期末提升卷(江西卷)(含答案解析+听力音频及原文)-2025-2026学年人教版八年级英语上册

资源下载
  1. 二一教育资源

期末提升卷(江西卷)(含答案解析+听力音频及原文)-2025-2026学年人教版八年级英语上册

资源简介

机密★启用前
2025-2026学年八年级上学期期末提升卷(江西卷)
英 语
说明:1.本试题卷满分120分,考试时间为120分钟。
2.请按试题序号在答题卡相应位置作答,答在试题卷或其他位置无效。
一、听力理解(本大题共20小题,每小题1分,共20分)
A)请听下面5段对话。每段对话后有一小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后,你都将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。
1.What does Cindy want to be
A.A teacher. B.A reporter. C.A pilot.
2.Who is the most outgoing
A.Sam’s father. B.Sam’s mother. C.Sam’s grandmother.
3.Where does Lisa work
A.In a bank. B.In a school. C.In a hospital.
4.Why can’t Peter go skating with the girl
A.Because he doesn’t like it.
B.Because he has to do chores.
C.Because he has to do homework.
5.Where did Sam go for his summer holiday
A.Went to England. B.Went to France. C.Went to Australia.
B)请听下面4段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
6.How is Ben different from Alex
A.Ben is more outgoing. B.Ben writes better songs. C.Ben sings better.
7.What are Alex and Ben planning for next year
A.To take more guitar lessons.
B.To practice more often.
C.To perform a new song.
听材料,回答小题。
8.How was Peter’s holiday
A.Boring. B.Wonderful. C.Tiring.
9.What did Peter think of surfing (冲浪)
A.Fun but a little difficult. B.Easy and relaxing. C.Too scary to try.
听对话,回答以下各小题。
10.What does Bob want to be when he grows up
A.A doctor. B.A teacher. C.A cook.
11.Where is Bob going to study
A.In Shanghai. B.In London. C.In Beijing.
12.When will Bob start to study
A.Next November. B.Next October. C.Next September.
听下面一段对话,回答三个小题。
13.What’s the relationship between the two speakers
A.Classmates. B.Teacher and student. C.Father and daughter.
14.What does Anna want to be in the future
A.A doctor. B.A teacher. C.An engineer.
15.What is Anna going to do for her dream
A.Find a part-time job. B.Join an English club. C.Practise English every day.
C)请听下面一段独白,根据独白内容完成下列句子,每个空格不超过3个单词。将答案填写到答题卡的相应位置。听独白前你将有50秒钟的时间阅读句子内容。独白读两遍。
16.Mia’s family stayed in Los Angeles for day(s).
17.On , Mia’s family relaxed on the beach.
18.Mia’s favorite Chinese food in Chinatown was .
19.Mia visited a(n) museum in Chicago.
20.Mia thought their vacation was .
二、单项填空(本大题共8小题,每小题1分,共8分)
请阅读下面各小题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
21.This machine is very ________ to use. Even a child can learn how to use it quickly.
A.famous B.available C.meaningless D.simple
22.—How did you go to Shenzhen By car
—No. The high-speed train is ________! It only took me three hours to get there!
A.faster B.the fastest C.cheaper D.the cheapest
23.—The food is too hot. You have put too much ________ into it.
—Well, I like hot food.
A.pepper B.yogurt C.honey D.cheese
24.— Did you make a resolution
— Yes, I did. I ______ an English diary every week.
A.kept B.keep C.am keeping D.am going to keep
25.—Sally, clean the table and ________ that the kitchen is clean after dinner.
—I will, Dad.
A.make sure B.find out C.take up D.make a prediction
26.—Can I learn English well in a few months
—Don’t ________ it to be that easy. It takes a long time to learn it well.
A.invite B.teach C.help D.expect
27.—Tommy, would you like to go to the cinema with me this afternoon
—Sorry, Lora. I _________ the World Cup with my brothers.
A.watch B.am watching C.will watch D.watched
28.Nick will ________ visit Shanghai next month, but he isn’t sure.
A.truly B.hardly C.usually D.probably
三、完形填空(本大题共26小题,每小题1分,共26分)
A)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Harry is one of my best friends. He was 29 and he got on well with his friends. He was very clever and he could do everything 30 . He was good at all his subjects. And he 31 to have science classes. He wanted to be a 32 in the future.
