湖北省襄阳2025-2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含答案及听力音频及听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

湖北省襄阳2025-2026学年九年级英语上册期末考试模拟题(含答案及听力音频及听力原文)

资源简介

湖北省襄阳2025-2026学年九年级英语上册期末考试模拟题
(总分120分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力测试(共25题,每小题1分,满分25分)
听力选择
1.A.At 6:00 p.m. B.Of course. C.Beef noodles.
2.A.Yes, he did. B.He is tall. C.He is forty.
3.A.Yes, that’s true. B.Next week. C.Have a good time!
4.A.At 8:00 a.m. B.Pretty. C.By subway.
5.What is the woman
A.She is a driver. B.She is a doctor. C.She is a coach.
6.Who invented the interesting pen
A.A scientist. B.A teacher. C.A student.
7.What isn’t Wu Yu allowed to do
A.To wear jeans. B.To get her ears pierced. C.To choose her own clothes.
8.What does the woman mean
A.The boy should wear his friend’s shoes.
B.The boy should buy a pair of shoes as a gift.
C.The boy should consider his friend’s situation.
9.What does Mike usually do on weekends
A.Do some homework. B.Do some sports. C.Do some housework.
10.When can the girl go shopping with her friends
A.On Saturday afternoon. B.On Sunday afternoon. C.On Sunday evening.
11.What’s the matter with Linda
A.She has a sore throat. B.She has a toothache. C.She has a headache.
12. A. B. C.
听对话,回答下列小题。
13.What did Mary want to give back to Fred
A.His keys. B.His glasses. C.His jackets.
14.What did Fred do with his group
A.They did experiments. B.They cleaned the street. C.They did some shopping.
15.How many times has Yantai been one of the best civilized cities of China
A.Once. B.Twice. C.Three times.
听对话,回答下列小题。
16.When does the conversation probably happen
A.On January 1st. B.On the Lantern Festival. C.At night.
17.How much does Jim know about the festival
A.He knows little about it. B.He knows nothing about it. C.He knows a lot about it.
18.Where do you think Jim probably comes from
A.China. B.Tang Dynasty. C.A foreign country.
听下面一段对话,回答小题。
19.What are the two speakers mainly talking about
A.A friend. B.A color. C.A tradition.
20.Why is Tara happy
A.She will buy many things.B.She has made a new friend. C.Her friend is getting married.
21.What’s thought to bring the new couple a good future
A.Something old. B.Something new. C.Something blue.
听对话,回答下列小题。
22.How long has Sam been doing his homework
A.Since breakfast. B.For the whole day. C.Eight hours.
23.What’s his mother’s advice about his homework
A.He should call up his teacher.
B.His mother can teach him how to do it.
C.He should ask Julia for help.
24.What does Sam’s mother ask him to do
A.To do his homework. B.To do housework. C.To do some shopping.
25.How does Sam feel his homework
A.Easy. B.A little difficult. C.Very difficult.
二、完形填空(共15题,每小题1分,满分15分)
阅读短文,从每小题所给的四个选项中,选出最佳选项,填入空白处。
Zuo Wenjing, xiangqi (Chinese chess) grandmaster, won two golds at the Hangzhou Asian Games. Zuo, who was 26 in 1993 in Zibo City, was diagnosed (诊断) with the condition that causes dwarfism (侏儒) at age 3. After that, her parents did everything they could to 27 her to do best at the game.
“This is my first time 28 such a big event. I felt very happy to 29 two gold medals and to get the chance to meet so many world champions. 30 , I felt very 31 when I first came here, which caused me not to perform so well in the mixed team event,” Zuo said, after the final on Saturday.
Zuo said that, after her diagnosis, her parents 32 her to learn piano, painting, calligraphy and singing. Later, she 33 xiangqi in 2001. At first, her father taught her in the discipline and even gave up his 34 as a factory head to focus on training her. In 2003, at the age of 10, she became Zibo’s xiangqi champion.
