资源简介 云南省2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题【考试范围:全册】(总分100分 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力测试。(共四节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5个句子,从题中所给的A、B、C三个选项中选出与所听句子内容相关的图画。听完每个句子后,你将有5秒钟的作答时间。每个句子听两遍。1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5个句子,从题中所给的A、B、C三个选项中选出与所听句子内容相符的正确答语。听完每个句子后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每个句子听两遍。6.A.Fifth. B.Five. C.Fifteenth.7.A.Yes, I mind. B.Sorry, I won’t. C.No, go ahead.8.A.I have a bad cold.B.I will go fishing this weekend.C.I took the wrong bus and was late for school.9.A.A day. B.Once a week. C.A month.10.A.Half the class won’t come. B.I think I’ll stay at home. C.Let’s have it today.第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)听下面三段对话,每段对话后面有一个或两个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题五秒钟;听完后,每小题将给出五秒钟的作答时间。每段对话听两遍。听对话,回答问题。11.What was the boy doing when his mother called half an hour ago A.Chatting on the Internet.B.Playing the violin. C.Taking a shower.12.Where may the boy’s father be now A.On the playground. B.In a museum. C.In a theater.听对话,回答问题。13.Why will Mike have a guitar show next week A.To celebrate his father’s birthday.B.To show his hobby.C.To help Tina learn to play the guitar.14.How often does Mike play the guitar A.Every day. B.Twice a week. C.Three times a week.第四节(共5小题;每小题2分,满分10分)听下面两段对话,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题五秒钟;听完后,每小题将给出五秒钟的作答时间。每段对话听两遍。听材料,回答以下各小题。15.What should you take to a dinner party A.An expensive gift (礼物).B.Some snacks (小吃). C.Some flowers.16.When should you get to the dinner party A.On time or 15 minutes after the dinner starts.B.On time or 5 minutes before the dinner starts.C.On time or 15 minutes before the dinner starts.17.Which of the following is NOT true in this passage (文章) A.Never ask how to use the fork and knife.B.Call the host if you will be more than 15 minutes late.C.Express your praise (表扬) on the food directly (直接地).听材料,回答下列小题。18.How old is Zhang Han A.Thirteen. B.Thirty. C.Twenty.19.How long does Zhang Han run every morning A.For ten minutes. B.For fifteen minutes. C.For thirty minutes.20.What’s the best way to relax according to Zhang Han A.To go online. B.To listen to music. C.To take exercise.第二部分英语知识运用(共二节,满分20分)第一节 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。21.If you are lazy in spring, you will get ________ in autumn.A.nothing B.everything C.anything D.something22.Neither the students nor the teacher ________ going to the museum tomorrow as the plan was put off.A.is B.are C.was D.were23.To help me get better grades this term, my mom warns me ________ so much time on computer games, and she encourages me ________ more exercise.A.not to spend; doing B.don’t spend; to doC.don’t spend; playing D.not to spend; to do24.—What’s your plan for tomorrow —I don’t know if it ________ tomorrow. If it ________, we’ll play basketball outside.A.will rain; doesn’t rain B.will rain; isn’t rainingC.rains; won’t rain D.rains; rains25.—Look, how wonderful this paper cutting is!