However, things were 33 after Allen came to our class. Allen was less hard-working than Harry. He didn’t get good grades. But he had the same 34 as Harry. 35 of them liked tennis. So they often played together and 36 their feelings with each other. As a result, Harry’s schoolwork got 37 a few months later. After I knew about it, I told him that he should 38 why he got such a grade. He thought he 39 less time on his studies. He told me he would study as hard as before and he 40 wanted Allen to study hard. Then we talked to Allen. In the end, our words 41 Allen’s heart and he decided to work hard. From then on, Harry, Allen and I teamed up together and 42 all got good grades in schoolwork.
From our story, I find it necessary 43 with friends who are in trouble. A good friend can really bring out the best in us.
29.A.shy B.angry C.outgoing D.familiar
30.A.hardly B.surely C.loudly D.wisely
31.A.preferred B.needed C.tried D.answered
32.A.pilot B.scientist C.futurist D.reporter
33.A.difficult B.the same C.better D.different
34.A.place B.life C.plan D.hobby
35.A.Both B.All C.Neither D.None
36.A.read B.wrote C.shared D.remembered
37.A.longer B.worse C.sadder D.bigger
38.A.look after B.listen to C.think about D.pick up
39.A.paid B.cost C.spent D.took
40.A.already B.also C.too D.either
41.A.set B.kept C.built D.touched
42.A.we B.they C.you D.our
43.A.communicated B.communicates C.communicating D.to communicate
B)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空,并将答案填写到答题卡的相应位置。每个词限用一次。
health, how, because, afford, forward, lot, wear, help, have, will, fly
Dear sir,
Good day! I want to be a pilot, 44 my cousin is a pilot. I think he is great. He is cool when he 45 pilot uniforms. If I become a pilot, my parents 46 be proud of me. If I become a pilot, I can travel around the world. I am a third year student in a university. I’m tall with medium build. I’m quite 47 and strong. I like playing sports. If I 48 a chance to become a pilot, I will have a great time 49 in the blue sky. I believe I can be a good pilot. The problem is that we can’t 50 my dream. You know, to be a pilot needs a 51 of money. My parents are both workers. They don’t have much money. Could you 52 me find a sponsor (资助者), sir And 53 can I get a scholarship (奖学金)
I am looking 54 to your help, sir. Once again good day and thank you.
Yours,
Wei
四、阅读理解(本大题共23小题,每小题2分,共46分)
A)请阅读下面短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
At the beginning of human history, people took their food from the world around them. They ate all that they could find, and then moved on. About 10,000 years ago people started learning to farm.
People eat different food in different places. In China, rice is the main food for people in the south and the people in the north eat noodles. People who live in European countries near the sea eat lots of fish. But in Central Europe, people live far away from the sea. So they don’t eat so much fish. They eat more special meat.
People eat food with different tools (工具) in different places. In North America, Australia, and Europe, people eat with knives and forks (刀和叉). In China, people eat with chopsticks (筷子). In parts of India and the Middle East, people use their hands to pick up food.
Now people can eat different food from different places. Today it is possible that food is sent easily from one part of the world to another. We can almost eat whatever we like at any place of the world. For example, people in Britain can eat bananas from Africa and rice from India. Food is becoming a very big business now.
55.How did people get food at the beginning of human history
A.They learned to farm for food. B.They cooked different kinds of food.
C.They found food around them. D.They got food from another country.
56.People living in Central Europe don’t eat so much fish because ________.
A.they live far from the sea B.they like eating noodles
C.they have enough meat to eat D.they can’t stand fish
57.Which of the following is true according to (根据) the passage
A.Farm plays an important role in human history.
B.What we eat has to do with where we live.
C.Chinese people never use knives and forks.
D.We can eat whatever we like at any time of the year.
B
Do you know something about ants There are over 15,700 kinds of ants almost everywhere on Earth. They usually live together in big family groups called colonies (蚁巢).
Ants work very hard together to make their homes. Each ant has a special job. Worker ants find food, build and clean homes, and look after babies. Soldier ants protect the colonies. The queen lays eggs to make new ants. They are well-organized and work as a team.
Ants are one of the most interesting animals in the world. One interesting thing is how they communicate. They use their antennae (触角) to touch, smell, and talk to other ants. Another is that ants are not as weak (虚弱的,无力的) as we think. They’re very strong. They can carry food 10-50 times ▲ than their own bodies!
Ants are important in the ecosystem of our planet. They dig tunnels (隧道), making soil (土壤) healthier for plants. They eat dead insects (昆虫) and plants, cleaning the environment (环境). Birds and frogs eat ants, so they are part of nature’s food chain (链). There is a funny fact: Ants can “predict” weather! If they build homes high up, rain might come; if they build low, dry weather is ahead.
58.What’s the queen’s job
①find food ②look after babies ③protect the colonies ④lay eggs ⑤make new ants
A.①② B.②③ C.②⑤ D.④⑤
59.Which of the following can be put in the ▲ in Paragraph 3
A.Taller. B.Heavier. C.Longer. D.Slimmer.
