湖北省襄阳2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖北省襄阳2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)

资源简介

湖北省襄阳2025-2026学年八年级英语上册期末考试模拟题
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力测试(共25题,每小题1分,满分25分)
听力选择
1.A.Boring. B.Hungry. C.Quite good.
2.A.Study hard. B.An actor. C.On foot.
3.A.It’s sunny. B.Here it is. C.I think so.
4.A.Me too. B.Good idea. C.Many thanks.
5.A.Mum and son. B.In the classroom. C.Physics.
6.What does the man think of making dumplings
A.Interesting. B.Simple. C.Hard.
7.Who is calling
A.Sally. B.Mike. C.Larry.
8.What does the woman think of the actors in the Beijing Opera
A.They do a poor job. B.They are excellent. C.They are understanding.
9.What does the man mean
A.He will go to the party by bike.
B.He will be late for the party.
C.He won’t ride a bike to the party.
10.What was the weather like yesterday
A.Sunny. B.Rainy. C.Windy.
11.What’s the woman’s New Year’s resolution
A.Meeting more friends. B.Getting good grades. C.Practising English every day.
12. What’s the woman’s hobby
A. B. C.
听下面一段材料,回答小题。
13.What day is it today
A.Friday. B.Saturday. C.Sunday.
14.What is the possible relationship between the two speakers
A.Brother and sister. B.Mother and son. C.Teacher and student.
15.What does the boy choose to do
A.Water the flowers. B.Clean the windows. C.Take out the rubbish.
听下面一段对话,回答以下小题。
16.Where did Sue go for her vacation
A.Beijing. B.Hangzhou. C.Hainan.
17.How was the weather in Hainan
A.It was sunny. B.It was rainy. C.It was windy.
18.Why did Sue go shopping every day
A.The fruits were nice there.
B.To make friends there.
C.To buy some books there.
听下面一段对话,回答以下小题。
19.When did Peter come back
A.Last year. B.Last month. C.Last weekend.
20.What is Susan’s advice
A.Giving Peter a big surprise.
B.Telling Peter about their visit first.
C.Having dinner with Peter at home.
21.Why can’t Jim call Peter
A.Because he has lost his mobile phone.
B.Because Peter doesn’t have a mobile phone.
C.Because he forgot Peter’s telephone number.
听下面一段材料,回答小题。
22.Where did Bill get the vegetables from
A.The market. B.The farm. C.The vegetable garden.
23.Who plants tomatoes
A.Helen. B.Bill. C.Nancy.
24.What are the speakers going to have tonight
A.Potatoes. B.Carrot juice. C.Tomato and egg soup.
25.What would the woman probably say next
A.Good idea. B.No, I can’t. C.It’s interesting.
二、完形填空(共15题,每小题1分,满分15分)
阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
There was a little girl named Liu Fang. She was very excited about the coming of the New Year. She loved the delicious food, the new clothes, 26 and so on.
Before the New Year, her family was busy 27 . They cleaned the house carefully, then red papers with beautiful words were put on the 28 . It was really nice. Red lanterns (灯笼) were also hung, making the house look so 29 . Liu Fang helped her parents and she also had fun at the same time.
Then came the eve of the Spring Festival. The family prepared a delicious meal. The smell of dumplings 30 the air. After that, they went outside to set off fireworks (放烟花). Liu Fang was so 31 that she wanted to set off all the fireworks by herself. 32 her father told her it was dangerous and she should play it under his help.
The next day, when visiting relatives, Liu Fang got a lot of lucky money. She was thinking about 33 a lot of toys. However, her mother told her that she should save some to buy books and also think about helping those in 34 . On the way home, she saw a little boy who was lost and wearing thin clothes sitting by the side of the street. He looked cold and 35 . Liu Fang decided to use some of her lucky money to buy food and 36 clothes for the little boy. She knew that 37 is just as important as getting it.
It made Liu Fang understand the true 38 of the New Year. From this New Year, Liu Fang learned to be patient, 39 , and kind-hearted. She knew that the New Year was not just about having fun and getting things, but also about growing and becoming a 40 person.
