资源简介 重庆市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分150分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力测试。(共35分)第一节(每小题1分,共6分)听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡对应题目的答案标号涂黑。一、听力选择1.A.Good night. B.Good morning. C.Good afternoon.2.A.He is tall. B.He is a teacher. C.He likes drawing.3.A.No, I don’t. B.Good idea. C.10 minutes.4.A.He is a student. B.It is a map. C.They are books.5.A.Fine, thank you. B.How do you do C.How are you 6.A.Sit down, please. B.Good morning. C.Good afternoon.第二节(每小题1.5分,共9分)听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。7.A.Blair Brown. B.Brown. C.Blair.8.A.Hu Xiao’s uncle. B.Hu Xiao’s father. C.Hu Xiao’s brother.9.A.He is fine. B.He is fun. C.We don’t know.10.A.By bus. B.By car. C.On foot.11.A.The boy’s friend. B.The boy’s sister. C.The boy’s classmate.12.A.Class 6, Grade 7. B.Class 3, Grade 7. C.Class 3, Grade 8.第三节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。听材料,回答小题。13.What’s Binbin’s next class A. B. C.14.Why does Helen like history A.Because it’s interesting. B.Because it’s useful. C.Because it’s important.听材料,回答下列各小题。15.Where is Ms Gao’s office A.In the teachers’ building.B.In the classroom building. C.In the school hall.16.Where are they now A.In the park. B.In the school. C.On the farm.第四节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把各题卡上对应题目的答案标号涂黑。17.How many classroom buildings are there in the school A.One. B.Two. C.Three.18.Where is the sports field A.Across from the dining hall.B.Behind the teachers’ building. C.Next to the teachers’ building19.Where does Peter sit in his classroom A.In the front. B.At the back. C.In the middle.20.What’s Peter’s school like A.It’s big. B.It’s small. C.It’s new.第五节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的短文内容,在空格处填入最恰当的词或词块(每空不超过3个词),并将答案写在答题卡上对应的位置。Mia’s lunch at schoolNationality and age a 21 Japanese girl22 sometimes rice balls, soup, apples and green vegetables in the lunchbox; sometimes noodles, carrot salad, soup and fish at schoolThe place to have lunch 23 at schoolActivities when having lunch learn about something interesting about food like 24 from hard beans learn about the right food for different pets语法选择。(每小题1分,共10分)根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。Hello, boys and girls! I’m a new student from Grade Seven and my English name is Jane. Today is my 25 birthday, so I am a 12-year-old girl now. There 26 many subjects this term. 27 are maths, Chinese, English, history, computer, music, art, PE and so on. My favorite subjects are history and art. I like my history teacher very much 28 he can tell many old Chinese stories. Art is very interesting and our art teacher is very nice. I sometimes go to my 29 farm to draw animals. I also like 30 fruit and many fun things on the farm. I want to go to an art school 31 the future. PE is fun and my sports star is Sun Yingsha. She enjoys working with Wang Chuqin in many 32 , like the ITTF Mixed Team World Cup (国际乒联混合团体世界杯) in Chengdu from 30th November to 7th December in 2025. They often play 33 ping-pong together and help each other. They play very 34 together and win many gold medals (金牌).My new school life is so nice and I think it’s a magic start for me! What about yours 25.A.twelve B.twelveth C.twelfth26.A.be B.is C.are27.A.They B.Them C.Their28.A.so B.because C.but29.A.uncle B.uncle’s C.uncles30.A.draws B.draw C.drawing31.A.in B.at C.on32.A.match B.matchs C.matches33.A.the B.a C./34.A.well B.better C.best三、完形填空。