduce the teaching of traditional subjects.
C. Show the importance of slower learning.
D. Encourage students to do more exercises.
24. What does the last paragraph want to tell us
A. AI’s influence on the job market is totally unclear now.
B. Students should avoid using AI tools in their studies
C. Students should value learning, and human abilities are important.
D. AI will soon change all the existing jobs, we must be prepared well.
25.How does the author feel about the future of human workers
A. Worried. B. Doubtful. C. Uncaring. D. Optimistic
第二节 短文填空
以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)
Memory is our ability to learn something and save it. Our memories are important to our ability to understand the world. 26 There is short-term memory and long-term memory. Your short-term memory saves information for a few seconds or a few minutes. 27 Long-term memory involves the information you try hard to keep, such as knowledge and happy time with your friends.
Scientists have also found that people memorize things in different ways. Some memorize better with the help of pictures. 28 If you make the picture big, strange or silly, you will remember it better. Others can memorize better by sounds. If you can put the different kinds of memory methods together, you can make great progress. 29 It may help you memorize the words. However, you may remember it for a long time if you understand something well. 30
A. Scientists say that there are different types of memory.
B. You can think about a picture if you want to remember facts.
C. For example, you may take a few seconds to compare the prices of different kinds of food in a store.
D. For example, if you can understand how a machine works, you may remember the steps of turning on it easier.
E. People can memorize a lot of things if they work hard on it for a long time.
F. So you can try pictures with English words and listen to recordings of English words.
第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)
下面的材料A~F分别介绍了六本不同的百科全书。请根据五个同学的不同要求为他们选择最合适的百科全书。
31 Mr. Green is a teacher. He needs to find the newest science facts and show short videos to his class. 32 Lisa loves animals. She wants a book that can teach her about different living things and where they live. 33 Jack always asks “how” and “why” about the world. He likes to find the answers to his questions in a book. 34 Mary is 8 years old. She is learning to read. She loves books with many colours and not too many hard words. 35 Tom often takes the train. He wants a book that is not big or heavy. He can read it on the train to learn basic things about many subjects. A.Animal and Plant Encyclopedia This encyclopedia teaches you all about nature. It has information about different animals, plants, and their homes on Earth. B.Pocket Encyclopedia This is a small, light book. It gives you short and clear facts about the most important things. It is easy to take with you to any place. C. Children’s Encyclopedia This encyclopedia uses easy words and has lots of colorful pictures. It helps young kids learn and understand new things in a happy way. D.Question and Answer Encyclopedia This book is full of interesting questions. It helps you find the answers by reading. It is perfect for children who always ask “why” and “how”. E. Online Encyclopedia This encyclopedia is on the Internet. It can add new facts every day. You can watch videos, listen to sounds, and read more by pressing on new links. F. Print Encyclopedia This is a full set of books. It looks important on a bookshelf. However, the information inside can become old, and you cannot find any videos in it.
III. 语法填空(10分)
读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每题1分)
Have you ever imagined Li Bai and Du Fu, two ancient Chinese poets of the Tang Dynasty, standing in front of you At the World Robot Conference in 2023, the two “poets” both 36 (show) up in the form of human-like robots. Dressed in 37 (history) costumes, “Li Bai” was reciting his famous poem Invitation to Wine 38 “Du Fu” was sitting beside him and listening 39 (careful) with a smile on his face.
The seven-day exhibition took place in Beijing in August with nearly 600 kinds of robots from 60 companies around the world on show. It was 40 (they) first public appearance for about 60 of them.
The two “poets” developed by EXROBOTS were the most popular. They not only look like humans but also can understand human languages and follow 41 (direction). They can present feelings such as joy, anger and 42 (sad). Pet-shaped robots also drew a large number of visitors. The CyberDog 2, for example, do flips (空 翻) and many other tricks 43 a real dog. A robot cat named MetaCat with blue eyes 44 soft hair will shake its head when people touch it.
