资源简介 重庆市2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分150分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力测试。(共35分)第一节(每小题1分,共6分)听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡对应题目的答案标号涂黑。1.A.Paris. B.An engineer. C.A soccer team.2.A.Yes, they do. B.Wonderful! C.OK, I will.3. A.That’s my dream. B.By studying hard. C.A teacher.4.A.It doesn’t matter. B.Not much. C.Sorry to hear that.5. A.I want a smart fridge. B.I want to live in outer space. C.I want to be a pilot.6. A.Sorry, time is money. B.Oh, practice makes perfect.C.Sure. It’s a piece of cake.第二节(每小题1.5分,共9分)听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。7.A./ha t/ B./hi t/ C./he t/8.A.A director. B.An actor. C.A doctor.9.A.Teacher and student. B.Classmates. C.Mother and son.10.A.He has a fever. B.He has a toothache. C.He has a sore throat.11.A.Play games. B.Go shopping. C.Visit a museum.12.A.Keep healthy. B.Eat healthy food.C.Do more exercise and eat healthy food.第三节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。听材料,回答以下各小题。13.How does Mary feel about the AI Chinese painting A.Wonderful. B.Bored. C.Terrible.14.What does Jim think of AI A.AI is smarter than humans.B.AI will take the place of humans.C.AI can’t be as creative as humans.听材料,回答小题。15.Who did Eric go to Xi’an with A.His brother. B.His parents. C.His friends.16.What does the girl think of the food roujiamo A.Special. B.Popular. C.Cool.第四节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。17.What’s John’s dream job A.A guide. B.A reporter. C.A writer.18.What does he think of the job A.Fantastic. B.Boring. C.Easy.19.Where is he going to work A.Around the world. B.In big cities. C.In the country.20.How is he going to do that A.By reading a lot. B.By going to college. C.By practising writing.第五节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的短文内容,完成表格。每空一词。Mango’s 21 around ChinaMango Six years old, from HenanAbout the trip * Started from last 22 ; * Went to over ten places; * Met many friendly people; * Showed their photos 23 ; * Keep 24 on the way.语法选择。(每小题1分,共10分)根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。Heath is important to everyone. 25 should we do to keep healthy One important rule is to exercise often. The Fangs try to exercise every day. Mr. Fang is 26 geography teacher. Because he must 27 to work before seven o’clock, he can’t exercise in the morning. But he runs every evening. He walks a lot, too. He walks to school every day, and after school he plays different sports 28 his friends or students. Mrs. Fang goes to a swimming class once a week.29 it isn’t always this way. Last year Mr. and Mrs. Fang 30 everywhere in their car, even to the small store near 31 house. They thought they had to use the car all the time. They seldom walked. Then they became fitter and fatter and got sick 32 , so they wanted to have a change. They believed they shouldn’t be lazy any more. Now, they feel much 33 .We needn’t exercise every day, but we should try our best 34 as often as possible.25.A.How B.What C.Why26.A.the B.an C.a27.A.get B.to get C.getting28.A.with B.for C.on29.A.And B.But C.Or30.A.drive B.drives C.drove31.A.they B.their C.them32.A.easily B.easy C.easier33.A.well B.better C.best34.A.exercise B.to exercise C.exercising三、完形填空。(每小题1.5分,共15分)根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。