(每小题1.5分,共15分)根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。阅读短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个正确答案。There are 35 seasons in a year. They are spring, summer, autumn and winter. As we know, each season has 36 weather and makes the world look different.Spring is a season of growth. The trees begin to grow new leaves (叶子) and the flowers start to bloom (开花). It’s often 37 in spring, so people like to 38 kites in the park. The sky is usually blue and the sun shines brightly (阳光明媚).39 is very hot. People usually wear T-shirts and shorts. They often 40 to the beach (海滩) or swim in the river. There are also 41 fruits (水果) in summer like watermelons and strawberries.Autumn comes 42 summer. The weather becomes cool. The leaves on the trees change color and fall down. People like to go hiking 43 play badminton.Winter is so cold and it often snows. The 44 makes everything white. Almost all children love making snowmen and skiing.35.A.five B.some C.any D.four36.A.quiet B.right C.different D.nice37.A.cloudy B.windy C.rainy D.sunny38.A.put B.make C.get D.fly39.A.Summer B.Fall C.Winter D.Spring40.A.go B.come C.get D.take41.A.much B.plenty C.many D.little42.A.before B.after C.when D.at43.A.and B.but C.or D.so44.A.rain B.wind C.cloud D.snow四、阅读理解。(每小题2分,共30分)AXiao Yu is a new student in the school. She has three friends. They are in Class 1, Grade 7.Name Age (年龄) From Student NumberXiao Yu 11 Dalian 2024-5342Wang Dan 13 Shanghai 2024-6981Maria 12 Canada 2024-6979Zheng Zhong 12 Qingdao 2024-680045.How old is Maria A.20. B.11. C.12. D.13.46.Who is from Shanghai A.Xiao Yu. B.Maria. C.Wang Dan. D.Zheng Zhong.47.Whose student number is 2024-6800 A.Maria. B.Wang Dan. C.Xiao Yu. D.Zheng Zhong.BIt is a sunny day. The sky is blue and the sun is shining brightly (明亮地). In the school, the students are excited because they are going to have their outdoor sports day.The PE teacher gathers all the students on the playground. First, they have a running race. The students run as fast as they can. After that, it is the long jump competition (比赛).However, suddenly the weather changes. Dark clouds gather and it starts to rain heavily (猛烈地). The students have to stop their activities and quickly run into the school building. They are a bit (一点点) unhappy, but they also know it is necessary (必要) to keep safe (安全的).Back in the classroom, the teacher organizes (组织) some interesting indoor (室内的) games. They play word games and guessing (猜测) games. The students’ laughter (笑声) fills the classroom and they still have a good time.48.How do the students feel in the school A.Happy. B.Excited. C.Interesting. D.Fun.49.What’s the meaning of the underlined (划线的) word “gathers” A.召集 B.引导 C.收集 D.连接50.Why do the students stop their outdoor activities A.They are tired. B.It starts to rain.C.The teacher asks them to. D.They finish all the events.51.What do the students do indoors A.Read books. B.Have a math test.C.Play word and guessing games. D.Watch a movie.CXu Mohan is only seven. She lives in a new city with her parents because of her parents’ work. She usually goes to school on the school bus. One morning, she is late for the school bus. Her mother wants to take her to school in the car.