“The robot industry will continue to make progress.” Xin Guobin, vice-minister of industry and information technology, said, “And robots should play an important role in 45 (deal) with common challenges in this world. They will make people live a better life in the future. “
IV. 第三节:书面表达(15分)
人工智能AI (Artificial Intelligence) 技术的快速发展和 DeepSeek 的问世,给人们的学习和生活带来了巨大的变化。假如你是李华,受邀参加某英语报“Teenager Says”栏目,请说说你对人工智能的看法。要点如下:
advantages disadvantages
1.陪人类聊天 1.助长人类的惰性
2.帮助人类解决问题 2.抢走了人类的就业机会
3. …… 3. ……
要求:
1.短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2.举例说明可以在哪些方面帮助人类解决问题;
3.词数80~120,短文开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear Editor,
I’m glad to be invited to join this program。
Yours,
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上学期期末考试模拟试卷(深圳专用)
(笔试满分75分,考试时间70分钟)
第Ⅰ卷 选择题(满分60分)
I. 完形填空 (10分)
1-10 DBCDA CDCBC
II阅读理解 (40分)
11-15 CDCAD
16-20 DDACB
21-25BACCD
第二节 短文填空
26. A 27. C 28. B 29. F 30. D
第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)
31.E 32.A 33.D 34.C 35.B
III. 语法填空(10分)
读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每题1分)
36.showed 37.historical 38.while 39.carefully 40.their 41.directions 42.sadness 43.like 44.and 45.dealing
IV. 第三节:书面表达(15分)
【答案】例文
Dear Editor,
I’m glad to be invited to join this program. With the rapid development of science and technology, Artificial Intelligence becomes more and more popular in our daily life.
Artificial Intelligence has brought great changes in our life. AI can chat with people. What’s more, it can help solve people’s problems. For example, it can help the students do homework correctly and solve the subject problems. Besides, it can design pictures in a short time.
However, just as every coin has two sides, the development of AI also poses some potential risks and challenges. If we always depend on it, it will not only make us lazy in mind but also make we lose the ability to think by ourselves. Its appearance will reduce people’s job opportunities.
I’m looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上学期期末考试模拟试卷(深圳专用)
(笔试满分75分,考试时间70分钟)
注意事项:
1. 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3. 回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4. 测试范围:Units 1-8
5. 难度系数:0.65。
6. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第Ⅰ卷 选择题(满分60分)
I. 完形填空 (10分,原创, 文章考查本册新学的词汇)
阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)
Nine years after the first Zootopia won hearts worldwide, Disney has brought back the lovely animal world with Zootopia 2. The long-awaited sequel (续集)opened in cinemas across China on November 26th, 2025, and there is no____1_____ it became a global success with audiences of all ages.
Judy Hopps, the brave rabbit police officer, and Nick Wilde, the smart fox, return as partners. This time, they face a new____2____: solving a strange case that threatens(威胁) Zootopia’s peace. A friendly snake named Gary joins their team. At first, some characters worry about him, but Gary’s kindness and honesty win everyone over.
The film’s story____3___ lots of fun and surprises. Judy and Nick travel through different parts of Zootopia, from busy cities to quiet forests. Along the way, they meet all kinds of tricky ___4____ and learn the importance of teamwork and never giving up. The movie also shares ___5___ messages about accepting differences and respecting others—ideas that everyone can understand, ___6____ those who love the first film.
With fantastic animation and funny dialogues, Zootopia 2 has won high___7____. According to Maoyan, its total box office in China reached 19 billion yuan by the end of November 30th. Many ___8____ fans say the sequel is as good as the first one, if not better.
The Chinese voice actors did a great job too: Ji Guanlin and Zhang Zhen were____9____ to voice Judy and Nick, and they gave life to the characters with their wonderful performances.
For families and fans, Zootopia 2 is more than a movie—it’s a chance to revisit old friends and learn new lessons. ____10____ people come from different places around the world, it proves that good stories, kind characters and educational themes can always bring them together.
1. A. chance B. wonder C. double D. doubt
2. A. explore B. challenge C. thought D. adventure
3. A. connects B. remains C. contains D. collects
4. A. instruction B. surrounding C. condition D. situations
5. A. meaningful B. interesting C. confusing D. exciting
6. A. exactly B. personally C. especially D. normally
7. A. pride B. progress C. prize D. praise
8. A. careful B. peaceful C. faithful D. cheerful
9. A. ordered B. chosen C. forced D. changed
10. A. As long as B. As if C. Even though D.As soon as
II阅读理解 (40分)
第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)
A(原创)
Du Mengran, a great Chinese scientist known as “Deep-Sea Diver” by Nature, has become a role model for many young people. She was born in a small city in Shandong Province. From an early age, she was curious about the ocean and often asked her parents questions about sea creatures and the deep sea. This childhood passion planted the seed for her future scientific career.
