资源简介 2025-2026 年湖南初中联考试模拟题卷九年级英语时量100分钟。满分100分。注意事项:1. 答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号;2. 必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效;3. 答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示;4. 请勿折叠答题卡,保持字体工整,笔迹清晰、卡面清洁;5. 答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸;6. 本学科试卷中听力材料以中速朗读两遍。第一部分 听力理解(共两节,满分20分)例:1.How much is the T-shirt A.30$. B.50$. C.80$.答案:B。第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1. What is Bill's favorite subject A.Music. B.History. C.English.2. Where is the man going A.To the hospital. B.To library. C.To the hot3. Why is Tim running A.For a movie. B.For an exam. C.for a meeti4. How will the speakers go to the old people's home A.By bus. B.By car. C.On foot.5. What would Lucy like to eat A.Rice. B.Noodles. C.Dumplings.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题,6. What are they going to play A.Tennis. B.Volleyball. C.Ping-pong.7. How far is the sports center A.About 1 km away. B.About 2 km away. C.About 3 km away.听第7段材料,回答第8、9题。8. What did the boy use Al to help with A.Pictures. B.Articles. C.Exercises.9. What does the girl think of AI A.Quite useful. B.Very interesting. C.Not perfect.听第8段材料,回答第10、11题。10. Where are the speakers A.In a bank. B.In a post office. C.In a hairdresser's.11. When does the birthday party start A.At 5:00 p.m. B.At 5:30 p.m. C.At 6:00 p.m.听第9段材料,回答第12至14题。12. What are the tea sets like A.Small. B.Round. C.Old.13. What does the father think is the most important A.The cups. B.The water. C.Tea leaves.14. Why does the father like drinking tea A.It keeps him healthy. B.It makes him relaxed. C.It helps make friends.听第10段材料,回答第15至17题。15. How are the things in the street market A.Cheap and nice. B.Modern and popular. C.Beautiful but expensive.16. Who does the boy want to buy gifts for A.His brother. B.His sister. C.His mother.17. What are they going to do first A.Buy a hat. B.Pick up gifts. C.Play throwing games.听第11段材料,回答第18至20题。18. Which of the following was the speaker's trouble in learning English A.Reading. B.Writing. C.Listening.19. Who offered the speaker some help A.Classmates. B.The teacher. C.Parents.20. What's the speaker's purpose A To give advice. B.To ask for help. C.To send wishes.第二部分 阅读理解( 共两节 , 满分 30 分)第一节( 共 11 小题 : 每小题 2 分 , 满分 22 分)阅读下列材料 , 从每题所给的 A 、B 、C 三个选项中选出最佳选项。A21.What does Zhao Fuzhou do as a fire lookout A.He plants trees every day. B.He drives around to check fires.C.He watches the forest with a telescope. D.He builds tall towers in the forest.22.Which of the following correctly shows the order of events in Saihanba a. The land was covered by sand and rocks.b. Zhao started working as the fire lookout.c. A new road was built to Zhao's tower.d. 369 young people came to plant trees.A.a→b→d→c B.a→d→b→c C.b→a→c→d D.b→d→a→c23.Where is this text most probably from A.A science report. B.A history book.C.A magazine article. D.A travel guide.B① At the 15th China Airshow, a four-legged robot showed up and its special design and strong abilities surprised visitors from all over the world. This new kind of robots is created by China on its own and known as “robot wolves”.②For the design idea, “robot wolves” come from real wolves in nature. Real wolves have sharp eyes. They also have fast movements and quick minds. However, what makes real wolves special is their teamwork when they hunt. According to that, CSIG (中国兵器装备集团公司) developed this new “iron fighter”.