湖北省黄石2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖北省黄石2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含解析及听力音频及听力原文)

资源简介

湖北省黄石2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力测试(共25题,每小题1分,满分25分)
听力选择
1.A.By practicing. B.By reading books. C.At night.
2.A.At eight o’clock. B.March 13th. C.In August.
3.A.Good luck. B.Sounds great. C.That’s all right.
4.A.You are OK. B.No, I have a headache. C.She has a headache.
5.A.They are good friends.
B.They will go there.
C.They should call him up.
6.When did the speakers get to the restaurant
A.At 11:30. B.At 12:00. C.At 12:30.
7.Who runs the fastest in Ken’s class
A.Ken. B.John. C.Peter.
8.How many students in Class Two A walk to school
A.25. B.35. C.50.
9.Who went to the beach with Jane
A.Her parents. B.Her friends. C.Her classmates.
10.What’s the relationship between the two speakers
A.Father and daughter. B.Shopper and salesperson. C.Driver and passenger.
11.What does the girl like doing now
A.Collecting coins. B.Collecting picture books. C.Collecting stamps.
12.
A. B. C.
听对话,回答以下各小题。
13.What will the speakers make
A.Beef noodles. B.Beef soup. C.Mutton soup.
14.How many tomatoes do the speakers need
A.One. B.Two. C.Three.
15.What will Dennis do
A.He will learn to cut up the beef.
B.He will cook the soup.
C.He will drink two bowls of beef soup.
听长对话,回答下列各小题。
16.What does the girl think of the football game
A.Boring B.Terrible. C.Exciting.
17.Why didn’t Bill watch the game on Saturday night
A.Because he was ill.
B.Because his brother was ill.
C.Because his father was ill.
18.What was the score at the end of the game
A.3-1 B.2-1 C.3-2
听长对话,回答问题。
19.What will the speakers make
A.Beef noodles. B.Beef soup. C.Mutton soup.
20.How many tomatoes do the speakers need
A.One. B.Two. C.Three.
21.What will Dennis do
A.He will learn to cut up the beef.
B.He will cook the soup.
C.He will drink two bowls of beef soup.
听下面一段独白,回答各小题。
22.What is the Open Day about
A.Making Chinese culture more popular.
B.Learning about English traditions.
C.Having a talk with the headmaster.
23.When will people make art pieces by themselves
A.At 9:00. B.At 10:30. C.At 12:15.
24.What can people do in the afternoon
A.Have a meeting. B.Write a reply. C.Enjoy club shows.
25.What is the passage
A.An invitation. B.An ad. C.A diary.
二、完形填空(共15题,每小题1分,满分15分)
It was a sunny Sunday. Our family were all free at home, so we decided to make a delicious 26 together. This was not only a good chance to enjoy good food but also a great 27 to spend time with each other.
Dad went to the market (市场) early in the morning and bought some 28 vegetables, such as tomatoes, carrots and so on. Mom took out something needed for making bread. I washed the vegetables 29 because they had to be very clean.
After that, we began to make the main dish. Mom cut the vegetables quickly with a knife. She was really good 30 it and the pieces were all in nice shapes. Dad put some oil in the pan and heated it. Then he 31 the vegetables and started to cook them. The smell that filled the kitchen was so delicious that it made my 32 water.
As we were working, we talked and 33 . We shared some interesting stories that happened during the week. It was a very warm atmosphere (氛围). Dad said this kind of family time was more precious (珍贵) than 34 .
When the meal was ready, we set the table and put all the food on it. There was also a big 35 of fruit salad in the middle of the table. We 36 and started to eat. The food tasted even better than it 37 . After the meal, we didn’t feel like moving because we were so full. 38 we were all very happy.
There were a lot of things left to 39 up in the kitchen. But we didn’t mind. We worked together to wash the dishes and put away the things. This family cooking activity made our relationship 40 . We hoped to have more such days in the future.