A strange way to get relaxed is becoming popular across China. That is hugging trees.A number of people 35 their tree-hugging experiences online. They say that hugging a tree makes them feel relaxed. In their opinion, it is a way to stay 36 with the natural world. By hugging a tree, some of them feel that the 37 is hugging them back.One woman 38 her job because of too much work pressure (压力). According to her, hugging trees helps her a lot. She totally 39 herself by hugging trees. “Hugging trees helps me 40 and lets me get back to a natural world. I feel so free and feel the world is so big. I’m becoming 41 in mind than before,” she said.Hugging trees is 42 a kind of psychological therapy (心理治疗). It first came from northern Europe. In northern Finland, there’s even a tree-hugging competition (比赛) every August. The competition is 43 among both the young and the old. A study shows that hugging can cause people to give off oxytocin (催产素). Oxytocin is able to 44 feelings of love and make people feel relaxed.35.A.share B.interest C.explain D.reach36.A.busy B.careful C.strict D.connected37.A.ocean B.tree C.land D.animal38.A.lost B.forgot C.left D.found39.A.enjoys B.attends C.protects D.believes40.A.carry on B.hurry up C.cool down D.run away41.A.busier B.smarter C.heavier D.stronger42.A.actually B.suddenly C.especially D.finally43.A.familiar B.popular C.important D.strange44.A.appear B.describe C.create D.show四、阅读理解。(每小题2分,共30分)AKids’ World surveyed (调查) 1,000 kids, aged 8 to 15, asking them what jobs they wanted to have when they grew up. Here are the top 10 jobs the kids want.No. Jobs Percent No. Jobs Percent1 doctor 26% 6 policeman/policewoman 8%2 teacher 14% 7 painter 7%3 scientist 12% 8 cook 5%4 vlogger (视频博主) 11% 9 IT engineer 4%5 actor/ actress 10% 10 businessman/businesswoman 2%We also asked these kids what the most important thing about their jobs was. 65% said helping other people was the most important and 25% preferred (更喜欢) to have fun at work. Then where do these children want to work Let’s check their answers.Different children have different choices, but they all have to work hard for their dreams.45.What are the top three most popular jobs A. B.C. D.46.What do most kids care about when choosing a job A.Their feelings. B.The meaning of jobs.C.The place of work. D.The working hours.47.Which workplace is the most popular A.Kids’ hometown. B.A foreign country.C.A big city. D.A small village.B①China is home to many performing arts like Kunqu and Pingtan. Pingtan is the art of storytelling and ballad singing (民谣演唱) in Suzhou dialect (方言). It mixes Pinghua (评话) and Tanci (弹词). Pinghua is just talking and Tanci is talking and singing.②Pinghua became very popular during the Qing Dynasty. With a folding fan and a gavel (木槌) in hand, a performer told stories of historical people. Tanci appeared in areas around Suzhou. In the 1600s, storytellers began to mix the two arts into a new one. This new style (风格) was called Pingtan and it grew more and more popular.③Pingtan is usually performed by two people—a man and a woman. The man often appears in long blue or gray clothes. The woman wears a more colorful qipao. All they need is a table and two chairs. One performer carries a three-stringed zither (三弦琴) and the other plays the pipa (琵琶).④Historical stories and novels are common in Pingtan. Most of the time, we are familiar with the stories.48.What can we learn about Pingtan from Paragraph 1 A.Pingtan uses Shanghai dialect to show. B.Pingtan is just talking.C.Pingtan is part of Pinghua. D.Pingtan is an art mixing Pinghua and Tanci.49.What does the underlined word “it” refer to A.Pinghua. B.Tanci. C.Pingtan. D.Kunqu.50.Which of the following pictures is Pingtan A. B. C. D.51.Who are probably interested in this passage A.Food lovers. B.Music lovers. C.Travel lovers. D.Dance lovers.CNow City Walk is becoming more and more popular in big cities, like Beijing and Shanghai. Many people think it is really healthy for both our body and mind.People who enjoy city walking and always spend their free time on it are called city walkers. They try to visit many places of interest in a very short time through cities. They enjoy beautiful buildings and great food, taking photos.The most popular reasons for City Walk★To slow down to learn a city betterTraditionally, we might take a few photos in front of the landmarks and then visit the next place. However, City Walk seems the best way to see places if you don’t want to rush (匆忙). It is also a good way for you to enjoy the special city cultures and all kinds of local (当地的) food and buildings slowly.