资源简介 湖北省十堰2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力测试(共25题,每小题1分,满分25分)听力选择1.A.Fruit salad. B.Half a cup. C.Joe.2.A.Paris. B.A doctor. C.A soccer team.3.A.No, they’re not free. B.Next week. C.I can’t stand them.4.A.Yes, I am. B.No, I can’t. C.Thanks.5.A.In Shanghai. B.Study math. C.When I finish college.6.What are they talking about A.The animals. B.The plants. C.The countryside.7.Why does the boy look tired A.He couldn’t sleep well. B.He stayed up. C.He worked too long.8.What is Jack going to do on Sunday A.Visit his grandparents. B.Help Mom buy food. C.Go to the library.9.How many students in Class Two A walk to school A.25. B.35. C.50.10.What does the girl like doing now A.Collecting coins. B.Collecting picture books. C.Collecting stamps.11.Who went to the beach with Jane A.Her parents. B.Her friends. C.Her classmates.12.A. B. C.听下面一段独白,回答三个小题。13.What does his wife tell him to do A.Eat less. B.Exercise more. C.See a doctor.14.What does the doctor think Jack should do A.He thinks Jack should run every day.B.He thinks Jack should stop eating fruit.C.He thinks Jack should sleep less.15.What is Jack going to do after going home A.He will eat only fruit and vegetables.B.He will do what the doctor told him.C.He will do what his wife told him.听下面一段独白,回答问题。16.Where did they spend the vacation A.In the city. B.In the town. C.In the village.17.Why did Mr. Smith go to the nearest town A.To buy the medicine. B.To repair his car. C.To visit his friend.18.How might Mr. Smith feel after hearing the old man’s answer A.Excited. B.Upset. C.Angry.听材料,回答下列各小题。19.When did the cat come back after disappearing A.After a while. B.Three days later. C.In the evening.20.How did Mr. Brown probably feel when the cat shared one mouse with Mrs. Brown A.Relaxed. B.Sad. C.Surprised.21.Where did the cat put the mice before anyone stopped it A.Into the boxes. B.Into the plates. C.On the chairs.听下面一段独白,回答各小题。22.What is the Open Day about A.Making Chinese culture more popular.B.Learning about English traditions.C.Having a talk with the headmaster.23.When will people make art pieces by themselves A.At 9:00. B.At 10:30. C.At 12:15.24.What can people do in the afternoon A.Have a meeting. B.Write a reply. C.Enjoy club shows.25.What is the passage A.An invitation. B.An ad. C.A diary.二、完形填空(共15题,每小题1分,满分15分)阅读短文,从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。One day two young men were walking in a big forest, One was fat, and the other was 26 .“We are good 27 . We must help each other. 28 we meet any beast (野兽). I’ll help you.” the thin man said.“I’ll help you. too.” the fat one said.They walked on. After some time, they heard a great noise, It was a big bear (熊). It was coming their 29 . The two young men ran away 30 . One of them climbed up a 31 and hid among the leaves. He 32 all about his friend.What about the fat one He was so 33 that he couldn’t climb up a tree. So he threw himself on the ground, closed his 34 , and pretended (假装) to be dead (死), “The bear will think that I’m 35 .” he thought to himself.Soon the bear came up to the fat man and even put its nose to his mouth and ears. The fat man held his breath (呼吸). The bear thought he was dead so it 36 , because bears 37 touched the dead.The man in the tree came down. 38 a smile (微笑) he asked his friend, “The bear put its nose so close to your ears. 39 did it say to you ”The friend answered, The bear says, “Don’t trust (相信) your friend. He runs away from you 40 you need his help most. A friend in need is a friend indeed.”26.A.heavy