—So it is. Paper cutting is a ________ Chinese art form (形式) with a long history.A.meaningless B.modern C.personal D.traditional26.Emma always gets up ________ than her sister Ella, so she never misses the early bus.A.early B.earlier C.earliest D.the earliest27.—Where is Alice —She ________ go to the school library, but I’m not sure.A.can B.must C.might D.should28.—Have you visited the new museum ________ —Yes. I have ________ visited it.A.ever; yet B.yet; ever C.ever; already D.yet; already29.They were all ________ when they watched the ________ film.A.bored; boring B.boring; bored C.bored; bored D.boring; boring30.—The Summer Olympic Games will be held in France in 2024.—Wow, ________ exciting news!A.What B.What an C.How D.How an第二节完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。Mina didn’t like running. When her P.E. teacher Ms. Brown let them run in 31 class, she always had an excuse (借口), “My leg doesn’t feel well.” “I think I saw a snake!”…Ms. Brown said to Mina, “Sports Day is next month. All of you have to run in the 400-meter race.” Mina remembered last year’s Sports Day. She ran fast and then fell 32 near the finish line (终点线). Everyone laughed. After that, she was afraid to run in front of other people.“Don’t 33 , Mina!” said Ms. Brown. “I think you can do this.”The next morning, Mina went to school very 34 , because she didn’t want other people to watch her run and laugh at 35 . She started to run, but she found it wasn’t easy. Then she thought Sports Day was only about a 36 away. She had to practice hard, 37 she ran every morning. It was 38 to do so, but she kept doing it.Sports Day came. In the race, Mina fell again but she kept on 39 . This time, no one laughed at her. Mina finished the race. And she wasn’t 40 to run in front of others——from then on.31.A.P.E. B.music C.art D.science32.A.up B.down C.in D.on33.A.talk B.think C.worry D.leave34.A.easily B.fast C.early D.late35.A.his B.her C.him D.our36.A.year B.month C.week D.day37.A.but B.because C.if D.so38.A.fun B.useful C.important D.difficult39.A.running B.run C.ran D.runs40.A.sure B.free C.afraid D.interested第三部分阅读理解(共三节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,判断正误(正确"T",错误"F")。Exercise is good for you because it can help you to keep fit and healthy. It is not enough just to eat a healthy diet. Exercise is important, too. Exercise can make your muscles (肌肉) stronger. There are about 600 muscles in the body. They move your bones (骨头) and let you move your joints (关节). If you do not exercise your muscles, they will be weaker and smaller. One of the most important muscles in the body is the heart. To exercise your heart you need to do something like swimming, or playing a game in which you run about. This will make you breathe (呼吸) more deeply and make your heart and lungs (肺) stronger: One of the places where you can exercise is school. At school children have PE lessons which help them to keep fit and well. Try to exercise three or four times a week because exercise is good for you!41.Exercise can help you to keep fit and healthy, so it is bad for you.42.It is enough to eat a healthy diet.43.Exercise can make your muscles stronger.44.From the passage, we can know that playing basketball can exercise our heart.45.It’s good for you to try to exercise less than three times a week.