60.Which of the following words is not suitable (适合) for ants according to the passage
A.Lazy. B.Well-organized. C.Strong. D.Hard-working.
61.What is the last paragraph mainly about
A.The importance of ants. B.The ants’ food.
C.Some interesting animals. D.The ants and the weather.
62.Which is TRUE according to the passage
A.Ants are small and weak. B.Ants use their mouth to communicate.
C.Ants only eat plants. D.It is going to rain if ants build homes up.
C
Welcome to FOOD MAGIC about the livestream (直播) show Host: Jerry Miller, cook at a five-star hotel Time: 8 p.m. every Friday 10 a.m. every Sunday
Good evening, everyone! Welcome to today’s livestream show. I’m Jerry. Today I’ll teach you how to make a cake at home. What we need: ·a bowl ·a spoon ·an oven ·a baking pan (烤盘) ·flour (面粉) ·sugar ·butter ·milk ·eggs How to make it: 1. Put the flour, sugar and butter into a bowl and mix them. 2. Add the eggs and milk. 3. After mixing them well, pour them into a baking pan. 4. Heat (加热) the oven to 170℃. 5. Put the baking pan into the oven and bake for 40 minutes. 6. Wait for another 10 minutes after the oven stops working. Then take the pan out and cool it down. Now you can enjoy your cake!
根据语篇内容选择最佳答案。
63.Where does Jerry Miller work
A.At a cooking school. B.At a cake shop. C.At a hotel.
64.How often does Jerry have a livestream show
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
65.Who might be interested in Jerry’s shows
A.People who love cooking.
B.People who like watching movies.
C.People who want to be magicians.
66.Which of the following do we need to make a cake according to the passage
A.Cheese. B.Butter. C.Salt.
67.If you put your cake into the oven at 7:00 p.m., when should you take out your cake
A.At 7:10 p.m. B.At 7:40 p.m. C.At 7:50 p.m.
D
①I have a lot of friends. They are of different kinds.
②One of my best friends is Kate. She is 14 years old, one year older than me. Kate is tall and thin with black hair. She has a smiling face with big eyes. We live in the same town and we began to know each other when we were young. Now we are classmates.
③Kate is helpful. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them. Kate is one of the best students in our class. I like studying with her, she always helps me with my studies.
④Though we have the same hobbies and interests, we also have some differences. I am active and like telling jokes. Kate is serious and quiet. We believe in each other, so we are good friends.
⑤I don’t care if my friends and I are similar or different. I hope we can keep our friendship forever.
根据短文内容,选择最佳答案。
68.The writer is ________ years old.
A.12 B.13 C.14 D.15
69.Kate is ________ to others and always gives them a hand.
A.helpful B.bad C.thankful D.sad
70.The structure (结构)of the passage is ________.
A.①—②③④⑤ B.①②③④—⑤ C.①—②③—④⑤ D.①—②③④—⑤
71.They can be friends because they ________.
A.live in the same town B.look like each other
C.have something in common D.believe in each other
72.The writer thinks Kate is a ________ girl.
A.lazy B.outgoing C.nice D.active
B)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面方框内的七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
Parents usually don’t let their children cook. 73 However, scientists say it’s good for children to do some easy cooking work, such as doing the dishes and washing vegetables.
Cooking makes children smart.
In some cooking activities, children can choose and decide what things to put in a dish or how much salt to put in a dish. 74 At the same time, they can learn how to serve their friends by cooking themselves. They can also learn to eat healthily.
Cooking teaches children to feel how things change (变化).
When helping cook in the kitchen, children can touch some different ingredients, and they can also see how food changes by temperature. 75 Cooking makes children confident (自信的). When children learn to cook, they usually feel that they have grown up, and they can do something for their family members. 76 So, cooking is well worth (值得) learning.
Cooking teaches children cultures.
77 When cooking different kinds of food, children can also learn about different cultures. Also, children can learn some traditional eating cultures by cooking.
A.It’s easy for them to get life experience.
B.It’s bad for their bodies.
C.They think it’s dangerous for children to do it.
D.They can think about it over and over.
E.That’s a great way to make them think actively.
F.They can cook a great dinner to show their love.
G.Cooking in one culture is quite different from that in another.
五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
请阅读下面对话,根据对话内容从下面方框内的七个选项中选择五个填入空白处,使对话通顺、合理,意思完整,并在答题卡上将其序号涂黑。一空一句。
(Maria is talking with her friend Lisa. A is for Maria; B is for Lisa. )
A: Hi, Lisa! You are in such a hurry. 78
B: I’m going to the city gym.