Her family then moved to Wuhan, Hubei Province, 35 she could study under higher-level masters there. Under the instruction of coaches (教练) Zhou Yi and Li Zhiping, Zuo Wenjing 36 excellent training and took the No.1 national position in 2005.
This brought her to the 37 of grandmaster Liu Dahua. He can 38 and recall xiangqi games and moves and play with his eyes covered. On Liu’s recommendation (推荐), Zuo became the 39 signed player in Hubei’s provincial-level chess academy (院校) at age 12.
And she has continued to 40 , getting the master title in 2006 and becoming a grandmaster in 2022 after winning the women’s individual (个人) event at the 17th World Xiangqi Championships.
26.A.praised B.divided C.spread D.born
27.A.help B.advise C.drive D.pull
28.A.taking care of B.paying attention to C.looking forward to D.taking part in
29.A.repeat B.create C.avoid D.win
30.A.Politely B.Actually C.Exactly D.Wisely
31.A.active B.relaxed C.nervous D.lively
32.A.disagreed B.encouraged C.refused D.warned
33.A.take off B.shut off C.took up D.end up
34.A.relative B.partner C.field D.job
35.A.so that B.although C.until D.unless
36.A.prevented B.received C.smelt D.failed
37.A.attention B.basket C.truck D.note
38.A.require B.remember C.attend D.boil
39.A.smartest B.thinnest C.youngest D.best
40.A.progress B.decide C.suggest D.regre
阅读理解(共20题,每小题2分,满分40分)
A
http:// www.
How to Make Healthy Food for Your Pet DogMany dog lovers make food for their dogs. If you want to make a healthy meal sometimes at home, it is not so difficult. But if you want to make really delicious food, you must prepare it well.
Don’t give the following food to your dog. Some food is not good for dogs: × Onion or garlic (大蒜). × Grapes and milk. × Chocolate.
Give them more meat. Meat helps them to grow well and makes them happy. Meat should take the biggest part of your dog’s meal. But you should also give them some other food to eat. More than 50% of meat is not good for their health.
Give your dog some fish. Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones. You can give your dog a fish meal twice a week.
41.Some food is bad for dogs EXCEPT________.
A.B.C. D.
42.What can you say to help Tina’s dog if its hair is everywhere
A.Don’t comb (梳) the dog hair more. B.Why not give them some fish to the meal
C.Feed the dog more chicken. D.Take the dog for a shower.
43.What can we learn from the passage
A.Meat is dogs’ favourite food. B.Chocolates are good for dogs’ bones.
C.It’s good for dogs to have fish twice a week. D.If dogs don’t have meat for its meal, it will be angry.
44.According to the passage, which is a better meal for dogs
A. B.
C. D.
45.What is the material
A.A story. B.A notice. C.A web page. D.A report.
B
①The giant panda, a national treasure of China, is not only a rare species (珍稀物种) but also a symbol of ecological conservation (生态保护). In recent years, China has made great progress in protecting and increasing the giant panda population. Let’s take a look.
②The number of wild pandas has increased from about 1,100 in the 1980s to nearly 1,900, according to the results of the fourth national panda survey.
③Since the 1960s, China has created 67 nature parks mainly to protect giant pandas and their homes. The area for pandas has grown from 1.39 million hectares (公顷) to 2.58 million hectares.
④China started a study to make giant pandas go back into the wild in 2003 and has set free 12 pandas after special training. Now, 10 of them are still living in the wild.
⑤China has done research on protecting giant pandas with 26 organizations in 20 countries. During this time, China has successfully raised 41 groups of pandas and 68 baby pandas. The number of pandas living in zoos around the world has reached 728.
⑥These achievements are not only a victory for giant pandas but also an important step forward in global (全球) environmental protection. Through the efforts of China and the international community, the future of giant pandas looks brighter.
46.What is the giant-panda regarded as in China
A.A common animal.B.A national treasure.C.A dangerous species. D.A pet.
47.When did China start the study to make giant pandas go back into the wild
A.In the 1960s. B.In the 1980s. C.In 2003. D.Recently.
48.The increased number of wild pandas shows that ________.