③For key technology, robot wolves have small sensors, radars (雷达) and cameras on their heads. They can “see” everything nearby and collect information from the environment fast. Also, with four metal legs, they can move easily on rough land like mountains and broken buildings— places where traditional robots often can’t reach. Besides, they use AI to make its own choices and plan where to go—no human control is needed at all.④ With the key technology, the robot wolves are famous for their use in the military (军队). Working together, they are able to make fights safer without wasting time or energy. When they act, each has a clear job: Reconnaissance (侦查) Wolves are the team’s “eyes”. Within 2, 000 meters, they can find goals, tell what the team needs to do, and send information back quickly. Attack Wolves are the “front-line” fighters. They move like snakes to find the best place to shoot, and use light guns to attack bad people. Transport and Support Wolves are the “logistics (后勤) helpers”. They follow the team and can help carry up to 20 kg of things.⑤ In daily life, they can also help. After earthquakes or fires, they go into dangerous places to look for people or carry heavy things. What’s more, they can be teaching tools for AI and robot technology, helping teenagers get more interested in science. They help with science research as well— someday, they may help scientists explore other planets or the deep ocean.⑥ By learning from nature and using new technology, robot wolves not only show how China’s robot technology is developing, but also how technology can help people and explore the world in amazing ways.24.What gave CSIG the idea to make “robot wolves” A.The fast movements of the real wolves. B.The teamwork of the real wolves.C.The quick minds of the real wolves. D.The sharp eyes of the real wolves.25.According to paragraph 5, how are robot wolves used in daily life now ① To search for people who are still alive after earthquakes.②To transport daily vegetables and fruits to families.③ To take part in planet exploration projects.④ To serve as teaching tools for AI and robot technology.A.①② B.②③ C.①④ D.③④26.Which of the following would the writer most probably agree with A.Robot wolves show how China’s technology influences both military and daily life.B.Robot wolves will take the place of human soldiers in the future.C.Learning from nature is a useless way to develop technology.D.Robot wolves won’t be able to work in difficult situations like in the deep ocean.27.Which of the following shows the structure of this passage A. B. C. D.CLong before we had fridges, people in ancient China made a smart box to keep food cool in summer. It was called an “ice container (冰鉴)”. This invention shows us how clever ancient Chinese people were.The box was usually made of two parts: a large outside box and a small inside pot. In winter, people collected ice from rivers and stored it underground. When summer came, they put the ice between the outside box and the inside pot. Then, they placed food or drinks inside the pot. The ice around it kept everything cool. The box had a small hole at the bottom, so the water from the melting (融化的) ice could run out.The box was not only useful but also beautiful. Craftsmen (工匠) often carved (雕刻) beautiful pictures of nature on the