资源简介 湖北省武汉2025-2026学九年级英语上册期末考试模拟题(总分120分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力测试(共25题,每小题1分,满分25分)听力选择1.A.Pop music. B.Great. C.Erhu.2.A.For a week. B.In three days. C.By car.3.A.Less worried. B.Be on time. C.Twice a week.4.A.Mary’s. B.Red. C.On the sofa.5.A.In Spring. B.China. C.Basketball.6.Who might the umbrella belong to A.Peter. B.Lisa. C.Bert.7.Why does the man dislike summer in his city A.It’s too hot. B.It’s too dry. C.It rains a lot.8.What’s James according to the dialogue A.A runner. B.A basketball player. C.A director.9.What should Paul be allowed to do in his mind A.Hang out with his friend. B.Watch TV at home. C.Play the guitar.10.What are the man worried about A.Favorite foods. B.Eating habits. C.Table manners.11.What can we know about Mike A.He wouldn’t listen to the man.B.He has a good habit. C.He doesn’t like Mary.12.What kind of sports are the two speakers talking about A. B. C.听对话,回答各小题。13.How does Nancy feel before she goes to Brazil A.Excited. B.Tired. C.Nervous.14.What can Nancy do if her friend in Brazil invites her to dinner A.Arrive 15 minutes early.B.Arrive on time. C.Arrive 30 minutes late.15.What does the man advise Nancy to do A.Surf the Internet. B.Visit her friend. C.Come back on time.听对话,回答各小题。16.What is the good points of the chairs A.Best seller. B.Lowest price. C.Good quality.17.How much does the woman expect the man to lower the price by A.5%. B.10%. C.15%.18.Where does the conversation probably take place A.In a shop. B.In an office. C.On the phone.听对话,回答各小题。19.What is Mary thinking of A.What to write for her article.B.Where to go. C.Which pictures to show.20.What is Jack’s suggestion A.Taking a trip. B.Riding a horse. C.Writing about her trip.21.What will Jack do next A.Pack for the trip. B.Write his own article. C.Pick up some pictures.听下面一段对话,回答小题。22.What actually made Julie mad A.Forgetting a meeting again.B.Losing others’ trust. C.Having no phone.23.Which word best describes Julie A.Outgoing. B.Strict. C.Helpful.24.What’s Mike’s advice A.Eating out as often as possible. B.Being nice to ourselves. C.Sleeping late.25.What will they probably do A.Treat others. B.Go to work. C.Drink coffee.二、单项选择(共10题,每小题1分,满分10分)26.—Banana pies and blueberry cakes, ________ are what I want to enjoy.—Sorry, honey. Fish or bear’s paw(爪), you can only choose one.A.both B.neither C.either D.all27.—David, don’t stick your chopsticks into the bowl. It’s impolite.—Okay, Mom. I will be more careful about my ________.A.habits B.manners C.plans D.exercises28.—How can I clean off the black marks on my white skirt, Mom It looks so dirty.—Let me search for some________ information online for you. It must help.A.convenient B.valuable C.creative D.smooth29.— I can’t wait to visit the Hubei Provincial Museum after reaching Wuhan!— It won’t fail you. It is ________ a palace full of countless historic treasures and a treat for the eyes.A.in public B.at present C.on purpose D.without doubt30.—Look at this pencil in the glass of water. Can you find something strange about it, Xiao Ming —It appears to ________ at the water’s surface, Mr. Wang.A.wear out B.break off C.take up D.turn down31.—It’s good for people to have a dream.—You’re right, and it can be even better if they ________ their dreams.A.try on B.get over C.turn down D.stick to32.—Girls are not allowed to have this hairstyle at school. You’d better ________ it up.—Sorry, Ms Wang. I will go and find a hairband.A.cut B.set C.tie D.mix33.—I heard that Michael has been training for the marathon for months.—That’s true! He’s really a strict man. He always ________ his training schedule, no matter how busy he is.A.breaks down B.runs after C.sticks to D.gives away34.The saying “Jack of all trades, master of none” tells us ________.A.that everyone should be a Jack of all trades B.why people should master one tradeC.what should we do to become an expert D.that we needn’t be skilled at all things35.