资源简介 四川省自贡市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分150分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分30分)1.What kind of food is the woman looking for A. B. C.2.What does the woman want to do A. B. C.3.Where’s the man going A. B. C.4.When will the reading room close A. B. C.5.What animal does the boy want to see A. B. C.6.Who will use the smart glasses A.Runners. B.Painters. C.Actors.7.When is the International Children’s Book Day A.On April 1st. B.On April 2nd. C.On April 3rd.8.Where was Cathy’s mobile phone A.In a taxi. B.At her uncle’s home. C.In a restaurant.9.Why does the boy go to Thailand A.To have a trip. B.To study. C.To visit a friend.10.Which season is it probably A.Spring. B.Summer. C.Winter.听对话,回答问题。11.What did Susan use to look like A.She was short. B.She wore glasses. C.She had short hair.12.What sport is Nick playing now A.Soccer. B.Tennis. C.Basketball.听下面一段较长对话,回答三个问题。13.Why did Jenny go to South Africa A.To learn English. B.To go on a holiday. C.To be a volunteer teacher.14.What is Jenny like now A.Shy but brave. B.Active and outgoing. C.Quiet and helpful.15.How does the man most probably feel A.Surprised. B.Worried. C.Relaxed.听短文,回答下列小题。16.What was wrong with the speaker’s mother A.She was busy. B.She was hungry. C.She was ill.17.Where did the speaker’s father work A.At a bank. B.At school. C.In an office.18.What did mother ask the speaker to do A.To do some shopping. B.To do some washing. C.To do some reading.19.Why was the speaker kept by the German teacher after school A.Because of being late for school.B.Because of his unfinished homework.C.Because of missing a German class.20.Why wasn’t the speaker sad any more at last A.Because the speaker learned how to cook.B.Because the speaker learned how to do some shopping.C.Because the speaker learned how to take care of others.完形填空(满分15分)(一)There is an old Chinese saying, “If someone gives you a little drop of water, you should return a spring of water.” That means if someone helps you a bit, you should 21 it and thank them in return.We thank our 22 . They work hard all the time in order to give their sons and daughters a better life. They always give us food and clothes. They teach us what is right and 23 is wrong. We thank our teachers. They teach us a lot of things but they ask for 24 .There are a lot of people that we should be grateful to in our life. We should find a 25 to thank them. For example, try our best to do something for them.21.A.remember B.study C.water22.A.friends B.teachers C.parents23.A.what B.which C.why24.A.something B.nothing C.anything25.A.key B.way C.gift(二)There was a lazy, poor man living in a small and dirty house. People 26 coming into such a dirty place and the poor man was 27 and sad every day.One day, the poor man visited a wise old man and asked him for 28 about changing his life. The old man gave him a beautiful vase (花瓶) and said, “This is a magic vase that will bring you 29 .”The poor man looked at the vase 30 surprise. Why would he need a vase in his poorhouse However, he didn’t want to 31 such a beautiful vase, so he brought it home and put it on the table.“It’s not right for something so beautiful to be 32 ,” the poor man looked at the vase and thought. Then he picked some wildflowers and put them into it.But he was still not satisfied, “It is not good for such a beautiful thing to stand in the dirty room.” Then he started to do some 33 .His house quickly turned clean and became a 34 place. The poor man cheered up. He suddenly realized that it was his laziness that made him poor and unhappy. From then on, he worked hard and his life 35 better and better.26.A.enjoyed B.avoided C.forgot27.A.lonely B.hungry C.surprised28.A.service B.knowledge C.advice29.A.peace B.happiness C.money30.A.in B.on C.to31.A.care for B.give up C.pay for32.A.ugly B.full C.empty33.A.shopping B.cleaning C.cooking34.A.large B.colorful C.comfortable35.A.got B.came C.liked阅读理解(满分40分)AThe Badaling Great Wall lies in Yanqing County, more than 70 kilometers northwest of the center of Beijing City. It was the earliest part open to the tourists in all the parts of the whole Great Wall. If you want to visit it, the following information may help you.Opening Time* Apr.1 to Oct.31: 7:00 a.m.