第二节(共15小题:每小题1分,满分15分)根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案)BA Survey on Sports in Chengduby Class 1, Grade 9Q: What are Chengdu people’s favorite sports Walking is No.1 favorite. Another four most popular sports are running, table tennis, swimming and tennis. Greenways and parks near their homes are green gifts for Chengduers to do sports.Q: Do Chengdu people do sports just to lose weight Not really. Physical shape (形体) doesn’t have anything much to do with that. The picture on the right shows the reasons for exercise.Q: Do Chengdu people use much technology (科技) when doing sports Yes. People use technology like smart watches, sports apps or smart gyms to record habits, give advice, give reports on health and even make people do sports on time.46.Why do most Chengduers keep on exercising A.To lose weight. B.To feel relaxed. C.To keep healthy. D.To make friends.47.How many people exercise for a hobby if 200 persons join the survey A.About 103. B.About 79. C.About 64. D.About 52.48.Who did the survey probably A.Doctors. B.Students. C.An athlete. D.A scientist.49.What can we know from the survey A.Running is the No.1 favorite sport.B.Physical shape is the main reason why Chengdu people do sports.C.Chengdu people use technology only to record sports habits.D.8.1% of Chengdu people exercise to spend time with family.50.In which part of a magazine can you find the text A.Fashion. B.Sports. C.Travel. D.Technology.CIn recent years, Chinese traditional clothing is hot online. People wear them to take photos and show them on the Internet. Of all the Chinese traditional clothing, Hanfu, the Horse-Face Skirt (马面裙) and Qipao are the most popular.Hanfu was first made for Han people and it also first appeared in the Shang Dynasty over 3,000 years ago. It was popular from the Qin Dynasty (秦朝) to the Ming Dynasty. However, at the beginning of the Qing Dynasty (清朝), it wasn’t popular any longer.The Horse-Face Skirt is also called Mamianqun. It’s said that the Horse-Face Skirt came from Hanfu and it first appeared in the Song Dynasty. It is made of silk. It was especially popular with women in the Qing Dynasty. However, at the end of the Qing Dynasty, Qipao was instead of it.Qipao became popular in the 1920s and people saw it as the “national clothing” until the 1950s. At first, Qipao was wide and covering most parts of a woman’s body. It made a woman heavy and short. So in the 1930s, people made it tight so that it can show the beauty of a woman’s body. Now, lots of women still like to wear it.51.How many kinds of traditional clothing are there in the passage A.One. B.Two. C.Three. D.Four.52.When was Hanfu popular A.In the Shang Dynasty. B.In the Qin Dynasty.C.In the Ming Dynasty. D.From the Qin Dynasty to the Ming Dynasty.53.What is the Horse-Face Skirt made of A.Silk. B.Cotton. C.Nylon. D.Wool.54.What does the underlined word “tight” mean in Chinese A.宽松的 B.紧身的 C.短的 D.