资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 5 Play by the rules 提升培优评价卷一、单项选择1.Online rules require us ________ personal information safe.A.keep B.to keep C.keeping D.kept【答案】B【详解】句意:网络规则要求我们保持个人信息的安全。考查非谓语动词。require sb. to do sth.为固定搭配,意为“要求某人做某事”,所以此处应用动词不定式to keep作宾语补足语。故选B。2.The future of rules ________ by technology and society.A.will be shaped B.is shaping C.shaped D.shapes【答案】A【详解】句意:规则的未来将由科技和社会塑造。考查一般将来时的被动语态。根据句中的“by technology and society”可知,此处表示被动含义,即“被科技和社会塑造”,且“未来”表示尚未发生的事情,要用一般将来时的被动语态,will be shaped为一般将来时的被动语态。故选A。3.They debated ________ hours about whether to change the rule.A.for B.in C.at D.on【答案】A【详解】句意:他们辩论了几个小时关于是否改变规则。考查介词辨析。for表示持续的时间;in在……内;at在具体时刻;on在具体的某一天。根据“hours”可知,此处表示动作debated持续的时间长度,应使用介词for表示“持续了数小时”。故选A。4.If I ________ you, I would follow the rule strictly.A.am B.were C.was D.be【答案】B【详解】句意:如果我是你,我会严格遵守规则。考查虚拟语气用法。此类虚拟条件句中,if从句的be动词无论主语为第几人称,均统一用were;主句需用“would+动词原形”的结构。故选B。5.________ is important to balance digital life and real-world interactions.A.This B.That C.It D.What【答案】C【详解】句意:平衡数字生活和现实世界的互动是很重要的。考查it作形式主语的用法。This这个;That那个;It它;What什么。根据“...is important to...”可知,空格后的动词不定式短语“to balance digital life and real-world interactions”是句子真正的主语,当句子的主语是动词不定式短语、动名词短语或从句时,常用it作形式主语置于句首,将真正的主语后置,故选C。6.The sign ________ “No cyberbullying” reminds us to behave well online.A.write B.writes C.written D.writing【答案】C【详解】句意:这个写着“禁止网络欺凌”的标志提醒我们在网上要行为端正。考查非谓语动词。句中有谓语动词,且The sign和write之间是被动关系,故此处用过去分词作定语。故选C。7.They ________ the importance of rules in the meeting yesterday.A.discuss B.discussed C.will discuss D.are discussing【答案】B【详解】句意:他们昨天在会议上讨论规则的重要性。考查一般过去时的用法。discuss讨论,一般现在时;discussed讨论了,一般过去时;will discuss将要讨论,一般将来时;are discussing正在讨论,现在进行时。根据“yesterday(昨天)”可知,句子要用一般过去时,谓语动词用过去式。故选B。8.________ the rule is strict, it is necessary for our safety.A.Although B.If C.So D.But【答案】A【详解】句意:虽然这条规则很严格,但为了我们的安全是有必要的。考查连词辨析。Although虽然;If如果;So所以;But但是。根据“the rule is strict”和“it is necessary for our safety”可知,前后句之间存在让步关系,表示“尽管规则很严格,但为了我们的安全是有必要的”,应用Although引导让步状语从句。故选A。9.The teacher asked us ________ a debate on “Should rules be flexible ”A.organize B.to organize C.organizing D.organized【答案】B【详解】句意:老师让我们组织一场关于“规则应该灵活吗?”的辩论。考查非谓语动词。organize组织,动词原形;to organize去组织,动词不定式;organizing组织,动名词;organized组织,过去分词。ask sb. to do sth.要求某人做某事,为固定用法,此处要用动词不定式。故选B。10.If we ________ rules, society will be in chaos.A.follow B.break C.make D.obey【答案】B【详解】句意:如果我们违反规则,社会将会陷入混乱。考查动词辨析。follow遵守;break违反;make制造;obey遵守。根据主句“society will be in chaos”即社会将会陷入混乱的结果可知,其前提应是“违反规则”,故应用break rules“违反规则”。故选B。二、补全对话根据对话内容,从A到F选项中选出能填入空白处的最佳选项,每个选项只使用一次,选项中有一项为多余项。Mary: Where are you going, Linda Linda: 11Mary: What’s in your hand Linda: Oh, I want to take some snacks.Mary: Oh, no! 12Linda: What will happen if I do Mary: 13 “Don’t bring food to the party.” Do you forget the rule Linda: Oh, Mary, you should wear the school uniform.Mary: Why can’t I wear jeans Linda: 14 It’s the rule, too!Mary: Can I take my mobile phone Linda: 15Mary: Ah, it’s really boring.A.Yes, you can.B.You can’t do that!C.If you dress yourself like that, you’ll have to leave.D.If you take snacks there, the teacher won’t be happy.E.No, you can’t, either.F.I’m going to the end-of-year party.【答案】11.F 12.B 13.D 14.C 15.E【分析】对话中Mary和Linda谈了一些参加聚会的规定。11.根据“Where are you going, Linda ”可知要回答要去做什么,选项F“我要去参加年终聚会。”符合语境。故选F。12.根据“Don’t bring food to the party.”可知要提醒对方不能带零食,选项B“你不能那么做!”符合语境。故选B。13.根据“What will happen if I do ”可知要讲带零食去会怎么样,选项D“如果你带零食去那里,老师会不高兴的。”符合语境。故选D。14.根据“Why can’t I wear jeans ”可知要讲不能穿牛仔,穿了会怎样,选项C“如果你穿成那样,你就得走了。”符合语境。故选C。15.根据“Can I take my mobile phone ”可知要回答能否带手机,结合“Ah, it’s really boring.”可知用否定回答,选项E“不,你也不能。”符合语境。故选E。