云南省2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)(人教版)

资源下载
  1. 二一教育资源

云南省2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(含答案解析+听力音频及听力原文)(人教版)

资源简介

云南省2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题
【考试范围:全册】
(总分100分 时间120分钟)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。
2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。
3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力测试。(共四节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5个句子,从题中所给的A、B、C三个选项中选出与所听句子内容相关的图画。听完每个句子后,你将有5秒钟的作答时间。每个句子听两遍。
一、听力选择
1.A. B. C.
2.A. B. C.
3.A. B. C.
4.A. B. C.
5.A. B. C.
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5个句子,从题中所给的A、B、C三个选项中选出与所听句子内容相符的正确答语。听完每个句子后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每个句子听两遍。
6.A.Two pieces. B.Two spoons. C.Three.
7.A.No, you can’t. B.Yes, sure. C.Yes, you can.
8.A.It’s educational. B.I watched it. C.I plan to watch it.
9.A.Twice a week. B.For two hours. C.Two hours ago.
10.A.Yes, it is. B.Yes, there is. C.Yes, I hope so.
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)听下面三段对话,每段对话后面有一个或两个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题五秒钟;听完后,每小题将给出五秒钟的作答时间。每段对话听两遍。
听对话,回答下列小题。
11.Which subject is Frank good at
A.Math. B.Chinese. C.English.
12.What is Frank like
A.He is as outgoing as Jeff.B.He is less outgoing than Jeff. C.He is more outgoing than Jeff.
听对话,回答下列小题。
13.When will Mary have a party
A.Next Friday. B.Next Saturday. C.Next Sunday.
14.Where will Mary have the party
A.In the restaurant. B.In the park. C.At home.
第四节(共5小题;每小题2分,满分10分)听下面两段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题五秒钟;听完后,每小题将给出五秒钟的作答时间。每段对话听两遍。
听材料,回答下列小题。
15.How old is Zhang Han
A.Thirteen. B.Thirty. C.Twenty.
16.How long does Zhang Han run every morning
A.For ten minutes. B.For fifteen minutes. C.For thirty minutes.
17.What’s the best way to relax according to Zhang Han
A.To go online. B.To listen to music. C.To take exercise.
听独白,回答各小题。
18.When did they go to Mount Tai
A.Last week. B.Last year. C.Last weekend.
19.How long did it take to get to the top
A.Over two hours. B.Over three hours. C.Over four hours.
20.What did they see on the top of Mount Tai
A.Their hotel. B.The red sun. C.The white ball.
第二部分英语知识运用
(共二节,满分20分)
第一节 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
21.—Where is your mother
—I’m not sure. She ________ be in the living room.
A.can B.might C.must D.should
22.—Ella, believe in ________. That’s the secret of success.
—OK. I will.
A.you B.your C.yours D.yourself
23.As students, we should do our homework ________ after class.
A.carefully B.healthily C.hopefully D.probably
24.—Don’t ________ your English. I can help you with it.
—Thank you very much. It’s very kind of you.
A.worry about B.care about C.talk about D.think about
25.—How much did Mary ________ for these books
—100 yuan.
A.cost B.spend C.pay D.take
26.________ excellent advice it is! Thank you very much.
A.How B.How a C.What D.What an
27.Please don’t ask too many ________ questions when talking to a stranger.
A.public B.personal C.physical D.energetic
28.Do you think there ________ robots in people’s homes in the future
A.will is B.will be C.will have D.are going to have
29.If you practice speaking English every day, you will ________ make progress.
A.seriously B.sincerely C.surely D.wisely
30.If it __________ tomorrow, we __________ a picnic.
A.doesn’t rain; will have B.won’t rain; have
C.doesn’t rain; have D.won’t rain; will have
第二节完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
My parents have a farm and we all live there. Though I was a child, my mother taught me the 31 of doing housework. I help with all kinds of housework in my home. I don’t think we should always 32 our parents.
I have my own way of getting on well with my family. When I am under too much stress from studying, I will ask 33 for help. In fact, for us, one of the best ways to relax is to do some housework 34 ourselves. One morning, I woke up to find my parents were not at home. They went to do the 35 work, so I decided to help them. Morning is much 36 than any other time of the day for us because there are a lot of things to do on the farm. Milking cows was one of my jobs; it was not so easy as you could 37 . However, it was not my first time to do that. So I finished milking them 38 and well. That was what I could do for them as a member of the family. After that, I returned to my room, folded my clothes and 39 the meal. 40 I was busy, I got a strong feeling of happiness.