B.tall C.thin D.short27.A.friends B.men C.classmates D.people28.A.Because B.Although C.After D.If29.A.home B.house C.way D.forest30.A.quietly B.quickly C.easily D.loudly31.A.hill B.mountain C.tree D.building32.A.lost B.helped C.forgot D.found33.A.heavy B.hungry C.tired D.busy34.A.mouth B.ears C.nose D.eyes35.A.dead B.fat C.good D.poor36.A.went away B.got up C.woke up D.stood up37.A.always B.sometimes C.never D.often38.A.With B.For C.As D.By39.A.Why B.How C.What D.Where40.A.if B.when C.so D.because三、阅读理解(共20题,每小题2分,满分40分)AWhat do you want to be when you grow up The headmaster in No. 3 Middle School did a survey (调查) about the jobs that students are going to do when they grow up. 100 students in the school showed their answers. Here are the results.The students who are going to be IT engineers think the jobs must become more and more popular, because the computer and the Internet are improving our life and making our life easier. People can do lots of things on the Internet, such as shopping and talking with others.Some students like music, so they want to be musicians. Some like sports, so they would like to be basketball or football players. 15% of them hope to be scientists. They decide to try their best to study, and they want to make our country stronger and better. 10 students plan to start their own business (生意). Then they can have more time to do what they want to do. And maybe they will make much money one day. There are other jobs for the students to choose, such as doctors, teachers and drivers. The last 10students decide to choose these jobs.It’s great and important to have a dream. Remember not to give up your dream. One day it may come true.41.This article is most probably from ________.A.a school newspaper B.a science magazine C.a business report D.a sports newspaper42.Which jobs are the most popular according to the pie (饼图) A.Musicians. B.IT engineers. C.Scientists. D.Drivers.43.How many students hope to be scientists in the future A.Fifty. B.Thirty. C.Fifteen. D.Ten.44.Which one of the sentences is TRUE A.The last 10 students choose to be football players.B.Some students want to be artists from the passage.C.The students in primary school showed their answers.D.The writer thinks it’s great and important to have a dream.45.What is the main topic (主题) of this passage A.How to achieve one’s dream job.B.The importance of different jobs in society.C.The hobbies of students in No. 3 Middle School.D.The survey about students’ future job choices in No. 3 Middle School.B On October 30, 2024, China’s Shenzhou-19 spaceship carried three astronauts to our space station. In the group, Song Lingdong and Wang Haoze are the first Chinese “post-90s” astronauts to go into space. Lots of people got to know them because of this.Song was born into a farmer’s family in Caoxian, Shandong in August 1990. He joined the army in 2008 and learned to fly.In the first months at the flight (飞行) school, Song had poor physical test results because he was malnourished (营养不良的). He also felt sick during his first flights in trainer planes.Knowing clearly that he had a lot to improve, Song decided to train harder. He was always on the exercise field (场地) and asked for more training. His hard work paid off. He got the highest grade in the flight test, and finally, he became a first-grade pilot.In 2018, Song heard the PLA Astronaut Division (中国人民解放军航天员大队) was looking for new members and he decided to be a part of it. He had always wanted to fly in space since watching China’s first manned spaceflight on TV in 2003. He was 13 at that time.In 2020, Song was picked as one of the new astronauts and started training in Beijing.