26.A.lucky money B.much homework C.expensive shoes D.old computers
27.A.discussing B.preparing C.talking D.dressing
28.A.floor B.doors C.desks D.sofas
29.A.common B.dark C.normal D.different
30.A.covered B.polluted C.filled D.cleaned
31.A.excited B.bored C.tired D.sad
32.A.Or B.So C.And D.But
33.A.selling B.buying C.bringing D.finding
34.A.danger B.fact C.need D.mind
35.A.hungry B.serious C.happy D.understanding
36.A.nice B.warm C.dirty D.old
37.A.sharing B.sending C.making D.showing
38.A.activity B.beginning C.meaning D.question
39.A.available B.simple C.outgoing D.careful
40.A.worse B.better C.richer D.poorer
三、阅读理解(共20题,每小题2分,满分40分)
A
Many people use an official account (公众号) on WeChat. It is called WeRun. WeRun lets us see our daily step counts. One of its most popular features (特征) is the ranking list (排行榜). It shows users’ daily step counts and compares them with those of their WeChat friends. Now, more and more people are using WeRun. We wonder how much we can learn about a person from his or her step count. Let’s take a look.
Step Count Range Details
Less than 50 steps If someone takes about 30 steps a day, they may be sick or sad. Or they are just too lazy to get out of bed.
50~500 steps It’s easy to take a few hundred steps a day. Going shopping, for example, will be enough.
501~8,000 steps On average, most students and workers take between 501 and 8,000 steps a day. These step counts usually place them in the middle of the ranking list.
8,001~30,000 steps Salespeople, guides and sportspeople often take a lot of steps a day because they are always on the move.
More than 30,000 steps These step counts are mostly at the top of the ranking list. The people who have them are policemen, reporters, cleaners and so on. They are the people who help us to live easy and comfortable lives.
To some degree (程度), a person’s WeRun records can show his or her character and personal life.
41.What is WeRun
A.A popular game on WeChat.
B.An app that makes people walk more.
C.A ranking list on WeChat that shows a person’s character.
D.An official account on WeChat that helps users see their everyday step counts.
42.If Jack goes to sleep, Lily wants to rank higher than him in the WeRun ranking list. How many more steps does she need to take at least to rank higher than him
1 Jack 32,000 2 Mike 19,000 3 Lily 8,000 4 Lucy 4,000
A.28,001 B.28,000 C.24,001 D.24,000
43.According to the text, who probably takes 8,001~30,000 steps a day on WeRun
A.Bill—he teaches English in a middle school. B.Max—he is a good football player.
C.Mrs. Lee—she works as a cleaner in a park. D.Helen—she likes going shopping in her free time.
44.Which of the following is TRUE according to the text
A.Most teachers take 50~500 steps every day.
B.Users can’t see their WeChat friends’ step counts on WeRun.
C.We may learn about someone’s personal life from WeRun.
D.Older people use WeRun more than younger people do.
45.Where is the text probably from
A.A travel poster. B.An ad.C.A science newspaper. D.A sports magazine.
B
①Bamboo is one of the most useful plants in the world. It grows in many parts of Asia, Africa and South America.
②Some kinds of bamboo are really special. For example, Moso bamboo—it can grow very fast. In just one day, it can grow up to one meter. That means it can get really tall in a short time. It’s like magic of nature (大自然的魔力). Bamboo has a long and straight stalk (茎). It can be several meters long.
③In everyday life, bamboo is widely used for making “house things”. People make chairs, tables, and beds out of bamboo because it is both strong and light. Many traditional houses in some Asian countries also use bamboo to build houses. It can make the houses cool in summer and warm in winter.
④Also, bamboo is an important part of the food for some animals. Pandas, for example, mainly eat bamboo. Without bamboo, pandas would face serious food problems.
⑤What’s more, bamboo affects (影响) the environment a lot. It helps to make the air clean and stop the soil (土壤) from being washed away.
⑥However, bamboo is facing some dangers now. People cut down too much bamboo for different uses without thinking about its growth. Also, some areas where bamboo grows are being polluted.
⑦In a word, bamboo is very important to us. We should do something to protect it. In this way, bamboo can go on to play its important roles in our life and nature in the long term.
46.How fast can Moso bamboo grow
A.It can grow half a meter in a day. B.It can grow several meters in a day.
C.It can grow up to one meter in a day. D.It can grow ten centimeters (厘米) in a day.
47.Why is bamboo used to make “house things”
A.Because it grows fast. B.Because it is strong and light
C.Because it is easy to find and cut. D.Because it is both beautiful and cheap.
48.What does the underlined word “It” refer to (指代)
A.Bamboo. B.Traditional house. C.Asian country. D.The way of building
49.Which is the right structure of the passage
(①=paragraph 1 ②=paragraph2,…)
B.