Doing housework helps us learn many life skills. And these are quite necessary or successful in life.
31.A.situation B.importance C.industry D.connection
32.A.look for B.clean up C.depend on D.do with
33.A.them B.us C.you D.her
34.A.without B.for C.with D.by
35.A.farm B.hospital C.school D.zoo
36.A.easier B.simpler C.busier D.happier
37.A.continue B.imagine C.develop D.matter
38.A.slowly B.suddenly C.hardly D.quickly
39.A.mentioned B.prepared C.preferred D.reminded
40.A.Before B.When C.Because D.Although
第三部分阅读理解
(共三节,满分30分)
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,判断正误(正确"T",错误"F")。
Animals are very important in our lives.
First, some animals work for us. For example, cows and sheep give us milk and wool, which we use to make food and clothes. Without them, life might be much harder than before.
Second, animals bring happiness and comfort to us. Many people keep pets like cats, dogs or birds at home. These pets are like family members. They play with us and make us feel happier than before.
Third, animals are important for our environment. Bees help flowers grow better by pollinating. If there were no animals, our world would not be so beautiful.
However, some animals are in danger because of human activities. We cut down forests, pollute (污染) rivers and hunt too much. These make it hard for animals to live. We must protect them and their homes. We can do small things like no littering, planting trees and learning more about animals. Take action now; every move can make a difference.
41.People can use wool to make clothes.
42.Many people don’t like to keep birds as their pets.
43.Animals are also important for the environment.
44.Some animals are in danger because of climate change.
45.This passage mainly tells us why animals are important and we should protect them.
第二节(共15小题:每小题1分,满分15分)根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案)
B
There won’t be much land, so there will be big cities underwater, and we will travel in submarines (潜艇). I want to live in an underwater house with glass walls. I will see fish swimming around!
There will be many parks and enough green space because people will take the environment more seriously. People will live a happy and healthy life. Maybe people will have a much healthier diet and enjoy fresh food every day.
I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control them. We’ll meet our teachers and friends in a cool virtual (虚拟的) place to learn about the world.
I think the Earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with energy from the sun. What’s more, perhaps cars will be very fast, and some cars can even fly in the air.
46.What is Helen’s prediction
A.There will be more land. B.There will be small cities underwater.
C.People will live in outer space. D.People will travel in submarines.
47.Who thinks people will live a happy and healthy life
A.Helen. B.Jim. C.Bob. D.Jenny.
48.How will we control computers in Jenny’s opinion
A.By using our hands. B.By using our eyes.
C.By using our voices. D.By using our minds.
49.Why does Jim believe the Earth will become cleaner
A.Because people will live under the water.
B.Because people will use energy from the sun.
C.Because people will only eat healthy food.
D.Because people will put computers in their clothes.
50.What are the four kids talking about
A.What the world will be like. B.How fast cars will fly.
C.Where people will get fresh food. D.How much land people will have.
C
What do you want to be when you grow up As a child, Laura’s answer was a pilot. That was a goal from her parents, and she wanted to make them happy. As a teenager, Laura changed her goal to a doctor. She wanted to be a doctor because she thought it was helpful to others. But she didn’t think about all the hard work. When Laura almost fainted (晕厥) at the sight of blood (血), maybe her goal in life wasn’t to be a doctor because she was afraid of blood.
To find her life goal, Laura made a vision board (愿望板). First, she looked for pictures in magazines, and they must touch her heart at the first sight (初看时). When that happened, Laura cut out the pictures. Then, she put them on the board. After a few months, she saw many pictures of food and people. From them, she started to see a possible future for herself. She loves food and writing, and the vision board also shows that. Laura now knows her life goal, and she is going after it.
51.What did Laura’s parents want her to be
A.A teacher. B.A doctor. C.A pilot. D.A writer.
52.Why couldn’t Laura be a doctor
A.Because it was her parents’ goal. B.Because she was afraid of blood.
C.Because being a doctor was too difficult. D.Because she thought it was not a good job.
53.What does the underlined word “they” in Paragraph 2 refer to (指的是)
A.Magazines. B.Boards. C.Pictures. D.Parents.
54.Which is the right order for Laura to make her vision board
a. Cut out the pictures. b. Look for the pictures. c. Put the pictures on a board.