“But how can you find the way, mother ” Xu Mohan asks. “You go to our school only once (一次).” “Yes,” her mother answers, “but you take the school bus there every day and you know the way.” “Oh, yes,” says Xu Mohan.They start and the car goes around most of the city. The school is not really far from their home. “Why do we go so long a way ” her mother asks her. “Well, mother,” answers Xu Mohan, “I know only this way. The bus always goes like this, so the other children can take it to school.”52.Xu Mohan usually goes to school ________.A.by bike B.in her father’s car C.on the school bus D.in her mother’s car53.How old is Xu Mohan A.6. B.7. C.13. D.14.54.Who doesn’t know the way to school A.Xu Mohan’s father. B.The other children.C.Xu Mohan’s mother. D.The bus driver.55.Why does the school bus always go around (绕) most of the city A.Because it is the only way. B.Because the bus driver only knows this way.C.Because it needs to take the other children. D.Because they live far from the school.D你会和朋友们分享每天的生活吗?一起来看一看Alice和朋友们分享日常的对话。Hello, my dear friends. How are you today AliceRick Great! I get up at six thirty. Then I go to school by bike. After school, I join the photography (摄影) club. I love taking photos very much. I often travel around the city and take beautiful pictures with my friends on Sundays.Frank You know I am in a new school now. My new life in No. 2 Middle School is very busy but colourful (丰富多彩的). My teachers and classmates are kind to me. I play sports with my classmates after school. Sometimes we go shopping and draw pictures.Your life is great! How’s Mia’s life in the UK AliceMia There are many lessons in my middle school, such as football, music and dance lessons. My favourite lesson is dance. After class, students do exercises on the sports field or read books in the library.56.Rick often _________ and takes beautiful photos with his friends on Sundays.A.climbs mountains B.travels around the cityC.does sports in the park D.takes a walk by the river57.What does Frank do after school ①He plays sports. ②He listens to music. ③He draws pictures. ④He takes photos.A.①③ B.①④ C.②③ D.②④58.Where is Mia now A.In China. B.In the US. C.In the UK. D.In Canada.59.What lesson does Mia like best A.PE. B.Art. C.Music. D.Dance.五、口语应用。(每小题2分,共10分)阅读下面对话,从7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。选择恰当的句子补全对话,其中有两项多余。A: Hi, Tom. 60B: It’s a photo of my family.A: 61B: He is my father.A: 62B: He is a doctor.A: Who is the woman B: 63 She is a teacher.A: 64B: Yes, they are. They are my grandparents.A.Who is the man B.What’s this C.What does he do D.Is this your family photo E.She is my mother.F.Are those your grandparents G.How old is he 六、任务型阅读。(65-66小题,每小题2分;67-68小题,每小题3分;共10分)阅读下文并回答问题。Can you cook This teenager (青少年) can—and his mum is very happy with him.Tom is like any other teenager. He goes to school, does his homework, meets his friends and enjoys doing sports.But between 6: 00 p. m. and 6: 30 p. m. from Monday to Friday, Tom does something different. He cooks dinner for all the family: Mum, Dad, his brother Joe and his sister Emma.Tom’s mum I think it’s important for teenagers (青少年) to learn how to cook. Math and English are important, of course, but they also need other skills (技能) to help their mum in today’s world. First I teach Tom how to cook easy meals like pizza and eggs. Then he starts using recipes. This afternoon he makes vegetable soup. It is very good!Tom I love cooking and I think I’m really good at it. It isn’t difficult and it’s great fun!Tom didn’t help out his family at home before and his mum wasn’t very happy with him. Today, things are different and she is very happy.65.Does Tom cook for his family 66.How many people are there in Tom’s family 67.What does the word “they” in the passage refer to (指代) 68.Do you like cooking Why 完成句子。