C. D.
50.Which of the following would be the best title for this passage
A.The Favorite Food of Pandas. B.The Use of Bamboo in Daily Life.
C.The Uses and Dangers of Bamboo. D.How to Protect Bamboo in the World.
C
Zheng Qinwen was born in 2002 in Shiyan, Hubei. When she was very young, she started to learn tennis at the age of six. Then she moved to Wuhan; she had received years of training there before going to Beijing. From the moment she started learning tennis, she spent a lot of her time and energy (精力) on tennis practice. The life of a tennis player is full of difficulties. Zheng Qinwen had to go through really hard training. She stayed on the tennis playground for a long long time every day. She learned how to hit (击) the ball well in the beginning and then went on to study more ways of playing. It was really difficult, but she was always strong in her mind and didn’t give up.
Thanks to all her efforts (努力), she got many excellent prizes. She did really well in all kinds of competitions. The most wonderful one was when she got the first place in the Paris Olympics. This made her super famous. People all over the country were proud (自豪) of her. And it also made a lot of people feel hopeful. She also did a fantastic job in other important tennis games.
Zheng Qinwen is like a star for us. Her story tells us that if we are hard-working and don’t quit, we can make our dreams come true. For eighth-grade students, we should learn from her and be like her in our studies and daily life. We should try our best to deal with problems and keep going.
51.Where did Zheng Qinwen start learning tennis
A.Shiyan. B.Wuhan. C.Beijing. D.Shanghai.
52.How did Zheng Qinwen feel during the hard training
A.She was often sad. B.She always wanted to give up.
C.She was always strong in her mind. D.She didn’t want to practice but wanted to stop.
53.The underlined word “quit” in the text probably means _______
A.start B.stop C.care D.play
54.What can we infer from the passage about Zheng Qinwen
A.She became famous during a night.
B.She only played tennis in the Olympics.
C.Her success is mainly because of good luck.
D.She will keep playing tennis and try to get more prizes.
55.What is the writer’s main purpose of writing this passage
A.To introduce the history of tennis.
B.To show the importance of winning competitions.
C.To describe the difficulties of being a normal tennis player.
D.To tell the story of Zheng Qinwen and encourage people to learn from her.
第二节 阅读短文,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯。选项中有一项为多余选项。
There are many ways to keep healthy. First, having good eating habits is very important. 56 We should also eat less junk food, such as hamburgers and fried chicken, because they are high in fat and sugar, which is bad for our health.
Second, doing exercise is necessary. We can choose our favorite sports like running, swimming or playing basketball. Running is a good way to make our hearts and lungs (肺) strong. 57 And playing basketball can improve our coordination (协调性). We should do exercise at least three times a week and each time for about 30 minutes.
Third, getting enough sleep is also important. We should sleep for about 8 hours every night. If we don’t get enough sleep, we may feel too tired to do things. 58 We can listen to music, read books or go traveling to feel better.
Then, we should keep our environment clean. 59 We should also keep our rooms tidy and clear. A clean environment can make us feel comfortable and happy.
60 We should pay attention to our diet, do exercise, get enough sleep, relax ourselves and keep our environment clean. Only in this way can we have a healthy body and enjoy a better life.
A.What’s more, we should learn to relax ourselves.
B.Swimming can make our muscle (肌肉) stronger.
C.We should often open the windows to let fresh air in.
D.The best way to keep healthy is to exercise at least twice a week.
E.In a word, if we want to keep healthy, we should build good living habits.
F.We should eat more fruits and vegetables because they can help us stay healthy.
四、任务型阅读(共5空,每小题2分,满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题。(注意每小题的词数要求)
For a long time, people have wanted to know if there is life on other planets. Now, scientists from China and Germany have made an exciting discovery (发现). It might help answer this question.
The scientists found a planet named Kepler-725c by using a special way called the Transit Timing Variation (TTV) technique (技术). This planet is a “super-earth”. It is about 10 times as big as the earth. It is in a special area called the “habitable zone” around a host star similar to the sun. This area is special because the temperature there is suitable for water to exist (存在), which is necessary for life.
Kepler-725c is about 2,472 light years away from us. It takes 207.5 days to go around its host star.
The TTV technique is special because it can help find new planets by simply studying the TTV signals (信号) of other known planets near them.
The scientists are excited about this discovery, but they say they need more studies to see if (是否) humans could live on Kepler-725c like on earth. Actually, there are still more planets waiting for humans to discover.