A.a—b—c B.b—c—a C.c—b—a D.b—a—c
55.What is the best title for this passage
A.How Laura finds Her Life Goal B.What a Vision Board Is Like
C.What Laura’s Biggest Dream Is D.How to Make a Vision Board
D
Are you a food lover Do you know the TV show A Bite of China You can learn about much delicious food on this TV show. People usually eat some traditional food on special days. The food is a part of our culture. Here is some traditional Chinese food.
Noodles mean long life in traditional Chinese culture. People usually eat noodles on their birthdays. Noodles are just like a birthday cake with candles.
In China, a whole fish means richness (富足). In fact, at a party, it is a tradition to provide the whole fish at last. And the head of the fish usually faces the most valued guest. Fish also has a special meaning in China. The Chinese word for “fish” sounds like the word “richness”. And most people think that eating fish will help their wishes come true in the coming year.
A very popular food during the Dragon Boat Festival is zongzi. This tasty food is made of rice dumplings with meat or other delicious food in bamboo leaves. The tradition of eating zongzi is to make us remember a great man, Qu Yuan.
Do you know any other traditional Chinese food
56.How does the writer start the passage
A.By giving examples. B.By telling a story.
C.By asking questions. D.By listing numbers.
57.What do people usually eat on their birthdays
A.Noodles. B.Fish. C.Zongzi D.Dumplings.
58.What does the underlined word “tasty” in the fourth paragraph mean
A.Visible. B.Delicious. C.Cold. D.Sour.
59.Which of the following is TRUE
A.The head of the fish usually faces the youngest guest at a party.
B.People think eating noodles will help wishes come true.
C.The passage mentions four kinds of traditional Chinese food.
D.Chinese people eat zongzi to remember Qu Yuan.
60.What is the best structure of this passage
A.①②③④//⑤ B.①//②③④//⑤ C.①②//③④//⑤ D.①②③//④//⑤
第三节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Good communication skills are important in daily life. 61
First, be a good listener. 62 Don’t interrupt (打断) or think about your reply while they are speaking. Ask questions if you don’t understand. This shows you are interested.
Second, be sincere. When you talk to others, say what you really think. Don’t pretend (假装) to agree if you don’t. 63
Third, choose the right medium. If you want to talk about something personal, it’s better to meet face to face. For simple messages, a text message or social media is fine. 64 Talking in person is more effective.
65 If you disagree with someone, don’t shout. Explain your point clearly and listen to their ideas. It’s possible to solve problems without fighting.
A.When someone is talking, look at them and pay attention to their words.
B.It’s impolite to ask someone’s age.
C.Here are some tips to help you communicate better.
D.Finally, stay calm when arguing.
E.Pay attention to your body language.
F.A sincere attitude (态度) helps build trust between people.
G.But don’t use text messages to solve serious problems.
第四部分写作
(共三节,满分20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)根据句意,用括号中所给词的适当形式填空。
66.Those are like warm sunshine in my mind. (memory)
67.The blue whale is the largest and animal in the world. (heavy)
68.The math problem is but I want to try to solve it. (challenge)
69.I will pass the exam with your help. (sure)
70.A famous will hold a concert in our city. (music)
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)将下列句子中汉语部分译成英语,注意使用适当的形式。
71.Remember to the campfire (篝火) to protect the forest. (扑灭)
72. the passage, do you know how the dumplings are made (根据)
73.The school sports meeting will next week. (发生;进行)
74.The students left the classroom . (逐个地;逐一地)
75.He gets up early catch the school bus. (为了;以便)
第三节书面表达(满分10分)
76.时间过得真快,寒假就快要到了。为了让自己的假期过得更精彩、更充实、更有意义,同学们一定有很多打算。请你根据以下要点,以“My Plan for the Winter Vacation”为题,用英语写一篇短文。
要点:
1. 为假期生活制定一个计划。计划包括:学习方面的安排及原因、锻炼方面的安排及原因、自我提高方面的安排及原因;
2. 希望能度过有一个快乐又有意义的假期。
要求:
1. 根据所给题目,写一篇短文,词数不少于80个;
2. 语言流畅,书写规范,卷面整洁;
3. 文中不得使用真实姓名,校名,否则以零分计:
4. 请将短文写在答题卡上,写在本试卷上无效。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.B
【原文】I like to eat rice noodles for breakfast.