“Our strong country made it possible for me to go after my dream,” Song said. “The harder you work, the luckier you are.”46.Why is Song Lingdong popular A.He is one of the first Chinese “post-90s” astronauts in space.B.He is the first Chinese astronaut to walk on the moon.C.He is the first farmer’s son to become a pilot.D.He got the best result in the flight test.47.When did Song start learning to fly A.In 1990. B.In 2003. C.In 2008. D.In 2018.48.What can we learn about Song from the passage A.He planned to give up when facing difficulties.B.He always kept working hard to improve himself.C.He was good at flying and needed little training.D.He spent more time on physical training than flying.49.What happened in 2020 A.Song joined the army. B.Song became a first-grade pilot.C.China made its first manned spaceflight. D.Song started training as an astronaut in Beijing.50.Which of the following would be the best title for this passage A.Life of a farmer’s son B.The first spaceflight of ChinaC.Journey to becoming an astronaut D.New members of the PLA Astronaut DivisionCHave you heard the saying “Tidy space, tidy mind” The new year is a great time to clear out all the things you don’t need anymore. As well as freeing up space (空间), it clears your mind and makes you happy.Maybe you’ve been given new clothes, toys, or books for Christmas, and you haven’t yet found a place to store them in your room. You should spend more time indoors playing games and drawing in cold, windy weather. So you need to take things out to use or play with. Before you realize it, your bedroom gets messy and there’s not enough space to tidy everything away.A scientist says messy environment can overload (超负荷) your brain. It can also take your attention (注意) away from things you need to pay attention to. If there are messy things around you, you can be stressed, and it’s even harder to decide something. When your room is clean and tidy, you don’t need to spend time looking for missing socks or school books.Tidying up takes “more time, energy, and hard work,” but the results make you happy relaxed, and can help you sleep better.Staying organized can be a challenge for anyone, and some find it harder than others. The scientist suggests starting with small and easy chores, such as clearing one room at a time, finishing chores as quickly as possible. You can set an alarm if you need.Listening to music or E-book can help make tidying fun. Ask friends to help decide what to keep and what to give away. You can also get inspiration (灵感) by thinking about how you will use all your free space when you’ve finished.51.How does the writer lead in the topic A.By listing numbers. B.By telling a story.C.By showing a saying. D.By giving an example.52.What does the saying “Tidy space, tidy mind” mean A.A famous space is good for your health.B.Tidying up is a waste of time for your mind.C.Cleaning your space makes your mind clear.D.A clean space has nothing to do with your mind.53.Why does the bedroom often get messy according to Paragraph 2 A.People are too busy to clean it. B.People forget to clean it every day.C.People don’t find a place to store things. D.People spend less time indoors on cold days.54.If we tidy up the room, it can ________.A.influence your attention B.help you find things more easilyC.make you feel stressed D.make you harder to make decisions55.What does the scientist advise about tidying up in the last two paragraphs ①Start with small chores. ②Finish tasks quickly.