长的55.What’s the development process (发展过程) of the Chinese traditional clothing A.Hanfu→the Horse-Face Skirt→Qipao. B.the Horse-Face Skirt→Qipao→Hanfu.C.Qipao→Hanfu→the Horse-Face Skirt. D.Hanfu→Qipao→the Horse-Face Skirt.DHow much exercise do children need to keep healthy In the US, many people think that children should get more than one hour of exercise each day. It is the same in the UK.A new study shows that children should exercise for their muscles (肌肉) and bones (骨骼) more than three times a week. Children can do activities like climbing and playing on monkey bars—this kind of exercise is good for their muscles. Jumping and running are good for their bones. Children should also do aerobic exercise every day. They can walk fast or go running. However, many children don’t like doing exercise or playing sports outside. Today, many children like playing computer games or watching TV at home every day. What can parents do to help the children do sports outside Doctor Stephanie Walsh says she often sees parents taking long walks with their children as a kind of exercise, but that might not be the best way.“Although walking is a great activity, it’s really boring for children. So, if you’re going to ask your children to go for a walk, think of some entertainments to do along the way,” she says.How can we make exercise fun for them It’s a good idea to take them outside and let them play with their friends. If they often play together, it will become an important and interesting part of their life. Little by little, they will love exercise or sports.56.How often should children exercise according to many Americans A.Once a week. B.Three times a week. C.Every day. D.Twice a day.57.Which one is better for children if they want to have strong muscles A.Running. B.Jumping. C.Climbing. D.Swimming.58.Doctor Stephanie Walsh thinks that ________.A.walking is not interesting for childrenB.children should stay at home with their parentsC.parents should take short walks with their childrenD.children should do many kinds of exercise each time59.What does the underlined word “entertainments” in Paragraph 4 probably mean A.Boring things. B.Fun things. C.Important things. D.Dangerous things.60.What can be the best title for the text A.How to Keep Healthy B.Practice Makes PerfectC.Exercise for Muscles and Bones D.The Best Way of Exercise for Kids第三节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A healthy life needs strong bones (骨头). But do you know how to keep our bones strong and healthy 61 . Let’s learn together!Eating calcium-rich (富含钙的) foodsCalcium is like a superhero for our bones. It helps them stay strong and healthy, just like how a good breakfast gives you energy for the day. Calcium-rich foods include milk, cheese, yogurt and nuts. 62 .63Exercise is fantastic for our bones. Weight-bearing (负重) exercises are activities where your feet and legs carry your body weight. 