三、完形填空阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Something that I learnt from both my parents was the importance of having respect for other people. I remember one day when we were travelling on a bus and I sat down while other people were standing. My mother shouted at me, “ 16 at once, you have young legs and you don’t need to sit down.” At the time, I felt embarrassed about being told of 17 , but now I understand. I think children nowadays have 18 that respect and it really makes me angry if I see children sitting down while 19 people are standing.One area in which we had a lot of rules was table 20 . For example, we weren’t allowed to start our meal 21 the oldest person had started. We had to say “thank you” when our food was served, and eat everything on our plates before we could 22 the table. We couldn’t make any noise when eating. Worse than that, we were only allowed to have sweets at the weekend, as a special treat if we had been good.Although my upbringing (养育) was perhaps a bit 23 compared with modern children, I’m very thankful to my parents for giving me a clear 24 in life. Even though I was sometimes punished, I think it has made me a better person. In my opinion, children need clear rules, but more than that, they need to learn 25 to get on with other people and realize they are not the centre of the world.16.A.Look up B.Sit up C.Give up D.Get up17.A.in public B.in person C.in surprise D.in order18.A.won B.shown C.lost D.wasted19.A.younger B.older C.taller D.heavier20.A.manners B.materials C.designs D.sizes21.A.if B.because C.until D.though22.A.move B.book C.lay D.leave23.A.simple B.strict C.normal D.interesting24.A.introduction B.answer C.direction D.plan25.A.how B.what C.when D.where【答案】16.D 17.A 18.C 19.B 20.A 21.C 22.D 23.B 24.C 25.A【导语】本文中作者通过回忆父母的教育方式,阐述了尊重他人和遵守规则的重要性。16.句意:我妈妈冲我喊道,“马上站起来,你腿脚还利索,不需要坐下。”Look up查阅;Sit up坐直;Give up放弃;Get up起床,站起来。根据“you have young legs and you don’t need to sit down.”可知,妈妈让站起来,故选D。17.句意:当时,被当众告知这件事让我感到很尴尬,但现在我明白了。in public在公共场合;in person亲自;in surprise惊讶地;in order整齐。根据“I felt embarrassed about being told of...”可知,被当众告知这件事让我感到很尴尬,故选A。18.句意:我认为现在的孩子已经失去了这种尊重,如果我看到孩子坐着而老人站着,我真的很生气。won赢得;shown展示;lost失去;wasted浪费。根据“that respect and it really makes me angry if I see children sitting down while...people are standing.”可知,现在孩子失去了这种尊重,故选C。19.句意:我认为现在的孩子已经失去了这种尊重,如果我看到孩子坐着而老人站着,我真的很生气。younger更年轻的;older更老的;taller更高的;heavier更重的。根据“if I see children sitting down while...people are standing.”可知,孩子坐着老人站着,故选B。20.句意:我们在餐桌礼仪方面有很多规矩。manners礼仪;materials材料;designs设计;sizes尺寸。根据“One area in which we had a lot of rules was table...”以及后文内容可知,此处说的是餐桌礼仪,故选A。21.句意:例如,在年纪最大的人开始之前,我们不允许开始吃饭。if如果;because因为;until直到;though虽然。根据“we weren’t allowed to start our meal...the oldest person had started.”可知,此处是not...until结构,意为“直到……才”,故选C。22.句意:当我们的食物端上来时,我们必须说“谢谢”,并且在离开餐桌之前把盘子里的东西都吃光。move移动;book预定;lay放置;leave离开。根据“and eat everything on our plates before we could...the table.”可知,在离开餐桌之前把盘子里的东西都吃光,故选D。23.句意:虽然和现代孩子相比,我的成长环境可能有点严格,但我非常感谢父母给了我明确的人生方向。simple简单的;strict严格的;normal正常的;interesting有趣的。根据“Although my upbringing (养育) was perhaps a bit...compared with modern children”可知,和现代孩子相比,我的成长环境可能有点严格,故选B。24.句意:虽然和现代孩子相比,我的成长环境可能有点严格,但我非常感谢父母给了我明确的人生方向。introduction介绍;answer答案;direction方向;plan计划。根据“I’m very thankful to my parents for giving me a clear...in life.”可知,父母给了我明确的人生方向,故选C。25.句意:在我看来,孩子需要明确的规则,但更重要的是,他们需要学会如何与人相处,并意识到他们不是世界的中心。how如何;what什么;when何时;where哪里。根据“they need to learn...to get on with other people”可知,需要学会如何与人相处,故选A。四、阅读理解In 2150, society relies heavily on AI to enforce rules. Robotic monitors patrol public spaces, scanning for rule-breakers. For example, in schools, AI tutors instantly detect students talking during exams and issue warnings. While this ensures strict compliance, some worry about the loss of human judgment.Margie, a student in this era, describes her daily routine: “My AI tutor deducts points if I slouch or daydream. It’s efficient, but I miss the days when teachers understood human emotions.” Her classmate Tommy agrees, “Once, I was punished for laughing during a video call, even though it was a moment of joy with my grandma.”Critics argue that over-reliance on AI rules creates a rigid society. Professor Wu warns, “Machines can’t distinguish between harmless behavior and genuine misconduct.” Meanwhile, advocates praise AI for eliminating bias: “AI applies rules equally to everyone,” says tech expert Li Wei.As the debate continues, innovators are developing “emotion-aware” AI that learns to recognize context. For instance, a new system ignores minor rule-breaking during emergencies. This hybrid approach aims to preserve order while respecting human complexity.26.What do robotic monitors do A.Enforce rules. B.Teach classes.C.Provide emotional support. D.Break rules.27.Why does Margie miss human teachers A.AI tutors are too lenient. B.AI lacks human emotion.C.AI tutors are inefficient. D.Human teachers were stricter.28.What did Tommy’s example show A.AI rules are flexible. B.AI can misjudge harmless behavior.C.Laughter is banned online. D.AI tutors are perfect.29.What is Professor Wu’s concern A.AI is too slow. B.AI lacks bias.C.AI can’t distinguish context. D.AI is too expensive.30.What’s the solution mentioned A.Fully automated AI. B.Emotion-aware AI.C.No AI enforcement. D.Human-only monitoring.