③Ask friends for help on what to keep. ④Listen to music to make tidying fun.⑤Imagine using your free space for inspiration.A.①②③④⑤ B.①②③④ C.②③④⑤ D.①③④⑤第二节 阅读短文,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。Are you a book lover 56 You can read books at home, go to a public library, or even choose from a box called the Little Free Library.The Little Free Library is a fun activity you can join in. People build small boxes in front of their houses. They put old books into them. 57 You can take books away. But in return (作为报答), you need to put some in.American Todd Bol built the first Little Free Library in 2009. 58The little boxes give people free books to read and bring neighbors closer. It is also great fun to build them with family and friends. It is OK for you to make your box look different and beautiful.Brian Kemp works in the US and he owns a big supermarket. 59 They spent months together making it into a little bookcase.“I loved working on the library,” he told The Daily News. “ 60 ”A.I like reading this magazine.B.It was a project (项目) I did with my kids.C.He and his children found an old television.D.It then quickly became popular around the world.E.Every day can be a great time for some good reading.F.Anyone can open the boxes and pick some books to read.四、选词填空(共10题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。what become true play make understand wonderful interest of heLong time ago, there was a man named Yu Boya. He was good at 61 the qin.One day during a boat trip, he saw green mountains and clear water, “How 62 they are!” he thought and began to play a piece 63 music with his qin. At that time, a young man stood on the riverbank, He enjoyed the music a lot. 64 name was Zhong Ziqi.Yu invited Zhong to the boat and played the qin for him, Zhong said, “ 65 beautiful music! It makes me think of the high Mount Tai.” Then Zhong started to play music. “How nice it is! The notes are like the running river,” Yu said to Zhong excitedly, Soon they 66 good friends.They said they would meet again in the same place the next year. The following year, Yu arrived there on time, but later he knew that Zhong died of an illness. It 67 him very sad. He said, “My best friend is no longer here. No one can 68 my music now.” He played a piece of music. Then he broke his qin and never played it again.The two friends shared the same 69 and they knew each other well. Since then, people have used their story to show the meaning of 70 friendship.五、任务型阅读(共5空,每空2分,满分10分)阅读短文,用英文填空或回答问题 (请注意每小题的词数要求)。Do you enjoy eating navel oranges (脐橙) If your answer is “Yes”, why don’t you try some from Zigui,a county in the west of Hubei Province The navel oranges there taste really nice. They are popular with people all over the country.Zigui County is famous as “the hometown of Chinese navel oranges”. The farmers there started to plant orange trees more than 2, 000 years ago. Now there are orange trees everywhere in the county.Planting orange trees needs much hard work.Years ago, the farmers in Zigui had to spend lots of time on their orange trees. They needed to do everything by themselves. The harvest season (丰收季) was the busiest time of the year for them. After they harvested their navel oranges, they had to carry them to the market to sell for money.However, since the smart agriculture program (智慧农业项目) was carried out (实行) in Zigui in October 2019, everything has changed. Now