— Oh, you ________ all your clothes on the bed again!— Mom, I’m trying to decide what to wear for the party tonight. I’ll put them back later.A.put away B.hang up C.lay out D.throw away三、完形填空(共15题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。It was the night of the primary school talent show. After dinner, my mother took out her phone to show a video of my 10-year-old daughter Jenny’s performance. Jenny had 36 the famous piece “Perfect” on the piano while singing along during the show. Although she was 37 , she still managed to shine on the stage.When I saw my mother about to click “Play” on her phone, I 38 and stopped her. “Mom, wait a minute. We shouldn’t show the video right now.”My mother looked at me in 39 . “It was such a great performance. I just wanted to show her how wonderful she was.”I nodded (点头). “I know, Mom. But why don’t we just let her 40 that moment ”My mother looked a bit more confused (困惑的). Then I 41 , “Jenny has felt like a star on stage. Seeing the video 42 an outside view so soon might change her memory of that experience. You might understand this if you’ve heard yourself on a recording. You may wonder, ‘Wait, do I really sound like that ’ A lot of people have difficulty accepting that 43 .”My mother nodded with an air of 44 , “You’re right. Let’s not show it for now.” Then she put her phone away.45 , my worries have a scientific basis (依据). Research has shown that reactivating (重新激活) an experience can influence one’s 46 . Elizabeth Loftus studies memory at the University of California. She once told me, “The timing really 47 . If you want to share photos or videos, it’s better to wait for a few 48 . An immediate replay can sometimes make the moment less special.”Now a week has passed since the performance. “I can’t believe it’s over!” Jenny says as she dances around the kitchen. She knows I have the video, but interestingly, she has never 49 to see it. I think I’ll let us both remember the experience 50 it was on that day. It just felt perfect from our own point of view.36.A.acted B.played C.sung D.admired37.A.confident B.calm C.down D.nervous38.A.reached out B.watched out C.talked back D.looked back39.A.peace B.excitement C.surprise D.silence40.A.know B.enjoy C.forget D.share41.A.explained B.doubted C.suggested D.recalled42.A.to B.from C.for D.on43.A.difference B.mistake C.challenge D.invitation44.A.mystery B.joy C.understanding D.pride45.A.Actually B.Suddenly C.Normally D.Gradually46.A.action B.choice C.performance D.memory47.A.matters B.cares C.hurts D.helps48.A.seconds B.minutes C.days D.years49.A.dared B.managed C.asked D.advised50.A.as B.because C.when D.until四、阅读理解(共15题,每小题2分,满分30分)AThe costs of fast fashion We live in a “throw-away” culture — from clothing to coffee cups. Fast fashion encourages us to treat clothes as disposable (一次性的). Clothes stores change their product series every few weeks, producing a repeated production cycle that causes serious harm to nature. But nothing we produce is ever truly gone. It either returns to nature or pollutes. The fast fashion industry, driven by low costs, shows how the planet pays the price. _______________ Each year, more than 1.2 billion new smartphones are produced worldwide. This process uses plenty of energy and natural resources (资源), while also bringing huge numbers of electronic waste, as people often replace perfectly workable phones every few years. To address this challenge, researchers have come up with a new method—changing old phones into tiny data centers to process and store data for real-world needs. Seine hopes to come back! For centuries, the Seine was Paris’s source (来源) of life and daily refreshment (焕发精神). Long before modern pools, Parisians washed clothes, drew drinking water, and cooled off in the river. But by the early 20th century, Paris’s rapid development brought serious pollution. Waste poured in from riverside factories, turning the once-clear Seine into an unsafe waterway. Over the years, the city has made efforts to restore (恢复) the river’s health.Seine: 塞纳河,是法国北部的重要河流。