A: 79
B: I’ll practice playing tennis with my friend Emily.
A: 80
B:Yes. But she plays better than me. She often teaches me to play.
A:Is she as tall as you
B: No, she is shorter than me. 81
A: You need to take more exercise.
B: You are right. 82 Would you like to join us today
A:Yes, I’d like to. Let me tell my parents first.
B: All right.
A.What will you do there
B.But she is much stronger.
C.How long do you play it
D.Where are you going
E.I’ll take more exercise from now on.
F.We can have a talk about the game.
G.Does she have the same hobby as you
六、书面表达(15分)
83.新的一年即将到来,每个人都有自己的新年规划。请你根据以下提示,以My New Year’s Resolutions为题,用英语写一篇短文,阐述你的新年计划。
写作提示:
1.健康方面:每天运动、吃健康食物;
2.旅行方面:规划想去的地方(或待在家)并说明原因;
3.学习方面:努力学英语、多读书;
4.生活方面:帮父母做家务、培养一个爱好(如画画、唱歌等)。
写作要求:
1.内容须包含所有提示要点,可适当增添细节,使行文连贯、内容充实;
2.文中不得出现真实的人名、校名、地名等个人信息;
3.词数控制在80词左右。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A C C B C B C B A A
题号 11 12 13 14 15 21 22 23 24 25
答案 B C B B C D A A D A
题号 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
答案 D C D C D A B D D A
题号 36 37 38 39 40 41 42 43 55 56
答案 C B C C B D A D C A
题号 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66
答案 B D B A A D C C A B
题号 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76
答案 C B A D D C C E A F
题号 77
答案 G
1.A
【原文】A: Do you want to be a teacher when you grow up, Cindy
B: Yes, but my father wants me to be a reporter.
Question: What does Cindy want to be
2.C
【原文】W: Hi, Sam. Who is more outgoing, your mother or your father
M: My father is more outgoing than my mother. My grandmother is more outgoing than my father.
3.C
【原文】M: Where do you work, Lisa
W: I work in a hospital.
4.B
【原文】A: Hi Peter. Can you go skating with me after school
B: Sorry, I can’t. I have to do chores.
5.C
【原文】W: Hi, Sam. Where did you go during the summer holiday
M: I went to Sydney and had a good time.
6.B 7.C
【原文】W: Alex, I heard you and Ben performed at the school music festival last week. How was it
M: It was great, Michael! But Ben played the guitar much better than me. He practices every day!
W: Wow, cool! Are you similar in other ways
M: Actually no. I’m more outgoing and love singing. Ben is quieter but writes the most beautiful songs in our class.
W: That’s interesting! So you help each other
M: Yes! He teaches me guitar, and I help him sing better. We’re different, but we make a good team.
W: Will you perform together again next year
M: Sure! We’re already planning a new song for the next festival.
8.B 9.A
【原文】W: Hi, Peter! You look happy. How was your holiday in Qingdao
M: It was fantastic, Linda! The weather was perfect.
W: What did you do there
M: Well, we spent most days at the beach. I tried surfing for the first time. It was a bit hard at first, but really fun!
W: Sounds exciting! Did you eat anything special
M: Oh yes! Lots of fresh seafood. The grilled fish by the sea was the best I’ve ever had.
10.A 11.B 12.C
【原文】W: Bob, what do you want to be when you grow up
M: I want to be a doctor.
W: Wow! How are you going to do that
M: I’m going to study medicine at a university.
W: Hmm... sounds difficult. Where are you going to study
M: I’m going to study in London.
W: When are you going to start
M: I’m going to start next September.
13.B 14.B 15.C
【原文】A: Good morning, Mr. Brown.
B: Morning, Anna. Today is our last class together. How’s your study going these days
A: Pretty good. I’m busy preparing for the exams. I want to enter a better college.
B: I’m very glad to hear that. I think the future will be exciting. What do you want to be in the future, Anna
A: I want to be an English teacher.
B: How are you going to do that
A: I’m going to study harder and practise English every day.
B: Why do you choose this job
A: Because I know many schools need English teachers.
B: Great! That’s an excellent plan. I believe you can make it.
A: Thanks a lot.
16.3/three 17.Tuesday 18.hot pot 19.art 20.wonderful
【原文】
I’m Mia and I live in San Francisco with my family. Last week we had an amazing five-day vacation. First, we drove to Los Angeles and stayed there for three days. On Monday, we visited Disneyland and Hollywood for some fun. The next day, we relaxed on the beach and enjoyed the sunshine. On the third day, we went to Chinatown to try some Chinese food. Dumplings, noodles, and hot pot were all delicious. But hot pot was my favorite. After that we drove to Chicago and spent one day there. We visited the art museum and the paintings were amazing. On the last day, my dad drove us back home. It was such a wonderful vacation!