A.people have caught fewer pandas B.there are more suitable foods for pandas
C.pandas used to have small babies more easily D.the living environment of pandas has been improved
49.What’s the structure of the passage
(①=Paragraph1②=Paragraph2…)
A.B. C. D.
50.What is the main purpose of writing the passage
A.To tell the living environment of the giant panda.
B.To describe the living habits of giant pandas in China.
C.To tell the problems pandas face in the wild and discuss with other countries.
D.To show China’s efforts and achievements in protecting pandas and its significance (含义).
C
Do you enjoy watching movies What kinds of movies do you like most As we know, movies play an important role in our lives nowadays. Many people love going to the movies or watching their favorite movies at home. Now let’s learn some important facts about movies.
Movies started in the late 1800s. In the early days, they were just short little clips (电影片段) that only lasted a minute or two. People would go to movie theaters and watch one or two of these short clips. But as time went on, movies got longer and longer. Nowadays, most movies are about 2 hours long and, over the years, movies have become a lot more popular and exciting.
Today, movies are a huge business. The most expensive movie ever cost (花费) over $300 million to produce! That’s a lot of money. Most movies, though, cost between 20 and 100 million dollars to make. Some movies are such a big hit that they make a ton of money at the box office (票房). The most successful movie of all time made over 2,700,000,000 dollars! That’s enough money to buy a private island. Some other movies, however, end up in total failure and lose a lot of money.
A lot of work goes into making a movie. First, writers have to come up with a good story. Then, directors must tell that story using cameras, actors, and special effects (特技效果). Movies also need people to write the music and people to put everything together. It’s a big team project.
Actors are also an important part of the movie. Many people want to be movie stars. They dream of being up on the big screen. A few actors have become famous and rich, making millions of dollars. But the movie business is also competitive, so quite many of them fail to stand out or make real progress.
Movies are a big part of our culture. They bring us joy and excitement and have a way of touching our hearts. That’s why we say “the show must go on”— movies will always be a part of our lives.
51.How were the movies in the late 1800s different from the modern ones
A.They were shorter. B.They were louder.
C.They were more popular. D.They were more exciting.
52.Why does the writer use the numbers in Paragraph 3
A.To show that movies are very popular.
B.To show that movies are a huge business.
C.To show that the movie business has a long history.
D.To show that the movie business has a bright future.
53.What does the underlined word “them” in Paragraph 5 refer to
A.Stars. B.Directors. C.Actors. D.Movies.
54.Which of the following ideas may the writer agree with
A.Private islands are great places to make movies.
B.A good movie needs a lot of people’s hard work.
C.Most movies can make a lot of money at the box office.
D.Directors are the most important people in making a movie.
55.Which of the following shows the structure of the passage
(①= Paragraph 1,②= Paragraph 2…)
A.B. C. D.
第二节 阅读短文,从所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使对话通顺、连贯。(选项中有一项多余)
Wudang Mountain, in the northwest of Hubei Province, is perhaps the best known of China’s Taoist (道教) holy mountains. It was listed by UNESCO as a World Cultural Heritage Site in 1994.
Wudang Mountain has many enjoyable places for tourists, covering an area of about 300 square kilometers. 56 . It’s also famous for its beautiful ancient buildings, traditional Taoist culture and Wudang kung fu.
57 . In spring, the area is filled with flowers; in summer, the mist (薄雾) appears; in autumn, the oranges turn yellow; in winter, heavy snow covers the mountain like a white blanket.
58 . About 600 of the 1,800 medicinal herbs (药草) recorded in Compendium of Materia Medica (《本草纲目》) written by the Ming Dynasty scientist Li Shizhen can be found in the area. For this reason, the mountain is also known as a natural drugstore (药房). Tianzhu Peak (峰), the main peak of Wudang Mountain, is 1,612 meters high. Around TianzhuPeak are 72 peaks,36 rocky cliffs,24 streams,3 pools and 10 lakes.
59 , but reached its peak during the Ming Dynasty, when Emperor Zhu Di sent about 300,000 workers in 1412 who spent 12 years completing the complex (建筑群).