51.In which SECTION of the newspaper can we read the news A.BUSINESS. B.ENVIRONMENT. C.TECHNOLOGY. D.NATURE.52.What might be an example of “the price” in the first news A.Expensive clothes.B.Slower fashion. C.Mounting wastes. D.Closed stores.53.The best heading for the second news would be ________.A.New life for old phones B.Smartphones are data centersC.Don’t change phone often D.The value of used products54.What can we know about the Seine from the third news A.There aren’t factories along it. B.Paris failed to restore its health.C.It has lost its cultural meanings. D.People might not swim in it now.55.What do the three pieces of news focus on A.Developing a creative mind. B.Fighting for a greener world.C.Dealing with everyday pollution. D.Protecting traditional cultures.BHave you ever found yourself in a classroom, seen a classmate yawn (打哈欠), and suddenly felt like yawning too This common phenomenon (现象) doesn’t lie only among humans—even babies and animals like dogs and cats experience it. So what causes this behavior Firstly, yawning helps our bodies get more oxygen1. Our brains need lots of oxygen to work well. When we’re tired or sit still for a long time (like during a story time), we breathe slowly. Slow breathing means less oxygen goes into our blood. Our brains notice this and say, “We need more air!” Then—yawn! We open our mouths wide, take a big breath and pull in fresh oxygen. It also pushes out old air that our body doesn’t need. It’s like pressing a “start-again” button for your body.★ That means if you see someone yawn, you might yawn too! Why Scientists think this might be a way we connect with each other. Long ago, when people lived in groups, yawning could say, “Let’s rest together!” or “Wake up—we need to stay safe!” Today, it still makes us feel close to others. If your best friend yawns, your yawning back is like saying, “I’m with you!”However, unlike popular belief, yawning is not only caused by sleepiness. It can also take place during moments of boredom, such as waiting in line or surprisingly, when expecting exciting events like a birthday party or an important sports match. In these situations, a yawn may help prepare the body for upcoming changes in activity or stress levels.So the next time you yawn, don’t feel shy! Regard it as your body’s smart way to stay healthy. And if you see someone else yawn, go ahead and feel free to join in—it’s a harmless, shared biological experience.Note 1为化学元素氧,对应分子式为O2。56.How does yawning help our bodies A.It takes in less oxygen. B.It presses a new button.C.It improves air exchange. D.It forces the brain to work.57.Which of the following can be put in ★ A.Secondly, yawning helps make friends. B.In fact, yawning has a historical cause.C.Also, yawning is highly catching. D.No doubt that copying is human nature.58.According to paragraph 4, in what situation can you most probably yawn A.Reading an interesting novel. B.Taking part in a birthday party.C.Taking an important exam. D.Waiting at the railway station.59.What BIG question does the passage answer A.Is yawning a healthy habit B.Why do we yawn C.How should we yawn D.Can we yawn together 60.How does the author develop the passage A.Question→Reasons→Suggestion B.Problem→Causes→SolutionC.Doubt→Opinions→Fact D.Phenomenon→Guesses→NatureCMost runners choose their routes (路线) based on distance or surface. Some pick smooth roads for steady speed, while others choose hills for a challenging workout. But for Lenny Maughan, running is more than fitness — it is also a way to make art.Maughan, who calls himself a “human Etch A Sketch”, creates GPS drawings by running through the streets of San Francisco. He got the idea from