the farmers there are living a much easier and more comfortable life. They can look after their farm land through smartphone apps.The meteorological (气象的) stations help them know about the different weather and deal with weather situations. After they harvest their navel oranges, they usually sell them on the Internet.In this way, their navel oranges can reach people all over the country.71.Zigui County is (不超过6个词)72.Years ago, farmers needed to do everything to plant, harvest and sell the navel oranges. (不超过2个词)73.Fill in the blanks according to the passage.The Smart Agriculture ProgramBefore the Harvest Farmers can look after their farmland through smartphone apps.How does the farmers know about the different weather and deal with weather situations . (不超过6个词)After the Harvest The navel oranges can reach people all over the country easily because . (不超过7个词)74.What do you think of the smart agriculture program Use your own words.(结合自身实际,不超过20个词)六、书面表达(满分20分)75.Karen邀请你参加图书馆举办“我最喜欢的电视节目”活动,你很乐意参加,请根据以下活动要求,并结合自身实际,用英文写一封回信。Hi, friend! We’re excited to invite you to our “What TV Shows Do You Like Best” event at the library. It’s a great chance to share your love for TV shows. If you can come, please reply with: What kind of TV shows do you like best Why do you enjoy them How often do you watch them And share a TV show. We really hope you can join us for this special event! Karen要求:1. 回信中包含邀请函中提到的内容 (黑体部分) ,可适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80词左右,回信的开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Karen,Thanks for inviting me to join the “What TV Shows Do You Like Best” event,_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,...试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】略2.B【原文】What do you want to be when you grow up 3.A【原文】略4.A【原文】略5.A【原文】略6.C【原文】M: What are you thinking about W: I’m thinking about the life in the countryside.M: Do you like living in the countryside W: Yes, I do. I prefer living in the countryside to living in the city.7.B【原文】W: You look tired. What’s wrong M: I stayed up very late for the basketball game.8.A【原文】M: Are you and Jack going to the library on Sunday W: Jack isn’t going there because he plans to visit his grandparents. I’ll go there a little late because I have to help my mom buy some food.9.A【原文】M: How many students in Class Two A walk to school W: There are fifty students and half of them go to school on foot.10.A【原文】M: What did you use to do, Maria W: I used to collect stamps, but now I’m fond of collecting coins.11.B【原文】M: Who went to the beach with you, Jane W: I went to the beach with my friends.12.A【原文】My father likes to watch CCTV news every night.13.C 14.A 15.B【原文】Jack Brown is very fat. His wife is worried about his health. “It’s not good for your health. You should see the doctor and ask him how to lose weight,” she tells him. “OK,” answers Jack. He goes to see his doctor. The doctor weighs him. Then the doctor says, “You weigh 90 kilograms. It’s very bad. You must lose about 20 kilos.” “Oh, what should I do, Doctor ” Mr. Brown asks in surprise. “You should eat only fruit and vegetables. You must run 5 kilometers a day for the next 100 days. Then call and tell me how much you weigh,” the doctor says. Jack goes home and does what the doctor has told him.16.C 17.A 18.B【原文】Mr. Smith worked in a hospital. He was busy every day, so he wanted to have a rest. This summer, Mr. Smith went on a vacation in a village with his family. And they were ready to stay there for several days. On the first