-6:00 p.m * Nov.1 to Mar.31: 7:30 a.m.-5:00 p.m Ticket Price * Apr.1 to Oct.31: 40 for adults, half price for students aged 6-18 * Nov.1 to Mar.31: 35 for adults, half price for students aged 6-18 Transport * Bus No.877: Deshengmen-Badaling Great Wall * Beijing Suburban Railway Line S2: Huangtu Station-Yanqing Station * High-speed railway: Beijing Beizhan-Yanqing Station Contact * Tourist Center Location: Badaling Special Zone, Yanqing County, Beijing Phone number: 010-69121226 * Website: http:// www.badaling. * WeChat official account (账号): Badaling Great Wall36.When does the Badaling Great Wall open on National Day A.At 6:00 a.m. B.At 7:30 a.m. C.At 7:00 a.m.37.Where can you take the Bus No.877 to the Badaling Great Wall A.At Huangtu Station. B.At Deshengmen. C.At Yanqing Station.38.Which part of the magazine is the passage probably from A.Travel. B.Sports. C.Medicine.39.How many ways of transportation did the passage mention A.Two. B.Three. C.Four.40.If Mr. Miller goes to The Badaling Great Wall with his wife and his 7-year-old son on May 1st, he should pay ________.A. 120 B. 80 C. 100BWould you like to live in a city where buildings turn the lights off for you, and self-driving cars will find the nearest parking space themselves Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think.Great changes have taken place in towns that we have lived in for centuries, while completely new cities are being built. One such place is the city of Songdo. Every home there will have a “telepresence” system (远程呈现系统)-allowing users to control the heating and locks, take part in video meetings, and receive education, healthcare and government services. Around the city, escalators (自动扶梯) will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.The great mind behind Songdo is from the company Cisco. In fact, technology companies around the world such as IBM, Siemens and Microsoft are already in the business.About 75% of the world’s population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to deal with the coming problems. “Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener,” said Dan Hill, head of a research company.41.According to the text, living in a “smart” city ________.A.is not a green way B.will be far from you C.will soon come true42.What is Paragraph 2 mainly about A.A city of the future. B.A meeting in Songdo. C.A plan to build a house.43.Which company offers the great mind to build Songdo A.Cisco. B.IMB. C.Siemens.44.Dan Hill thinks that making cities smarter is one way to ________.A.drive people out of citiesB.control the world’s populationC.solve the cities’ coming problems45.Which of the following might be the best title for the text A.Future Education B.Smart Cities C.Government ServicesCWhenever I read the magazine Food and Wine, the recipes always make me want to have a try. So I made this magical red wine chocolate cake last week. To my great surprise, it was excellent! When my friends tried the cake, they thought I bought it online. I felt so proud of myself. However, things were quite different one year ago.It wasn’t the fire or the heat of the oven that scared me. It wasn’t the sharp knives or the onion. It wasn’t even the time that cooking required. I used to hate cooking because