26.A.dish B.meal C.salad D.bread
27.A.way B.event C.culture D.hobby
28.A.expensive B.unusual C.fresh D.same
29.A.quickly B.clearly C.quietly D.carefully
30.A.for B.with C.at D.to
31.A.added B.caught C.planted D.reached
32.A.eye B.mouth C.nose D.ear
33.A.explained B.spoke C.laughed D.replied
34.A.anything B.something C.everything D.nothing
35.A.glass B.plate C.spoon D.pot
36.A.turned down B.stood up C.cut up D.sat down
37.A.smelled B.sounded C.touched D.felt
38.A.Because B.And C.So D.But
39.A.grow B.clean C.make D.dress
40.A.happier B.easier C.closer D.funnier
三、阅读理解(共20题,每小题2分,满分40分)
A
After three years, Li Ziqi is finally back with two long videos. They are about her beautiful lacquer (漆器) work and a bamboo (竹子) garden house. She is a very popular video blogger (博主). And she shares videos about traditional Chinese farming life. Her videos show how to make all kinds of things in traditional ways. They are relaxing and healing (治愈的). That’s why she has fans everywhere. She is a model for young people because she helps people learn Chinese culture through her videos.
The Chinese video game Black Myth: Wukong (黑神话:悟空) has become very popular. It sold more than 10, 000, 000 copies in just three days after it showed on August 20, 2024. The game comes from the Chinese story Journey to the West (西游记). And Sun Wukong is also one of the main characters in the story. Many foreign players find the game’s story and roles hard to understand, because it’s so much about Chinese culture. To help them, some foreign fans did a lot of work. One fan even wrote a long article about what Sun Wukong can do.
To celebrate the coming year of the snake in 2025, China Media Group (媒体) showed the symbol for the 2025 Spring Festival Gala (春晚). It has some kinds of meanings. First, the character “巳” looks like a snake in its shape. Next, in many old articles, the character “巳” means growth and new life, much like a baby. Finally, when this symbol came out, it looks like the traditional “Ruyi” shape. So the symbol brings together the sky, the earth, old writing and our Chinese culture.
41.Who is Li Ziqi
A.A farmer. B.A worker. C.A video blogger. D.An actress.
42.The main character in the game Black Myth: Wukong is _________.
A.Black Myth. B.Sun Wukong. C.Li Ziqi. D.Foreign players.
43.How many kinds of meanings does the symbol for the 2025 Spring Festival Gala have
A.1. B.3. C.20. D.2025.
44.Which of the following is true
A.Li Ziqi has lots of fans because of her relaxing and healing videos.
B.It is hard for many Chinese to understand the story and roles in the game.
C.The snake looks like Chinese traditional thing “Ruyi” in its shape.
D.Li Ziqi’s videos are about traditional Chinese city life.
45.Which part of newspaper is the passage probably from
A.School sports. B.Movie review. C.Travel plan. D.Chinese culture.
B
①Red is the color of China. Of all the colors, we can see the red most easily. The color red is fresh and pure (纯洁), and in China, we call it “China Red”. Red is the favorite color of Chinese people because it makes people excited, and more importantly, it has rich meanings in Chinese culture and history.
②No country in the world uses a color in such a way as China. Here, red gives color to the soul (灵魂) of the nation. Chinese people love the color much more than others do. “China Red” is an everlasting subject for China and an important color for the Chinese people. “China Red” becomes a very popular word. We can see the words in foreign magazines and newspapers, even school learning and teaching materials.
③Finding red-colored things in China is very easy, as you can see the color everywhere. All traditional red things are playing a special role in China, like the walls of ancient palaces (古老的宫殿), the national flag, Chinese knots and lanterns.
④Red is the color of luck, health, happiness, peace, richness and so on. Therefore, only red things and events fully show and explain its beauty. The color can be alive and meaningful only when it’s connected (连接) with people.
⑤In China, red is more than just a color. It carries the long history and culture of the Chinese nation. “China Red” is full of charm (魅力) and it is right here in China waiting for you to feel and to discover!
46.Why do Chinese people love the color red so deeply
A.It is most easily seen among all the colors.
B.It has rich meanings in Chinese culture and history.
C.It makes Chinese people happy and comfortable.
D.It stands for (代表) freshness and pureness.
47.What’s the Chinese meaning of the underlined word “everlasting” in Paragraph 2
A.重要的 B.受欢迎的 C.有趣的 D.永恒的
48.Which of the following statements is True according to the passage
A.Red is the most popular color in the world.
B.Red is connected with sadness in Chinese culture.