2.C
【原文】I want to be an astronaut when I grow up.
3.A
【原文】My brother doesn’t like action movies.
4.C
【原文】What’s the best movie theater to go to
5.C
【原文】Mary usually helps her mother do the dishes.
6.B
【原文】How much honey do we need to make the fruit salad
7.B
【原文】Can you give me some advice on how to study English
8.A
【原文】What do you think of the news
9.A
【原文】How often do you exercise
10.C
【原文】Will there be world peace in one hundred years
11.C 12.B
【原文】W: Jeff, you have a lot of friends. Who do you think is your best friends
M: Frank.
W: Why do you like him
M: Because he often helps me with English. He is really good at it.
W: Is he as outgoing as you
M: I think he is a little shy. I’m more outgoing than him.
13.B 14.C
【原文】W: Hi, Jim. Would you like to come to my party next Saturday
M: What party, Mary
W: It’s my birthday and I’ll have a birthday party.
M: Where will you have it
W: I’ll have it at home.
M: I’d love to. Thanks for inviting me.
15.A 16.C 17.C
【原文】My classmate Jang Hun is thirteen years old. She is outgoing. And she loves to play sports very much. She runs for half an hour every morning. She goes swimming once a week and often goes to the mountains with her parents on Sundays. She learns basketball on Saturday afternoon. And now she plays it better than the other students in her class. She’s also good at playing ping pong. She thinks the best way to relax is through exercise. Good health is the most important in life.
18.C 19.B 20.B
【原文】I want to tell you something interesting. Last weekend, we had a journey to Mount Tai. On Saturday we flew to Tai’an, a city at the foot of the mountain. We had a good rest at a hotel. At about two o’clock early next morning, we began to climb the mountain. It took us more than three hours to reach the top. Look, the sun is coming out. Somebody shouted. Soon we saw a big red ball in the sky. A few minutes later, the whole world became bright. We got back to our hotel at about four in the afternoon. We were so tired, but we were very happy.
21.B
【详解】句意:——你妈妈在哪里?——我不确定。她可能在客厅里。
考查情态动词辨析。can能够;might可能;must必须;should应该。根据回答“I’m not sure”表明说话者不确定,因此需使用表示可能性的情态动词might。故选B。
22.D
【详解】句意:——Ella,要相信你自己。那是成功的秘诀。——好的,我会的。
考查代词辨析。you你,人称代词主格或宾格;your你的,形容词性物主代词;yours你的,名词性物主代词;yourself你自己,反身代词。根据“That’s the secret of success.”和“believe in”可知,此处指要相信自己,believe in oneself“相信自己”,所以空处用反身代词yourself。故选D。
23.A
【详解】句意:作为学生,我们应该在课后认真做作业。
考查副词辨析。carefully小心地;healthily健康地;hopefully有希望地;probably可能地。根据“we should do our homework…after class”可知,做作业需要认真,以避免错误。故选A。
24.A
【详解】句意:——别担心你的英语。我可以帮你学习它。——非常感谢。你真是太好了。
考查动词短语。worry about担心;care about关心;talk about谈论;think about考虑。根据“I can help you with it.”可知,是让对方不要担心。故选A。
25.C
【详解】句意:——玛丽买这些书付了多少钱?——100元。
考查动词辨析。cost花费,主语是物;spend花费,主语是人,常用结构是“sb. spend+时间/金钱+on sth.”或“sb. spend+时间/金钱+(in) doing sth.”;pay支付,主语是人,常用结构是“sb. pay+金钱+for sth.”;take花费,常用结构是“It takes sb.+时间+to do sth.”。根据答语“100 yuan”以及句中的“for these books”可知,此处是问玛丽买书付了多少钱,符合“sb. pay+金钱+for sth.”的结构,所以应该用pay。故选C。
26.C
【详解】句意:这是多么好的建议啊!非常感谢你。
考查感叹句。根据“…excellent advice it is!”可知,本句为感叹句,中心词是不可数名词advice,用感叹句结构“What+adj.+不可数名词+主谓”。故选C。
27.B
【详解】句意:当和陌生人交谈时,请不要问太多个人问题。
考查形容词辨析。public公共的;personal个人的;physical身体的;energetic精力充沛的。根据“when talking to a stranger”语境,陌生人之间应避免涉及个人隐私的问题。故选B。
28.B
【详解】句意:你认为未来人们家里会有机器人吗?