Today, the buildings include Xuanyue Archway, Yuanhe Taoist Temple, Yuzhen Palace, Yuxu Palace, Fuzhen Taoist Temple, Zixiao Palace, Taihe Palace and Golden Hall. 60
The complex is regarded as a museum of ancient Chinese design and thought. A thousand years of lightning, storms and winds only make it more magnificent (壮观的).
A.Wudang Mountain is beautiful all year around
B.Wudang Mountain has rich plant resources (资源)
C.Millions of tourists go to Wudang Mountain every year
D.The Golden Hall is the most famous among the buildings
E.It’s famous for its perfect natural and cultural scenery (景色)
F.An ancient building complex in Wudang Mountain began to be built during the Tang Dynasty
四、任务型阅读(共5空,每空2分,满分10分)
阅读短文,用英文填空或回答问题 (请注意每小题的词数要求)。
The Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention and traditional Chinese furniture (家具). Its earliest common use dates from the Han Dynasty. Pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.
As time passes, the pingfeng has been made into different sizes with colorful paintings. On screens usually appears the dragon. It’s a symbol of light, power and life-giving water. The peacock, a beautiful bird, can be seen on screens, too. It’s a symbol of long life. Beautiful flowers are also chosen as a popular design (设计) of the pingfeng. It’s a symbol of wealth (财富) and good luck, All the designs carry people’s beautiful wishes.
Behind the pingfeng lies an interesting story. In the past, the unmarried daughter of a rich family was not allowed to see or be seen by men except her father, brothers or very close male (男性的) cousins. When an admirer paid a visit, however, she might take a secret look at him from a screen behind which she would be completely hidden. Her father would discuss poems (诗) with the young man and ask him to create one. If the daughter and her father were satisfied with the young man’s poem and his looks, she might agree to take him as a husband.
Today the pingfeng is still used for its beauty as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect match for modern sofa s and walls.
Now we know the pingfeng is more than beautiful furniture.
61.Pingfeng’s purpose was at the very beginning. (5个词以内)
62.Fill in the blanks according to the passage. (5个词以内)
Designs of the pingfeng
The dragon It’s a symbol of .
The peacock It’s a symbol of long life.
They mean wealth and good luck.
63.Paragraph 3 is mainly about (10个词以内)
64.What is the use of the pingfeng today
(结合自身实际,15个词以内作答)
五、选词填空(共10题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每词仅用1次,每空可填1或2词。
hobby succeed spend run grow important happen train against especial
Having hobbies is fun. Do you agree that teenagers should be allowed to practice their hobbies as much as they want Parents have always taught their children it is 65 to work hard at school and enter university than anything else.
Liu Yu, a fifteen-year-old boy, loves 66 very much. He has always wanted to be a professional runner when he 67 up. However, his parents won’t allow him 68 so much. They think it can get in the way of his schoolwork, even though they have nothing 69 it. They worry about what 70 if he doesn’t end up as a professional runner. They think Liu Yu needs to 71 more time on his homework because it is difficult to become a professional sports star.
Liu Yu says he understands that a lot, but he is serious about running. He thinks running improves physical health, improves sleep, reduces (减少) stress, relaxes the mind, and is 72 beneficial (有益的) for studying lessons. What we need to know is how to enjoy both your hobbies and your studies. Last year, he shared the following on Weibo.
◆Set goals (目标)
Decide how much homework you want to do in one sitting.
Set a time limit (限制) for your hobby, so you don’t forget about your responsibilities.
◆Enjoy Yourself
Remember, both homework and 73 are important.
Try to have fun with both and don’t stress too much.
If you work hard enough and plan reasonably, you can enjoy your hobbies and still do well in school, in the future you may 74 in many fields.
六、书面表达(满分20分)
75.每个人的成长过程都不可能一帆风顺。请你结合下面的图示信息,以“Growing up”为题,用英语写一篇短文,谈谈你在初中生活里遇到的问题,并分享你的亲身经历以及解决措施。
要求:
1.80—120词;
2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考信息:
Growing up
During my middle school life, I have met some problems and I have tried my best to deal with them. Let me share some of my own experiences with you. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】Will you have dinner with me tonight
2.A
【原文】Did your father use to wear glasses
3.A
【原文】I believe that April is the hottest month of the year there.