I thought it boring and hard to cook something.I mostly ordered fast food online. I didn’t even need to wash the dishes. However, I had a terrible stomachache one night. I was taken to hospital, and the doctor told me not to eat any fast food anymore.My parents decided to stay with me and taught me how to cook. They bought all kinds of vegetables and meat. Mom encouraged me to try cooking, so I decided to have a try. When I cooked together with my parents, I was happy and relaxed. How strange! After spending two hours in the kitchen, I began to find cooking interesting. It was the first time that I cooked. And that meal was the best I’d ever had. Since then I have fallen in love with cooking.46.The underlined word “it” refers to ________.A.cooking B.the recipe C.the chocolate cake D.one night47.The writer used to think cooking ________.A.interesting B.difficult C.exciting D.easy48.What can we learn from the third paragraph A.What the writer used to eat. B.What the writer was good at.C.What the writer used to cook. D.What the writer used to make.49.Which of the following is TRUE A.The writer disliked living with his parents.B.The writer can’t stand the smell of the onion.C.The writer was scared of the sharp knives.D.The writer learned to cook from his parents.50.What can be the best title for the passage A.A Wonderful Cake B.My Changes in CookingC.The Pleasure of Cooking D.The Interest in CookingDAre you a fan of new inventions Some new inventions can make our life more interesting and convenient. Let’s have a look at three of them.The little robot is called Moxie and it is created by the company Embodied.It is made to interact (互动) with kids. It can help kids develop some abilities by daily games and study. The interaction between kids and the robot can help kids improve their studies. It can also help kids develop their creativity and social skills. For example, it encourages kids to talk about their feelings with their friends. What’s more, Moxie is more a friend of kids’ than a robot.Do you like watching stars at night With a home planetarium (天文馆), we can look at the sky whenever we want. The Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium created by Christopher Miller can project 4.1 million stars! This planetarium becomes popular for bringing the night sky back to people.As we all know, washing hands is very necessary in our daily life. However, sometimes we can’t find water or soap. To make it more convenient, a Japanese company LIXIL invented the SATO Tap. There is also a place to put the soap. This new product has been on the market since the beginning of the year 2020, with the price of 3 dollars to 6 dollars.51.Moxie can ________ according to the passage.① help kids play computer games well② help kids improve their studies③ help kids develop creative skills④ help kids make more friendsA.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④52.The Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium can project ________ stars.A.41000 B.410000 C.4100000 D.4100000053.What was the SATO Tap invented for A.Helping people become more beautiful.B.Cutting down the price of washing hands.C.Saving water and soap when washing hands.D.Making it more convenient to wash hands often.54.Which of the following is TRUE according to the passage A.Moxie is more than a toy for children.B.People could buy the SATO Tap at the end of the year 2019.C.The Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium can help people sleep better.D.People become tired of the night sky because of the Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium.55.We can probably read this passage in a ________.A.science magazine B.sports magazine C.guidebook D.storybook.