apps that runners use to record their routes. “When I was a kid, I was known for drawing funny pictures of people. I had a real talent for it,” he said. “I forgot about it until a little over 10 years ago.”Maughan begins by carefully mapping his design on a paper map of San Francisco. To find the route that works, he often needs to map out several different routes. His goal is to create clear images (画像). Once the route is planned, Maughan runs his “masterpiece”, using a GPS app called Strava to track (追踪) his movement. However, Strava only shows the full image after the run is complete. That means Maughan has to follow his planned route very carefully. One wrong turn can badly influence the artwork. “You can’t see the drawing while you run,” Maughan explained. “So when you finish and finally see it come together, it’s a wonderful feeling.”Over the past ten years, the San Francisco runner has created more than 50 images, from a simple heart to a lively pig. In February 2025, he spent 10 hours running 40 miles to create a snake in honor of the Lunar New Year. But his most famous creation is a line painting of Mexican artist Frida Kahlo, completed in 2019. That image covered almost 29 miles and involved a lot of climbing.“I like to say my legs are my paintbrush and San Francisco is my canvas,” said Maughan. “I love running and I love art. This is a nice way to combine (结合) them both.”61.The author introduces the main character by ________.A.comparing the facts B.raising an interestC.providing background D.explaining a theory62.How can Maughan successfully create an image from paragraph 3 a. Follow the planned route carefully. b. Pick out the best route.c. Map out several different routes. d. Make a wrong turn sometimes.e. Finish the run and get the full image. f. Enjoy the wonderful feeling.A.b→c→a→e B.c→b→d→e→f C.c→b→a→e D.c→b→a→e→f63.What is Maughan’s best-known GPS artwork A. B.C. D.64.What does the underlined word “canvas” in the last paragraph refer to A.A place designed for smooth running. B.A material used for painting on.C.A project combining running and art. D.A tool recording natural beauty.65.The best title of the passage would be ________.A.Maughan Is a Hit Runner Online B.Maughan Runs His GPS PaintingsC.When Running Meets Technology D.What You Run For Makes A Difference五、选词填空(共10题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使短文在结构、语意和逻辑上正确。(提示:方框中有两个单词或短语是多余的。)family/ accident / partner / afraid /avoid /taking in /turns intoFew people know that apples and many common fruits we eat are already poisonous (有毒的)! But don’t be 66 . The delicious part won’t harm you. It’s only the seeds you need to 67 . The apple tree belongs to a plant 68 called Rosaceae (蔷薇科). There is a chemical (化学物质) called amygdalin (苦杏仁苷) in the seeds of all these fruits. Inside an animal’s stomach, amygdalin 69 cyanide which can make people and animals very sick, or even kill them. However, don’t worry if you eat a few apple seeds by 70 . Each seed has only a very small amount of poison.六、短文填空(共10题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词或括号内单词的适当形式。I have always loved reading books. For a very long time, I thought that “new” books were better than “old” 71 (one). However, I realize “new” doesn’t always mean “good”. I haven’t read a “new” book for a long time. Instead, I prefer the books that 72 (write) hundreds or even thousands of years ago. For example, I enjoy reading Four Books and Five Classics which were created before the Qin Dynasty. Whenever and wherever, the value of these books is certain 73 (last). In the past, nobody would be considered well-educated 74 they could memorize these classics. Even today, students are encouraged to read The Analects (《论语》) at school.There are also 75 (new) classics, such as The Dream of the Red Chamber (《红楼梦》) and The Outlaws of the Marsh (《水浒传》), which are both treasures of Chinese