C.Red is the color of bad luck and illness in China.
D.Red is used in ancient palaces, the national flag, Chinese knots, and lanterns.
49.How does the writer show the red-colored things are popular in China in Paragraph 3
A.By questioning. B.By describing.
C.By giving examples. D.By listing numbers.
50.What is the structure of the passage
A. B. C. D.
C
My sister and I grew up going to American schools. Well, six months ago, I was standing in my new home in Zhejiang.
Teachers here are serious about work. They are working so hard to teach us. Also, they try their best to help us and give us space to explore (探索). That is the reason why we learn faster and better than most others. In just a few months, I have learned a lot of Chinese.
Last month, my parents took Amy and me to Beijing by high-speed rail (高铁). It was a new, exciting experience for us. Clearly, it’s the easiest, safest and fastest way to travel around. Dad said, “China has the longest high-speed rail network in the world now.” In Beijing. we visited Dad’s university, Tsinghua University. It’s really great, just like Beijing itself! I hope to study there one day. Later, my parents took us to both Hong Kong and Macao. On the way, we saw the world’s longest cross-sea bridge, the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. That’s amazing!
In many cities I find people choose to use shared bikes or shared cars to travel around. People all use their mobile phones to pay! That’s unbelievable! Wherever I go, I can see people’s smiling faces. I wonder why everything is so amazing in China. The answer quickly comes to my mind: Hard work pays off. “Things are changing fast in China,” Mum said. “Everyone is working hard for a better future.”
51.Why did the writer’s family come to China
A.To learn Chinese B.To start a new life
C.To spend their holiday D.To explore Chinese culture
52.What does the writer think of the teachers in China
A.Serious and busy. B.Strict and careful.
C.Active and talented. D.Hard-working and helpful.
53.It’s clear that the writer _________.
A.often traveled by high-speed rail in America B.is surprised to see the development of China
C.thinks the Chinese network is the fastest D.enjoys riding shared bikes in the city
54.Which is the right order according to the passage
a. The writer learned a lot of Chinese.
b. The writer visited Tsinghua University.
c. The writer’s family moved to Zhejiang.
d. The writer traveled to Beijing by high-speed rail.
e. The writer saw the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.
A.dcabe B.daceb C.cadbe D.acdbe
55.What’s the best title for the passage
A.Better China, happier life B.Wonderful places in China
C.Chinese schools and teachers D.Differences between China and America
第二节 阅读短文,从所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使对话通顺、连贯。(选项中有一项多余)
Being successful is not easy. 56 For example, starting a day right is very important to them. Here are some good habits to start a day right.
Get up an hour early.
Getting up an hour early is a good way to start the day. 57 Benjamin Franklin would probably agree. He once said, “Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and clever.”
58
After brushing your teeth, drink a glass of water with lemon juice. Why Health experts say that this drink can jump-start (推动) your body’s cells (细胞), and keep them moving during the day.
Don’t jump into social media (社交媒体) at once after you wake up.
59 You want to open your TikTok. Well, don’t. Why Because it may bring unhealthy feelings. You see some interesting videos and you begin to laugh happily. In the end, an hour has passed, and you’re angry because you may be late.
Exercise!
The best way to start a great day is through exercise. Many people like to exercise in the morning. The great doctor Zhong Nanshan is one of them. He said, “ 60 The result is amazing (惊人的). I believe I must keep exercising every morning.”
A.You wake up in the morning.
B.All of us want to keep healthy.
C.Drink a glass of water with lemon juice.
D.That’s because the morning is the best part of a day.
E.I try to exercise in the early morning before working every day.
F.However, a study shows that successful people have similar habits.
四、任务型阅读(共5空,每空2分,满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
Deng Xiaolan was born (出生) in a small village in Fuping, Hebei in 1943. She learned the violin and singing when she was young. She joined the school band after going into Tsinghua University. She also taught her friends to play the violin in her free time.
In 2003, Deng went back to Malan, a village in Fuping, to look for the places where her parents worked before. She met some children there. “Would you like to sing a song with me ” she asked. However, none of them could sing. She felt very sorry and decided to do something for them.