day, they walked along the lake and picked some flowers in the day time and had a good sleep in the village at night. They enjoyed themselves there. On the second day, a woman in the village was ill. Mr. Smith examined her and went to the nearest town to buy some medicine for her. But on his way to the village, something was wrong with his car and he had to stop to repair it. And when the sun went down, he started again. But soon he lost his way. He couldn’t find anybody there. He had to stop by the road and waited. Half an hour later he saw an old man coming to him. He asked, “Excuse me, sir. Where am I now ” The old man had a look at him in surprise and said, “Aren’t you in your car, sir ”19.A 20.C 21.B【原文】略22.A 23.B 24.C 25.A【原文】Dear students,I’m very glad to invite you to come to our Open Day on January the nineteenth. It is about making Chinese culture more popular. To help you learn more about our traditions we have different kinds of activities. At nine in the morning you will have a round table meeting with our headmaster, then one and a half hours later you can even make some art pieces by yourselves. The dining hall was served lunch at twelve fifteen. Are you interested in singing or operas At two in the afternoon you can also enjoy great club shows in the school hall.Please reply in writing by this Friday. I’m looking forward to seeing you.Yours,Jerry26.C 27.A 28.D 29.C 30.B 31.C 32.C 33.A 34.D 35.A 36.A 37.C 38.A 39.C 40.B【导语】本文讲述了两个年轻人在森林中的经历,包括遇到野兽、一人爬树、另一人装死避险等,展现了他们的应对和关系变化。26.句意:一天,两个年轻人在一片大森林里散步。一个很胖,另一个很瘦。heavy重的;tall高的;thin瘦的;short矮的。根据后文“the thin man said”可知,另一个人是瘦的。故选C。27.句意:“我们是好朋友。我们必须互相帮助。friends朋友;men男人;classmates同学;people人们。根据后文“We must help each other.”以及整个故事的情节,可知他们是朋友关系。故选A。28.句意:“如果我们遇到任何野兽,我会帮你。” 瘦的那个男人说。Because因为;Although尽管;After在……之后;If如果。根据“...we meet any beast (野兽). I’ll help you.”可知,这里表示一种假设的情况,即如果遇到野兽就会帮忙,是if引导的条件状语从句。故选D。29.句意:它正朝他们走来。home家;house房子;way路;forest森林。根据“It was a big bear (熊). It was coming their...”可知,熊正朝他们走来,“come one’s way”是固定搭配,意为“朝着某人的方向来”。故选C。30.句意:这两个年轻人快速地跑开了。quietly安静地;quickly快速地;easily容易地;loudly大声地。根据“The two young men ran away...”可知,当看到熊来了,正常人的反应是快速跑开躲避危险。故选B。31.句意:他们中的一个爬上了一棵树,藏在树叶中间。hill小山;mountain大山;tree树;building建筑物。根据“One of them climbed up a ... and hid among the leaves”以及后文提到胖的人爬不上树,可知这里是爬上了树。故选C。32.句意:他把他的朋友忘得一干二净。lost丢失;helped帮助;forgot忘记;found找到。根据“He ... all about his friend.”可知,从他自己爬上树躲起来不管朋友,也就是他忘记了朋友。故选C。33.句意:他太重了以至于爬不上树。heavy重的;hungry饥饿的;tired疲惫的;busy忙碌的。根据“He was so ... that he couldn’t climb up a tree.”可知,这个人太重爬不上树。故选A。34.句意:所以他扑倒在地上,闭上眼睛,假装死了。mouth嘴;ears耳朵;nose鼻子;eyes眼睛。根据“So he threw himself on the ground, closed his ... and pretended (假装) to be dead”可知,他装死闭上双眼。故选D。35.句意:“熊会认为我死了。” 他心里想。dead死的;fat胖的;good好的;poor贫穷的。根据“The bear will think that I’m ...” he thought to himself.”可知,前文提到他假装死了,所以他觉得熊会认为他死了。故选A。36.句意:熊认为他死了,所以它走开了。went away离开;got up起床;woke up醒来;stood up站起来。根据“The bear thought he was dead so it ... because bears ... touched the dead.”可知,因为熊认为他死了,而熊不吃死人,所以熊走开了。故选A。37.句意:因为熊从不碰死人。always总是;sometimes有时;never从不;often经常。根据“The bear thought he was dead so it ...because bears ... touched the dead.”可知,熊认为他死了就走开了,因为熊从不碰死人。故选C。38.句意:树上的人下来了。他面带微笑地问他的朋友。With和……一起;For为了;As作为;By通过。根据“The man in the tree came down ... a smile (微笑) he asked his friend”可知,这里是说这个人面带微笑,with a smile是固定搭配,意为面带微笑。故选A。39.句意:“熊把它的鼻子离你的耳朵那么近。它对你说了什么?”Why为什么;How怎样;What什么;Where哪里。根据“The bear put its nose so close to your ears ... did it say to you ”可知,这里问的是熊说了什么。故选C。40.句意:当你最需要他帮助的时候,他却从你身边跑开了。if如果;when当……时候;so所以;because因为。