21.D
这台机器使用起来非常简单。甚至一个孩子也能很快学会如何使用它。
考查形容词辨析。famous著名的;available可用的;meaningless无意义的;simple简单的。根据后半句“Even a child can learn how to use it quickly”可知,机器使用起来非常容易,强调“简单”的特性,simple最符合此意。故选D。
22.A
——你怎么去深圳的?开车吗?——不是。高铁更快!我到那里只花了三个小时!
考查形容词比较级和最高级。faster更快的,为fast的比较级形式;the fastest最快的,为fast的最高级形式;cheaper更便宜的,为cheap的比较级形式;the cheapest最便宜的,为cheap的最高级形式。由答语中“It only took me three hours to get there!”(我只花了三个小时就到了)可知,说话人强调高铁比开车更快,此处是在两者(高铁和汽车)之间进行比较,应使用比较级。故选A。
23.A
——食物太辣了。你放了太多辣椒进去。——嗯,我喜欢辣的食物。
考查名词辨析。pepper辣椒;yogurt酸奶;honey蜂蜜;cheese奶酪。根据对话中“too hot”和“like hot food”的语境,“hot”在此指辣味,pepper是辛辣调料,符合句意。故选A。
24.D
——你下决心了吗?——是的,我下决心了。我打算每周写一篇英语日记。
考查时态辨析。根据对话可知,第一句“Did you make a resolution ”询问过去是否制定决心,回答“Yes, I did”确认过去完成该动作;但第二句描述决心内容“每周写英语日记”,是未来计划执行的重复性动作,需用一般将来时表示打算或计划。故选D。
25.A
——Sally,清理桌子并确保厨房饭后干净。——我会的,爸爸。
考查动词短语辨析。make sure确保;find out查明;take up占据,开始从事;make a prediction做出预测。根据对话语境,父亲在指示Sally完成两项任务:清理桌子和保证厨房清洁。Sally的回应“I will”可知表示她同意执行这些指令,因此空白处需填入表示“确保”或“保证”之意的短语。故选A。
26.D
——我能在几个月内学好英语吗?——不要期望它那么容易。学好需要很长时间。
考查动词辨析。invite邀请;teach教;help帮助;expect期望。根据“It takes a long time to learn it well”可知,学好英语需要很长时间,因此不要期望它那么容易。故选D。
27.C
——Tommy,今天下午你愿意和我一起去电影院吗?——对不起,Lora。我要和我的兄弟们一起观看世界杯。
考查一般将来时。watch观看,动词原形;am watching正在观看,现在进行时;will watch将要观看,一般将来时;watched观看,一般过去时。根据“this afternoon”可知,为将来时间点,所以答语应用一般将来时。故选C。
28.D
尼克下个月可能去上海,但他不确定。
考查副词辨析。truly真正地;hardly几乎不;usually通常;probably可能。根据“but he isn’t sure”以及选项可知,此处表示可能去上海。故选D。
29.C 30.D 31.A 32.B 33.D 34.D 35.A 36.C 37.B 38.C 39.C 40.B 41.D 42.A 43.D
本文是一篇记叙文,通过描述Harry、Allen和“我”之间的故事,讲述了朋友间相互影响、相互帮助的重要性,说明真正的朋友能激发彼此最好的一面。
29.他很外向,和朋友们相处得很好。
shy害羞的;angry生气的;outgoing外向的;familiar熟悉的。根据“He was…and he got on well with his friends.”可知,外向的性格更易和朋友相处,“outgoing”符合语境,故选C。
30.他很聪明,做每件事都很明智。
hardly几乎不;surely确定地;loudly大声地;wisely明智地。根据“He was very clever and he could do everything…”可知,聪明的人做事“明智”,“wisely”符合语境,故选D。
31.而且他更喜欢上科学课。
preferred更喜欢;needed需要;tried尝试;answered回答。根据“good at all his subjects”后特别强调科学课,故选A。
32.他将来想成为一名科学家。
pilot飞行员;scientist科学家;futurist未来学家;reporter记者。根据“science classes”可知,志向是科学家。故选B。
33.然而,艾伦来到我们班后,情况就不同了。
difficult困难的;the same相同的;better更好的;different不同的。根据“However”表转折及后文Harry成绩下滑可知,情况“不同了”,“different”符合语境,故选D。
34.但他和哈利有相同的爱好。
place地方;life生活;plan计划;hobby爱好。根据“…of them liked tennis”可知,喜欢网球是“爱好”,“hobby”符合语境,故选D。
35.他们俩都喜欢网球。
Both两者都;All三者及以上都;Neither两者都不;None三者及以上都不。根据“they often played together”可知,Harry和Allen“两者都”喜欢网球,“Both”符合语境,故选A。
36.所以他们经常一起玩,互相分享感受。
read读;wrote写;shared分享;remembered记得。根据“…their feelings with each other”可知,“share…with”是固定搭配,“shared”符合语境,故选C。