★To travel in a cheap wayCity Walk helps to travel cheaply. You don’t need to pay for transport, such as taxis and subways. Moreover, there is no need to buy tickets for places of interest.★To make us relaxedYou may feel tired of work from Monday to Friday. Fast travel may even bring you more trouble. For example, you have to figure out accommodation, travel routes and transportation all within a tight schedule. City Walk, though, can help you forget your work and worries. As one of the coolest ways to explore (探索) a place among young people, City Walk led to a new travel trend (潮流).Would you like to have a try 52.What do people enjoy about City Walks A.To avoid taking photos. B.To rush through the city quickly.C.To spend money on transport. D.To learn about city cultures and food.53.What percent of city walkers are teenagers under 18 A.15% B.20% C.17% D.43%54.What is one benefit (益处) of City Walk mentioned in the text A.It is a way to meet new friends. B.It allows for relaxation after work.C.It helps to travel in an expensive way. D.You need to buy tickets for attractions.55.What can we infer (推断) from the text about the differences between City Walk and traditional fast travel A.Traditional fast travel helps people learn a city’s local culture more deeply than City Walk.B.City Walk is more suitable for people who want to avoid busy schedules and enjoy travel at ease.C.Traditional fast travel is much cheaper because it doesn’t require walking for a long time.D.City Walk is only popular among young people, while traditional travel fits all age groups.D①Taking a vacation is not just a fun break from work or school; it is also good for our physical and mental health (身心健康).②When we go on vacation, we get more time to relax. The change of the environment helps us forget about terrible things in our daily life. This can lower our blood pressure (血压) and improve our sleep. A study showed that people who took regular vacations were 30% less likely to get sick.③Vacations also let us explore new places and cultures. We can try different delicious foods, learn about local traditions, and meet people from different places. These experiences help us see the world differently, which makes us know more and makes our life colourful. Even small things, like reading a map in a foreign city or ordering food in another language, can teach us problem-solving skills. ▲④What’s more, spending time with family and friends during vacations improves our relationships. In our busy lives, we spend most of our time studying or working. During vacations, we have more time to share stories and create memories together. This can bring us closer. Some people even find that vacations help them understand their loved ones better.⑤In short, vacations are not just enjoyable—they are important for a balanced and healthy life. So, choose a beach holiday, a mountain hike, or a city break; pack up your clothes and set out. You will rest, grow, and come back with great energy.56.Which can help people get problem-solving skills according to the text A.Cooking at home. B.Using a map in another country.C.Helping people cross the road. D.Preparing maps for foreigners.57.What’s the writer’s attitude towards “taking a vacation” A.Doubtful. B.Supportive. C.Uninterested. D.Critical.58.Which sentence can be put in ▲ A.Therefore, vacations are only for those who love traveling.B.However, some people may find it hard to adapt to new environments.C.In this way, vacations become not just a break, but a chance to learn and grow.D.For example, many people prefer to stay at home during holidays.59.Which of the following best shows the structure of the text A. B. C. D.