四、单词拼写(满分5分)56.To develop independence, teenagers should learn some b life skills like cooking.57.It is a p that he can’t go to the party because of the meeting.58.Learning to e your feeling is important in the conversation with your parents.59.Tom failed the English test and he r wasting much time on playing computer games.60.I am glad that I can help you. It is my p .五、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Supermarkets are big stores where you can buy different kinds of items. The first modern American supermarket was opened 94 years ago by a man 61 (call) Michael Cullen in New York City.Born in 1884, Cullen worked in stores for about 30 years. One day, he had some new 62 (idea) for selling more items and wrote a letter to his boss. He advised putting items on easy-to-reach shelves and selling some at lower prices 63 (make) people buy more. He also advised having more parking and advertising these stores 64 the radio and in newspapers.But his boss never replied to his letter 65 someone at the store didn’t like the idea. Later Cullen left the stores and moved to Queens, New York. In the summer of 1930, he opened the first supermarket in the US, called King Cullen, in an old garage. This store was special. It had different areas for different items at 66 (good) prices than before. What’s more, the customers could help 67 (they) to buy items from many stores at 68 same time. These things are still important for supermarkets today.Then more King Cullen stores like this opened, and 69 (final) by 1936, they were making $ 6 million a year across 17 stores. King Cullen 70 (start) on Long Island and it is now still a family-owned business with many stores.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,然后在文后表格内完成内容摘要,每空一词。As winter comes, hands can easily get cold. Thick gloves might be a good choice, but sometimes wearing them is inconvenient. However, this was not a problem for ancient Chinese people who had a fine tool to warm their hands: hand warmers.There is a folk story about its invention. Emperor Yang from the Sui Dynasty visited Jiangsu in winter. Because of the cold, a local official asked the craftsmen (工匠) to make a small warmer for the emperor that could be held in his hands. So, the hand warmer was created.By the Song Dynasty, the warmers had become popular among the common people. Skills for producing the tool were widely used in the Ming and Qing Dynasties. Many poets from this period kept a record of people using hand warmers.In the early days, copper (铜) was generally used in the production process. It was more suitable than silver, iron and porcelain because it could transfer (传导) heat better, while reducing the risk of breakage and corrosion (腐蚀). Inside a hand warmer, there were coals, some of which were mixed with flowers, giving off a nice smell when burned.Ancient hand warmers had different designs. Round and square shapes were typical, and there were also some fashioned shapes which looked like pumpkins and flowers. The patterns on the warmer would usually be animals or symbols with good meanings, such as deer, flowers or the Chinese characters for long life.How ancient people warmed their hands in winterIntroduction Hand warmers: a fine tool for ancient Chinese people to keep their hands 71The history ·In the Sui Dynasty: Craftsmen made a small warmer for Emperor Yang. ·By the Song Dynasty: The popularity of the warmers had risen. ·In the Ming and Qing Dynasties: Many poets 72 the use of hand warmers.The 73 ·The outside: copper It could transfer heat better. It reduced the risk of breakage or corrosion. ·The 74 : coals, some mixed with flowers.The designs The designs of the ancient hand warmers were not the 75 ·Shapes: typical shapes and fashioned shapes ·Patterns: animals or symbols with good meanings七、补全对话(满分10分)根据对话内容,从下面选出适当的选项补全对话。