64 . You can also try some other exciting exercises: jump like a kangaroo around the school playground or the park; jump rope with your friends and see how many skips you can do; or play hopscotch (跳房子游戏) with your friends. If you love sports and are active, building strong bones when you’re a kid can help you have healthy bones when you grow up.Getting some sunshine for vitamin D65 . The best way to get vitamin D is by spending some time in the sun. Spend about 15-20 minutes outside in the sun each day. You can play at the park, ride your bike, or just enjoy a walk with your family. But remember to stay safe in the sun, such as wearing sunglasses.Let’s take care of our bones by starting these habits.A.Doing fun exercisesB.There are three simple waysC.It’s important for us to have a healthy lifestyleD.This kind of activity helps your bones get strongerE.Playing indoor sports is also a wonderful way to relaxF.Eating these foods every day helps our bones grow strongG.Vitamin D helps our bodies use calcium to build strong bones第四部分写作(共三节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)根据句意,用括号中所给词的适当形式填空。66.Time is the most thing in our life. (value)67.The physics problem was too for me. (challenge).68.Is there interesting in the book (something)69.In 50 years, people (have) more free time to enjoy or relax themselves.70. helps students think of different ways to solve maths problems. (creative)第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)将下列句子中汉语部分译成英语,注意使用适当的形式。71. the weather report, it will rain tomorrow. (根据)72.Don’t eat too much . It’s unhealthy. (垃圾食品)73.I will the information on the Internet tomorrow. (查阅)74.We should protect these animals, or they will soon. (灭绝)75.As we all know, everyone will . (犯错)第三节书面表达(满分10分)76.某英语报社正在就“20年后的生活”这一主题进行征稿。假如你是李华,请你以“What Will My Life Be Like in 20 Years”为题,用英语写一篇短文向该报社投稿,简单介绍一下你未来的职业、休闲活动等。要求:1.短文应该包括提示中的写作要点,可适当发挥;2.不少于80词,不得抄袭试卷内容__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第2页,共2页试卷第1页,共1页参考答案1.C【原文】They are going to plant trees tomorrow.2.A【原文】John’s brother has a stomachache.3.B【原文】I like eating apples very much.4.B【原文】Smiling can make us feel better.5.C【原文】Bill prefers playing tennis.6.B【原文】How old were you when you learned to play basketball 7.C【原文】Would you mind my opening the window 8.A【原文】What’s wrong with you 9.B【原文】How often do you exercise 10.A【原文】What will happen if they have the party today 11.B 12.A【原文】W: Oh, dear! Sam, where were you half an hour ago Why didn’t you answer my telephone call M: Sorry, Mom! I was playing the violin upstairs. I didn’t hear the ring.W: What about your father What was he doing at that time M: Dad went out to play basketball an hour ago. He is still out now.W: I called to tell you I can’t go home to have supper with you. I’ll eat at your grandmother’s house.M: OK, Mom. I will tell dad about it.13.A 14.A【原文】W: Hi, Mike. Will you have a guitar show next week M: Yes, Tina. You know my father’s birthday is coming. I want to play the guitar for him.W: Great! Do you often play the guitar M: Yes, I play it every day.W: Can you teach me how to play it M: Of course!15.C 16.B 17.A【原文】When you go to a dinner party, it’s a good idea to bring a small gift. Flowers are always nice and welcome. You should arrive on time or five minutes earlier. If you are going to be more than fifteen minutes late, you should call the host or the hostess. If you don’t know how to use the fork and knife, you can follow other people. When you still have no idea, ask the person next to you. If you like the food, you should say it. Of course, you should thank the hostess and the host for the