【答案】26.A 27.B 28.B 29.C 30.B【导语】本文是一篇科幻主题的议论文。主要探讨了在未来社会,过度依赖人工智能(AI)来执行规则可能带来的利弊,以及可能的改进方向。26.细节理解题。根据“In 2150, society relies heavily on AI to enforce rules. Robotic monitors patrol public spaces, scanning for rule-breakers.”可知,机器人监控器的职责是执行规则。故选A。27.推理判断题。根据“It’s efficient, but I miss the days when teachers understood human emotions.”可知,她怀念人类老师是因为AI导师缺乏对人类情感的理解。故选B。28.推理判断题。根据“Once, I was punished for laughing during a video call, even though it was a moment of joy with my grandma.”可知,他的例子表明AI可能会误判无害的行为,即将欢乐的笑声当作违规。故选B。29.细节理解题。根据“Machines can’t distinguish between harmless behavior and genuine misconduct.'”可知,Wu教授的担忧是AI无法区分情境,即无害行为和真正的不当行为。故选C。30.细节理解题。根据“innovators are developing ‘emotion-aware’ AI that learns to recognize context.”可知,文中提到的解决方案是开发“情感感知”的AI。故选B。Xinhua Middle School is going to use a new way to decide who the top kids are. Different rules stand for (代表) different points. If a student violates a rule, his grades will be reduced. If his grade is below 80, the teacher will have a talk with his parents. Let’s see some of the rules.◆First of all, at school, students mustn’t tell lies (谎言) or copy (抄袭) others’ homework or test papers. This kind of dishonest behaviour is not tolerated at all. If a student is caught doing such things, he will get -5points. This rule is to cultivate students’ integrity and honesty in their academic life.◆Secondly, students are encouraged to offer help. They should actively learn to help others. For example, they can share their books with classmates who may need them, help teachers carry heavy boxes, or clean the classroom and so on. These small acts of kindness are highly valued. For each good deed a student does, he will be rewarded with 2 points. It aims to foster a helpful and friendly atmosphere within the school.◆Never smoke. This is the most important rule. Smoking is bad for your health. Don’t do it! If you smoke, you will get -10 points.◆Use the internet carefully. The internet can be very useful for your studies. But some things on the internet aren’t for kids, so try to visit good websites. You can use the internet for fun or homework. Try to look through the things that are good for you, or your grades will be reduced by 3 points.31.What does the underlined word “violates” in Paragraph 1 mean A.Follows. B.Breaks. C.Likes. D.Knows.32.Which is the most important rule A.Never tell lies. B.Try to help others.C.No smoking. D.Use the internet carefully.33.Lingling helped Tom look for his book and helped Lucy clean her desk. How many points should Lingling get A.2. B.4. C.5. D.10.34.Which of the following is TRUE according to the passage A.A good student has to get at least 80 points.B.You will get—10 points if you tell a lie.C.Visiting good websites can get more points.D.Students can only use the internet to do their homework.35.What is the main idea of this passage A.It introduces the importance of internet use in Xinhua Middle School.B.It tells students how to help others in Xinhua Middle School.C.It explains the new way Xinhua Middle School uses to decide top students.D.It shows the harm of smoking to students in Xinhua Middle School.【答案】31.B 32.C 33.B 34.A 35.C【导语】本文主要讲述了新华中学将采用新方式来决定谁是优秀学生,不同规则代表不同分数,违反规则会扣分,分数低于80老师会和家长谈话,并介绍了一些具体规则。31.词句猜测题。根据“If a student violates a rule, his grades will be reduced.”可知,学生违反规则分数会被降低,所以 violates意为“违反”、与 breaks意思相接近。故选B。32.细节理解题。根据“Never smoke. This is the most important rule.”可知,最重要的规则是不吸烟。故选C。33.细节理解题。根据“For each good deed a student does, he will be rewarded with 2 points.”可知,学生每做一件好事会奖励2分,玲玲帮助汤姆找书和帮助露西擦桌子,做了两件好事,应得4分。故选B。34.推理判断题。