Fill in the blanks according to the passage.
An exciting discovery—Kepler-725c
Size It is much 61 than the earth. (仅填1词)
Place ● It is in a special area called the “habitable zone” around a host star. ● The temperature there is suitable for 62 . (不超过3个词)
Orbital period It takes 207.5 days to 63 . (不超过5词)
How does the TTV technique help find new planets (不超过12词)
64
What can you learn from the last paragraph Use your own words. (不超过30词)
65
五、选词填空(共10题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
habit because important connect disappoint health except pack he good
Tom loved nuts (坚果). He believed eating nuts was 66 with good health. Every day during break time, he would enjoy some nuts. But one day, his friend Lily said, “Nuts have too much fat. They are bad for you.” Lily’s words 67 Tom. He decided to find out the facts about nuts 68 , but he failed.
The next day, Tom asked his science teacher, Miss Wang, for help. After listening to Tom, Miss Wang explained that nuts contain (包含) good fats and fibre (纤维). They are good for our bodies, and they give out a pleasant smell and taste even 69 . “The good fats help your heart stay healthy,” she said. “And the fibre plays an important role in keeping you full, so you won’t eat other unhealthy food.” Tom also learnt the 70 of portion control (分量控制). So, in order not to eat too much, Tom started 71 nuts in small bags. Soon, many of Tom’s classmates noticed his healthy habit and joined him. Everyone enjoyed nuts 72 Lily, who still liked chips better.
One rainy afternoon, Lily forgot to take her snack. Tom gave her a small bag of nuts. She tried one … then another. “Actually, they are delicious” She admitted (承认) nuts were the 73 snacks in the world. From then on, she stopped eating chips. Now, nuts have become Tom’s classmates’ favourite snacks. Tom is very happy, 74 he has helped his classmates learn about healthy eating 75 .
六、书面表达(满分20分)
76.学校英语角正在对学习成员进行梦想职业调查活动。请你围绕下图所示的问题,用英语写一篇短文。
要点提示:
1. 根据上图所给提示,适当发挥;
2. 文中不得出现真实姓名和校名;
3. 词数80词左右,开头已给出,不计入总词数。
Everyone has their own dream jobs, and mine is to be
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】How was the food in this restaurant
2.B
【原文】What do you want to be when you grow up
3.C
【原文】Do you think kids should do some housework
4.B
【原文】Tom, shall we go to Xibaipo this summer holiday
5.A
【原文】What’s the relationship between the two people
6.B
【原文】A: You are really good at making dumplings. It’s always difficult for me.
B: Well, it’s pretty simple. I’ll show you later.
7.B
【原文】A: Hello, Sally speaking.
B: Hello, Sally. This is Mike. Can I speak to your brother Larry
8.B
【原文】A: It is difficult to understand the words in the traditional Beijing Opera, but the actors are wonderful.
B: I can’t agree more.
9.C
【原文】A: It’s already 7 o’clock. Are you going to the party by bike
B: I don’t think so. If I go there by bike, I’ll be late.
10.B
【原文】A: Are you OK, Ted You don’t look very well.
B: I think I need to go to the doctor. I forgot to take an umbrella yesterday and got wet on the way.
11.C
【原文】A: New Year’s Day is coming. What’s your resolution
B: I am going to improve my English. I will read more English books and practise English every day.
12.A
【原文】A: I went fishing last Sunday. What about you
B: I went skiing. That’s my hobby, you know.
13.B 14.A 15.C
【原文】A: Saturday’s finally coming,
B: Yeah, what a nice day!
A: So it is. And I think we should help mom do the house cleaning today, okay
B: Oh no, I just want to play basketball with my friends,
A: Come on. What do you want to do Take out the rubbish or clean the windows
B: Emm…I prefer to take out the rubbish.
A: Good. Go and collect all the rubbish.
B: Oh, so much!
A: Don’t worry. I’ll help you with it later.
16.C 17.B 18.A
【原文】A: Hi, Sue. Did you have a good vacation
B: Yes, I did. I went to Hainan.
A: Oh, really How was the weather
B: Not good. It rained every day.
A: Oh that’s too bad. How was the traffic
B: It was terrible. You said you had a good vacation, but had an awful time
A: No, I didn’t. I went shopping every day. The fruits were very nice. The weekend is coming. What do you often do on weekends
B: I often surf the Internet.