meal, and say goodbye to them when you leave.18.A 19.C 20.C【原文】My classmate Jang Hun is thirteen years old. She is outgoing. And she loves to play sports very much. She runs for half an hour every morning. She goes swimming once a week and often goes to the mountains with her parents on Sundays. She learns basketball on Saturday afternoon. And now she plays it better than the other students in her class. She’s also good at playing ping pong. She thinks the best way to relax is through exercise. Good health is the most important in life.21.A【详解】句意:如果你在春天懒惰,秋天你将一无所获。考查复合不定代词。nothing没有什么;everything一切;anything任何事物;something某事物。根据“If you are lazy in spring, you will get ... in autumn.”和常识可知,春天是播种和努力的季节,如果这个时候懈怠了,那么到了秋天将无所收获。故选A。22.A【详解】句意:由于计划被推迟,学生们和老师明天都不去博物馆了。考查主谓一致。“Neither…nor…”连接两个名词作主语时,遵循就近原则,即谓语动词与靠近的主语(the teacher)保持一致,所以此处需用单数形式,根据“tomorrow”可知,此处是一般将来时,所以空处用is,is going to表示“将要”。故选A。23.D【详解】句意:为了帮助我这学期取得更好的成绩,我妈妈警告我不要花太多时间玩电脑游戏,并且她鼓励我多做运动。考查非谓语动词。warn sb (not) to do sth 警告某人(不要)做某事;encourage sb to do sth鼓励某人做某事。根据“To help me get better grades this term”可知,第一空表示警告不要花太多时间玩电脑游戏,应填not to spend,第二空应用不定式作宾语补足语。故选D。24.A【详解】句意:——你明天的计划是什么?——不知道明天会不会下雨。如果不下雨,我们将在外面打篮球。考查一般将来时和一般现在时。分析“I don’t know if it...tomorrow.”可知,此处包含了if引导的宾语从句,主句的时态是一般现在时,从句的时间状语是tomorrow,所以从句应用一般将来时,第一空应选will rain;分析“If it...we’ll play basketball outside.”可知,此句包含if引导的条件状语从句,主句时态是一般将来时,所以从句要采用一般现在时,主句表示“我们将在外面打篮球”,由此推知,从句应意为“如果不下雨”,所以第二空应选doesn’t rain。故选A。25.D【详解】句意:——看,这张剪纸多棒啊!——确实。剪纸是一种有着悠久历史的传统的中国艺术形式。考查形容词辨析。meaningless无意义的;modern现代的;personal个人的;traditional传统的。根据常识可知,剪纸是一种具有悠久历史的中国传统艺术形式。traditional“传统的”,故选D。26.B【详解】句意:Emma总是比她姐姐Ella起得早,所以她从不错过早班车。考查副词比较级。early早地,副词原级;earlier更早地,副词比较级;earliest最早地,副词最高级;the earliest最早地,副词最高级。根据“Emma always gets up...than her sister Ella”可知,此处应用比较级。故选B。27.C【详解】句意:——Alice在哪里?——她可能去学校图书馆了,但是我不确定。考查情态动词。can能够,可能;must必须,肯定;might可能;should应该。根据“I’m not sure”可知,此处表示不确定的推测,用might符合题意。故选C。28.D【详解】句意:——你已经参观过新博物馆了吗?——是的,我已经参观过它了。考查副词辨析。ever曾经;yet还;already已经。yet常用于现在完成时的疑问句和否定句中,通常位于句末;already常用于现在完成时的肯定句中;第一句为现在完成时的一般疑问句,用yet,第二空是现在完成时的肯定句用already。故选D。29.A【详解】句意:他们看那部无聊的电影时都感到无聊。考查形容词辨析。bored感到无聊的;boring令人无聊的。第一个空修饰主语“They”,需用bored;第二个空修饰“film”,需用boring。故选A。30.A【详解】句意:——2024年夏季奥运会将在法国举行。——哇,多么令人激动的消息啊!考查感叹句。what和how都可以引导感叹句。what用于感叹名词或名词短语,结构为“What + 形容词 + 名词 + 主语 + 谓语”;how用于感叹形容词或副词,结构为“How + 形容词/副词 + 主语 + 谓语”。此处news为不可数名词,前面没有冠词修饰,符合“What exciting news!”的结构。故选A。31.A 32.B 33.C 34.C 35.B 36.B 37.D 38.D 39.A 40.C【导语】本文是记叙文。主要讲述了Mina原本不喜欢跑步,因去年运动会跑步摔倒被嘲笑而害怕在众人面前跑步,在布朗老师的鼓励下坚持练习,最终在今年运动会上克服恐惧完成比赛的故事。31.句意:当她的体育老师布朗女士让他们在体育课上跑步时,她总是找借口。P.E.体育;music音乐;art美术;science科学。根据“P.E. teacher Ms. Brown”可知,老师是体育老师,对应的课堂应是体育课。故选A。32.句意:她跑得很快,然后在终点线附近摔倒了。up向上;down向下;in在……里面;on在……上面。固定短语“fall down”表示 “摔倒”,结合后文“Everyone laughed”可知,她是摔倒了才被嘲笑。故B。33.句意:“别担心,Mina!” 布朗老师说。talk谈论;think思考;worry担心;leave离开。根据“I think you can do this”可知,老师在鼓励Mina,让她不要担心。故选C。34.句意:第二天早上,Mina很早就去上学了,因为她不想让别人看到她跑步并嘲笑她。easily容易地;fast快速地;early早地;late晚地。根据“didn’t want other people to watch her run”可知,她为了避开别人,应该是很早就去学校练习。故选C。35.句意:第二天早上,Mina很早就去上学了,因为她不想让别人看到她跑步并嘲笑她。his他的;her她/她的,宾格/形容词性物主代词;him他,宾格;our我们的。此处指代Mina,且作短语“laugh at”的宾语,Mina是女性,应用宾格her。故选B。36.句意:然后她想到运动会只有一个月了。