4.B
【原文】Lily, what do you think of my new dress
5.B
【原文】A: Hey, Amanda. I’m on the way to our hospital. Do you need a lift
B: No, thank you, Tim. I prefer to walk to work and I always tell my patients walking is good exercise.
6.C
【原文】A: What an interesting pen! Was it invented by a scientist
B: No. It was invented by one of my classmates.
A: Oh, he must be very creative.
7.B
【原文】A: Why is Wu Yu so sad
B: Because she isn’t allowed to get her ears pierced by her parents.
A: I agree with them. We’re not old enough to do that.
8.C
【原文】A: Mum, I just can’t understand why Andy refused to join my team.
B: Honey, you’ll understand him if you put yourself in his shoes.
9.C
【原文】A: What do you usually do on weekends, Mike
B: I usually do some housework at home. Sometimes I visit my grandparents with my sister.
10.A
【原文】A: There are so many rules in my home.
B: What rules do you have at home
A: Only on Saturday afternoon can I go shopping with my friends. And I can only go to the movies on Sunday afternoon. I must come back home before nine.
11.C
【原文】M: What’s wrong with you, Linda
W: I’ve got a pain in my head. I can’t pay attention to the work now.
M: Didn’t you sleep well last night
W: Yes, the factories near my home made too much noise.
12.A
【原文】W: Steve used to be on the swimming team but now he is interested in football.
M: Yes, he is a good football player now.
13.A 14.B 15.C
【原文】略
16.B 17.C 18.C
【详解】A: Hi Lin Jie, nice to see you.
B: Hi, Jim. Here are some sweet dumplings for you.
A: Sweet dumplings Well, thanks. I know people eat them on the Lantern Festival.
B: How great you are! What else do you know about this festival
A: Well, on that day people will watch lantern shows at night. This festival is on the fifteenth of the first lunar month. It is handed down from Tang dynasty. You know I really love Chinese culture.
B: So glad to hear that. I'm proud of you now. It's time to cook the delicious food. I hope you will like it.
A: Well, I like Christmas best. At Christmas I can get lots of cars.
19.C 20.C 21.B
【原文】略
22.A 23.C 24.B 25.C
【原文】略
26.D 27.A 28.D 29.D 30.B 31.C 32.B 33.C 34.D 35.A 36.B 37.A 38.B 39.C 40.A
【导语】本文介绍象棋大师左文静的学习成才之路。
26.句意:左文静出生于1993年,当时被诊断出患有导致侏儒症的疾病,年仅3岁。
praised赞美;divided分裂;spread传播;born诞生。根据“in 1993 in Zibo City”可知此处指出生,故选D。
27.句意:此后,她的父母竭尽全力帮助她在棋艺上做到最好。
help帮助;advise 建议;drive 驾驶;pull 拉。根据“her to do best at the game.”可知是帮助她,故选A。
28.句意:这是我第一次参加如此重大的赛事。
taking care of 照顾;paying attention to 注意;looking forward to 期待;taking part in参加。根据“such a big event”可知是参加赛事,故选D。
29.句意:我感到非常高兴能赢得两枚金牌,并且有机会见到这么多世界冠军。
repeat重复;create创建;avoid避免;win赢。根据“two gold medals”可知是赢得金牌,故选D。
30.句意:实际上,当我刚到这里时,我感到非常紧张,这导致我在混合团体赛中表现不佳。