outside. This shows that people in ancient China liked to make everyday things look nice. Families used the box during meals or when friends visited, which made hot days more enjoyable.More than just a box, the ice container teaches us about traditional Chinese ideas. It shows how people made good use of what nature gave them—like using the winter ice to beat the summer heat. Its simple and clever design follows the ancient idea of living in harmony (和谐) with nature. Today, some of these old boxes are kept in museums. They remind us of a time when people lived at a slower pace (节奏) and thought of smart, good ways to live with the world around them.28.What was the “ice container” mainly used to do in ancient China A.To cook meals faster. B.To keep food cool in summer.C.To carry water from the river. D.To show that a family was rich.29.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to (指代) A.The food. B.The drink. C.The outside box. D.The inside pot.30.According to Paragraph 3, the box helped make ________ more enjoyable on hot days.A.the look of the meals B.the work of the craftsmenC.the time with family or friends D.the temperature of the room31.What is the best title (标题) for the text A.How to Make Ice in Winter B.Visit a Museum to See Old ThingsC.An Old Cool Box and Its Smart Ideas D.A Story of Ancient Chinese Family Life第二节( 共 4 小题 : 每小题 2 分 , 满分 8 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。A peer is a person who is about the same age as you. Peers affect your life, whether you know it or not, just by spending time with you.32 Maybe another student in your science class taught you an easy way to remember the planets in the solar system. Maybe you got others excited about your new favorite book and now everyone’s reading it. However, sometimes peers affect one another in another way. Maybe one kid in school tried to get another to cut class with him.Some kids give in to peer pressure because they want to be liked, to fit in, or because they worry that other kids may make fun of them if they don’t go along with the group. 33 The idea that “everyone’s doing it” may influence some kids to leave their better judgments or their common sense behind.Peer pressure can be extremely strong and hard to get rid of. Experiments have shown how peer pressure can influence someone to change her/his mind from what she/he knows for sure is a correct answer to the incorrect answer—just because everyone else gives the incorrect answer! 3435 Paying attention to your own feelings and beliefs about what is right and wrong can help you know the right thing to do. Inner strength and self-confidence can help you stand firm, walk away and resist doing something when you know better.A.Peers can have a good effect on one another.B.Good peers may give you a hand when you are in trouble.C.That holds true for people of any age in peer pressure situations.D.It can be hard to walk away from peer pressure, but it can be done.E.Others may go along because they are curious to try something new that others are doing.第三部分 语言运用( 共两节 , 满分 25 分)第一节( 共 10 小题 : 每小题 1. 5 分 , 满分 15 分)阅读下面的短文,理解其大意,从短文后每小题所给的A、B、C三个选项中选择一个能填入空白处的最佳选项。