根据 “If his grade is below 80, the teacher will have a talk with his parents. ” 可知,学生成绩低于80分,老师会和家长谈话,由此可推断出好学生至少要得到80分。故选A。35.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了新华中学用来决定优秀学生的新方式。故选C。Everyone has good and bad habits. Two years ago, I hardly ever joined in any activities and I only liked to stay at home. To change my bad habits, I gave the“21/90 Rule” a try. According to some experts, habits form (形成) in 21 days. After 90 days, they become a part of our lives.First, I chose a habit to change—I don’t like to exercise. Next, I determined to run every day for 21 days. I usually got up at 7:30 am, so I made a plan—I would start running 15 minutes after I got up. I would run for 10 minutes at first and 30 minutes at the end. When everything was finally ready, I took action. I was excited to start my new habit. Although I didn't run very fast, I wasn't discouraged (泄气的). For the first few days, I practiced my habit without a problem.However, my feelings began to change later. I looked and felt the same as before, so I wanted to give up. But I didn’t, and I soon got a little better.Each time, I ran a longer distance, and I felt better and better. I finished my plan successfully and ran for 30 minutes before the 21st day. I felt very pleased about myself. Now it’s time to run for 90 days!36.What can you learn from Paragraph 1 A.The writer only had bad habits two years ago.B.The writer liked watching TV two years ago.C.Good habits become part of life in 21 days.D.The writer may not like to go out two years ago.37.What does the underlined word “determined” in Paragraph 2 mean A.Stopped. B.Decided. C.Forgot. D.Remembered.38.When did the writer start to run A.At 7:30 am. B.At 7:40 am. C.At 7:45 am. D.At 8:00 am.39.How did the writer feel after finishing the plan successfully A.Excited. B.Happy. C.Tired. D.Discouraged.40.Which can be the best title for the passage A.How to Run Fast in 21 Days B.How to Choose Healthy ExerciseC.How to Form a Habit in 21 Days D.How to Make a Good Plan【答案】36.D 37.B 38.C 39.B 40.C【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者通过“21/90法则”改变不爱运动的习惯,从每天跑步10分钟逐步增加到30分钟,最终成功坚持21天并计划继续90天的故事。36.细节理解题。根据文章第1段“Two years ago, I hardly ever joined in any activities and I only liked to stay at home.”可推知,作者两年前可能不喜欢外出。故选D。37.词句猜测题。根据文章第2段“I determined to run every day for 21 days.”(我决定每天跑步坚持21天)中“determined”与“made a plan”(制定计划)的上下文呼应,可知其意为“决定”。故选B。38.细节理解题。根据文章第2段“I usually got up at 7:30 am…I would start running 15 minutes after I got up.”可计算得出跑步时间为7:45。故选C。39.观点态度题。根据文章第2段“I felt very pleased about myself.”(对自己感到非常满意)可知作者完成计划后的心情是开心的。故选B。40.最佳标题题。全文围绕“21天习惯养成”展开,重点描述作者如何通过21天坚持跑步改变习惯。选项C“How to Form a Habit in 21 Days”(如何在21天养成习惯)最贴合主题。故选C。Late-night snacks to be banned To stop people making a noise late at night, the city of Milan has made a rule. It stops the sale of takeout (外卖食物) after midnight. Most people are happy that they can have a good sleep at night.Writing down your worries If a worry comes into your head during the day, just make a note of it. Tell yourself that you’ll have time to think about it later, so there's no need to worry about it right now. In fact, some worries may go away on their own.A new rule to encourage (鼓励) people to laugh A new rule calls for people to laugh at least once a day in Japan. It says that laughing is good for people’s health and can cut down the danger of having heart problems. Businesses have to make workplaces full of laughter.Insects on the menu On the menu in Singapore, we can see 16 insects. These insects are safe for people to eat. They are delicious and good for people's health. Now we can eat insects in many restaurants in Singapore.41.What are most people in Milan happy with A.A busy and noisy night. B.A quiet night for sleep.C.Delicious takeout. D.Menus with some insects.42.How can we stay away from worries according to the passage A.By letting them go away.B.By laughing at others.C.By thinking about them right now.D.By making a note and thinking about them later.43.Why does the new rule call for people to laugh A.Because laughing makes people healthy.B.Because laughing makes people unhappy.C.Because laughing makes people look beautiful.D.Because laughing helps to do business better.44.Where can we eat insects in restaurants according to the four pieces of news A.In Italy. B.In China. C.In Japan. D.In Singapore.45.What is the passage mainly about A.School life. B.Family life. C.Healthy life. D.Busy life.