Du’s love for science led her to study hard. She did well in math and biology at school. After graduating from high school, she went to a famous university to study marine science. During her college years, she not only mastered professional knowledge but also joined the school's marine exploration club. She spent countless weekends in the laboratory, analyzing seawater samples and studying the habits of deep-sea organisms. Even when experiments failed repeatedly, she never lost heart.
Du Mengran's success comes from her hard work. Her work focuses on deep-sea diving and how to explore the ocean. She studies the systems of fluids that seep from the sea floor, and even came up with a new idea about how deep-sea creatures live. This idea has helped make underwater technologies better. Up to December 2025, she has gone on over 30 deep-sea dives. She has used China's own underwater vehicles like “Jiaolong”, “Shenhai Yongshi” and “Fendouzhe”. In 2022, she started a program to explore the deepest parts of the world's oceans. She led teams from China and Indonesia to discover two new hot-water activity areas in the Java Trench. In 2024, she helped create a machine that can read DNA in the deep sea. In 2025, she also tested China's first deep-sea gamma radiation detector.
On December 8th, Du was named one of the 2025 Top 10 Scientists by Nature magazine’s website. This is a great honor for her and Chinese science. Her contributions make the world know more about China’s deep-sea research strength.
Du’s journey shows that curiosity, hard work, and courage can turn dreams into reality. She inspires young people to pursue science and explore the unknown.
11.What can we know about Du Mengran’s childhood
A. She did not like studying math and biology.
B. Her parents were scientists who studied the ocean.
C. Her interest in the deep sea started at early age.
D. She never thought about becoming a scientist.
12.Which of the following statements is true about Du’s work
A. Her research has nothing to do with underwater technologies
B. She found two new hot-water activity areas in the Java Trench alone
C. She has done less than 30 deep-sea dives by December 2025
D. Her new idea about deep-sea creatures helps improve related technologies
13.What did Du Mengran do during her college years
A. She started her own deep-sea exploration company.
B. She mainly focused on studying physics.
C. She joined a club and spent much time doing experiments in the lab.
D. She discovered a new deep-sea creature species.
14. What do you think of Du Mengran
A. Curious, hard-working, brave B. Talented, persistent, creative
C. Modest, careful, responsible D. Diligent, confident, determined
15.Why did Nature magazine call Du Mengran a “Deep-Sea Diver”
A. Because she was named one of the 2025 Top 110 Scientists by Nature magazine
B. Because she designed all of China's deep-sea submersibles herself.
C. Because she led a joint team to discover new hydrothermal areas in the Java Trench
D. Because she has carried out over 30 deep-sea dives and made great progress in deep-sea research
B(原创)
The 15th National Games of China ended successfully on the evening of November 21, 2025, in Shenzhen. The big closing event took place at Qianhai Happy Theater.
This ceremony had the theme “Starry Sea” and was a wonderful show. It was the first time a National Games closing event happened outside a normal stadium, using the ocean and sky as its background. The performances mixed old traditions with new ideas. They showed traditional arts like lion dances and Cantonese opera along with modern music and dancing. A special part was the dragon boat performance, which joined sports with Chinese culture.
New technologies like 3D without glasses and robot technology were also shown, making the “tech + sports” theme clear. Around 120 performers from Guangdong, Hong Kong, and Macao played together in the “Greater Bay Area Symphony.” They sang the famous Cantonese song “Red Sun” and showed how closely connected the three areas are.
The Games themselves were very successful. Athletes made amazing achievements, breaking 8 world records, 5 youth world records, and 13 Asian records. Many young stars appeared: Zhang Zhanshuo, 18 years old, won five gold medals in swimming. Yu Zidi, just 13, broke the Asian record in the women’s 200m medley. On the track, Chen Yujie, 16, showed great speed and energy in short races.