Every year, many people drown (溺水) because there aren’t good tools to help them in time. Can we create a strong and helpful tool to 36 people by the river This idea comes from Liu Tiancheng, a 37 at Beijing New Oriental Foreign Language School in Yangzhou, Jiangsu.The 13-year-old 38 a telescopic water rescue pole (落水救援伸缩杆). This invention let him win the 13th Yangzhou Youth Science and Technology Innovation Mayor Award.During the summer vacation, Liu did research in Yangzhou, Wuxi and Suzhou. He found that along the riverbanks in these 39 , water safety tools are mainly throwable life buoys (抛掷式救生圈). While 40 for rescues near the bank, they can’t help with longer distances. Also, some cities have rescue poles along the riverbanks. But they are often very heavy and can 41 only 2 to 5 meters.To make a water safety tool that’s both 42 and light, Liu came up with a rescue pole that’s 43 a fishing rod. “When it’s folded, it’s less than 1 meter long, so it’s easy to carry. When you extend (拉伸) it, it can reach about 5 meters,” he said.Pulling a string will cause a small can of dry ice to 44 the pipe (管) with air, making it straighten and extend to another length of 5 meters. It can be thrown into the water for people in need to grab onto. At the same time, an alarm will 45 . There are also glowing rope loops at the end that can be seen at night.36.A.watch B.save C.encourage37.A.student B.teacher C.coach38.A.discovered B.found C.invented39.A.rivers B.cities C.schools40.A.heavy B.terrible C.useful41.A.reach B.catch C.touch42.A.strong B.long C.round43.A.like B.for C.with44.A.blow B.fill C.clean45.A.get off B.take off C.go off第二节( 共 10 小题 : 每小题 1 分 , 满分 10 分)阅读下面短文 , 在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式.Fill in each blank with a proper form of the word given or a proper word.Once my mother told me a story about the antelope (羚羊) and the lion in Africa. When an antelope wakes up every morning, the first thing it thinks about is, “I must be able to run faster than the fastest lion, or I’ll 46 (kill).” And the first thing a lion thinks about is, “I must be able to catch the 47 (slow) antelope, or I’ll be hungry.” So, almost at the same time, the antelope and the lion get up and start running toward the rising sun.This is life: full 48 changes and challenges. Whether you’re an antelope or a lion, you must go ahead. For students, it’s just the same. If we don’t study hard, we’ll fall behind the others. At first, I didn’t know what the word “exam” meant. 49 (late), I knew an exam is a kind of competition. In the competition, there are always winners and 50 (lose). In a person’s life, there must be competitions, so people can improve.However, I was still not sure 51 competition truly means. One day, I took part in 52 English speech contest. When I went to the stage, I saw other students 53 (look) at me kindly. I 54 (sudden) knew that competition isn't always as cruel (残酷的) as my parents had told me. In fact, it is the opposite: It’s kind and necessary. At that time I was so 55 (pride) that I often met these competitions.I learned a lot from this fact. Now I understand better about the world.第四部分 综合技能( 共两节 , 满分 25 分)第一节( 共 5 小题; 每小题 2 分 , 满分 10 分)阅读下面短文,回答所提问题,把答案写在小题的横线上。