考查there be句型的一般将来时。will is结构错误;will be将是;will have表达错误;are going to have将有,但不符合there be结构。表示将来“将有”,应用there be句型的一般将来时there will be。故选B。
29.C
【详解】句意:如果你每天练习说英语,你一定会取得进步。
考查副词辨析。seriously严重地;sincerely真诚地;surely肯定地;wisely明智地。根据“If you practice speaking English every day, you will…make progress.”可知,强调每天练习英语的必然结果是取得进步,需用表示肯定性的副词surely修饰动词make。故选C。
30.A
【详解】句意:如果明天不下雨,我们将去野餐。
考查条件状语从句的时态。根据“If it ... tomorrow, we ... a picnic.”可知,句子为if 引导的条件状语从句,时态遵循“主将从现”原则:从句 (if 引导的部分) 用一般现在时,表示未来可能发生的条件,主语“it”为单数,应用助动词doesn’t+动词原形;主句用一般将来时 (will +动词原形),表示条件满足后会发生的结果。故选A。
31.B 32.C 33.A 34.D 35.A 36.C 37.B 38.D 39.B 40.D
【导语】本文描述了作者帮助做家务的经历,包括挤牛奶等农场工作。
31.句意:虽然我还是个孩子,但我妈妈教我做家务的重要性。
situation情况;importance重要性;industry工业;connection连接。根据“my mother taught me the...of doing housework”可知,是教做家务的重要性,故选B。
32.句意:我认为我们不应该总是依赖我们的父母。
look for寻找;clean up清理;depend on依赖;do with处理。根据“I don’t think we should always...our parents”可知,此处指不应该总是依赖父母,故选C。
33.句意:当我学习压力太大时,我会向他们求助。
them他们;us我们;you你;her她。根据“When I am under too much stress from studying. ”可知,学习压力太大时会向他们求助,故选A。
34.句意:事实上,对我们来说,最好的放松方式之一就是自己做家务。
without没有;for为了;with和;by通过。根据“one of the best ways to relax is to do some housework...ourselves”可知,此处指自己做家务,by oneself“独自”,故选D。
35.句意:他们去做农活了,所以我决定帮助他们。
farm农场;hospital医院;school学校;zoo动物园。根据“on the farm”可知,是去做农活,故选A。
36.句意:对我们来说,早晨比一天中的任何时候都要忙得多,因为在农场里有很多事情要做。
easier更容易的;simpler更简单的;busier更忙的;happier更开心的。根据“because there are a lot of things to do on the farm”可知,有很多事情要做,所以很忙,故选C。
37.句意:挤牛奶是我的工作之一;这并不像你想象的那么容易。
continue继续;imagine想象;develop发展;matter要紧。根据“it was not so easy as you could...”可知,此次指挤牛奶不像想象中的那么容易,故选B。
38.句意:所以我又快又好地挤完了牛奶。
slowly缓慢地;suddenly突然;hardly几乎不;quickly快速地。根据“and well”以及语境可知,是又快又好地完成了,故选D。
39.句意:之后,我回到房间,叠好衣服,准备了饭菜。
mentioned提及;prepared准备;preferred更喜欢;reminded提醒。根据“the meal”可知,是准备饭菜,故选B。
40.句意:虽然我很忙,但我有一种强烈的幸福感。
Before在……之前;When当……时;Because因为;Although虽然。根据“I was busy, I got a strong feeling of happiness.”可知,此处指“虽然”很忙,但是有一种强烈的幸福感。用although引导让步状语从句,故选D。
41.T 42.F 43.T 44.F 45.T
【导语】本文阐述了动物对人类的重要性,同时也指出了人类活动对动物造成的威胁,并呼吁大家采取行动保护动物。
41.根据“For example, cows and sheep give us milk and wool, which we use to make food and clothes.”可知,羊毛用于制作衣物,故选T。
42.根据“Many people keep pets like cats, dogs or birds at home”可知,鸟类被列为常见宠物之一,说明许多人喜欢养鸟,与题干“不喜欢”矛盾。故选F。
43.根据“Third, animals are important for our environment.”可知,动物对环境很重要。故选T。
44.根据“However, some animals are in danger because of human activities.”可知,动物濒危的原因是人类活动,未提及气候变化,因此表述错误。故选F。
45.根据“First, some animals work for us.”;“Second, animals bring happiness and comfort to us.”;“Third, animals are important for our environment.”以及“We can do small things like no littering, planting trees and learning more about animals. Take action now; every move can make a difference.”可知,这篇文章主要告诉我们为什么动物是重要的,并说明人们应该保护动物。故选T。