五、口语应用。(每小题2分,共10分)阅读下面对话,从7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。Mom: You look upset, Sarah. 60Sarah: Oh, Mom. I didn’t do well in my Chinese exam.Mom: 61 I’m here for you.Sarah: Thanks. But I don’t know what to do. 62Mom: You should do more reading. It may help you with writing.Sarah: Good idea. Mom, I have another problem. I really miss my old friends. 63Mom: You can keep in touch with them by letter, card or phone. By the way, there are volunteer activities in our new community this weekend.Sarah: Really Can I go there Mom: 64 I’m sure you can make some new friends soon.Sarah: Thanks, I think so, too.A.I’m sorry to hear that.B.Any advice C.Sounds good.D.What happened to you E.What can I do for you F.What should I do G.Of course.六、任务型阅读。(65-66小题,每小题2分;67-68小题,每小题3分;共10分)阅读下文并回答问题。阅读下文并回答问题。What do you want to be when you grow up An artist, an engineer, a repairman (修理工), doctor or a tour guide With the development of society, there are more and more new jobs. Let’s get to know some of them.Daniel Matthews, a paramedic (医务辅助人员), Canada Daniel is quite busy at work. He works 12 hours at a time, sometimes during the day and sometimes at night. He works hard every day. When he arrives at the hospital, he usually checks the ambulance (救护车) first to make sure everything is ready to help people. His hard work helps the doctors save (节约) a lot of valuable time and helps the patients (病人) get better treatment (治疗).Liu Jingya, a pet sitter (宠托师), China Liu is a pet sitter in China. Nowadays, a lot of pet owners are too busy to take care of their pets. Liu helps them take care of them when they are away. She is very nice and hard-working. She said, “I take videos of the pets and send them to the owners to keep them updated about their pets. I am so happy to see the smiles on the pet owners’ faces.” She thinks her job is meaningful because she frees pet owners’ time from their busy work and makes their life more enjoyable.Tao Yu, a door-to-door cook, China Tao Yu is a door-to-door cook in China. He provides healthy home-made food for the busy people and helps them save a lot of time. He loves cooking so much that he feels very happy to cook for people in their homes. Sometimes, he buys the vegetables and then goes to the customer’s house to cook. He works hard to make sure the food is tasty and healthy. His hard work gives his customers more opportunities to enjoy life better.65.Does Daniel sometimes work at night 66.How does Liu Jingya make the pet owners know about their pets when they are away 67.According to the passage, how do these new jobs help people these days 68.If you want to design a new and popular job, what might it be Please describe it and explain why you think the job will be popular.I want to design a job called “ ”. The workers can . I think it will be popular because .完成句子。(69-72小题,每空1分;73小题2分;共10分)根据所给提示,完成句子。69-72小题,每空一词,含缩略词,73小题请将完整的句子写在答题卡上对应的位置。69.The old man’s life will be better soon. (对划线部分提问)the old man’s life be like soon 70.How amazing a trip we have! (同义句转换)amazing trip we have!71.根据这个中国神话传说,牛郎和织女每年只能见一次面。(完成译句)the Chinese fairy tale, the Cowherd and the Weaver Girl are allowed to meet just once a year.72.Jim expected to finish his homework before dinner. (改为否定句)Jim to finish his homework before dinner.73.you, are, next year, going, what, to, do 八、概要补全。(74和76小题,每小题2分;75和77小题,每小题3分;共10分)阅读文章,用恰当的短语或句子补全概要,补全部分总词数不超过30词,不能照抄原文连续超过3个词。