year年;month月;week周;day天。根据“Sports Day is next month”可知,运动会在下个月,所以距离运动会只有一个月。故选B。37.句意:她必须努力练习,所以她每天早上都跑步。but但是,表转折;because因为,表原因;if如果,表条件;so所以,表结果。前文“She had to practice hard”是原因,后文“she ran every morning”是结果,此处表因果关系。故选D。38.句意:这样做很困难,但她坚持了下来。fun有趣的;useful有用的;important重要的;difficult困难的。根据“she found it wasn’t easy”以及转折词“but”可知,练习跑步对她来说是困难的,但她依然坚持。故选D。39.句意:在比赛中,Mina又摔倒了,但她继续跑。running跑,动名词 / 现在分词;run跑,动词原形;ran跑,过去式;runs跑,第三人称单数形式。固定短语“keep on doing sth.”表示“继续做某事”,此处应用动名词形式。故选A。40.句意:从那以后,她不再害怕在别人面前跑步了。sure确定的;free自由的;afraid害怕的;interested感兴趣的。根据“she was afraid to run in front of other people”以及“from then on”的转折可知,她克服了恐惧,不再害怕在众人面前跑步。故选 C。41.F 42.F 43.T 44.T 45.F【导语】本文是一篇说明文。文章详细分析了锻炼对身体健康的重要性,并建议我们一周锻炼三至四次。41.细节理解题。根据“Exercise is good for you because it can help you to keep fit and healthy.”可知,锻炼能帮助我们保持健康,对我们身体有好处。故答案为F。42.细节理解题。根据“It is not enough just to eat a healthy diet. Exercise is important, too.”可知,只有健康饮食不够,锻炼也很重要。故答案为F。43.细节理解题。根据“Exercise can make your muscles (肌肉) stronger.”可知,锻炼能使肌肉更强壮。故答案为T。44.细节理解题。根据“To exercise your heart you need to do something like swimming, or playing a game in which you run about.”可知,游泳和球类运动可以锻炼我们的心脏。故答案为T。45.细节理解题。根据“Try to exercise three or four times a week because exercise is good for you!”可知,建议我们一周锻炼三至四次。故答案为F。46.C 47.A 48.B 49.D 50.B【导语】本文是一篇说明文。呈现了一项关于成都运动的调查,内容涉及成都人的运动偏好和锻炼的原因等信息。46.细节理解题。根据“Reasons for exercise”条形图可知大部分成都人坚持锻炼的原因是Health。故选C。47.细节理解题。根据条形图可知Hobby占比51.5%,如果有200个人参与调查,那么为了爱好锻炼的人有103(200×51.5%)个。故选A。48.细节理解题。根据“by Class 1, Grade 9”可知是学生做的这项调查。故选B。49.细节理解题。根据条形图可知有8.1%的成都人通过锻炼来陪伴家人。故选D。50.推理判断题。本文是对成都运动的调查,因此会出现在杂志的Sports“运动”板块。故选B。51.C 52.D 53.A 54.B 55.A【导语】本文介绍了三种中国传统服饰的起源、流行时期及特点。51.细节理解题。根据“Of all the Chinese traditional clothing, Hanfu, the Horse-Face Skirt (马面裙) and Qipao are the most popular.”可知,本文共介绍了三种传统服饰。故选C。52.细节理解题。根据“It was popular from the Qin Dynasty (秦朝) to the Ming Dynasty.”可知,汉服在秦朝到明朝期间流行。故选D。53.细节理解题。根据“The Horse-Face Skirt... It is made of silk.”可知,马面裙由丝绸制作的。故选A。54.词句猜测题。根据“So in the 1930s, people made it tight so that it can show the beauty of a woman’s body.”可知,在20世纪30年代,人们把旗袍做得紧身,以便能展现女性身体的美。所以tight是“紧身的”意思。故选B。55.细节理解题。根据“Hanfu was first made for Han people and it also first appeared in the Shang Dynasty over 3,000 years ago. It was popular from the Qin Dynasty (秦朝) to the Ming Dynasty.”可知,汉服出现在3000多年前的商朝,秦朝至明朝期间流行;根据“The Horse-Face Skirt is also called Mamianqun. It’s said that the Horse-Face Skirt came from Hanfu and it first appeared in the Song Dynasty. It is made of silk. It was especially popular with women in the Qing Dynasty.”可知,马面裙出现在宋朝,清朝流行;根据“Qipao became popular in the 1920s...until the 1950s.”可知,旗袍在20世纪20年代流行,20世纪50年代才被看作“国服”。故按起源顺序为汉服→马面裙→旗袍。故选A。56.C 57.C 58.A 59.B 60.D【导语】本文主要讲的是为了保持健康,孩子们应该怎么锻炼身体。56.细节理解题。根据“In the US, many people think that children should get more than one hour of exercise each day”可知在美国,许多人认为孩子们每天应该锻炼一个多小时。故选C。57.细节理解题。根据“A new study shows that children should exercise for their muscles (肌肉) and bones (骨骼) more than three times a week. Children can do activities like climbing and playing on monkey bars”可知攀爬对锻炼肌肉有好处。故选C。58.细节理解题。根据“Although walking is a great activity, it’s really boring for children.”