Politely礼貌地;Actually实际上;Exactly确切地;Wisely明智地。根据“when I first came here”可知此处是坦言自己第一次来很紧张,actually符合语境,故选B。
31.句意:实际上,当我刚到这里时,我感到非常紧张,这导致我在混合团体赛中表现不佳。
active活跃的;relaxed 放松的;nervous 紧张的;lively 活泼的。根据“which caused me not to perform so well in the mixed team event”可知此处指一个负面的情绪,故选C。
32.句意:左文静表示,在被诊断出病情后,她的父母鼓励她学习钢琴、绘画、书法和唱歌。
disagreed不同意;encouraged鼓励;refused拒绝;warned警告。根据“her to learn piano, painting, calligraphy...”可知是父母鼓励她学习,故选B。
33.句意:后来,她在2001年开始下象棋。
take off 起飞;shut off 关闭;took up开始;end up结束。根据“xiangqi in 2001”可知是开始学习象棋,故选C。
34.句意:起初,她的父亲教她如何下棋,甚至放弃了工厂主管的职位来专注于训练她。
relative亲戚;partner伙伴;field领域;job工作。根据“gave up his...as a factory head”可知是放弃了工作,故选D。
35.句意: 随后,她的家人搬到了湖北省武汉市,以便她能在那里跟随更高级别的老师学习。
so that以便;although虽然;until直到;unless除非。分析句子可知后者表示目的,用so that引导目的状语从句,故选A。
36.句意:在教练周毅和李志平的指导下,左文静接受了优秀的训练并在2005年获得了全国第一的位置。
prevented防止;received受到;smelt闻到;failed失败。根据“excellent training”可知是受到好的训练,故选B。
37.句意:这使她引起了象棋大师刘大华的注意。
attention注意;basket篮子;truck卡车;note笔记。根据“brought her to the...of”可知是bring sb. to the attention of“吸引……的注意力”,故选A。
38.句意:他能记住并回忆起象棋比赛和走法,甚至可以闭着眼睛下棋。
require需要;remember记住;attend参加;boil煮沸。根据“and recall xiangqi games and moves and play with his eyes covered.”可知此处是介绍大师的技能,B项符合语境,故选B。
39.句意:在刘的推荐下,12岁的左文静成为了湖北省省级象棋学院最小的签约棋手。
smartest最聪明;thinnest最薄;youngest最年轻;best最好。根据“at age 12.”可知她是最小的,故选C。
40.句意:她继续努力,在2006年获得大师头衔,并在2022年赢得第17届世界象棋锦标赛女子个人项目后成为特级大师。
progress进步;decide决定;suggest建议;regret后悔。根据“And she has continued to”可知应是指她继续进步,故选A。
41.C 42.B 43.C 44.D 45.C
【导语】本文介绍了如何为宠物狗做健康的食物。
41.细节理解题。根据“Some food is not good for dogs: × Onion or garlic (大蒜). × Grapes and milk. × Chocolate.”可知有些食物对狗不好:洋葱或大蒜;葡萄和牛奶;巧克力。故选C。
42.推理判断题。根据“Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones.”,意思是鱼对狗来说就像牛奶对孩子一样,对狗的毛发和骨骼有好处。因此,如果蒂娜的狗毛发到处都是(可能意味着毛发不够健康),我们可以建议给她的狗一些鱼来改善毛发状况。故选B。
43.细节理解题。根据“Fish for your dog is like milk for your kids. It is good for healthy hair and bones. You can give your dog a fish meal twice a week.”可知文章提到了鱼对狗的毛发和骨骼有好处,建议每周给狗吃两次鱼。故选C。
44.细节理解题。根据“Give them more meat. Meat helps them to grow well and makes them happy. Meat should take the biggest part of your dog’s meal. But you should also give them some other food to eat. More than 50% of meat is not good for their health.”肉应该占狗餐的最大部分,但超过50%的肉对它们的健康不好,说明肉是重要的但不是唯一的,需要搭配其他食物。故选D。
45.推理判断题。根据“http:// www.”可以判断这篇文章的材料类型是一个网页。故选C。
46.B 47.C 48.D 49.C 50.D
【导语】本文主要讲述了中国在保护大熊猫和增加大熊猫数量方面取得的成就。
46.细节理解题。根据第一段“The giant panda, a national treasure of China, is not only a rare species but also a symbol of ecological conservation.”可知,大熊猫在中国被看作国宝。故选B。
47.细节理解题。根据第四段“China started a study to make giant pandas go back into the wild in 2003 and has set free 12 pandas after special training.”可知,中国是在2003年开始让大熊猫回归野外的研究。故选C。