At the end of the ceremony, the Games flag was given to Hunan Province, which will host the 16th National Games in 2029. This will be the first time the event happens in central China. The 15th National Games celebrated great sports moments and helped connect the Guangdong-Hong Kong-Macao area better through its shared hosting plan. As we wait for 2029, we can say: Goodbye, Guangdong! See you in Hunan!
16.Which of the following is true about the closing ceremony
A. It was held in a normal stadium as usual.
B. It didn’t use any new technologies.
C. Performers only came from Guangdong Province.
D. It combined traditional arts with modern elements.
17.What can we know from the passage about the closing ceremony
A. It used more old-style things than new technology.
B. The “Greater Bay Area Symphony” was the most liked part.
C. It was the second time a National Games ceremony was held in the open air.
D. The background mixed sea and air together, showing the Greater Bay Area style.
18.Why does the passage talk about the teenage athletes in Paragraph 3
A. To show that the Games help young athletes grow
B. To show young athletes are more energetic than older ones
C. To explain why so many records were broken
D. To tell us who the most famous athletes were
19.What is different about the 16th National Games
A. Many places will host it together
B. It will focus more on traditional culture
C. It will help develop sports in central China.
D. It will break more records than the 15th National Games.
20.What is the deeper meaning of the 15th National Games
A. It only focused on showing Chinese traditional culture.
B. It promoted the connection in the Greater Bay Area.
C. It proved that young athletes are better than older ones.
D. It made Shenzhen the only host city of national sports events.
C(原创)
For the past 50 years, the highest-paying jobs have focused on knowledge work—especially in science, technology and analysis. But the rapid rise of generative AI is beginning to change panies are already considering replacing certain white-collar roles with AI. This change raises an important question: Will the future economy still need as many human workers
The impact affects not only future workers but also teachers and parents. For years, schools have focused on getting students ready for cognitive jobs. Now, with AI’s development, we need to decide which skills students truly need.
In the past, machines took over simple physical tasks. But now, AI can write, create code, and process information in ways that seem human. As a result, some beginner-level knowledge jobs may reduce. However, AI still struggles with tasks that require deep reasoning, empathy(共情), or dealing with new situations. It cannot truly understand human feelings.
That’s why “soft skills” will become more important than ever. Collaboration(协作), emotional awareness and creative problem-solving are difficult for AI to learn. The good news is that these skills can be taught in schools together with traditional subjects such as math and reading.
For example, teachers can use reflection exercises to help students recognize their own feelings. Tasks like “Write about a time you helped someone today” or “Describe how you solved a hard problem.” encourage self-awareness and empathy.
Students can also practice solving open-ended, real-world problems such as designing a social campaign or discussing historical decisions. These activities help develop flexible thinking and teamwork—skills that AI cannot copy.
A new challenge is that students may depend on AI to complete tasks, ignore the learning process. But true understanding requires effort. Teachers should stress the value of slower learning—through handwriting and hands-on projects(实践项目)—so that students can learn key skills before using AI tools.
No one knows how AI will change the job market. However, the most important lesson schools can teach is this: Don’t let shortcuts replace learning. Human abilities—especially the ability to work with others to solve difficult problems—will always matter.
21. What is special about AI compared with earlier automation(自动化)
A. It can replace manual labor.
B. It can do some cognitive jobs.
C. It can finish work independently.
D. It can understand human emotions.
22.Why are soft skills becoming more important
A. They are still difficult for AI to learn.
B. They are necessary for controlling AI.
C. They are easier to measure and test.
D. They can help companies save costs.
23.What can teachers do to help students build key skills
A. Stop students from using AI to do tasks.
B. Reduce the teaching of traditional subjects.
C. Show the importance of slower learning.
D. Encourage students to do more exercises.
24. What does the last paragraph want to tell us
A. AI’s influence on the job market is totally unclear now.
B. Students should avoid using AI tools in their studies
C. Students should value learning, and human abilities are important.
D. AI will soon change all the existing jobs, we must be prepared well.
25.How does the author feel about the future of human workers
A. Worried. B. Doubtful. C. Uncaring. D. Optimistic
第二节 短文填空
以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)
Memory is our ability to learn something and save it. Our memories are important to our ability to understand the world. 26 There is short-term memory and long-term memory. Your short-term memory saves information for a few seconds or a few minutes. 27 Long-term memory involves the information you try hard to keep, such as knowledge and happy time with your friends.