A “happy place” is a place that makes you comfortable, safe and happy—you can be there in real life or just imagine it. It can be physical places like your bedroom, a nearby park or your grandma’s house, it can also be mental spaces such as a peaceful beach you remember from childhood or a magical garden you dream up. No matter what it is, it helps you get away from stress, sadness or boredom and feel better again.Scientist Frances Trussell says you can turn to your happy place whenever you need it. For example, after arguing with your parents, you may feel angry, when you know your bad exam results, you may feel upset; or when your best friend misunderstands you, you may feel sad—these are all good times to go to your happy place. The best part is that it’s always there for you, you don’t have to go anywhere or change your plans to feel its calm.Creating your own happy place is easy, and you can make it exactly the way you like. If it’s a physical place, you can set up a comfortable corner in your bedroom with cushions and a sofa, a soft blanket, your favorite books or small gifts that matter to you. If it is a mental or imaginary happy place, first, you can pick up a happy moment from your memories—maybe a day at the park or a quiet night with family. Then, try to picture every detail (细节): what you saw, heard, smelled and felt. If you’re making up a new place, let your creativity run wild-add all the things that make you smile.By making and using your happy place by design, you’ll feel better whenever life gets hard—and the more you use it, the more you will enjoy staying there.Summary A “happy place” is something that brings us 74 . It can be in physical or mental form. Scientist Trussell suggests turning to it if needed. When 75 , it’s the perfect time to go to our happy place. 76 by setting up a corner, or an imaginary one by using memories and creativity. Finally, the more we use this happyplace, 77 it will be.九、书面表达(满分20分)78.时光匆匆,2025年只剩最后一周便要画上句号。请你回望今年的遗憾,立下切实的新年目标,规划具体行动坚守初心,请你以“My Resolutions for 2026”为题,简要分享今年令你最遗憾的一件事,并为此详细规划属于你的2026蓝图以及具体的策略。要求:1.80—120词;2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。参考信息:3. Word bank: miss the chance to; make a decision to; stick to the plan; take up...; listen carefully in class; take notes; review lessons; ask teachers for help; do regular exercise; follow a balanced diet; get enough sleep; keep away from junk food; say sorry to; have a talk with; be kind to others...My Resolutions for 2026How time flies! As 2025 draws to a close, I feel kind of regretful.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】What do you want to be when you grow up 2.B【原文】I will show you around my hometown.3.C【原文】What are you going to be in the future 4.C【原文】Toni fell off the stairs and hurt her leg this morning.5.C【原文】What do you want to be in the future 6.C【原文】Mary, can you finish your work on time 7.B【原文】W: Can you see the red word on the oven clearly M: Yes. It’s “heat”. I often heat food in the oven.Question: How is the red word on the oven pronounced 8.B【原文】W: What does your father do M: My father was a director before, but now he is an actor.Question: What does the boy’s father do now 9.C【原文】W: Peter, look at your room. It’s such a mess! You must tidy it now!M: Oh, I cleaned it just two days ago!Q: Who are probably the two speakers 10.A【原文】A: I don’t feel well. Maybe I have a fever.B: Oh dear, let me take your temperature.Question: What’s wrong with the boy 11.A【原文】A: Jenny, is everything right It seems that you are very tired.B: Well. My brother asked me to play games with him for the whole afternoon.Q: What did Jenny’s brother ask her to do for the whole afternoon 12.C【原文】W: What should I do if I want to keep healthy, Doctor M: You’d better eat healthy food, Miss Li. You should also do more exercise.Question: What should Miss Li do 13.A 14.C【原文】M: Mary, come here and look at the Chinese painting.W: It looks pretty good Jim. I love Chinese paintings.M: Guess what An AI robot drew it.W: Wonderful. I never imagine an AI robot