其中有两项为多余选项。A: Hey, Laura. 76 What’s wrong B: I am really worried about my weekend homework. 77A: Sure. So what is your homework about B: I need to watch a movie and write a review. 78 Can you give me some advice A: How about The Volunteers: To the War B: What’s it about A: It is about the Chinese People’s Volunteers fighting US aggression (侵略) and offering help to Korea. People made the movie to remember those brave volunteers. 79B: Then, do you know when the volunteers entered Korea A: On October 19th, 1950.B: 80A: Until 1953. But the last group of Chinese Volunteers returned from Korea in October 1958.B: I see. And I think this movie is a good choice. Thank you for your help, Adam.A: No problem.A.Could you help me out B.It’s very moving.C.What do you think of this movie D.When did the war end E.You look worried.F.I want to watch The Volunteers: To the War.G.But I haven’t decided which movie to watch.八、书面表达(满分20分)81.2024年12月4日,“春节——中国人庆祝传统新年的社会实践”被成功列入人类非物质遗产代表作名录。假设你是李华,今年春节将邀请你的外国朋友 Sam来你家共度除夕,Sam写信询问除夕夜的传统食物和传统活动,以及中国的餐桌礼仪。请阅读以下邮件并回复。To: Li Hua@ Subject: The New Year’s Eve dinnerDear Li Hua, I’m happy that you invited me to the New Year’s Eve dinner with your family. Could you please tell me something about the food and activities And I’m a little nervous, as I know little about Chinese table manners. Could you give me a hand Many thanks. Yours, Sam注意:1.词数80 左右;2.短文开头结尾已给出,不计入总词数。Hi Sam,Knowing that you will have dinner with us, I feel so excited. I’m sure we’ll have a good time.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Hope this will help you. I am looking forward to your coming.Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: There are a lot of good restaurants. What kind of food are you looking for W: I’d like fresh vegetables.2.C【原文】W: Pardon me, could you please tell me where to park my car M: Sure, there’s a parking lot over there.3.B【原文】M: Excuse me, where’s the nearest bank, please W: Go along this street and turn left. You’ll see the bank next to the shopping mall.4.A【原文】M: Excuse me, but when will the reading room close W: At 10 past six in the afternoon.5.A【原文】M: What a big zoo. Do you know where the lions are W: They are over there next to the elephants. Be careful with the monkeys.6.A【原文】W: Fiona, why do you wear glasses M: They’re smart glasses. I wear them only when I’m running. I can read a map on them.7.B【原文】W:What’s the date today M:It’s April first .Oh, tomorrow is the international children’s book day.8.C【原文】W: Did you find your mobile phone, Cathy M: Yes, my uncle helped me find it by using the GPS, it was in a restaurant.9.A【原文】W: Lucy, you spent a year studying in Thailand, right I’m going there for a trip next month too.M: Yes, I suggest you visit the Elephant Nature Park, that’s the most interesting place in my mind.10.B【原文】W: It’s so hot. The temperature is thirty-seven degrees outside.M: Why don’t you try the new T-shirt I bought it yesterday, it can cool you down.11.C 12.B【原文】W: Hi, Nick, over here! Don’t you remember me M: Oh, wow, your Susan, aren’t you W: That’s right!M: But you used to have short hair, didn’t you W: Yes, I did. Wait a minute, did you use to play soccer M: Yes, but now I play tennis instead.W: People sure change!13.C 14.B 15.A【详解】M: Linda, who is the girl in the photo W: Oh, she is Jenny, my sister.M: Jenny I didn’t know she had long curly hair.W: Yes. She has changed a lot since she came back from South Africa.M: South Africa Why did she go there W: She worked there as a volunteer teacher. And now she can speak better English.M: What a brave girl! I remember she used to be shy and quiet.W: Yes. But now, she is active and outgoing. And she is also good at telling