literature (文学). They not only hold important 76 (position) in the history of Chinese literature but also have a great influence on world literature, continuing to be 77 (wide) read and studied now.78 the classics of Chinese literature, I also like Western classics. I have read The Iliad (《伊利亚特》) by the Greek poet Homer, which was born almost three thousand years ago and 79 (show) us all the good and bad qualities of human nature—we could be brave and foolish at 80 same time. This is also valuable information that can serve as a warning to us nowadays.Whether you like Chinese classics or Western classics, get a classic and start reading now.七、书面表达(满分20分)81.假设你是李华,你校正在创建“智慧校园”,旨在通过智能技术为师生创造更高效、便捷的校园环境。英语社团公众号打算做一期以“Dream Classroom”为主题的推送,现向全校同学征集想法。请用英语给公众号留言,提出你的设想,并简要说明它会带来哪些好处。内容提示:1. What is your dream classroom like 2. How can your dream classroom help teachers and students 3. What other benefits (好处) can your dream classroom bring 4. Something more about your design.注意:文中不得透露个人真实信息;词数100词左右;开头已给出,不计入总词数。I’m Li Hua from Class 1, Grade 9. My dream classroom is_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】What kind of musical instruments did A Bing play 2.B【原文】How soon will he come back 3.A【原文】How are you feeling now 4.A【原文】Whose hairband is this 5.B【原文】Where does the sports player come from 6.C【原文】A: Peter, is this umbrella yours B: No, Lisa. Mine is in my school bag. Bert is looking for his umbrella. It might be his.7.C【原文】A: I don’t like summer in my city. It’s dry and so hot that I can just stay inside. How about you B: Me either. It rains all the time in my city. Rainy days make me sad.8.B【原文】A: Would you like to be a director, Roy B: No, Katie. I’d rather be a professional basketball player like James.9.A【原文】A: Did you have a good time yesterday, Paul B: No, I had to stay at home. I think I should be allowed to hang out with my friend.10.C【原文】A: Well, I’m a little nervous that I don’t know how to behave at the dinner table.B: Oh, I see. One important thing is that you’re not supposed to start eating first if there are older people at the table.11.A【原文】略12.B【原文】A: To our surprise, Quan Hongchan received a perfect score of ten points at the Paris Olympics.B: No wonder her performance was amazing.13.C 14.C 15.A【原文】A: Hello, Nancy, where will you go on vacation B: I’m going to Brazil with my parents.A: So, when will you come back B: I will arrive there on July the twenty second and come back on the twenty seventh. To be honest, I’m a little nervous.A: Why B: Because I don’t know what I’m supposed to do or what I’m not supposed to do.A: Take it easy. I’ll tell you what I know. When you visit your friend, don’t arrive early. You’d better be fifteen minutes or half an hour late. They have different ideas about time.B: Okay, what else do you know about Brazil A: I don’t know too much either. You can look for more information on the Internet.B: Good idea. Thank you.A: You’re welcome.16.C 17.B 18.A【原文】A: I really like what you have, but the price for the chairs is much higher than expected.B: I know it is not the lowest price on the market, but if you consider the quality, you will find they are not expensive. Look, it is comfortable to sit in and they are made of the best material.A: If you can lower the price by 10%, I can have a deal right now.B: Well, I can lower the price by 5% if you are willing to buy, this is our best offer.A: Ah, well, I can’t decide right now. Do you mind if we have a small discussion on this first I will tell you our decision this afternoon.B: See you in the afternoon.19.A 20.C 21.B【原文】A: You don’t look happy, Mary. What seems to be the problem B: I’ve got to write an article for my English class and I just can’t come up with any idea.A: That shouldn’t be too difficult. Remember those pictures you showed me last week The ones from your trip last summer B: Sure, I’ve got them here in some place.A: Why not write about your feelings of the Great Wall in China and the horse ride you took B: What a great idea! I can also tell them about our visit to Beijing.A: Well, I’ll be on my way. I’ve got to finish my article too.B: Thanks for your help, Jack. Now it seems it won’t be so difficult.22.A 23.B 24.B 25.C【原文】略26.A【详解】句意:——香蕉派和蓝莓蛋糕,两个都是我想吃的。