could draw such a great painting.M: AI is new and cool. It can do many things.W: Do you think I will take the place of the artists M: No, I don’t think so. AI can’t be as creative as humans.15.C 16.A【原文】W: Where did you buy the T-shirt, Eric It looks cool.M: I bought it in Xi’an. Last month I went there with my friends.W: Wow, Xi’an has lots of delicious food. What did you eat M: We tasted the Chinese hamburger, roujiamo.W: It’s a kind of special food of Xi’an.17.B 18.A 19.A 20.C【原文】Hello, everybody. My name is John. I’m glad to be here and share with you about my plans for the future. In 30 years, I think I’ll be a reporter. It’s a fantastic job. As a reporter, I will enjoy meeting lots of interesting people so I’ll have more friends. Also, I will travel from one country to another. It’s so wonderful to work all over the world. To make my dream come true, I am going to practice writing very often and then send them to magazines and newspapers. As the saying goes, the earlier the better. So I’m going to start just after I finish my high school. I believe my dream will come true as long as I keep trying. That’s all. Thank you.21.trip 22.September 23.online 24.reading【原文】Hi, my name is Mango. I come from Henan and I’m six years old. Now I’m enjoying my trip around China with my parents. Our trip started in September last year. We went to over ten places of our country and met many friendly people on the way. My father took lots of photos and showed them online. Now many people know about our trip. We keep doing one thing every day, that is reading. My father says it’s very important.25.B 26.C 27.A 28.A 29.B 30.C 31.B 32.A 33.B 34.B【导语】本文主要讲述了健康的重要性以及如何保持健康。25.句意:我们应该做什么来保持健康呢?How如何;What什么;Why为什么。根据“... should we do to keep healthy ”和“One important rule is to exercise often.”可知,此处表达“我们应该做什么来保持健康呢?”。故选B。26.句意:方先生是一位地理老师。the表特指;an一个,泛指,用于以元音音素开头的单词前;a一个,泛指,用于以辅音音素开头的单词前。根据“Mr. Fang is ... geography teacher.”可知,此处表泛指,且“geography”为辅音音素开头。故选C。27.句意:因为他必须在7点之前上班,所以他不能在早上锻炼。get得到,原形;to get得到,不定式;getting得到,动词ing形式。根据“must”可知,情态动词后接动词原形。故选A。28.句意:他每天步行去学校,放学后他和他的朋友或学生做不同的运动。with和……;for为了;on在。根据“plays different sports ... his friends or students”可知,play with sb.“和某人一起玩”。故选A。29.句意:但事情并不总是这样。And和;But但是;Or或者。根据前后句关系可知,此处表转折。故选B。30.句意:去年,方先生和方太太开着他们的车到处跑,甚至去了他们家附近的小商店。drive驾驶,原形;drives驾驶,三单形式;drove驾驶,过去式。根据“Last year”可知,本句时态为一般过去时,动词需用过去式。故选C。31.句意:去年,方先生和方太太开着他们的车到处跑,甚至去了他们家附近的小商店。they他/她/它们;their他/她/它们的;them他/她/它们。根据“house”可知,此处需用形容词性物主代词修饰。故选B。32.句意:然后他们变得越来越胖,很容易生病。easily容易地;easy容易的;easier更容易的,比较级。根据“got sick”可知,此处需用副词修饰动词。故选A。33.句意:现在,他们感觉好多了。well好地;better更好的;best最好的。根据“much”可知,需用比较级。故选B。34.句意:我们不需要每天锻炼,但我们应该尽可能经常锻炼。exercise锻炼,动词原形;to exercise锻炼,不定式;exercising锻炼,动词ing形式。try one’s best to do sth.“尽力做某事”。故选B。35.A 36.D 37.B 38.C 39.A 40.C 41.D 42.A 43.B 44.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种在中国逐渐流行的放松方式——拥抱树木。文章阐述了人们拥抱树木的原因、好处以及这种方式的起源和影响。35.句意:许多人在网上分享他们拥抱树木的经历。share分享;interest使感兴趣;explain解释;reach到达。根据“their tree-hugging experiences online”可知,此处指在网上分享拥抱树木的经历。故选A。36.句意:在他们看来,这是一种与自然世界保持联系的方式。busy忙碌的;careful小心的;strict严格的;connected有联系的。根据“with the natural world”可知,此处指与自然世界保持联系,stay connected with“与……保持联系”。故选D。37.句意:通过拥抱一棵树,他们中的一些人觉得树也在拥抱他们。ocean海洋;tree树;land陆地;animal动物。根据“By hugging a tree”可知,此处指树也在拥抱他们。故选B。38.句意:一位女士因为工作压力太大而辞职了。lost丢失;forgot忘记;left离开;found发现。根据“because of too much work pressure”可知,因为工作压力太大,所以辞职了,leave one’s job“辞职”。故选C。39.句意:她通过拥抱树完全享受自己。enjoys享受;attends参加;protects保护;believes相信。根据“herself by hugging trees”可知,此处指享受拥抱树的过程,enjoy oneself“玩得开心,享受……”。故选A。40.句意:拥抱树帮助我冷静下来,让我回到自然世界。carry on继续;hurry up赶快;cool down冷静下来;run away逃跑。根据“lets me get back to a natural world”可知,此处指拥抱树能让人冷静下来。故选C。41.句意:我的思想比以前更强大了。busier更忙碌的;smarter更聪明的;heavier更重的;stronger更强壮的,更强大的。根据“I feel so free and feel the world is so big.”可知,此处指思想变得更强大。故选D。42.句意:拥抱树实际上是一种心理治疗。