A year later, she started to travel between Beijing and the village to teach the children music. She taught more than 200 children in Malan. She also brought about 500 instruments (乐器) and 1,000 books to Malan. “I like music a lot. Music is like my friend who is always there when I’m happy or sad. I wish that the children could sing and find some happiness from music. Music will make their life colorful.” Deng said.
Early 2022, Deng took the children to Beijing. They sang the Olympic Anthem in Greek (希腊语) for the Beijing Winter Olympics (北京冬奥会).
“In the last 18 years of her life, our mother spent most of her time on children’s music education in Malan. It brought her much happiness,” her children said after she died on March 21.
61.The passage mainly talks about a woman’s for music education. (仅填1词)
62.In 2003, Deng met some children in Malan, and she found . (不超过5词)
63.Fill in the blanks according to the passage.
Something important for Deng and children in Malan
When and where did it happen What did they do
in Malan. (不超过5词) Deng started to teach the children music.
Early 2022 in Beijing. They for the Beijing Winter Olympics. (不超过6词)
64.What words can best describe Deng Xiaolan
. (不超过20词)
五、选词填空(共10题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
shop money celebrate both holiday wish they wonderful year happy
Do you know the Spring Festival, one of the most popular traditional 65 for Chinese people Most people will come back home and get together with their family. So it becomes the busiest time of the year. Chinese people began to 66 the Spring Festival about 4,000 years ago. Before the Spring Festival comes, people do lots of preparations like 67 in the stores and cleaning the rooms. They also put two big red lanterns (灯笼) on 68 sides of the front door for about half a month.
The Spring Festival Eve is the most important. At that time, all family members eat dinner 69 together. The meal is much bigger than usual. After the dinner, they don’t go to bed until the new 70 comes. The next morning, people wear new clothes, especially red ones. It is a good time to visit 71 friends and relatives (亲属). When people meet, they say “Happy New Year” to each other. They also give their best 72 . All the people enjoy themselves during such a 73 festival, and the festival can bring happiness and luck for the next year. Children are the happiest, because they needn’t go to school, and can get lucky 74 from their parents and relatives.
Are you looking forward to this Spring Festival Believe it or not, I can’t wait.
六、书面表达(满分20分)
75.假设你是Jim,你的朋友David 给你写了一封求助信,请你根据这封信的内容给David写一封回信,针对他的问题提出建议,并给他一些安慰和鼓励。
Dear Jim, I have a problem and I need your help. You know I like sports very much. Doing sports can always make me feel happy. But my parents don’t want me to spend much time on sports. They asked me to spend more time on studies. I’m very upset and don’t know what to do. Can you help me Yours, David
要求:
(1)短文应条理清楚,行文连贯,可适当发挥;
(2)文中不得出现个人真实的姓名和校名;
(3)词数70词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear David,
I’m sorry to hear that you have problems with your parents.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours
Jim
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A
【原文】How are you going to be a basketball player
2.B
【详解】What's the date today
3.B
【原文】略
4.C
【原文】What’s the matter with the girl
5.C
【原文】What should they do
6.B
【原文】M: This restaurant is the most popular near here but it has the longest waiting time.
W: That’s for sure. It’s twelve thirty now. We arrived here at twelve.
7.B
【原文】W: Ken, you did a good job yesterday. You ran so fast.
M: Well in my class Peter runs faster than me and John runs faster than Peter.
8.A
【原文】M: How many students in Class Two A walk to school
W: There are fifty students and half of them go to school on foot.
9.B
【原文】M: Who went to the beach with you, Jane
W: I went to the beach with my friends.
10.B
【原文】W: What can I do for you, sir
M: I hope to buy a dress for my little daughter.
11.A
【原文】M: What did you use to do, Maria
W: I used to collect stamps, but now I’m fond of collecting coins.
12.A
【原文】Last year I went to the Great Wall with my parents.
13.B 14.B 15.A
【原文】W: Dennis, which soup do you like better, beef soup or mutton soup
M: Beef soup.
W: Well, I see. I remember you could even drink two bowls of beef soup when you were in middle school.
M: Haha, what do we need to prepare
W: Let me think. Some beef, one carrot and two tomatoes.
M: Anything else
W: We also need some salt.
M: That is not a problem. We have all of these things in our kitchen. What shall we do first
W: We should cut up the beef.