A: Do you read news on the Internet
B: No. I like playing games and listening to music. What about you
A: I often watch TV.
19.C 20.B 21.C
【原文】A: Good morning, Susan.
B: Good morning, Jim. You look happy today. What’s new
A: I’m told our friend Peter came back from the US last weekend.
B: Really We haven’t seen him for a long time.
A: That’s true.
B: Let’s visit him and give him a big surprise.
A: But I’m afraid we’d better tell him about it first.
B: You’re right.
A: We should not visit him before telling him.
B: So why not call him now
A: I forgot his telephone number.
B: I think we can ask Jenna. She is Peter’s cousin. Maybe she knows his telephone number.
A: Good idea.
22.C 23.A 24.B 25.A
【原文】M: I’m home, Mom. Look at these vegetables.
W: Wow, they look nice! Are they from the market or the farm
M: Well, they are from the vegetable garden in our school.
W: Do you plant them by yourself
M: Right. I plant potatoes. Helen plants tomatoes and Nancy plants carrots. We share our vegetables with each other.
W: Great, Bill! We can make tomato and egg soup tonight.
M: Um, I don’t like it. Why not make some carrot juice
26.A 27.B 28.B 29.D 30.C 31.A 32.D 33.B 34.C 35.A 36.B 37.A 38.C 39.D 40.B
【导语】本文主要通过刘芳在春节期间的经历,介绍了春节的传统习俗、家庭活动及其背后的文化意义与成长启示。
26.句意:她喜欢美食、新衣服、压岁钱等。
lucky money压岁钱;much homework许多作业;expensive shoes昂贵的鞋子;old computers旧电脑。根据春节常识以及后文“Liu Fang got a lot of lucky money”可知,此处指的是“压岁钱”。故选A。
27.句意:新年前,她的家人忙着准备。
discussing讨论;preparing准备;talking交谈;dressing装扮。根据“They cleaned the house carefully, then red papers with beautiful words were put on the doors.”可知,是在进行清洁、贴红纸、挂灯笼等活动,表示“准备”过年。故选B。
28.句意:他们仔细地打扫了房子,然后把写着漂亮字句的红纸贴在了门上。
floor地板;doors门;desks桌子;sofas沙发。根据“red papers with beautiful words”可知,春节贴春联、福字的传统是在“门”上。故选B。
29.句意:红灯笼也被挂起来,让房子看起来很不一样。
common常见的;dark黑暗的;normal正常的;different不同的。红灯笼装饰让房屋焕然一新,与平日不同。故选D。
30.句意:饺子的香味充满了空气。
covered覆盖;polluted污染;filled充满;cleaned打扫。根据“The smell of dumplings”和“the air”可知,香味弥漫在空气中。“filled the air”是固定搭配,意为“弥漫在空气中”。故选C。
31.句意:刘芳非常兴奋,以至于她想自己放所有的烟花。
excited兴奋的;bored无聊的;tired厌倦的;sad难过的。根据“she wanted to set off all the fireworks by herself”可知,刘芳对于放烟花这件事感到很激动。故选A。
32.句意:但是她的父亲告诉她这很危险,她应该在他的帮助下玩。
Or或者;So所以;And和;But但是。根据“she wanted to set off all the fireworks by herself”和“her father told her it was dangerous and she should play it under his help”可知,前后句为转折关系,表示刘芳想放烟花,但父亲阻止。故选D。
33.句意:她正考虑买很多玩具。
selling出售;buying买;bringing带来;finding找到。根据下文“she should save some to buy books”可知,她妈妈告诉她应该要节省钱,因此此处表示,她想用压岁钱“买”玩具。故选B。
34.句意:然而,她母亲告诉她应该存一些钱买书,也要想着帮助那些有需要的人。
danger危险;fact事实;need需要;mind头脑。根据下文“On the way home, she saw a little boy who was lost…for the little boy.”可知,将节省下来的钱帮助需要帮助的人。故选C。
35.句意:他看起来又冷又饿。
hungry饥饿的;serious严肃的;happy开心的;understanding善解人意的。根据“Liu Fang decided to use some of her lucky money to buy food”可知,刘芳用压岁钱给他买食物,可知男孩饥饿。故选A。
36.句意:刘芳决定用她的一部分压岁钱为小男孩购买食物和保暖的衣服。