jokes.M: Really (With a surprised tone) What a great change!16.C 17.A 18.A 19.B 20.C【原文】When I got home from school yesterday, mom was upstairs in bed. She had a bad headache again. Dad was working at the bank. And wouldn’t be home until very late. He seemed to be working a lot at the bank lately. Anyway, when I went upstairs, Mom asked me to go to the supermarket to do some shopping for dinner. Well, that made me unhappy again. Because I had to go with my classmates to see a film. We were going to catch a train to the centre of London at a quarter to five. But in fact, I was late already because my German teacher had kept me for my unfinished homework after school. So I had to go shopping now. I knew I would miss their good film. But I was not sad at anymore. Because I knew how to take care of my mother from that day.21.A 22.C 23.A 24.B 25.B【导语】本文主要讲述了在生活中有很多人我们应该感谢他们,例如父母、老师等,我们应该做点什么来感谢他们。21.句意:这意味着如果有人帮了你一点,你应该记住并感谢他们作为回报。remember记住;study学习;water浇水。根据“If someone gives you a little drop of water, you should return a spring of water.”可知,如果有人帮助你,你应该记住他们,故选A。22.句意:我们感谢父母。friends朋友;teachers老师;parents父母。根据设空处后的“They work hard all the time in order to give their sons and daughters a better life.”可知,此处说的是父母,故选C。23.句意:他们教我们什么是对的,什么是错的。what什么;which哪个;why为什么。根据“They teach us what is right and…is wrong.”可知,此处是说教会我们什么是对的,“什么”是错的。故选A。24.句意:他们教给我们很多东西,但他们什么也不求。something某事;nothing没有什么;anything任何事。根据“We thank our teachers. They teach us a lot of things but they ask for”可知,老师教给我们很多东西,但他们什么也不要求,nothing符合语境。故选B。25.句意:我们应该想办法感谢他们。key钥匙;way方法;gift礼物。根据“to thank them”以及后文的“For example, try our best to do something for them.”可知,此处是说的找到一种“方法”来感谢他们,故选B。26.B 27.A 28.C 29.B 30.A 31.B 32.C 33.B 34.C 35.A【导语】本文讲述了一个懒惰的穷人在得到一个魔法花瓶后,通过改变自己的环境和态度,最终改善了自己的生活。故事强调了人的态度和努力对生活的影响。26.句意:人们都避免进入这样一个肮脏的地方,这个可怜的人每天都感到孤独和悲伤。enjoyed享受;avoided避免;forgot忘记。根据“coming into such a dirty place”可知,此处是说的避免进入脏的地方。故选B。27.句意:人们都避免进入这样一个肮脏的地方,这个可怜的人每天都感到孤独和悲伤。lonely孤独的;hungry饥饿的;surprised惊讶的。根据“and the poor man was…and sad every day.”可知,这个可怜的人每天都很孤独和悲伤,因此选择lonely“孤独的”。故选A。28.句意:一天,这个穷人拜访了一位聪明的老人,向他征求改变生活的建议。service服务;knowledge知识;advice建议。根据“about changing his life”可知,这个可怜的人向智者寻求关于改变生活的建议。因此选择advice“建议”。故选C。29.句意:老人给了他一个漂亮的花瓶,说:“这是一个神奇的花瓶,会给你带来幸福。”peace和平;happiness幸福;money金钱。根据前文“and the poor man was lonely and sad every day.”可知,智者给这个可怜的人一个魔法花瓶,说它会给他带来“幸福”。故选B。30.句意:这个穷人惊讶地看着花瓶。in在……里;on在……上;to到。根据“surprise”可知,此处表示“惊讶地”,用介词in表示“处于某种状态”。因此选择in。故选A。31.句意:然而,他不想放弃这么漂亮的花瓶,所以他把它带回家,放在桌子上。care for照顾;give up放弃;pay for支付。根据“such a beautiful vase”和“so he brought it home”可知,他不想“放弃”这么漂亮的花瓶,所以把它带回家了。故选B。32.句意:“这么漂亮的东西空着是不对的。”穷人看着花瓶,想了想。ugly丑陋的;full满的;empty空的。根据“picked some wildflowers and put them into it”可知,他认为这么漂亮的东西不应该是“空的”。故选C。33.句意:然后他开始打扫卫生。shopping购物;cleaning打扫;cooking做饭。根据“It is not good for such a beautiful thing to stand in the dirty room”可知,他开始“打扫”房间。故选B。34.句意:他的房子很快变干净了,成了一个舒适的地方。large大的;colorful多彩的;comfortable舒适的。根据“clean”和语境可知,他的房子变得干净而舒适。故选C。35.句意:从那时起,他努力工作,他的生活变得越来越好。got变得;came来;liked喜欢。根据“worked hard”和“better and better”可知,他努力工作,生活变得越来越好,got 符合语境。故选A。36.C 37.B 38.A 39.B 40.C【导语】本文主要介绍了八达岭长城的地理位置、开放时间、票价、交通方式及联系方式等旅游相关信息。36.细节理解题。根据“Opening Time”中“Apr.1 to Oct.31: 7:00 a.m.-6:00 p.m”可知,国庆节开放时间是7:00 a.m.。故选C。37.细节理解题。根据“Transport”中“Bus No.877: Deshengmen-Badaling Great Wall”可知,在德胜门乘坐877路公交车。故选B。38.推理判断题。文章介绍了八达岭长城的旅游信息,包括开放时间、票价、交通等,可推理出文章可能来自杂志的旅游版块。故选A。39.细节理解题。根据“Transport”中提到的“Bus No.877”、“Beijing Suburban Railway Line S2”和“High-speed railway”可知,共三种交通方式。故选B。40.推理判断题。根据“Ticket Price”中“Apr.1 to Oct.31: 40 for adults, half price for students aged 6-18”及题干可知,5月1日属于该时段,Miller先生和妻子是成人,各付40元,7岁儿子是学生,付20元,总共40+40+20=100元。故选C。41.C 42.A 43.A 44.C 45.B【导语】本文主要介绍了智能城市,叙述其会从哪些方面给人们的生活带来改变,提出智能城市是应对未来城市问题的一种方式。41.细节理解题。