actually实际上;suddenly突然;especially尤其;finally最终。根据“a kind of psychological therapy”可知,此处指拥抱树实际上是一种心理治疗。故选A。43.句意:这项比赛在年轻人和老年人中都很受欢迎。familiar熟悉的;popular受欢迎的;important重要的;strange奇怪的。根据“among both the young and the old”可知,此处指这项比赛在年轻人和老年人中都很受欢迎。故选B。44.句意:催产素能够产生爱的感觉,让人们感到放松。appear出现;describe描述;create产生;show展示。根据“feelings of love”可知,此处指产生爱的感觉。故选C。45.C 46.B 47.A【导语】本文主要介绍了《儿童世界》对1000名8至15岁的孩子进行的问卷调查,揭示了他们最向往的职业排名、选择工作的首要考虑以及理想的工作地点。45.细节理解题。根据表格数据,排名前三的职业分别是:医生(26%)、教师(14%)、科学家(12%)。故选C。46.细节理解题。根据“65% said helping other people was the most important”可知,大多数孩子(65%)认为“帮助他人”是最重要的,这关注的是工作的意义。故选B。47.细节理解题。根据图片内容“40%”和“hometown”可知,“家乡”最受欢迎。故选A。48.D 49.C 50.D 51.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统表演艺术之一的评弹,包括其形式、发展、表演方式及内容特点。48.细节理解题。根据文章第①段“It mixes Pinghua (评话) and Tanci (弹词)” 可知,评弹是融合了评话和弹词的艺术形式。故选D。49.词句猜测题。根据文章第②段“This new style was called Pingtan and it grew more and more popular”可知,“it”指代前文提到的“Pingtan”。故选C。50.推理判断题。根据文章第③段“Pingtan is usually performed by two people... All they need is a table and two chairs. One performer carries a three-stringed zither and the other plays the pipa”可知,评弹是两人表演,需桌椅,一人弹三弦、一人弹琵琶。选项D符合这一描述。故选D。51.推理判断题。文章介绍的评弹是融合了说唱的表演艺术,涉及乐器(三弦、琵琶),因此音乐爱好者可能会对这篇文章感兴趣。故选B。52.D 53.C 54.B 55.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了City Walk在大城市的流行现状、参与群体的特点,结合图表展示了不同年龄段的参与比例和参与人数的变化,还阐述了城市漫步受欢迎的原因以及它成为新兴旅行潮流的背景。52.细节理解题。根据文中“It is also a good way for you to enjoy the special city cultures and all kinds of local food and buildings slowly”可知,人们在城市漫步中会了解城市文化、品尝当地美食,故选D。53.推理判断题。根据图表数据可知,15岁以下占15%,16–17岁占2%,所以判断城市漫步者中18岁以下青少年比例为15%+2%=17%,故选C。54.细节理解题。根据文中“City Walk, though, can help you forget your work and worries”可知,城市漫步能让人在工作后放松,故选B。55.推理判断题。根据文中“Fast travel may even bring you more trouble...City Walk, though, can help you forget your work and worries”可推断,城市漫步更适合想避开忙碌日程、轻松享受旅行的人,故选B。56.B 57.B 58.C 59.A【导语】本文主要介绍度假不仅是工作或学习后的休闲方式,还对身心健康有益。56.细节理解题。根据“Even small things, like reading a map in a foreign city or ordering food in another language, can teach us problem-solving skills”可知,在国外城市阅读地图能帮助人们获得解决问题的技能。故选B。57.观点态度题。根据“In short, vacations are not just enjoyable—they are important for a balanced and healthy life”可知,作者认为度假对平衡健康的生活很重要,态度是支持的。故选B。58.推理判断题。前文讲度假能带来探索新事物、学习新技能等收获,C选项“这样一来,度假不仅是一次休息,更是一个学习和成长的机会”能承接前文,总结度假的意义。故选C。59.篇章结构题。第一段总述度假对身心健康有益;第二、三、四段分别从放松身心、拓展视野、增进人际关系等方面分述;第五段总结度假的重要性并提出建议,属于“总—分—总”结构。故选A。60.D 61.A 62.B 63.F 64.G【导语】本文主要讲了萨拉因考试失利和想念老朋友而情绪低落,妈妈通过安慰、给予建议并鼓励她参加社区活动来帮助她。60.根据“You look upset, Sarah.”可知,此处妈妈在询问萨拉怎么了。选项D“你怎么了?”符合语境。故选D。61.根据“I didn’t do well in my Chinese exam.”可知,此处妈妈听到萨拉考试失利后表示安慰。选项A“听到这个我很难过。”符合语境。故选A。62.根据“But I don’t know what to do.”可知,此处萨拉在表达困惑并向妈妈寻求具体建议。选项B“有什么建议吗?”符合语境。故选B。63.根据“I really miss my old friends.”可知,此处萨拉在想念老朋友并向妈妈寻求解决方法。选项F“我该怎么办呢?”符合语境。故选F。64.根据“Can I go there ”和“I’m sure you can make some new friends soon.”可知,此处萨拉在征求妈妈同意,妈妈对此表示允许和支持。选项G“当然可以。”符合语境。故选G。65.Yes, he does. 66.She takes videos of the pets and sends them to the owners. 67.These new jobs help people save time, get better treatment, and make life more enjoyable. 68. family health consultant help families manage healthy diets and exercise plans it will be popular because with the fast pace of life, many families lack the time and knowledge to maintain a healthy lifestyle, and this job can provide professional guidance and support【导语】本文是一篇说明文,介绍了随着社会发展出现的三种新职业:医务辅助人员、宠托师和上门厨师。文章通过具体人物的工作内容,展示了这些职业如何帮助人们解决生活中的问题,使生活更加便捷和美好。65.根据文章第二段“He works 12 hours at a time, sometimes during the day and sometimes at night.”可知,Daniel有时在晚上工作。故填Yes, he does.66.根据文章第三段“I take videos of the pets and send them to the owners to keep them updated about their pets.”可知,刘静雅通过拍摄宠物的视频并发送给主人,让主人了解宠物的情况。故填She takes videos of the pets and sends them to the owners.67.根据文章第二段“His hard work helps the doctors save a lot of valuable time and helps the patients get better treatment.”