37.结果,几个月后哈利的功课变得更差了。
longer更长的;worse更差的;sadder更难过的;bigger更大的。根据后文“why he got such a grade”可知,Harry的功课“更差了”,“worse”符合语境,故选B。
38.我知道后,告诉他应该思考自己为什么会取得这样的成绩。
look after照顾;listen to听;think about思考;pick up捡起。根据“why he got such a grade”可知,需要“思考”成绩下滑原因,“think about”符合语境,故选C。
39.他认为自己花在学习上的时间更少了。
paid支付;cost花费,主语是物;spent花费,主语是人;took花费,主语是it。根据“he…less time on his studies”可知,主语是人且搭配on,“spent”符合语境,故选C。
40.他告诉我他会像以前一样努力学习,也希望艾伦努力学习。
already已经;also也,句中;too也,句末;either也,否定句末。根据“he would study as hard as before and he…wanted Allen to study hard”可知,此处表“也”且在句中,“also”符合语境,故选B。
41.最后,我们的话触动了艾伦的心,他决定努力学习。
set设置;kept保持;built建造;touched触动。根据“he decided to work hard”可知,我们的话“触动”了他,“touched”符合语境,故选D。
42.从那时起,哈利、艾伦和我一起组队,我们在功课上都取得了好成绩。
we我们;they他们;you你/你们;our我们的。根据“Harry, Allen and I teamed up together and…all got good grades”可知,主语是“我们”,用主格“we”,故选A。
43.从我们的故事中,我发现和有困难的朋友沟通是必要的。
communicated过去式;communicates第三人称单数;communicating动名词;to communicate不定式。根据“it necessary…with friends”可知,“it”是形式宾语,真正宾语用不定式,“to communicate”符合语境,故选D。
44.because 45.wears 46.will 47.healthy 48.have 49.flying 50.afford 51.lot 52.help 53.how 54.forward
本文是一封书信,作者表达了自己想成为一名飞行员的梦想,并请求帮助寻找赞助者以获得奖学金。
44.我想成为一名飞行员,因为我的表哥是一名飞行员。根据“I want to be a pilot, ...my cousin is a pilot.”和备选词可知,因为表哥是飞行员,所以自己也想成为一名飞行员,because“因为”符合语境。故填because。
45.他穿飞行员制服时很酷。根据“He is cool when he...pilot uniforms.”和备选词可知,此处描述穿飞行员制服时的样子,wear“穿”,句子用一般现在时,主语是第三人称单数,谓语动词用三单形式。故填wears。
46.如果我成为一名飞行员,我的父母会为我感到骄傲。此处是if引导的条件状语从句,时态遵循“主将从现”,主句用一般将来时“will do”。故填will。
47.我很健康,很强壮。根据“I’m quite...and strong.”和备选词可知,此处讲述身体状况,health的形容词形式healthy“健康的”,作表语。故填healthy。
48.如果我有机会成为一名飞行员,我将会尽情享受在蓝天翱翔的乐趣。根据“If I...a chance to become a pilot,”和备选词可知,此处表示“若有机会成为一名飞行员”,have a chance“有机会”。if引导条件状语从句,时态遵循“主将从现”,从句用一般现在时,主语是“I”,谓语动词用原形。故填have。
49.如果我有机会成为一名飞行员,我将会尽情享受在蓝天翱翔的乐趣。根据“I will have a great time...in the blue sky”和备选词可知,此处指“在蓝天翱翔”,fly in the blue sky“在蓝天上飞翔”,have a great time doing sth.“做某事很愉快”是固定搭配,空处应是flying。故填flying。
50.问题是我们负担不起我的梦想。根据下文“My parents are both workers. They don’t have much money.”和备选词可知,要成为一名飞行员需要很多钱,而作者的父母没有那么多钱,所以此处应是指“负担不起作者的梦想”,afford“承担得起”,can’t后接动词原形。故填afford。
51.你知道的,成为一名飞行员需要很多钱。根据“needs a...of money”和备选词可知,此处是a lot of“很多”,是固定搭配。故填lot。
52.先生,您能帮我找一位资助人吗?根据“My parents are both workers. They don’t have much money. Could you...me find a sponsor (资助者), sir ”和备选词可知,父母没有那么多钱,作者在寻求帮助,help“帮忙”,情态动词“Could”后接动词原形。故填help。
53.那我要怎样才能获得奖学金呢?根据“...can I get a scholarship (奖学金) ”和备选词可知,此处询问“如何才能获得奖学金”,how“如何”符合语境。故填how。
54.我期待着您的帮助,先生。look forward to“期待”,动词短语。故填forward。
55.C 56.A 57.B