可知他认为散步对孩子来说真的很无聊。故选A。59.词义猜测题。根据“Although walking is a great activity, it’s really boring for children. So, if you’re going to ask your children to go for a walk, think of some entertainments to do along the way”可知散步对孩子来说很无聊,如果你想让你的孩子去散步,可以考虑一路上做一些娱乐活动,故此处划线部分意为“有趣的事情”,和选项B意义相近。故选B。60.最佳标题题。本文主要讲的是为了保持健康,孩子们应该怎么锻炼身体,以选项D“孩子的最佳锻炼方式”为标题最合适。故选D。61.B 62.F 63.A 64.D 65.G【导语】本文主要介绍了保持骨骼健康和强壮的三种简单方法:1.食用富含钙的食物,如牛奶、奶酪、酸奶和坚果;2.进行负重锻炼,如跳跃、跳绳和玩跳房子等;3.每天在阳光下活动15-20分钟以获取维生素D。61.根据“But do you know how to keep our bones strong and healthy ”可知,此处应是说保持骨骼强壮和健康的方法,选项B“有三种简单的方法”符合语境,引出下文对三种方法的介绍。故选B。62.根据“Calcium-rich foods include milk, cheese, yogurt and nuts.”可知,此处应是说富含钙的食物对骨骼的好处,选项F“每天吃这些食物有助于我们的骨骼长得强壮”符合语境。故选F。63.根据“Exercise is fantastic for our bones.”可知,此处应是说锻炼对骨骼的好处,选项A“做有趣的锻炼”符合语境,引出下文对锻炼方式的介绍。故选A。64.根据“Weight-bearing (负重) exercises are activities where your feet and legs carry your body weight.”可知,此处应是说负重锻炼对骨骼的好处,选项D“这种活动有助于你的骨骼变得更强壮”符合语境。故选D。65.根据“The best way to get vitamin D is by spending some time in the sun.”可知,此处应是说维生素D对骨骼的好处,选项G“维生素D有助于我们的身体利用钙来构建强壮的骨骼”符合语境。故选G。66.valuable【详解】句意:时间是我们生命中最有价值的东西。此处需要一个形容词来修饰名词“thing”,“value”是名词,其形容词形式是“valuable”,故填valuable。67.challenging【详解】句意:这道物理题对我来说太有挑战性了。be动词后应跟形容词作表语,“challenge”是名词,其形容词形式是“challenging”,表示“有挑战性的”,故填challenging。68.anything【详解】句意:这本书里有什么有趣的内容吗?根据“Is there…interesting in the book ”可知,本句为一般疑问句,提示词something“某事,某物”,用于肯定句,一般疑问句中用anything。故填anything。69.will have【详解】句意:50年后,人们将有更多的空闲时间来享受或放松自己。根据时间状语“In 50 years”可知,句子时态是一般将来时,谓语动词构成是“will+动词原形”。故填will have。70.Creativity【详解】句意:创造力帮助学生思考解决数学问题的不同方法。根据语境可知,句子缺少主语,需要名词作主语,表示“创造力”这一抽象概念。故将“creative”变为其名词形式“creativity”,位于句首,首字母大写。故填Creativity。71.According to【详解】句意:根据天气预报,明天将会下雨。“根据”对应英文表达为according to,介词短语,位于句首,首字母大写。故填According to。72.junk food【详解】句意:不要吃太多垃圾食品。这是不健康的。junk food“垃圾食品”,不可数名词。故填junk food。73.look up【详解】句意:明天我将在网上查阅相关信息。“查阅”look up。根据“will”可知,其后接动词原形,和will一起构成一般将来时。故填look up。74.die out【详解】句意:我们应该保护这些动物,否则它们很快就会灭绝。“灭绝”die out,根据“will”可知,其后接动词原形,一起构成一般将来时。故填die out。75.make a mistake/make mistakes【详解】句意:众所周知,每个人都会犯错误。根据所给中文可知,“犯错”make a mistake/make mistakes。根据“will”可知,其后接动词原形,一起构成一般将来时。故填make a mistake/make mistakes。76.例文:What Will My Life Be Like in 20 YearsIn 20 years, I believe my life will be quite different.I will be a famous writer and write interesting stories and share them with people all over the world. I hope my books can touch readers’ hearts and bring them joy. In my free time, I will travel around the world with my family. Besides, I will do sports such as basketball and swimming to keep healthy.I believe my future life will be happy. I will have a warm family and a good job. I will work hard and enjoy my life every day.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇话题作文;②时态:主要为“一般将来时”;③提示:围绕未来职业(如教师)和休闲活动(如旅行、运动)展开,可适当发挥对生活的积极展望。[写作步骤]第一步:开篇点题,介绍身份和主题;第二步:详细描述职业和休闲活动;第三步:表达对未来的积极祝愿。[亮点词汇]①famous著名的②interesting stories有趣的故事③such as比如[高分句型]①I hope my books can touch readers’ hearts and bring them joy. (运用了省略that的宾语从句)②Besides, I will do sports such as basketball and swimming to keep healthy.(运用了such as举例结构)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 云南省2025—2026学年八年级英语上册期末考试模拟题(仁爱科普版)).docx