48.推理判断题。根据第三段“Since the 1960s, China has created 67 nature parks mainly to protect giant pandas and their homes. The area for pandas has grown from 1.39 million hectares to 2.58 million hectares.”可知,野生大熊猫数量的增加表明熊猫的生活环境得到了改善。故选D。
49.篇章结构题。通读全文可知,本文第一段总起全文,第二段到第五段详细介绍了中国保护大熊猫的成果,第六段总结全文。故选C。
50.主旨大意题。根据第六段“These achievements are not only a victory for giant pandas but also an important step forward in global environmental protection.”可知,写这篇文章的主要目的是展示中国在保护大熊猫方面所做的努力和取得的成就以及其意义。故选D。
51.A 52.B 53.C 54.B 55.C
【导语】本文是一篇说明文,内容涉及电影的发展历史、电影产业的经济情况、电影制作的流程和要素等。
51.细节理解题。根据“Movies started in the late 1800s. In the early days, they were just short little clips (电影片段) that only lasted a minute or two.”可知,电影起源于19世纪晚期,在早期,它们只是一两分钟的短片。故选A。
52.细节理解题。根据“Today, movies are a huge business.”可知,第三段中的数字是为了说明电影是一项巨大的产业。故选B。
53.词句猜测题。根据“Actors are also an important part of the movie…But the movie business is also competitive, so quite many of them fail to stand out or make real progress.”可知,演员也是电影的重要组成部分,但电影行业也充满了竞争,所以相当多的演员未能脱颖而出或取得真正的进步。故此处的“them”指演员。故选C。
54.观点态度题。根据“It’s a big team project.”可知,作者指出,制作一部电影需要投入大量的工作。编剧必须想出一个好的故事,导演必须使用相机、演员和特效来讲述这个故事,还需要有人来创作音乐,以及有人来把所有元素整合在一起,这是一个大型的团队项目。故选B。
55.篇章结构题。通读全文,文章第一段通过提问“你喜欢看电影吗?你最喜欢哪种类型的电影?”引出话题,第二段讲述了电影的起源与发展,第三段介绍电影的商业属性,第四段和第五段介绍电影制作过程,包括演员与电影的关系,第六段总结电影在文化中的地位。故选C。
56.E 57.A 58.B 59.F 60.D
【导语】本文介绍了著名景点武当山。
56.根据“It’s also famous for its beautiful ancient buildings, traditional Taoist culture and Wudang kung fu.”可知,此处是介绍武当山著名的原因。选项E“它以其完美的自然和文化景观而闻名”符合语境。故选E。
57.根据“In spring…in summer…in autumn…in winter…”可知,此处是描述武当山一年四季的景色。选项A“武当山全年风景如画”符合语境。故选A。
58.根据“About 600 of the 1,800 medicinal herbs…”可知,此处是描述武当山的自然资源。选项B“武当山拥有丰富的植物资源”符合语境。故选B。
59.根据“but reached its peak during the Ming Dynasty…who spent 12 years completing the complex (建筑群).”可知,此处是介绍武当山的建筑群的起源和发展。选项F“武当山的古建筑群始建于唐代”符合语境。故选F。
60.根据“Today, the buildings include…Taihe Palace and Golden Hall”可知,此处是介绍如今武当山建筑群的情况。选项D“金殿是武当山建筑群中最著名的”符合语境。故选D。
61.protection from wind/to protect from wind 62. light, power and life-giving water Beautiful flowers 63.an interesting story behind the pingfeng 64.It can be used as furniture, acting as a moving wall or divider
【导语】本文介绍了古代的家具——屏风。
61.根据“Pingfeng means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.”可知,屏风的意思是防风,设空处可以填名词protection“保护”,也可以填不定式to protect作表语。故填protection from wind/to protect from wind。
62.根据“It’s a symbol of light, power and life-giving water.”可知,龙是光、力量和生命之水的象征;根据“Beautiful flowers are also chosen as a popular design (设计) of the pingfeng. It’s a symbol of wealth (财富) and good luck”可知,美丽的花朵是财富和好运的象征,故填light, power and life-giving water;Beautiful flowers。
63.根据“Behind the pingfeng lies an interesting story.”可知,第三段主要介绍了屏风背后有一个有趣的故事。故填an interesting story behind the pingfeng。