nice好的;warm温暖的;dirty脏的;old旧的。根据“He looked cold”和“wearing thin clothes”可知,应买“保暖的”衣服。故选B。
37.句意:她明白分享和得到一样重要。
sharing分享;sending发送;making制作;showing展示。根据前文帮助男孩的行为可知,此处的语境是“分享”。故选A。
38.句意:这让刘芳明白了新年的真正意义。
activity活动;beginning开始;meaning意义;question问题。根据“From this New Year, Liu Fang learned to be patient…and kind-hearted”可知,她理解了春节的“含义”。故选C。
39.句意:刘芳学会了耐心、细心和善良。
available可获得的;simple简单的;outgoing外向的;careful细心的。空格需填入与patient、kind-hearted并列的形容词,描述刘芳学到的品质。根据前文情节,她用压岁钱帮助小男孩时考虑了对方需求,体现了 细心与周全。故选D。
40.句意:她明白,新年不仅仅是玩乐和获取东西,更是关于成长并成为一个更好的人。
worse更糟的;better更好的;richer更富有的;poorer更贫穷的。从上文可知,刘芳从最初只想买玩具,到后来帮助他人,学会了分享、细心与善良,实现了品格上的提升。此外,“growing”一词直接提示应选积极方向的比较级。故选B。
41.D 42.C 43.B 44.C 45.D
【导语】本文主要介绍了通过微信运动上不同的微信步数可以推测出一些人的个人信息。
41.细节理解题。根据“Many people use an official account (公众号) on WeChat. It is called WeRun. WeRun lets us see our daily step counts.”可知,微信运动是微信上的一个官方账号,帮助用户查看他们的日常步数。故选D。
42.推理判断题。根据“Jack 32,000”“Lily 8,000”可知,Jack的微信步数是32000步,Lily的微信步数是8000步,Lily需要至少比Jack多一步,才能在微信运动排行榜上排名比Jack高,即需要至少再走24,001步。故选C。
43.推理判断题。根据“Salespeople, guides and sportspeople often take a lot of steps a day because they are always on the move.”可知,足球运动员Max可能在微信运动上每天走8001~30000步。故选B。
44.细节理解题。根据“To some degree (程度), a person’s WeRun records can show his or her character and personal life.”可知,我们可以从微信运动上了解某人的个人生活。故选C。
45.推理判断题。本文主要介绍了通过微信运动上不同的微信步数可以推测出一些人的个人信息,属于运动范畴,文章可能来自一本体育类杂志。故选D。
46.C 47.B 48.A 49.A 50.C
【导语】本文主要讲述了竹子的特性、广泛用途、对环境和动物的重要性,以及竹子目前面临的危险,并呼吁人们保护竹子。
46.细节理解题。根据文章第②段中“For example, Moso bamboo, it can grow very fast. In just one day, it can grow up to one meter.”可知,毛竹一天能长到一米高。故选C。
47.细节理解题。根据文章第③段中“People make chairs, tables, and beds out of bamboo because it is both strong and light.”可知,竹子被用来制作家居用品是因为它既坚固又轻便。故选B。
48.词句猜测题。根据文章第③段中“Many traditional houses in some Asian countries also use bamboo to build houses. It can make the houses cool in summer and warm in winter.”可知,前文提及用竹子建造房屋,此处“it”指代的是前文的“bamboo (竹子)”。故选A。
49.篇章结构题。根据原文第①段“Bamboo is one of the most useful plants in the world.”可知,此处为总起句,点明竹子的重要地位;第②段以毛竹为例介绍生长特性,第③段“bamboo is widely used for making ‘house things’”讲其生活用途,第④段“bamboo is an important part of the food for some animals”说明对动物的作用,第⑤段“bamboo affects the environment a lot”阐述环境价值,这几段是对竹子积极作用的分述;第⑥段“However, bamboo is facing some dangers now”转折引出竹子的生存危机;第⑦段“In a word, bamboo is very important to us. We should do something to protect it.”总结全文并发出呼吁。因此文章结构为 “总—分—总”: ①段 (总):介绍竹子是世界上最有用的植物之一; ②—⑥段 (分):分别说明竹子的特点、用途、对动物的作用、对环境的影响及面临的危险; ⑦段 (总):总结竹子的重要性并呼吁保护。故选A。
50.最佳标题题。根据原文第③段“bamboo is widely used for making ‘house things’”、第④段“bamboo is an important part of the food for some animals”、第⑤段“bamboo affects the environment a lot”可知,文章介绍了竹子的多重用途;再结合第⑥段“However, bamboo is facing some dangers now”可知,文章也提及了竹子的生存危险。综上,文章核心内容是竹子的用途与危险。故选C。
51.A 52.C 53.B 54.D 55.D
【导语】本文主要讲述了网球运动员郑钦文的成长经历、训练历程以及她取得的成就,并号召人们向她学习。