根据“Although it might sound a little far from you, living in a ‘smart’ city like this could happen sooner than you think.”可知,虽然听起来可能有点远,但住在这样的‘智能城市’里,说不定比你想象的还要快。此处指住在“智能”城市很快会变成现实。故选C。42.主旨大意题。根据“Every home there will have a ‘telepresence’ system-allowing users to control the heating and locks, take part in video meetings, and receive education, healthcare and government services. Around the city, escalators will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.”可知,此处描绘了城市未来的景象。故选A。43.细节理解题。根据“The great mind behind Songdo is from the company Cisco.”可知,松岛背后的好想法来自思科公司。故选A。44.细节理解题。根据“About 75% of the world’s population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to deal with the coming problems.”可知,到2050年,全球约75%的人口将居住在城市,因此城市需要更加现代化以应对未来的问题。此处指让城市更加智能是为了解决即将到来的问题。故选C。45.最佳标题题。根据“Although it might sound a little far from you, living in a ‘smart’ city like this could happen sooner than you think.”可知,虽然听起来可能有点远,但住在这样的‘智能城市’里,说不定比你想象的还要快。本文主要介绍了智能城市。故选B。46.C 47.B 48.A 49.D 50.B【导语】本文主要讲述了作者如何从讨厌烹饪转变为爱上烹饪的过程。46.词句猜测题。根据“So I made this magical red wine chocolate cake last week....”可知,“it”应指代前句中作者制作的红酒巧克力蛋糕。故选C。47.细节理解题。根据“I used to hate cooking because I thought it boring and hard to cook something.”可知,作者过去认为烹饪既无聊又难。故选B。48.推理判断题。根据“I mostly ordered fast food online. I didn’t even need ... and the doctor told me not to eat any fast food anymore.”可知,第三段主要描述了作者过去的饮食习惯。故选A。49.细节理解题。根据“My parents decided to stay with me and taught me how to cook.”可知,作者是从父母那里学习的烹饪。故选D。50.最佳标题题。根据文章内容可知,文章的核心是作者对烹饪的态度发生了根本性转变:从讨厌到热爱。故选B。51.B 52.C 53.D 54.A 55.A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了三项新发明,包括与孩子互动的机器人Moxie、家用天文馆Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium以及方便洗手的SATO Tap,这些发明使我们的生活更加有趣和便利。51.细节理解题。根据第三段中“It can help kids develop some abilities by daily games and study. The interaction between kids and the robot can help kids improve their studies. It can also help kids develop their creativity and social skills. For example, it encourages kids to talk about their feelings with their friends.”可知,Moxie可以通过日常游戏和学习帮助孩子发展一些能力,孩子和机器人之间的互动可以帮助孩子提高学习,它还可以帮助孩子发展创造力和社交技能,比如,它鼓励孩子和朋友谈论他们的感受,由此可知,Moxie可以帮助孩子提高学习,发展创造技能和交更多朋友,②③④符合题意。故选B。52.细节理解题。根据第四段中“The Miller Engineering Dark Skys DS-1 Planetarium created by Christopher Miller can project 4.1 million stars!”可知,Miller Engineering Dark Skys DS-1天文馆可以投射410万颗星星,4.1 million即4100000。故选C。53.细节理解题。根据最后一段中“As we all know, washing hands is very necessary in our daily life. However, sometimes we can’t find water or soap. To make it more convenient, a Japanese company LIXIL invented the SATO Tap.”可知,众所周知,洗手在我们的日常生活中是非常必要的,然而,有时我们找不到水或肥皂,为了使洗手更方便,日本公司LIXIL发明了SATO水龙头,由此可知,发明SATO水龙头是为了使经常洗手更加方便。故选D。54.细节理解题。根据第三段中“What’s more, Moxie is more a friend of kids’ than a robot.”可知,Moxie更像是孩子们的朋友,而不仅仅是一个机器人,A项表述正确。故选A。55.推理判断题。根据第一段“Are you a fan of new inventions Some new inventions can make our life more interesting and convenient. Let’s have a look at three of them.”及全文可知,本文主要介绍了三项新发明,由此可推断我们可能在科学杂志上读到这篇文章。故选A。56.(b)asic【详解】句意:为了培养独立性,青少年应该学习一些基本的生活技能,例如烹饪。根据“like cooking.”可知是指一些基本的生活技能,basic“基本的”,故填(b)asic。57.(p)ity【详解】句意:很遗憾,因为要开会,他不能去参加聚会。根据“It is a ... that he can’t go to the party because of the meeting.”和首字母可知,因为开会不能参加聚会是一件遗憾的事情。“It’s a pity that+从句”意思是“很遗憾……”。故填(p)ity。58.(e)xpress【详解】句意:在与父母的对话中,学会表达自己的感受是很重要的。根据“Learning to ... your feeling is important in the conversation with your parents.”和首字母可知,在和父母的对话中应该学会表达自己的感受,express“表达”,且learn to do“学会做某事”。故填(e)xpress。59.(r)egretted【详解】句意:汤姆英语考试不及格,他后悔在玩电脑游戏上浪费了太多时间。根据“wasting much time on playing computer games.”以及首字母提示,此处指的后悔浪费了太多时间玩电脑游戏,regret“后悔”符合语境,该句是一般过去时,动词填过去式。故填(r)egretted。60.(p)leasure【详解】句意:我很高兴能帮助你,我很荣幸。根据“I am glad that I can help you. It is my ...”和首字母可知,你帮助我是我的荣幸。pleasure“荣幸”,不可数名词。故填(p)leasure。