M: Okay, I can learn to do that from you.
W: Next I’ll cook it for two hours. The soup will be ready in three hours.
M: All right.
16.C 17.B 18.C
【原文】W: Bill, did you watch the football game on Saturday night
M: No, I didn’t.
W: What a pity! It was exciting.
M: Who won at last
W: Our team.
M: I’m sorry that I didn’t go. My brother had a bad cold that night and my parents were busy at work. I had to look after my brother.
W: I’m sorry to hear that. Does he feel better now
M: Yes, much better. Thank you. By the way, what was the score at the end of the game
W: 3-2, we won.
M: It sounds like a close game.
W: That’s why it was such a great game.
M: I must be there next time.
19.B 20.B 21.A
【原文】A: Dennis, which soup do you like better Beef soup or mutton soup
B: Beef soup.
A: Well, I see. I remember you could even drink two bowls of beef soup when you were in middle school.
B: Haha. What do we need to prepare
A: Let me think. Some beef, one carrot and two tomatoes.
B: Anything else
A: Yes, we also need some salt.
B: That is not a problem. We have all of these things in our kitchen. What shall we do first
A: We should cut up the beef.
B: OK, I can learn to do that from you.
A: Next, I’ll cook it for two hours. The soup will be ready in three hours.
B: All right.
22.A 23.B 24.C 25.A
【原文】Dear students,
I’m very glad to invite you to come to our Open Day on January the nineteenth. It is about making Chinese culture more popular. To help you learn more about our traditions we have different kinds of activities. At nine in the morning you will have a round table meeting with our headmaster, then one and a half hours later you can even make some art pieces by yourselves. The dining hall was served lunch at twelve fifteen. Are you interested in singing or operas At two in the afternoon you can also enjoy great club shows in the school hall.
Please reply in writing by this Friday. I’m looking forward to seeing you.
Yours,
Jerry
26.B 27.A 28.C 29.D 30.C 31.A 32.B 33.C 34.A 35.B 36.D 37.A 38.D 39.B 40.C
【导语】本文讲述一家人在周日共同准备一顿饭的温馨经历。
26.句意:我们全家都有空,所以我们决定一起做一顿美味的饭。
dish一道菜;meal一顿饭;salad沙拉;bread面包。根据后文提到的“main dish”和“fruit salad”等内容可知,此处指的是完整的一顿饭,而非单一菜肴,故选B。
27.句意:这不仅是享受美食的好机会,也是彼此陪伴的好方式。
way方式;event事件;culture文化;hobby爱好。“a great way to do sth.”是固定搭配,意为“做某事的好方式”,符合“陪伴彼此”的语境,故选A。
28.句意:爸爸一早就去市场买了些新鲜的蔬菜,比如西红柿、胡萝卜等。
expensive昂贵的;unusual不寻常的;fresh新鲜的;same相同的。根据“vegetables”和烹饪常识,做菜用的蔬菜需要新鲜的,“fresh”符合食材采购的基本要求,故选C。
29.句意:我仔细地洗了蔬菜,因为它们得非常干净。
quickly快速地;clearly清晰地;quietly安静地;carefully仔细地。根据后文“they had to be very clean”可知,洗菜要“仔细地”,才能保证蔬菜干净,故选D。
30.句意:她很擅长切菜,切出来的形状都很好看。
for为了;with和;at在;to对……。根据后文“the pieces were all in nice shapes”可知,妈妈擅长切菜,“be good at”是固定搭配,表“擅长做某事”,故选C。
31.句意:然后他把蔬菜加进去,开始烹饪。
added加入;caught抓住;planted种植;reached到达。根据“...the vegetables and started to cook them”可知,是将切好的蔬菜“加入”锅中,然后才能开始炒菜,故选A。
32.句意:充满厨房的香味太美味了,让我流口水。