51.细节理解题。根据文章第一句“Zheng Qinwen was born in 2002 in Shiyan, Hubei. When she was very young, she started to learn tennis at the age of six.”可知,郑钦文在十堰开始学习网球。故选A。
52.细节理解题。根据文章第一段最后一句“It was really difficult, but she was always strong in her mind and didn’t give up.”可知,在艰苦的训练中,郑钦文意志坚定。故选C。
53.词句猜测题。根据前文“Her story tells us that if we are hard-working and don’t quit, we can make our dreams come true.”以及郑钦文坚持训练不放弃的经历可推知,“quit”与“give up”意思相近,意为“停止,放弃”。故选B。
54.推理判断题。根据“strong in her mind and didn’t give up”的品质及已获成就可推断,她会继续打网球并努力获得更多奖项。故选D。
55.主旨大意题。根据文章最后一段“Zheng Qinwen is like a star for us. Her story tells us that if we are hard-working and don’t quit, we can make our dreams come true. For eighth-grade students, we should learn from her…”可知,文章主要讲述郑钦文的故事并鼓励人们向她学习。故选D。
56.F 57.B 58.A 59.C 60.E
【导语】本文介绍了保持健康的一些方法,包括良好的饮食习惯、适量运动、充足睡眠、放松自我以及保持环境整洁等。
56.根据“First, having good eating habits is very important.”,短文开篇第一个要点就提到良好的饮食习惯很重要,接下来应该围绕健康的饮食内容展开。选项F“我们应该多吃水果和蔬菜,因为它们能帮助我们保持健康。”具体说明了健康饮食习惯的做法,符合语境。故选F。
57.根据“Second, doing exercise is necessary. We can choose our favorite sports like running, swimming or playing basketball. Running is a good way to make our hearts and lungs (肺) strong.”,前文列举了跑步、游泳、打篮球等运动,且说明了跑步的好处,此处应继续说明其他运动的益处,形成并列关系。选项B“游泳能使我们的肌肉更强壮。”承接前文,介绍了游泳这一运动的优势,符合语境。故选B。
58.根据“Third, getting enough sleep is also important... If we don’t get enough sleep, we may feel too tired to do things.”,前文强调了充足睡眠的重要性及睡眠不足的问题,后文提到“我们可以通过听音乐、看书或旅行来让心情变好”,可知此处应引出放松自我的相关内容,衔接前后文。选项A“此外,我们应该学会放松自己。”起到了过渡作用,既呼应了前文可能因睡眠不足产生的疲惫,又引出了后文放松的方法,符合语境。故选A。
59.根据“Then, we should keep our environment clean.”,该段主题是保持环境整洁,接下来应具体说明保持环境整洁的做法。选项C“我们应该经常开窗让新鲜空气进来。”是保持环境清洁的具体措施之一,符合语境。故选C。
60.根据“We should pay attention to our diet, do exercise, get enough sleep, relax ourselves and keep our environment clean. Only in this way can we have a healthy body and enjoy a better life.”,前文已经逐一介绍了保持健康的各种方法,此处是对全文内容的总结概括,强调养成良好生活习惯的重要性。选项E“总而言之,如果我们想保持健康,就应该养成良好的生活习惯。”对前文提到的各项方法进行了归纳,符合语境。故选E。
61.bigger/larger 62.water to exist 63.go around its host star 64.By studying TTV signals of nearby known planets. 65.Scientists are excited but need more studies on Kepler-725c. There are more planets to be discovered.
【导语】本文主要介绍了中德科学家通过TTV技术发现超级地球开普勒-725c的重大成果。
61.根据“This planet is a ‘super-earth’. It is about 10 times as big as the earth.”可知,它大约是地球大小的10倍,即它比地球更大。故填bigger/larger。
62.根据“This area is special because the temperature there is suitable for water to exist, which is necessary for life.”可知,这个区域很特殊,因为那里的温度适合水存在。故填water to exist。
63.根据“It takes 207.5 days to go around its host star.”可知,它绕其主星运行一周需要207.5天。故填go around its host star。
64.根据“The TTV technique is special because it can help find new planets by simply studying the TTV signals of other known planets near them.”可知,TTV技术的特别之处在于,它只需研究附近其他已知行星的TTV信号就能帮助发现新行星。故填By studying TTV signals of nearby known planets.