——对不起,亲爱的。鱼和熊掌不可兼得。考查代词辨析。both两者都;neither两者都不;either两者中的任何一个;all全部(三者或以上)。根据句意,说话者强调香蕉派和蓝莓蛋糕他/她都想吃,且动词“are”为复数形式,需用代词both;而neither和either后通常接单数动词(如is),all则用于三者及以上,不符合语境。故选A。27.B【详解】——David,不要把筷子插进碗里,这不礼貌。——好的,妈妈,我会更加注意我的礼仪。考查名词辨析。habits习惯;manners礼仪;plans计划;exercises练习。根据“It’s impolite.”可知,对话涉及礼貌行为,因此David承诺注意自己的礼仪,而非习惯、计划或练习。故选B。28.B【详解】句意:——妈妈,我怎么才能把我白色裙子上的黑色污渍清理掉呢?它看起来太脏了。——让我在网上为你搜索一些有价值的信息。它一定会有帮助的。考查形容词辨析。convenient方便的;valuable有价值的;creative有创造力的;smooth光滑的。根据“It must help.”可知,这里指搜索一些有价值的信息,valuable符合语境。故选B。29.D【详解】句意:——我迫不及待地想抵达武汉后参观湖北省博物馆!——它不会让你失望的。它无疑是一个充满无数历史珍宝的宫殿,视觉盛宴。考查短语辨析。in public公开地;at present目前;on purpose故意地;without doubt无疑。根据上下文,第一人表达对参观博物馆的期待,第二人回应“It won’t fail you”(它不会让你失望),强调博物馆的肯定性和卓越性,选项D“无疑”,符合语境。故选D。30.B【详解】句意:——看水杯里的这支铅笔。小明,你能发现它有什么奇怪的地方吗?——王老师,它似乎在水面处折断了。考查动词短语辨析。wear out磨损;break off折断; take up占据;turn down调低/拒绝。根据“It appears to … at the water’s surface, Mr. Wang.”可知,此处是指折射现象,应填“折断”的英文表达“break off”,故选B。31.D【详解】句意:——人们有梦想是好的。 ——你说得对,如果他们能坚持自己的梦想,那就更好了。考查动词短语。try on试穿;get over克服;turn down拒绝,调低;stick to坚持。根据“It’s good for people to have a dream.”可知,人们有梦想是好的,所以此处是指能坚持自己的梦想则更好;考查stick to one’s dream“坚持自己的梦想”,固定搭配。故选D。32.C【详解】句意:——学校不允许女生留这种发型。你最好绑起来。——对不起,王老师。我去找发带。考查动词短语。cut up切碎;set up建立;tie up捆绑起来;mix up混合。根据“I will go and find a hairband.”可知,找发带应是想将头发绑起来。故选C。33.C【详解】句意:——我听说迈克尔已经为马拉松训练好几个月了。——这是真的!他是一个很严格的人。他总是坚持他的训练计划,不管他有多忙。考查动词短语。breaks down分解;runs after追赶;sticks to坚持;gives away赠送。根据“no matter how busy he is”可知,无论多忙,迈克尔都会坚持按照训练计划训练。故选C。34.D【详解】句意:“样样通,样样松”这句话告诉我们,我们不需要精通所有事情。考查宾语从句。that everyone should be a Jack of all trades每个人都应该是样样精通;why people should master one trade为什么人们应该精通一门技艺;what should we do to become an expert我们应该做什么来成为专家;that we needn’t be skilled at all things我们不需要精通所有事情。“Jack of all trades, master of none”的意义是“样样通,样样松”,含义是学业和技艺,要有所专攻,门门都通就意味着门门不精,所以这句话告诉我们,我们不需要样样精通。故选D。35.C【详解】句意:——哦,你又把衣服都铺在床上了!——妈妈,我正在设法决定穿什么去参加今晚的派对。晚点我会把它们放回去的。考查动词短语。put away收拾;hang up挂起来;lay out铺开;throw away扔掉。根据“I’m trying to decide what to wear for the party tonight.”可知,在挑选衣服时会把衣服在床上铺开。故选C。36.B 37.D 38.A 39.C 40.B 41.A 42.B 43.A 44.C 45.A 46.D 47.A 48.C 49.C 50.A【导语】本文主要讲述了作者阻止母亲立即向他人展示自己10岁女儿珍妮在小学才艺表演上弹钢琴并演唱《Perfect》这一著名曲目的视频的故事。36.句意:珍妮在演出中一边唱歌,一边用钢琴演奏了著名的曲子《Perfect》。acted表演;played演奏;sung唱歌;admired羡慕。根据“on the piano”可知此处是指钢琴演奏,故选B。37.句意:尽管她很紧张,但她仍然设法在舞台上发光。confident自信的;calm冷静的;down向下的;nervous紧张的。根据后文的“she still managed to shine on the stage”可知,尽管有些紧张,但她仍在舞台上发光,故选D。38.句意:当我看到我妈妈要在手机上点击“播放”时,我伸出手阻止了她。reached out伸出手;watched out当心;talked back顶嘴;looked back回顾。根据后文的“and stopped her”可知,此处是指我伸出手阻止了她,故选A。39.句意:我妈妈惊讶地看着我。peace和平;excitement兴奋;surprise惊讶;silence沉默。根据后文的“It was such a great performance. I just wanted to show her how wonderful she was”可知,妈妈被我阻止,应是感到很惊讶,故选C。40.句意:但是为什么我们不让她享受那一刻呢?know知道;enjoy享受;forget忘记;share分享。根据后文的“Seeing the video…might change her memory of that experience”可知,看视频可能会改变她对那次经历的回忆,所以此处是指为什么不让她享受那一刻呢,故选B。41.句意:然后我解释道。explained解释;doubted怀疑;suggested建议;recalled回忆。根据“My mother looked a bit more confused”可知,此处是在解释原因,故选A。42.句意:这么快就从外部视角看到视频可能会改变她对那次经历的回忆。to到;from从;for为了;on在……上。根据“Seeing the video…might change her memory of that experience”可知是指从外部视角看到视频,故选B。43.句意:很多人很难接受那个差异。difference不同;mistake错误;challenge挑战;invitation邀请。根据前文的“Wait, do I really sound like that ”可知此处是指与自己想象中存在差异,故选A。44.句意:我妈妈带着一丝理解的神情点了点头。mystery神秘;joy高兴;understanding理解;pride自豪。根据“You’re right. Let’s not show it for now”可知,妈妈同意了我的观点,说明她理解了,故选C。45.句意:实际上,我的担忧有科学依据。Actually实际上;Suddenly突然;Normally正常;Gradually逐渐。根据后文的“Research has shown that…”可知,此处是指实际上我的担忧有科学依据,故选A。46.句意:研究表明,重新激活一次经历会影响一个人的记忆。