eye眼睛;mouth嘴;nose鼻子;ear耳朵。根据前文“The smell that filled the kitchen was so delicious”可知,诱人的香味会让人产生想吃的欲望,“make one’s mouth water”是固定表达,符合语境,故选B。
33.句意:我们一边做事,一边聊天、大笑。
explained解释;spoke说话;laughed大笑;replied回复。根据后文“some interesting stories”可知,家庭氛围是轻松愉快的,“laughed”符合该场景,故选C。
34.句意:爸爸说这种家庭时光比任何东西都珍贵。
anything任何东西;something某事;everything一切;nothing没有什么。根据“It was a very warm atmosphere.”可知,爸爸想强调家庭时光的独特价值,“more precious than anything”表“比任何东西都珍贵”,故选A。
35.句意:桌子中间还有一大盘水果沙拉。
glass玻璃杯;plate盘子;spoon勺子;pot锅。根据“of fruit salad”和生活常识可知,水果沙拉是盛放在“盘子”里供人食用的,故选B。
36.句意:我们坐下来开始吃饭。
turned down拒绝;stood up站起来;cut up切碎;sat down坐下。根据后文“started to eat”可知,吃饭前的动作是“坐下”,故选D。
37.句意:食物尝起来比闻起来更美味。
smelled闻起来;sounded听起来;touched摸起来;felt感觉。根据前文“The smell that filled the kitchen”可知,前文提到了食物的香味,此处对比“闻起来”和“尝起来”的感受,故选A。
38.句意:但我们都非常开心。
Because因为;And和;So所以;But但是。前文提到“we didn’t feel like moving”,后文说“we were all very happy”,前后是转折关系,“but”用于表转折,故选D。
39.句意:厨房里还有很多东西需要清理。
grow成长;clean打扫;make制作;dress给(某人)穿衣服。根据后文“We worked together to wash the dishes and put away the things.”可知,是“清理”厨房的工作,“clean up”符合该场景,故选B。
40.句意:这次家庭烹饪活动让我们的关系更亲密了。
happier更开心的;easier更容易的;closer更亲密的;funnier更有趣的。根据“made our relationship...”可知,是让关系变得“更亲密”,故选C。
41.C 42.B 43.B 44.A 45.D
【导语】本文主要以李子柒的视频、游戏《黑神话:悟空》、2025春晚蛇年的标志这三个事例为切入点,介绍了中国传统文化在不同领域的展现与传播,体现了传统文化的魅力和内涵。
41.细节理解题。根据“She is a very popular video blogger”可知,她是一个受欢迎的视频博主,故选C。
42.细节理解题。根据“And Sun Wukong is also one of the main characters in the story”可知,游戏《黑神话:悟空》的主角是孙悟空,故选B。
43.细节理解题。根据“First”“Next”“Finally”三个表顺序的词对应的内容可知,2025春晚的标志有三种含义,故选B。
44.细节理解题。根据“They are relaxing and healing. That’s why she has fans everywhere”可知,李子柒因为她治愈放松的视频拥有很多粉丝,故选A。
45.推理判断题。根据全文围绕李子柒、《黑神话:悟空》、2025春晚的标志展现中国传统文化的内容可推断,文章最可能来自报纸的中国文化板块,故选D。
46.B 47.D 48.D 49.C 50.D
【导语】本文讲述红色在中国的重要意义,向我们展示了中国红在中华民族传统历史文化中的丰富含义。
46.细节理解题。根据“Red is the favorite color of Chinese people because it makes people excited, and more importantly, it has rich meanings in Chinese culture and history.”可知,红色一直是中国人最喜欢的颜色,因为它让人兴奋,更重要的是,它在中国文化和历史中有着丰富的含义。故选B。
47.词句猜测题。分析“‘China Red’ is an everlasting subject for China and an important color for the Chinese people.”可知,“中国红”是中国永恒的主题,是中国人的重要颜色。此处“everlasting”的意思是“永恒的”。故选D。
48.细节理解题。根据“traditional red things... like the walls of ancient palaces, the national flag, Chinese knots and lanterns”可知,红色用于古建筑、国旗、中国结、灯笼等物品,选项D表述正确,故选D。
49.细节理解题。根据第三段“All traditional red things are playing a special role in China, like the walls of ancient palaces, the national flag, Chinese knots and lanterns.”可知,作者通过举例说明红色的东西在中国的受欢迎程度。故选C。
50.篇章结构题。①总述“中国红”的地位与文化意义→②③④分别从中国对红色的独特运用、红色物品的应用、红色的文化寓意展开→⑤总结“中国红”承载的民族文化与魅力,故选D。
51.B 52.D 53.B 54.C 55.A
【导语】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己和家人来到中国后的生活经历和感受,包括在中国学校的学习、乘坐高铁旅行、参观大学、看到港珠澳大桥以及中国便捷的出行方式和支付方式等,展现了中国快速的发展和人们积极向上的生活态度。
51.细节理解题。根据第一段中“Well, six months ago, I was standing in my new home in Zhejiang.”可知,六个月前,作者站在浙江的新家,由此可推断出作者一家来中国是为了开始新的生活。故选B。