William lives in Quebec, Canada. In 2016, the 15-year-old boy said that he had discovered a lost Mayan (玛雅人的) city in Mexico.He showed a great interest in Mayan culture at a young age. Many boys usually like spending their free time playing computer games, but William likes learning about Mayan culture. To his surprise, he noticed that people from other cultures liked building their cities near the water, while the Mayans liked building their cities in forests, in mountains or in other places far away from the water. Why did they make such choices William wanted to find out the answer. After studying the locations of 117 known Mayan cities, he found out the connection between the cities and the stars. It seems the Mayans built their cities to match different constellations (星座).William compared the known Mayan cities with 23 constellations. While studying the final constellation, he saw three stars but only two known cities. So he guessed there might be another city that people hadn’t found yet. With the help of the Canadian Space Agency, he believed he had found the lost Mayan city. However, not all scientists think so. One scientist says that the so-called “lost Mayan city” is actually an abandoned (被遗弃的) corn field that wasn’t used many years ago.56.What does William like while other boys like playing computer games 57.Where did the Mayans like to build their cities 58.What connection did William discover between the Mayan cities and the stars 59.Why did William think there might be another city that people hadn’t found 60.What do you like to do in your free time Why 第二节( 满分 15 分)61.伴随科技的发展,手机已经成为人们日常生活必不可少的一部分,许多中学生都拥有自己的手机。请你以“Students shouldn’t be allowed to use mobile phones”为题,写一篇英语短文,谈一谈手机的危害。内容提示:(1) 沉迷于游戏,视频,影响健康;(2) 上课不认真听讲,成绩下降;(3) ……要求:字迹工整,语法正确,不少于80词。Students shouldn’t be allowed to use mobile phones____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案一、阅读理解【答案】21.C 22.B 23.C【分析】本文是一篇新闻报道。主要介绍了塞罕坝林场防火瞭望员赵福州四十多年的工作与生活,以及塞罕坝从荒漠变林海的巨大变化。【详解】21.细节理解题。根据文章第3段“Every day from 6 am to 9 pm, he uses a telescope to watch for fires...”可知,赵福州作为一名防火瞭望员,用望远镜观察森林。故选C。22.推理判断题。根据文章时间线及描述:20世纪50年代(In the 1950s)“Saihanba was a desert.”对应a;1962年(In 1962)“369 young people came to plant trees.”对应d;赵福州“For over 40 years”在此工作,应晚于造林初期,对应b;文中最后提到现在有“a new road to his tower.”对应c。因此正确顺序是a → d → b → c。故选B。23.推理判断题。文章以生动的标题“‘Eye’ of the forest”和副标题“Saihanba, a sea of trees”开头,图文并茂地介绍一个人物及其背后的环境变迁故事,这种形式常见于杂志文章。故选C。【答案】24.B 25.C 26.A 27.D【分析】本文是一篇说明文。介绍了“机器人狼”的设计灵感、技术特点、军事应用及日常用途,语言平实,结构分明,属于典型的说明文体裁。【详解】24.细节理解题。根据“For the design idea, “robot wolves” come from real wolves in nature...However, what makes real wolves special is their teamwork when they hunt. According to that, CSIG (中国兵器装备集团公司) developed this new ‘iron fighter’.”可知在设计理念上,“机器人狼”来自自然界中真正的狼……然而,真正的狼之所以特别,是因为它们在狩猎时的团队合作。据报道,中国军工集团公司开发了这种新型“铁战斗机”。因此设计理念来自狼的团队合作。故选B。25.细节理解题。根据“After earthquakes or fires, they go into dangerous places to look for people or carry heavy things. What’s more, they can be teaching tools for AI and robot technology, helping teenagers get more interested in science.”可知地震或火灾后,他们会进入危险的地方寻找人员或搬运重物。更重要的是,它们可以成为人工智能和机器人技术的教学工具,帮助青少年对科学产生更大的兴趣。故选C。26.推理判断题。根据“With the key technology, the robot wolves are famous for their use in the military....In daily life, they can also help.”可知“机器人狼”在军事和日常生活中都有帮助。故选A。27.篇章结构题。根据“This new kind of robots is created by China on its own and known as...”可知第①段是引言;根据第二段“For the design idea”可知第二段讲的是设计理念;根据“For key technology”可知第三段讲的是关键科技;根据“With the key technology, the robot wolves are famous for their use in the military”可知第四段讲的是在关键科技的加持下,机器人狼在军队中的应用;根据“In daily life, they can also help.”可知第五段讲的是机器人狼在日常生活中的运用。第四和五段是并列关系,属于第三段的分支,第二段和第三段是并列关系,符合此结构的是D选项。故选D。