【答案】41.B 42.D 43.A 44.D 45.C【导语】本文通过四条新闻分别介绍了米兰的宵禁政策、缓解焦虑的方法、日本鼓励大笑的新规以及新加坡的昆虫食品,内容均与健康生活方式相关。41.细节理解题。根据文章第1段“Most people are happy that they can have a good sleep at night.(大多数人很高兴他们晚上能睡个好觉)”可推知,米兰市民满意的是夜间安静的环境。故选B。42.细节理解题。根据文章第2段“If a worry comes into your head during the day, just make a note of it...(如果白天有烦恼,只需记录下来……)”可推知,缓解焦虑的方法是记录并延后思考。故选D。43.细节理解题。根据文章第3段“It says that laughing is good for people’s health...(该规定称大笑有益健康……)”可推知,新规鼓励大笑的原因是健康益处。故选A。44.细节理解题。根据文章第4段“Now we can eat insects in many restaurants in Singapore.”可知,昆虫餐厅位于新加坡。故选D。45.主旨大意题。综合全文四条新闻——睡眠质量、心理调节、健康习惯、营养饮食,均围绕“健康生活”展开。选项C“健康生活”最全面概括主题。故选C。五、选词填空请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。make and be well idea off early take kind often breakfast thatA new rule (规定) in Beijing says, people can’t eat food or drink on the subway(地铁).Many people think it is a good 46 , because they don’t like the smell of food on the subway. “I take the subway home from school every day. I 47 feel tired and hungry at that time. If people eat food next to me, the smell will 48 me feel bad,” says Sun Run. “And there 49 always a lot of people on the subway. If the food falls on the floor, how can we keep the ground nice 50 clean ”But some people don’t like the rule. “I go to school by subway. It always 51 me a long time. So I need to get up 52 in the morning. Sometimes I have my 53 on the subway, so I can save time. This rule is really not 54 to me,” says Zhao Xin. “If someone feels thirsty (口渴的) on the subway, does he or she need to get 55 the subway to have a drink I think they can drink water.”What do you think of the rule 【答案】46.idea 47.often 48.make 49.are 50.and 51.takes 52.early 53.breakfast 54.kind 55.off【导语】本文是人们对于北京一条新规定“不可以在地铁上吃喝”的看法。46. 句意:许多人认为这是一个好主意,因为他们不喜欢地铁上食物的味道。根据“a good …”,可知,此处缺单数名词,作表语。结合备选词汇可知,应选用idea,表示“好主意”,符合语境。故填idea。47.句意:我经常在那个时候感到又累又饿。根据“I take the subway home from school”可推测,结束一天的课程,应是又累又饿。根据“I…feel”可知,此处缺表示频率的副词,修饰谓语,应选备选词汇中的often表示“经常”。符合语境。故填often。48.句意:如果有人在我旁边吃东西,味道会让我感觉不好。根据“the smell will…me feel bad,”可知,此处缺动词,作谓语。结合语境可知,应用备选词汇中的make与之构成“make sb. do sth.”表示“使某人做某事”。will后接动词原形。故填make。49.句意:地铁里面总是很多人。根据“there …people”可知,此处缺be动词,表示“某地有某物”。本文时态为一般现在时,应用备选词汇中be动词对应的一般现在时的复数形式。故填are。50.句意:如果食物掉落在地上,那怎么保持空气和地面干净整洁呢?根据“nice…clean”可知,空格前后表示两个并列关系的词,应用备选词汇中的并列连词and,意为“和”。故填and。51.句意:我坐地铁上学。它总是花费我很长时间。根据“It…sb. + 时间”可知,此处缺动词,作谓语。结合备选词汇可知,此处应用take与之构成“it takes sb. + 时间”,表示“花费某人多长时间”。本文时态为一般现在时,谓语动词take应用对应的三人称单数形式,修饰主语it。故填takes。52.句意:我需要在早上很早起床。根据“It always takes me a long time.”可推测,此处指上班要花费很多时间,可推测早上需要很早起床,应用备选词汇中的副词early修饰动词“get up”,意为“早早地”,符合语境。故填early。53.句意:有时候我在地铁上吃早餐,这样我就可以节省时间了。根据“So I need to get up early in the morning.”可知,早上赶时间,应是在地铁上吃东西。应用备选词汇中的“breakfast早餐”,符合语境。故填breakfast。54.句意:这条规定对我真的很不友善。根据前文可知,新规规定不能在地铁上吃喝,而上学很远需要在地铁上吃早饭,可推测这项规定对他很不友善。结合备选词汇可知,应用kind表示“友善的”,符合语境。故填kind。55.句意:如果有人在地铁上感到口渴,他/她需要下车喝一杯吗?根据前文描述新规规定不能在地铁上吃喝,可推测此处是反问需要下车才能喝水吗。结合备选词汇可知,应选off与之构成“get off”表示“下车”,符合语境。故填off。六、书面表达56.学校英文校刊将开展以遵守规则为主题的征文活动,假如你是李华,请根据以下图示,以“Follow the Rules”为题投稿。注意:(1)词数80~100,标题已给出,不计入总词数;(2)可适当增加细节,以使行文连贯;(3)文中不能出现真实姓名及学校名称。Follow the Rules____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文Follow the Rules Rules are very important in our life. There is a saying, “No rules, no order.” It tells us that without rules, our life would be in a mess. We need to follow rules in different places. At home, we should help with housework and go to bed on time. At school, we must listen to teachers and finish homework carefully. In public, we need to wait in line and not talk loudly. If everyone follows the rules, our life will become more peaceful and beautiful. Let’s start with ourselves and be good rule-followers!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据图示要点完成写作,论点明确,论据充分。[写作步骤]第一步,阐述规则的重要性;第二步,分场景说明应遵守的规则;第三步,总结遵守规则的意义并发出倡议。