本文是一篇说明文,主要讲述了人类获取食物方式的演变、不同地区饮食习惯差异以及现代食品流通的全球化现象。
55.细节理解题。根据文章“At the beginning of human history, people took their food from the world around them.”可知,早期人类通过采集周围环境的食物获取食物。故选C。
56.细节理解题。根据文章“But in Central Europe, people live far away from the sea. So they don’t eat so much fish.”可知,中欧居民少吃鱼是因为远离海洋。故选A。
57.推理判断题。根据第二段可知,文章通过对比中国南北方主食差异(米饭/面条)、沿海与内陆欧洲的饮食区别(鱼类/肉类)等例子,说明饮食与居住地密切相关。故选B。
58.D 59.B 60.A 61.A 62.D
本文介绍了蚂蚁的种类、社会分工、沟通方式、力量以及对生态系统的重要性等有趣知识。
58.细节理解题。根据“The queen lays eggs to make new ants.”可知,蚁后的工作是产卵和繁殖新蚂蚁,对应④⑤。故选D。
59.推理判断题。根据“They can carry food 10-50 times... than their own bodies!”(它们可以搬运比它们自己身体……10到50倍的食物!)结合常识,蚂蚁能搬运比自己体重重很多倍的食物,因此应填入“heavier”。故选B。
60.细节理解题。文章描述了蚂蚁分工明确、组织性强、勤劳、力量大等特点,未提及懒惰(lazy)。故选A。
61.主旨大意题。最后一段主要阐述了蚂蚁在生态系统中的重要性,如改善土壤、清理环境、作为食物链的一部分等。故选A。
62.细节理解题。根据最后一段“If they build homes high up, rain might come”可知,蚂蚁在高处建巢预示可能下雨。故选D。
63.C 64.C 65.A 66.B 67.C
本文是一篇应用文,是一档美食直播节目的介绍,由五星级酒店的厨师Jerry Miller主持,介绍了直播的时间、所需材料和制作蛋糕的步骤。
63.细节理解题。根据“Host: Jerry Miller, cook at a five-star hotel”可知,Jerry Miller在一家五星级酒店工作。故选C。
64.细节理解题。根据“Time: 8 p.m. every Friday 10 a.m. every Sunday”可知,直播时间是每周五晚上8点和每周日上午10点,即一周两次。故选C。
65.推理判断题。根据“Today I’ll teach you how to make a cake at home.”可知,节目内容是教大家如何在家制作蛋糕,因此喜欢烹饪的人会对Jerry的节目感兴趣。故选A。
66.细节理解题。根据“What we need: …butter…”可知,制作蛋糕需要的材料包括黄油。故选B。
67.推理判断题。根据“Put the baking pan into the oven and bake for 40 minutes.”和“Wait for another 10 minutes after the oven stops working.”可知,蛋糕需要在烤箱中烤40分钟,烤箱停止工作后再等待10分钟,总共需要50分钟。如果晚上7点放入烤箱,则应在7点50分取出蛋糕。故选C。
68.B 69.A 70.D 71.D 72.C
本文主要介绍了作者的好朋友凯特,包括她的外貌、性格特点以及两人之间的友谊。
68.推理判断题。根据“One of my best friends is Kate. She is 14 years old, one year older than me.”可知,凯特14岁,比作者大一岁,因此作者13岁。故选B。
69.细节理解题。根据“Kate is helpful. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them.”可知,凯特乐于助人,在朋友有困难时尽力帮助。故选A。
70.篇章结构题。通读全文可知,第①段是总起句,介绍朋友主题。 第②③④段是主体部分,详细描述凯特 (②段介绍基本信息,③段描述性格和帮助行为,④段讨论相同点和不同点)。 第⑤段是总结句,表达对友谊的愿望。故本文结构为①—②③④—⑤。故选D。
71.细节理解题。根据“We believe in each other, so we are good friends.”可知,因为我们互相信任,所以是好朋友。故选D。
72.推理判断题。根据“Kate is helpful. When her friends have difficulties, she always tries her best to help them. Kate is one of the best students in our class. I like studying with her, she always helps me with my studies.”以及“Kate is serious and quiet.”可知,凯特乐于助人,认真安静,且最好的学生之一,这些表明她人很好。故选C。
73.C 74.E 75.A 76.F 77.G
本文是一篇说明文,主要阐述了烹饪对孩子成长的益处,包括提升智力、增强自信、感受事物变化以及了解文化等方面。
73.根据上文“Parents usually don’t let their children cook.”可知,父母通常不让孩子做饭,接下来需要解释原因。C选项“他们认为这对孩子来说是危险的。”符合语境,解释了父母不让孩子做饭的原因。故选C。