46.D 47.C 48.C 49.B 50.A
【导语】本文主要介绍了四个孩子对未来世界的想象。
46.细节理解题。根据表格第一行“There won’t be much land, so there will be big cities underwater, and we will travel in submarines (潜艇).”可知,Helen认为未来会在水下建造城市,人们会乘潜艇旅行,故选D。
47.细节理解题。根据表格第二行“People will live a happy and healthy life. Maybe people will have a much healthier diet and enjoy fresh food every day.”可知,Bob认为人们将过上快乐健康的生活。故选C。
48.细节理解题。根据表格第三行“I think computers will be very small in the future. We will put them in our clothes and use our voices to control them.”可知,Jenny认为未来的计算机很小,可以装进衣服里,并用声音控制,故选C。
49.细节理解题。根据表格第四行“I think the Earth will become a cleaner place in the future because we will drive cars with energy from the sun.”可知,Jim提到未来地球会更干净,是因为人们会使用太阳能,故选B。
50.主旨大意题。通读全文可知,四位同学都在谈论“未来的世界会是什么样子”,故选A。
51.C 52.B 53.C 54.D 55.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Laura从小到大职业目标的变化,以及她如何通过制作愿望板找到自己真正的人生目标的过程。
51.细节理解题。根据文章第一段“As a child, Laura’s answer was a pilot. That was a goal from her parents, and she wanted to make them happy.”可知,Laura的父母希望她成为一名飞行员。故选C。
52.细节理解题。根据文章第一段“When Laura almost fainted (晕厥) at the sight of blood (血), maybe her goal in life wasn’t to be a doctor because she was afraid of blood.”可知,Laura不能成为医生是因为她害怕血。故选B。
53.词句猜测题。根据文章第二段“First, she looked for pictures in magazines, and they must touch her heart at the first sight (初看时).”可知,Laura在杂志中寻找图片,这些图片必须初看时就触动她的心,因此“they”指代的是“pictures”。故选C。
54.细节理解题。根据文章第二段“First, she looked for pictures in magazines…When that happened, Laura cut out the pictures. Then, she put them on the board.”可知,Laura制作愿望板的顺序是:先找图片(b),然后剪下图片(a),最后把图片贴在板上(c)。故选D。
55.最佳标题题。文章主要讲述了Laura如何通过制作愿望板找到自己的人生目标,因此最佳标题是“How Laura finds Her Life Goal”。故选A。
56.C 57.A 58.B 59.D 60.B
【导语】本文主要介绍了中国传统食物及其文化寓意,通过列举生日吃面条、宴席上吃整鱼象征富足、端午节吃粽子纪念屈原等例子,说明食物不仅满足味蕾,更是中华文化的重要组成部分,并以提问方式引导读者思考更多传统美食。
56.推理判断题。根据“Are you a food lover Do you know the TV show A Bite of China ”可知,作者通过连续提问引出话题。故选C。
57.细节理解题。根据“People usually eat noodles on their birthdays.”可知,人们通常在生日时吃面条。故选A。
58.词句猜测题。根据“This tasty food is made of rice dumplings with meat or other delicious food in bamboo leaves.”可知,这道美食是用竹叶包裹的饭团,里面夹着肉或其他美味食材,可推知“tasty”意为“美味的”。故选B。
59.细节理解题。根据“The tradition of eating zongzi is to make us remember a great man, Qu Yuan.”可知,中国人吃粽子是为了纪念屈原。故选D。
60.篇章结构题。文章第①段以提问引入主题;第②③④段分别介绍面条、鱼和粽子的文化含义;第⑤段以反问结尾,鼓励读者思考更多传统食物。因此结构为①//②③④//⑤。故选B。
61.C 62.A 63.F 64.G 65.D
【导语】本文主要讲述了良好的沟通技巧在日常生活中很重要,并给出了一些有助于更好沟通的建议,包括做好倾听者、要真诚、选择合适的沟通媒介、争论时保持冷静等。
61.根据前文“Good communication skills are important in daily life.”及“First, ...Second, ...Third, ...”可知,良好的沟通技巧在日常生活中很重要,后文开始阐述一些具体的沟通建议,所以空格处应起到承上启下的作用,引出下文的建议。选项C“这里有一些建议可以帮助你更好地沟通。”符合语境,故选C。
62.根据前文“First, be a good listener.”可知,此段主要讲要做好倾听者,选项A“当别人说话时,看着他们并注意他们的话。”进一步说明了倾听时的具体做法,符合语境,故选A。