[亮点词汇]①in a mess一团糟②help with housework帮忙做家务③wait in line排队等候④talk loudly大声喧哗⑤peaceful and beautiful安宁而美好[高分句型]①It tells us that without rules, our life would be in a mess. (宾语从句)②If everyone follows the rules, our life will become more peaceful and beautiful. (if引导条件状语从句)21世纪教育网(www.21cnjy.com)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 5 Play by the rules 提升培优评价卷一、单项选择1.Online rules require us ________ personal information safe.A.keep B.to keep C.keeping D.kept2.The future of rules ________ by technology and society.A.will be shaped B.is shaping C.shaped D.shapes3.They debated ________ hours about whether to change the rule.A.for B.in C.at D.on4.If I ________ you, I would follow the rule strictly.A.am B.were C.was D.be5.________ is important to balance digital life and real-world interactions.A.This B.That C.It D.What6.The sign ________ “No cyberbullying” reminds us to behave well online.A.write B.writes C.written D.writing7.They ________ the importance of rules in the meeting yesterday.A.discuss B.discussed C.will discuss D.are discussing8.________ the rule is strict, it is necessary for our safety.A.Although B.If C.So D.But9.The teacher asked us ________ a debate on “Should rules be flexible ”A.organize B.to organize C.organizing D.organized10.If we ________ rules, society will be in chaos.A.follow B.break C.make D.obey二、补全对话根据对话内容,从A到F选项中选出能填入空白处的最佳选项,每个选项只使用一次,选项中有一项为多余项。Mary: Where are you going, Linda Linda: 11Mary: What’s in your hand Linda: Oh, I want to take some snacks.Mary: Oh, no! 12Linda: What will happen if I do Mary: 13 “Don’t bring food to the party.” Do you forget the rule Linda: Oh, Mary, you should wear the school uniform.Mary: Why can’t I wear jeans Linda: 14 It’s the rule, too!Mary: Can I take my mobile phone Linda: 15Mary: Ah, it’s really boring.A.Yes, you can.B.You can’t do that!C.If you dress yourself like that, you’ll have to leave.D.If you take snacks there, the teacher won’t be happy.E.No, you can’t, either.F.I’m going to the end-of-year party.三、完形填空阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Something that I learnt from both my parents was the importance of having respect for other people. I remember one day when we were travelling on a bus and I sat down while other people were standing. My mother shouted at me, “ 16 at once, you have young legs and you don’t need to sit down.” At the time, I felt embarrassed about being told of 17 , but now I understand. I think children nowadays have 18 that respect and it really makes me angry if I see children sitting down while 19 people are standing.One area in which we had a lot of rules was table 20 . For example, we weren’t allowed to start our meal 21 the oldest person had started. We had to say “thank you” when our food was served, and eat everything on our plates before we could 22 the table. We couldn’t make any noise when eating. Worse than that, we were only allowed to have sweets at the weekend, as a special treat if we had been good.Although my upbringing (养育) was perhaps a bit 23 compared with modern children, I’m very thankful to my parents for giving me a clear 24 in life. Even though I was sometimes punished, I think it has made me a better person. In my opinion, children need clear rules, but more than that, they need to learn 25 to get on with other people and realize they are not the centre of the world.16.A.Look up B.Sit up C.Give up D.Get up17.A.in public B.in person C.in surprise D.in order18.A.won B.shown C.lost D.wasted19.A.younger B.older C.taller D.heavier20.A.manners B.materials C.designs D.sizes21.A.if B.because C.until D.though22.A.move B.book C.lay D.leave23.A.simple B.strict C.normal D.interesting24.A.introduction B.answer C.direction D.plan25.A.how B.what C.when D.where四、阅读理解In 2150, society relies heavily on AI to enforce rules. Robotic monitors patrol public spaces, scanning for rule-breakers. For example, in schools, AI tutors instantly detect students talking during exams and issue warnings. While this ensures strict compliance, some worry about the loss of human judgment.Margie, a student in this era, describes her daily routine: “My AI tutor deducts points if I slouch or daydream. It’s efficient, but I miss the days when teachers understood human emotions.” Her classmate Tommy agrees, “Once, I was punished for laughing during a video call, even though it was a moment of joy with my grandma.”Critics argue that