74.根据上文“In some cooking activities, children can choose and decide what things to put in a dish or how much salt to put in a dish.”可知,在一些烹饪活动中,孩子们可以选择和决定要放什么食材或放多少盐。E选项“这是让他们积极思考的好方法。”符合语境,说明了这种活动对孩子思考能力的好处。故选E。
75.根据上文“When helping cook in the kitchen, children can touch some different ingredients, and they can also see how food change by temperature.”可知,当孩子们在厨房帮忙做饭时,他们可以触摸到一些不同的食材,并且可以看到食物如何因温度而变化。A选项“他们很容易获得生活经验。”符合语境,说明了这种活动对孩子获取生活经验的好处。故选A。
76.根据上文“When children learn to cook, they usually feel that they have grown up, and they can do something for their family members.”可知,当孩子们学会做饭时,他们通常会觉得自己已经长大了,并且可以为家人做些事情。F选项“他们可以做一顿丰盛的晚餐来表达他们的爱。”符合语境,进一步说明了孩子们学会做饭后的表现。故选F。
77.根据下文“When cooking different kinds of food, children can also learn about different cultures. Also, children can learn some traditional eating cultures by cooking.”可知,当烹饪不同种类的食物时,孩子们还可以了解不同的文化。此外,孩子们还可以通过烹饪学习一些传统的饮食文化。G选项“一种文化中的烹饪与另一种文化中的烹饪截然不同。”符合语境,引出了下文关于烹饪与文化的内容。故选G。
78.D 79.A 80.G 81.B 82.E
本文是一段对话,Maria和Lisa围绕Lisa要去市体育馆与朋友Emily练习打网球一事展开交流。
78.根据“I’m going to the city gym.”可知,答语告知要去市体育馆,设空处应是询问要去哪里。选项D“你要去哪里?”符合语境。故选D。
79.根据“I’ll practice playing tennis with my friend Emily.”可知,答语告知要在体育馆和朋友一起练习打网球,设空处应是询问要在体育馆做什么。选项A“你要在那里做什么?”符合语境。故选A。
80.根据“Yes.”可知,问句应是一个一般疑问句,一般疑问句的肯定回答以“Yes.”开头。选项G“她和你有一样的爱好吗?”符合语境和语法规则。故选G。
81.根据“No, she is shorter than me.”可知,Emily比Lisa矮,这是Emily的外貌特征,设空处应是接着说Emily的其他外貌特征。选项B“但她更加强壮”符合语境。故选B。
82.根据“You need to take more exercise.”和“You are right.”可知,此处Lisa认同Maria说的自己需要多锻炼的观点,选项E“从现在开始我会多运动。”符合语境。故选E。
83.
范文:
My New Year’s Resolutions
The new year is coming and I have some resolutions.
First, for health, I will exercise every day and eat more healthy food. Second, for travel, I plan to stay at home and read about other places, because it’s safe and relaxing. Third, for study, I will work harder on English and read more books. Fourth, for life, I will help my parents with housework and learn to draw.
I hope I can stick to my plans and make the new year a better year.
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:主要使用一般将来时;
③提示:需围绕健康、旅行、学习、生活四个方面制定计划,可适当增添细节,语言积极连贯,体现个人规划。
[写作步骤]
第一步,开篇点明新年将至并引出计划;
第二步,用序数词分四个方面说明具体计划;
第三步,在旅行计划中说明原因(安全、放松);
第四步,总结表达坚持计划、迎接更好一年的愿望。
[亮点词汇]
①resolutions决心/计划
②healthy food健康食物
③work harder on更努力学习
④stick to my plans坚持我的计划
[高分句型]
①First, for health, I will exercise every day and eat more healthy food. (for引出方面,并列将来时谓语)
②I plan to stay at home and read about other places, because it’s safe and relaxing. (plan to do结构,because引导原因状语从句)
③I hope I can stick to my plans and make the new year a better year. (hope后接宾语从句,并列谓语)

展开更多......

收起↑

资源列表