64.开放性问题,言之有理即可。参考答案为:It can be used as furniture, acting as a moving wall or divider
65.more important 66.running 67.grows 68.to train 69.against 70.will happen 71.spend 72.especially 73.hobbies 74.succeed
【导语】本文主要介绍了青少年刘宇想要成为一名职业运动员及他是如何享受爱好和学习的故事。
65.句意:父母总是教导他们的孩子,在学校努力学习并进入大学比任何事情都重要。根据“to work hard at school and enter university than anything else”及备选词可知,是指努力学习并进入大学比任何事都重要,由“than”可知,此处用形容词比较级more important“更重要的”,作表语。故填more important。
66.句意:刘宇,一个15岁的男孩,非常喜欢跑步。根据“He has always wanted to be a professional runner”可知,是指他喜欢跑步,love doing sth“喜欢做某事”,空处用动名词running“跑步”。故填running。
67.句意:他一直想长大后成为一名职业跑步者。根据“when he ... up.”可知,此处是grow up“长大”,时态是一般现在时,主语是he,谓语动词用第三人称单数。故填grows。
68.句意:然而,他的父母不允许他训练太多。根据“They think it can get in the way of his schoolwork”及备选词可知,是指认为跑步会妨碍他的功课,因此不让他训练太多,train“训练”,allow sb to do sth“允许某人做某事”。故填to train。
69.句意:他们认为这会妨碍他的学业,尽管他们没有任何反对意见。have nothing against sth“不反对某事”。故填against。
70.句意:他们担心,如果他最终没有成为一名职业跑步者,会发生什么。根据“what ... if he doesn’t end up as a professional runner.”及备选词可知,是指最终没有成为一名职业跑步者,会发生什么,happen“发生”,句子是if引导的条件状语从句,从句是一般现在时,主句用一般将来时,其谓语动词结构为will do。故填will happen。
71.句意:他们认为刘宇需要花更多时间在作业上,因为成为一名职业体育明星很难。spend time on sth“花时间在某事上”,固定短语,need to do sth“需要做某事”,空处应填动词原形。故填spend。
72.句意:他认为跑步能改善身体健康、改善睡眠、减轻压力、放松心情,尤其对学习课程有好处。根据“and is ... beneficial (有益的) for studying lessons.”及备选词可知,是指尤其对学习课程有好处,空处用副词especially“尤其”,修饰形容词。故填especially。
73.句意:记住,作业和爱好都很重要。根据上文“What we need to know is how to enjoy both your hobbies and your studies.”可知,此处是指作业和爱好都很重要,空处用名词复数hobbies“爱好”,表示泛指。故填hobbies。
74.句意:如果你足够努力并合理规划,你可以享受你的爱好,并且仍然在学校表现良好,将来你可能在许多领域取得成功。根据“you may ... in many fields”及备选词可知,是指在很多领域取得成功,may是情态动词,后跟动词原形succeed“成功”。故填succeed。
75.例文
Growing up
During my middle school life, I have met some problems and I have tried my best to deal with them. Let me share some of my own experiences with you.
First, my schoolwork was quite challenging. I sometimes got poor grades, so I began to ask my teachers for help. They explained difficult points to me and helped me review regularly. I also made a study plan and improved my time management. Second, I had disagreements with my parents. We argued over small things, so we decided to have a talk. We listened to each other more and found solutions to our problems.
I believe that growing up is never easy, but these experiences make me stronger and more confident.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:本文应使用“一般过去时”为主;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干思维导图的要点,介绍自己在初中生活里遇到的问题以及解决措施;
第三步,分享自己的感悟并收尾。
[亮点词汇]
①begin to do开始做某事
②each other互相
[高分句型]
①I believe that growing up is never easy, but these experiences make me stronger and more confident.(宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表