根据“Don’t trust (相信) your friend. He runs away from you ... you need his help most.”可知,这里表示在最需要帮助的时候,朋友跑开了,用when引导时间状语从句。故选B。41.A 42.B 43.C 44.D 45.D【导语】本文通过第三中学校长对 100 名学生长大后想从事工作的调查,展示了不同职业选择的比例及原因,强调拥有梦想的重要性。41.推理判断题。根据“The headmaster in No. 3 Middle School did a survey (调查) about the jobs that students are going to do when they grow up.”可知,文章是关于第三中学学生未来职业选择的调查,最有可能来自校报。故选A。42.细节理解题。从饼图中可以看出,IT engineers占比35%,比例最高,所以最受欢迎的工作是IT工程师。故选B。43.细节理解题。根据“100 students in the school showed their answers.”和“15% of them hope to be scientists”可知:100×15% = 15,有15名学生希望未来成为科学家。故选C。44.细节理解题。根据“It’s great and important to have a dream. Remember not to give up your dream. One day it may come true.”可知,作者认为有梦想很重要,D选项正确。故选D。45.主旨大意题。文章围绕第三中学对学生未来职业选择的调查展开,介绍调查结果和学生选择的原因等,主题是第三中学学生未来职业选择的调查。故选D。46.A 47.C 48.B 49.D 50.C【导语】本文主要讲述了宇航员宋凌东的成名之路。46.细节理解题。根据“In the group, Song Lingdong and Wang Haoze are the first Chinese ‘post-90s’ astronauts to go into space. Lots of people got to know them because of this.”可知,宋凌东和王浩泽是第一批进入太空的中国90后宇航员。故选A。47.细节理解题。根据“He joined the army in 2008 and learned to fly.”可知,他于2008年参军并学习飞行。故选C。48.推理判断题。根据“Knowing clearly that he had a lot to improve, Song decided to train harder. He was always on the exercise field (场地) and asked for more training.”可知,他总是不断努力提高自己。故选B。49.细节理解题。根据“In 2020, Song was picked as one of the new astronauts and started training in Beijing.”可知,2020年宋被选为新宇航员之一,并开始在北京接受训练。故选D。50.最佳标题题。根据全文可知,本文主要讲述了宇航员宋凌东的成名之路。C选项“成为宇航员的旅程。”符合题意。故选C。51.C 52.C 53.C 54.B 55.A【导语】本文介绍了保持整洁的益处——有助于头脑清新,保持快乐。51.推理判断题。根据“ ‘Tidy space, tidy mind’ ”可知, 作者运用谚语“Tidy space, tidy mind”引出主题。故选C。52.词句猜测题。根据“As well as freeing up space (空间), it clears your mind and makes you happy.”可知,整洁的空间能让你头脑清醒,整理思绪,符合谚语“Tidy space, tidy mind”含义。故选C。53.细节理解题。根据“Maybe you’ve been given new clothes, toys, or books for Christmas, and you haven’t yet found a place to store them in your room.”和“Before you realize it, your bedroom gets messy and there’s not enough space to tidy everything away”可知,卧室变乱是因为没找到地方存放物品。故选C。54.细节理解题。根据“When your room is clean and tidy, you don’t need to spend time looking for missing socks or school books.”可知,整洁的房间能让人更容易找到东西。故选B。55.推理判断题。根据“The scientist suggests starting with small and easy chores,”,“ finishing chores as quickly as possible”, “Ask friends to help decide what to keep”, “Listening to music or E-book can help make tidying fun.”和“ You can also get inspiration (灵感) by thinking about how you will use all your free space when you’ve finished.”可知,科学家的建议包括:① Start with small chores. (从小的杂事开始。) ② Finish tasks quickly. (快速完成任务。) ③ Ask friends for help on what to keep. (请朋友帮忙决定保留什么) ④ Listen to music to make tidying fun. (听音乐让整理变得有趣。) ⑤ Imagine using your free space for inspiration. (想象如何使用腾出的空间来获得灵感。)。故选A。56.E 57.F 58.D 59.C 60.B【导语】本文主要介绍了“免费的小图书馆”。56.根据下句“You can read books at home, go to a public library, or even choose from a box called the Little Free Library.”可知,你可以在家里读书,也可以去公共图书馆,甚至可以从一个叫做“免费的小图书馆”的盒子里选择。由此可知,每天都可以是阅读好书的好时机。选项E“每天都可以是阅读好书的好时机。”符合语境,故选E。57.根据上下文“People build small boxes in front of their houses. They put old books into them.…You can take books away.”可知,此处介绍“免费的小图书馆”是如何运作的,选项F“任何人都可以打开盒子,挑一些书来读。”符合语境,故选F。58.根据上句“American Todd Bol built the first Little Free Library in 2009.”可知,2009年,美国人托德·博尔建造了第一座小型免费图书馆。此处提到“免费的小图书馆”的建立,选项D“随后,它迅速在全球流行起来。”符合语境,故选D。59.根据上下文“Brian Kemp works in the US and he owns a big supermarket.…They spent months together making it into a little bookcase.”可知,后文提到布莱恩·坎普与孩子耗时数月改造物品为书柜,选项C“他和他的孩子们发现了一台旧电视机。”符合语境,故选C。60.