63.根据前文“Second, be sincere. When you talk to others, say what you really think. Don’t pretend (假装) to agree if you don’t.”可知,此段主要讲沟通时要真诚,选项F“真诚的态度有助于建立人与人之间的信任。”说明了真诚的作用,符合语境,故选F。
64.根据前文“Third, choose the right medium. If you want to talk about something personal, it’s better to meet face to face. For simple messages, a text message or social media is fine.”可知,此段主要讲要选择合适的沟通媒介,后文“Talking in person is more effective.”表明当面交谈更有效,说明前面应是说不要用短信解决某些问题,选项G“但是不要用短信来解决严重的问题。”符合语境,故选G。
65.根据后文“If you disagree with someone, don’t shout. Explain your point clearly and listen to their ideas. It’s possible to solve problems without fighting.”可知,此段主要讲在争论时要保持冷静,选项D“最后,争论时要保持冷静。”符合语境,故选D。
66.memories
【详解】句意:那些回忆就像温暖的阳光在我的脑海里。memory“回忆”,根据“Those”以及“are”可知,此处填名词复数形式。故填memories。
67.heaviest
【详解】句意:蓝鲸是世界上最大、最重的动物。heavy“重的”,根据“The blue whale is the largest and…animal in the world”可知,此处比较范围是“全世界”,应该填最高级heaviest,故填heaviest。
68.challenging
【详解】句意:这道数学题很有挑战性,但我想试着解决它。challenge“挑战”,为动词或名词,此处作表语,应该改为形容词challenging“有挑战性的”,故填challenging。
69.surely
【详解】句意:有你的帮助,我一定会通过考试的。sure“肯定的”,是形容词。此处修饰动词“pass”,用副词形式surely。故填surely。
70.musician
【详解】句意:一位著名的音乐家将在我们的城市举办音乐会。music“音乐”,根据“A famous…will hold a concert”可知,此处表示一位“音乐家”,musician“音乐家”符合题意,“A”接可数名词单数。故填musician。
71.put out
【详解】句意:记得把营火熄灭以保护森林。根据“Remember to...the campfire (篝火) to protect the forest.”及汉语提示可知,put out“扑灭”,“remember to do sth.”是固定句型,意为“记得去做某事”(动作未发生),此处用动词短语的原形,故填put out。
72.According to
【详解】句意:根据这篇文章,你知道饺子是怎么做的吗?根据汉语提示可知,according to“根据”,介词短语,句首首字母大写。故填According to。
73.take place
【详解】句意:学校运动会将于下周举行。根据中文提示,take place“发生,进行”符合题意,will后接动词原形。故填take place。
74.one by one
【详解】句意:学生们逐个地离开了教室。left是动词,需用副词短语修饰;“逐个地;逐一地”对应的英文短语是one by one,故填one by one。
75.in order to
【详解】句意:他早起是为了赶上校车。根据“He gets up early … catch the school bus.”以及汉语提示“为了;以便”可知,此处需要填入表目的的短语,“in order to”后接动词原形,用来表示“为了做某事”。故填in order to。
76.例文:
My Plan for the Winter Vacation
Winter vacation is coming! To make it meaningful, I have a specific plan.
Firstly, I will review lessons and read books every morning. This not only helps me improve my knowledge but also prepares me for next term. Secondly, I plan to run for 30 minutes daily so that I can stay healthy and relaxed. Finally, I will learn to cook simple dishes by watching videos. This will make me more independent.
I believe this plan will bring me a joyful and fruitful holiday!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般将来时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,点明制定计划的目的;
第二步,具体阐述寒假的详细计划;
第三步,总结展望。
[亮点词汇]
①not only...but also...不仅……而且……
②plan to do sth计划做某事
③so that以便
[高分句型]
①To make it meaningful, I have a specific plan. (动词不定式作目的状语)
②I believe this plan will bring me a joyful and fruitful holiday! (省略that的宾语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表