over-reliance on AI rules creates a rigid society. Professor Wu warns, “Machines can’t distinguish between harmless behavior and genuine misconduct.” Meanwhile, advocates praise AI for eliminating bias: “AI applies rules equally to everyone,” says tech expert Li Wei.As the debate continues, innovators are developing “emotion-aware” AI that learns to recognize context. For instance, a new system ignores minor rule-breaking during emergencies. This hybrid approach aims to preserve order while respecting human complexity.26.What do robotic monitors do A.Enforce rules. B.Teach classes.C.Provide emotional support. D.Break rules.27.Why does Margie miss human teachers A.AI tutors are too lenient. B.AI lacks human emotion.C.AI tutors are inefficient. D.Human teachers were stricter.28.What did Tommy’s example show A.AI rules are flexible. B.AI can misjudge harmless behavior.C.Laughter is banned online. D.AI tutors are perfect.29.What is Professor Wu’s concern A.AI is too slow. B.AI lacks bias.C.AI can’t distinguish context. D.AI is too expensive.30.What’s the solution mentioned A.Fully automated AI. B.Emotion-aware AI.C.No AI enforcement. D.Human-only monitoring.Xinhua Middle School is going to use a new way to decide who the top kids are. Different rules stand for (代表) different points. If a student violates a rule, his grades will be reduced. If his grade is below 80, the teacher will have a talk with his parents. Let’s see some of the rules.◆First of all, at school, students mustn’t tell lies (谎言) or copy (抄袭) others’ homework or test papers. This kind of dishonest behaviour is not tolerated at all. If a student is caught doing such things, he will get -5points. This rule is to cultivate students’ integrity and honesty in their academic life.◆Secondly, students are encouraged to offer help. They should actively learn to help others. For example, they can share their books with classmates who may need them, help teachers carry heavy boxes, or clean the classroom and so on. These small acts of kindness are highly valued. For each good deed a student does, he will be rewarded with 2 points. It aims to foster a helpful and friendly atmosphere within the school.◆Never smoke. This is the most important rule. Smoking is bad for your health. Don’t do it! If you smoke, you will get -10 points.◆Use the internet carefully. The internet can be very useful for your studies. But some things on the internet aren’t for kids, so try to visit good websites. You can use the internet for fun or homework. Try to look through the things that are good for you, or your grades will be reduced by 3 points.31.What does the underlined word “violates” in Paragraph 1 mean A.Follows. B.Breaks. C.Likes. D.Knows.32.Which is the most important rule A.Never tell lies. B.Try to help others.C.No smoking. D.Use the internet carefully.33.Lingling helped Tom look for his book and helped Lucy clean her desk. How many points should Lingling get A.2. B.4. C.5. D.10.34.Which of the following is TRUE according to the passage A.A good student has to get at least 80 points.B.You will get—10 points if you tell a lie.C.Visiting good websites can get more points.D.Students can only use the internet to do their homework.35.What is the main idea of this passage A.It introduces the importance of internet use in Xinhua Middle School.B.It tells students how to help others in Xinhua Middle School.C.It explains the new way Xinhua Middle School uses to decide top students.D.It shows the harm of smoking to students in Xinhua Middle School.Everyone has good and bad habits. Two years ago, I hardly ever joined in any activities and I only liked to stay at home. To change my bad habits, I gave the“21/90 Rule” a try. According to some experts, habits form (形成) in 21 days. After 90 days, they become a part of our lives.First, I chose a habit to change—I don’t like to exercise. Next, I determined to run every day for 21 days. I usually got up at 7:30 am, so I made a plan—I would start running 15 minutes after I got up. I would run for 10 minutes at first and 30 minutes at the end. When everything was finally ready, I took action. I was excited to start my new habit. Although I didn't run very fast, I