【答案】28.B 29.D 30.C 31.C【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了中国古代的发明“冰鉴”的结构、工作原理、美观性及其所体现的与自然和谐相处的传统智慧。【详解】28.细节理解题。根据第1段“people in ancient China made a smart box to keep food cool in summer. It was called an ‘ice container’.”可知,“冰鉴”主要用于在夏天保持食物凉爽。故选B。29.词句猜测题。根据第2段划线词“it”所在句“Then, they placed food or drinks inside the pot. The ice around it kept everything cool.”可知,“it”指代的是前一句中放置食物或饮料的“the inside pot”。故选D。30.细节理解题。根据第3段“Families used the box during meals or when friends visited, which made hot days more enjoyable.”可知,这个盒子让与家人或朋友共度的时光在热天里更加愉快。故选C。31.最佳标题题。全文围绕“冰鉴”这一古老的冷藏器具展开,介绍了它的用途、构造、美观性,并着重阐述了其背后蕴含的利用自然、与自然和谐相处的智慧。因此,“一个古老的冷藏盒及其智慧理念”是最佳标题。故选C。【答案】32.A 33.E 34.C 35.D【分析】本文主要介绍了同伴对彼此生活的影响,包括积极影响、同伴压力的产生原因、影响强度以及应对同伴压力的方法。【详解】32.根据“Maybe another student in your science class taught you an easy way to remember the planets in the solar system. Maybe you got others excited about your new favorite book and now everyone’s reading it.”可知,此处介绍的是同伴带来的积极影响,选项A“同伴可以对彼此产生良好的影响。”符合语境。故选A。33.根据“Some kids give in to peer pressure because they want to be liked, to fit in, or because they worry that other kids may make fun of them if they don’t go along with the group.”可知,此处解释了另一个屈服的原因,因为感到好奇就跟着去,选项E“其他人可能会跟着去,因为他们很好奇,想尝试别人正在做的新事物。”符合语境。故选E。34.根据“Experiments have shown how peer pressure can influence someone to change her/his mind from what she/he knows for sure is a correct answer to the incorrect answer—just because everyone else gives the incorrect answer!”可知,此处是对同伴压力影响强度的进一步总结,选项C“这适用于任何年龄的人,在同辈压力的情况下。”符合语境。故选C。35.根据“Paying attention to your own feelings and beliefs about what is right and wrong can help you know the right thing to do.”可知,此处需引出应对同伴压力的方法,强调虽有难度但可做到,选项D“摆脱同辈压力可能很难,但这是可以做到的。”符合语境。故选D。【答案】36.B 37.A 38.C 39.B 40.C 41.A 42.B 43.A 44.B 45.C【分析】本文介绍了13岁学生刘天晟发明的伸缩式水上救援杆,解决了传统救援工具距离短、重量大的问题,并详细描述了其工作原理。【详解】36.句意为:我们能创造一个强大且有用的工具来拯救河边的人吗?watch观看;save拯救;encourage鼓励。根据“help them in time”可知需要拯救溺水者。故选B。37.句意为:这个想法来自江苏扬州北京新东方外国语学校的学生刘天晟。student学生;teacher老师;coach教练。后文提到“13-year-old”说明他是学生。故选A。38.句意为:这位13岁的少年发明了伸缩式水上救援杆。discovered发现;found找到;invented发明。根据后文“This invention”可知是发明。故选C。39.句意为:他发现,在这些城市的河岸上,水上安全工具主要是抛掷式救生圈。rivers河流;cities城市;schools学校。前文列举的“Yangzhou, Wuxi and Suzhou”是城市名。故选B。40.句意为:虽然对近岸救援有用,但无法帮助更远距离。heavy重的;terrible糟糕的;useful有用的。根据“for rescues”可知强调实用性。故选C。41.句意为:但它们通常很重且只能延伸2到5米。reach延伸;catch抓住;touch触摸。根据“2 to 5 meters”和描述救援杆的延伸能力可知用reach。故选A。42.句意为:为了制造一个又长又轻的水上安全工具,刘想出了一个像鱼竿一样的救生杆。strong坚固的;long长的;round圆的。根据前文“But they are often very heavy and can ... only 2 to 5 meters.”可知需要一个能延伸更长的,强调长度。故选B。43.句意为:为了制造一个又长又轻的水上安全工具,刘想出了一个像鱼竿一样的救生杆。like像;for为了;with带有。根据“a rescue pole that’s ... a fishing rod”可知,强调救生杆像鱼竿。故选A。44.句意为:拉动一根绳子,一小罐干冰就会充满空气,使管道变直,延伸到另一个5米的长度。blow吹;fill充满;clean清洁。根据“the pipe (管) with air”可知是空气充满管子。故选B。45.句意为:与此同时,警报会响起。get off下车;take off起飞;go off发出巨响。根据“an alarm”可知是警报响起。故选C。【答案】46.be killed 47.slowest 48.of 49.Later 50.losers 51.what 52.an 53.looking 54.suddenly 55.proud【分析】本文是一篇记叙文。文章通过讲述非洲狮子和羚羊的故事,引出生活充满变化与挑战,并以此为比喻,结合学生经历,探讨了竞争的本质,指出竞争是必要且积极的。【详解】46.句意为:羚羊想,“我必须能跑得比最快的狮子还快,否则我会被杀死。” 这是一个“or”连接的并列句,后半句主语“I”指羚羊,与动词“kill”构成被动关系,且根据“or I’ll”可知,这里是一般将来时“will be killed”的省略形式。 故填be killed。47.句意为:狮子想,“我必须能抓住最慢的羚羊,否则我会挨饿。”狮子需要抓住羚羊才能生存,自然想抓最容易抓到的(最慢的)。形容词“slow”的最高级需加-est,且前面有定冠词“the”。故填slowest。48.句意为:生活就是:充满了变化和挑战。固定搭配“be full of”,意为“充满……”。故填of。49.句意为:起初,我不知道“考试”这个词是什么意思。后来,我知道考试是一种竞争。此处表示时间顺序上的“后来”,用副词“later”。注意首字母大写,因为位于句首。