(69-72小题,每空1分;73小题2分;共10分)根据所给提示,完成句子。69-72小题,每空一词,含缩略词,73小题请将完整的句子写在答题卡上对应的位置。69.This ruler is brown. (同义句)This a ruler.70.Wang Gang gives best wishes to his friend. (改为否定句)Wang Gang best wishes to his friends.71.The climate is dry in deserts.(对画线部分提问)is the climate in deserts 72.我的奶奶正在照顾我的妹妹。(完成译句)My grandma is my sister.73.it’s, Chinese, I , fun, because, like(连词成句).八、概要补全。(74和76小题,每小题2分;75和77小题,每小题3分;共10分)阅读文章,用恰当的短语或句子补全概要。补全部分总词数不超过30词,不能照抄原文连续超过3个词。If you usually feel shy in public, you are not alone, for shyness is a common problem. It’s not surprising that social scientists are trying to find out its environmental causes.First of all, today’s children are growing up in smaller and smaller families, with fewer and fewer relatives living nearby. Growing up in homes in which both parents work full time, children may not have the socializing (社会化的) experience of some visits by neighbors and friends. Because they don’t have much social experience, they may begin to feel shy when they start school.The second environmental cause of shyness may be one’s own culture. A study in Japan showed that 57 percent of people said they were shy. Researchers say one reason is that in Japan, when a person does well, people thank their family or teachers and others. While if they fail, they blame (责备) themselves. As a result, Japanese learn not to take risks to speak out in public and depend on group-shared decisions.Technology may also play a role. Recently, a study shows that in the US, the number of shy young people has risen from 40 percent to 50 percent in recent years. Because of technology, watching TV, playing video games and surfing the Internet have taken the place of the traditional social activities for many young people. Adults also talk less to people like bank clerks or shop assistants, because people can use machines to do their banking, and order goods. Therefore, they become shy.It seems that most people have experienced shyness at some time in their lives. So, if you are shy, don’t worry, because there are many people like you.The passage mainly introduces 74 . There are three factors (因素) behind this. Firstly, because families nowadays are getting smaller and parents are usually full-time workers, children don’t have enough social experience. Secondly, one’s culture also matters. Normally, people 75 speaking out in public if they often blame themselves when they fail. Thirdly, because of technology, many young people today 76 to talk with others than before. All in all, 77 that almost everyone has experienced it. So if you feel shy, remember you are not the only one.九、书面表达(满分20分)78.为了丰富学生的课余生活,学校开设了多个社团。你和好友腾飞性格不同,爱好各异,因而加入了不同的社团。请你根据以下提示内容及要求,写一篇70词左右的英语短文,简要给大家介绍一下。提示:1. Which club is the most popular in your school 2. What club does your best friend Teng Fei like best Why 3. What’s your favorite club Why 要求:1. 短文须包含以上内容,可适当发挥;2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;3. 文中不能出现真实姓名和学校名。参考词汇:outgoing性格外向的; quiet性格文静的; shy胆小羞怯的。