action行动;choice选择;performance表现;memory记忆。根据“reactivating (重新激活) an experience”以及“an outside view so soon might change her memory of that experience.”可知,重新激活一次经历会影响一个人的记忆,故选D。47.句意:时机真的很重要。matters重要;cares关心;hurts伤害;helps帮助。根据后文的“If you want to share photos or videos, it’s better to wait for a few…”可知,此处是指时机很重要,如果想分享照片或视频,最好等几天,故选A。48.句意:如果你想分享照片或视频,最好等几天。seconds秒;minutes分钟;days天;years年。根据“If you want to share photos or videos”可知,此处是指如果想分享照片或视频,最好等几天符合常识,故选C。49.句意:她知道我有视频,但有趣的是,她从未要求看。dared敢;managed管理;asked要求;advised建议。根据“She knows I have the video”以及“to see it”可知,她知道我有视频,但从未要求看,故选C。50.句意:我想我会让我们俩都记住那天的经历。as正如;because因为;when当……时候;until直到。根据“I think I’ll let us both remember the experience”以及“it was on that day”可知,此处是指正如那天的经历,故选A。51.B 52.C 53.A 54.D 55.B【导语】本文是一篇新闻报道的组合,选自报纸的不同板块。第一篇介绍了快时尚产业对环境造成的代价(堆积的废弃物);第二篇介绍了一项将旧手机转化为微型数据中心以减少电子垃圾的技术新方法;第三篇介绍了塞纳河的历史、污染与治理情况,关注其生态恢复。51.推理判断题。 根据第一篇标题“The costs of fast fashion”(快时尚的代价)及其内容“the planet pays the price.”(地球为此付出代价);第二篇标题“________”(留空,内容是关于将旧手机转化为数据中心以减少电子垃圾);第三篇标题“Seine hopes to come back!”(塞纳河希望回归!)及内容关注河流污染与恢复。三篇新闻均聚焦于人类活动对环境的影响以及相应的解决或改善措施,属于环境保护主题。故选B。52.词句猜测题。 根据第一段最后一句“The fast fashion industry, driven by low costs, shows how the planet pays the price.”结合前文“Nothing we produce is ever truly gone. It either returns to nature or pollutes.”可知,“代价”指的是快时尚带来的废弃物堆积和污染问题。故选C。53.最佳标题题。 根据第二段“researchers have come up with a new method—changing old phones into tiny data centers”以及整段内容围绕利用旧手机、减少电子垃圾展开,可知核心是“给旧手机赋予新的生命/用途”。选项A“New life for old phones”(旧手机的新生命)准确概括了主旨。故选A。54.推理判断题。 根据第三段“But by the early 20th century, Paris’s rapid development brought serious pollution... turning the once-clear Seine into an unsafe waterway.”以及“Over the years, the city has made efforts to restore the river’s health.”可推知,由于污染问题,河流可能不再适合游泳,尽管有恢复努力,但现状可能仍不允许。选项D“People might not swim in it now.”(人们现在可能不在里面游泳了)是合理推断。故选D。55.主旨大意题。 综合三篇新闻,第一篇讲快时尚的环境代价(废弃物),第二篇讲减少电子垃圾的创新方法,第三篇讲河流污染的过去与治理努力。三者共同关注环境问题及其应对,旨在呼吁或展示为更绿色的世界而努力。选项B“Fighting for a greener world.”(为一个更绿色的世界而奋斗)最能概括这一共同焦点。故选B。56.C 57.C 58.D 59.B 60.A【导语】本文主要介绍了打哈欠这一常见现象的原因、作用及相关特点。56.细节理解题。根据第二段中“yawning helps our bodies get more oxygen...We open our mouths wide, take a big breath and pull in fresh oxygen. It also pushes out old air that our body doesn’t need.”可知,打哈欠既吸入新鲜氧气,又排出废气,也就是促进了空气交换。故选C。57.推理判断题。根据后文“That means if you see someone yawn, you might yawn too! Why Scientists think this might be a way we connect with each other…‘I’m with you!’”可推知,本段核心主题是“打哈欠具有传染性”。选项C“此外,打哈欠也极容易传染。”与本段主题契合。故选C。58.细节理解题。根据第四段中“yawning is not only caused by sleepiness. It can also take place during moments of boredom, such as waiting in line”可知,在火车站等待属于无聊的时刻,很可能会打哈欠。故选D。59.主旨大意题。根据第一段结尾“So what causes this behavior ”及全文围绕打哈欠的原因展开介绍可知,文章回答的核心问题是“我们为什么会打哈欠”。故选B。60.篇章结构题。通读全文可知,文章开头提出“打哈欠是什么原因导致的”这一问题,接着分析打哈欠的多个原因,最后给出“打哈欠不用害羞”的建议。所以文章的展开方式是“问题→原因→建议”。故选A。61.A 62.C 63.C 64.B 65.B【导语】本文讲述了跑步者Lenny Maughan将跑步与艺术结合,通过在旧金山街道跑步绘制GPS艺术作品的故事。61.推理判断题。根据第一段“Most runners choose their routes... But for Lenny Maughan, running is more than fitness — it is also a way to make art.”可知,作者先介绍普通跑步者的路线选择,再引出Maughan的特殊跑步方式,通过对比事实来介绍主角。故选A。62.细节理解题。根据第三段“he often needs to map out several different routes”;“Once the route is planned…”;“follow his planned route very carefully”;“Strava only shows the full image after the run is complete”可知,顺序是:多次规划路线→选出合适的那条路线→严格按计划路线跑→跑完后得到完整图案,即c→b→a→e。故选C。63.细节理解题。根据第三段“his most famous creation is a line painting of Mexican artist Frida Kahlo”并结合选项图片可知,C 选项是人物肖像 (对应 Frida Kahlo),符合题意。故选C。64.词句猜测题。根据最后一段“I like to say my legs are my paintbrush and San Francisco is my canvas,”可知,我的双腿就是我的画笔,而旧金山就是我的画布,canvas的含义是“画布”,即一种用来在上面作画的材料。故选B。65.最佳标题题。通读全文可知,本文的核心是Maughan通过跑步在旧金山街道绘制GPS艺术作品。故选B。66.afraid 67.avoid 68.family 69.turns into 70.accident【导语】本文主要介绍了苹果等常见水果的种子含有微量毒素的情况,以及相关的原理和无需过度担忧的原因。66.句意:但不要害怕。根据“many common fruits we eat are already poisonous (有毒的)! But don’t be…”可知,此处应填形容词,指不要害怕;结合备选词,afraid“害怕的”,符合语境。