61.called 62.ideas 63.to make 64.on 65.because 66.better 67.themselves 68.the 69.finally 70.started【导语】本文主要讲述了美国超市的历史。61.句意:美国第一家现代超市是94年前由一个叫迈克尔·卡伦的人在纽约开的。此处用过去分词called作后置定语,修饰前面的名词。故填called。62.句意:有一天,他有了一些销售更多产品的新想法,就给老板写了一封信。此处需用名词复数形式,表示多个“想法”。故填ideas。63.句意:他建议把商品放在容易拿到的架子上,并以较低的价格出售,以促使人们购买更多。此处用不定式to make作目的状语。故填to make。64.句意:他还建议增加停车位,并在电台和报纸上为这些商店做广告。指在广播或报纸上进行广告宣传,用介词“on”,on the radio“在电台”。故填on。65.句意:但是他的老板一直没有回复他的信,因为店里有人不喜欢这个主意。根据“someone at the store didn’t like the idea.”可知,后文解释了原因,because“因为”符合语境。故填because。66.句意:它有不同的区域,不同的商品,比以前更好的价格。根据“prices than before.”可知,此处填比较级,指的是更好的价格,better“更好的”符合语境。故填better。67.句意:更重要的是,顾客可以帮助自己在同一时间从许多商店购买商品。根据“What’s more, the customers could help ”可知,此处指的是“他们自己”,应该填反身代词themselves“他们自己”。故填themselves。68.句意:更重要的是,顾客可以帮助自己在同一时间从许多商店购买商品。根据“at…same time.”可知,考查固定短语at the same time“同时”。故填the。69.句意:后来又有更多这样的金·库伦店开业,到1936年,他们17家店的年收入达到了600万美元。此处表示“最后,最终”,用副词finally。故填finally。70.句意:King Cullen始于长岛,现在仍然是一家拥有许多商店的家族企业。该句描述过去发生的动作,动词用过去式started“开始”。故填started。71.warm 72.recorded 73.materials 74.inside 75.same【导语】本文主要介绍了古代中国人用来暖手的工具——手炉,包括其发明历史、制作材料和设计样式等。71.根据“However, this was not a problem for ancient Chinese people who had a fine tool to warm their hands: hand warmers.”可知手炉是古代中国人用来暖手的好工具,故填warm。72.根据“Many poets from this period kept a record of people using hand warmers.”可知这个时期的许多诗人记录了人们使用手炉的情况,“kept a record of”可用“recorded”替换,故填recorded。73.根据“In the early days, copper (铜) was generally used in the production process. It was more suitable than silver, iron and porcelain because it could transfer (传导) heat better, while reducing the risk of breakage and corrosion (腐蚀).”可知此部分介绍的是手炉的材质,故填materials。74.根据“Inside a hand warmer, there were coals, some of which were mixed with flowers, giving off a nice smell when burned.”可知手炉里面是煤,有些还混有鲜花,故填inside。75.根据“Ancient hand warmers had different designs. Round and square shapes were typical, and there were also some fashioned shapes which looked like pumpkins and flowers.”可知古代手炉的设计并不相同,故填same。76.E 77.A 78.G 79.B 80.D【导语】本文讲述了Laura因周末作业发愁,Adam推荐《志愿军:雄兵出击》并介绍相关历史,最终Laura选定这部电影的对话。76.根据“What’s wrong ”可知,此处是先指出对方看起来担忧。选项E“你看起来很担心。”符合语境,故选E。77.根据“I am really worried about my weekend homework.”可知,表示自己因为作业发愁,此处是向对方求助。选项A“你能帮我吗?”符合语境,故选A。78.根据“I need to watch a movie and write a review.”和“Can you give me some advice ”可知,此处是说明还没确定看哪部电影。选项G“但我还没决定看哪部电影。”符合语境,故选G。79.根据前文介绍电影内容可知,此处是补充对电影的评价。选项B“它非常感人。”符合语境,故选B。80.根据“A: Until 1953.”可知,此处是询问战争结束的时间。选项D“战争什么时候结束的?”符合语境,故选D。81.例文Hi Sam,Knowing that you will have dinner with us, I feel so excited. I’m sure we’ll have a good time. On New Year’s Eve, we traditionally eat dumplings, as they symbolize wealth. We also have fish for prosperity, rice cakes for a higher income, and spring rolls for wealth and happiness. As for activities, we usually watch the Spring Festival Gala on TV, enjoy setting off fireworks, and give red envelopes to children for good luck. Regarding table manners, remember to wait for the elder family members to start eating before you do. It’s polite to try a bit of everything that’s offered to you, and avoid pointing your chopsticks at anyone.Hope this will help you. I am looking forward to your coming.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇电子邮件;②时态:本文以“一般现在时”为主;③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。[写作步骤]第一步,借用文章已给开头,引出主题;第二步,根据题干邮件中的问题,详细介绍除夕夜的传统食物和传统活动,以及中国的餐桌礼仪;第三步,期待对方到来,并收尾。[亮点词汇]①as for至于②set off引爆[高分句型]①Regarding table manners, remember to wait for the elder family members to start eating before you do.(不定式作宾语)②It’s polite to try a bit of everything that’s offered to you, and avoid pointing your chopsticks at anyone.(it is adj to do sth固定句型)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 四川省自贡市2025—2026学年九年级英语上册期末考试模拟题.docx