_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】Good morning, Mr. Green.2.C【原文】What does your father like 3.B【原文】How about going hiking 4.C【原文】What are these 5.A【原文】How are you 6.B【原文】Good morning.7.B【原文】A: Hello, may I have your name B: Sure, I’m Blair Brown. Nice to meet you.Question: What’s the woman’s last name 8.C【原文】W: Who’s the boy in the photo, Hu Xiao M: He is my little brother, Hu Rui.Q: Who is Hu Rui 9.A【原文】W: Hello, Teng Fei. How are you M: Hi, Emma. I’m fine. Thank you.Question: How is Teng Fei 10.C【原文】W: How do you usually go to school, Kangkang M: I usually go to school on foot.(M) Question: How does Kangkang usually go to school 11.B【原文】W: Who is the girl in yellow M: She is my sister.(W) Question: Who is the girl in yellow 12.A【原文】M: Which class are you in W: I’m in Class 6, Grade 7.(M) Question: Which class is the girl in 13.B 14.A【原文】W: Hi, Binbin. What’s your next class M: Hello, Helen. It’s math and it’s also my favorite subject.W: Why do you like it M: Because I’m good with numbers. What’s your favorite subject Helen W: History. It’s interesting to learn about the past.M: Great! Oh, that’s the bell. Let’s go to class.15.A 16.B【原文】M: Hi, Wang Jia. Who is your English teacher W: Hi, Tom. My English teacher is Miss Gao.M: Where is her office W: Her office is in the teacher’s building.M: Where is that W: Look, the teacher’s building is between the classroom building and the school hall.M: Oh, I see. Thank you.17.C 18.B 19.C 20.A【原文】Hello. Welcome to my school in Beijing China. I’m Peter, a student from UK. Our school is great with many modern buildings in it. There are three classroom buildings next to the teacher’s building. There is also a large sports field behind the teacher’s building. Look this is the dining hall across from the sports field. We have lunch there from Monday to Friday. It’s my favorite place because there are many kinds of food. I love the Chinese food. Here is my classroom. I sit in the middle of this big classroom. I really like my big classroom and my big school. Have a nice day. See you next time.21.13-year-old 22.Food for lunch 23.in her classroom/in the classroom 24.making soft tofu【原文】Hi, everyone. I’m Mia, a student from Japan. I’m thirteen years old this year. I’d like to tell you something about my lunch on school days. What do I have for lunch Well, sometimes my mum prepares a lunchbox for me and I take it to school. She always gives me rice balls, soup, apples and green vegetables. Sometimes, when my mom is too busy, I just buy my lunch at school. The school serves noodles, carrot salad, soup and fish. We students often have lunch in our classroom, and we have some activities when we have lunch. For example, the teachers teach us how to make tofu. I think it’s amazing to make soft tofu from hard beans. Another example is that we learn about the right food for different pets. How interesting the lunchtime is!25.C 26.C 27.A 28.B 29.B 30.C 31.A 32.C 33.C 34.A【导语】本文是一篇记叙文。文章以新生Jane的视角,介绍了自己的年龄、本学期的学科喜好、喜欢的老师/活动,以及喜欢的体育明星,展现了自己愉快的新校园生活。25.句意:今天是我的12岁生日,所以我现在是一个12岁的女孩。twelve十二,基数词;twelveth错误形式;twelfth第十二,序数词。表示“第几个生日”需用序数词,“twelfth”符合语境。故选C。26.句意:这学期有很多科目。be动词原形;is用于第三人称单数主语;are用于第二人称和复数主语。根据“there...many subjects”可知,“there be”句型遵循就近原则,“many subjects”是复数,“are”符合语境。故选C。27.句意:它们是数学、语文、英语、历史、计算机、音乐、美术、体育等等。They它们,人称代词主格;Them它们,人称代词宾格;Their它们的,形容词性物主代词。此处作句子主语,需用主格形式,“They”符合语境。故选A。28.句意:我非常喜欢我的历史老师,因为他能讲很多古老的中国故事。so所以;because因为;but但是。“喜欢历史老师”和“他能讲故事”是因果关系,后句是原因,“because”符合语境。故选B。29.句意:我有时去我叔叔的农场画动物。uncle叔叔,名词;uncle’s叔叔的,名词所有格;uncles叔叔们,名词复数形式。此处修饰名词“farm”,需用名词所有格表所属关系,“uncle’s”符合语境。故选B。30.句意:我也喜欢在农场画水果和很多有趣的东西。draws动词三单形式;draw画画,动词原形;drawing动名词或现在分词。“like doing sth”是固定搭配,表示长期喜欢的行为,“drawing”符合语境。