Scientists have also found that people memorize things in different ways. Some memorize better with the help of pictures. 28 If you make the picture big, strange or silly, you will remember it better. Others can memorize better by sounds. If you can put the different kinds of memory methods together, you can make great progress. 29 It may help you memorize the words. However, you may remember it for a long time if you understand something well. 30
A. Scientists say that there are different types of memory.
B. You can think about a picture if you want to remember facts.
C. For example, you may take a few seconds to compare the prices of different kinds of food in a store.
D. For example, if you can understand how a machine works, you may remember the steps of turning on it easier.
E. People can memorize a lot of things if they work hard on it for a long time.
F. So you can try pictures with English words and listen to recordings of English words.
第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)
下面的材料A~F分别介绍了六本不同的百科全书。请根据五个同学的不同要求为他们选择最合适的百科全书。
31 Mr. Green is a teacher. He needs to find the newest science facts and show short videos to his class. 32 Lisa loves animals. She wants a book that can teach her about different living things and where they live. 33 Jack always asks “how” and “why” about the world. He likes to find the answers to his questions in a book. 34 Mary is 8 years old. She is learning to read. She loves books with many colours and not too many hard words. 35 Tom often takes the train. He wants a book that is not big or heavy. He can read it on the train to learn basic things about many subjects. A.Animal and Plant Encyclopedia This encyclopedia teaches you all about nature. It has information about different animals, plants, and their homes on Earth. B.Pocket Encyclopedia This is a small, light book. It gives you short and clear facts about the most important things. It is easy to take with you to any place. C. Children’s Encyclopedia This encyclopedia uses easy words and has lots of colorful pictures. It helps young kids learn and understand new things in a happy way. D.Question and Answer Encyclopedia This book is full of interesting questions. It helps you find the answers by reading. It is perfect for children who always ask “why” and “how”. E. Online Encyclopedia This encyclopedia is on the Internet. It can add new facts every day. You can watch videos, listen to sounds, and read more by pressing on new links. F. Print Encyclopedia This is a full set of books. It looks important on a bookshelf. However, the information inside can become old, and you cannot find any videos in it.
III. 语法填空(10分)
读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每题1分)
Have you ever imagined Li Bai and Du Fu, two ancient Chinese poets of the Tang Dynasty, standing in front of you At the World Robot Conference in 2023, the two “poets” both 36 (show) up in the form of human-like robots. Dressed in 37 (history) costumes, “Li Bai” was reciting his famous poem Invitation to Wine 38 “Du Fu” was sitting beside him and listening 39 (careful) with a smile on his face.
The seven-day exhibition took place in Beijing in August with nearly 600 kinds of robots from 60 companies around the world on show. It was 40 (they) first public appearance for about 60 of them.
The two “poets” developed by EXROBOTS were the most popular. They not only look like humans but also can understand human languages and follow 41 (direction). They can present feelings such as joy, anger and 42 (sad). Pet-shaped robots also drew a large number of visitors. The CyberDog 2, for example, do flips (空翻) and many other tricks 43 a real dog. A robot cat named MetaCat with blue eyes 44 soft hair will shake its head when people touch it.
“The robot industry will continue to make progress.” Xin Guobin, vice-minister of industry and information technology, said, “And robots should play an important role in 45 (deal) with common challenges in this world. They will make people live a better life in the future. “
IV. 第三节:书面表达(15分)
人工智能AI (Artificial Intelligence) 技术的快速发展和 DeepSeek 的问世,给人们的学习和生活带来了巨大的变化。假如你是李华,受邀参加某英语报“Teenager Says”栏目,请说说你对人工智能的看法。要点如下:
advantages disadvantages
1.陪人类聊天 1.助长人类的惰性
2.帮助人类解决问题 2.抢走了人类的就业机会
3. …… 3. ……
要求:
1.短文应包括所有的写作要点,条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
2.举例说明可以在哪些方面帮助人类解决问题;
3.词数80~120,短文开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear Editor,
I’m glad to be invited to join this program。
Yours,
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)

展开更多......

收起↑

资源列表