故填Later。50.句意为:在这场竞争中,总是有赢家和输家。根据“winners and...”可知,此处填入名词的复数形式,“lose”的名词形式“loser”也应用复数“losers”。故填losers。51.句意为:然而,我仍然不确定竞争真正意味着什么。 “I was still not sure”后接宾语从句。从句中“means”是及物动词,缺少宾语,且从句意思为“竞争意味着什么”,因此需用连接代词“what”引导从句,并作“means”的宾语。故填what。52.句意为:一天,我参加了一场英语演讲比赛。“English speech contest”是单数可数名词,且此处是泛指“一场”比赛。以元音音素开头的单词“English”前,用不定冠词“an”。故填an。53.句意为:当我走上舞台时,我看到其他学生友好地看着我。动词“saw”后接宾语“other students”和宾语补足语,表示“看到某人正在做某事”,需用现在分词“looking”作宾补。结构为“see sb. doing sth.”。故填looking。54.句意为:我突然明白,竞争并不总是像我父母告诉我的那样残酷。此处需要副词修饰动词“knew”,表示“突然地明白”。“sudden”的副词形式是“suddenly”。故填 suddenly。55.句意为:那时我如此骄傲,以至于我经常遇到这些竞争。在“so...that...”结构中,空处需要形容词作表语。“pride”是名词,其形容词形式是“proud”。故填proud。【答案】56.He likes learning about Mayan culture. 57.In forests, mountains or other places far away from the water. 58.The Mayans built their cities to match different constellations. 59.Because he saw three stars in the final constellation but only two known cities. 60.I like reading books because it helps me learn more about the world.【分析】本文讲述了加拿大少年William利用星座推测并发现了玛雅古城的故事,同时介绍了他对玛雅文化的浓厚兴趣和独特发现。【详解】56.根据第一段“Many boys usually like spending their free time playing computer games, but William likes learning about Mayan culture.”可知,其他男孩喜欢玩电脑游戏,而William喜欢学习玛雅文化。故填He likes learning about Mayan culture.57.根据第一段“the Mayans liked building their cities in forests, in mountains or in other places far away from the water.”可知,玛雅人喜欢在森林、山地或远离水源的地方建城。故填In forests, mountains or other places far away from the water.58.根据第一段“After studying the locations of 117 known Mayan cities, he found out the connection between the cities and the stars. It seems the Mayans built their cities to match different constellations.”可知,他发现玛雅城市与星座之间的关联是:玛雅人按照星座来建造城市。故填The Mayans built their cities to match different constellations.59.根据第二段“he saw three stars but only two known cities. So he guessed there might be another city that people hadn’t found yet.”可知,他看到三颗星却只有两座已知城市,因此推测还有一座未被发现的城市。故填Because he saw three stars in the final constellation but only two known cities.60.本题为开放性问题,答案不唯一。结合自己的兴趣爱好并说明理由即可。故填I like reading books because it helps me learn more about the world.61.【答案】例文:Students shouldn’t be allowed to use mobile phonesNowadays, mobile phones are becoming more and more popular with students. But I don’t think students should be allowed to use them.First of all, many students spend too much time playing games or watching videos. Some of them don’t have enough sleep at night. It is very bad for their health. Secondly, they don’t listen to their teachers very carefully. So they can’t get better grades. What’s more, they may compare their phones with others. They even ask their parents to buy expensive ones for them.In a word, don’t let phones get in the way of our development.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇议论文,讨论学生是否应该被允许使用手机;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“内容提示”中手机的危害的要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,表明写作意图。借用“手机在学生中越来越受欢迎,但我认为学生不应该被允许使用手机”来引出重点介绍的内容;第二步,具体阐述写作内容。从“影响健康、成绩下降、互相攀比”几个方面重点介绍手机的危害;第三步,书写结语。表达“不要让手机阻碍我们发展”的愿望。[亮点词汇]①more and more popular越来越受欢迎②First of all首先③What’s more此外④in the way of妨碍[高分句型]①But I don’t think students should be allowed to use them.(宾语从句)②It is very bad for their health.(be bad for对……有害)第 page number 页,共 number of pages 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026 年湖南九年级英语联考模拟试题卷.docx 2025湖南中考英语听力.mp3