52.细节理解题。根据第二段中“Teachers here are serious about work. They are working so hard to teach us. Also, they try their best to help us and give us space to explore (探索).”可知,作者认为中国的老师工作认真,努力教学,尽力帮助学生们并给学生们探索的空间,所以作者认为中国老师工作努力且乐于助人。故选D。
53.推理判断题。根据最后一段中“I wonder why everything is so amazing in China. The answer quickly comes to my mind: Hard work pays off. ‘Things are changing fast in China,’ Mum said. ‘Everyone is working hard for a better future.’”可知,作者对中国的一切感到惊讶,认为中国发展迅速,人们都在为更好的未来努力工作,由此可推断出作者对中国的发展感到惊讶。故选B。
54.细节理解题。根据第一段中“Well, six months ago, I was standing in my new home in Zhejiang.”可知,作者一家搬到了浙江,c排第一;根据第二段中“In just a few months, I have learned a lot of Chinese.”可知,作者学了很多中文,a排第二;根据第三段中“Last month, my parents took Amy and me to Beijing by high-speed rail (高铁).”可知,作者乘坐高铁去了北京,d排第三;根据第三段中“In Beijing. we visited Dad’s university, Tsinghua University.”可知,作者参观了清华大学,b排第四;根据第三段中“Later, my parents took us to both Hong Kong and Macao. On the way, we saw the world’s longest cross-sea bridge, the Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.”可知,作者看到了港珠澳大桥,e排第五。所以正确的顺序是cadbe。故选C。
55.最佳标题题。根据最后一段中“I wonder why everything is so amazing in China. The answer quickly comes to my mind: Hard work pays off. ‘Things are changing fast in China,’ Mum said. ‘Everyone is working hard for a better future.’”以及全文内容可知,文章主要讲述了作者在中国的生活经历和感受,展现了中国快速的发展和人们积极向上的生活态度,所以“Better China, happier life”作为标题最合适。故选A。
56.F 57.D 58.C 59.A 60.E
【导语】本文主要介绍了成功人士如何通过良好的晨间习惯开启高效一天,包括早起、喝柠檬水、避免社交媒体和晨练等。
56.根据“Being successful is not easy”及“For example, starting a day right is very important to them.”可知,空处应引出成功人士的共同习惯,选项F“然而,一项研究表明,成功人士有着相似的习惯。”符合语境。故选F。
57.根据“Getting up an hour early is a good way to start the day.”可知,空处应介绍早起一小时的原因,选项D“那是因为早晨是一天中最好的部分。”符合语境。故选D。
58.根据“After brushing your teeth, drink a glass of water with lemon juice.”可知,此处是说喝柠檬水,选项C“喝一杯加柠檬汁的水。”符合语境。故选C。
59.根据“You want to open your TikTok.”可知,是指早晨醒来想要打开抖音,选项A“你早晨醒来。”符合语境。故选A。
60.根据“The result is amazing (惊人的). I believe I must keep exercising every morning.”可知,此处是关于晨练,选项E“我每天试着在上班前的清晨锻炼。”符合语境。故选E。
61.love/care/attention 62.none of them could sing/they couldn’t sing/no one could sing 63. In 2004 sang a song/sang a song in Greek/sang the Olympic Anthem/sang the Olympic Anthem in Greek 64.Kind and helpful / She was kind and helpful / She cared about children’s music education
【导语】本文介绍了1943年出生于河北富平的一个小村庄里的邓小岚的事迹。
61.根据“In the last 18 years of her life, our mother spent most of her time on children’s music education in Malan. It brought her much happiness”及全文可知,本文主要讲了一个女人对于音乐教育的爱/关心/注意。故填love/care/attention。
62.根据“However, none of them could sing.”可知,她发现没有人会唱歌。故填none of them could sing/they couldn’t sing/no one could sing。
63.①根据“In 2003, Deng went back to Malan,”及“A year later, she started to travel between Beijing and the village to teach the children music.”可知,在2004年,她开始教孩子们音乐。故填In 2004。