wasn't discouraged (泄气的). For the first few days, I practiced my habit without a problem.However, my feelings began to change later. I looked and felt the same as before, so I wanted to give up. But I didn’t, and I soon got a little better.Each time, I ran a longer distance, and I felt better and better. I finished my plan successfully and ran for 30 minutes before the 21st day. I felt very pleased about myself. Now it’s time to run for 90 days!36.What can you learn from Paragraph 1 A.The writer only had bad habits two years ago.B.The writer liked watching TV two years ago.C.Good habits become part of life in 21 days.D.The writer may not like to go out two years ago.37.What does the underlined word “determined” in Paragraph 2 mean A.Stopped. B.Decided. C.Forgot. D.Remembered.38.When did the writer start to run A.At 7:30 am. B.At 7:40 am. C.At 7:45 am. D.At 8:00 am.39.How did the writer feel after finishing the plan successfully A.Excited. B.Happy. C.Tired. D.Discouraged.40.Which can be the best title for the passage A.How to Run Fast in 21 Days B.How to Choose Healthy ExerciseC.How to Form a Habit in 21 Days D.How to Make a Good PlanLate-night snacks to be banned To stop people making a noise late at night, the city of Milan has made a rule. It stops the sale of takeout (外卖食物) after midnight. Most people are happy that they can have a good sleep at night.Writing down your worries If a worry comes into your head during the day, just make a note of it. Tell yourself that you’ll have time to think about it later, so there's no need to worry about it right now. In fact, some worries may go away on their own.A new rule to encourage (鼓励) people to laugh A new rule calls for people to laugh at least once a day in Japan. It says that laughing is good for people’s health and can cut down the danger of having heart problems. Businesses have to make workplaces full of laughter.Insects on the menu On the menu in Singapore, we can see 16 insects. These insects are safe for people to eat. They are delicious and good for people's health. Now we can eat insects in many restaurants in Singapore.41.What are most people in Milan happy with A.A busy and noisy night. B.A quiet night for sleep.C.Delicious takeout. D.Menus with some insects.42.How can we stay away from worries according to the passage A.By letting them go away.B.By laughing at others.C.By thinking about them right now.D.By making a note and thinking about them later.43.Why does the new rule call for people to laugh A.Because laughing makes people healthy.B.Because laughing makes people unhappy.C.Because laughing makes people look beautiful.D.Because laughing helps to do business better.44.Where can we eat insects in restaurants according to the four pieces of news A.In Italy. B.In China. C.In Japan. D.In Singapore.45.What is the passage mainly about A.School life. B.Family life. C.Healthy life. D.Busy life.五、选词填空请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。make and be well idea off early take kind often breakfast thatA new rule (规定) in Beijing says, people can’t eat food or drink on the subway(地铁).Many people think it is a good 46 , because they don’t like the smell of food on the subway. “I take the subway home from school every day. I 47 feel tired and hungry at that time. If people eat food next to me, the smell will 48 me feel bad,” says Sun Run. “And there 49 always a lot of people on the subway. If the food falls on the floor, how can we keep the ground nice 50 clean ”But some people don’t like the rule. “I go to school by subway. It always 51 me a long time. So I need to get up 52 in the morning. Sometimes I have my 53 on the subway, so I can save time. This rule is really not 54 to me,” says Zhao Xin. “If someone feels thirsty (口渴的) on the subway, does he or she need to get 55 the subway to have a drink I think they can drink water.”What do you think of the rule 六、书面表达56.学校英文校刊将开展以遵守规则为主题的征文活动,假如你是李华,请根据以下图示,以“Follow the Rules”为题投稿。注意:(1)词数80~100,标题已给出,不计入总词数;(2)可适当增加细节,以使行文连贯;(3)文中不能出现真实姓名及学校名称。Follow the Rules____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 【学霸速记巧练】 Unit 5 Play by the rules 提升培优评价卷(原卷版).docx 【学霸速记巧练】 Unit 5 Play by the rules 提升培优评价卷(解析版).docx