根据上文“I loved working on the library”可知,此处是布莱恩·坎普对这件事的感受和评价,选项B“这是我和孩子们一起做的一个项目。”符合语境,故选B。61.playing 62.wonderful 63.of 64.His 65.What 66.became 67.made 68.understand 69.interest 70.true【导语】本文讲述了俞伯牙和钟子期之间的友谊故事,以及他们如何通过音乐成为知音。61.句意:他擅长弹琴。be good at doing sth.“擅长做某事”,故填playing。62.句意:它们多么美妙啊!根据“How…they are!”及备选词可知,这里指多么美妙,wonderful“美妙的”,形容词作表语,故填wonderful。63.句意:他开始用琴弹奏一首乐曲。a piece of music“一首乐曲”,故填of。64.句意:他的名字叫钟子期。根据“a young man stood on the riverbank”及备选词可知,这里指他的名字,his“他的”,形容词性物主代词,故填His。65.句意:多么美妙的音乐啊!根据“… beautiful music!”及备选词可知,这里指多么美妙的音乐,what“多么”,感叹词,修饰名词。放在句首首字母要大写,故填What。66.句意:很快他们成为了好朋友。根据“Soon they…good friends”及备选词可知,这里指成为好朋友,become“成为”,动词;此句时态为一般过去时,动词用过去式,故填became。67.句意:这让他非常难过。根据“It…him very sad”及备选词可知,这里指让他难过,make“使”,动词;此句时态为一般过去时,动词用过去式,故填made。68.句意:现在没有人能理解我的音乐了。根据“No one can…my music now”及备选词可知,这里指理解音乐,understand“理解”,动词,放在情态动词“can”后面,用动词原形。故填understand。69.句意:这两位朋友有着相同的兴趣,他们彼此非常了解。根据“The two friends shared the same…”及备选词可知,这里指相同的兴趣,interest“兴趣”,名词,故填interest。70.句意:从那时起,人们用他们的故事来展示真正友谊的意义。根据“people have used their story to show the meaning of…friendship”及备选词可知,这里指真正的友谊,true“真正的”,形容词作定语,故填true。71.famous for navel oranges/famous for Chinese navel oranges 72.by themselves 73. The meteorological stations help them/The meteorological stations can help them the farmers sell them on the Internet 74.I think it is useful/It’ s useful./It helps the farmers a lot./It makes the farmers live a much easier and more comfortable life...(答案不唯一,言之有理即可)【导语】本文主要介绍了湖北省秭归县的脐橙种植历史,并强调了 2019 年实施的智慧农业项目如何改善当地农民的生活,使种植脐橙更加高效和便捷。71. 根据“Zigui County is famous as ‘the hometown of Chinese navel oranges’.”可知,秭归县被称为“中国脐橙之乡”。故填famous for (Chinese) navel oranges。72.根据“Years ago, the farmers in Zigui had to spend lots of time on their orange trees. They needed to do everything by themselves.” 可知,过去农民需要“亲力亲为”完成所有的种植、收获和销售工作。故填by themselves。73.根据“The meteorological (气象的) stations help them know about the different weather and deal with weather situations.”可知,气象站帮助农民了解天气情况,故第一空填The meteorological stations (can) help them;根据“After they harvest their navel oranges, they usually sell them on the Internet. In this way, their navel oranges can reach people all over the country.”可知,脐橙能销往全国的原因是“他们在网上销售”,故第二空填the farmers sell them on the Internet。故填The meteorological stations (can) help them;the farmers sell them on the Internet。74.本题为开放性题目,言之有理即可。参考答案为I think it is useful/It’ s useful./It helps the farmers a lot./It makes the farmers live a much easier and more comfortable life...75.Dear Karen,Thanks for inviting me to join the “What TV Shows Do You Like Best” event. I like science-fiction TV shows best. They are full of creative ideas about the future, which always arouse my curiosity. I usually watch them once or twice a week.One of my favorite shows is “Stranger Things”. It combines elements of science-fiction, horror and mystery. The unique plot and the wonderful performances of the young actors make it really appealing. I can’t wait to discuss it with others at the event.Yours,Li Ming【详解】[总体分析]题材:书信作文,是对邀请的回复。时态:以一般现在时为主。③提示:根据所给要求完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。[写作步骤]第一步:开头已给出,表达对邀请的感谢;第二步:按照要求,先说明最喜欢的电视节目类型是科幻类,并阐述喜欢的原因是充满创意,能激发好奇心;接着说明观看频率;第三步,分享一部喜欢的科幻剧《怪奇物语》,并简要说明喜欢的理由,结尾表达对活动的期待。[亮点词汇]①arouse one’s curiosity激发某人的好奇心②be full of充满③can’t wait to do sth.迫不及待做某事[高分句型]They are full of creative ideas about the future, which always arouse my curiosity. (which 引导的非限制性定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖北省十堰2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题.docx