、第三段“She thinks her job is meaningful because she frees pet owners’ time from their busy work and makes their life more enjoyable.”以及第四段“He provides healthy home-made food for the busy people and helps them save a lot of time.”可知,这些新职业通过节省时间、提供更好的治疗或使生活更愉快来帮助人们。故填These new jobs help people save time, get better treatment, and make life more enjoyable.68.根据文章内容,可以设计一个与帮助人们解决生活问题相关的新职业。例如,可以设计一个“家庭健康顾问”的职业,帮助家庭管理健康饮食和锻炼计划。故填family health consultant;help families manage healthy diets and exercise plans;it will be popular because with the fast pace of life, many families lack the time and knowledge to maintain a healthy lifestyle, and this job can provide professional guidance and support。69. What will【详解】那位老人的生活很快会更好。划线部分better是形容词,用来描述生活的状态,对这类状态提问要用固定句型“What…be like ”,意为“……将会是什么样子?”。原句是一般将来时,谓语动词是will be,变一般疑问句时需将will提到主语前。故填What;will。70. What an【详解】句意:我们的旅行是多么奇妙啊!该句为How引导的感叹句,改为同义句时,用“What+(a/an)+形容词+名词”结构,此处“trip”为可数名词单数,且“amazing”是以元音音素开头,不定冠词用an。故填What;an。71. According to【详解】对比中英文可知,空处表示“根据”,用according to表示,且句首单词首字母大写。故填According;to。72. didn’t expect【详解】句意:Jim预计在晚饭前完成作业。句子为一般过去时,改为否定句需要借助助动词didn’t,动词使用原形,expected的原形为expect,故填didn’t expect。73.What are you going to do next year【详解】根据所给单词和标点可知,本句为特殊疑问句,由疑问词“what”引导。What句首首字母大写,作为疑问词置于句首;“are you going to do”是一般将来时结构,表示“你打算做什么”;“next year”是时间状语,意为“明年”,通常放在句末。故填What are you going to do next year“你明年打算做什么?”74.comfort, safety and happiness 75.we don’t feel well/we are feeling bad 76.We can create one 77.the more enjoyable/the more pleasant【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了“快乐之地”的定义、使用时机、创造方法以及使用它的好处。74.根据原文“A ‘happy place’ is a place that makes you comfortable, safe and happy”可知,“快乐之地”是能使我们舒适、安全与快乐的地方,即“快乐之地”是能给我们带来舒适、安全感与快乐的地方,bring sb. sth.“给某人带来某物”,因此填名词。故填comfort, safety and happiness。75.根据原文中“after arguing with your parents…feel angry;…know your bad exam results…feel upset;…best friend misunderstands you…feel sad”这些场景描述可知,当我们感到愤怒、沮丧、难过,即感觉不好时,就是前往“快乐之地”的好时机。故填we don’t feel well/we are feeling bad。76.根据原文“Creating your own happy place is easy…If it’s a physical space, you can set up a comfortable corner…If it is a mental or imaginary happy place, first, you can pick up a happy moment from your memories”可知,我们可以通过布置角落,或是借助回忆与创意来创造快乐之地。故填We can create one。77.根据原文“the more you use it, the more you will enjoy staying there”可知,使用快乐之地的次数越多,体验就会越愉悦。故填the more enjoyable/pleasant。78.例文My Resolutions for 2026How time flies! As 2025 draws to a close, I feel kind of regretful. The biggest pity this year is that I hardly exercised—I spent most days sitting glued to my desk, felt tired easily, and even struggled to climb a few flights of stairs without catching my breath.To turn things around, my 2026 resolution centers on staying fit. I plan to build a regular exercise habit. I’ll do 20-minute morning stretches every weekday to wake up my body, play basketball with classmates for 40 minutes twice a week to boost my strength, and take a 15-minute walk after dinner daily to relax and keep moving.I believe these small, consistent steps will help me stay energetic next year.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态主要为“一般现在时”“一般过去时”和“一般将来时”;③提示:围绕“2026年新年决心”展开,讲述2025年的遗憾及2026年的健身计划,适当增加细节,突出写作重点。[写作步骤]第一步,感慨时间流逝,说明2025年的遗憾;第二步,详细规划你的2026蓝图以及具体的策略;第三步,书写结语。[亮点词汇]①draw to a close接近尾声②spend time doing sth.花费时间做某事③turn things around扭转局面[高分句型]①The biggest pity this year is that I hardly exercised—I spent most days sitting glued to my desk, felt tired easily, and even struggled to climb a few flights of stairs without catching my breath.(that引导的表语从句)②To turn things around, my 2026 resolution centers on staying fit.(动词不定式作目的状语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 重庆市2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(仁爱科普版).docx