65.根据最后一段可知,科学家们对这一发现感到十分兴奋,但他们表示仍需开展更多研究,以判断人类是否能像在地球上一样在开普勒-725c上生存;事实上,宇宙中还有更多行星等待着人类去探索。故填Scientists are excited but need more studies on Kepler-725c. There are more planets to be discovered.
66.connected 67.disappointed 68.himself 69.better 70.importance 71.packing 72.except 73.healthiest 74.because 75.habits
【导语】本文主要讲述了汤姆喜欢吃坚果,但朋友莉莉认为吃坚果对身体不好,汤姆努力向其证明坚果很健康,并带动身边同学吃坚果。
66.句意:他认为吃坚果与健康有关。be connected with“与……有关联”,此处填动词connect“联系”的过去分词形式。故填connected。
67.句意:莉莉的话让汤姆失望了。根据“He decided to find out the facts about nuts”和备选词可知,莉莉的话让汤姆失望了。disappoint“使失望”,时态为一般过去时,此处用动词过去式。故填disappointed。
68.句意:他决定自己找出关于坚果的事实,但失败了。根据“but he failed”和备选词可知,他决定自己找出关于坚果的事实。he“他”,动作的执行者和承受者为同一个,用反身代词himself“他自己”。故填himself。
69.句意:它们对我们的身体有好处,散发出令人愉悦的气味,味道尝起来甚至更好。根据“They are good for our bodies, and they give out a pleasant smell and taste even”和备选词可知,味道尝起来甚至更好。even修饰形容词good“好的”的比较级better“更好”。故填better。
70.句意:汤姆也知道了控制份量的重要性。根据“So, in order not to eat too much, Tom started … nuts in small bags.”和备选词可知,他知道了控制份量的重要性。此处作宾语,用形容词important“重要的”的名词形式importance“重要性”。故填importance。
71.句意:所以,为了不吃太多,汤姆开始把坚果装在小袋里。根据“Tom also learnt the … of portion control”和备选词可知,汤姆把坚果装在小袋里。pack“包装”,动词,start doing sth“开始做某事”,此处用其动名词形式。故填packing。
72.句意:除了莉莉,每个人都喜欢吃坚果,莉莉仍然更喜欢薯片。根据“who still liked chips better”和备选词可知,每个人都喜欢吃坚果,除了莉莉。except“除了”。故填except。
73.句意:她承认坚果是世界上最健康的零食。根据“From then on, she stopped eating chips.”和备选词可知,莉莉承认坚果是健康的了。health“健康”,名词,结合“in the world”可知,此处用其形容词healthy“健康的”的最高级形式healthiest。故填healthiest。
74.句意:汤姆很高兴,因为他帮助同学们了解了健康的饮食习惯。“他帮助同学们了解了健康的饮食习惯”是“汤姆很高兴”的原因,用because“因为”引导原因状语从句。故填because。
75.句意:汤姆很高兴,因为他帮助同学们了解了健康的饮食习惯。根据“learn about healthy eating”和备选词可知,是了解健康的饮食习惯。habit“习惯”,此处表示泛指,用名词复数形式。故填habits。
76.例文:
Everyone has their own dream jobs, and mine is to be a doctor. I want to help people stay healthy and get better when they’re sick.
To make this come true, I’ll study hard at school, especially in science. Then I’ll go to college to learn medicine and practice my skills in hospitals.
In the future, I’ll move to a big city for further education. I’ll work to help more patients, and I believe I’ll live a comfortable life while doing something meaningful.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要为 “一般现在时”和 “一般将来时”;
③提示:涵盖了“梦想职业、实现方式、未来生活”的所有要点,内容完整且细节合理。
[写作步骤]
第一步,点明个人梦想职业,并简述职业初衷;
第二步,说明实现梦想的具体规划:在校努力学习、大学攻读医学、医院练习技能;
第三步,描述从事该职业后的未来生活:前往大城市深造、帮助更多患者、拥有有意义的舒适生活。
[亮点词汇]
①come true实现
②further education深造
③meaningful有意义的
[高分句型]
①I’ll work to help more patients, and I believe I’ll live a comfortable life while doing something meaningful. (while引导的时间状语从句省略结构)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表