故选C。31.句意:我未来想去一所艺术学校。in在,后接年/月/季节、固定短语;at在,后接具体时间点;on在,后接具体某天。“in the future”是固定短语,表示“在未来”,“in”符合语境。故选A。32.句意:她在很多比赛中喜欢和王楚钦搭档,比如2025年11月30日至12月7日在成都举办的国际乒联混合团体世界杯。match比赛,名词单数形式;matchs错误形式;matches比赛,名词复数形式。“many”后接可数名词复数,“matches”是正确复数形式,符合语境。故选C。33.句意:他们经常一起打乒乓球,互相帮助。the定冠词;a不定冠词,用于以辅音音素开头的单词前;/零冠词。根据“play...ping-pong”可知,球类运动前不加冠词,“/”符合语境。故选C。34.句意:他们一起打得非常好,赢得了很多金牌。well好,副词原级;better更好,比较级;best最好,最高级。此处无比较对象,用原级修饰动词“play”,“well”符合语境。故选A。35.D 36.C 37.B 38.D 39.A 40.A 41.C 42.B 43.C 44.D【导语】本文是一篇说明文,介绍了一年有春夏秋冬四个季节,每个季节都有不同的天气和特色。35.句意:一年有四个季节。five五个;some一些;any任何;four四个。根据后文“They are spring, summer, autumn and winter”,可知一年有四个季节,故选D。36.句意:众所周知,每个季节都有不同的天气,让世界看起来不一样。quiet安静的;right正确的;different不同的;nice美好的。根据后文“makes the world look different”,可知每个季节的天气不同,才会让世界呈现不同景象,故选C。37.句意:春天通常是多风的,所以人们喜欢在公园里放风筝。cloudy多云的;windy多风的;rainy下雨的;sunny晴朗的。根据后文“fly kites in the park”,可知放风筝需要有风的天气,故选B。38.句意:春天通常是多风的,所以人们喜欢在公园里放风筝。put放置;make制作;get得到;fly放飞。根据固定搭配“fly kites”,可知此处指“放风筝”,故选D。39.句意:夏天非常热。Summer夏天;Fall秋天;Winter冬天;Spring春天。根据后文“very hot”以及“wear T-shirts and shorts”“swim in the river”,可知描述的是夏天的特点,故选A。40.句意:他们经常去海滩或在河里游泳。go去;come来;get得到;take拿走。根据后文“to the beach”,可知“go to the beach”是固定表达,指“去海滩”,故选A。41.句意:夏天也有很多水果,比如西瓜和草莓。much许多(修饰不可数名词);plenty大量(后接of才能修饰名词);many许多(修饰可数名词复数);little少量(修饰不可数名词)。根据后文“fruits”,可知此处修饰可数名词复数,故选C。42.句意:秋天在夏天之后到来。before在……之前;after在……之后;when当……时;at在(具体时刻)。根据四季的顺序“spring→summer→autumn→winter”,可知秋天在夏天之后,故选B。43.句意:人们喜欢去远足或打羽毛球。and并且;but但是;or或者;so所以。根据前文“go hiking”以及后文“play badminton”,可知这是两种可选的活动,用or连接,故选C。44.句意:雪让一切都变成了白色。rain雨;wind风;cloud云;snow雪。根据前文“Winter is so cold and it often snows”,可知冬天常下雪,雪会让万物变白,故选D。45.C 46.C 47.D【导语】本文主要介绍了肖雨和她三位朋友的年龄、家乡以及学号。45.细节理解题。根据表格中Maria的信息“12”可知,玛丽亚十二岁了。故选C。46.细节理解题。根据表格中Wang Dan的信息“Shanghai”可知,来自上海的是王丹。故选C。47.细节理解题。根据表格中Zheng Zhong的信息“2024-6800”可知,学号为2024-6800的是郑忠。故选D。48.B 49.A 50.B 51.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了学校户外活动日当天,因突降大雨不得不转移至室内,在老师组织下参与趣味室内游戏并依然度过愉快的一天的故事。48.细节理解题。根据“In the school, the students are excited because they are going to have their outdoor sports day.”可知,学生们因为要举办户外活动日而感到兴奋。故选B。49.词句猜测题。根据“The PE teacher gathers all the students on the playground.”可知,体育老师要让所有学生到操场集合,结合语境可推测“gathers”意为“召集”。故选A。50.细节理解题。根据“However, suddenly the weather changes. Dark clouds gather and it starts to rain heavily. The students have to stop their activities and quickly run into the school building.”可知,学生们停止户外活动是因为突然下起了大雨。故选B。51.细节理解题。根据“Back in the classroom, the teacher organizes some interesting indoor games. They play word games and guessing games.”可知,学生们在室内玩文字游戏和猜谜游戏。故选C。52.C 53.B 54.C 55.C【导语】本文是记叙文,文章讲述了徐莫寒因为错过校车,只能乘坐妈妈的车上学,而徐莫寒只知道校车的路线,所以绕了很远的路。52.细节理解题。根据“She usually goes to school on the school bus.”可知,徐莫寒通常坐校车去上学。故选C。53.细节理解题。根据“Xu Mohan is only seven.”可知,徐莫寒7岁。故选B。54.推理判断题。根据徐莫寒问的“But how can you find the way, mother ”可知,徐莫寒的妈妈只去过一次学校,因此不太熟悉路,故选C。55.细节理解题。根据“The bus always goes like this, so the other children can take it to school.”可知,校车总是绕道是为了接送其他小孩。故选C。56.B 57.A 58.C 59.D【导语】本文主要介绍了Alice和朋友们的聊天情况,朋友们分别介绍了自己的校园生活。56.细节理解题。根据“I often travel around the city and take beautiful pictures with my friends on Sundays.”可知,Rick在周日和朋友在城市旅行拍照。故选B。57.细节理解题。根据“I play sports with my classmates after school. Sometimes we go shopping and draw pictures.”可知,放学后Frank通常会和同学们运动,有时也会购物、画画。故选A。58.细节理解题。根据“How’s Mia’s life in the UK ”可知,Mia现在在英国。故选C。59.细节理解题。根据“My favourite lesson is dance.”可知,Mia最喜欢的课是舞蹈课。故选D。