②根据“They sang the Olympic Anthem in Greek (希腊语) for the Beijing Winter Olympics (北京冬奥会).”可知,他们用希腊语为北京冬奥会演唱了奥运会歌。故填sang a song/sang a song in Greek/sang the Olympic Anthem/sang the Olympic Anthem in Greek。
64.开放性试题,言之有理即可。例如:善良和乐于助人/她善良和乐于帮助/她关心儿童音乐教育。故填Kind and helpful / She was kind and helpful / She cared about children’s music education。
65.holidays 66.celebrate 67.shopping 68.both 69.happily 70.year 71.their 72.wishes 73.wonderful 74.money
【导语】本文是一篇介绍中国春节的短文,涵盖了春节的历史、节前准备、除夕习俗及节日意义,展现了春节作为传统节日的重要性与文化内涵。
65.句意:你知道春节吗?它是最受中国人欢迎的传统节日之一。根据“the Spring Festival”可知,备选词中holiday符合语境。“one of+可数名词复数”表示“……之一”,所以用holiday的复数形式holidays,故填holidays。
66.句意:中国人约在4000年前就开始庆祝春节了。根据“Chinese people began to... the Spring Festival about 4,000 years ago.”可知,备选词中celebrate符合语境。“began to do sth.”表示“开始做某事”,所以此处用动词原形,故填celebrate。
67.句意:春节来临前,人们做很多准备,比如去商店购物、打扫房间。根据“in the stores”可知,是去商店购物,备选词中shop符合语境。“like”此处为介词,意为“例如”,后接动名词,shop的动名词形式为shopping,故填shopping。
68.句意:他们还在前门的两侧挂两个大红灯笼,挂约半个月。根据“sides of the front door”可知,备选词中both符合语境,“both sides”表“两侧”,故填both。
69.句意:那时,所有家庭成员会开心地一起吃晚餐。根据“all family members eat dinner”可知,此处修饰动词“eat”,需用副词;备选词中“happy”符合语境,其副词形式为“happily”,故填happily。
70.句意:晚餐后,他们熬夜直到新年到来。根据“until the new... comes”及备选词可知,此处为“new year”表“新年”,符合除夕“守岁迎新年”的习俗,故填year。
71.句意:这是拜访他们的朋友和亲戚的好时机。根据“visit... friends and relatives”可知,备选词中they符合语境,此处修饰名词需用they的形容词性物主代词their,故填their。
72.句意:他们也会送上最美好的祝福。根据“give their best...”可知,备选词中wish符合语境,而wish表“祝福”时常用复数形式wishes,故填wishes。
73.句意:所有人都在这个美好的节日里享受欢乐,这个节日能为新的一年带来幸福和好运。根据“All the people enjoy themselves during such a... festival”和备选词可知,wonderful符合语境。此处修饰名词“festival”,需用形容词wonderful表“美好的”,故填wonderful。
74.句意:孩子们是最开心的,因为他们不用上学,还能从父母和亲戚那里得到压岁钱。根据“get lucky... from their parents and relatives”和备选词可知,money符合语境。“lucky money”是固定搭配,表“压岁钱”,故填money。
75.例文
Dear David,
I’m sorry to hear that you have problems with your parents. I have two pieces of advice for you.
First, you should organize your time well. You can think about how much time you will spend on studies and on sports. You need to finish your homework on time and tell your parents that you have done it. Second, you should find time to talk with your parents. You need to let them know that doing sports won’t take up your study time and you can say that you will never give up your studies. Doing sports is good for both your studies and health. I think they will understand you.
Yours,
Jim
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇书信作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:根据求助信的内容提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,引出下文给出的建议;
第二步,针对对方的问题给出具体的建议。
[亮点词汇]
① need to do sth需要做某事
② take up占据
③ give up放弃
[高分句型]
You need to let them know that doing sports won’t take up your study time and you can say that you will never give up your studies.(宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表