故填afraid。67.句意:你只需要避开种子就行。根据“It’s only the seeds you need to…”可知,此处应填入动词;根据前文“The delicious part won’t harm you”以及后文“There is a chemical (化学物质) called amygdalin (苦杏仁苷) in the seeds of all these fruits.”可知,此处是表示避开种子即可。avoid“避开”,符合语境,need to后接动词原形。故填avoid。68.句意:苹果树属于一种被称为蔷薇科的植物科。根据“The apple tree belongs to a plant…called Rosaceae (蔷薇科).”可知,此处指苹果树属于蔷薇科,结合备选词,“family”可表示生物分类中的“科”,由“a”可知,此空用单数。故填family。69.句意:在动物的胃里,苦杏仁苷会变成氰化物,这种物质会让人和动物感到不适,甚至致死。根据“There is a chemical called amygdalin (苦杏仁苷) in the seeds”以及后文“cyanide which can make people and animals very sick”可知,此处是描述“苦杏仁苷进入胃后转化为有毒物质氰化物”的过程。结合备选词,turns into“变成、转化为”,符合语境,主语“amygdalin”是第三人称单数,动词用三单形式。故填turns into。70.句意:不过,如果你不小心吃到几颗苹果籽,也不用担忧。根据“Each seed has only a very small amount of poison.”可知,此处是说明“偶然吃到少量种子无需担心”的情况;结合备选词,accident“偶然”,by accident“偶然、不小心”,符合语境。故填accident。71.ones 72.were written 73.to last 74.unless 75.newer 76.positions 77.widely 78.Besides 79.shows 80.the【导语】本文主要介绍了作者对书籍的阅读偏好,从喜爱“新书”转变为青睐古今中外的经典书籍,并阐述了经典书籍的价值。71.句意:很长一段时间,我认为“新”书比“旧”书更好。根据“I thought that ‘new’ books were better than ‘old’…”可知,此处指代的是前文提到的“books”,books是复数名词,因此用one的复数形式“ones”来指代。故填ones。72.句意:相反,我更喜欢那些几百年甚至几千年前写的书。write“写”,动词;根据“I prefer the books that…hundreds or even thousands of years ago.”可知,主语“books”为复数,和谓语“write”之间是被动关系,且时间是“hundreds or even thousands of years ago”,所以此处需用一般过去时的被动语态(were+动词过去分词),write的过去分词为written。故填were written。73.句意:无论何时何地,这些书的价值肯定会延续下去。last“延续”,动词;be certain to do sth.肯定会做某事,所以此处用last的不定式形式to last。故填to last。74.句意:在过去,没有人会被认为受过良好教育,除非他们能背诵这些经典。根据“nobody would be considered well-educated”以及“they could memorize these classics”可知,前后为条件相反的逻辑,即“能背诵经典”是“被认为受过良好教育”的必要前提,若不满足这个前提,就不会被判定为“受过良好教育”。unless“除非”,用于引导条件状语从句,契合该逻辑关系。故填unless。75.句意:也有较新的经典,比如《红楼梦》和《水浒传》。new“新的”,形容词;根据前文“the books that…hundreds or even thousands of years ago”以及后文列举的《红楼梦》《水浒传》这类距离当代时间更近的文学经典可知,此处存在时间维度上的对比关系,需要用形容词的比较级;new的比较级为newer,用于修饰复数名词“classics”。故填newer。76.句意:它们不仅在中国文学史上占有重要地位,对世界文学也有很大影响。position“地位”,可数名词;句子主语they指代前文的《红楼梦》《水浒传》等多部文学经典,所以此处“地位”是对应多部经典的复数概念,需使用position的复数形式positions。故填positions。77.句意:如今它们仍然被广泛阅读和研究。wide“广泛的”,形容词;根据“continuing to be…read and studied now.”可知,此处需填副词修饰动词“read”,wide的副词形式是widely“广泛地”,符合语境。故填widely。78.句意:除了中国文学经典,我也喜欢西方经典。前文一直介绍中国文学经典,后文转而提及“Western classics”,且用“also like”体现阅读偏好的延伸,所以此处需要一个表递进补充的介词,besides“除……之外”,符合语境,句首首字母大写。故填Besides。79.句意:我读过希腊诗人荷马的《伊利亚特》,这部作品诞生于近三千年前,向我们展示了人性的所有优点和缺点——我们可能同时既勇敢又愚蠢。show“展示”,动词;根据“I have read The Iliad (《伊利亚特》) by the Greek poet Homer, which was born…same time.”可知,该句是由which引导的非限制性定语从句;先行词是“The Iliad”,单数名词,且从句描述的是该作品一直持续至今的揭示作用,需用一般现在时。因此,谓语动词show需使用其第三人称单数形式shows。故填shows。80.句意:我读过希腊诗人荷马的《伊利亚特》,这部作品诞生于近三千年前,向我们展示了人性的所有优点和缺点——我们可能同时既勇敢又愚蠢。at the same time“同时”,所以此处需填冠词“the”,表示“在同一个时间点”。故填the。81.例文I’m Li Hua from Class 1, Grade 9. My dream classroom is full of high-tech magic! There are robots to help teachers with tasks and answer our questions. Big screens show vivid lessons, and we can also learn online if needed. The seats are super comfortable, like soft clouds. With these tools, we can learn easily and have more fun. It makes studying less tiring and more interesting, helping us grow into smart learners! Plus, I add VR tools for virtual trips, making classes exciting. This design makes learning efficient and enjoyable. It would create a brighter future for learning!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“内容提示”中梦想教室的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图。直接提出“我的梦想教室充满高科技的魔力”来引出重点介绍的内容;第二步,具体阐述写作内容。从“有机器人帮忙、大屏幕展示生动课程、可以线上学习、座位非常舒适”几个方面重点介绍梦想教室的具体情况;第三步,描述个人设计,书写结语。[亮点词汇]①be full of充满②have fun玩得开心③grow into成长为[高分句型]①With these tools, we can learn easily and have more fun. (with表伴随)②It makes studying less tiring and more interesting, helping us grow into smart learners! (动名词作伴随状语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 湖北省武汉2025-2026学九年级英语上册期末考试模拟题.docx