60.B 61.A 62.C 63.E 64.F【导语】本文主要讲述了A和汤姆围绕一张家庭照片展开对话,A询问了照片中男子的身份及职业、女子的身份,还确认了照片中是否是汤姆的祖父母,汤姆逐一进行回答的内容。60.根据“B: It’s a photo of my family.”可知,A在询问这是什么,选项B“这是什么?”符合语境。故选B。61.根据“B: He is my father.”可知,A在询问照片中男子的身份,选项A“那个男人是谁?”符合语境。故选A。62.根据“B: He is a doctor.”可知,A在询问汤姆父亲的职业,选项C“他是做什么的?”符合语境。故选C。63.根据“A: Who is the woman ”和“She is a teacher.”可知,汤姆在介绍照片中的女子是自己的母亲,选项E“她是我的母亲。”符合语境。故选E。64.根据“B: Yes, they are. They are my grandparents.”可知,A在询问那些人是否是汤姆的祖父母,选项F“那些是你的祖父母吗?”符合语境。故选F。65.Yes./Yes, he does. 66.Five./5. 67.Teenagers. 68.Yes, I do. Because cooking is an important living skill.【导语】本文主要讲述了汤姆喜欢为家人做饭,并且做得很好,他的妈妈为此很开心。65.根据第三段“He cooks dinner for all the family”可知,汤姆会为家人做饭。故填Yes./Yes, he does.66.根据第三段“He cooks dinner for all the family: Mum, Dad, his brother Joe and his sister Emma.”可知,汤姆家有五口人:妈妈、爸爸、哥哥乔、妹妹艾玛以及汤姆。故填Five./5.67.根据表格中“I think it’s important for teenagers (青少年) to learn how to cook...but they also need other skills (技能) to help their mum in today’s world.”可知,汤姆的妈妈认为学会做饭对于青少年来说很重要,他们需要其他的技能来帮助他们的妈妈。由此可知,they指代的是teenagers“青少年”。故填Teenagers.68.开放性作答,言之成理即可。参考答案为Yes, I do. Because cooking is an important living skill.69. is brown【详解】句意:这把尺子是棕色的。根据原句意思可知,同义表达为“这是一把棕色的尺子”。第一空主语为“This”,时态为一般现在时,be动词用is。第二空填入表示颜色的形容词brown“棕色的”。故填is;brown。70. doesn’t give【详解】句意:王刚给他的朋友最美好的祝愿。根据“gives”可知,本句时态为一般现在时,改成否定句时,主语为第三人称单数,需助动词does的否定形式doesn’t,其后跟动词原形give。故填doesn’t;give。71. What like【详解】句意:沙漠里的气候干燥。此题要求对画线部分“dry”提问,该部分描述气候的状态,应用What is the climate like进行提问。故填What;like。72. looking after【详解】对照中英文,设空处缺 “照顾”,其英语表达为“look after”,该句是现在进行时,动词填现在分词。故填looking;after。73.I like Chinese because it’s fun【详解】根据所给词汇和标点符号可知,句子是陈述句。主语为“I”;谓语为“like”,表示“喜欢”;“Chinese”作宾语,表示“语文”;“because”引导原因状语从句,表示“因为”;从句主语为“it”,系动词为“is”,缩写为“it’s”;“fun”作表语,表示“有趣”。故填I like Chinese because it’s fun“我喜欢中文,因为它很有趣”。74.the environmental causes of shyness 75.avoid 76.are less willing 77.it seems【导语】本文主要介绍了害羞这一常见问题的三个环境成因。74.文章开篇点明社会科学家在研究害羞的环境成因,随后分三段分别从家庭、文化、科技三个环境因素展开说明,因此此处应填“害羞的环境成因”,即“the environmental causes of shyness”。故填the environmental causes of shyness。75.根据第三段“As a result, Japanese learn not to take risks to speak out in public…”可知,日本人学会不在公共场合冒险发言,可推断出如果人们失败时经常责备自己,通常会“避免”公共场合发言。avoid doing sth.表示“避免做某事”,符合语境,主语为“people”,时态为一般现在时,谓语动词应用原形。故填avoid。76.根据第四段“Because of technology…Adults also talk less to people…”可知,科技让年轻人用看电视、打游戏等替代了传统社交活动,成年人也因机器服务减少了与银行职员、店员的交流。这说明现在很多年轻人“更不愿意”像以前那样与人交谈。be less willing to do sth.“不太愿意做某事”,语义上更突出主观意愿的变化,与原文中“社交行为被替代,进而变得害羞”的逻辑衔接更紧密,主语为“people”,be动词应用are。故填are less willing。77.根据最后一段“It seems that most people have experienced shyness at some time in their lives.”可知,似乎几乎每个人都经历过害羞,考查it seems that...“似乎……”,固定搭配。故填it seems。78.例文:There are many clubs in our school. Of all the clubs, the sports club is the most popular.My best friend Teng Fei is an outgoing boy and he is a sports lover. He can play different ball games, such as basketball and table tennis. That’s why he chooses the sports club. Although we are good friends, I am quite different from him. I am quiet and shy, and I am interested in reading. I love the reading club best.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。[写作步骤]第一步,介绍学校最受欢迎的社团;第二步,介绍自己最好的朋友最喜欢的社团及原因;第三步,介绍自己最喜欢的社团及原因。[亮点词汇]①outgoing外向的②a sports lover运动爱好者③such as例如④choose选择⑤be interested in…对……感兴趣[高分句型]①That’s why he chose the sports club. (why引导表语从句)②Although we are good friends, I am quite different from him. (Although引导让步状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 重庆市2025—2026学年七年级英语上册期末考试模拟题(仁爱版).docx